C-vitamin-pótlás természetesen - Melyik zöldséget, gyümölcsöt fogyasszam?

2011.10.18. 14:23

A télre való felkészülés idején fokozottabban kell figyelni a vitaminbevitelre, hogy a náthának és az influenzának ellenálljon a szervezet. Különös fontos a C-vitamin, amit nem csak kapszulák, hanem zöldség és gyümölcs formájában is pótolhat. Itt van az ősz, itt van újra – ahogy Petőfi Sándor is írta egyik versében, és így itt van a télre való felkészülés időszaka. Ilyenkor fokozottabban kell figyelni a vitaminbevitelre, hogy a náthának és az influenzának ellenálljon a szervezet.

 

A C-vitamin különösen fontos, mivel szerepet játszik az immunrendszer normális működésében, a kollagén (kötőszöveti alapanyag) szintézisében, a sebgyógyulásban, a hormonok képződésében. Mindemellett antioxidáns tulajdonságú, azaz megköti a szervezetben képződő káros hatású szabad gyököket.

 

A C-vitamin Szent György i Albert óta

 

Természetes módon többféle zöldségben és gyümölcsben is megtalálható, de fő forrása a zöldpaprika. Mindez nem véletlen, hiszen Szent-Györgyi Albert Nobeldíjas orvos, biokémikus a szegedi paradicsompaprikában mutatta ki a C-vitamint, melynek későbbi gyártási módszerét is ott dolgozták ki.

 

A C-vitamin természetes forrásai

 

Zöldség: brokkoli, káposzta, karalábé, kelbimbó, karfiol

Gyümölcs: narancs, mandarin, grépfrút, citrom, kivi, csipkebogyó, feketeribizli, málna, eper

 

Napjainkban már mesterséges módon is pótolható, a modern táplálkozástudományi irányzat szerint napi 80 mg C-vitamin az ajánlott. A napi szükségletet megnövelheti a nagy hőség, fizikai munka, legyengült állapot, dohányzás vagy alkoholfogyasztás, de vigyázat, mert arra hajlamos egyénekben oxalátkövek (a vesekő egyik fajtája) kialakulását okozhatja a vesében.

Galenus
(BSD)

Forrás: patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jkaroly78 2011.10.23. 12:36:06

Kérdezze meg gyógyszerészét:

gyogyszereszportal.hu/kerdezzen/

Persze fennáll a lehetősége, hogy a gyógyszerész is orvoshoz irányítja a beteget, de a kérdezés online mégis kényelmesebb.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása