Maradék sonka? Sebaj!

2011.04.26. 09:36

Előfordul, hogy több sonkát veszünk, mint kellene, nehogy szégyenben maradjunk a húsvéti vendégsereg előtt. Hiába kínálgatunk a családnak, már senki nem kívánja. Egy kicsit átalakítva, beburkolva, rétegelve vagy felkockázva már biztos szeretni fogják!

 


Szerencsére a főtt sonka hetekig is eláll a hűtőben, így nem kell attól tartanunk, hogy hamar megromlik. Egy kis fantáziával könnyen becsepészhetjük ételeinkbe a húsvéti sonkát kicsit újraértelmezve, torma és kalács nélkül. A legtöbb esetben fel sem tűnik kritikus családtagjainknak, hogy a húsvéti sonka öltött új alakot.

 

Vékonyan felszelve tehetjük pizzára, apróra kockázva szinte bármilyen tésztaételt feldobhatunk vele, de lángostésztába is tehetjük. Mivel a franciák nagy sonka-rajongók, érdemes tőlük is ellesni néhány ötletet: remek például francia melegszendvicsben, croque monsieur-ben, de bármilyen zöldséges quiche-t is gazdagíthatunk vele. Néhány szál párolt spárgát is becsavarhatunk egy vékony szelet sonkába, majd besamellel leöntve, kis reszelt sajttal megszórva még ünnepi ételt is alakíthatunk belőle.

 

Rakott ételekbe a rétegek közé szórhatunk egy sor darált sonkát, de bármilyen tepsis húsra vagy zöldségre is tehetünk egy-egy szeletet. Krémlevesekbe kockázott sonkát tehetünk betétként.


Személyes kedvencünk a mozzarellával töltött cukkini sonkaköntösben, valamint a sonkás-tormás quiche, de remek vendégvárót, borkorcsolyát is készíthetünk sonkából, ha van otthon egy csomag leveles tésztánk: kifliket, holdakat tölthetünk egy kevés tejföllel és fűszerrel elkevert darált sonkával, és hogy ne legyen unalmas, a tészta felét túrós, sajtos vagy zöldséges krémmel készítsük.

 

Gombás-sonkás leves

 


Krémlevesbe betétként is remek a sonka Krémlevesbe betétként is remek a sonka


Hozzávalók: 20 dkg főtt sonka, 1 fej hagyma, 10 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem, 5 dkg margarin, 2 evőkanál liszt, 1 l a sonka főzőlevéből, fél evőkanál ételízesítő, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája


Elkészítés:A sonkát kis darabkákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és finomra aprítjuk. A gombát megtisztítjuk, megmossuk, és szeletekre vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, és felaprítjuk. A margarint nagyobb lábasban felolvasztjuk, és világosra pirítjuk benne a hagymát. Megszórjuk a liszttel, és kevergetve zsemleszínű rántást készítünk. Felöntjük a sonkafőzésből eltett lével (ha nincs, kockából készített húslevessel), és lassú tűzön kb. 10 percig forraljuk. Beletesszük a gombát, a sonkát, megszórjuk borssal, a Delikáttal, és a petrezselyemmel. Ismét kb. 10 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről. Leveses tálban a tejszínt simára keverjük a tojássárgával, ráöntjük a forró levest, összekeverjük, már nem forraljuk tovább, hanem azonnal tálaljuk.

 

Sonkás krumplipuffancs

 


Hozzávalók:maradék krumplipüré (3 dl), maradék, felkockázott sonka, 10 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 10 dkg liszt kevés sütőporral keverve, só, bors

Elkészítés: A hozzávalókat összedolgozzuk, majd forró olajban kisütjük.

 

Pulykamelltekercs rántottával töltve


Hozzávalók:1-1,5 kg pulykamell, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg füstölt, főtt sonkaszelet, 3-4 db tojás, 30 dkg szeletelt bacon, só, bors


Elkészítés:A pulykamellet középen bevágjuk és megnyitjuk. Klopfolóval gyengén kiverjük, aztán a húst sózzuk, borsozzuk. A hagymát megpucoljuk és felaprítjuk, majd a tojásokkal hagymás rántottát készítünk belőle. A pulykamellet kiterítjük, ráfektetjük a sonkaszeleteket, erre halmozzuk rá a rántottát, majd a pulykát nagyon szorosan feltekerjük. A szalonnával körbetekerjük a húsgöngyöleget, aztán alufóliába csomagoljuk. Előmelegített sütőben 200-220 fokon nagyjából 60-70 percet sütjük. Ha elkészült, levesszük róla az alufóliát és azonnal tálaljuk. Hidegtálon is nagyon jól mutat, ilyenkor hagyjuk kihűlni, és folpackba csomagolva tegyük hűtőbe egy éjszakára. Másnap szépen szeletelhető.

 

Sonkával sült laskagomba

 


Hozzávalók:1 nagy fej hagyma, 10 dkg vaj vagy margarin, 40 dkg főtt sonka, 50 dkg laskagomba, 8 evőkanál zsemlemorzsa, 2 szál petrezselyem


Elkészítés:A hagymát meghámozzuk, apró kockákra, a sonkát ujjnyi vékony csíkokra vágjuk. A gombák szárának végeit lecsípjük, papírkendővel tisztára töröljük vagy folyó víz alatt gyorsan megmossuk, a nagyobbakat félbe, negyedbe vágjuk. A tárkonyt megmossuk, letépkedjük a leveleit. A sütőt 180 fokra (gázsütő: 2. fokozat) előmelegítjük. Egy sütőedényt vékonyan kivajazunk. A hozzávalókat sütőtálba tesszük, lazán összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Néhány tárkonylevelet félreteszünk a díszítéshez, a többit a sonkás gombához adjuk. A tetejére morzsoljuk a maradék vajat, meghintjük a zsemlemorzsával, és a sütőben kb. 20 percig, enyhe pirulásig sütjük. Megszórjuk a félretett tárkonylevelekkel, friss kenyér kíséretében tálaljuk.

 

Sajtkrémes-sonkás pite


A leveles tésztát háromszögekre is vághatjuk, megtöltve sonkakrémmel kiflit formázhatunk belőlük A leveles tésztát háromszögekre is vághatjuk, megtöltve sonkakrémmel kiflit formázhatunk belőlük


Hozzávalók:1 csomag fagyasztott leveles tészta, 50 dkg sonka, 5 evőkanál natúr sajtkrém, 1 csokor snidling, 1 tojás sárgája, kevés só


Elkészítés:A tésztát vékonyra kinyújtjuk, és egy közepes tállal 20 cm-es korongokat szaggatunk belőle. A sonkát nagyon apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. A snidling is így jár, majd belekeverjük a sajtkrémet. A keverékből szép nagy púpokat teszünk a tésztakorongok egyik felére, majd összehajtjuk, és villával jó erősen lenyomkodjuk a széleit. Megkenjük a tetejét a tojás sárgájával, és aranybarnára sütjük. Lehet kisebb falatokat is készíteni, ilyenkor kevesebb ideig kell sütni.

 

Sonkás kelbimbótorta


Hozzávalók: 30 dkg mélyhűtött leveles tészta, 1 kg kelbimbó, 2 csokor petrezselyem, 20 dkg füstölt karaj vagy sonka, 3 tojás, 2,5 dl tej, 1,2 dl tejszín, 1 csipet szerecsendió, 15 dkg reszelt ementáli sajt


Elkészítés:A leveles tésztát hagyjuk kiengedni. A kelbimbót megtisztítjuk, megmossuk, és 3 percig forró vízben főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk. A húst vagy a sonkát kis kockákra vágjuk. A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjunk bélelni vele egy kb. 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A formát kiöblítjük vízzel, beleterítjük a tésztát, a túllógó széleket levágjuk. A tojást elkeverjük a tejjel, a tejszínnel, beleszórjuk a petrezselymet, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A kelbimbót és a húst szétosztjuk a tortán, ráöntjük a masszát, megszórjuk a reszelt sajttal, és a sütő középső rácsán kb. 40 percig sütjük. Szeletelve kínáljuk.


Forrás:nana.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása