Meghalt a szerelmem

2011.12.30. 11:29

Nem egyedi a történetem, tudom. De attól még mélységesen szomorú, mi több, tragikus.Az év elején történt meg velem, s a Szerelmemmel a saját otthonunkban. A Szerelmem meghalt. Akkor, év elején. Nem kellett volna így történnie.

 



Most úgy nagyjából elképzelem a sok - saját szakmai tudásában is bizonytalan, ám nagyszájú - rezidenst, ahogy itt elkezd majd fújjolni, és kételkedni, és hibáztatni mindent és mindenkit, az orvoson, az egészségügyön kívül, szinte előre védve a saját mundért. De e helyt javaslom mindannyiuknak, hogy inkább okuljanak. Tanuljanak és gyakoroljanak. Ne élő embereken gyakoroljanak. A hat év egyetem éppen megfelelő arra, hogy gyakoroljanak, és TÖKÉLETESEN megtanulják a szakmájukat. Ezek után még pár évig szakmai segítő mellett dolgozhatnak. Kontroll alatt. Ha elbizonytalanodnak, kérdezhetnek idősebb, tapasztalt szakembert. Ha kérdeznek........ de hát muszáj kérdezniük, hisz rajtuk életek múlnak!


Én más szakmát űzök, joggal foglalkozom, nem függnek tőlem direkte életek, de én nem engedem meg magamnak, hogy hibázzak. Maguk se tegyék! Ennyire egyszerű!

Álljon itt a tanulságos történetem:

Reggel felhívtam a mentőket, mivel az élettársam egész éjjel szörnyen sűrűn, zihálva vette a levegőt, időnként hányt, előző nap délelőtt kezdett hányni, és már azóta nem adta be magának az inzulinját (I. típusú diabetheszes), mert attól félt, akkor ennie kell, s újra hányni fog. Az azelőtti napon evett is, inzulint is adott magának, ahogyan azt kellett. Harminc éve cukorbeteg, aki odafigyel a cukrára.

Ezt mind elmondtam a mentősöknek is, akik azonban a háziorvosi ügyelethez irányítottak, akiknek szintén elmondtam mindezt.

Jó sokára kiérkezett egy idős gépkocsivezetővel egy rendkívül fiatal doktornő, ismét megkérdezte az előzményeket, én elmondtam, és akkor végre ránézett az élettársamra. Azonnal rá is kiabált (!), hogy "miért így veszi a levegőt???!!" - mire ő nem tudott mit felelni, én pedig mondtam, hogy hát ezért hívtam ki őket. Kérdezte a doktornő, mi történt előtte? Mondtam, hogy kapott egy fertőzést, a lánya meg volt fázva, ő két napja lázas volt már, ezen kívül meghalt pár hete az édesanyja, két napja volt a tor. A doktornő megkérdezte, ivott-e alkoholt, mondtam, hogy a toron ivott. Másnap már nem.

Erre megint rákiabált, hogy miért így veszi a levegőt, mert szegénykém ugyanolyan szörnyű sebesen, zihálva vette a levegőt, szinte majd' megfulladt. A gépkocsivezető idős férfinek szólt a doktornő, hogy tegyen egy zacskót az élettársam szája elé, én felszólításukra hoztam egyet, de szegénykém elutasította. Ezek után a doktornő megint rákiabált, és még a gépkocsivezető is (egyáltalán nem is értem, hogy ő milyen alapon tesz ilyent???), és azt mondta a doktornő, hogy ez fokozott gyászreakció. A cukrával nem is foglalkozott, azt mondta, ad neki nyugtató injekciót. ÉN kérdeztem meg, nem mérik meg a cukrát???? Akkor azt mondta, de. Megmérték. Először a saját mérőjükkel. A mérő kiírta: HI. A doktornő közölte, a mérő nem jó. Hibát jelez. Sajnos nem értettem én sem, mit jelenthet a HI. Sosem volt még ilyen. Ezek után odanyújtottam a saját cukormérőnket is, azzal is megmérték, az is ezt írta ki: HI. A doktornő azt mondta: eza mérő is rossz. Ezek után szólt, vigyek be cukrot és vizet. Pakoljak egy pohár vízbe négy-öt evőkanál kristálycukrot és keverjem fel jól. A gépkocsivezető buzdított, "pakolja meg jól". Megpakoltam.

Megitatták szegénykémmel. Közben a doktornő megint rászólt a légzése miatt, ő pedig annyit tudott még felelni: "nehogymár pszichés".

Mindeközben a doktornő még lebonyolított egy jó hosszú telefonbeszélgetést a László Kórházzal valami beteg gyermek ügyében, közben ügyet sem vetve arra, hogy az élettársam állapota egy fikarcnyit sem javult, annak ellenére, hogy már nyugtatót, vérnyomáscsökkentőt is kapott, meg rengeteg cukrot.

Aztán közölte, hogy elmennek, majd délután vigyem őt háziorvoshoz.

Elmentek. Az élettársam állapota iszonyatos sebességgel, katasztrofálisan leromlott. Már látás-zavarai voltak, kereste a fényt, kérte a fényt, összevissza beszélt, aztán már teljesen összefüggéstelenük, majd szinte nem volt tudatánál. Azonnal hívtam őket.

Jöttek kb. félóra múlva, a doktornő rettentő riadt volt. Egy fiatal gépkocsivezető jött most vele, aki az újabb cukorszintméréskor, amikor a doktornő azt mondta az ismételten HI jelzésre, hogy hát ez megint rossz, rákiabált: ez nem rossz! ez magas! Aztán megmutatta a doktornőnek (a gépkocsivezető!!!!), hogy a tesztcsíkdoboz oldalán is mérhető - színskála alapján a cukorszint, és mutatta neki és mondta, hogy "látod? ez 33 felett van, már nem méri a skála sem"

Ekkor a doktornő azonnal kérte tőlem az előző ambulánsnapló példányt, de én nem találtam, majd mikor hirtelen rájöttem, hogy ez eléggé gáz, körbenéztem, s megtalálva azt átadtam a fiamnak titokban, hogy tegye el. Azon volt rögzítve ugyanis, hogy cukorszirupot adott az élettársamnak egy órával azelőtt. Ezek után azt mondta, riadtan rám nézve, hogy "nem lett volna szabad cukrot adni neki" meg hogy "szegényke" - mert látta, hogy milyen iszonyatos következményekkel járt, amit művelt. Én mondtam neki, hogy "de hát maga adott neki cukrot!" - erre már nem szólt semmit, infúziót kezdett bekötni, hogy higítsa a vérét, de úgy hiszem, ekkor már késő volt.

Lement két infúzió, én tartottam a tasakot, a doktornő ezalatt az idő alatt állította ki az újabb ambulánsnaplót, közben többször kérte tőlem az előzőt, hogy adjam oda, de nem tettem meg. Úgy írtam alá az újabb naplót, hogy félig álltam, kezemben az infúziós tasakkal, a térdemre tette, el sem tudtam olvasni, hát már iszonyatosan rettegtem, mi lesz. Az élettársam könyörgött vízért (ahogy reggel jeleztem is a doktornőnek, hogy mérhetetlen mennyiségű vizet iszik!), és nem engedték, hoyg igyon, pedig már az ujját szopta, de azt megengedték, hogy bevigyek egy törülközőt neki vizesen, amit szopogathat.

Volt még egy érdekes dolog: amikor a doktornő mentőt hívott. Azt mondta: dr.......... vagyok, és kérek egy kocsit. Erre a gépkocsivezető rákiabált, már dühösen, hogy "ne kocsit kérj, esetkocsit kérj!" - tehát nagyjából még erre is képtelen volt ez a botrányosan felkészületlen doktornő.

Kiérkeztek a mentők, a doktornő beszélt a mentős doktornővel, és elsöpört, mintha ott sem lett volna, köszönés nélkül. (Mellesleg az iwiwen akkoriban még kinn volt a regisztrációja, az "ezt csinálom, amikor dolgozom" résznél ez állt az adatlapján: "arra gondolok, mit fogok csinálni, amikor nem dolgozom". Nos, gratulálok. Ez látszott.)

A mentők hamar kocsira rakták az élettársamat, de sajnos azt kellett tapasztalnom, hogy nem a kórházba viszik, hanem a ház előtt időznek. Sokáig. A kocsi fel-alá járt. Akkor már tudtam, hogy nagyon nagy baj van. A mentős doktornő bejött, és közölte, hogy újraélesztik. 45 percig küzdöttek, közben egy rohamkocsi is érkezett segítségként. A mentősök mindent megtettek. Mindent. Nem sikerült.

Így halt meg a Szerelmem. Így maradtam egyedül boldogtalanul. Egy olyan "orvos" miatt, aki a cukorbetegség szélsőségeinek elemi tüneteivel nem volt tisztában. És nem is nagyon érdekelte.

No, harcos orvostársak, rajta! Védjétek meg! Épp mostanában emel vádat ellene az ügyész.

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezanicknemfoglaltugye 2011.12.31. 11:58:35

@marand22: A gyors hatású inzulin beadása után alapesetben kell enni, azaz stabil anyagcsere esetén. Magas vércukorértékek esetén korrekcióra is használható, ilyenkor NEM KELL enni. Ugyanis az inzulin funkciója a szervezetben az, hogy a segítségével a sejtek fel tudják venni a keringésben levő glukózt. Ha már amúgy is sok glukóz van a keringésben, akkor butaság lenne még többet bevinni.

isolde 2011.12.31. 11:59:59

Sajnálom a posztolót, meg a szerencsétlen rezidenscsajt is, hogy mindjárt belefutott egy ilyen hibába, nade azért ha kihívnak egy cukorbeteghez és nem tudom megmérni a vércukrát, és szemmel láthatólag nincs jól, akkor beutalom kórházba, nem?

ezanicknemfoglaltugye 2011.12.31. 12:05:25

@ezanicknemfoglaltugye: A konkrét esethez: A páciens és családja biztosan rosszul edukált volt, de ez nem biztos, hogy teljesen az ő hibájuk, kérdés mennyire lettek megfelelően oktatva. Sok mindennek utána lehet nézni, de egy jó edukátort az internet sem pótol. Tény, hogy azt már az 1930-as években, az inzulin felfedezése után úgy gondolták, hogy a cukorbeteg legyen saját maga orvosa. Az orvos, az edukátor és a dietetikus elmondhatja amit tudni kell, de ők egy évben csak pár órát vannak a beteggel a többi időben a páciens saját maga kell, hogy meg tudja hozni a döntéseit. Amit én mindig kihangsúlyozok az az, hogy 1-es típus esetén bázisinzulint mindig kell adni, akkor is, ha nem eszik az illető. Az is fontos tudás, hogy bármely stresszhelyzet, interkurrens betegség emeli a vércukrot, erre kell tudni reagálni, a korrekció folyadékbevitellel és 2-3 egységenként adagolt gyors hatású inzulinnal történik. Betegség esetén egy cukorbeteg sokkal hamarabb forduljon orvoshoz, mint aki nem cukros, ha elindul felfelé a cukra és nem birkózik vele, ha nem tud folyadékot bevinni, akkor irány a kórház. Az meg alap, hogy tudom mit jelent, amit a mérő kiír. Az edukációban jó, ha a családtagok is részt vesznek, mert vészhelyzetben nekik kell tudni segíteni.
Az ügyeletes kollegina hibázott, az nem kérdés. Ha másból nem, a Kussmaul légzésből fel kellett volna merüljön a ketoacidózis, hányó 1-es típusú cukorbeteget (a hányás is lehet a ketoacidózis jele) nem szerencsés a helyszínen hagyni. Sajnálatos, hogy a háziorvosi ügyeletekben gyakran frissen végzett, felügyelet mellett tapasztalatot nem szerzett doktorok vannak. Közülük sokan okosak, ügyesek, de ez nem mindig pótolja a tapasztalatot és a rutint. De az is sajnálatos, hogy egy cukorbeteg otthon eljut idáig anélkül, hogy önálló korrekcióra nem került sor.

marand22 2011.12.31. 12:12:38

@pjotr@gportal.hu:
Próbáljunk a józan ész talaján maradni. Én előbb arról írtam, hogy sok beteg érkezik ambuláns szakorvosi vizsgálatra úgy, hogy fogalma sincs a szedett gyógyszereiről, a kórelőzményéről. Mindezek pedig szükségesek ahhoz, hogy korrekt véleményt mondhasson az ember. Szerintem ez nem kivitelezhetetlen, és egy csomó időt, energiát spórol mindenkinek. Sürgősségi szituáció más, természetesen egy eszméletlen vagy más miatt nagyon rossz állapotban levőtől nem várok el ilyesmit, de ha van hozzátartozó, ő gondoljon ezekre.
Egyszóval a józan ész határain belül próbáljunk egymáson segíteni.

pixie1 2011.12.31. 12:23:25

@karcsibácsi:
Meglehetősen furcsa hozzáállás azért hálásnak lennem, mert egy orvos elkövette azt a hibát, amit másik 999.999 nem (ha egy ezrelék a lehetőség.
Remélem, az ön rokonai sose lesznek statisztikai tényezők.

marand22 2011.12.31. 12:26:28

@ezanicknemfoglaltugye:
Ha visszanézed, amit írtam, ALAPSZABÁLY szerepel ott. Tudod, a cukorbetegek kezelése során a legtöbbet a hypoglykaemiával árthatsz. Jelen ismereteink szerint két antidiabetikus gyógyszer van, és talán egyetlen módszer, ami mellett a cukorbetegek halálozása csökkent. Ezek pedig az acarbose, a metformin és az inzulinpumpa. Tudod miért? Az összes többi hypoglykaemizál (a thiazolidinedionok nem, viszont szívelégtelenséget és májkárosodást okoznak), ami viszont a cardiovascularis mortalitást növeli (hypoglykaemia->myocardium ischaemia->kamrai ritmuszavarok->hirtelen halál). Az újabb szerek közül az ún. DPP4-gátlók hatása tűnik még kedvezőnek.
Utóbbi időben emiatt is emelték a célértékeket (éhomi és postprandialis vércukor, ill. HbA1c).

ezanicknemfoglaltugye 2011.12.31. 12:43:41

@marand22: Igen, látom, hogy az alapszabály, én nem kötekedni akartam, csak abból, amit írtál, nem derül ki, hogy mikor és hogyan kell ettől eltérni. Pedig az fontos lenne, mert egy ilyen történetnek és a megbeszélésének az lehetne az értelme, hogy más ne kerüljön ilyen helyzetbe. A posztoló rokona sajnos meghalt, de ha itt a kommentekből csak egy vagy két ember megtanulja, hogy mit kell tennie ha elindul a cukra felfelé egy betegség kapcsán, már megérte.
Hypo a konkrét esetben nem merülhetett fel, hiszen 1-es típusú cukorbetegről van szó, akinek nincs saját inzulinja, és nem adott be inzulint, nem volt ami lefelé vigye. És az is sokat sejtető lehetett volna, hogy két különböző vérnyomásmérő is HI-t írt ki...
A hypo-val kapcsolatban: amikor én jártam egyetemre, akkor azt tanították, hogy ha nem tudom eldönteni, hogy hypo vagy hyper, akkor a cukor adása okoz kevesebb kárt, mert a hypot gyorsan korrigálhatja, a nagyon magasnál meg már annyit nem ront. De itt erről nem volt szó, HI + Kussmaul légzés = ketoacidózis, nem pedig hypo.
Az acarbose, a metformin és a DPP-4 gátlók a 2-es típusban használatosak, nem érdemes ide keverni őket, mert a laikus olvasót csak összezavarja.
Az inzulinpumpáról: az inzulinpumpa nem csökkenti a halálozást önmagában, a halálozást és a szövődmények kialakulását a megfelelő anyagcserehelyzet csökkenti. A pumpával bizonyos esetekben könnyebb elérni, de az sem csodaszer, pont annyit tud, amennyit a páciens.

karcsibácsi 2011.12.31. 12:50:29

@pixie1: Nem jól értetteed, amit írtam. Igyekeztem érthetően elmagyarázni, hogy egy EST során bekövetkező vérzés hogy jön létre, olvasd el figyelmesen, amit írtam. Nem követett el semmilyen hibát, előre nem látható és nem befolyásolható kockázatról van szó. Ugyanolyan, mint amikor a repülőgép hajtóműve leáll, és a pilóta, vagy a másod pilóta (a bajt elhárító második orvos analógiája) mégis leteszi a gépet, igaz, kényszerleszállással, igaz, az összes csomag megsemmisült és sokan megsérültek. Nem kell-e mégis hálásnak lenni a pilóta felé?

vaki78 2011.12.31. 12:51:48

@marand22: Azt ugye nem mondjátok komolyan hogy a 21. században nincs minden orvosi ellátóhelyen egy kib***ott számítógép, amibe beütve a nevet meg a TAJ-számot frankón kiadja az összes kórelőzményt, felírt gyógyszereket, műtéteket, várcsoportot, allergiát stb.???

karcsibácsi 2011.12.31. 12:52:15

@pixie1: És nem személyeskedtem, szemben Önnel. És az én rokonaim, ugyanúgy mint az Öné, és ugyanúgy, mint Ön vagy én, igenis statiisztikai tényezők. Minden tekintetben.

pixie1 2011.12.31. 12:58:00

@zsázsika:
Nem vagyok orvos, tehát valószínűleg olyan szinten nem tudom elmesélni, ami szakmailag érdekes lehetne.
A háttér: súlyos cukor és szívbetegség, több infarktus és kettős coronaria bypass várólistás (akkor már 10 hónapja várt, azóta januárban megtörtént).
Két héttel korábban veszítte el a fiát, az öcsémet aki 33 évesen infarktust kapott, de ez egy másik történet.
Hasnyálmirigy gyulladással vették fel az intenzív osztályra, ahol egy látogatásunk alatt elkezdett vért hányni, mint kiderült, az endoszkópos vizsgálat alatt elcsíptek egy eret, amikor az epevezeték bevezető nyílását tágították.
Ezt a szíve már nem bírta, aznap éjjel infarktust is kapott.
Az intenzív főorvosa két hétig altatta, miközben gyógyszerekkel (sajnos nem tudom, milyenekkel, úgy 8-10 féle keringett) stabilizálta.
Az értékek folyamatos monitorozása mellett variált a kapott adagokkal és gyógyszerekkel.
Apránként haladtunk, elöször azon imádkoztunk, hogy a másnapot megélje, egy orvos rokon se adott sok esélyt rá.
A belső vérzés egy idő után elállt és a gyógyszerekkel a szívműködés is helyreállt, illetve a hasnyál elhalt szövetét se kellett eltávolítani, a gyulladás se lett rosszabb.
A monitorozott értékek alapján egyszer megpróbálta felébreszteni, akkor még nem volt elég erős hozzá, kicsit romlott, de a doktor úr állított valamit a gyógyszereken és 4 nap múlva már ébresztették, majd a lélegeztető gépről is sikerült levenni.
A doktor úr embersége az egész ottlét alatt példanélküli volt, legalábbis még soha nem tapasztaltunk ilyent.
Folyamatosan tájékoztatott minket az aktuális állapotról és a következő lépésekről olyan nyelven, amit mi is megértettünk és gyakorlatilag velünk együtt drukkolt.
A látogatások alatt mindig szakított ránk időt, hogy MAGÁTÓL odajöjjön és elmondja a legfrissebb információkat.
Neki ez 2 perc, de számunkra nagyon értékes idő volt.
Az főorvos úr emberként és orvosként állt mellettünk, egy szerény és a hivatásának élő ember.
A sok nagyképű, a pácienst lenéző és nem azonos szinten kezelő orvos bátran vehetne leckéket tőle.

homburg 2011.12.31. 12:59:38

Szomorú történet. A történet leírója már megfogalmazta a választ. Miért nem kért segítséget az ügyeletes? Jelen esetben a helyszínen nem derült ki egyértelműen a kolleganő számára, hogy hypo-, vagy hyperglycaemia áll a panaszok hátterében. Ha mindenképpen hypoglycaemiára gondolt azután is, hogy a cukoritatás ellenére a páciens állapota nem javult az diagnosztikus tévedésként értékelhető. Pár év mentőápoló, mentőtiszti és háziorvosi ügyelet után már csak fekvőbeteg intézményben ügyelek (műtétes szakágban szakvizsgáztam anno és már nem fér bele). Egyvalamit azonban jól tudunk. Amennyiben nincs diagnózis, vagy a beteg állapota a kezelés ellenére nem megnyugtató, nem hagyjuk a helyszínen és semmiképpen nem felügyelet nélkül. Ez azt jelenti, hogy mentőszállítást -azt, hogy milyen kocsit (ohne, eset, rohamkocsi, illetve azonnali, vagy 1 órán belüli), majd az irányítással megbeszéli- kellett volna kérni és addig a helyszínen maradni amíg az egység meg nem érkezik.
Ilyen ellátás ellenére is elhunyhatott volna a páciens egy két órán belül. Valószínűleg marand 22 diagnózisa igaz. (vírusinfekció kapcsán, cukoranyagcsere felborulása, ketoacidótikus, hyperozmoláris kóma). Az egyébként is gyenge lábakon álló szervezet-30 év során a vese agy, erek gyakran károsodnak-sokkal könnyebben adja meg magát egy ilyen stressznek. De ez a post biztos nem került volna fel ebben az esetben.
Üdvözlettel és mindekinek Boldog Új Évet!

isolde 2011.12.31. 13:02:00

@vaki78: ezt most komolyan kérdezed? Persze, hogy nincs. Max azt tudom megnézni, hogy abban a kórházban, ahol dolgozom, kezelték-e már korábban a beteget, de csak a 2003 utáni eseteket, mert akkori a számítógépes rendszer. Hogy máshol mit csináltak vele, azt csak a zárójelentéseiből tudom, amit jó esetben magával hoz.

pixie1 2011.12.31. 13:05:10

@karcsibácsi:
Mivel az édesapámról van szó, ezért ez igen, személyes dolog.
Illetve ebben a blogban is személyes történeteken megy a csámcsogás, ez egy ilyen környezet,
ha nem lehet elfogadni, akkor nem kell ideszólni.
Sok orvos elfelejti sajnos, hogy érző lényeket, egyéneket gyógyít, nem statisztikai számokat.
Erről az oldalról nézve engedje meg, hogy az ilyen orvosok ilyen hozzállását ne fogadjam el.

pixie1 2011.12.31. 13:12:00

@karcsibácsi:
Mivel nem vagyok orvos és ön az, illetve, mint ilyen, egészen nyilvánvalóan tévedhetetlen, ezért nekem mondhat bármit, elhiszem.
Bár ott és akkor a következő mondat hangzott el:
"A kórház nem engedhet meg magának ilyen hibát."

ezanicknemfoglaltugye 2011.12.31. 13:14:10

@isolde: Az egész jó, nálunk csak a 2005 utánit látom...
Javasolnám mindenkinek: ideális persze a záró, de nem mindenki jár mindenhová mappákkal. Viszont érdemes legalább egy kis kártyát tartani a személyiben, amin a szedett gyógyszerek fel vannak tüntetve. Az nagyon sokat segít, ha nem együtt találgatjuk, hogy az a kis kerek fehér az vajon mi lehet. Sokan csinálják azt, hogy a gyógyszeres doboz végéről letépik a zárófület a gyógyszernévvel, és a pénztárcájukban tartják. Cukorbetegek a gondozóhelyen kaphatnak kis kártyát amin az inzulinadag és a kezelőorvos neve is fel van tüntetve. Külföldön használnak karkötőt, sőt tetkót is láttam már Cukorbeteg vagyok felirattal, de az igazolványba tett kártya a tuti, azt megnézik. Ha valakinek van valami kialakult, maradandó eltérés az EKG-ján, akkor érdemes egy EKG görbét is betenni a tárcába, hogy ha bármi gond van, dokumentálva legyen, hogy az egy régi eltérés.

marand22 2011.12.31. 13:16:08

@vaki78:
De bizony, komolyan mondjuk. Sőt, nemcsak Magyarországon, de a világ úgymond boldogabb felén is így van, mivel a különböző intézmények adatbázisa általában nem kommunikál a másikkal (aminek sok oka van: adatbiztonság, infrastruktura, stb.). Jelenleg 3 helyen dolgozom, mindegyik más rendszert használ. Egy beteget pedig ugyanazon baj miatt kezel a háziorvos, szakorvos, feküdhet kórházban, jó eséllyel ez 3 különböző hely, amikről nincs forrásom, csak ha a beteg hozza a leleteit.

vaki78 2011.12.31. 13:16:42

@isolde: Persze hogy komolyan kérdeztem. Szerencsére ritkán járok orvosnál, de az azért feltűnt, hogy számítógépbe rögzítenek mindent. Hogyhogy az OEP-nek még nem tellett egy központi adatbázis megalkotására??

Hülye példa, de nagyjából analóg (szintén állami rendszer): az előző munkahelyemen könyvtárosként dolgoztam, ott kb 3 kattintással meg egy kereséssel meg tudtam mondani az olvasónak hogy amit keres könyv, az megvan-e valahol más könyvtárban az országban. Plusz 2 kattintással meg is tudtam rendelni hogy átküldjék hozzánk.

ezanicknemfoglaltugye 2011.12.31. 13:22:01

Szedett gyógyszerek tekintetében mindig megdöbbenek, hogy a magyar férfilakosság igen jelentős százaléka, ha megkérdezem mit szed azt mondja: nem tudom, a feleségem adagolja.

marand22 2011.12.31. 13:31:00

@ezanicknemfoglaltugye:
Még mentős koromban volt egy esetünk. Közterületen találtak járókelők eszméletlenül egy középkorú férfit. Vizsgálata során semmi eltérés az eszméletlenségen kívül. Úgy derült ki a cukorbetegség, hogy nála voltak a penjei. A vércukra 2 mmol/l volt, akkor még volt glucagon a kocsin, beadása után magához tért, és kiderült, hogy egész nap nem evett, de az inzulint beadta.

vaki78 2011.12.31. 13:32:27

@marand22: Hááát erre inkább nem mondok semmit... Elég szomorú és elkeserítő. Más kevésbé életbevágó területen futja ilyen egységesítésre, illetve közös adatbázisra. Azt nem mondom, hogy filléres tétel lenne, de ha minden helyen egységes program lenne, akkor az átjárhatóság megoldható, nagy tételben meg olcsók a programok :)

homburg 2011.12.31. 13:33:32

@vaki78: Nincs ilyen számítógépes rendszer. Minden intézmény, legyen az járóbeteg szakrendelő, vagy fekvőbeteg osztály csak a saját betegeinek, illetve az ott már megfordult páciensek őt érintő dokumentációjára lát rá. 2004-körül, meg idén is volt szó az egységes infotmatikai rendszerről, de jelenleg nincs ilyen. Pár éve még volt olyan központi /háziorvosi/ ügyelet ahol kézzel vezetett ambulánsnapló volt, szerintem most is van még ilyen. Egyébként a pszichiátriai dokumentációk általában bizalmasak. Egy informatikai rendszernek jogosultsági kérdései is vannak. Még egy kórházon belül sem fér mindenki hozzá minden egység dokumentációjához.

marand22 2011.12.31. 13:35:34

@vaki78:
Csak a könyvtárban nem tárolnak "érzékeny" adatokat. Ráadásul sokféle informatikai rendszert kellene összehangolni. Az egyik kollégám tagja az egészségügyi informatikai szakmai kollégiumnak. Egyhamar nem lesz országos rendszer.

isolde 2011.12.31. 13:37:04

@vaki78: Sőt, ha a C&A-ban kinézek egy felsőt és nincs a méretemben, akkor az eladócsaj két kattintás után meg tudja mondani, hogy valamelyik másik üzletükben van-e.
Nagyon-nagyon jó lenne ilyen adatbázis, hozzánk sok zavart, pszichotikus vagy időskori memóriazavaros beteg jön, akik azt sem tudják, milyen nap van, nemhogy a kórelőzményüket meg a gyógyszerallergiájukat, elég gáz.

zsikuci81 2011.12.31. 13:37:07

@vaki78:
Nincs, a kerdes amator. Nincs kozponti beteg adatbazis, igy ha valakit 20 evig Budapesten kezeltek, nem fogjak latni az adatait Pecsen. De ha valakit az adott korhazban kezelnek 20 eve es nem hoz papirokat, az is hibat kovet el, mert valoban csak a 2000-es evek erhetok el, igy korabbrol informacio nincs. Ezen felul a gepbol kibogaraszni, hogy milyen kezelesek volak az elmult evekben, sokkal tobb ido, mint a dokumentatiobol elolvasni. Ezaltal a betegek egymast hatraltatjak. De ezzel sincs semmi gond. lehet nyugodtan mondani nyeglen, hogy "dehat benne van a gepbe!!"

isolde 2011.12.31. 13:41:15

@isolde: Én amúgy szívem szerint mindenkinek a nyakába akasztanék eltéphetetlen láncon egy pendrive-ot a korábbi zárójelentéseivel, gyógyszerallergiáival stb., és ha majd fejlettebb lesz a biokibernetika, akkor mikrochipen az alkar bőre alá ültetném, mit szóltok.

vaki78 2011.12.31. 13:42:58

@homburg: Igaz ezzel eléggé off témába visszük a hozzászólásokat, de szvsz itt a jogosultság a legkisebb probléma. Mindenki kap egy felhasználónév, jelszó párost; ahhoz a felhasználóhoz meghatározott hozzáféréssel.
Már csak azt kell elérni hogy ténylegesen az orvos nézegesse és ne az asszisztens, ügyeletes nővér stb.

Amúgy a vidéki kisváros, ahol korábban laktam, pont ilyen volt. Írták a gépbe is, de ugyanakkor papíron is,valami naplószerűségbe.

2011.12.31. 13:47:25

@ezanicknemfoglaltugye: Ezért élünk átlag 10 évvel kevesebbet.

vaki78 2011.12.31. 13:48:54

@marand22: ott valóban nincs, de pl ugyanígy működnek a banki rendszerek is, ott is a különbőző bankok eltérő programokat használnak mégis egységesen és átjárhatóan kezelik a pénzed.
Vagy ugyanez elmondható a mostani cégem SAP adatbázisáról. Abban is benne van mindenféle adat és a felhasználótól függ, hogy milyen adatokhoz fér hozzá.

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.12.31. 13:49:15

sajnos seggeléssel nem helyettesíthető a megfelelő intelligencia. mégis mit gondolt a dokinéni, amikor meglátta a HI-t? üdvözli a vércukormérő?

Finnya 2011.12.31. 13:49:55

Nálunk a mérőkészülék akkor is ki szokta írni, hogy LO, ha kicsi a vércsepp, tehát kevés a mennyiség. Ilyenkor szúrunk és mérünk meg egyszer. Hallottam olyat egy nővértől, hogy a cukros anyját rosszulléttel bevitték kórházba, ott a mérője (hasonló típus) szintén kiírta, hogy LO, amire a nővér nem végzett ellenőrző mérést, hanem szőlőcukrot adott. Anyuka még rosszabbul lett, új mérés: 45 volt a cukra. A mérőkészülék leírásában egyébként szerepel a LO kétféle értelme (alacsony vércukorszint, illetve kevés vérmennyiség).

igazságos 2011.12.31. 13:50:55

@Dr.laikus PhD: de azért nehogy már azt hibáztassa, aki lehet, nem is volt hibás. Könnyű mindig mást okolni, mint magunkba nézni. Habár igazad van, ez már tényleg okafogyott.

A posztoló iwiw-es megjegyzése kicsinyes, és szánalmas, nem értem, miért kellett ide. Ez:

Mellesleg az iwiwen akkoriban még kinn volt a regisztrációja, az "ezt csinálom, amikor dolgozom" résznél ez állt az adatlapján: "arra gondolok, mit fogok csinálni, amikor nem dolgozom". Nos, gratulálok. Ez látszott.)

Meg ezt a viselkedést se értem:
Ekkor a doktornő azonnal kérte tőlem az előző ambulánsnapló példányt, de én nem találtam, majd mikor hirtelen rájöttem, hogy ez eléggé gáz, körbenéztem, s megtalálva azt átadtam a fiamnak titokban, hogy tegye el.

Hát normális, hogy lehet valaki ilyen, komolyan nem értem.

igazságos 2011.12.31. 13:53:35

@dark future: ez a másik, a doktornő se volt szent, aláírom én is, értett a szakmához nagyon.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.31. 14:03:28

@ezanicknemfoglaltugye: a pumpa pont annyit tud mint a páciens? ezt a kijelentésedet gondold újra azért. főleg kis gyermekeknél sokkal sokkal többet tud a pumpa. te mint páciens pl hogyan adnál 1 egységnél kevesebb inzulint egy csecsemőnek? vagy nekiállsz titrálni?
a metformint is ennyire bekategorizálni a 2-es típushoz azért nem kellene

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.31. 14:09:12

@vaki78: németországban dolgozom, itt sincs ilyen mert nem igazán lehet. ami döbbenetes, hogy a románok akarnak egy ilyen rendszert bevezetni, mégpedig egy elektronikus TAJkártya formájában melyben vagy egy USB stick amit minden kórházi bentfekvése alkalmával aktualizálnak és így a betegnek megvan otthon vagy a zsebében az egész kórtörténete

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.31. 14:09:42

@ezanicknemfoglaltugye: sajnos az oktatást nem minden esetben kapják meg.
amikor a gyerekem sok éve diabeteses lett, hetekig oktattak, majd a végén tesztlapot kellett kitöltenem.
de nemrég beszéltem 40 feletti nővel, aki frissen lett az (1. typ), és SEMMIT nm mondtak neki betegségéről.

ejnyedoktorok 2011.12.31. 14:13:40

@igazságos: Biztos nem normális, és az sem, ahogy elveszítette a hozzátartozóját. Akkor is, ha hibás, akkor is, ha a beteg is hibás volt. Ha TE hajnalban kétségbeesetten orvost hívsz a szerettedhez, mert tegyük fel hülye vagy, felkészületlen vagy, pánikolsz, akkor bizonyára arra számítasz, hogy ő, mint szakember, teljes körültekintéssel és haladéktalanul segít. Itt azért nem egészen ez történt. Mentegethetjük a doktornénit, sajnos valóban hibás. És abnormálisozhatjuk a hozzátartozót. A legtöbbet itt ő veszített, és minimum ízléstelen az uram bocsá' előforduló szarkazmusáért őt bántani.

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.31. 14:16:14

@isolde: nem az a kérdés, hogy mi mit szólunk hozzá, hanem hogy az ombucmanó.

ezanicknemfoglaltugye 2011.12.31. 14:17:47

@csak néha benézek ha marhaságot látok: A pumpa pont annyit tud mint a páciens, ez alatt azt értem, hogy ha a páciens (kisgyerek esetében értelemszerűen a szülő) nincs tisztában a saját betegségével, akkor nem érhető el vele jobb eredmény, mint más módszerekkel (én felnőttekkel foglalkozom, szóval tény, hogy a csecsemőre nem vonatkozik a gondolatmenetem). Arra gondoltam utalni, hogy a pumpához (is) tudni kell szénhidrátot számolni, tudni kell hogyan reagál a szervezetünk egy adott inzulinmennyiségre, fizikai terhelésre stb. Találkoztam olyanokkal, akik alapból nem mértek, nem számoltak szénhidrátot, de úgy gondolták, hogy pumpára átálláskor csodálatos módon meg fog javulni a cukruk. De ez csak akkor történt meg, ha mértek, korrigáltak, számoltak. Enélkül nem megy.
A metformin meg semmiképpen nem az 1-es típus gyógyszere. Kommentemben az 1-es vs 2-es típus relációban gondoltam besorolni. Ha már szóba került, PCOS-ben, egyéb inzulinrezisztens állapotokban is jó eredmények érhetőek el vele, de jelenleg Magyarországon csak 2-es típusú diabetesre van törzskönyvezve.

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.31. 14:18:16

@csak néha benézek ha marhaságot látok: hát a jelenlegi taj kártyát simán le lehetne cserélni egy chipesre...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.31. 14:21:23

@ezanicknemfoglaltugye: van egy ismerősöm a gyermeke nincs 2 éves, kb 1 éve cukorbeteg, a pumpa egy nap alatt 5-6 egységet ad be, ezt kézzel lehetetlen lenne beadni. amíg szurkálták állandóan le fel járt a cukra, pedig 1-2 egységről volt szó

ezanicknemfoglaltugye 2011.12.31. 14:23:49

@Babette_: Sajnos ez így van. Nálunk van cukorosztály, aki oda kerül, akár 1-es típus, akár frissen felfedezett vagy inzulinnal kezelt 2-es típus, azzal sokat foglalkozik az oktatónővér és a dietetikus is, igyekszünk a családot is behívni (a dietetikussal jó ha az beszél, aki főz otthon pl.). De ha valakinél mondjuk a sebészeten derül ki pl. hogy amúgy 20-as a cukra, akkor előfordulhat, hogy a kezébe adják az inzulint és boldoguljon ahogy tud. Az inzulinnal kezelteket szakambulancián kell, hogy gondozzák, itt a feltételek között benne van az oktatónővér és a dietetikus, de hogy a valóságban ők mennyit vannak ott és mennyit foglalkoznak a betegekkel, az igen nagy szórást mutat.

gnme 2011.12.31. 14:27:22

kiszáradt

a hozzá nem értő orvos pedig bevitte neki a halálos adag cukrot

megvetem az orvosokat.

Csigorin 2011.12.31. 14:29:05

Eloszor is, attol aki annyit sem tud hogy a HI az nem HIBA, es nem is azt jelenti hogy haverkodo kedveben udvozol a cukormero, hanem azt hogy HIGH azaz MAGAS, attol vegyek el a diplomajat egy eletre.

Azt viszont keptelen vagyok megerteni, hogy a posztolo PONT csak a mentos doktornonek volt keptelen annyit kinyogni hogy "cukorbeteg, nem vette be az inzulinjat, valoszinuleg magas a cukra" meg akkor sem amikor cukrosvizet adattak vele. 30 eve cukorbeteg a parja es annyit nem tud hogy mire jo az inzulin?
Mindez persze nem menti a doktornot, pusztan erdekes, hogy valaki TOKELETESseget var el masoktol mikozben o maga is -erthetoen- hibazik.

ezanicknemfoglaltugye 2011.12.31. 14:30:54

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Ebben igazad van (az eredeti kommentem a felnőttekre vonatkozik), a nagyon pici gyerekeknél a pumpa főleg a titrálhatóság miatt nagyon jó. Korábban is volt ún. feles pen, amivel fél egységeket is lehetett beadni, de a nagyon piciknél ez sem volt mindig elég. A pumpa előtti érában voltak egészen extrém megoldások, a 40 E/ml-es inzulint (ami már nincs) tök szabálytalanul áttöltötték a 100 E/ml-es patronba, így 1 E valójában 0.4 E-nek felelt meg.
De a jó eszköz továbbra is csak egy szükséges, de nem elégséges feltétel és nem ér semmit, ha nem értő kézzel adagolják.
Talán majd egyszer lesz olyan, hogy egy mérő közvetlenül irányítja a pumpát, erre már 10 éve voltak kísérletek, de nagyon sok probléma van.

Dr.laikus PhD 2011.12.31. 14:31:05

@ezanicknemfoglaltugye:

Itt már volt hatalmas vita arról, hogy a mentős, de még a rendőr sem kutathat a táskában a személyi igazolvány után. :((

2005-ben is volt már egy nagy vita, akkor felvetődött a chipkártya ötlete. Valaki utána is nézett, most vetődött fel a gyógyszertárak és az orvos közötti kapcsolat miatt.

Akkor persze merev elutasítás volt a válasz, hatalmas összegekről beszéltek.

Véletlenül tudom, hogy annyira nem drága dolog. A chipkártyák őskorában kézzel ragasztottuk a plasztik lapra, a legyártás sem volt eget rengető összeg.

A chipkártya egyedi amit a beteg visz, vagy enged belvau, vagy megszívja. Egyéni döntés lehetne.

marand22 2011.12.31. 14:33:55

@Babette_:
Annak idején, amikor bevezették a TAJ-kártyát, volt egy pályázat a minisztériumban, amelyben chipes kártyát kaptak volna a biztosítottak a mostani papírlap helyett. A nagy mennyiség miatt gyakorlatilag érdemi különbség nem lett volna árban a kettő kötött. Lehet találgatni, miért nem kapott támogatást.

homburg 2011.12.31. 14:33:58

@vaki78: A felhasználónév és jelszó páros ok. Arra gondoltam, hogy egy xy városban lévő ügyeletnek mennyi köze van egy z-ben történt beavatkozás dokumentációjához? Csak akkor férjen hozzá ha az a páciens náluk valamilyen ok miatt megjelenik és a beleegyezését adja. Ez egy súlyos, vagy eszméletlen betegnél nem életszerű. A páciens adatai " bizalmas" információk. A beteg jogaihoz tartozik, hogy csak annak adhatók ki akinek ő engedélyt ad rá. Akár laikus, akár egészségügyi személyzetről van szó. Ha NEM sürgősségi esetről van szó, akkor jelenleg fekvőbeteg ellátáskor a páciens a beleegyezési nyilatkozattal igazolja, hogy az ellátást kéri a dokumentációját felhasználják, archiválják. Járóbeteg ellátásnál nincs beleegyezési nyilatkozat-a páciens azzal, hogy felkereste a rendelőt és elhozta a korábbi leleteit ráutaló magatartást végzett és a kezelés végén aláírja az ellátást igazoló ambulánslapot.
A másik oldal az ellátó intézményé. Az orvosnak és az intézmények is vannak jogai. Jelenleg a törvény a dokumentáció hozzáférését is csak a beteg számára engedi meg "betekintésre". A dokumentáció kiadása- akár a betegeknek is szabályozott. (kérvényt kell írni az intézmény vezetőjéhez és a kimásolásért ha jól tudom laponként költséget 1000 ft(?) fizetnie. A páciens dokumentációja amit kézhez kap a zárójelentés, vagy az ambuláns kezelőlap. Ezeken vannak rajta az őt érintő adatok. A kórlap és a többi eredeti lelet az intézmény példánya! Minden hivatalos jogi megkeresésnél ezt kéri a rendőrség, ebbe nem lehet csak úgy bárkinek belenézni.
Ezekre gondoltam és őszintén szólva nem tudom, hogy lenne életszerű egy informatikai rendszer létrehozása, ami jogszerűen hordozza a páciensek adatait és megfelelő időben a megfelelő személy ahhoz hozzáférhetne. Azt hiszem isolde javaslata a legjobb. adathordozó a páciensnél ami olyan formátumba van, amit bármelyik OEP finanszírozott intézményeben telepített program nyithat meg, olyan felhasználó kezében akinek jogusultsága van hozzá. Az orvos beütné a kódját, a páciens meg a sajátjával engedélyezné. Különböző jogosultsági szintek és kölönböző szinten védett dokumentumok még itt is szóba jönnek. Lehetne egy "master" kód ami életveszélyben "eszméletlen betegnél nyitna az adatokat és ez a mentők, illetve ügyeletek, kórházak orvosainál lenne és csak életveszélyben használhatnák, az adathordozóról, és/vagy a programból pedig visszakereshető lenne a kód alapján, hogy ki lépett így be. Ezáltal lenne hiteles a rendszer.
Hogy tetszik? Más kérdés ez mennyibe kerülne? Program kifejlesztése, 10 millió adathordozó legyártása, karbantartása a páciensek és az egészségügyi személyzet betanítása...
Üdv.

Dr.laikus PhD 2011.12.31. 14:38:16

@zsikuci81:

Ez nem nyegleség, hanem tudatlanság.
Én is azt láttam, hogy írás gépbe, más telepen végzett vizsgálat kikeresése gépből amit én nem kaptam még meg.
Kezelések előtt - tudja paranoiás vagyok jelszóval - mindent átnézett és átszámolt a kezelő orvosom.

Én azt hittem joggal gondolom, hogy ne kelljen már a kötetnyi cuccost cipelni, hiszen elég volt akkor magamat, de a program annyira nehézkes, a névre keresve nem nyílik fel semmi, szakirányonként kell keresgélni.
A legfontosabb, mindenki számára fontos információ sem. A gyógyszerek, az érzékenység sem ami fontos lenne.

Azóta már tudom mi a fontos, azért az már csak füzetnyi.

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.31. 14:38:19

@marand22: ismerem a helyzetet, volt "szerencsém" közömnek lenni a bkv-s pályázathoz...

Dr.laikus PhD 2011.12.31. 14:40:11

@vaki78:

A banki rendszerek nem átjárhatóak.
Adatokat kérnek és kapnak.

Dr.laikus PhD 2011.12.31. 14:44:15

@Babette_:

A saját adataid annak adod akinek akarod.
A manónak szerintem nincs köze hozzá.

Mit gondolsz? Te tanulsz jogot.

A Tyne folyó déli partja 2011.12.31. 14:53:21

@zsázsika: pont ezt akartam mondani. szerencsére nem nagyon kell orvoshoz mennem, de másoktól hallottam, milyen itt az orvosi ellátás. először is, orvoshoz el se jutsz, mindent a nővér csinál, ha komolyabb bajod van, úgy kell könyörögni, hogy orvos is lásson. kollégám hónapok óta köhög, krákog, rossz hallgatni, elment orvoshoz, közölték vele, majd elmúlik. hónapok óta van neki,nem csak egy kis nátha. volt kolléganőm órákat várt, aztán elküldték sürgősre. fogamzásgátló felírása úgy történik, hogy akkor ugyan lát orvos, de ezt úgy kell elképzelni, hogy elbeszélgetés van, vizsgálat az égvilágon semmi. műtétekre meg igen, hónapokat, ha nem éveket kell várni.
amúgy meg, itt se sok angol orvos van, innen meg Németországba mennek.

zsikuci81 2011.12.31. 15:00:13

@Dr.laikus PhD:
Van, akinel nyegleseg. Tudatlansag annal, aki legkozelebb valtoztat rajta. Nekem csak az a gondom, mikor a sokadik beteg sem hoz dokumentatiot es mindig a sotetben tapogatozunk. Sok beteg csak hatradol es varja, hogy mindent megoldjanak helyette, de semmi segitseget nem ad. O passziv, de en szuper, kifogastalan munkat vegezzek, mikozben nem kapom meg a szukseges infokat.
Egyebkent az orvossal is igy van mas teruleten. Nekem is tanulnom kell. Egy banki hitelszerzodesnel hiaba mondom x ev mulva, hogy en nem ertem a jogi szoveget, ha mar korabban alairtam. Senkit sem erdekel es jogosan. Miert nem kerdeztem es miert nem olvastam utana? Peldaul.
Ez itt a gond Magyarorszagon, az emberek fele az elozo rendszerben el, ahol mindent a szankba kaptunk. Sajnos mostmar az ellenkezoje van, fel kell ebredni!

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.31. 15:00:35

@Dr.laikus PhD:
így van. de egy központi rendszerben sokkal izgalmasabb a dolog. gondolj csak a banki rendszerekre, és ott csak pénzről van szó.
amúgy a kérdés megítélése elég zavaros:
anno megszüntették a személyi számot, hogy ne lehessen összekötni a különböző adatbázisokat-ma mindenhol másként van a nyilvántartás, és közben mindenki azon próbálkozik, hogyan lehetne központi adatbázist építeni, hol a taj számot, hol az adóazonosítót használják erre. miközben tök mindegy, van-e személyi számod: 3 adatot mindenki nyilvántart legalább, ez pedig nagyon nagy valószínűséggel pontosan azonosít be téged, de legalább az adatok pontosságának nagy a hibalehetősége (éveket küzdtem a bankban, hogy pl az ügyfelek nevét képesek legyenek az ügyintézők pontosan beírni, hogy ne legyenek dupla rekordok, csak mert jucika azt írta, hogy kovács b.jános, marika meg hogy kovács b. jános)

de az manó a gugli autót is elküldte, és volt még pár ilyen hülye döntése.

én egyébként (bár sok éve találkozom rendszeresen az adatvédelemmel) nem értem, kinek mi a baja vele. bármikor, bárkiről , bármit meg lehet tudni, csak akarni kell. egy-egy központi adatbázis csak segítene az esetek nagy többségében.
a hálózat csapdájában egy jó film, azzal szoktak példálózni, de egyrészt annak kicsi a valószínűsége. ha meg van valószínűsége, akkor most is meg lehet csinálni bármikor.

qbr 2011.12.31. 15:01:21

A háziorvos már ráláthat az ügyfélkapun tárolt EÜ adatokra, amelyek gyakorlatilag valamennyi, az OEP-nél elszámolt (tehát támogatott) tételt jelentik: azaz a legtöbb diagnosztikus és terápiás beavatkozást, illetve a gyógyszerkiváltások túlnyomó többségét (kivéve néhány gyógyszert, amelyre nincs támogatás)

Ráadásul most módosítottak az eddigi szabályokon: míg korábban a beteggel alá kellett íratni egy beleegyező nyilatkozatot, hogy a háziorvos megnézhesse ezeket az adatokat, ha jól tudom, 2012-től már alapesetben megnézhetőek lesznek az adatok, és csak akkor kell papírt kitölteni, ha a beteg kifejezetten elutasítja ezt.

Első lépésként annyit már most meg lehetne tenni, hogy a háziorvos jogosultságát kiterjesztik a szakrendelőkben és kórházakban dolgozó orvosokra - első körben még úgy is könnyíthetne a munkán, ha ott alá kellene íratni ezt a beleegyező nyilatkozatot.

Dr.laikus PhD 2011.12.31. 15:13:00

@Babette_:

Ugyanakkor bírósági végrehajtó - feltételek mellett - de hozzáfér a lakcímadatomhoz, a banki számlaszámomhoz és annak a mozgásához, ingatlannyilvántartáshoz (ahhoz más is),
Az adószámom alapján végig tudja követni a vállalkozásaim mozgását, bevallását, forgalmi és piaci értékét.

Azt, hogy én kinek mit engedek meg, ettől fogva szerintem már csak kis lépés az érdekeim érvényesítéséhez. (mármint az adataim átadásához arra érdemes doktornak)

Jó szerintem Isolde ötlete. A legolcsóbb és a legkézenfekvőbb megoldás.

ezanicknemfoglaltugye 2011.12.31. 15:35:18

@qbr: Az ügyfélkapun a vizsgálatok eredményét nem látom, csak azt, hogy megtörtént. A háziorvos látja az eredményt is, vagy ő is csak ennyit?

angyalföldi partizán 2011.12.31. 15:39:23

még nem olvastam a kommenteket,csak a posztot,de Verne jobban írt.

belaneni 2011.12.31. 16:24:09

Kedves posztoló! Őszinte részvétem, én teljesen megértelek. Én csak majdnem vesztettem el így a barátomat, az orvosok szerint csoda, hogy túlélte. Neki akkor kezdődött az 1-es típusú cukorbetegsége. A háziorvos azt mondta, influenzás. Az éjszakai ügyeletesek (hosszas könyörgésre jöttek csak ki) rákérdeztek az alkoholra, mondtam, hogy napokkal ezelőtt ivott utoljára. Ennek ellenére egymás között megbeszélték, hogy "piás", beadtak neki egy nyugtatóinjekciót, rászóltak, hogy mit zihál (!) és persze, hogy fáj a gyomra, majd elmentek azzal, hogy sokba fog ez kerülni nekünk. Másnap a mentősök jobbra-balra forgatták, nézegették, addigra már nem volt magánál. Végül eszükbe jutott megmérni a cukrát, szerencsére ők le tudták olvasni, hogy "mérhetetlenül magas". Szép komótosan levitték a mentőbe, pedig gyakorlatilag nem volt eszméleténél. A mentőben, ami sziréna nélkül, normál tempóban vitt be minket a kórházba, vidáman nyugtatgattak, hogy nem lesz semmi baj, meggyógyul, csak cukorbeteg. A kórházban odatolták az ügyeletes orvos elé (már este volt), aki csak annyit mondott: Az intenzívre. Most! Reggel elküldtek, hogy még semmit nem tudnak mondani. Délben már azt mondták, meg fog maradni, bár még kómában van. Vérátömlesztést is kapott, mert vért hányt. Három nap múlva szerencsére kijött a kómából. Utána meg kellett tanulnia cukorbetegséggel élni. Én pedig megtanultam megmérni a vércukrát, méghozzá digitális mérővel, ami nem csak annyit mond, hogy HI. Ez azért fontos dolog. A kórházban egyébként először engem vontak felelősségre, de elmondtam a teljes történetet. Elkérték a papírt, amit az éjszakai ügyelettől kaptam, az orvos nagyon dühösnek tűnt. Remélem rendesen kiosztotta az éjszakai ügyeletet.

zsikuci81 2011.12.31. 16:50:04

Ujraolvastam a posztot, a doktorno latogatasai kozott egy ora telt el. Hat lehet, hogy a korhazban sem lehetett volna szegenyt megmenteni... Vajon halala elott ket nappal voltak mar magasabb vercukorertekei? Ezt jo lenne tudni.

Mercel 2011.12.31. 17:10:05

Hello!

A posztolónak részvétem.
Erre nem lehet mit mondani.

A kommenteket inkább el sem olvasom, gondolom a szokásos megy, a sok nem egészségügyben dolgozó nem a mundér becsületét védő ... "emberrel".

Bye

"Frigyes"

qbr 2011.12.31. 17:46:48

@ezanicknemfoglaltugye: sajnos õ is csak ennyit, mert az oepnél csak ezek az adatok vannak. nem egy regiszter, de a semminél több

salamander 2011.12.31. 18:10:42

Kedves Gyászoló!

Én nem (csak) index blogon hirdetném világgá fájdalmamat, hanem igénybe kellene venni a jogi lehetőségeket is.

Össze kell szedni minden bizonyítékot és elmenni egy jó erős precíz ügyvédhez.

Ha szükségesnek ítéli meg összeszedni orvosszakértői véleményeket ha lehet - a leletek alapján - külföldi pl.: Svájci laboratóriummal - és egy szépen felépített per csodákat művelhet.

1. helyre teszi az ilyen orvosok viselkedését (sajnos sem az etikai bizottság sem a orvosszakértő nem marasztalja őket el - ezért javaslom a külföldi laboratórium igénybevételét.)
2. Önnek is megnyugvást hozhat, hiszen a vizsgálat során kiderülhet a bűnös mellet a felelősség és a körülmények zárt logikai láncolata mely pontosan bemutatja ki hol hibázott.

Ez a legjobb gyógyír - a panasz mellett... vagyis ha tudjuk mi mindent megtettünk szerettünkért. Ha valaki hibázott, azt felelősségre vonják, s az erkölcsi mellett akár anyagi kárpótlást kérhetünk mindezért.

***

karcsibácsi 2011.12.31. 18:20:39

@pixie1: Nem vagyok tévedhetetlen, de amit leírtam, azt nehéz lenne cáfolni: Az EST-t követő vérzés a beavatkozás kockázati körébe tartozó nem kívánatos esemény. Nem hiba, pláne nem műhiba.
Maga viszont tévedhetetlennek gondolja magát a nyóc elemijével. Mi a maga foglalkozása?? Lefogadom, valami ingyenélő, naphosszat a körmét reszelgető irodakukac, aki semmi hasznot nem hajt a társadalomnak, itt meg okoskodik , mintha ő sz@rta volna a spanyolviaszkot. Amúgy én csak a betegeket tologatom ide-oda, de az is százszor hasznosab és fontosabb mint a maga "munkája".

tizennegy 2011.12.31. 18:23:02

Nem tudom miért nem elég egyértelmű, hogy havi nettó nyolcvanért ez jár, nem hozzáértő doktor és a leszarom hozzáállás. Nem kell itt a doktort hibáztatni, ennyiért én se tudnám szívből-lélekből csinálni.

Ez úgy nem működik, hogy egész életükben simán kizsákmányolják őket, aztán amikor meg baj van, akkor meg hirtelen elvárják tőlük, hogy szívvel-lélekkel végezzék a munkájukat. Ne a doktornőt hibáztassa, hanem azokat az embereket, akik a saját zsebükbe tömködik mások pénzét, ahelyett, hogy az a pénz eljutna pl. az egészségügybe. Ők a hibásak azért, mert ilyen a színvonal az egészségügyben.

Ja, és azzal hogy a doktornőt beperlik, megbüntetik, csak annyira jutnak hogy még kevesebben lesznek a szakmában, aztán hogyha majd egyáltalán nem lesz majd mentős, aki kijön, akkor majd el lehet gondolkozni, hogy megéri-e egy olyan rendszert fenntartani, amiben pénz meg a kizsákmányolás az úr...

Mindennek megvan az ára, a pénzt, amiből a gazdagok luxusát fizetjük, sajnos máshonnan kell elvenni, na itt van az eredménye.

Asztalos Gábor 2011.12.31. 18:35:25

"Én más szakmát űzök, joggal foglalkozom, nem függnek tőlem direkte életek, de én nem engedem meg magamnak, hogy hibázzak. Maguk se tegyék! Ennyire egyszerű!"

Ha az orvosok is úgy dolgoznának, mint a jogászok, kihalt volna az emberiség.

Tehetünk minden rezidens mellé szakorvost, de jelenleg még egyedül dolgozva sincs elég ember, hát még párban.

Ha így megy tovább, aki gazdag annak lesz magánorvosa, aki meg nem az várhat a mentőre vagy a kórházban.

Asztalos Gábor 2011.12.31. 18:40:09

"
1. helyre teszi az ilyen orvosok viselkedését (sajnos sem az etikai bizottság sem a orvosszakértő nem marasztalja őket el - ezért javaslom a külföldi laboratórium igénybevételét.) "

Valóban helyre teszi majd.
Ilyen után hülyék lesznek szar fizetésért felelősségteljes munkát végezni. Elmennek majd valamilyen multihoz szellemi munkakörbe 2x annyiért vagy mennek külföldre.

pixie1 2011.12.31. 19:35:11

@karcsibácsi:
Értem. Én viszont "ne személyeskedjek." :)
Nem süllyedek az ön szintjére, szép napot.

irutavé 2011.12.31. 20:50:33

@gnme: EZ igen!Gratulálok!Ez egy okos,értelmes hozzászólás !Csak úgy halkan kérdezem:Tudod milyen betegség a diabétesz?

zsikuci81 2011.12.31. 21:40:40

@irutavé:
nem tudja szegeny, ezert nem is erdemes a hozzaszolasara figyelni.
Az ilyenek miatt sokszor nincs itt epito jellegu beszelgetes. Pedig annak lenne ertelme, nem az eszetlen sardobalasnak. De hadd menjen csak ez is magyar modra!

gnme 2011.12.31. 21:42:47

@irutavé: ilyet olyannak el ne mondj, aki engem valóban ismer

kiröhög.

karcsibácsi 2011.12.31. 22:31:16

@gnme: Én ismerlek. Kiröhöglek.

SusanneF 2012.01.01. 08:19:11

@belaneni: Örülök,hogy nálatok jól alakultak a történések-mégha nem is állt mindenki helyzetének magaslatán..:(

EmpatiaTolerancia 2012.01.01. 08:45:09

Aki kutakodni tud az iwiw-en, annak meg van (lett volna) a képessége és lehetősége a neten utána nézni a Szerelme krónikus betegségének is:
kialakulás; szokásos gyógyszerek; adagolás, illetve a testre szabott orvosi előírás betartásának fontossága; az extrém, aggodalomra és gyors orvosi kontaktusra okot adó jelek; a létező idő faktor nagyon magas vagy alacsony érték esetén; a házilag alkalmazható diagnosztikai eszköz legalább elméleti ismerete; stb.

Ennyit még egy nem szeretett kolléga is megérdemel tőlünk, ha tudunk a betegségéről.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.01.01. 12:49:55

@salamander: etikai bizottság? milyen etikai vétséget is követett el? egy szakmai hibát követett el, amiért ráadásul nem is teljes mértékben felelős mert amíg nem szakorvos korlátolt a felelőssége. egy halott meg milyen svájci laborokba tud vért küldeni. ne légy nevetséges a vércukorszint mérése az a legegyszerűbb laborban is nemzetközi standardoknak megfelelő. a per meg már el van indulva, olvasd el az utolsó mondatot

A Tyne folyó déli partja 2012.01.01. 16:43:44

@énvokaz: igen,ezt nem ismerte a doktornő. se a posztoló, se a szerelme. nehéz? tudsz olvasni?

salamander 2012.01.01. 20:13:35

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Rendben, legközelebb figyelmesebb leszek. :) ** Ez valóban nem a szakterületem. **

A per kapcsán azért mindenképpen gratulálok!

BUÉK

Duygu 2012.01.02. 00:47:02

@belaneni: Ha kapkodtak volna a mentők, attól meggyógyult volna? Az élet nem egyenlő a filmekkel (pl. Vészhelyzet).

Duygu 2012.01.02. 00:54:16

@homburg: "Ez azt jelenti, hogy mentőszállítást -azt, hogy milyen kocsit (ohne, eset, rohamkocsi, illetve azonnali, vagy 1 órán belüli)"

Pontosítanék: "ohne" az ONE (orvos nélküli egység). Jelenleg helyette "mentőgépkocsi" van, a mentési utalványon is ez szerepel. Az OMSZ azonnali és 2 órán belüli szállítást végez.

ciccmicc 2012.01.02. 13:31:03

Itt nem egy egyszerű félrediagnosztizálásról, hanem hibák sorozatáról van szó (amiből az utolsó ez: "Volt még egy érdekes dolog: amikor a doktornő mentőt hívott. Azt mondta: dr.......... vagyok, és kérek egy kocsit. Erre a gépkocsivezető rákiabált, már dühösen, hogy "ne kocsit kérj, esetkocsit kérj!" - tehát nagyjából még erre is képtelen volt ez a botrányosan felkészületlen doktornő.")Ha valaki orvos létére ennyire tudatlan/tájékozatlan, legalább annyi esze legyen, hogy segítséget kér (csak egy telefonjába került volna a kórháznak/menktőknek). Szerintem a legtöbb páciens ezt az arroganciát kifogásolja az orvosokban. És szerintem az iwiw-es adatlapon álló megjegyzés egyáltalán nem lényegtelen az eset szempontjából. Többen írták, hogy a kérdéses hölgy okos, lelkiismeretes orvos. Én ezt nem tartom valószínűnek az iwiwes kiírás szempontjából. Nem szeretném, ha engem ilyen mentalitású orvos kezelne.

homburg 2012.01.02. 15:55:33

@Duygu: Anno 1998-2004 környékén volt még az utalványon 1 órán belüli szállítás lehetőség és vonultunk is így. (Lehet, hogy már nincs, azóta változhatott 2 órásra.) Ez volt az esély, hogy ne kelljen az irányítónak azonnal a roham, vagy az esetet küldeni, ha mondjuk tömegesnél voltak kint, de amíg egy kocsit odavezényelt az orvos a helyszínen obszerválhatta a beteget.
ohne-one kocsi. Ha jól emlékszem a mentőtiszt, vagy orvos nélküli, de szakápolóval ellátott kocsit jelentette. Olyan "tapasztalt" ápló dolgozott rajta aki használhatott néhány intravénás gyógyszert, valamivel mindig jobban felszerelt volt a többi "szállító egységnél", de nem érte el az eset, vagy rohamkocsi feltételeit sem személyi, (csak 2 ember volt rajta és az ápoló volt a tapasztalt) sem tárgyi feltételeit (nem volt lélegeztetőgép stb.) Az ONE, vagy ohne nálam helyi zsargon ohne, mint németül "nélkül", azaz tiszt/orvos nélkül.
Üdv.

L0mpos 2012.01.02. 17:02:37

Számomra a poszt írójának viselkedése a bicskanyitogató. Teljes együttérzésem, és mélységes düh ha ilyen orvosok praktizálhatnak... DE! Haldokló rokonom mellett nem azon fogok agyalni, hogy a korábban kitöltött ambulánsnaplót hogyan rejtsem el az orvos elől, még ha esetleg tévesen kezelte is. Emellett 30 éve cukorbeteg párjának állapotát még laikusként is tudnia kellene értelmezni, ha más nem akkor a rutin miatt. Esetleg ő maga is érezhetne némi bűntudatot. Harmadrészt ez a fajta uszítás: "No, harcos orvostársak, rajta! Védjétek meg! Épp mostanában emel vádat ellene az ügyész."
Ezt már nem is kommentálnám. Veregesse magát vállon egészen nyugodtan a tisztelt ügyvédnő, jól megmondta.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.01.02. 21:40:11

@ciccmicc: mondjuk arra is gondolhatnál, hogy ha egy olyan kocsi melyen orvos van (ritkaság) nem tud megbirkózni egy feladattal akkor az azon lévő orvos csak egy nála felkészültebb egységet hívhat (ROKO) ez egyesek számára magától érthetődő. az iwiwre írt kijelentésekből meg következtetést levonni ... inkább nem is minősítem

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.01.02. 21:41:51

@Duygu: én azt hittem arra írja, hogy ohne, hogy nélkül, a németből átvéve de lehet tévedek

ciccmicc 2012.01.02. 22:00:45

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Szóval: arra céloztam, hogy rég rossz, hogy az orvosnak fogalma se volt, hogy milyen kocsit kell hívni, nyilvánvalóan csak a sofőr hozzáértésének és lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem halmozott még több hibát hibára.
Inkább ne is minősítsd, nyilvánvalóan másképp gondolkodunk erről. Feltételezem, te sem írsz ki ilyeneket az adatlapodra, mert ellentétben az említett orvossal, te komolyan veszed a munkád.

EmpatiaTolerancia 2012.01.03. 06:28:48

@L0mpos: Ugyanazt fogalmaztuk meg, csak más stílusban. Nickem-tol eltérően nem érzek empátiát, és nem vagyok toleráns. Főként, hogy újra olvasva a beírást megakadt a szemem a második bekezdésen:

"Én más szakmát űzök, joggal foglalkozom, nem függnek tőlem direkte életek, de én nem engedem meg magamnak, hogy hibázzak."

Pedig hibázott, méghozzá nagyot, és bizony élet függött tőle: tudott arról, hogy az életmentő gyógyszer nem került beadásra, még sem tett semmit, illetve hagyta egy teljes éjszakán át orvosi segítség nélkül szenvedni a beteget ("egész éjjel szörnyen sűrűn, zihálva vette a levegőt, időnként hányt") - ezek a tünetek önmagukban akár egy infarktus jelei is lehettek (volna).

Remélem a bíróság vizsgálni fogja a pánikoló/leblokkoló/akkor és ott tudatlan orvos felelősségén kívül azt is, hogy mind az elhunyt, mind a társa milyen mértékben járult hozzá a tragikus végkifejlethez.

énvokaz 2012.01.03. 08:43:21

Hiába a részvét nyilvánitások , orvosi és jogi szakmai ecsetelések , a lényeg az hogy a jelen esetben mind a négy ember felelős volt szerencsétlen nő halálában . 1. az elhunyt 2. a " szerelme " 3. az orvos 4. a sofőr . Ez a sorrend a felelősségben . Mivel én " csak " egy ember vagyok én kizárólag emberileg nézem a dolgot . Ne felejtsétek , hogy hozzáértésben is igy következnek ! Egy cukorbeteg ha magánál van sajnos senkitől nem várhatja , hogy jobban értsen az ő bajához , ezt neki kell tudnia . Nem kórházban feküdt eszméletlenül , hanem otthon " elkezelte " önmagát már előző nap . A " szerelme " pedig végig asszisztálta mindezt ! Még a közelben sem volt orvos amikor ők már hatalmasakat hibáztak annak ellenére , hogy tudták milyen veszély fenyegeti őket ! Emberileg mindenképp a halott hölgy " szerelme " a legnagyobb hibás , ha lelkiismereti problémája van , ne kenje másra , ha nincs akkor meg ne beszéljen szerelemről !!

énvokaz 2012.01.03. 08:45:40

@énvokaz: nem kell ezt továbbragozni , vállalni kell a hibákat !

L0mpos 2012.01.03. 11:29:14

@EmpatiaTolerancia: elnézést, nem plagizáni akartam, csak nem olvastam el a rengeteg hozzászólást mielőtt első felindulásból kommenteltem.

@énvokaz: nos, igen. többen is felelősek, bár azt nem igazán értem a sofőrt miért is lehetne hibáztatni. ami azonban egyértelmű, hogy ha elmarasztaló ítélet születik majd az ügyben, akkor az csak és kizárólag az orvost fogja büntetni. véletlenül sem a mélyen tisztelt ügyvédnőt aki nem csak türelmesen végignézte a "szerelme" haláltusáját, de még az ambulánslapot is elrejtette az orvos elől.
tényleg szégyellje össze magát.

EmpatiaTolerancia 2012.01.03. 15:57:50

@L0mpos: Nem plagizálásra gondoltam amikor a hasonló megfogalmazást említettem, hanem arra, hogy végre rajtam kívül más fejében
is megfordult a beteg és partnere erőteljes felelőssége. Régen nem szóltam hozzá a bloghoz, de most muszáj volt billentyűzetet ragadnom.

@énvokaz: A sofőr nem hibáztatható semmiért, de a többiről hasonlóan vélekedem.

énvokaz 2012.01.03. 17:12:54

@EmpatiaTolerancia: amúgy az egész eset sántít , olyanokat ír , hogy ivott a toron , meg evett , meg ilyenek .... egy cukorbetegnek az első : mérni a cukorszintet ! mérő volt , tesztcsík volt , a többi már részletkérdés . kezdem azt hinni , hogy az egész csak fikció ! Amúgy ha elolvastad az esetet , otthagyták a beteget !!!! A sofőr is hibás , nem érdekel ilyenkor mi a dolga , emberileg hibás ! Otthagyott egy bajban lévő embert ! Engem a szakmai rangsorok nem érdekelnek !

énvokaz 2012.01.03. 17:14:21

Azzal birkózzanak meg azok akik féltik az állásukat !

Oszteopata 2012.01.03. 21:30:02

Háziorvosi ügyeletben sajnos gyakran rutintalan, szakvizsga nélküli, vagy más szakmában tevékenykedő orvosokat is beosztanak. Általában azért, mert az idősebb és tapasztaltabb háziorvosok közül sokan inkább pihenni szertnének éjszaka. A kezdők pedig szeretnének egy kis mellékest.Tudok egy olyan esetről, amikor egy kisváros ügyeletére hétvégenként egy budapesti fiatal kórboncnok (orvos)járt ki. Megjött a reggeli gyorssal, visszament másnap reggel. A hozzátartozóknak ezért is nagyon észnél kell lenni és
ha baj van nem várni órákig, nem tanácsot kérni a szomszédtól, vagy felhívni a Los-Angelesi nagynénit, hanem mentőt kell hívni. Pontos adatokat mondani, pontosan és röviden elmondani, mi az amit éppen most tapasztal, és mit tud az előzményekről.Nem szabad hagyni, hogy lerázzák az embert. Sokszor azért küldenek háziorvosi ügyeletest, mert az elmondottak alapján arra következtetnek, hogy csak valami banális vagy pszichés ok miatt hívják őket. Az ügyeletes lenne arra hivatott, hogy pontosítsa a diagnózist, és megkezdje a terápiát. A fiatal és tapasztalatlan ügyeleteseket gyakran presszionálják a kórházi orvosok, hogy lehetőleg NE küldjenek be hozzájuk beteget. ( mert tele vannak, mert kifogytak a keretből vagy csak azért, mert.)

énvokaz 2012.01.03. 22:16:54

@Oszteopata: a kutyát nem érdekli , ha bajban van valamelyik szerettem , hogy mi van az orvosi háttérben , rendszerben ! el kell érni bármi módon hogy kijöjjenek , eddig életemben kétszer hívtam mentőt és elértem , hogy mentő jött ki ! egy kis rafinéria kell , semmi több , rábízom mindenki képzeletére , hogyan éri el ! majd mindjárt azon fogok elmélkedni közben , hogy van - e hely a kórházakban , sürgősségin , stb ....

Nancsi 2012.02.21. 21:20:51

"Ezek után odanyújtottam a saját cukormérőnket is, azzal is megmérték, az is ezt írta ki: HI."

Read The Fucking Manual waze, oszt legközelebb nem halsz meg.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása