4 takarékos ötlet, ha drágul a benzin

2011.04.08. 09:38

Mit csinálj, ha egyre többet kell fizetned a benzinkútnál? Négy takarékos ötletünk is van! Ezek a módszerek nemcsak gazdaságosak, hanem egészségesek is, egyszerre kímélheted vele a pénztárcádat és hozhatod magadat jobb formába. Ahelyett, hogy mindenhová autóval mennél, válassz inkább az emberi szervezetre szabott ősi mozgásformák, a futás és a gyaloglás különféle válfajai közül!

 


Futás


Azt sokan mondják, hogy az ember futásra termett. Mai életmódunkat nézve ez első látásra nem éppen szembetűnő, az viszont tagadhatatlan, hogy ez a sport számtalan módon gyakorol jótékony hatását testedre-lelkedre. Hatására csökken a koleszterinszint, a húgysavszint (megelőzhető a köszvény), a vér inzulinszintje (megelőzhető a cukorbetegség), minden lépéssel kalcium épül a csontozatba (megelőzhető a csontritkulás).


Az infarktust illetően érdemes árnyalni a kérdést: az nem vitatható, hogy 30 perc intenzív fizikai mozgás – hetente ötször – kedvező hatást gyakorol az egészségi állapotra, ám egy közelmúltban napvilágot látott kutatás szerint csak az erőteljesebb intenzitású mozgás véd meg a nem várt szív-és érrendszeri megbetegedések ellen, legalábbis a férfiak körében. Ilyen mozgás a futás is, amely a vizsgálat szerint összességében hatvanhárom százalékkal csökkentette a halálozási kockázatot.


A stressz levezetésére is ez a legideálisabb sport. Izgalmas ideglélektani változások következnek be ilyenkor: agyadban felszabadulnak a boldogsághormonok, könnyebbnek, derűsebbnek érzed magad. Ha mindezt a természetben való futással kombinálod, egyedülálló az élmény. A kocogás szinte mindenkinek ajánlható, korra, nemre való tekintet nélkül, a gyaloglás pedig végképp.


A futás a legolcsóbb és legszabadabb sportág, bármikor, bárhol művelhető. Mielőtt hebehurgya módon nekilátnál, tartsd szem előtt, hogy a fokozatosság elve mindig érvényes, de kezdőknél méginkább. Érdemes társsal kezdni futni, hiszen ha közben beszélgettek, nem lesz túl gyors a tempó, és a futólépések is szórakoztatóbbak, ha nem vagy egyedül. A megbeszélt futás is nehezebben marad el, ha egy előre megbeszélt időpontban és helyszínen várjátok egymást. Gyakori hiba, hogy bár kezdő vagy, túl gyors vagy nagy távval kezdesz, és gyorsan elfáradsz. Ehelyett indíts félórás edzéssel, amelybe beletartoznak a gyaloglások is két futószakasz között.


Séta


A séta nincs időhöz kötve, bárhol és bárki csinálhatod, feszesít, formál, fogyaszt, oldja a stresszt és ráadásul teljesen ingyenes. Talán még sose hallottad, hogy évente akár nyolc kilót is fogyhatsz heti négyszeri 45 perces könnyed sétával, anélkül, hogy az étkezési szokásaidon bármit változtatnál. Az egyetlen feltétel a közepesen gyors tempó, vagyis hogy 15-17 perc alatt nagyjából 1,6 kilométert tegyél meg.


Power walking


A rendszeres mozgásnak immunstimuláló hatása van, csökkenti a testsúlyt, javítja a csontok anyagcseréjét és csökkenti a mellrák, illetve a prosztatarák kockázatát. Erre a legjobb a mérsékelten megerőltető sport, például tempós séta. Ezt úgy is hívják divatos szóval, hogy power walking, hiszen, ahogy arra a név is utal, erőteljesebb sétatípus. Léptei hosszúak és gyorsak, így az intenzíven emelkedő pulzusszámú power walking ideális zsírégető sport.


Érdemes naponta legalább egy fél, de még jobb, ha egy órát sétálni. Ha a mozgást a szabad levegőn végzed, akkor a friss levegő javítja a szervezeted oxigénellátását, a napfény hatására pedig elegendő mennyiségű D-vitamin termelődik a testedben.


Nordic walking


Még hatékonyabb lesz a séta, ha sima séta helyett nordic walkingot választasz, és a botokat is magaddal viszed. Ez a sportág leginkább a sífutásra emlékeztet, a karok és lábak átlós irányú mozgására épül, a bot használata pedig izgalmasabbá és intenzívebbé teszi a mozgást. A karnak a lábbal együtt történő mozgása, a botok megtámasztása és ellökése a talajról és a gerinc természetes rotációjának erősítése értékes ingereket gyakorol az izomzatra és a csontrendszerre.


A nordic walkingot a legegyszerűbben akkor tanulhatod meg, ha egy-egy wellnesshotelben időzöl, és ott általában ajánlanak ilyen, szakember által vezetett sétákat. A szállodában többnyire a környék sétaútvonalairól és kaphatsz térképet.


Forrás: otvenetul.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása