Hagyták meghalni lelkifurdalás nélkül

2012.01.09. 07:41

Tisztelt Praxis blog!

 

Jó másfél év után sikerült magamban annyira "lerendeznem" nagymamám elveszítését, hogy most már meg tudom írni az ő történetét. Hozzá kell tennem, hogy a fájdalom még ennyi idő után sem múlt el, hiánya pedig minden nap éget. Igyekszem tárgyilagos lenni.

 

 

Tavaly előtt december 18-án a nagymamám felhívott minket, hogy rosszul érzi magát. Szédül, hányingere van és nehezen kap levegőt. Mivel nem ugyanabban a városban lakunk, ezért megígértük neki, hogy másnap mindenképpen elmegyünk hozzá és kérdeztük, hogy mire van szüksége. Azt mondta semmire, lefekszik inkább aludni és várni fog minket, reméli jobban lesz. Mivel nem hagyott bennünket nyugodni a helyzet, ezért mégis csak telefonálni kezdtünk és felhívtuk a háziorvosát és elmondtuk neki, hogy nagyon rosszul van a nagyi.A doktornő azt mondta, hogy nincs ideje kimenni hozzá, de ő felhívja az ügyeletet és kiküldi hozzá. Kérdeztük, hogy nem inkább a mentőket kellene-e hívni, de azt válaszolta, hogy az ügyelet is bőven elegendő lesz.


Visszahívtuk a nagymamámat és elmondtuk neki, hogy megy hozzá az ügyelet, biztos, ami biztos. Még egyszer felhívtuk őt már este 10 óra magasságában, hogy érdeklődjünk, ekkor nagymamám azt mondta, hogy még nem voltak nála az ügyeletről, de kissé jobban is van szerencsére.Ekkor beszéltünk vele utoljára :(.

Másnap délelőtt holtan találtuk meg az ágyában, borzasztó volt. Felhívtuk a mentőket, akik kijöttek, majd a halottszállítók is megérkeztek. Kiderült, hogy az ügyelet egyszerűen nem ment ki hozzá, éjszaka pedig elhunyt szegény. A boncolás később megállapította, hogy szívelégtelenség volt halálának az oka.
Az első sokk után felhívtuk a háziorvosát és elmondtuk neki a történteket, és rákérdeztünk, valóban kiküldte-e az ügyeletet, a válasz nyomatékosan az volt, hogy kiküldte őket.


Mai napig nem tudtuk feldolgozni, hogy miért nem mentek ki hozzá. Ott várta őket órákon keresztül, majd lefeküdt és másnapra már nem élt szegény. Azt kell gondoljam, hogy hagyták meghalni lelkifurdalás nélkül.Hibázott a doktornő, amiért inkább az ügyeletet preferálta a mentők helyett és az ügyelet is, amiért nem mentek ki hozzá időben, ugyanis végül kiderült, hogy hajnali 1 óra tájékán, közel 7 órával a hívás után értek oda hozzá, amikor már nem élt szegény, ezért ajtót sem tudott nyitni. egy ügyvéd ismerősünk arra biztatott minket, hogy tegyünk feljelentést és pereljünk, de arra jutottunk, hogy semmi értelme.A felelősséget mindenki elhárítja és egyébként sem hozza vissza a nagymamát. köszönöm, hogy leírhattam!

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SusanneF 2012.01.09. 09:18:15

Kedves Posztoló!
Részvétem,és megnyugvást kívánok az egész családnak.
Nem tudunk sok lényeges tényezőről,amik nagyon is számítanak...:
-Mennyi idős volt a néni?
-Milyen alapbetegségei voltak?
-Milyen gyógyszereket szedett,milyen kezelés alatt állt?
-Ki lakott a közelében,aki segíthetett volna?
-Miért nem a nagymama hívta a háziorvosát,ill.az ügyeletet?

A kommentelőktől kérdezem:
Elfogadható,elképzelhető,hogy az ügyelet 7 ! órával a hívás után ér a címre?
Borzasztó lehetett arra menni a nagyihoz,hogy már késő....

r580s 2012.01.09. 09:21:55

Részvétem!

Óriási problémának tartom, hogy manapság a betegség és a halál ennyire tabu téma társadalmunkban. Az emberek nagy része egyszerűen nem tud mit kezdeni vele, felelősöket keres, hibáztat valakit és így még nehezebben tudja feldolgozni a történteket. Nagy valószínűséggel kórházban is meghalt volna a krónikus szívelégtelenségben szenvedő idős néni. Tény, hogy az ellátási láncolatban több hiba is történt, mindegyik fél részéről.

Tanulság: sürgős segítségkérésnél óriási jelentősége van a tünetek, panaszok pontos leírásának, az akár még jelentéktelennek tűnő dolgok megemlítésének is, hiszen ez alapján dönti el a hívást fogadó szakképzett személyzet, hogy milyen segítséget küldjön és azt milyen időintervallumon belül. Ha valaki képes személyesen telefonálni, mindenképp maga hívjon segítséget, még akkor is ha nehéz, mert fullad, de a vonal túlsó végén levő azonnal tudni fogja hogy baj van. Ha egy ideges rokon zaklatottan telefonál, aki nem is látta személyesen a beteget, máris más elbírálás alá esik, hiszen nap, mint nap több száz ilyen telefon érkezik, ami alapján végül teljesen eltúlzott, felesleges kivonulás történik. Muszáj a hívások között rangsorolni, mivel rengeteg felesleges hívás érkezik! Sajnos nem lehet mindenkihez személyesen kimenni, így a telefonhívásnak óriási jelentősége van, amit sokak egyáltalán nem értenek meg. ((Az, hogy belekiabáljuk a telefonba, hogy jöjjenek azonnal, mert xy rosszul van nem megfelelő segítségkérés.)) A háziorvos gondolom segíteni akart, de leírásból ismerte csak a panaszokat, ráadásul ezt is csak másodkézből, nem közvetlenül az érintettől tudta, valószínűleg enyhébbnek tűnt számára a baj. Nekem úgy tűnik, hogy az érintett nem akart segítséget hívni. Miért?

novákandris 2012.01.09. 09:42:13

Részvétem!

Ha pereltek, az nem hozza vissza a nagymamát, ez igaz.
Az ilyen hiányosságokat nem azért kell kivizsgáltatni, mert visszahozza a nagymamát, hanem hogy többet ne fordulhasson elő. A többi, még élő nagymama érdekében.
(Posztoló, Te is leszel még nagymama. Ha ezt most annyiban hagyod, Veled is megtörténhet ugyanez.)

isssti 2012.01.09. 09:48:35

Sajnos minden együttérzés ellenére az ilyen hozzáállás tartja életben az ehhez hasonló egészségügyi hozzáállást: " úgysem támaszthatjuk fe egy perrel" - persze nem, de a következő nagymama (vagy akár maga a posztíró!) esetében -egy per és példás büntetés után- már nem mernék megtenni, hogy lepattintják a beteget..
Ennyi...

kyanzes (törölt) 2012.01.09. 09:51:11

"Az emberek nagy része egyszerűen nem tud mit kezdeni vele, felelősöket keres, hibáztat valakit"

Ha megelőzhető lett volna a halál, akkor jogos a felelős keresése.

r580s 2012.01.09. 09:52:55

@SusanneF: Nem fogadható el, ha valóban így történt. (Az sem, hogy otthagyták a helyszínt). Kérdés, hogy mikor érkezett be a hívás hozzájuk és hogyan volt kommunikálva. Én úgy gondolom elsősorban a nagymamának kellett volna telefonálnia, másodsorban a hozzátartozóknak, a háziorvosnak csak akkor, ha személyesen is látja a beteget. Kicsit mindenki hibázott, azzal, hogy áthárította a felelősséget és a cselekvést másra. Nagymama-rokonok-háziorvos-ügyelet, ebben a sorrendben.

Dr.laikus PhD 2012.01.09. 09:53:18

@SusanneF:

Nem mindegy?
Meghalt szívelégtelenségben.
Volt háziorvosa aki feltehetően szakszerű diagnózissal hívta az ügyeletet.

Valaki hibázott. :(

isssti 2012.01.09. 09:53:34

Amúgy várom a kedves orvos-egészségügyis hozzászólókat, akik majd kidomborítják a nagyi felelősségét és az ügyelet vétlenségét ("hát mindenkihez nem mehetünk ki, stb..") -az egészben talán ez a legborzasztóbb.
Egy megoldás lenne hasonló problémákra: börtön!! -aztán a beszélőn meg majd lehet mosdatni a kollegákat a többi elítélt előtt...

isssti 2012.01.09. 09:57:41

@r580s: S lám, meg is jött az első "egészségügyis" komment: ki is volt a hibás? "elsősorban a nagymama" - de tényleg, hogy van pofája rendelési időn kívül meghalni, ez vérlázító!!!

Aztán a rokonok: ahelyett, hogy meggyógyítaná (adott esetben többórás utazást követően..), van képe orvost hívni..stb..

Dr.laikus PhD 2012.01.09. 09:58:52

Itt nem elsősorban a felelősségre vonható felelőst, hanem a rendszerben lévő hibát, mert itt arról van szó.

Másik posztba már beraktam, de létezik boldogabb országokban ilyen.

rmoeva.wordpress.com/2012/01/08/rosztbif/#more-79

rmoeva.wordpress.com/

Dr.laikus PhD 2012.01.09. 10:07:04

@isssti:

Nyugodj meg.
Amíg a betegek és te is mások fejét követelik akkor mi más reakciót vársz?

tizennegy 2012.01.09. 10:13:52

@isssti: Börtön mi?

Majd ha az egészségügyben dolgozókat nem használják ki egész életükben, akkor majd biztos felelősséggel, lelkesen végzik a munkájukat. Addig azonban pont ennyi jár, a leszarom hozzáállás, meg a nulla szakértelem.

Inkább azokat kéne börtönbe zárni, akik zsebretesznek havi többszázezret és elvárják, hogy a másik, aki egy életen át havi hetven nettóból száraz kenyérvégen szenved, az majd fényesre nyalja a seggüket. Az ő életüket mindenki leszarja, mit vársz cserébe tőlük, hogy majd ők a tiedet nem fogják???

isssti 2012.01.09. 10:17:05

@Dr.laikus PhD: Ne haragudj, de ha neked 7 órás ügyeleti kivonulási idő nem érdemel fejeket, akkor komoly fejlesztést érdemel erkölcsi értékrend szoftvered...vagy egyszerűen csak egészségügyis vagy?

r580s 2012.01.09. 10:21:36

@isssti: Nem írtam hasonlókat, mint amiket említesz. Egyszerűen sajnos nem megfelelően kértek segítséget, nyilvánvalóan tapasztalatlanságuk miatt. Ezért írom le, ha valaki rosszul lesz, saját maga hívjon segítséget, ha tud. Ha nem, akkor a környezetéből valaki aki pontosan leírja, hogy mi a probléma. A háziorvos látatlanban nem biztos, hogy meg tudta állapítani a probléma súlyosságát, mivel ő sem az érintettel beszélt. Ismét kérdezem, az érintett miért nem hívott segítséget? Miért nem beszélt ő legalább a háziorvosával? Látatlanban diagnosztizálni pedig nem lehet, ahogy valaki írta. Egyáltalán nem lett volna baj, ha ő is szól az ügyeletnek, és az érintettek is, nyomatékot adva a hívásnak. Azt is leírtam, ha látod, hogy az ügyelet is hibázott ha valóban így történt az eset (kérdés, hogy mikor érkezett be hozzájuk a hívás? Miért hagyták ott a helyszínt? Ezekre nem tudjuk a válaszokat, a posztíró nem maga hívta az ügyeletet így nem tudhatja a 7 órát, lehet, hogy a háziorvos csak rendelési idő után telefonált).

isssti 2012.01.09. 10:23:30

@tizennegy: Azért érdemes lenne átolvasnod mit írtál: ha nem kap kellő fizetést, akkor rendben való, hogy nemtörődömsége miatt emberek haljanak meg...
Könyörgöm, ki kérte, hogy egészségügyisnek menj/en - az eskünél még lett volna lehetőség nemet mondani, de ha nem tette/d, s felesküdött, akkor biza kutya -és büntetőjogi kötelessége mindenkit legjobb tudása szeriint ellátni.
Mindezek után jöhet szóba a pénz kérdése..

Dr.laikus PhD 2012.01.09. 10:24:50

@tizennegy:

Ennél nagyobb hülyeséget nem is írhattál volna elkeseredésedben. :(

Ezzel pont azt mondod, hogy szarok bele, ennyit keresek dögöljetek meg.
Ugyan munkát vállalok, de nem csinálok érte érdemben semmit.

zsikuci81 2012.01.09. 10:24:51

Tisztelt Posztolo!
Oszinten sajnalom a Nagymamajat es az egesz csaladot! Borzaszto lehet ilyen idosen ugy meghalni, hogy valaki ugy erzi, nincs segitseg.
Susanne F kerdesei jogosak, jo lenne tudni a valaszt!
Az ugyelet kierkezesevel kapcsolatban jogszabalyt nem tudok mondani, de az ertesitestol a megerkezesig szamitott het ora az elfogadhatatlan kategoriaba tartozik.
Telefonon, foleg masodkezbol nem igazan lehet megitelni az eset surgosseget. Itt talan a nehezlegzes lehetett volna alarmirozo tunet. Szerintem az ugyelet kikuldese nem volt hiba, csak egy-ket oran belul ki kellett volna erni. Ha ezt nem tudjak teljesiteni, nekik kellett volna mentot hivni sztem.
Ha perelni nem is akarnak, talan azert erdemes lenne ugyveddel utananezetni annak, hogy miert nem ert ki az ugyelet. Ha sok beteget kellett nezni, ez lehetett egy ok. Ilyenkor viszont a felesleges lehivasokat a hivon szamon kernem.
Osszessegeben: valoban nagy hiba tortent, Onnek igaza van. Erre semmi nem mentseg. De sajnos nagy valoszinuseggel korhazban is meghalt volna a neni.
A cim pedig buta es hatasvadasz. Nem hiszem, hogy nincs lelkiismeretfurdalasuk, a hagyni meghalni pedig azt jelenti, hogy latom, hogy valaki haldoklik, de nem teszek semmit.

isssti 2012.01.09. 10:27:22

@r580s: Maradjunk a tényeknél - s talán mellőzzük az ügyeletet felmenteni szándékoló spekulációkat "mivan ha háziorvos csak 6 óra múlva szólt?" ..a posztban nem volt ilyesmi.. - 7 óra után mentek ki,s ekkor sem intézkedtek érdemben: nem tudom mi menthető/mentendő van ezen?
a laikus pedig csak laikus lesz: nem fog diagnózissal mentőt hívni, nem tudja aggodalmában kit hívjon elsőnek, stb..

Dr.laikus PhD 2012.01.09. 10:31:16

@isssti:

Szabad ugye nem egyet érteni veled?
Helyesebben a stílusoddal?

Egyszerűbb lenne megoldást keresni.
Ötleted lenne?

Lajszlo 2012.01.09. 10:32:06

@r580s: "Ezért írom le, ha valaki rosszul lesz, saját maga hívjon segítséget, ha tud."

Az én nagyanyám 75 éves korában látott először telefont, annyira bírtuk megtanítani, hogy minket fel tudjon hívni. Úgyhogy neki is az volt a természetes, hogy ha baj van, a gyerekeit hívja.

Dr.laikus PhD 2012.01.09. 10:37:25

@isssti:

Ha a tényeknél akarsz maradni, akkor ne is gondolkodj azon, hogy mi lehetett volna.
Nem tudjuk, hogy mi történt, főleg a körzetben mi történ.

cenzorilla 2012.01.09. 10:39:03

@tizennegy:

Megkérlek, hogy ne provokálj az egészségügyi dolgozók nevében!

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2012.01.09. 10:41:53

Egy logikai bukfenc van ebben a történetben: ha a nagymama tényleg olyan rosszul volt, akkor be sem tudta volna engedni az ügyeletest, még ha időben is érkezik, nem? Erre vagy nem gondolt a posztoló, vagy igenis gondolt, csak át akarja hárítani a felelősséget az egészségügyre.

isssti 2012.01.09. 10:42:38

@Dr.laikus PhD: Szabad egyet nem érteni!
Megoldási javaslatom: halálos következménnyel járó orvosi mulasztásért börtönt - szerintem elég könnyen belátható erkölcsi logika...

r580s 2012.01.09. 10:47:53

@Lajszlo: Ilyenkor szerencsés, ha valaki van a közvetlen közelében aki tud telefonálni. Ha titeket felhívott azzal, hogy hívjátok segítséget az rendben van, de ha nem akart sem ügyeletet, sem mentőt, akkor bajosan tudtok telefonon keresztül messziről intézkedni. Remélem megérted, de néma gyereknek anyja sem érti a szavát, ha valaki nem kér segítséget, nem biztos hogy kapni is fog.

Dr.laikus PhD 2012.01.09. 10:53:46

@isssti:

www.webbeteg.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/282/a-szivelegtelenseg-es-tunetei

Azért az már mégsem jó etikai meggondolás, hogy könyörgöm akasszuk fel.

Talán tisztázni, megvizsgálni, utána reformálni és ha kell felelősségre vonni.

r580s 2012.01.09. 10:56:15

@isssti: Sajnos a tényeket nem ismerjük, csak spekulációkról tudunk írni. A posztíró nem saját maga hívta az ügyeletet, így nem lehet tudni mikor érkezett be hozzájuk a hívás. Pl lejátszódhatott így a beszélgetés: Kedves Drnő, a nagymama nincs túl jól (milyen panaszokat említettek itt meg?), de nem akarja hogy mentőt hívjunk hozzá (ergo azt mutatja annyira nem súlyos a baj), nem tudna kimenni megnézni? Sajnos most rendelek, de szólok az ügyeletnek, hogy nézzék meg. Lehet, hogy eltelt 2 óra mire odatelefonált, mert először foglalt volt a vonal, aztán meg sorra jöttek a betegek és az ügyelet is csak 3-4 óra múlva tudott kimenni. Mindenképp azt mutatja nekem, hogy sem a háziorvos, sem az ügyelet nem gondolt komoly bajra, ezért nem is adták át a hívást a mentőknek. Ez pedig sajnos amiatt van, mert nem jól mondták el a tüneteket és a legfőbb baj, h. az érintett nem saját maga telefonált és nem is akart orvosi ellátást. Valamiért itthon az emberek nagy része a telefonos segítséghívást elbagatellizálja, azt gondolja elég ha annyit mond, nincs valaki jól, jöjjenek, ebből rengeteg probléma ered mindkét véglet irányába. Külföldön az alap a telefonos segítségnyújtás és bizony nagyon alaposan tájékozódnak telefonon (az érintettől, vagy valakitől aki mellette áll, mert csak tőlük lehet pontosan), mire eldöntik mi legyen a teendő. Nálunk meg 1 perces kérdezősködéstől dührohamot kapnak az emberek, mondván miért nem jönnek már, hát rosszul van. Sajnos ennek ilyen következményei is vannak.

zsikuci81 2012.01.09. 11:08:02

@cenzorilla:
Tizennegy hozzaszolasat sztem alszemerem volt kitorolni. Ha ma minden kokemeny osszegekbe kerul, miert az orvos a legolcsobb? Ha ennyi az orvosi fizetes, miert bun utolag! halapenzt elfogadni? Hogy rohanhatna az orvos lelkesen a sokadik folosleges lehivashoz, ha mindig ellensegesek vele, folyton feljelentessel fenyegetoznek es a kenyerpenzt kell szamolgatnia?
Alap javitasok a redonyon 12000 Ft-ba, egy kozjegyzoi okirat 20000 Ft-ba kerulnek. Miert nem akarja ezt senki megerteni? Egy blogon, ahol ertelmes, eloremozdito vitanak kellene folyni, miert sardobalas megy?
Az orvosi eskure hivatkozva meg lehet nyomoritani embereket?
Hol vannak a felelosok, ki tette tonkre az egeszsegugyi ellatast? Ki csinalt ilyen agyszamleepitest, ki vonta ki a penzt az agazatbol? Ok azok, akik valojaban felelnek a Nagymamak halalaert!
Miert nem ertik meg, hogy az orvosok jelenlegi targyalasa a politikaval segitsegkeres es az agazat megmentesere iranyul? Nem zsarolas! Ha nem lesz orvos, mert nem jelentkezik senki, sokan elmennek, az itt maradok meg tiz evvel hamarabb meghalnak, akkor a kisembert nem lesz, aki ellassa! Politikuseknak mindig lesz soron kivuli, uberkiraly ellatas!
Emberek, egy oldalon allunk!

Nem én vagyok, hanem én 2012.01.09. 11:16:20

@isssti:
így van, legyen börtön!
Aztán a kivonulási idő nem 7 óra lesz, hanem 7 és fél. De bassza pék, jó is lesz az...

dr. Trebitsch 2012.01.09. 11:18:39

A legtöbb hozzászólás alapján honfitársaim többsége úgy gondolja, a honrális az (Magyarországon tényleg az, de máshol szerencsére nem így van):
1. Idős ember, aki nem tud rendesen telefonálni, és helyette más hív orvost, az dögöljön meg.
2. Ha ügyeleti orvos megy ki, és a beteg közben mát olyan rosszul van, hogy nem tud ajtót nyitni, akkor az is dögöljön meg.

Én hívtam már orvost Edinburghból telefonálva Londonba egy ott rosszul let munkatársam miatt, és 10 perc múlva ott voltak nála. Sőt tudok szintén Angliában esetet, amikor betörték az ajtót, mert nem tudtak bemenni a beteghez. És igen, ott is előfordulhatnak hasonló esetek, de ennyien biztos nem gondolnák úgy, hogy itt minden rendben volt, vagy a beteg volt a hibás.
Részvétem az elhúnyt miatt, és sajnos egyet kell értenem a gyászolókkal, hogy nincs értelme feljelentést tenni, mert úgyis csak nekik lesz egy csomó kellemetlenségük belőle. A fenti probléma abszolúte tipikus Magyarországon, a rendteremtést ennél sokkal nagyob mulasztásoknál kell kezdeni.

prérikutya 2012.01.09. 11:20:43

@zsikuci81: Azért ne túlozzuk el. Itt egy orvosi ügyeletről volt szó. Akik javarészt végigalusszák az éjszakát. De, ha nem bírja, akkor ne ügyeljen.

Ha kap egy küldést, akkor menjen ki azonnal, ne órák múlva, és igen járjon utána, hogy a nagymama vajon miért nem engedi be.

Szarul vannak megfizetve, az tény, de akkor ne hozzon szégyent a többi orvosra, szépen menjen a mekibe sajtburgert sütni, ott legalább nem öl meg senkit.

A tűzoltó is havi 90-et keres, mégsem órák múlva méltóztatik kimenni a címre. Erről ennyit.

zsikuci81 2012.01.09. 11:26:32

@prérikutya:
A masodik hozzaszolast altalanossagban irtam, tizennegy kommentjere es annak kitorlesere.
A poszttal kapcsolatos hozzaszolast korabban olvashatod. Egyebkent ha hajnali 1-kor ert ki, akkor addig valszeg mas dolga volt. Ha valaki aludni akar ugyeletben, akkor megcsinalja, amit kell es lefekszik aludni. Nem ejfelig alszik, aztan kimegy a beteghez.
Nem tudjuk, mi tortent, ezert nem erdemes esz nelkul vadaskodni.

cenzorilla 2012.01.09. 11:27:36

Két dolog amiről szó van.

Egy idős hölgy meghalt, mert valaki hibázott. Persze ez nem biztos.

Minden orvos fizetése alacsony, ettől persze még kaphatjuk is a legmagasabb szintű orvosi ellátást, sőt az ügyelet megfelelő időben jön.

A poszt nem erről szól.
Valaki hibázott, azt is ha....

A látszatát is szeretném kerülni, hogy ez a hiba az alacsony fizetések miatt van, mert nem.

dr. Trebitsch 2012.01.09. 11:29:38

@zsikuci81: az orvosokat szívesen látják külföldön, menjen akkor oda dolgozni. Ez egy olyan munka, amelyet ha slendriánul végeznek, sokkal rosszabb, mintha nem végeznék el. Legyen az orvosoknak vér a pucájukban, és menjenek. De ne a betegeken álljanak bosszút a sérelmeikért. Ki tudják harcolni a jogaikat, ha egyszerűen nem vállanak itthon munkát. DE ROSSZ MUNKÁT ŐK SZÁNDÉKOSAN NEM VÉGEZHETNEK!

Void Bunkoid 2012.01.09. 11:36:04

Elnézést kérek előre a nyelvtannáciskodásért, a holtat nem sérti a hozzászólásom...viszont:

nincs ilyen, hogy "lelkifurdalás"!

Olyan van, hogy "lelkiismeretfurdalás".

Igaz, már parlamenti képviselőt, és bírót is hallottam lelkifurdalásozni, annyira sokan használják már ezt a helytelen, hót értelmetlen szót (ha már így akarja valaki használni, akkor "lélekfurdalás", de ennek sincs sok értelme). Ez sajnos ismét egy szomorú példája nyelvünk romlásának...

Dr.laikus PhD 2012.01.09. 11:37:59

@Trebitsch:

"A fenti probléma abszolúte tipikus Magyarországon, a rendteremtést ennél sokkal nagyob mulasztásoknál kell kezdeni. "

Csak kérdem, hogy a fenébe tudod te ezt ennyire biztosan?

Értem a fiam hívott Angliából mentőt és ki is jött.
Beszéltek hetet-havat.

Hogy miért ő? Mert azt a gombot hívta, ő meg tudta, hogy nem vagyok kommunikáció képes.
Mentő meg nem kérdezte honnan telefonál.

zsikuci81 2012.01.09. 11:38:17

@Trebitsch:
Nem is irtam, hogy rossz fizetes miatt slendrianul kell vegezni a munkat. De az "el lehet menni innen" hulyeseg. Nem megyek el!
Mar irtam, hogy a masodik hozzaszolas altalanossagban irodott, nem a posztra magyarazat.
A magyar egeszsegugy es az emberek gondjaira nem megoldas az, ha mindenki osszepakol.

r580s 2012.01.09. 11:41:56

@Trebitsch: Én úgy értelmeztem a posztot, hogy az érintett nem nem tudott, hanem nem akart (!) orvost hívni. Valószínű ezért nem törték rá a lakást (amit kellett volna ilyenkor), mert azt gondolták eleve nem akart orvost hívni, ezért nem nyitja ki az ajtót. Ez sem úgy megy, mint a filmekben, rendőrt kell hívni, ők szereznek valakit aki feltöri az ajtót (akár több óra is lehet, közben újabb beteget nem lehet ellátni) és végül legtöbbször csak bonyodalom van belőle, mert szimplán nem várta meg a kiérkező ügyeletet és eszébe se jutott, hogy szólni kellene, amiért nem fogják otthon találni. Na az ilyenek miatt megy ez a mérlegelés mindig, h. vajon most mi lehet?

Egyébként megfelelő hívás a kompetens szerveknek itt is azonnali intézkedést von maga után. Minden eset más és más, nem hasonlíthatod össze a saját példáddal, hiszen mások a tünetek, panaszok, más lehet a tálalása is. Én is mondhatom pl. hogy az édesapámhoz amikor mentőt hívtunk perceken belül kiérkeztek és heroikus küzdelmet folytattak érte órákon át, de szintén nem releváns, hiszen más eset, az elmondottakból tudták, hogy azonnal jönni kell.

prérikutya 2012.01.09. 11:42:55

@r580s: illetve, ha valaki nem tud segítséget kérni, az azt jelenti, hogy nem is akar?

Amerikában a rendőrség az olyan segélyhívásokra is kivonul, amikor nem szól bele senki sem a telefonba, majd megszakad a hívás. Próbáld ki ezt itthon...

Dr.laikus PhD 2012.01.09. 11:43:08

@Void Bunkoid:

Van lelkifurdalás.
Akadémia Kiadó 1999.
:)

záporeső 2012.01.09. 11:43:27

Részvétem.

A leírásból úgy tűnik, hogy a nagymama se gondolta, hogy segítséget kéne hívni. Ebből következik, hogy valószínűleg a háziorvosnak se az lett mondva, hogy nagyon nagy baj lenne, és talán a háziorvos is csak annyit mondott az ügyeletnek, hogy nézzenek majd rá, de nem sürgős. Azt meg ki tudja, hogy az ügyelethez éppen milyen hívások futottak be, amik sürgősebbnek tűnhettek, ezért előre vették őket.
Ráadásul mivel este 10-kor azt mondta a nagymama, hogy jobban van, a rokonoknak se jutott eszébe, hogy esetleg megsürgessék az ügyeletet.
Szóval szerintem itt csak annyi a hibázás, hogy a panaszok 2 emberen keresztül jutottak el az ügyelethez, és alapból már a nagymama se gondolta súlyosnak őket, ezért valószínűleg mire az ügyeleteshez eljutottak még kevésbé tűntek súlyosnak.

dr. Trebitsch 2012.01.09. 11:50:03

@Dr.laikus PhD: Attól hogy példát lehet felhozni arra, mikor jól működik valami, nem biztos, hogy az egész rendszer jól működik. Vagy szerinted ha 10 esetből csak egyszer hal meg a beteg rendszerműködési hibából az már maga a tökély? Képzeld, többnyire nekem is jók a tapasztalataim, de ezen a területen azt szeretném, ha csak azok lennének, és nem azt, hogy hát azért tudunk jó példákat is felhozni. Ilyen alapon minden tökéletes persze, nem kell semmit sem tenni...

prérikutya 2012.01.09. 11:52:00

@záporeső: Tudod milyenek az idősek. Nagy részüket hat ökörrel sem lehetne elvinni az orvoshoz.

Nagyapám is ilyen volt ,( 80 éves koráig sosem járt orvosnál) mire meg elvitte a mentő, addigra már visszafordíthatatlan volt a folyamat.

Peetee 2012.01.09. 11:52:53

Magyarország 2012.
1el kevesebb nyugdíjat kell kifizetni, valaki száján szélesedik a mosoly, mert EZ A KORMÁNY KONCEPCIÓJA!!!!

Dr.laikus PhD 2012.01.09. 11:56:29

@r580s:

Nem törnek rá senkire.
Háziorvos hívta az ügyeletet, valószínű elmondta a diagnózisát.

Nem nem akart orvost hívni, valszeg már kissé zavart volt.
Hozzátartozók talán, de csak talán hívták a háziorvost, hogy kicsit jobban van.
Ezért nem lett sürgős, azonnali látogatás.

Feltételezés ez is.
Hibázott valaki.
Marand22 ha idelátogat megírja amire kíváncsiak vagyunk. Ő a szakember szívügyekben.

Miklós? Elment az ingerenciád?

Dr.laikus PhD 2012.01.09. 12:00:59

@Trebitsch:

Azé szoktam linkelni, hogy olvassátok el- :)

r580s 2012.01.09. 12:04:27

@prérikutya: Itt nem ez volt a helyzet. A nagymama többször beszélt a rokonokkal, azt mondta nem kell mentő és később, hogy jobban van. Miért kell ennyire túlozni?

Ismét megpróbálom leírni, hogy a sürgős ellátás során az első hívás alapján rangsorolnak. Vannak olyan tünetek, panaszok, amiket bárki mond el a világ bármely részéről a mentőknek/ügyeletnek, az azonnali intézkedést von maga után. És vannak olyan panaszok, amik alapján a beteg a rangsorban hátrébb tolódik, "ráér". Ilyenkor ha állapotromlás van, újra telefonálni kell és ha szükséges előreveszik! Ebben az esetben nagy hiba volt, hogy nem a beteg saját maga hívta legalább a háziorvost, hanem olyan, aki ott sem volt vele, így nem tudta objektíven leírni a panaszokat, ráadásul nem ő értesítette az ügyeletet sem. Az ügyelethez már harmadkézből jutott az információ, holott a beteg beszédképes, még jó általános állapotban volt és itt nagyon is fontos, hogy nem tartotta szükségesnek az ügyeletet, pláne a mentőt, ezért nem hívta ő maga őket. Ha ő hívja, 3 órán belül meg kellett volna érkezniük, de ha hallják, hogy fullad, gyanítom hamarabb is ott lettek volna, így viszont ki tudja mikor és mi jutott el hozzájuk harmadkézből. Valószínű az, hogy nézzetek rá, mert kicsit rosszul van.

záporeső 2012.01.09. 12:04:32

@prérikutya: Igen tudom. Épp ezért el tudom képzelni, hogy a néni kevesebbet mondott mint amennyit kellett volna. És mint látszik a családja se aggódott érte komolyabban, pedig ők közvetlenül tőle hallották a panaszokat...

NagyTomi 2012.01.09. 12:05:08

@isssti: Honnan tudod miért nem mentek ki? És ha a 7 óra alatt másik 10 helyen voltak? Kiálts börtönt nyugodtan, de ha az itthon maradt pár orvost még be is záratod , akkor nehéz világ vár ránk.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.01.09. 12:07:56

" Kiderült, hogy az ügyelet egyszerűen nem ment ki hozzá, éjszaka pedig elhunyt szegény."
Ez felháborító, de mondjuk ha esetleg ti odamentek...? Persze, kérdés, mennyire van messze, ezt nem tudhatjuk.
Egyébként tényleg, ha csak kimegy az ügyelet, még él, de nem tudja beengedni...? :S Viszont persze addig nem érdemes róla beszélni, amíg ki se megy...

r580s 2012.01.09. 12:08:57

@Dr.laikus PhD: Ha hívás érkezik az ügyelethez, mentőkhöz, de nincs aki beengedje őket, akkor hivatalosan rendőrt kell hívni és feltörni a lakást. Persze mivel az esetek 95%-ban csak téves volt a hívás, közben mégis elindult a kórházba, vagy már jobban lett - ezért megy a mérlegelés, hogy bevállalják-e a procedúrát. Ebben az esetben még azt is gondolhatták, h. szimplán nem akarta őket beengedni, ahogy hívni sem.

petbecks 2012.01.09. 12:11:57

"Minden orvos fizetése alacsony, ettől persze még kaphatjuk is a legmagasabb szintű orvosi ellátást, sőt az ügyelet megfelelő időben jön.

A látszatát is szeretném kerülni, hogy ez a hiba az alacsony fizetések miatt van, mert nem. "

nem hibázott senki.

ez van, egyre kevesebb orvos, egyre később fog az ügyelet kiérni.

az egyre kevesebb orvos pedig az alacsony fizetések miatt van.
ennyire egyszerű és logikus.

az ügyeletes egy éjjel rengeteg idős emberhez megy ki, aki "rosszul érzi magát, szédül, hányingere van, és nehezen kap levegőt". úgy látszik most 7 órás várakozásnál tartunk.

az ilyen hárító magatartás ("nem fizetés kérdése"..) miatt lesz ez rosszabb is.

Dr.laikus PhD 2012.01.09. 12:19:36

@r580s:

Én végig életem egy ilyet.
Tényleg a gondviselés volt, hogy nem halt meg.
Tudtam, hogy öngyilkos lett.
Hívni kellett ügyeletet, 14-16 óra között.
Már ez neuralgikus volt.
Orvos meglátta, kések körülötte, (skizofrén beteg) láthatóan hányadékban, székletben.
Számos gyermekre való hivatkozással rendőrt hívott és mentőt (vagyis nem végzett manuális vizsgálatot), rendőrnek nem volt sürgős, csőre töltött pisztoly, de előre én mentem.
Utánam a rendőr, majd a mentő és a végén a családfenntartó.

Utolsó pillanatban, mesterségesen ballonozva vitték kórházba.

Hívás és ellátás között a rendőrség miatt elsősorban 6! óra telt el.

Ez volt a rendelkezés, senki nem hibázott.
Ha nem hibást keresünk, hanem hibát a rendszerben lehet változtatni.
Azóta persze már van változás.

Dr.laikus PhD 2012.01.09. 12:22:06

@petbecks:

Az elvándorlás fizetés kérdése, a többi ebből következeik.

Nem az ellátás minősége, a mérlegelés, hogy öreg úgyis meghalhat.

prérikutya 2012.01.09. 12:22:24

@r580s: Tehát, ha egy balesetet követően vérző, puklis fejjel talál a a mentős, és én azt mondom neki, hogy semmi bajom, akkor el sem visz?

Az pedig, hogy egy idős ember nem tud rögtön pontos diagnózist felállítani a baja alapján, mert nem végzett orvos, esetleg nem nézi a Dr. House-t, vagy a Vészhelyzetet, akkor haljon meg?

Egyébként tök egyszerű lett volna a nagymamát visszahívnia a háziorvosnak, és megkérdezni, hogy pontosan mi a baja. De erre nem ért rá. De amikor a pénzt fel kell venni utána, akkor jó a beteg...

záporeső 2012.01.09. 12:23:18

Itt én egyedül abban látom a problémát, hogy amikor kiért az ügyelet nem próbálta meg mindenáron felvenni a beteggel a kapcsolatot. Bár nem tudom, hogy ilyenkor mi az általános protokoll.
Maguktól valószínűleg nem törhetik be az ajtót, ha rendőrt hívnak, az ahogy ismerem a rendőrséget kb. addigra ért volna ki mire a család is odaért. Ráadásul akkor ott kellett volna szobrozniuk, nem mehetnek a következő beteghez. A bejelentővel nem tudták felvenni a kapcsolatot mert az egy orvos volt, nem maga a beteg vagy a rokonai...

zsikuci81 2012.01.09. 12:25:27

@prérikutya:
Ha nem akarod, hogy bevigyen, nem vagy zavart es alairod, akkor nem.

beszólhatok? 2012.01.09. 12:26:29

Részvétem.
Pár hete engem is megdöbbentett, milyen "érdekesen" gondolkodnak az egészségügyben. Telefonon hívtam édesanyámat, fel tudta venni a kagylót, de nagyon rosszul volt. Telefonáltam az orvosi ügyeletre, mondtam, hogy más városban lakom, édesanyám rosszul van, kérem, menjenek ki hozzá. Azt a választ kaptam, hogy ha nem vagyok ott mellette, és nem tudom pontosan elmondani, mik a tünetei, akkor ők nem fognak "csak úgy bemondásra" kimenni!!!
A lélegzetem is elakadt a döbbenettől!
Nekünk szerencsénk volt, a szomszédok segítettek, nélkülük nagy baj is lehetett volna, hála az ilyen mentalitásnak.

r580s 2012.01.09. 12:42:51

@prérikutya: Sajnos kissé tudatlan vagy ebben a kérdésben. Nem diagnózist kell mondanod, hanem a panaszokat, amiket érzel és a tüneteket, amiket tapasztalsz. Ha valaki hívja az ügyeletet, az az első kérdésük, hogy tud-e a telefonálni maga a beteg, ha igen, adják oda neki. Nem véletlenül, ő tudja leginkább elmondani mi is a baj és ez alapján tudnak differenciálni a vonal másik végén, hiszen hozzájuk nem csak ez az egy hívás érkezik. Lehet, hogy számotokra ez a legfontosabb és a legijesztőbb, de számukra lehet, hogy adott pillanatban csak a 20. fontosságú. Nem tudom a zavartság hogy jön ide, ha valaki zavart az megint más kategóriába esik. Engedjétek meg, hogy az eü. személyzete döntsön az ellátás indokoltságáról és sürgősségéről, tudják jól mit kell tenni a különböző esetekben. Vannak az akut sürgősségi állapotok, amikor nincs kérdés, azonnal indul a mentő, de az összes többinél pontosan el kell mondani mik a panaszok, mikor kezdődtek, mik az alapbetegségek, mik a gyógyszerek, mi történt közvetlenül a tünetek jelentkezése előtt, stb. stb, ez alapján fog eldőlni, hogy kell-e segítség, ha igen, akkor milyen segítség menjen és mikor.

r580s 2012.01.09. 12:45:24

@Dr.laikus PhD: Sajnos ez valóban nagyon hosszú időt vesz igénybe. Ilyenkor megpróbálják elérni a betelefonálót, de ahogy viharzápor is írta, mivel itt ez a háziorvos volt, valószínűleg nem volt meg a rokonok elérhetősége.

NagyTomi 2012.01.09. 12:47:15

@petbecks: Így igaz, hogy leírtad. Ha nem is minden, de a legtöbb dolog pénz kérdése. Adjunk többet, csábítsunk Mi külföldről orvosokat. Minden vidéki ügyeleten 5-6 orvos és 5-6 kocsi legyen. Elillan rögtön az a 7 óra és lesz belőle 30 perc. Csak nincs rá pénz. Az más kérdés, hogy F-1 pályára, saját repülőtérre, veszteséges BKV-ra van.

Dr.laikus PhD 2012.01.09. 12:54:27

@r580s:

Hát nem tudom....
Ha a telefonban is ennyi kombinációval és ennyire rosszul érted amit mondanak, akkor már ne is haragudj nem csodálom a panaszokat.

A posztoló írt valamit, arra kombináltál egy csomó mást.
én leírtam, hogy velem történt meg a dolog, én voltam a feleség, az érintett, akkor éppen az orvos helyett is nyugodt.
Akkor ez volt amit tenni lehetett, most már nem. Ha eszméletlen a beteg, akkor jön a mentő, nem kell háziorvos, még ha paranoiás is és már nem tud agresszívvá válni nem kell rendőrre várni.

Akkor nem így volt.

Szóval az egészségügyben minden bizodalmam és okom is van rá, de ha néhányan ennyi hang és szövegértéssel bírnak, akkor ájvé.....

zsikuci81 2012.01.09. 13:00:49

A zavartsagot prerikutyanak irtam. Nagyon lenyeges, mert ha a fejserult zavart, akkor mindegy, hogy mit mond, be kell vinni. Sajat felelossegre sem maradhat otthon.

NforceR 2012.01.09. 13:08:05

Szívtelen tetű realista dög leszek:

Kedves poszttoló:ha ennyire fontos volt a nagyi akkor miért nem TE magad mentél ki hozzá még aznap???
Ezek után bárkit hibáztatni az én szememben merő felelősség hárítás akár mekkorát is hibáztak az ügyeletisek...

Mikor nekem a nagymamám rosszul lett muterom a munkából rohant haza, hogy segítsen... igaz nem volt a nagy baj de idős embereknél soha sem lehet tudni.

r580s 2012.01.09. 13:13:33

@Dr.laikus PhD: Ne haragudj, valóban nem értem, a történetedből csak arra reagáltam, hogy tényleg sok idő míg kiér a rendőrség ha hatósági intézkedésre van szükség és a poszttal kapcsolatosan folytattam. Ha nem nyitnak ajtót és ügyeleti hívás volt egy lakásból, akkor a hivatalos eljárás szerint értesíteni kell a rendőrséget és velük kinyittatni a lakást. (Szintén a poszttal kapcsolatban írom...)

novákandris 2012.01.09. 13:16:37

@Void Bunkoid: Nyelvtannáciskodást nem nézzük el.

van olyan, hogy lelkifurdalás. Onnan tudom, hogy a magyar anyanyelvű, tehát autentikus nyelvhasználók használják ezt a kifejezést.

Minden más vélmény kékharisnya bunkóskodás.

wowerman 2012.01.09. 13:19:02

Kérdés: ebbe akkor is belehalt volna ha éppen kórházi ágyban éri, orvosokkal körbevéve? Ha igen, akkor nincs felelős... Tudom hogy hihetetlen az itt rendszeresen kommentelők számára, de minden ember meghal egyszer, és mivel ez tény, ezért feltételezhetjük hogy egy tökéletes egészségügy (tudom hogy nálunk nem az van) működése mellett is meghalna mindenki egyszer. Ezt el kell fogadni.

zsikuci81 2012.01.09. 13:23:12

@wowerman:
Igen, igazgatonk kedvenc feljelentese: "meghalt, pedig korhazban volt".

Dr.laikus PhD 2012.01.09. 13:26:16

@r580s:

A bajom az, hogy a poszthoz is már feltételezésekbe bocsátkoztál.
Amit én írtam, azt meg el sem olvastad.

marand22 2012.01.09. 13:48:03

1. A jelenleg érvényes egészségügyi törvény (alapeset) szerint a háziorvosnak kellett volna kimennie a nagymamához. Amennyiben akadályoztatva van, megfelelő helyettest kellett volna maga helyett állítania, és meggyőződnie arról, hogy megtörtént az ellátás.
2. Amennyiben az adott helységben az ellátás úgy van szabályozva, hogy folyamatos sürgősségi ellátást biztosítanak központilag, akkor jogos volt/lehetett a betegellátás átadása.
3. Mindenki szívelégtelenségben (R0920 keringési és légzési elégtelenségként szokott szerepelni a boncjegyzőkönyvön) hal meg (még akinek levágják a fejét, az is). Feltételezve azt, hogy valóban szív eredetű szívelégtelenségben halt meg, ami egyébként idős korban a leggyakoribb halálok, bizony sajnos az ilyen betegek jelentős része ún. hirtelen szívhalált hal (jelen esetben nehézlégzéses tünetek után jobban lett, majd halva találták), mivel gyakran okoz halálos szívritmuszavarokat. Emiatt pedig akár kórházi körülmények között is meghalhatott volna (csak átmenetileg monitorozzuk az ilyen beteget intenzív osztályon, stabil állapotban kikerül az osztályra), volt rá nálunk is példa, a hozzátartozó egyszerűen pedig nem volt képes megérteni.

multi84 2012.01.09. 13:58:05

ez a szép magyar valóság, már a posztoló a hibás meg a nagyi...

Undorodom ettől a blogtól és az itt kommentelő emberektől és mégis néhány havonta csak beleolvasok hogy hátha nem aztán 10 komment elég hogy rájöjjek hogy ugyan olyan szar emberek vannak itt még mindig.

A nagyi a hibás meg posztoló. Áhhh

És igen lehet meghalt volna a kórházban de lehet még másnap is élt volna ahol elbúcsúzik a család tőle vagy akármi.

Meg különben is ha már egy háziorvos hívása sem számít akkor hívhatta volna a nagyi is meg a rokon is meg az atya úr isten is akkor sem mentek volna ki időben, hozzá.

DarthVader 2012.01.09. 14:12:22

@marand22:

1, Alapeset szerint fingod nincs, hány óra tájban értesitette a beteg hozzátartozója a háziorvost. Ha feltételezzük, hogy hajnali 1 (a halál időpontja) minusz 7 óra, az nagyjából du. 5-6 magassága. tehát a háziorvos munkaidején kivül. Ez esetben a háziorvostól elvárható teendő az ügyelet értesitése. Mint bármely állampolgár. Ha 24 órás ügyelet van, akkor az ügyeleté a feladat. Bár itt is ketté kell választani a dolgokat. Ld. következő

2, Háziorvosnak NEM feladata a "mentés". Jogszabály részletesen szabályozza, mi a mentés,

"EüTv. 94. § (1) A mentés az azonnali egészségügyi ellátásra szoruló betegnek a feltalálási helyén, mentésre feljogosított szervezet által végzett sürgősségi ellátása, illetve az ehhez szükség szerint kapcsolódóan - az egészségi állapotának megfelelő ellátásra alkalmas - legközelebbi egészségügyi szolgáltatóhoz történő szállítása, valamint a szállítás közben végzett ellátása (a továbbiakban: mentés)."

(tételesen felsorolva a mentést igénylő állapotokat) és ki végzi.

"96.§ 1, (2) A mentés feladatait az ország egész területére kiterjedően az állami mentőszolgálat, valamint - a működési engedélyben meghatározottak szerint - más, mentésre feljogosított szervezetek látják el az állami mentőszolgálat koordinálása mellett."

Még 1:
5/2006. (II. 7.) EüM rendelet a mentésről

Olvasd el. Tehát a háziorvosnak sürgős szükség esetén NEM feladata a rohanás. Munkaidőben sem! Tessék megtanulni, hogy sürgős szükség esetén az OMSZ-nak kell szólni. Ahol központi ügyelet müködik - (OMSZ-szal karöltve) ott a sürgősségi ellátást az ügyelet végzi. Ahol ún. összevont ügyelet müködik, (jellemzően vidéken) ott az ügyelet elviekben a "háziorvosi teendők munkaidőn kivüli ellátását" végzi, és ebbe - elvileg - a mentés ismételten nem számit bele, de a szokásjog alapján az ügyeletet hivják mindenhová. (Szar jogszabályok)

Viszont: hajnali 1-kor ment ki az ügyelet. Nincs az az idióta ügyeletes, aki hajnalban menjen beteghez, ha ezt este is megteheti. Azaz nem tartom valószinünek, hogy csak úri jókedvükből nem mentek ki hamarabb.

A posztoló is megnyugodott, hogy a mama jobban van. Nyilván ha a mama azt mondta volna, hogy rosszabbul van, akkor ismét telefonált volna valakinek.

Fenti esetben az egészségügy szereplőit nem biztos, hogy hiba terheli a jog szerint. Sőt, nem hiszem, hogy hiba terhel bárkit is. A mama jobban lett, megnyugodott, a hozzátartozó megnyugodott, majd éjszaka bekövetkezett a hirtelen szivhalál - hiszen a mama még ismételten telefonálni se tudott, olyan hirtelen érte. (Szivelégtelenség, még ha hirtelen alakul is ki, és nagyfokú is, annyi időt enged, hogy egy telefont a beteg megejtsen.) Ilyen az élet.
A posztoló inkább a saját lelkiismerete megnyugtatására keresne felelőst. (Miért nem mentem el hozzá, miért nem hivtam én este 10-kor az ügyeletet, ha még nem voltak, stb, stb. Én is felelős lehetnék, de ez elfogadhatatlan, akkor ki legyen az?) Ne tegye.

füles1098 2012.01.09. 14:23:40

@zsikuci81: "Miert nem ertik meg, hogy az orvosok jelenlegi targyalasa a politikaval segitsegkeres es az agazat megmentesere iranyul? Nem zsarolas!"

Teljesen egyetértek veled,igen is álljanak ki az orvosok a saját érdekük mellett, mert az érdekeink megegyeznek.
Legyen tömeges felmondás, sztrájk ha kell, álljon a fejtetejére az egészségügy, mert máskülönben itt nem lesz jó irányban változás.
De csak az orvosok tudják kiharcolni ezt, mi hiába vonulnánk a parlament elé táblákkal, " több pénzt az egészségügyi dolgozóknak", bennünk nincs erő, mi csak az ő hátuk mögé tudunk állni támogatólag.
De, és itt a válasz a kérdésedre is: azért nem értik az emberek, mert nem gondolkodnak.
Tudomásul kell venni, a mai műszer árak mellett, nem engedhető meg, hogy minden városkában kórházak legyenek. Igen is kellenek a központi kórházak, jól felszerelve műszerekkel, megfelelő képzettséggel rendelkező személyzettel. A kisvároskákban pedig csak én úgy nevezném egészségházak, ahol az életmentéshez szükséges, és az "egyszerűbb" betegségek kezeléséhez megfelelő eszközök a rendelkezésre állnak.
Most kérem a fejemre zúdítani az átkokat, mert tudom, hogy nagyon sokan nem értenek velem egyet.
De tudomásul kell venni, hogy az egészségügy üzemeltetése, fejlesztése kimondhatatlanul drága, és oly mértékben "elkúrták" ezt az országot gazdaságilag, hogy az 1980-as évek szintjét sem tudjuk tartani, muszáj a meglévő erőforrásokat ésszerűen átcsoportosítani.
Csak jönne már egy olyan kormány, amelyik ezt fel is meri vállalni!

Void Bunkoid 2012.01.09. 14:29:28

@novákandris: akkor mondd el, hogy mit jelent :) mihelyst adsz rá épkézláb magyarázatot, oké.

Minden más esetben csak buta bunkó vagy, valószínűleg a párizsit is "parizeL"-nek írod. ellel, és bizony szerinted azt úgy kell írni, mert a szomszéd Józsi bácsi is így mondja/írja, meg a pedellus is az iskolában, akkor az parizel és kész, és a marhahúsból sütött pogácsa is hamburgel, punktum :)

zsikuci81 2012.01.09. 14:35:46

@füles1098:
Ertem, amit irsz az agyszamleepitessel kapcsolatban. Valoban kell kozpontositani es esszerusiteni. Amit lehet, centrumban kell csinalni, nem lehet mindenutt szivet operalni.
Jogosnak tartom azt az igyekezetet, hogy nem kell mindenkit osztalyra felvenni, hanem akit lehet ambulansan kell kivizsgalni ill. kezelni. Ennek viszont feltetelei lennenek. Egyreszt az ambulans kivizsgalas porogjon, a frissen felismert nyelocsorakos ne hat honappal kesobb kapjon idopontot CT-re. Fontos lenne a betegek magasabb kepzettsege, egeszsegtudatossaga, es hogy tudjon intezkedni. Illetve ehhez sajnos egy kielegito anyagi helyzet is kell: hogy be tudjon jarni kezelesre, ne legyen gond kifizetni a vonat- ill. buszjegyeket, esetleg tudjon autoval idopontra jonni. Lehet ez mar egy kisse utopisztikus.
Sajnos azonban a szervezetlenseg mar ott tart, hogy nalunk peldaul elvegezhetelen mennyisegu munka van es allandoan bedugulnak az osztalyok. A betegek pedig sajnos az utolso utani pillanatban jonnek. :(

Tempus-Anh 2012.01.09. 14:40:02

OK, szóval
Érdekes módon minden ilyen eü.-s poszt legvégén előbújik a joker, az ügyvéd és "jótanácsot" osztogatva "elintézi" a kérdést.
Nyilván mint mindig, tök ingyen, tök altruizmusból, az igazság fényes páncélját villogtatva.
Akkor vegyük sorra és tegyünk fel néhány mellékesnek tűnő kérdést.
Lakott-e a nagymamával egy városban bármely más rokon?
Mert ha igen, elsősorban őt kellett volna a nagymamihoz odarendelni, hogy ne vészelje át egyedül a várakozás perceit.
Jó lenne tudni, hogy a két város Szeged-Sopron távolságra volt-e egymástól vagy
Tata-Tatabánya távolságnyira.
Mert utóbbi esetben a nemtörődömség és felelőtlen kivárás vádja súlyosan visszaszáll a posztolóra.
Végül be kell vallanunk, hogy ilyen esetekkel számtalanszor találkozunk.
A nagymama jobban van, az OMSZ-ot ez megnyugtatja, nem megy ki, mama lefekszik és másnap reggelre halott.
Kinek a készülékében van a hiba?
1.A rokon az első tünetek jelentkezésekor autóba ül és átszáguld az egyedül élő magatehetetlen, életveszélyben lévő beteg nagymamához
2.A háziorvos a "Péter és a farkas" történetéből okulva, KIMEGY a beteghez.
3.Az ügyvéd más ügyet választ és nem uszít.

Dióhéjban.

KovA 2012.01.09. 14:50:29

Ha vigasz, a bánatban - talán az, hogy nagymamádnak megadatott úgy elmenni, ahogy ma keveseknek: sok szenvedés nélkül csendben lépte át a küszöböt.

Attól még a perlekedésnek volna értelme más szempontból - hogy hanyagság miatt ne legyenek emberek cserbenhagyva - azért nem jó az ilyesmit megúszni hagyni - szembesíteni kell a felelőst tettével és a potenciális jövőbeli tetteseket is a számonkéréssel.

Mindenkit megmenteni nem lehet - de ott van mércének, hogy riasztásra mennyi idő után kell kiérni... ez a mérce... ha kiért mindent megtett ami elvárható.
Ha nem - és különösen, ha 7 órát késett - fene jó (ki)magyarázatra lesz szüksége... - ha pedig tényleg ily mértékben akadályoztatva volt - akkor is van eggyel vagy többel följebb felelős...
Mert hogy megtörténik valami aminek nem szabadna - az mércéje valaminek a valami pedig valakinek a maga pozíciójában vagy értékrendjében.

Következetesség nélkül nincs nevelés.
Márpedig ez a társadalom igencsak neveletlen és ez már emberáldozatokban mérhető...

marand22 2012.01.09. 14:52:40

@DarthVader:
Ad 1. "A doktornő azt mondta, hogy nincs ideje kimenni hozzá..."
Én ezt úgy értelmeztem, hogy dolgozik (munkaidőn belül), de akadályoztatva van.
Ad 2. "Tehát a háziorvosnak sürgős szükség esetén NEM feladata a rohanás."
4/2000. (II.5.) EüM rendelet: "A háziorvos és a fogorvos köteles ellátni továbbá a rendelési idejében hozzá forduló személyeket, ha heveny megbetegedésük vagy krónikus betegségük miatt ellátatlanságuk az egészséget károsító vagy a gyógyulást lassító állapotromláshoz vezethet."

Bizony a háziorvos feladata is a "mentés" (sürgősségi ellátás).
Édesapám 40 évig volt háziorvos, soha nem utasított el sürgősségi ellátást, kiment házhoz, stb., megvolt hozzá a felszerelése is. Magam közel 10 évig mentőztem, úgyhogy van némi "fingom" hozzá.

Dr.laikus PhD 2012.01.09. 14:54:04

@Void Bunkoid:

Vedd elő a magyar helyesírási szótárt.

-lelki, lelkileg; lelkialkat, lelkiállapot, lelkierő,lelkifurdalás, lelkipásztor; lelki beteg, lelki nagyság, lelki rokon

Akadémia Kiadó, 1999.

Lajszlo 2012.01.09. 14:56:12

@Void Bunkoid: miért nem nézed meg a magyar értelmező kéziszótárban??

Dr.laikus PhD 2012.01.09. 15:00:32

@Lajszlo:

Leírtam, rosszul érzi rossznak.
Helyes ez a változat is.

novákandris 2012.01.09. 15:15:28

@Void Bunkoid: Ezzel most azt akarod mondani, hogy nem érted a "lelkifurdalás" szó jelentését?

Farkantoán Chatpartner 2012.01.09. 15:20:50

Mélységesen együttérzek a tisztelt posztolóval. Súlyos tragédiáján természetesen mit sem segít, ha megtudja: amit kénytelen volt megtapasztalni, AZ a tipikus a magyar egészségügyben... :(

Irkutszk 2012.01.09. 15:23:36

Alvás közben végleg elaludni az egyik legszebb halálnem. Reggel megtalálni az elhunytat pedig az egyik legszörnyűbb élmény.

DarthVader 2012.01.09. 15:24:54

@marand22:

A 4/2000 idézett paragrafusa NEM a sürgősségi ellátásra vonatkozik.

"3. § (1) A háziorvos köteles ellátni az ellátási területén lakó, a külön jogszabályban foglaltak szerint hozzá bejelentkezett és az általa elfogadott biztosítottakat.

(2) A fogorvos köteles ellátni az ellátási területéhez tartozó körzetben lakó személyeket.

(3) A háziorvos és a fogorvos köteles ellátni továbbá a rendelési idejében hozzá forduló személyeket, ha heveny megbetegedésük vagy krónikus betegségük miatt ellátatlanságuk az egészséget károsító vagy a gyógyulást lassító állapotromláshoz vezethet."

Ez arra vonatkozik, hogy a háziorvos köteles ellátni a rendelési idejében (!) azt, akinek a kártyája nála van, illetve mindenki mást, akinek az állapota stb stb. Tehát az ellátandók körét szabja meg. De ez NEM a sürgős esetekhez való rohangálást jelenti. )HA a amamát bevitték volna a háziorvoshoz a rendelőbe, akkor köteles lett volna ellátni.)

30 éve vagyok háziorvos, és 25 évvel ezelőtt - sőt még ma is - igyekszem ellátni mindenkit. De ezt nem a jogszabályoknak megfelelően teszem, , és ha a jogszabályoknak megfelelően járok el, akkor nem vagyok felelősségre vonható. És ha valahol este 5-kor még rendelnek, az nem jelenti azt, hogy akkor a doktrornőnek még "munkaideje" van. különösen, ha paralell ügyelet működik.

Tessék a jogszabályokat is tanulmányozni, ne a szokásjogból meg érzésből nyilatkozni.

Mellesleg ha az egészségügyben mindenki minden jogszabályt betartana, kb 3 és fél nap alatt omlana össze az egész.

Farkantoán Chatpartner 2012.01.09. 15:25:08

@Dr.laikus PhD: ahh, elszabadult a nyelvtannácizmus?

novákandris 2012.01.09. 15:25:15

@Dr.laikus PhD: Ha véletlenül nem lenne benne a szótárakban, ez a szó akkor is a nyelvünk része.
A szótárak az irodalmi/akadémiai nyelvet tartalmazzák, de szerintem az nem működőképes, hogy kommentelni/beszélni/élni csak irodalmi nyelven lehessen.
Aki meg emiatt szidalmazza a többi embert, az inkább sajátmagáról állít ki kedvezőtlen bizonyítványt.

DarthVader 2012.01.09. 15:31:24

@Void Bunkoid:

"Lelkifurdalás

l. Lelkiismeret.

Forrás: Pallas Nagylexikon "

Vazeg, használjátok már azt a rohadt internetet, ha már egyszer használjátok :))

Dr.laikus PhD 2012.01.09. 15:34:01

@Farkantoán Chatpartner:

Nem nálam. Én csak megírtam, hogy a szó az élő nyelv része.

Farkantoán Chatpartner 2012.01.09. 15:39:00

@marand22: nagyon sajnálom, hogy t. Édesapád csak volt orvos. A mai viszonyok közt egy becsületes orvos kincset ér(ne).

Dr.laikus PhD 2012.01.09. 15:39:29

@DarthVader:

Vaze Te meg a helyesírás szabályait.
Elvégre az a hivatalos. :D

Vazze...

KovA 2012.01.09. 16:09:35

Egyébként az érdekes a következményorientáltságú szempont a dolgok megítélésében...

Természetesen a hozzátartozó szempontjából a lényeg és a legnagyobb baj, hogy a nagymama meghalt.

De mindenki meghal... az nem mindegy, hogy hogyan és mi okból...

Tehát a dolognak nem maga a haláleset mint eredmény az igazi mércéje - hanem az, hogy valaki súlyosan hanyagolja a kötelességét.
Ha 7 óra múlva ér ki és a nagymama életben marad, az ugyanolyan súlyos bűn, mit úgy hogy meghalt...
A dolog mércéje a jogos erkölcsi elvárás, hogy adott időn belül ott kell lenni.
Úgy kell cselekedni, intézkedni, és úgy kell az egészet szervezni föntről, hogy lehessen cselekedni és intézkedni. annak akinek dolga.

Ugyanis a bűn megítélésében: nem az a bűn, hogy valakit az ittas vezető halálra vagy nem halálra gázolt - az már a szerencséjén múlt - az ittas vezetés a bűn. Ugyanakkora bűne annak aki valakire rálő és nem találja el - mintha eltalálná és belehal.
A cselekedet az indíték és a szándék számít - azt kell megítélni - és nem a következményt.

Volnánk ilyen következetesek - kevesebb bajunk lenne... de káosz van.

Cang 2012.01.09. 16:10:13

Így látja egy troll:
→Rosszul van a nagyim
→felhívom a dokit
→azt mondja kiküldi az ügyeletet
→utána hívom a nagyit hogy volt-e az ügyelet
→mondja hogy nem volt, és kicsit jobban is van
→Erre lefekszek aludni, és szépeket álmodok, ahelyett hogy felvenném a kib. telcsimet, és legalább a mentőt odahívnám, ha már egyszer én lusta vagyok odamenni. Miután senki felé se néz, (én se), a nagyi csendben elmegy.
R.I.P.!
Miután a lelkiismeretem még másfél év múlva alatt se tisztul, neten szidok mindenkit, hogy velem együtt micsoda link..

pedig

→a nagyi szép kort ért meg
→utoljára fel is hívott
→nem szenvedett túl sokat
→szép emlékeket őrizhetünk róla a szívünkben, és hálával gondolhatunk rá
→ha én ilyen eleganciával távoznék, az utódaim befoghatnák az arcukat

Valamit kihagytam?

josef josefa 2012.01.09. 16:18:22

@SusanneF: Igen letezhet h 7 ora utan megy ki a surgossegi ugyelet,egy olyan hivasra, amit a kedves csaladorvos nem tud ellatni,"mert tele van a rendelom" cimszoval,a kedves hozzatartozo pedig emelje fel a feneket ès induljon a nagymamahoz ha az keri, valoszinu Tole szeretett volna vmit,ugyhogy ne a felelosoket keresgelje,valoszinu a lelkiismeretet szeretne erositeni...

KovA 2012.01.09. 16:28:55

@Cang: Nem olyan egyszerű azért egy rosszullétet jól megítélni...
Vannak múló rosszullétek ahhoz nem szokás mentőt hívni.
A lényeg az, ha hívják az ügyeletet egy rosszulléthez az ne 7 óra múlva érjen oda.

Egyébként igaz amit írsz - nem biztos, hogy ebben a korban ilyen rosszullétet okozó betegséggel jól jár az ember, ha megmentegetik. Nem tudni...
Benn ragadhat a kórházban ahol olyan sikeresen vigyáznak rá, hogy fél évet vegetálhat infúzión... - nem tudni mi a jó. A küszöböt amin át kell lépni sikerült a természet rendje szerint békével - talán álmában - átlépni...

novákandris 2012.01.09. 16:38:06

@Cang: Csak a lényeget hagytad ki.

Nagyi még most is élhetne talán, ha időben orvosi segítséget kap.

Amit írtál az nagyjából csak a nagyi rokonságára tartozik.
Engem inkább az érdekel, hogy kapok-e időben orvosi segítséget, ha épp az elpatkolás határán vagyok.

mattone111 2012.01.09. 16:51:17

Hát, én biztos felmentem volna hozzá...

Sword 2012.01.09. 16:54:07

Nehéz feldolgozni, hogy valaki a 21. században megbetegszik és csak úgy meghal.
Lehet, hogy 100 éve még elfogadható volt, beletörődtek a családtagok, de hogy még ma is így történjen? Ha meg kórházba kerül egy idős ember valamilyen komolyabb betegséggel, akkor szinte borítékolható, hogy élve már nem hagyja el a kórházat, részben hála a csodás egyészségügyi rendszerünknek.
Az én nagymamámat is hasonlóképp érte a végzet, vele még váltatott ki gyógyszert az ügyeleti orvos, ki is vette aztán összeesett és vége.
Az orvos nem tudott diagnosztizálni egy szívrohamot, aminek mint utóbb kiderült egyértelmű jeleit mutatta halála előtti éjszakán. 65 éves volt, sosem volt korábban semmi komoly eü. problémája magasvérnyomást kivéve, de erre is nagyon odafigyelt, a gyógyszer mellett oda is figyelt magára mindig.

bélabácsi2 2012.01.09. 16:56:01

Nálunk komolyabb és boldogabb országokban az ügyeletek kérdés-felelet protokoll segítségével dolgoznak.
Mire az ügyelet a telefonban minden kérdésre választ kap, kiderül, hogy mennyire sürgős kimenni.
Ezeket a protokollokat betartják.
Jobb eséllyel kap ellátást a beteg, és utána sincs helye pernek vagy reklamációnak!
Ezt kellene felvállalnia elkészítenie és bevezetnie az eü kormányzatnak, ez lenne a dolga.
Addig minden csak zavaros történet.
Ugyanis az az ügyelet valószínűleg teljesen felesleges hívásokra ment ki egész idő alatt, kamu hívásokra, értem ez alatt a rendeléseken sorba állni nem akarók és bizonyos társadalmi réteg hívásait, akiktől félni kell, mert hangosak. Későn ért oda, mert kevesen vannak.

Mária 2012.01.09. 17:05:19

@Cang:

"nem szenvedett túl sokat"

Ezt miből gondolod?

DarthVader 2012.01.09. 17:06:19

@Dr.laikus PhD:

Szerintem a "lelkifurdalás" szó helyesírása korrekt. Mi van vele? (Se két l betű, se j-ly, akkor hol a hiba?

SZTAKI magyar-angol szótár:
lelkifurdalás = remorse

Keress rá a gugliban. Párezer találat.
Nyilván mindenki hülye, csak Te vagy helikopter :)

Vaze.

A lelkiismeret-furdalást peniglen kötőszóval írjuk :)

kutykuruty 2012.01.09. 17:15:11

@Mária:
Ezen én is csodálkoztam. Egy szíveelégtelenséggel fuldokolni nem éppen kellemes.
A szívinfarktus is nagyon fáj.

Igaz hogy nem tart hónapokig, de azért pár óra is maga lehet a pokol.

Természetesen hitegethetjünk magunkat, csak felesleges.:-(

füles1098 2012.01.09. 17:21:42

@DarthVader: "Mellesleg ha az egészségügyben mindenki minden jogszabályt betartana, kb 3 és fél nap alatt omlana össze az egész. "

Kérem, tessék a jogszabályok szerint csinálni! Hadd omoljon össze a rendszer, végre ébredjen fel a kormányunk, hogy ez nem működik így!

@zsikuci81: Természetesen a szervezés nagyon fontos, hogy minden kapcsolódási pont zökkenő mentesen működjön. Erről már nem akartam írni, mert ez szerintem evidens, bár nem is tudom, mi az evidens ebben az országban.
Egy biztos, lehetőleg ne olyan cég dolgozza ki ennek a működisi elvét, amit a pályázatkiírás előtt alapítottak pár héttel.......

Lacibetyár 2012.01.09. 17:29:12

csak érintőéegesen tartozik ide, de a mai világban, ahol mindenkinek van mobil telefonja, tudni kellene használni annak konferencia hívás funkcióját. ez, mint nevében is benne van, a mobilról indított két külön hívást tud összekapcsolni konferenciába. ez esetben is, ha a posztoló ezt megteszi a nagyival és a háziorvossal, vagy az ügyelettel, és a nagyi szabait esetleg kommentálja az ügyelet felé, tiszta lelkiismerettel élne ma is, nem lenne neki "lelkifurdalása".
a technikát tudni kell használni, hogy előnyeit élvezhessük.

kutykuruty 2012.01.09. 17:38:04

Valak írta, hogy a betegek maz utol utáni pillanatbanmennek...
Ere csak anyit szeretnék írni, hogy ugyan minden tele van a szűrések valamint a magunkra odafigyelés fontosságával, addig ha valaki élni akar vele-pl. rendszereen ellenőrzitetni akarja a vérsukorszintjét - akkor meg vannak háziorvosok akik elég csúnyán néznek a páciensre.

Vagy: kamaszfiamat elvittem ortopédiára - lúdtalpa van- illetve szerencsére már "határeset" és sokat fájlalta a térdét - természetesen időpontot kérve, ott a doki leszúrta a fiamat, hogy miért panaszkodik. Vagy korizik vagy panaszkodik. Én meg persze mentegettem a fiamat, hogy én erőltettem az orvoshoz menést, mert hát tudja a doktúr úr, milyenekaz anyák...
Igaz ezkután már akár kedvesnek nevezhető is volt, de azért kapásból leteremteni esy gyereket...

Igen: megnézte a gyereket, mit panaszkodom...

És igen, nem a laikus paciens dolga eldönteni minden esetben, hogy a panaszai milyen súlyosak. Van aki ezt jól mérlegeli, másik ember meg nem.
Van aki alábecsüli a tüneteit mások meg túlértékelik.Ilyenek vagyunk.

kutykuruty 2012.01.09. 17:39:39

@Lacibetyár:
Errenem is tudok mit mondani...komolyan...aki múszaki analfabéta azzal nem kell foglalkozni? Biztos nem így gondoltad.

lioliom 2012.01.09. 17:45:40

Ugyan már!Mit kezdett volna vele az ügyelet.Jó esetben egy gyerekorvosnak tanuló rezidens volt benn.Nincs ügyeletben szakszemélyzet.Általában az ügyeletes nővér a szaktekintély.Az ügyelet maximum a mentőt hívhatta volna.De mint látjuk még arra sem volt jó.Mert azt senki ne képzelje,hogy magánszemély hívására,mert szédül, a mentő kimegy!

Lacibetyár 2012.01.09. 18:04:26

@kutykuruty: nem ezt írtam, sajnálom, hogy te ezt olvastad ki belőle. nézd meg a mobilod kezelési leírásában, próbáld ki és megklepődsz, milyen tök egyszerű az egész. jelen estben nagyon is jó lett volna a használata.
a műszaki analfabétaságról annyit, hogy akkor miért is megy a program, hogy nyilvános helyeken legyen elérhető defiblillátor? nem csomagolnak mindegyik mellé szőke nagymellű ápolónőt, külföldön nincs is elzárva, bárki használhatja vészhelyzetben, olyan egyszerű a használata, hogy képekkel el lehet magyarázni azt. az tény, hogy kell hozzá bátorság a használatához.
gondolj bele a tűzoltó készülék is milyen egyszerű, és milyen hatékony tud lenni.
de tényleg nem a akarom elvinni a posztot, csak gondolta, megemlítem a dolgot, mindenki kipróbálhatja, nem tudni mikor kell élesben használnia.

Cang 2012.01.09. 18:13:15

@Mária: Ha egy idős néni otthon van egyedül, és odaszól a gyerekeknek hogy gáz van, és ők nem rohannak hanyatt-homlok, akkor valszeg nem olyan veszélyes a helyzet. Nagypapámat ápoltuk agyvérzés után majd 2 évig, és ne tudd meg, hogy nézett ki a végén, a kedves Anyósom halt bele egy rosszul sikerült térdműtét, majd 15 év szenvedés utáni amputációt követő vérmérgezésbe, nyugodjanak békében mindketten. Na ezek hosszú szenvedések voltak.

@novákandris: Igen, a családra tartozik, és is nekik szántam a mondandómat. Ha Te mindent megteszel, akkor azért jó eséllyel kapsz segítséget. Mennyi a valószínűsége, hogy hívod a gyerekeket, az ügyeletet, a háziorvost, a mentőt, és fél napig Rád se néz egyik sem? Majdnem nulla.

@KovA: Igen, az ügyelet valóban kiérhetett volna előbb is, csak az volt fura nekem, hogy ha visszaszólok a nagyinak, hogy kint volt-e az ügyelet, és mondja hogy nem, akkor vagy beszélek velük én, hogy mi mégis mi van, vagy odamegyek, vagy mentőt hívok, nem? Vagy ők se gondolták, hogy ekkora a gond. Utólag már sajnos nem lehet mit tenni. Nagyon is egyetértek Veled abban, hogy egy békés és csendes halál, nyugalomban és méltóságban sokkal jobb lehet, mint egy mesterségesen fenntartott élet, elevenen elrothadó testtel, mérhetetlen szenvedések közt, csak azért hogy még ne menjen el.. Aztán miután nagy nehezen elindul az ember az úton, még ráncigálják, injekciózzák, defibrillálják, minden lehetséges módon újjáélesztik, csak mert ez az előírás. Ez olyan a számomra mintha egy idős, járni is alig bíró embert fellöknének a járdán, többször egymás után, sőt jól meg is rugdosnák, mindezt rendőri kísérettel. A nyugodt halálhoz való jog alap dolog kéne hogy legyen, csak tudtommal nem deklarálják sehol. Ez nyilván világnézet kérdése is valahol..

kutykuruty 2012.01.09. 18:14:04

@Lacibetyár:
Én tudom használni, nem magamról beszéltem. De nagyon sokan még sms-t sem tudnak elolvasni.
Erre reagáltam.

És igen sokan nem tudnánakmit kezdeni a defiblátorral. azt semtudják nagyon-nagyon sokan eszik vagy iszák?

Farkasokkal táncoló 2012.01.09. 18:16:46

Részvétem a nagyi miatt.
De nekem az az érzésem, hogy a nagyinek egyszerűen lejárt az ideje. A szédülés, a hányinger, a légzési nehézség mind azt jelentette, hogy a szive nem működött már megfelelően. A (természetes) halál előtt egyébként az adrenalin felszaporodik a szervezetben, ezért a beteg jobban is érzi magát. Lefeküdt aludni, és remélhetőleg álmában érte a halál, amiért csak irigyelni lehet.
Ha bevitték volna kórházba, meglehet még ott kínozták volna gépeken valamennyi ideig... szerintem jobb hogy így történt. JObb otthon, párnák közt álmában meghalni egy embernek.

valakitalánvagyok 2012.01.09. 18:17:07

@tizennegy:
Te egy fasz vagy.
Tök mindegy mennyit keres, az a melója.
Aláírta a szerződést, felesküdött, az a dolga, hogy végezze a munkáját.
Ha nem jutok be, akkor betöretem az ajtót, mert akkor nagy a baj!
Ennyi.
Hozzád meg mehet valaki ilyen hozzáállással, nem lesz kár érted...

Mária 2012.01.09. 18:21:12

@kutykuruty:

Lacibetyár úgy gondolta, hogy akinek nem telik iPhone-ra, az megérett a pusztulásra.

DarthVader 2012.01.09. 18:22:04

@valakitalánvagyok:

"Ha nem jutok be, akkor betöretem az ajtót, mert akkor nagy a baj!
Ennyi."

Jön a rendőr, betöri az ajtót, és üres a lakás. Merthogy a mentők/rokonok elvitték közben a nagyit. Érdekes pillanat lesz.

kutykuruty 2012.01.09. 18:23:43

@DarthVader: Inkább egy ajtó menjen tönkre,mint valaki azért hal meg, mert mondjuk eszméletlen. Nem is olyan régen volt erre példa egy hirességnél.

kutykuruty 2012.01.09. 18:25:34

@Mária:
Biztos nem így gondolta, csak neki természetes ezek használata.
Pedig nagyon sok embernek nem.
Vagy azért mert nincs is neki vagy egyszerűen annyit tud, hogy a zöld gombbal kell letenni.

valakitalánvagyok 2012.01.09. 18:31:13

@r580s: Azt az ügyelet nem tudta, hogy ő nem akart orvost hívni, ők annyit tudtak, hogy oda kell menni!
Minden infó nem megy át az operátorokon, csak a lényegi...

DarthVader 2012.01.09. 18:32:24

@kacat: és mi történik, ha a munkád során egyszer rosszul döntesz 20 másodperc alatt?

kacat 2012.01.09. 18:40:39

@DarthVader: elveszítheti az állását az egyik dolgozóm
...de ha véletlenül leemelve egy vaskos aktát a felső polcról mondjuk rosszul mérem fel az erőmet akkor a vaskos aktával és termetes testem súlyával agyoncsaphatok egy alkalmazottat....
vagy olyan is lehet, hogy előreengedek valakit és nincs is lift a felvonóban...
vagy hogy mondjuk kinyitom a bukóablakot, és az meg rázuhan Erzsikére, és az üveg szerencsétlenül elvágja a nyakát...

Igazság, hol vagy? 2012.01.09. 18:43:25

Őszinte részvétem a poszt írónak.De 7h.alatt az ország egyik végéből a másikba is oda lehet érni.Ha én aggódok a hozzátartozómért,akkor minden követ megmozgatok,hogy eljussak hozzá!Erre lehet az a válasz ,hogy nincs vonat, busz, de csak akad valaki az ismerősök között aki segített volna.

kacat 2012.01.09. 18:44:13

@DarthVader: ...mindig elfelejtem, hogy csak és kizárólag az orvosok végeznek valóban felelősségteljes munkát
érdekes módon olyan könnyedén hárítják aztán át éppen ezt a felelősséget

Igazság, hol vagy? 2012.01.09. 18:53:30

@multi84: Légy szíves a magad nevében beszélj,ha Te szar embernek érzed magad az a Te magánügyed.Akik itt írnak azok biztos nem azok.A többség kulturált,normális hozzászólásokat ír,Te sajnos nem ezek közé tartozol.Egy jó tanács:Nem kell ezt a blogot olvasni és nem kell hozzászólni.

Lacibetyár 2012.01.09. 18:54:48

@Mária: okostojás, bármelyik alap mobil tudja ezt.

Irkutszk 2012.01.09. 18:55:33

@Farkasokkal táncoló: Petőfi nem értett veled egyet :)

Lacibetyár 2012.01.09. 18:57:12

@kutykuruty: minden idős embernek van fiatal rokona, aki ezt el tudná neki magyarázni. az idős kor nem azt jelenti, hogy az illető hülye is. na tényleg off.

kutykuruty 2012.01.09. 19:00:22

Tényleg off és nemis akarlak győzködni.
Ráadásul még csak azt sem írtam, hogy az idősek nemértenek hozzá.

Lacibetyár 2012.01.09. 19:43:02

@kutykuruty: ráadásul itt nem is a nagymaminak kellett volna ezt alkalmaznia, hanem a 20-30-as unokának.
uff én beszéltem.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.01.09. 19:46:01

nem volt időm most elolvasni a kommenteket, de:
- ha valaki rosszul érzi magát miért nem ő hív orvost?
- telefonon kiadjuk a rendeletet a háziorvosának aki személyesen nem is beszélt a beteggel, pláne nem vizsgálta a beteget, hogy hívjon hozzá mentőt?
- mit mondana a mentő ha betelefonálok azzal, hogy: hallottam telefonon, hogy a kovács néni rosszul van, ugyan nem láttam nem vizsgáltam, de nem mennének ki hozzá? rögtön kiröhögnek
- ha annyira aggódtak a néniért miért nem hívták ki ők a mentőt hozzá, meg lehet manapság tudni a helyi mentőszolgálat telefonszámát
- ki tudja mi dolga volt még a háziügyeletnek, lehet volt még 10 haldokló a környéken, vagy 20 aki lusta volt a vérnyomáscsökkentőjét a patikában kiváltani és házhoz hívta az orvost
- akkor most, hogy is van ez, először kijelenti, hogy: "Kiderült, hogy az ügyelet egyszerűen nem ment ki hozzá" majd utólag kiderül, hogy mégis kiment 1-kor?
na szóval nekem ez a tipikus esete annak amikor a más micsodájával akarjuk csapkodni a csalánt és a felelősséget magunkról minél hamarabb másra akarjuk áttolni

csilló 2012.01.09. 19:49:04

Ha már a technikai megoldásoknál tartunk, már itt vannak a kanyarban a távmonitorozó rendszerek. A beteg vagy idős ember felrak magára egy ketyerét, amit automatikusan riasztást küld, ha baj van a pulzusával/vérnyomásával/kitudjamivel. Csakhát mikor lesz ebből magyar valóság? :(

kutykuruty 2012.01.09. 19:54:05

@csilló: Nálunk van egy rendszer, amibeteljeen téritésmentes szolgáltatás. Az egyedül élő idős embereknek találták ki. kapnak egy vészjelző gombot, ami a központtal van kapcsolatban. Valaki rosszul van csak azt kell megnyomnia, rövid időn belül ki megy hozzá valaki a szolgálattól és ha kell, orvost hív.
Csak sajnos nagyo sok idős nő nem meri alkalmazni, mert ők még úgy nevelkedtek, hogy egy aszony ne ugráltasson senkit..."nékem olyan asszony kell, ha beteg is kelljem fel...".
A férfiak inkább használják és élnek is a lehetőséggel.
Sajnos ezt az emberi tényezőt sem lehet figyelmen kivül hagyni.

isssti 2012.01.09. 21:02:17

@NagyTomi: 7óra után sem látták el - nem tudom mirt nem értesz és mit próbálsz ezen védeni -komolyan mondom!

jágör68 2012.01.09. 21:19:44

1)Ha olyan nagy a baj, 104-et köll tárcsázni.
2)Ez a szomszédom unokatestvérének a lakótársának az ismerőse felhív az ország másik végéből, hogy menjünk már ki a kedves rokonhoz azért eléggé abszurd.
3)Másik meg:
nálunk sokkal gazdagabb, kulturáltabb országokban EGYÁLTALÁN NINCS olyan, hogy "központi orvosi ügyelet" hogy napi 24 órában csikáztatható- gyógyszert ingyen házhoz- lábhoz szállító- sőt még be is adó (vénásan, muszkosan akár) orvos rohangáljon kevesebb, mint óránkénti 2 EUR- ért- na és persze mind a 60 híváshoz- mert ugye "nincs kocsi", "nem érünk rá bemenni", "odakint hideg van" meg "egyébként is fizessevissza".
Lehet betaxizni az SBO- kra vagy mentőt hívni.
És ahol ez van, ott nem is hivogatják minden "2 hete viszket a kisujjam" panaszokhoz őket- mert kifizettetik kőkeményen a kiszállási költséget- USA: 600 USD alaphangon.
Amíg a magyar kapitalizmusban is ragaszkodik a kommunista "vívmányokhoz"- persze csak saját magának és főleg csak az egészségügyben- de egyébként meg piacgazdaság van, meg mindenki éljen, ahogy tud, meg versenyszféra tartja el az országot meg stb kamu ideák.

Dr.laikus PhD 2012.01.09. 21:30:47

@DarthVader:

??????????

A lelkifordulás helyességéről és a létéről volt szó.
Azt meg nem lexikonból keressük.

A többit ne velem beszéld meg, hanem azzal akinek ezzel gondja van.

Vaze! :D

Dr.laikus PhD 2012.01.09. 21:55:49

@jágör68:

Elolvastad a poszt miről szól?
Nem volt a hívás sajnos oktalan.
A nagymama rokonai az ország másik végében laknak, ezért hívták nyilván a háziorvosát aki ismerte a nagyit és a családot is.
Nem tudott kimenni, de az ügyeletnek szólt.
Ottan meg 7 óra után mentek ki, közben a nagyi szívelégtelenségben meghalt, amiről marand22 megírta, hogy sok minden lehetett.

Valaki hibázott. A rendszerben is hiba van.

A többi a szokásos túlzásod. Amerikában ha hívnak kimennek, fölöslegesen is akár, de lehet, hogy csak 40 perc alatt érnek oda.
Akkor is ha kábszeres vagy, akkor is ha strokeod van, és akkor is, ha infarktusod van.
Az életed megmentik és kiszámlázzák. Ha van biztosítód neki, ha nincs neked.

A többi országban is van kialakult módszer, mikor mit kell tenni és a beteg tudja. Itthon nem tudjuk.

Két orvos veszett itt össze, hogy kinek mit kell tenni. Anyám is ment, életmentő cucc a táskában, ha nem börtönbe mehetett volna.
Végigjártuk az országot, mert oda helyezték ahol hiány volt. Az is egy rendszer volt, de tudta a beteg mit tehet.

Most nem tudjuk.

A többit meg nem tudom miért éreztek szükségesnek milliomodszor aktualitás nélkül bemásolni.
Versenyszférában élsz, kapitalista országban, ahol a munkád végre elismerik.

Tényleg idegesítő, ha már nagy a honvágy behánysz nekünk.

Dr.laikus PhD 2012.01.09. 21:56:55

@csilló:

Ez na megoldás idős egyedülálló szívbetegeknél.
Működik is már.

jágör68 2012.01.09. 22:01:53

@Dr.laikus PhD:

Sztem ha nagy a baj, a betegnek saját magának kéne telefonálnia és akkor már a mentőket hívni.
Van egy mondás is: aki hülye...
Honvágyam meg általában addig szokott lenni, amíg az első "nagyon sietek", türelmetlen tahó el nem kezd taszigálni a benzinkútnál. Meg amíg le nem villognak az ótópályán csak mert ők versenyszférások és nagy- Madzsarisztán matrica van a nagy ótójukon.

Dr.laikus PhD 2012.01.09. 22:14:04

@jágör68:

Vagy éppen idős.
Én is a fiamat hívtam, ill. csöngettem Angliában a vészhívót. Mi erre felkészültünk.

Ő hívott onnan mentőt, mert hirtelen lettem kommunikáció képtelen.

Nem kell hülyének lenni, csak magányos idősnek....

Szerencsére kulturált országban élsz. Mondjuk itthon is nézhetsz más szemébe mosolyogva nem tilos.
Nem értelek. Neked is nagy ótód van mán.
Ugyanakkor bunkó vagy amikor a gyökereid Madzsarisztánnak hívod. :((
Ragadt rád valami és nem vagy képes levakarni.

karcsibácsi 2012.01.10. 10:42:41

@jágör68:
Nem Madzsarisztán.
Magyarország.
"S mégis, magyarnak számkivetve, lelkem sikoltva megriad - édes Hazám, fogadj szivedbe, hadd legyek hűséges fiad!"

marand22 2012.01.10. 11:50:03

@DarthVader:
1997. évi CLIV. törvény:
"125. § Sürgős szükség esetén az egészségügyi dolgozó - időponttól és helytől függetlenül - az adott körülmények között a tőle elvárható módon és a rendelkezésére álló eszközöktől függően az arra rászoruló személynek elsősegélyt nyújt, illetőleg a szükséges intézkedést haladéktalanul megteszi. Kétség esetén a sürgős szükség fennállását vélelmezni kell.

Minden orvosnak kötelessége sürgős szükség esetén a beteg ellátása függetlenül attól, hogy dolgozik-e vagy sem. Ha nem így teszel, lelked rajta, de elmeszelhetnek a bíróságon.
Azt nem tudjuk, hogy a posztban említett doktornő valóban dolgozott-e akkor, ill. hogyan van kialakítva a helyi ügyeleti szolgálat, de azt gondolom, elvárható lett volna, hogy meggyőződjék arról, hogy ellátták-e a betegét. NB: Hasonló esetben édesapám mindig felhívta utólag az ügyeletet, és érdeklődött arról, mi történt a beteggel. Egyébként az Eü. törvény és az Etikai Statutum szerint is az ügyeletnek az is feladata, hogy tájékoztassa a háziorvost a betegéről.

marand22 2012.01.10. 12:02:24

@marand22:
Egy konkrét történet, kicsit hasonló a posztolthoz.
Apámat idős betegének (ismert szívbeteg, korábban szívinfarktusa, bypass műtéte volt) felesége hívta fel este 8-kor azzal, hogy a bácsi kora délután elment horgászni, és még nem ért haza. Én vittem ki autóval apámat a horgásztóhoz, mert ivott 1 pohár bort a vacsorához. Akkor még csak orvostanhallgató voltam. A bácsit némi keresgélés után megtaláltuk - holtan.

zsikuci81 2012.01.10. 12:37:03

@marand22:
Hat igen, a regi aranyos kororvosok! :) Jo lehet az Edesapjara gondolni, igazi peldakep!

Farkasokkal táncoló 2012.01.14. 19:18:51

Még mindig nem tudom, hogy a nagymama végülis hány éves volt.
Nagyn sajnálom, de még nem találták fel az életeixírt, és az idős emeberekre ugyan kitalálták, hogyan lehet őket mindenféle drága módszerekkel még pár évig életben tartani - emiatt is fura nekem, hogy mennyi 90 éven felüli emberrel találkozom - de az emberi élet VÉGES. Egy idő után beáll a HALÁL, és szerintem még mindig jobb, ha ezt az ember otthon a saját ágyában abszolválja, abban a tudatban, hogy ha felébred, másnap jönnek az unokáék és meglátogatják, mint úgy, hogy becipelik a kórházba, rákötik mindenféle kütyüre, aztán elvegetál még egy ideig úgy, hogy másokra van utalva minden életfunkciója.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása