Húsvéti fogások

2011.04.22. 10:49

Szinte elképzelhetetlen a húsvétvasárnap sonka, kalács, torma, főtt tojás nélkül, de sok egyéb finomság is az ünnepi asztalra kerül ilyenkor. A komoly ételeket pedig mindig jó színesíteni ropogós, üde tavaszi finomsággal is. A legjellegzetesebb húsvéti ételek a hosszú évek alatt mit sem változtak. A bárány, a sonka, a tojás és a torma még ma is minden ünnepi asztalon fellelhető, és mindegyiknek megvan a maga szimbolikája.


Húsvéti sonkasaláta

 


Hozzávalók:


30 dkg főtt füstölt sonka, 5-6 karika házikolbász, 4-5 főtt tojás, 2 dl tejföl, 3-4 szem hónapos retek, 1 közepes fej lilahagyma, só, bors, pici piros arany


Elkészítés:


A sonkát, a kolbászt, a retket és a lilahagymát apró kockákra vágjuk. A tojások sárgáját kiszedjük, külön tálba tesszük. A fehérjét összekockázzuk, hozzáadjuk a sonkához. A sárgáját szétnyomkodjuk, a tejföllel simára keverjük, fűszerezzük, majd a sonkás keverékre öntjük. Hűtőben picit állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.Kitűnő recept a megmaradt húsvéti sonka és tojás felhasználására – vagy csak feldobni a húsvéti kínálatot.


Húsvéti húskenyér


Hozzávalók:


25 dkg főtt sonka, 4 főtt tojás, 4 közepes ecetes uborka, 1 kisebb piros, kaliforniai paprika, 3 dl tartármártás, 2,5 dl víz, 2,5 dkg zselatin, 1 leveskocka


Elkészítés:


Keresünk egy kisebb lábast, beleöntünk 1 dl hideg vizet, beletesszük a zselatint, és jó fél óráig dagadni hagyjuk.Elővesszük jól bejáratott keverőtálunkat, beledobáljuk az apró kockákra vágott sonkát, tojást, uborkát és paprikát. Ráborítjuk a tartármártást, és jól összekeverjük. Mindezek után a maradék 1,5 deci vízben felforraljuk a leveskockát, és ráöntjük a hideg vízben áztatott zselatinra, és addig kavarjuk, míg a zselatin folyékonnyá nem válik (ha nem engedelmeskedik, meleg víz felett kavarjuk, ne melegítsük közvetlen). Összekeverjük a majonézes masszával.


Egy őzgerincformát fóliával kibélelünk, belesimítjuk a majonézes-sonkás keveréket, és 5 óra hosszáig jégre tesszük.Ha már tökéletesre dermedt, kiborítjuk a formából, felszeljük. Friss péksüteménnyel kínáljuk.

 

Húsvéti sonkaleves

 


Hozzávalók:


40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja (esetleg füstölt csülök), 50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposztacikk, gomba, lilakáposzta), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl száraz vörösbor, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evőkanál natúr reszelt torma, 1 púpozott teáskanál liszt

 

Elkészítés:


A füstölt húst előző nap hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatólevet leöntjük róla, és 2 l friss vízben tesszük fel főni. Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, amíg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad. Levéből kivéve nagyon éles késsel – rostjaira merőlegesen – kockákra vagdaljuk. (Azért kell nagyon éles kés, mert a meleg sonkát nehéz szeletelni.)

A sonkalébe beletesszük az összes megtisztított és vékony hasábokra vagdalt vegyes zöldséget, a hagymát és a sonkakockákat. Ha a zöldség is megfőtt, akkor a lisztet simára keverjük a borral, a tejföllel és a tejszínnel, beleszórjuk a finomra metélt petrezselyemzöldet, és a forrásban lévő levest behabarjuk vele. Tálaláskor a natúr reszelt tormára merjük.


Húsvéti szűzérmék


Hozzávalók:


1/2 kg szűzpecsenye, 20 dkg füstölt sonka, 25 dkg gomba, 20 dkg reszelt sajt, só, bors, oregano

 

Elkészítés:


A szűzpecsenyét vékony szeletekre vágjuk, és mindkét oldalukat olajon hirtelen megpirítjuk. Egy tepsit vajjal vagy olajjal kikenünk, majd a hússzeleteket belerakjuk. A húsokra egyenként rárakjuk a szeletekre vágott gombát és a felaprított sonkát, ezután sóval, borssal és oregánóval fűszerezzük és végül reszelt sajttal a tetejüket meghintjük.A tepsit alufóliával letakarjuk és a sütőbe tesszük. Kb. 1/2 óra múlva a fóliát eltávolítjuk és még 10 percig közepes lángon sütjük. Köretként párolt zöldséget vagy sült burgonyát ajánlok.

 

Húsvéti répatorta

 


Hozzávalók:


30 dkg porcukor, 1 csomag Bourbon vaníliás cukor, 28 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, ½ kávéskanál szódabikarbóna, 10 dkg pirított, durvára darált dió, ¼ teáskanálnyi só, 1,5 teáskanál fahéj, 4 tojás, 2,4 dl olaj, 34 dkg finomra reszelt sárgarépa, 1 db közepes, reszelt alma (vagy kb. 1 dl pépesített ananászbefőtt); a rémhez: 2 tojás, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 csomag Bourbon vaníliás cukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 10 dkg vaníliás krémtúró, 10 dkg vaj; a díszítéshez: 5 dkg durvára vagdosott vagy darabolt pirított dió, 1 dl habtejszín, marcipán (vagy nyújtható fondant) a figurákhoz, cukorkák, 3 dkg kókuszreszelék, keserű mandula aromával átkevergetve és kiszárítva a fűhöz


Elkészítés:


A száraz hozzávalókat elkeverjük, majd hozzáadjuk az olajjal kikevert tojásokat, és a répareszeléket az almával. Sütőpapírral bélelt formába simítjuk, előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten, 180 fokon sütjük ki, kb. 45 perc alatt. Ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki a tésztát.


A krémhez a vaj, a krémtúró, a citromlé, és annak reszelt héjának kivételével az összes adalékot robotgéppel csomómentesre keverjük, és lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrűre főzzük. A krémet hagyjuk teljesen kihűlni, majd a habosított vajjal keverjük el. Adjuk hozzá a krémtúrót, a citromlevet és a héjat.A tortát 3 lapra szeljük, és megtöltjük. A krémből hagyunk az oldalának megkenésére is egy keveset, majd diódarabokkal megszórjuk. A tetejét tejszínhabbal vonjuk be, és tetszés szerint díszítjük.

 

Forrás:nana.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása