Nem értik, hogy szívrohama van és meg fog halni?

2012.02.21. 09:29

Tisztelt blog!

 

Családunkat szomorú veszteség érte még 2011 júliusában. A blogot körülbelül ezután egy-két hónappal kezdtem el olvasni. Nagyon tanulságos, sokat lehet belőle tanulni és végeredményben a legjobb az benne, hogy a beküldők, akik közé immár én is tartozok, valahogy kiadhatják magukból a fájdalmat.

 

 

Édesapám, aki mindösszesen 46 éves volt, egyik napról a másikra hagyott itt minket. Nem volt előzménye, nem volt semmilyen jel, ami a közelgő tragédiára utalt. Igaz, éppen egy elég stresszes időszakot élt át, a munkahelyén állandóan kikészítették, de tényleg eszünk ágába sem jutott, hogy hirtelen örökre el kell hagynia bennünket.

 

Minden úgy kezdődött, hogy azon a bizonyos júliusi napon, amikor ráadásul elég erős kánikula is volt, édesapám kissé feldúltan jött haza. Már én is otthon voltam a nyári munkából és édesanyám is, ketten próbáltuk megkérdezni, hogy mi a baj, mi történt vele, de szokásától eltérő módon idegesen elhárította közeledésünket.Azt mondta, hogy majd, miután kipihente magát és lehiggadt, elmeséli.

 

Vacsorázni nem akart, azt mondta, nem érzi valami jól magát, lepihen egy kicsit. Édesanyámmal persze kicsit aggódva mondtuk neki, hogy pihenjen csak. Le is feküdt, de körülbelül 10 perc után szólt anyunak, hogy nagyon nincs jól, fáj a feje és alig kap levegőt, "mert nagyon párás a levegő". Kért egy Aspirint, mert az mindenre jó, bevette és visszafeküdt.

 

Amikor eltel körülbelül 20 perc, egy cseppet sem lett jobban, fal fehér volt, ekkor anyu egyből hívta a 104-et. Elmondta, hogy mi történt, hogy apu idegesen jött haza és most milyen állapotban van, a tüneteket részletesen felsorolta. Ennek ellenére az volt a válasz, hogy jelenleg nem küldenek rohamkocsit, vagy hívjuk az ügyeletet, vagy esetleg egy orvos nélküli kocsit tudnak hozzánk irányítani. Anyu eléggé kiakadt, és persze én is, miután értesültem a beszélgetés részleteiről.

 

Felhívtuk az ügyeletet azonnal, de ők azt mondták, hogy körülbelül másfél-két óra múlva tudnak jönni, hívjuk a mentőket, egyébként is nekik kellene mennie ebben a helyzetben. mondtuk, hogy már hívtuk őket, azt mondták, próbálkozzunk újra. Ekkor apu már nagyon nagyon rossz állapotban volt, légszomj gyötörte és fájdalmai is voltak. Újra hívtuk a mentőket, de ezzel az egész közjátékkal ekkor már körülbelül 25 perc telt el.

 

Először ismét nem akartak jönni és megint az ügyelet felé próbáltak terelni minket, amikor is anyu elkezdett zokogni és körülbelül a következőket mondta : Nem értik, hogy szívrohama van és így meg fog halni? Ekkor végre történt valami, de sajnos utólag kiderült, már későn. Azt mondták, hogy sietnek. 10-12 perccel később megérkeztek, de édesapám ekkor már nem élt. megpróbálták újraéleszteni, de hiába...

 

Innentől azt hiszem, inkább nem mesélném el, hogyan és miként éltük ezt meg édesanyámmal, hogy a szemünk láttára hal meg, akit mindennél jobban szeretünk. Nem vagyok egészségügyi dolgozó, csak egy laikus fiatal, de azt még én is tudom, hogy hasonló szituációban minden másodpercnek jelentősége van. Egy szívroham esetében egyszerűen nincs helye a késlekedésnek, márpedig itt az első hívást követően körülbelül 35-40 perc telt el, mire édesapámhoz megérkeztek. Ebbe pedig belehalt.

 

H. Szilvia

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hawkeye 2012.02.21. 11:03:41

Az ügyelő orvos képzett szakember. A mentővel meg lehet, hogy "csak" egy ápoló jön.
Bár a fenti "orvosnál" biztosan többet tehetett volna.

A szomszédom is hasonlóan járt, családja pert indított, de az OMSZ összezárt, kerülő úton tudták csak meg, szigorúan "házi használatra", hogy a diszpécsert, akihez a hívás befutott, F. Csillának hívták.

A bíróság nem marasztalt el senkit, a szakértők szerint senki nem követett el hibát.

Egy ember meghalt? Na és. Maradt még sok... :(

A posztolónak, és családjának pedig részvétem!

Lajszlo 2012.02.21. 11:25:12

Sajnos nem derül ki, hogy orvosilag igazolódott-e a szívroham, vagy csak a posztoló gondolja, hogy az volt. Nem mintha ez változtatna azon a tényen, hogy nem értek ki időben.

Na de átengedem a terepet a törzskommentelőknek, majd ők úgyis elmagyarázzák, hogy a posztoló hibázott, nem a mentők...

VaTi 2012.02.21. 12:23:07

@Lajszlo: Kár az ilyen cinikus megnyilvánulásokért.
Az első mentőhívás előtti tünetek a poszt szerint: nagyon nincs jól, fáj a feje és alig kap levegőt, fal fehér volt. TE küldenél mentőt?
Később, a tünetek súlyosodásával valszeg egyértelműbb lett a helyzet, ezért ment ki mentő

Anti Anyag (törölt) 2012.02.21. 12:43:01

Minden részvétem, de ha tényleg akkora a gáz, azonnal hívok egy taxit, nem telefonálgatok félóránként.

egy semleges ember 2012.02.21. 12:45:00

@Lajszlo: egyetértek.

Na, még gyorsan az érdemi hozzászólásokat, utána úgyis jön a szakma és megmondják az "igazat", ahogy az lenni szokott. A végén kiderül majd,hogy igazából a posztolónak kellene elnézését kérnie, hogy apróságokkal zavarja a tisztelt szolgálat hihetetlenül képzett, empatikus, profi, soha nem hibázó, ámde rettenetesen túlterhelt és egyébként is alulfizetett munkatársait.

Styxx 2012.02.21. 12:51:27

@Anti Anyag:
Tényleg nem kötekedésként, mert ha mindez így megy, akkor valóban utólag jobbnak tűnik a taxi, DE!
Akkor melyik kórházba vigyen? Mi van ha útközben kellene beavatkozni és egy szakértő mégiscsak jobban tudja hogyan. Mi van ha odaérünk a kórházba és a betegfelvétellel megy a szöszölés?
A posztolónak részvétem, nagyon durva így elveszíteni 46 éves édesapját.

yatumux 2012.02.21. 12:53:28

Először is őszinte részvétem.

Nagy veszteség ez a családnak.

Különösen sajnálom, hogy ilyen fiatalon ment el az édesapja.

Kérem, ezt ne vegye kritikának inkább tanuljunk belőle.

Sajnos nincs meg az alapvető egészségügyi ismeretünk sem.

Ne haragudjon, de a család megkezdte az újraélesztést ? Erre a tudásra mindenkinek szüksége van. És lesz is előbb utóbb.

Sehol, külföldön sem menne ki a mentő az Önök által bediktált tünetekre.

Az édesapja 100% hogy érezte a szívroham pontos tüneteit, ilyenkor nagyon roszul van az ember és pontosan érzi, tudja, hogy nagy baj van.

Az orvosok nem istenek- nekünk (is) részt kell vennünk az ilyen helyzetek megoldásában sőt előre fel kell készülni.

sajnálom, de talán ezzel mementünk 1-2 életet.

Dr.laikus PhD 2012.02.21. 12:56:01

@Anti Anyag:

Valószínű a család szerint sem látszott akkora gáznak.

Részvétem a posztolónak.

yatumux 2012.02.21. 13:01:55

@egy semleges ember:

Kedves semleges ember.

Akár hisz az orvosoknak akár nem ők látják el vagy nem látják el a beteg embereket.

Ezért nem mindegy hogyan, mit kommunikálunk.

Komolyan ! Nagy könnyebbség lenne, ha a magyar lakosság csak minimálisan ismerné a saját testét vagy minimális egészségügyi tudása lenne vagy esetleg még elsősegély képzettsége is.

Ez vérre megy ez élet-halál kérdése.

Egy szakszerű, időben elkezdett újraélesztés csodákra képes...

papilloma 2012.02.21. 13:08:19

Túl kicsi ahhoz az ország, hogy érdemben perelni lehessen.

sinus67 2012.02.21. 13:14:08

@yatumux: "Az orvosok nem istenek..."
Ez igaz, azonban - sajnos saját tapasztalat is - némelyik annak képzeli magát és ezen életek múlhatnak.
Egyébként a többivel egyet értek. A "civileknek" sem árt tisztában lenni egyes segítségnyújtási művelettel.
Szívroham esetére egy tipp: a beteget köhögtetni kell, mert a köhögéskor a rekeszizmok kezdik pumpálni az esetlegesen leállni akaró szívet.

Neon Fu 2012.02.21. 13:26:15

@yatumux:
Nem akarok kötekedni, de külföldön (Svájcban) ennél kevesebbért kijön a mentő, ha hívom. Itt nem kell sírni-könyörögni-fenyegetőzni, hogy ellássák a beteg embert, ez hungarikum.

Részvétem a posztolónak.

mirx 2012.02.21. 13:29:51

"Valószínű a család szerint sem látszott akkora gáznak."

ennél cinikusabb, lélektelenebb kommentet még itt is rég láttam, gratulálok

Dr.laikus PhD 2012.02.21. 13:32:19

@mirx:

Nem értesz valamit félre?

Bruno 2012.02.21. 13:32:31

Mint eddig is tudtuk ezért fizetünk iszonyú pénzt az "egészségügynek".

Szerintem: Perelni, perelni és perelni. Valamint: Perelni.

Bruno 2012.02.21. 13:37:09

@yatumux: Miért akarja az egészségügy áthárítani a felelősséget mindig másra?

Milyen alapon várja e valki, hogy egy laikus tudjon újraélszteni???

Én (és és még sokan mások) milliókat fizettünk be erre az "izére" amit egészségügynek hívnak. Takarodjanak külföldre (mert ott biztos nem kell dolgozni)

Dr.laikus PhD 2012.02.21. 13:43:41

@Bruno:

Azért te nem tanulsz meg semmit biológiából, elzavarod az orvosokat, de újra sem tanulsz meg éleszteni.

Egyébként akinek van jogosítványa annak elvben tudnia kéne.

Normális?

romesz 2012.02.21. 13:44:35

@Meta Flóra: Nem csak Svajcban de az USA-ban is pillanatok alatt megerkezik az elso hivas utan a segitseg.
Nem kell rimankodni.
Eleg ha valaki felhivja a (911)-t es nem is kell beleszolni a telefonba. Ha lerakja az ember egy hangnelkul a telefont akkor is visszahivjak es automatikusan kuldik a segitseget.
Eloszor szinte mindig a tuzoltok erkeznek meg aztan a mentok es a rendorok. A tuzoltoknak minden felszerelesuk es szakkepzettseguk meg van a beteg stabilizasara.

Szomoru eset ami a posztolo edasapjaval tortent, sajnos nem ritka eset.
Evekkel ezelott nagyanyamhoz sem ertek oda idoben a "mentosok", mert a vasuti sorompot nem emeltek fel idoben. "csak" masfel orat kestek.

josef josefa 2012.02.21. 13:49:23

@Bruno: Te Bruno gyerek,eszed az nem sok lett-:)

CoolWater 2012.02.21. 13:51:24

@Bruno: "Milyen alapon várja e valki, hogy egy laikus tudjon újraélszteni???"

Ezt gondold át újra.
Alapismeretként kellene tanítani az iskolákban.

ZBR 2012.02.21. 14:03:32

Igazából az orvos nélküli esetkocsi (ONE) lehetőségét, amelyet már az első hívásnál is felajánlottak, rögtön el kellett volna fogadni. Az ONE személyzete képes az életmentésre (igaz, nincs ehhez olyan technikai felszerelése mint a KIM-nek mondjuk), beszállításra, kékkel jön. A vonulási idejével most sem lett volna baj, ha a telefonálgatás nem tart olyan sokáig. Bár nem értem, hogy három rövid hívás, (melyből kettőt erre képzett személyzet fogad) hogyan kerül 25 percbe.

@Anti Anyag:
Szerintem a poszterék sem gondolták, hogy az ügyelet ilyen szánnivaló lesz. Gondolj bele, hogy egy-másfél órát mondtak. Azalatt a legtöbb budapesti címről hétköznap BKV-val be lehet jutni egy kórházba, pláne rendelőbe. Mi van azon az ügyeleten? Gyalog járnak? Miért nem képesek prioritizálni a betegeket?

@VaTi:
A tünetek nem változtak, legalábbis erről nincs írás. Az anyuka elbőgése miatt mentek végül a mentők.

@yatumux:
Olyannak gondolom magamat, aki az átlagnál jobban ismeri ezeket. Tudom például a befúvás és mellkaskompresszió jelenleg javasolt arányát. És például arra gondoltam, hogy az éles, szúró mellkasi fájdalom a szívroham fő és legegyértelműbb tünete. Na, ez nem volt. Aztán: egy olyan emberről van szó, akinél világos, hogy nincs kórelőzmény, hiszen ismered. Nem biztos, hogy elhiszed, hogy meghalt, nem lehetsz biztos az okban, még a tünetekkel sem. Élő emberen pedig ugye nem javasolt a CPR... Nem véletlen, hogy a halál beálltát az élettel összeegyezthetetlen traumás sérülések kivételével ugye orvosnak kéne kimondania, mert tényleg lehet, hogy él, de eszméletlen, pulzus gyenge, nem tapintható (pláne képzetlen laikus számára)...
Annyi tény és igazad van teljes mértékben: a lakosság általános felkészültsége rossz, továbbá veszélyezetett korú, nemű volt a beteg. Amíg eszméleténél volt, a köhögtetés ártani biztosan nem ártott volna. Ide tartozik, hogy a mentőegységek felszereléséről sem ártana többet tudnia az átlagembernek. Legalább a közúti elsősegélynyújtó tanfolyamon elméleti anyagként be lehetne emelni. És, ahogyan a M.I.C.U nagyon feltűnően van jelölve, a többi kocsin is jelezni kéne a felszereltséget, így nem fordulhatna elő, hogy egy forgalmas főútról rossz mentőt integet le valaki.

2012.02.21. 14:05:13

Hogyan alakul ki a késés mentőknél?

A.

Látom magam előtt a mentőállomásokat a frissen vett, gazdaságos és modern mentőautókkal. Körülötte a mentősök, orvosok cigiznek, a diszpécser kiscsaj meg a pultnál, halló?
- Jöjjenek kérem, a papa falfehér, nem múló rosszulléttel, bal karba sugárzó fájdalommal!
- Izé, nem.
- De hát haldoklik az isten szerelmére!
- Majd küldök egy kocsit.

Kiszól a garázshoz, srácok, eset van a viktor utca tizenháromban.

A mentősök előbb lenyomnak egy pasziánszt, a beteghordók egy felest, és egy óra múlva elindulnak.

VAGY

B.

Eleve nincs elég mentőautó, és nem tudnak küldeni.

... ?

Marcangoló Korelnök 2012.02.21. 14:10:08

Tisztelt gyászoló levélíró, kérem, fogadja legőszintébb részvétemet (ha ez a Praxisblog néhány túlfejlett egójú trolljának nincs is ínyére).

Önt sajnos aligha vigasztalja, hány és hány, az Önéhez hasonló tragédiát okoz az ügyelet és a mentőszolgálat brutalitása.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.02.21. 14:11:56

Sajnos bárhol előfordulhat ez az embertelen bánásmód.
Svédországban nemrég mentette fel a bíróság első fokon azt a 112-es diszpécser ápolót, akinek a bemondott tünetek alapján kötelessége lett volna mentőt küldeni egy 24 éves fiatalemberhez, aki többször hívta kétségbeesetten a segélyhívószámot és könyörgött, hogy küldjenek mentőt, mert nem tud lélegezni és meghal. A felvételek kint vannak az interneten, zokogás nélkül nem lehet végighallgatni őket. Megöltek egy embert, aki hosszú perceken könyörgött az életéért. Következmény semmi...

Az újraélesztés, mesterséges lélegeztetés tényleg fontos, de soha, semmi esetben nem válthatja ki az azonnal kiküldött, késlekedés nélkül érkező mentőt. Az esetben ráadásul teljesen lényegtelen, hogy a posztoló próbált-e újraéleszteni (lehet, hogy igen9, hiszen az apuka lehetett volna akár egyedül is, vagy rokkant rokonokkal stb.

Marcangoló Korelnök 2012.02.21. 14:14:22

@Réka ‎: történetesen ismerem a tragikus svéd esetet. Általános volt a társadalmi felháborodás, és nem az történt, ami itt Magyarországon a standard, vagyis hogy még a kommentelők közül is kiirtják demokratikusan, aki szót emel. A szólásszabadság nevében.

Marcangoló Korelnök 2012.02.21. 14:16:39

@yatumux: ez igaz, de nem mentség az orvostársadalom könyörtelen szadizmusára. Tisztelet a kivételnek, ha valaki netán tudna ilyet.

egy semleges ember 2012.02.21. 14:18:19

@yatumux: Kedves yatumux,

Köszönöm, hogy megtisztelt válaszával.

De - minden tisztelet mellett -: nem, nem, nem és nem. Ez a poszt nem arról szól, hogy tud-e a család újraéleszteni vagy sem és nem arról, hogy szükség van-e erre a tudásra mindenkinek (egyébiránt véleményem szerint ez nem lehet kérdés, minden magyar embernek alapfokon bele kellene verni a fejébe az újraélesztési alapismereteket.)

Ez a poszt arról szól, hogy egy - valószínűleg élete talán legszörnyűbb perceit átélő embernek (társnak, gyermeknek) ne kelljen megalázkodva könyörögnie, hogy segítséget kapjon.

Nem érdekel, hogy milyen nyomorúság van az egészségügyben: ha haldoklik az édesapám vagy a feleségem, az nem lehet, nem elfogadható, hogy valaki a telefonban azt válaszolja, hogy majd másfél óra múlva talán kijön valaki, addig bírjuk ki vagy ha ez nem jó, hívjuk a mentőket/ügyeletet/taxit stb.

Nem lehet, hogy azért tartunk fent egy rendszert, hogy amikor igazán szükségünk van rá, rimánkodnunk, könyörögnünk kelljen a segítségért, emberi méltóságunkat feláldozva. Nem lehet.

min 2012.02.21. 14:20:20

@CoolWater: Persze meg kisműtétet a konyha asztalon.

Hohó60 2012.02.21. 14:35:29

Őszinte részvétem, nem lenne szabad elvesztenünk ilyen módon szeretteinket.

Szerintem a magyar egészségügy legnagyobb baja a lelketlenség, a pénzhiány, és minden egyéb csak után következik.
Ez a fájdalmas eset felhozott bennem néhány emléket, talán nem felesleges, ha leírom őket, hátha másoknak segít. Tartok tőle, hogy sokaknak vannak hasonló tapasztalatai a kórházakban, rendelőkben uralkodó állapotokról.

Saját fülemmel hallottam egy elfekvőben a szomszéd ágyon fekvő legyengült idős nénit toroköblögetőt kérni a nővértől, mert kiszáradt a szája. A nővér válasza foghegyről odavetve: "Majd rajzolok, jó?", és szó nélkül otthagyta.

Epekövem volt, ami időnként nagyon komoly fájdalommal jár. Már ki voltam írva műtétre, de előtte még otthon rám jött a roham, muszály volt kihívni az ügyeletet, a földön fetrengtem a fájdalomtól. Ez abban az időben volt, amikor még vizitdíj is volt. Minden további nélkül felszámolták a 3000 Ft-os emelt összegű vizitdíjat, ami arra az esetre vonatkozott, ha valaki indokolatlanul hívja ki az ügyeletet. Azt mondták, a fájdalom nem alap az ő kihívásukra, menjek el a gyógyszertárba fájdalomcsillapítóért.

Anyósom tüdőrákja miatt éjszaka fulladt a kórházban, ami okán végül merészelte behívni éjszaka a nővért. Hát, úgy tűnik, ezt a hibát nem kellett volna elkövetnie... Mikor mondta neki, hogy fullad, a nővér azt mondta neki szó szerint "Igen? Hááát aki fullad, az fulladjon meg!".
(Én mondtam neki, hogy megyek, és megfojtom a nőt, de azt mondta, ne szóljunk, mert csak bosszút állnak.
És ezzel mind így vagyunk: csak nyelünk és nyelünk a rendelőben, a kórházban, mintha nem lenne elég a saját bajunk.)

Feleségem egy reumatológiai kezelésre járt, ahová kb. 1 órát kellett utazni oda és vissza is. Bár időpontra ment, az asszisztens rendszeresen 25-30 perccel később hívta be, pedig a három kezelőhelyből egy vagy kettő mindig szabadon volt, csak ő épp beszélgetett, telefonált, stb... (az első kezeléskor nejem ezer forintot adott neki).
A 10 perces előírt időtartamú kezelést az eü. dolgozó rendszeresen 4-5 perc időtartamban végezte. Mikor a feleségem végül szólt neki ezért, tényleg bosszút állt: olyan erős dózist adott a kezelésből, hogy a panaszok sokkal rosszabbra fordultak. Megmutatta, hogy ő az úr, neki nem lehet beszólni.

Vagy jó 15 éve Tamás nevű távoli ismerősöm mentősnek állt. Röhögve mesélte, amikor kimennek egy emeletes házba, lefelé menet néhányszor "véletlenül" odakoccantják a beteg fejét a lépcsőhöz, ha nem adott egy ezres előtte. (Nem tudom, ma mennyit kell adni, mert ugye, infláció van...)

Néhány éve egy nagyon fájdalmas vizsgálatot végzett rajtam az orvos a járóbeteg rendelésen. Azt mondta előtte, hogy néha kicsit érezni fogom, de nem vészes. Kb. 2 kilót biztosan leadtam a 15 perces vizsgálat alatt, mert szakadt rólam a víz a fájdalomtól.
Utólag tudtam meg, hogy ilyet TILOS ambulánsan végezni, csak kórházi körülmények között lenne szabad, komoly fájdalomcsillapítás mellett. (A kezelés költségeit TB felé elszámoló papíromon rajta volt a be nem adott fájdalomcsillapító injekció, 30 perc pihentetés, meg egy rakás olyan költségnövelő tényező, ami nem volt valós.)

Később maszek orvoshoz mentem ugyanezzel a bajommal. Ő már a kórházában végezte el ezt a vizsgálatot.
Beadta a fájdalomcsillapító-altató injekciót, de mielőtt elkezdett volna hatni, megcsinálta a vizsgálatot ugyanazzal a fájdalommal. (Utána viszont elaludtam az injekciótól.)
Úgy beszéltük meg, hogy este elmegyek a magánrendelésére, és ott elmondja az eredményt. Ekkor kérdeztem tőle, hogy mi értelme volt megcsinálni ilyen módon a vizsgálatot.
Azt mondta, kérem ez egy állami kórház, nincs itt idő megvárni, hogy hasson a fájdalomcsillapító... És felszámolt 16.000 forintot a vizsgálat elvégzéséért, mint magánrendelés.

Tudom, ilyenkor jön, hogy keveset keresnek. Sztem ez először is nem magyarázat, másodszor pedig nem is igaz. Nővéreknél is napi több ezer ft összejön a betegektől, és egyáltalán nem törik magukat.
Ezek a lélektelen emberek teszik tönkre az egészségügyet.

Trex59 2012.02.21. 14:57:33

@VaTi: Grat! Nem kívánok neked hasonló szitut!

Droidfigyelő (törölt) 2012.02.21. 14:59:53

Őszinte részvétem a posztolónak. Érthetetlen az ilyen tragédia. Persze, jobb lenne, ha az iskolában tanítanák az újraélesztést, de amikor nagy a baj, sok ember lefagy, nem gondolkozik racionálisan, kapkod stb.

Amerikában valóban úgy működik a 911, ahogy egyébként normálisan mindenhol kellene. Egyszer a 011 helyett (nemzetközi előhívó) a 911-et tárcsáztam, de egy csengés után rájöttem, és letettem. 5 mp múlva felhívott egy diszpécser, hogy miért hívtam, nem vagyok-e rosszul, egyedül vagyok-e, stb elég sokáig nyaggatott, mire elfogadta, hogy tényleg tévedés történt, és nincs vészhelyzet.

De azért szerencsére van jó példa itthon is: nemrég a 80 éves anyám elesett az orrom előtt, beütötte a fejét, vérzett a seb, borzasztó volt. A mentődiszpécser nyugodt volt, elmondta, hogy jól tettem, hogy telefonáltam, a fejsérülést mindenképpen kórházban kell vizsgálni, szorítsak egy törülközőt a fejére stb. Mire letettem, kb. ott volt a mentő - a hóviharban. (Mázli, hogy Bp-n történt.) A mentősök gyorsak, profik és kedvesek voltak, még vicceltek is, ami nagyon jó terápiás megoldás a pánik ellen.

DarthVader 2012.02.21. 15:00:38

@min: Én meg, ha a szülőorvosnak lettem volna, megmondtam volna, hogy nézze, uram. Sajnos a szülés alatt annyi váratlan esemény történhet a legnagyobb odafigyelés mellett is, semmi garancia nincs rá, hogy ne történjen "bármi rossz", úgyhogy vigye a feleségét szülni a bánatba, ahova akarja.

Az esetről: érdekes meglátás, hogy sírni kell, az esetet felnagyitani, hogy jöjjön a mentő. Igen. Felnagyitják, jön a mentő, semmi komoly probléma a "felnagyitás" mögött,
három utcával arrébb pedig meghal egy 46 éves édesapa szivinfarktusban, mert a ROKO kint van "az éles, szúró mellkasi fájdalom a szívroham fő és legegyértelműbb tünete"-re panaszkodó betegnél. (Töb bek között ezért is nincs elég mentőgépjármű, mert az esetek 30%-ában indokolatlan hivásokra szaladágálnak)

A szívrohamnak NINCS "fő" és "egyértelmű" tünete. Vannak gyakori tünetei, vannak tünetek, amelyek nagy valószinüséggel szívrohamra utalnak, de EGYÉRTELMŰ tünetek nincsen. Fejfájás pl nem tartozik közéjük. Légszomjat számos más kórkép okozhat, többek közt a túlfeszitett psychés állapot. A "fájdalmak"-ból nem derül ki, hol voltak a fájdalmak. A leirásból még az sem nyilvánvaló, hogy valóban "szivroham" volt a halál oka. Az első mentőhiváskor elmondottak pedig nem utaltak valódi sürgősségre.

Az eset valóban tragikus a család számára, de lehet belőle okulni mindenkinek: ha a mentődiszpécser azt mondja, hogy kiküld egy orvos nélküli egységet, akkor nem pattogni kell, hogy orvost azonnal, hanem kérni, hogy küldje. A mentőápoló és a gkv ki van képezve reanimációra, tudja tájékoztatni a központot, hogy milyen egységet kérnek - akár helikoptert is - a betegre pillantva már orvosi vizsgálat nélkül is észlelhetik, hogy sürgősség áll fenn, és elmondanám, hogy ha az ügyelet jön ki, az ügyeletes orvos kezében sincs több eszköz, mint a mentőszemélyzetében. Sőt, "eszköz" a szó szoros értelmében még kevesebb.

min 2012.02.21. 15:04:52

@DarthVader: Egészséges embernél, gyermeknél számomra nincs mentség.

A mostani esetben is kimosdatnátok a hülye háziorvost aki megölt egy cukorbeteget mert nem tud leolvasni egy nyomorúlt mérőt helyesen amit még az öreganyám is meg tudna tenni?

Droidfigyelő (törölt) 2012.02.21. 15:06:14

@DarthVader:
Lehet, hogy a diszpécsereknek nem kellene arról beszélniük, milyen autót fognak küldeni. Aki nem szakember, úgysem tudja felmérni a jelentőségét, mi, civilek, nem tudjuk, mire van kiképezve a nem orvos mentős. Sőt, akár rosszat is tehetünk azzal, hogy visszautasítjuk. (Ezzel semmiképp nem bűntudatot akarok kelteni a posztolóban!)

VaTi 2012.02.21. 15:12:59

@Trex59: nézd, az, hogy kívángatsz nekem bármit, az legfeljebb a te rossz modorodra utal. De kérlek, komolyan gondolj bele: a felsorolt tünetekhez, TE küldenél rohamkocsit? Egy olyan helyzetben, mikor szerintem a mentősöknek nincs megfelelő kocsiállományuk, orvosszámuk, tehát nagyon fontos, hogy a központos a megfelelő beteghez küldje ki azt a kevés rohamkocsit. Olvasd el még egyszer a tüneteket: nagyon nincs jól, fáj a feje és alig kap levegőt, fal fehér volt. Nem, nem akarom bagatellizálni az ügyet.

Kuruttya 2012.02.21. 15:13:17

Akkor most megmondom a frankót: egy központi korháztól legfeljebb 5 percnyire kell költözni.

látjátok feleim szümtükkel 2012.02.21. 15:21:19

Kedves posztoló! Őszinte részvétem, de laikusként is csak azt tudom neked mondani, az édesapád nem abba halt bele, hogy 30-40 perc késéssel ért oda a mentő.

Tizenéves koromban egy kórházi kivizsgáláson voltam belgyógyászaton, ott láttam a következőket.
Egyik délután a folyóson összesett egy szép nagy termetű, 45-50 év körüli férfi, akit azonnal ellátásban részesítettek, sajnos ez nem volt eredményes.
Mi egy olyan ismerősünk halálát éltük meg, aki szalonnasütés után, este 11-kor ment haza tőlünk a családjával. Másnap reggel hozták a hírt, hogy másfél óra múlva a saját ágyában meghalt, pedig este még azt mondta, ő száz éves koráig akar élni. Megrázó volt, ma is belefájdul a szívünk, ha rá gondolunk. Te az édesapádat veszítetted el, de a felelős keresése helyett mégis inkább arra gondolj, és az éltessen, milyen szerencsés voltál amíg ő élt, és vagy, mert ő volt az apád.

yatumux 2012.02.21. 15:22:11

@egy semleges ember:

Nehéz ügy az egészségügy.

Magyarországon élünk.

Kénytelenek vagyunk alkalmazkodni, ami van azzal tudunk gazdálkodni.

Elsősegély, újraélesztés, a keringés összeomlásának felismerése, a főbb betegségek felismerése.

Ezek alapvető dolgok ideális esetben...

Az egészségügy leterheltsége a pénzhiány a szervezetlensége és nem utolsó sorban az állampolgárok egészségügyi analfaétizmusa miatt van.

Arról nem is beszélek, hogy nagyon kevesen vagyunk akik fizetnek és sokkal többen akik ingyen használják a rendszert.

Ez statisztika.

Egy konyhai baleset miatt alkalmam volt kb 10x a traumatológián járni kötözésre.

Hát... Az ott ácsorgó, összevert kb 30 emberből így saccra kb 1-2 aki életében dolgozott...

Az aktuális esetre visszatérve.

Minden részvétem ellenére itt erős kommunikációs elcsúszásokat látok.

Mindenkinek azt javaslom, hogy egyértelműen fogalmazva inkább a rosszabb verzióra felkészülve hívja a mentőt és ha kell egy kicsit túlozzon mert a "rosszul van" "ideges volt" "nehezen kap levegőt" kevés. Ezért nem minden esetben jön ki a mentő.

pilar ternera 2012.02.21. 15:25:52

@Hohó60:

hát, bárki, aki betette már lábát kórházba, rendelőbe tudja milyen állapotok vannak, de amiket itt leírtál...!!!! nem is tudom, h sírjak vagy szentségeljek!!!... bár a szentségelést inkább majd fizetésnapon, mikor látom mennyit is vonnak a fizumból ezért.... :-(((

pilar ternera 2012.02.21. 15:28:32

a posztolónak pedig őszinte részvétem!!!!

hoesett 2012.02.21. 15:35:30

"Töb bek között ezért is nincs elég mentőgépjármű"

Amikor a rendszerváltás volt, az oktatási, egészségügy és nyugdíjkassza ugyanakkora volt. Most a nyugdíjkassza nagyobb, mint a másik kettő EGYÜTT.

Ugye mindenki emlékszik, amikor az EÜ járulék egy része át lett irányítva a nyugdíjkasszába?

NINCSENEK CSODÁK - ugyanazt az erőforrást nem lehet EÜ-ben is és nyugdíjban is odaadni. Vagy-vagy.

A társadalom úgy döntött, hogy az EÜ fele olyan fontos sincs, mint a nyugdíj. A következmény közismert.

De nem kéne ezen meglepődni.

kerecsen2010 2012.02.21. 15:41:48

Egyszerűen akkor mozdultak meg, amikor a feleség kimondta a sízvroham szót. Sajnos, az első hívásnál mondott tünetek tényleg nem voltak egyértelműek. Nehéz egy laikusnak megfogalmazni - gyakran még a betegnek is -, hogy mi történik. De azt igenis érzékelik a hozzátartozók, hogy nagy a baj. A tanulság az, hogy ilyenkor mindenki szedje elő emlékeiből a szívroham tüneteit, és azokat mondja a mentőknek. Durva, de ez van. Az én férjemhez kijöttek időben. Rosszullét esetén ügyeletes orvossal próbálkozni pedig egyszerűen tilos.

Irkutszk 2012.02.21. 15:48:19

Legmélyebb részvétem!

Kérdéseim viszont volnának: Állt-e kezelés alatt a beteg magas vérnyomással? Voltak-e korábban anginás tünetei (mellkas-fájdalom, vagy karba kisugárzó fájdalom, légszomj, halálfélelem)? Mérték-e rendszeresen a vérnyomását (nem kezelt embernél heti vagy havi egyszer elég)? Volt-e bármilyen betegsége? Mérték-e a lázát amikor feküdt és rosszul érezte magát?

Mielőtt pálcát törünk a mentősök fölött, először gondoljuk át a helyzetet. Egy ép egészséges ember nagy hőségben fejfájással és fehéren napszúrást is kaphatott. Nem akarok védeni senkit, hanem azokat a pontokat szeretném megjelölni, amelyek segítségével laikusként is eligazodhatunk egy ilyen szituációban. Rosszul érzi magát, nem éhes és feküdni, aludni szeretne? Első dolgom, hogy megmérem a lázát, hogy fertőzést kapott-e vagy napszúrást kapott-e. Légszomja van, fáj a mellkasa, a bal karja? Megmérem a vérnyomását. Ezekkel az alapinformációkkal megyek a mentőkhöz. Vagy akár egyik hívja a mentőt, másik méricskél, hogy pontosabb képe legyen a helyzetről a diszpécsernek is, és aszerint igazíthassa el a hozzátartozót.

2012.02.21. 15:50:34

Elképesztő, mennyi ember hiszi azt, hogy puszta jóindulatból fent lehet tartani egy egészségügyet.

Egyszerű eset otthoni kistérségünk. A mentőállomás mellett nőttem fel.

Korábban 3 mentő volt. Most 1. Egy.

Ugyanazzal a személyzettel.

Ha nekem agyvérzésem van, a szomszéd lépcsőházban meg szívroham, az egyik faluban meg súlyos baleset, ahol dől a vér, akkor valaki meghal.

Én nem akarok az lenni. Senki sem.

Kérdés, hogy vajon a lelketlenség miatt hal-e meg valaki?

Ismétlem, ugyanazok az emberek, ugyanaz a mentő, ugyanaz a diszpécser.

Nos nem, ezt úgy hívják, forráshiány.

És itt nem a mentősök fizetésére utalok, mert az egy dolog, de ez nem bértárgyalás. Hanem egy ágazati probléma, amelynek ilyen szomorú mellékhatásai vannak.

Dr.laikus PhD 2012.02.21. 15:51:27

@hoesett:

Én nem emlékszem ezekre.

Linkelnél erről valami okosat?

egy semleges ember 2012.02.21. 15:58:37

@yatumux: Teljesen egyetértek, ez így igaz, ahogy írta.

A konkrét (illetve még annyi más) esetben is a kommunikációs problémát látom a legnagyobb gondnak. A diszpécsernek - mivel kiemelt feladata az egészségügyi, szakmai munka mellett a kommunikáció is -, pontosan tudnia kellene, hogy hogyan kérdezzen rá azokra az információkra, ami alapján eldöntheti, hogy szívrohamról vagy valami teljesen másról van-e szó.

Ha ezek alapján szakmailag úgy dönt, hogy ONE-ra van szükség, küldje azt, de ne beszélgessen erről a hívó féllel. Különösebb kommunikációs képzettség nélkül is nyilvánvaló, hogy ebből az éppen pánikoló hívó annyit fog érteni, hogy nem akarnak orvost küldeni a szerinte éppen haldokló társához...

egy semleges ember 2012.02.21. 16:08:51

@ReignOfdark: szerintem elég kevés olyan ember van, aki azt hiszi, puszta jóindulatból is fent lehet tartani egy ágazatot, legyen az egészségügy, oktatás vagy a rendfenntartás.

Viszont ha 100 helyett csak 1 forintunk van az egészségügyre (már pedig úgy néz ki, annyi van), akkor - hangozzék bármilyen otrombán és durván - koncentráljunk az életek megmentésére. Maradjanak meg a sürgősségi ellátást nyújtó osztályok, de zárjuk be a fogászatokat, pszichiátriákat, reumatológiákat és minden mást, ami nem közvetlenül az életveszélyes helyzetek ellátására koncentrál. Erre mi lenne a társadalom véleménye? Bízom benne, hogy nem olyan, szimplán demagóg választ kapok, hogy ne lopjanak a politikusok...

Irkutszk 2012.02.21. 16:14:54

@egy semleges ember: Szerintem lehetetlen olyan rendszert felépíteni, ahol csak sürgősségi esetekkel foglalkoznak. De ez csak azonnali ráérzés, az érveken egyik és másik oldalon majd még gondolkodom.

Dr.laikus PhD 2012.02.21. 16:26:23

@egy semleges ember:

www.ecostat.hu/archiv/download/konyv/ecostat-konyv.pdf
Érdemes elolvasni.
Az egészségügy a 300. oldalon kezdődik.
Viszonylag rövid, de velős összefoglalás.

Ha a megelőző 300 oldalt is elolvasod, szinte tökéletes képet kapsz a 20 év gazdasági folyamatairól.
Egy csomó legenda a helyére kerül.

DarthVader 2012.02.21. 16:30:04

@hoesett: Az EÜ járulék soha nem lett átirányitva a nyugdíjkasszába. Az EÜ kassza egy része lett átirányitva. Csakhogy az EÜ kasszának jelenleg is kis részét képezik a járulékbefizetések.

Ezévben a természetbeni ellátásokra (tkp az orvosi ellátás-gyógyszer-segédeszköz) kifizetnek 1 166 MD-ot, miközben a járulékbevétel 856 MD. Tehát nem a járulékot irányitották át. Az állam egyik zsebéből tett át a másikba.

Az eü-ben egyszerűen nincs elég járulékbevétel.

Dr.laikus PhD 2012.02.21. 16:37:55

@DarthVader:

Soha nem lett átirányítva.
Én nem emlékszem.
Ellenben a rokkantnyugdíjasok ellátása egyfajta logika miatt, mert, hogy betegek, ezért az EÜ kaszájából fizetendőek.

Ugyanakkor mindig hozzá kell tenni, nem csak nálunk, hanem a világ boldogabbik részein is az adókból.
Általában GDP arányosan szokás, vagy még többet.
Na ezt nálunk nem teszik, de ha a GDP nem növekszik, akkor van kivonás, de a költségek attól még nőnek.

Tarovics 2012.02.21. 16:40:59

Részvétem.
Az eset bizony a magyar eü rendszer szervezési hibáinak állatorvosi lova.
1. háziorvosi ügyelet nem alkalmas sürgősségi ellátásra (gk vez általában nem szakképzett, csak az orvos megy, de a reanimáláshoz min 2 szakképzett ember kell+ eszközök, amik nincsenek a háziorvosi ügyeleti kocsiban.
2. Amikor rendszer szinten 2 azonos feladatú intézmény működik, akkor törvényszerű, hogy tologatják a másikra az ellátást, felelősséget.
Amennyiben a politika megszüntetné a háziorvosi ügyeletet (mely egyébként is alkalmatlan a sürgősségi betegellátásra)a megtakarított 7 milliárd felét az OMSZ-nak adva, legalábbis ugrásszerű ellátás színvonal lenne elérhető.
csak ahhoz rendszerszervezési ismeretek és nem orvosi diploma kellene a szakállamtitkárságra. :-((

Dr.laikus PhD 2012.02.21. 16:45:45

" 1993-ban vált ketté a Társadalombiztosítási Alap Egészségbiztosítási Alapra és Nyugdíj Alapra. Mivel addig
Mivel addig egységesen a Társadalombiztosítási Járulékból fedezték az ellátórendszerek működését, így utólag nem
lehetséges szétbontani a bevételeket egészségügyet, illetve nyugdíjat finanszírozó részre. A kiadásoknál viszont
jól elkülöníthető a két terület.

Én erre már nem is emlékeztem.

Tempus-Anh 2012.02.21. 16:59:22

A szívroham azon életet közvetlenül veszélyeztető sürgős esetek egyike, amikor rohamkocsival villámsebesen, megkülönböztető jelzést folyamatosan használva fejvesztés terhe mellett KÖTELES a mentőszolgálat kimenni, mentőorvossal vagy legalább mentőstiszttel a fedélzetén.
Nem vacillálás, nem tökölés, nem visszakérdezés meg laza félredumálás.
Részvétem a posztolónak.
46 évesen elmenni...
:((((((

DarthVader 2012.02.21. 17:04:32

@Tempus-Anh: Hujj, ezt jól megaszontad :)

- Gyüjjenek izibe, az uramnak szivrohama van!
- OK. robogunk. A vérző/vetélő/kómás/balesetes várhat.

soymilk (törölt) 2012.02.21. 17:05:29

@ReignOfdark: Az OMSZ-nál van az a szabály, hogy ha a szolgálatvezető kiadja a riasztást, egy percen belül a kocsinak indulnia kell. Szóval ilyenkor az ember eldob a kezéből mindent, bepattan a kocsiba és már szirénázva húz is a helyszínre, nem b@ssza a rezet, már bocs.

Tempus-Anh 2012.02.21. 17:14:08

@DarthVader:
Bocs, halt már meg a kezeink közt (belgyógyász, jómagam) szívinfarktusban menthetetlenül pár perc alatt beteg, annak ellenére, hogy elláttuk, ismerem a feelinget...
Hidd el, hogy halasztást nem tűrő, életveszélyes állapot.
:(((

Irkutszk 2012.02.21. 17:16:30

@soymilk: Welcome to the world of irony!

r580s 2012.02.21. 17:36:38

Őszinte részvétem, mielőbbi vigaszt kívánok!

Érdekes és az egyik legigazságtalanabb, legfelfoghatatlanabb dolog, ha valakinél a rossz állapot, vagy egészségtelenség első jele a hirtelen, váratlan halál. Ezek az emberek nem voltak sajnos egészségesek, de mindenki annak hitte őket. Van aki nem anginázik, nincs mélyvénás trombózisa, nincs enyhe infarktusa, vagy tüdőembóliája hanem perceken belül meghal. Ők legtöbbször még kórházi körülmények között sem menthetőek és még egy időben kiérő mentő sem tud segíteni sajnos. Az egészségügynek ezeket a betegeket kéne kiszűrnie még időben, de legtöbben nem mennek orvoshoz, mert "minek menjek, semmi bajom", vagy "majd megyek, ha visznek". Aztán ha néha elmennek az eü. leterheltsége és a sok indokolatlanul rengeteg ellátást igénybe vevő miatt (néha úgy érzem a betegek óriási része ebben a két szélsőségben kategorizálható) talán nem kap kellő türelmet, időt és mivel nincs még kiokosodva a hazai ellátás útvesztőiben, sokszor el is kallódik és a rossz tapasztalatok miatt nem is megy többet. Ez a legnagyobb probléma itthon, sajnos.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.21. 17:49:28

Van, aki taxit javasolt, van, aki szívesen lakna akár a kórház tőszomszédságában. Nem ismeritek a rendszert. Ha megjelentek a kapuban a haldokló beteggel, akkor az éjsötét portás nem enged be, mert nincs beutalód. Szerencsés esetben elkezd telefonálgatni. Igazán szerencsés esetben fel is veszi valaki a telefont. Ha piszok szerencséd van, akkor végül beengednek, vidd a K épület 1. emeletére, és ott majd szólítanak, amikor majd ráérnek. Odaviszed, felviszed a hátadon a haldoklót. Leülsz, mész a nővérszobába, akárhová, hogy most hal meg az apád, innen öt méterre. A nővérek nem fognak ráérni, hanem elkezdenek össze-vissza szaladgálni fontos ügyekben. Ötször mennek el a halottfehér beteg mellett, anélkül, hogy megkérdeznék, mi van. Aztán balhézni kezdesz, előkerül az ügyelet orvos a szundikálásból, mert ő 36 órázik, fáradt, kevés a fizetés és egyébként is. Megnézi az apádat, meghallgatja, és beadat a nővérrel találomra valamit, hátha segít. Aztán másfél óra múltán lebasznak, hogy miért nem mondtad, hogy ez meg az a baja, mintha legalábbis te lennél az orvos. Aztán megállapítják a halál beálltát, és őszintén sajnálkoznak, ők megtettek mindent. Nem ismerős a történet egy-egy részlete már ebből a blogból?

Fergio 2012.02.21. 17:52:14

@VaTi:
Igen kedves VaTi így is lehet nézni a dolgokat. Nincs elég mentős, meg kocsi, meg kell gondolni kétszer is, hogy kihez küldenek mnetőt. De ezzel több probléma is van:
1. Vajon megkérdezte az ügyeletes/mentős kolléga, hogy mennyi a pulzusa/vérnyomása a betegnek, van-e szívrohamra utaló jel? Szerinted? Bár ez nem erül ki a posztból, de pont emiatt, amit Te is írtál nem valószinű... Tehát az frankó, hogy mindeki tudjon újraélszteni, de jó lenne, ha az orvos/mentős/diszpécser nem csak ímmel-ámmal végeznék a munkájukat, hanem ha már ezt a szakmát választotta és odaült a telefon mögé, akkor értsen hozzá.
2. Én speciel 80.000 Ft TB fizetek minden hónapban. Baromira leszarom, hogy hány mentő van, és hány orvos. Ha én fizetek egy szolgálatért (nem szolgáltatás), akkor elvárom, hogy ha bajom van, akkor megkapjam a megfelelő kezelést. Ha nem kapom meg, akkor nem én vagyok a hibás, és nem védem a szegény mentősöket. Akkor azt mondom, hogy szar a rendszer, elnézést kérek a magyar mentősök és orvosok nevében, hogy meghalnak emberek azért, mert a mentősöknek gondolkozgatniuk kell egy telefonos bejelentésnél 0 infót kérve, vajon csak napszúrást kapott-e vagy infarktust a beteg?

Irkutszk 2012.02.21. 18:08:07

@Fergio: És megnézted-e már, hogy az akármennyi TB járulékból mennyi is a nyugdíjalap, és mennyi az, amennyi ténylegesen az egészségügybe vándorol? Mert a társadalombiztosítás, az nem egészségügyi biztosítás, olvass el néhány kommentet erről, szólnak róla a többiek.

marand22 2012.02.21. 18:17:13

@Fergio:
Mivel az országos jóságos folyamatos leépítése zajlik (ahol 15 évvel ezelőtt 6-7 mentőautó dolgozott nappal, ma 2), ráadásul átvettünk egy itthon soha nem használt rendszert (SBO: sürgősségi betegellátó osztályok, l. Vészhelyzet), ami az országos jóságost taxi szerekörbe degradálja, ne várjon senki jobbat.
@Tarovics:
Majd ha nem lesz háziorvosi ügyelet, na akkor lesz itt Amerika (ott ugyanis nincs). Mehetsz be a fentebb emlegetett SBO-ra, hol várhatsz átlagosan 16 órát (álá USA), hogy megnézzenek. Mentőt meg max. taxinak használhatod.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.02.21. 18:20:27

@Fergio: 1 millió a bruttód, hogy ennyit fizetsz? nehéz ugye felfogni, hogy ha nincs szabad mentő akkor nincs mit küldeni és mivel magyarországon jellemzően egy mentőállomáson 1 rohammentő van (ha van) akkor egy másik városból sem lehet odairányítani egyet mert akkor ott nem marad. ha az írásban jelzett tüneteket sorolta a beteg akkor nem is csodálom, hogy nem küldtek mentőt.
azoknak akik meg aszondják, hogy bezzeg külföldön azonnal jön a mentő, ez igaz de ha indokolatlanul akkor ki is számlázzák azt az akár pár millió forintot

El Visco Stello (törölt) 2012.02.21. 19:06:03

@csak néha benézek ha marhaságot látok: "ha az írásban jelzett tüneteket sorolta a beteg"
Tanítják a kérdezést és tanítják a válaszok értékelését. Jól néznénk ki, ha valakinek a szókészletétől függnének az esélyei.

DarthVader 2012.02.21. 19:28:48

@Tempus-Anh: Nem érted. A bejelentők szerint minden mellkasi panasz szívroham.
És azonnali indulást igényel. Az lehet, hogy a diszpécserszolgálatot képezni kéne anamnézisfelvételből, de akkor sem lehet minden "szívrohamhoz" ROKO-t küldeni. Mert a szívpanaszként bejelentett esetek nagyjából harmada szívpanasz. Kétharmada meg egész más. (A fele pedig több napos).

Itt, nálunk az egészségügyi kultura elképesztő. (Ez egy-két hozzászólásból itt is kiderül :)

@Fergio
"2. Én speciel 80.000 Ft TB fizetek minden hónapban. Baromira leszarom, hogy hány mentő van, és hány orvos. "

Hát az eü pedig baromira leszarja, hogy Te mennyi TB-t fizetsz be havonta. 1 ember 1 eset. Darab-darab.

Az eü megy a levesbe szemmel láthatóan, a dolgozók vándorolnak el szépen, a jelenlegi államositás lószar (az intézményátalakitások hozhatnak megtakaritást, amit vissza lehet forgatni, csak azt nem értem, hogy ha ezelőtt nehány évvel a polgármesterek tudták a rácsot rázatni a polgárokkal a városi kórházuk tervezett átalakitása miatt, akkor ugyanazok az emberek miért lesnek bambán a fejükből kifelé most. Csak mert most más a miniszter? De ha akkor nem rázzák a rácsot, pont 5 évvel tartanánk előbbre.)

Meg fog születni a kétszintes biztositó, lesz majd szegény- meg gazdagellátás, és mindenki elégedetten hátradőlhet. 4 millio privát biztositott, meg a maradék 6 millió állami. (Csak azt lesz nehéz feldolgozni a privátbiztositók kuncsaftjainak, hogy esetleg a hozzátartozójuk milyen ellátást fog kapni állami biztositottként.)

juliska1960 2012.02.21. 19:42:45

@Réka ‎: Igen bárhol bárkivel történhet a kővetkező pillanatban valami rettenetes valami iszonyú. Pontosan most van két éve hogy az életünk romba dőlt. Felrobbant egy gázpalack, és az otthon tartózkodó családommal súlyos égési sérüléseket szenvedtünk. a férjem 60% a kislányom 25% a vőlegénye 40% én 25%-os égési sérüléseket szenvedtünk. A családi házunk,az otthonunk, ahol éltünk ahova a gyermekeim születtek felnőttek a földdel lett egyenlő de éltünk. És úgy gondoltuk hogy ennél nagyobb baj már nem érhet bennünket. Hiszen a jó ISTEN nem hagyott meghalni bennünket a robbanás alatt.A család a fővárosi égés centrumba került. Ahol az intenzív osztályon nem volt hely ezért a páromat a raktárból kinevezett átminősített helységbe helyezték a kislányom és én egy kórteremben voltunk elhelyezve. Itt három-napig takarító nem járt. A katéteres vizelet gyújtó zacskó szivárgott a testvérem és a kisebbik kislányom papírvattával papírtörlővel törölgettek az ágy környéket.. A cinizmus az embertelen bánásmód. a hozzáállás az orvosok részéről ,utólag végig gondolva" érthető". Minek foglalkozzanak velünk hiszen nincs semmijük nincs pénzük, úgysem tudnak fizetni.Mindenki a férjem ért aggódott mert ő volt a legsúlyosabb sérült.A kislányomon egy hét alatt a F...s G....y két műtétet hajtott végre és ott hagyott bennünket Hozzá nyúlt az anyajegyhez és a műtét után tudtuk meg hogy azt is kimetszette. Az volt a válasz hogy őrüljünk mert más ezért komoly pénzt fizet. Nem őrültünk. Mert a második mütét után orvost sem láttunk. Hiába rimánkodtam a nővéreknek hogy nem jól van a kislányom azt mondták hogy nincs ott semmi baj . és orvos továbbra sem jött. Vasérnap este 19 óra kőrül vitték fel az intenzívre és még 20óra 30 kor az ügyeletes orvos képes volt hazug galád módon azt mondani hogy semmi baj nincs csak az anyuka túl reagálja a dolgokat. És a kislányom 22óra 10 perckor meghalt.Vajon ki reagálta túl a bajt? A kislányom a kórházban töltötte be a 25. szülinapját. És az orvosnak nevezet S.....y G....y Azt mondta nem ő az első és nem is az utolsó. aki így jár az ünnepével hogy a kórházban éri . Igen csak a kislányom már tőbbet nem ért és ez az ő lelkükön szárad, mert ha figyelnek ránk Nem kap a gyermekem vérmérgezést.A szepszis összes jeleit fel kellene ismerni már egy rezidensnek is. Tudjátok az a baj hogy a Virányosi , a Mátyásföldi magánklinikán van kedvesség van figyelem emberség az utolsó forintodig. Belőlünk nem néztek ki pénzt, Pedig összeszedtük volna csak mondták volna meg a tarifát. Olyan fogadó szobája van hogy a nyugat európai orvosoknak sincs különb.És a másik nagyon nagy probléma hogy én vagyis mi azt gondoltuk hogy segíteni akarnak ,fognak de legalábbis nem ÁRTANI.!!! De ez nem igy történt.Ezek csak nagy vonalakban amit leírtam .Mert az egész történet ettől sokkal rosszabb.Az egész orvosi brancs össze zár, és nem tudsz elérni semmit. Ő vígan van .Örülhet a gyerekeinek a családjának. Csak ha tudná vajon a gyermeke a felesége hogy viselkedtek velünk ilyen kiszolgáltatott földönfutóvá vált állapotunkban ,akkor is ugy tekintene rá mint azelőtt? Én meg a temető útján vonszolom magam és minden alkalommal kétkedve nézek szét hogy biztos hogy velem történt?Nézem a nevet a fejfán és nem hiszem el hogy nem jön nem szól nem beszél nem mosolyog hogy nem él. És én sem.

szabidoki 2012.02.21. 19:47:11

@Tempus-Anh: a probléma az, hogy a bejelentés alapján nem volt egyértelmű, hogy szívrohama van a betegnek. Simán lehetett napszúrás, pánikroham, stb., ezért nem jött izgalomba a szolgálatvezető. Utólag persze könnyű okosnak lenni.
A beteg azért halt meg, mert a kezdeti tünetei nem utaltak súlyos betegségre. Szerencsétlen dolog, de sajnos megesik.
Még valami: amire te gondolsz, az a mentőtiszt; mentőstiszt nem létezik.

zellerlevél 2012.02.21. 19:54:08

@Hohó60:

Csak rossz tapasztalatod van?
Vagy csak azokat írod le?

Egyszer sem jött időben a mentő? - A lányom lecsúszott a lépcsőről, a mentő 10 percen belül itt volt, pedig 9 km-re lakunk a mentőállomástól. Ugyanúgy, mint amikor a másik lányom magára borította a levest.

Egyszer sem vettek előre a sorban, ha szükség volt rá? - a lépcsőn leeső lányomat egyesen a ct-be vitték, és biztos, hogy amíg vizsgálták, addig is voltak várakozók a folyosón, de egyik sem volt mérges a lányomra, amiért miatta többet kellett várniuk. Sőt, amikor megvolt az eredmény, és látszott, hogy kisebb a baj, mint aminek kinézett, akkor a folyosón lévők közül egy néni odajött megsimogatni a gyereket.

Egyszer sem volt veled kedves az egészségügyi személyzet? - Nekem sok jó tapasztalatom volt, szakrendelőben, kórházban egyaránt. A forrázott lányunkat az égésplasztikai ambulancián mindig megnyugtatták kötözések előtt. De mondhatom az OGK-s doktornőt, aki mindig gondosan ügyel arra, hogy a szakrendelésre a távolról érkezőket időben fogadja, felhívja a figyelmüket, hogy a sok cuccot leadhatják a ruhatárban, és a gyereknek is elmagyarázza egy kis csontvázon, hogy miért kell neki oda járnia, és mi a cél a kezelésekkel.

Soroljam még?
Szerintem mindannyiunknak vannak negatív tapasztalatai is, ennek ellnére nem célszerű csak azokra figyelni, csak azokat hajtogatni, mert akkor a helyzet semmit sem fog javulni, sőt... a negatív hozzáállás csak ront a dolgon. (Ráadásul a sok negatívum emlegetése miatt azok az esetek, amikor az egészségügyi személyben valóbasn hibázik, és számonkérhető lenne, elsikkadnak, ettől is csak tovább romlik a helyzet.)

egy semleges ember 2012.02.21. 20:04:00

@szabidoki: Nem, doktor úr (vagy doktornő), egy édesapa halálát nem lehet annyival elrendezni, hogy "sajnos megesik". Ha ebben az alapvetésben nem tudunk egyetérteni, nincs miről vitázni.

Ez a lelketlenség, az empátia hiánya bánt minket, betegeket a legjobban. Pedig az empátia azon nagyon kevés dolog egyike az egészségügyben, ami nem kerül pénzbe.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.02.21. 20:05:03

@El Visco Stello: hát pedig az élethez szerencse is kell, ha az üzletben savanyú gyümölcsöt kérsz akkor ne csodálkozz ha citromot kapsz és nem mandarint. a vonal túloldalán ülő embernek el kell döntenie, hogy az egy szál rohamkocsit azt mégis hova küldje, meg kell győzni, hogy hozzád.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.02.21. 20:09:10

@juliska1960: egy súlyos égésnél pont a szepszis jeleit a legnehezebb felismerni mert a beteg az égés miatt minden esetben produkálja a szepszis minden jelét, és sokan bele is halnak a nagy égésekbe a legjobb kezelés ellenére.

upsalla 2012.02.21. 20:09:21

Mentő hívása előtt foglaljuk össze magunkban a betegen tapasztalt tüneteket. Nem árt ilyenkor pl. pulzust is számolni.
A diszpécsernek röviden, érthetően foglaljuk össze a tüneteket, és ha szükségesnek látjuk, nyomatékosítsuk benne, hogy nagy a baj!
Én életemben kétszer hívtam mentőt a férjemhez, fél percnél tovább soha nem beszéltem, de a mentő átlagban 10 perc alatt kint is volt. Első esetnél csak annyit mondtam, hogy a férjem rosszul van a pulzusa 46 és nem megy feljebb, pedig már 3 puff nitromint sprayt fújtam be! A diszpécser annyit mondott, hogy ne fújjon többet, rögtön megyünk!!
Második esetnél mondtam, hogy mellkasi fájdalma van, fullad, a pulzusa számlálhatatlan, úgy érzem haldoklik. A diszpécser mondta, hogy azonnal jövünk. Jöttek is, és nem rajtuk múlt, hogy a férjem meghalt, de az már egy másik történet :(

Shriffle 2012.02.21. 20:14:01

Csak pár szóban reagálnék a fent elhangzottakra, bár nem szokásom.
Szeretünk példákat felhozni a külföldi egészségügyről, úgy, hogy nem volt részünk személyes tapasztalatban (a nagybácsi elbeszélése nem számít annak). Pl Amerikában nem valószínű, hogy orvosos kocsi megy bárhova is, teljesen más a rendszer, és Angliában is fordul elő a fentihez hasonló eset, nem is ritkán. A baj az, hogy az erőforrások végesek,és telefonon eldönteni, hogy ez most egy súlyos eset, vagy nem nem mindíg egyszerű. Abban a szerencsés (szerencsétlen) helyzetben vagyok, hogy orvosként nem csak a Magyar állam kenyerét eszem. A poszt író esete sajnálatos, sajnos voltak és lesznek is hasonló esetek. A felelősök keresése egy közeli hozzátartozó elvesztése estén pedig természetes, de mindíg próbáljunk meg a lehetőségekhez képest objektívek maradni. Az első hívásra biztosan nem azért nem küldött roham-esetkocsit a mentésirányítás mert szivatni akarta a telefonálót. Ha ugyanis elküldi egy azt egy olyan bejelentésre ami nem feltétlenül indokolja, akkor a régió estkocsi nélkül marad legalább 20-30 percre (ezalól kivétel a főváros, ahol több eset-rohamkocsi van szolgálatban). És itt jön a telefonáló felelősség, hogy el tudja mondani, hogy mi is történik (túlozni pedig nem ajánlott, mivel pont azért nem tud néha az indokolt esethez esetkocsot küldeni az irányítás, mert az épp a fulladósnak bejelentett náthásnál van). Ahol viszont a kollégák egyértelműen hibáztak az a kommunikáció. Dolgoztam orvosi ügyeleten, nem kevés ideig (hogy az egy rossz rendszer aminek nem sok értelme van az nem csak az én véleményem). Nálunk alapszabály volt, hogy hívást elutasítani NEM lehet. Ha az ügyeletes orvos épp nem ért rá, mert egy valóban súlyos estet lát el (van ilyen is) akkor az ügyeletes nővér hívja a mentőt, és nem a hozzátartozónak kell azzal foglalkoznia. Ezzel rengeteg idő takarítható meg, és a hozzátartozónak sincs az az érzése, hogy le akarják rázni. Ez tudtommal a mentésirányításnál is szabály.
Tempus-Anh: egyetértek veled, de az okfejtésedben ott a hiba, hogy amikor a hozzétartozó hívja a mentőt, még nincs daignózis. Csak tünetek vannak amik vagy típusosak vagy nem. Abban az esetben ha az orvosi ügyelet már kint van, és felállította a szívroham diagnózist, az irányításnak már egyszerűbb dolga van, küldi a legközelebbi elérhető roham- vagy esetkocsit kékfénnyel, de a fenti posztban nem ez volt a helyzet.
Azok pedig a befizetett millóat kérik számon jobb ha tudják,a rendszer pont olyan mint amennyit befizetnek. A gyógyszerek és orvosi eszközök ára nagyságrendileg azonos az egyes európai országokban. Míg a fejenként befizetett TB kb a tizede mint pl az Angoloknál. Értem én, hogy a fizetés is sokkal kissebb, és 70,000-ből nem lehet 100,000 Ft TBüt fizetni, de ettől még egy mentőautó-gyógyszerek-eszközök ugyanannyiba kerülnek.

Asszem 2012.02.21. 20:16:09

indavideo.hu/video/Vinnie_Jones_megmenti_az_eleted

Ez volt már? Szerintem én kb. ennyire tudnék emlékezni vészhelyzetben.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.21. 20:16:33

@egy semleges ember: Sajnos igazad van, a "sajnos megesik" jelszóval leírható hozzáállás a legnagyobb baj a gyakorló orvosokkal. Állítólag nekik minden élőn minden tudásukkal meg kell próbálni segíteni. Egy életképtelen koraszülöttet teljes erővel életre pumpálnak, egy megbetegedett élőre pedig azt mondják, hogy "megesik", hogy meghal. És eközben nem azt látja a hozzátartozó, barát, szemtanú, hogy az orvos elkomorul azért, mert ott volt, és nem tudott győzni a halál felett, hanem hogy azt mondja, elég nyeglén, hogy ilyen sajnos megesik, nem kell cirkuszolni. És eközben esetleg még csak az ujját sem mozdította a "megesik" elkerüléséért.

Rendes esetben az orvos lelkiismeretessége elegendő lenne ahhoz, hogy megtegye, amit megtehet. Én ismerek olyan orvost is, bár nem várom, hogy mindenki pont olyan legyen, mint ő, akinek tényleg kevés a fizetése, magánbetege nincs, a szakja miatt nem is lehet, nem kaszálja a hálapénzeket sem, és ezért nem gyógyít hanyagul, mondva azt, hogy ennyi pénzért mit a francot várnak tőle. Orvosnak ment, remélhetőleg nem a jó fizetés reménye volt erre az egyetlen oka.

Ha az orvos beleszarik az egészbe, azért nem vonják felelősségre. Még annyira sem, mint egy kőművest, amikor ledől a fal. Pedig az orvos közvetlenül emberek életét teszi kockára a nemtörődömséggel. De nem büntetik, sem törvénnyel, sem szakmán belül. Ez érthetetlen, és nagyon irritáló. Egy beteg ember mellett a hozzátartozó rémült, kétségbeesett, és nem fog tetszeni neki, hogy az orvosnak nincs elég kedve egy alaposabb vizsgálódáshoz. Ahogy az sem tetszik, hogy nincs pénz a megröntgenezéshez, begipszeléshez, egy műtétről már nem is beszélve. Az orvoslás nemlehetne egy meló, amit elvégez az illető úgy, ahogy. És ha nem sikerül, akkor ilyen "sajnos megesik". Ezt nagyon szomorú dolog leírva látni.

Tarovics 2012.02.21. 20:23:06

@marand22: Mint ahogyan nincs háziorvosi ügyelet Ausztriában, Németországban, stb.
ne keverd ide az USA rendszerét, mely a világ egyik legrosszabb rendszere (talán csak a mienk rosszabb:-)))
Elég ha a hsz tényközléseit cáfolod.
A sürgösségi betegellátást az OMSZ-nak kellene végeznie. Nem egy háziorvosnak, aki ugyan tanult oxiológiát, de koránt sem a szakma mestere. Nincs semmilyen tapasztalata, eszköze, szakember segítsége.
ha holnap megnövelik az OMSZ éves klt-jét 4 milliárddal, akkor képes lesz a mainál nagyságrendekkel jobb sürgősségi ellátást biztosítani.
A háziorvos napjainkban is csak annyit csinál, hogy kimegy, és amennyiben valóban sürgősségi ellátásra van szükség 8az esetek 2%-ában), úgy hívja a mentőket.
Ez minimum 15 perc késedelem!!!
Szakmailag, gazdaságilag is hülyeség a mai rendszer.

Irkutszk 2012.02.21. 20:24:37

@Shriffle: Csak annyit tennék ehhez hozzá, hogy a gyógyszerek ára az állam és a gyógyszergyárak alkujából származik, kisebb ország, rosszabb alkupozíció felállással. Ettől még van alkupozíciónk, csak épp az USA-hoz hasonlítani sem lehet.

upsalla 2012.02.21. 20:29:42

@Androsz:
Tévedsz, ha azt gondolod, hogy nem vonják felelősségre! Aki gyakran követ el hibát, és nem törődöm a munkája, az előbb vagy utóbb belefut olyan hozzátartozóba, aki nem hagyja a dolgot annyiba! Egyébként a nemtörődöm orvost a kollégái sem szereteik. Én a fent említett "másik történet miatt" feljelentést tettem, és mint sértett, megtekinthettem a tanúvallomásokat. El sem hinnéd, hogy az orvosról a saját kollégáinak micsoda véleménye volt, és el is mondták. Én akkor láttam, hogy Nekik is teher egy közösségben a szar kolléga.

Dr.laikus PhD 2012.02.21. 20:34:26

"@Androsz:
Egy életképtelen koraszülöttet teljes erővel életre pumpálnak, egy megbetegedett élőre pedig azt mondják, hogy "megesik", hogy meghal."

Mondod, te....
Ja, mert nem téged érint?

"A beteg azért halt meg, mert a kezdeti tünetei nem utaltak súlyos betegségre. Szerencsétlen dolog, de sajnos megesik."

Mondja ezt az orvos és nem jó kedvéből, csak tárgyilagosan.

Érdekes, hogy én a te véleményed találom rettentő embertelennek. :((

juliska1960 2012.02.21. 20:47:11

csak néha benézek ha marhaságot látok: A 25% nem sulyos hanem a gondatlanság az empátia hiány,a felelőtlenség, a nem törődömség az okozza a felismerhetetlenséget!!!!

szabidoki 2012.02.21. 20:58:42

@egy semleges ember: ez nem lelketlenség, ez tárgyilagosság. Az emberek meghalnak, mert betegek, a legjobb kezelés ellenére is - a magyar egészségügy meg ezer sebből vérzik.
A nagy baj az, hogy akiknek az egészségügy rendbetétele lenne a dolguk, azok még inkább a mélybe taszítják segítség helyett, a hozzád hasonló egybites kommentelők meg hőbörögnek az orvos modora meg a huzatos kórterem miatt, és nem látják, hogy ez nem az oka az egészségügy szomorú helyzetének, hanem inkább következménye.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.21. 20:59:30

@Dr.laikus PhD: Az embertelenséggel arra utalsz, hogy az életképtelen csecsemő életre erőltetése, nem csekély eséllyel egy részben nyomorék életre, nekem nem tűnik jó dolognak? Igen, ezt mások is szokták embertelennek tekinteni. Olyanok, akik egy minden porcikájában lebénult embertől is Isten nevében tagadják meg a megváltó halált, büszke lévén az emberségükre. Helyet persze nem cserélnének vele egy napig sem, de az élet persze szent és mindenek feletti. Megjegyzem, egy beteg felnőtté is az lenne.

Én embertelen vagyok, ezért én azt remélném, hogy az orvos erőfeszítést tesz az élő, és még értékes életet élni képes ember életben tartására.

@upsalla: "Aki gyakran követ el hibát, és nem törődöm a munkája, az előbb vagy utóbb belefut olyan hozzátartozóba, aki nem hagyja a dolgot annyiban."

Látod, szerinted ellenőrzés az, hogy aki GYAKRAN követ el mások egészségét vagy életét veszélyeztető vagy követelő hibát, azt ELŐBB-UTÓBB előveszik, de akkor is csak azért, mert egy hozzátartozó nem hagyja annyiban. Hát ez pompás, ezt nevezem a felelősségteljességre ösztönző eljárásmódnak. Egyébként pedig amikor az igazgató belső vizsgálatot rendel el, érdekelne egy kimutatás arról, hogy az ezek szerint kivizsgálásra már okot adó baleset vagy halálesetek vizsgálata milyen arányban mutatta ki, hogy a nővér vagy az orvos szemét módon nemtörődöm volt, és többet nehogy még egyszer egészségügyi munkát végezhessen. És milyen arányban mondja az igazgató, hogy "sajnos megesik".

Nem az baj ám, ha emberek meghalnak kórházban és máshol. Ilyen valóban történik naponta számos esetben, az élettel a halál is együtt jár. Hanem az, ha az orvos esetleg megmenthette volna, ha megteszi, amennyit akkor megtenni tudott volna, és nem tett meg. Amikor az ügyelet és a mentőszolgálat pingpongozik a beteggel, kórházról kórházra járkálnak egy súlyos állapotban levő emberrel, és így tovább.

Dr.laikus PhD 2012.02.21. 21:09:26

@Androsz:

A saját feltételezéseid rabja vagy.
Egyetlen gondolat sem tény, de azért te Istent játszol.
Gondolatban mindenképpen.

Valószínű nem volt koraszülött gyermeked akit életre kellett kelteni, nem volt halálosan beteg hozzátartozód aki a reménytelenségben is élni akar.
És van aki nem, de ő inkább lelkileg beteg, mert a fájdalmat csillapítani lehet.

Lehet filozofálni ezen, mert remélem csak ezt teszed, de a valóság más.

Ott gondolkodni kell, szabályok vannak, megtanult statisztikailag azonos tüneteket produkáló betegségek.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.02.21. 21:13:41

@juliska1960: a 25% az nem súlyos égés??? adj kérlek egy linket ahol ez hivatalosan le van írva. ha ez IV fokú égés akkor pont 25x4=100% halálozási esély.
persze ez kombinálódhat gondatlansággal. az empátia nem tudom mivel segítette volna a gyógyulást? a súlyos égettek túlélését egy egyedüli tényező javítja: a PÉNZ a nagyon sok pénz, sok millió forint a kezelésre.
"a nem törődömség az okozza a felismerhetetlenséget" ezt nem teljesen értem? arra akarsz célozni, hogy a nemtörődömség okozta azt, hogy nem lett felismerve? hát nem feltétlenül, az okozta, hogy egy prokalcitonin szint mérése ha jól emlékszem 8000 forint más drágább vizsgálatokról ne is beszéljünk.

Shriffle 2012.02.21. 21:24:50

Még ha háziorvos ügyelne. De sajnos a legritkább esetben van háziorvos a háziorvosi ügyeleten. Sokkal gyakoribb, hogy az orvoshiány miatt (és mert a háziorvosok jórésze köszöni szépen jól megél a praxisából, és nem hiányzik neki éjszakénként többszöri ébresztés (mert pl valaki gyereke belázasodott, és a kedves szülőnek gőze nincs a lázcsillapításról.) Sokkal inkább jellemző hogy 1-2 év "szakmai" tapasztalattal rendelkező rezidensek vannak az ügyeleten. Ha vannak. Van ugyanis olyan ügyelet, ahol előfordul hogy nincs orvos. Olyankor a nővér betegirányítást játszik, miközben mindenki őt b..tatja a mentőktől, a hozzátratozón át a szakmai felügyeletig.
A jó szó, egy mosoly, egy kis udvariasság nem kerül pénzbe, és itt sokat kell még fejlődnünk amíg nyugati szomszédainkat utolérjük. De amikor a 3. napot dolgozod végig úgy, hogy közben nem hogy nem voltál otthon, hanem egy éjszakát sem aludtál át, és csak a sokadik duplakávé tartja még benned a lelket nehéz mosolygósnak lenni. Ügyeltem én folyamatosan öt napot. És az volt az a pont ahol nálam betelt a pohár. Azóta a hónap felében külföldön dolgozom, 2 hetet meg otthon. A család is többet lát pihentebb is vagyok, és az sem fenyeget, hogy hullafáradtan elnézek valamit, amibe esetleg belerokkan valaki.
Ugyanakkor a hazai nővéreknek-orvosoknak nem ártana kimenni egy rövid időre nyugatra, hogy egy kis jómodort tanuljanak. Mert a minősíthetetlen viselkedésre nem mentség a fáradtság. És tudomásul kéne végre venni, hogy az orvoslás is egy ugyanolyan szolgáltatás mint bármi más, csak sokkal nagyobb a tétje. Viselkedni pedig tudni kell. Nem csak a munkában, hanem a magánéletben is.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.21. 21:26:29

@Dr.laikus PhD: Rossz duma, doktor. A koraszülött-ügyet hagyjuk a vallásotokra, itt most nem ez a téma.

Ám ez a 46 éves ember nem halálos beteg volt, aki ennek ellenére élni akar, hanem egy középkorú férfi, akinek szívrohamra utaló baja lett, és meghalt. Ismerve a tényeket általában, meg merem kockáztatni, hogy ha negyed óra múlva már orvos vizsgálja meg, a férfi életben maradhatott volna. És még egészségben lehúzhatott volna 20-30 évet. Értesülésem szerint ennek az elérése az orvosok esküvel fogadott feladata.

Ha az orvos megvizsgálja, és kiderül, hogy nem szívrohama van, hanem valami olyan, ami ellen egyszerűen nem lehet mit tenni, akkor azt mondom, és a levélíró is azt mondta volna, hogy ez csapás, védhetetlen, és nem marad más, mint a gyász. Az orvosoknak abból kellett volna kiindulniuk, hogy a hasonló tünet alapján ESÉLYES egy szívroham, ezért megnézzük, hogy nem szívroham-e. Mert ha igen, akkor a beteg megmenthető. Ha viszont nem, akkor arra lehet mondani, hogy megesik.

Nem derül ki a levélből, hogy megvolt-e a lehetőség arra, hogy a beteggel ennél alaposabban foglalkozzanak. Az, ha a mentőügyelet az orvosi ügyeletre küld akkor is, ha már tudhatja, hogy az illető prólkozott vele, és nagyobb késést ígértek neki, mint amit a mentő végül teljesíteni tudott, hát ez nem emlékeztet arra, hogy nosza, mentsünk meg egy haldoklót. Nem "halálos beteget", Dr.cinikus PhD.

A következetes és alapos felelősségrevonás kapcsán esetleg meg lehet tekinteni ezt: index.hu/belfold/2012/02/21/elnezte_a_cukormerot_meghalt_a_beteg/

A hiba megtörtént, különben nem került volna ügyész elé az ügy. Már csak az érdekel, hogy mi lesz a felelősségrevonás eredménye. "Sajnos megesik"? Egyáltalán kap az orvos valami büntetést azért, mert egy tanulatlan barom, vagy esetleg azért, mert a cukros víz benyomása után talán túl korán hagyta ott a kétséges sorsú beteget? Nem szükségképpen igazságszolgáltatási, "állami" büntetést, hanem szakmait, munkahelyit, testületit? Kötelezték már valami tanfolyam elvégzésére, ahol tisztázhatja néhány műszerről, hogy mire való?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.02.21. 21:30:31

@Shriffle: aki kimegy nyugatra az soha nem jön vissza mert rájön, hogy a milliós fizetés, a 40 órás munkahét, a jó munkakörülmények és a civilizált betegek azok csak nyugaton vannak, magyarország a balkán

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.02.21. 21:32:54

@Androsz: nem valószínű, hogy megmenekül a beteg, aki 1 órát nem bír ki orvosi ellátás nélkül az nem valószínű, hogy túléli. itt 15 perc alatt senki nem tudott volna odaérni, a mentő el volt foglalva és a háziorvos is.
a másik eset meg asszem már ki lett vesézve a fórumon

Shriffle 2012.02.21. 21:47:05

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Nem sok olyan barom van mint én az biztos. Viszont irtál valamit amit a sokaknak meg kéne szívlelni. És az a "civilizált beteg" mint fogalom. A többség itthon is az, de több a civilizálatlan beteg itthon sajnos, akinek csak jogai vannak, de kötelezettsége semmi.

Dr.laikus PhD 2012.02.21. 21:47:21

@Androsz:

A vallásomat hagyjad, mert arra ugrom. :DD

Laikus vagyok a javából, kis biológiai ismerettel, gyerekekkel, lassan unokákkal, élettapasztalattal, súlyos és nem súlyos betegségeken túl és benne.

Honnan a büdös fenéből tudod, hogy ha 3 percen belül orvos látja életben marad?
46 évesen elmenni (feltételezhetően infarktusban, mert még ezt sem tudjuk) nem az a kategória amikor megmenthető a beteg.
Amit tanulni lehet az mindenképpen az, hogy némi ismeretünk legyen, mikor kell elcibálni a makacs családtagot szakemberhez.

Ugye utólag mindenki okos, de már előtte való nap sem érezte jól magát. Nem ment orvoshoz, pihent maga sem gondolta - miért is tette volna? - hogy közeleg a vég.

Én lennék cinikus?
Nem vagyok az. Kiveszekedtem én itt már magam.
Két év alatt bőven beleástam magam gyakorlatból beteg oldalon, figyelve és olvasva az orvos oldalát.
Van mit néznem értenem, mindkét oldalon.
Én nem gondolkodom elképzelt és szörnyülködve kívülállóként, hanem a bőrömön tapasztalom.

Feljelentésre ügyész elé kerül minden hiba, ráadásul orvos hozzátartozó tett feljelentést. Majd lesz orvosszakértő, el fogják marasztalni, de van róla bejegyzés írj oda, itt másról érdemes beszélni.

Moan 2012.02.21. 21:53:03

Nekem még rossz tapasztalatom a dokikkal, nővérekkel, stb nem volt. Ez jó. De az is biztos, hogy ha én járnék így mint a posztoló (vagy pár kommentelő itt) akkor a felelősnek már felesleges lenne tartós tejet vennie...

egy semleges ember 2012.02.21. 21:55:09

@szabidoki: Nos, ha az Ön stílusában szeretnénk kommunikálni, azt írnám:

"Te egybites szerencsétlen, nem is akarod megérteni, hogy a te munkád alanya nem egy kiló nyers hús, szögvas vagy kutyaeledel, hanem egy emberi lény??? Ha ez nem jön le Neked, vagy nem tudod/akarod elfogadni, te egybites egyszerű, akkor menj hentesnek, lakatosnak vagy kutyaeledel árusnak és ne kérd senkin számon a nemlétező előjogaid."

De nem akarok az Ön stílusában kommunikálni, ez méltatlan lenne az orvostársadalom 99%-val és a többi egészségügyi dolgozóval szemben.

szabidoki 2012.02.21. 22:17:54

@Androsz: egyrészt a betegnek az elmondottak alapján nem volt szívrohamra utaló panasza - másrészt komoly indok nélkül senki nem hal meg, vagyis halálos beteg volt, csak nyilván kivizsgálatlanul maradt - gondolom nem mostanában járt a háziorvosánál.

szabidoki 2012.02.21. 22:20:34

@egy semleges ember: a hozzászólásod ékes bizonysága annak, hogy nekem van igazam. Tudom, hogy nem ez lett volna a cél, de hát így alakult...

egy semleges ember 2012.02.21. 22:30:43

@szabidoki: Biztosan igaza van, gondolja nyugodtan ezt, legalább megnyugszik.

Ez az igazi rákfenéje az egészségügyi rendszernek, hogy az általános és elfogadhatatlan - főképp pénzügyi okokra visszavezethető - nyomort ilyen emberek súlyosbítják, akiknek semmi helye nem lenne ott.

Értem én, hogy fásult, értem én, hogy keveset keres, értem én, hogy túlterhelt, értem én, hogy csalódottnak és átvertnek érzi magát, de elfogadni mégsem lehet, hogy ennek a hozzá segítségért forduló ember lássa kárát.

Lassan írom (újra), hogy megértse: az empátia nem pénzkérdés.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.21. 22:41:04

@szabidoki: "komoly indok nélkül senki nem hal meg, vagyis halálos beteg volt,"

Hallottál olyanról, hogy valaki repülőgépen sok órát ül komolyabb mozgás nélkül, és EZÉRT amikor felkel, meghal trombózisban? (Olvass utána, létező kockázattá minősítették.) És olyanról, hogy egy cseh hokis rutinszerűen ütközik valakivel, aztán eldől, és meg is halna, ha észre nem veszi az ott levő orvos, hogy hátracsúszott a nyelve? És olyanról, hogy valaki evett egy szendvicset, amelyben valami újfajta fűszer volt, amiről nem is sejtette, hogy allergiás rá, így aztán megfullad, mire a mentők kiérnek, ha nincs ott egy orvos, aki a szokásból magával hordott táskából megmenti valami késlekedés nélkül beadott injekcióval? (Ott voltam, és az illető húsz éve kitűnő egészségben él a szerinted halálos betegsége ellenére.) Cukorbetegségről hallottál? Esetleg ezt is halálos betegségnek tartod? És halálos betegség szerinted a szívroham is, amelyet megszüntetve az illető sok éven át rendes életet élhet, ha betart néhány betartható tanácsot? Ember, te inkább ne mondj marhaságokat, ha okosságok most hirtelen nem jutnak eszedbe. Bizakodom abban, hogy nem vagy igazi orvos, mert akkor mindenkire kimondanád, hogy halálos beteg, tehát menthetetlen, aki csak rosszul lesz.

@Dr.laikus PhD: "már előtte való nap sem érezte jól magát. Nem ment orvoshoz,..."

Ha orvoshoz ment volna azzal, hogy nem érzi jól magát, mit csinált volna vele a nagy tudású orvos? Ugye nem akarod azt sugallni, hogy alapos kivizsgálásra utalta volna, ahelyett, hogy fáradtan legyintett volna, vagy éppen lehordta volna, hogy nem ér rá mindenkivel foglalkozni, aki egy kicsit rosszul érzi magát? És amikor másnap még rosszabbul lesz, akkor nem mondta volna az orvos, hogy tegnap már megvizsgáltam, nincs magának semmi baja, csak beképzeli?

Az orvosok utólag mindig okosok, hogy időben kellett volna orvoshoz menni. Tíz perc múlva meg azt hallom, hogy túlzsúfoltak a rendelők. Sőt, fizettessünk valami piti összeget minden beteggel, hogy leszoktassuk őket a minden apróságért való orvoshoz szaladgáláshoz.

Gorombaságot nem akarok írni, szépet meg erre már nem lehet.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.21. 22:44:47

@egy semleges ember: "az empátia nem pénzkérdés."

Hozzátéve, hogy ne menjen orvosnak, aki nem akar orvoshoz méltón dolgozni. Ha jól akar keresni, menjen brókernek. Vagy ha orvos, és jól akar keresni, éppenséggel elmehet Ausztriába, de akkor tessék az egyetemet is Ausztriában elvégezni. Különben egy mocsok ingyenélő, akinek kapni nem volt szégyen, de azt visszaadni már nem esik jól. Egyébként akik az utóbbi években szerezték meg a végzettségüket, azok sejthették volna, hogy mostanában nem esedékes itt a jó élet.

Fergio 2012.02.21. 22:44:57

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Nem nehéz felfogni, hogy nincs mentő, de sajnos megint nem értetted meg, annak a lényegét, amit írtam. Tehát akkor még egyszer: nem azzal van probléma, hogy nincs mentő, hanem azzal, hogy az ember fizeti a nemlévő orvosi szolgálatot. (Nincs elég orvos, nincs mentő, heteket kell várni egy-egy fontosabb kivizsgálásra, műtétre, fizesss TB-t, és azért hálapénzt is, ugye ismerős?)
Szóval ne gyere nekem azzal, hogy mi van külföldön, mert baromira nem érdekel, mivel én itt élek. A másik kérdés, hogy egy beteg bejelentésére mi a kellő reagálás az ügyeletes, mentős diszpécsertől? Az, hogy hívd a másikat? Ez így jó? (És ennek semmi köze még ahhoz, hogy van-e mentő, vagy sem...)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.02.21. 22:59:33

@Fergio:

"nem azzal van probléma, hogy nincs mentő, hanem azzal, hogy az ember fizeti a nemlévő orvosi szolgálatot. (Nincs elég orvos, nincs mentő, heteket kell várni egy-egy fontosabb kivizsgálásra, műtétre, fizesss TB-t, és azért hálapénzt is, ugye ismerős?)"

Ez azt jelenti, hogy egyáltalán VAN mentő, VAN kórház, és VAN műtét, összességében meglehetősen olcsón.
____________________
" A másik kérdés, hogy egy beteg bejelentésére mi a kellő reagálás az ügyeletes, mentős diszpécsertől? Az, hogy hívd a másikat? Ez így jó? "

Már leírták: a jelenlegi kettős rendszer rossz.
De ha a mentős diszpécsernek olyan tüneteket mondanak, melyek alapján nem tűnik mentőt igénylőnek a betegség, akkor a sima ügyelethez fogja irányítani a bejelentőt. Ez a szabály.

Moan 2012.02.21. 23:01:27

@Fergio:

Erről jut eszembe: Ha egy tűzesetet jelent be valaki, a tűzoltó felteszi azokat a kérdéseket, amikkel szinte teljesen pontosan fel tudja térképezni, mivel is van dolga. Még azt is, hogy kamu, vagy igaz. Felmerül bennem a kérdés, hogy ha az ügyeletes "profi", "képzett", "rutinos", vagyis nem dilettáns, nemtörődöm, közönyös, fásult, akkor nem tud feltenni olyan kérdéseket, amikkel felmérhetné a baj komolyságát?
...és tényleg ne menjen orvosnak/egészségügyi dolgozónak olyan, aki nem akarja/tudja a munkáját 100% odaadással végezni. Az keressen más hasznos elfoglaltságot.

Fergio 2012.02.21. 23:12:58

@radiologus.hu:
"Ez azt jelenti, hogy egyáltalán VAN mentő, VAN kórház, és VAN műtét, összességében meglehetősen olcsón."

Akkor örüljünk. Kérlek mondd majd meg ezt a jó hírt annak is, aki 2 hónapot várt iszonyú fájdalmak közt arra, hogy megműtsék a lábát. (Asztmás volt, szteroidot írtak fel neki éveken keresztül, aztán a csontjai nem bírták...)

"De ha a mentős diszpécsernek olyan tüneteket mondanak, melyek alapján nem tűnik mentőt igénylőnek a betegség, akkor a sima ügyelethez fogja irányítani a bejelentőt. Ez a szabály."

Az ügyeletes meg a mentőshöz. Gratulálok. Bocsánat, de mindenki azzal takarózik, hogy minden azért van, mert nincs pénz az egészségügyben. De a rossz szabályokat meg lehetne változtatni pénz nélkül is, nem?
Gyerekkoromban sokat betegeskedtem, és ha az anyám szólt a dokinak, hogy lázas vagyok, és nem megy le a lázam, ott volt 20 percen belül. Szóval arra célzok, hogy van különbség ügyeletes és ügyeletes közöt...

Fergio 2012.02.21. 23:21:32

@Moan:
igen, én is ezt pedzegettem, de erre a kérdésre nem kaptam konkrét választ, csak annyit, hogy melyik csapatnak kire kell továbbítania beteget. meg hogy nincs mentő. de még senki sem írta, hogy tényleg, az az ügyletes megnyugtathatta volna a családot, vagy elmondhatta volna, hogy mit tegyenek ha ez és ez a helyzet...
de hát erről nem esik szó.

Almandin 2012.02.21. 23:27:49

@Hohó60: Sőt, ha igaz, amit leírsz, sok a szadista is!

egy semleges ember 2012.02.21. 23:31:33

@Fergio: most komolyan, miért fájna az itt lévő orvosok egy részének, ha leírná, hogy hát, tényleg, lehet hogy ezúttal nem tökéletesen járt el a kollégánk? Miért érzik többen azt közülük, hogy leesnének az Olümposzról, ha beismernék, hogy ők sem tévedhetetlenek?

Abszolút igazat adok mindenkinek, aki a pénzhiányra panaszkodik az ágazatban, ez szörnyű és gonosz dolog, de ettől még emberek vannak az ellátói és az ellátotti oldalon is.

szabidoki 2012.02.21. 23:33:34

@Androsz: amiket felsorolsz, létező dolgok ugyan, de egyrészt törpe minoritást képviselnek az összhalálozásban (nota bene, a repülősök nem trombózis hanem embólia miatt halnak meg, ha egyáltalán), másrészt nem rémlik a posztból, hogy apuka egy hosszú repülőút után fűszeres szendvicset majszolgatva jéghokis ütközés után lett volna rosszul, vagyis jó eséllyel volt kivizsgálatlan, kezeletlen alapbetegsége. Arra sincs semmi garancia (sajnos) hogy ha elsőre kimegy a mentő, akkor meg lehetett volna menteni. A szívrohamot meg nem lehet csak úgy "megszüntetni", (sajnos) nem ilyen automatikus a dolog - arról nem is beszélve, hogy igazából a posztból nem derül ki, hogy mi volt a halál oka.
@Fergio: a szabályt ingyen meg lehet változtatni, de a következmények már nem feltétlenül olcsók. Ha a háziorvosi ügyeletet megszüntetik, és a helyét beszántják sóval, akkor egyrészt fejleszteni kell(ene) a mentőkapacitást, másrészt fejleszteni kellene a sürgősségi osztályok számát és teljesítőképességét, hogy el tudják látni azokat a betegeket, akik előzőleg az ügyeletre mentek/őket hívták volna. Persze amilyen a kormányzati logika, simán meglépik, hogy bezárják az ügyeleteket mindennemű egyéb fejlesztés _nélkül_, aztán majd nyilván lesz még több panasz, hogy "nem jött a mentő", meg "sokat kellett várni a sürgősségin".

Fergio 2012.02.21. 23:42:13

@szabidoki:
nem arra gondoltam, hogy meg kellene szüntetni a háziorvosi ügyeletet, mert annak semmi értelme nem lenne, az nagyon jó, hogy van. Csak mondjuk az ügyelet ne küldje a beteget a mentősökhöz, ha onnan tolták át. Mondjuk lehetne olyan szabály, hogy az ügyeletesnek megfelelő ellátásról kell gondoskodnia, mondjuk rögzíthetnék a telefonokat is, mint oly sok helyen...Nem feltétlenül arról van szó, hogy ki kell menni minden esethez, de legalább próbálja meg az adott helyzetet megoldani ha máshogy nem megy, akkor telefonos segítséggel... lehet, hogy bizonyos esetekben többet jelentene, mint hogy "nincs mentő"...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.02.21. 23:58:16

@Fergio:

"Akkor örüljünk. Kérlek mondd majd meg ezt a jó hírt annak is, aki 2 hónapot várt iszonyú fájdalmak közt arra, hogy megműtsék a lábát."

Konkrétan az a jó hír a számára, hogy nem 12 hónapot várt a műtétre, csak 2 hónapot.

És hogy egyáltalán volt sebész, aki megoperálja.

Ennyi pénzből ezt a szintet lehet kihozni. Lesz még sokkal rosszabb is, készülj fel rá.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.02.22. 00:01:52

@Fergio:

Nem értek veled egyet, a háziorvosi ügyelet a jelen formájában puszta pénzpocsékolás.

Előttem számosan leírták, hogy miért.

Fergio 2012.02.22. 00:08:39

@radiologus.hu:
Értem, honnan fúj a szél. De erre nem ez a jó válasz.

Ha hozzátennénk a sok hálapénzt, amit az orvosok kapnak és nem adóznak belőle, akkor biztosan lenne rá pénz, nem? De.

Azokat a lelkiismeretes dokikat sajnálom - nem rosszértelemben -, akik nem fogadnak el semmit, és csak a havi pénzükből dolgoznak. Azokat, akik fél óra nőgyógyászati kezelésért 10.000 kérnek el, azokat bocs, de nem tudom megérteni.

Sajnos az egészségügy nem biznisz nálunk, ezért van inkább pénz a Fradi pályára, meg a debreceni pályára. Ahelyett, hogy azt az x milliárdot az egészségügyre költötték volna.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.22. 00:12:15

@szabidoki: "a repülősök nem trombózis hanem embólia miatt halnak meg, ha egyáltalán"

Erre valóban nem sok esélyük van. Én viszont a repülőgépen messzire utazó utasokról beszéltem.

"Arra sincs semmi garancia (sajnos) hogy ha elsőre kimegy a mentő, akkor meg lehetett volna menteni."

Látod? Ez az, amit nem értünk. Nem várjuk a garanciát. Csak azt, hogy kijöjjön, mert a megmentése nagyon megérhet egy próbát, hiszen egy szívroham vagy stroke vagy más ilyen villámcsapásszerű rosszullét ELÉG sokszor élhető túl ahhoz, hogy érdemes lehessen kimenni érte. Minden egyes ember élete szent és megmentendő, ugye, még a halálraítélté is, sőt, az öngyilkosé is, anélkül, hogy megkérdeznénk, neki valóban hiányzik-e a visszakapott élete. Akkor egy középkorú férfi, aki nagyon rosszul van, sápad és minden, esélyt ad az aznapi jócselekedetre egy elhivatott egészségügyi melósnak.

A szívrohamot meg lehet szüntetni, csak a beteg talpraállításához van szükség további gondoskodásra. Arra utólag már ráérnek gondolni, először talán az életét kellene visszaadni.

Az pedig, hogy nem derült ki, mi volt a halál oka, már önmagában is probléma. Hiszen nem volt ott orvos vagy hozzáértő ápoló, aki legalább azt megmondta volna, hogy miben fog meghalni az illető mindjárt. Ha lett volna ott valaki, most tudhatnánk, mi volt az állítólagos halálos betegsége a szerencsétlennek.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.02.22. 00:16:06

@Fergio:

Te miféle "sok hálapénzről" beszélsz?

Fergio 2012.02.22. 00:20:00

@radiologus.hu:
Számosan leírták, mégsem változik semmi.

De ha már ott tartunk, hogy mi a jó és mi a rossz, akkor válaszolj kérlek arra a kérdésemre is - amit mindíg átléptek -, hogy vajon lehetne-e pozitívabban hozzáállni egy-egy olyan esethez, ami nem tűnik elsőre életveszélyesnek? (Ahelyett, hogy "hívja a mentőket", vagy "ja már hívta, akkor hívja az ügyletet")

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.02.22. 00:20:48

@Androsz:

"Nem várjuk a garanciát. Csak azt, hogy kijöjjön, "

Nincs elég mentő arra, hogy minden "rosszul lévő és sápadt" emberhez kimenjenek. A "rosszul lévő és sápadt" emberhez kiküldött mentő nagyon nagy eséllyel nem kezdődő keringésösszeomláshoz megy ki, hanem mondjuk egy ronda gyomorrontáshoz.

A nagy eséllyel fennálló ronda gyomorrontáshoz "napi jócselekedetből" kiküldött mentő viszont nem megy az elütött gyerekhez, aki ott vérzik az út szélén.

Dönts: kihez menjen a mentő? 1 mentőautód van.

Fergio 2012.02.22. 00:23:30

@radiologus.hu:
most ne csinálunk úgy, mintha nem tudnád miről beszélek... pl. arról, hogy egy szülés 100.000, meg hogy egy kisebb műtét min. 20.000. Zsebbe. Áfamentesen. Erről beszélek.
Meg a magánpraxisokról, amiről nem kapok sohasem számlát.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.02.22. 00:27:31

@Fergio:

"vajon lehetne-e pozitívabban hozzáállni egy-egy olyan esethez, ami nem tűnik elsőre életveszélyesnek?"

Nehéz a válasz erre a kérdésre: számos súlyos betegség teljesen hétköznapinak tűnő panaszokkal és tünetekkel jár. Például a szívinfarktusok kis része gyomorpanaszok, hányinger, hányás képében jelentkeznek.

Mégsem viszünk minden hányingerrel küzdő embert a kardiológiára. Pedig a fentiek alapján elvileg nem ártana.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.02.22. 00:29:36

@Fergio:

És szerinted hány nőgyógyász és hány jól menő sebész dolgozik Magyarországon? 30 ezer? :-)

A magánrendelésen adnak számlát, a legtöbb hely ezer és egy egészségpénztárral van szerződésben. Csak szólj, hogy milyen névre kéred, és máris pattan a recepció.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.02.22. 00:30:56

@Fergio:

"Áfamentesen"

A humán egészségügyi szolgáltatás tárgyi adómentes. :-)

(tudom, hogy csak elírás volt a részedről)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.22. 00:40:09

@radiologus.hu: Volt most ilyen döntési kényszer? És máskor, amikor az említett életképtelen koraszülött csecsemő életre lehelése köti le az eszköz- és pénzkapacitást, a lábát tört kisgyereknek viszont már nem tudnak gyógyszert adni, mert nincs?

Nem kell ilyen, demagóg irányba is elvezetni képes szituációkkal kínlódnunk. Nem kell kimenni, ha az ügyeletes szakszerűen irányzott kérdésekkel valószínűsíti a gyomorrontást a szívrohamnak látszó tünetek ellenére. És készüljön hangfelvétel róla, amelyet akkor is ellenőrizni lehetne éppen, szúrópróbaszerűen, ha az elhunyt rokonai nem verik ki a balhét elkeseredésükben. Merthogy a bűn nem akkor válik bűnné, amikor leleplezik, ugyebár.

A gyomorrontásnak látszó dolog is lehet mérgezés, de lehet, hogy ezt még ott, helyben sem lehet megállapítani. Azt viszont igen, hogy az ügyeletes mutatott-e kellő érdeklődést a "beteganyag" újabb jelöltje iránt. És nem tudom, hogy miért nem lehet megoldani, hogy maga az ügyeletes küldje a mentőt, hogy ne a beteg kapkodó rokonának kelljen a mentőknek rimánkodni. Egymással gyorsabban is meg tudják beszélni a dolgot, addig pedig a rokon megcsinálhatja azt, amit az ügyeletes szakszerűen javasolt neki az esélyek növelése érdekében. Utópikus, elismerem, de néha jó ábrándozni.

Fergio 2012.02.22. 00:40:20

@radiologus.hu:
Értem. Gondolom, ha a beteget alaposan kikérdezik - mint a rendelőben -, akkor azért nagyjából ki lehet következtetni, hogy pl. egy 70 éves bácsi, akinek már volt infarktusa, és most hányingere van, mit ne tegyen, és mit javasolt, nem? A lényeg az lenne, hogy ne rázzuk le a beteget, hanem segítsünk neki. Én úgy gondolom, az az orvosnak is jobb érzés, hogy lelkiismeretesen foglalkozott valakivel, mint az, hogy nem... És ez megint nem a pénzről szól.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.22. 00:44:45

@radiologus.hu: "A magánrendelésen adnak számlát"

A magánfogorvosok ez alól kivételek lehetnek. Biztosan van erre valami szabály. Mert én fogorvostól még életemben említeni sem hallottam számlát. Sőt, az egyik nagyon megsértődött, amikor a közel százezres – ez nekem nagyon súlyos pénz – eljárás végén számlát szerettem volna kapni, hogy a TB-t megkérdezhessem, be tudnak-e szállni. A "máris pattan a recepció" nekem túlzásnak sejlik.

Fergio 2012.02.22. 00:49:48

@radiologus.hu:
bocsánat, de szerintem nem kell nagy számolási képesség ahhoz, hogy ha egy nőgyógyásznak van hetente 5-6 szülése, és van a kórházban mondjuk 3 nőgyógyász, akkor az a kórháznak elvileg 4 x 5 = 20 x 3 = 60 = 6 M Ft.
(ma jártam a Szt. Istvánban, és az alatt a 3 óra alatt amíg ott voltam 3 szülés történt.) Ezt most a dokik teszik el. Félre ne érts, nem sajnálom senkitől, de akkor ne menjen a nagy szomorkodás, hogy jajjaj, nincs pénz nincs pénz, és a főorvosok némelyike BMW-vel és Mercédesszel jár dolgozni.

Nem tudtam, hogy adómentes a humán eg. szolgáltatás. Akkor csak én vagyok akkora barom, hogy informatikusnak álltam, és tisztességgel fizetem az adókat. :o))

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.02.22. 00:52:22

@Androsz:

"Volt most ilyen döntési kényszer?"

Ez a döntési kényszer mindig, napi 24 órában állandóan fennáll.

Ha most kiküldöd a mentőt A helyre fölöslegesen, akkor a 2 perccel később, biztos okkal telefonáló B helyre nem tud menni.

Nem tudható, hogy mikor van ez a 2 perc.

Tudtommal az ügyeletesnek kell hívnia a mentőt, és annak kiérkezéséig a helyszínen kell maradnia.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.02.22. 00:54:53

@Fergio:

Nem a pénzről szól.

Az időről.

Simán megoldható, hogy mindenkivel 25 percet foglalkozzunk, majd óránként 10 perc szünetet tartsunk a megfelelő munkaképes állapotban maradásért (evés, ivás stb.). Ezzel a korrekt ellátással naponta 8 órában konkrétan 16 beteget látunk el.

De ha 45 beteget kellene ellátni, akkor mit tegyünk?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.02.22. 00:56:22

@Androsz:

Az adócsalás nem az én szakterületem. :-)

Ahol én eddig magánintézményben dolgoztam (vagy 6-7 helyen összességében az évek alatt), ott biz" pattant a recepció számlát írni.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.02.22. 01:01:16

@Fergio:

Több dolog keveredik benned.

1. Azt hiszed, hogy minden orvos szülészként dolgozik.

2. Azt hiszed, hogy minden egyes szülésért 100.000 forint fekete jövedelme van minden egyes nőgyógyásznak.

3. Kitűnően számolsz, csak hibás kiinduló adatokkal.

4. Gondold meg, hogy mondjuk a szolnoki kórházban mennyi pénz röpköd az 5. segílykés cigánygyerek után.

5. Az, hogy egy főorvos BMW-vel vagy Mercedessel jár dolgozni, teljesen normális dolog, az az abnormális, hogy van főorvos, aki nem.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.02.22. 01:03:13

@Fergio:

A humán egészségügyi szolgáltatás ÁFA-mentes (ami meglehetősen nagy problémát okoz csomó helyen).

Természetesen a leszámlázott bevételből rendesen kell a cégnek adózni, illetve az alkalmazottak is a fizetésükből adóznak.

Fergio 2012.02.22. 01:17:16

@radiologus.hu:
Értem a felvetést, és nehéz rá válaszolni. Sajnos nem vagyok orvos, ezért nem tudom, egy adott területen mennyien lehetnek naponta a betegek. Biztos van olyan terület, ahol 45-en. És biztos van olyan is, ahol csak 10-en. Az a baj, hogy ez egy 22-es csapdája, az orvosok a 45 betegtől kiakadnak, tökük tele lesz, a betegek meg azt érzik, hogy leszarják őket. Ráadásul fizetnek ezért, ami nekik sok - pl. nekem, aki 5 éve nem voltam orvosnál -, a dokiknak meg kevés. Csak itt van a böki. Ezekben a posztokban nem nagyon írnak a dokik arról, hogy "igen, igaza van a posztolónak, mert tényleg bánhattak volna vele normálisabban, de sajnos senkinek nincs ebben az országban türelme, és emiatt történt ez és ez." hanem azt írják, hogy a francos pofáját a betegnek, hogy mer betegnek lenni, és ha leüvöltik a haját, és nem látják el tisztességesen, még irogat is a blogba. Szóval ezt hiányolom. Az orvosokat értsék meg, hogy alulfizetettek és rengeteg a munkájuk, de a betegnek ugyanez nem jár. És ez nem Neked szól, hanem általánosn, akinek inge...

Shriffle 2012.02.22. 01:19:35

@Androsz: "És nem tudom, hogy miért nem lehet megoldani, hogy maga az ügyeletes küldje a mentőt, hogy ne a beteg kapkodó rokonának kelljen a mentőknek rimánkodni. Egymással gyorsabban is meg tudják beszélni a dolgot, addig pedig a rokon megcsinálhatja azt, amit az ügyeletes szakszerűen javasolt neki az esélyek növelése érdekében. Utópikus, elismerem, de néha jó ábrándozni. "
Ez hivatalosan így működik. Hogy van ügyeletes nővér (merthogy ő veszi fel a telefont) aki nem tartja be az tény. De ettől még a szabály az szabály, csak be is kéne tartani(tartatni).

Fergio 2012.02.22. 01:25:03

@radiologus.hu:

1. Azt gondolom, hogy amit írtam példa, az egy terület. És van még néhány a kórházban.
2. Nincs minden szülésznek 100.000, van akinek csak 60.000. Nem csak romák születnek. Akinek van pénze, éppen azért ad, hogy ne legyen komplikáció, mivel sajnos vannak történetek olyan szülészről, aki magasan leszarta a kismamát a szülés után, mert nam kapott pénzt.
3. a Kiinduló adat korrekt, leírtam a mai esetet.
4. Ilyen eset lehet. De van ennek a fordítottja is. Pl. az Uzsoki, ugyebár.
5. Ha az egészségügy menő biznisz lenne, akkor igen. De nem az. A bankároknál így van, mert rengeteget keresnek. Az orvosoknál meg vannak kórházak, amelyeket csak a lélek tart. BMW-re van pénz, kórházra nincs...

Fergio 2012.02.22. 01:30:35

@radiologus.hu:
Már bocsánat, de ha ÁFA mentes, akkor az adózás nem lesz eget rengető, mivel jelenleg az ÁFA jelenti az adó 80 %-át.
Én most mivel EVA-s vagyok a bevételem 37 %-t adózom, plussz fizetem magam után a TB-t, nyugdíjat, gépjárműadót. Nem hinném, hogy a magánpraxist végző egyszem orvos ennél többet adózna. Főleg, ha a kapott pénzt a vizsgálat után zsebre rakja.

Fergio 2012.02.22. 01:33:00

Elnézést, de elfáradtam. Örültem a vitának, voltak dolgok, amelyek elgondolkodtatak. Jó éjt.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.22. 01:33:09

@radiologus.hu: "Nem tudható, hogy mikor van ez a 2 perc."

Igen, ez a probléma, valóban. Én is tudom, hogy távol áll a megfelelőtől a felszereltség. És az egészségügyi személyzet létszáma is. Az egészségügyi személyzet hozzáállása is, sokunknak ez a gondja, és nem szimpatikus, amikor egyesek ez ügyben is a pénz hiányára kezdenek hivatkozni, ezredszer. Más munkát végzők sem keresik dagadtra magukat, de mégis elvárják tőlük a munkát, holott az ő rossz munkájukon legfeljebb némi anyagi veszteség keletkezne, mielőtt kirúgják őket. Az orvoslás nem tartozik ide.

A dilemmával viszont az a baj, hogy igaz, mégsem értelmes. Hiszen így semelyik esethez sem lenne szabad kiküldeni, mert bármelyik percben jöhet a telefon valami még súlyosabb és sürgetőbb esetről, és a kocsi inkább akkorra kellene. Ez nyilvánvalóan lehetetlenség, ezért inkább ki kell küldeni azt a kocsit egy már létező esethez, mint várni egy még nem létezőre. Nyilván egy gyomorrontáshoz nem kell mentő, nem erről beszélek, de egy szívrohamnak látszó, súlyos rosszulléttel járó esethez talán mégis.

De nem lenne feltétlenül szükséges mindig mentőt hívni. Az ügyeletes megkérdezheti a telefonálót, hogy kocsival el tud-e menni odáig, vagy a kórházig, mert ez lenne a leggyorsabb megoldás. Ha a dolog bejáratódna, lehetne az emberekben előre tudatosítani, hogy ez is számításba vehető. HA van hová vinni a beteget. Mert a kórház szívességet tenni érzi magát, ha befogad egy jöttment beteget. Nem az ő körzete, nincs beutaló, nincs keret, nem tudja elszámolni, máshol van ügyelet, mittudomén. EZT is meg kellene szüntetni.

És akkor megtörténhetne a következő eset: rokon telefonál, elhebegi, hogy haldoklik a családtag. Az ügyeletes feltesz néhány egyszerű és értelmes kérdést, és megpróbálja meggyőzni a kétségbeesett rokont, hogy adjon ezekre jó választ. Ha kiderül, hogy nem teljesen valószínűtlen az, hogy az eset sürgető, akkor fő a biztonság (ugye még az orvosok is hallották már ezt a szólást), ezért kérdezi, hogy hol laknak, és hogy a rokon kocsival el tudja-e vinni a beteget a ... pontra. Az ügyeletes remélhetőleg tudja, hogy oda legközelebb hol van sürgősségi ellátásra alkalmas intézmény. A rokon lelkére köti, hogy mit ne csináljon és mit csináljon, markoljon fel valami iratot és nyomás, sok szerencsét. Ő addig odaszól a kórház ügyeletesének, aki nem alszik, nem kefél, nem a szomszéd osztályon cseveg, hanem ügyel, hogy érkezik egy ilyen és ilyen beteg, neurodiffúzív szubsztanciális epilógia gyanúja merült fel, és ajánlja a kegyükbe szeretettel. Az éjszakás leszól a portára, hogy Józsi bácsi, mindjárt jön egy ilyen nevű, küldje ide, majd előveszi a mindentudó fonendoszkópot és vérnyomásmérőt, készülve a bevetésre. Ha esetleg ketten vannak, akkor az egyik le is mehet pár perc múlva az ajtóhoz, hogy a rokon ijedtében ne a pincébe vigye a haldoklót, és egyébként is sokat ér, ha azt látják, hogy törődnek a bajukkal. Nagyon-nagyon sokat.

Hát ennyi volt a mesém. Szerintem ez egy fillérrel sem kerülne többe. csak mindenki dolgozna a maga normális módján.

Azt pedig, hogy az ügyelet a rokonra bízza a mentő kihívását, a levélíró is állítja, és én is igazolom. Pedig az az ügyeletes, akivel én beszéltem, segítőkész és rendes ember volt, mégsem merült fel, hogy a mentőt ő értesítse. Rendszerré kéne tenni, megoldható lenne.

Ja, és ha nappal történik mindez, akkor nem is csak egy ember lenne a kórházban, aki bevethető éppen arra, amire kell. Én tudom, mert sokat láttam, hogy az ápolók között sok nagyon lusta van, aki jön-megy, és nem csinál semmit. Ő a veszteség, kár belé a fizetés, csak azt a látszatot kelti, mintha lenne valaki abban a munkakörben.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.22. 01:39:17

@Shriffle: Hivatalosan a jövedelem után adót is kell fizetni. De tudjuk, milyen sokan szívják pofátlanul a mi vérünket, mert mi, adózók adunk nekik, ők nem adnak nekünk, és még hencegnek is ezzel. Hivatalosan nem ez lenne, de a gyakorlatban ez van. Viszont a rendszer állítólag megpróbál tenni ez ellen. Megpróbálkozhatna a kórházak üzemelésének tisztába tételével is, ha akarna. Nem tudjuk, hogy akar-e, ez is a dologhoz tartozik.

Dr.laikus PhD 2012.02.22. 05:07:35

@Androsz:

Ne is gorombáskodj velem, mert nem köszönöd meg. ;)
Pontosan az a baj, hogy nem tudod kit okítasz ki.
A laikust, vagy éppen az orvost, a jobbikból abból a kategóriából aki a legtöbbet segített és te segítesz neki és teszel tönkre engem a beteget, hogy ide se nézzen és soha többet haza se jöjjön.

Egy minden alapot nélkülöző fikció amiből kiindulsz, ismeret nélkül, egy (1!)nagyon jó élménnyel a hátad megett, a többi bulvár hír a maga szenzáció éhségével és a legkevesebb igazság tartalmával.

Bulvár regényt írsz magadnak, ezért van némi igazság benne, a többi csak arra való, hogy felkorbácsolja az indulatokat, megosszon.
Vedd észre, hogy nem ez az igazság - tudatlan vagy hozzá és nagyképű - amiről te itt polemizálsz, már köze nincs a valósághoz.

Nem így működnek az orvosok, ha mégis így látod azért van, mert meggyőzöd magad, hogy a saját jólléted miatt, a túlélésed miatt mások fejére, tyúkszemére kell lépjél, elég ordítanod, erőszakoskodnod és már igazad is van, túl is éled már előre a holnapot.

Dr.laikus PhD 2012.02.22. 05:28:17

@Androsz:

Én még egy olyan korban nőttem fel, ahol megtanultuk gyerekként az alapbetegségek tüneteit, mert nem volt minden gyermekbetegségre védőoltás, vagyis az anyánknak ápolnia kellett tudni a beteg gyermekét, mert ezt otthon kezelték, piros cédulával a lakás ajtaján.

Lázcsillapítóból csak egy létezett, ha allergiás volt a gyerek, netán paraszt volt és nem volt pénze maradt a borogatás. Ami a priznic, nem a homlokra ejtett langyos zsebkendő, de nem is a kádba folyatott hűtőfürdő, mert sok helyen nem volt kád. csak lavór.

Túléltük. A tudás megmaradt és pont az én korosztályom az akit ráneveltek, hogy egy reszelős sóhajra azonnal vigye orvoshoz a gyerekét és maga is az orvostól kérdezze meg, hogy most megfázott-e, vagy már haldoklóan tüdőgyulladása van.
Az én gyerekemet sem érdekli, hogy mit tehet enyhébb esetben orvos nélkül és mikor _kell_ orvoshoz menni. Ha sokat kell várni, hát erre felkészülni.
Mit kell tenni, ha elvágja a kezét, felismerje a vérzés típusát, milyen egy nyomókötés, hogyan kell fertőtleníteni, ha halpucoválás közben vágja meg magát.

Megértem én.

De azt is meg kell, hogy nincs és most már többé nem is lesz minden sarkon elérhető orvosi ellátás, várni kell majd még ennél is többet, megtanulni a saját testünk jelzéseit és ha lehet időben elpanaszolni a háziorvosnak a bajunk.

A hirtelen halál pedig akkor is az lesz, ha ezt még gondolatban sem lehet elviselni. :((

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.02.22. 06:45:13

@Fergio: én nem tudom te hol éltél eddig, a Holdon? mindenütt a világon kell műtétekre várni, mindenütt a világon ezzel a tünetekkel a háziorvoshoz irányítanak. és az a te privát peched, hogy egy szolidaritási alapú biztosítási rendszerbe születtél ahol te fizetsz de a 70% nem

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.02.22. 06:52:04

@Androsz: a szívrohamot nem lehet megszüntetni, az már bekövetkezett. a rombolását lehet csökkenteni vagy egyes részeit visszafordítani, HA van kardiológus, ha van interventionális radiológus, ha van szívkatéterezésre lehetőség, ha van stent ha van szívsebészet, ha van lehetőség by passra. tudod milyen kevés helyen van ez magyarorstágon?

karcsibácsi 2012.02.22. 08:32:49

@Androsz: Mielőtt vagdalkozol, nem ártana egy kevés ismeretet is szerezni, android.
Soha senki nem halna meg, ha csak az azonnali orvosi beavatkozáson mulna az életben maradása. A konkrét esetben a posztoló nem vette a fáradságot arra (nem becsülte annyira olvasóit), hogy a bonctani leletet ismertesse. merha pl. ruptura és hemopericardium volt a halálok, ami valószínű, akkor lehetett volna a grész klkinikán vagy hausz doktornál, az eredmény ugyanaz. Eszt mifelénk minden részeges beteghordó tuggya. A cukrosvizről mneg csak annyit, hogy egy hiperglikémiás ketoacidotikus kómában az a néhány gramm cukor nem oszt nem szoroz, semmi hatása nem volt a kimenetelre. tudod, a poszt hok ergo propter hok nem mindég igaz. Ettől persze a szőke bigé tudhatná hogy mit jelent a hi, dehát a nőket nem ezé tarcsuk. Laikust meg ne piszkádd, mert szájon váglak!

jágör68 2012.02.22. 08:43:35

1) Nem derült ki, mi is volt a halál oka.
A tünetek alapján stroke, tüdőembolia de tüdőödéma is lehet.
2)Az meg, hogy 48 évesen nem járt orvosnál egyáltalán nem jeletni, hogy egészséges volt. Dohányzás, elhízás- csak az egyik 2x rizikó szív- és érrendszeri betegségekre.
3)Kiterjedt szívinfarktusban/ tüdőemboliában még intézményben az intenzív osztály előtt elszemvedve feküdve is simán meg lehet halni.
4) És akkor most az OMSZ- hoz és a z Ügyelethez- dolgoztam mind2- nél:
- az OMSZ azonnali, ÉLETMENTŐ állapotokra lett kitalálva- nagyvárosokon kívül max. egy esetkocsi van- mentőtiszttel- meg mondjuk 2-3 szállítókocsi ápolóval és sofőrrel, legalapabb gyógyszerekkel.
A diszpécsert meg nem hibáztatnám- ki lehet próbálni milyen és mennyi hívást kapnak naponta.
-az Orvosi Ügyelet meg igazából BÁRMIRE van- a töbség ingyen gyógyszerházhozszállításra/ beadatásra használja- "mer' a gyógyszertárban ugye fizetni kéne érte, meg bemenni, ne meg sorbaállni". De igazából a viszket a kisujjam panaszoktól kezdve az újraélesztésig bármi bejöhet.
Átlagban 40- 50 beteg 16 óra alatt- kb 30- 40% házhoz- lábhoz hívással.
Ki lehet számolni átlag 30- 40 perces kikocsikázással és visszatéréssel mennyi idő is van mindenre.
És mégis MINDENKI sorra kerül- rangsorolás alapján persze.
És persze EÜ- járulékfizetéstől függetlenül.
5) És el is érkeztünk oda, hogy 1 járulékfizetőre 2-3 másik nemfizető jut, akik egyébként a leggyakrabban is használják az egészségügyet- nagyrészt sztem szociális okok miatt.
Meg hát ugye mindenre orvost kell ráhívni- 'mer az jár'.
Próbálna bárki máshol Ny- Európában napi 24 órában orvost házhozhívni.
Vagy mentőtisztet esetkocsival.
Amíg 3x az arány a járulékot nem fizetők "javára" és ő is veszik a legtöbbet igénybe, addig a járulékfizető joggal van felháborodva- dehát azzal is tisztában kéne lenni mire való az ügyelet, mire a mentő- hivatalosan mind2 SÜRGŐSSÉGI esetekre.
Nem kell minden gyomorrontáshoz, viszket a kisujjam, meg a kisiam beütötte a térdét az asztal sarkába panaszhoz- no meg 37,1 fokos "lázhoz" kihívni, aztán akkor lesz mentő/ ügyelet a sürgős esetekre.
Ja és a csövesekre sem.
Elképesztő, hogy egyesek azt hiszik direkt szivatásból nem megy ki az az egy maximum 2 db orvos/ mentőtiszt, aki éppen abban a régióban szolgálatos.
Menne ős, csak van másik 40 idióta hívása is, amihez KÖTELES kimenni- mer' a Tákolmányba valami nagyokos beleírta a mindenkinek, mindig járó egészségügyi ellátást.
Hát így jár mindenkinek- 3,4 millió ember járulékából...

Fergio 2012.02.22. 08:54:10

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Megint nem figyelsz, csak okoskodsz, és vagdalkodsz feleslegesen.
Az aki nem volt orvosnál 6 éve, és fizeti a TB-t rendesen havonta a fizetése alapján, az szerinted hány százalékát fizeti annak az ellátásnak, amire lehet, hogy csak egyszer lenne majd szüksége, de épp nem lesz használható? Mielőtt benézel és marhaságokat irogatsz, kicsit számolgass, és próbáld meg a beteg/nem beteg oldaláról is néha nézni a dolgokat, ne csak a sajátodról. Ja, és nem érdekel, hogy van külföldön. Mert itt élünk.

Ugyandehogy (törölt) 2012.02.22. 08:56:15

@Dr.laikus PhD:
"Pontosan az a baj, hogy nem tudod kit okítasz ki.
A laikust, vagy éppen az orvost, a jobbikból abból a kategóriából aki a legtöbbet segített és te segítesz neki és teszel tönkre engem a beteget, hogy ide se nézzen és soha többet haza se jöjjön."

Amelyik orvos emiatt megy külföldre, lesz még hanyagabb, azon nem segít semmilyen bájos-nyájas hozzászólás.

jágör68 2012.02.22. 09:05:13

@Fergio:
Csak neked, csak most:
1) TB nem egyenlő EÜ- járulék-
TB 24%- os, EÜ- járulék ennek a kevesebb mint fele, 9%- levonás.
2) Szívkatéterezés+ stent: 1.200.000 Ft
3) Nyitott szívműtét: 1.700.000 Ft
És ez mind a 300 EUR- os orvosbérek mellett.
Lehetne "kicit ócóbb" is, ha lenne magyar orvosi eszközgyáró cég- mint pl Drager, Siemens, Philips, Saint Jude, stb stb.
Dehát nincs, úgyhogy az 1.600 EUR os minimálbérét előállított eszközöket vesszük és kapja a magyar beteg- afrikai EÜ- járulékokat fizetve.

jágör68 2012.02.22. 09:06:18

@jágör68:
Már aki fizet ugye a mostmár csak- 9,8 millióból...

2012.02.22. 09:08:28

@egy semleges ember: Az a baj, hogy ha a többit megszüntetjük, az jobban elpusztítja a lakosságot, mint a jelenlegi rendszer, a krónikus és szubakut jellegű betegségekbe mindenki belehalna vagy minimum sokáig szenvedne remény nélkül, és amikor már elég rossz lesz az állapotuk, ugyanúgy rájuk is lehetne költeni.

@Fergio: Én gyerekkoromban ha lázas voltam, édesanyám még csak nem is telefonált senkinek, és tíz másodpercen belül volt orvos az ágyamnál, ebből most az a következtetés, hogy működhetne a dolog telepatikusan és így is? :)

Fergio 2012.02.22. 09:10:45

@jágör68:
A poszt arról szólt, hogy valakinek sürgősen kellett volna segítség, és először nem foglalkoztak vele, majd miután könyörgött kijött a mentő, csak már hiába.
Tehát volt mentő "raktáron", sürgős eset volt, csak nem azzal kezdte az ember, hogy szívinfarktus van folyamatban, mivel nem orvos.
Ha esetleg majd egyszer valamelyik családtagodhoz kellen mentőt hívni, és nem ő lesz a legsürgősebb, és azt mondják, hogy "sajnos várni kell", akkor is majd legyél ugyanilyen megértő.
Abban igazad van, hogy a sok eltartott miatt van ez az egész problémakör, de mint írtam már, ez nem a betegek hibája.
Ha a mamikának is pénzt kellene fizetnie a mindennapos orvoslátogatása miatt, egyszerűbb lenne.

Fergio 2012.02.22. 09:22:39

@jágör68:
Nem kell minden nap szívműtétet végrehajtani gondolom, minden emberen.
Én ahogy írtam nem voltam orvosnál 6 éve, de fizetem az EÜ hozzájárulást havonta. Én fizetem a sok nem fizetőhelyett is, igaz? Akkor legyek felháborodva én is, hogy szar a rendszer?
(Csak most, csak Neked.)

jágör68 2012.02.22. 09:34:52

@Fergio:
Rosszul fogalmaztam.
Amit a magyar EÜ- járulék gyanánt befizet, az nemhogy MÁSOK HELYETT fizeti, hanem saját magára sem lenne elég.
Mondjuk egy jó kis leukémia, csontvelő átültetéssel: 24 millió Ft.
Ennyi "TB-t" aztán egész élet alatt nem raksz össze.
Persze, "ezt sem végeznek minden nap" írnád.
A szívkoszorúér- katéterezés/ stentelés viszont mindennapos dolog, 6 órán belüli szívinfarktusnál mindenki megkapja, aki bejut.
1,2 milla, járulékfizetéstől függetlenül- stentenként.
De egy sima esetkocsi kiszállás is 40- 50 ruppa körül van- és akkor még nem is végzett beavatkozást, csak megjelent a helyszínen.
Milyen lenne már, ha ugyanaz lenne, mint a mosógépszerelő esetében:
kiszállási díjat kérjük előre, a többit meg majd utána.
A gyógyszerek díja meg aztán ennek 10x ese- mondjuk egy jó kis elhúzódó újraélesztésnél- és még ugy lehet, hogy minden erőfeszítés ellenére sikertelen.
Na az lenne a valódi kapitalizmus.
Nem az a "jár, mer jár és kész"

Dr.laikus PhD 2012.02.22. 09:51:43

@Babette_:

Sem bájról, sem nyájról nincsen szó.
Hozzászólónk rendkívül tudatlan, tájékozatlan, semmiről nincs jó információja.

Sem közgazdasági, sem egészségügyi alaptudása sincs, ezért kissé megmosolyogtató a fölény amivel kioktat.

Mondhattam volna ennél durvábban is amit gondolok, de sebaj.
Veled nincs harag. ;)
Ez olyan, mintha a falusi állattartásba szólnék bele a negyedik emeletről.-

Fergio 2012.02.22. 10:06:39

@jágör68:
Értem az okfejtést, de Te kiragadtál egy-két végletet, amikor olyan beavatkozásra van szükség, amit valóban egy élet alatt sem fizetsz ki. De akkor áruld el, hogy mi lenne a megoldás? A 24 millás kezelésre pl? Főleg ha gyerekről van szó, aki még egy fillért sem fizetett?
Azt gondolom nem a pénzről van szó sokszor, hanem a hozzáállásról. Arról, hogy segítünk egymáson normálisan, vagy legyen felháborodva mindenki, mert az ő szemszögéből szar a rendszer. A poszt is arról indult, hogy valaki leírt egy problémát, meghalt valakije, és sérelmezte, hogy nem kapott megfelelő ellátást. Erre sokan nekiestek, hogy miért mit képzel, minden hülységre repül a mentő, amikor nincs pénz erre meg arra? Szóval néha elég lenne annyi, hogy "sajnálom". Ahelyett, hogy "mit képzelsz???"

Dr.laikus PhD 2012.02.22. 10:08:28

@Fergio:

Ha magán biztosítónak fizetnéd akkor kéne, mert egyszer lehetsz beteg, sőt leszel öreg és lehetsz rákos, aki nagyon sokba kerül.
Minél hamarabb kötöd a biztosításod kapod a kedvezményeket, de ha beteg leszel nő a kockázatod és magasabb összeget kell fizetned. Ez az USA biztosítási rendszer.
Nem vált be, mert a többség nem fizet.
A szolidaritás meg arról szól, hogy most nem kell, de ha kell teljes ellátást kapsz, táppénzt, ellátást, ha peched van életed végéig.
Mert motorozhatsz és megnyomorodhatsz, szóval az élet hoz váratlan eseményeket.

A világot meg nézd, mert ők a gazdagok, ők akik tudják hogyan kell egészségügyet fenntartani, pedig több jut rá, és sokkal többet kell tudnia a betegnek, mert csak úgy nem rángatja hajjakendként sem a mentőt, sem az orvost.
Úgy sem, hogy más nem érdekel és belehazudok tüneteket a telefonba és aztán mindegy, hogy belesír a pánikoló hozzátartozó, hogy haldoklik, könyörgöm jöjjenek, mert _nem tudnak_.

Dr.laikus PhD 2012.02.22. 10:13:28

@Fergio:

A megoldás a szolidaritási rendszer, persze sokkal több járulékfizetéssel, mert biztosításmatematikailag is több az egészséges igénybe nem vevő, mit a beteg.
Egységnyi időszakban.

Az ellátás korszerűsége és minősége a felhasznált pénzeszközökkel arányos.

A maminak meg szüksége van az orvosra, a gyógyszerre. Azért megy.
De az is megoldás, hogy öreg szüléd gyógyellátását kifizeted, meg a gyerekedét is. Csak azért, mert te fizetsz, de nem te veszed igénybe.

Csak a kis szűk családod érdekeit és helyzetét figyeld és könnyen megérted.

jágör68 2012.02.22. 11:18:30

Azért azt ugye senki nem tételezi fel, hogy az eset/ rohamkocsi éppen vakaródzott a mentőállomáson és direkt szivatták a kedves telefonálót és jókat kacarásztak mondjuk pasziánszozás közben az egész szitun...
Mert kb ez jön le a reagálásokból.
Minden beteg mellé nem lehet rohamkocsit/ orvost állítani- már a fejlett Nyugaton is képesek kórházigazgatók ilyeneket újságokban leírni, amikor valaki ellátatlanságra panaszkodva ír olvasói levelet a helyi újságba...

Fergio 2012.02.22. 11:45:46

@Dr.laikus PhD:
-Miért van az, hogy ennyire különbözhet az arcmérete 2 embernek? "Ez olyan, mintha a falusi állattartásba szólnék bele a negyedik emeletről.-"
-Miért van az, hogy egy más téren szakértő elme (pl. építész, programozó, bankár vagy akár egy sokat tapasztalt autószerelő) nem feltétlen okítja ki és küldi el a hozzá fordulókat melegebb éghajlatra, hanem teszi a dolgát?
Meglátásom szerint erről indult a vita és nem vagyok benne biztos, hogy az empátia nélküli hozzáállás "belehazudok tüneteket a telefonba és aztán mindegy, hogy belesír a pánikoló hozzátartozó, hogy haldoklik" minden esetben pénzhiánnyal magyarázható.
Persze emelett az is egyértelmű, hogy a legtöbbet adózók általában ha megtehetik - és itt nyilván nem szívátültetésre gondolok,- a magánrendelőket részesítik előnyben. Ez azt jelenti számomra hogy a problémáikat cash-el oldják meg + -bár kényszer hatására de, - sokat fizetnek be a szolidaritás számlájára is.

Dr.laikus PhD 2012.02.22. 12:03:40

@Fergio:

A helyzet az, hogy nekem még soha nem volt rossz tapasztalatom
Nagyon utálom a kommunikáció hiányát, vagy a rossz kommunikációt ami a posztok szerint a mentősökre jellemző.
Nem szeretem őket, kórházjáró vagyok hallom őket, taszító.
De akármikor hívtam tanácsért, korrekt, higgadt tanácsot kaptam, még akkor is jöttek mikor szerintem nem kellett volna, mert mamám 90 év felett produkált olyat amibe más belehal.

Az itt olvasó és írogatók tanácsa az eltúlzott tünet, csak azért, hogy jöjjön valaki aki megnyugtat és a hasonló bajoknál nincs ellátás, csak a halál.

Éjszaka Radiológus leírta, hogy tessék egészségpénztárba fizetni, magánorvos esetén a számlát a pénztár elszámolja.

Nem csak a pénz oldja meg. Állítom neked, hogy súlyos krónikus beteg nem tud fizetni, max visz egy cserepes virágot az olcsóbbikat a Tescoból, vagy egy leértékel bonbont a kínaitól, de a kapcsolata az orvosával az életébe kerül.
Nem várják el, hogy fizessen, nem tud.
Mégis hálás beteg és ha kell szuperlatívuszokban beszél az orvosáról.

Ezeket a posztokat nagy részben a tudatlanság szüli.
Jelen esetben a mostani is bevallottan is a megkönnyebbülés reménye és nem a felháborodás, hanem a gyász.

Egész életemben sokat adóztam, most meg ha fizetnem kéne a kamataival sem lenne elég, hogy élhessek.
Most veszem igénybe, régen nem kellett.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.02.22. 12:08:20

@Fergio:

Ezer és egy esetben fordul itt elő, hogy azt írjuk: "a leírtak alapján rossz stílusban, nem megfelelően bántak a beteggel, és ez rossz".

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.02.22. 12:10:04

@Fergio:

100 egység bevételből mondjuk ÁFA+EVA esetén hozzávetőleg 27+37 % az állam bevétele, csak EVA esetén meg 37 %, ami kétségtelenül kevesebb - cserébe viszont az ÁFA-mentes cégek bruttót fizetnek, nem tudnak ÁFA-visszaigényléssel élni.

Dr.laikus PhD 2012.02.22. 12:15:51

@Fergio:

Hallgass Radiológusra, mert az orvosi diplomája mellé még tanult egy közgáz szakot is.

Érti amit ír, jobban, mint te.
(vagyis nem kell könyvelő aki vagy átlátja a vállalkozásod, vagy nem)
Lehet, hogy a költségelszámolás neked jobb lenne?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.02.22. 12:17:06

@Fergio:

"Az aki nem volt orvosnál 6 éve, és fizeti a TB-t rendesen havonta a fizetése alapján, az szerinted hány százalékát fizeti annak az ellátásnak, amire lehet, hogy csak egyszer lenne majd szüksége, de épp nem lesz használható?"

A bruttó bér összesen nagyságrendileg 35 %-a a "TB-járulék".
Vegyünk egy átlag fölött kereső, mondjuk 400 ezer bruttós embert.

6 év x 12 hónap x (400.000x0,35) = 10.080.000 Ft.

Ez kb. egy szívműtét + 5-6 nap intenzív osztályos ellátás ára.

Netán egy rondább, ritkább fertőzés esetén 3-4 hetes gyógyszerköltség.

Esetleg egy standard 12 alkalmas kemoterápiás kezelés kb. fele-kétharmada.

Szóval elég vékonyka összeg ez a 10 millió, lásd be.

jágör68 2012.02.22. 12:17:25

@Fergio:
Miért van az.. bekezdésű okfejtésed kissé sántít.
Ha a régióban lévő összes mérnök, autószerelő, stb éppen elfoglalt, nem fog a te dolgaiddal foglalkozni, ha 20 perccel az előző munkája felvétele után toppansz be.
Ugyanígy a boltban sem adnak többet, mint amennyiért fizettél.
Ergo:
egészségügy: az "elfogyott a pénz" ből, a "nincs"ből, NEM LEHET működtetni, meg az éppen máshol bevetésen lévő egyetlen rohamkocsiból az adott időpillanatban nem lehet osztódással és teleportálással egyszerre két helyszínen ellátásra kényszeríteni. Egy ideig még a beszállítók is türelmesek a kórházakkal szemben, de ha ők is megunják, akkor bizony 10- 20 éves várólisták lesznek.
Nemigazán értem, a magyarnak természetes, hogy a Méggya Márkba meg a Tuskóban kapitalizmus van- magyarul annyit kapsz, amennyiért fizetsz, akkor az ezeknél sokkal- sokkal többe kerülő egészségügyben miért lenne természetes, hogy mindenkinek, mindenhol, azonnal kapható a szolgáltatás.
Magyarul: ha kb 740 milliárd FT- ot szánnak idén egészségügyi ellátásra, akkor a 740 milliárd 53.000 Ft- nál járónak bizony már nem jut az ellátásból. Leegyszerűsítve.
Lehet azt kívánni, hogy minden mentőállomáson legalább 2 rohamkocsi legyen, hogy ha egyszerre 2 helyen üt be a krach akkor is legyen pufferkapacitás; ha csak 1-re van költségvetési fedezet- és az éppen bevetésen van.
Aztán más kérdés, hogy ha 2-re lenne pénz, akkor majd 3 helyszínre nem tudnak majd kimenni és így tovább lehet folytatni a sort n és n+1 behelyettesíthető.
Szóval ez nem kizárólag magyar probléma, ez bárhol megtörténhet, ahol n db esetkocsinak n+1 helyre kéne egyazon időben kimennie.
Ilyen körülmények között okos ember alkalmazkodik, egészségesen él, a jogosítvány mellé megszerzett elsősegély ismereteit használja és nem az elhivatottság, meg jóérzésre apellálva várja, hogy majd n számú kapacitás n+x felé osztódik, egyazon időben.

lpt1 2012.02.22. 12:49:34

@radiologus.hu: EVA-ban benne van az ÁFA is.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.02.22. 12:56:27

@lpt1:

Igaz, igaz, hülyeséget írtam.

Akkor meg a 27 %-ot vessük össze a 37 %-kal.

2012.02.22. 13:02:31

@Fergio: Magyarországon csak a csórók és a milliomosok vannak.

Egy észrevétlenül vékony réteg fizet egy olyan európai középosztálynak megfelelő adót, amelyből egy európai középosztálynak járó egészségügyet kaphatna.

Bár hogy az milyen is, arról is szoktunk írni páran, tehát lehet, hogy annál jópár ember többet akarna.

A többiek, bár a fizetésüknek látszólag tetemes hányadát viszik el az eü-re fordított pénzek, valójában nem fizetik meg azt a szintű ellátást, mivel attól nem lesz olcsóbb az eü, hogy Magyarországon vagyunk.

Persze szervezéssel sok dolog megoldható, de ez már nem opció a magyar helyzetben.

A milliomosok nem is itthon kezeltetik magukat.

Az a "nem kevés", amit a magyarok fizetnek be a közösbe, valójában kevés egy olyan eü-höz, amilyet szeretnének az emberek.

A "tiszta magán" ötlete azért lenne egy holokauszt, mert ezzel túl gyorsan szembesítené a lakosságot.

Egy pl. Spanyolország-szintű országban is kérdés, hogy mire legyen keret az eü-ben? Kemény várólisták vannak a tengerparton kávézgató orvosok mellett, mivel itt tényleg betartják a pihenőidőt, stb. Máshol sem könnyű összedobni ennyi pénzt, hát még nálunk.

marand22 2012.02.22. 13:09:10

@Tarovics:
Azzal egyet értek, hogy az OMSz-nak kellene a sürgősségi ellátást végeznie, csakhogy szétverték (9 évig dolgoztam benne mellékállásban, ismerem valamennyire). A jelenlegi felállás az, hogy a sürgősségi osztályokat fejlesztik, az OMSz átmegy taxi szerepkörbe (mai tapasztalat, hogy a OMSz szállítókocsi vitt egy beteget két intézet között, majd észrevették, hogy nem vesz levegőt, beugrottak hozzánk - nem segélykocsit kértek, reanimáltuk - sikertelenül). Azok, akik korábban kórházban dolgozva mellékállásban mentőztek, ma már nem teszik, az emlegetett 4 milliárd Ft-t meg semmire nem elég ebben a vonatkozásban, csak az éves bérköltség többe lenne.
Amikor szó volt arról, hogy ne az előzmény nélküli sürgősségi osztályokat fejlesszék, hanem az évtizedes tradícióval rendelkező Mentőszolgálatot, lehurrogtak. Ez van most, és nem is várható változás (ismerem a rövidesen megjelenő rendelettervezetet, ami az egészségügyi ellátórendszert határozza majd meg). Más vonatkozásban viszont jelentős változások várhatók (kórház- és osztálybezárások, területi ellátás változni fog, progresszivitás alapvetően más lesz).

Irkutszk 2012.02.22. 14:30:25

@Androsz: "A szívrohamot meg lehet szüntetni"

Tévedsz. A szívrohamban elhalt szívizomsejteket senki nem fogja visszatenni az szívbe. Attól halálos betegség a szívroham, mert a szívizomsejtek nem szaporodnak. Azok ott ülnek embriókortól a halálos ágyunkig és dolgoznak. Szívinfarktusnál, mivel nem kapnak enni, ezért egy-kettő-tíz-száz-ezer meghal. Ott a helyszínen. És azokat soha senki nem teszi vissza a szívbe, és ez még több munkát ró a többi szívizomsejtre. Akinek szerencséje van, túléli és még élhet jópár évet (de neki is tudnia kell, hogy sérült szive van, és vigyáznia kell rá). Ezért olyan nagyon fontos a prevenció, a veszélyeztetett emberek kezelése, a diagnózisok korai felállítás, és a jó compliance, azaz a beteg együttműködése az orvossal (és a terápia betartása). Ezért, mert utólag senki nem tud segíteni. Próbálnak a lehető leggyorsabban odaérni minden esethez (bár ezzel most lehet, hogy egyesek vitatkoznak, de az egész mentőszolgálat arról szól, hogy a veszélyhelyzetben lévőkhöz a lehető leggyorsabban odaérni és segíteni rajta), és próbálják a lehető legtöbb szívizomsejtet megmenteni, de minek megölni párat, ha prevencióval megvédhető a pusztulásuk?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.22. 16:22:23

@csak néha benézek ha marhaságot látok: @Irkutszk: Furcsa, nekem úgy néz ki, mintha ti általában a szívroham helyett a szívizom infarktusáról beszélnétek. Az valóban nem gyógyítható, mert a szívizom nem regenerálható, egyelőre. De a szívroham az én fogalmaim szerint, és megfigyelésem szerint még az orvosok is így szokták számunkra összefoglalni, egy többféle okra visszavezethető, a szív elégtelenné váló működése miatt fellépő akut keringési destabilizálódás. Koszorúérgörcs is okozhatja, az infarktuson kívül, meg még bizonyára más is. Mindenhol azt mondják, és nem a filmekre gondolok, hogy ha például a metróállomásokon elérhető helyen lenne egy defibrillátor, akkor azzal a szívmegállás vagy fibrilláció miatt haldokló beteg szíve úgymond újraindítható lehet, és a közvetlen életveszély ezzel elmúlik, az illető felépülése akár napokon belül is lezajlik, és egy majdnem teljes életet élhet az illető a "halálos betegségéből" feltámadva. Ha a szívroham kötelezően halált okozna, akkor nem lenne olyan ember, aki a többedik szívrohamát úszta meg valami gyors segítség révén. Az angina és az infarktusos roham is gyors segítséget igényel, és akkor nem hal meg az illető. No persze ha a mentőügyeletes úgy gondolja, hogy csak gyomorrontás, vagy hogy nem érdemes kimenni, mert mindjárt jön egy hívás egy vérző kisfiúhoz, vagy ha véletlenül egy nálatok a dologhoz jobban nem értő alak úgy gondolja, hogy a szívroham egy halálos BETEGSÉG, amelybe úgyis belehal az illető, kár szaladozni miatta, az más, az fix halál, hacsak a rokon nem tudja beimádkozni magát a beteggel valami kórházba, ahol a haldokló beteget nem tolják félre valahová egy hordágyon, mert nem érnek rá gyomorrontásosokkal foglalkozni. Hagyjuk, szemlátomást nem értitek, hogy az orvos kötelessége a segítés kísérletének megtétele, és a segítség azzal kezdődik, hogy legalább telefonon megpróbálja kideríteni, hogy mi van. Nem azt mondani, hogy foglalkozzon vele valaki más, nem az ő reszortja.

Irkutszk 2012.02.22. 16:43:17

@Androsz: Szívinfarktus = szívroham. Több okból kialakulhat, ez igaz.

Angina = még visszaforduló infarktus, lehet kisebb vagy nagyobb, nagyon megijeszti a beteget.

Ugyandehogy (törölt) 2012.02.22. 17:07:15

@Dr.laikus PhD: mi kiszámoltuk, és a 37% mellett még akkor is jobb a költségelszámolásos, ha egyébként (szerinte) kevés költséget tud generálni.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.02.22. 17:25:58

@Fergio: nézd, ha egy témáról fogalmi zavaraid sincsenek nem kellene erősködjél benne. egyrészt a TB meg az egészségügyi járulék az nem ugyanaz. az amit te fizetsz az semmire sem elég ha beüt egy komolyabb baj. a pénz nem gyűlik a számládon, teljesen mindegy, hogy 200 vagy 1 éve fizeted ugyanannyi jogod van mert a számla az évente nullázódik (valójában jócskán átcsúszik a minuszba csak állam bácsi mindig kiegyenlíti)
na szal most már látod, hogy fogalmad sincs semmiről a témában?

Braincelle 2012.02.22. 17:31:41

@Androsz:
Persze, bizonyos értelemben "kapás" a diploma, azt értem, hogy olyasmi, amúgy pénzbe kerül. De azért nem kell azt hinni, hogy olyan iszonyú nagy kegyet kaptunk volna. Kb az összes fiatal orvos, akit ismerek, azt gondolja, hogy tönkretette a saját életét azzal, hogy orvos lett. És hidd el, mi is iszonyú sokat áldoztunk és szívtunk azért, hogy aztán még többet áldozhassunk és szívhassunk. Nem hiszem, hogy bárkinek hálálkodnom kellene. Azt sem, hogy másnak kellene nekem hálálkodni. Jelenleg Magyarországon ingyenes a felsőoktatás. Sok, hobbiból kamu bölcsész szakokat végző vagy nem végző ember mellett én is egyetemre jártam, és velük ellentétben végigrohadtam a hat évet a könyv felett, és a fiatalságom, az egészségem ráment az éjszakázásra, a stresszelésre. 26 évesen egy randevúra sincs esélyem elmenni, mert munka után már hazáig is alig kúszom el. Megélni azért élek meg, mert relatíve sokat keresek és mert nem kell albérleti díjat fizetnem. Így anyagilag nincs problémám, de azért olyan marha nagyon jól nem jártam ezzel a szakmával, se én, se más, azt nyugodtan elhiheted. Pluszban még újabban az és úgy rugdos minket, akinek kedve támad.

zsikuci81 2012.02.22. 17:53:24

@Androsz:
A "szivroham" egy potencialisan halalos betegseg. Akinek infarktusa van, az barmikor meghalhat a korhaz kozepen is. A tulelese sokmindentol fugg, ebbol csak az egyik az idoben megkezdett kezeles. Viszont idoben megkezdett kezeles ellenere is pillanatokon belul bele lehet halni. Ekkor erzi az orvos magat tehetetlennek, mert annak ellenere, hogy mindent megtesz, a beteg meghal. Nekunk egy kollegank halt meg igy. Elhiszem, hogy szerinted cinizmus, de ilyen torekeny az elet. Barmelyikunk barmelyik pillanatban meghalhat, akar tetszik, akar nem. En is.
A posztolonak reszvetem, a csaladnak megnyugvast kivanok.

szabidoki 2012.02.22. 18:57:44

@Androsz: fogalmatlan vagy. Önmagában ez még nem lenne baj, de a gugli korában nagyképűen osztani az eszet minimális információk birtokában elég égő.
A szívroham az acut myocardialis infarktus (AMI) polgári neve - szerintem elég slendrián név, mert mint a példa mutatja, mindenki mást ért rajta. Az AMI azt jelenti, hogy egy coronaria (szívkoszorúér) elzáródik, ennek következtében az általa ellátott szívizom-terület elhal. Ennek helye és mértéke változó lehet, ezért a prognózis sem egyértelmű, sajnos ha érinti a szív ingerületképző- és vezető rendszerét, akkor bele lehet halni gyakorlatilag percek alatt, ha érinti a szemölcsizmot, akkor pár óra alatt, de vannak, akik lábon kihordanak egy infarktust, mert kicsi volt és nem érintett létfontosságú területet a szívben.
Az angina pectoris olyan kórkép, ahol általában egy kisebb koszorúér ideiglenesen beszűkül/elzáródik (van olyan is, hogy az ér tartósan be van szűkülve, és fokozott terhelés hatására a megnövekedett igény miatt a szűk keresztmetszet már nem lesz elég, lásd effort angina), de nem marad tartósan zárva, ergo nincs szívizomelhalás - ezt hívja a köznyelv koszorúérgörcsnek.
A defibrillátor nem a szívroham kezelésére való, hanem a kamrafibrillációt lehet vele megszüntetni, aminek meg ezer és egy oka lehet, ezek közül az egyik az infarktus. Nota bene, a defibrillátor önmagában nem sokat ér, nagyon fontos a helyesen kivitelezett újraélesztés ilyen szituációban - amíg ez nincs megfelelően oktatva, teljesen felesleges félautomata defibrillátorokkal teleszórni a várost, nem lesz sikerélmény.

juliska1960 2012.02.22. 19:13:45

EGY ORVOS LEGNAGYOBB BŰNE AZ ÉRZÉKETLENSÉG! NAGYOBB BŰN MINT A TUDATLANSÁG! MERT A TUDATLAN EMBER MÉG LEHET ÉRZÉKENY ÉS SEGÍTŐKÉSZ!!!! És betegségedben majd rá döbbensz hogy ez milyen fontos.
És ezt addig nem tartod fontosnak amíg nem TE fekszel az ágyon, és a hátul nyitott hálóingből ki lóg a segged,az elcsúszott takarót igazítja rajtad majd valaki.Mert arra sem lesz erőd hogy a kezed megmozdítsd.

Irkutszk 2012.02.22. 19:24:09

@juliska1960: Véleményem szerint a nagybetűk korlátozott használata mellett is megértjük, amit írsz (mondat kezdete, tulajdonnevek kezdőbetűje). Nem szükséges az egész mondatot nagybetűvel írni, mert ez csak rossz érzést kelt a többi olvasóban. Nem, nem saját magukban rossz érzést, hanem veled szembeni rossz érzést.

Fergio 2012.02.22. 19:43:38

@radiologus.hu:
sajnos hiába jártál közgázra, alapvető dolgokat sem tudsz jól. Nincs olyan, hogy ÁFA + EVA. Olyan van, hogy EVA. Nincs ÁFA. Én a bruttó bevételem alapján számlázok annyit, amennyit írtam, 2000 óta, valószinűleg jobban tudom, mit fizetek, mint Te. Pedig nem végeztem közgázt. Tehát jó lenne, ha mielőtt másokat kioktatsz, megnéznéd az adózás szabályait.

Fergio 2012.02.22. 19:50:14

@radiologus.hu:
Ha mindazokkal a betegségekkel rendelkeznék, amit írtál, akkor valószinűleg már nem élnék. És akkor többet nem is kellene fizetnem.
De ha még 20 évig hasonló egészségnek örvendek, és megúszom néhány náthával, influenzával, és nem leszek sem szívbeteg, sem rákos, akkor kidobhatod a számolásiodat a kukába, a közgáz diplomád mellé.

Fergio 2012.02.22. 19:51:45

@Dr.laikus PhD:
Valóban jobban érti, olvasd el az utána szólókat. Fordulj hozzá bizalommal, nálam megbukott.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.22. 19:54:46

@zsikuci81: "Akinek infarktusa van, az barmikor meghalhat a korhaz kozepen is. A tulelese sokmindentol fugg, ebbol csak az egyik az idoben megkezdett kezeles. Viszont idoben megkezdett kezeles ellenere is pillanatokon belul bele lehet halni."

Ez döbbenetes, hogy ezt ennyire is lehet nem érteni. Stimmel, a beteg meghalhat akkor is, ha már egy mindennel felszerelt mentőorvos kapja el, mielőtt összeesne. MeghalHAT. Ez szerintem világosan azt jelenti, hogy NEM BIZTOS, hogy meghal. Sőt, még csak azt sem álíthatja senki, hogy majdnem biztos, hogy meghal. Az orvosnak nem az a szakmai, esküvel fogadott kötelessége, hogy megpróbálja azt az esélyt megragadni, ami van? Mindaddig, amíg az az esély reális? Mi a francnak éleszt újra az orvos egy beteget a műtőasztalon, ha éppen a fél tüdejét veszi ki belőle, vagy egy veszélyes agydaganatot távolít el? Elég jó esélye van a betegnek a halálra. Csak az orvos azt mondja, hogy "Nem most. Nem itt, a kezemben." Olyankor is, amikor szerintem, érzéketlen laikus szerint szinte fölösleges az újraélesztés, így legalább álmában éri a halál a szerencsétlent. Műtőasztalra küldik azt az embert is, akinek a fejéből egy balta áll ki, vagy egy fatörzs átment a mellkasán, de még él. Mert az orvos ezt érzi kötelességének, és mert volt már olyan, tanulta az iskolában, hogy ilyen beteg életben maradt. Te, és még mások is erre azt mondjátok, hogy mivel a szívrohamba bele lehet halni, ezért nem kell a mentőnek lélekszakadva odaérnie, mert ha odaér, sem menthető meg biztosan. Ti egyszerűen nem vagytok normálisak.

"A "szivroham" egy potencialisan halalos betegseg."

A születés is egy potenciálisan halálos betegség, tudjuk jól, mekkora akárnyban képesek újszülöttek és anyák meghalni ott, ahol nem állnak készen képzett orvosok, hogy a "betegsége" ellenére életben tartsa az újszülöttet. A "potenciális" szó fura értelmezését az előbb tárgyaltam.

@szabidoki: Hálásan köszönöm a különórát, de engem ez nem érdekel, mert nekem annyi is elég, hogy a különféle szívbajokban szenvedő emberek jelentős része jó sokáig életben van. Az én szívemnek is volt aggodalomra okot adó baja gyerekkoromban, ennek ellenére 50 évet megértem már. Ha akkor azt mondja az orvos, hogy ez potenciálisan halálos betegség, kár erőlködni, akkor ő esetleg nem lenne olyan nyugodt utána, mint ti lennétek. Akinek szívrohama van, nem FOG meghalni, automatikusan. Ha abból indulunk ki, hogy az embernek jár a gyógyítással való próbálkozás, akkor ez a szívrohamban szenvedőnek is jár. Mert megfelelő segítség esetén JELENTŐS eséllyel túléli a rohamot, és nem kevés eséllyel hasznos életet fog élni később. Ha ez nem érdekes, akkor passz, bocs, eddig félreértésben éltem.

Fergio 2012.02.22. 20:06:55

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
"az amit te fizetsz az semmire sem elég ha beüt egy komolyabb baj"
Sok a ha. Eddig beütött a komolyabb baj? Nem. Egyébként ha beüt sem biztos, hogy az SZTK-ba fogok menni, hanem egy magánklinikára, ahol azt kapom, amiért fizetek. Lehet, hogy ez 20 év múlva történik, lehet, hogy jövőre. És az is lehet, hogy beüt a komoly baj, az orvosok széttárják a karjukat, hogy sajnos nem tudjuk meggyógyítani, mint ahogyan ez fateromnál is történt, és mehetek Isten hírével haza. Tehát Te oktatgasd légyszi a haverjaidat, és ha majd Te 4-szer annyit fogsz fizetni az EÜ ellátásért mint most - hiszen minden azért van, mert keveset fizetünk -, akkor majd szólj.

szabidoki 2012.02.22. 20:23:27

@Androsz: úgy látszik nem lett leírva elégszer: a posztoló apjának nem voltak infarktusra utaló panaszai, azért nem indult hozzá azonnal mentő, és azért rázta le az ügyelet. Megjegyzem, semmi információ nincs a posztban arra nézve, hogy ténylegesen mi volt a halál oka - a posztoló csak feltételezi, hogy szívrohama volt a párjának. Ez ugyan lehetséges, de az elmondottakból nem volt egyértelmű, hogy komoly a baj. Ez a szerencsétlenség a dologban, van, hogy tünetszegényen zajlik a halálos betegség is.
Annyiból sértő a feltételezés, miszerint a mentőszolgálat meg az ügyelet gondatlanul járt volna el, hogy én két megyében, hat városban dolgoztam a mentőknél, csináltam háziorvosi ügyeletet három városban, és sajnos Dunát lehetett volna rekeszteni az indokolatlan hívásokkal, amikre ki kellett menjek, mert ugye hátha tényleg komoly - mindenhol az volt a hozzáállás, hogy inkább nézzük meg a hülyéket is, nehogy véletlenül baj legyen. Nem hinném, hogy országosan igazán más lenne a tendencia, persze ha nem hiszed, nyugodtan jelentkezz a legközelebbi mentőállomáson munkára, jó eséllyel felvesznek, és akkor meglátod, hogy mi is a valóság, mennyire szarnak bele a mentősök.

2012.02.22. 20:23:54

@juliska1960: Uhh, ezt te sem gondolod komolyan, remélem.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.22. 20:34:23

@szabidoki: Az orvoslás kemény munka. Szerencsére nem kötelező elvállalni. Az a gondom, mint a rendőrrel is, hogy ha elvállalta, csinálja is jól. És ha egyszer tudja, hogy nem fog vele sok pénzt keresni, de mégis elvállalta, akkor onnantól ne azzal teljenek a napjai, hogy a kevés keresetre hivatkozik. Hivatkozni rá egyébként is pofátlanság. A kevés kereset nem ad felmentést a vállalt kemény munka alól. Akkor csináljon mást. De ne maradjon olyan, akiről a többi ember tévesen azt hiszi, hogy feltétlenül számíthat rá a bajban.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.02.22. 20:50:03

@Fergio:

Kétségtelen, hogy nem vagyok adószakértő, a hibás gondolatmenetemre már felhívták a figyelmemet, el is ismertem, hogy hülyeséget írtam az ÁFA+EVA-val.

:-)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.02.22. 20:55:12

@Fergio:

Amiket írtam, 60 évesen is simán elérhetnek. És elérhettek volna már 5 évvel ezelőtt is.

Nincs garancia e tekintetben arra, hogy ha a magyar rendszer helyett a szalmazsákba gyűjtötted volna a járulékaidat, az bármikor kihasználásra kerülne. Mint ahogy arra sem, hogy néhány hét alatt nem költenéd el az egészet.

szabidoki 2012.02.22. 20:58:57

@Androsz: már elnézést, de nem tudom követni a logikádat. Hol hivatkoztam én a kevés keresetre?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.22. 20:59:01

@ReignOfdark: A tudatlanság alulértékelése valóban túlzás volt tőle. De az érzéketlenség szerepét jól érzékelteti. Az érzéketlen orvos lehet olyan, mint a tudatlan, mert nem figyel oda, nem kérdez, nem vizsgál, hanem rutinból dolgozza fel a betegállományt, és ha valakinél a rutinaprítás és a szerencse nem bizonyult elégnek, akkor jön a "megesik", mint magyarázat.

Vannak orvosok, akik valami titokzatos okból még sok év gyakorlat után is figyelmesen gondolkozik el a beteg tünetein, amikor azok az elgondolkozásra, újabb kérdések feltevésére adnak neki okot. Aztán ha látja, hogy nincs baj, legalább nyugodtan vehet elő egy egyszerű kezelési módszert. És olyan is van, aki emellett nem küld el mindenkit kórházi felülvizsgálásra, azért, mert semmihez nem ért eléggé. Régi kérdés: mivel fog foglalkozni az az orvos, aki kettesre vizsgázott ... tárgyból?

Figyeljétek meg egyszer, hogy a betegek mennyire szeretik és megbecsülik azt az orvost, aki veszi a fáradságot, és törődik velük. És mindezért nem a zsebét fordítja a beteg felé. Hogy most mi a helyzet, nem tudom, de régen vidéken az ilyen orvosnak akkor is adtak az emberek, amikor nem kért. Jutalmazták, "kényeztették", vendégül látták, akinek hálásak. Gyerekkoromban egy nagyobbacsaka városban laktam, ahol nem volt semmiféle tömegközlekedés. Az orvosnak pedig nem volt autója. És amikor télen tüdőgyulladással feküdtem otthon elhalványodva, minden nap elgyalogolt hozzánk, hogy beadja az injekciót, megnézzen, ellenőrizzen, javaslatokat adjon a segítséghez. És mindig volt néhány kedves szava hozzám meg a húgomhoz. Mindenki szerette, a mai napig emlékszem rá, az arcára, a nevére. A fél város szerette, nagy tisztelettel beszélt róla, és ők segítettek az orvosnak, ha volt miben. Volt, hogy valaki néha beállt hozzá fél napra sofőrnek a kisteherautójával, hogy ne a sárban kelljen az orvosnak menetelnie, meg ilyenek. Élelemre nem kellett túl sokat költenie, mindig jutott ez-az a házaktól, kevéske, de elég. Orvos volt, a klasszikus, mesebeli fajta. És nem hullottak a kezei között a potenciálisan halálos betegek.

Ápolónőt is ismertem olyat, aki a nagyanyámat is ápolta a kórházban. Üldögélhetett volna a nővérszobában is, de ő, amikor nem volt dolga, a betegek ágyának szélére ült le néha, és szólt pár békés, kedves szót a sok öreghez-fiatalhoz. Adott inni (!!) annak, aki szomjas volt, felverte a párnát, ilyesmi. Nem hiszem, hogy nekem produkálta magát. A feleségem nagyanyja egyszer azzal fogadta a messziről odautazó anyósmat, hogy két napja nem ivott, pedig már nagyon szomjas. Fasza, mi? Látni kellett volna, hogy a másik kórházban, igaz, hogy vagy tizenöt évvel korábban, milyen felragyogva beszéltek róla a nénik. Az ilyen lelki örömök gyógyítanak is, de a halált is könnyebbé tehetik, ha az következik. Ilyen is van. A fizetés régen sem volt fenomenális. És mégis.

2012.02.22. 20:59:53

@Braincelle: Azért kedves, egy randevúra mindig legyen időd, hogy' lesz ebből család meg hepinessz?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.22. 21:01:03

@szabidoki: Nem te, csak mások, sokan, rendszeresen, talán korábban még itt is.

szabidoki 2012.02.22. 21:22:15

@Androsz: nem rémlik, de még ha így is lenne, ez mennyiben válasz arra, amit előzőleg írtam?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.22. 21:47:57

@szabidoki: "hat városban dolgoztam a mentőknél, csináltam háziorvosi ügyeletet három városban, és sajnos Dunát lehetett volna rekeszteni az indokolatlan hívásokkal, amikre ki kellett menjek, mert ugye hátha tényleg komoly" ...

Ez fárasztó dolog volt, gondolom. És amikor kiderül, hogy a hívás indokolatlan volt, bosszantó is. De ez a munka ezt is magába foglalja.

Ha a te nevedhez csatlakozva írok valamit, az jelentheti azt is, hogy a te szavaidból kiindulva másokhoz is szólok.

szabidoki 2012.02.22. 21:49:05

@Androsz: becsülöm az egykori háziorvosod elszántságát - nem lehetett könnyű dolga egy olyan közösségben, ami annyira sem becsülte meg, hogy egy autót tudott volna venni a betegei "hálájából". Mára persze megváltozott a világ, megboldogult házidoktorod ma megbolondulna, annyi hívása lenne (99%-ban feleslegesen), ha elterjedne róla, hogy minden hívásra kimegy. Arról nem is beszélve, hogy a munkaideje 75%-át adminisztrációval lenne kénytelen tölteni betegellátás helyett. Mondjuk az is érdekes, hogy te igazából nem egy szolgáltatást szeretnél az orvosodtól, hanem sokkal inkább egyfajta állandó rendelkezésre állást, mondjuk ki, rabszolgát, akinek semmilyen magánélete nem lehet, mert minden hülye hívásra azonnal rohanjon - lehetőleg gyalog, mert az ugye olyan romantikus - az már kiderült, hogy téged a modern orvostudomány hidegen hagy, úgyhogy az ilyen érdektelen dolgok, mint időfaktor, nem érdekesek. Persze ha a harminc évvel ezelőtti medicina a példa, akkor rossz hírem van, mert akkoriban az infarktust nem nagyon tudták érdemben kezelni, és ugyan biztosan kedvesen megsimogatták a beteg arcát, de érdemi segítséget nem nagyon tudtak nyújtani. Persze ha ez kell, Viktor el tudja intézni, sőt igazából már dolgozik az ügyön.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.02.22. 21:53:44

@Fergio: ne haragudj de sötét vagy mint az éjszaka és beképzelt is. előbb utóbb mindenki valamilyen komolyabb kezelésre szorul. és bizony a betegségek 90% magyarországon semmilyen magánklinikán nem gyógyítható, a jó része pedig a amerikában sem gyógyítható magánklinikákon. de álmodj csak tovább

szabidoki 2012.02.22. 22:05:39

@Androsz: elvileg a mentőzés arról szólna, hogy ténylegesen beteg embereken segítünk, nem pedig arról, hogy lusta, önző kretének hülyeségei után rohangálunk. Valóban fárasztó a hülyékkel kínlódni, de amikor egy tényleg komoly betegekkel töltött, keményen végigdolgozott nap után egymásra néztünk a kollégákkal, mindenki azt érezte, hogy igen, ezért érdemes itt melózni. Csak ilyenből volt kevés, hülyéből meg rengeteg.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.02.22. 22:07:41

@Androsz: szegény ember vízzel főz ismered a mondást, hát magyarországnak kevés pénze van, ebből is aránytalanul keveset költ az egészségügyre, tehát ennek következtében meglepő, hogy az egyáltalán ilyen szinten működik.
a kevés pénz miatti elégedetlenséget meg ilyen módon felhozni csak egy gerinctelen féreg tudja. ebben az országban mindenki keveset keres (na jó a politikusok meg a bankárok nem) mindenki elégedetlenkedik akkor miért pont az orvosok nem? amikor ennyit keresnek mint egy utcaseprő. felfordul a gyomrom az ilyen férgektől mint te

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.22. 22:08:58

@szabidoki: "nem lehetett könnyű dolga egy olyan közösségben, ami annyira sem becsülte meg, hogy egy autót tudott volna venni a betegei "hálájából""

Te majom, én akkor személyesen nem ismertem senkit, akinek autója volt.

"keményen végigdolgozott nap után egymásra néztünk a kollégákkal, mindenki azt érezte, hogy igen, ezért érdemes itt melózni"

Ez tiszteletre méltó, gratulálok, ezek szerint itt nem rólad beszéltünk.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.22. 22:22:15

@csak néha benézek ha marhaságot látok: én nem elégedetlenkedek, a feleségem sem, a húgom sem, és még megnevezhetnék pár embert, akik csak dolgozunk. De ha mi elégedetlenkednénk, azzal nem sokan törődnének, mert a mi munkánk megszűnése közvetlenül nem veszélyezteti a közösségek életét. Az ápolónőké igen. Ezért ők felvonulnak, az orvosok pedig fenyegetőznek, hogy majd elmennek külföldre. Tudottan nehéz helyzetbe hozva a közösséget. Ha majd több pénzt kapnak, akkor majd nem elégedetlenkednek és el fogják látni a munkájukat. Érzékenyebb emberek ezt zsarolásnak neveznék, vagy erőfölénnyel való visszaélésnek.

De tegyük fel, hogy jut rá pénz, és 20%-kal több fizetést kap mostantól minden eü-dolgozó. Akkor majd dolgoznak? Már lesz erejük odafigyelni a betegekre? Tulajdonképpen az sem túl sok pénz, vagyis adjon az állam még többet. 40%? Legyen egy ápolónő fizetése nettó 140 ezer forint, rajtam nem múlik. Ez már elég? Most már nem fog a nővérszobában dekkolni, és a többi beteggel intéztetni az ágytálazást? Vagy esetleg még ez is kevés, mert vannak, akik ennél jóval többet keresnek? Konkrétan mennyi pénzt akarna egy ápolónő azért, hogy a dolgát gondosan és szorgosan elvégezze? És, van honnan odaadni a kezébe azt a pénzt?

Kellene a jó fizetés, persze. Csak nem jut. Másnak sem jut. Hát akkor ez van, menjen el irodistának, az könnyebb munka. Igaz, a bértábla szerint azok csak 90 ezret keresnek, de legalább ülhetnek és beszélgethetnek, vagyis a tevékenységük keveset fog változni.

szabidoki 2012.02.22. 22:22:56

@Androsz: ha valamit te nem látsz, akkor az már nem is létezik? Azt ugye tudod, hogy a hozzászólásod a te szegénységi bizonyítványod?

Irkutszk 2012.02.22. 22:26:38

@Androsz: Tudod, a válasz erre igazából igen. Ha jó fizetése volna a kórházban dolgozó orvosnak, nővérnek, akkor jobban végezné a munkáját. Meg is tudom magyarázni, hogy miért: Mert nem lenne szüksége másod-, harmadállásra, hogy a napi megélhetést és a gyerekeinek a felnevelését biztosítani tudja. Ugyanakkor nem csak ezen alapul a probléma: A nővérek, orvosok száma túl alacsony egy betegre nézve, és ezen is változtatni kellene. Emlékszel azokra a hírekre, mikor ágyszámot csökkentettek? Szerinted kitolták a kórház ajtaján azokat az ágyakat? Dehogyis. Csökkentették a nővérek számát, és egy nővérre több beteget osztottak be. Hányszor is hallottunk ágyszámcsökkentésről? Négyszer? Ötször?

Fergio 2012.02.22. 22:30:01

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
én vagyok sötét, és beképzelt? aki külföldről osztja az észt, hogy milyen szar a magyar eü, az a nagy király! tudsz mondani egy jó megoldást? tettél azért, hogy ne ilyen szar legyen? kihúztál külföldre, mert ott többet lehet keresni. (ezt egy korábbi hozzászólásodba leírtad) és most már telik miele mosógépre a whirlpool helyett, igaz? de nagy király vagy. én fizetek az eü-ért úgy, hogy egy centet sem használtam belőle évek alatt. az egész téma azért alakult ki, mert megkérdeztem, hogy ha minden orvos fel van háborodva, hogy mennyire nincs pénz az eü-ben, akkor háborodjak fel én is, aki mint egyén sokat fizetek a semmiért? azt is mondtam, hogy ahelyett, hogy a pénzről pofázunk 1 napja, meddő vitákban, talán a hozzáálláson kéne javítani! ez olyan sötét dokikám? egyikőtök sem tudott egy jó megoldást mondani a mostani helyzetre, csak azt szajkózzátok, hogy sok a beteg, meg nagy az elvárás és kevés a pénz... és????? bármelyikőtök fizet annyit az eü-ért, hogy ha majd öreg lesz, és beteg akkor ne az állam nyakán lógjon, ahogy nekem magyarázzátok??? sír a szátok, de semmit sem tesztek. húztok ki külföldre. ez aztán a megoldás! igazi magyar mentalitás: dögöljön meg a szomszéd tehene, de nekem jó legyen!

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.02.22. 22:31:40

@Androsz: nem érted, hogy nem 20% ról van szó hanem 1 millió forint per hó nettó és még akkor is összeomlik az egészségügy. ezt a rendszert egy 2 milliós nettó fizetés mentené meg (ennyit a rezidenseknek, a főorvosoknak a duplája), hogy külföldről jöjjenek az orvosok, mert mindaddig míg angliában meg németországban nagyobb a fizetés addig innen csak elmennek az orvosok, és senki nem jön
érdekes módon azért ha bármelyik másik szakma sztrájkol akkor azt szabad, ha mások mennek el külföldre az nem baj.
fel kellene már végre fogni, hogy nem pofázni kell hanem fizetni (főleg ha nem akarnak meghalni a kedves honpolgárok)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.02.22. 22:36:21

@Fergio: pontosan, próbálkoztam évekig, lesz@rt az állam, pedig ügyeltem és 10-12 t is havonta évekig, és nem azért mentem el mert nem bírtam egyik napról a másikra megélni, hanem a suttyó "megveszlek kilóra" betegek miatt és azok a kollégáim miatt akik lesz@rták a szakmai sürgősség fogalmát, hanem az előjegyzett beteg volt a lényeg.
te is megint a pénzt hozod fel, igen pénz kell de nagyon sok és nagyon gyorsan és nem csak az orvosoknak de hát meg kell találni a prioritásokat legyen nekünk malév vagy legyen nekünk egészség?

Fergio 2012.02.22. 22:39:18

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
2 milliós nettó fizetés. Te hol élsz?? tudod kik keresnek 2 millát tisztán havonta? bankigazgatók meg a a maffia. mert ott dől a pénz. mekkora pénzt kellene fizetnie az embereknek a mostani adókon túl, a 2 millás fizetésedhez szerinted? ez nem anglia, itt az emberek 50-60 000 Ft-ból élnek havonta. a középosztály keres 200-300 000-et tisztán. állj már két lábon a földön, és ne álmodozz!

szabidoki 2012.02.22. 22:42:08

@Fergio: ne aggódj, eljön még az idő, mikor elhasználod a befizetett pénzt, még akár többet is.
Az egészségügy gondjait nem a mezei orvosoknak kell megoldani, arra ott vannak a politikusok. Az már más kérdés, hogy el vannak foglalva minden lehetséges közpénz hazatalicskázásával, ezért nem jut idejük érdemben foglalkozni az eü gondjaival, csak arra futja, hogy minden felelősséget rátoljanak a melósokra. Az én dolgom az lenne, hogy az én munkámat elvégezzem, az én saját családomról gondoskodjak. Ha ehhez az kell, hogy külföldön vállaljak munkát, akkor így teszek. Betegek ott is vannak, csak ott valamiért normális emberek laknak, és nincs az az őrjítő cirkusz, ami otthon zajlik.

Dr.laikus PhD 2012.02.22. 22:43:23

@Fergio:

Nálam nem.
Az életemet köszönhetem neki. :)
Az alapvető dolgát tudja, a többi ráadás amiben joga van tévedni és hát te EVA-s vagy ami lehet tévedés.
Ami a diagnózist illeti, abban nem tévedett.

A közgazdaságtan nem csak könyvelés.

szabidoki 2012.02.22. 22:49:07

@Fergio: tudom, hogy kellemetlen ezzel szembenézni, de ez a realitás. Ha külföldön nagy pénzt kínálnak korrekt munkakörülmények között, akkor jelentős lesz az elvándorlás, akárhogy hápogsz is. Jelenleg évente kb. ezer orvos végez az egyetemeken, tavaly 1200 ment külföldre. Nyilván van olyan is, aki nyugdíjba ment, nem is kevés. Nem kell sok ész belátni, hogy a hadrafogható orvosok száma meredeken csökken, és igen hamar igen nagy baj lesz (erre figyelmeztet már mindenki évek óta, ha érdekel, olvasd el az első hozzászólásaimat az első posztokhoz itt a praxison), de érdekes módon mindenki leragadt a "genyó orvosok" lemeznél, és senki nem lát tovább az orránál. Nincsenek illúzióim, amikor majd elkezdik bezárni a kisebb-nagyobb kórházakat, felszámolják a háziorvosi ügyeleteket, akkor sem jut eszébe senkinek, hogy ezért elsősorban a politikai vezetés a felelős, akkoris a hőbörgés megy majd, hogy "a genyó orvosok elhúztak külföldre..."

Fergio 2012.02.22. 22:52:12

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
na végre. látod, ez az istenverte pénzhajhászás az oka mindennek. mindenki többet szeretne. nem csak az orvos, a nővér is, meg a tűzoltó, meg mindenki. de ez egy elcseszett ország, 20 év alatt csak lejjebb kerültünk, nem feljebb. mert mindenki kapzsi, és még többet akar. én is azt mondtam, hogy olyan dologkra szórják el apénzt, ami nem fontos, (fradi pálya, debreceni pálya = milliárdok) miközben emberek halnak meg, mert szar az ellátás. csak az eü senkinek sem az érdeke. ha meg lehetne győzni a fentieket, hogy ne hülyeségekre költsenek, hogy azok is fizessenek az ellátásért akik azt hiszik minden ingyen van, akkor léphetünk előre egyet. de ahhoz, hogy olyan változás legyen, amit szeretnél, az még nagyon messze van sajnos. és erről nem Te tehetsz és nem a "normális" beteg alapvetően. ezt próbálom leírni már 1 napja...

Fergio 2012.02.22. 22:59:28

@Fergio:
csak hogy nehogy félreértés legyen belőle, javítok: nem az emberek a kapzsik, hanem az állam tetején ülők, akik még többet akarnak és azokkal a dolgokkal, amelyek nem termelnek pénzt, nem foglalkoznak.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.02.22. 23:01:53

@Fergio: megoldást kértél. a jelenlegi rendszer rohamléptekben halad a halál felé. az évente magyarországon maradó orvosok nem tudják betölteni a hiányt ami úgy 2000 orvos per év de lehet több is. tehát külföldről kell orvost hozni. na most gondolj bele, te mint bantusztániai munkavállaló melyik országba mennél? németországba 1 miiláért vagy magyarországra 1 milláért. ugye még mindig nem atraktív magyarország. mondjuk másfél milla? talán ennyi különbségért megtanul magyarul és elviseli a magyar rasszizmust, de minden ennél alacsonyabb összegért németországba vagy angliába megy.
lehet hozzászokni a gondolathoz

2012.02.22. 23:04:36

@Fergio: Az a baj, hogy a középosztály már lejjebb csúszott, mint havi 200-300 ezer forint. Kire gondoltál? Ki ma a középosztály havi 200-300 ezer forinttal? Eddig azt hittem, az orvosok is a középosztályhoz tartoznak, meg még pár közalkalmazott, , de az ő fizetésük 100-150 ezer között van. Papíron.(köztisztviselők fizetését nem tudom kapásból, mert nagy a szórás közöttük) Érdeklődve olvastam a hozzászólásaidat, és a kitartásodat értékelem, sok dologban igazad van, de a jobb ellátás bizony pénzfüggő. Nemcsak az orvosoknál, máshol is. Nincs jelentősége, hogy valaki külföldről ír éppen, attól még ismerheti az itthoni viszonyokat. Mindenkinek van lehetősége külföldre menni. Aki itthon marad, saját döntése volt. Aki kiment, az is. Egyik sem kényszer, és egyik sem elítélendő.

lpt1 2012.02.22. 23:06:07

@Fergio: Közgazdász <> könyvelő, közgazdász <> adótanácsadó, még ha a kormány is így tudta, amikor ezzel indokolta a közgazdász felsőoktatási helyek visszavágását. Annyira nem, hogy a közgazdászok OKJ-s mérlegképesre járnak[1].

Az EVA-t meg a 2002. évi XLIII. törvény hozta létre, hatályos 2003. január 1-től; ha már adójogszabályokat nézünk.

[1] 93/2002. (V. 5.) Korm. rendelet 3. §, illetve 2. melléklet kivételével

Fergio 2012.02.22. 23:06:10

@szabidoki:
és én mit irogattam eddig? hogy meg kellene változtatni a hozzáállást, és hogy nem kellene felháborodásában összeugrani az orvosoknak és a betegeknek, mert nem rajtuk múlik a dolog. (Múlhatna, ha az orvostársadalom összefogna és úgy, mint januárban kicsikarna egy-két változtatást...)
De amíg az orvos fúj a betegre, mert túl sokat dolgozik értük, és még meg sem becsülik, a beteg meg fizet akármennyit a többi adó mellett, de csak morcos orvosokkal találkozik, addig nem lesz előrelépés. Továbbra is azt gondolom, hogy az, hogy mindenki kimenekül az országból, az nem megoldás.

Fergio 2012.02.22. 23:09:35

@lpt1:
Ok, köszi az infót. De ez nem tartozik szorosan a vitához.

2012.02.22. 23:10:33

@Fergio: Ez nem menekülés az országból, hanem egy lehetőség kihasználása. Ha sokan mennek, lesz változás, rosszabb lesz, aztán esetleg jobb. Ha odafönt is úgy akarják.

Fergio 2012.02.22. 23:13:37

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Ok, értem. De ki fog ez ellen tenni? Orbán? Magától? Nem valószinű. Én mint beteg megint nem, vagy legalábbis egy-két tüntetés, aztán semmi. Az orvosoknak kellene összefogni és saját maguk miatt is lépésekre kényszeríteni a politikusokat, nem?

Fergio 2012.02.22. 23:15:49

@Turchi:
Ez is megoldás, csak ezzel van egy kis baj. Aki már kiment, és családot alapított, megtalálta a helyét, nem fog visszajönni. És akkor sok év, mire az orvoshiány megszűnik. Vagy majd idejönnek keletről, és nézhetünk...

Fergio 2012.02.22. 23:26:43

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
végül is mindnki gondolkodhat így, hiszen minden szakmában min. 10-szeres különbségek vannak, tehát miért maradna itt a CNC esztergagépes 90000-ért, ha kint 800000-et kereshet, ugye? De ha mindenki elmegy ebből az orszábgól, akkor a probléma nem lett megoldva. Csak nem 2.6 millió fog eltartani 10 milliót, hanem 100.000 tart majd el 5 milliót. De ha ettől megnyugszotok, akkor mindenki menjen külföldre dolgozni, és a hülyék meg itt maradnak.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.02.22. 23:26:53

@Dr.laikus PhD:

Bocs, a fenét köszönheted nekem az életed. Azoknak köszönheted, akik utánam foglalkoztak veled.
De leginkább saját magadnak és a saját erődnek és a saját elszánásodnak.

Stimm? :-)

2012.02.22. 23:27:57

@Fergio: Nem jönnek keletről már annyian, mint régebben. Nem éri meg nekik sem. Ha változni fog valami, és netán jó irányba, akkor bizony lesz, aki hazajön, ha meg nem jönnek vissza, akkor legalább az itt maradók nem mennek el olyan arányban, mint most. Mindenki keresi a megélhetés elviselhető formáját, és ebbe sem beleszólásnak, sem kritizálásnak nincs helye. Humanitárius szempontok alapján senki nem fog úgy dönteni, hogy a családja rosszabbul járjon.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.02.22. 23:30:18

@Fergio:

A vicces dolog az, hogy ma a végzős orvosok nagyobb része a jelenlegi bérük mintegy háromszorosáért maradna és nem menne el. Nagyságrendileg 300-400 ezer forintért, ha jók az emlékeim.

Viszont azt visszacsábítani, aki már külföldön megszokta az 1-2 milliós jövedelmet és a külföldi munkakörülményeket, csak szerencsés esetben lehet, azt is 1-2 milliós fizetéssel és hosszas könyörgéssel.

Kapitalizmus van. Ennyi. Azt veheted meg, amire pénzed van.

szabidoki 2012.02.22. 23:30:38

@Fergio: Papp Magor és a rezidensek épp ezt próbálták megcsinálni a letétbe helyezett felmondásokkal, de egyelőre csak hitegetik őket, előrelépés nincs.

2012.02.22. 23:31:47

@radiologus.hu: Jaj, ne szerénykedj! :-)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.02.22. 23:32:40

@Fergio:

Nem, nem jönnek keletről.

Nem éri meg.

Ha valakinek (mondjuk Indiából) van egy EU-ban elfogadott diplomája, akkor mi oka lenne hozzánk jönni 160 ezerért, amikor simán mehet Németországba vagy Svédországba 1 millióért?

szabidoki 2012.02.23. 00:03:32

@radiologus.hu: rosszul tudod, aki külföldről jön, az garantáltan legkevesebb 230000Ft-ot kap ( ha jól emlékszem a cikkre).

Ugyandehogy (törölt) 2012.02.23. 07:26:51

@csak néha benézek ha marhaságot látok: világos.
de olyanoknak mondod ezt, akik fizetnek.
széllel szemben...

Ugyandehogy (törölt) 2012.02.23. 07:29:06

@szabidoki:
ennek a rendszernek össze kell dőlni, hogy változás legyen.
ezt kéne belátni-

2012.02.23. 09:01:16

@Babette_: Én még sötétebben látom a helyzetet, mert 2 milla nettó is csak a munkaerő-problémát oldaná meg, és ugye nem csak ez a baj.

2012.02.23. 09:11:36

@Fergio: Nem jönnek ide sehonnan, mert a magyar orvosbérek - 300-500 EUR - és a munkakörülmények megalázóak és tegyük hozzá, ennyiért lehet Barcelonában félmunkaidőben szórólapozni, egy beugrós pincér már a kétszeresét kapja.

Berlinben egy ismerős csajszi egy hostelben recepciózik és takarít egy rossz hónapban 800-ért, tehát kérdés, hogy egy embert, akinek semmi köze Magyarországhoz, mi fog ide vonzani?

Ugyanúgy, ahogy nem jönnek ide bolgár orvosok sem, pedig az ő nyelvükhöz képest tökmindegy, hogy magyarul tanulnak meg vagy németül.

De a válasz persze egyszerű, hiszen ez a "majd jönnek keletről" egy kis undorral keverve az ukrajnai és romániai magyar orvosokra invokál, de sajna ők sem fognak jönni, hiszen vagy maradnak otthon, vagy elmennek pénzt keresni, amit itt nem lehet.

zsikuci81 2012.02.23. 09:30:32

Androsz, ne haragudj, de te buta vagy. Ez azonban sajnos nem eleg, mert emellett meg korlatolt is. Szabidoki nagyon jol osszefoglalta neked az anginat es a szivinfarktust, de teged ez sem erdekel. Raadasul teljesen teves kovetkezteteseket vonsz le, mitobb kitalalsz dolgokat.
Szerintem neked vagy valami serelmed van, amit itt akarsz leverni, vagy frusztralt vagy, esetleg teveszmek gyotornek.
Te tenyleg azt hiszed, ha te itt kitalalod, hogy mi nem segitenenk, akkor majd mi itt vedekezni fogunk? Mar bocsanat, de mindenki tudja, hogy mennyit er es hogy vegzi a munkajat. Nem kell embersegrol eszt osztani, mert sztem neked kene emberseget tanulni!
Ha te ennyi evesen itt tartasz, mint amit a hozzaszolasaid tukroznek, akkor sajnos miattad is tart itt az orszag.

Dr.laikus PhD 2012.02.23. 09:33:41

@ReignOfdark:

Mért is jönnének, amikor orvos orvosnak farkasa.

Fiatal orvos beosztása, kezdőként, friss szerződéssel, hogy kénytelen lábon kihordani pericarditist és még a többi.

Undormányos és felháborító. Kiölni a szakma szeretetét a tudományos érdeklődést. Még csak elkenődve gondolkodik azt is többször elhessegetve, mint komolyan, hogy állást vállal jobb helyen.
Nem kivándorlás, csak átvészelni ezt a szemét helyzetet.

Shriffle 2012.02.23. 13:39:43

@Fergio: "a középosztály keres 200-300 000-et tisztán" - na látod itt a baj. A nyugdíj előtt álló főnököm bére nem éri el a 200000-et. Nem kéne több milliós fizetés, hogy az emberek itthon maradjanak (Fergio is azt irta annyi kell, hogy külföldről ide jöjjenek - ben ugyanaz). De amíg egy szakorvos fizetése kissebb a BKV sofőrénél, addig el fog menni. Nem mindenki. De a fiatalonál már nem gond a nyelvtudás, és utánpótlás nélkül el lehet húzni az összeomlást, de elkerülni nem

juliska1960 2012.02.23. 14:11:06

@Androsz: Igen erről próbálok én is beszélni, de nem értik az emberek. Lehet hogy én jöttem egy másik bolygóról?Én nem jogokat követelek, Mert mindenkinek a kötelességét kellene először elvégezni, a jogok majd utána következnek. Hanem azt szeretném ha mindenki úgy végezné a dolgát, úgy viselkedne, hogy adott helyzetben vele is úgy bánjanak.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.23. 19:31:38

@csak néha benézek ha marhaságot látok: "ezt a rendszert egy 2 milliós nettó fizetés mentené meg (ennyit a rezidenseknek, a főorvosoknak a duplája),"

Aha. Szóval néha benézel és marhaságokat is beszélsz. 2 milliós nettó fizetés lenne a megoldás? Hát, ennyit az eü-dolgozók vagy az őket megértők viszonyáról a realitáshoz.

@juliska1960: "szeretném ha mindenki úgy végezné a dolgát, úgy viselkedne, hogy adott helyzetben vele is úgy bánjanak"

Sajnos ez az ábránd már akkor életképtelennek bizonyul, amikor emberek úgy parkolnak le, hogy már nem fér oda egy másik kocsi. Ha ők lennének a második kocsi, felrobbannának a méltatlankodástól. Lehet, hogy történt is már ilyen. Legközelebbre már elfelejti. Sőt, fel sem merül benne, hogy rajta kívül még mások is vannak. És ez csak egyetlen példa a szellemi sötétségre. Ilyen emberektől várnák mások, hogy együttműködjenek a túlélésért.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.02.24. 00:01:52

@Androsz: ebből látszik, hogy mennyire nem méred fel a baj mértékét és mennyire nincs fogalmad sem az egészségügyről sem a világgazdaságról. de elmagyarázom a te szinteden (ez kb a 4. osztály lehet, de ha nem érted akkor ennél egyszerűbben nem tom ha lehet)
józsika szegény családba született, ütik verik és 1 nyüves almát kap naponta kajának, közben meg elvárják tőle, hogy egyedül felkapálja a kertet, felvágja a fát meg miegymást a szüleinek, akik ráadásul semmivel nem törődnek, csak a pénz elverésével.
közben ott vannak a szomszédban a németek, őnekik nincs gyerekük de nagyon szeretnének egyet, és azt ígérik józsikának ha átmegy akkor ott kap flekkent szalmakrumplival meg banánt és csak egy ágyást kell megkapáljon meg csak egy kis fát kell felvágjon, lesz számítógépe is meg internetje, meg mindene ami kell.
józsikát otthon csak a családi szeretet tartja, de állandóan üres a gyomra, és egyszer aztán aszondja elég és átmegy a szomszédba. na persze a szülei csalogatják vissza nyüves almával, de sajna már késő.
de hát a kertet meg kell dolgozni meg a fát fel kell vágni ezért józsika szülei elgondolkodnak mik a lehetőségek
1 csinálunk új józsikát, ami ugye mire megnő a kapát megbírja jó pár év, vagy 2 átcsábítjuk musztafát a 3 szomszédból
musztafa sem hülye és ismeri az árakat, meg a lehetőségekről is hallott. most az a kérdés, hogy eljön hozzánk musztafa kapálni egy nyüves almáért meg egy jó adag verésért, vagy elmegy a németekhez internetezni flekkenért meg szalmakrumpliért?
ugye belátod, hogy csak a hülye jön hozzánk?
tehát többet kell ígérni a németeknél (mondjuk csokoládét meg savanyúságot meg mittudoménmit), hogy kapjunk valakit aki elég hülye ahhoz, hogy kapáljon ha internetezni is tudna.
mert csinálhatunk újabb józsikát is, csak az a kérdés, hogy nem-e halnak éhen a szülők amíg ő felnő és elkezd kapálni?
elég egyszerű voltam vagy ez is meghalad? mert te biztos nem fogod fel a realitást, azt, hogy mekkora a baj, csak a szád jár

rikitiki 2012.02.24. 23:34:21

Nos, érdeklődve látom a rég olvasott hozzáértők energiáját, ahogy a sötétséget próbálják oszlatni. A Galaxisunk közepe egy óriási fekete lyuk - csak jelzem az erőviszonyokat :)

Elöljáróban szeretnék elmondani valamit: az író hölgynek, és családjának csakis a részvét útján tudok szólni. Más érzelem, indulat csakis más hozzászólók felé irányul.
Ilyen korban elveszíteni szerettünket tragédia.

Részvétem.

Másodszor, annyit tudunk bizonyosan, hogy valaki az interneten leírta, hogy a hozzátartozója azt mondta telefonba, hogy szívrohama van valakinek.

Nincs diagnózis. Nincs zárójelentés. Nincs orvosi nyilatkozat a halál fő és mellék okairól. Nincs az ügyben szereplő mentős, kórházi orvos, ügyeletes orvos, pathológus stb... véleménye.

Ebből mi következik? Hogy azt sem tudjuk miről vitázunk. Lehetett vészes vérszegénység is a tragédia oka.

Ehhez képest, tárgyi tudás hiányától felbátorodott háborodottak oktatnak.

Harmadszor, nemzetközi felmérés eredményei alapján Norvégiában a lakosság 80%-a képes elsősegélyt eredményesen nyújtani.

Magyarországon 3%.

Ennek az információnak az árnyalásához kérdezném, a 30 ezer orvos Magyarországon, a lakosság hány százaléka?

A családnak részvétem.

A barátimnak és kedvesimnek itt a blogon üdvözlet.

szuvenir 2012.02.26. 21:17:53

@VaTi: "Az első mentőhívás előtti tünetek a poszt szerint: nagyon nincs jól, fáj a feje és alig kap levegőt, fal fehér volt. TE küldenél mentőt?"

Röviden: IGEN
Mondom ezt úgy, hogy éveket dolgoztam Mo-n mentőorvosként, és most rálátásom van egy másik ország egészségügyére, és arra, hogy milyen szigorúan megtorolják (jogi úton) az efféle pökhendi, lekezelő, és szakmaiatlan hozzáállást. Ahol most dolgozom, egy ilyen döntés egyben az illető karrierjének a végét is jelentené, nem beszélve arról, hogy a saját vagyonával felelne az okozott (nemvagyoni) kárért és a kiesett jövedelemért.

A diszpécsernek az első bejelentés után küldenie kellett volna az elérhető legmagasabb szintű egységet, legyen az egy egyszerű mentőgépkocsi, többlépcsős riasztással (eset/roham kocsi indul, amikor felszabadul). És most ne menjünk bele a hirtelen kialakuló légzési nehézség differenciál diagnosztikájába. Szégyen, ha ez csak megközelítőleg is úgy történt, ahogy a posztoló megírta. Részvétem.

Shriffle 2012.02.27. 00:49:45

@szuvenir: Bizony. A sápadt, fullad, verejtékezik az akármi is lehet. Ugyanakkor visszautasítani a felajánlott elérhető mentőt sem volt jó döntés. De utólag ugye könnyű okosakat mondani.NEM a családnak kell(ene) eldönteni, hogy kell-e az elérhető mentő. Ha a diszpécser csak annyit mond, hogy küldi a mentőt, és kiküld egy ápolós kocsit akkor a poszt nem születik meg (bár a betegen vsz a rohammentő sem segített volna. De ki tudja?)

VaTi 2012.02.27. 07:09:25

@csak néha benézek ha marhaságot látok: valamint józsika a németeknél kap motorkapát is, míg otthon a fanyelűvel kellett dolgoznia. Persze eredményesebb lesz, de nem azért, mert azelőtt otthon megátalkodott lusta lett volna...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása