Öregeknek pénzért sem jár az ellátás?

2012.02.23. 06:00

91. évében lévő Édesanyámat idén január közepe táján kényszerültem beadni a pécsi ÖK. „un” szociális otthonába, miután fizikailag nem bírtam már fürdetését, kiültetését, járatását, sajnos öregkorú végelgyengülés és bizonyos fokú szellemi leépülés miatt tavaly novemberben erre rászorult.A szociális azt jelenti, hogy a nyugdíjat meghaladó gondozási díj, gyógyszer, pelenka, zsebpénz és egyéb szolgáltatásokat, amit természetesen vállaltam.

 


Az otthonban minden nap látogattam, vittem az általa szeretett finomságokat, a nővérek nagyon kedvesek voltak, szerették őt, mert nagyon udvarias, szív- jóság asszony volt. Péntek délelőtt farsangi bált szerveztek, a nővérek beöltöztek, mindent megtettek a jó kedv érdekében, én is vittem gyerekpezsgőket, rágcsálni valót. kanállal Édesanyám délben már olyan állapotban volt, hogy kedvencéből a húslevesből is
csak pár evett,köhögött, fáradt volt.


Szombaton délelőtt, amikor mentünk hozzá – egyetlen unokájával, aki Bp-ről csak 2 havonta tud hazajönni –már hurutosan köhögött. Mint kiderült az otthonban nincs gyógyszer, ami az ilyen, vagy egyéb betegségekre (gondolok itt a vény nélküli gyógyszerekre, bár én természetesen megfizetném) lenne. A beköltözésnél a vezető Asszony kiemelte, hogy minden felelősséget vállalnak a bentlakókért!


Miután otthon csak lándzsás utifűteám volt, megfőztem, lányom bevitte, itatta, majd én telefonon kértem, hogy csak ezt itassák vele, hátha javul a köhögése. Vasárnapra Édesanyám állapota rosszabbodott és mi tehetetlenek voltunk. Mindenre azt a választ kaptuk, hogy majd hétfőn jön a háziorvos Édesanyám volt házorvosnője egy nagyon lelkiismeretes, szeretetteljes, azonnal intézkedő orvos volt, de meg kellett válni tőle, mert a idősek otthonában kötelező az ottani háziorvoshoz tartozni!


Édesanyám vasárnap estére olyan állapotba került nyelési problémák miatt, hogy jobbnak látták, ha mentőt hívnak, akik bevitték a sürgősségi ambulanciára. A sürgősségi ambulancián a doktornő azzal küldte vissza Anyámat, hogy ugyan indokolt lenne a kórházi elhelyezése, de miután „annyi a beteg mint égen a csillag” nincs hely. Megállapította a tüdőgyulladást, kiszáradást és egyéb ásványi anyagok hiányát a szervezetében, de az 5-6 órai hordágyon való ott-tartózkodása alatt egy infúziót sem kötöttek be.


Úgy ahogy volt, akkor már két napja alig folyadékot ívó Anyámat – visszaszállították, aki azt sem tudta hol van és mi történik vele. A zárójelentésben antibiotikumot ajánlott. Másnap korán mentem az otthonba és már láttam, hogy kritikus a helyzete, felajánlottam, hogy kiváltom a gyógyszert, csak segítsenek rajta, de a főnővér azt monda majd
megoldják.(csak délután jöttem rá, hogy végül is nincs aki felírja vényre amit az ambulancia javasol.) Végül is délután a főnővér közölte – sokadik kérdésemre – hogy a háziorvos csak másnap jön. Közben a nővérektől megtudtam, ha Édesanyámnál megint előfordul a nyelésprobléma – persze a háziorvos injekcióra is válthatná a gyógyszert ha ott lenne- újra visszaküldik a sürgősségi ambulanciára a 91 éves, agonizáló Anyámat.


Délután kb. 5 óráig vele voltam, szeretgettem, törölgettem a nyirkos arcát, beszélten hozzá. 7 óra körül akartam telefonálni az otthonba, hogy be tudták-e neki végre adni az antibiotikumot, amit már kétlettem, hisz nyelni már alig tudott, vagy várjam, hogy küldik sürgősségire és megyek taxival utána.


Megelőztek! Felhívtak hogy Édesanyám most halt meg!!!


Fentiek alapján megválaszthatatlan kérdéseim:


-Miért nincs egy idősek otthonában a legelemibb gyógyszer,


- Miért kell sürgősségi ambulanciáról kezeletlenül elküldeni egy beteget,


- Miért nem fontos egy szociális otthonban „kényszerből” választott háziorvosnak ellátni a
sürgős betegeket.


- Ha már a háziorvos egyéb elfoglaltsága miatt a meghatározott időben nem tudta meglátogatni a betegeit, vajon a főnővér értesítette-e, hogy van egy súlyos beteg?


Ne értse félre senki, tudom, hogy ilyen korban már természetes a halál, de nem így!Hogy 3 nap alatt, orvosi ellátatlanság miatt kell látnom a szenvedő Anyám, aki küzd az életéért és tehetetlen vagyok.


Kívánom ,hogy senkinek ne maradjon egy ilyen utolsó emlék a szerettéről, mert kitörölhetetlen.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jágör68 2012.02.23. 19:58:46

Hamarosan itt az államcsőd, úgyhogy már felesleges bármin izgulni.
Eddig működött a szocializmus a piacgazdaságban: élt (haldoklott) 22 évet.
Ha meg mégse, akkor meg folytatódik az adósrabszolgaság.
Egyik se túl jó jövőkép.
Egy biztos, amíg a semmiből az átlagmagyarja elvárja a mindent, addig nem lesz jobb.
Amúgy meg lehet jönni az egészségügybe dolgozni, százával- ezrével hiányoznak az ápolók/ nővérek, asszisztensek.
@ekszvájzed:
Lehet otthon születni, csak ha atóniás vérzésben meghal a kismama, akkor ne megint a "fehérköpenyes gyilkosokat" kell szidni, amiért távgyógyítással nem képesek vérzést csillapítani, meg többszázezerbe kerülő véralvadási faktorokat adni.

szabidoki 2012.02.23. 20:05:13

@Lord of Earth: talán olvasd el megint, hogy mit is írtam...

2012.02.23. 20:18:47

@jágör68:

Nézd: igazad van. Tényleg kell pénz, eszköz, ember, nem vitatom. De ha nincs, akkor valóban mindenkinek csengettek, mert mindenki szögreakasztja a fehér köpenyét?

Nincs pénz, kevesen vagyunk, nem harcolunk, mondták volna ezt 1552 őszén, Egerben ... Nem lett volna egy kötelező olvasmányunk, oszt' annyi? :) Nem inkább azt gondoljuk: bár más se mondta volna ezt azokban a századokban? ...

A másikban is igazad van.

Csak azt mondom: máshol, jobb helyeken ez ma már nem az ördögről való. Ellenpéldaként még egy szakavatott 'fehérköpenyes' kéz akaratlan hibájából is lehet véletlenül murugyának, vagy bénának, ill. holtan születni, ill. elvérezni, még a legszuperebb hi-tech kórházban is.

Nem is igazán az "otthon" a fontos, hanem a környezet, amely biztonságot és jó közérzetet biztosít, a közvetlen beavatkozási faktor ésszerű minimumra csökkentésével együtt. Ezt mostanában egy pár blogban már átrágták, elég rendesen ...

Emilke mesél 2012.02.23. 20:25:53

@jágör68:
Itt a blogon általános a tegezés.
Magyarországot én is otthagytam. Másért.
Az ország nem primitív, gyülölködő, stb.Szerencsétlen.
Ez egy más kérdés.Szoktam erről értelmes emberekkel beszélgetni.
Tegeződve. :)))

bartfay 2012.02.23. 20:33:31

@jágör68: Olvasva kommentjeit, nyilvánvaló, hogy átlag feletti rálátása van az egészségügy helyzetére, és kiforrott véleménye van a betegek és kollégák elvárt magatartásáról, illetve az "átlagmagyar" téves képzeteiről. Én magam "átlagmagyar" vagyok. Elég sok TB-ét fizetek az átlag befizetők többszörösét, közelebb vagyok a halálhoz, mint a születésemhez. Eddig alig vettem igénybe Tb szolgáltatást. Ami egészségügyi szolgáltatást igénybe vettem, azért fizettem magánorvosnak, Oep támogatás nélkül. Időnként kaptam számlát, időnként nem. Ha kaptam volna, akkor sem költségelhettem volna le, de ez most nem ide tartozik. Csak egy kérdésem van Önhöz, amire az eddigi beírásai alapján gondolom van megfelelő válasza: Mit tegyen a gyerekem, ha magatehetetlen leszek, tüdőgyulladással a kiszáradás küszöbén bevisznek egy kórházba, majd hazaküldenek és szép csendben, nem végelgyengülésben, hanem egyértelműen tüdőgyulladásban elhunyok? Azt itt megtudtuk, hogy nem hivatkozhatna a 45 éven át fizette TB befizetésre.Lehet, hogy az legjobb, ha hálát a Gondviselésnek, hogy eddig egészségben éltem, és belátja, ennek ma Magyarországon így kellett történnie? Mi a helyes gondolkodásmód és magatartás ebben a helyzetben?

jágör68 2012.02.23. 20:43:20

@bartfay:
1) TB nem egyenlő EÜ- járulék (kb kevesebb,mint a fele az EÜ- járulék)
2) Nem saját számlára megy, hanem a közösbe- és minden évben többet költünk, mint amennyit a 3,4 milla járulékfizető befizet- szóval,mivel a számla nem az Ön nevén van- SEMMILYEN követelése nem lehet- csak reménykedhet, hogy az akkori adófizetők mind tisztességesen befizetik (nem kamu- minimálbér után és nem feketéznek
3) MINDENKIT sehol sem tudnak ellátni.
4) Olyan ez, mint 3 milliárd éve az élet a Földön: mindig 1: 6000- hoz az esélye annak, hogy meghalunk. 60 millió évente ki is pusztul a fajok 30- 40%- a. Tiszta szerencsejáték, hogy ki marad életben.
Így van ez az emberekkel is.
Nekem is (bárkinek) lehet agyi aneurizmám- egyszer szalad a vérnyomások 240 főlé- és kész az agyvérzés- mégse csinálunk koponya CT-t mindenkinek- Amerikába se, Svédországba se, doktorháuszba se.

Emilke mesél 2012.02.23. 21:17:47

@jágör68:
Szeretném tudni, hogy melyik nem irigy, gyűlölködő, primitiv és tudatlan orsugba ment, nehogy oda tévedjek.
Hippokratész a másik oldalára forgott. :))

karcsibácsi 2012.02.23. 21:29:33

@mesélek: szemben önnel, én nagyon remélem, hogy nem sértődnek meg az állatok, ha néhány itteni kommentelőt közéjük sorolok.

SusanneF 2012.02.23. 21:38:08

@tede: Most válaszolok a 14 óra utáni hozzászólásodra.

Lehet,hogy te nem vagy érintett,de gondolkozz csak el:
A mai öregek gyermekei jó esetben dolgoznak,az unokák úgyszintén,és NEM megoldható az öreg ember otthoni ápolása!!
Nem bevágják az otthonba,hanem a többség igyekszik megfelelő helyet keresni.
Ez nemegyszer azért nehéz,mert a jobbnak látszó helyekre csak úgy lehetséges bejutni,ha súlyos milliói vannak a családnak,ami azért enyhén szólva sem általános...!!!
Te meg tudnád oldani szüleid nagyszüleid folyamatos felügyeletét otthon??Mert én nem...
Az ember örül,ha van munkahelye,és sikerül valamiből megélni a családnak.
Az ápolási díj ami erre a célra hívatott,az önkormányzat által,lassan hidegvízre sem elég!

Könnyű sarat dobálni,mondd el a saját megoldásodat!!

karcsibácsi 2012.02.23. 21:42:30

@jágör68:
Azért az is érdekes, amit ez a mesélek című patk...bocsánat, alak egy másik blogban írt.
Eszerint Pesten él -mégsem hagyta el az országot? - és fegyveres felkelésre lázít. . Ez utóbbit idézem:

"Sajnálatos módon az események, mint Orbán EP. béli megnyilvánulása és a reakció gyorsan idejétmúlttá tette a cikket.
Marad a fegyveres felkelés Orbán ellen. A magyarországiaknak sürgős, akik máshol élnek, azoknak ráér..."

No comment.

bartfay 2012.02.23. 21:44:36

@jágör68:

Köszönöm, hogy megtisztelt a pontokba szedett kijelentésekkel. Nem követelek semmit, és nem is számolgatom a túlélési esélyeimet, mert közben nem érnék rá sokkal hasznosabb dolgokkal foglalkozni, amivel talán másokon is segíthetek a magam boldogulásán túl. Egyébként tisztában vagyok azzal, hogy mi a különbség az egyes befizetések közt, mi az egészségügyi hozzájárulás, az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék, a szociális hozzájárulási adó. A Tb befizetéseket egyben kezeltem mint a társadalmi redisztribúció egyik elemét, ezért elnézését kérem.Nem vagyok rossz makrogazdaságból, de belátom vannak még gyengeségeim. Továbbra is kiveszem a részem a befizetésekből, és ígérem nem fogok követelni semmit, noha a nagy társadalmi közmegegyezés alapján, ami szerint ha kiveszem a részem a feladatokból, kötelezettségekből, akkor és javakból is kapok valamit, talán megtehetném. De megértve Önt, nem fogom megtenni, hogy ezt az egészségügyi ellátórendszerben megtegyem. Ha eljön az ideje, kimegyek a büdös barlanghoz és elindulok a feneke felé.Nem fogom zavarni az egészségügyi ellátórendszer működését. Jobban el lesz a rendszer magában, ha nem zavarja a működését az ügyfél.Biztosra fogok menni, és akkor még a szerencsejátékban sem kell bíznom feleslegesen. Ha eszméletlen állapotban mégis betol valaki egy ellátóhelyre,tudtomon kívül fogyasztva a kasszát, amihez semmi közöm, azért előre is elnézést kérek.

jágör68 2012.02.23. 21:46:49

@mesélek:
Ajánlom elolvasni a hippokratészi esküt:
"hólyagkövet sem operálok"
"terhes nőnek magzatelhajtó szert nem adok"

Hoppá, az epekövesek haljanak meg?
Az esemény utáni tabinak is kampec?

Az baj, hogy az átlagja nem hiszi el, hogy vannak ÁTLAGON FELÜLIEK- nem istenek- csak átlagon felüliek, mint jómagam is- akik képesek helyükön kezelni a tényeket.
Pl: attól, hogy én átlagon felüli vagyok- a Tejútrendszer másik végében senkit sem fog érdekelni, ha meghalok. Ugyanígy az egész Föld pusztulásakor se mozdítják majd meg a fülük botját.
Még a porszemnél is kisebbek vagyunk bizonyos kontextusban. Mindannyian együtt.
Másrészt szakmai döntésekben kivülállónak- fogalmatlannak nem érdemes véleményt alkotnia.
Lehet követelni Magyarországon is a "mentsünk meg mindenkit", ha afrikai szintű járulékokkal akarunk 1400- 1600 EUR- os minimálbérekért előállított- alapanyagaiban is megfizethetetlen csúcstechnológiától függ ma már az egész orvostudomány- csak épp nem sok realitása van. Másrészt, ha nincs minden városnak nevezett településen ilyen csúcstechnológia, akkor lehet bármit beleírni- mindenki számára alanyi jogon járó egészségügyi ellátásról- a Tákolmányba, az max. "csak afféle útmutató" marad.
Mint a sok okos által idézett hippokratészi eskü- ugye a két furcsa kitételével- amúgy van még benne több is...

SusanneF 2012.02.23. 21:50:14

@micsoda?: Ha már múlt idő,könnyű okosnak lenni...
Ha van munkahelyed,és családod(gyerekek),meg egy 24 órás gondozásra szoruló szülőd-mit is csinálsz???
Jelenleg te is beállsz a sárdobálók közé..!
Nekem van egy anyósom,aki 80 éves,COPD-s,igen törékeny eü.állapotban,jelenleg még el van itthon,de senki nem tudja,ez meddig lesz így?
Én nem fogom feladni a munkahelyem,hogy őt gondozhassam,hanem már most keresem a lehetőségeket,ha rászorulunk...

Édesanyám 82 évesen hasonló helyzet miatt be kellett kerüljön egy Máltai Szeretetkórházba,mindennap látogattuk,lelkiismeretesen ellátták,emberileg is,szakmailag is,ma sem tenném másképp.3 hónapi gondozták,míg élt.
Már leírtam itt párszor,de példaértékű volt,hogy ott nem volt szabad SENKINEK személyesen hálapénzt adni,hanem:
Folyosónként volt egy lakattal zárt fa persely,és ha úgy gondoltad,oda tettél be pénzt, neveddel,vagy anélkül.
Ezt rendszeresen szétosztották MINDEN ott dolgozó közt,az orvosoktól a takarítónőig...!!!

SusanneF 2012.02.23. 21:58:09

Kedves Posztoló!
Nagyon sajnálatos,ami,és ahogy történt...Szerintem azért van értelme utánanézni,hogy hol,mit lehetett volna másként,ismerősök,barátok okulására!

Én pár éve majdnem elmentem egy magán idősek otthonába dolgozni...
Meglepetésként ért,hogy:
-Nem fizetnek utiköltséget,
-Nem adják meg a közalkalmazotti bértábla szerinti bért,hanem kb.25 %-al kevesebbet,
-Az ott dolgozók végtelenül kiszolgáltatottak,
-Több idős,magatehetetlen beteg gondozását bízzák rájuk,mint amire képesek,
és még sorolhatnám....
Tudom,hogy a posztban állami otthonról van szó.

Dr.laikus PhD 2012.02.23. 22:03:08

@karcsibácsi:

Imádlak tudod.
De! Nem kell dohányzó legyen, hogy a személyzet nem odaillő, tapló hozzáállását, megjegyzéseid meghalljad.

Igen, az ember a poharat felveszi. Azt ami du. leeseik és még másnap du. is ott díszeleg. Felveszed mire odaérsz, elmosod, megitatod. A másét is. Ha hagyja.

Ne ítéljetek. Senki egyéni helyzetét nem ismeritek. Enyémet igen., lassan a bugyim színét is.
Elég hitelese vagyok?
Mindent akartunk, de ezt nem.
A két gyereke beteg, ő meg nem, de ellátásra szorul.
A két utód azon imádkozik, hogy az élet rendje érvényesüljön, mert neki kell előbb elmenni, nem nekünk.
Ennyi jár egy erőn felül ledolgozott élet után, jobbára másokért, de akkor is!

Dr.laikus PhD 2012.02.23. 22:10:04

@dr. bodri:

Hálás vagyok a mondataidért!

2012.02.23. 22:15:29

@karcsibácsi: komoly vita volt erről a fenék törölgetésről, és a döntő (kétharmados) többség azt mondta, hogy inkább egy idegen törölje ki az anyjuk fenekét pézér, de ők ugyan nem"

A 2/3 lehet hogy igaz, nem számoltam, de ezeknek a hozzászólóknak egy része, ( többsége) nem a saját szüleik ápolását tagadták meg, hanem az ő szüleik nem akarták, hogy a gyerekeik végezzék ezt. Nagy különbség. Én sem akarom majd, hogy a gyerekem tegye ezt. Akkor is ez volt a hozzászólásom, azért emlékszem. A 2/3 maradéka pedig a @SusanneF: által leírt okok miatt írta azt, amit. Egyik nézet sem elítélendő. @Dr.laikus PhD: Most látom, megelőztél a közös véleménnyel:-)

jágör68 2012.02.23. 22:18:48

@bartfay:
Nem a véleményemet írtam le, hanem TÉNYT!
Én aztán nagyon szeretnék megmenteni mindenkit, dehát ugye...
A nagy társadalmi szolidaritás szerződésből senki sem kap egy példányt, hogy aszongya:
"Mindenki meg lesz mentve és garantált az örök élet" és mindez a miniszterelnök, egészségügyi, pénzügyminiszter és- legalább- a járulékokat fizető 3,4 millió aláírása
maximum valami ilyesmi:
"Minden rászoruló- gy.k.: soha életében semmit se fizetők is-a szolidaritás elve alapján részesül az ellátásból"
Magyarul: "Amíg tart a lóvé- addig habzsi- dőzsi ami a csövön kifér, járulékot fizetőnek- nem fizetőnek egyaránt"
Nos, ami kimaradt: "aki utána kerül sorra az a szolidaritás jegyében fellépő járulékos veszteség- akár fizetett, akár nem."
De még 1x:
MINDENKIT sehol sem tudnak ellátni.
Ahol most dolgozom, hétvégén CSAK behívós ügyelet van- ergo, ha a 10 perc amíg beérek túl hosszú- akkor sajna így járt a beteg. Ennyire van pénz. 24 órás ügyeletet nem tudnak fizetni a járulékokból.
Én nyugodtan alszom.

Dr.laikus PhD 2012.02.23. 22:27:57

@jágör68:

Annyiszor figyelmeztetlek, hogy ne játsszál közgazdát.

Választottál egy pénzigényes szakmát. Nem szereted a meszes nyaki csigolyát, mert nehéz letolni a torkán amit kell. Nem szereted a meszes csigolyát, mert nehéz eltalálni a rést, ha kell.
Még emlékeszem a nyávogásomra a halk szentségelésre, pedig nekem akart jót, tett is, jól is sikerült.
A kritikus hat órában kibírtam a fájdalmat.
Mit csinálnál, ha az az ország is csődöt mond, mert van rá esély, hisz kerülgeti a világválság, lehetne a seggedben a csengőfrász.
Altatni akkor is kell majd, intenzív akkor is lesz majd, műszer lehet, hogy nem. :(

Az az ország ahol élsz gazdag és háború ide, vagy oda az is volt.
Mi meg szegények és mindig rosszul léptünk, vagy rosszkor léptünk.
Némely egyede meg jókor van jó helyen.

Általánosságokban beszélt, dobálózol számokkal, de összefüggésekről rossz következtetést vonsz le és gyűlölködsz és viszed, erősíted a nagyon rossz hírét az orvoslásnak.

Más volt a véleményed, csodát vártál a most regnálóktól még egy kicsivel elébb.
Most rádöbbensz arra, hogy micsoda hiba volt beléjük vetni ami kikelt.
Mi szagoljuk, te már messziről úgy csinálsz, mintha semmi részed nem lett volna benne.

Annyi az érdemed, hogy jó érzéked van, hogy mikor kell lelépni.

jágör68 2012.02.23. 22:39:15

@Dr.laikus PhD:
Várta a jóédes... Ezektől?
De úgy egyáltalán: magyar egészségügyben politikustól bármit is várni.
Az, hogy a 300Ft vizitdíjat- és körülötte lévő- "majd ettől a 300 Ft- tól rendbejön az egészségügy" c. agyhalott baromságot szidtam, ahol lehet, nem jelenti, hogy ezt a mostani kurzust imádtam volna- bármikor is...
Az érdemeimből kicsit több van, 4 év alatt nem csak pártucat életet mentettem már meg otthon.
Ez az ország még egy ideig nem fog csődöt mondani- mert itt képesek egymásért kiállni a munkavállalók- még...

Emilke mesél 2012.02.23. 22:44:39

@jágör68:
Hippokrátész idejében a hólyagkő tabu volt.
Mint például Rehn előtt,aki a szívhez nyúlt, azt gyilkosnak nevezték. Aztán ő betett egy öltést egy szívtamponádnál.
A 60-as évek végén dr. Kovács egy délután ügyeletben megcsinálta, még csak egy cikk sem lett belőle az OH-ban.
Az esemény utáni tabletta olyan aranyos. Ha az abortuszt gyilkosságnak tekintjük, -a magzat, mint élet- akkor a terhes nőt nem csak áldozattá, de -miután a tablettát ő veszi be- még gyilkossá is tesszük. Nem aranyos?
Mintha Hippokrátész óta a technikai dolgok változtak volna és vannak, amik nem. :)))

SusanneF 2012.02.23. 22:55:14

@Dr.laikus PhD: Be tudod linkelni a Hippokrateszi eskü szövegét?

Emilke mesél 2012.02.23. 22:58:48

,Esküszöm Apollonra, az orvosra és Asklepiosra és Hygieriára és Panakeiára és az összes istenekre és istennőkre – tanúkul híva fel őket – hogy meg fogom tartani képességem és szándékom szerint a következő esküt és írott kötelezvényt...
Diaetetikus rendeléseimet képességem és szándékom szerint a betegek hasznára fogom elvégezni, nem pedig ártalmára és kárára.
És halált okozó szert nem fogok senkinek sem kiszolgáltatni, még kérésére sem, sőt ilyenféle tanácsot sem fogok adni, és hasonlóképp nem fogok adni nőnek sem magzatelhajtószert (csapot)...
És nem fogok vágni még kőbetegségben szenvedőket sem, hanem útjukból kitérek majd azon mesterembereknek, akik ezt a gyakorlatot űzik. És ahány házba csak belépek, a betegek hasznára fogok belépni, távol tartva magamat minden egyéb szándékos és kárt okozó jogtalanságtól, főleg pedig a nemi visszaélésektől, úgy női, mint férfi testtel, mind a szabadokkal, mind pedig a rabszolgákkal szemben.
És ha olyat látok vagy hallok orvosi kezelés közben vagy akár a therapia körén kívül az emberek életéről, amit nem szabad kifecsegni, azt el fogom hallgatni, abban a véleményben, hogy az efféle dolgokat szent titkok módjára kell megőrizni...

Dr.laikus PhD 2012.02.23. 23:00:44

@jágör68:

A 300.-Ft-ból mára jóval több lenne, mert ahol élsz ott is van.
Itt találkoztál először a gyógyítás áráról, mert soha egy orvos sem tudta, hogy amit csinál számokban is kifejezhető.
Persze ez olyan, mint a 300.- Ft. alulértékelt, de legalább már ára van.
Úgy éreztétek, hogy emiatt súlyozni kell beteg és beteg között, nektek kell eldönteni, kire mi jut, mert jöhet mindjárt, azonnal, pillanatokon belül akire talán...... költeni.

Nem a ti hibátok.
Ahol most élsz egy bejáratott módszer, ha nem vagy ott éjjel és meghal mire beérsz ez nem a te hibád, nem te döntöttől. Nyilván tiszta a lelkiismeret.

Így a helyes, de nem így a jó.
Amit egy orvos tesz épp elég, hogy nagy felelősséget levegyenek a válláról legalább annyit, hogy még gondolkodnia se kelljen azon, hogy kire éri meg költeni.

Az a baj, hogy gondolkodó, meghatározó értelmiségként pont ti vagytok, te már csak voltál akik minden reformot marhaságnak, primitívnek, feleslegesnek, még az adminisztrációt is annak tartottatok. Ott ahol élsz le kell írni ugye miért és mit teszel. Jól, mert ha beüt a krach elmeszelnek egy életre. Anyagilag biztosan.
Itthon ez felesleges, nem kell. nyíg.
Nem azt mondtátok, hogy jobban, okosabban hogyan, hanem minek.

Most akarnokság miatt, hataloméhségből, sőt szükségből még annyi sem lesz, mint lehetett volna.

És néha eszembe jut a szlogen, Ági van?

Dr.laikus PhD 2012.02.23. 23:02:30

@SusanneF:

hu.wikipedia.org/wiki/Orvos

Esküszöm a gyógyító Apollóra, Aszklepioszra és Hügieiára és Panakeiára és valamennyi istenre és istennőre, akiket ezennel tanúkul hívok, hogy minden erőmmel és tehetségemmel megtartom következő kötelességeimet: tanáromat, akitől e tudományt tanultam , úgy fogom tisztelni, mint szüleimet, vagyonomat megosztom vele, s ha rászorul, tartozásomat leróvom; utódait testvéremnek tekintem, oktatom őket ebben a tudományban, ha erre szentelik magukat, mégpedig díjtalanul; továbbá az orvosi tudományt áthagyományozom fiaimra és mesterem fiaira és azokra, akik az orvosi esküt leteszik, másokra azonban nem. Tehetségemhez és tudásomhoz mérten fogom megszabni a betegek életmódját az ő javukra, és mindent elhárítok, ami ártana nekik. Senkinek sem adok halálos mérget, akkor sem, ha kérik, és erre vonatkozólag még tanácsot sem adok. Hasonlóképpen nem segítek hozzá egyetlen asszonyt sem magzata elhajtásához. Tisztán és szentül megőrzöm életemet és tudományomat. Sohasem fogok hólyagkövet operálni, hanem átengedem ezt azoknak, akiknek ez a mesterségük. Minden házba a beteg javára lépek be, s őrizkedni fogok minden szándékos károkozástól, különösen férfiak és nők szerelmi élvezetre használatától, akár szabadok, akár rabszolgák. Amit kezelés közben látok vagy hallok – akár kezelésen kívül is a társadalmi érintkezésben – nem fogom kifecsegni, hanem titokként megőrzöm. Ha ezt az esküt megtartom és nem szegem meg , örvendhessek életem fogytáig tudományomnak, s az életnek, de ha esküszegő leszek, történjék ennek ellenkezője

szabidoki 2012.02.23. 23:07:54

@mesélek: nézd, ha Hippokratesz a zsinórmérce, akkor nem illendő a nekünk nem tetsző elemeket kiszórni. Ha mégis így teszel, akkor azt jelezni kell, mondjuk hivatkozz a kiherélt Hippokrateszi esküre, vagy mittudomén mire.
Ja, és a mai korban orvosi esküt teszünk, ami nem azonos az ókori Hippokrateszi esküvel.
Csak egy előző kommentemre tudok utalni: a gugli korában fogalmatlanul észt osztani kínos.

Emilke mesél 2012.02.23. 23:12:45

@szabidoki: Emlékezetem szerint nem szórtam ki sehol semmit.

Dr.laikus PhD 2012.02.23. 23:20:06

@jágör68:

Van egy emlékem, életem örökös félelmét gondolom ez okozza.

1952. A keletinél először ültettek virágot, a szürke romos város mintha mosolyogna.
Hárman sétáltunk és valahogy jószagú lett a világ.

Aztán hirtelen állati zaj, egy férfi sikít, a tömeg hullámzik és ordít és mint a gép, mint a mozdony zuhognak, sikálnak a kezek, lendülnek a lábak, vérszag van.

Apám tesztoszteron bomba, sérelmekkel tele, rohan, anyám, elordítja magát
- Mi történik itt?!
Aki fekszik szűkölő pici ember, apró rémült szemekkel mócsingként már, könyörögni sem tud, csak magzatpózban rémülten üvölt, sikít.
Anyám feltűri a blúzát, billoga látszik,
a tömeg elhallgat és mama teszi a dolgát.
Jön mentő, rendőr.
Egy háborús aprócska, kegyetlen bűnöst mentett meg ott a haláltól a lincstől.
Apám és az ő kínzóját.

lpt1 2012.02.23. 23:33:27

@karcsibácsi: Akkor tényleg orvoshiány van :D

Emilke mesél 2012.02.23. 23:33:37

Remek édesanyád és édesapád volt.
Főhajtás emlékükre.

Dr.laikus PhD 2012.02.24. 05:05:17

@karcsibácsi:

Érdekes, hogy ahogy öregszem egyre többet jut eszembe egy csodás alorvos, Dr.Tisza Tibor. Az ős specialitása volt az öregek bélcsavarodását életre bogozgatni.
Akkor még rendre hashártyagyulladással is járt, de nagyon magas volt az arány akik életben maradtak.
Ha hoztak elhanyagolt időset akit először fürdetni kellett, de a fájdalomtól már szólni sem tudott, bement megnézte, megfogta a kezét két szót szólt, vitték a műtőbe ő meg mindent megtett.
Divat volt még egy gyors pillantás munkaidőn túl, vasárnap is a családi ebéd után, vagy hangverseny után.
Borzasztó korán halt, 35 éves volt három gyereket hagyott maga után.

Ne vedd át a nosztalgiám, de gyógyuljon meg a beteged, ne legyen szövődmény. :-)

Dr.laikus PhD 2012.02.24. 05:20:58

@mesélek:

Affenét!
Nem érted... :)
Apám is azt tette amit az ösztönei diktáltak és orvos anyám is azt tette amit tanult amit ösztönszintig belé neveltek, amit készségszinten megtanult.
-------------
Egyszerűen szólva a beteg a túlélésért küzd, de eszetlenül önsorsrontóan.
Az orvos is ezt teszi, most is, itthon is. Van végre választása, élhet emberi életet, megtarthatja ezt a habitusát ha akarja - nem is tudja levetkőzni, szabidoki majd elmondja (talán...) - de mindkettő a túlélésről szól.
Vigyázni kéne az orvosainkra.
Harcolhatunk mi betegek a túlélésért nélkülük.
Értük kéne.
Megette a fene.
Harap itt mindenki, aki még soha nem volt beteg ír ide másodtörténetet és ez a korosztály horroron is felnőtt, a feszültségeit oldandó itt adja ki.
Van aki próbál kulturáltan, van akit törölni kell.
A horror azonban egy műfaj, szabályai vannak és aki erre hajlamos annak feszültségoldó sőt humorforrás, van aki mértéktelenül átéli és azt hiszi nincs túlzás.

Van aki fájdalmában ír és megkönnyebbül attól ahogy itt marja egymást "sohanemvolt beteg" a kínjában védekező, vagy szintén kínjában bedühödő orvossal.

Dr.laikus PhD 2012.02.24. 05:23:05

@lpt1:

Néztem itt hülyén mit jelent amit írtál. :DDDD

IrishOak 2012.02.24. 08:47:57

@Dr.laikus PhD:

Akkor értem is a különbséget.
"mi" is megfordultunk kórházi osztályhoz tartozó ellátási intézményben, de nem voltak hajlandóak egy bizonyos idő után ott tartani.Havi díj ellenére sem(volt is sok baj, nem kooperált, a demenciája miatt katasztrofális volt a "bármihez" való hozzáállása.A gyógytornát, a segítséget elutasította, nem volt hajlandó megmozdulni, és egyedül enni.Erről írtam régen, hogy a nővéreket azzal szórakoztatta, hogy cserélteti a pelenkát, mert ő még felülni sem képes.Aztán amikor megjelentem az ajtóban, felpattant, és egyedül evett, meg "produkálta" magát.Aztán behívtam a nővéreket, meg az orvost, és akkor jött rá, hogy az átverés eddig tartott.) A mérhetetlen sok trágárkodást, meg sértegetést amiket szegény nővérek meg orvosok kaptak -én szégyenlem. Ezért kerestem egy olyan intézményt,ahol elvállalják. Most már egyedül jár,attól a naptól nem kell pelenka ahogy bekerült(nem is tudja használni a lábprotézisét,de ne is kell) Felhízott, van társasága, saját dolgai veszik körül, és persze egrecéroztat mindenkit:-)Átkozódik, és az "anatómistákat" hibáztatja, hogy levágták a lábát.(bár emelt hangon kell vele beszélni, hogy ha lógatja a másik- megmentett-lábát akkor azt is le fogják vágni, hisz alig van benne keringés)Most nem is kezdenék bele a mérhetetlen tragédiák sorába aminek végén az eddig ismeretlen apám sorsát nekem adta a sors.
Itt sokat beszélek a nővérekkel a főnővérrel alaposan elbeszélgettünk mielőtt bekerült,és ők is felhívnak, ha valami egetverő őrületbe kezd az apám:-)
Tudják, hogy keményen, határozottan kell vele bánni, és az használ.

Most lesz épp farsangjuk, mondtam hogy menjen át két szobával odébb -ott a fodrász, és csinosíttassa ki magát,és beszéljen szépen a hölgyekkel:-D

kerecsen2010 2012.02.24. 08:49:03

Még a múlt században röppentek fel hírek, hogy Romániában az idősekhez nem megy ki a mentő. Borzalmasan hangzott. De amióta a rokonaim megöregedtek, sajnos, azt látom, hogy itthon is van ilyen tendencia. A 90 éves nénit azért küldték el a kórházból, mert már kár pénzt költeni rá - hiszen a fiatalokra sem jut elég. Láttam, ahogy az Alzheimeres nagymamámat kiültetik decemberben egy szál hálóingben, mezítláb a nyitott ablakhoz a kórház folyosóján, láttam, hogy a füléhez tartják a modern lázmérőt és odaköpik: nem lázas, holott tüzelt a homloka - csak erélyes fellépésemre voltak hajlandóak rendesen megmérni a lázát. Tüdőgyulladás, nem élte túl. Valószínűleg a poszt-beli néni sem élte volna túl az ő korában, de az, hogy még gyógyszert sem voltak hajlandóak adni neki - ez előre megfontolt gyilkosság. Nem az intenzív osztályról van szó, aminek a horribilis költségeivel jönnek itt egyesek, hanem egy szaros antibiotikumról! Ez nem különb, mint amikor az öregeket felküldték egyedül a hegyre meghalni. És most lehet szidni a felmenőimet, meg érvelni az idegen környezettel, amit nem tudott megszokni a néni.

Dr.laikus PhD 2012.02.24. 08:57:28

@kerecsen2010:

Én is így látom.
Nagyon ott kell lenni, nagyobb baj esetén, mert tényleg azt hiszik, hogy nekik eldönteni, hogy az idős embernek mikor kell meghalnia.

Dr.laikus PhD 2012.02.24. 09:00:41

@IrishOak:

Igen, de ez is más. Ő káromkodik, nem növényként él, hanem van akarat, persze olyan, amilyen.
A kapott apu más kérdés, de vallástörténész leszel, vagy már vagy?
Valamelyikre rá lehet húzni és türelmesebb leszel, és elhiszed, hogy tanulni valód van. :)))

Mama, csendes nyugodt, önellátó, de felügyeletre szoruló volt.
Most már persze nem, de nem találtunk Pesten ilyen intézményt.

karcsibácsi 2012.02.24. 09:02:39

@Dr.laikus PhD:
Terrmészetesen elég hiteles vagy sokunk számára. Azért kételkedtem az ordenáró beszólást illetően, mert én még hasonlót nem hallottam, pedig régi motoros vagyok és én sem teszek lakatot a pof... bocs a szájamra, főleg, ha van már bennem néhány légkör. Sajnos, ma már bármi megtörténhet, szégyellem is magam miattuk, pedig én csak egy részeges beteghordó vagyok, nyilván erre célzott @lpt1 is. Tényleg orvoshiány van nálunk, én meg szeretek operálni, nem olyan nagy kunszt az, az itt kommentelő nem orvosok nagy része is mindent jobban tud, mint azok, akik ezt közel harminc (8+4+6+5+5, két szakvizsga esetén) évig tanulták. Kisebb műtéteket nálunk (Mo-on) már a biztonsági őrök is elvégzik. Most folyik a karbantartók és az udvari munkások átképzése.

IrishOak 2012.02.24. 09:03:25

@karcsibácsi:
Dohányzásra kijelölt hely tényleg nincsen sem kórházban sem öregotthonban.Sőt még buszmegállóban sem.

Ettől még múlt szerdán átvágtam magam a kórházi kertből nyíló bejáratnál a dohányosok hadán:-) Meg az öreg otthonban is kint ülnek az erkélyen vagy a kertben a nénik -bácsik és szívják-fújják;-)

Emilke mesél 2012.02.24. 09:10:13

Néhány hónapja egy 78 éves, magát ellátó nő ment be az Amerikai úti kórházba, napi
4 000 Ft. térítésért. 2 hónapig volt benn, aztán elküldték.
Mesélt is, meg láttam is, hogy mi van.
Írtam erről az ősszel néhány posztot.
Elszomorító és elborzasztó. Meg kell nézni az ilyen helyeket.
8 éve volt egy radikális műtétem rák folytán. Ma ellátom magam és még mindig élek. Igaz, nem Magyarországon operáltak. Ma délután temetik egy jó ismerősömet. Egy éve panaszkodni kezdett, hogy fáj a gyomra. A háziorvos elküldte CT-re. Teljes elrákosodás, a primér tumor helye nem megállapítható. Kemotherápiák, a 130 kg. egykori súlya már csak alig 60 kg. 50 éves volt.

IrishOak 2012.02.24. 09:15:13

@Dr.laikus PhD:

Off:
Vallásbölcsészet az az örök szerelem:-)már az is marad.Az az igazság, hogy a majdnem elkészült szakdolim - nem skiccelt és nem doktori:-D - helyett bepattant egy új téma, és most azt boncolgatom.Úgyhogy újra indult a folyamat. Egyszerűen nem akartam egy olyan témában írni,amiből már van ezer. Azt nem dicsőség megvédeni!

On:
De pont két hét múlva túl leszek az ominózus epekő műtéten:-) Igaz , hogy a keresett orvosok mind elmentek külföldre, így most kaptam egy egészen újat. Abban bízom, hogy a kiírt időpontban marad még sebész a kórházban aki megcsinálja.
De a férjem is ment volna az eddig ismert dokihoz -ott is azzal a válasszal találkozott: a doktor úr külföldre ment..
Kezdek pánikba esni, ha ez lesz még egy jó ideig, akkor nagyon nagy bajok lesznek.Pedig nem vagyok egy "félős"darab:-)

Ugyandehogy (törölt) 2012.02.24. 09:24:08

off
orvosoktól szeretnék kérdezni egy nagyon és teljesen laikus, és nagyon hozzá nem értő dolgot (még az is lehet, hogy a kérdés is rossz, vegyétek figyelembe, pls):
a "hasnyálmirigy mellett lévő rosszindulatú daganat" az hasnyálmirigyrák, vagy mi _lehet_, és lehetséges-e, hogy nem olyan pusztító, mint a hasnyálmirigyrák?

Dr.laikus PhD 2012.02.24. 09:53:06

@IrishOak:

Izgulok értetek.
A szokott helyen, vagy más kórházban?

Az én Aranykezűm itthon van még szerencsére.
Egy hét végén kibányászott még belőlem nem oda való nyirokcsomót.

karcsibácsi 2012.02.24. 10:05:36

@Babette_:
Csak tippelni tudok. A "hasnyálmirigy mellett lévő rosszindulatú daganat" leírást, gondolom, valamilyen képalkotó vizsgálat leletéből idézted. Kontrasztos CT vagy MR, de még EUS vizsgálattal is meglehetős biztonsággal eldönthető, hogy a daganat a hasnyálmirigyben, vagy mellette van-e. Utóbbi esetben nem hgasnyálmirigyrákról van szó, hanem elsősorban gyomor- vastagbélrák, ritkábban a cseplesz, bélfodor, hashártya, retroperitoneális zsírszövet daganata vagy limfoma jön szóba. Ezek általában jobb prognózisúak, mint a nagyon agresszív hasnyálmirigy rák. Mindenesetre további vizsgálastokkal (célzott mintavétel, endoszkópia, stb.) lehet és kell tisztázni, hogy pontosan miről van szó, hogy el lehessen kezdeni a daganatellenes kezelést.

karcsibácsi 2012.02.24. 10:18:27

@IrishOak:
Engem az évek óta kezelő és ellenőrző(LAD stent) kardiológus hívott fel, hogy márciustól Jönköping-ben dolgozik. Lassan tényleg a biztonsági őrök és a takarítók fognak operálni.
Mindenesetre örömteli, hogy találtál megfelelő orvost, nem kell aggódni, simán fog menni, fel a fejjel!

karcsibácsi 2012.02.24. 10:40:46

@jágör68:
"hólyagkövet sem operálok"
"terhes nőnek magzatelhajtó szert nem adok"

Hoppá, az epekövesek haljanak meg?

Ez a hólyag nem az a hólyag.
Az esküben a húgyhólyagkő eltávolításról van szó, ami viszonylag könnyen ment, a mai sectio alta-hoz hasonló módon, de nem orvosok, hanem az ún kőmetszők végezték. Emléküket a mai orvosi szóhasználatban a "kőmetsző pozició" őrzi. Epekőműtétet az ókorban nem végeztek, sem orvosok, sem borbélyok, ez a történet alig több, mint 100 éves (1882, Langenbeck).

Ugyandehogy (törölt) 2012.02.24. 10:47:02

@karcsibácsi:
köszönöm.

nem leletből, hanem egy barátunktól, akinek megjött "valami eredménye", de többet egyelőre nem bírt mondani, mert elsírta magát.
:(

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.02.24. 11:28:36

@Babette_: ha szabad megjegyeznem, el kellene kezdeni cselekedni valamit, mert ebben a zónában van egy két képlet melynek a rosszindulatú daganata kezelés nélkül fél év alatt elviszi az embert (mondjuk a cholangiocarcinoma gyakran kezeléssel is ennyi idő alatt)

IrishOak 2012.02.24. 12:24:49

@Dr.laikus PhD:
Drága vagy, csak semmi izgalom, minden a legnagyobb rendben lesz:-)
A honvédba szerettem volna menni -de ott még a férjemre való hivatkozást sem fogadták el, úgyhogy a Bajcsiba megyek.Voltak más opciók is, de azok ugye elmentek, de még a mostani kórházamból is az ajánlott doki hűlt helyén találtam a doktornénimet.
Már bekukucskáltam a szobákba... olyan ágyak vannak mint a jóban-rosszban szappanoperában(majd rosszalkodok a fejemelővel)... mondjuk a folyosók mint a kísértetkastély, de a kezelők, meg a nővérszoba, meg a szobák az meg mint az űrhajó:-D Na mondjuk két napot tervezek, szerdán megyek, pénteken már itthon is vagyok.
Elképesztő: olyan doktornénim van aki pont úgy néz ki mint a saját lányom,még a barna haja is ugyan úgy van copfban. Nagyon tündér, és sok férfi mellett olyan büszkén mutogatom, hogy az én sebészem egy nő, és méghogy' milyen klassz.Akár kísérletezhetne is rajtam -azt is hagynám:-D De jól bejáratott formája van ennek a rutin dolognak, úgyhogy semmi érdekes nem várható.Eddig azt hallgattam, hogy nagyon sok kő lapul, és fel kéne nyitni -én meg alkudtam, aztán jött a fiatal doki és mondta, semmi gond, kiveszik a epehólyagot is meg sok szép kavicsot a pálcikás módszerrel.
Tehát minden vágyam így teljesüljön, mint ahogy most.(Ezért vigyázok, hogy mit kívánok, mert még teljesül;-)

Azon már én izgulok, hogy lassan -benned-nem hagynak védekező mechanizmust.Úgyhogy ha lehet mostanában nem kéne járni utcán emberek között, mert az influenza is nagy bajt tud csinálni.

@karcsibácsi:
De tényleg, egyre siralmasabb a dolog. Komolyan meg fogom kérdezni a mostani fiatal doktornénimet, hogy beírhatom-e a számát a telefonomba, mert a vállamon lévő púpot is le kéne operálni majd, de ha elmegy akkor növesztem még. Most épp tudok sebészt, bőrgyógyászt, onkológust,szájsebészt anesztest,szakápolót aki az év elejétől mennek és mentek el világgá. Nem tudom, hogy egy év múlva mi lesz, de nem sok jóra számítok.:-(

Dr.laikus PhD 2012.02.24. 13:06:25

@IrishOak:

Hát nem nagyon mennék én, de muszáj.
Nyugdíjamat kellett intézni, december óta A4-es laponként kérnek kiegészítést.

Munkahelyre menni intézni, de megúsztam, szerencsére.

Nekem doktornénim azt mondta, ha családtag vagyok minden jár, ha nem iratkozzak be a kerületbe. Dolgom most nincs jobb, mint maradni ebben a státusban, nem kéne újraéleszteni semmi friss dolgot.
Tesztek márciusban. Addig őszbecsavarodott (tényleg csavarodott, göndör, mint a....)hajamat vágatom, mert a tömött túl sokból úgy néz ki, selymes és ritkás lett.

Vigyázz magadra, izgulok. Púpod nézesd, kolléganőm nem járt jól vele.

csilek 2012.02.24. 13:29:30

@Dr.laikus PhD:

Tisztelt Laikus PhD!
Érdekes neved van. Mikor van a névnapod? Engem tényleg így hívnak. Szerinted minek találnék ki ilyen furcsán hangzó nevet. Én mindig saját névvel kommentelek, úgy teljesen más érzés. Próbáld ki.

Csilek András

Dr.laikus PhD 2012.02.24. 13:56:16

@csilek:

Volt már ilyen, nem vált be.
Egyébként van hasonló nevű rokony. :)

Sem a hozzáértésed, sem a hiteled nem lesz ettől több.
Az általában menet közben bőven kiderül.

Dr.laikus PhD 2012.02.24. 14:00:59

@csilek:

Névnap? Január 13. De nem tartom. :DD

2012.02.24. 14:39:03

@Dr.laikus PhD: Ja, fasza lesz. Jó kis cikk, a szokásos csúsztatással.

Aszongya: "Franciaországban és Hollandiában például a lakosság több mint 90 százaléka rendelkezik például a magán-hozzájárulást (co-paymentet) fedező biztosítással".

Nagyon király.

Mindössze egy feladat maradt, elérni azt az 1300-1400 eurós minimálbért, amit az említett helyeken osztanak egy hugyos szalagmunkáért.

Ismétlem, 400-450.000 forintot egy Philips szalagháromműszakért.

Aki dolgozott már az Elcoteqnél vagy hasonlónál, az tudja, miről beszélek.

Hagyjuk ezt a hülye dumát, hogy itt drágább is minden, mert nem, csak az ember könnyebben költ többet (én spec nem, ugyanannyiból élek, mint egy jobb hónapban otthon - 30-35 ezer/hó). Főként azért, mert a magasabb szintű szolgáltatások is megélnek.

Nem csoda, hogy a Magyar Beteg rémült és frusztrált. Mikor fog ennyit keresni?

Soha?

Én két extramagas veszélyeztetettségű szülővel, és két nagyon öreg nagyszülővel mit mondjak? A kicsit tágabb családban daganat, autoimmun, diabetes. Teljesen átérzem helyzetet, és féltem a magyar embereket.

Ugyanaz a téma, mint a magánnyugdíjnál. Nem az a pénz volt a zavaró, aminek fütyültek, hanem az, hogy a többiek hagyták, ami félelmetes. Hogy merre tartunk - 28.media.tumblr.com/tumblr_lijkcoctT91qcw1txo1_500.jpg

Úristen.

Jobb korokban a nemzet karöltve tagadta volna meg a választásokat, persze nem most, hanem 94-ben legkésőbb, mikor már látszott, hogy merre tart a III. Köztársaság.

Szörnyű, ami a magyar betegekkel történik, és még magát a problémát is letagadjuk, félremagyarázzuk. Ja, persze, az orvos tehet róla. Nem húsz elb@szott év? Jóreggelt.

Fél. Frusztrált. Mindkettő. Leprodukáljuk a világ legrosszabb eü mutatóit, és még mindig ellenséget keres. A soraiban, mert az igazi árulók ugye ott vannak. Fizesse vissza! Ébresztő.

Eleve nem keres annyit, hogy abból fussa kamillánál komplikáltabbra. A hibás: az eü. Meghalni ki fog? A beteg. Persze az orvos is beteg lesz, és őrajta sem segít a jóisten sem, és azzal a rettegéssel mehet gyógyulni, hogy tudja, nincs miből. A padtársának. (Szilvási L.: Karácsony) Ja, és még a zsebe is üres egy müncheni kezeléshez. Ez is jó, mi?

Van tipp, mi lesz? Ja. Ez is megtörténik majd, gond nélkül. Bármi megtörténhet. Erről szól az ország, amibe születtem és amiben felnőttem. Mehetünk a betegjogi képviselőhöz.

Remek.

Dr.laikus PhD 2012.02.24. 15:12:47

@ReignOfdark:

Jobb helyeken ez kiegészítő biztosítás jelent és valóban kivételt a várólistáról.

Nálunk megint valaki kitalálta a spanyolviaszt, a biztosító meg megy és megcsinálja - ha tudja, de szerintem nem tudja, nem fogja megérni.
Tőle aztán pénzt nem vesz el senki.
Több a pénze, mint 5 év államháztartási hiány. Az első regnálás alatt a kormány tőle kért kölcsön.

Nyugi, nem eszik olyan forrón a kását.
Van az a küszöb amin azokat fogják átlökni, akik csak felfelé tudnak nézni.
Nagy pofára esés lesz. :)

Rivero 2012.02.24. 16:30:49

Nagyon szomorú történet. :(
Részvétem a posztolónak.

karcsibácsi 2012.02.24. 16:52:14

@ReignOfdark:
Sok igazság és okosság mellett, amit leírtál, néhány butaság is becsúszott, egyikre reflektálnék.

"Jobb korokban a nemzet karöltve tagadta volna meg a választásokat"

Ez magyarra fordítva annyit tesz, hogy (még ha nem is tökéletes) demokrácia, alkotmányos rend helyett anarchiát és/vagy katonai szükségállapotot kívánsz hányatott sorsú nemzetednek...

Ja, és még egy: " Bármi megtörténhet. Erről szól az ország, amibe születtem és amiben felnőttem."

Meg talán arról, hogy szüleid nagy örömérer megszülettél, felcseperedtél, óvodába, iskolába, gymnasiumba majd egyetemre jártál, egy 1000 éves államisággal rendelkező európai országban szocializálódtál, szereztél klasszikus műveltséget, tudást, és egy nagyon értékes, társadalmi megbecsülés kivívására, kreatív tevékenység végzésére és egzisztenciális biztonságra is lehetőséget adó diplomát.

Az igaz, hogy a magyar nép nem mindig választott jól. Valószínűleg nem értünk egyet abban, hogy szerintem mikor választott nagyon rosszul, de ez nem baj. ("Nem hittem létet, hogy könnyebben tenghet,
aki alattomos.
Sem népet, amely retteg, hogyha választ,
szemét lesütve fontol sanda választ
és vidul, ha toroz.")

Úgy tűnik, most kicsit rossz passzban vagy. Nem kell ezért sem magadat, sem Magyarországot, sem az otthon maradottakat ostoroznod.

karcsibácsi 2012.02.24. 16:56:10

@Dr.laikus PhD:
"Sem a hozzáértésed, sem a hiteled nem lesz ettől több.
Az általában menet közben bőven kiderül."

Ez nagyon igaz. A név meg ezen a fórumon akkor is nick, ha történetesen valódi. Itt többen elég jól ismerjük egymást, valódi nevek közzététele nélkül is.

Dr.laikus PhD 2012.02.24. 17:09:45

@karcsibácsi:

Visszaemlékezve egykori magamra én megértem.
Mikor lázad és kesereg, mikor, ha nem most?
Mikor vizionál forradalmat, mikor, ha nem most?
Mikor kristályosodik ki a forrongó-felforró indulat, ha nem most?

József Attila más volt?
Á, dehogy.
Választott, aztán belátta, hogy tévedett.
Azért idézzük, példának tekintjük...
( www.jatarsasag.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=15:valachi-anna-jozsef-attilaval-kapcsolatos-publikacioi&catid=4:szemelyes )

Én értem ezt a szívembe zárt fiút.
Ebben a korban még a lázadás nem jár felelősséggel.
Lázad, vívódik és gúzsba köti a kezét a szívét, mert van kiért, kikért felelősséget vállalnia.

karcsibácsi 2012.02.24. 17:29:28

@Dr.laikus PhD:
Én is megértem és szimpatizálok
(= együttérzek) vele. Nem is bántottam.

Dr.laikus PhD 2012.02.24. 17:36:22

@karcsibácsi:

Jóvanna!
Fiús anya vagyok.
Mindjárt jön az fiúk legjobb nevelője és kapok tőle egy nagyot. ;)

2012.02.24. 18:51:03

@karcsibácsi: Jó de én még nem örülök annak, hogy megszülettem és felnőttem. Majd ha lehúztam negyven évet nyugiban, akkor mondok egy imát. Tudom, lehettem volna félkarú, beszpídezett kölyökkatona is Csádban, de nem vagyok, és jelenleg nem is azt akarom elképzelni, hogy mennyivel szarabb lehetne, hanem hogy mennyivel jobb.

Nem anarchiát akarok Magyarországra, hanem csak szimplán ellenzem, hogy a birkákat megvezessék azzal a hülyeséggel, hogy kék-narancs-vörös-ződ mészárossal majd milyen jó lesz. Egyáltalán nem lesz, és ez nem muszáj.

Különben meg nem én vagyok rossz passzban, hanem a nemzetünk. Én nem szólok le senkit a partvonalról, de közös döntés volt, hogy mehetünk a vágóhídra.

Az egészségügy állapota is egy közös döntés.

Ez egy kollektíve jóváhagyott döntés volt, amit a lakosság elsöprő többsége támogatott (én nem).

Elfogadtuk, hogy sötétségben akarunk élni. Egy rövidke életet.

Erre mondtam, hogy fasza, de mi lesz anyámmal. Addig rendben van, hogy ő ügyel havi tízet, de mi van, ha infarktust kap? Merugye pontosan tudom, hogy nincs mentő, és akármilyen orvos ő, ugyanúgy meghal, mint egy mezei gyalog. Átérzem a bajt, de ezt akarta a többség. Ezért vagyok - szó szerint - a tengerpartvonalon.

Most néztem egy kalkulátort, hogy mennyit fogok élni. Aszongya 90 év. Na már csak ez hiányzott. Szólok az asszonynak, hogy főzzön valami zsírosat, miközben fecsivel a karomban, részegen rágyújtok az első cigimre. Az önostorozást ne tagadd meg tőlem! :)

Azért köhécseltem kicsit azon az "ezer éves államiságon" meg az "európai" országon. A társadalmi megbecsültség is csak részigazság, de hát te is olvasod ezt a blogot :D

2012.02.24. 18:53:19

@Dr.laikus PhD: Arik azért, a szolidaritást hirdetjük a GDP 5%-ából :D

micsoda? 2012.02.24. 20:21:29

SussanneF.Senki uszályába nem állok, ezért a sárdobálók közé sem. Édesanyám, édesapám annyira rossz állapotba került, hogy a rendszeres gondozás szükségessé vált. Volt munkahelyem, de elinditottam, hogy otthon maradok. Az Ő nyugdijuk, meg az a segély amit igy kapnék megélhetésünkre elég lesz,gondoltam én. A jó Isten velem volt, mert mindkettőjük alig egy hetes korházi kezelés után elhunyt, alig pár hónapos különbséggel. Úgy gondolkodom, ha az én gyermekkori mindenféle bajomat végig csinálták akkor nekem ez természetes, hogy azt a rövid időt amig Ők itt vannak, én is végig csinálom. Természetesen vannak kivételes esetek.

micsoda? 2012.02.24. 20:28:01

SussaneF. A gyerekek. Nekem is vannak gyerekeim, de félre tettem az Ő gondjukat. Fiatalok, erősek nem úgy mint idős szüleim, oldják meg.Különben is mindig nagyon okosak.

Dr.laikus PhD 2012.02.24. 20:33:16

@micsoda?:

Mindenki helyzete és körülményei mások.
Az, hogy te hogyan oldottad meg, vagy akartad volna hosszútávon megoldani, hány évesek voltak a gyerekeid és főleg hányan voltak, ez mind, mind a körülményektől függ.

Senki nem akarja a szüleinek a legrosszabbat. Ha tehetné addig ápolná amíg fájdalommentesen aludná át magát az örökkévalóságba.

Ez nem megy és az orvosok véleménye más, de én tudom, hogy a többség nem a haláltól való félelem miatt nem gondoskodik az elmenni készülő szeretteiről. Van amikor az is harc, hogy haza vidd, van amikor a körülmények nem engedik.
Ezt nem tudhatod.
Mindenki úgy érez ahogy te.

2012.02.24. 20:40:17

@micsoda?: Igen, vannak kivételes esetek is. Sőt, nem is kivételesek, hanem igen nagy számban olyan esetek, amikor nem 1 hét alatt megy el valaki, hanem hónapok, évek múlva esetleg végig mozgásképtelenül, vagy más súlyos tünetekkel. Ha a gyerekek meg fiatalkorúak, pl. 0-14 évesek, akkor érdekes lenne, ha félretennénk az ő gondjaikat. Neked rövid ápolás jutott nagy gyerekekkel, másnak meg évek kicsi gyerekek mellett. Nem ugyanaz. És az általam leírt szituáció nagyon nem kivételes.

2012.02.24. 20:41:23

@Dr.laikus PhD: Megint megelőztél! Hogy csinálod? :-))

Dr.laikus PhD 2012.02.24. 20:55:18

@Turchi:

Csípőből jön, mert ezt a vitát én egy Angliába szakadt elég arrogáns rezidenssel végig játszottam.

Ö már nem ír, a többiek meg mentek utána, ki ide, ki oda. Aki meg itthon van az hallgat, néha ír és hiányzik.

Rábai Miklósról nem tudom itthon-e, vagy még mindig a sarlósejteket számolja-e?

Össze fogom gyűjteni az írásait és ha jön egy új csecsemő azonos gondokkal csak kiplakatírozom.

Miklós odaírom, hogy a Te szellemi terméked.
Megengeded?

2012.02.24. 21:04:50

@Dr.laikus PhD: Hát pedig fogadtam volna rá, hogy arrogáns jelző itt van más néven, sőt, legalább 3 név alatt igen ismerős stílusban írt rendszeresen valaki. Bár lehet, hogy én meg nem is arra gondolok, akire te. Jó kis találós kérdések, ki-kicsoda. Karcsibácsi pl. régi vendég új néven, vagy ő eredendően is ezen a néven volt? Tényleg, valaki megírhatná privátban, ha tudja, ki kicsoda mostanában! :-)

Dr.laikus PhD 2012.02.24. 21:13:42

@Turchi:

Két névről sejtem kicsoda, de csak sejtem. ;)

Nem ír az a doktornő, vagy stílust váltott.
Két néven is írt, de mindig bedühödött.
Akkor volt a legagresszívabb, valamiért pont velem, amikor a legkritikusabb állapotban voltam és többen is a védőszárnyuk alá vettek, határozottan nem hagytak még virtuálisan sem bántani.
Azt hiszem az volt az utolsó ilyen stílusú mondandója.
Ha itt van akkor jó olvasni, mert nem ismerem fel.

Elmegyek pihenni.
Itt melegfront van és öregszem. Kikészít. :D

Ugyandehogy (törölt) 2012.02.25. 05:53:30

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
köszönöm.

olyan ember, ha a tevésen (vagy pénzen ) múlik a dolog, akkor életben marad.

Dr.laikus PhD 2012.02.25. 08:10:39

@Babette_:

Sok sikert neki!
A fentieken múljon csak!

SusanneF 2012.02.25. 08:47:11

@Dr.laikus PhD: Mindíg is éreztem,hogy a fiús mamák valamiért mások...de egy darabig azt hittem,csak az én anyósom más.,..:)DD

SusanneF 2012.02.25. 08:51:46

@Turchi: Egyetértünk..!
Az én egyik lányom 5 éves volt, a másik alig 1,amikor édesanyám hirtelen ápolásra szorult.Volt még egy súlyosan asztmás kiskamaszom,meg egy egészséges kamasz...sem helyem,sem lehetőségem,sem energiám nem lett volna bevállalni a felfekvéses,mosdatós,24 órás ügyeletet igénylő édesanyámat....nem érzem ettől rossz gyermeknek magam.
Minden nap látogattuk nővéremmel meg a családdal,és azt tettük,amit szeretett volna,azt vittük,amit kért..és Ő is elégedett volt.

SusanneF 2012.02.25. 08:55:28

@micsoda?: Örülj neki,hogy Neked úgy sikerült az akkori helyzetet megoldani,hogy mindenkinek jó legyen.
Én viszont biztos vagyok abban,hogy anyóssal nem maradnék itthon,pedig senki nem tudhatja,meddig marad az a helyzet,hogy valamennyire mozgásképes,és el tudja látni a kis dolgait....ezért senki nem vethet rám követ,virtuálisan sem.
Örülök,hogy van egy közeli,biztosnak látszó-bár nem könnyű-munkahelyem,és ezt nem adom fel,még átmenetileg sem...!

Dr.laikus PhD 2012.02.25. 10:39:26

@SusanneF:

Olyanok, mint a lányos apák. :DDD

Viccen kívül.
A fiúk ezerszer sérülékenyebbek, mint a lányok.
Egész hosszú ideig nagyobb figyelmet igényelnek, mint a lányok.

Aztán hirtelen felnőnek és lesznek támaszt adó férfiak, de ennek ára van.

A lányokkal az a baj, hogy versenyeznek a fiú anyjával.
Fene tudja miért.
Nem kéne és akkor lenne béke.
Ami jár az anyának az jár, a többi meg a lyányé szőröstül-bőröstül. ;)

VaTi 2012.02.25. 11:45:05

@Dr.laikus PhD: lányos apáról jutott eszembe: valami amcsi házépítős-realityben a feleség bejelentette a férjnek, h gyereket vár. Már azt is tudta, h kislány lesz. Az apuka elmélázva mondja: ó, egy kislány...azt hiszem, jó lányos apuka leszek...tényleg: ki kell váltanom a fegyvertartási engedélyt!

jágör68 2012.02.25. 11:58:38

Majd elfelejtettem:
a legjobb példa mennyire nincs- soha nem is volt- pénz az egészségügyben:
Nőgyógyász főorvos fiának- szintén orvos- műtét után az apa "kórházában" nem tudott Algopyrint se szerezni neki a főnővér..
És ez 2 éve volt- azóta csak javult a helyzet, ugyebár

SusanneF 2012.02.25. 15:46:55

@Dr.laikus PhD: A fiú arra vágyik-mosásban,kajában,gondoskodásban-amit az anyjától megszokott,megkapott.
A lány,ha akarja,ha nem,vele van összehasonlítva:
"sosem lesz olyan ez a leves,amit otthon ettem"
"Anyu megcsinálta nekem mindíg a reggeli kakaót,és behozta a szobámba"
Ismerősnek tűnő mondatok??...

zellerlevél 2012.02.25. 23:05:36

@jágör68:

Amit leírsz, úgy általában nem igaz.

A szoc. otthonokat a gyámhivatal engedélyezi és ellenőrzi, méghozzá alaposan.
Ellenőrzi, hogy az intézményben dolgozók képzettsége megfelelő-e. (Pl. szoc. ottthonban az ápolók maximum 20 %-a lehet képzetlen.)
Az otthonok többségének a fenntartója kénytelen kiegészíteni az állami normatívát, mert az a kötelezően előírtminimális személyzet bérére sem elég.

A levélíró ráadásul állami intézményről beszél, ott aztán nincs profit, mert az államiaknak mindenkit kötelező felvenni, aki jelentkezik, azokat is, akiknek alacsony a nyugdíjuk, és nem tudják kifizetni az intézményi térítési díjat.

zellerlevél 2012.02.25. 23:23:49

@micsoda?:

Jó neked.

Sokan vannak, akiknek nincs lehetőségük ápolni az idős, beteg rokonukat, és egyetlen megoldás számukra az otthonba adás. Ha az idős ember ön-, és/vagy közveszélyes, egyetlen pillanatra sem hagyható magára, akkor minimum három ember kell a folyamatos gondozásához. Nem nagyon van már olyan család, amelyik képes három olyan embert biztosítani, aki képes napi nyolc órában ápolni egy idős, beteg embert. Nem csak azért, mert mondjuk dolgozik, gyerekeket lát el, hanem azért is, mert nincs meg hozzá a megfelelő szakértelme.
(Régen, amikor egy család sok tagja élt együtt, nagyobb eséllyel tudták ápolni az időseket. Dédszüleinknek gyakran 8-11 gyerekük volt, azoknak is volt minumum négy, felváltva tudtak ápolni. A mostani hatvanasok közül sok elvált, vagy özvegy, többnyire két gyerekük van, akik jó esetben dolgoznak, nevelik a gyerekeiket, nem képesek ellátni a szüleiket. Ráadásul a mostani hatvanasok sokszor rosszabb állapotban vannak, mint harminc éve a nyolcvan évesek.)

Az otthonok egy jó részében olyan idősek maradnak évekig életben, akik otthon, megfelelő ápolás híján pár hónap alatt meghalnának felfekvés, tüdőgyulladás miatt, vagy valamilyen házibalesetben, ápolási hiba miatt.
(Most felépül sok olyan beteg, akinek pártíz éve még esélye sem lett volna, combnyaktörésesek, agyvérzésesek; illetve az élet utolsó szakasza, amikor az idős ember már teljesen tehetetlen, sokszor évekig nyúlik, ami régen nem volt jellemző. Hogy ez jó, vagy nem annyira, nézőpont kérdése, de tény, hogy a fekvőbetegek többsége még harminc éve is pár hónap alatt meghalt.)

Szóval én óvatosabb vagyok a kérdésben, nem vagyok benne biztos, hogy a lelkiismeretet feltétlenül az otthoni ápolás nyugtatja meg a legjobban.

zellerlevél 2012.02.25. 23:35:35

@karcsibácsi:

Nem egészen pontosan tudod.

200 férőhely felett teljes állású orvosnak kell lennie az idősek otthonaiban. A heti hat óra a 100-200 férőhelyes otthonokra vonatkozik, a 100 férőhely alattiakban heti négy óra rendelési időbenk kell lennie.
(1/2000.SZMCS rend. 1. sz. melléklete.)

Dr.laikus PhD 2012.02.26. 06:17:00

@SusanneF:

Nekem nem.
Én megtanultam kb. úgy ahogy anyósom főzött és a húslevese utolérhetetlen.
Mamáé is, de ő speciális konyhát vitt, amit a férjem nem evett meg. Miután azért főzni nem tudtam, tök mindegy volt melyiket csinálom jobban. Aztán később már tetszett az édes bableves, az édeskés-savanyú főzelék, tetszett a speciális nem keverek mindent mindennel étel.
Na és a süteményei mindet vittek. :)
A baj pont az, hogy a lányoknak is tanult szokásaik vannak. Ők is csak azt akarják amit a saját anyjuktól tanultak.
Az apró szeretet megkívánásra azt hiszik cselédnek nézik. (ezek jelek, figyelni érdemes rá)
Persze a reggeli kakaó túlzás. Nem kell felnőtt embernek ágyba kakaó, kivéve ha beteg. Az jár! A férjnek is. Na meg néha máskor is, jó az...;)

Anyósmentalitást én a saját anyósomtól tanultam. Bölcs, okos asszony volt ami a lányokat illeti. Igaz mindig lányokat szeretett volna. Az ő férje meglehetősen militáns pacák volt, megkönnyebbülés lett volna egy kislány, így bennünk tobzódott, volt, van lesz menyekben, mindenféle szoknyás, sminkelt női személyekben.
Anyám sem szerette a sajátját, férje anyját, így visszagondolva volt rá oka, de apám, ha nehezen is egyensúlyt tartott a fájdalmas érzelmek között. A sok máshol lakás miatt persze csak ezekről a fájdalmas mama nyígekről volt szó.

Az ember egy bizonyos kor után meg pláne emlékszik a régi ízekre és hiányzik, mi a tesómmal a nagymamánk (a nemszeretettanyós) ízeik próbáljuk visszahozni. Persze nem tudjuk, hiszen pénteken megfőzött, aztán minden ott maradt, hogy meleg maradjon és mire feltálalta olyan ízek voltak benne amit nem lehet soha utánozni. Ráadásul úgy főzött, mint senki. Kocsmáros szülei és a két szakajtónyi testvér mellett tanult, hozott, mi meg nem vittük tovább, mert anyós volt, azaz a szeretett férfi anyja.

jágör68 2012.02.26. 09:54:44

@zellerlevél:
És milyen képezettséggel rendelkeznek?
Van BLS- viszgájuk?
Gyógyszerkiosztáson kívül szól- e bármire is a képzettségük?
Na meg műszakváltáskor az orvosi ügyelet/ mentők kihívásán kívülre?
Én ugyanis többtucatszor jártam így- és a kérdésemre az volt a válasz, hogy
ők bizony SEMMILYEN egészségügyi képesítéssel nem rendelkeznek.
Na ezért (is) kéne EU-s ismeretek, kommunikáció meg ilyen baromságok helyett a biológiát meg az egészségtant MIDEN általános- és középiskolában kőkeményen oktatni.
a

zellerlevél 2012.02.26. 11:12:34

@jágör68:

Az orvos végzettségét kérdezed? (Mert ahhoz szóltál hozzá.)
Többnyire háziorvosok. Vagyis legalább egy szakvizsgájuk van.

Ha a nővérekét: sajnos pont előző év január elsején változott, pl. a négy éves, érettségit adó ápoló végzettség nem jó, ellentétben a gyorstalpaló egy éves szociális gondozóival. Ez szerintem egy alapvetően hibás törvényi változás.
Sajnos az is igaz, hogy a szoc. otthonokban az utóbbi években törvényekkel igyekeznek korlátozni az egészségügyi ellátást (infúzió, katéterbekötés), pedig a helyben végzett kezelés sokkal olcsóbb, és ahogy tapasztalom hatékonyabb is.

Ahol tapasztalatom van: a nővérek harmada felsőfokú végzettéségű.

Az oktatásra tett megjegyzéseddel teljes mértékig egyetértek, sokszor leírtam már, hogy az általános műveltség része lenne, sok más egyéb mellett.

SusanneF 2012.02.26. 15:35:16

@Dr.laikus PhD: Akkor ilyen anyós a menyek álma...
Én már beérem az enyémmel..:)
Aki nem ismeri,azt szoktam mondani,különleges személyisége van,de olyan,hogy 10 percnél tovább igen kevesen képesek elviselni...!:)
Persze,tudom,ilyen az élet,minden nem lehet jó-van egy kedves szerető férjem,lassan 25 éve,egészséges,rendes "gyermekek",a fele már felnőtt....
Nem kívánhatok még igazi,rendes anyóspajtást is?

karcsibácsi 2012.03.01. 08:44:31

@Dr.laikus PhD:

Két névről sejtem kicsoda, de csak sejtem. ;)

Nem ír az a doktornő, vagy stílust váltott.
Két néven is írt, de mindig bedühödött

Kettőről én is tudom (leroi, hatodéves).
Iris/desi meg nem ír, ennyire nem lehet stilust váltani.

A fontos, hogy Te írjál ide, minél gyakrabban. Kell az értelmes, higgadt, jó szó ebben a zűrzavarban...

sárga nyúl 2012.03.01. 13:21:29

@karcsibácsi: Nekem Te is meglehetősen "gyanús" vagy. :)
Iris szerintem sem ír. Biztos, hogy felismernénk.

2012.03.01. 16:47:19

@sárga nyúl: Én felismertem! De azt mondjátok, már nem ír. Akkor kit ismertem fel? Lehet, hogy én vagyok? :-)) Jó játék ez egyeseknek! Hány nem orvos írhat, aki annak vallja magát! És hányan írnak nem orvosként, de ők meg azok. Lehetne a következő posztnak a témája, ki-kicsoda, az legalább érdekesebb lenne, mint mostanában a posztok.

2012.03.01. 18:29:42

@Turchi: Én ehhez a játékhoz unalmas vagyok.

Egy usa-beli babázós fórumon szoktam csak trollkodni, ahol ötvenéves, házas, feleségét és családját túl erős férfiasságával rabszolgasorsban tartó, alkoholista szibériai olajbányász tahóként ismert meg a publikum. :D

Nade komolyra fordítva a szót: szerintem ha valaki be is kamuzza, hogy ő orvos (alapból nincs sok értelme, hiszen átlagpolgárként fikázni-trollkodni könnyebb), a napi gyakorlatról fogalma sincs, nem olvas szakirodalmat, stb. Ugye emlékszünk Nagy Tomira, aki oltotta Laikust, aztán más fórumokon meg egész másképp adta el a profilját, de nincs sok ilyen.

2012.03.01. 20:54:29

@ReignOfdark: Babázós fórum...haha
Értelme nincs másnak kiadni magát, de pont az a lényeg, hogy aki ezt csinálja, az élvezi. A trollokat meg mindenki utálja, viszont a google-ból osztani az igét az azért már egy fokozattal a troll fölött van :-). Nagy Tomi aztán el is tűnt a lebukás után, persze lehet hogy más néven más szakmában jeleskedik még itt :-)

Irkutszk 2012.03.01. 21:56:59

@ReignOfdark: Remélem, elég jó orosz akcentussal írsz angolul :P
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása