Gasztro - Ünnepi ételhamisítás

2012.12.01. 14:00

csokimikulás2.jpgÁtcímkézett tavalyi Télapó-csokoládé, mézként kínált cukorszirup, színezett bőrkeporos virsli: „ünnepi szezonja” van a lejárt és hamis élelmiszereknek. Meglepő, de tény: a magyarokat kevésbé érdekli az élelmiszerek eredete – a 168 óra hetilap cikke.

Átcímkézett tavalyi Télapó-csokoládé, mézként kínált cukorszirup, színezett bőrkeporos virsli: „ünnepi szezonja” van a lejárt és hamis élelmiszereknek. Meglepő, de tény: a magyarokat kevésbé érdekli az élelmiszerek eredete – a 168 óra hetilap cikke. Egy hazai cégről derült ki a minap, hogy marhabélszínnek címkézett festett sertéskarajt forgalmazott. Ráadásul nem szintetikus festéket, hanem engedélyezett élelmiszer-színezékeket használt. Persze ez a trükk csak addig működik, amíg ki nem olvasztják a húst. Az eset mégis jól példázza: a fóliázott, fagyasztott termékekkel a legkönnyebb becsapni a vásárlót. Noha – tudtuk meg szakértőktől – előfordult már az is: nagyüzemi csirkét kurkumafűszerbe mártottak, hogy tetszetősebb, sárgább, vonzóbb legyen a színe a piacon.

 

Melyek a leggyakrabban hamisított élelmiszerek?

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) „feketelistája” szerint az alkoholok és az édességek. Ha pedig az ünnepek slágertermékeit vesszük: könnyen bukkanhatunk „tavalyi” átcímkézett Mikulás-édességekre, szaloncukrokra az idei polcokon. Vagy hamis mézekre – cukorszirup, aszkorbinsav és enzim elegyével. Nem ritka, hogy a virsliben színhús helyett bőrkepor és állományjavító van. Akadnak „extra-szűz” olívaolajok is, amelyek valójában színezékkel kezelt szójaolajok. Hamisítanak eredetvédett termékeket is – például: pármai sonka, feta sajt –, s forgalmaznak nem bioterméket biotermékként.

 

Miért veszélyesek a hamis Mikulás-édességek és társaik? 

 

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkára, Tóth Zita megerősíti: a hamis élelmiszereknek komoly egészségügyi kockázatuk van. Akár olyan anyagokat is tartalmazhatnak – azok feltüntetése nélkül –, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki. Leggyakrabban a hamis alkohol kapcsán lehet súlyos következményekről (megvakulás, halál) hallani, de már fűszerpaprikában is találtak téglaport, ólomtartalmú míniumfestéket.

 

Hogyan járjon el az óvatos vásárló? 

 

Tudatosan! Figyelmesen olvassa el a címke jelölését. A hamis termék ráadásul gyakran olcsóbb, mint az eredeti, ez szintén árulkodó jel lehet.

 

Egy felmérés ijesztő adatai 

 

Különben a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület évente végez lakossági felmérést a fogyasztók vásárlási szokásairól és a hamis termékhez fűződő attitűdjeiről. Legfrissebb kutatásuk egyik kérdése így szólt: „Vásárolna-e nem megbízható forrásból származó élelmiszert vagy italt, ha az lényegesen olcsóbb, mint az üzletekben?” A megkérdezettek öt százaléka – ezen belül a budapestiek tizenöt százaléka – vásárolt az elmúlt évben legalább egyszer bizonytalan forrásból származó élelmiszert.Tíz százalékuk úgy válaszolt: talán vásárolna így.  Azt is tudakolták a felmérésben: egyetértenek-e azzal, hogy a gazdasági válság miatt többen vesznek hamis vagy bizonytalan eredetű, ám olcsó terméket. A válaszadók háromnegyede igennel felelt. Az állítással csupán öt százalékuk nem értett egyet. 

 

A cikk megjelent: 168 óra hetilap (2012. november 29.) 

 

HENT

 

Forrás: www.bebikkicsikesnagyok.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása