Jó eséllyel még ma is élne a feleségem

2012.07.21. 09:39

Tisztelt Cím!

 

 

Kérem tegyék közzé az én, ill. az elhunyt feleségem történetét, mindenki okulására!

 

A feleségem 2010. november 5-én, 60 évesen hunyt el rákban. A feleségem –igazolhatóan – 2002-től járt Mammográfiás szűrővizsgálatokra a Szent János kórházba. Minden dokumentum el van téve, alább csak kimásoltam a legfontosabbakat.

gyászneten.jpg

 

 1./        2005.10.20 – Szent János Kórház – Mammográfia szűrés

 

             Fizikai vizsgálat: szimmetrikus emlők, kóros képlet az emlőkben és az axilliákban nem tapintható

 

             Mammográfia: Életkórnak megfelelő kiterjedésű mirigyállomány, amelyen belül malignitásra utaló kóros eltérés nem látható. A jobb emlőben egy kis, benignus lágyrészképlet van.

 

 Vélemény: ultrahangvizsgálatra visszarendelve

 

 2./        2005.11.22 – Szent János Kórház – Központi Ultrahang

 

             Fizikai vizsgálat: szimmetrikus emlők, kóros képlet az emlőkben és az axilliákban nem tapintható

 

             Ultrahangvizsgálat: Életkórnak megfelelő kiterjedésű mirigyállomány, amelyen belül malignitásra utaló jel nem mutatható ki. A jobb emlőben, a mamillától 1 óra irányában és 1 cm távolságban egy 10x6 mm nagyságú, jól körülhatárolt, mérsékelten echoszegény, homogén képlet van, amely lipomának megfelel. Az axilliák szabadok.

 

             Vélemény: Malignitásra utaló kóros eltérés nem látható. A jobb emlőben a fent leírt benignoma. A továbbiakban havonta emlő önvizsgálat, fél év múlva ultrahang vizsgálatra kontroll.

 3./        2006.11.08. – Szent János Kórház – Központi Ultrahang

 

             Fizikai vizsgálat: szimmetrikus emlők, kóros képlet az emlőkben és az axilliákban nem tapintható

 

             Ultrahangvizsgálat: Életkórnak megfelelő kiterjedésű mirigyállomány, amelyen belül malignitásra utaló jel nem mutatható ki. A jobb emlőben, a mamillától 1 óra irányában és 2 cm távolságban változatlanul egy 10x6 mm nagyságú, benignus  képlet van.

 

Az axilliák szabadok.

 

            Vélemény: Malignitásra utaló kóros eltérés nem látható. A jobb emlőben a fent leírt benignoma. A továbbiakban havonta emlő önvizsgálat, fél év múlva mammográfia javasolt.

 

 4./        2007.06.26 – Szent János Kórház – Mammográfia

 

             Fizikai vizsgálat: Szimmetrikus, mirigydús emlők. A jobb areola felső részén egy kb. 8x3 mm nagyságú, lapos képlet tapintható, amely körül a bőr pirosan elszíneződött.

 

            Mammográfia: Életkórnak megfelelő kiterjedésű mirigyállomány, amelyen belül malignitásra utaló kóros eltérés nem mutatható ki. A jobb emlőben, mammila közelében változatlanul egy kb. 8 mm nagyságú, benignus lágyrészképlet van.

 

             Ultrahangvizsgálat: Életkórnak megfelelő kiterjedésű mirigyállomány, amelyen belül malignitásra utaló jel nem mutatható ki. A jobb emlőben, a mamillától 11 óra irányában, közvetlenül az aerola mellett egy 7x6 mm nagyságú, éles határú, homogén, echoszegény, benignus  képlet van. Ugyanezen oldalon, az aerolán tapintott felületes képletnek megfelelően egy 7x2 mm-es, a bőrben elhelyezkedő, echoszegény, benignus képlet látható.

 

Az axilliák szabadok.

             Vélemény: Malignitásra utaló kóros eltérés nem mutatható ki. Panaszmentesség esetén havonta önvizsgálat, évente klinikai emlővizsgálat, a következő mammográfia 1 év múlva javasolt.

 

            A jobb oldalon az areolán ill. fölötte észlelt eltérés gyulladásnak felel meg. Amennyiben fokozódik, sebészi konzílium javasolt.

 

            Ha az elváltozás nem fejlődik vissza, két hónap múlva UH kontroll.

 

 5./        2007.07.17 - Onkológiai Intézet – Sebészeti Ambulancia

 

             Anamnézis: A jobb mamilla fölött kissé érz terime, amely fölött a bőr lividebb, mammográfiára előjegyezve

 

 6./        2007.09.19 – Onkológiai Intézet – Mammográfia

 

             Fizikális vizsgálat: A jobb emlő k-f negyede tömöttebb tapintatú. Az axilláris nyúlványban egy 2 cm-es tömött resistentia észlelhető ettől függetlenül.

 

            A bal emlőben kóros terime nem tapintható.

 

             Mammográfia: Mindkét oldalon atrophiás, fibroticus mirigyállomány látható. A jobb emlő k-f negyedében a mamillától 3 cm-re 1,3 cm-es, kissé elmosódott kontúrú, mérsékelten denz képlet látható. A jobb emlő axilláris nyúlványában 2,4x1,3 cm-es szabálytalan alakú, spiculalt kontúrú képlet van, melyen belül kórós microcalcificatio ábrázolódik.

 

            A bal emlőben kóros eltérés nem látható.

 

             UH vizsgálat: a jobb emlőben 10 óra irányában egymás mellett egy 10, egy 5 és egy 8 mm-es körülírt, echoszegény, részben cystosus képlet van.

            Az axilláris nyúlványban tapintható resistentoiának megfelelően 15 mm-es, szabálytalan, echoszegény, distalis hanggyengítést adó terime látható.

 

            A bal emlőben körülírt kóros eltérés nem látható.

 

             Vélemény: A jobb emlő axilláris nyúlványában mal. tu. susp. FNAB történt, 1 db kenet I. jelölés.

 

            A jobb emlő k-f negyedében leírt cystosus képletek elsősorban bevérzett, gyulladt, csoportosan elhelyezkedő cystáknak felelhetnek meg, FNAB történt, 2 db kenet, II.jelölés, sűrű kenőcsös barnás anyagot nyertünk.

 

 7./        2007.09.20 – Onkológiai Intézet – Cytopatologiai Osztály

 

             Fizikális vizsgálat: Lokalizáció:

 

  1. Jobb emlő axilláris nyúlványában tapintható resistentia (1 kenet érk.)
  2.  
  3. Jobb emlő külső – felső negyedében lévő cystosus képlet (2 kenet érk.)

 

 Mikroszkópos leírás:

 

I.               Eo. maszában vérelemek között kisebb csoportban vagy disszociáltan tumorsejtek láthatók. A sejtmagok szabálytalan alakúak és festődésűek, a chromatin durva-rögös, a cytplasma helyenként eléggé széles.

II.             Egynemű, amorph, cystosus massza látható, amelyben disszociáltan ovális, orsó vagy kerekded maggal bíró, alak- és festődésbeli különbségeket mutató hámsejtek tűnnek szembe. A cytoplasma többnyire lelökődött. Másutt a ductalis elemek kisebb csoportot, papilla szerű strukturát is képeznek.

 Vélemény, diagnózis:

I.               Malignus emlőelváltozás

II.            Valószinűleg benignus emlőelváltozás atypiával, C3 az un. „szürke zónába”  

tartozó eset. Sebészi konzílium javasolható.

 8./        2007.10. 04-13. Onkológiai Intézet – Sebészet

                         Műtét: A jobb emlő k-f részén lévő npi. miatt 10.08-án sectorális excisiot és axilláris blockdissectiot végeztünk.  További kezelésről az Emlőbizottság dönt.

 9./        2007.10.26 – Onkológiai Intézet – Nukleáris Medicina amb.

                         Áttekintő csontszcintográfiás vizsgálatot végeztek:

                         Eredmény: Degeneratív folyamatra utaló halmozási egyenetlenségen kívül, kóros eltérés nem igazolható.

 

Összegezve: a feleségem 2002-től járt emlőszűrésre. Az első rossz adat 2005-ből van, amikor találtak nála egy tumorgyanus képletet, és semmit sem tettek. 2006-ban szintén ugyanez. 2007-ben, a tumoros képlethez nem tartozó, azzal össze nem függő gyulladás miatt mentünk másik orvoshoz. A Szent János Kórház orvosa 2007.06.26-án még egy éves kontrollt írt elő (!). Ehhez képest az Onkológiai Intézet orvosai szinte azonnal mintát vettek és megműtötték. Ha ezt 2005-ben a Szent János  Kórház orvosa   kezdeményezte volna, nagy valószínűséggel, még ma is élne a feleségem. Minek hívják be a nőket emlőszűrésre, ha nem úgy teszik a dolgukat egyes orvosok, ahogy az elvárható lenne? Minek a séta a Lánchídon, meg a Margitszigeten az USA nagykövetével az élen, ha mindenek semmi foganatja?

 

Azóta, a felkért ügyvédem, kérésemre, az Igazságügyi Orvosszakértői Intézetet felkérte egy igazságügyi orvos szakértői vélemény elkészítésére, mely vélemény elkészült, és egyértelműen alátámasztja az én vélt véleményemet.

 

Részlet az "Igazságügyi orvos szakértői vélemény"-ből:

 

 "Retrospektíve áttanulmányozva a rendelkezésre álló összes orvosi dokumentációt megállapítható, hogy a 2005-ös vizsgálatnál diagnosztikus tévedés történt, nem megfelelően értékelték a felvételeket és így nem vetették fel a rosszindulatú elváltozás gyanúját sem, ami miatt 2005-ben, sem 2006-ban nem végezték el a protokoll szerinti mintavételeket.

 

Amennyiben időben megtörténnek ezen mintavételek, így akár 2005-ben, akár 2006-ban, akkor esély lehetett volna arra, hogy korábban diagnosztizálják nevezett jobb emlő rosszindulatú daganatát és idejekorán megkezdjék a kezelést.

Retrospektíve megállapítható, hogy amennyiben korábban diagnosztizálják a rosszindulatú elváltozást, akkor esély lehetett volna arra is, hogy ne ilyen kiterjedésű állapotban kezdjék meg a kezelést."

 

Tehát, sem 2005-ben, sem 2006-ban, sem 2007-ben nem vettek mintát a daganatból. Ha ezt a lépést nem hagyják ki, kiderült volna, hogy az adott daganat nem jóindulatú, hanem rosszindulatú, megműthették volna még azt megelőzően, hogy a rákos sejtek kiszóródhattak a szervezetbe.   Jó eséllyel még ma is élne a feleségem.  

 

Az együtt leélt 41 év után, úgy gondolom tartozom annyival a feleségemnek, hogy kártérítési pert indítok a Kórház ellen. Továbbá, nyugdíjas vagyok, és immár egyedül nevelem  37 éves, II. csoportú középsúlyos értelmi fogyatékos, rokkant nyugdíjas srácomat, valamint a munkanélküli 23 éves lányomat. De még talán ennél is fontosabb számomra, hogy felhívjam a figyelmét a leendő betegeknek, hogy sohase hagyatkozzanak egyetlen orvos véleményére, mert esetleg úgy járnak, mint én, illetve a családom.

 

Üdvözlettel: István

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bioface 2012.07.21. 16:04:55

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Az OEP most sem áll a helyzet magaslatán, de úgy gondolom jogosan elvárható, hogy jo esetben egy életen át fizetett egészség biztosítás elég legyen arra, hogy ne játszanak a páciens életével spórolási okokra hivatkozva.

@S=klogW: Arról nem is beszélve ha a legkisebb esélye is van efy daganatnak, ógy gondolom a lehető legalaposabb vizsgálatra lenne szükség már a legelejétől és hogy miért ? Mert a rák korunk pestise kb. és ha tenni akarunk ellene akkor mindent meg kell tenni egy ilyen esetbe a tévedések elkerülésére.

Ui: Nem vagyok orvos, de a nemtörödömség és emberi mulasztás az EÜ ben is rendszeresen életekbe kerül mint bárhol máshol. Csak sokkal nehezebb lenyelni valaki olyantól aki az életek megmentésére tett esküt.

2012.07.21. 16:20:12

Egy sebész mondta nekem még régebben, hogy mellbe csomó nem való. Ki kell venni, mert a jóindulatú csomók is átváltozhatnak igen rövid idő alatt, nem érdemes kockáztatni.

Dr.laikus PhD 2012.07.21. 17:04:38

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Nem hiszem.
Sokkal drágább kezelni, még ha gyors a halál akkor is.

ma21 2012.07.21. 17:10:21

1998-ban volt mell műtéte édesanyámnak, apám hugának szintén.A műtét után kemót kapott és még 18 hónapot élt. A hugommal évente rendszeresen jártunk mammográfiára.2006-ban szóltam az UH-on, hogy a mell fölött van egy borsónyi csomó. Megnézte- semmi gond.2008 januárban mentem időpontot kérni, mert megduzzadt a csomó és fájt."Közelharcot" kellett vívni,hogy kaphassak időpontot,mert szerintük várjam meg amikor behívnak. (sosem kaptam behívót) Február 8-ra lett időpont és az UH kimutatta,hogy rosszindulatú a csomó. 2 nap múlva szövettant vettek és beigazolódott.Közben a hugomnál is kiderült ugyanez. Áprilisban volt a műtétünk 3 nap eltéréssel. Kaptunk 38 sugárkezelést mindketten. 3 havonként járunk controllra,és nekem is apró ciszták és meszesedéseket látnak. A sebész szerint 6 havonként megkellene nézni UH-gal( az előzményekre való tekintettel ),de ez itt szinte lehetetlen, mert már az időpont kérésnél mondják, hogy "nem szoktunk 6 havonként UH-t csinálni".A sugárterápia mellékhatásaként felrostozodott a bordám és állandóan fáj. Minden orvosi előírást betartok,de mikor megkérdőjelezi a hölgy az ablaknál a klinikai onkológus beutalóját, hát ott néha már sikítani tudnék. Közben folyamatosan arról harsognak,hogy milyen fontos a megelőzés!

Dr.laikus PhD 2012.07.21. 17:13:16

@S=klogW:

Tumor mikor viselkedik rákos daganatként és nem kaméleonként?

Emlőrákban. HM?

Ölég nagyok voltak azok a csomók, hogy ne a beteg vizsgálja, hogy nőttek-e.
A legkevésbé ő veszi észre a növekedést.

Gyulladt emlő esetén gondolni kell mastitis carcinomatosara.
Nem gondolnak, kezelik és kezelik antibiotikummal. Ha a beteg nem olvas utána akkor a hozzátartozó megírja ezt a posztot.
Tudom, hogy nem könnyű a diagnózis, de az egyetlen ami fáj, ami látszik, kezdeti stádiumban, bizonyos kor után gondolni _kell_ rá.
Lehet nem mastitisnek hívni, de azonnal kell kezelni, majd operálni.
Akkor talán. Akkor is csak talán.

Dr.laikus PhD 2012.07.21. 17:21:02

@ma21:

Ne foglalkozz egy adminisztrátorral.
Fontoskodik, nem bírálhatja felül az orvost.

6 havonta _kötelező_ az ultrahang.

Kicsit sok a kemo. Elírtad?
Onkológusnak szólj, hogy fáj a bordád.
Évente kötelező a csontcisztográfia, ha fáj akkor soron kívül megnézik.
Három havonta a többi vizsgálat.
CT évente, ki lehet könyörögni ha jól van az ember, hogy talán elhagyhatnánk.

S=klogW 2012.07.21. 17:27:58

@Dr.laikus PhD:

egy éven belül nem változott a göb

S=klogW 2012.07.21. 17:30:02

@Dr.laikus PhD: @S=klogW:

egy nyugalomban levő göböt pedig nem akar core biopszia végett szurkálni

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.07.21. 17:30:02

@Bioface: téves a felfogásod. ha 1 millió évig fizeted a biztosítást akkor is csak az számít amit az adott évben befizettél. ha te 1 millió évig rendesen fizettél de idén rajtad kívül senki más nem fizet akkor mindenki a te befizetett összegeden osztozik, magyarán sz@r lesz az ellátásod.
@Turchi: a mellben a csomók nagy része hormonális eredetű, azon kívül van rengeteg nagyon gyakori jóindulatú elváltozás is (atheroma, lipoma, fibroma), de egyébként én is kiszednék minden csomót mert sebész vagyok, de azt is belátom, hogy nem muszáj mindennek szikével nekiesni
@Dr.laikus PhD: A legkevésbé ő veszi észre a növekedést - ezzel nem értek egyet, mert ha ugye a sebész napi 100 mellett lát akkor 6 hónap után már ugye semmilyen összehasonlítása alapja sincs, hogy a kovács néni mellében milyen is volt a csomó. a mell gyulladása vagy folyása nem szoptatási időszakban mindenképpen sebészeti feladat

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.07.21. 17:31:14

@Dr.laikus PhD: csontszcintigráfia lesz az. de ma már a PET-CT a menő :D

S=klogW 2012.07.21. 17:33:47

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

"mell gyulladása vagy folyása nem szoptatási időszakban mindenképpen sebészeti feladat"

hááát ...

S=klogW 2012.07.21. 17:35:43

@Dr.laikus PhD: @csak néha benézek ha marhaságot látok:

pet-tel lehettt volna esteleg ránézni,
de ha minden mellgöböt peteznének, az isten pénze sem lenne elég
a radiofarmakon okozta sugárterhelésről nem is beszélve

Dr.laikus PhD 2012.07.21. 17:35:48

@Dr.laikus PhD:

Bocsánat, megnéztem. Nem kötelező a csontcisztográfia, csak bizonyos diagnózis esetén.

Panaszra viszont megnézik.
Miért nem onkológushoz jártok?
Miért a sebész mondja a tutit?

Meszesedett cisztákat figyelik, az még nem bajság.

Dr.laikus PhD 2012.07.21. 17:41:19

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Kemo alatt én mást észleltem, mint az orvos.
Neki volt igaza.

Amit ír, annyira parányi tapintásra, hogy nem észlelhető magadon.
Azért van az UH, ott többé-kevésbé jól mérhető.
Bár műtét előtt lemérték, aztán a fele volt a műtét utáni érték szerencsére.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.07.21. 17:41:49

@S=klogW: miért te minek neveznéd? pediátriai esetnek?

S=klogW 2012.07.21. 17:46:07

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

nem kell egyből szikével nekiesni pl. egy prolaktinomának ha nem nöüvekszik ill. a betegnek nem okoz jelentős panaszt - nyomós ok nélkül nem tanácsos a koponyába nyúlni (no meg ott a gammakés)

Dr.laikus PhD 2012.07.21. 17:46:33

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Hát nem tudom....
Itt még az is látszik ami még nem fáj.
Két hónap múlva már fájt, de legalább tudtam, hogy nem kell betojni.
Csendes, persze azt nem tudom mekkora terhelés.
Tudod mit? Nem is fontos.
Egyelőre túléltem, benne vagyok abban a nagyon kevésben akivel ez megesik.
Nem úgy néz ki, hogy baj lesz.

Dr.laikus PhD 2012.07.21. 17:49:27

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Mi a szubjektív?
Ha a tapintásra gondolsz az igen.
Az orvosom igazolta az UH és a műtét.
Én másnak éreztem, pedig nem vagyok hisztis, de pont azért mert a saját testem, nem érzékeltem a változást.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.07.21. 17:50:38

@S=klogW: most nem a tejfolyásra gondoltam :D tud onnan mindenféle más is folyni. bár speciel a prolaktinoma sem olyan jó ha nyomogat egyetsmást
@Dr.laikus PhD: reméljük, hogy minden rendben lesz

nyünyüge 2012.07.21. 17:51:09

Ha valahol tisztességes és szakmailag jó ellátás van a Jánosban, akkor az a mammográfia.
Szakmailag nem tudom megítélni a konkrét esetet, de majd két évtizedes és eseményektől nem mentes személyes, összehasonlítás is tartalmazó tapasztalataim azt mondatják velem, hogy a nagy magyar átlagnál és a János kórházi átlagnál is nagyobb gondossággal és szakértelemmel folyik ott az ellátás.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.07.21. 17:52:15

@Dr.laikus PhD: a tapintás mindenképpen szubjektív de az echo is nagy fokban függ a vizsgálótól, vannak olyan kollégáim akik egy elmosódott képbe olyan dolgokat bele tudnak magyarázni, hogy soha nem jöttem volna rá ha nem mondja

S=klogW 2012.07.21. 17:53:45

@Dr.laikus PhD:

minden szubjektív, ami emberi értékelés eredménye

mellkasröntgenek értékelését próbálják pár éve automatizálni, felemás eredménnyel

2012.07.21. 17:56:28

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Fibrómához volt szerencsém kétszer is, ugyanazon a helyen, 1 év különbséggel. Az elsőnél vártak valamennyit, volt talán borogatás, kence, aztán kivették. A másodiknál már nem variáltak, kiszedték rögtön. Azóta nincs. Nyugodtabb vagyok, ha nem kell hónapokat figyelgetni. Olyat is láttam a kórházban, akinek mindkét melle tele volt ilyenekkel, (nem rosszindulatú) állandóan újak nőttek, elég nagyok, párat megműtöttek, aztán úgy döntöttek közösen, hogy kiszedik az egész állományt, és implantátum helyette. Féltek, hogy a sok jóindulatú között egyszer csak képződik egy rossz, és elkésnek.

ma21 2012.07.21. 17:58:13

@Dr.laikus PhD: sugárterápia volt 38 és nem kemó. Onkológus tudta,2 évig csak leírták,hogy fáj, és csak a sebész volt "kiakadva",hogy nem történt semmi.PET CT-n nem láttak elváltozást a bordámon (a tüdőn fibrotikus rajzolat kátható,postirradiatiónak megfelelően)Aztán küldtek egyik ajtótól a másikig. Ortopédiára, hogy csontritkulásra írjanak gyógyszert. Ők visszaküldtek az Onkológiára, mert náluk történt a probléma. Innen elküldtek, mert nincs áttét.Fájdalom ambulancián mondták- szedjek nyugtatót.Reumatológushoz küldött a háziorvos, hogy majd ő ír gyógyszert.A 3-dik írta fel amit most szedek.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.07.21. 18:03:04

@Turchi: ezt azért nem mindenki akceptálja olyan könnyen, főleg fiatal nők

Dr.laikus PhD 2012.07.21. 18:04:36

@ma21:

Így már értem, hogy az egyetlen aki foglalkozik veled az a sebész.

Én onkológiai centrumba kerültem, ez volt a szerencsém. Most attól félek, hogy máshová tartozom a TEK miatt, átrajzolták a térképet, ahová mennem kell, háááát...

Onkológiai centrum ahol élsz nincs?
A kerületi onkológus nálam nem állt a helyzet magaslatán, de az utánkövetés sem az ő dolga.

Pepibubó 2012.07.21. 18:05:40

@S=klogW: Lehet, én tudom rosszul, de amíg a kedvezőtlenebb lehetőség ellenkezője, mint kedvezőbb nem igazolódik, addig azt kötelező feltételezni.

2012.07.21. 18:10:32

Én most voltam mammográfián, ultrahngot is csináltak, az eredményt ott megmondták, de kiküldték írásban is.

A számlát még nem kaptam meg, de ha megkapom majd megmondom kb mennyi, olyan 200€ körül saccolom és akkor már nagyon elégedett leszek, hogy olcsón megúsztam.

ma21 2012.07.21. 18:16:37

@Dr.laikus PhD: Decemberben átkértem magam a szegedi Onkológiára és azóta odajárok ( a műtétem is ott volt )Maximálisan elégedett vagyok a mostani DR nővel. Áprilisban letelik az 5 év, nem tudom utána mennyi időnként kell controllra járni. Valaki tudna erre most válaszolni?

S=klogW 2012.07.21. 18:19:09

@Pepibubó:

hát nem. akkor jó sok amputált meg össze-vissza vagdalt, szurkált, röntgenezett, sugarazott, gyógyszerelt roncsember vánszorogna az utcákon

S=klogW 2012.07.21. 18:20:25

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

maga sebész, ha jól értem, maga csak vágjon ;)

2012.07.21. 18:20:55

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Hát azért írtam, hogy közös megállapodás volt. 30 körüli nő, éveket idegeskedett, és ez számára megnyugtató megoldás volt.

Dr.laikus PhD 2012.07.21. 18:22:03

@ma21:

Megemelték 7 évre, de gratulálok! :))

ma21 2012.07.21. 18:33:32

@Dr.laikus PhD: Köszönöm- a 7 évet nem értem, mert múlt hónapban mondta a DR nő, hogy már csak 3-szor találkozunk, mert áprilisban letelik az 5 év.

Pepibubó 2012.07.21. 18:43:01

@S=klogW: A rosszul, vagy nem diagnosztizáltak már nem sokat mászkálnak, ez igaz.

Ha a TB-költségeinek csökkentése mindent felülír, ha ez hatékonyabban szolgálja a gazdaság érdekeit, mint az élő, munkaképes, de nemzetgazdasági szinten rosszul "hasznosított" emberek, akkor még racionalitás is van az ilyen szemléletben. Amit nem lehet jól használni, az jobb ha nincs.
Értem...

dr. pretender 2012.07.21. 18:46:52

nekem nagyon fiatalon (kb 20 évesen) jelent meg egy csomó a mellemben, mintát vettek, blablabla, az volt a diagnózis, hogy valami tinédzserkori maradvány és járjak félévente kontrollra. először vagy másodszor voltam kontrollon, amikor az asszisztens fintorogva közölte velem, hogy "nem kell ám félévente idejárni".
na ez az egyik oka annak, hogy ha csak tehetem, orvosi rendelő közelébe sem megyek.

S=klogW 2012.07.21. 18:48:07

@csak néha benézek ha marhaságot látok: @S=klogW:

mielőtt megsértődne ezen

aki kicsit elgondolkodik rajta, könnyen beláthatja, meggyógyítani 2 féle pathologiai entitást lehet:

1. fertőzéseket
2. operációval/invazív úton kuratívan megoldható állapotokat (traumák és in toto rezekálható kórfolyamatok)

minden mást egyelőre csak kezelni tud az orvostudomány

Dr.laikus PhD 2012.07.21. 18:49:26

@Pepibubó:

Egy szóval nem mondta, hogy a Tb költsége mindent felülír.

Egy biopszia nem kellemes dolog, egy nyugvó göbbe minek szúrni?

Különben meg felülír mindent a TB vagyona.

A legbetegebbek nem kaphatják meg a kezelések legdrágább és leghatékonyabb gyógyszereit.
Nem szép és nem jó, de a nincsből nincs mit adni.

nyünyüge 2012.07.21. 19:00:47

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Csak az első 20 év idegesítő:)!
És mire hozzászokik a dolgozó, addigra a természet elrendezi...

HelloKitty 2012.07.21. 19:03:14

Konyorgom, mit varunk a Janos Korhaztol... Az amerikai fonokom szavaival elve: a korhaz olyan, mint egy vampir-horror film diszlete...

S=klogW 2012.07.21. 19:03:57

@Pepibubó:

majd maga is felnő egyszer

S=klogW 2012.07.21. 19:06:58

@Pepibubó:

ha legközelebb fejfájása van, kérjen műtétet agytumorra (mint a lehetséges legrosszabb ok) -

az talán segítene magán

soproni1 2012.07.21. 19:18:23

A rákos sejt nem szóródik, mint egy vírus vagy baktérium. Az egy erjedéses folyamat, ami ott támad, ahol leggyengébb a szervezet. A mell ill. Férfiaknál a prosztata azért veszélyeztetebb , mert ahol lassú a véráramlás, ott könnyebben lerakódnak a káros anyagok. Sok tiszta víz fogyasztása javasolt.

Pepibubó 2012.07.21. 19:20:36

@Dr.laikus PhD: "Nem szép és nem jó, de a nincsből nincs mit adni." Végre! Erről beszélek én is. Ki kell mondani az igazat és nem a másik fél atyáskodó, fellengzős kioktatásával mellébeszélni, mindenféle "fölösleges" beavatkozásról!

Nincs pénz, másutt - civilizált országokban - indokolt diagnózisokra. Amíg ki sem mondjuk az igazat, hogyan várhatjuk a javulást?

Pepibubó 2012.07.21. 19:22:07

@S=klogW:
Majd talán maga is felnő egyszer!

Pepibubó 2012.07.21. 19:24:05

@S=klogW: "mint a lehetséges legrosszabb ok"

Szövegértésből hányasa volt?

S=klogW 2012.07.21. 19:28:45

@soproni1: jaj neee! ne terjessze az ostobaságokat!

a primer tumor kialakulásához nem a véráramlásnak van köze. áttét sem csak véráram útján alakulhat ki, hanem a nyirokkeringés révén is

nagyon sok víztől meg akár vízmérgezést is lehet kapni

aki megelőzni akarja a rákot, a legfontosabb a minél kevesebb stressz, a tiszta levegő (légszennyezés, cigifüst, járműforgalom kerülése), az egészséges étel és a párkapcsolati hűség

S=klogW 2012.07.21. 19:34:01

@Pepib@Pepibubó:

sose fogadjon el más képalkotót, mint pet-ct-t - aztán tömjék tele magát izotóppal,

jó szórakozást a leendő hólyagtumorához, maga ostoba barom

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.07.21. 19:56:56

@soproni1: azért ez durva elmélet. ha nem szóródik akkor hogyan keletkeznek a metasztázisok. a férfiaknál szerintem nem a prosztatarák a leggyakoribb

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.07.21. 19:58:50

@S=klogW: PET-CT-t akkor kell csinálni ha már van egy rákos daganat vagy nagy a valószínűsége, ez nem egy szűrési módszer

Pepibubó 2012.07.21. 20:52:38

@S=klogW: "Gratulálok" a színvonalához!
El kell öntől köszönnöm, mert nincs nyelvészeti - továbbá kulturális - búvárkészletem.

Screepy 2012.07.21. 20:58:39

Velem is pont ugyanez történt!!! Mintha csak az én történetem olvastam volna.Az én esetem 2004-ben kezdődött és 2006-ig tartott,míg végre kikönyörögtem egy szövetmintavételt(mert a dokinak eszébe sem jutott 3 éven keresztül)! Úgy bepereltem,mint a sicc! 2 év alatt elkaszálta a bírónő!Mindennel próbálkoztak,de az igaszságügyi szakértő megmondta,hogy már az első mammográfiás leletemen látszik az akkor még babnyi rosszindulatú daganat,ami 2006-ra 5 cm lett,3 nyirokcsomó áttétel! Katasztrófa amit művelenek!Hölgyeim!Sorstársaim!Senki,de senki ne higgyen nekik,ha valami azt súgja,hogy valami nem ok,menjen tovább! Kérjen másik vizsgálatokat!Az élete függhet rajta!

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.07.21. 21:04:00

@Screepy: mondjuk azért babszemből 5 cm az jelentős növekedés, itt 2 évig meg se mozdult

-hattori- 2012.07.21. 21:38:36

@Screepy: Teljesen egyetértek a következtetésével: tessék továbbmenni, kérdezni, másodvélemányt kérni.
Nem akarom az indulatokat szítani, ahogy a posztoló is a többiek okulására írta le a történetet, én is az enyémet.

Előrebocsátom, orvos vagyok. Pár éve lassú, de ok nélküli fogyás miatt csináltattam néhány rutinvizsgálatot. Labor oké, de a hasi és nyaki ultrahangon kishíján elájultam: egy kis 3 cm átmérőjű tumor a méh mellett, egy másik tumor a mellékpajzsmirigy helyén. Kérdés: MR-re vagy CT-re akarsz menni? Válasz: haza :O Képek kinyomtat, kezembe nyom, keress orvost.
Elsőkörben a nőgyógyászomhoz mentem, aki azt mondta, tumor - az képtelenség, hisz pár hónapja operált és akkor nem volt ott semmi. Hüvelyi ultrahangot csinált, és azt mondta, nincs ott tumor,az csak egy semmiség, nyugi,szia. És akkor ott álltam, két ellentétes véleménnyel, két olyan kollégától, akikben maximálisan megbíztam. Napokig őrlödtem, hogy akkor most minden oké, vagy semmi sem oké, és hogy ki tévedett. Aztán elmentem egy másik nőgyógyász kollégához, és azt mondtam: pszichoterápiára van szükségem. Van egy ilyen és egy ilyen leletem, tegyen igazságot. És ő is megnézett, és elmagyarázta, amit a hasi vizsgálaton láttak, az egy ártalmatlan cysta, ami hason át gázosnak néz ki, de semmi baj, másik oldalon is van egy, de ezekkel nincs teendő, és nem okoznak panaszt. Ennyi volt: tíz perc, és két hetes vívódásom, szorongásom szűnt meg.

Számomra ebből nem az a tanulság, hogy lám, milyen volt egyik, vagy másik, hanem hogy mindenki tévedhet, van, hogy egy kollégának sem megnyugtatóan mondják el a dolgokat, kérdezni kell, és ha aggódunk, menni tovább, más szakemberhez. Értelmes, hozzáértő kolléga, aki tudja, érti, hogy mennyire szorong egy ember a daganattól, nem sértődik meg.

veso 2012.07.22. 03:32:02

Baratnomnek 2001-ben fedeztem fel egy csomot az egyik melleben. (Csak megfogja az ember a bartoje mellet!) Addig-addig ragtam a fulet, mig vegre elment orvoshoz. Mikor megkerdeztem, mit mondott az doki, azt felelte, hogy nem rak. OK, nem rak, de akkor mi? - kerdeztem. Azt nem mondta - volt a valasz. Mire en: Ehhez az emberhez mar nem mehetsz vissza megkerdezni. De elmehetsz egy masikhoz. Vegeztessed el a vizsgalatot megegyszer, es amikor azt mondjak, nem rak, kerdezd meg, ha az nem, akkor mi.

Igy is lett. Baratnom elment egy masik orvoshoz, a vizsgalatot elvegeztek, de azt mar nem kellett megkerdezni, hogy akkor mi. Mert a vizsgalat pozitiv lett, a csomo rak volt.

Egy pesti orvos kezelte - kar, hogy nem emlekszem a nevere. Igazan megerdemelne, hogy kiirjam a nevet. (Talan Hites volt a vezetekneve.) A vegletekig mindent megadott neki es soha egy fillert nem fogadott el. ... Baratnomet a legkulonfelebb kezelesek es mutet utan nyilvanitottak rakmentesnek.

Annyit hozza kell tenni, mellraknal akkor jelentik ki valalkirol 100 szazalekosan, hogy gyogyult, ha a kezeles utan ot even belul nem ujul ki a rak.

Idokozben szejjelmentunk, ugy kaptam a hirt. Egy nap valamivel bekerult a korhazba. Egyik nap a gyerekei meg elkoszontek tole, masnap amikor mentek latogatoba, mar nem elt. Amire senki nem szamitott.

A boncolas rakot allapitott meg. Nem is kicsit.

Nem azert irom, hogy bantsam szegenyt, hanem okulasul masoknak. Amennyire en ismertem szegenyt - az elso vizsgalatra sem nagyon ment volna el, ha en nem piszkalom - a hirtelen halalbol, rak elorehaladott allapotabol arra gyanakszom, nem jarhatott el az ellenorzo vizsgalatokra. Termeszetesen a gyerekekekt nem kerdeztem.

Par honappal a mutet ot eves evfurduloja elott halt meg.

Tanulsag: eloszor is, ha van egy csomo, mindenkeppen el kell menni orvoshoz. Masodszor. Mint ahogyan mas is irta, egy orvos velemenyet ne fogadjuk el. Vegezetul. Az ellenorzo vizsgalatokra el kell jarni.

2012.07.22. 09:41:15

@csak néha benézek ha marhaságot látok: "és mi lett a mellékpajzsmiriggyel?"
Nekem is ez a kérdés jutott eszembe, mert így a történet értelmetlen.

Dr.laikus PhD 2012.07.22. 11:51:37

@Turchi:

Orvos.
Gondolom a labort megismételtette.

Itt van, ír nekünk, ott sem volt baj. :-)

ma21 2012.07.22. 12:06:00

@-hattori-: Elhiszem Neked, hogy kollégák között ez megoldható, de nekem, mint átlagembernek nem ez a tapasztalata. Már ott kezdődtek a problémák amikor azt mondtam a háziorvosnak,hogy nem itt helyben, hanem Klinikára fogok menni műtétre.

Screepy 2012.07.22. 12:23:44

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Kedves Ismeretlen!
Papírokkal tudom igazolni! 2004-ben babszem nagyságú volt,műtétet követően a kivett csomó 5x4x2 cm-es porckemény tapintatú idegenszövet!Ami még borzasztóbb,most épp a második rákból gyógyulok.Mivel nincs emlőállományom,ezért ez a szörny a nyakamon,és a tüdőkapuban lévő 2 nyirokcsomóban jelent meg.1-2 hónap leforgása alatt szintén 5 cm-es daganat nőtt a nyakamon!!!!Egyik pillanatról a másikra lett ott.Sem én, sem a környezetemben lévők nem láttak semmit,és egyik este amikor odanyúltam a nyakamhoz,tapintottam meg és akkor láttam meg a tükörben, hogy egy tyúktojás nagyságú elmozdítható nagy csomó éktelenkedik ott.Másnap szövetmintát vettek belőle,és PET CT-n állapították meg a nagyságát és kiterjedését.Szóval Ön lehet,hogy ilyennel még nem találkozott de van ilyen!!! Sajnos!

Dr.laikus PhD 2012.07.22. 12:35:14

@Screepy:
"csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.07.21. 21:04:00
@Screepy: mondjuk azért babszemből 5 cm az jelentős növekedés, itt 2 évig meg se mozdult"

Rosszul érted amit írt.
A blogoló csomója nem nőtt 2 évig, nem a tiéd.

ma21 2012.07.22. 12:48:16

@Screepy: A szomszédomnak kb. 1 hónap alatt fejlődött ki a nyakán olyan csomó, hogy már a fejét alig tudta fordítani. Gégészeten kezelték nem tudták mi okozza. Elment Pestre, ott tudták rögtön: Nyirokcsomó daganat. Hónapokig járt kemóra, most jól van.

Pepibubó 2012.07.22. 13:30:52

Tegnap este megfogalmazott álláspontomhoz híven @S=klogW jelzésű hozzászóló mélységébe változatlanul nem tudok és nem is akarok lemerülni.

Azonban azt aggasztónak tartom, hogy ma Magyarországon egy feltehetőleg orvos végzettségű és ilyen foglalkozást űző ember fenti stílusa ennyire nem lep meg senkit. Magamat is beleértve, hiszen csak ma - továbbgondolva a részéről folytatott "eszmecsere" abszurditását - fogalmazódott meg részemről, mennyire nem európai, mennyire nem civilizált közállapotokról árulkodik, hogy itt ez nem meglepő. Az itt hozzászóló többi szakmabeli számára sem. Legalábbis láthatólag nem.

Az idáig vezető okok elemzése persze már másik történet, de szervesen összefügg a poszt témájával, a hazai egészségügy szakmai színvonalával.

-hattori- 2012.07.22. 14:21:32

@csak néha benézek ha marhaságot látok, @Turchi: semmi. Mivel a saját szememmel láttam a kinyomtatott UH képen a "valamit" legyőztem a klausztrofóbiát és befeküdtem az MR-be. 50 perces végigrettegettt vizsgálat eredménye: negatív. A fogyás okának végül egy lezajlott colitist és tejérzékenységet találtak, azóta minden rendben, és már 55 kg-ra híztam :)) Úgyhogy minden jó, ha jó a vége :)
ma21: udvariasnak, de kitartónak kell lenni. A tudálékos, lekezelő, vagy épp agresszív betegektől nekem is lábrázásom lesz, de ha megértem, hogy valakit nem sikerült megnyugtatnom, azért szeretne újabb vizsgálatot, vagy másik kezelőorvost, megszervezem.

Dr.laikus PhD 2012.07.22. 15:19:38

@Pepibubó:

Azt gondolom, hogy a te hozzáállásod negatív.
A számodra ő mondhatna bármit akárhogy is, neked ő lenne az orvosok megtestesült ördöge, a társadalom megrontója és különben is...
Én ezen miért is csodálkozom? ;DD

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.07.22. 15:25:36

@Screepy: sok ilyennel találkoztam, biztos többel mint maga, nem értem miből gondolja, hogy nem találkoztam ilyennel? azt írtam, hogy a két eset összehasonlítása nem szerencsés, mert a jelen esetben 2 évig semmilyen növekedés nem történt, ez ellentmond a malignitásnak, az ön esetében pedig egy gyors növekedés volt megfigyelhető ami malignitásra utal

2012.07.22. 15:27:06

@-hattori-: Akkor ez jó hír, csak az volt furcsa számomra, hogy egyszerre két tumornak nevezett valamit láttak 2 különböző helyen, majd kiderült mindkettőről, hogy semmi.

IrishOak 2012.07.22. 18:21:31

Én mint egy nagyon laikus -de egy nagy csomóval a mellében élő -nem látom, hogy az orvosok miben és hol hibáztak.
Azt látom, hogy nőtt egy csomó,ami két évig nem változott, nem csinált bajt, majd egy másik kórházban még egy év múlva már a bekövetkezett bajt kezelte egy teljesen más orvos csapat.

Én nyolc éve élek úgy, hogy mindig ellenőrzik, és majd most megyek vissza, mert a szoptatás, visszaalakulás után valami nem stimmel -a szokásos állapotomhoz képest. Aztán majd lesz valami.(azért a 21cm kiterjedésű cucc az nem csak fájni tud, hanem mást is okoz)

De van egy rokonom, aki kb 5 éve jelezte, hogy csomó van a mellében.Megadtam a prof-om elérhetőségét- de nem ment el. 3 hónapja valami kollégája elrángatta egy nőgyógyászhoz. A zűrzavaros története most ott tart, hogy 3 hét múlva leveszik a teljes mellét, és megpróbálnak valahonnan bőrt húzni, hogy befedjék a tátongó lyukat... és még most is az a baj, hogy nem tetszik a harmadik paróka...:-( Egy dolgot tudok, de azt biztosan: egy nő kizárólag és csakis önmaga tudja, és érzi, hogy mi van.Ha bármi változás,elváltozás van akkor az a saját felelőssége, hogy megkeressen olyanokat akik segíteni tudnak. Ha bármi változás áll be egy tudott állapothoz képest akkor nem várok sem éveket, sem hónapokat, sem semennyit, hanem elindulok és a végére járok.Mert nem nagy dolog -igazán- csak az élet a tét. Ha meg sokat vártam, és nem mertem, vagy nem tudtam akkor azt egyedül és kizárólag önmagam hibája. És akkor a férjem hiába mutogat bármilyen papírt akár a 'jóistennek, akkor sem fog visszahozni az élők közé.Ahogy a rokon is hiába mondogatja, hogy saját magamnak köszönhetem... az sem terápiában, sem életben maradásban nem javít már semmit.Csak bízni lehet abban, hogy az orvostudomány tud segíteni.

IrishOak 2012.07.22. 18:26:32

Még csak annyit: Nagyon nagyon el vagyok szomorodva:-(

A HPV fertőzés még mindig szedi a halálos áldozatait.A mellrák még ennyi reklám, felhívás riogatás után sem tudja a nők többségének figyelmét magára vonni.

Időben kell menni, és ha azt mondja az orvos, hogy egy év múlva találkozunk -ha nincs gond - az nem azt jelenti, hogy előbb nem lehet, ha valami baj van.:-(

-hattori- 2012.07.22. 21:06:09

@Turchi: ööö...én azért örültem neki :))
... és az a pláne, hogy aki diagnosztizálta, a környék legjobb ultrahangosa, akiről az a hír járja, hogy mindent észrevesz - és ki is nyomtatta a képeket. Az esetünk példázza, hogy az emberi szemmel végzett diagnosztika mindig szubjektív, mindig benne van a tévedés lehetősége.

karcsibácsi 2012.07.23. 08:12:55

@Pepibubó:
kicsit anakronisztikus, hogy egy ilyen tudálékos, hozzá nem értő, de módfelett magabiztos és ellentmondást nem tűrő alak beszél a közállapotok aggasztó színvonaláról meg európaiságról...
@S=klogW:
"aki kicsit elgondolkodik rajta, könnyen beláthatja, meggyógyítani 2 féle pathologiai entitást lehet:

1. fertőzéseket
2. operációval/invazív úton kuratívan megoldható állapotokat (traumák és in toto rezekálható kórfolyamatok)"

Kicsit elgondolkoztam ezen, és arra jöttem rá, hogy hülye vagy. Kapásból tudok mondani x+1 patológiai és klinikai entitást, ami nem fertőzés, nem trauma, nem in toto resekálható elváltozás, és mégis meg lehet gyógyítani. Ha néhányra rájössz magadtól, jó, ha nem, akkor egyrészt igaz az első mondatomban írt kijelentés, másrészt, külön megkeresésre, hajlandó leszek kiokosítani.

karcsibácsi 2012.07.23. 08:13:29

@karcsibácsi:
Így kell igazságot tenni az elmérgesedett vitát folytató felek között.

S=klogW 2012.07.23. 13:18:25

@karcsibácsi: meséjj karcsikám

mit tudsz meggyógyítani okaiban is, nemcsak a tüneteit "elvarázsolni" meg kezelgetni kvázi halálig(/halálba?)

fertőzéseken
traumán
épben való rezekcióval eltávolíthatón kívül

(olyanokkal ne gyere, hogy gyermekkori leukémia 90% felett gyógyítható, mert ez igaz, de egy rákos az sosem gyógyult teljesen; egy szívrohamost megmenthetsz, de jellemzően nem marad maradványtünet nélkül és rögtön megjelenik a második roham kockázata, a szervtranszplantáltak a definitív ellátás után gyógyszeres kezelésre szorulnak hosszú ideig stb.)

de kíváncsian várom milyen nagyobb populációt érintő, ismertebb kórállapotot tudsz mondani

S=klogW 2012.07.23. 13:36:16

@karcsibácsi: @S=klogW: ja és a vajákolással felérő bőrgyógyászatot, ahol egyik kencét adjuk a másik lemosó után ha nem múlik a kis piros pötty, szintén hanyagoljuk, ha kérhetem - ez ugyanis nem gyógyítás, hanem reménykedő tippelgetés

karcsibácsi 2012.07.23. 18:20:07

Először is, el kell azon gondolkozni,
hogy hogyan definiáljuk a gyógyulást. Ha egy súlyos, esetenként halálos prognózisú betegségben SZENVEDŐ ember megfelelő kezelés mellett évek, akár 5, 10, 15, stb. múltán is panasz- és tünetmentes, akkor az véleményem szerint gyógyultnak tekinthető.
Onkológusok szerint a recidiva/relapsus mentes 5 éves túlélés is, ezt az álláspontot nem osztom maradéktalanul.

Szóval, csak néhány kiragadott példa a súlyos betegség gyógyítására:
*Phi pozitiv CML tirozinkináz inhibitor kezelése - nemcsak klinikai gyógyulás, hanem teljes citogenetikai remissió, eltűnnek a kóros klónok.
* Hodgkin kór, időben kezdett, szakszerű kezeléssel. Van betegem aki 20 évvel a dg után panasz- és tünetmentes, gyógyszerszedés nélkül.
* és igen, a gyermekkori leukémiák többsége is. Ez még 30 éve is halálos betegség volt, ma pedig már a gyógyult, panasz- és tünetmentes, gyógyszert nem szedő volt betegek gyermekei is iskolába járnak... Ez mi, ha nem gyógyulás? Olyan betegségből, ami egyébként (jó esetben) néhány év alatt a gyermek halálát okozza??
* Hosszan folytathatnám a sort a substitútiós- vagy gátlószeres kezeléssel (meg)gyógyított endokrin betegektől kezdve (Basedow, Addison, diabetes insipidus, stb) steroiddal meggyógyított auotimmun kórképeken át a megfelelően - akár biológiai th-val - kezelt IBD-ig.
Vagy, hogy szűkebb szakterületemnél maradják, benignus epeúti szükület okozta obstrukciós icterus (ami kezelés nélkül cholangitis etc révén belátható időn belül végzetessé válhat) viszonylag egyszerű endoszkópos intervencióval (EST, stent) igenis gyógyítható. És a génsebészeti beavatkozásokról még nem is beszéltünk...
Kicsit több alázatot és tiszteletet a betegekkel és betegségekkel, de szakmánkkal szemben is!

S=klogW 2012.07.23. 18:41:48

@karcsibácsi: egy egy hetes antibi kúra felírásaok nagy biztonsággal ígérhet gyógyulást az orvos

vannak sikertörténetek szerencsére, de összeségében hány százalékban gyógyulnak meg a maga említette betegségben szenvedők?

az ERCP, EST kapcsán megjegyezném, hogy az eredeti kommentemben a műtét mellett említettem az invazív beavatkozásokat is

nyünyüge 2012.07.23. 18:48:45

@karcsibácsi:
Hát bizony, az az igazi kérdés, hogy mi a gyógyulás.
Apámat kb. egy évtizedig kezelték Non-Hodgkin kórral.
Normális életet élt a betegséggel együtt. Az első és az utolsó évtől eltekintve azt hiszem, ő is így élte meg.
Az utolsó év is "normálisan" telt, de a végére már mintha belefáradt volna az egészbe.
A statisztika szerint is gyógyult volt. Egyébként is agyvérzésben halt meg.
Az agyvérzésben persze nem kis szerepe lehetett a nyaki, fültövi csomók többszöri sugarazásának, de hát ez vele jár, sajnos.

karcsibácsi 2012.07.23. 18:59:36

@nyünyüge:
Végül mindenki meghal, ha így szemléljük (kellő cinizmussal) az életet, életünket, igaza van s=klogW-nek: senkit sem lehet meggyógyítani.
@S=klogW: Magázódunk?

S=klogW 2012.07.23. 19:02:35

@nyünyüge: kieg.:

az "agyvérzés" sajnálatosan elterjedt flrevezető megnevezés: az esetek többségében nem bevérzésről, hanem épp agyi thromboemboliáról van szó, azaz érelzáródásról és vérellátás követhezményes megszűnéséről (ischaemia, infarctus)

ez előrehaladottabb tumoros folyamatok ill. azok agresszív terápiájának jellemző szövődménye: a gyorsabban szaporodó de egyúttal - még th. nélkül is - gyorsabban is széteső tumorsejtekből véralvadást provokáló, thrombogén anyagok szabadulnak fel

S=klogW 2012.07.23. 19:14:18

@karcsibácsi: alapvetően magázódni szeretek, a konverzáció túlfűtött vitává alakulása elkerülése érdekében

2012.07.23. 20:14:28

@S=klogW: "a konverzáció túlfűtött vitává alakulása elkerülése érdekében "
Szép mondat :-)

2012.07.23. 20:15:40

Most két orvos vitatkozik?

karcsibácsi 2012.07.23. 20:32:32

@Turchi:
Inkább beszélget. Legalábbis azt gondolom, a "konverzáció" ezt próbálja jelenteni (conversation?).

2012.07.23. 20:40:10

@karcsibácsi: Beszélget? "Maga hülye" :-)

karcsibácsi 2012.07.23. 20:48:56

@Turchi:
Ez csak egy szurka-piszka volt a magázódásra és a konverzációra.
S Sklogw válaszából nekem úgy tűnt, hogy értette...
Amúgy meg montam má, hogy sickbarrel vagyok.

S=klogW 2012.07.23. 21:02:51

@karcsibácsi: látom maga úgy általában is jól bírja itt a praxis blogon a gyűrődést :)

sick barrel? olyan jól megy, hogy havajra jár a kolléga hullámlovagolni? :)

karcsibácsi 2012.07.23. 22:30:53

@S=klogW:
Nem. Ez a foglalkozásom. Tükörfordítás mint pl. a Six hens'lake. Vagy a Flying machine mother if good, hogy a Wheel sided image wearer-t ne is említsem. Egyszer egy egész csokorra valót feltettem ide.

S=klogW 2012.07.24. 08:49:59

@karcsibácsi: így már értem, miért viseli jól ennek a blognak a atmoszféráját

Irkutszk 2012.07.24. 17:21:00

@karcsibácsi: Erről az a történet jut eszembe az angol parlamentről. Biztosan meséltem már. (Maga egy görény. Maga ezt nem tudhatja, mert a tetveknek nincs szaglószerve.)

Esetleg Rejtő Jenő, ő tudja ilyen szépen keverni az úri és a közönséges stílust. Valóban, egy kétszavas mondatban ez igazán profi :)

kallisz 2012.08.15. 10:53:35

Nem vagyok orvos, igy ebben a minőségben szólok hozzá, mivel tíz éve nekem is volt egy, nem is kis beavatkozásom. Ezek szerint nagyon jó orvos/om/aim voltak, Istennek is hála. Csak az alapbejegyzéshez szólnék hozzá: Tudomásom szerint a benignus jóindulatú daganatot jelent, és nem rosszindulatút. Az ilyen sokszor előfordul, érthető, hogy egy tapasztalt orvos csakis kontrollra küldi a betegét. Húgom egy rutin szűrővizsgálatra ment el, és másfél évvel utána a kezeléseket mind végigcsinálva, a rákban vagy a kezelések következtében (én szerintem) meghalt. Sok hasonló esetet látok a környezetemben szintén. Még hozzáteszem, hogy egy onkológiai centrumban fejezte be szegény húgom az életét, amit nem neveznék meg, (kitüntetett intézmény!) és a személyzet bánásmódjáról sem. Orvosa is volt, de mindhiába. Leirták, miután feltételezem, óriásit hibáztak. A családja nem tett feljelentést, mert hisz fölösleges. Fiatal volt még. Ennyi.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása