Nem hagyták édesapámat békében meghalni

2012.08.26. 08:27

 nagyzoltan090222_3.jpg Lehet, hogy összeesküvés-elméleteket gyártok, de a véleményem az, hogy a fenti dokumentum alapján joggal állíthatom, hogy Balatonfüreden nem engedik rontani a halálozási statisztikát.

Tisztelt Praxis!  

 

Tegnap olvastam először az oldalt és eldöntöttem, hogy ma közreadom a személyes tapasztalataimat. Röviden ennyi: 5 nap alatt 3 kórház közreműködésével sajnálatos módon elvesztettük édesapámat. A kálvária közel 2 hónapja kezdődött. Előzmények: Édesapám már régóta cukorbeteg volt, ennek következtében elvesztette egyik lábát, a másikat is bokában amputálni kellett. Kerekesszékbe kényszerült. Június 30-án 17 óra körül elkezdett furcsán viselkedni. Félrebeszélt, és nagyon fura dolgokat csinált.

 gyasz.jpg

Édesanyám felhívta az ügyeletet, ott azt mondták, hogy az orvos nem megy ki, mert úgyis mentőt hívna, ezért hívja közvetlen a mentőállomást. A mentők megérkeztek, és válltig állították, hogy édesapám napszúrást kapott. A „sürgősségire” vitték, ahol infúziót kapott, megvizsgálták, de a tünetek nem múltak. Agyi CT, stb. Viszont az EKG-t csak 21 óra után kötötték rá. Akkor derült ki, hogy zajló infarktusa van. (ezt a kórházat nem kívánom megnevezni…)Még az éjjel átszállították Balatonfüredre, ahol megműtötték. Megnyugodtunk, hogy túl van rajt, bár az orvosok nem bíztattak, mégis reméltük, hogy jó kezekben van az Állami Szívkórház Intenzív osztályán.

 

A műtét után felült, beszélgetett. Testvérem vasárnap bement hozzá, és az állandó felügyeletet igénylő frissen műtött beteget eszméletlen állapotban az ágy alatt találta.  Hétfőn édesanyámmal látogattuk meg, de mi már nem tudtunk beszélni vele, mert akkor már megint összefüggéstelenül beszélt, csak néhány szót értettünk. Ekkor már le volt kötözve, az alkarján nyílt sebekkel, a szája szélén alvadt vérrel. De megismert minket!  Kérdeztük az orvost, hogy mennyi az esély a túlélésre, annyit mondott, hogy 30%, az infarktus nem okozott akkora szövetkárosodást, mint amekkorát egy infarktus okozhat. Ekkor megint megnyugodtunk picit. Kedden jött a telefon, hogy leállt a veséje, lélegeztető gépre kellett tenni, és átszállították Veszprémbe, mert mondván „…dialízisre nem vagyunk berendezkedve…” Kérdem én: Egyáltalán szállítható volt??

 

Szerdán a másik testvéremmel, és a fiammal átmentünk Veszprémbe. Ott szembesültünk a magyar egészségügy valódi mocskával. Az I.sz Belgyógyászat Intenzív osztályán találtuk meg. Ott így fogadtak: „Ha hozzátartozó jön, akkor mindenképp várjon meg egy orvost.” Akkor már tudtam, hogy nagy a baj. Másfél órát vártunk az orvosra.. Hm… orvosra.. Addig édesapám mellett voltunk, aki egy olyan szobában feküdt, hogy a tisztaság kívánni valót hagy maga után. Még az utca is tisztább. A „kórteremben” közel 35 fok volt.

 

A folyosón viháncoló fiatalok mellett állva minden érzelem nélkül közölte velünk az orvos, hogy az édesapja meg fog halni. A mondatból a sajnálom, és a minden tőlünk telhetőt elkövetünk kimaradt…  Amikor megkérdeztem, hogy mégis kérem, hogy mondja el mi vezetett idáig, amire csak annyit mondott a Tisztelt doktornő: „… nem fogom magának részletezni, úgysem értené, mert nem vagyunk egy súlycsoportban..” mindezt úgy, hogy végignézett rajtam, és mintha egy csótánnyal beszélne. A fiam és a húgom nem jutott szóhoz a mondat hallatán. Akik ismernek tudják, hogy nem vagyok olyan aki egy ilyen mondatot simán le tud nyelni.. Ott a körülmények miatt inkább nem szóltam. Akkor elkezdte részletezni azt, hogy ilyen melegben ő is csináltatott magának vesefunkciós vizsgálatot, ami kimutatta, hogy az ő veséje sem tökéletes, mert annyira meleg van, hogy nagyon megviseli az ő szervezetét is. Én nem tudom mások hogy vannak ezzel, de engem akkor ez a legkevésbé sem érdekelt. Tömören: A tisztelt kezelőorvos a folyosón viháncoló fiatalok mellett állva közölte velem alpári módon, hogy az apám meg fog halni.

 

 Megkérdeztem, hogy nem sértem-e meg vele, ha leülök.  Csütörtökön a család többi tagja ment be apuhoz, aki péntek hajnalban meghalt. Papírokat én sem kaptam, mert nem ismertem ennek menetét. Ekkor elővettem az egészségügyi törvényt, és az ide vonatkozó részeket elolvastam.  Le van szabályozva, hogy a beteget, és a közeli hozzátartozót megilleti a teljes és az értelmi színvonalához mért tájékoztatás a beteg állapotáról, valamint az elvégzett vizsgálatokról. A haláleset bekövetkeztekor viszont írásbeli kérelemre az összes vizsgálati anyag másolatát át kell hogy adják a hozzátartozónak. Ez ügyben írtam a betegjogi képviselőnek, választ a mai napig nem kaptam.   A tisztelt olvasók figyelmébe ajánlom az alábbi dokumentumot:

 

 

 Lehet, hogy összeesküvés-elméleteket gyártok, de a véleményem az, hogy a fenti dokumentum alapján joggal állíthatom, hogy Balatonfüreden nem engedik rontani a halálozási statisztikát. Akkor nem jön ide külföldi a kemény valutájáért gyógyíttatni magát. Ezért nem hagyták édesapámat Füreden békében meghalni.

 

Együttműködő partnerünk a Gránátalma Szépség- és Egészség Központ

gránát.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hawkeye 2012.08.26. 09:13:37

Részvétem a posztolónak, és családjának!

A papagájkommandó meg legalább most az egyszer ne kezdje el a szerecsenmosdatást, itt nincs mit megmagyarázni.

SusanneF 2012.08.26. 09:50:24

Részvétem a Posztolónak és családjának!

Borzalmas a doktornő esethez -és családtagokhoz való hozzáállása-,de sajnos biztos vagyok benne,hogy jönnek a kollegái,és megmagyarázzák a megmagyarázhatatlant...!!
Undorító a viselkedése,ha valóban így tett...
Mikor jutunk el odáig,hogy a fehérköpeny nem jelent majd vélt hatalmat?????
Szerintem egyetlen orvos sem alázhat meg egyetlen beteget,vagy hozzátartozót sem!!

macska69 2012.08.26. 10:14:27

Nemrég vesztettem el én is az anyukámat, ott a doktornő a váratlan halálra csak annyit mondott, hogy hát istenem, ennyi jutott neki. A 76 év is szép kor. És részéről befejezve a megbeszélés...

Őszinte részvétem a poszt írójának!

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.26. 11:22:40

@hawkeye: ha nem élnél ilyen mély butaságban akkor azért pár dolgot el elhetne neked magyarázni de látom fölösleges

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.26. 11:26:47

ilyen előzményekkel a szívroham jellemzően a nem túlélhető betegségek egyike.
"Félrebeszélt, és nagyon fura dolgokat csinált." ebben kiegyezhetünk, hogy nem a szívroham legjellemzőbb tünete.
miután szerencsétlen módon kikerült abból az ablakból amikor jó hatásfokkal be lehet avatkozni, az esélyei is drámaian csökkentek.
az előrehaladott cukorbetegség miatt a szervezete nem bírta a terhelést (ne felejtsük el a cukorbetegség súlyos vesekárosodásokat okoz)
az, hogy így beszéltek vele az nem normális de nem voltunk ott. ha nem tetszik akkor lehet keresni a betegjogi képviselőt, lehet audenciát kérni az osztályvezetőnél, intézményvezetőnél lehet írásban tájékoztatást kérni stb. ha csak beszélünk róla nem lesz jobb

Seligsohn 2012.08.26. 12:07:09

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Ez egy mélyenszántó, hatásos érv volt. Nem szégyelled magad, ugye?!

Braincelle 2012.08.26. 12:08:06

Azt nem értem, hogy ebben a történetben a szívkórház történik a legkevésbé ludasnak, mindenki más ellen értem a szemrehányást és jogosnak is tartom.
De nem előre megfontolt statisztikavédelem, ha nem tartják ott a dialízist igénylő beteget dializáló gép és szakszemélyzet nélkül. Ha ezt tennék, az lenne hiba.

Seligsohn 2012.08.26. 12:09:49

Második lapát: a poszt nem elsősorban a szakszerűségről, hanem a hozzád hasonló orvosok embertelenségéről szól.
Ha szövegmegértési nehézségeid vannak, talán gyógyíttasd magad!

Seligsohn 2012.08.26. 12:13:42

@hawkeye: A szerecsenmosdatók nem tisztelik sem a posztolót, sem a hozzászólókat.
Nekik fontos bebizonyítani, hogy rajtuk kívül mindenki szellemi toprongy.

A részvétnyilvánításhoz pedig én is csatlakozom!

Braincelle 2012.08.26. 12:53:33

@Seligsohn:
"a fenti dokumentum alapján joggal állíthatom, hogy Balatonfüreden nem engedik rontani a halálozási statisztikát. Akkor nem jön ide külföldi a kemény valutájáért gyógyíttatni magát. Ezért nem hagyták édesapámat Füreden békében meghalni."

Ez egy olyan vád, ami a leírt események alapján nem tűnik megalapozottnak.

Nem tudom, hogy nekem válaszoltál-e ebben a stílusban, de arra kérlek, hogy még egyszer ne engedd meg Magadnak velem szemben, én nem szoktam senkivel így beszélni, és azt is mutasd meg, hogy hol írtam azt, hogy mindenki toprongy...

Egyébként meg nem kell semmit megmutatni, azt gondolsz, amit akarsz.

Seligsohn 2012.08.26. 12:59:59

@Braincelle:

Talán előbb megkérdeznéd, hogy neked címeztem-e soraimat!
Merthogy nem.
Így elég furcsán veszi ki magát a fenyegetésed... :(

Seligsohn 2012.08.26. 13:09:53

Úgy általában:

Ha valakinek meghal az édesapja, vagy édesanyja, önmagában is tragédia.

Ilyenkor a gyász időnként felülírja a logikát.

Ha valaki ezért az elhunyt ide író hozzátartozóját ordenáré módon lerohanja, belekötve még a helyesírásába is, arról megvan a véleményem.

Mert lehetne ezt emberi módon is megvitatni, nem kell a posztolóba még bele is rúgni!

Ennek az emberi oldalnak a másik fele az orvosok hozzáállása. Minden tiszteletem azon eü dolgozóké, akik a politikusok által tönkretett intézményekben helytállnak, paródia szintű fizetésekért.

De ez a helyzet nem lehet alap arra, hogy a betegen, vagy annak hozzátartozóján álljanak bosszút a sanyarú körülményekért.

Gondolom nem árulok el titkot, hogy van pár lelkes betegjogi képviselő, aki figyelmesen olvassa ezt a blogot.
Nem tartom kizártnak, hogy a kirívó, ill. nevesített eseteknek utána is járnak...
:)

VaTi 2012.08.26. 13:21:51

@Seligsohn: "Mert lehetne ezt emberi módon is megvitatni" sajnos nagyon sokszor tapasztaltam, hogy nem lehet. Pont azért, mert az ide író orvosok próbálják szakmai szempontból megközelíteni az adott kérdést, amit az értő közönség úgy értelmes, mint szerecsenmosdatást. Aki nem üvölt az üvöltőkkel az sunyi fehérköpenyes gyilkos, papagájkommandó, hentes, összezár, stb. Persze, hogy egy hozzátartozó elvesztése tragikus, és ahogy írtad, a gyász felülír mindent. Emberileg tökéletesen érthető. De ha beszélgetni akarunk egy esetről, nem lehet rögtön leüvölteni, aki máshonnan közelít. Az nem beszélgetés, ha az első kommentben kijelentik, hogy papagájkommandó meg szerecsenmosdatás.
Braincellének nyilván igaza van, hogy ha valahol nincs a dializáláshoz szükséges gép (és ahhoz értő orvos) és a betegnek dialízisre van szüksége, oda kell szállítani, ahol ezt megkapja. A posztoló szerint ez csak statisztikajavítás. Ha a füredi szívkórházban nincs ilyen gép, és mégis ott tartották volna, és nem kapja meg a szükséges kezelést, akkor mit írt volna a posztoló? Vagy akkor mit lehet emberi módon megvitatni? Mert azzal egyik orvos kommentelő sem vitatkozott, hogy a doktornő hangneme megengedhetetlen és minősíthetetlen. Valóban az. Szakmailag viszont csak ők tudnak érdemlegeset mondani.
Sajna űztek már el erről a blogról nagyon értékes hozzászólókat is.

VaTi 2012.08.26. 13:30:21

Néha megjelenik hozzászólni a posztoló is. Jó lenne, ha itt lenne. Újraolvastam a posztot. Az utolsó mondatod: "nem hagyták édesapámat Füreden békében meghalni". (nehéz úgy feltennem a köv kérdést, hogy ne tűnjön bántónak/érzéketlennek)Szóval valószínűsíthető volt, hogy édesapád sajnos nem fog már felépülni, meg fog halni, így inkább a békés halált fogadtátok volna, akár úgy, hogy ne vigyék másik kórházba dialízisre? Ismerve a tényt, ugye, hogy ott helyben ezt a szükséges kezelést nem tudják biztosítani számára? (mondjuk tudomásom szerint jogi körülményei vannak a kezelésről való lemondásnak és azt csak maga a beteg teheti meg, amennyiben cslekvőképes, beszámítható). Ha olvasod a kommenteket, beszélgetnél te is? Reméljük sikerül egy normális hangnemű beszélgetést kialakítani _valamennyi_ kommentelővel.

jágör68 2012.08.26. 13:34:36

Ennyi penzböl- örülni kene, hogy van meg egyaltalan orvos meg növer-
bar az ANTSZ ma mar nem is ellenörizheti a szemelyi- targyi felteteleket- különben a pösti intezeteket is lehetne szepen becsukni...
Itt tartunk.
A Hiradokban mindig JÖVÖ IDÖBEN beszelnek rola, hogy a szakemberhiany/ elvandorlas/ penzhiany ellatasi gondokat FOG okozni.
Nem fog okozni.
Mar most okoz.
Penz nelkül nem lesz jobb, lehet az orvosokat szidni, de sok helyen mar egy-ket orvos kenytelen egesz osztalyokat vinni- ki lehet szamolni a 31 napbol hanyat ügyelnek.... Utana megnezem ki mennyire tud empatikus maradni.
A "fizessevissza"/halapenzezös/gyilkosozos mentalitas is benne van vastagon.

VaTi 2012.08.26. 13:40:45

@jágör68: nézd, ennél a posztnál az az érzésem, hogy nem is ez a kérdés. Az a mondat, hogy „… nem fogom magának részletezni, úgysem értené, mert nem vagyunk egy súlycsoportban..” nagyon nem pénz kérdése.
A kórház felszereltsége nyilván igen, bár ha egy szívkórházban nincs gép a dializáláshoz, az inkább profil kérdése. Szóval ebben a posztban több problémát is felvet a posztoló, és az az érzésem, hogy számára a fenti ominózus mondat a legsúlyosabb. Azt pedig nem lehet megmagyarázni.

2012.08.26. 13:41:30

@hawkeye: "itt nincs mit megmagyarázni."
Akkor miről lehet beszélni? Részvétnyilvánítás és kész? Annál azért több van ebben az írásban.

@SusanneF: " jönnek a kollegái,és megmagyarázzák a megmagyarázhatatlant...!!"
Nekem sosem mondtak még csak hasonlót sem, persze ettől másnak még lehet. Veled beszélt már így orvos? Ha valaki nem akar elmagyarázni valamit, akkor nem fogja, de minek tenné hozzá, hogy maga úgyse fogná fel? Unalomból?

@macska69: "És részéről befejezve a megbeszélés..." Elhiszem, hogy ez érzéketlennek tűnhet, de naponta többször szembesül ilyen helyzetekkel.

@Seligsohn: "A részvétnyilvánításhoz pedig én is csatlakozom!" Ez rendes tőled, de talán ennyiért nem is érdemes posztot írni.
"nevesített eseteknek utána is járnak." Nem lehet nevesíteni.

@Braincelle: Ne vedd magadra. Bármit is kérsz ki, tudod hogy a neten nincs hatása.

@VaTi: "űztek már el erről a blogról..."
Azért űzésnek nem lehet nevezni. Ilyen alapon már engem is elűzhettek volna pár megjegyzéssel mindkét oldalról. Igaz én nem vagyok olyan "értékes" tagja a blognak mint egyesek ...

jágör68 2012.08.26. 13:42:52

Es a levelet nem a blogra kell feltenni-Nem is az erintett korhazoknak elküldeni-
hanem a "megmentjük az egeszsegügyet" miniszter urnak. Es a fönökenek.
Meg a bandzsi tündermeseket mesketelö penzügyminiszternek.

Ha nem keszült EKG sem a kierkezö mentösök altal, sem az SBO-s felvetelen- az bizony hiba-
DE le kene mar allni arrol az egybites gondolkodasrol, hogy hanyagsagbol, direkt kib*szasbol, nemtörödömsegböl törtennek mulasztasok- ja vagy mert "nem adott halapenzt".
Egyszerüen nincs eleg ember es azok is ki vannak facsarva.
Es persze nincs eleg jol müködö eszköz, gyogyszer..
Ide vezetett a "mindenkinek jar minden" 22 ev alatt.

VaTi 2012.08.26. 13:53:25

@Turchi: az elűzést tudod jól, h hogy értettem. Azt is tudod, hogy az értékeset szakmailag értettem, ami nem azt jelenti, hogy a nem szakmai hozzászólás ne lenne értékes. Nem magyarázom körbe, érted te.

Seligsohn 2012.08.26. 14:15:44

@VaTi (13.21.51):

Több mindenben igazad van, több mindenben nincs.

A papagájkommandó sztem félelem az itt megszokott, általad is említett együttüvöltéstől. Ugye nem kell megneveznem azokat, akik elvtelenül, de annál nagyobb vehemenciával próbálják besározni azt a posztolót, aki egyes orvosokat kritizál. Ha másért nem, egy helyesírási hibáért.
Tagadhatatlan, hogy az általánosítás az orvosellenesekre is érvényes, pedig két egyforma eset nincs, tehát nem kéne skatulyázni.
De ebben a blogban kiposztolt jelenségek léteznek, és jó, ha minél többen tudják, hogy hol, mire számíthatnak.

Ne nevess ki, de írnék ide pár sort, azt hiszem, hogy te érteni fogod:

"A rút világnak gondja van,
minden embernek gondja van,
a sok angyalnak mind gondja van
s az istennek is gondja van,
mert mindenkinek gondja van.
S így múlik el a szép s a jó
az ember mellől, nyomtalan."

(Wass Albert)

Seligsohn 2012.08.26. 14:20:33

@jágör68:

"@Seligsohn: "A részvétnyilvánításhoz pedig én is csatlakozom!" Ez rendes tőled, de talán ennyiért nem is érdemes
posztot írni."

Azért én ettől talán többet írtam. Rugaszkodj csak neki még egyszer!

"nevesített eseteknek utána is járnak."
Nem lehet nevesíteni."

De lehet! És utánajárni is!!!
Ha semmi másért, legalább annyiért, hogy egyetlen orvos se tekintse a beteget porbafingó gyűrűsféregnek, merthogy páran(!) közülük már itt tartanak.

jágör68 2012.08.26. 14:34:16

@Seligsohn:
Nem ertem melyik szol nekem.
Egy kis matek mindenkinek:
2004 ota eltelt 8 ev- ugye EU- csatlakozas.
Atlagban evente 1000 orvos lepett le Nyugatra.
Kb evente 500 ment nyugdijba.
Kerdes:
most hany orvos vegzi helyettük a munkat... Föleg, hogy kevesebb nem lett a melo, a rengeteg szocialis problema huzta maga utan a többit- meg ugye a szocialis bajokat is igyekeznek jo magyar modra az egeszsegügy iranyaba tolni.
Legyen minden nagyvarosban korhaz- legyen, de akkor a jarulekokat is eszereint kell alakitani.
Legyen minden nagyvarosban dializalo központ- legyen, de a jarulekokat szinten ehhez kell igazitani.
Ha nincs penz ket dolgot lehet csinalni:
1)adobol, AFA- bol, hitelböl, akarmiböl kipotolni
2)korlatozni a hozzaferest a nemfizetök reszere
Mivel ilyet magyar politikus soha nem fog kimondani, marad a "mindig, minden rendben van" mentalitas meg szövegeles, miközben mar regen semmi sincs.
Amig nyugati eszközöket, gyogyszereket kell nyugati aron megvenni, addig nem lehet 4 millio nemfizetönek- is- a lehetö legmagasabb szolgaltatast nyujtani- maximum papiron.
Vakbelmütet: 180.000Ft
Szivkateterezes- stenttel: 1,2 millio Ft /db(!)
Alanyi jogon mindenkinek.
Aztan ilyen nyalanksagok:
Csontvelö- atültetes: 24 millio Ft

Seligsohn 2012.08.26. 14:40:39

@jágör68:

Ezer bocsánat, ne haragudj!

Turchi · dolgozz-otthon.hu 2012.08.26. 13:41:30

-nak akartam válaszolni.

Mégegyszer elnézést!

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.26. 14:53:42

@Seligsohn: ennek az esetnek remélehetőleg nem járnak utána mert a megnevesített kórház hitelrntás miatt a gatyáját is leperli a levélírónak

macska69 2012.08.26. 15:03:23

@Turchi: Csak tudod a mi esetünkben azért vitték be anyuskámat, mert be kellett állítani a cukrát, semmi olyan baja nem volt -addig- amibe ott bele kellett volna halnia. Vártunk egy indoklást, valamit, hogy miért is alakult ez így, de semmi tájékoztatás. Már megnyugodtam, tudok róla tárgyilagosan beszélni, de ott és akkor ez a hozzáállás majdhogynem gonoszságnak tűnt. Utólag aztán elolvastuk, hogy mi volt a halál oka és nagyokat csodálkoztunk, semmi köze nem volt a cukrához...

SusanneF 2012.08.26. 16:15:33

@Turchi: Pont így nem,DE ma is mérhetetlenül felháborít,hogy közel 20 éve egy vidéki kórház gyermekorvosa megkérdezte sunyi hangnemben:
Van ennek a gyereknek apukája is?mert még nem láttuk....!:( /Pár napig megfigyelték az egyik lányunkat./
Annak az orvosnak nincs köze hozzá,hogy erről faggasson,itt a posztban meg igen bántó,bunkó a hozzáállás.

2012.08.26. 16:19:29

@Seligsohn: Nekirugaszkodtam újra, de ugyanott tartok :-)Nem lehet a neten nevesíteni, értsd meg, azt a bíróságon kell, itt ki sem tehetik. Ha újra leírod, hogy lehet, akkor sem.

2012.08.26. 16:22:45

@macska69: Természetesen értem a problémádat. Sőt, volt már hasonlóban részem is. Igen, bizonyára mondhatott volna többet is, máshogy is. Ha nem teszi, kérdezni kell.

2012.08.26. 16:27:44

@SusanneF: És te mit szóltál arra, amit az orvos mondott? Remélem, válaszoltál neki! Nekem is szóltak már be, és persze mindenre reagáltam is annak megfelelően, és olyan stílusban. A te példád is enyhébb, mint a posztban leírtak. Az enyém is enyhébb volt. Van bennem némi kételkedés az ilyen durva beszólásokkal kapcsolatban. Ha így volt, természetesen nem helyeslem, csak kicsit furcsa, hogy ennyire negatív tapasztalataim sok sok év alatt sem voltak, ami nem zárja ki mások panaszának igazát.

2012.08.26. 16:32:10

@VaTi: Értek én mindent, csak nem úgy érzem ahogy te. Az értékes szót idézőjelbe tettem, remélem érted, miért :-)

taknyos zsiráf 2012.08.26. 16:47:33

Egy kicsi off, de a héten történt a szomszéd asszonyommal (36)
Végbél tükrözésre volt hivatott egy fővárosi kórházba.
Mivel kicsit aggodalmaskodó és sosem volt még ilyen helyen, előtte való nap felhívta az illetékes osztályt, hogy mire számíthat, mit csinálnak majd vele és mennyire fájdalmas a beavatkozás.... tehát mennyire fog fájni??
Közölték vele:" ATTÓL FÜGG MIT HOZ NEKÜNK!"
Így bele a telefonba pofátlanul! Nem akart hinni a fülének!
Vizsgálat sajnos még is ott megtörtént.
Barátnője aki elkísérte elmondta neki utána, többen ordítottak bent a vizsgálóban a fájdalomtól, többek között ő is ami kihallatszott a folyosóra.
Azt hiszem nincs miről beszélni egészségügyben.

matilda. (törölt) 2012.08.26. 16:57:05

@taknyos zsiráf:
ez tényleg attól függ h mit visz a beteg. ha egy jó kis vastagbélgyulladást akkor üvölteni fog, ha csak egy-két kicsike polipot akkor meg nem. ha pedig az "érzékenyebb" fajta akkor sír, ha nem akkor meg se kottyan neki. vehet a személyzet minden tagjának autót akkoris fájni fog, ha gyulladt.
másrészt normálisabb helyeken adnak dormicumot.

Seligsohn 2012.08.26. 17:04:08

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Már ha az orvosnak van igaza. Régen automatikusan annak volt. Most már nem mindig, és ez láthatóan - olvashatóan! - igen felbőszíti közülük a tehetség nélküli nagyarcúakat.

Az viszont biztos, hogy nagyon fel kell kötnie az alsóneműt annak, aki kórház ellen akar pert nyerni. Jó ügyvéd, és sok korrekt bizonyíték ne maradjon otthon... :)

2012.08.26. 17:05:22

@taknyos zsiráf: Erre szokták mondani hogy hülye kérdésre hülye válasz. Kivel beszélt? Akik ordítottak, többek közt az ismerősöd, mit tettek a vizsgálat után? Gondolom, nem panaszt. A vizsgálat kellemetlen. Mondhatni szar érzés, de nem jellemző az ordítozás alatta, mert ha a beteg ordít, az orvos sem tudja elvégezni a munkáját. Miért lenne jó ez neki? Fájdalmat, sérülést, szövődményt szándékosan okozni, amit aztán neki kell helyrehozni? Nem jellemző.

2012.08.26. 17:07:55

@matilda.: "normálisabb helyeken adnak dormicumot"
Rosszabb helyeken is! Persze nem ismerhetek minden helyet.

matilda. (törölt) 2012.08.26. 17:10:29

@Turchi:
orvosa válogatja, meg hogy van-e, meg h van-e kórházi háttér.

Seligsohn 2012.08.26. 17:13:17

@Turchi:

Nem érted, mert nem ez a folyamat.

Ha pl. itt a blogon sokadszor van, negatívként aposztrofálva, névvel bizonyos kórház, vagy annak bizonyos osztálya, akkor a minisztérium szintén bizonyos osztálya lépni fog. :)
A sajtófigyelés nem csak a gagyitévékre, bulvárlapokra vonatkozik, hanem a netes felületekre is.

Ilyenkor általában vizsgálat indul, amit esetenként eljárás követ, melynek inspirációs forrásáról mi a legritkább esetben tudunk.

Nagyon vázlatosan ennyi...

Sikerült valamit változtatnom a helyzeten? :)))

matilda. (törölt) 2012.08.26. 17:16:24

@Seligsohn:
micsoda összeesküvés elmélet.
ilyen alapon a János Kh-t már bezárták, lebombázták és a helyét behintették sóval.

Aerion 2012.08.26. 17:41:39

A cikkben említett eset semmiképpen sem adódhatott volna hozzá a balatonfüredi halálozási statisztikához, ugyanis ezt az adatot az elhunyt állandó lakcíme szerint vezetik évről évre. Az adott település halálozási statisztikájához legfeljebb csak az adódhat hozzá, akinek nincs állandó lakcíme, vagy nem kideríthető, és meghal egy bizonyos településen.

Aki történetesen az Állami Szívkórházban hal meg, és budapesti, az a budapesti halálozási statisztikában jelenik majd meg, aki veszprémi, az a veszprémiben, aki miskolci, a miskolciban, és így tovább.

Ez mindig is így volt, most is így van, és ha lesz még ész, és nem borít el mindent a ballibeális idiotizmus a kormány elleni gyűlöletében, akkor így is marad.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2012.08.26. 17:44:35

Ha neked életmentésként, gyógyításként darabolnák a lábad örülnél, hogy meghalsz. Sajnos a halál elfogadása nem egyszerű dolog. Régesrégen a rokonok ismerősök jártak virrasztani, amikor a körzeti orvos leteltnek nyilvánította a beteg életútját. Ma az egész társaságot az orvost is beleértve becsuknák a segélynyújtás elmulasztásáért.

SusanneF 2012.08.26. 18:09:24

@Turchi: Annyira meglepett,hogy csak magamban dühöngtem.
Mert ugyan volt,de mi van,ha nincs a gyermeknek apja?

beedoc 2012.08.26. 18:42:20

Miért fáradt, kimerült sz orvos? Nos kis gyakorlat otthonra:
112- szer mond a következőt
Jó napot kívánok, mi történt?
Mi a panasza?
Hol fáj?
Ez itt fáj?
Ez érzékeny?
Önnek bokarándulása van és azért kék, meg duzzadt, mert a szalagok és a lágyrészek kiserei szakadhatnak és vérömleny keletkezik.
Felírok egy bokarögzítőt, amit hat hétig viselnie kell, a teljes terhelés eléréséig adagolnia kell a hasgalba adott véralvadás gátlót, mert a trombózis veszélye ilyenkor megnő, az alsó végtag vénás vérét a mougó izmok pumpa hatása tereli vissza a szív felé és euen funkció kiesése lelassítja a keringést, ami trombózishoz, tüdő ér elzáródáshoz vezethet, ami halálos is lehet.
Viszontlátásra 3 hét múlva!

Közben gépeld is le ugyanazt a számító gépeden ugyanennyiszer!

Majd tarts utána szabadon választott kérdésben fél órás előadást.
Lemezzel rögzíts a garázsban 3 törött széklábat!

Kezdd most!
Ja, és 24 órán át mosolyogj.
Szólj ha kész vagy!

Ismételd 4x egy héten
Később 7-re eneljük.
Üdv

beedoc 2012.08.26. 18:44:10

Bocs a hibákért de épp ezen vagyok túl. Látom a helyesírási hibáim, ne félj!

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.26. 18:47:11

@Seligsohn: magyarországon sokkal több pert nyernek meg a betegek mint bármely más európai országban és legalább 3 sor annyi per zajlik közös megegyezéssel, nem kell itt szédíteni a népet, a magyar törvénykezés teljesen hozzá nem értő emberekből áll akik teljesen elvakultan betegpártiak, alig lehet megnyerni egy pert a kórháznak

matilda. (törölt) 2012.08.26. 18:58:19

@beedoc: LOL
és aztán jönnek a nehezítések h KELL antibiotikum/CT/MR/PET azonnal.
hehe

beedoc 2012.08.26. 18:58:44

Miért fáradt, kimerült sz orvos? Nos kis gyakorlat otthonra:
112-szer mond a következőt
Jó napot kívánok, mi történt?
Mi a panasza?
Hol fáj?
Ez itt fáj?
Ez érzékeny?
Önnek bokarándulása van és azért kék, meg duzzadt, mert a szalagok és a lágyrészek kiserei szakadhatnak és vérömleny keletkezik.
Felírok egy bokarögzítőt, amit hat hétig viselnie kell, a teljes terhelés eléréséig adagolnia kell a hasfalba adott véralvadásgátlót, mert a trombózis veszélye ilyenkor megnő, az alsó végtag vénás vérét a mozgó izmok pumpa hatása tereli vissza a szív felé és ezen funkció kiesése lelassítja a keringést, ami trombózishoz, tüdőér elzáródáshoz vezethet, ami halálos is lehet.
Viszontlátásra 3 hét múlva!

Közben gépeld is le ugyanazt a számítógépeden ugyanennyiszer!

Majd tarts utána szabadon választott kérdésben félórás előadást.
Lemezzel rögzíts a garázsban 3 törött széklábat!

Kezdd most!
Ja, és 24 órán át mosolyogj.
Szólj, ha kész vagy!

Ismételd 4x egy héten
Később 7-re emeljük.
Üdv

(Hibák javítva)

ElPadre 2012.08.26. 19:02:37

@jágör68: azért egyvalamit jó lenne megtudni: hogy ezek a beárazások vajon értelmesek és érvényesek-e? ugyanis van egy olyan érzésem, hogy eléggé vastagon fog a toll sok esetben.

egy beavatkozásnak van emberi erőforrás igénye, és tárgyi, eszközi igénye. teszem azt, az általad hozott példák alapján, szívkatéterezés stenttel:
- műtét hossza, ezen időre emberi és egyéb erőforrás igény? (pl: műtőorvos, asszisztens, altatóorvos; helység működési költsége)
- tárgyi eszköz szükséglet: stent, hány ft? (és vajon a tényleges előállítási költsége mennyi? de ez már más lapra tartozik) plusz természetesen a műtéti eszközök használata (elhasználódás), egyszer használatos dolgok (tamponok, kötszer, fertőtlenítő, altatógáz/folyadék).

szeretném látni, hogy mindez hogy kúszik fel 1.2 millióra, ha mondjuk a műtét egy órás, kell 1 műtőorvos, két asszisztens, egy altatóorvos, no meg laporaszkópiával csinálják.

ettől függetlenül természetesen igazad van, ez a mindenkinek mindent ingyen hozzáállás *is* vezetett a mostani helyzethez. csak jó lenne tényleg tudni, hogy mennyi az annyi.

beedoc 2012.08.26. 19:05:39

@matilda.: Igen, és próbáld meg megbeszélni a hozzátartozóval, miért is nincs szükség arra, mindezt alátámasztva orvosilag.
Betegenként van rá 6 perced egy szakrendelésen, mert a többiek "már órák óta várnak, pedig 8-kor már itt voltam".

Nem is csak a pénz miatt mennek külföldre orvosaink, hanem mert ott 20 perces előjegyzéssel jön egy beteg, naponta maximum 10.
Svédeknél 45 év felett az orvos pénteken már csak fél napot dolgozhat, 50 felett pénteken már egyáltalán nem.
Írországban 15 perces előjegyzés van a háziorvosoknál, 50 eurós vizitdíjjal.
Sorolhatnám még.
Napi 90-110 beteges délelőtti 8 órás rendelés után húzza le az ember a 16 órás ügyeletet, mely azért nem a bennalvásról szól.
Igen, bocs fáradtak vagyunk. Nyaralásra sem futotta emellett.

beedoc 2012.08.26. 19:12:39

@ElPadre: Nem fogod tudni igazán kiszámolni:
1 betegre jutó költséget pontosan kiszámítani szinte képteleség. Miért?
Műtét hossza, ideje, tárgyi eszköz igénye csak egy dolog. Ott van ugyanis, hogy mennyi és milyen altatószert, izomrelaxánst, infúziót adtál. Volt-e előtte vérvétel, hány csővet használtál hozza. Hány branült, injekciós tű kellett a kezelés alatt. Mennyi steril, nem steril kesztyüt, kötszert. Mennyi esik egy betegre az ápolónővér béréből, meg az igazgatási díjból, kórházi működési költségből, mennyi az étkeztetése. Mennyi volt az amortizáció? Valószínüleg fel sem soroltam mindent.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.26. 19:13:18

@ElPadre: ezt per speciel nem laparoszkóppal csinálják, és elárulom a toll nagyon vékonyan fog, a műtétek 90%-a modern műszerekkel ráfizetéses, persze ha II világháborús technikával dolgozunk akkor ki lehet hozni null szaldósra de profitábilisra akkor sem
a szívkatéterezésnél csak azt számold be amortizációs költségnek, hogy a műtő ára 100 millió legalább, aztán a katéter, a stent(ek), a kontrasztanyag meg miegymás sem kis tétel. akkor a beteget nem dobják ki azonnal az utcára, marad egy pár napot, rögtön nem is elég az az 1,2 milla

ElPadre 2012.08.26. 19:25:17

@csak néha benézek ha marhaságot látok: nono. itt most a *műtét* költségéről beszélünk. az előkészítést, az utóápolást MIND külön tételként szokták feltüntetni a végelszámoláson (én utoljára 2007ben voltam kórházban, és már akkor is rendesen fel volt minden tűntetve).

a műtő ára 100 millió, az érthető. mennyi idő alatt avul el? hány beavatkozást lehet benne elvégezni, amíg azt mondjuk, hogy az amortizáció miatt már veszélyes lenne használni? mennyi a fenntartási költsége? mondjuk ha egy nap 5 műtétet végeznek benne (nem tudom, mennyi az átlag), és ha egy műtét 1 millió körül van, akkor ugye csak ahhoz, hogy "nyersen" a műtő önmaga megérje, 100 műtétet kéne végezni, ez a heti 25 műtéttel négy hét alatt megvan, persze akkor még nem számoltunk a többi dologgal.

tehát megértem, hogy nem olcsó az egészségügy. de azt mondani, hogy az egy betegre jutó költséget szinte lehetetlen kiszámolni, na az konkrétan nem igaz. csak gyanítom, hogy valakik lusták kiszámolni, ezért aztán inkább felfelé kerekítenek, nehogy emiatt legyen valami veszteséges (a technikát egyébként megértem, tényleg így szokás). a felvetésem az, hogy nem kerekítettek-e túl nagyot felfelé.

huha mi lesz itt 2012.08.26. 19:36:15

@beedoc: de kar hogy nem igaz amit allitasz. ha egy szakorvos 8 orat dolgozna akkor nem 2 honapra kapnek idopontot. az atlagos szakorvos heti 2 napot dolgozik max. 6, de jellemzoen 4 oraban. Itt magyarorszagon, videken...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.26. 19:36:42

@ElPadre: külön tételként???? mióta? egy beavatkozásnak van egy HBCs pontszáma, annyit fizet a biztosító mindenért egyben (sőt az az igazság, hogy sunyi módon a felvétel napjától 30 napig bármi történik a beteggel ebből kell finanszírozni) nincs olyan, hogy ennyi a műtét, és ennyi a kötszer.
nem lehet kiszámolni és sehol a világon nem is számolják ki azért fizetnek átlagot és nem eseti költséget, azért is hívják ezt a módszert homogén betegcsoport-finanszírozás-nak.
a műtőben meg nem lehet annyi beavatkozást végezni amennyi azt hatékonnyá tenné mert egyszerűen nem finanszíroz az OEP elegendő beavatkozást. nem hiszem, hogy van olyan centrum magyarországon ahol 100 stentelést csinálnának havonta. azt meg ugye viccnek szántad, hogy az esetenként 1,2 millióból 1 millió meg amortizációra?, a legidealizáltabb esetekben is max 10%-kal számolnak, és akkor a műtőnek van fenntartási költsége is

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.26. 19:37:27

@huha mi lesz itt: akkor, hogy jön ki a heti 80 óra átlag munkaidő?

matilda. (törölt) 2012.08.26. 19:40:18

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
akkor pletykál/tvzik/kávézik/cigizik/alszik és parasztkodik a betegekkel a folyosón stb

látjátok feleim szümtükkel 2012.08.26. 19:43:22

Szívesen olvasnék már egyszer arról, hogy a sok érzéketlen, a beteget agyba-főbe sértegető orvos helyett a megsértett beteg áll be, és végzi azt a munkát, amit az orvos, de kurva nagy empátiával, és lelkesedéssel. Általában nem arról szólnak ezek a történetek, hogy az orvos szakszerűtlenül, rosszul járt el, hanem nem az a sérelem, hogy nem pátyolgatta a szegény beteg, meg a hozzátartozója lelki világát.

Azt hiszem az egészségügy nem a pátyolgatásért van fizetve, aki pátolygatásra vágyik, forduljon valami vallási felekezethez. Azok ráérnek együttérezni, meg a leket ápolni. az orvosok meg a jövőben is legalávv ilyen szakértelemmel ( de ha lehet nagyobban ) lássanak el mindenkit. Az sem baj, ha ők nem érzik, és nekik nekik nem fáj az én fájdalmam.

beedoc 2012.08.26. 19:50:23

@huha mi lesz itt: Én nem tudom, hogy van, de ahol eddig dolgozta ott így alakult a szakrendelés ideje:

1. 7-15-ig
2. 8:30 - 16:30-ig

A nem kórházi szakrendelőben pedig törvény szabályozza, hogy 6 óra lehet a szakrendelés ideje. Ez törvény sajna.
Mivel kevesen vagyunk 6 vagyunk 153 ezer emberre van hogy várni kell. Traumatológián nincs előjegyzés így naponta minimum 90 ember jön be, de még így is végzünk, csak agyilag nulla leszek a végére.

Az egyéb szakrendelésekkel az van, hogy ott is előírt időtartam van a vizsgálatokra. Napi 30-45 betegnél nem igen lehet több, és nincs is minden nap, mivel ez egyszerűen lehetetlen.
Ezért baj, hogy az országból elmennek a 35-45 közötti emberek, mert ők lennének szakrendelni, illetve önállóan dolgozni képesek, nem a rezidensek. Ők az utánpótlás miatt lennének fontosak. Nem csinálok belőle titkot 2 hónap múlva már én sem leszek itt. Marad 5 ember, de már nem bánom 17 év után. Augusztusban csak 295 óra bentöltött munkaórám és 100 készenléti órám van.

2012.08.26. 19:51:02

@matilda.: Egy dormicumhoz csak nem kell olyan nagy körítés! Gondolom én optimistán.
@Seligsohn: :-) Próbálom, de korlátozott agyi képességeim miatt nem változott a helyzet. Ha úgy lenne ahogy írod, a János kórházat már rég ledózerolták volna. Nincs ennek a blognak akkora jelentősége, mert név nélkül és általában negatív posztok jelennek meg. Itt már lehúzták az összes kórházat oda és vissza többször is. Ennyi vizsgálódásra senkinek nincs kapacitása. Névtelen panaszokkal és annak mennyiségével meg nem foglalkozik senki. Ha ugyanezt a posztolók a megfelelő szerveknek küldik névvel ellátva, akkor majd odakerül a dolog, ahová való. Persze sokszor nem küldik, mert névvel ellátva az ugye már felelősség, meg esetleg kiderül sok esetben, hogy a leírt panasz nem úgy volt, vagy meg se történt. Összefoglalva, ilyenkor semmilyen vizsgálódás nem indul.
@SusanneF: Tudom nem nyugtat meg, de engem mindenhol mint elvált, egyedülálló anyukának tartanak, mert a gyerek apját sose látják. Engem ez annyira nem zavar. Tényleg ritkán van az apja ott, ahol éppen kellene :-(. Ha meg valakinek éppen apja sincs, vagy elvált, akkor azt meg lehet mondani, és a piszkálódásnak rögtön vége lesz.

beedoc 2012.08.26. 19:52:38

@beedoc: Ja és üzenem a feleségemnek: Szeretem! :)))

2012.08.26. 19:53:13

@Turchi: Most látom, a János kórházat már említették, bocs az ismétlésért, nem olvastam vissza mindent.

butus 2012.08.26. 21:01:28

@ElPadre: Ki zavart el orvosnak, ha ennyire nem tetszik? Választhattál volna más szakmát és nem kellene sajnáltatnod magad.

butus 2012.08.26. 21:05:02

@ElPadre: Elnézést, az előző szöveget @beedoc-nak szántam.

butus 2012.08.26. 21:06:04

@beedoc: Ki zavart el orvosnak, ha ennyire nem tetszik? Választhattál volna más szakmát és nem kellene sajnáltatnod magad.

fizetekmegegysort 2012.08.26. 21:28:41

@beedoc: Ugyanezt teszi bármelyik ügyfélszolis pl egy mobil szolgáltatónál: egész nap szajkózza a mondatokat az ÁSZF vagy az aktuális akciós lista alapján, hallgatja a panaszokat, közben mosolyog, és fáradt. Igen, nem múlnak rajta emberéletek, lényegesen kisebb a felelőssége, és kb annyit keres mint egy orvos ( jutalékkal még többet is) , ami tényleg gáz. De tőle mégis természetes módon elvárjuk, hogy kedvesen és udvariasan közölje velünk, hogy mivel az x-én lejàrt, 1234 sorszámú, 12346 ft összegű számlánk ellenértéke nem került kiegyenlítésre, a szerződès szerint x napra rà korlátozták a szolgàltatásunkat. Gondolom, ha az említett üszis fáradtságra hivatkozva azt mondaná neked: "kikapcsoltuk mer nem fizetett, nézze meg a szerződést és perkáljon!" akkor azért eléggé fel lennèl háborodva, és nem nyugtatna meg a tény, hogy előtted aznap már 70 embernek mondta el ugyanezt kedvesen?! Ugye elvárnád, hogy kedves és udvarias legyen, pedig nem is az egészségedről (ne adj isten éltről/ halálról) van szó, csak egy fránya mobilról...
Szóval értem én, szar a dokik helyzete (mint ahogy sok más szakmában is szar ebben az országban), meg fáradtak (mint bárki más), meg kevés a lóvé (pont mint más szakmákban), de aki emberekkel dolozik, az egyszerűen nem engedhet meg magának rossz napokat úgy, hogy azt a kliens érzi. Sem az óvónő, sem a tanár, sem az üszis, az önkoris Micike, és az orvos sem. Szerintem.

mary.poppins 2012.08.26. 21:41:07

@VaTi:
Én írtam a fenti történetet. Sajnos az "élmény" még nagyon friss.
Sajnos ez az egész a kórházátszervezősdi éjszakáján kezdődött. Az, hogy egy-egy kórházban csak bizonyos vizsgálatokat, és kezeléseket végeznek, rendben. Az, hogy időben nem látják a problémát, mert "nincs hozzá műszer, vagy éppen szakorvos", rendben.
Az, hogy másik kórházba kell átszállítani a beteget, rendben. De az, hogy az adott kórház közel 70 km-re van, az már kicsit sántít.
Azt ugyanis nem írtam le, hogy az első kórházba (amit nem neveztem meg) akarták visszaszállítani. Az bizony 70 km. A dialízis szerintem csak ürügy volt, mert ők is látták, hogy az állapota milyen, és mennyi az esély.
A halálozási statisztikával kapcsolatban : Nem a népesség-nyilvántartóra gondoltam, hanem a kórház saját statisztikájára.
Sajnos tényleg nem vagyok egy súlycsoport egy orvossal, de a jogaimmal tisztában vagyok. A kérdéseimre még mindig nem kaptam meg a választ a fent nevezett kórháztól.
Nem fogok perre menni, mert tudom, hogy apu sem akarná.

mary.poppins 2012.08.26. 21:43:22

Köszönöm mindenkinek a részvétnyilvánítást.
Ki kellett írnom magamból, és higgyétek el, kicsit könnyebb lett. Még akkor is, ha itt sokan nem értenek velem egyet.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.26. 21:45:14

@matilda.: de nem otthon a családjával, vagy szerinted az mindegy, hogy otthon vagy az asszonnyal meg a gyerekekkel vagy a kórházban a részeg fejsérülttel?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.26. 21:47:31

@fizetekmegegysort: de hány órában teszi mindezt? 40 ben vagy még annyi se és ugyanannyi bérért mint az orvos 80 ban

Braincelle 2012.08.26. 22:08:28

@mary.poppins:
Értem, hogy ezt a hozzátartozó mért nem érti és mért bántja, sokszor a másik oldalról is nehéz (mind logisztikailag, mind lelkileg) ez az áthelyezősdi.

Nem tudom megmondani, hogy mért oda helyezték át, ahová; mert nem ismerem annak a tájéknak a viszonyait (hol, milyen kaliberű kórház van, és azt végképp nem tudom, hogy mi volt az átszervezéses rettenet során, amikor naponta változtatták, hogy melyik kórháznak melyik a területe és mindenki tépte a haját).

És persze nem voltam ott, nem láttam közelről azt a beteget, de azt gondolom, hogy bizonyos döntéseket meghozni sem hivatott másik profilú intézmény. Konkrétan, nem döntheti el a kardiológus, hogy van-e értelme X-et vagy Y-t dializálni. Én sem dönthetem el, hogy Z szívinfarktusa vajon mennyire súlyos, vagy mennyire mindegy más Z-nek (annyiból az infarktus más, hogy ott nagyon kiterjedt, működő akut hálózat van, és persze, ha a nagyon beteg betegnek van pár bizonytalan tünete, akkor lehet, hogy telefonon jelenti az ember az aktuális szívkatéteres ügyeletes intézménynek, és ők eldöntik, hogy átveszik-e vagy nem; illetve az idegsebészettel is így van).

Lehet elméletileg olyan helyzet, hogy nem helyezik át, mert annyira rossz állapotú, de mondjuk pont a dialízis esetében ez egy nagyon problémás döntés. Akut veseelégtelenségben meghalni nem biztos hogy lassú és egyszerű; és valakinek, hozzáértőnek a döntését igényli az (gondolom) hogy megdializálják vagy nem. Ez nem olyasmi, amit három laborértékből el lehet dönteni. Nem olyasmi, amit a kardiológus eldönthet. Sőt, tegyük fel, hogy nem dializálják, a veseelégtelenség kezelését akkor is jobb, ha nefrológus végzi, mintha kardiológus, ami egy iszonyú speciális ág, művészet vagy bármi, amit akarsz; de az a döntés, hogy az a konkrét beteg nem kardiológiai eset, az lehetett korrekt szakmai döntés is. Ahogyan lehetett elpasszolás is, ezt nem tudjuk, legalábbis én biztosan nem tudom így látatlanban, meg ilyen kevés tapasztalattal.

mary.poppins 2012.08.26. 22:24:59

@Braincelle:
Köszönöm a kimerítő magyarázatot.
Az erek voltak nagyon rossz állapotban a cukor miatt.
Engem a "doktornő" akkori mondatával padlóra küldött. Ez a mondat méltatlan egy orvoshoz!
A fiam jogász hallgató, mélyen elítélte, és annyit mondott, ha perre mennék vele, megnyerném.
Végiggondoltam: Érdemes?
Akkor úgy éreztem elájulok, de még hellyel sem kínált, és miután megkérdeztem: "Nem sértem meg, ha leülök?" utána láttam, hogy változik a stílus.
Egyébként a betegjogi képviselőnek ezt az esetet írtam le, kértem, hogy vizsgálja ki, mert ez etikátlan, és elfogadhatatlan.
Ha megkapom a választ, jelezni fogom. 30 napja van rá a törvény szerint, ami 6-án jár le.

beedoc 2012.08.26. 22:33:38

@fizetekmegegysort: Amit írsz biztosan így van az ügyfélszolisoknál, én nem tudom mert nem láttam, hogy és hol dolgoznak, nem is irigylem őket, nem csinálnám. De az igazság ott van, hogy nem havi 240 órában, hétvége nélkül csinálják. Hétvégén nem nagyon hívott ilyesmiért senki. Kettő nem az orvoslással van bajom, azzal, hogy híre hamva sincs már annak, hogy értelmes emberi beosztással dolgozhassam. Mutass még olyat, ahol főállásban 295 órát dolgoznak? A megengedett 240 óra, de nincs ember. És emelett még 100 órát készenléteznek, amikor ugye egyetlen sört sem gurithat le az ember 40 fokban otthon, várván, hogy esetleg behívhassák. 10 km-nél nem mehet messzebre a lakásától, hogy 10 perc alatt beérhessen. Az 395 óra... A többi szabad. Kívánom neked.
Amúgy imádom a munkám, csak fáradt vagyok.17 éve ezt csinálom és ennyi órával. Az elején 240 óra után még 60 órát mentőztem, és 24 órát mentőhelikopteren is dolgoztam, ha hiszed, ha nem érted is! 17 év után nincs nálam fiatalabb az osztályon. Előttem állók 10 évvel öregebbek, ők is fáradnak.
So happy.

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.26. 22:38:05

@jágör68: "Ennyi penzböl- örülni kene, hogy van meg egyaltalan orvos meg növer-"

ez neked vágólapon van?

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.26. 22:39:06

@VaTi: sokat emlegetett kommunikáció tárgyból csak kettese volt, az is cv-ben...

Braincelle 2012.08.26. 22:40:22

@mary.poppins:
Hát igen, ennek a mondatnak nem lett volna szabad elhangzania. Bár ilyen helyzetben bármit mond az orvos, akkor is negatív szereplő lesz; de ilyet akkor sem lehet mondani, nagyon bántó és nagyon nem odaillő. Ráadásul azon nagyon sok múlik, hogy a hozzátartozó akkor ott megértse, hogy mért történik ez vagy az. Ha nagyon leegyszerűsítve, akkor úgy, abban a lelkiállapotban úgysem azt várja senki, hogy a legújabb szakmai protokollt betűnként elmondják neki, hanem hogy úgy és annyira, amennyi megy akkor és ott, kapjon valamiféle választ (bár ez is néha irreális, amikor konkrétan már azt kérik rajtam számon, hogy mi honnan vesszük, hogy a 86 éves néninek már nem voltak jók az erei, mindegy). Ha akkor, ott kap valamiféle értékelhető választ az ember, akkor jobban fel tudja dolgozni, még akkor is ha semmit sem ért meg, mert olyan lelkiállapotban van, csak azt, hogy az orvos szerint ez helyes, valamit magyarázott, hogy mért, és ez az orvos nekem hiteles, ez megért és törődik velünk.

Mindenesetre nem tudom, pert mire fel lehet ilyenkor indítani, úgy értem, ez egy etikai hiba, hogy van-e ennek jogi megfelelője, nem tudom. És hát ha egyedül voltál ott, és az orvos valami mást gondol arról, hogy ő mit mondott, akkor bizonyíthatatlan. Az lehet, hogy jobb irány, hogy esetleg a betegjogi képviselő szól az intézeten belül, hogy ilyen probléma volt, és akkor beszélgetnek az orvossal, lehet, ő sem a megtestesült gonosz, csak valamiért akkor nagyon embertelenül reagált, és reméljük erre rájött, talán még a beszélgetés alatt. :S

mary.poppins 2012.08.26. 22:40:25

@beedoc:
A férjem ugyanennyit dolgozik fizikai munkával.

Braincelle 2012.08.26. 22:41:42

@Braincelle: ja, most olvastam vissza, hogy nem egyedül voltál.

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.26. 22:42:40

@Turchi: tényleg? meséljek neked a második gyomortükrözésemről??
(nem fogok.)

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.26. 22:44:55

@beedoc: téged is becsaptak az orvosin, amikor mást mondtak?

mary.poppins 2012.08.26. 22:45:18

@Braincelle:
Hárman hallottuk.
Soha nem fogom elfelejteni. Soha...

mary.poppins 2012.08.26. 22:47:54

@Braincelle:
Nektek ismerni kell az egészségügyi törvényt?

Braincelle 2012.08.26. 22:53:36

@mary.poppins:
Azért ez érzelmileg nagyon megterhelő, és az emberek többsége, ha rossz hírt közölsz, úgyis azt fogja érezni, hogy közönyös vagy és empátia nélküli; egyszerűen mert én idegen vagyok és nekem az illető nem az anyukám vagy az apukám. Az első ilyen történeteknél meghatódik meg belevonódik az ember, utána megtanul valamennyire védekezni. Attól még, hogy érzelmileg nem rendül bele, lehet hibátlan szakmai munkát végezni, sőt inkább lehet, mint akkor ha mindenkinél beleképzeled magad, hogy szegénynek most éppen milyen szörnyű lehet.

Az a fajta empátia, amit itt leírnak és elvárnak az orvosoktól, az érzelmileg hosszútávon kivitelezhetetlen. Ha eljátssza az ember, akkor megnyugodnak. Értsd: ha mindent megteszel a betegért, az egy dolog. Ha ezt a mondatot, hogy mindent megteszünk érte, ki is mondod, az nagyon jólesik az embereknek, enélkül néha nem is hiszik el.

Pedig Neked ott nem tűnik nagynak a különbség, nem tűnik másnak, hogy csak simán megteszed amit kell, vagy még ezt el is mondod, sőt, inkább színpadias, felvágás, főleg ha menthetetlen az adott ember. Akkor meg mit ér bármi, amit teszünk, és akkor meg mi az eget mondjon az ember, az, hogy sajnálom, az egy annyira üres klisé, hogy az hihetetlen. Persze, sajnálom, de én mondjuk fél napig szomorú leszek miatta, meg még párszor eszembe fog jutni, ő meg mehet nemsokára kisírt szemekkel temetést intézni, neki megváltozik az élete, elveszti a szerettét, én meg nem; akkor hogy legyen pofám azt mondani hogy sajnálom, vagy részvétem? Ha én lennék hozzátartozó, én ütnék egy ilyen "sajnálom" mondatért szerintem. Mégis ezt akarják hallani az emberek, és még van pár ilyen kulcsmondat, amit ha mondasz, akkor könnyes köszönöm, van, akinek a halálhírt is megköszönik, ha meg nem mondod el ezeket a mondatokat, akkor bizalmatlanság, akkor is ha a két esetben szakmailag tök ugyanaz történt; de nem mindig van érzelmi ereje az embernek ilyesmire.

Szerintem nem lehet ilyen helyzetben mit mondani, úgyis utálni fogják az embert, úgyis ő lesz a hibás, én biztos így érezném, mint fentebb mondtam.

Beszólogatni, megalázni akkor is nagyon durva volt a hozzátartozót, valószínűleg valamiért támadva érezte magát az az orvos, vagy a saját tehetetlensége frusztrálta, nem tudom, akkor sem kellett volna.

Braincelle 2012.08.26. 22:54:25

@mary.poppins:
Hát, paragrafus-szerűen biztos hogy nem. De amit az ember használ belőle azt tudja, hogyan van benne (max nem szó szerint).

Taplopó 2012.08.26. 23:07:37

"joggal állíthatom, hogy Balatonfüreden nem engedik rontani a halálozási statisztikát."

És tuti nagy pénzeket akasztanak le a nyugdíjbiztosítótól azért, hogy csökkentik a jogosultak szmát

mary.poppins 2012.08.26. 23:12:12

@Braincelle:
Az egész úgy kezdődött, hogy normális hangnemben közölte, hogy az apám meg fog halni. (fent nevezett szavak, kulcsmondat nem hangzott el)Akkor megkértem, hogy szíveskedjen elmondani, mégis hogyan jutottunk el idáig 4 nap alatt.
Akkor már össze-vissza beszélt, hogy ő nem látta az (meg nem nevezett) első kórház által kiadott papírokat,vizsgálatokat, és a körmondat végén volt a "nem vagyunk egy súlycsoportban".
Burkoltan lehülyézett...

mary.poppins 2012.08.26. 23:16:01

@Taplopó:
nézd meg a honlapjukat.
TB betegek részére északi fekvésű, több ágyas szoba, fizetős betegeknek déli fekvésű panorámás szoba, hotel szolgáltatással.
Ahogy belépsz a főbejáraton, klíma, recepció, büfék, hatalmas társalgó fotelekkel, süppedős szőnyeg.
Az intenzív a bejárattól jobbra, eldugva....

beedoc 2012.08.26. 23:21:44

Mindenkinek!

Épp most megyek egy beteg halálát megállapítani, majd telefonon felhívni acsaládját, mindezt a lehető legempatikusabban. A fenti esetben sem tettem volna másképp. Az elhangzott mondat mindenképp bántó, bármilyen kimerült is az ember. A hibát inkább abban látom, hogy sem az első, sem a második ellátó helyen nem készítették fel a hozzátartozókat, hogy elveszíthetik szerettüket. Már rég nem esem ebbe csapdába, mindig korrektül közlöm, már a felvételkor, hogyha úgy látom, erre is sor kerülhet, bármennyire is rémisztő. Sokkal jobb, ha látom, mikor megnyukszanak, ha kezelés során a beteg mégis a vártnál jobban gyógyul.
Kegyetlen lennék?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2012.08.26. 23:29:59

@mary.poppins: Elnézést, hogy beleszólok, de az édesapját kedden vitték át Veszprémbe, könnyen lehet, hogy szerdán mikor érdeklődtek, az orvos még nem volt képben (pl. város-közti szállítások rendszerint már ügyeleti időben érnek célba, lehet, hogy a másnap elkapott doktornő csak aznap x órakor látta édesapját, nem volt ideje részletesen átnéznie a papírokat). Ez nem mentség-keresés, mert így valóban nem szabad beszélni hozzátartozóval.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2012.08.26. 23:37:30

És akkor egy kis szakma:
- Ha valakinek olyan súlyos diabetese van, hogy mindkét lábát amputálni kell, akkor várhatóan a többi ere is elég beteg lesz. Tehát kaphat szívinfarktust, agyi infarktust, lehet veseelégtelensége, megvakulhat a szem/látóideg ereinek bántalma miatt stb. Érdemes nagyon komolyan venni a cukorbetegséget, hiába nyűgös dolog méregetni a cukrot és esetleg inzulint szurkálni napi n-szer.
- Ha valaki cukros és zavart lesz, akkor nyilván a cukrát kell megnézni, és ha az OK, akkor jogos a CT ill. előtte persze neurológiai vizsgálat. Szívinfarktus jellemzően nem zavartságot okoz.
- Az EKG rutin vizsgálat, megcsinálják minden kórházba kerülőnek, de a sürgősségin gondolom a zavartság okát keresték, azért csak 21 óra után lett meg az EKG. Megjegyzem, ekkor 4 órára volt a tünetek kezdetétől, közben bevitték a kórházba, megvolt a CT stb., szóval azért valami mégis történt vele.
(folyt köv)

látjátok feleim szümtükkel 2012.08.26. 23:44:53

@mary.poppins:
"A tisztelt kezelőorvos a folyosón viháncoló fiatalok mellett állva közölte velem alpári módon, hogy az apám meg fog halni."
Akkor megkértem, hogy szíveskedjen elmondani, mégis hogyan jutottunk el idáig 4 nap alatt.
"Akkor már össze-vissza beszélt, hogy ő nem látta az (meg nem nevezett) első kórház által kiadott papírokat,vizsgálatokat, és a körmondat végén volt a "nem vagyunk egy súlycsoportban"."

Őszinte részvétem, én mellőlem már elmaradt a szülői rokonságom zöme, tudom mit érezhettél. De azt hiszem, arról, hogy az orvos azt mondta neked, nem magyarázza el, mi okozta az eredményt, mert nem vagytok egy súlycsoportba, nem csak az orvos tehet. Elharapódzott, és elfogadottá vált ez a stílus az elmúlt évtizedekben. Végső soron azonban igazat mondott az orvos. Te nem vagy orvos, ő meg nem gyászoló hozzátartozó. Eltérő pozició, eltérő érzelmek.

Ami viszont nagy hiba volt, azt eddig senki nem kifogásolta, pedig az kötelességszegés, nevezetesen, a hozzátartozóval nem idegenek füle hallatára kell közülni a beteg egészségügyi adatait, állapotát, konkrétan azt, hogy meghal. Emlékeim szerint van is az adatközlésnek valami szabályozása az egészségügyről szóló törvényben.
Ezt egyébként akad orvos aki megszegi, néha tapasztalom, hogy esetenként még bent van a rendelőben az előző beteg, amikor már a következőt is behívják. A posztban leírt események közt ez volt szerintem a legsúlyosabb hiba, amit az egészségügy terhére kell róni.

Tisztelt posztoló, ne haragudj, de a posztod alapján egy önérzetes, talpra esett személynek tünsz. Ezért feltételezem, hogy édesapád egészségi állapotát ismerted, és talán azt is tudtad, hogy a súlyos cukorbetegségnek mik lehetnek a következményei, hiszen mindkét lábát amputálták. Úgy gondolom ilyen előzméynek mellett nem nagyon kellene magyarázni, mi vezetett évek alatt az elkerülhetetlen véghez. Sajnálom, hogy erre nem tudtál úgy felkészülni, hogy a fájdalomból fakadó keserűséged ne zúdítsd az egészségügyre. Egy életkor után azonban az embernek készülnie kell szerettei elvesztésére, és azt ha nem is tudjuk elfogadni, mégis tudomásul kell, és lehet venni.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2012.08.26. 23:57:10

@Dr. Morcz:
- Ami nem világos, hogy a B.füreden sürgősséggel elvégzett műtét után miért találták vasárnap eszméletlenül az ágy alatt. Nem volt rendben a cukra? Delirált? Agyi infarktust kapott, és leesett az ágyról, mikor fel akart kelni? Már akkor olyan szintű veseelégtelensége volt, hogy zavartságot okozott?
Annyiból érdekesek ezek a kérdések, mert segíthetnek megérteni, mitől lett rosszabbul.
- Az szakmailag teljesen OK, hogy ha Bfüreden nem tudják dializálni, akkor tovább kell vinni a legközelebbi, dialízisre is alkalmas intenzívre. Mások is leírták, hogy ha nem ezt teszik, akkor szakmai mulasztást követnek el. Ha pedig nekiállnak azon fűrészelni, hogy lemondhat-e a kezelésről a hozzátartozó (a beteg helyett), akkor egy csomót késlekednek, és közben a beteg még rosszabbul lesz.
- Arról, hogy Veszprémben milyenek az ITO-n a körülmények (tisztaság stb), sajnos nincs direkt tapasztalatom, arról azonban igen, hogy a legtöbb kórház kialakításánál a légkondit nem tervezték be, emiatt a mi betegeink (és mi magunk is) épp eleget izzadtunk a nyáron. Itt visszaköszön (bár nem mentség akar lenni) a pénzhiány.
- Túl azon, hogy a veszprémi orvos bunkó volt, ha jól értem a posztolót, végül is csak el kezdte magyarázni, hogy szerinte mi a baj, de akkor ez a posztírót már nem érdekelte / nem kötötte le. Fordított idősorrend (először magyaráz, aztán bunkó, ha már mindenképp annak kel lennie) célszerűbb lett volna.
- A végére egy megjegyzés, és tényleg nem a posztírónak szánom: a saját orvosi munkám egyik legnagyobb problémája az, hogy bármikor kimegyek a rendelőből, egyből nekem állhat egy hozzátartozó, hogy most azonnal mondjam meg, mi baja X bácsinak. És ezzel persze megakaszt abban, ami miatt kijöttem (jellemzően abban, hogy kórtermi beteghez menjek, nővérektől kérjek segítséget, stb). Ha rajtam múlna, kijelölnék minden nap fél órát a munkaidő végén, és csak akkor beszélnék ilyesmiről, mert ezzel nem akadályoznák a betegek ellátását. De ha ezt megteszem, akkor érzéketlen vagyok, meg nem vagyok tekintettel arra, hogy a hozzátartozó X kilométert utazott stb. Az én olvasatomban a (jogosan aggódó) hozzátartozók viszont attól veszik e az időmet, akinek nagyobb szüksége van rá.

mártus 2012.08.27. 02:31:05

@mary.poppins: Én csak csatlakozni tudok. Nekem egy "23" éves sürgősségi orvos (akit felébresztettünk a sötétségbe burkolózó épületben) ezt mondta a szemembe ingerült hangon: "Mondja, mit csináljak egy 84 éves rákos beteggel, nem mondták magának, hogy úgyis meg fog halni???!!" Stroke tünetek miatt hívtunk hozzá ugyanis mentőt. Végeredményben anyut a stroke-val nem látták el, mert minek, amúgy is halálos beteg. Kb. 12 óra múlva felvitték a haldoklók közé. Maradt mozgásképtelen félbéna. Nem tudott enni, inni, beszélni...3 nap múlva elhunyt morfium tapasz, vérnyomáscsökkentő tapasz, oxigén és más érdekes kezelések sorozatát követően. Az utolsó napon találkoztam orvossal, aki a világ legridegebb hangján kioktatást tartott a szövettanilag sosem diagnosztizált mégis rosszindulatú rák előrehaladásáról, ami folytán anyu bármely percben meghalhat.
Papírokat én sem kaptam, azt mondták kb. 10 nap, mire elkészülnek a vizsgálati eredmények másolatai..., a betegjogi képviselőt hiába kerestem, nyári hosszas szabadságát tölti. Itt egy egész épület áll a megkülönböztetett jelzésű betegek részére, kiemelt nővérszolgálattal, TV-vel, hűtővel, légkondival stb. Itt a betegek és hozzátartozók nagyon elégedettek mindennel! Tudniillik szabadon betévedtem és érdeklődtem...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.27. 07:04:44

@mártus: 23 évesen senki nem lesz orvos, már csak azért sem mert ugye 12 év az iskola, 6 év az egyetem, az minimum 24 de ez részletkérdés.
"morfium tapasz, vérnyomáscsökkentő tapasz, oxigén és más érdekes kezelések" mit tartasz te érdekes kezelésnek?
van olyan rosszindulatú daganat amihez nem kell szövettan mert ha ránézek egy kifekélyesedett mammacarcinomára akkor tapasztalatból rájövök, hogy az nem a jóindulat miatt olyan. a röntgen, ne adj isten CT képeken pedig sok minden utal arra, hogy valami biztos nem jóindulatú
de közben meséld el milyen kezelést vártál el?

apanna 2012.08.27. 07:54:12

Az empátia nem pénz kérdése. Az orvos annyit megtehetett volna, hogy leül veletek egy üres szobába, és nyugodt körülmények között ezt elmondja.
Sajnálom, hogy csak utólag tudtad meg,hogy van betegjogi képviselő, akihez fordulhatsz, ezt mindenkinek tudni kellene.
Édesapád furcsa viselkedése akár összefüggésben lehetett cukorbetegségével is. Egyébként megmérték?

2012.08.27. 07:54:57

@Babette_: Én sem akarok mesélni az enyémről :-)

mary.poppins 2012.08.27. 07:56:40

@látjátok feleim szümtükkel:
Csakis azért nem értettem az egészet, mert mint írtam már azzal fogadtak, hogy VÁRJUK MEG az orvost. Ha ilyen üzenetet kapok, akkor minimum felkészülök arra amit mondani fog, de ha valaki ilyet üzen, akkor minimum készüljön fel ő is a mondanivalójára.
Természetesen NEM az egész orvostársadalom ilyen. Nem általánosítottam, de nem is neveztem meg az illetőt.
Tudom, hogy orvosi szemmel nem volt egyszerű eset, és azt is tudatosították bennünk, hogy milyen vége lesz. De reménykedni mindenkinek szabad. Én nem beszéltem úgy senkivel egyik intézményben sem, ami arra adott volna okot, hogy agyatlannak nézzenek.
@Dr. Morcz:
Szerinted elfogadható az, hogy az állandó felügyelet alatt álló beteget az ágy alatt találod?
Nekem a munkám merőben más, de én is emberekkel vagyok kapcsolatban nap mint nap.
Nekem is vannak határidős munkáim, amik nagy odafigyelést igényelnek, és hibáznom nem szabad.
Ha viszont kérdőre vonnak, nem passzolhatom át a labdát, és nem magyarázhatom azzal, hogy most a fejem fájt, nem tudtam aludni, 12 órát dolgoztam, stb.

apanna 2012.08.27. 08:01:21

@mártus: Pl. az ING nél külön biztosítással neked is lehet légkondis tv külön nővérkés szobád. Akár egy mandulaműtéthez is. Kb. havi 10 ezer forint a biztosítás díja..

marand22 2012.08.27. 08:06:19

A szívkatéterezés utáni dialízisre ún. kontrasztanyag nephropathia miatt lehetett szükség. A szívkatéterezés során adott röntgen kontrasztanyag ugyanis változó gyakorisággal heveny veseelégtelenséget okoz (a kontrasztanyag ozmotikus hatása következtében). Erre eleve csökkent működésű vese, cukorbetegség, vérszegénység, folyadékhiány, heveny betegség, idős kor, kis testsúly, női nem hajlamosít. Jelenleg két módon lehet (bizonyítottan) csökkenteni ennek esélyét: folyadéktöltéssel, illetve ún. izozmoláris kontrasztanyag használatával. Heveny szívizominfarktus esetén a folyadéktöltés kétélű fegyver, mivel jelentősebb szívizomkárosodás esetén a plusz folyadék szívelégtelenséget okozhat. Kevés szívketéteres labor rendelkezik saját dialízis lehetőséggel (általában az egyetemek), itt Budapesten a Haemobil végez mobil dialízist (kiszállítja a helyszínre a készüléket és biztosítja az ebben jártas szakembereket), a vidéki helyzetet nem ismerem.

mary.poppins 2012.08.27. 08:12:27

@marand22:
köszönöm!
Minimum egy ilyen tájékoztatásra lett volna szükség. Közérthető, az aki nem ezzel foglalkozik, nincs benne, az is megérti. Így már könnyebb lett volna elfogadni.

2012.08.27. 08:20:44

A beteggekkel soha nincs baj, csak a hozzátartozótól mentsen meg az isten.

mary.poppins 2012.08.27. 08:26:41

@Frengi:
Ez egy értékes hozzászólás. Köszönöm.
Ebben minden benne van.

jog-ász 2012.08.27. 08:39:40

az emberi hang nem lóvé kérdése!!!hogy kicsit megerőltessem magam nem pénz kérdése, az elhivatottság egy szakma iránt sem pénz kérdése.

hivatalos utra meg azért nem terelik sokan, mert összefüggést vélnek felfedezni a fehér köpeny hatalma és a hivatalos út pedzegetése között. bár ha egyesek igy is úgy is ilyen hangon tárgyalnak, ilyen hozzáállással, nem sokat veszit a beteg ha jelzi a hibás hozzáállást és bejelentést, panaszt tesz.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2012.08.27. 09:03:05

@mary.poppins: Hát... abból, amit leírtam, arra következtetni, hogy rendben lévőnek gondolom, nem tudom, hogy sikerült. Viszont ha a posztnak nem csak a gyászmunka elősegítése a célja, hanem az is, hogy gondolkodjon az ember, mi miért történhetett, akkor fontos lenne tudni, miért került az édesapja a földre. Ezt szerettem volna leírni.
Azt meg leírtam fentebb, hogy a kolléga bunkósága nem elfogadható, csak odaírtam pár dolgot is, ami érthetőbbé teszi, miért reagált rosszul.
Fentebb többen leírták, én is egyetértek azzal, hogy sajnos nem csak az eü. személyzet tud bunkón viselkedni, és hiba lenne csak rajtuk számon kérni. Érdekes módon a posztíró egyből a saját kiválóságát hozza elő, érzékeltetve azt, hogy ő sosem kerülhet hasonló helyzetbe (ti. hogy bunkó legyen). Ehhez csak gratulálni tudok. A különbség talán annyi, hogy az orvosnak nem "határidős munkái" szoktak lenni, sokkal inkább azonnal megoldandó feladatai (adott esetben életmentés), amiket nehezebb tervezni. Ezért egy csomó olyan dolgot, ami más megterhelő munkakörben normális (pl. tudom, mikor lépek le, hogy el tudjam hozni a gyereket a suliból), az orvos nem tud pontosan megtervezni. Ahogy pl. azt sem, hogy mikor lesz ideje átnézni az előző nap érkezett beteg összes dokumentumát, ha közben ne adj' isten, mással is foglalkoznia kell.

mary.poppins 2012.08.27. 09:39:04

@Dr. Morcz:
Az etikai kódex elolvasására sincs időtök amint látom.

Itt csak véditek egymást, és cseppet sem számít, ha közben embertársatok emberi méltóságában kárt tesztek.

Ennyit az orvosokról. Tisztelet a kivételnek, mert kivételek is vannak ám! Csak kevesen... Sajnos ez a kisebb réteg keres külföldön boldogulást.

fizetekmegegysort 2012.08.27. 10:00:11

@beedoc: Na, ha megengeded, kicsit szétbontanám a kérdést.
Egyrészt azt gondololom, Magyarországon simán rendezhetnénk "ki melózik a legtöbbet a legszarabb fizetésért, a legmegalázóbb körülmények között" versenyt, amiben számos szakma képviselői indulhatnának. És az is tény hogy az orvosok biztosan benne lennének az első háromban, szerintem ezt senki nem is vitatja.
Tisztelem azokat az embereket, akik a körülmények ellenére próbálnak legjobb tudásuk szerint helyt állni, és hivatástudatból, szakmaszeretetből teszik a dolgukat így is. Akár orvos az illető, akár pl a kisfiam óvónénije.
Nagyon nem tisztelem (és akkor még finoman fogalmaztam), azokat az embereket, akik ide juttatták ezen szakmák képviselőit, ha úgy tetszik az országot. És itt első sorban a törvényhozás léhűtőire gondolok, de nem csak rájuk. Azt gondolom vastagon benne van ebben a sleppjük, a belőlük élő érdekeltségek, a megvezethető, szlogenekre hallgató, hülyenépszavazó állampolgárok, és én biza úgy hiszem, az eü esetében az a szűk orvosréteg is, akinek magánpraxisában üldögélve, tipikus hálapénzes szakágra szakosodva kicsit sem érdeke az, hogy a helyzet rendeződjék.
Viszont azt is gondolom, hogy mindezek ellenére vannak szakmák, ahol megengedhetetlen a klienssel való bunkó viselkedés. Ezért írtam példának épp az üszist, mert ez a szakma, ahol ez nyilvánvaló. (hogy ők mennyiért és mennyire vannak túlhajtva, azt hagyjuk, ráláttam, tudom, hogy az sem 40 órás meló, de ez mindegy)
Szóval én csak azt mondom, aki olyan szakmát választ, ahol emberekkel kell foglalkoznia, annak bele kell kalkulálnia, hogy körülmények, fáradtság, szarfizetés NEM tartozik a pácienste/kliensre, és ő nem érezheti meg a rossz hátteret. Igen, ezek azok a szakmák, ahol meg kell tanulni kommunikálni, és hallgatni is. És ez baromi nehéz lehet, ez tény.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2012.08.27. 10:34:52

@mary.poppins: Nem egymást védjük, legalábbis nekem nincs ilyen szándékom. Azt szeretném elérni, amikor nagy ritkán ide írok, hogy az orvostudományban járatlanabbak számára érthetőbb legyen, mit miért csinálnak az orvosok.
Az pedig egy sommás ítélet, hogy a jók meg a tiszteletet érdemlők elmennek. Viszont az ilyen sommás ítéletalkotások is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az itt maradók is egyre kisebb kedvvel gyógyítsanak.
Ha úgy érzi, hogy azzal, amit leírtam, én is sértettem az emberi méltóságát, sajnálom. Egyrészt abban az értelemben, hogy nem állt szándékomban. Másrészt abban az értelemben, hogy ha sértőt talált benne, akkor még mindig az átlagnál érzékenyebben reagál az önével ellenkező véleményekre, tehát valószínűleg még mindig sok a feldolgozni való édesapja halálával kapcsolatban. Remélem, sikerülni fog megnyugvást találnia.

mártus 2012.08.27. 11:19:37

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Persze a 23 évest azért tettem idézőjelbe. Elvártam volna, hogy a stroke-nak megfelelő kezeléssel lássák el, vagyis ha már mondjuk rákos, akkor ne legyen még félbéna is a hátralévő életében. Belső fájdalmai sosem voltak, a vérnyomása pedig alacsony volt! És nem vártam el a kérdés, miszerint mit kezdjenek egy 84 éves rákos beteggel, mert hogy úgyis meg fog halni. Amikor "gyanították" a rákot, majd hazaengedték egy nappal a stroke eset előtt, azzal, hogy állapota javult, nem kaptam semmiféle "instrukciót" arról, hogy mikor mi történhet, anyunak viszont megmondták, hogy mama meg fog halni! No, mint a posztoló is írta, a szakmai rész véleményezése nem kompetenciám, viszont az emberhez való hangnem kifogásolása igen. Pedagógus lévén, azt hiszem rövid időn belül el kéne hagynom a munkahelymet, ha a szülőknek ezt mondanám, minek járatja a gyerekét iskolába, nem mondták már magának az ovodában, hogy a gyereke hülye??!!! Úgyis meg fog bukni!

mártus 2012.08.27. 11:23:31

@apanna: Igen, nyilván nem a kisnyugdíjas réteg vagy segélyből élő, minimálbéres fizeti. Mellesleg ingyen is be lehet kerülni, csak "szólni" kell XY-nak (most már tudom).

mártus 2012.08.27. 11:31:47

@jog-ász: Hol és kinek? Néhány hónap elteltével is megteszem, ha végre visszaérkezik a betegjogi képviselő a nyári szabadságáról. Még hol tehetünk panaszt? A kórházban ilyen felvilágosításokat nem találni a folyosókon, várókban - számomra ez is meglepő volt. Így bukkantam rá a VIP részlegre, miközben pásztáztam a kifüggesztéseket a falon.

mártus 2012.08.27. 11:46:10

@Dr. Morcz: Igen, vannak jó tapasztalataink is. Konkrét esetből: az egyik orvos azt mondja a betegének: meg fog halni! -a másik pedig az ismerősének (a protekciósnak) aki szintén halálos beteg: nem kell megijedni, mindent megteszünk, hogy javítsunk az állapotán. AZ első beteg pár 10 nap alatt meghalt végelgyengülésben, a másik azóta is vígan él, felerősödve, mindemellett hetente jár vízlecsapolásra. Mindkettőt ugyanabban a kórházban kezdték el sorvasztani, de a második betegnek szerencséjére a család talált egy ismerőst egy másik kórházban, ahová idejében átszállították és 10 nap alatt nem meghalt, hanem megerősödött és bár a betegsége nem gyógyítható, de karbantartható és emberi életet élhet még a családjával. Persze nincs semmi sem ingyen...

Lygia 2012.08.27. 13:22:20

Hát én eddig csak olvasgattam, de most már muszáj hozzászólnom. Szerintem egy orvos munkájához a tájékoztatás is hozzátartozik, nyilván ez másodlagos dolog a gyógyítás mellett, de abszolút nem elhanyagolható. Nagyon sok esetben kerülhetnek ugyanis mind a beteg, mind a hozzátartozók döntéshelyzetbe, és ehhez elengedhetetlen, hogy a beteg állapotával tisztában legyenek. Abszolút nem elégít ki az az érv, hogy majd az orvos tudja, és mire elmagyarázná, már csinálja is, ugyanis csak a saját környezetemben kb. tízszer találkoztam már olyan esettel, amikor az orvos nemtörődömségét korrigálni kellett (és ezt nem én mondom, a későbbiekben eljáró, természetesen külön megfizetett orvosok véleménye volt ez). Természetesen nem minden orvosról ilyen, de sajnos a többség, ez van, akár tetszik, akár nem. Az pedig elképesztő, hogy egyesek annyira elidegenedtek, hogy időhiányra, illetve megszokásra hivatkozva megengedhetőnek érzik a félvállról történő halálhír-közlést...

beedoc 2012.08.27. 13:50:47

Tájékoztatáshoz jog mindenkit megillet, ez tény. Minden kérdésre felelni lehetetlen, pedig elvárás. A megoldás mi lenne? Az ami tőlünk nyugatra megszokott, hogy mindennel felszerelt nívós orvosi szobában a felvételkor kényelmesen leülve 20 perc, félóra állna rendelkezésre, ahol szemléltető anyagok segítségével a felmerülő kérdésekre választ kaphatna a beteg vagy a hozzá tartozó. Ehhez 3 -4x annyi szamorvosra lenne szükség, mint most. Amíg az orvosi szoba penészedik, és szégyen benne fogadni bárkit is, szemléltetésre se computer se egyéb nincs addig mit is tehetnénk. Az átlagosan 4-5 perc ami egy betgre jut rendeléskor, épp csak a vizsgálatra elég. Mikor haladunk majd efelé végre. Addig is én is inkább külföldre megyek 1-2 hónap múlva. Üdv

látjátok feleim szümtükkel 2012.08.27. 14:48:58

@mary.poppins: "Én nem beszéltem úgy senkivel egyik intézményben sem, ami arra adott volna okot, hogy agyatlannak nézzenek."

Meggyőződésem, hogy az orvos nem nézett agyatlannak. A rendszerváltás óta azonban divattá vált, hogy egy-egy szakma, hivatal, intézmény ( főként ) fiatal alkalmazottja azt gondolja, a pozíciójával olyan nagy tudást is birtokol, amit más, esetedben te, nem birtokolhat. Ez a " nagyképű gőgősség" tűnhet sokszor úgy, hogy lenézik az embert. Én olyan munkaterületen dolgoztam sokáig, ahol sok emberrel kerültem napi kapcsolatba, és ezt tapasztaltam. A közvetlen munkatársaimtól is, nem csak idegenektől. Nincs tisztelet, tekintély, nincs türelem, és ami szerintem a legnagyobb hiba, nincs elég képesség az emberekben arra, hogy belássák, nem ők birtokolják a bölcsek kövét, másnak is van tudása, ismrete.

Ettől függetlenül azt tudom neked ajánlani, készítsd a lelked, mert lesz ez még rosszabb is, főleg akkor, ha nem alakítod ki magadban az elfogadás képességét. Sajnos aki élve születik az meg is hal, ki előbb, ki utóbb. Van akinek az jut osztályrészül, hogy végig nézze a szerettei, közeli és távolabbi barátai elmúlását, és a végére egyedül marad, de nem mindegy milyen módon jut el az ember odáig.

Lygia 2012.08.27. 14:50:01

@beedoc: Amit leírsz, az tény, abszolút nem ideálisak az állapotok. Viszont az emberek zöme nem az ilyen eseteken háborodik fel. Leírok két esetet:
Anyukám kemoterápiás kezelésre járt, voltak olyan tünetei, amik nagyon megijesztették. Minden kezelés után elkeseredve jött haza, hogy a doktornő nem válaszolt a kérdéseire. Bementem vele, és kb. két perc volt, amíg feltettem a kérdéseket (azzal, hogy márpedig erre mindenképpen választ várunk), és amíg a válaszokat megkaptuk. Előtte nyilván minden alkalommal ugyanennyi idő telt el a kioktatással, hogy mire van idő, és mire nincs.

Egy másik, teljesen más jellegű esetben az orvos mellettünk beszélgetett a folyosón az ismerősével kb. negyed órán át, minket figyelemre sem méltatott, majd a nővérkével kiküldte a papírt, ami egy bizonyos kérelmünk elutasítását tartalmazta. A panaszlevelemre a kórház PR-osztálya nagyon kedvesen leírta, hogy mi volt az oka a kérelem elutasításának, amit - tekintve, hogy teljesen érthető indok volt - elfogadtunk. A magyarázat egy perc lett volna, és nem a gyógyítástól vette volna el az időt az orvos. Ehelyett az eljárás nekünk dühöt és fájdalmat okozott, a PR-osztály pedig egy napot foglalkozott az üggyel, mire kivizsgálta, hogy pontosan mi miért történt. Szóval arra szeretnék kilyukadni, hogy nyilván akkor is sok lenne a panasz, ha legalább hajlandóság lenne az emberi bánásmódra, de sajnos a panaszok többsége abból ered, hogy mindenre inkább van idő, mint emberségességre. Azt pedig sajnálom, ha sok orvos elmegy, de szerintem a jó orvosok azért a hálapénzekből (amit az ember azért ad, mert megköszöni a szakszerűséget és a bánásmódot) elég szépen meg tud élni.

mary.poppins 2012.08.27. 15:34:54

@látjátok feleim szümtükkel:
Ennél rosszabb?? Mire gondolsz?
Ennél rosszabbat nem tudok elképzelni..

VaTi 2012.08.27. 16:45:49

@Lygia: ezt a hálapénzek témát tényleg hagyjuk már....annyiszor volt már szó róla, h a jellemzően hálapénzes területek a nőgyógy. és a sebészet. De akkor csak ők a jó orvosok? Jó röntgenorvos nincs? Vagy anesztes? Bőrgyógyász? Radiológus? Fül-orr-gégész? Patológus? Szemész? Bőrgyógyász? Vagy a laborokban dolgozók? Vagy ha belegondolunk, akkor a hálapénzt kapók csak egy vékony réteg, de olllllyan szépen hangzik mindig erre hivatkozni? A többi orvos meg le van ejtve, mert mi letudtuk azzal, hogy biztos jól él a sosem látott hálapénzből? De legalább rúgtunk beléjük is egy jót...

Lygia 2012.08.27. 17:12:45

@VaTi: Én senkibe nem rúgtam, ellentétben azokkal az orvosokkal, akikkel mostanában találkoztam, és akik belém és a családomba is rúgtak egy-egy jót. Nem szeretném sajnáltatni magam, szándékosan nem írom le a tapasztalataimat, mert szerintem felesleges a hangulatkeltés, és miután optimista alkat vagyok, bízom benne, hogy csak mi fogtuk ki rosszul a dolgokat. Az általad leírtakkal annyiban egyetértek, hogy valóban, a röntgenorvos, a patológus és a laboros nem számíthat hálapénzre, az ő esetükben megértem az elégedetlenséget. A többi felsorolt orvos azért szerintem nem ez a kategória. Amit írtam, azt nem azért írtam, mert azt gondolom, hogy hálapénz létezik, tehát minden gond meg van oldva. Egészen egyszerűen én úgy látom (ez tehát az én véleményem, nem általános igazságként szeretném kimondani), hogy nem azok sírnak, akik tényleg bajban vannak, hanem azok, akiknek nem csak, hogy megélhetési gondjaik nincsenek, de kifejezetten jól élnek. Ezek például az én orvos ismerőseim. És a jelenség bosszant, hogy akármi kerül szóba, akármilyen az egészségügyi dolgozók hozzáállásával kapcsolatos probléma, mindig ez a válasz, hogy majd jól elmegyünk, és akkor nézhettek. Én is éveket tanultam a diplomámért, utána évekig gyakornokoskodtam, most pedig a válság miatt épp annyit keresek, ami a megélhetésemhez elég. Ha viszont hibázok, arra nem az a válaszom, hogy milyen sokat dolgozom, ehhez képest milyen keveset keresek, és egyébként is, majd elmegyek itthonról.

beedoc 2012.08.27. 18:53:43

Hálapénz helyett megyek el külföldre hátha pénz lesz belőle. Utáljátok, hogy adnak, de elvárjátok hogy ebből éljünk, mert mindig ezt hozzák fel ellenünk, amiért nincs is mit rendezni az eü fizetések körül. Orvosként azért látom, hogy a nővérek minimál bér alatt keresnek 12 órás műszakban, és csak a kompenzációval érik el a minimál bért. A jelenlegi béremeleés csak közelítette vagy épp csak átlendítette őket a minimál béren. A bérkiegészítést annyival csökkentették, amennyivel közelebb kerül ehhez, aki 2-3 ezer forinttal átlépte, attól teljesen elvették, így a szépen csengő béremelés 3-4 ezer forintott jelentett. Az elmúlt jó pár évben egyáltalán semmit sem kaptak.
Erre biztos jön a válasz, hogy ki keress másképp? Hadd álljon itt, hogy rájuk, ránk nem akármit bíznak, hanem pont, ahogy a korábbi bejegyzések is a legfontosabbnak tartottak, hozzátartozók élét, egészségét, és azért nem azt mondanám, hogy aki a magyar kórházakba kerül, az meghal.
Te, kedves olvasó, bejössz és hozol nekem egy darabos alkartörést, és én visszaadom tudásom legjavával, hogy használni tudd, hogy dolgozhass, ölelhess, postot írhass, ehess, hogy ne csak egy girbe-gurbán gyógyult használhatatlan, fájdalmas valami legyen. Ez büszkeséggel tölt el és csak 600 valahányan vagyunk, akik ezt meg tudják tenni neked. Ha valamilyen tárgyad elromlik, szakemberből, aki meg tudja javítani kevés van, megkapja munkája ellenértékét és jól él mert kivételes szakember, de a tárgyaid nélkül tudsz élni, vagy újat venni. Szerveid, testrészeid nem ilyenek. Engem boldogsággal tölt el, ha meggyógyíthatlak, hidd el, minden jól sikerült műtétemre büszke vagyok, hibáimból levontam a tanulságokat, hogy jobb lehessek. De ez az érzés a boltban, bankban semmit sem ér. Valakinek ezt a szolgáltatást is meg kell fizetni valahol. Vagy ezt miért nem? Nem a legfontosabbal foglalkozunk?

2012.08.27. 19:22:04

@mary.poppins: ismered akkor azt a hozzátartozót te is, aki egész évben le sem szarja a kedves papát, de a rokonoknak, testvéreknek a kórházban azzal akarja demonstrálni a beteg iránt érzett "szeretetét" hogy a személyzetet, az orvosokat cseszegeti, intézkedik, fontoskodik, telefonál, naponta többször, ismert professzorokat emleget a becenevükön sbt, stb.

Ha elég sokáig kell a beteget az oszályon tartani az első hét után elmarad, legközelebb csak akkor tűnik fel, ha a beteg agonizál, vagy még akkor sem.
(bocs, akinek nem ingen ne vegye magára, és nem a poszthoz kommenteltem, csak úgy átalánosságban)

Braincelle 2012.08.27. 22:16:22

@mary.poppins:
Szerintem amúgy azt hitte, hogy vádolni akarod. El nem tudod képzelni, hogy milyen határig képtelenek elfogadni az emberek a 90 éves, egészen biztosan halálos beteg beteg halálhírét... Tényleg, ez nem szakmaiság kérdése, az én bölcsész anyukám meg van döbbenve, hogy hogy akarhatja valaki a 85 éves konkrétan agyhalott anyukáját lélegeztetőgépre tetetni.

Az emberek eltávolodtak a haláltól, és nem tudják kezelni, és az ilyen fajta hozzátartozói kérdések mögött nagyon gyakran az van, hogy "de hát nem volt semmi baja, csak az enyhe inzulinos cukorbetegsége, meg az ingadozó, de nem is olyan vészes magas vérnyomása, és hát néha dagadt a lába, de amúgy teljesen jól volt, maguk itt megölték. Mi az, hogy nem voltak jók az erei, honnan veszi ezt?"

Most nem azért írtam ezt, hogy mentsem az orvost, mert nem kellett volna azt a tagmondatot kimondania és kész, hanem, hogy talán Te jobban megnyugszol, ha meg van a lehetősége annak, hogy nem hülyének nézett, csak hülyén viselkedett.

Ahogy írtál az Apukádról, abból látszik, hogy értetted, hogy beteg, és pont te, nem akartál támadó jellegű vagy értetlen lenni, ezért is mertem leírni a fentieket.

Braincelle 2012.08.27. 22:30:26

@mary.poppins:
Ne haragudj, de Morcz semmi olyat nem mondott, amiért ilyen következtetést kellene levonnod róla és általánosítani. Róla aztán végképp nem.

És abban teljesen igaza van, hogy kellene annak egy rendje, hogy mikor tud egymással beszélni az orvos meg a hozzátartozó, mert az ember valóban nehezen tud empatikus lenni, ha kétpercenként szituációt kell cserélni. Ez a Te esetedre nyilván nem vonatkozik, mert Neked üzent az orvos, számítania kellett erre a beszélgetésre; de általánosságban Morcznak nagyon sok igazsága van.

És azt nem értem, hogy ha egy orvos leír valamit, hogy ez vagy az neki probléma, akkor mért kell kapásból leb---szni, szidtok minket, hogy mennyire kiégettek és nem empatikusok vagyunk és mindig csak a pénz és nem tudom. De ha az ember felvet a másik oldalról egy kommunikációs problémát, és az nem is fér össze a Teréz anya hasonmásairól alkotott képpel, akkor is mért nem lehet végiggondolni? Hogy most mondott valamit, ami őt bántja. Hogy hm ez lehet, hogy tényleg nehéz, és valójában legközelebb én is megtehetném, hogy nem rohanom le rögtön a folyosón hanem mondjuk betelefonálok, hogy mikor tudnánk beszélni. (ismét nem Rád mondom). Morcz évtizedek óta a pályán van, lelkiismeretes, korrekt ember, aki még húzza ebben az országban, ha mond valamit, azt mindig érdemes nyitott szívvel hallgatni. Rosszindulat, lenézés biztosan nincsen mögötte.

Braincelle 2012.08.27. 22:32:24

@mary.poppins:
Ja, és ahány bukdácsoló, a betegeket leszaró évfolyamtársam kiment külföldre, és ahány summa cum laude, elméletben-gyakorlatban igen jó ember itt maradt; szerintem ez a kijelentés, bár logikus, nem megalapozott. Mert külföldön mindenkit megvesznek, 2,0-ás átlaggal is ingyen nyelvtanfolyammal, tudom, aki fiatal és itthon marad, az vsz nem a pénz miatt.

mary.poppins 2012.08.28. 08:16:29

@Braincelle:
Az eset szakmai részét elfogadtam, nem fenyegetőleg léptem fel a személyzettel szemben. Tudom, hogy vannak olyanok, akikkel egyszerűen képtelenség megértetni, és elfogadtatni.
Mint már írtam, reménykedni akkor is szabad.
Tudom, nem éppen a legjobb hasonlat, de mit tennél akkor, ha mondjuk egy pincér odaba...a elég a kaját, és azt mondja : Zabálj!
Elfogadod? Nem hiszem. Szó nélkül tűröd? Nem hiszem.
Joggal mondhatod: Kifizettem.
Az egészségügyet is kifizeted. Havonta.

Braincelle 2012.08.28. 09:43:09

@mary.poppins:
Ebben a részében maximálisan igazad van.

rikitiki 2012.08.28. 12:32:05

A poszthoz nagyon sok jó hozzászólás érkezett a fehérköpenyes sötét oldal részéről, így ahhoz nem szólok hozzá.

A hozzátartozónak részvétem.

A szélesebb vitához (hálapénz, munkakörülmények, hozzáállás, fáradtság stb...).

Sok-sok éve mondjuk, hogy garantáltan nagy baj lesz az egészségüggyel, mert már összeomlott, csak még nem látszik.
Én ezt itt a praxison, ha jól emlékszem 3 éve mondtam, írtam. Talán négy.

Kérem ne lepődjön meg senki, sokadszor újra leírom. A magyar egészségügy elhunyt, béke porainkra. Az ellátás gyenge, a hozzáállás kifogásolható.

Teljesen normális módon következik azokból a körülményekből, melyek csak tovább romlottak az elmúlt pár évben, holott már akkor is vészharang kongatás folyt, amikor még nem volt ennyire rossz minden, csak látszott hogy rossz lesz.

Most már nagyon rossz, meglepődés helyett szokjunk hozzá, és keressünk megoldásokat a saját életünkben, a saját szeretteink számára.
Ha pokróc módon bánnak velünk, ez van, ilyen lett az egészségügy. Ha meggyógyítottak, örüljünk, és értsük meg, a hozzáállás másodlagos.

Mondom ezt úgy, hogy maximálisan elvárom az orvosi etika betartását. Csak tájákoztatom a kedves lakosságot, hogy mire számítsanak a magyar tönkrevert hadiegészségügyben.

A vészharangok pedig nem hallgatnak el, ugyanis most borzasztó rossz a helyzet.
És garantáltam még sokkal, de sokkal rosszabb lesz. Ennél is.

Az én véleményem szerint kár az orvosokra haragudni. Nem ok okozták, okozzák a helyzetet, ők erőn felül tompítják a következményeket.

Az egészségügyért a mindenkori kormányok a felelősek, akik nem tettek semmit, csak a pénzt vonták el mindig.

Ő feléjük viszont egy mukkot sem látok haladni, így hát kedves lakosság, magunknak köszönhetjük. Az átalakítások ellehetetlenítésének. A mutyinak, a beleszarásnak. Nem az orvos legyint, ő szétdolgozza magát. Érted, kedves lakosság. Te viszont hagytad széthullani az egészet.

A harangok meg csak konganak tovább, a helyzet pedig romlik tovább.

Addig biztosan romlani fog, amíg demagóg hülyeségeknek felülve, egymást nyírja a lakosság, és nem az értelmes, előremutató megoldásokra szavaz.

Nyugodjunk békében.

Lygia 2012.08.28. 14:27:37

@beedoc: Abszolút nem szeretném túlpörögni a dolgot, tényleg csak azért válaszolok, mert te is félreértetted, amit írtam. Szerintem sem normális dolog, hogy diplomás, nagy leterheltségű emberek nem méltó fizetésért dolgoznak. Nem is vagyok ezért a hálapénz ellen, mert azt gondolom, annak intézménye éppen ennek a kompenzálása érdekében született meg. (Mondjuk véleményem szerint az azért HÁLApénz, mert akkor fizeti az ember, amikor hálás pl. azért, hogy összerakták a szilánkos csontjait, az viszont nonszensz, hogy azért fizetem, hogy egyáltalán rámnézzenek.) Ez viszont csak mellékzönge, igazándiból a mondandóm lényege az volt, hogy azért az orvosoknak meg lehet szerintem élni, ha pedig úgy érzik, hogy nem, akkor valóban lépni kell, nem pedig olyan magatartást tanúsítani, ami nem csak az orvosi etikával, de alapvető erkölcsi értékekkel ütközik. Attól ugyanis, hogy nem vesz emberszámba, nem lesz gazdagabb az egészségügyi kassza, és neki nem jut több pénz. A nővéreket is nagyon sajnálom - mint ahogy a gyárban, több műszakban dolgozó, minimálbérért robotolókat is. Ezek sajnos ilyen szakmák. Éppen ezért nővéreknek is szoktam adni hálapénzt, legutóbbi kórházjárásunkkor is kaptak, cserébe csak fél órát kellett várakoznom a teakonyha előtt, hogy infúzió-cserét kérhessek a beteg hozzátartozómnak, illetve egy másik hozzátartozóm napi rendszerességű, segítséggel történő zuhanyoztatásakor a dohányzóból mindig kiszóltak, hogy köszönik a segítséget.

mary.poppins 2012.08.28. 14:58:58

@Lygia:
Sajnos igazad van, de azzal viszont nem értek egyet, hogy te akarod betömni az állam által okozott, és egyre tátongó szakadékot. Mert ez már nem lyuk...
Mindenki fizessen belátása szerint.
Amikor a fiam 9 hónaposan 2 hónapig feküdt a Heim Pál Kórház Neurológiáján, majd amikor végre kiderült mitől kap epilepsziás rohamot a gastroenterológián, az akkori egy havi fizetést vittem a borítékban. A főorvos visszaadta, és csak annyit mondott: Adok egy csekket, fizesse be az osztály alapítványának. Azóta adó 1%-a is mindig oda megy.
meggyógyították a fiamat, köszönet illeti meg az egész Gastroenterológiai osztály orvosait, nővéreit.

mary.poppins 2012.08.28. 15:20:04

@Lygia:
Akkor az első kórházban azt mondták, a gyerek epilepsziás, erre való gyógyszereket kap, amikor megkérdeztem, hogy mennyire fogja befolyásolni az epilepszia a fejlődését, akkor annyit mondtak, hogy minden roham roncsolja az agysejteket.
Hazahoztam, gyógyszer semmi, este roham, háziorvos. Nem egyeztem bele abba, hogy a megyei kórházba vigyék. (ez volt a szerencsém!!!!)
Kiderült, hogy teljesen más dolog okozza a rohamot. Teljesen más.. Miután elkezdték ezzel kezelni, semmi baj nem volt, a gyerek szépen fejlődött, és most jogi egyetemre jár. Ha én akkor neurológián kezeltetem, nem is tudom mi lett volna a vége....

Lygia 2012.08.28. 15:35:32

@mary.poppins: Örülök, hogy így alakult, és annak is, hogy pozitív történeteket is lehet hallani! Rögtön hozzáteszem persze, hogy én is sok jó orvost ismerek, csak sajnos az elmesélnivaló esetek nem az ő eljárásukból keletkeznek.

rikitiki 2012.08.28. 15:55:21

@kudduni: Nyugodni akár még életünkben is lehet.

rikitiki 2012.08.28. 16:10:20

@Lygia:
"A nővéreket is nagyon sajnálom - mint ahogy a gyárban, több műszakban dolgozó, minimálbérért robotolókat is. Ezek sajnos ilyen szakmák. "

Meglehet.
Ám mégis az a helyzet, hogy a nővérek is elhagyják a pályát nagy számban - elmennek minimálbérért több műszakba robotolni máshová, akiket én ismerek konkrétan például napszámba - utánpótlás pedig nincs, mert jelentkező hiányában évfolyam sem indul.

Azt rád bízom, hogy ebből mire következtetsz pár év múlva milyen következményei lesznek.

A lényeg az, hogy ha a Dunaferrt a minimálbérért több műszakban dolgozók ott hagyják és csődbe megy, azt te nem fogod megérezni.
Ezt sem fogod megérezni, mert nem lesz összehasonlítási alapod, nevezetesen hogy milyen lehetne az egészségügy 2x annyi nővérrel.
Azt csak a szakmabeli fogja sejteni, ha még tanulmányt is olvas akkor pedig tudni - 30%-kal lehetne például kevesebb a beteghalálozás.

Amit érezni fogsz, az az hogy sokat kell várni az orvosra a nővérre, bunkó a személyzet mert fáradt, nem tájékoztatnak, mert nincs idejük, nem optimális a kezelés mert nincs rá pénz sem személyzet, nincs mindennap rendelés, messzi kórházba kell menned, és nem kap a hozzátartozód wc-papírt, csak ha te viszel neki, a kórház meg úgy néz ki mint egy roskadozó viskó.

A statisztikákban pedig nézheted, hogy szinte minden betegség esetén világelső a magyar halálozás.

Ijesztő?
Pedig ez a mai helyzet.
A jövő csak még ilyenebb lesz.

Lygia 2012.08.28. 16:43:55

@rikitiki: Igazad van. Viszont azért nehéz ezt a kérdést az egészségügyi dolgozók szemszögéből nézni, mert ma már ki lehet mondani, hogy általános tapasztalat, hogy pl. a nővérek 60-70 %-a a munkaideje egy részében (szándékosan nem mondom, hogy nagy részében, mert nem mértem) dohányzik/kávézik/cseverészik, ahelyett, hogy a munkáját végezné. Ez jó esetben azt a következményt vonja maga után, hogy az ember tisztába teszi, megeteti, megfürdeti a hozzátartozóját, figyeli az állapotát és jelzi a problémákat, rosszabb esetben viszont (konkrét tapasztalat) a beteg lázcsillapítás nélkül fekszik 39 fokos lázzal, és több epilepsziás rohamot kap a megfelelő gyógyszerek adagolásának megkezdése előtt, végül ismeretlen okból belehal a súlyosnak nem látszó fejsérülésébe. És ez úgy történik meg, hogy közben a nővérkék (tisztelet konkrétan egy kivételnek) a bezárt konyhaajtó mögött vigadoznak félórákat napi többször. Ez szerintem emberi hozzáállás kérdése, és erre nem mentség a kevés fizetés. Nyilván, nagy gondban leszünk, ha nem lesz, aki vállalja ezt a munkát, ezért örülnék neki, ha felemelnék az egészségügyi dolgozók bérét. Ugyanakkor elvárom, hogy ha úgy döntött, hogy elvégzi ezt a munkát, akkor végezze is el, és ne tegyen úgy, mintha szívességet tenne a kötelezettsége teljesítésével.

Braincelle 2012.08.28. 17:10:46

@rikitiki:
Aki a legkisebb százalékban is életnek érzi ezt a szart, amiben itt vergődünk nem tudom hány évtizedet, míg végre megkegyelmeznek Odafent és hazamehetünk, annak elismerésem az optimizmusáért... Bár ennek a gondolatnak nem túl sok köze van az eü-höz. :)

rikitiki 2012.08.28. 17:13:56

@Lygia: Az én személyes általános tapasztalatom, hogy egy perc szünet sincs gyakran a nővérek számára, elgyötört, kiégett, a pályát elhagyók, akik napszámba mennek, napi 10+ órát dolgozni a szántón, az üvegházban - gondolom ott hosszabb a kávészünet.

A kedvenc nővérkollektívám - értsd: vidámak, segítőkészek, emberségesek - két év alatt eltűnt. 3 maradt meg az eredeti 18 fős társaságból, most 12-n vannak, állandóan fáradtak és a többségüket nem is ismerem...de el fognak menni, "amint lehet".
Nem az emberségükön múlt, de ennyi volt.

Tudok persze más példát is, magáncég magánnővér, pihent, üde és sok ideje van kávézni.
De szeretnék sok ilyet látni...mert a betegre is jut neki ideje.

Ismerek olyan nővérkollektívát is, aki ténylegesen bunkó, pokróc, és szakmailag is csapnivaló.

Szerinted ők kire tudják lecserélni az alkalmatlanokat?
Sajnos a hozzáértő, emberségesekre nem, mert azok a repcét művelik.

Lygia 2012.08.28. 17:36:46

@rikitiki: Nyilván te látod belülről a dolgokat, én szerencsére csak hozzátartozóként tapasztaltam, amit leírtam. Sajnos a megoldást nem csak én nem tudom megírni...

Szondi két apró tesztje 2012.08.29. 01:32:26

@mary.poppins: szia, ezt a gastroenterológiás sztorit részletezd már egy kicsit légyszives - nekünk szept. közepére van időpontunk a neurológiára...

mary.poppins 2012.08.29. 07:59:04

@Szondi két apró tesztje:
18 évvel ezelőtt történt, hogy minden este fürdés közben a fiam (9 hónapos volt akkor) elájult a fürdővízben. Minden alkalommal. 3 nap után már nem mertem fürdetni, kihívtam a gyerekorvost, aki nem engedte, hogy a vízből a karomba vegyem a gyereket úgy, hogy ne fekve, hanem függőlegesen tartom.
akkor kivettük a vízből, és lefektettük a pelenkázóra. Ott egy elég rendes epilepsziás rohamot kapott. Először a (nem nevezem meg) kórház gyerekosztályára került, ahol semmi tünetet nem produkált, azt mondták újra megtörténik, akkor beállítanak neki egy epilepszia elleni gyógyszert.
Hazavittük, fürdetésnél újra előjött az ájulás.
Akkor kértem beutalót a Heim Pál kórházba. Természetesen ott is a neurológiára kaptam.
Tünetek megint nem voltak, majd amikor a gasztroenterológus és a neurológus orvos együtt ügyeltek éjjel, akkor megbeszélték kisfiam tüneteit.
Átvitték a gastroe.-ra, és másnap reggel gyomorszondát raktak be, tükrözést, és biopsziát csináltak.
Akkor kiderült, hogy az egészet a gyomorsav okozza, ami a nyelőcsövet már fekélyesre marta, így a gyomorsav bekerült a vérkeringésbe, és leállította a légzést. 18 év távlatából erre emlékszem, ezt mondta az orvos.
Egy 9 hónapos gyerek nem tudja elmondani, hogy hol fáj..
Diagnózis: Gasto-oesophagealis reflux ALTE syndroma. Kialakulásának okát kérdeztem, akkor annyit mondtak, hogy méhen belüli fejlődési rendellenesség, amit a gyerek idővel el fog nőni.
Akkor erre még nem volt gyógyszer, németországból kellett hozatni.

Szondi két apró tesztje 2012.08.31. 00:32:09

Tanulságos, nagyon köszönöm!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása