„A dohányzás halált okozhat”

2011.05.29. 08:24

A cigarettásdobozokon elhelyezett figyelmeztetések hatékonyan terelik a leszokás felé a dohányosokat, a legeredményesebben az emberi szenvedés grafikus ábrázolásai.Az elemzéshez 2008 és 2010 között gyűjtöttek adatokat 14 országban: Bangladesben, Brazíliában, Kínában, Egyiptomban, Indiában, Mexikóban, a Fülöp-szigeteken, Lengyelországban, Oroszországban, Thaiföldön, Törökországban, Ukrajnában, Uruguayban és Vietnámban a Global Adult Tobacco elnevezésű felmérés keretében.

 


Csaknem valamennyi érintett felnőtt azt válaszolta, hogy észreveszi a dobozon lévő figyelmeztetéseket, és hat országban a dohányosok legalább fele elgondolkodott a káros szenvedélyéről való leszokásról e jelzések hatására. További hét országban a dohányosok legalább negyede fontolgatta a leszokást a dobozokon található figyelmeztetéseket látva, csak Lengyelországban volt ennél kisebb az arány - közölték az amerikai járványügyi hatóság, a CDC folyóiratában megjelent tanulmány szerzői.

 

A leghatékonyabb figyelemfelkeltőnek azok a szembetűnően elhelyezett képek és grafikák bizonyultak, amelyek a dohányzás káros hatásait írták le képi eszközökkel. A CDC szakértői szerint ezek az ábrázolások erősebb érzelmi reakciót váltanak ki a dohányosokból, így segítik a leszokással kapcsolatos elhatározásukat.


Brazíliában és Thaiföldön helyezték el például a legtöbb feltűnő képet a dobozokon, és ezekben az országokban mondták a legnagyobb arányban a dohányosok, hogy gondolkodnak a leszokáson a figyelmeztetések hatására. A CDC további kutatásokat tervez azzal kapcsolatban, hogy azok közül, akik így számításba vették a dohányzásról való leszokást, végül hányan tették meg valójában.

 

Az eredeti cikk a napidoktor.hu oldalon olvasható

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adamantium 2011.06.01. 11:03:06

bemegy egy tag az üzlete, kér egy doboz cigarettát, megkapja és olvassa rajta:
"a dohányzás tüdőrákot okoz"
- inkább adjon egy másik dobozt, nem akarok tüdőrákot kapni.
kap egy másik dobozt, amin azt írja:
"a dohányzás impotenciát okoz"
- akkor már inkább adja a tüdőrákosat

Irkutszk 2011.06.01. 12:08:04

Tanulmányaim szerint a dohányzás váltja ki a legerősebb függőséget, ezért a nehéz leszokás.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása