"Könyörgök, anya!" - De mi lesz a nyuszival?

2011.04.22. 10:21

Elérkezett a húsvét. Ilyenkor a locsolkodás mellett a tojás és a nyuszi van a középpontban. A húsvét egyik szimbóluma a nyuszi. A szülők a gyermekeik kérlelésére, könyörgésére még élő állat megvásárlására is képesek.

 

 

Sokszor a nyuszi csak az ünnepek fényében édes, kedves, szeretetre méltó. Ha jönnek a szürke hétköznapok, és ha felnő, akkor már nem is olyan „érdekes”. A gyerek néhány hét múlva nem érdeklődik a nyula iránt, nem gondoskodik róla, elhanyagolja és elhagyja. A gyerekek nagyon szeretik a kicsi, aranyos, szőrös állatokat, amilyen a nyuszi is. Addig-addig mondogatják, nyöszörögnek, könyörögnek a szüleiknek, amíg azok meg nem veszik a nyulat. A pici szereti, dédelgeti a kis jószágot.


Egy nyúl gondozása


Egy nyúlnak megfelelő méretű kalitkára, tálkára az ételének és önitatóra van szüksége. A nyulak képesek a szobatisztaságra. Egy idő után a ketrecük csak egy pontjára ürítenek. Ha erre a pontra elég nagyméretű tálkát rakunk, és abba ürít, a ketrec takarítása könnyebb lesz. A nyúl ketrecét 3, maximum 4 naponta takarítani kell. A nyúl vizeletében több az ammónia, így az szagosabb is, mint az emberé. Ezért kell sűrűn takarítani. Megfelelő eledelt kell biztosítani számára és minden nap friss vizet kell elé rakni.


A nyuszinak szüksége van mozgástérre, nem elég a ketrece. Ezért minden nap vagy minden másnap ki kell venni a ketrecéből, hadd szaladgáljon. Nyáron, tavasszal, a kertes ház kertjébe ki lehet vinni, levegőzni.


A nyulaknak folyamatosan rágniuk kell. Az állandó növésben lévő metszőfogukat koptatják ezzel. Ha a lakásban szabadon van egy kis ideig, figyelni kell rájuk, hogy nehogy megrágják a bútort, kábelt, tapétát. A nyulat ajánlatos ivartalanítani, mert ellenkező esetben vizeletével és székletével nyomot hagyhat a lakásban, amikor szabadon van. Egy állat tartásának az anyagi vonzatát is meg kell fontolni, mielőtt döntenénk.


Húsvét után


Amikor jönnek a munkával, tanulással, ovival teli hétköznapok, a gyerek egyre jobban hanyagolja az állatot. Nem eteti rendesen, nem cseréli a vízét, nem szeretgeti, nem foglalkozik vele. Nem takarítja 3- 4 naponta, hanem ritkábban. Egy idő után egyáltalán nem takarítja, és a szülőre hárul ez a feladat, pedig akad ezen kívül elég teendője.


A nyúl mellett kiskacsát és kiscsibét is árulnak a kereskedők, de azokkal is sok a gond. Ezek az állatok egyszer felnőnek, és akkor már nem tartják olyan édesnek a gyerekek. Egy nyúl vásárlása 10 évig tartó felelősség, hisz egy nyúl körülbelül addig él. Ez nagyon hosszú idő, közben a gyerek is felnő, és lehet, hogy teljesen más lesz az érdeklődési köre. Arról nem is beszélve, hogy egy állat elvesztése milyen nagy traumát jelent egy gyerek számára.

 

Sokszor hallani, hogy a szülő csak azért vesz nyulat a gyerekének, hogy az felelősséget tanuljon. Ám, amikor a szülő megszabadul hetek vagy hónapok múlva a szegény teremtménytől, akkor vajon a gyerek ezt látva, milyen felelősséget fog tanulni?


Idővel az emberek rájönnek arra, hogy a nyúl nem csinál semmit csak rendetlenséget és csak ül a ketrecében. Nem fordítanak rá elég figyelmet arra, hogy megismerjék a nyuszi valódi énjét. Rájönnek a gyerekek és a szülök, hogy a nyúl gondozása és takarítása nem is olyan kis munka, mint ahogyan elképzelték az elején.


Mi lesz a nyúl sorsa?


Ha megunja a gyerek a húsvéti állatot és a szülő sem hajlandó már helyette foglalkozni vele, vagy netán kiderül, hogy a család valamely tagja allergiás rá, akkor hova lehet őket vinni?


Budapesti Állat-, és Növénykert. Évről- évre a megunt húsvéti kedvenceket ide lehetet leadni, mint állatmenhelyre. Mivel ezen állatok száma minden évben csak nőtt az előző évhez képest, 2008 óta nincs lehetőség a leadásra. Aki egyik nap megveszi az állatot és másnap leadja, az nem felelős állattartó!Egyébként a leadott nyuszik és más kis jószágok az állatkerti ragadozók ebédjeként végzik.

 

Állatkereskedés. Vannak olyan állatkereskedések, ahova vissza lehet vinni a megvásárolt állatot, persze az árát már nem térítik vissza. Ha olyan kereskedőtől származik a nyúl, ahol nincs hirdetve ilyen lehetőség, akkor is meg kell kérdezni, vagy más állatkereskedésnél próbálkozni.

 

Állatotthon, menhely. A megunt kedvencet a legközelebbi állatmenhelyre is el lehet vinni, ahol befogadják.

 

Tenyésztő. A tenyésztők be szokták fogadni az eldobott nyulakat, bár a tenyészetbe hurcolt esetleges betegség miatt ez nem igazán jellemző. Olyan is akad, aki felhizlalja, majd pörköltöt főzz belőle.


Internet. Az állat internetes hirdetése is egy jó megoldás. Fontos az, hogy megfelelő képet töltsünk fel a nyúlról. Hátha valaki befogadja.


Utca, park, erdő, útszéle. Csúnya dolog, és törvényileg büntetendő, ha egy állatot kiraknak az út szélére és otthagyják. Az a hiedelem, hogy a nyúl gyorsan visszaszokik a vadonba, az nem igaz.


Általában a kitett állatok 2- napon belül elpusztulnak a kimerültségtől, az éhezéstől vagy attól, hogy egy kutya széttépte vagy egy kocsi elütötte őket. Sajnos sok tenyésztő a kis nyuszikat még a szoptatás ideje alatt elválasztja az anyuktól, ami a nyuszi számára éhezést jelent. Így sok nyuszi az ünnep elmúltával el is pusztul.Tehát arra kérünk minden jóindulatú gyermeket, szülőt, hogy NE vegyenek élő nyulat ajándékba húsvétra!


Élő állat helyett alternatíva


A különböző állatmenhelyek és állatkertek állatsimogatót tartanak fent. Ide nyugodtan el lehet vinni a gyerekeket egy kis játékra, örömre, állatsimogatásra.


Élő nyuszi helyett vegyünk inkább plüss állatot vagy jó minőségű csokoládéból készült nyulat, csibét, kacsát, bárányt, tojást. Apró játékokkal el lehet terelni a gyerekek figyelmét az élő nyúlról.


Például tojásokat elrejteni a fűben, hogy megkereshessék a gyerekek. Ha mégis nyűszög, a gyerek az elő nyusziért, akkor szépen el kell neki magyarázni, hogy miért nem szabad. Ha ész érveket használunk és próbálunk a lelkiismeretére hatni, meg fogja érteni.


„Make Mine Chocolate”


Amerikából elindult egy ilyen nevű kampány, amely a tiltás helyett, add egy vidám és pozitív alternatívát. Elő állat vásárlása helyett vegyél csoki húsvéti figurát. Már számos országba eljutott. Különböző rendezvényekkel, szórólapokkal, hirdetőtáblákkal, blogokkal hirdetik önmagukat, védve a húsvéti állatokat.

 

Forrás:eletmod.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mágia 2011.04.24. 08:40:33

"A szülők a gyermekeik kérlelésére, könyörgésére még élő állat megvásárlására is képesek."

Nem.

A szülők a saját bornírtságuk miatt képesek élő állat megvásárlására.

A gyerek csak alibi ehhez.

valotlan pletyka oximoron-e?? 2011.04.24. 16:26:02

Nagylelku allatkertek majd atveszik, es magappalja a krokodilus, oroslan meg egyebb ragadozok.

Erika László 2011.04.24. 17:19:30

Betiltatnám ezt a fajta állat-eladást. Van nyuszi műanyagból, papírból, csokiból stb-ből - elégnek kell, h legyenek.

scopolamin 2011.04.26. 09:15:58

@Máгia: Nem csak szezonális állatok vásárlásában látszik ez, hanem kutya-macska felelőtlen tartásában is. Megunt, kidobott állatok tömkelege a gyepmesternél, szerencsétlen nyűglődő állatok panellakásban nyomorogva, mint gazdák "játékszere".

Irkutszk 2011.04.26. 16:44:03

1, A nyúl haszonállat. Tehát arra tartjuk, hogy pörkölt legyen belőle, akárcsak a malackából, bociból, kiscsibéből.

2, Az állatkerti krokodil valószínűleg nagyobb értéket képvisel, mint amennyit megspórol az állatkert a húsvéti nyuszik eledelként való feltálalásával, tehát a befogadott nyuszinak minimum kinéz egy karantén az ebédmeghívás előtt, de még így sem tartom valószínűtlennek, hogy nem kockáztatnak.

3, Nálunk kölcsön nyuszi volt, ha volt. Az én ötletem leginkább az lenne, hogy előre megbeszélni és kölcsönkérni nyuszit húsvétra, esetleg előre megbeszélten a vásárolt nyuszinak már legyen tenyésztőnél-nyúltartónál helye a továbbiakra, amikor a gyerek rájön, hogy a nyuszi "nem csinál semmit csak rendetlenséget és csak ül a ketrecében".
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása