Vizsgálat helyett haza küldtek

2010.07.26. 06:00

Sziasztok!


Én is csak egy vagyok az elkeseredett betegek közül.Engem az orvosi ügyelet küldött a fül-orr-gégészet sürgősségi osztályára, gégetályog gyanújával.A beutalóra ráírták többek között azt is,hogy tükrözzék meg a gégémet.


A sürgősségi osztályon közel négy óra hosszás várakozás után végre behívott az orvos.Miután felvették az adatokat, meg sem vizsgált az orvos,sőt az ügyeletes orvos vizsgálat kérését figyelembe sem vette.Elküldött arcüreg röntgenre.A röntgen eredmény negatív lett,amellyel vissza kellett mennem a fül-orr-gégére.


Újabb idegörlő max.2-órás várakozás után,végre behívott a doktor úr./Mellékesen hozzáteszem,hogy a várakozási idő azért nyúlt ilyen hosszúra,mert akik sógorok,komák,vagy ajándékcsomaggal érkeztek,és két orvos is bent volt,azok kopogás nélkül is bemehettek,sőt behívták őket,arra való tekintet nélkül,hogy odakint a vizsgálatra váró betegek száma megemelkedett,és sokan pici gyerekekkel várakoztak,gondolom nem jó kedvükből./Mikor végre bejutottam, megnézték az említett leletet,és átküldtek a belgyógyászat sürgősségi osztályára,tüdőgyulladás diagnózissal.Arra sem volt időm,hogy megkérdezzem,mire alapozzák ezt a diagnózist,már ki is küldtek.


Átmentem a bel.sürgősségire,ahol újabb hosszú órák után,végre szólítottak.A nővér végezte a vizsgálatokat,hiába kérdeztem a vizsgálatokkal kapcsolatban,semmire sem válaszolt.Végre bejött a doktornő,aki minősíthetetlen durva hangon,engem vont felelősségre,hogy miért küldött hozzá a fül-orr-gégéről az orvos,mivel ő csak akut bronhitiszt diagnoztizált.Válaszra nem adott időt,haza küldött.A párom fel volt háborodva,ezért be ment hozzá,és megkérdezte,hogyha az állapotom romolna mit tegyünk,a doktornő válasza csak annyi volt,hogy menjek tüdőgyógyászhoz.

 

Hozzá teszem,előtte kb.3 hónappal voltam tüdőgyógyászaton,ahol legalább4-szer világítottak át,számos vizsgálatot elvégeztek,és semmit nem találtak.Mire végre estére hazajutottunk reggel 7-órától,olyan rosszul lettem, hogy azt hittem végem van,annyira befultam,hogy felsem tudtam kelni.Megmondom őszintén,nem engedtem orvost sem hívni,hiszen a kórházban az orvosok által tanusított viselkedés után semmire nem számíthattam.Ezekkel a panaszokkal mentem korán az ügyeletre,nem csináltak semmit a kórházban az átlagos és felületes vizsgálatokon kívül.


A mai napig beteg vagyok,tűröm ahogy lehet a fájdalmakat,a rosszulléteket,pedig számos vizsgálatot végeztek azóta a kórház laborjában/vérvétel,stb./.Ez az eset csak egy a sok közül.Azért írtam le,mert a beteg embernél kiszolgáltatottabb lény szerintem nem létezik.Hiszen egy beteg ember reménye az orvos,aki véleményem szerint,felesküdött a gyógyításra és hivatásául választotta azt.De úgy látszik a mai világban az orvosok hajlamosak elfelejteni,hogy miért is lettek orvosok./Tisztelet a kevés kivételnek!/


Még annyit tennék hozzá,hogy nem a betegeken kell levezetni a feszültséget,hiszen egy beteg embernek ,elég elviselni a betegségét.

 

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak, vagy meggyógyítottak és mindent rendben találtál? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cicmaláj 2010.07.26. 07:30:08

Már megint kommunikációs problémák, ezúttal nem csak orvos és beteg, hanem orvos és orvos között is.

bakela 2010.07.26. 07:41:44

"Engem az orvosi ügyelet küldött a fül-orr-gégészet sürgősségi osztályára, gégetályog gyanújával.A beutalóra ráírták többek között azt is,hogy tükrözzék meg a gégémet."
Hihi!
Kamu!
Nem olvasom tovább!

Káin 2010.07.26. 07:45:04

@bakela: Azért leírnád , mitől is kamu a dolog?Csak mert egy laikus ezt ebből egyáltalán nem olvassa ki.

NemesekErnyo 2010.07.26. 08:01:07

@bakela: Nem biztos, hogy kamu, az ilyen hónapokig tartó éjjeli fuldoklások, diffúz - minden testtájat érintő-panaszok hátterében meghúzódhat pl. egy olyan betegség, ami pszichiátriára tartozik. Egy ismerősöm rendszeresen halálfélelemre ébred. 25 éve, még nem halt meg, és rosszabbul sincs.

Dr.laikus PhD 2010.07.26. 08:08:15

@Káin:

www.hazipatika.com/services/vizsgalatok/body/Gegetukrozes?id=69

Ez a gégészeti vizsgálat maga.
Ha gégészhez mész, a vizsgálat így kezdődik

Irise 2010.07.26. 08:20:58

"Mellékesen hozzáteszem,hogy a várakozási idő azért nyúlt ilyen hosszúra,mert akik sógorok,komák,vagy ajándékcsomaggal érkeztek,és két orvos is bent volt,azok kopogás nélkül is bemehettek,sőt behívták őket,"

Elképzeltem a jelenetet. Doktor Hentes kinyitja az ajtót,
-Csabi sógor, gyüjjél be hát!
Fél óra múlva:
-Gábor sógor, gyüjjél be hát te is!
Újabb fél óra:
-Drága komám, Kispéter!
Újabb fél óra:
-Osztan hemán,hun van az én komám, a János?!
No tell - múl az idő, kinéz megint valamék, rábök egy betegre:
-Hát de ottan maga, azzal a szép nagy ajándékcsomaggal, fogadok maga a mai Kovácsném, fáradjék be!
És így tovább,mert ekkor mindenkinek fel kellett mutatnia az ajándékcsomagját,hogy e szerint hívják be.
Ha kisgyerek került volna sorra is, mérges arccal ráröffentek:
-Nedeámidebe,nehogymán, heee! Nem koma, nem sógór még, kicsi e! Osztán ajándékcsomag sincs!

A F-O-G beutalóra, bár rá is írták,hogy gégetükrözést kérnek, "Miután felvették az adatokat, meg sem vizsgált az orvos,sőt az ügyeletes orvos vizsgálat kérését figyelembe sem vette.Elküldött arcüreg röntgenre."
Elmondom, a gégészek ritka különös emberek: szeretnek a torokba nézni. Aztán,ha valakinél felmerül a retropharyngealis tályog (gondolom ez akart a posztíró szerinti gégetályog) lenni, annak meg duplán belenéznek a torkába,mert sokkal izgibb,mint egy mandulagyula. Attól meg még kérhetnek lágyrész rtg-t, ez is szokásuk.
Ez a poszt vagy kamuság, vagy egy érzelmileg nagyon beteg ember szüleménye.
Lsd Nemesek Ernyő hsz-át a pánik szindrómáról.

P75 2010.07.26. 08:51:05

Nem értem, mitől kamu a poszt, de nem értem a posztíró problémáját sem. Miért nem kérdezte meg az orvost a gégetükrözés szükségességéről?
A laringoszkópia egyébként egy jóval rövidebb, olcsóbb és kevésbé megterhelő vizsgálat mint a röntgen, tehát akár elégedett is lehetne, hogy jobban törődtek vele a kelleténél.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.26. 08:52:05

Elég sokat segített volna, ha a posztoló esetleg legalább vázlatosan leírta volna, hogy konkrétan mik a panaszai....

A háziorvosi ügyelet által adott iránydiagnózisok helytállóságáról meg inkább nem írok.

NemesekErnyo 2010.07.26. 09:52:06

@Irise: Konkrétan éppen erre gondoltam. Nem állítom, hogy az ebben szenvedő beteg szimulál, hiszen szubjektíve valóban megéli a tüneteket, de ez nem ügyeleti téma, hanem rendszeres életvezetési, szituációs, családterápiás, esetleg gyógyszereres kezelés.

mothe 2010.07.26. 09:53:38

ha eddig átlagoljuk a szakma hozzászólásait ma, akkor erre jutunk:

a posztoló hazudik: 2
a posztoló súlyos érzelmi problémákkal / pánik szindrómával küzd: 1
a háziorvos hülye: 1

lássuk, merre fejlődünk ma. :)

NemesekErnyo 2010.07.26. 09:57:45

@mothe: Akkor halljuk a te verziódat :)
Összefoglalva a tények alapján állíts fel egy diagnózist: több hónapos kivizsgálás, minden lelet negatív, "azt hittem végem van,annyira befultam,hogy felsem tudtam kelni.Megmondom őszintén,nem engedtem orvost sem hívni, pedig számos vizsgálatot végeztek azóta a kórház laborjában/vérvétel,stb./, előtte kb.3 hónappal voltam tüdőgyógyászaton,ahol legalább4-szer világítottak át,számos vizsgálatot elvégeztek,és semmit nem találtak."

P75 2010.07.26. 10:18:07

@NemesekErnyo: valamiért csak átkerült a pulmonológiára tüdőgyuszi diagnózissal, amiből a hörghurut igaz is volt... Vagy azt is idegi alapon produkálta?
Egyszer már leírtam itt, hány hónap alatt és milyen gúnyos megjegyzésektől kísérve jutottam el odáig, hogy egy gyomorfekélyt diagnosztizáljanak... Pedig az egy egzakt, kézzelfogható betegség.

NemesekErnyo 2010.07.26. 10:19:37

@NemesekErnyo: A poszt írója ezeket találta lényegesnek kiemelni, bizonyára fontosnak találja. Nem tudni, hogy miként merült fel a gégetályog gyanúja, de ha pánikbetegséghez szokásosan társuló fulladás, torokban gombóc-érzés a panasz, az ügyeletes orvos előzmények ismerete nélkül simán megvezethető.

mothe 2010.07.26. 10:20:49

@NemesekErnyo: az én szakmám más (és adamantium szerint két hét alatt elsajátítható), úgyhogy én nem fogok tudni diagnózist felállítani.

bár szerintem a posztoló nem azért írt, hogy itt mindenki újradiagnosztizálja, de lehet, hogy én értettem félre a szándékot. :)

jómagam egyetlen dologban vagyok biztos: hogy ennyiből sem a betegségéről, sem az érzelmi állapotáról, sem a lelki problémáiról, sem az őszinteségéről nem tudok nyilatkozni, és nem értem, hogy mások honnan veszik maguknak a bátorságot és főleg a magabiztosságot, hogy ezt megtegyék. de mondom, nézzük, ma meddig feszíthetőek a határok. abból legalább tanulunk valamit.

NemesekErnyo 2010.07.26. 10:22:02

@P75: Hilusok körül felszaporodott bronchitiszes rajzolat 100 utcán sétáló, magát egészségesnek gondoló emberből 90-nél jelen van, ezt radiológus doktorunk megerősítheti.

NemesekErnyo 2010.07.26. 10:26:33

@mothe: De vajon miért írt? Ki szelet vet, vihart arat(hat), amúgy csak beszélgetünk. Az általa közölt adatok alapján. Nem találtunk ki hozzá kerettörténetet, egyedül a gombóc-érzés egy gyanúm, ok-okozati összefüggés a továbbküldés indoklására. Ha nem tudjuk megkérdezni az illetékes másik felet, nem tehetünk egyebet.

P75 2010.07.26. 10:27:16

@NemesekErnyo: ez igaz, nálam is találtak ilyet 1 hónapja, meg 2 éve is :-) Erőteljes perihiláris és bazális rajzolat, vmi ilyesmi. De ott van alatta az is, h negatív tüdő-lelet.

NemesekErnyo 2010.07.26. 10:28:25

@Dr.laikus PhD: Ha nem azért, akkor másért, csak feltételezni tudunk mindnyájan. Mindenesetre gégetályogja nem volt, pedig milyen jól hangzana vádként.

mothe 2010.07.26. 10:29:02

@NemesekErnyo: dehogynem tehetünk. kérdezhetünk. sokkal egyenesebb, tisztességesebb dolog, mint a feltételezgetés.

egyébként nem kötelező reagálni.

NemesekErnyo 2010.07.26. 10:29:54

@P75: Városon élve, esetleg dohányozva, szennyezett levegőjű munkahelyen dolgozva nem kell érte tenni semmit :)

NemesekErnyo 2010.07.26. 10:32:27

@mothe: Hát akkor ne reagálj :)

Dr.laikus PhD 2010.07.26. 10:34:32

@NemesekErnyo:

Értem! És miért is feltételezünk?

Egy beteg, aki beteg..

Lehet ilyen-olyan baja, valószínűleg nem gégetályog, hanem más.

Mi itt egymással beszélünk, vele meg senki.

Itt a bibi.

mothe 2010.07.26. 10:37:46

@NemesekErnyo: én nem is reagáltam a posztra. én csak beszélgetek. :)

NemesekErnyo 2010.07.26. 10:37:50

@Dr.laikus PhD: Feltételezzük, hogy nem volt jó az orvosi ellátás, de el ne fogadjuk, hiszen csak annak látszik. Vagy ez legyen tény?

NemesekErnyo 2010.07.26. 10:39:43

@mothe: Egész nyugodtan, majd este elolvasom a monológot egyben :)

Dr.laikus PhD 2010.07.26. 10:41:17

@NemesekErnyo:

Ne legyen tény, dehogy...

Ilyen poszt akkor születik, ha egy mentális beteget nem a helyén kezelnek.

Ez megint a kommunikáció hiánya.

Semmit nem tudunk csak annyit, hogy a beteg írt, ződséget is és mást is.

Mélyen szántó diagnózis főleg tőled. sértődés Irise-től amiben sok az igazság.

Minden esetre nem tettem volna fel, hanem rákérdezek pár dologra.

Egymás között veszünk össze feltételezéseken.

P75 2010.07.26. 10:41:59

@NemesekErnyo: nem (nagy)városban élek, nem dohányzom (igaz, sokáig voltam passzív dohányos), nincs rossz levegő a munkahelyemen. Szerintem a puszta lét is elég ahhoz, h ilyen tüdeje legyen valakinek :-)

mothe 2010.07.26. 10:42:27

@NemesekErnyo: most megpróbáltál beszólni? :) sikerült?

Rotoxis 2010.07.26. 11:12:06

Azon azért el kell gondolkodni, hogy miért van, ha ezer vizsgálat után sem találják a panaszok okát. Ott mindig érdemes kicsit a dolgok mögé nézni. Itt jön Laikus kedvenc „fűzfa-lova”, a kommunikáció.

Hadd meséljek el egy néhány évvel ezelőtti történetet, talán nem lesz túl hosszú.
A mentők esetkocsija kér segítséget öt éves gyerek ellátásához. Érdezik a segítség. A helyszínen a tanácstalan arcú mentőtiszt valami lehetetlen kitekeredett pózban tartja az öt éves fiatalember lábát, aki bármilyen mozdításra élénken reagál, szegény ordít a fájdalomtól mintha nyúznák. A körülálló óvónők kétségbeesve tördelik a kezüket, de csak annyit tudnak, hogy a tünetek egy-két hete jelentkeztek a kisfiúnál, azóta egyre romlik a helyzet, néha már négykézláb csúszik a földön a fájdalomtól. Rövid vizsgálat, de negatív az eredmény, fizikálisan nem látszik semmi.
Közben megérkeznek a szülők. Anyuka ráborul a gyerekre akit mozdítani még mindig nem lehet. A gyerek lassan megnyugszik anyuka közelségétől, szorosan összebújnak. Közben a mentők próbálják a gyerek lábát olyan helyzetbe hozni, hogy el lehessen szállítani. Feltűnik, hogy ha a gyerek az anyjára figyel, nem ordít csak ha a látja hogy a lábát mozgatják, vagy hirtelen mozdulatot érez. Nosza bíztatják anyukát, duruzsoljon tovább a gyereknek. A gyerek lába bármilyen irányban körbeforgatható.
Ezután anyukát kikérdez. Két hete jelentkeztek az első panaszok, vélhetően neurológiai eredetű, csillapíthatatlan fájdalmak. Volt CT, MR, EEG, mind negatív, most várnak PET-re.
Ez idő alatt a gyerek lábát a mentő tartja és minden mozdításra ordítás a válasz. Anyuka vissza a gyerekhez, fájdalom megszűnik.

Anyukát a mentők tovább faggat. Kiderül, a panaszok egy nappal az után jelentkeztek, hogy anyuka bejelentette hogy válik és elköltözött otthonról, a gyerek maradt az apjával.
Röviden, a gyereket végül pszichológus gyógyította meg.

Tanulság nincs, csak annyi, hogy érdemes beszélgetni a beteggel. Már ha van rá idő. Egyébként ez a legnagyobb hiánycikk ma az egészségügyben. Sztem.

Dr.laikus PhD 2010.07.26. 11:22:45

@Rotoxis:

Nem tudom, hogy mi a jobb.

Egy csomó pénzt kiadni és 10* annyi időt fordítani a betegre, elosztva a kollégák között, vagy egyszer vállalni 10 percet és a "puffogó vipera" beteget megnyugtatni, hogy ő is kerülhet ebbe a gödörbe.

Gyerekgyógyászoknál ez nem szokott probléma lenni - igaz a távoli a ködbe vész már :-) - kivártuk a sorunkat, előre engedtük a befulladt gyereket.
Szerintem ez ma sem változott.

Dr.laikus PhD 2010.07.26. 11:28:44

Blogmotor hörrrrrrrrr.

Dr.laikus PhD 2010.07.26. 11:32:58

@Rotoxis:

Szívet szorongató történet.... :-(

Rotoxis 2010.07.26. 11:39:15

@Dr.laikus PhD: Szerinte egyértelmű. Mindenkinek jobb lenne, ha egyszer fordítanák rá azt a fél órát a betegre, mint utána hússzor 15 percet.
Ennek azonban komoly akadálya van. A magyar nem viseli a várakozást, minden azonnal kell.
Nem érdekli, hogy a háziorvos napi rendelési ideje 6 óra, abba meg a félórás betegellátással ugye legfeljebb 16 beteg fér bele.

Mekkora kiabáció lenne abból, ha (mint ahogy "nyugaton" sok helyen így van) néhány napos, egy hetes várakozással kapnánk időpontot a háziorvoshoz?!

Szerinted elképzelhető lenne?

Rotoxis 2010.07.26. 11:40:19

A hülyeségeimtől tessék eltekinteni,m természetesen 12 beteg. Soha nem voltam jó matekos... :-)

Dr.laikus PhD 2010.07.26. 11:52:02

@Rotoxis:

Igazán én azt várnám, hogy a gyógyszer felíráshoz ne kelljen órákat várjak.

Be tudnék jelentkezni interneten, le tudnám írni, hogy mi az a gyógyszer ami elfogyott.
A nővérünk most is hamarabb van bent, mint az orvosunk, kinyomtatja és megkapom a recipét, de ha nem tudok korábban menni, akkor ki kell várni a soromat, feltartva az orvost, mert ha csak pár percre is, de bemegyek, ha már ott vagyok akkor beszélgetés, mert jól neveltek vagyunk stb...
Telefonon is lehetne, de háááát, a legtöbbször nem veszik fel.

Ha nem akkut a problémám igen el tudnám képzelni, hogy időpontot kérek és kapok, akár hetekkel későbbre.

Bizony indokoltnak is találnám krónikus betegség esetén.

Rotoxis 2010.07.26. 12:32:34

@Dr.laikus PhD: Szerinted hányan lennének olyanok, akik elfogadnák?
Egyébként a gyógyszerfelírás mindig neuralgikus pont. Amikor elemegyek 'íratni", nem is vagy kíváncsi a doktorra. Pedig azért kellene legalább néhány percet beszélgetni, esetleg egy gyors vérnyomásmérés, vércukor, hallgatózás, stb. A krónikus betegségek is változnak, az orvos így nem tudja figyelemmel kísérni a betegség alakulását. Szakmailag biztosan az lenne a korrekt, ha ténylegesen megtörténne a beteg-orvos találkozó. Egyébként akkor üzemelne legjobban a rendszer (szerintem) ha a krónikus betegek valóban idére bejelentkeznének és annak során előre jeleznék, mi a jövetel célja. Ekkor már megírt recept várhatná és a gyors vizsgálat is megtörténhetne.

Az egyeztetett időpontban való érkezés azonban további problémákat szül, lásd a posztban:"sógorok,komák,vagy ajándékcsomaggal érkeztek". tégy igazságot!

Dr.laikus PhD 2010.07.26. 12:42:20

@Rotoxis:
Az elején, mint minden ami a megszokottól eltér morgásra való... :-)))

Kit érdekel, ha mindenkinek a morgónak is lesz jobb.

A viziti díj két hétig volt furcsa, aztán az orvosunk kitalált egy gyors módszert és nem okozott problémát. Demonstratívan ugyan kirakott egy szakadt dobozt, de számlát, mindent 2 percen belül megkaptunk, foglalkozott velünk, ahogy addig.

Krónikus betege válogatja, de igazad van. Minden esetre Beteg is tudja az idejét beosztani, vizsgálatra küldés (most már egy évig él) akkor amikor járok nála, szerintem hamar így lesz, csak netünk nem lesz.
Vár a rendelőre, de az egy béna bagázs, amíg nem lesz beteg a pógármester addig nem foglalkoznak vele

Ha rákényszerül és nem a Kútvölgyibe jár, akkor ezt is megoldja, mint a szúnyogirtást. Ahogy kiköltözött, nincs szúnyog. :-))))

szabidoki 2010.07.26. 12:47:34

Hát, a leírtak alapján valóban inkább pszichiáter kellene a posztolónak. Nem a fulladás miatt, mert az neki nincs, hanem hogy le tudja késztetni az ingert kamu posztok irkálására.
Érdemi panasz nincs, csak az, hogy ővele senki se foglalkozik, nem vizsgálják meg, elküldik mindenhonnan, meg ajándékcsomaggal kopogás nélkül bementek előtte mások... Ugyanmár.
Szerintem ha egyáltalán valami igaz az egészből, akkor úgy történhetett, hogy elment az ügyeletre, és vagy már ott, vagy a gégészeten elmondták neki, hogy az ő problémáját zárt osztályon tudják kezelni...
@Dr.laikus PhD: képzeld, a legtöbb háziorvosnál az "receptes idő", amikor a nővér már ott van, de ő még nincs. Utána meg természetes, hogy ki kell várni a sort, mert ha nem kellene, akkor mindenki azzal jönne, hogy "á, csak egy receptért jöttem, két perc...", aztán meg menne az ugatás, hogy X háziorvosnál micsoda káosz van, meg előreveszi a recepteseket, hallatlan!

Dr.laikus PhD 2010.07.26. 12:50:49

@Rotoxis:

Nem szabad munka mellett írni, fél ésszel...

Azért érted ugye?

Dr.laikus PhD 2010.07.26. 12:57:05

@szabidoki:

Ki dühített fel?

Kicsit nyugi, mert neked is szükséged lesz egy ....

Képzelem, hogy mi lenne.
Mindent el tudok képzelni még azt is, hogy működjön a rendszer úgy, hogy mindenki elégedett lesz.

Így nem jó. Már a feltételére is elutasító vagy és 200 a vérnyomásod.
Nem kell mérgelődni, az élet megoldja, a szükség változtat a jelenlegi primátusokon.

Szabidoki ma harapós-abb! :-)))

Vigyázat!

Rotoxis 2010.07.26. 13:02:49

@Dr.laikus PhD: Micsinájjak, ha csak féleszem van? :-)

szabidoki 2010.07.26. 13:06:50

@Dr.laikus PhD: tudod az a bosszantó, hogy ha neked kell valami, akkor te is azonnal úgy kezdesz gondolkodni, hogy "rögtönidenekemmárisésleszaromatöbbieket".
Tessék reggel menni, akkor van sorbanállás nélküli recept, egyébként meg ki kell várni a sort.

Dr.laikus PhD 2010.07.26. 13:23:31

@szabidoki:

"Ha nem akkut a problémám igen el tudnám képzelni, hogy időpontot kérek és kapok, akár hetekkel későbbre." (én)

Olvastad?

Te honnan a bánatból tudod, hogy nálunk mi a módi? He?

Kicsit több nyugalmat és nem elutasítani a szervezettségre vonatkozó laikus javaslatot. Nálunk ez meghallgatásra találna, ha lenne internet.
Ez már sokba kerül, a praxis nem bírja, de lesz majd pályázat és lesz ez is és talán létre jön egy alapítvány és akkor bele fizetjük, hogy akkor menjünk recipéért amikor a DOKTORNAK JÓ!

Gilt? Megérted?

Vegyél kéééét méééély levegőőőőőőőőőt.
Aztán képzeletben látogass el a tenger partodra és játsszál a játszópajtásoddal.

Azért beszélhetünk még ma, csak előbb a tengerpartodon....

mothe 2010.07.26. 13:32:56

félidő.

a posztoló hazudik: 3
a posztoló súlyos érzelmi problémákkal / pánik szindrómával küzd: 1
a posztolónak pszichiáterre van szüksége: 1
a háziorvos hülye: 1
az orvos rosszul kommunikál: 1

Okusaba 2010.07.26. 14:11:51

A kezdetektől olvasom a blogot, de még most írok először. Egyrészt megjegyezném, hogy az empátia kontra pénz vég nélküli vitátok már tényleg unalmas. Úgyse juttok közös nevezőre sose. Akinek nem inge…
Egy példát szeretnék elmondani, hogy másképp is lehet.
Történt Magyarországon, idén nyáron, állami intézményben.
Olyan problémám van amire az országban két helyen tudnak nekem is tetsző gyógymódot. Természetesen a sebészek szívesen műtenének, de én ennél kevésbé drasztikusabb megoldást kerestem. Az interneten tájékozódtam, az eljárásról korrekt információk az orvos honlapján, névvel, címmel, telefonszámmal. Emailben kerestem meg, pont azért, hogy így akkor válaszol amikor neki megfelel. Emailváltás, időpont, adott nap 8-13 között. Kedves gesztus, hozzá az ország minden részéről érkeznek, én pl a fél országot átutaztam, így nehezebb kiszámolni a pontos érkezést. S az email fejrészében ott volt a cím, telefonszám, GPS kordináták.
Megérkeztünk fél 11-re, az orvos a műtőben. Számítottam rá, tizenkevesen vártunk már akkor. Kb egy óra múlva megérkezett az orvos, a kontroll vizsgálatra érkezőket ellátta, majd kijött, s a még várakozóktól elnézést kért, de neki még vissza kell mennie a műtőbe. Türelmesen vártunk még majd egy órát megint, mire visszajött. Mikor én kerültem sorra, megvizsgált, megkérdezte mit tudok az eljárástól, két mondatban elmondtam a lényeget, amit még kiegészített 2-3 mondattal, úgy, hogy egyetlen latin szó nem hangzott el. S ami számomra jó hír volt, hogy elvégezhető az eljárás nálam. A szépséghibája a dolognak, hogy a várólista miatt kb jövő február-március körül kerülök sorra. De ez már a jobbik rész, legalább haladok.:)
Mindvégig partnernek éreztem magam és nem betegnek. Korrekt tájékoztatást kaptam, és emberszámba vettek. Nem hinném, hogy megoldhatatlan feladat lenne az orvosoknak, intézményeknek meg pláne (nekik úgy is van honlapjuk már), hogy időpontot neten is lehessen egyeztetni. S akkor ha valami probléma van, vissza is tudnának szólni, hogy módosítanának, vagy bármi, ami előfordulhat ilyenkor. Tudom sokaknak nincs internetük a betegek közül, de egyre többeknek van, s már ez is könnyebbséget jelentene. Az orvosnak is kevesebbet csörögne a telefonja, ha elérhető lenne emailben is.
A másik dolog, hogy amikor az orvos akihez mentem megállt a folyosón egy pillanatra és szólt, hogy vissza kell mennie a műtőbe. S tette úgy ez az orvos, hogy látni lehetett rajta, hogy mennyire fáradt. Nem nagy dolog, és nem is várjuk el, hogy elnézést kérjenek az orvosok ilyen esetben, de szólt, és ilyen apróságokon múlik a jó orvos-beteg viszony.

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2010.07.26. 14:22:15

Ha nekem vmi kurvára fáj, és kurvára nagy bajom van, akkor felteszem a pléhpofát és addig jártatom a pofámat, amíg A-tól Z-ig meg nem tudom, hogy akkor most mi a szent szar van velem. Sosem szoktam kivárni a soromat a dokinál, bekopogok, fültől fülig vigyorral elmondom mi járatban vagyok, az asszisztens köpnyi-nyelni nem tud és behív. Azt meg, hogy aki nyuszi-muszi módra várakozik órákig és utána még a száját sem képes kinyitni, szóval azt csak nagyon sajnálni tudom.

kvadrillio 2010.07.26. 14:27:38

Ez mind semmi !
Rácz Jenő mondotta: olyan anyagi ösztönző rendszer van jelenleg, ami az orvosokat arra ösztönzi, hogy minél kevesebb beteget lássanak el és minél kevesebb vizsgálatot végezzenek !!!

Amikor ezt hallottam, asszittem rosszil hallok, DE NEM !!! EZ IGAZ 4!!!

AZÓTA IS GURGULÁZNAK A SZEMEIM.....

psr6 2010.07.26. 14:31:10

A válasz egyszerűbb, mint gondolná :) Az orvosok akikhez odakerült NEM TUDTÁK, hogy mi baja. Ők is emberek frusztrálja őket, mogorvák lesznek, esetenként bunkók. Azt ugyanis nem szokták bevallani, hogy "gőzöm sincs", ahogy az autószerelő sem, inkább mond "valamit" :)

üdv
R

kvadrillio 2010.07.26. 14:33:46

egybként most épp a Melodcco Veiszer Alinda interjú m2-n vége 14 h-kor baszta fel azagyam !
Radnóti csecsszopó szövege nem tetszett neki és olyan bunkó-prosztó módon politizált, szidta a szerinte unintelligens volt ormányt, hogy hirtelen rá kellett jönnöm: ez a faszfej egy akkora kretén 6a kíváló szobrai mellett! hogy az már a kozmosz szélit verdesi !
EGY AKKORA ÁLLAT EZ A MELOCCO MIKLÓS, AMI NINCS IS TÖBB A VILÁGON !!!

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.07.26. 14:40:01

@Hirmondo Helen: Az a nyuszimuszi azért várakozik órákig, mert a magad fajta kőbunkó köcsög elé pofátlankodik.

Aggie 2010.07.26. 14:40:45

Mi a pilakert kell nekem es minden mas adofizetonek is az ilyen szimulansok ugyeleti ellatasat fizetnem? Ahogy a tisztelt posztolo a vegen irja is, azota is ugyanugy van - akkor mi a feneert ment ugyeletre?

(Meloccot en is lattam, egy barom, minden tiszteletem Veiszer Alindanak!)

szabidoki 2010.07.26. 14:50:45

@kvadrillio: nem tudom, hogy Rácz Jenő mit nyilatkozott, illetve hogy neked mit sikerült belőle kihámozni, de ilyen anyagi ösztönző rendszer nincs. Olyan van, hogy a kórháznak egy bizonyos meghatározott számú beavatkozást térít meg a tb, afelett meg a kórház vagy beszünteti az adott tevékenységet, vagy veszteséget termel.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.26. 14:52:32

@többek:

A háziorvosoknál kötelező legalább a rendelés egy részében az időpontra hívás.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.26. 14:55:09

@szabidoki:

Az órabér jellegű állandó fizetés a minél kevesebb munkára ösztönöz, a teljesítményarányos juttatás meg a felpörgetésre.

Mindenütt ez a dolgok természettye.

CyberPunK 2010.07.26. 14:58:14

@radiologus.hu: Van ahol leszarják, pl az én házidokim is, cserébe asszisztens írja a vényeket, doki csak aláfirkant.

OftF 2010.07.26. 15:11:40

Velem rendszeresen előfordul, hogy engem csesz le az orvos, amiért egy kolléga átküld hozzá. Ilyenkor mindig türelmesen elmagyarázom, hogy ne velem perlekedjen, hanem emelje fel azt a telefont ott az asztalán, aztán beszélje meg a beutaló orvossal, mert én ilyesmit nem találok ki magamtól. Egyetlen egyszer sem fordult még elő, hogy felemelték a telefont, hanem mindig megvizsgáltak. Pedig erre egy diplomás embernek magától is rá kellene jönnie, még akkor is, ha először fordul elő, nem pedig, ha még ráadásul ez a munkája... Nem értem ott az orvosin mit tanítanak azon kívül hogy bal láb, meg jobb kéz?

Andie 2010.07.26. 15:15:28

Én azt tartom félelmetesnek - korábbi, és ezen postot is olvasva, valamint egyéb történeteket hallva/olvasva - hogy az orvoslásban valahogy nem müködik a Dr. House effektus. Tudom jól, hogy az film, meg minden - de könyörgöm, mióta is létezik orvoslás? Hány milliárd eset / beteg volt azóta? Neme lehet esetleg összefüggés némelyikük között? Neme úgy kéne kezelni a 2876.-at, mint a 455.-et, ha annál bevált?
Miért kell Ádámnál-Évánál kezdeni minden alkalommal, küldözgetni jobbra balra napokon, heteken keresztül, a végén meg széttárni a karunkat, hogy nem tudjuk, nem értjük. Ők megtehetik? Ha én ilyet tennék a szakmámban (programozó, rendszerfejlesztő), holnap utcára kerülnék, és jönne egy ifjú titán, aki megoldaná a problémát.
Persze, tudom, vizsgálatok kellenek, meg ne higgyek a mesékben.
De mondok valamit: az utóbbi időben nem egy alkalommal kerestem rá a neten, millió 1 forrásból a tünetekre, panaszokra ismerőseim, barátaim, vagy jómagam esetével kapcsolatban. Amig a beteg járta az orvosok, vizsgálatok közötti végtelen utat, flipper labda módjára, addig 99%-os biztonsággal megtaláltuk az esetet a neten, és jó eséllyel a megoldást is. Persze ez alapján nem kezdtünk neki cickafarkfüvet patkányfoggal keverni, de valahogy a sok vizsgálat, félrediagnosztizálás, placebó-kezelés után
- vagy meggyógyult a beteg magától
- vagy kiderült, hogy tényleg cickafarkfü kell patkányfoggal.

Hát én azthiszem, ha az orvosok a tünetekre rákeresnének a neten, esetleg mellé picit vizsgálódnának is, radikálisan lecsökkenne a félrekezelések, várakoztatások, küldözgetések száma.
Persze az se rossz trükk, hogy körbeküldjük a beteget a lehetséges vizsgálatok felén, azt mire visszaér, vagy megunja, vagy meggyógyul. Ha netán mégsem, és meg sem hal addig, na, bumm, akkor nagyot sóhajtva megnézzük, hogy tényleg mi is a baja, hátha tudunk rajta segiteni.
Félelmetes!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.07.26. 15:21:53

@Rotoxis:
'Mekkora kiabáció lenne abból, ha (mint ahogy "nyugaton" sok helyen így van) néhány napos, egy hetes várakozással kapnánk időpontot a háziorvoshoz?!'

valóban, nem sürgős esetben nyugodtan lehet várni az időpontra. De nemrégiben halmozottan szarul voltam és sürgősségi ellátásra volt szükségem. A dolog menete:
- telefonáltam a háziorvosomnak, aki két órával később tudott fogadni. Odafáradtam, vérvizsgálat, antibiotikum.
- Öt nappal később sokkal szarabbul éreztem magam, felhívtam a központi egészségügyi tanácsadó telefont (díjmentes szám, egy ápolónő fogadja a hívásokat). Elkeseregtem neki, mi a baj. Ő ott a telefonközpontból, elektronikusan elküldött egy beutalót a fülorrgége ambulanciára, és küldött értem egy betegszállító autót.
- Mire megérkeztem a kórházba, a beutaló tudatában már vártak!!! tehát ők vártak rá, nem fordítva.
- Orvos vizsgált, vérvétel, teljes vérkép, vírus vizsgálat. Közben a tünetek hihetetlen profi és hatékony enyhítése. Lefektettek, végre tudtam aludni.
- Miután kipihentem magam, az orvos tájékoztatott a leletekről, adott receptet.
- A betegszállító autó hazavitt, de előbb megálltunk a patikánál, ahol kiválthattam a receptet.
- Köszönöm, már jól vagyok.
Stockholm.

De itt se minden fenékig tejfel: jelenleg egy mágnesröntgenre (kar) 4 hónap az előjegyzési idő. Egy szürkehályog műtétre pedig 73 hónapot kell várni. Kérdés, ennyi idő alatt hányszor vakul meg a nyájas beteg...

Mária 2010.07.26. 15:37:40

@szabidoki:

"...hanem hogy le tudja késztetni az ingert kamu posztok irkálására. ..."

Vagyis hogy le tudja gyűrni a késztetést, ami kamu posztok írására ingerli őt... :)))

Zorgo 2010.07.26. 15:46:47

Engem is zavart már egy paraszt orvos mert háborgatni mertem az üres rendelőjében,allergiától fuldokolva kellett másikat keresni mielőtt elzáródik a légcsövem.

ókút 2010.07.26. 17:22:12

én egyébként elhiszem ami posztíróval történt,annak dacára,hogy velem ilyen soha nem történt,mázlim van az orvosokkal!posztírónak üzenem,ha valóban a gégéjével van baj,akkor a szerkesztőségen keresztül próbáljon elérni-belátható okból nem adom meg nyilvánosan az adataimat-tudok orvost ajánlani,aki az egyik legjobb Magyarországon,és még sosem alázott le embert!

egerészölyv 2010.07.26. 17:25:57

Nem szabad így posztot írni.

Kerülni kell a konkrét egészségügyi vonatkozásokat, kizárólag az orvosok, betegfelvevők, nővérek elállatiasult viselkedésének precíz bemutatására szabad koncentrálni. Azt mindenki megérti, arra nem lehet azt mondani, hogy hülye, aki írta.

index-cenzura.biz 2010.07.26. 17:56:58

diktafon 5k huf, +200 huf telefon a blikknek.

rendes ellátás: nővérnek 5 dokinak 10k huf

egerészölyv: de, így szabad posztot írni. A nővér ha nem ap elég pénzt tanuljon németül/angolul, és menjen dolgozni oda, ahol megfizetik. Normál esetben ennek a feléért kirúgják.

Gina Kolada 2010.07.26. 19:35:53

Ha gégetályogja lett volna, már rég halott lenne, otthon kezelés nélkül.
Ha gégetályogja lett volna akkor pillanatok alatt foglalkozott volna vele az orvos, mert észreveszi, hogy beteg.
Ha beteg lenne és nem egy hisztis valaki, akkor másnap felkeresi a normál gégészeti szakrendelést és megvizsgáltatja magát.

stb.
stb.

Amúgy meg teccett volna nem nemmel szavazni az egészségügyi magánszektor térnyerésére.
El tudja valaki képzelni a fenti történetet magánrendelésen?
Vagy TB által finanszírozott magánorvosnál?

nextdoor · http://www.lelenc.hu 2010.07.26. 20:02:05

Nem vagyok orvos. hihető, hogy egy beteg rosszul érzi magát, fáj, fullad stb. Az én kérdésem az volna, hogy miként is van az, hogy a betegek nem képesek ott helyben képviselni az érdekeiket, elmondani világosan és lényegretörően az elvárásaikat?
Egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy ennyi rosszul kommunikáló orvos, bunkó asszisztencia létezne, sokkal inkább tudok arra gondolni, hogy a betegek nem "világosak".
Nem voltam sokszor beteg, de pl. nekem is van gyerekem, járok nőgyógyászhoz, szokott fájni a fejem, lázas is voltam, a gyerekemnek is lett vakbélgyulladása, a nagymamám is volt rákos , a sógorom májusban hunyt el daganat következtében, és nem volt konfliktusunk.
Ha bunkó akart volna lenni mondjuk az asszisztens, gyorsan rövidre zártam, elmondtam neki, hogy nekem is rossz napom van, mert fájok vagy fáj a hozzátartozóm és én ezért nem haragszom rá, viszont az ő segítségét kérem. Ami nem szívesség kérése.
Nem dúltam-fúltam sosem és rohangáltam posztolni, hanem ott helyben kimondtam, amit gondolok. Sosem udvariatlanul vagy bántón.
És persze vannak barátságtalan, meg fáradt eü. dolgozók, meg alulfizetettek, meg pocsék kórházi körülmények, de a betegeknek meg van agyuk, benne gondolatok, meg szájuk, amivel elmondják azokat.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.26. 20:06:44

A posztolónak kívánom a mielőbbi gyógyulást, és hogy akárki is volt a hibás, hamar elfelejthesse ezt a helyzetet.

A többi személyes: miután egy kevés enyhülésre leltem, hogy néhány hete beküldtem az apám haláláról szóló, 5 évvel ez előtt írt levelet, úgy gondoltam, hogy van értelme így és itt eszmét cserélni. Hátha előbbre jutunk, pl. mert jobban megismerjük egymás gondolkodásmódját, és jobban értjük egymást, mi, "betegek" - faszom ebbe a kategóriába, már bocs, de belém verte a közgondolkodás, hogy én, a civil, a beteg-oldalhoz tartozom, ha az egészségügyről van szó -, és az orvosok, nővérek, ápolók. Ha az ember ismeri a másik fél körülményeit, érzéseit, nehézségeit, neaggyisten félelmeit, már nagy lépést tettünk a megértés felé, ami egyébként mindenki őszinte szíve vágya. Sajnos, ehelyett inkább elbizonytalanodtam, mint megerősödött volna a hitem, hogy igen, érdemes. A mai posztra írt reakciók is az első érzést erősítik.

Jön itt minden: a posztoló mentális beteg, az orvos vérnősző barom, mindenki úgy ítélkezik egy perc alatt, hogy ihaj, és semmit nem értettünk meg sem a helyzetből, sem egymásból.

Hát ez az igazán szomorú kórkép. Azt is mondhatnám, ez egy szép analízis és önanalízis.

Csöndben javaslom, hogy esetleg a mókuskerekekből tessék kiszállni, mert lehet tekerni ezerrel ugyanazt egy életen keresztül, de nem célravezető.

Ha lesz egy Praxis blog-találkozó, arra szívesen elmegyek, de asszem, szótlan olvasóvá válok. Nyilván ez óriási veszteség a T. Közönségnek, de elmondtam, mit gondolok, ennyi.

kszabo 2010.07.26. 20:41:30

Az orvostudomány is áldozata lett a tudományos fejlődésbe vetett hitnek, amivel száz éve etetik a világot, hogy majd mindent megoldanak, de bukott a mutatvány. Ami tovább rontja a helyzetet, hogy olyan emberek adják a viselkedési mintát a médiában, sokszor több diplomával felpumpálva, akik annak idején a nagyapám falusi kovácsműhelyébe be sem tehették volna a lábukat, vagy az első megnyilvánulásuknál kidobta volna őket. Eltűnt a békés követeléskultúra, egy hisztis nyáladzás lett a világ. Innen a sír széléről visszanézve: az orvosvilág pedig ott bukott, hogy nem szórta ki maga közül a gyógyításra alkalmatlan egyéneket. Üdv

P75 2010.07.26. 21:23:11

@eszemfaszommegall:
"El tudja valaki képzelni a fenti történetet magánrendelésen?
Vagy TB által finanszírozott magánorvosnál?"

Simán. Aki paraszt, annak előbb-utóbb ott is kiesik a kapanyél a szájából.

Mákvirág 2010.07.26. 21:50:20

Ez kamu cikk, és még szar is. Vagy elmebeteg hipohonder.

oraculum_dixit 2010.07.26. 22:15:37

Nem értem, miért lenne kamu a cikk, attól, hogy az illető nem tüdőgyógyászati eset, hanem pszichiátriai?
A pánikbetegség is csak egy betegség a sok közül -- sem nem kamu, sem nem hipochondria.
A háziorvos miért nem képes arra, hogy több negatív lelet után elkezdjen gyanakodni, hogy erről van szó?
Az orvosok miért nem szánnak egy percet az ilyen emberre, és mondják el neki, hogy mentális tünetek állhatnak a háttérben?

Persze, értem én, hogy miért
-- egyrészt nincsen idejük beszélgetni a beteggel;
-- másrészt pedig egyik sincsen tisztában azzal, hogy mi történt eddig (kivéve a háziorvost, aki a beutalókat kiállította).

De azt tényleg nem értem, hogy az itt véleményt nyilvánító orvosok hogyan titulálhatják kamunak meg nevetségesnek egy szenvedő ember panaszát, csak azért, mert a fájdalmait nem testi, hanem mentális tényezők okozzák?!

A pánikbetegség nagyon súlyos állapotokat tud okozni, semmi nevetséges vagy lebecsülendő nincsen benne.

oraculum_dixit 2010.07.26. 22:22:08

@nextdoor: Egyik általánosítás sem állja meg a helyét -- sem az nem igaz, hogy egy beteg sem tudja kulturáltan képviselni az érdekeit, sem az, hogy minden orvos tapló.
Te nyilván szerencsés vagy, hogy még nem találkoztál olyan orvossal, aki annak ellenére sem volt képes normálisan kommunikálni veled, hogy Te civilizáltan próbáltál szót érteni vele. Sajnos velem már előfordult az utóbbi eset, sajnos nem is csak egyszer.
Ahogy találkoztam már jópár emberséges és kultúrált egészségügyi dolgozóval is. Tény, hogy én a kelleténél többet voltam a magyar közegészségügy "vendége"...

oraculum_dixit 2010.07.26. 22:28:04

@Hirmondo Helen: azt nem értem, mi a francnak mész orvoshoz, és különösen miért pofátlankodsz be soron kívül, amikor még képes vagy vigyorogni?

Tudod, mikor az ember valóban rosszul van, akkor nem képes vigyorogni, és általában véve a saját érdekeit hatékonyan képviselni sem.

Gina Kolada 2010.07.26. 22:33:14

@P75: de utána felkopik az álla!!!

P75 2010.07.27. 07:43:08

@eszemfaszommegall: na, akkor majd elgondolkozik. Ez a fogyasztói társadalom, vagy ha így jobban tetszik, a természetes szelekció. Ide kéne eljutnunk. Hogy a bunkó barmok ne kerüljenek beteg közelébe (attól még lehetnek szakmailag jók, menjenek el kutatni vagy akármi), a többiek viszont ne legyenek rászorulva a hálapénzre.
Én ezért hajlandó lennék a mostani járulékaim többszörösét befizetni.

Dr.laikus PhD 2010.07.27. 09:01:09

@P75:

www.hrportal.hu/index.phtml?page=berkalkulator

Számítsd ki mennyi maradna.

Most is fizethetsz egészségpénztárba, havi annyit amennyit akarsz.
Választhatsz kórházat, orvost, lehet vele alkalmi szerződést is kötni.

Két nagy biztosító is köt erre biztosítást.

Ha egyénileg akarod.

mothe 2010.07.27. 10:19:23

eredmény

a posztoló hazudik: 5
a posztoló súlyos érzelmi problémákkal / pánik szindrómával küzd: 1
a posztolónak pszichiáterre van szüksége: 2
a háziorvos hülye: 1
az orvos rosszul kommunikál: 1
a posztoló nem beteg, csak hisztis: 2

köszönjük a figyelmet.

P75 2010.07.27. 10:48:38

@Dr.laikus PhD: "választhatsz kórházat"
Ja, elméletben... Gyakorlatban a háziorvos még egy laborbeutalót sem tud írni "körzeten" kívülre és a rendszer tele van hasonló csontvázakkal. Hiába van szabad orvosválasztás, mindenki húzza a száját, ha élünk ezzel a lehetőséggel.

A két nagy biztosítónak pedig csak bizonyos kórházakban van osztálya. Nem, én nem VIP ellátást akarok. Én azt akarom, hogyha kórházba kerülök, akkor - nem akut esetben, nyilván - abba kerüljek, melyikbe szeretnék és ott megkapjam azt a szintű ellátást, amilyen szintű járulékot fizetek. Magyarul többszintű biztosítási rendszer, ez kéne, a mostani megmaradna alapnak és innentől felfele mindenki eldönthetné, hogy melyik szintet tudja/akarja választani, vállalni.

Dr.laikus PhD 2010.07.27. 11:59:55

@P75:

A többszintű biztosítási rendszer sem garantálja a kórház választást.

A biztosítót megválaszthatod, az intézményt a biztosító határozza meg általában a világon mindenhol.

Nyilván monitorozza a szolgáltatás minőségét, de azt is, hogy ha beteg vagy addig lát el ameddig a befizetett pénzed (a csomagod) engedi.

Nem a rossz ez a rendszer, csak kevés a fizető, sok az eltartott. Nem erre lett kitalálva.

Többször bemásoltam már, hogy mi mindenre fizet ki az E alap, ami nem közvetlenül rá tartozik.
Gyes, Gyed, rokkant nyugdíj, rokkant ellátás és annak eszközei és még egy csomó minden, nem egészen a gyógyítás körébe tartozó dolog.

VIP ellátásnak tűnik, de ennek kéne lenni a normálisnak sajnos.

Dr.laikus PhD 2010.07.27. 12:56:22

@P75:

www.eski.hu/new3/publ/eloadasok/2002/ppp/sld001.htm

Lapozni kell benne. Egy előadás vázlata, sok kiegészítés volt még mellette, de ebből is látszik mi volt a cél.

Azért vitaalapnak ez sem lenne rossz.

Dr.laikus PhD 2010.07.27. 12:59:10

@Dr.laikus PhD:

2002.09.05-ben volt ez.

Azóta csak kavarjuk a semmit és elment nyugatabbra és keletebbre jó pár orvos.

Ki jobb, kiből jobb is lehetett volna itthon.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása