Nem bírta ki a kemoterápiát a beteg

2012.03.20. 06:00

Kezdem ott hogy a testvéremnél 52 évesen rosszindulatú nyirok daganatot diagnosztizáltak.Mivel időben felfedezték ezért az orvosok biztatták hogy igaz rosszindulatú de gyógyítható a betegsége. Ő mindenben követte az orvosi utasításokat minden kezelésnek alávetette magát 100% ban megbízott az orvosokban.Mindez Szolnokon történt a Hetényi Géza Körház 1 sz Belgyógyászati Osztályán.

 


Olyan nagyon biztatták őt hogy vesse alá magát a kemoterápiás kezelésnek hogy örömmel vállalta hiszen pár kezelés csak és meggyógyul. fel is vette a kezeléseket egészen a 4 dik kezelésig. Ott valami történt. Hiszen olyan rosszul lett hogy világát nem tudta. Erős szédülés hányinger. Az orvosnak jelezte ő ezt elintézte annyival hogy majd elmúlik. Sajnos ez az erős szédülés nem múlt el csak fokozódott egyre erősebb lett. Ez történ karácsony előtt pár nappal. Az orvosa úgy döntött hogy hazaengedi ilyen állapotba az ünnepekre.
Bár ne tette volna!!!!!!! Otthon sem javult a szédülése csak erősödött. Ünnepek után visszatért a kórházba a következő kemo miatt, Itt az orvosok ledöbbenve látták hogy a testvérem állapota egyre rosszabb.

 

Saját lábán ment be, igaz szédült, de tudott menni. Pár nap múlva már nem tudott lábra sem állni Mosdóba sem tudott kimenni. A negyedik kemoterápia alatt történt valami ami miatt ebbe az állapotba került. Hiszen s szokásos adag dupláját kapta, erre rá is kérdezett hogy miért ennyit? A válsz azért mert nagy darab ember kibírja!! Sajnos nem bírta ki!!A doktornővel rendszeresen beszéltünk , ő ránézésre meg állapította hogy a testvéremnek virus támadta meg a szervezetét. Ez egy olyan vírus ami ritkán fordul elő de a testvéremnél ez a probléma, és meg fog halni. Vegyük tudomásul hogy ez egy halálos betegség nincs rá gyógyszer. Ennyi.


Mi közbe felvettük a kapcsolatot más orvosokkal is. Kértük ezért a ct eredményét .Ezt a doktor nő megtagadta , mondván ez nem agy sebészeti probléma ez vírus. Ezen nem lehet segíteni ebbe belefog halni. Mi hallgatunk rá , nem vittük el máshova hiszen az orvos azt mondta vírus akkor ez igaz és hittünk neki. Bár ne tettük volna!!!!!!!! Sajnos a testvérem állapota egyre rosszabb lett , miközben vírusra hivatkozva az orvosok lemondtak róla!!!!!!!
Egy pénteki napon meglátogattuk, és észrevettük hogy hörög köhög.


Jeleztük a nővérkéknek hogy hörög köhög.. Sajnos nem volt orvos aki megvizsgálja. Másnap már reggel vérzett köhögött és súlyos életveszélyes állapotba került. Az ügyelete orvos küldte ctg re ott kiderült hogy kétoldali tüdő gyulladása van. Közölte az orvos velünk hogy ebbe fog meghalni. Sajnos ez 4 nap múlva be is következett,


Elvesztettük a testvérünket 52 évesen. A halála után megjött a gerinc víz vizsgálati eredménye ami negatív tehát vírus nem volt a szervezetében kimutatható. Kérdezem én milyen orvos az aki ránézésre állapítja meg a diagnózist, ezzel megakadályozza azt hogy akár egy agy sebészhez elvigyük. Hiszen kimondta a halálos ítéletet ez vírus és ezek a betegek pár nap múlva meg hallnak. Igen meghalt, de az miatt mert a tüdő gyulladást nem vette észre időben. Előrehaladott állapotba derült ki amikor már menthetetlen volt a beteg.


Az a tanulság a részemről hogy ne higgyünk az orvosoknak. Ha úgy látjuk van remény akkor vigyük el oda ahol nem ránézésre állapítják meg a betegséget!!!!!!

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaTi 2012.03.20. 09:04:03

Minden részvétem mellett:
- egy kemo igenis annyira legyengítheti a szervezetet, hogy a beteg " világát nem tudta". Sőt, nyilván ilyenkor a beteg legyengült szervezetét könnyebben megtámadja más betegség is. (20 éves barátnőm a kemo után hányt, szédült, ez nem az orvos hibája. egy idő után már a gyomorvédő szerek sem sokat segítenek)
- már hogy állíthatja, hogy a doktornő ránézésre állapította meg a vírust, mikor később írja, h "megjött a gerinc víz vizsgálati eredménye". Tehát VOLT vizsgálat, csak várni kellett az eredményre. Gondolom, amíg vártak, az orvosa tünetek alapján vélelmezett egy lehetőséget. A vizsgálat ezt nem erősítette meg. Ilyen még a doktorhauszban is van.
- "A negyedik kemoterápia alatt történt valami" valószínűleg az történt, hogy akkor jutott el a betegségektől és a kezeléstől (a kemo durva dolog...) elgyengült szervezete odáig, hogy nem tudta tovább tartani magát.
- abban igazad van, hogy ha szeretnéd más orvosokkal megnézetni a beteget, tedd azt. Már csak a magad megnyugtatása miatt is. De hidd el, ha valaki menthetetlen, súlyos beteg, akkor előfordul, hogy nem tudják megmenteni. Ketten, hárman, hatan sem.
A vádaskodás sem...

2012.03.20. 10:16:05

A felnőttkori lymphomák többségét két lymphoma adja: a follikuláris lymphoma és a diffúz nagysejtes B-sejtes lymphoma. (Mindkettő non-Hodgkin.)

A vírusfertőzés gyanúja egyéb vizsgálat hiányában alap, mivel ezek a sejtek - ahogy egyébként az összes lymphatikus sejt - a vírusok elleni védekezésben vesz részt.

A tüdőgyulladás nem vírusos volt? Lehet, hogy nem is tévedett a doktornő.

A bakteriális verzió a kemoterápia következménye lehet, mivel a 3. adag után szoktak jelentkezni a hematológiai mellékhatások (neutropenia).

A lumbálás gondolom meningitis gyanúja miatt volt. Ez sem ritka amúgy. Néha a kemoterápia vagy éppen maga a lymphoma által legyengített szervezetet megtámadja az Epstein-Barr vírus, CMV vagy hasonlóan banális kórokozó. Az, hogy negatív, az nem a vírusok hiányát igazolja, hanem a keresett kórokozó hiányát. Gyakran a benne lévő fehérvérsejtek, glükóz és társai segítségével jönnek rá a fertőzés típusára.

Bár ahhoz nem értek, de agysebészet hogy jön ide? Esetleg egy primer agyi lymphomáról volt szó?

Az időskori lymphomák túlélése amúgy - tudom, ez elég morbid kifejezés, de - tényleg nem rossz. Megérte küzdeni. Sajnos nem mindenkinek sikerül (Magyarország ebben is kontinensünk egyik sereghajtója).

"Hiszen s szokásos adag dupláját kapta, erre rá is kérdezett hogy miért ennyit? A válsz azért mert nagy darab ember kibírja!!" -> Ha ez valóban így hangzott el, az azért durva.

A helyes következtetés szerintem nem az, hogy ne higgyünk az orvosokban. A kemoterápia előtt nincs betegtájékoztatás?

karcsibácsi 2012.03.20. 10:53:13

@ReignOfdark:
A kemoterápiás szerek adagját testfelületre (mg/m2), ritkábban testsúlyra (mg /testsuly kg) vonatkoztatva, egyedileg kell meghatározni.
Egy "nagy darab embernek" valóban nagyobb dózist kell adni.

karcsibácsi 2012.03.20. 11:01:18

Szolnokon van onkológiai osztály, kemoterápiás kezelést ott végeznek, nem a belgyógyászaton.

Dr.laikus PhD 2012.03.20. 11:02:39

@ReignOfdark:

Van tájékoztatás, de ez egy nagyon beszűkült állapot.
Bele telik egy kis idő amíg az ember a saját gyászreakciója után képes az élet felé fordulni, persze közben az ösztönök megteszik a magukét jó irányban.

Ilyen nincs, hogy dupla adag. A gyógyszerek kombinációja van, amit súlyra is beállítanak, a betegség stádiuma is fontos. A kombináció teljes adagja 100%. Az én orvosom azt mondta, hogy sajnos ezt a "töménységet" senki nem bírja.

Én írásban kaptam meg sok mindent, pont azért mert elmondja, de az ember inkább belül él, mint kint, ha kérdezik mond valamit amit éppen felfogott és a saját laikus tudására lefordított.

A kérdéseimet is le kellett írni, arra válaszolt mindig.

Sajnos - mindig elmondom - pszichológus kell a hozzátartozónak közben.
A halál feldolgozása az más ügy, de sokkal többet értenének, jobban menne a búcsú ha már kell. :(

zsikuci81 2012.03.20. 11:13:31

@karcsibácsi:
van haematologia is tudomasom szerint

2012.03.20. 11:53:47

@karcsibácsi: Tudom, de attól ezt még nem így kéne mondani a betegnek. www.gyogyinfok.hu/magyar/fekvo/kemo/Haematologiai_protokollok090729.pdf

Meg elég sok nyirok- és vérképzőszervi rákot kezelnek hematon, ami gyakran belgyógyászattal van együtt.

@Dr.laikus PhD: Volt valami vizsgálat is erre, hogy mennyi fogtak fel a páciensek az orvosnál hallottakból, és elég minimális az eredmény. Szerintem kommunikáció és pszichológia szakos bölcsészlányok seregeit kéne alkalmazni erre a feladatra, nem pedig a bizalmunknak kellene megrendülnie.

karcsibácsi 2012.03.20. 12:25:51

@ReignOfdark: Persze, nem is kötözködésnek szántam, meg nem is ez a lényeg. Sok beteget tényleg nagyon megvisel a kemo, és sajnos, a retteget agranulocytosis sem ritka, láttam jónéhányat. Nem mindenki éli túl, még ha kap is időben G-CSF-et.
Nekem úgy tűnik, helyesebb lett volna a cím, ha azt írják, hogy "Nem élte túl a végzetes betegséget"
Ezzel együtt őszintén sajnálom a történteket.

Dr.laikus PhD 2012.03.20. 12:33:03

@ReignOfdark:

Ráadásul ez még a viszonylag jól tájékozott laikusnak is nagyon új helyzet és szinte semmit nem tud, tudhat róla.

Egyrészt, mert ugyan a betegség általánosan leírható, de rengeteg az egyéni eltérés és a kezelés is mindenkinél személyre szabott.

Pszichológus jól megél a magánpraxisból, ezért ahol engem kezeltek már felmondott.

Uzsokiban van két pszichológus akit bárki megkereshet, de miután az ember ott csak időlegesen van, hát nem keresi meg.

Volt egy csomó kiadvány valaha amit egy alapítvány készíttetett, amihez én hozzájutottam az sokat adott.
Segített abban, hogy kérdéseim legyenek, felismerjek tüneteket, rálátásom legyen mi vár rám, mire készüljek...
Fontos ez is, mert nem lehet elintézni azzal, hogy nem vagyok jól.
Ezt is meg kell tanulni, hogy mikor mit érez az ember, mikor kell szólni, hogy baj van, kihez forduljon az ember.

Az újabbak túl általánosak, szépek és drága kiadványok, de inkább nem mondanak semmit.
Abból baj nem lehet.

Rivero 2012.03.20. 14:25:20

Sziasztok! Egy naiv kérdés

lehet ha másik orvoshoz is elviszik lehet ugyan hogy akkor sem gyógyul meg, de lehet hogy emberibb körülmények között hal meg.( vagy lehet hogy másik orvos észrevette volna a tüdőgyulladást? Több szem többet lát. Nem az első orvost hibáztatom!)
Vagy ha az orvos megmondja a hozzátartozónak hogy menthetetlen a beteg akkor jobb lett volna a hospis ( elnézést nem tudom hogy kell helyesen leírni)hoz vinni.
Vagy már nem volt annyi ideje hátra....
A poszt írónak részvétem.

Rivero 2012.03.20. 14:33:48

Poszt írónak lehet megnyugvást jelentene ha rákfórumra felmenne ott daganatos betegek ill. daganatos betegek hozzátartozói osszák meg tapasztalataikat,
ill olyanok akiknek hozzátartozói daganatos betegségben hunytak el.

2012.03.20. 16:04:12

@Rivero: Ha a 4. kemó valóban legyengítette az immunrendszerét és erre kapta a tüdőgyulladást, nem hiszem, hogy sok esélye lett volna. Persze részletek hiányában ezt igazából nem lehet tudni.

@Dr.laikus PhD: Ejj :(

ma21 2012.03.20. 17:39:46

karcsibácsi: A sugárterápia adagját is a testsúlyra vonatkoztatva határozzák meg?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.03.20. 19:22:34

ha valakinek nincs immunitása akkor nem is reagál klasszikus jelekkel a tüdőgyulladásra: nem lesz lázas, nem lesz magasabb a fehérvérsejtszáma stb. nem olyan könnyű észrevenni a gyulladást egy immunszuprimált betegnél

Sparti300 2012.03.21. 09:29:27

Egy a lényeg, megy még mindig az állat kísérlet az embereken. Részvétem az öregnek nem mondható(52)hozzátartozójának.

karcsibácsi 2012.03.21. 09:49:16

@Sparti300: Szégyellni való ez a hozzáállás, amit képvisel, és amire a tudatlanság sem mentség.
Az egyébként halálos kórban szenvedő betegek - kétségkívül sok megpróbáltatással járó, hosszadalmas, de mégis a gyógyulás reményét és lehetőségét jelentő - kezelése állatkísérlet ön szerint? legalább gondolatban kérjen elnézést elhamarkodott kijelentése miatt a szenvedő, beteg EMBEREKTŐL!

Anti Anyag (törölt) 2012.03.21. 10:02:32

Rengeteg esetben lövés a sötétbe effektus szerint járnak el az orvosok.

Az orvostudomány egyszerűen még nem annyira fejlett, hogy válaszokat adjon kérdésekre, főleg pontos válaszokat. Ráadásul a kidolgozott módszerek is protokollok, ami egy átlagra van kidolgozva, Juli nénin segít, a fiatalabb Pista bácsi ugyanabba belehal.

2012.03.21. 10:47:27

@Anti Anyag: Nem tudom, milyen kérdés volt itt?

Gera 2012.03.21. 11:11:37

Én azt látom, hogy ez itt egy szokványos kommunikációs hiba. Persze simán elfogadom, hogy ilyenkor a hozzátartozók a gyász miatt eleve nincsenek olyan állapotban, hogy mindent megértsenek, de azért tény, hogy rengeteg orvos van, aki abszolút hanyagolja ezt a témát, nemhogy a hozzátartozóknak, a betegnek se hajlandó semmi értelmeset mondani, merthogy "ő gyógyítani van ott, nem pofázni", meg "úgyse értenek semmit". Ez pontosan addig működik, amíg meggyógyul a beteg, mert akkor ő "az orvos, aki meggyógyította", ha viszont meghal, akkor ebből "az orvos, aki megölte" lesz és ebben semmiféle rosszindulat nincs, egyenes következménye a rossz kommunikációnak. Persze az is világos, hogy amilyen állapotok az elbaszott magyar egészségügyben vannak, nem csoda, hogy ilyenek vannak. Havi 150ért mindenféle ügyeletek után biztos én se tartanék kiselőadást senkinek, örüljön, hogy egyáltalán ott vagyok.

Dr.laikus PhD 2012.03.21. 11:20:24

@Gera:

Rosszul tudod. Tájékoztatást kap a beteg és a közvetlen hozzátartozó, ha a beteg ebbe beleegyezett. ezt a felvételkor bejegyzik.
Itt a gyászoló testvérekről van szó akik valamit "lefordítottak" amit mondott a beteg...

Nem biztos, hogy volt itt rossz kommunikáció.
Én inkább azt látom, hogy egy második áttételes információ ami egyébként is egy ritka életveszélyes betegségről szól.

PonyvaMester · http://ponyvamester.hu 2012.03.21. 11:20:41

Önmagában az azért erős, hogy ne higyjünk az orvosoknak. De ez meg olyan nehéz téma, hogy... :( rettenetes feldolgozni. Már ha egyáltalán lehet. Az orvostudomány se nem hiába nem tud mit kezdeni vele :(

esztike7 (törölt) 2012.03.21. 11:46:36

Részváétem a posztolónak. Nehéz feldolgozni, nem is lehet soha, és természetes, hogy az elején a vádaskodás a menekülés útja. Én ezért nem hibáztatom.
Nekem a testvérem halt meg Philadelphia B-poz. egyszerre ALL és AML leukémiában, 29 évesen. Nagyon tönkretette a kemo, sokat kapott, mert nagy volt a baj, elmentek az adható maximumig, sugárból és kemóból is. Volt egy csontvelő-átültetése is, de nem hozott eredményt. Azt mondták, 2-3 éve még azt hitték, ennek a dózisnak a negyedétől is meghalna a páciens, ma ennyit engednek maximum (nyilván az ő méreteihez, adottságaihoz képest). Végül attól féltek, a kemo mellékhatásaiba hal bele, ezért abbahagyták, és elkezdtek egy kísérleti gyógyszert. Amitől közérzetileg jól volt, az eredményei javultak, 1 hónap után pánikszerűen rosszul lett és meghalt, 4 nappal a 2. csontvelőátültetés előtt. Ez a gyógyszer vizesedést okozott. Kapott rá mindent, de hiába. Úgy omlott össze a szervezete, hogy néhány órán belül kapott tüdőembóliát, szívleállást, amikor újraélesztették, agyvérzést. A boncolásból kiderült, hogy maga a betegség is nagyon előrehaladott állapotban volt. Ha van kemo, az a baj, ha nincs, akkor meg az. Rá egy évre az idős barátnőm-kolléganőm lett leukémiás, ő is ugyanott feküdt (László), és őt két adag általa kisírt kemót kapott, a kora miatt nem látták értelmét kínozni ezzel. A 3. adagnál belátta, hogy csontvelőátültetés 70 év fölött nem lesz, így a kemónak sincs sok értelme, mivel az ő betegségére az úgysem lesz megoldás. Hazament meghalni.Pont 8 hónapot élt, nem is olyan rossz állapotban, mint a testvérem, akiért végig küzdöttek.
Én erre azt szoktam mondani, hogy a Jóisten kezében vagyunk, és mindenki addig él, amíg feladata van. Ki 29 évig, ki 52-ig, ki 75-ig.
Nem hiszem, hogy az orvosok ne tennének meg mindent egy betegért. Egy beteg halála akkor is kudarc, ha menthetetlen. Nyilván nem azért lett orvos, hogy megállapítsa a halál beálltát. Az onkológusok (beleértve a hematológiát) egyébként is különös tiszteletet érdemelnek. Nagyon nehéz munka, lelkileg is, sok küzdelem, kevés siker, sok halál, és ők nem szoktak borítékokat kapni. Leginkább csak vádaskodást.

kacat 2012.03.21. 12:11:09

két kórházban is kezelték kemoterápiával édesanyámat, igen eltérő hozzáállással
- ahol az első három kezelést kapta, semmilyen információt nem adtak a kezelés megkezdésekor, egy idő után informálódás (ismerősők és internet) legalább kérdéseink voltak már, azokat esetenként megválaszolták, de pl. a csaknem kiszáradáshoz vezető hasmenést okaként kizárták a kemót, holott (azóta már én is tudom) van akinek nincsen hányingere, de hasmenése van a kezelésektől /székletvizsgálat volt, negatív, a nyálkahártya károsodott a kemo miatt/
- amásik kórházban egyből pszichológus kezdte a tájékoztatást, és a terápiáról is részletesen felvilágosítottak minket, a lehetséges mellékhatásokkal együtt

Rasid al-Maghribi (törölt) 2012.03.21. 13:00:57

A limfómák kezelésére használt monoklonális antitesteknek sajnos az egyik, kivédhetetlen szövődménye a progresszív multifokális leukoenkefalopátia, ami lappangó vírus aktiválódása okoz, a tüdőgyulladás mellett ez is okozhatta a beteg halálát.

Naez kiez 2012.03.21. 13:19:49

A kemoterápia elkerülhetetlenül durva dolog. A lényege kb. az, hogy annyi mérget adjunk a betegneg, amitől kipusztul a daganat, de még életben marad a beteg. A határvonal éles. Óhatatlanul előfordulnak halálos szövődmények.

karcsibácsi 2012.03.21. 13:26:19

@esztike7:
Ehhez nincs mit hozzátenni, legfeljebb csak azt, hogy sokkal szebb lenne a világ és sokkal könnyebb lenne benne élni, ha mindenki próbálni ilyen okos, higgadt, megértő lenni, mint Esztike.
Egyébként a leukémiák kezelésében folyamatos a fejlődés (ennek egyik eszköze a "kisérletes", még nem törzskönyvezett gyógyszerek alkalmazása ún. Fázis I-III klinikai vizsgálatok keretein belül), ennek köszönhetően a még 20 évvel ezelőtt is néhány hónap, maximum 1-2 éven belül halálhoz vezető betegségek többsége ma gyógyítható, vagy legalábbis több éves jó életminőségű túlélés érhető el. A legutóbbi nagy áttörés az első tirozinkináz gátló gyógyszer
bevezetése volt 2000-ben, amelynek köszönhetően pl. a CML definitive gyógyítható (cytogenetikai vizsgálatokkal is igazolhatóan eltűnnek a Phi+ clónok). Sajnos, az akut leukémiák néhány különösen agresszív altipusa, mint az Esztike által is írt ritka konstelláció, minden kezelés ellenére rövid idő alatt végzetessé válhat.
Együttérzek a szerettüket elvesztő hozzátartozókkal.

mikénehavóna 2012.03.21. 13:30:51

Nem értem én ezt a kemoterápia dolgot. Tényleg van ember, aki a szervezetének a vegyi szétbaszása után meggyógyul, és egészségesen él tovább?

karcsibácsi 2012.03.21. 13:35:28

@mikénehavóna:
Kicsit szokatlan a kérdés megfogalmazása, de válaszolok rá: igen, van, hála Istennek nem is kevés.

karcsibácsi 2012.03.21. 13:40:29

@Rasid al-Maghribi:
Ez Karinthy halandzsájára emlékeztet, értelmesnek tűnő idegenszavak egymás mellé rakása, de az egésznek semmi értelme nincs.
A monoclonális antitestek egészen máshogy hatnak (daganatsejtek felszíni antigénjeit "ismerik fel", így csak a kóros sejteket pusztítják el), semmiféle hatásuk nincs a lappangó vírusokra vagy a leukoenkefalopátiára.
Aki nem tud arabusul...

Perez Trojka 2012.03.21. 13:52:48

Részvétem a posztolónak. Én az édesanyámat veszítettem el hasonló módon, neki nyelőcsődaganata volt, és a kemoterápia szövődményeibe halt bele. A mai napig sokat rágódom rajta, hogy mit kellett volna másként csinálni, hibázott-e valaki vagy sem, azt hiszem ez ilyenkor természetes dolog. Minket is sokként ért, hogy az elvileg gyógyításképpen alkalmazott kemoterápia ölte meg, a rákjával még akár évekig élhetett volna (nem találtak áttétet). Sajnos tudomásul kell venni, hogy ez időnként a leggondosabb körültekintés mellett is előfordul. A kemós szer adagját a szakmai irányelvek szerint, a testfelület alapján, az egyéb szempontok figyelembevételével állapítják meg, de ez az adag akkor is az eddigi tapasztalatok alapján kikalkulált "átlag" lesz. Ezeknél a szereknél kicsi az ún. terápiás ablak, vagyis az a dózis tartomány, ami már hatásos, de még nem öli meg a beteget, ezért nehéz megállapítani a megfelelő adagot. A betegek ráadásul nem egyformán reagálnak rá, van akinek enyhe émelygésen kívül semmi baja nem lesz, és sajnos olyan is van aki nem bírja ki... Ezek a szerek általában erős sejtmérgek, és a legújabb, többségben még kísérleti fázisban lévő új generációs anyagokat kivéve az egészséges sejteket is pusztítják. A leggyakrabban alkalmazott szerek az éppen akkor osztódó sejteket pusztítják el, mivel a daganatok egyik legfőbb jellemzője a folyamatos, kontrollálatlan osztódás. Csakhogy a szervezetben vannak más olyan sejtek is, amik folyamatosan osztódnak, ilyenek pl. a vérképző szervek sejtjei, az immunrendszert alkotó sejtek, vagy a hámsejtek, amik az emésztőrendszerünk felületét alkotják. Emiatt súlyos szövődmények alakulhatnak ki: hasmenés, felszívódási zavarok, hányás, súlyos immungyengeség, vérzékenység stb. Sajnos az is benne van a pakliban, hogy a totálisan legyengült immunrendszer miatt valamilyen fertőzés alakul ki, ami ilyenkor szinte biztosan végzetes.
Nem akarom az orvosokat mentegetni, nem is ismerjük a konkrét szituációt, csak azt akartam érzékeltetni, hogy nagyon nehéz dolguk van, és a leggondosabb kezelés ellenére is előfordul hogy a beteg meghal.
Az már más kérdés, hogy a kommunikáció mennyire volt megfelelő ebben az esetben.

Blobov 2012.03.21. 13:59:22

Mi közbe felvettük a kapcsolatot más orvosokkal is. Kértük ezért a ct eredményét .Ezt a doktor nő megtagadta , mondván ez nem agy sebészeti probléma ez vírus.

Mi az, hogy megtagadja?
Eütv.: 24. § (3) A beteg jogosult
a) a gyógykezeléssel összefüggő adatainak kezeléséről tájékoztatást kapni,
b) a rá vonatkozó egészségügyi adatokat megismerni,
c) az egészségügyi dokumentációba betekinteni, valamint azokról saját költségére másolatot kapni,

karcsibácsi 2012.03.21. 14:04:04

@Perez Trojka:
Csak ismételni tudom azt, amit Esztikének írtam.
Nyelőcsődaganatban, ha nincs áttét, inkább a műtét választandó, vagy radioterápia, vagy mindkettő, jobbak az eredményei, mint a kemoterápiának, erre a nyelőcsőrák (különösen, ha planocellulare) nem nagyon reagál.
Előrehaladott esetekben pedig a tágítás, lézeres palliáció, öntáguló fémsztent behelyezése jön szóba. Mindent egybevetve, sajnos, elég rossz kórjóslatú betegség, az öt éves túlélés aránya nagyon alacsony.

Perez Trojka 2012.03.21. 14:04:14

@Blobov: ezt nem teljesen értem: kértétek hogy csináljanak ct-t, és azt tagadták meg, vagy csináltak ct-t, és az eredményt nem akarták kiadni? Mert a doktornő indoklása inkább az első verzióhoz passzol, a beidézett tv. szöveg meg a másodikra vonatkozik. Nem lehet hogy félreértés történt?

Irkutszk 2012.03.21. 14:04:59

@mikénehavóna: Karcsibácsi válaszát nem szeretném kisebbíteni, de én is válaszolnék: Igen, az emberi szervezet ekkora csodákra képes.

Blobov 2012.03.21. 14:07:23

@Perez Trojka: Hé, nem én vagyok a posztíró.

karcsibácsi 2012.03.21. 14:07:47

Na, kezdődik a délutáni műszakom, vár a fekvőkocsi, legközelebb csak késő este leszek gépközelben. Ha kapok netán kérdést, vagy letolást (és még józan leszek), megpróbálok válaszolni.

Irkutszk 2012.03.21. 14:11:48

@karcsibácsi: Aztán nem gyorshajtani a fekvőbeteggel a folyosón ;)

vitalis06 2012.03.21. 14:13:19

van aki meggyógyul,én is 3 sorozat kemo és 2 műtét után.és agydaganatból. Immár 8 éve
Viszont mindent megkapsz írásban is, a testvéretek is biztosmeg kapta,csak nem tájékoztatott titeket. A kemo kinyír én hánytam hónapokig, levált a bőröm,kihullott a hajam, volt, hogy négykézláb mentem ki a WC-re.
De mindenhol elmondták,hogy alegyengült szervezet nem bír a fertőzésekkel nagyon fontos a lehetőleg steril környezet. nem tudom ez mennyire volt meg, talán jobb lett volna bentmarad az ünnepekre. Szerintem csak saját kérésre engedték haza.

Perez Trojka 2012.03.21. 14:24:40

@karcsibácsi: az orvosi vizsgálatok,valamint sebész és gasztoenterológus szakvéleménye alapján javasolták inkább a kemót, mondván hogy nagyon rossz helyen van (az alsó harmadában), kockázatos a műtét. Ez nekem mint egyszerű biológusnak meggyőzőnek tűnt, én csak a rák molekuláris biológiai vonatkozásaihoz értek egy kicsit, a gyógyításához nem. A kemót követően lett volna még egy ismétlés, majd radioterápia is, azt mondták, hogy attól is függ a folytatás, hogy hogyan reagál az első adag kemóra. Sajnos úgy reagált, hogy nem bírta ki...

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2012.03.21. 14:54:22

Őszinte részvétem!

Azt azért hozzátenném, hogy az orvos általában konzultál a főorvossal, tehát érvényesül a több szem elv.

Nyilván még több szem még többet lát, de azért van egy határ ahol a sok vizsgálat, kiértékelés nem hoz eredményt.

karcsibácsi 2012.03.21. 16:54:54

@Perez Trojka:
Alsóharmadban levő nyelőcső rák esetén gyakran előfordul, hogy nem lehet "egyszerű" resectiót végezni, hanem gastrectomia is kell (teljes gyomor eltávolítás) és a felhúzott vékonybélkacsot összevarrni a maradék nyelőcsővel (oesophago-jejunostomia),ez tényleg nagyon nagy műtét, a mellüreg és a hasüreg egyidejű megnyitásával - thoracolaparatomia - jár, Mo-n van vagy 10 sebész, aki ezt el tudja végezni, és vs. ennél kevesebb beteg, aki ezt kibírja... Ilyenkor a beteget onkoteam (sebész, patológus, onkológus + esetleg még egy, a betegség helye szerint illetékes klinikus,ez esetben gasztroenterológus) kell utalni, és ez a "bizottság" dönt a további kezelésről. Hozzáteszem, hogy jó döntést nem lehet hozni, mert bármilyen alternatíva, ami a gyógyulás lehetőségét felveti (pl. radikális műtét) nagyon nagy terhelést jelent a beteg számára, tehát a risk-benefit ration mérlegelése alapján rendszerint el kell vetni, más, nem kuratív beavatkozás pedig jó esetben is csak átmeneti javulást hozhat. Nota bene: kemoterápiával nyelőcsőrákot NEM LEHET meggyógyítani.

karcsibácsi 2012.03.21. 17:02:54

@Irkutszk: kösz a jó tanácsot, eddig még senkit nem borítottam le. Most van öt percem, berohantam a pihenőszobába. Este kezdődik a nagyüzem, és akkor már kevesebben vagyunk...

karcsibácsi 2012.03.21. 17:13:04

@Rasid al-Maghribi:
Én csak arabul beszélek külföldiül. Tessék olyan hivatkozást küldeni!

karcsibácsi 2012.03.21. 17:19:16

@Rasid al-Maghribi: amúgy meg kevered a szezont a faszonnal. A citált cikk
SLE-s, RA-s, immun hemolitikus anaemiás, stb. betegekről szól, akik csomó egyéb agresszív th-t (immun modulátor, citostatikum, alkiláló szerek, stb) is kaptak. Előbb gondolkozz,utána írj!

zsikuci81 2012.03.21. 18:22:04

@Rasid al-Maghribi:
szia, reszben elolvastam a cikket. Ez a JCV PCR elerheto Magyarorszagon, vagy inkabb MRI alapjan probaljak diagnosztizalni?

Sparti300 2012.03.22. 10:24:58

@karcsibácsi: Barátom! A reményt és a gyógyítgatást, a gyógyulással ne keverd össze.Azért mert adnak 5-10évet még egy szervcsere,kemó,stb után, azt nem nevezném gyógyulásnak. Ahogy a gyógyszergyártók, úgy a dokik is csak gyakorolnak a betegeken( sajnos). Ha nem úgy lenne ahogy mondom, akkor nem halnának meg annyian, az agyon gyógyítás után az emberek 0,1-80-ig) Remélem érted amit írtam, szakszavak nélkül is. Sajnos Latinul nem tudok írni neked.

karcsibácsi 2012.03.22. 11:24:50

@Sparti300: Meg fogsz lepődni: tudom, hogy mi a a különbség a gyógyulás és a gyógyítás között.
Hogy te is megtudd, még egyszer, magyarul:
A rákos betegek kemoterápiája nem állatkísérlet, hanem gyógyítás, aminek eredményeképpen a betegek egy jelentős része meggyógyul.
Comprehend, amigo?

karcsibácsi 2012.03.22. 11:27:19

@Sparti300:
"nem halnának meg annyian, az agyon gyógyítás után az emberek 0,1-80-ig)"

Elkerülte a figyelmedet, hogy az emberi élet véges. Ez a biológia egyik alaptörvénye, vagy, ha úgy jobban tetszik, az Isten így teremtett minket.

Dr.laikus PhD 2012.03.22. 11:49:23

@Sparti300:

Jelentem itt is egy túlélő!
Nagyon rossz diagnózissal, kemény kemoval, műtéttel,sugárterápiával és szinte semmi maradandó mellékhatással. Élek.
Fiatal sem vagyok.

Az egyetlen undok dolog, hogy gyapjas göndör hajam lett.;)

Rosszul gondolod hidd el. Sok beteg meggyógyul.

zsikuci81 2012.03.22. 11:57:53

@Dr.laikus PhD:
A gondor haj sztem szep. Inkabb vedd ajandeknak. :)

Dr.laikus PhD 2012.03.22. 12:28:56

@zsikuci81:

Nem szép.
Nem tudom kezelni, mert csak hullámos volt, ráadásául még egérszürke is hozzá.
Ha kifésülöm, mint a drótkefe, ha hagyom akkor, mint a boglya.
Most jól le van vágva fiúsra. Így elviselhető.
Azért ez legyen a legnagyobb bajom.

Az ajándék az, hogy élek és jól vagyok.
Legalább van okom a rinyára és nem kell keresni. ;)

zsikuci81 2012.03.22. 12:38:13

@Dr.laikus PhD:
Az en hajam is gondor, nem is koptatom sokat a fesut. :)
Sztem szerezz vmi szupi hajfesteket es vigyorogj mindenkire. Tiz evet fiatalit. :)
Es jo egeszseget!

Irkutszk 2012.03.22. 17:11:10

@Dr.laikus PhD: Te egy hóvirág vagy. Punktum :P

Sparti300 2012.03.22. 19:11:17

@Dr.laikus PhD: Őszintén gratulálok neked, és azt kívánom, hogy élj boldogságban még 100 évet!

Sparti300 2012.03.22. 19:49:26

@karcsibácsi: Én elhiszem ,hogy okos gyerek vagy mert az eü.-ben dolgozol, de ettől függetlenül én is láttam hónapokon keresztül, hogy mit művelnek a hematológián(próbálkoznak). Tehát a hitetlenségem talán abból adódik, hogyha egy GÉN elhal vagy nem megfelelően működik, azt holmi halálos gyógyszerekkel és sugárkezelésél , nem igen lehet gyógyítani,persze kivételek azért vannak.------- de milyen áron? egyet meggyógyítanak 10 szerv kárára. Én örülnék a legjobban, ha a leukémiát és minden más rákos betegséget "végleg" gyógyítani lehetne, de ez szerintem csak a génsebészet magaslatán lehetséges. 54 év vagyok és sok 10ezer embert ismerek a szakmámból kifolyólag, és csak a negatívumot láttam és hallottam, minden ilyen betegségben szenvedő emberen. Bárcsak ne így lett volna. Én úgy gondolom, ha minden szervi károsodás nélkül tudunk majd sétálni Csernobil-ban vagy a Japán felrobbant atomerőművekben, akkor majd 100%-ban fogják tudni gyógyítani a rákos sejteket is. Persze azért belátom azt is, hogy a HIT is gyógyít valamilyen szinten. Ettől független, kívánom minden ilyen betegségben szenvedőnek, hogy gyógyuljon meg végleg, és éljen ezer évet.

karcsibácsi 2012.03.22. 22:45:20

@Sparti300: A daganatellenes szerek többsége valóban drasztikus hatású sejtméreg (cytostatikum, vagyis válogatás nélkül elpusztítja az osztódó sejteket). De vannak már olyan gyógyszerek is, amelyek pontosan a hibás gén működését javítják ki, vagy megakadályozzák a hibás gén káros hatásának kifejtését. Így működik pl. a CML-t (Krónikus mieloid leukémia) véglegesen, lényeges mellékhatás nélkül gyógyító tirozinkináz gátló szer (azt hiszem, gyári nevet nem szabad írni, pedig ez a gyógyszer megérdemelné).

2012.03.23. 09:29:00

@Sparti300: Még Berlinben volt szerencsém egy kis történetet hallani a rákgyógyítás fejlődéséről. Ugye volt idő, mikor a rákbetegeket barakkokba zárták meghalni, már akinél egyáltalán rájöttek, hogy ez a baj (Krebsbaracken).

Még Remarque Paul Baumere is úgy említi édesanyja rákbetegségét, hogy abból senkit sem láttak felgyógyulni.

Állítólag 10% volt a túlélés, már ha egyáltalán észrevették a bajt.

Most ez 50% körül van. (Magyarországon a világ legrosszabbja amúgy a mutató, kb. 35%)

Évi 3,2 millió európai embert diagnosztizálnak rákkal. Ami azt is jelenti egyben, hogy csak Európában évi nagyjából másfél millióan meggyógyulnak belőle.

A génsebészetes állításodat vitatom, amiket én ismerek a legígéretesebb területekként az a @karcsibácsi: által is említett, kóros sejtbiológiai folyamatokat gátló vagy visszafordító gyógyszerek illetve a tumorimmunológia. A DKFZ-ban Krammer profnak már sikerült rákos sejteket elpusztítania egy mesterséges vírussal, csak az eljárással az a baj, hogy nem elég szelektív és képes mutálódni :(

Én is láttam, mit művelnek hematológián, és lefogadom, hogy bármelyikünk dédanyja cserélne vele.

karcsibácsi 2012.03.23. 10:35:10

@Sparti300:
"Én elhiszem ,hogy okos gyerek vagy "
Ezt kikérem magamnak! Olvasd el mit írtam Babettának a "Megégettem a kezem és Barbi megerőszakolt" című poszthoz!

Irkutszk 2012.03.23. 11:30:32

@Sparti300: Ez a komment lehet, amelyet Sparti írt lehet, hogy van, amiben téved. Azonban arra mindenképpen nagyon is alkalmas, hogy (nem szeretnék senkit megsérteni, de) az orvosi témában félművelt emberek véleményét és félelmeit megmutassa. Igen, az emberek ezt látják azokból az esetekből, amik körülöttük történnek, hogy a kemoterápia mennyire káros és rossz és veszélyes. Nagyon helyes, hogy veszélyesnek ítélik a kezelést, de a teljes képet ugye nem látják. Sem azt, hogy ezen gyógyszerek felfedezése előtt milyen volt a helyzet, sem azt, hogy a jelenlegi kutatások milyen irányba vezetnek (és mennyire vannak esetleg távol a klinikumi alkalmazástól). Illetve természetes módon elképzelésük sincs arról, hogyan is fest egy gyógyszer törzskönyvezése.

Irkutszk 2012.03.23. 11:39:58

Egy másik téma, amely felvetődött (bár lehet, hogy nem is ennél a cikknél): Az átlagra tervezett gyógyszer és az átlagostól eltérő beteg problémája

Jelenlegi tudásunk addig terjed, hogy genetikai értelemben a csimpánztól 0.1%-ban térünk el. Mindenki otthon előveheti a zsebtükrét (vagy a borotválkozó tükrét), és elővehet egy csimpánzról készült képet, egymás mellé teheti, és mondhatja: Én 0.1% genetikai tartalomban térek el ettől az élőlénytől, és azt mondom rá, hogy állat (feláldozható, megehető, meggyötörhető), magamra pedig hogy ember (az utolsó lélegzetig óvni-védeni kell).

Na szóval genetikai értelemben embert az embertől nagyon kicsi választja el. Szenzációs eredmény az emberi genom leírása, de az egyik legnagyobb eredménye az volt, hogy rájöttünk, még mindig nem találtuk meg a gordiuszi csomót (megoldani meg aztán végképp nem oldottuk meg). Ahhoz, hogy egyénre tervezett gyógyszerekre akár csak gondoljunk is, sokkal több tudásra lenne szükség, ráadásul valószínűleg azon az egyénen kellene kipróbálni a fejlesztés alatt lévő gyógyszereket is. Amíg erre lehetőségünk nincs, addig bizony marad az átlagolás.

Sparti300 2012.03.23. 13:16:16

@Irkutszk: Bocsi nem tudtam, hogy itt Hematológián dolgozó kutató és fejlesztő professzorok vitatkoznak egymással. Te is amit írsz itt fél tudományosan, másokat nem szakembernek kimondó irományodban cáfolod meg saját önmagad. Most vagy meglehet v. nem véglegesen gyógyítani a leukémia húszon egynéhány fajtáját, erről szólna itt a vita. Én úgy gondolom, hogy ha egy embert végleg "meg gyógyítanak", akkor nem kell az élete végéig kontrollra és gyógyszerbeállításra visszajárnia a kórházba. Rosszul gondolom? Én is beszélgettem már 1-2 hematológián dolgozó prof-l, nem a kis ujjamból szoptam, meg az internetről amit mondtam. Karcsibácsi te meg nyugodjál meg, mert ha valaki leesik a hordágyról akkor mehetsz a M.segélyért.

Irkutszk 2012.03.23. 13:26:18

@Sparti300: Én abszolúte semmilyen konkrétumot nem írtam, nem véletlenül, mert nem szakterületem a hematológia. Abszolút másról beszélünk, így viszont nehéz kommunikálni.

Ha már annyira a gyógyítás és kezelés közti különbségről szeretnél beszélgetni, hát elárulom, hogy csak az antibiotikumok (antifungális és antivirális szerek) a szó szoros értelmében vett gyógyszerek. Mert ezek az okot szüntetik meg: megölik (vagy ellehetetlenítik) a kórokozót. Az összes többi gyógyszer és beavatkozás kezelés, a helyzet kezelése, és a Jóistenre meg Természet anyánkra van bízva, hogy a munkát befejezze. És mint minden beavatkozásnak, megvannak a kockázatai és a belőle származtatható előnyei.

cenzorilla 2012.03.23. 13:36:20

@Sparti300:

Nem szeretnélek moderálni.
Fejezd be kérlek ezt a stílust.
Te vagy a laikus, karcsibácsi orvos, Irkutsz kutató gyógyszerész.

2012.03.23. 16:57:37

@Sparti300: Mi a baj azzal, hogy időnként orvoshoz kell mennie?

Amúgy kellene. Ha nem kontrollért, hát másért.

Én csak egy kis asszisztens vagyok, vidámabb napokon meg hallgató.

zsázsika 2012.03.25. 23:29:14

Részvétem a posztolónak az elhunyt testvéréért, de ez megint egy tipikusan a gyászreakció hevében félinformációkból laikusan összeállított poszt.
NEm vagyok onkológus, de a nyirokmirigy daganatok általában nem a központi idegrendszerből indulnak ki- a CT-t idegsebésszel együtt emlegetve gondolom koponya CT-t takar, ezért miatt gondolom ezt a diagnózist, mert a posztoló nem említi-, oda áttétet adnak és akkor már nemigen van érdemben mit kezdeni. Az érdemben alatt azt értem, hogy teljes gyógyulás, utána még egészségesen él 30 évet. Ráadásul ezek általában nem ún. szolid tumorok, ami azt jelenteni, hogy a sebész nem tudja kivenni, mert egy teljesen szétterülő massza, aminek nincsenek határai. Bár nyirokmirigy daganatok esetében esetekben jó a gyógyulási arány, ez nem jelent 100%-ot, ráadásul a gyógyulás csak akkor képzelhető el, ha kemoterápiás kezelést alkalmaznak. Tehát attól van esélye egyáltalán meggyógyulni, anélkül biztosan meghal. Sajnos ezeknek a kezeléseknek nemcsak kellemetlen, de veszélyes, sokszor maradandó károsodást vagy adott esetben halált okozó mellékhatásai vannak. Lehet vírusos eredetű fertőzés a következménye a teljesen legyengült immunrendszer miatt- ez a kemoterápia legveszélyesebb mellékhatása, még ha nem is olyan látványos, mint a kopaszság-, de ebben az esetben is vs. inklább bakterális fertőzésről lehetett szó. ( Sokan keverik a kettőt, ez tipikus laikus hiba, ezért követelnek a megfázás első tüneteinél antibiotikumot a háziorvostól, és felháborodnak, ha nem ad. A vírusokra nem hatnak az antibiotikumok.) Ha a CT-t és agyvízvizsgálatot azért végezték, mert felmerült az agyhártyagyulladás lehetősége- és ezért készítettek CT-t-, az idegsebész akkor sem tud mit megoperálni. Sajnos, bármilyen fájdalmas is tudomásul venni, a beteg a tumorba halt bele, mert a rosszindulatú daganatok pontosan azért rosszindulatúak, mert halálosak. Ez természetesen tragédia és nagyon fáj, de ez az igazság. Természetesen a gyászreakció hevében az ember bűnbakot keres - akaratlanul és tudat alatt!- és ez általában a kezelő személyzet. Az természetesen egy más kérdés, hogy sajnos a kollégák nagy része nem tájékoztatja megfelelően az esélyekről, a kezelésről és a várható mellékhatásról a betegét. Időhiány miatt, de leginkább abból az okból, hogy kerülik az ilyen beszélgetést a beteggel. LEggyakrabban ez vezet a felháborodáshoz és hasonló posztok születéséhez és igen szomorú. Hiszem, hogy a hivatásomnak szerves része a korrekt és együttérző, de nyíltan őszinte felvilágosítás. Igenis, tessék megkövetelni felvilágosítást, kérjenek időpontot, ha kell írják össze a kérdéseiket , gondolják át őket. Számtalan esetben előfordul, hogy a beteg nem mer vagy akar kérdezni, mert fél a választól. Ha egy orvos lerázza önöket- nem teheti!-, akkor keressenek, kérdezzenek meg mást is. Nem hiszem, hogy mindenki el fog fordulni. A gyógyulás legfontosabb eleme az orvosba vetett bizalom, anélkül nem megy. Ha nincsenek megelégedve a kezeléssel vagy nem értenek valamit, kérdezzenek vagy váltsanak orvost. Saját magukról van szó!

zsázsika 2012.03.25. 23:37:43

@Gera: abban nincs igazad, hogy a magyar egészségügynek a hibája ez. NEmrég olvastam egy könyvet, USA, befolyásos és gazdag beteg, tumorral, az özvegye ugyanezeket a problémákat írta le. Én szégyelltem magam, mit orvos. Abban viszont tökéletesen egyetértek, hogy kommunikálni kell! Ki kell mondani a véget is. Nem célozgatásaal, hanem azt a szót, hogy halál. Ez most vs. nagyon brutálisan hangzik, tudom, de naponta kezelek haldoklókat és régi tapasztalatom, hogy a "gyenge állapot, életveszély, újraélesztés, instabil" stb. szavakat a hozzátartozó nem szeretné megérteni, mert pszichésen érthető okokból hárít. Számtalan esetben hárítok hozzátartozói felháborodást, mert a kollégák nem voltak hajlandóak szóba állni vagy őszintének, egyértelműnek lenni. És ez nem pénz kérdés, úgy gondolom, hogy hozzátartozik az orvos munkájához. A legelemibb kötelessége...

Erzsébet Rófusz 2018.06.18. 14:16:53

Szèp dèlutánt a volt páromnál súlyos tüdő rákot álapitottak meg annak is a leg rosszabb fajtáját az orvos úgy tett nwki hogy a jó isten tudja mennyi van neki mèg hátra ez volt egy hete ma kelett volna menni kemóra de csak nègyet irtak ki annyi lenne a kèrdèsem igy most mire számithatunk ha egyet se vesz fel a 4 ből az orvos azt is mondta ha akarja fel veszi ha akarja nem

Babmami 2022.07.08. 17:00:04

@VaTi: Most olvasom, most vagyok hasonló esetben, de, átélem a leírt történetet és nem tudok hasonló véleményt adni, hiszen minden ember más és más. Mert: Páromat is érte a baj, de aki sportos egészséges nyugdíjas ember volt, amíg kiderült, hogy a refluxa nem az, hanem a tűkrözés és ct utáni eredmény szerin rákos daganat birtokosa. De, biztosra vette, hogy a gyomor műtétje után ismét visszaáll a régi kerékvágásba és nem félt semmitől, sőt...
Jött a műtét, 1 hét, de, ettől már több mint 10 kg-ot fogyott és eléggé leépült, de még bizott a felépülésben amíg az 1-2 hetes műtét után nem került a kemora.
Magam is láttam, hogy 1 teremben 10 ember karjában az infúziós gyógyszeres "kemo" val várt a lecsöpögés végére, ami kb. 2 óra is volt. Az első ilyen kemo után hazafelé pénteken már fájdalmai lettek, hazaérve hányás, szédülés zsibbadás és minden korty víz visszajött állapotba került. Hétvégén már a leves is visszajött, telefon a kórházba, de, sehol segítség mi a teendő. Másnapra feladat 2x3 nagy mérető tabletta amitől "megszünt a világ", nem tudott felkelni sem. De, a 3. hétig így ment a következő kemoig. Ekkor ott, aláírta az ívet, hogy több ilyet nem kér, inkább éljen még pár évíg vidáman, de, nem ilyen betegen. Holvan az az orvos akiről ír a net, hogy orvos/beteg kapcsolat? Aki segít a betegnek átvészelni a lelki bajokban is a fájdalmat? Telefonon akart tanácsokat adni, de párom türelme elfogyott...ez oktató kórházban történik naponta, és még nincs vége... Van időpont, de 1-2 óra után sem került sorra, a nővérek is a dokinő mellett állnak, "nem tudjuk minek kellett az időpont"..., mert szédülés a melegben, hazajöttünk a 2 órai várakozás után... még élünk és biztos a felépülésben. De, reméljük nem erre tanítják az új dokikat, hogy büszkén felemelt fejjel sétáljon a folyosón a beteg előtt aki arra vár, hogy kap pár biztató szót, talán még gyógymódot is.

Babmami 2022.07.08. 17:06:42

@Erzsébet Rófusz: Mi történt azóta? Igen, az én párom is a 2 kemo után aláírta az ívet, hogy nem kér többet. Most tünetmentesen vidáman él még, de, nem tudni meddig a gyomor-rák utáni műtét után. Cak én izgulok és főzök minden finomságot és dicsérem az étvágyát, a vidám biciglizések közben dicsérem, hogy ez a felépüléshez vezető út. Mindegy meddig, de, én is félek, hogy nem tart sokáig. Mert annyira nincs orvosi segítség, talán nem is akarnak, de, finoman közölhetnék...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása