Tejszínes eperkocka

2011.06.12. 10:25

Hozzávalók:

 

A piskótához:
10 tojás
10 evőkanál cukor
10 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
A krémhez:
2 csomag eper ízű pudingpor
7 dl tej
5 evőkanál cukor
5-6 dkg
5 dl habtejszín (ha cukrozott habtejszínből csinálod, akkor már nem kell bele plusz cukor, ha nem, akkor a tejszínen lévő leírás szerint cukrozzuk)
1 csomag habfixáló/zselatinfix
kb. 50 dkg eper
A tetejére:
1 csomag piros tortazselé
víz
cukor

 


 

Elkészítés:


Először a pudingot készítjük el, mert annak hűlnie kell. A 2 csomag epres pudingot összekeverjük az 5 evőkanál cukorral, simára keverjük a 7 dl tejjel, és a folytonos keverés mellett sűrűsödésig főzzük. Amikor kész, hideg helyre tesszük.


Majd a 10 tojásból a szokott módon piskótát sütünk. Természetesen ha valaki szeretné, nagyon szívesen leírom ennek a menetét is!!!!! Kb. 20x30cm-es tepsiben sütjük.


Amikor megsült, még melegen 3 felé vágjuk, és 3 külön tálcán hagyjuk hűlni.Amíg a piskóta hűl, robotgéppel, botmixerrel, turmixszal... ami kéznél van pépesítjük a szép epreket. Néhány szemet viszont meghagyunk a díszítéshez!


Ez idő alatt remélhetőleg kihűlt a pudingunk. Ha már hideg vagy majdnem hideg, hozzákeverünk robotgéppel 5-6 dkg margarint és a pépesített epret. Ezután kemény habbá verjük a tejszínt úgy, hogy közben hozzáadjuk az 1 csomag habfixálót vagy zselatin fixet. Én ez utóbbit szoktam használni, mert jó kemény lesz tőle a hab. Az én módszerem így néz ki: kb. 1 percig 2-3-as fokozaton keverem a tejszínt, ekkor beleöntöm - folyamatos keverés közben - a zselatinfixet, majd 3-as fokozaton addig keverem a géppel, amíg a kívánt keménységet el nem éri.

Amikor kész, rövid időre hűtőbe tesszük a habot, hogy még jobban összeálljon. Ez kb. fél óra. Majd a habot és az epres krémet szépen összekeverjük, inkább csak forgatjuk. Ekkora valószínűleg kihűlt teljesen a piskótánk - ha véletlenül mégsem, akkor várjunk, amíg teljesen hideg lesz - és mindkét réteget megkenjük a krémmel, valamint a tetejére is kenünk belőle.


Ha nincs körülötted torkoskodó férjed és kisfiad, talán még az oldalára is jut a krémből!! :)A tetejét félbevágott eperszemekkel díszítjük, és a tasakon lévő leírás szerint elkészített tortazselével bevonjuk.Picit hűtőbe tesszük, majd kockára vágva tálaljuk.


A teljes cikket a mindmegette.hu oldalon olvashatod el

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SusanneF 2011.06.17. 08:26:01

10 tojásos piskóta a mai világban-ajjajjjjj...!
Azért ez nem Eszterházy torta....én sajnálnék ebbe ennyit tenni,szerintem 6 tojásos is megteszi.

pasinda 2011.06.19. 10:19:05

Már bocsánat: két cikk is eperről ír, a képen pedig szamóca, /földieper/ (Erdbeeren) látható. Jó az eper, azaz a faeper is, de mégcsak nem is rokonai egymásnak...Nem kellene sajnálni az összetett szó "földi-" előtagját, ha már a szamóca nem elég szép szó. Nekem az! Gyerekkorom Csinn-Bumm-cirkuszát idézi, de vajon ki emlékszik már rajtam kívül nagy színészünk nevére, aki "Szamóca" volt a Cirkuszban?

adamantium 2011.06.19. 21:25:53

@pasinda: nálunk szamócának az erdei, vad verziót hívják, a másik kettő a földi vagy csak simán eper, és a faeper

pasinda 2011.06.20. 05:02:42

@adamantium: Valóban, így igaz. Ez így tájszó, én azonban az irodalmi magyar nyelv meghatározását idéztem.Forrás a Magyar Értelmező Kéziszótár, Kertészeti Lexikon, valamint dr.Bálint Györgynek, a Kertészet és Szőlészet c. folyóirat egykori főszerkesztőjének weboldala. A termesztett szamóca az erdei szamóca és a csattogó szamóca keresztezéséből és fajtaszelekcióval nemesedett.A tengerentúl "inkább a szemnek!" jelszóval a hatalmas méretet, mint az édes ízt tartották fontosabbnak.Fajtacsoportjai nagyvonalakban:az egyszertermő, a kétszertermő és a folytontermő.Itt a link, amelyben Csokonaitól is van egy idézet:www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/junius/szamoca.html

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.21. 07:27:28

ha melegen vágod fel a piskótát, attól lesz ilyen ronda....
és a piskótába nem kell sütőpor.

Irkutszk 2011.07.21. 15:38:36

@pasinda: Hát, a pösti tájszólásban, köznyelvben az eper a földieper. Az eperfán is eper terem ugyanakkor. Nem híjjuk faepernek, hanem epernek, és amikor meg kell különböztetni, akkor a földieper lesz földieper. Minekutána azonban a fán termett eper sokkal ritkább, mint a földieper, semmi gond ebből az elnevezésből nem származott azon kívül, hogy némelyek nem ismerik az eperfát.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása