Meghalt a szerelmem

2011.12.30. 11:29

Nem egyedi a történetem, tudom. De attól még mélységesen szomorú, mi több, tragikus.Az év elején történt meg velem, s a Szerelmemmel a saját otthonunkban. A Szerelmem meghalt. Akkor, év elején. Nem kellett volna így történnie.

 



Most úgy nagyjából elképzelem a sok - saját szakmai tudásában is bizonytalan, ám nagyszájú - rezidenst, ahogy itt elkezd majd fújjolni, és kételkedni, és hibáztatni mindent és mindenkit, az orvoson, az egészségügyön kívül, szinte előre védve a saját mundért. De e helyt javaslom mindannyiuknak, hogy inkább okuljanak. Tanuljanak és gyakoroljanak. Ne élő embereken gyakoroljanak. A hat év egyetem éppen megfelelő arra, hogy gyakoroljanak, és TÖKÉLETESEN megtanulják a szakmájukat. Ezek után még pár évig szakmai segítő mellett dolgozhatnak. Kontroll alatt. Ha elbizonytalanodnak, kérdezhetnek idősebb, tapasztalt szakembert. Ha kérdeznek........ de hát muszáj kérdezniük, hisz rajtuk életek múlnak!


Én más szakmát űzök, joggal foglalkozom, nem függnek tőlem direkte életek, de én nem engedem meg magamnak, hogy hibázzak. Maguk se tegyék! Ennyire egyszerű!

Álljon itt a tanulságos történetem:

Reggel felhívtam a mentőket, mivel az élettársam egész éjjel szörnyen sűrűn, zihálva vette a levegőt, időnként hányt, előző nap délelőtt kezdett hányni, és már azóta nem adta be magának az inzulinját (I. típusú diabetheszes), mert attól félt, akkor ennie kell, s újra hányni fog. Az azelőtti napon evett is, inzulint is adott magának, ahogyan azt kellett. Harminc éve cukorbeteg, aki odafigyel a cukrára.

Ezt mind elmondtam a mentősöknek is, akik azonban a háziorvosi ügyelethez irányítottak, akiknek szintén elmondtam mindezt.

Jó sokára kiérkezett egy idős gépkocsivezetővel egy rendkívül fiatal doktornő, ismét megkérdezte az előzményeket, én elmondtam, és akkor végre ránézett az élettársamra. Azonnal rá is kiabált (!), hogy "miért így veszi a levegőt???!!" - mire ő nem tudott mit felelni, én pedig mondtam, hogy hát ezért hívtam ki őket. Kérdezte a doktornő, mi történt előtte? Mondtam, hogy kapott egy fertőzést, a lánya meg volt fázva, ő két napja lázas volt már, ezen kívül meghalt pár hete az édesanyja, két napja volt a tor. A doktornő megkérdezte, ivott-e alkoholt, mondtam, hogy a toron ivott. Másnap már nem.

Erre megint rákiabált, hogy miért így veszi a levegőt, mert szegénykém ugyanolyan szörnyű sebesen, zihálva vette a levegőt, szinte majd' megfulladt. A gépkocsivezető idős férfinek szólt a doktornő, hogy tegyen egy zacskót az élettársam szája elé, én felszólításukra hoztam egyet, de szegénykém elutasította. Ezek után a doktornő megint rákiabált, és még a gépkocsivezető is (egyáltalán nem is értem, hogy ő milyen alapon tesz ilyent???), és azt mondta a doktornő, hogy ez fokozott gyászreakció. A cukrával nem is foglalkozott, azt mondta, ad neki nyugtató injekciót. ÉN kérdeztem meg, nem mérik meg a cukrát???? Akkor azt mondta, de. Megmérték. Először a saját mérőjükkel. A mérő kiírta: HI. A doktornő közölte, a mérő nem jó. Hibát jelez. Sajnos nem értettem én sem, mit jelenthet a HI. Sosem volt még ilyen. Ezek után odanyújtottam a saját cukormérőnket is, azzal is megmérték, az is ezt írta ki: HI. A doktornő azt mondta: eza mérő is rossz. Ezek után szólt, vigyek be cukrot és vizet. Pakoljak egy pohár vízbe négy-öt evőkanál kristálycukrot és keverjem fel jól. A gépkocsivezető buzdított, "pakolja meg jól". Megpakoltam.

Megitatták szegénykémmel. Közben a doktornő megint rászólt a légzése miatt, ő pedig annyit tudott még felelni: "nehogymár pszichés".

Mindeközben a doktornő még lebonyolított egy jó hosszú telefonbeszélgetést a László Kórházzal valami beteg gyermek ügyében, közben ügyet sem vetve arra, hogy az élettársam állapota egy fikarcnyit sem javult, annak ellenére, hogy már nyugtatót, vérnyomáscsökkentőt is kapott, meg rengeteg cukrot.

Aztán közölte, hogy elmennek, majd délután vigyem őt háziorvoshoz.

Elmentek. Az élettársam állapota iszonyatos sebességgel, katasztrofálisan leromlott. Már látás-zavarai voltak, kereste a fényt, kérte a fényt, összevissza beszélt, aztán már teljesen összefüggéstelenük, majd szinte nem volt tudatánál. Azonnal hívtam őket.

Jöttek kb. félóra múlva, a doktornő rettentő riadt volt. Egy fiatal gépkocsivezető jött most vele, aki az újabb cukorszintméréskor, amikor a doktornő azt mondta az ismételten HI jelzésre, hogy hát ez megint rossz, rákiabált: ez nem rossz! ez magas! Aztán megmutatta a doktornőnek (a gépkocsivezető!!!!), hogy a tesztcsíkdoboz oldalán is mérhető - színskála alapján a cukorszint, és mutatta neki és mondta, hogy "látod? ez 33 felett van, már nem méri a skála sem"

Ekkor a doktornő azonnal kérte tőlem az előző ambulánsnapló példányt, de én nem találtam, majd mikor hirtelen rájöttem, hogy ez eléggé gáz, körbenéztem, s megtalálva azt átadtam a fiamnak titokban, hogy tegye el. Azon volt rögzítve ugyanis, hogy cukorszirupot adott az élettársamnak egy órával azelőtt. Ezek után azt mondta, riadtan rám nézve, hogy "nem lett volna szabad cukrot adni neki" meg hogy "szegényke" - mert látta, hogy milyen iszonyatos következményekkel járt, amit művelt. Én mondtam neki, hogy "de hát maga adott neki cukrot!" - erre már nem szólt semmit, infúziót kezdett bekötni, hogy higítsa a vérét, de úgy hiszem, ekkor már késő volt.

Lement két infúzió, én tartottam a tasakot, a doktornő ezalatt az idő alatt állította ki az újabb ambulánsnaplót, közben többször kérte tőlem az előzőt, hogy adjam oda, de nem tettem meg. Úgy írtam alá az újabb naplót, hogy félig álltam, kezemben az infúziós tasakkal, a térdemre tette, el sem tudtam olvasni, hát már iszonyatosan rettegtem, mi lesz. Az élettársam könyörgött vízért (ahogy reggel jeleztem is a doktornőnek, hogy mérhetetlen mennyiségű vizet iszik!), és nem engedték, hoyg igyon, pedig már az ujját szopta, de azt megengedték, hogy bevigyek egy törülközőt neki vizesen, amit szopogathat.

Volt még egy érdekes dolog: amikor a doktornő mentőt hívott. Azt mondta: dr.......... vagyok, és kérek egy kocsit. Erre a gépkocsivezető rákiabált, már dühösen, hogy "ne kocsit kérj, esetkocsit kérj!" - tehát nagyjából még erre is képtelen volt ez a botrányosan felkészületlen doktornő.

Kiérkeztek a mentők, a doktornő beszélt a mentős doktornővel, és elsöpört, mintha ott sem lett volna, köszönés nélkül. (Mellesleg az iwiwen akkoriban még kinn volt a regisztrációja, az "ezt csinálom, amikor dolgozom" résznél ez állt az adatlapján: "arra gondolok, mit fogok csinálni, amikor nem dolgozom". Nos, gratulálok. Ez látszott.)

A mentők hamar kocsira rakták az élettársamat, de sajnos azt kellett tapasztalnom, hogy nem a kórházba viszik, hanem a ház előtt időznek. Sokáig. A kocsi fel-alá járt. Akkor már tudtam, hogy nagyon nagy baj van. A mentős doktornő bejött, és közölte, hogy újraélesztik. 45 percig küzdöttek, közben egy rohamkocsi is érkezett segítségként. A mentősök mindent megtettek. Mindent. Nem sikerült.

Így halt meg a Szerelmem. Így maradtam egyedül boldogtalanul. Egy olyan "orvos" miatt, aki a cukorbetegség szélsőségeinek elemi tüneteivel nem volt tisztában. És nem is nagyon érdekelte.

No, harcos orvostársak, rajta! Védjétek meg! Épp mostanában emel vádat ellene az ügyész.

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bikli néni 2011.12.30. 12:34:40

Részvétem a párod miatt.
Nem vagyok orvos, a cukorbetegségről meg nem sokat tudok, de hogy cukros vizet itattak egy diabéteszessel, erre még én is rákérdeztem volna... nem akarok hülyeséget mondani, de én úgy tudom, hogy a cukorbetegeknek pont, hogy tilos cukros dolgokat fogyasztani (vagy csak nagyon keveset).
A "HI" meg elég nyilvánvaló, hogy a "high" - magas szóra utalt, nem pedig a "hibára", ilyet egy orvosi műszer hol ír már ki? Ha nem sikerül valamit mérni, akkor nem az "error" valamilyen rövidítését írja ki? (Ugyanígy a "LO" pedig a low - alacsonyra utalna)
Az ambuláns napló eltüntetése nekem sántít. Annak csak egy másolati példánya van a betegnél, az eredetinek nyilván nyoma marad valahol az ügyeleti nyilvántartásban, miért kérte volna vissza a doktornő?
Ezen kívül, ha az én párom lenne évtizedek óta cukorbeteg (vagy bármilyen betegséggel élő), a minimum az lenne, hogy egy kicsit legalább tisztában lennék a betegsége természetével, illetve hogy mivel lehet segíteni házilag az állapotán, mi az, ami tilos, hogy működik a vércukorszint-mérő. Ezeknek az információknak az ismeretét viszont elvárnám ugyanúgy minden orvostól is, illetve magától a betegtől is.
(Nem tudom, a cukorbetegségben az alkohol mennyire ellenjavallt, de gyanítom, hogy az, akkor a minimum, hogy a halotti toron sem alkoholizálok.)

SvenH. (törölt) 2011.12.30. 12:37:58

mi van mar a poszt maga egy nagy trollkodas?

Frankeistein 2011.12.30. 12:59:33

@Bikli néni:
teljesen igazad van, és ez nem bántás a posztolónak, de én is érzem, hogy kissé felkészületlenül áll a betegség előtt. Egyébként az alkohol tényleg nem ajánlott cukorbetegeknek, csak nagyon kis mértékben, de nem hinném, hogy akkor nagy mennyiséget fogyasztott volna, pláne a betegsége tudatában.
Nekem valahogy nem jön össze a nehézlégzés és a mérhetetlenül magas cukor, ezt valaki el tudná magyarázni?
Viszont a doktornő- ha az eset tényleg így zajlott- pedig valóban súlyos hibákat ejtett. Posztoló, neked pedig részvétem.

ejnyedoktorok 2011.12.30. 13:01:12

@SvenH.: Ha Neked, kedves SvenH, más gyásza trollkodás, akkor igen sivár lelki világod lehet..

ejnyedoktorok 2011.12.30. 13:02:55

@Frankeistein: Kussmaul-légzésnek hívják a sűrű, nehéz, ziháló légzést, ami típusosan a diabetheses ketoacidózis(magas cukor kómaszerű állapot) jellemző tünete. Az orvos ezt nem ismerte fel ezek szerint.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.30. 13:10:40

Ne élő embereken gyakoroljanak. A hat év egyetem éppen megfelelő arra, hogy gyakoroljanak, és TÖKÉLETESEN megtanulják a szakmájukat - ez akkor most nem paradoxon? gyakoroljon meg ne is? meg ha nem élő emberen akkor holtan? mégis a halott hogyan veszi be a vérnyomáscsökkentőt? és mennyire csökken tőle az amúgy is 0 vérnyomása?

marand22 2011.12.30. 13:14:22

Az általánosságokról:
"...e helyt javaslom mindannyiuknak, hogy inkább okuljanak. Tanuljanak és gyakoroljanak."
Egyetértek.
"Ne élő embereken gyakoroljanak."
De igen, ez a szakma erről szól, csak így lehet elsajátítani a gyakorlati tudást.
"A hat év egyetem éppen megfelelő arra, hogy gyakoroljanak, és TÖKÉLETESEN megtanulják a szakmájukat."
Nem megfelelő, egy egész élet nem elég, hogy MEGtanulja az ember ezt a hivatást.
"Ezek után még pár évig szakmai segítő mellett dolgozhatnak. Kontroll alatt."
Most ugye viccel? A posztban emlegetett fiatal doktornő milyen kontroll alatt dolgozott (max. a gépkocsivezető kontrollálta)? Az orvoshiány miatt ez van ma Magyarországon, NINCS KONTROLL !
"...én nem engedem meg magamnak, hogy hibázzak. Maguk se tegyék! Ennyire egyszerű!"
Nagyon nem ilyen egyszerű.

Részletesen:
Az élettársának egy vírusfertőzést követően felborult a szénhidrátanyagcseréje (ilyenkor megnő a szervezet inzulinigénye a stresszreakció következtében), emiatt ún. ketoacidosis alakult ki, ezt támasztja alá a sűrű, ziháló lélegzet (ún. Kussmaul légzés), melyet metabolikus acidózis (az inzulin hiánya miatt a sejtekbe bejutni nem tudó szőlőcukorból a máj acetont, acetecetsavat készít, melyet ideig-óráig fel tud használni energiatermelésre a szervezet - főleg az agy) okoz. Ha megszagolták volna a lehelletét, erős acetonszagot éreztek volna.
Elsődleges ellátása folyadékpótlás (a sok cukor kiürül a vesében, és ozmotikus hatása miatt rengeteg folyadékot is visz maga után), majd intravénás inzulin és szükség esetén bikarbonát adása intenzív ellátás keretében.
A hiba megtörtént, sajnálom az élettársa halálát, őszinte részvétem.

marand22 2011.12.30. 13:19:39

@Bikli néni:
Az alkohol nem ellenjavallt, viszont a zsírok után a legmagasabb a fajlagos energiatartalma (szénhidrát<fehérje<alkohol<zsír), ezért kevés fogyasztása is sok energiát visz be (hizlal), ráadásul gyorsan emeli a vércukorszintet (magas a glikémiás indexe).

SvenH. (törölt) 2011.12.30. 13:22:12

@ejnyedoktorok: ja es a sztori valosagtartalmat is eros ketkedessel fogadtam...

szamodra meg javasolnam megnezni a trollkodas fogalmat, mert ha rosszul tudod es abbol helytelen kovetkeztetest vonsz le attol ne nekem legyen mar sivar a lelkivilagom!
koszike

Bikli néni 2011.12.30. 13:26:53

@marand22: Köszi az alkoholos kiegészítést, tényleg nem értek hozzá.

A hibázásról pedig csak ennyit: csak az nem hibázik (a munkájában), aki nem dolgozik, ez örök igazság, tessék megjegyezni. Sajnálatos, hogy az orvos az ember életével, egészségével dolgozva a dolog természetéből adódóan egész más hibákat követhet el, mint mondjuk egy irodai alkalmazott - de ez nem az orvos hibája, ez simán csak ténykérdés.
Szóval ilyet senki ne írjon, hogy még sosem hibázott, mert vagy nem igaz, vagy az illető nem sokat dolgozott még életében.

ejnyedoktorok 2011.12.30. 13:32:58

@Bikli néni: "simán csak ténykérdés". Igen, az. Tehát egy halál nem halál? Majd belejön?

ejnyedoktorok 2011.12.30. 13:34:29

@SvenH.: A kételkedés mindenkinek szíve joga. Még a trolloknak is.

kacat 2011.12.30. 13:35:31

" szólt a doktornő, hogy tegyen egy zacskót az élettársam szája elé"
pánikbetegnek nézte

marand22 2011.12.30. 13:35:55

@Bikli néni:
Visszaemlékszem most arra az időszakra, amikor hatodévesként mentőztem (még nem voltam orvos, csak szigorló). Hálát adok a Jóistennek, hogy fokozatosan találkoztam az egyre komplikáltabb, nehezebb esetekkel, betegekkel, helyzetekkel és nem rögtön első alkalommal kellett mondjuk gyermek újraélesztéséhez vagy tömeges balesethez kivonulni. Ugyanakkor soha annyit nem tanultam - főleg gyakorlati dolgokat - mint akkor, meg elővette az ember a könyveit, utána nézett dolgoknak,, illetve megbeszélte a tapasztaltabbakkal.
Ugyanakkor kontroll akkor sem volt, max. fél évente 1 napos továbbképzés. Sajnos emlékszem olyan orvosra, akit szabályosan el kellett üldözni a mentőállomásról, ez pedig akkor következett be, amikor egyszerűen eltűnt a helyszínről, ahol több gyermek szenvedett halálos füstmérgezést.

SvenH. (törölt) 2011.12.30. 13:36:40

@ejnyedoktorok: szoval nem nezted meg, akkor segitek...
ha troll akkor mivel vizualizalnad??? de most oszinten, ird ide magyarul mire gondolsz ok? es legyszi most ne nezd meg a fogalmat

ejnyedoktorok 2011.12.30. 13:44:38

@SvenH.: Kedves SvenH, Te valószínűleg unatkozol. Valami munka után kellene nézned...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.30. 13:49:50

nekem is van cukorbeteg a családomban. egyet nem értek, mi az, hogy egy cukorbeteg nem veszi be az inzulinját? mert, hogy akkor ennie kell. mindezt 30 év tapasztalattal. soha 30 év alatt nem volt egy hyperglikémiás sokkja? értelmesebb cukorbeteg nagyon nagy pontossággal meg tudja tippelni, hogy mennyi a cukra a tünetek alapján.
eleve úgy kellene a gyors inzulint beadni, hogy előtte cukrot mérünk és annak függvényében módosítjuk az adagot le-fel pár egységgel, ez alap egy cukorbetegnél, pláne I-es típusúnál.
az, hogy cukrot adott az nem olyan vészes, nem az ölte meg a beteget, eleve szoktak glukózt is adni inzulinnal pufferolva. itt a gond az volt, hogy nem lett felismerve, hogy mit jelent az angol szó, hogy "hi" magas.
persze a kórtörténetből és az előzményekből következtetni lehetett volna a bajra, pláne az acidotikus embernek a lehelete is aceton szagú a ketoacidózis miatt.
ez a halál egy hibák láncolata miatt következett be, a beteg jelentősen hibázott, hogy egy 30 éves rutint hirtelen felborított, minimális ismeretei sem voltak 30 év után a betegségéről. hibázott természetesen a mentős kolléganő is mert nem ismert fel egy alapvető sürgősséget, az ellen nem lépett fel kellő agresszivitással. és amiben a legnagyobbat hibázott: minden esetben amikor valamit nem tudok objektív vizsgálatokkal lemérni (pl itt a cukrot) akkor azt szépen be kell vinni kórházba és fel kell venni osztályos állományba, ennek több oka van: a labor ugye nem stickkel méri a cukrot (bár apósomnak a kórházi labor is adott már ki olyan eredményt, hogy nagyobb mint 50 nem mérhető, újrakalibrálták a gépet és újra mérték) másodszor meg több szem többet lát.
én ilyenkor mindig azt a kérdést teszem fel (persze azok után, hogy menthető lett volna a beteg vagy sem?), hogy kinek is a kudarca ez az eset: a fiatal kolléganőjé akit bedobtak a mély vízbe tapasztalat nélkül? az oktatójáé aki nem volt képes megtanítani egy alapvető sürgősségre? a rendszeré aki elüldözte a dolgozók felét és emiatt egyre tapasztalatlanok kerülnek a frontvonalra (ez olyan mint a háború, először elveszlik az elit és amikor nagy a baj akkor már a gyerekek kezébe is puskát adnak pl waffen SS-hitlerjugend esete, majd jönnek egyesek akik azzal vádolják a gyerekeket, hogy miért nem nyerték meg a háborút, ki ilyenkor a hibás? a gyerek vagy az aki puskát adott a kezébe?)

Bikli néni 2011.12.30. 13:55:57

@ejnyedoktorok: Nem ezt mondtam, és nem is mentegettem a posztban szereplő orvost.
De igen, bármennyire fáj és bármennyire is kockázatos, az orvosnak is tanulnia kell, a diplomával nem kapja meg senki a Bölcsek Kövét. És ez igaz minden más szakmára is. De fentebb leírták mások is, hogy ez hogy működik.
Ez persze nem menti fel a posztban szereplő orvost, ha egy vércukorszint-mérő készüléket nem képes értelmezni és cukros vizet itat a beteggel, de a két dolog (konkrétan ez az orvos hibázott vs. jó pap is holtig tanul) két teljesen különböző történet.

SvenH. (törölt) 2011.12.30. 13:57:59

@ejnyedoktorok: ezt vehetjuk akkor ugye olyan beismeresnek hogy ugy nyilvanitasz velemenyt valamirol hogy fogalmad sincsen rola? es meg le is lelkiszegenyezed a masikat hozza?

2011.12.30. 14:03:01

Egy fröcsögés ez a poszt!

Neon Fu 2011.12.30. 14:08:28

@SvenH.:
Ne merészelj trollnak nevezni olyasvalakit, aki kiírta magából a fájdalmát. Ne merészelj védeni egy olyan orvost, akinél még a gépkocsivezető is felkészültebb. Undorító ember vagy.

szolzsenyicin, az első szovjet antibiotikum 2011.12.30. 14:10:39

Ilyen súlyos szakmai hibára szerintem nincs mentség. Azt sem értem, hogy ez a doktornő hogyan mehetett át kórélettan vagy belgyógyászat vizsgán harmadévben. Aki ennyire nem ért a szakmája alapjaihoz sem, azt a bíróság remélhetőleg eltiltja a szakmájától. Ha pedig bizonytalan a tudásában, akkor legyen már annyi önkritikája, hogy nem vállal háziorvosi ügyeletet.

karcsibácsi 2011.12.30. 14:12:05

@Frankeistein: hogy jön a magas cukor a nehézlégzéshez? Hát így:

Magas cukor -- ketoacidosis -- metabolikus acidosis --- respiratorikus kompenzáció --- Kussmaul légzés (zihálva, nagy amplitódóval, magas légzésszámmal veszi a levegőt)

Tényleg tankönyvi alapismeretek, bármelyik kezdő orvosnak, orvostanhallgatónak harmadévtől felfelé fel kell tudni ismerni!)

Manapság már nem szabadna hyperglycaemiás kómában meghalni senkinek sem. Hozzáteszem, hogy ahhoz, hogy ilyen súlyos állapot kialakuljon, hosszú idő (napok) kellenek és kiváltó ok nélkül (lázas betegség, hányás, súlyois dieta hiba, alkohol abuzus, insulin nem adása, stb) nem is jön létre. Ilyen állapotú beteget azonnal kórházba kell vinni. Az igazság kedvéért még 2 dolgot meg kell jegyezni:
- ha nem lehet biztonsággal megállapítani, hogy hyper- vagy hypoglycaemiás rosszullétről van szó, cukrot kell adni.
- az egy órával előbb itatott cukor nem rontott tovább az állapoton, az a néhány g plusz legfeljebb a 33 mmol/l megemelte még két tizeddel, nem oszt, nem szoroz.

Neon Fu 2011.12.30. 14:13:21

@ReignOfdark:
Fröcsögés, de igaz. És a legnagyobb fröcsögés ellenére sem lesz baja a tisztelt kollégádnak, aki miatt egy ember meghalt...

2011.12.30. 14:30:04

@Meta Flóra: Sajnálom, de ezzel a stílussal nem tudok azonosulni, azzal meg végképp nem, ahogyan az észt osztja az orvosképzésről és kompetenciákról.

A kollegina hibája világosnak látszik a jogásznő szemszögéből, ám a posztoló úgy keni el a felelősséget, mint ügyetlen óvodás a vajaskenyeret: semmi nem az adott illető illetve a hozzátartozó hibája, KIZÁRÓLAG a doktornőé.

Azt meg ne vedd biztosra, hogy nem lesz semmi baja, mert a bosszúszomjas hozzátartozó nyilván mindent meg fog mozgatni, hogy neki is rosszabb legyen, van is bizonyos hatalma hozzá. Jó eséllyel elveszi a kedvét vagy bizalmát örökre.

ejnyedoktorok 2011.12.30. 14:38:59

@ReignOfdark: A doktornő hibája az orvos szemszögéből látszik világosnak. Más kérdés lesz az egésznek a jogi megítélése. Ez a bíróságra tartozik majd. A hozzátartozó felelőssége annyiban nyilvánul meg, ha mondjuk elmulasztja a segítségnyújtást. De jelen esetben ő sürgősségi ügyelethez fordult, így ez itt nem releváns. A beteg is hibáztatható, de könyörgöm, ha egy akut,életveszélyes állapotról van szó, nem szánalmas a betegre kenni a szart? Itt, ilyen szituációban az ellátó orvos a főszereplő. Ugye ezt nem vitatja senki?

ejnyedoktorok 2011.12.30. 14:40:39

@Meta Flóra: Sajnos osztom a véleményedet. Iszonyú olcsón meg fogja úszni. Talán egyedüli tanulsága az lesz, hogy úgymond "meghurcoltatik" a peres procedúra által. Ha van némi realitásérzéke, okul belőle, és újratanulja a szakmát.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.30. 14:46:08

@ejnyedoktorok: ezt a pert valószínűleg külföldön nem lehetne megnyerni a beteg objektív felelőssége miatt, ugyanis elhanyagolta egy krónikus betegségét. magyarországon van esély rá

ejnyedoktorok 2011.12.30. 14:50:31

@csak néha benézek ha marhaságot látok: valószínűleg - az orvosi hiba egyértelmű súlyossága okán - mégis meg lehetne nyerni. Azt odakinn is vizsgálnák, megáll-e ez az objektív felelősség. Vajon rendszeresen elhanyagolta a betegségét, vagy "csupán" ebben az akut esetben, amit a fertőzés + a gyász okozta súlyos lelkiállapota idézett elő.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.30. 14:53:53

@ejnyedoktorok: hát tudta, hogy egy veszélyes betegsége, van aminek az egyedüli gyógyszere az inzulin, annak hiányában a betegség halálos rövid idő alatt, ennek ellenére nem vette be, tehát az életveszélyes állapotot a beteg idézte elő, ilyenkor kell vizsgálni, hogy helyes orvosi ellátás mellett túlélte volna vagy nem?

ejnyedoktorok 2011.12.30. 14:56:13

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Így van, igazad van: "helyes orvosi ellátás mellett". Ezt nem csak külföldön, ezt Magyarországon is vizsgálni fogják, ill. vizsgálják valószínűleg.

Mária 2011.12.30. 15:04:08

Tessék csak tovább szidni a rezidenseket, hátha lapátra teszik maguk közül a Magor gyereket, aki viccet csinált a tiltakozásukból és akkor nem lesz majd se öreg doktor, se fiatal, ijedt doktornő, se nagyszájú rezidens az országban :)

kacat 2011.12.30. 15:12:05

én már ott elakadtam, hogy a mentő nem ment ki az első hívásnál
a másik kedvenc részem, hogy pánikbetegnek nézték a beteget
adódott olyan eset az életemben azonban, amikor egy vérnyomásmérés alkalmával azt hittem a gép a hibás, mert nem volt hajlandó értéket mutatni, de nem hagyott nyugodni, és emiatt lemértem a saját vérnyomásomat: a készülék jó volt, a rokonnak pedig azonnal mentőt hívtunk.

kacat 2011.12.30. 15:41:17

nem értem miért arról szólnak a hozzászólások, hogyan hárítsuk a betegre vagy a hozzátartozóra a felelősséget
kint volt egy orvos, látta a beteget, és nagyot hibázott
erről szól a poszt
attól, hogy a beteget hanyagnak, a hozzátartozóját tudatlannak állítjátok be, az orvos nem lesz tisztább, hozzértőbb, figyelmesebb stb.

Dr.laikus PhD 2011.12.30. 15:47:20

@kacat:

Óh hát te sok mindent nem értesz.

Igen az orvos hibázott, óriásit.
A rendszer rossz, kevés az orvos, gyakorlatlan rezidens ijedtében a nevét is elfelejti, beugrik az otthoni szigor és kiabál a beteggel, hátha elmúlnak a tünetek.

A posztoló szerelme, de maga a posztoló is vajmi keveset tudott arról, hogy légyen bármi hányás és hasmenés, inzulin és evés nélkül azonnal orvoshoz fordul, amíg járni tud, vagy hív, szakszerűen elmondva mi a baj.

Acetonos lehelet nagyon világosan felismerhető.
Itt hibázott nagyon-nagyot a fiatal orvos.

Sajnálom a posztolót és részvétem. :((

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.30. 15:47:22

@kacat: azért ne feledd, hogy mi vezetett ehhez a helyzethez. én nagyon élvezem az olyan hozzáállásokat mint a tied: az orvos köteles megmenteni minden embert aki tönkretette az egészségét?
hanyag? igen elhanyagolta az életét megmentő gyógyszer bevételét
tudatlan? igen 30 éve volt rá, hogy kiművelődjön a betegségéből
az orvos hibázott a levélíró szerint, persze nem voltunk ott, de biztos minden úgy történt ahogy mondja.
csináljon belőle pert és meglátjuk mit mondanak a szakértők, csak aztán legyen bátorsága megírni az eredményeket is

kacat 2011.12.30. 15:54:26

aki nem tud szakszerűen nyilatkozni állapotáról, vagy elhanyagolja az egészségét, az nyilván megérdemli, hogy az orvos hibázzon, és ő ebbe belehaljon?
ne már.

kacat 2011.12.30. 15:57:37

@Dr.laikus PhD: "A posztoló szerelme, de maga a posztoló is vajmi keveset tudott arról, hogy légyen bármi hányás és hasmenés, inzulin és evés nélkül azonnal orvoshoz fordul, amíg járni tud, vagy hív, szakszerűen elmondva mi a baj."
- orvoshoz fordult
- "mivel az élettársam egész éjjel szörnyen sűrűn, zihálva vette a levegőt, időnként hányt, előző nap délelőtt kezdett hányni, és már azóta nem adta be magának az inzulinját (I. típusú diabetheszes), mert attól félt, akkor ennie kell, s újra hányni fog. Az azelőtti napon evett is, inzulint is adott magának, ahogyan azt kellett. Harminc éve cukorbeteg, aki odafigyel a cukrára. Ezt mind elmondtam a mentősöknek"
talán nem a legszakszerűbb, de elegendő információt adó beszámoló

kacat 2011.12.30. 15:59:47

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
igen, "az orvos köteles megmenteni minden embert aki tönkretette az egészségét"
legalábbis köteles megpróbálni
szakszerűen, hozzáértően
eszembe sem jutott soha, hogy nem kötelessége, de ezek szerint neked igen...

Dr.laikus PhD 2011.12.30. 16:13:20

@kacat:

Tekintve, hogy neked még annyi ismereted sincs, mint a posztolónak ezért aztán határozott véleményed az aztán van.

Ha elég információt közöl, ha tudja mi a baj, akkor ott a mentő perceken belül, nem küldik ügyeletre.
DE az ügyelet is jön amilyen gyorsan tud, ha érti és mondja a hozzátartozó mi a baj.

Nem elég zihálásról picsogni, már bocsáss meg, mellékesen elmondani, hogy cukorbeteg.

Minden együttérzésem mellet csak amit leírt tünetként, én a laikus több dologra gondolhatok.

Még egyszer. A doktornő hibázott.

ejnyedoktorok 2011.12.30. 16:24:10

@Dr.laikus PhD: "Zihálásról picsogni???!!"
Te hallottad, amikor felhívta a posztoló a mentőket? Te hallottad, mit mondott el először, és mit mondott mellékesen? Azt hiszem, nem.

ejnyedoktorok 2011.12.30. 16:26:25

@Dr.laikus PhD: Egyébiránt ügyeletre akkor irányítanak, ha van a lakóhelyeden sürgősségi ellátás. Egyszerűen nem jönnek ki. Érted? Azonnal, bármit mondasz, közlik, hogy xy kerület xy utca? hívja az orvosi ügyeletet. Ha jószívűek, megmondják a telefonszámát. Tapasztalatból mondom.

Duygu 2011.12.30. 16:31:52

Egyértelmű, hogy a fiatal doktornő tapasztalatlan volt, és félrediagnosztizálta a betegséget. Az eset tényleg megtörtént, mielőtt valaki kételkedne, mert jómagam is hallottam az esetről. Tapasztalatlanságra utal, hogy se ránézésre nem látta, hogy mi a baj, se a Hi jelzést nem ismerte, se a vércukormérő stix dobozán lévő színskáláról nem hallott még soha.
Aki a mentőket hibáztatta, amiért nem mentek ki, hanem az orvosi ügyeletet küldték, annak nincs igaza, a mentők nem hibáztak, orvos ment a helyszínre. Furcsa, hogy a 30 éve inzulinos cukorbeteg férfi nem mért magának vércukrot, egy átlagos cukorbeteg saját maga is tudja módosítani az inzulinadagját a mért vércukor alapján. Nem is értem, miért nem mérte meg a cukrát, mielőtt úgy döntött, hogy nem adja be magának az inzulint. Élettárs nem tudom, mióta élt vele, ha régebb óta, illett volna neki is tisztában lenni a vércukormérő használatával.

Dr.laikus PhD 2011.12.30. 16:32:49

@ejnyedoktorok:

Na jó!
Ha elhatároztad, hogy nektek semmi nem jó, egy nagyon fájdalmas és nagyon tudatlan és még elfogultabb, nota-bene goromba posztnak adtok igazat.
Ám legyen, de ne szóljatok hozzám, ha lehet.

Az igazság nem egyoldalú.
Nem szeretem a mentősöket, ha nem sürgősségi kocsi jön, általában, mint az átkosban sétálnak, pofákat vágnak, szóval a bajtársakról nincs jó véleményem.

DE! Még a büdös életben nem hajtottak el, adtak tanácsot, kérdeztek és ha nem voltam teljesen hülye akkor értették is mit mondok.
Sőt, jöttek már ki szerintem feleslegesen is, pedig csak kérdeztem mit tehetek, de mert mama 95 éves volt akkor, 3 percen belül ott voltak.,

Mária 2011.12.30. 16:33:00

@kacat:

A posztoló ezt írja:

"Harminc éve cukorbeteg, aki odafigyel a cukrára."

Ezzel szemben a valóság:

Harminc éve volt az elhunyt cukorbeteg, ám valami miatt az utolsó napjaiban mégsem figyelt oda a cukrára, pedig vércukor mérő is volt otthon. Például a saját tudatlansága/felelőtlensége miatt nem figyelt oda.

Duygu 2011.12.30. 16:33:49

@ejnyedoktorok: Van, amikor mentő kell, van, amikor orvosi ügyelet. Van, amikor egyik sem. Talán függ attól, hogy mikor küldik a mentőt, hogy mi a baj, nem?

SusanneF 2011.12.30. 17:08:49

Részvétem!
Nekem valahogy nem volt első olvasatra egyértelmű,hogy nő vesztette el a szerelmét...de lehet.
Ez itt szerintem nem az igazságosztó blog,DE ha mindenki levonja azt,ami számára tanulság-lehet,hogy később életet menthet...
Én sem állok be a sárdobálók közé,...
Sajnos az eltávozott embert senki és semmi nem hozza már vissza.

Felháborít viszont,hogy Swen képes trollkodásra gondolni a poszt íróját illetően...!Ezt azért nem kéne,még akkor sem,ha nem ért egyet az esteleírással,annak stílusával,stb...

rikitiki 2011.12.30. 17:08:52

@karcsibácsi:
Egyetértek.
"- ha nem lehet biztonsággal megállapítani, hogy hyper- vagy hypoglycaemiás rosszullétről van szó, cukrot kell adni.
- az egy órával előbb itatott cukor nem rontott tovább az állapoton, az a néhány g plusz legfeljebb a 33 mmol/l megemelte még két tizeddel, nem oszt, nem szoroz."

@marand22: Ezzel pedig maradéktalanul egyetértek.

A cukor adása nem hiba, ha nem tudjuk megállapítani, hogy hyper- vagy hypoglycaemia áll fent. (Meg kellene tudni állapítani, illetve később is minimum megfigyelni kell a beteget, de ha nem sikerül megállapítani, akkor nem helytelen lépés önmagában)

Kiegészítés a kontroll alatt dolgozáshoz:

két terület van, ahol ez fokozottan érvényes - tehát kontroll nélkül nem képzelhető el - a gyermek és az újszülött (szülés).

Ma már ott tartunk, hogy a császármetszésnél egy neonatológus/gyermekgyógyász rezidens felügyelet nélkül dolgozik, és ha baj van (márpedig baj mindig előfordulhat) akkor a kollégákon/szerencsén/jóistenen (egyiknek sem szakterülete a neonatológia) múlik, hogy mi lesz... az újszülött túlél, vagy nem.

Mert a rezidens
1. nem rendelkezik kellő gyakorlattal
2. extrém vészhelyzetben leblokkolhat, ha nincs rutinja a vészhelyzet kezeléssel általában

Jogilag a rezidens szakmai felettese is felelősséggel rendelkezik, mert nem engedheti felügyelet nélkül.

Egyet nem értek. Hány fiatal orvos lesittelését várja meg az orvostársadalom, mire kimondja, hogy nincsenek meg a feltételek, ezért az osztályt, mentőt, műtőt, akármit bezárják?

Aki akarja működtetni, az biztosítsa a feltételeket.

Szerény véleményem szerint azok az orvosok, akik minimum feltételek hiányában is dolgoznak, kamikázék. (Aki pedig rezidenst hoz ilyen helyzetbe, az olyan, mint a kamikáze parancsnoka, aki kiadja a parancsot)
Be kell zárni és kész.

A kamikáze sorsa tragikus lesz, csak még ráadásul itt is megkapja a sok birkától a magáét.

Braincelle 2011.12.30. 17:37:53

@Duygu:
Sajnos én is megtörtént esetként ismerem ezt a sztorit, még a tévében is volt, ahol bemutatták az eredeti ambuláns lapot.

Nem nagyon van miről vitatkozni, szakmailag és döntéshozási mechanizmus tekintetében is el volt rontva az ellátás.

És aki kint volt, lelkiismeretes, okos lány, ismerem.

Az orvoslást meg nem lehet hat év alatt megtanulni. Nekem és mindenkinek naponta sok olyan helyzetünk van, amiben benne van a nagyon elrontás. Sajnos a körülmények jelenleg olyanok, hogy nemigen lehet biztosítani a nemelrontást. Amikor a más hibáját hallja az ember, mindig az a benyomása, hogy atyaég, ez hogyan történhetett, aztán ő maga pedig elkövet egy másik hibát, amit utólag ugyanolyan pontosan lát. Túl nagy a terhelés ahhoz, hogy legyen idő és erő mindent bebiztosítani, nemcsak az egyén, hanem a rendszer terhelése is.

De tulajdonképpen mindegy, nyilván semmit nem lehet mondani, ami visszahozná ennek a posztírónak a párját, és nyilván ezt sosem lehet megbocsátani, én is mindent megtennék, hogy megbosszuljam a szerettem halálát.

Az ő nézőpontja ezért az enyémmel ebben az esetben a helyzetből adódóan nem összeegyeztethető. Szerintem egy ilyen drámából abból nyer a legtöbbet a társadalom, ha ezt az orvost minél előbb felkaparják a kétségbeesésből, és elég időt és esélyt kap, hogy felügyelet mellett tapasztalatot szerezzen, mert ettől még nagyon jó és nagy tudású orvos lehet belőle. Azzal, ha meghurcolják és börtönbe zárják, csak még egy élet megy tönkre. Nem kell aggódni, az ilyen sebek sosem gyógyulnak meg teljesen. Mind ilyen történettől rettegünk, koncert közben tördelem a kezem, hogy mi van, ha rosszul döntöttem, éjjel felriadok, hogy megnéztem-e egy laboreredményt, hétvégente naponta betelefonálok a munkahelyemre, amikor már nem bírom tovább a gyomorfájást. Ha azt hiszitek, hogy a gonosz felsőbbséges orvos dönt valamit ötletszerűen, aztán megvonja a vállát, biztosan tévedtek. Erre az egészségügyre, ahol ennyi gyakorlattal, ekkora terheléssel ilyen döntésekre kényszerülünk, a mi fiatalságunk, személyiségünk, egészségünk egészen biztosan rámegy, és én már régesrégen nem élvezem az életem egyetlen másodpercét sem, nem véletlenül.

Mindez az adott történetben nem mentség, sem ez a hülyeség, amivel már többen jöttök. Az, hogy ki mennyire hanyagolja el a betegségét, valójában eléggé mindegy abból a szempontból, hogy az ellátás protokoll szerint zajlott-e. Hogy történt-e szakmai hiba, nem függ össze azzal, hogy meghalt-e az illető vagy életben maradt. Meg lehet halni tökéletes ellátás mellett és fordítva.

Ebben az esetben biztosan szakmai hiba történt. Erről nincs mit vitázni. Könnyen lehet, hogy megfelelő ellátás mellett is meghalt volna, ezen majd gondolkozik a bíróság.

kutykuruty 2011.12.30. 17:38:02

@Mária: Sajnos én a zsarolásrancsak annyit tudok mondnani: -bárki ás bármilyen szakmabéli legyen is -menjen!

Még akkro is, ha egy darabig rosszabb lesz.
aztán úgyis rendeződnek a helyzetek.

mert egy dolog a sztrájk a politikai vezetéssel szemben és megint más dolog a semmiről sem tehető, pont ugyanolyan vagy még olyanabb szar helyzetben levő betegeket felhasználni a céljaik elérésére.

Frankeistein 2011.12.30. 17:42:04

@ejnyedoktorok: @karcsibácsi:
köszönöm a válaszokat, így már érthető. Csak így laikusként jobb tudni az ilyenről, mert sajnos a családban van diabéteszes.

SusanneF 2011.12.30. 17:44:28

@Braincelle: Köszönöm emberi hozzászólásodat!
Bárcsak lenne koncert,ahol teljesen figyelhetnél,és hétvégi nap,ami agyalás nélkül CSAK a családodé...

Braincelle 2011.12.30. 17:45:01

@kutykuruty:
Mért is használják fel a betegeket? És mért lenne az jobb, ha elmennének?

SusanneF 2011.12.30. 17:46:57

Nekem is van az ismerősök között inzulinos diabéteses-megdöbbent mindíg az a fegyelem és alaposság,amiként viszonyul a betegségéhez,időhöz,étkezéshez,adagokhoz/pontosan leméri mérlegen,és egy krumplival sem eszik többet!/

Dr.laikus PhD 2011.12.30. 17:54:37

@kutykuruty:

Mi a zsarolás abban, hogy szeretnének itthon megöregedni, de nem tudnak megélni?

Van lehetőségük máshol emberi életre, kénytelenek lesznek azt választani és meg is fogják tenni, mert nem tehetnek mást.
Családot akarnak, felelősek a jövendő gyermekeikért.
Egyébként sem szerzetesnek, vagy apácának készültek, habár nagyon sok a párhuzam, még élhető körülmények között is.

Mi ebben a zsarolás?
Mi fog rendeződni és mikor?
Hány embert ölethet meg egy nemtörődődöm és veszélyes kormány?
Hány birka lesz még aki ezt csöndben tétlenül nézi, mert kényelmes, mert egyszerűbb, hogy megmondják mit tegyen és mit gondoljon, így nem kell felelősséget vállalni?
Aztán mert a vezérürü azt mondta, hát haragszunk az orvosra és miatta lesz szükségállapot?

Okos nő vagy! Beszopod?

Tempus-Anh 2011.12.30. 17:58:47

Nahh

Szóval először is a szakmai kompetenciáról.
Bűnösen kevés olyan orvos van, aki mentőzni hajlandó, egész egyszerűen azért, mert ők a páriák, kb. olyan ez, mint a harcban, ahol ugyan a közkatona veszi be az ellenség sáncát pucér hassal, mégis az erődből vezénylő hadvezér aratja le a babért.
Szóval az megy mentőzni, akinek keresetkiegészítés kell, egyszerűen nem oxyologusokat alkalmaznak erre a célra, hanem ...aki akad, fiatal orvos, rezidens.
Ez nem metesíti a szóban forgó doktornőt a mulasztás terhe alól, egy mérhetetlen magas vércukorértéket nem szokás cukros vízzel megoldani.
Ahogy a posztoló "vérhígító" infúziója sem fog egy 30 mmol/l fölötti cukorértéket fiziológiássá tenni, ha nincs kéznél inzulin.
A jogászhölgy vérbírói stílusa, orvosokat, rezidenseket becsmérlő pocskondiázó pökhendisége amúgy bicskanyitogató, itt nem fogok viszontpofozkodni, de nézzen már a saját háza táján is seprű után ...
Egyelőre az esti vagy levelező tagozatos orvosit még nem találták fel, jogot viszont sokan végeznek gyorstalpalón...
Ennyit a két szakmáról. Az a dr. sohasem lesz ez a dr...
Amúgy az iwiw-en leskelődni valaki után és onnan olcsó infókat fellőni egy másik fórumra, nem épp a jóízlés jele.
Kb. ennyit a jogi doktorunk emberi tartásáról.
No, tovább lépve.
A zacsiba fújató kezdet nem volt épp szerencsés, a doktornő alkalózisra gyanakodott a hyperventilláció miatt és savasítani szeretett volna, ami egy ketoacidózis felé haladó hyperglycaemias betegnél nem épp életbiztosítás.
Ez persze nem jelenti azt, hogy három évtizede cukorbeteg egyén nem ÉRZI, hogy fölmegy a vércukra vagy lemegy adott esetben. Nyilvánvalóan más okból nem volt ott helyén az ész és elme, feltehetően abból az okból, ami miatt a pankreász szokott idővel dekompenzálódni, a szenvedélybetegség nevét nem írom most ide, ismert...
Akinek nem inge, ne vegye magára.
A poszt amúgy tragikusságában is gyomorforgató.
Beszéltem.

zsikuci81 2011.12.30. 18:40:45

Tisztelt Posztolo!
Valoban hiba tortent, a diabeteses ketoacidosis ordito tunetei nem kerultek felismeresre. Ha valaki egyszer latott ilyet, tobbe nem felejti el. Aki viszont csak tankonyvbol olvasott errol, nem biztos, hogy tudja diagnosztizalni. A diagnosis egyebkent fizikalis vizsgalat alapjan felallithato, a fent mar leirt Kussmaul legzes (mely legvetelek magasabb frekvenciaval), ill. a beteg leheletenek acetonszaga fel kell vesse azt. A vercukormero altal mert merhetetlenul magas ertek alapjan mar egyertelmu a diagnosis es a surgos korhazi beutalas valamint az esetkocsival valo szallitas. Tehat valoban szakmai hiba tortent.
Sajnos a fenti doktorno valoszinuleg frissen vegzett volt. Hadd mondjam el Onnek, hogy az orvosi szakmaban a legfontosabb a tapasztalat. Bar az elmeleti vizsgak letetelere hat ev all rendelkezesre, az orvos (is) elethosszig tanul es a szerzett gyakorlat tesz valakit jo terapeutava ill. diagnosztava. Az lesz jo orvos, aki sok beteget vizsgal, sokat kezel ill. utanaolvas a dolgoknak. Az elmeleti tudas csak az erem egyik oldala. El tudom azt is kepzelni, hogy a doktorno a napi betevojet kereste meg az orvosi ugyeletben. Ezen felul ki kell Ont abranditsam, a legtobb rezidens nem szakorvos felugyelete mellett dolgozik, mert a szakorvosnak nincs ra ideje. Kenytelen egyedul boldogulni es a sajat ill. a beteg karan megtanulni sok mindent.
Termeszetesen ez mind nem mentseg. Ugyanakkor: Bar Magyarorszagon a beteg felelossege nem ismert dolog, azert ez is letezik. Az On elettarsanak harminc ev cukorbetegseg utan tudnia kellett volna, hogy a fenti tunetek mit jeleznek. Az elkapott fertozes okozhatta a cukorhaztartas kisiklasat, amire ratett egy lapattal az is, hogy a beteg nem adta maganak az inzulint. Ez nagy hiba volt! Arrol nem szol a poszt, hogy abban a kritikus 24 oraban, amikor a betegnek mar voltak tunetei, de meg nem latta orvos, tortent-e vercukormeres. Ugyanis a vercukorertek nem egyik percrol a masikra lett merhetetlenul magas. On emlitette, hogy a beteg tobbszor hanyt es emellett nagy mennyisegu vizelete volt. Nem gondoltak arra, hogy ki fog szaradni? Miert vartak ennyit az orvos ertesitesevel, ha a beteg rossz allapotban volt es "zihalt" is?
A fentieket osszefoglalva: en azt gondolom, mindket fel hibazott.
A parja halalat rendkivul sajnalom, fogadja oszinte reszvetemet! A korulmenyek ellenere engedje meg, hogy boldog uj evet kivanjak, lelkenek pedig beket es megbocsatast!

zsikuci81 2011.12.30. 18:54:10

@Braincelle:
Annyira jol megfogalmaztad, en is igy erzek sokszor!

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.30. 20:08:40

@csak néha benézek ha marhaságot látok: lehet, hogy nem rugalmasra volt beállítva. főleg időseknél/régebb óta diagnosztizált jellemző, hogy az orvos beállítja, aztán megmondja, hogy ha hazamegy Kovácsnéni, akkor reggel ennyi, este ennyi, reggelire egy zsömle, vacsorára egy zsömle, ebéd normálisan és tessék tízóraira és uzsonnára megenni egy -egy almát. közben tessék megmérni és felírni, és legközelebb elhozni, amit felírt.

Rotoxis 2011.12.30. 20:09:44

Kétségtelen, hogy a beteg saját maga idézte elő azt az állapotot, amelybe került.
Ettől függetlenül a diagnosztikus tévedés fennáll. Azt eldönteni, hogy a tévedés vezetett-e a halál bekövetkezéséhez, a bíróság hivatott.

A "jogász", szakmájának szabályaival szembemenvén prejudikál. Tudjuk be ezt elkeseredésének.

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.30. 20:12:33

@karcsibácsi: ez a légzés egyébként nekem új. amikor a fiamnak diagnosztizálták a diabetest, 44-es értékkel vittük a kórházba, és a saját lábán jött be. és nem volt ilyen légzése.
utána se sose, pedig sajnos többször szaladt neki könnyedén 20 fölé, hiába tartottunk be minden szabályt.

2011.12.30. 20:20:49

"A hat év egyetem éppen megfelelő arra, hogy gyakoroljanak, és TÖKÉLETESEN megtanulják a szakmájukat."

Aki ilyet leír, azt intellektuálisan nem lehet komolyan venni.

Egyébként részvétem.

gasoline 2011.12.30. 20:25:11

Alaptények:
- minden szakmában rengeteg a tökhülye, gondatlan, barom és nagy részük az is marad, az orvosok sem kivételek, de a jogászok sem
- egy kezdő közalkalmazott jogász (pl. ügyész-"rezidens"), aki ugyanolyan tapasztalatlan és jó eséllyel tök hülye is, mint az esetben szereplő doktornő, háromszor annyi fizetést kap az államtól, mint a hasonló orvos...
- a kezdő doktornőnek nyilván nem lenne szabad egyedül körzeti ügyeletet ellátni, de ellátja, mert a fizetéséből nem tud megélni (vagyis nem lelkesedésből ügyel, így nem véletlen, hogy alig várja a végét...), illetve idősebb doktorok nem vállalják, ez ördögi kör, mindenki szív, de legjobban a beteg (ez mindenkori alapszabály)

tundee 2011.12.30. 20:33:52

Erre sajnos nincs mentség, a kolléga tényleg nem volt a helyzet magaslatán, sőt mondhatni a legmélyén volt.
Egy dolog nem felismerni a Kussmaul légzést, egy másik nem tudni, mit jelent a HI és LO jelzés a vércukormérőn, de nem várni meg, hogy cukros víz adására van-e állapot javulás holott remélhetőleg úm. "indikátorként" akarta ezt használni szerintem már elég nagy gondatlanság.
Őszinte részvétem.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.30. 20:38:28

@Babette_: lehet, de akkor meg a diétát nem tartotta be. két módszer van szigorú diéta vagy rugalmas adagolás.itt egyik sem működött
@tundee: már írtam itt a legnagyobb hiba az volt, hogy egy olyan esetben amiben nem volt biztos, nem a biztonságot választotta (kórház) hanem kockáztatott, alábecsülve a problémát

marand22 2011.12.30. 21:13:39

@Babette_:
Valószínűleg azért, mert nem képződik jelentősebb mennyiségű aceton.
Diabeteszes hyperglykaemia kétféle módon vezethet kómához, az egyik a már ismertetett ketoacidózis, a másik az ún. hyperosmolaris kóma. Utóbbi esetében általában magasabb vércukor értékeket mérnek (láttam már 60 mmol/l felettit is), és a kómához a vérben nagyon magasra emelkedő szőlőcukor direkt hyperosmolaris hatása vezet (ha cukoroldatba szőlőszemet teszel, az összezsugorodik). Később ráadásul a cukor átjut a vér-agy gáton, bejut a sejtekbe, és fordított folyamat jön - agyoedema, na ekkor hal meg a beteg.

medvetoka 2011.12.30. 21:13:57

Ez egy nagyon szomorú és ostoba történet.
Szerintem se orvos, se jogász nem lehet az, aki nem tudja értelmezni azt bármilyen műszeren, hogy HI.
Az már csak hab a tortán, hogy valakinek meg kellett volna mérnie a saját cukrát a mérőn, hogy ellenőrizze a működőképességét. Ha valaki ennyire nem kreatív, pláne mikor emberélet múlik rajta, akkor egyszerűen nincs mit keresnie értelmiségi munkakörben... A vércukorméréskor nem hiba történt, hanem mindketten túl ostobák voltak a műszer használatához. De ha még a "HI" nem is eléggé beszédes számukra, orvosnak és cukorbeteg hozzátartozóinak egyaránt kötelessége tudni, hogy hogyan kell megmérni vele valakinek a cukrát.

kishusom 2011.12.30. 21:30:26

Én sem vagyok orvos, csak húsz éve élek egy cukorbeteggel. Alacsony vércukrot (hipot) már ezerszer átéltünk együtt, rutinból észreveszem, és azonnal nyomom az uramba a tejet.

Tartósan magas vércukrot és ketoacidosist azonban még én sem láttam soha, mégis amikor kialakult, nagyjából tudtam, miről van szó. Hálistennek az ügyeletes orvosnő (szintén fiatal volt) az infúzió bekötése után azonnal hívta a mentőt. A meglepetések ezután értek, ugyanis a férjem, miután kicsit jobban lett, konzultált a saját diabétesz doktornőjével, aki felajánlotta a kórház belgyógyászati osztályának, hogy segít, de egy, azaz egy orvoson kívül senki nem volt hajlandó vele beszélni. Tudják ők, mit kell csinálni, mondták. Ehhez képest a szomszéd ágyon feküdt két hete egy beteg, akinek a vércukrát próbálták beállítani a hagyományos kórházi kajával: cukros gyümölcslevessel és nagy adag rizzsel...

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.12.30. 21:31:10

Aki 24 órája hányadozik, kapkodva veszi a levegőt, és fokozatosan elveszti az önkontrollját az mentő - kórház. Ha még tud menni, akkor taxi - sürgősségi osztály. De ez lehet 4 óra, vagy csupán 20 perc is. Mivel még nincs videótelefon, ezt a közelben lévőknek kell menedzselni.

A Tyne folyó déli partja 2011.12.30. 21:39:47

de miért nem adta be az inzulint? "mert akkor ennie kell?" ezt nem igazán értem, anno volt egy cukorbeteg osztálytársam, és eléggé meg volt határozva, hogy mikor KELL beadnia magának, plusz, hogy MINDIG ennie kellett (mármint, hogy nem hagyhatott ki étkezést, mert akkor leesik a cukorszint -azt hiszem legalábbis,hogy ez volt az ok.)

@Bikli néni: cukros víz: anno, mikor volt ilyen oktatásunk, akkor bizony azt mondták, hogy ha leesik egy cukorbeteg vércukorszintje, akkor azt kell adni. bármit, ami cukros. hogy visszaálljon.

ferra 2011.12.30. 21:52:41

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
@zsikuci81:
Itt már mindenki leírt mindent.
Azért megkérdezem halkan: milyen betegvizsgálat zajlott, labor történt-e (valóban történt-e ezen a kettőn kívül vércukormérés)? Saját cukormérővel mérték otthon a vércukorszintet? Ha igen, ennek megfelelően - elvileg - kiszámolhatta volna a beteg az inzulinadagját. Ha leesik a cukra, tudja pótolni pl. cukor szopogatásával, még akkor is ha hány, és bővebb infóval látták volna el a pl. mentőst - erről (vércukornapló?). Miért nem mentek be a kórházba (jó, ennek több oka lehet, nem fair kérdés)?
Mindenki hibázott. Ez a poszt tökéletesen bemutatja a magyar társadalom betegségtudatát-egészségtudatát, no, meg a magyar egészségügy problémáit - tisztelet a kivételnek.
Ha információszerzés céljából íródott a poszt, kár érte, mert itt vegyül a laikus az egészségügyissel. (Ami nem baj. :)) Az infók innen nem értékelhetőek. Érdemes orvosjogász kollégát keresni, esetleg szakértő orvost, aki hajlandó kiállni a perben.

pixie1 2011.12.30. 22:11:47

Részvétem és sok kitartást kívánok a "orvos" felelősségrevonásában.
A gyász harag fázisa után nekem már nem volt elég erőm, ezt szégyellem nagyon, mert így az az orvos, aki megölte az öcsémet, lehet, hogy az önök rokonát is kivégzi egyszer.

DarthVader 2011.12.30. 22:28:24

"Kiérkeztek a mentők, a doktornő beszélt a mentős doktornővel, és elsöpört, mintha ott sem lett volna, köszönés nélkül. (Mellesleg az iwiwen akkoriban még kinn volt a regisztrációja, az "ezt csinálom, amikor dolgozom" résznél ez állt az adatlapján: "arra gondolok, mit fogok csinálni, amikor nem dolgozom". Nos, gratulálok. Ez látszott.)

A mentők hamar kocsira rakták az élettársamat, de sajnos azt kellett tapasztalnom, hogy nem a kórházba viszik, hanem a ház előtt időznek. Sokáig. A kocsi fel-alá járt. Akkor már tudtam, hogy nagyon nagy baj van. A mentős doktornő bejött, és közölte, hogy újraélesztik. 45 percig küzdöttek, közben egy rohamkocsi is érkezett segítségként. A mentősök mindent megtettek. Mindent. Nem sikerült."

Itt valami nem kerek. 1. mentő doktorral jött. Tehát esetkocsi volt minimum. A kocsi fel-alá járkált. Minek? Vagy áll egy helyben, mig dolgoznak, vagy süvít a kórházba. A mentős doktornő bejön, és közli, hogy ujraélesztik. Kik? a sofőr meg az ápoló? Közben jön még egy 2. ROKO. Minek?

Az sem derül ki, mi okozta a beteg halálát. 30 éve diabeteses, több szövődménnyel, nagyon nagy valószinüséggel koszorúérbetegséggel, magasvérnyomása is volt. Ketoacidotikus kómában - a beteg NEM volt kómás, hiszen inni kért, szomjas volt, azaz csak zavartság jelentkezett - csak hosszú idő után hal meg az ember.
A cukor adása NEM tekinthető hibának. Diabeteses KÓMÁS beteg esetén, ha nincs vércukormérő, és nem lehet biztosan eldönteni, hogy hypo-vagy hyperglycaemiás a beteg, (bár elvileg fizikális tünetek alapján el lehet különiteni, de nem mindig) akkor iv glucose-t adunk a betegnek. A magas cukrán nem ront, ha alacsony, akkor meg rendbejön tőle, ha meg nincs köze a kómának a vércukrához, nem oszt, nem szoroz. Ha praecomában van a beteg, mint itt is, akkor persze romolhat az állapota, de ettől még nem hal meg. 1 liter (2 palack ) infusio lement, tehát végletesen nem lehetett a beteg kiszáradva sem.

A doktornő hibázott, amikor a HI jelzést nem értelmezte helyesen. A cukor adása önmagában nem volt hiba. Amikor visszajött - nem tudni, mennyi idő telt el a távozás és a visszaérkezés között pl. - akkor az infusio adása és a mentők hivása a részéről adequát volt.

Amíg nem derül ki, hogy miben hunyt el a beteg, addig NEM lehet azt mondani, hogy az orvos eljárásának - ami tartalmazott szakmai hibát - köze van a beteg halálához, azaz a beteget biztosan meg lehetett volna menteni, ha az orvos az első találkozás alkalmával felismeri az esetet és infusiot ad, valamint mentőt hiv (ugyanis ennyi lett volna a dolga)

Ami viszont számomra abszolút érthetetlen:

"előző nap délelőtt kezdett hányni, és már azóta nem adta be magának az inzulinját (I. típusú diabetheszes), mert attól félt, akkor ennie kell, s újra hányni fog. Az azelőtti napon evett is, inzulint is adott magának, ahogyan azt kellett. Harminc éve cukorbeteg, aki odafigyel a cukrára."

"ÉN kérdeztem meg, nem mérik meg a cukrát????"
"Ezek után odanyújtottam a saját cukormérőnket is, azzal is megmérték, az is ezt írta ki: HI."

a beteg 30 éve insulinos. VAN cukormérője. Hogy a pék fa.ába' nem mérte meg a 24 órás rosszullét alatt a vércukrát saját magának? Már akkor, amikor NEM adta be magának az insulint, és utána legalább 4-5 óránként, de minimum a rosszullét kezdetekor? Amikor még NEM mérhetetlen értéket jelzett volna a műszer? Hogyan volt ez a beteg 30 év alatt oktatva? Kizárt, hogy a beteg 30 év alatt egyszer sem olvasta el a készülék használati utasitását, ahol le van irva, mit jelent a HI jelzés. (Vagy ha igen, az súlyos hiba. Nagyobb, mint amit a dokotrnő elkövetett!!!)
Hihetetlen, hogy ennyit nem képes valaki saját magáért megtenni, amikor pedig valami gebaszt van, akkor mindenki hibás.

A "doktornő" egyébként lehetett orvostanhallgató vagy rezidens orvos, és ahogy a szakma jövőjét elnézem, tessék szives lenni hozzászokni, hogy ettől csak szarabb lesz. Mert hamar eljöhet az idő, amikor már nemhogy a mentőben nem lesz szakorvos, de a sürgősségi osztályon sem.

Summa summárum: itéletalkotással - mármint hogy ki halasztotta meg a beteget - meg kell vármi a kórboncolást.

Közellenség 2011.12.30. 22:35:03

Legnagyobb hiba ott volt, hogy a kollegina olyan munkát vállalt, amihez nem ért. Persze kell a pénz értem én. Én sem értek a sürgősségi orvosláshoz. De nem vállalok ügyeletet. Persze ennek az a hozománya, hogy albérletben élek, busszal járok. A gond az, hogy sokan azt hiszik, hogy elvégzik az orvosit, akkor mindent tudnak. Együgyű tudatlansággal tolják tiló alá a nyakukat. Én 8 éve vagyok orvos, láttam már sok mindent és annak az ellentettjét, de csak a szakterületemen vagyok hajlandó dolgozni. Ha igaz a poszt, itt nem arról van szó, hogy egy orvos nemtörődöm volt. Egyszerűen tapasztalatlan. Fingja nem volt, hogy mi történik körülötte. A történések meg elgázolták, mint éti csigát az gyorsvonat.

DarthVader 2011.12.30. 22:36:37

@DarthVader: Ja, bocs, rájöttem, hogy a "kocsi fel-alá járt" a hintázást jelenti, amit a resuscitatio okozott, és nem a gurulást. De ettől függetlenül a többi még kissé zavaros.

ecch 2011.12.30. 22:48:09

Láttam itt nagyon sokminden felé elágazott a vita, de nagyon hamar le lehetett volna zárni. Vegyük nulla időpillanatnak azt, amikor segítséget hívtak. Kérdés: Van jelentősége a túlélés szempontjából annak, hogy mi miatt nem került a betegbe inzulin? NEM! Miért? Ha elütnek a zebrán, mitől fogsz meghalni? Attól mert nem tudják eldönteni, hogy te voltál figyelmetlen és az autó elé ugrottál, vagy az autós volt túl gyors és figyelmetlen - vagy - mennyi idő alatt hívtak mentőt, ott mennyire voltak felkészültek, az AKTUÁLIS ÁLLAPOT, ami a cukorbeteg esetében teljesen mindegy hogy saját hülyeségből történt-e. Abban a szituációban is ki lehetett volna hozni többet a diagnózisból és ellenlépésekből, ha az állapota a beteg önhibáján kivül rosszabbodott. Pl. nincs párja, megcsúszott, elesett, beverte fejét, eltörte lábát, és inzulin nélkül vergődött a padlón. Ez nem lehetséges hogy oka legyen annak, hogy a nulla időpillanatban eldöntse életben marad-e! Nem védem a beteget, de abban a pillanatban sajnos az orvos hibái voltak sorsdöntőek. Ha nem volt megmenthető, akkor se lett volna ha a beteg hibázott, akkor sem ha nem. Ha megmenthető lett volna, megint tökmindegy mit csinált a beteg. Az időskála adott időpillanatában van csak értelme vizsgálódni a következményekről. Remélem érthető voltam.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.12.30. 22:55:21

Az ambuláns lappal tegyél feljelentést a rendőrségnél, a doktornő a munkájára alkalmatlan, attól el kell tiltani, továbbá a foglalkozás körében, gondatlanságból elkövetett emberölés miatt is meg kell kapnia a büntetését.

Én is védem akit lehet, mert az emberekből sokszor az indulat beszél, de ha ez így történt, ahogy írtad, azon nincs mit védeni.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.12.30. 23:03:10

@d.z.: És le lehet szólni, de ezzel a munkával is felelősség jár, tényleg nem kenyerem a fröcsögés, de erről az ügyről szerintem bíróságnak kell döntenie.

Amúgy: a magyar egészségügyről és a betegtájékoztatásról az is igen sokat elmondani, hogy a harminc éve cukorbeteg páciens, nem tudta mit kel kezdenie a vércukrával, illetve hogy kell leolvasni egy vércukormérőt. Illetve, senki nem mondta el neki, hogy ilyesmi felléphet az ő állapotában és ekkor ezt meg ezt kell tenni. (Nyilván nem lehet mindenre felkészíteni, de azért azt el lehet mondani, hogy a súlyosan megemelkedett vércukorszint mit okoz.)

DarthVader 2011.12.30. 23:05:57

@ecch: "Remélem érthető voltam."

Hát majdnem :)

A "mi okozta a halált" kérdésre jelenleg nem tudjuk a választ. (Mint emlitettem korábban.) A "hogyan lehetett volna elkerülni"-re egy nagy valószinűségű válasz van a lehetséges és bizonytalan több közül: ha a beteg megméri a vércukrát többször is, mig rosszul van, és az emelkedés láttán hamarabb segitséget kér. És ez is csak valószínűsithető. A többi válasz - HA nem ad neki cukrot a doktornő, HA felismeri a HI értelmét és nem hagyja ott X időre, hanem azonnal mentőt hiv, - még kisebb a valószinűség értéke. (A halálos kimenetel elkerülésében sokkal naqgyobb szerepe lehet egy 10-12 órás időfaktornak - amennyivel korábban felismerésre került volna az eset, ha a beteg a saját vércukrát megméri jóval hamarabb - , mint egy 1 órásnak, még akkor is, ha az 1 órás késedelem a beteg rosszabb állapotában következik be.)

dayaxx 2011.12.30. 23:08:52

Nagyon sok problémát vet fel a posztoló. Először is a diabetológus kezelőorvosét, akinek 30 év alatt sem sikerült megtanítania a betegének, hogy mit tegyen betegség esetén (bázist beadni mindenképpen, kaját megpróbálni, hozzá megfelelő inzulint beadni, ha hányna még lehet pótolni, de sűrűn mérni kell a vércukrot)... (tapasztalat, hogy 1 típusú cukorbetegségről szóló értelmes könyv nem kapható).
Továbbá hiba volt, hogy a poszt írója sem volt rendesen kiképezve a cukorbetegségről, vércukorszintmérő használatáról és egyebekről.
Ezek után persze hiba volt a mentős orvos cukorral történő kezelése, ugyanis az egy inzulin hiányos szervezetben nem egy-két tizedet, hanem akár 5 feletti értéket is emelhet.
Amennyiben tényleg csak a magas vércukor volt a probléma simán kezelhető lett volna néma gyors inzulinnal otthon, mentő nélkül...

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.12.30. 23:09:28

Abba pedig belekötni, hogy egy gyászoló milyen preambulummal kezdi a szövegét szerintem lényegtelen.

zsázsika 2011.12.30. 23:13:14

@rikitiki: Kedves @marand22,
az orvostársadalom évek óta küzd, hogy végre felfogja a tisztelt magyar honpolgár, hogy nincsenek meg a feltételei a betegellátáshoz! Most is azt csinálja! Szerinted miről szóltak az elmúlt hónapok híradásai??? Olvasol újságot? Nézel tévét? Szerinted csak a fizetésemelésünkért küzdünk? Szerinted én el akarok menni ebből az országból Angliába???? Szíves tájékoztatásodra közlöm, hogy nem ! És ha én innen fölállok, nem elsősorban a fizetés miatt lesz, hanem a körülmények miatt. Azt azért nagyon remélem, hogy legalább ma este nem leszel beteg és nem szorulsz sem az én, sem a kamikázeként még dolgozó kollégáim segítségére... igazán kíváncsi lennék, mit szólnál hozzá, ha a rendelésen közölnék Veled, hogy bocxsi, nincs sem orvos, sem nővér, mert nem hajlandóak kamikázeként dolgozni....

tükörfúró 2011.12.30. 23:14:17

@d.z.: kb igy van, ha ez szószerint igy történt, annál még a fekete angyalok is jobbak, aki szándékkal ölnek

ez olyan szintű nettó butaság és nemtörődömség, hogy nincs rá szó

ehhez nem kell X év orvosit végezni, semmit, a diabétesz alapjainak ismerete tökéletesen elegendő ahhoz, hogy megitéljük mi történik és miért

nem várható el egy rossz állapotba került már nem tekljesen tiszta tudatállapotú betegtől és pánikban lévő hozzátartozójától, hogy logikusan és értelmesen döntsenek vagy cselekedjenek, ezért van az orvos

lenne az orvos..

aki két műszerre aztmondja rossz...vajon mit gondol, mit képzel, egyáltalán hogyan végezte el az orvosit?

30-as táblánál 190el hajt, mert a mutató biztos rossz, sőt ha megméri a rendőr, a trafipax is tévedett, és ezt ő igy komolyan képes venni?

álljon már meg a menet, ez nem orvos-nemorvos tanult-gyakorlot-kevésbé gyakorlott-tapasztalatan kérdés, ez egyszerű emberi ész és alapvető alkalmasság kérdése..

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.30. 23:16:30

@d.z.: bocs, tudod mennyi az a 30 év? ha az embernek 1 hónapnál hosszabb baja van már elkezd kíváncsiskodni és utánaolvas, te 30 évig élnél a sötétségben és semmit nem olvasnál a cukorbetegségről? azt az eszközt amit naponta ötször használsz x éve nem tudod kezelni? szerinted ez nem gond, ez az orvos hibája?

DarthVader 2011.12.30. 23:17:17

@d.z.: Miért, Te már tudod, mi volt a halál oka?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.30. 23:21:10

@dayaxx: bocs, de erről a témáról több száz nagyon jó könyv van a piacon, inkább könyvtárban mérhető manapság. a cukorbetegség egy krónikus betegség, nem olyan mint a lábszártörés, hogy akutan hirtelen kiképezzük az embert a trombózisból. ennek utána lehet és kell olvasni.
itt már egy pár orvos leírta, hogy a cukor adása nem volt igazán hiba, de te diabetológus professzor vagy, hogy ezt megcáfolod?
kezelhető lett volna inzulinnal ha a beteg beadja magának az inzulint de nem tette, hanem addig várt míg már válságos állapotba került, lehet, hogy a sok hányástól rengeteg káliumot vesztett vagy acidotikussá vált, ki tudja, lehet, hogy az intenzív osztályon sem mentik meg

zsázsika 2011.12.30. 23:25:44

Részvétem a posztolónak... kicsit sem mentve a kolléganő szakmai hibáját- bár tudni kell, hogy az egytemről frissen kikerült orvos effektíve közveszélyes, én is az voltam, csak volt annyi önkritikám, hogy ne vállaljak egyedül ügyeletet- azt az egyet válaszolja meg nekem a hölgy, hogy miért nem hívott korábban orvost? Miért nem vitte korábban ügyeletre, kórházba? Miért várta meg a súlyos, már számára is jól észrevehető fulladást? Ezzel nem őt szeretném bűnbaknak kikiáltani, csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ha arra képesek a betegek/ hozátartozók, hogy rendszeresen az internetről leguberált kérdésekkel bombázzanak minket- mert megteszik, általában igen keresetlen stílusban - , akkor miért nincsenek tisztában a krónikus betegségeik szövődményeivel, tüneteivel, ill. hogy mikor van nagy baj? Számtalan beteget kezeltem már súlyos diabeteses ketoacidózissal, és a helyzet mindig ugyanaz- "nem gondoltuk volna"... Mint orvos, mind a posztolót, mind a kollégaganőt sajnálom- a posztolót, amiért elveszítette a szerettét, a kolléganőt pedig azért, amit érezhet a szakmai kudarca miatt... Mert biztosan érez... Mindkettőjüknek megnyugvást....

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.12.30. 23:28:47

@csak néha benézek ha marhaságot látok: @DarthVader: Tisztelt feltételezhetően orvosok! Azért az szerintem elég tisztán lejön, hogy a kolleginájuk irtózatosat hibázott, akármi is volt a halál oka. Én legalábbis nem szeretném, hogy az én életem a kezébe kerüljön, vagy bárki másé. Ítélkezzen róla bíróság, én ennyit mondok.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.30. 23:31:46

@zsázsika: mert a magyar beteg alapvető tulajdonsága, hogy utálja a felelősséget és mindenképpen valaki másra próbálja kenni. másik jellemző tulajdonsága, hogy a szomszédasszonynak vagy az ivócimborának jobban hisz mint az orvosnak. tönkreteszi az egészségét de az orvos az köteles azt rendbehozni, mert ha nem akkor gyilkos és kontár.
lassan rá kellene jönni, hogy annyi orvost sikerült elüldözni, hogy nem ártana kicsit művelődni a saját betegségeinkben mert lehet, hogy pár év múlva késsel a hátunkban is 2 hónap múlva kapunk időpontot

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.30. 23:33:22

@d.z.: nyilvánvaló, hogy hibázott, nem ismert fel egy nagyon elhanyagolt, súlyos betegséget, de ez még nem lenne elég, nem vitte be a kórházba. és szerintem a levél stílusából adódóan ez már bírósági ügy

dayaxx 2011.12.30. 23:34:11

@csak néha benézek ha marhaságot látok: igazán jó könyvet nem igazán találni, inkább csak 2-es típusú cukorbetegeknek diétázós könyvet, ami csak kicsit említi az inzulint, és a szervezet reakcióit mindenféle élethelyzetekre már nem igazán. (kerestem, magamnak)
Bocs, de azt cáfoltam meg, hogy mennyit emel (csupán egy nagyságrendi probléma volt), nem azt, hogy ennek milyen hatása van adott helyzetben (ilyenben még nem voltam szerencsére)

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.12.30. 23:34:57

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Azért neked is vannak sztereotípiáid bőven :). Azt nem lehetne esetleg, hogy a sztoritól függetlenül az orvosok nem rühellik zsigerből a pácienseiket, a páciensek meg mondjuk hallgatnak az orvosukra?

pixie1 2011.12.30. 23:35:51

@zsázsika: tehát a kolleganőt nem azért sajnálja, amiért az életét abban a tudatban élheti le, hogy megölt egy embert? Ezt komolyan egy szimpla "szakmai kudarcként" értékeli????

Azt hiszem, itt a különbség az önmagukat istennek, de legalábbis az emberek felettvalónak képzelő orvosok és a pácienst mint embert kezelő, valóban a gyógyítás miatt a pályára lépő gyógyítók között.

Közellenség 2011.12.30. 23:38:25

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Büntető perben nem fogják elítélni. Letöltendőt biztosan nem fog kapni. A polgári perben szinte bizonyos, hogy vesztes lesz és kártérítést kell majd fizetnie.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.30. 23:39:00

@d.z.: én nagyon kevés pácienst rühellek a több 10 ezerből amit láttam, sajnos van ilyen, és sajnos ezek a legragaszkodóbbak. a páciens meg sajna nem hallgat a jó szóra, mint írtam inkább a szomszédasszonyra, jut eszembe: sült hagymás dunsztkötés a begyulladt ujjra, le is kellett vágjuk a kezét szegénynek

zsázsika 2011.12.30. 23:40:36

@d.z kedves d.z,
remélem, Neked pedig az világos, hogy az itt kommentelő orvosok nem védik a kolléganőt. Csak ismerik mind a két oldalt, és jelentősen tisztábban látnak, mint egy- akár jogosan- feldúlt hozzátartozó...Akár hiszed, akár nem, engem is vádoltak már meg embertelenséggel, hazugsággal, gyilkossággal is... Legutóbb egy olyan néni, akinek avalóban megmentettem az életét. Tudod, mi volt a bűnöm? Hogy a folyosón lévő telefonnál nem hallottam meg, hogy a kórterem mélyéből kiabál nekem, hogy beszélni akaar a férjével. Tényleg nem hallottam... és amikor megkérdeztem tőle, miben segíthetek, üvölteni kezdett, hogy a minimális emberség is hiányzik belőlem, micsoda orvos vagyok és egyébként is csak azt nem hallja meg az ember, amit nem akar... Bocsássa meg a világ, hogy sírógörcsöt kaptam... Ami a posztoló esetében történt, tragédia, csak mi orvosok tudjuk, hogyan kerül egy felkészületlen ember az akut betegellátásba... Tudod, azért én néha óhatatlan kényszert érzek, hogy egy hasonló blogot indítsak a betegekről/hozzátartozókról... Ott is lennének meglepő kommentek mindkét oldal felé.

DarthVader 2011.12.30. 23:40:43

@dayaxx: az, hogy a betegnek 40 vagy 45 mmol/l a vércukra, jelen esetben teljesen irreleváns. Az is, hogy 25 vagy 30. Gyakorlatilag az állapotán nem ront. Legalábbis az adott időintervallumon belül.

Jut eszembe: kb másfél hete vasárnap reggel 80 éves insulinos diabeteses betegnek leesett a vércukra 2 mmol/l-re. Kapott cukrot, felment 8-ra. Este 16 mmol/l. Másnap - hétfőn - szóltak, délután 32 mmol/l (a szokott insulin adagok beadásának és annak ellenére, hogy a beteg nem evett). Beküldtem sürgősséggel kórházba, kedd reggel halott volt. (Azt még nem tudom, mi volt a konkrét halálok.) Na most akkor? Ki a hibás? Nyilván valakinek hibásnak kell lenni!!

Jim Raynor 2011.12.30. 23:41:06

hát, a sok trollnak, akik most is az orvost védik és a hozzátartozót hibáztatják, csak annyit üzennék: tegyék már fel maguknak a kérdést, hogy ha mondjuk egy kamionsofőr nem áll meg a pirosnál, és halálra gázolja a zebrán a férjüket/feleségüket/gyereküket, akkor is elintéznék ennyivel, hogy hát jajistenem, olyan nehéz azt a piros lámpát felismerni, sokszor szinte zöldnek látszik, és különben is, mire lenne jó, ha börtönbe zárnák a sofőrt, csak még egy élet menne tönkre, és a társadalomnak az lenne az érdeke, hogy minél előbb összeszedje magát, és újra volán mögé üljön.......álszent gyökerek.

azt már csak halkan említem meg, hogy a kis dokinőcske ha már a diabétesz nevű tételt cseszett megtanulni az egyetemen, azért egy dolgot elég hamar megtanult: hogyan próbáljuk meg eltüntetni a nyomokat és lemosni magunkról minden felelősséget...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.30. 23:42:00

@Közellenség: miért hány sofőrt láttál rács mögött aki elütött egy embert, pedig ott jellemzően egyértelmű, hogy ki és milyen mértékben járult hozzá a halálhoz. magyarországon gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés meg emberölés miatt nem igazán megy börtönbe senki, ez nem csak orvosokra jellemző. a polgári peres ügyre meg remélem van biztosítása

rikitiki 2011.12.30. 23:42:53

@dayaxx: Abban az esetben, ha nem tudod eldönteni, mi okozza a rosszullétet (magas vagy alacsony vércukorszint) - mindegy, miért nem tudod eldönteni - tehát nem tudod kizárni a hypoglycaemiát:

-cukor adása nem hiba (még akkor is, ha később kiderül a magas vércukor), diagnosztikus próbának is megfelel
-inzulin adása hiba

A hyperglycaemia 1-2 nap (általában hányással és kiszáradással kísérve) után vezet comához, és esetleg halálhoz, míg a hypoglycaemiás betegeknél 2 órás hypoglycaemiás időszak (<2,2 mmol) elég a halálhoz. A hypoglycaemiás coma pedig 0,5 mmol alatt garantált.

Bonyolultabb ez.
(Persze, ha az inzulinos diabeteses 2 napja nem inzulinozza magát, akkor nem valószínű, hogy alacsony lenne a vércukra)

Hogy bonyolítsam, a ketoacidosis önmagában hányással jár, ami persze ördögi körként csak erősíti az acidosist a kiszáradás révén, ergo a beteg ha inzulint adott volna magának (akár evett volna, akár nem) a hányás akár meg is szűnhetett volna. Ellenben azzal, hogy nem adott inzulint, biztosan rontott a hányáson, és azt fenntartotta.

Bonyolultabb ez.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.12.30. 23:46:23

@csak néha benézek ha marhaságot látok: a sült hagymás kötéssel lefegyvereztél :D. Amúgy annyiból igazat kell adnom, hogy eléggé elhanyagolt a magyar emberek állapota úgy általában és erről ők tehetnek. Ugyanakkor a páciens szeretnem a legtöbb esetben azért hülye, mert az orvos úgy áll hozzá, hogy a beteg csak hülye lehet. Én legalábbis folyton azzal a hozzáállással találkozom, hogy "ezt vegye be, oszt menjen haza", akár olyan betegségekre is, amik életmód változtatással javíthatók. És persze, hogy mindenféle baromságot összekeres az interneten, mert az orvosától legtöbbször semmilyen információhoz nem jut.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2011.12.30. 23:47:40

@kishusom: Hogy mit adsz neki? Tejet??? Aztán vártok türelemmel egy fél órát, hogy visszategye a cukrát normális szintre, ha össze nem esik addig???

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.30. 23:48:57

@Jim Raynor: ha mondjuk az akit elüt naponta azzal szórakozik, hogy szaladgál át az úton, ezerszer megússza de egyszer nem akkor ki a hibás? (idevágó videó: www.napiszar.hu/showPost/Szeret_az_oreg_kockaztatni_)
itt is játszott a tűzzel a beteg amikor nem vette be az inzulint.
tudod milyen komplikált a szemiológia? nagyon. utólag könnyű, de annyi sok hasonló betegség van amit stresszes helyzetben össze lehet téveszteni

rikitiki 2011.12.30. 23:49:36

@zsázsika: Én örülnék, ha ezt mondanák. Akkor mennék egy másik rendelésre, ahol viszont tudom, hogy megvan a feltétel.

"én is az voltam, csak volt annyi önkritikám, hogy ne vállaljak egyedül ügyeletet-"

Akkor te most kivel, és mivel vitatkozol? Kicsit figyelmesebben.

A kamikáze az, aki egyedül vállal ügyeletet és/vagy aki beosztja.

Közellenség 2011.12.30. 23:50:08

A jogi rész jogászkodás. Jogászok az orvosi perekben sokszor tudva tudják, hogy esélytelen az orvos elmarasztalása büntető ügyben, de az ekkor kért szakértői vélemény felhasználható a polgári perben, így a polgári per során megspórolható a drága szakértői vélemény. Szakmai részét nézve a kollegina elqrta. Szerintem ennek nem az az oka, hogy nem tanulta volna meg a diabetest, gonosz gyilkos lenne, hanem az, hogy még nem látott elég ketoacidózist. A fuldokló beteg láttán összecsinálta magát. Ennyi. Nem kell a szart visszalapátolni a lóba, de a ló leölése sem megoldás a későbbi lócitromok megelőzése érdekében.

dayaxx 2011.12.30. 23:50:54

@DarthVader: szokott inzulin szokott étel nélkül??? Ne menjünk be a hipoglikémia-ellenreguláció stb. körök elemzésébe.

zsázsika 2011.12.30. 23:51:01

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
nem, a magyar betegnek fogalma sincs arról, hogy felelőssége lenne... hogy be kéne szedni, utána kéne menni, egészségesen kéne élni...Néha a rendelésemen komolyan bölcsődés szintű felvilágosítást tartok... elmesélem Neked a kedvenc ambulanciás szituációmat... az esetek kb. 80%-a ilyen.
BEjön X néni.
-Csókolom, milyen műtét lesz?
-Azt én nem tudom, majd a doktor úr megmondja.
-Jó, kezdjük az elején, milyen testrészét fogják operálni?
- A térdemet.
-Nagyszerű, protézis lesz vagy belekukucskálnak?
- Protézis.
- Nagyszerű. Van-e valamilyen komoly betegsége?
- Á, dehogy. ( X néni 156 cm, 95 kg és a folyosótól idáig bejőve fulladni kezdett).
-Magasvérnyomás? Cukorbetegség?
-Ja, az van, de szedem rá a gyógyszert, így normális...
-Mennyi szokott lenni a vérnyomása, X néni?
-Hát normális.
-Mennyi?? Számot tessék mondani!
- Ja, 180/95.
-Az nem normális.
- Neeem?
- Nem. És mit tetszik szedni?
- Azt nem tudom, tudja, azt a kis kerek fehéret...

Csak azt mondja meg nekem valaki, hogyha 20 éve szedi napi háromszor a Betalocot- ha valóban szedi-, hogyan nem tudja megjegyezni a nevét?
Ettől függetlenül a posztban szereplő eset tragikus...

Jim Raynor 2011.12.30. 23:51:11

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

"ert a magyar beteg alapvető tulajdonsága, hogy utálja a felelősséget és mindenképpen valaki másra próbálja kenni. másik jellemző tulajdonsága, hogy a szomszédasszonynak vagy az ivócimborának jobban hisz mint az orvosnak. "

hát, a posztoló hótziher, hogy jobban járt volna még a szomszédasszonnyal is, mint az orvossal....

zsázsika 2011.12.30. 23:52:15

@rikitiki:
elárulok Neked valamit, csak ne ijedj meg nagyon:
Magyarországon jelenleg sehol-érted?-sehol nincsenek meg a korrekt betegellátás feltételei....

dayaxx 2011.12.30. 23:52:57

@rikitiki: Ezt értem, tudom, de nem ezt próbáltam kifejteni...

rikitiki 2011.12.30. 23:53:28

zsázsika, most komolyan kérdezem: miért nem lehet egy nyomorult rendelést bezárni? Mi történne, írd le.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2011.12.30. 23:53:30

@DarthVader: Beadta az inzulint, és nem evett? Gratulálok... az lett volna a csoda, ha túléli. Szerintem egyszerűen lezuhant újra a cukra, aztán a Somogyi-hatás visszadobta. A 16-ot még tökéletesen magyarázza, ha a 32-t nem is. És talán ezt már nem bírta ki az idős szervezet, ettől omolhatott össze az anyagcseréje visszafordíthatatlanul.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.30. 23:56:03

@Jim Raynor: hát biztos a szomszédra hallgatott amikor ezt tette: azóta nem adta be magának az inzulinját (I. típusú diabetheszes), mert attól félt, akkor ennie kell, s újra hányni fog - ilyen tanácsot orvostól nem hallhatott, legfeljebb a szomszédasszonytól. igazad van, ezzel írta alá a halálos ítéletét

Flúgatlan 2011.12.30. 23:56:18

A leírt esetben a hozzátartozók és a doktornő is hibásak. Remélem, a per segíti tisztázni a felelősségi viszonyokat.

De hadd támogassam meg az itt orvosként megnyilatkozókat: azonnali döntéshelyzetben, stressz alatt dönteni az valami teljesen más, mint vizsgázni valamiből. Hibázott a doktornő, de hogy stresszhelyzetben blokkolni fog, azt nem tudhatták előre azok se, akik diplomát adtak neki, de még önmaga sem.

Magamról is tudom, hogy stressz alatt vagy nagyon felpörgök és csúcsteljesítményt nyújtok, vagy kapkodva hibázok. Nem tudom előre, mikor melyik fog megtörténni, mert a jó ég tudja milyen szirszarok szabadulnak el a véremben, agyamban akármimben ilyenkor. (Biológiából mindig gyenge voltam.)

Szerencsére, a szakmámban nem emberéleteket múlnak azon, ha kapkodni kezdek. A doktornő esetében más a helyzet. Ha a gyakorlat során nem tanulja meg kontrollálni magát a vészhelyzetekben, akkor jobb, ha feladja és más szakmát keres. De lehet, hogy csak most szembesült ezzel először, úgyhogy nem kellene annyira pocskondiázni.

Az ember nem gép, az orvos sem az. Gyakorlat híján nem tud hibátlan munkát végezni az asztalos se meg az orvos se, csak utóbbinál súlyosabbak a következmények. A posztoló fájdalmát megértem, sajnálom, de a leírtakból nem következik az, hogy rossz lenne az orvosképzésünk vagy hogy ne válhatna a doktornőből még jó orvos.

DarthVader 2011.12.30. 23:57:57

@Jim Raynor: Tehát neked szent meggyőződésed, hogy a beteg halálát a magas vércukor okozta? Vagy tudsz valamit, amit mi nem.

A bíróság nyilván majd dönt. Eldönti - a kórbonctani lelet/igazságügyi szakértő véleménye alapján, és nem a te - ti - bemondásotok alapján, hogy
1, mi okozta a beteg halálát.
2, összefüggésben volt-e a halál oka a fennálló diabetessel, illetve a kétségtelenül megállapitható diabeteses sürgősségi állapottal.
3, ha igen, akkor az ügyeletes orvos diagnosztikus tévedéséből származó késedelmes sürgősségi ellátás hozzájárulhatott-e, vagy lehetett-e egyedüli oka a beteg halálának
4, a beteg első észlelése utáni azonnali sürgősségi ellátásra irányitása (az alapellátási ügyeletes orvostól elvárható azonnali ténykedés diabeteses koma esetén, ha van infusio az ügyeletes kocsiban, akkor annak bekötése - lehetőleg nem dextrose vagy Ringer-dextrose :) - és a sürgős mentőszállitás elrendelése. Slussz.) esetén milyen valószinűséggel lett volna elkerülhető a beteg halála.

Röviden ennyi kérdésre - meg még egy-két másikra - kell válaszolnia a bíróságnak a szakértő segitségével, hogy megállapitsa az ügyeletes orvos felelősségét, és annak fokát. Ehhez elég kevés Jim Raynor véleménye. Még akkor is, ha esetleg Sarah Kerrigant is megkérdezik :)

rikitiki 2011.12.30. 23:59:55

@zsázsika: Ez nem is változik addig, amíg nem veszed komolyan te magad is.

Egy kollégától sokat tanultam erről.
Új emberként (anesztes) érkezett a kórházba.
Elmondta, milyen feltételekkel visz beteget a műtőbe elektív műtétre.

Mondták, nincsenek meg a feltételek.

Másnap kérdezte, úgy vannak előkészítve a betegek, ahogy kérte? Nem.

Az összeset kontraindikálta és kivitette a műtőből.

Másnapra biztosították, amit hiányolt.

A saját érdekedben harcold ki a minimum feltételeket, ha nincs, be kell zárni. Van másik rendelő is.

De a tiedet is kinyithatod pár nap múlva...

zsázsika 2011.12.31. 00:05:23

@pixie1:
Pardon, félreérthető voltam. Számomra a szakmai kudarc valószínűleg nem azt jelenti, amit az Ön számára... Elnézést. A beteg "megölését" én nagyon erősnek érzem... Halt már meg elhanyagolt diabeteses ketoacidózisos beteg a kezemben és mindent megtettem, ami emberileg és szakmailag lehetséges. Nem lehetett segíteni. Mivel a konkrét esetnél nem voltam ott- és Ön sem-, egyikünk sem tudja megmondani, lehetett volna-e segíteni a betegen. Még egyszer hangsúlyozom, sajnálom a beteget és igen, a kollegina hibázott. Azonnali folyadékpótlás mellett sürgősen kórházba kellett volna szállítani...
Remélem, élete folyamán nem kell majd sokszor orvoshoz fordulnia, de akkor mindig a betegekért élő kollégákkal fog találkozni...

DarthVader 2011.12.31. 00:06:13

@bm613: Nem. A beteg napi 4-szeri adagon volt, 8-10 egység. És a vércukrát gyakorlatilag napközben óránként mérték. Insulin adása után fél órával is. És folyamatosan emelkedett. Mellesleg az öreg teljesen éber volt hétfőn délután. Nem Somogyi-effektus volt. Mondom, nem tudom, mi volt a halál oka. Lehetett stroke is. Csak arra céloztam, hogy itt is kéne bűnöst keresni.

Alternatív 2011.12.31. 00:06:48

Aki pedig azzal a szöveggel jön, hogy hibázni emberi dolog, és mindenki hibázik, az ne panaszkodjon, hogyha olyan magasan képzett szakemberek, mint a villanyszerelő vagy a gumis hibája miatt meghal egy rokona.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.31. 00:07:24

@zsázsika: ez semmi, én egyszer összeszedtem egy elmozdulás nélküli külboka töréses "értelmes" beteget. el is határoztam, hogy ez jó lesz konzervatív kezelésre, megkapta a körkörös felvágottat, meg az első clexanet, meg még 30 ról receptet meg felhomályosítottam, hogy napi 1. na jön 3-4 nap múlva körkörösítésre, megint persze én kaptam meg. mondja, hogy nem lehetne abból a jó kis fájdalomcsillapító injekcióból még felírjak mert elfogyott. nézek nagyot, hogy én aztán injekciós fájdalomcsillapítót soha fel nem írok betegnek otthonra, vajon miről beszélt. kiderült, hogy a 30 clexanet beadta magának 3 nap alatt. ennyit értett meg a felhomályosításból, meg ennyire érdekelte, hogy mit szúr a hasába

zsázsika 2011.12.31. 00:09:19

@rikitiki:
azért remélem, a minimum feltételek hiánya mellett is elláthatom szerinted a most érkező újraélesztett beteget... vagy zárjak be és küldjem el????

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.31. 00:11:36

@Alternatív: példádra válaszolva. nem tudom ha emlékszel de 1-2 éve volt nagy botrány, hogy egyes csúcskategóriás toyotáknak és lexusoknak beragadt a gázpedálja, tervezési hiba miatt, meg is haltak vagy 30 an bele. elítéltek egy mérnököt is? megkapták a családok a kártérítést és kész.
de mondok neked jobbak, a contergan miatt nem tudtak elítélni senkit, pedig ezrével születtek a fokomieliások, de egyszerűen bebizonyították a szakértők, hogy előre nem látható tényezők okozták a problémát

zsázsika 2011.12.31. 00:18:11

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
:)))))))))

A látogatás utáni időmet mostanság azzal töltöm, hogy részletesen leírom a kórlapba, hogy pontosan melyik hozzátartózóval mit beszéltem... Igazi szakmai kihívás...

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.12.31. 00:18:37

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Azért az is lehet, hogy te nem mondtad el érthetően.

A Toyotás példára pedig: mint mérnök abszolút támogatom, hogy aki harminc ember haláláért felelős azt csukják le. Csak nagyon nehéz kiszúrni, hogy annak a gázpedálnak a megtervezésekor ki volt a hülye. Mindenesetre ott annál a Toyotánál rengeteg probléma volt, a Start-gomb is benne volt a dologban, illetve az, hogy a szervo-fék tökig pörgetett motorral nem működik, az ilyen. Az, hogy ezek után a "balesetek" főkonstruktőrt nem ítélik el, az a jogrendszer hibája, mint ahogy az is, hogy a zebrán gázolót, vagy a brutálisan gondatlan orvost sem. Egyikkel sem értek egyet, akin felelősség van, mert ilyen munkát választott, az ezt vállalja! Pont.

Jehuda 2011.12.31. 00:19:19

Ez a megdöbbentő eset is bizonyítja, hogy mennyire nem tudunk nyelveket és mennyire nincs igény arra, hogy tudjunk. Egy ember azért halt meg, mert négy emberből egy sem tudta, hogy a HI szó High-t jelent angolul. Érthetetlen, hogy hogyan lehet angol nyelvtudás nélkül manapság bárkiből orvos. Most még lazítottak is a dolgon, nyelvtudás nélkül is lehet megint diplomát kapni.

A nagy tudású orvosok jelentős része már külföldön dolgozik, nálunk maradnak az elhivatottak és azok, akik a helyüket külföldön nem tudják megállni.

Cukorbeteg vagyok, rettegve gondolok arra, hogy mi lesz akkor, ha hasonló helyzetbe kerülők és egy hozzá nem értő orvostól fog függeni az életem, az egészségem.

Korábban valaki megjegyezte a topicban, hogy a doktornőnek kell adni még egy esélyt. Szerintem pedig nem kell. Aki egy közönséges cukormérő által mutatott értéket nem tud helyesen értelmezni, az ne dolgozzon orvosként, nem kell megvárni, hogy további emberek hunyjanak el a keze alatt. Menjen el takarítónőnek, nem szégyen, ha jól csinálja, többet fog vele keresni.

Az orvosi hivatást ismét megbecsültté kellene tenni anyagilag, erkölcsileg.

Egy orvos jelenleg 30 éves gyakorlattal kevesebbet keres, mint egy házhoz járó takarítónő.

Ennél már csak az a szomorúbb, amikor a csekély keresetű orvosokkal teli kórház előtt állnak az egyes orvosok sokmilliós autócsodái.

Szomorú az is, hogy a szakorvosi rendelőintézetben 75-80 éves szakorvosoknak kell dolgozniuk, annyira nagy a szakorvoshiány.

tundee 2011.12.31. 00:31:45

@Jehuda: Falra mászok amikor emberek azt gondolják, hogy külföldre csak a "nagy tudású" orvosok mennek, itthon meg a selejtje marad, meg a "szentek". Ez éppen annyira tévhit, mint az, hogy a kinti orvosok jobbak és az ellátás is sokkal jobb.

zsázsika 2011.12.31. 00:33:37

@rikitiki:
azért, mert a régió egyetlen mindent ellátó nagy kórházáról van szó, heti 7 nap 24 óra ügyelettel mindenre. Ha időnként elő is fordul, hogy helyhiány miatt le kell mondanunk, óriási cécó és szervezés- és persze beteg/ hozzátartozó pánik- hogy ki, mit, hogyan lásson el. Nem az elektív műtétekről beszélek elsősorban- egyébként anesztes vagyok- hanem ügyelteiekről ill. éjszakai ellátásról. Persze, hogy be lehet zárni egy napi szinten dolgozó krónikus belgyógyászati járórendelést, de egy folyamatosan, a teljes régiót ellátó, minden szakmára ügyelő kórházat? Hogy a kedves anesztes kollága egy akut vakbélgyulladást halaszt el a minimumfeltételek hiánya miatt, azt szeretném én látni. Meg egy combnyaktöréses öreget a fájdalmaival, a pneumoniájával és felfekvéseivel 3 nap múlva... Kétélű a dolog, remélem, csak az okozza a köztünk lévő kommunikációs blokkot, hogy más szemszögből nézünk...

pixie1 2011.12.31. 00:35:55

@zsázsika:
én is ezt remélem, épp' ezért szeretném, hogy a kolléganőjüknek esélye se lenne rá.
Lehet másként vélekedni, ebben az esetben bízzák rá nyugodt szívvel az anyjukat vagy a gyereküket.

Széljegyzetként említem ellenpéldaként azt az intenzíves főorvost, aki miatt az édesapám még közöttünk van, pedig a kollégája egy hasnyálmirigy gyulladás (plusz cukorbeteg és kettős coronaria bypass-ra várt)alatt elcsípett egy eret az epevezeték endoszkópos vizsgálata során.
Egyik orvos nevét se felejtem el soha.

Jehuda 2011.12.31. 00:45:42

@tundee: Én nem állítottam, hogy azok az orvosok, akik külföldre mennek, ott karriert csinálnak, csupán azt látom, hogy kevesebb munkával emberi módon élve alaposabban tudnak a beteggel foglalkozni.Nem neveztem az itt maradókat selejtnek, csupán annyit jegyzek meg, hogy aki nem tud idegen nyelvet, az nem tud innen elmenni, de bizony szakirodalmat olvasni sem, márpedig azért az orvostudomány is gyorsan fejlődik.

Sok esetben a hagyományos módszerek is nagyon jók, de azért nem mindegy, hogy mennyire új technikát tud egy orvos használni.

Egyébként magam is meglepődök, mennyit kell várni egy szakorvosi vizsgálatra egyes külföldi országokban, néhol több hónapos a várólista.

zsázsika 2011.12.31. 00:47:25

@tundee: teljességgel egyetértek Veled, ismerek olyan kollégát, aki ugyan két szakvizsgával és egy PhD-vel rendelkezett, de képtelen volt ellátni konkrétan egy diabeteses kómát... endokrinológus is volt többek közt. A " külföldön Hawaii van" típusú emberkéknek meg üzenem, hogy az angol ellátási rendszerben egy csípőprotézis várakozási ideje 5 év a magyar fél- 1.5-tel szemben. Persze ha van pénzed a magánkórházra- így hívják szépen odakint a hálapénzt- akkor 2 hónap...

zsázsika 2011.12.31. 01:03:13

@pixie1:
mint ahogy engem is van, aki áld és van aki a pokol mélyére kíván...Jó egészséget az édesapjának.

insomnosecuritas 2011.12.31. 01:11:06

@zsázsika

bocs, ki kell ,hogy javítsalak. Angliában nem 5 év a várakozás a protézisre, a mi kórházunkban 13 hét a várólista állami betegk részére, de máshol sem több nagyon sokkal. Nem Hawaii, de tisztességes rendszer az átlag polgárnak, volt alkalmam összehasonlítani mindkettőt. Biztos neked is.

tundee 2011.12.31. 01:21:52

@Jehuda: Tény, hogy több idő jut kinn egy betegre. A szakrendeléseken nincs több napi 4-8 betegnél. Voltam olyan naiv, hogy azt gondoltam, alaposabb vizsgálat és a részletesebb felvilágosítás miatt van, de Angliában még annyit sem foglalkoznak a beteg felvilágosításával, kezelés miértjének elmagyarázásával, mint itthon. Itthon az időhiány miatt de, hogy ott miért azt nem tudom. Általában az volt a tapasztalatom, hogy a betegeket nem is érdekli. Amit az orvos mond az szent és sérthetetlen. Megbíznak az orvosaikban, eszükbe sem jut még másik 3-4-gyel konzultálni és elvégeztetni ugyanazokat a vizsgálatokat.

zsázsika 2011.12.31. 01:24:04

@kutykuruty:
ezzel csak az baj, hogy mi, orvosok, már régen nem csak a fizetésünkért küzdünk, még akkor sem, ha ez nem látszik. És az is baj, hogy önnel együtt számosan úgy gondolják, hogy "majd egy kicsit rossazbb lesz, de majd rendeződik a helyzet". NEm fog. Elértünk egy pontot, ahonnan nem fog. És higyje el, Önnél is eljönne az a pont, amikor már nem csinálná tovább. Persze, aki nem a mi szakmánkat választja, takarózhat azzal, hogy mi vállaltuk. CSak nem így, nem ilyen körülmények között. Mert még 2 két éve sem volt ilyen tragikus a helyzet. Miközben a társadalom a bulvármédiának köszönhetően totálisan - és aki csak egy kicsit is ért hozzá, látja, menniyre félinformációkkal- felhergelte magát. Könnyebb persze az egészségügyi dolgozókat bűnbaknak megtenni, mint kiállni mellettük - és SAJÁT magunk mellett is ezzel persze, mert az egészségügy állapota előbb-utóbb mindenkit érint. Remélem, amíg rendeződik a helyzet, nem lesz beteg.

zsázsika 2011.12.31. 01:30:28

@insomnosecuritas: kint dolgozó orvoskolléga mondta, nyilván nem egy kórházban dolgiztok. Én még nem mentem el. Csak fogok.

2011.12.31. 01:47:33

háténeztnemértem. egyrészt az orvosi diplomát nem valami büfészak elvégzése után adják, hogy minden hülye kaphasson ilyet, ha erre támad gusztusa, szóval arra tippelnék, az értelmesebbje képes csak elvégezni. márpedig az értelmesebbjétől elvárnám, hogy felfogja, ha egy ember élete a tét, és nem tudja a megoldást, akkor keressen még információt. hívjon fel valakit, ill. nézze meg a nyamvadt dobozt, hátha írtak rá valami használhatót. nem teljesíthetetlen az elvárás, a mentősnek sikerült. másrészt a stresszhelyzet - aki emberorvosnak megy, az szinte biztosan fog emberekkel találkozni. amikor aztán találkozik emberrel, aki zihál meg összevissza beszél (everybody lies, dr. House is megmondta), akkor meg stresszes lesz? mint a békávé a hótól télen, ami minden előzetes figyelmeztetés nélkül leesett? na ne már. ha meg de igen, akkor borzalmasan ciki a doktornőre nézve.

rikitiki 2011.12.31. 01:47:39

@zsázsika: Az furcsa lenne, ha a műszak közben állnál fel. Gondolom nem ma derült ki, hogy nincs lélegeztetőgép / defibrillátor / O2 terápia lehetőség. Az ellátást meg kell szervezni, az ügyeletet biztosítani kell máshol, a felelős szervet tájékoztatni, vele egyeztetni.
Pl. az újraélesztett beteget ambuval is lehet lélegeztetni, gyógyszeres kardioverzió is létezik, minden megoldható, de olyan helyre vigyék, ahol van lélegeztetőgép, defi, stb..
Nem kell hősködni, hogy te majd ambuval lélegezteted egy éjszakán át. Az ellátásszervező feladata megteremteni a minimum feltételeket. Az ÁNTSZ pedig csak akkor "hunyjon szemet", ha az ellátás máshol sem lenne biztosítható.

Tudok olyan példát mondani, ahol ITO nem fogadta a lélegeztetést igénylő beteget bizonyos feltételek hiányában. (Nem helyhiány miatt).
Az ellátását meg lehetett volna oldani, nem volt lehetetlenség, de a normál ellátás szerinti feltételek hiányoztak.

A mentő vitte másik ITO-ra. Ennyi.

Pár hónap múlva az ITO-t kibővítették, 50%-kal több ágy, és 200%-kal több monitor.

Az újraélesztett beteget is el lehet küldeni, átszállítják fogadóképes intézménybe. Ha fogadtad, onnantól viszont el kell látnod.

rikitiki 2011.12.31. 01:59:45

@zsázsika: Ha az akut vakbélgyulladást úgy kell műteni, hogy rezidensek ügyelnek, és nincsen behívós vagy más felettes, akkor át kell szállítani. Nem elhalasztani, de olyan intézménybe vinni, ami teljesíti a feltételeket. Vagy keríteni egy szakorvost szubosnak.

Előfordul nálatok, hogy 1 anesztes visz 2 asztalt pl. két spinál anesztéziát?
Esetleg 2 anesztes orvos, 1 asszisztenssel 2 asztalt?

Előfordul, hogy ügyeletben elektív műtétbe kezdtek, mert a műtéti program csúszott?

Annyiból kétélű a dolog, hogy ha soha nem léptek, akkor soha nem is lesznek minimumfeltételek teljesítve. Az meg hosszútávon igen rossz. Egyszer-kétszer kell egy műtétet kontraindikálni, egy beteget nem fogadni.

2011.12.31. 02:33:38

Azért ne találjuk már ki, hogy manapság bárki diplomát kaphat nyelvvizsga nélkül.

Ilyen nincs, hogy azért nem olvas egy most végzett szakirodalmat, mert nem tud angolul.

zsázsika 2011.12.31. 03:41:51

@rikitiki:
nem egyszer és nem kétszer kontraindikáltunk már műtéteket. Persze, ilyenkor a továbbküldött/elhalasztott beteg is kezet csókol örömében, hogy milyen jó, hogy Te megvédted az érdekeit. Ha valóban orvos vagy, ahogy azt hiszem a szavaidból és a tájékozottságodból, igazán irigyellek, mert olyan helyen dolgozol, ami maga a paradicsom, ahol ha orvos-akár rezidens- szól, hogy hiányzik valami, másnapra teljesül és mindenki boldog. Attól tartok, a magyar orvosok jelentős része nem ilyen helyen dolgozik. Én sem. Bár nem szoktam egy asztalnál többet vinni se spinálnál, se plexusnál. Lélegeztetőgépem és defibrillátorom nekem még akad, de belgyógyászéknál már nem biztos. És nem az ő hibájukból. Nagyon remélem, hogy az általad felvázolt taktika működni fog, de ha követed az itt leírt bejegyzéseket, a legtöbb most már arról szól, hogy az orvosok zsarolják a betegeiket a megtagadott beavatkozásokkal és túlórákkal. Az ÁNTSZ-t pedig nem érdekli igazán, mi van, csak hogy valaki vegye fel a beteget. Gondolom, Te is sűrűn beszélgetsz velük. Pontosan úgy működik, mint Mo-n a legtöbb törvény, ld. pl. a nemdohányzók védelmét. Ne haragudj, hogy ilyet mondok, tényleg ne sértődj meg, de nekem nagyon idealistának tűnsz. Kívánok sok kitartást a harcaidhoz.

zsázsika 2011.12.31. 03:57:18

@pixie1:
Még egy apróság. Megtenné, hogy a blog változatosságához hozzájárulva megírná, hogy az intenzíves főorvos hogyan mentette meg az édesapját? Higgye el, nagyon sok tisztességes nővérnek és orvosnak pokolian jólesne, ha legalább egyszer olvashatna pozitív véleményt ezen a helyen. És valószínűleg a közhangulatra is jótékony hatással lenne. Vagy bárki. Csak egyszer. Jót. Mert biztosan van ilyen...

neoteny · http://word.blog.hu 2011.12.31. 06:00:58

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

"egyes csúcskategóriás toyotáknak és lexusoknak beragadt a gázpedálja, tervezési hiba miatt"

Akkor te tudsz valami olyasmit amit sem az NHTSA, sem a bíróságok nem tudnak: az előbbi azért nem, mert az összes vizsgálata sem mutatott ki "tervezési hibát", az utóbbiak pedig azért nem mert csak 2013-ban fognak a bírósági tárgyalások elkezdődni.

en.wikipedia.org/wiki/2009%E2%80%932011_Toyota_vehicle_recalls

Maureen 2011.12.31. 06:42:52

A Nyírő Gyula kórházban - neurológián - feküdtem 2010 nyarán. Behoztak egy idős hölgyet, stroke-kal. A lánya elmondta, hogy cukorbeteg. Napokig SENKI nem mérte a hölgy cukorszintjét, míg a stroke mellett majdnem cukros kómába esett, akkor naponta 1-szer voltak hajlandóak mérni. Az ott uralkodó állapotokról egyébként már írtam - embertelenek és főleg szakmailag elviselhetetlenek voltak!

klacus 2011.12.31. 08:03:52

Akkor vagy igazán szarban, ha beteg leszel. Véged van!

Dr.laikus PhD 2011.12.31. 08:27:32

@klacus:

Ezek szerint még nem voltál beteg.

karcsibácsi 2011.12.31. 09:14:41

@pixie1:
"Széljegyzetként említem ellenpéldaként azt az intenzíves főorvost, aki miatt az édesapám még közöttünk van, pedig a kollégája egy hasnyálmirigy gyulladás (plusz cukorbeteg és kettős coronaria bypass-ra várt)alatt elcsípett egy eret az epevezeték endoszkópos vizsgálata során.
Egyik orvos nevét se felejtem el soha."

Mindkét orvosra valóban köszönettel kell emlékezned. Az epevezeték endoszkópos vizsgálata (ERCP) hasnyálmirigy gyulladások bizonyos eseteiben (biliaris pancreatitis) és az ezalatt végzett beavatkozás (EST) szükséges, adekvát, gyógyító eljárás. Kényes, nehéz, invazív és nem is veszélytelen művelet, a legnagyobb gondosság és gyakorlat mellett is előfordulhat, hogy a beavatkozást végző orvos átvág egy eret. Tudniillik egy kb 15mm-es vágást kell ejteni egy elektromos késsel a beteg nyombelében úgy, hogy ő kivülről manipulál, és lényegében nem lehet tudni, hogy nem esik-e egy kissé aberráns lefutású artéria a metszés vonalába. Ez nem hiba, hanem a beavatkozás kockázati körébe tartozik, előfordulása ezrelékes nagyságrendű, de nem nulla! Sajnos, felléphet olyan mérvű vérzés, vagy a szüvetek átfúródása, amely miatt azonnali életmentő nagy műtétet kell végezni. Ez sem hiba, ezért egyetlen orvost sem marasztalnak el, még az USA-ban sem, ahol a malpractice esetekre szakosodott hiénák (ügyvédek) már a kórház aulájában meginterjúvolják a távozó betegeket, ha azok ilyen beavatkozáson estek át, hogy lehet-e kártérítés ügyben kavarni.

Tehát az édesapád szerencsés kimenetelű betegségét én úgy interpretálnám, hogy súlyos társbetegségekben is szenvedő, heveny hasnyilirigygyulladásos betegen az egyik orvos gyógyító jellegű endoszkópos műtétet végzett. Hálás vagyok és soha nem felejtem el a nevét. A beavatkozás után fellépő vérzést az intezív osztály főorvosa hárította el. Neki is hálás vagyok és soha nem felejtem el a nevét.

A világ bonyolultabb, mint néha első olvasatra tűnik...

énvokaz 2011.12.31. 09:14:56

Inzulinos cukorbeteg vagyok , szerelmes , és orvos - ellenes . Most mégis másról szeretnék írni . 1. : a TE szerelmed volt nem az orvosé ! 2. : ha megsértődsz ha nem , temiattad halt meg ! 3. : nincs orvos - ezt ők is bevallják - akik jobban értenének a cukorbetegséghez mint maga a beteg . Nektek , nekünk kell önmagunkat ápolni .

énvokaz 2011.12.31. 09:19:31

4. : minden egyes eset más és más , rengeteg dolog befolyásolja , hagy ne soroljam . 5. : két alapvető dolgot kell tudni : ne legyen túl alacsony vagy túl magas a cukorszint ! 6. : hogy lehet az , én amikor olvastam az írásod , végig tudtam , mit kellene csinálni , ti nem ! 7. : az az ember aki más emberre bízza az életét , pláne orvosra az bár nem érdemli meg , de számoljon a halállal !

NagyTomi 2011.12.31. 09:20:52

Sziasztok.
Én úgy tudom, az insulin-t minden körülmények között be kell adni, az előírás szerint. Max, ha hípózik, majd eszük egy kockacukrot. De az insulin mindenképp kell. Helytálló ez?

énvokaz 2011.12.31. 09:22:38

Vannak szerencsés esetek , de ne feledjétek az orvos is " csak " ember , sajnos .... :=)Ha megbízol benne , még ha muszájból is , vállald a következményeket , jót is rosszat is !

énvokaz 2011.12.31. 09:27:38

Amúgy nem értem , ha azt írja ki hogy HI , miért nem tudtátok , hogy az magasat jelent ? beadok inzulint s azután megmérem egy óra múlva . arról nem beszélve : miért kellene enni inzulin beadása után ???? épp azért adom be ilyenkor , hogy lemenjen a cukorszint , én többször voltam már HI , vagy 20 felett , beadni az inzulint és egy óra múlva ellenőrizni . ne haragidj de nem értem az egészet !

énvokaz 2011.12.31. 09:29:08

Nem tudok mást írni : szívből sajnálom a szerelmedet , minden oldalról átérzem a dolgot de csak magatokat okolhatjátok !!!! :=(

Dr.laikus PhD 2011.12.31. 09:36:12

@NagyTomi:

marand22:Részletesen:
Az élettársának egy vírusfertőzést követően felborult a szénhidrátanyagcseréje (ilyenkor megnő a szervezet inzulinigénye a stresszreakció következtében), emiatt ún. ketoacidosis alakult ki, ezt támasztja alá a sűrű, ziháló lélegzet (ún. Kussmaul légzés), melyet metabolikus acidózis (az inzulin hiánya miatt a sejtekbe bejutni nem tudó szőlőcukorból a máj acetont, acetecetsavat készít, melyet ideig-óráig fel tud használni energiatermelésre a szervezet - főleg az agy) okoz. Ha megszagolták volna a lehelletét, erős acetonszagot éreztek volna.
Elsődleges ellátása folyadékpótlás (a sok cukor kiürül a vesében, és ozmotikus hatása miatt rengeteg folyadékot is visz maga után), majd intravénás inzulin és szükség esetén bikarbonát adása intenzív ellátás keretében.
A hiba megtörtént, sajnálom az élettársa halálát, őszinte részvétem.
-------
csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.30. 13:49:50
nekem is van cukorbeteg a családomban. egyet nem értek, mi az, hogy egy cukorbeteg nem veszi be az inzulinját? mert, hogy akkor ennie kell. mindezt 30 év tapasztalattal. soha 30 év alatt nem volt egy hyperglikémiás sokkja? értelmesebb cukorbeteg nagyon nagy pontossággal meg tudja tippelni, hogy mennyi a cukra a tünetek alapján.
eleve úgy kellene a gyors inzulint beadni, hogy előtte cukrot mérünk és annak függvényében módosítjuk az adagot le-fel pár egységgel, ez alap egy cukorbetegnél, pláne I-es típusúnál.
az, hogy cukrot adott az nem olyan vészes, nem az ölte meg a beteget, eleve szoktak glukózt is adni inzulinnal pufferolva. itt a gond az volt, hogy nem lett felismerve, hogy mit jelent az angol szó, hogy "hi" magas.
persze a kórtörténetből és az előzményekből következtetni lehetett volna a bajra, pláne az acidotikus embernek a lehelete is aceton szagú a ketoacidózis miatt.
ez a halál egy hibák láncolata miatt következett be, a beteg jelentősen hibázott, hogy egy 30 éves rutint hirtelen felborított, minimális ismeretei sem voltak 30 év után a betegségéről. hibázott természetesen a mentős kolléganő is mert nem ismert fel egy alapvető sürgősséget, az ellen nem lépett fel kellő agresszivitással. és amiben a legnagyobbat hibázott: minden esetben amikor valamit nem tudok objektív vizsgálatokkal lemérni (pl itt a cukrot) akkor azt szépen be kell vinni kórházba és fel kell venni osztályos állományba, ennek több oka van: a labor ugye nem stickkel méri a cukrot (bár apósomnak a kórházi labor is adott már ki olyan eredményt, hogy nagyobb mint 50 nem mérhető, újrakalibrálták a gépet és újra mérték) másodszor meg több szem többet lát.
én ilyenkor mindig azt a kérdést teszem fel (persze azok után, hogy menthető lett volna a beteg vagy sem?), hogy kinek is a kudarca ez az eset: a fiatal kolléganőjé akit bedobtak a mély vízbe tapasztalat nélkül? az oktatójáé aki nem volt képes megtanítani egy alapvető sürgősségre? a rendszeré aki elüldözte a dolgozók felét és emiatt egyre tapasztalatlanok kerülnek a frontvonalra (ez olyan mint a háború, először elveszlik az elit és amikor nagy a baj akkor már a gyerekek kezébe is puskát adnak pl waffen SS-hitlerjugend esete, majd jönnek egyesek akik azzal vádolják a gyerekeket, hogy miért nem nyerték meg a háborút, ki ilyenkor a hibás? a gyerek vagy az aki puskát adott a kezébe?)
----------
karcsibácsi 2011.12.30. 14:12:05
Magas cukor -- ketoacidosis -- metabolikus acidosis --- respiratorikus kompenzáció --- Kussmaul légzés (zihálva, nagy amplitódóval, magas légzésszámmal veszi a levegőt)

Tényleg tankönyvi alapismeretek, bármelyik kezdő orvosnak, orvostanhallgatónak harmadévtől felfelé fel kell tudni ismerni!)

Manapság már nem szabadna hyperglycaemiás kómában meghalni senkinek sem. Hozzáteszem, hogy ahhoz, hogy ilyen súlyos állapot kialakuljon, hosszú idő (napok) kellenek és kiváltó ok nélkül (lázas betegség, hányás, súlyois dieta hiba, alkohol abuzus, insulin nem adása, stb) nem is jön létre. Ilyen állapotú beteget azonnal kórházba kell vinni. Az igazság kedvéért még 2 dolgot meg kell jegyezni:
- ha nem lehet biztonsággal megállapítani, hogy hyper- vagy hypoglycaemiás rosszullétről van szó, cukrot kell adni.
- az egy órával előbb itatott cukor nem rontott tovább az állapoton, az a néhány g plusz legfeljebb a 33 mmol/l megemelte még két tizeddel, nem oszt, nem szoroz.
------------
rikitiki 2011.12.30. 23:42:53
@dayaxx: Abban az esetben, ha nem tudod eldönteni, mi okozza a rosszullétet (magas vagy alacsony vércukorszint) - mindegy, miért nem tudod eldönteni - tehát nem tudod kizárni a hypoglycaemiát:

-cukor adása nem hiba (még akkor is, ha később kiderül a magas vércukor), diagnosztikus próbának is megfelel
-inzulin adása hiba

A hyperglycaemia 1-2 nap (általában hányással és kiszáradással kísérve) után vezet comához, és esetleg halálhoz, míg a hypoglycaemiás betegeknél 2 órás hypoglycaemiás időszak (<2,2 mmol) elég a halálhoz. A hypoglycaemiás coma pedig 0,5 mmol alatt garantált.

Bonyolultabb ez.
(Persze, ha az inzulinos diabeteses 2 napja nem inzulinozza magát, akkor nem valószínű, hogy alacsony lenne a vércukra)

Hogy bonyolítsam, a ketoacidosis önmagában hányással jár, ami persze ördögi körként csak erősíti az acidosist a kiszáradás révén, ergo a beteg ha inzulint adott volna magának (akár evett volna, akár nem) a hányás akár meg is szűnhetett volna. Ellenben azzal, hogy nem adott inzulint, biztosan rontott a hányáson, és azt fenntartotta.

Bonyolultabb ez.
----------

Szal, csak úgy futtában.
Olvasd végig. Érdemes.

Dr.laikus PhD 2011.12.31. 09:38:24

@énvokaz:

Igazad is lehet...
Csak evvel nem segítesz.
A tehetetlenség légyen az bármely oldalról fájdalmas, de nem nekünk van veszteségünk. :-)

NagyTomi 2011.12.31. 09:42:56

@Dr.laikus PhD: Köszönöm. Itt azért el lehetett dönteni mi okozza a rosszullétet.

énvokaz 2011.12.31. 09:49:28

@Dr.laikus PhD: minimum 10 éve vagyok inzulinos cukorbeteg , hidd el tudom mi az , tehetetlenség ! nem azért írogattam , hogy okoskodjak , egyszerűen azért , hogy észrevegyék az emberek , önmagukra számíthatnak csak ! s szerintem ezzel igen is segíthetek , ha más nem úgy , hogy talán egy ember majd megússza mindezt amit ők nem !

NagyTomi 2011.12.31. 09:52:22

@Dr.laikus PhD: És minden tiszteletem, megértésem, részvétem a posztoló irányába. De 30 éve cukorbeteg a szerelme és nem tudja, mit jelent a cukormérők a HI???????

énvokaz 2011.12.31. 09:54:30

@Dr.laikus PhD: ha a konkrét esetet nézzük , azért itt más a helyzet : kiírta a mérő : HI ! az első dolog , hogy beadok inzulint ! lehet vitázni , hogy mi lett volna ha .... de ilyenkor ez az első ! nekem volt olyan , hogy hibáztam és az elem kimerült , de itt mért a mérő ! amúgy sem könnyű egyből megbízni egy kis gépben , de ha már ilyet ír ki , lemérem még egyszer s ha HI , akkor inzulin !

Prostatikus Vogon Jeltz 2011.12.31. 09:58:14

Nekünk (kezdő diabosoknak) anno azt mondták, hogy ha nincs mérő és nem tudjuk eldönteni, hogy hypo, vagy hiper miatt vagyunk egyre rosszabbul (így x év távlatából már ez is viccesnek tűnik), akkor ne vigyünk be szénhidrát. Mert ha kómába is esünk, hypoból sokkal jobb eséllyel hoznak vissza, mint hiperből.
Na meg persze az acetont mindenkinek elmondják...
De hogy egy 30 éve cukros ennyire gondatlan, élete szerelme pedig ennyire fogalmatlan legyen...? Pont csak az nem érdekelte a szerelméről, hogy adott esetben mivel mentheti meg az életét?

Engem a barátaim is részletesen kikérdeztek, hogy milyen tünetek mellett szúrjanak hasba és milyenek mellett töltsenek belém szilvalekvárt... A feleségem pedig nem csak megkérdezte, hanem elolvasta és meg is jegyezte.
Ezek szerint a posztert azért mégsem érdekelte annyira a szerelme, hogy ilyen alapinfókat megtudakoljon.

Az orvos alapvető hibákat vétett, én biztosan nem az önbizalmát ápolgatnám, ha valamelyik rokonom lenne az áldozat.
Majd a bíróság eldönti.

Aztán az ügyészség vádat kellene emeljen az élettárs ellen segítségnyújtás elmulasztása miatt! De nem fog a joggal foglalkozó "sohanemhibázom" kollega ellen. Lófaszt nem, éppen csak a szerelme élete múlt rajta.

Pfejj.

Dr.laikus PhD 2011.12.31. 09:59:35

@NagyTomi:

Olvasd végig kérlek.
Egy nagyon kezdő, tehetséges orvosnő hibája, mert ő sem ismerte fel.

Mindenki pánikolt, ráadásul akárhogy is, de az orvosnő lépése csak lassú volt, de nem okozott életveszélyt, ill. ezt majd a vizsgálat kideríti.

A jogásznő emlékeit visszajátszva sem volt lassú, de miért nem ment vele?
Mindent kívülről lát.
Az emlékei lehetnek torzak, a nála lévő dokumentumokról meg nem ír.
Fájdalmasan szubjektív.

marand22 2011.12.31. 10:00:29

@énvokaz:
"...miért kellene enni inzulin beadása után ????"

A rövid hatású inzulin beadása után az alapszabály az, hogy KELL enni !!!
A posztban említett beteg 1. típusú cukorbeteg volt. Nekik nincsen saját inzulin termelésük. Kétféle inzulint kapnak, hosszú (intermedier) hatású inzulint (1x vagy 2x), mely leegyszerűsítve az étkezések közötti (éhomi) vércukorszint normalizálásáért felelős, és rövid hatású (vagy ultrarövid, ún. inzulinanalóg) inzulint, ami pedig az étkezéseket követő (postprandialis) vércukoremelkedést hivatott ellensúlyozni, ezért utána 15-30 perccel ENNI KELL, különben hypózni fog. A profi cukorbeteg tudja jól, hogy a bevitt szénhidrát mennyisége, típusa és a várható testmozgás (ami csökkenti a vércukorszintet) alapján mennyi inzulint adjon be magának, így nem kell állandóan ellenőriznie a vércukorszintet.
Ma egyre inkább terjed az inzulinpumpa, ami a legpontosabb és leginkább élettani vércukorbeállítást tudja eredményezni a legkevesebb hypoglykaemia mellett. Létezik már olyan rendszer is (csak nem itthon), amelyben van vércukormérő, inzulinpumpa és szoftver, így külső beavatkozás nélkül képes folyamatosan szabályozni a szénhidrátanyagcserét.
Végső megoldásként (főleg akkor, ha más szerv átültetésére is szükség van, NB cukorbetegség a legfőbb oka Mo.-on a veseelégtelenségnek) ma Mo.-on elérhető a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek átültetése is.

énvokaz 2011.12.31. 10:01:03

@Dr.laikus PhD: hagy vitatkozzak :=) ha ( ! ) cukorbetegségről van szó , akkor azt meg lehet tudni , hogy túl alacsony vagy túl magas a szint ! írja a kedves gyászoló , hogy a szerelme egyfolytában vízért könyörgött arról nem beszélve ha rossz is a mérő , a tesztcsíkon van szinskála ! amúgy nekem eddig a negatív rekordom 1.4 , de volt 1.7 is , érdekes mód mindkettő a kórházban :=)

Dr.laikus PhD 2011.12.31. 10:01:18

@énvokaz:

Értem a szándékod!
Azzal a posztolónak nem segítesz, ha háromszor mérgedben és tehetetlenségedben leírod, hogy ő a hibás, vagy ő is hibás.

Okafogyott. Nincs már akin segítsen.

NagyTomi 2011.12.31. 10:02:11

@Dr.laikus PhD: Hát, ha kiírja a mérő (2 is), hogy HI, akkor nem kell tovább gondolkodni. Már, ha igaz, ami a posztban le van írva.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.31. 10:03:21

@neoteny: ennek azért mélyebben utána kellene olvassál, a közlekedésbiztonságügyi hivatal és a NASA az elektronikus hibát és a mágneses interferenciát zárta ki, a padlószőnyeg hibája és legfőképpen a gázpedál mozgásának geometriája a hiba forrása, mert a gázpedál alakját és formáját rosszul tervezték meg. egyébként meg
"Az NHTSA vizsgálatának eredményeképpen a Toyota 48,8 millió USD büntetést és kártérítést fizetett a különféle tavalyi biztonsági visszahívások során"

NagyTomi 2011.12.31. 10:04:32

@marand22: Rövid hatású után enni kell, az rendben van. De már 1 napja kihagyta az adagokat, így az intermediert is. Ez azért nem vicc.

énvokaz 2011.12.31. 10:04:33

@marand22: akkor elmondom : ezerszer voltam már úgy , hogy délben ennem kellett volna de magas volt a cukrom . beadtam kevesebb inzulint és nem ettem . azután két órával megmértem s mivel megfelelő volt , legközelebb csak 5 órakor ettem , miután beadtam a szokásos adagot . egyszerű mint a pofon . de olyan is volt , hogy alacsony volt délben , nem szúrtam hanem ettem keveset , s legközelebb 5 kor szúrtam .

énvokaz 2011.12.31. 10:05:32

@Dr.laikus PhD: én nem vagyok mérges . senkire sem . legfőképp magamra lehetnék , de magamra sem :=)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.31. 10:08:15

@zsázsika: angliában tényleg jó pár éve sok éve várakozási listák voltak, beszéltem múltkorában egy angliában dolgozó kollégával aki azt mondta, hogy annakidején ő műtött olyan térdet aki 8 évet várt a műtétre. manapság 2 évben maximalizálták a várólistát, ha nem kapsz jobb ajánlatot kereshetsz más kórházat

énvokaz 2011.12.31. 10:09:10

@marand22: ezek csak elméleti dolgok , általánositások . nem mindegy melyik cukorbetegről beszélünk , olyan is van aki nem észleli a cukorszintjét , van aki megközelitőleg tudja épp mennyi .

pjotr_75 2011.12.31. 10:09:46

Ha jól értem itt egy-két feltehetőleg orvos hozzászólását, majdnem az jön ki, hogy igazából a beteg tehet arról, hogyha cukorbeteg, sőt, miért született meg egyáltalán, csak a gond van vele..
(bocs, icipicit túloztam).
Ezek alapján ahol beteg van a családban majdhogynem a kétéves gyerektől a magatehetetlen alzheimeres aggastyánig mindenkinek kellene tudnia a saját gyógyszerei nevét - ne adj isten hatóanyagát - álmából felkeltve elsorolni, esetleg magán újraélesztést alkalmazni. Hát lófaszt!
Feleségem krónikus asztmás, ha gond lenne, tudom, hogy nem hívunk mentőt (mer ugye, ha van sürgősebb eset, a mentő oda megy, az asztmás még elfulladozhat egy kicsit - így van!, nem kell belekötni, ezt a mentősök mondták), szóval ha gond van, belesöpröm egy szatyorba a gyógyszeres szekrény tartalmát (ki a franc bírja megjegyezni a két-három havonta változtatott gyógyszereket + a kísérleti gyógyszerek neveit), amiket éppen szed, kocsiba be és legközelebbi (nem a legjobb) kórház, majd ha stabil, akkor átmegyünk az 50km-re lévő jó ellátást biztosító (de ugye messzebbi) kórházba.
Hát így, szép :(, szerencsére még nem volt rá példa. - azért ez nem hangzik normális eljárásnak ugye!

Egyébként kicsit kezd elegem lenni abból, hogy minden poszt végére az "derül ki", hogy a beteg a hülye.

marand22 2011.12.31. 10:10:28

Még egy megjegyzés, bár valaki leírta már. A hypoglykaemia (alacsony vércukorszint) okozta kóma sokkal gyorsabban okoz maradandó (főleg agy) károsodást, mint a hyperglykaemia (magas vércukorszint). Előbbi akár néhány óra, utóbbi gyakorlatilag egy napnál rövidebb idő alatt sohasem. A hypoglykaemia felismerése sem mindig könnyű, mert az ismert tüneteket (verítékezés, szapora pulzus) gyógyszerek (pl. vérnyomáscsökkentő béta-blokkolók) elfedhetik. Láttam már olyan (jellemzően idős) beteget, akinél a megmagyarázhatatlan és váratlan zavartság és agresszivitás volt a hypó egyetlen tünete, de olyat is, akinél hemiparesis (féloldali bénulás) jelentkezett, ami szőlőcukor adása után teljesen megszűnt. Emellett pl. epilepsziás roham jelentkezésénél is gondolni kell hypoglykaemiára.

Alonee 2011.12.31. 10:10:43

@Braincelle: Gratulálok, figyelemre méltó hozzáállás. Laikuspéhádé és a többi cinikus, megmondó ember simán tanulhatna belőle. Van még remény.

énvokaz 2011.12.31. 10:11:03

@Dr.laikus PhD: a posztolónak őszinte részvétem ! mondom , mint cukorbeteg és épp szerelmes ember valamelyest átérzem ha nem is teljesen a kínjait ! de hátha tudok , tudunk másnak !

énvokaz 2011.12.31. 10:12:09

@Dr.laikus PhD: amúgy szerintem rengeteg embernek segitett azzal hogy megírta a drámáját ! csak annyi kell , hogy odafigyeljen a többi beteg !

Dr.laikus PhD 2011.12.31. 10:13:20

@énvokaz:

Kezdem érteni, hogy a 30 éve cukorbeteg miért volt oberokos.

Itt vitatkozol orvossal, hogy te hogy cseszel ki magaddal.
A rendszertelenség lehet a halálod, még akkor is ha most azt hiszed ügyes vagy.

NagyTomi 2011.12.31. 10:13:34

@pjotr@gportal.hu: Hát egy cukorbetegnek illene tudni a gyógyszereit, meg, hogy a cukormérőn a HI mit jelent.
Persze a doktornőnek is illett volna tudni. Igaz, ha véletlenül hípósnak ad insulin-t, nagy bajt csinálhatott volna. Bár kétlem, hogy ennél nagyobbat.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.31. 10:18:15

@Prostatikus Vogon Jeltz: "Mert ha kómába is esünk, hypoból sokkal jobb eséllyel hoznak vissza, mint hiperből. "
ez egy nagyon veszélyes kijelentés. 0,5 mmol vagy 10mg alatti cukorértékről gyakorlatilag agykárosodás nélkül lehetetlen beteget visszahozni. ott már csak az segít ha glukagont adsz, még a 33% os glukóz se elég gyors, a szilvalekvárt meg nem tudod megenni mert agyhalál állapotában vagy

Dr.laikus PhD 2011.12.31. 10:18:38

@pjotr@gportal.hu:

Krónikus beteg, márpedig a posztoló hozzátartozója az megtanulja mit szabad és mit nem.
Mi az ami az életére veszélyes.
Itt bizony hibás a beteg is.

Nektek meg - tudom, mert nálam is gyakran változnak a gyógyszerek és egyre hülyébb leszek - vezetem egy papíron mit szedek.
Viszem magammal, ha kérdezik csak átnyújtom. Még azt is odaírom, mire kaptam.
Összekészítve a legutóbbi leletek,
alapbaj dokumentumai.
Miért olyan nehéz ezt, megtenni magamért és a szerettemért?

marand22 2011.12.31. 10:25:31

@pjotr@gportal.hu:
"...mindenkinek kellene tudnia a saját gyógyszerei nevét..."
"...ha gond van, belesöpröm egy szatyorba a gyógyszeres szekrény tartalmát..."

Magad válaszoltad meg a kérdést. Tudod, nagyon sok olyan beteget látok az ambulancián, akinek halvány lila fogalma sincs a szedett gyógyszereiről. A korábbi dokumentációt pedig szintén nem hozza magával. Rengeteg probléma adódik ebből. Csak gondolj abba bele, hogy magas vérnyomás kezelése kapcsán, lehet hogy azért magas a vérnyomás, mert nem szedi megfelelő időben és gyakorisággal a beteg a gyógyszereit. De az is lehet, hogy ki kell egészíteni. Ráadásul sok gyógyszerből van többféle hatóanyagtartalmú. Vannak gyógyszerek, amiket pl. reggel kell bevenni. Innentől kezdve, hogyan mondjak véleményt a kezelésről ?
2012.01.01-től elkezdik bevezetni a hatóanyag alapú gyógyszerfelírást Mo.-on is (először cholesterinszint csökkentőknél). Innentől még bonyolultabb lehet a dolog.

zsikuci81 2011.12.31. 10:30:39

@pjotr@gportal.hu:
Nem kell fejbol tudni a gyogyszereket, az pont eleg, ha elhozza vagy leirja. Beszelni nem tudo beteget is meg tudunk vizsgalni.
A legrosszabb az, amikor semmifele informacionk nincs a betegrol. A beszallitott beteggel korabbi dok. nincs, gyogyszereirol informacio nincs, gyogyszererzekenyseget nem tudjuk. A beutalo erdemi infot nem tartalmaz, hozzatartozo nem kiseri, a beteg pedig nem tud beszelni (mondjuk demens vagy korabban strokja volt). Ilyenkor a hozzatartozo felelossege, hogy informaciot adjon.

énvokaz 2011.12.31. 10:46:08

@Dr.laikus PhD: ki beszélt itt rendszertelenségről ???? látom kár vitatkozni mert fogalmad sincs mi az a cukorbetegség !

énvokaz 2011.12.31. 10:50:01

@énvokaz: nem statisztikáról van szó hanem egyedi betegekről ! két súlyos , halálos betegség van a világon amelyeket nem lehet általánositani : a cukorbetegség és a szklerózis multiplex . nem statisztikák vagyunk hanem egyedi esetek egytől egyig ! bár tudom hogy másoknak csak egy a sok közül :=)

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.31. 10:56:41

@Prostatikus Vogon Jeltz:
" nem tudjuk eldönteni, hogy hypo, vagy hiper miatt vagyunk egyre rosszabbul (így x év távlatából már ez is viccesnek tűnik), akkor ne vigyünk be szénhidrát. Mert ha kómába is esünk, hypoból sokkal jobb eséllyel hoznak vissza, mint hiperből. "

pont fordítva.
mert a hypo 2 óra alatt elvisz, a hypernek meg két nap kell, és az elég idő arra, hogy tegyenek valamit.

énvokaz 2011.12.31. 10:58:02

amúgy ott nem értem az egész dolgot , hogy ha nem is adott be magának egy napig inzulint , miért nem mérte a cukrát ???? s ha mérte , mennyi volt ? hú , az egész sántít !!!! a cukorbetegség alapszabálya : mérni , mérni , mérni , mérni ....

NagyTomi 2011.12.31. 10:59:38

@énvokaz: Ha Te be tudod magadnak állítani, lelked rajta. De akkor tényleg ellenőrizd ám!:)

énvokaz 2011.12.31. 10:59:50

@Babette_: az a baj hogy nem olvassátok el az alaptörténetet : két mérő is mutatta hogy HI !!!!

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.31. 11:01:15

@énvokaz: az a baj, hogy te nem olvasod el: még az orvos sem tudta, hogy mit jelent.

énvokaz 2011.12.31. 11:01:18

@NagyTomi: beállitani ? ha tudnád hány " tisztességes " cukorbeteget ismerek , akik beállíthatatlanok !

énvokaz 2011.12.31. 11:02:06

@Babette_: jaj már !!!! most írtam le , hogy két mérő is kimutatta nekik hogy : HI !!!!

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.31. 11:03:47

@énvokaz: na várjál: te most ostoba vagy?

énvokaz 2011.12.31. 11:04:55

@énvokaz: ha hibaüzenet jelent volna meg , megértem , de igy ....

NagyTomi 2011.12.31. 11:04:58

@énvokaz: Úgy értettem, hogy normál érték közelében tartani:)

NagyTomi 2011.12.31. 11:05:50

@énvokaz: A hibaüzenet jele az Error, Err.
Nehéz összekeverni a HI-vel:)

énvokaz 2011.12.31. 11:06:39

minden egyes mérőhöz jár használati útmutató , két mérőjük van s egyikhez sincs ? két alapdolgot kell megtanulni , a HI és a LO . pont ezt nem tudták ????????

énvokaz 2011.12.31. 11:07:52

@énvokaz: ahhoz nem kell orvos ha kiírja a mérő az értéket ,pl . 15.6 . akkor kell ha HI vagy LO .

énvokaz 2011.12.31. 11:09:50

@NagyTomi: épp ezt mondom én is ! de elméletileg lehet elem kimerülés , stb . ha se a beteg se az orvos nem tudja mit jelentenek a jelek , akkor mindegy .

énvokaz 2011.12.31. 11:10:52

azért kiváncsi lennék hogy ez a doktornő rábízná e a szerelmét másra !

énvokaz 2011.12.31. 11:13:16

én egyszer a kórházban 1.7 eztem , elkezdtem kapkodni a szőlőcukrot , bejött az orvos majd becsinált félelmében , én nyugtatgattam , hogy , " nyugi doktornő , túlélem " ! ez van !

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.31. 11:13:41

egyébként azt, hogy nem ismerte fel mit jelent a HI simán ki lehet magyarázni. részt vett oktatáson melyen elmagyarázták neki, hogyan működik és hogyan kell kezelni a készüléket? nem. hát akkor nem hibás azért mert nem tudta értékelni az üzenetet. persze feltevődik a kérdés, hogy mégis hogyan használt egy olyan eszközt amire nem volt kiképezve? de ez a munkaadója baja, hogy miért nem képezte ki és miért nem ellenőrizte.
tehát a HI üzenet fel nem fogásán kár lovagolni, 2 perc alatt megfúrja egy jó ügyvéd ezt a bizonyítékot

énvokaz 2011.12.31. 11:14:46

@NagyTomi: normál értékhez közel tartani nagyon nehéz , az nem krónikus cukros !

énvokaz 2011.12.31. 11:16:17

@csak néha benézek ha marhaságot látok: ti olvassátok amikre válaszoltok ? az elöbb írtam hogy mindegyikhez jár használati utasitás , csak magyarul kell tudni ! itt van elöttem ha akarjátok lefotózom !

énvokaz 2011.12.31. 11:17:11

@énvokaz: " HI " = magas vércukorszint amit a mérő már nem tud megjeleniteni !

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.31. 11:18:27

@énvokaz: 10 mmol vagy 180mg alatt kell tartani, mert a fölött indul meg a cukor vese általi kiürítése, a felett kezdődnek a bajok. nyilván nem lehet az ideális intervallumban tartani kézi módszerekkel, de azért már van erre is megoldás, csak nemigazán támogatja a biztosító, nálunk most ez a csúcs, főleg gyerekeknél:
www.medtronic-diabetes.de/produktinformation/cgm/sensor.html

énvokaz 2011.12.31. 11:19:03

@énvokaz: nekem többször volt már , azt jelenti 25.0 felett van a cukorszintem , beadtam magamnak 8 egység actrapidot s megmértem óránként , stabilizáltam s mehet tovább a kúra ! :=)

cenzorilla 2011.12.31. 11:19:26

Vagy megkomolyodsz, vagy azt vagyok kénytelen gondolni, hogy szórakozol.

Itt ezt nem szokás! (szerintem te ezt tudod is)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.31. 11:20:11

@énvokaz: felfogtad már, hogy az európai únióban munkaeszközként csak olyan eszközt használhatsz amire ki lettél oktatva egy olyan személy által akinek erre van képesítése? a használati utasítás csak a beteg számára hivatalos infó, az orvosnak elvileg hivatalos papírja kell legyen arról, hogy ki lett képezve a használatáról

énvokaz 2011.12.31. 11:20:24

@énvokaz: amúgy 10 es átlag az sok , 8 alá kell vinni az átlagot , ott viszonylag biztonságos .

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.31. 11:21:48

@énvokaz: mert logikusan gondolkodtál, amit a jelen írás betege elfeledett. na persze a kiérkező kolléganőt is inkább a ziháló légzés vakította el és nem a mérhetetlen cukorszint

rikitiki 2011.12.31. 11:22:59

@zsázsika: "igazán irigyellek, mert olyan helyen dolgozol, ami maga a paradicsom"

Sok szempontból nem az, ha az, akkor pedig amiatt, mert én a magam számára olyanná alakítottam.
Én ragaszkodom bizonyos minimál feltételekhez. (Nem mindhez, viszont van olyan amihez mindig) Emiatt lehet paradicsomi, mert már mindenki tudja hogy melyek azok, és ezért teljesülnek is.
Ha nem, akkor én biztosan nem csinálom. Majd megcsinálja más. Ha nincs más, akkor nem.

Az elején ez fejhangon üvöltözést eredményezett. Sokáig. Ma nagyjából mindenhonnan köszönetet kapok, mert milyen jó nyugodtabb körülmények között dolgozni.

énvokaz 2011.12.31. 11:23:07

@csak néha benézek ha marhaságot látok: de két beteg is volt ott , beadhatta volna ő is az inzulint hogy visszahozza a szintet , nem kell orvos hozzá

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.31. 11:27:13

@énvokaz: de sajna nem tette, mert 30 évnyi tapasztalat ellenére sem jött rá, hogy nagy a baj és azzal, hogy se nem eszik se nem ad inzulint csak ront a helyzeten. öreg hiba a cukorbetegeknél, hogy nem esznek, erre persze a szervezet úgy reagál, hogy ha nem jön kívülről kaja akkor szerezzünk belülről. és mit a legkönnyebb mobilizálni a cukrot, és nem a zsírt. persze mivel inzulint nincs így a mozgósított cukort nincs mivel feldolgozni így csak gyűl szépen

énvokaz 2011.12.31. 11:28:00

@csak néha benézek ha marhaságot látok: két cukorbeteg otthon van , az egyik rosszul lesz és nem mérik meg a cukrot mielött orvosért telefonálnak ? én erről beszélek és nem amikor már ott a dokinő ! a fulladás és más tünetek miatti pánikot értem , érthető !

timecon 2011.12.31. 11:32:52

Én nem vagyok orvos és semmi belelátásom nincs a dologba.
Amit tudok: a fiatal orvosnőnek egyszerűen be kellett volna vitetnie a kórházba a beteget. Azt pedig elég szánalmasnak tartom, hogy nem ismeri a cukormérő jelzéseit, több év egyetemi képzés után. Akár emiatt halt meg a beteg, akár nem.
A magyar egészségügy úgy, ahogy van, borzalmas, az esettől függetlenül és hiába húzza fel magát rajta sok orvos, akik kivételként erősítik a szabályt, ez az igazság.
Reméljük, változik a helyzet, ha felmondanak 2500-an :)
Boldog új évet mindenkinek.

pjotr_75 2011.12.31. 11:41:10

@marand22: szerintem ha cukros/asztmás stb. betegnek komolyabb rohama van, akkor nem azt fogja csinálni, hogy elkezdi előkotorni a korábbi leleteit (vagy bekészítve kellene lennie egy mappában, mint valami menekülőcsomag? - ezt nem gúnyosan kérdezem, most tényleg készítsünk elő egy ilyen mappát?) - én se gondolnék rá ilyenkor, és most képzeld el mi van, ha egyedülálló a beteg és lassan már nincs is magánál, vagy idős, szenilis, örüljünk, hogy egyáltalán eljut a kórházig. - tudom, azért ez más eset.
Láttam én már "funkcionáló" cukorbeteget, - épp az ablakon hajigálta ki a lakás tartalmát (a cukor egy idő múlva sajnos kikezdi a vérereket, az agyat is).

Mondhatjuk, hogy a posztban szereplő elhunyt, vagy a poszt írója nem volt elég talpraesett az adott szituációban?: igen, mondhatjuk (bár még nekem is van annyi tapasztalatom, hogy roham alatt egy cukrostól ezt én sem várnám el), de mondhatjuk, hogy ezért halált érdemel?
A dokinéni az, akinek az adott szituációban a talpára kellett volna állnia és azonnal intézkedni, nem tette.
Következmény lesz? Szerintem nem.

NagyTomi 2011.12.31. 11:43:14

@pjotr@gportal.hu: Ha komolyan kérdezed, akkor igen, legyen egy ilyen összekészített csomag.

ezanicknemfoglaltugye 2011.12.31. 11:58:35

@marand22: A gyors hatású inzulin beadása után alapesetben kell enni, azaz stabil anyagcsere esetén. Magas vércukorértékek esetén korrekcióra is használható, ilyenkor NEM KELL enni. Ugyanis az inzulin funkciója a szervezetben az, hogy a segítségével a sejtek fel tudják venni a keringésben levő glukózt. Ha már amúgy is sok glukóz van a keringésben, akkor butaság lenne még többet bevinni.

isolde 2011.12.31. 11:59:59

Sajnálom a posztolót, meg a szerencsétlen rezidenscsajt is, hogy mindjárt belefutott egy ilyen hibába, nade azért ha kihívnak egy cukorbeteghez és nem tudom megmérni a vércukrát, és szemmel láthatólag nincs jól, akkor beutalom kórházba, nem?

ezanicknemfoglaltugye 2011.12.31. 12:05:25

@ezanicknemfoglaltugye: A konkrét esethez: A páciens és családja biztosan rosszul edukált volt, de ez nem biztos, hogy teljesen az ő hibájuk, kérdés mennyire lettek megfelelően oktatva. Sok mindennek utána lehet nézni, de egy jó edukátort az internet sem pótol. Tény, hogy azt már az 1930-as években, az inzulin felfedezése után úgy gondolták, hogy a cukorbeteg legyen saját maga orvosa. Az orvos, az edukátor és a dietetikus elmondhatja amit tudni kell, de ők egy évben csak pár órát vannak a beteggel a többi időben a páciens saját maga kell, hogy meg tudja hozni a döntéseit. Amit én mindig kihangsúlyozok az az, hogy 1-es típus esetén bázisinzulint mindig kell adni, akkor is, ha nem eszik az illető. Az is fontos tudás, hogy bármely stresszhelyzet, interkurrens betegség emeli a vércukrot, erre kell tudni reagálni, a korrekció folyadékbevitellel és 2-3 egységenként adagolt gyors hatású inzulinnal történik. Betegség esetén egy cukorbeteg sokkal hamarabb forduljon orvoshoz, mint aki nem cukros, ha elindul felfelé a cukra és nem birkózik vele, ha nem tud folyadékot bevinni, akkor irány a kórház. Az meg alap, hogy tudom mit jelent, amit a mérő kiír. Az edukációban jó, ha a családtagok is részt vesznek, mert vészhelyzetben nekik kell tudni segíteni.
Az ügyeletes kollegina hibázott, az nem kérdés. Ha másból nem, a Kussmaul légzésből fel kellett volna merüljön a ketoacidózis, hányó 1-es típusú cukorbeteget (a hányás is lehet a ketoacidózis jele) nem szerencsés a helyszínen hagyni. Sajnálatos, hogy a háziorvosi ügyeletekben gyakran frissen végzett, felügyelet mellett tapasztalatot nem szerzett doktorok vannak. Közülük sokan okosak, ügyesek, de ez nem mindig pótolja a tapasztalatot és a rutint. De az is sajnálatos, hogy egy cukorbeteg otthon eljut idáig anélkül, hogy önálló korrekcióra nem került sor.

marand22 2011.12.31. 12:12:38

@pjotr@gportal.hu:
Próbáljunk a józan ész talaján maradni. Én előbb arról írtam, hogy sok beteg érkezik ambuláns szakorvosi vizsgálatra úgy, hogy fogalma sincs a szedett gyógyszereiről, a kórelőzményéről. Mindezek pedig szükségesek ahhoz, hogy korrekt véleményt mondhasson az ember. Szerintem ez nem kivitelezhetetlen, és egy csomó időt, energiát spórol mindenkinek. Sürgősségi szituáció más, természetesen egy eszméletlen vagy más miatt nagyon rossz állapotban levőtől nem várok el ilyesmit, de ha van hozzátartozó, ő gondoljon ezekre.
Egyszóval a józan ész határain belül próbáljunk egymáson segíteni.

pixie1 2011.12.31. 12:23:25

@karcsibácsi:
Meglehetősen furcsa hozzáállás azért hálásnak lennem, mert egy orvos elkövette azt a hibát, amit másik 999.999 nem (ha egy ezrelék a lehetőség.
Remélem, az ön rokonai sose lesznek statisztikai tényezők.

marand22 2011.12.31. 12:26:28

@ezanicknemfoglaltugye:
Ha visszanézed, amit írtam, ALAPSZABÁLY szerepel ott. Tudod, a cukorbetegek kezelése során a legtöbbet a hypoglykaemiával árthatsz. Jelen ismereteink szerint két antidiabetikus gyógyszer van, és talán egyetlen módszer, ami mellett a cukorbetegek halálozása csökkent. Ezek pedig az acarbose, a metformin és az inzulinpumpa. Tudod miért? Az összes többi hypoglykaemizál (a thiazolidinedionok nem, viszont szívelégtelenséget és májkárosodást okoznak), ami viszont a cardiovascularis mortalitást növeli (hypoglykaemia->myocardium ischaemia->kamrai ritmuszavarok->hirtelen halál). Az újabb szerek közül az ún. DPP4-gátlók hatása tűnik még kedvezőnek.
Utóbbi időben emiatt is emelték a célértékeket (éhomi és postprandialis vércukor, ill. HbA1c).

ezanicknemfoglaltugye 2011.12.31. 12:43:41

@marand22: Igen, látom, hogy az alapszabály, én nem kötekedni akartam, csak abból, amit írtál, nem derül ki, hogy mikor és hogyan kell ettől eltérni. Pedig az fontos lenne, mert egy ilyen történetnek és a megbeszélésének az lehetne az értelme, hogy más ne kerüljön ilyen helyzetbe. A posztoló rokona sajnos meghalt, de ha itt a kommentekből csak egy vagy két ember megtanulja, hogy mit kell tennie ha elindul a cukra felfelé egy betegség kapcsán, már megérte.
Hypo a konkrét esetben nem merülhetett fel, hiszen 1-es típusú cukorbetegről van szó, akinek nincs saját inzulinja, és nem adott be inzulint, nem volt ami lefelé vigye. És az is sokat sejtető lehetett volna, hogy két különböző vérnyomásmérő is HI-t írt ki...
A hypo-val kapcsolatban: amikor én jártam egyetemre, akkor azt tanították, hogy ha nem tudom eldönteni, hogy hypo vagy hyper, akkor a cukor adása okoz kevesebb kárt, mert a hypot gyorsan korrigálhatja, a nagyon magasnál meg már annyit nem ront. De itt erről nem volt szó, HI + Kussmaul légzés = ketoacidózis, nem pedig hypo.
Az acarbose, a metformin és a DPP-4 gátlók a 2-es típusban használatosak, nem érdemes ide keverni őket, mert a laikus olvasót csak összezavarja.
Az inzulinpumpáról: az inzulinpumpa nem csökkenti a halálozást önmagában, a halálozást és a szövődmények kialakulását a megfelelő anyagcserehelyzet csökkenti. A pumpával bizonyos esetekben könnyebb elérni, de az sem csodaszer, pont annyit tud, amennyit a páciens.

karcsibácsi 2011.12.31. 12:50:29

@pixie1: Nem jól értetteed, amit írtam. Igyekeztem érthetően elmagyarázni, hogy egy EST során bekövetkező vérzés hogy jön létre, olvasd el figyelmesen, amit írtam. Nem követett el semmilyen hibát, előre nem látható és nem befolyásolható kockázatról van szó. Ugyanolyan, mint amikor a repülőgép hajtóműve leáll, és a pilóta, vagy a másod pilóta (a bajt elhárító második orvos analógiája) mégis leteszi a gépet, igaz, kényszerleszállással, igaz, az összes csomag megsemmisült és sokan megsérültek. Nem kell-e mégis hálásnak lenni a pilóta felé?

vaki78 2011.12.31. 12:51:48

@marand22: Azt ugye nem mondjátok komolyan hogy a 21. században nincs minden orvosi ellátóhelyen egy kib***ott számítógép, amibe beütve a nevet meg a TAJ-számot frankón kiadja az összes kórelőzményt, felírt gyógyszereket, műtéteket, várcsoportot, allergiát stb.???

karcsibácsi 2011.12.31. 12:52:15

@pixie1: És nem személyeskedtem, szemben Önnel. És az én rokonaim, ugyanúgy mint az Öné, és ugyanúgy, mint Ön vagy én, igenis statiisztikai tényezők. Minden tekintetben.

pixie1 2011.12.31. 12:58:00

@zsázsika:
Nem vagyok orvos, tehát valószínűleg olyan szinten nem tudom elmesélni, ami szakmailag érdekes lehetne.
A háttér: súlyos cukor és szívbetegség, több infarktus és kettős coronaria bypass várólistás (akkor már 10 hónapja várt, azóta januárban megtörtént).
Két héttel korábban veszítte el a fiát, az öcsémet aki 33 évesen infarktust kapott, de ez egy másik történet.
Hasnyálmirigy gyulladással vették fel az intenzív osztályra, ahol egy látogatásunk alatt elkezdett vért hányni, mint kiderült, az endoszkópos vizsgálat alatt elcsíptek egy eret, amikor az epevezeték bevezető nyílását tágították.
Ezt a szíve már nem bírta, aznap éjjel infarktust is kapott.
Az intenzív főorvosa két hétig altatta, miközben gyógyszerekkel (sajnos nem tudom, milyenekkel, úgy 8-10 féle keringett) stabilizálta.
Az értékek folyamatos monitorozása mellett variált a kapott adagokkal és gyógyszerekkel.
Apránként haladtunk, elöször azon imádkoztunk, hogy a másnapot megélje, egy orvos rokon se adott sok esélyt rá.
A belső vérzés egy idő után elállt és a gyógyszerekkel a szívműködés is helyreállt, illetve a hasnyál elhalt szövetét se kellett eltávolítani, a gyulladás se lett rosszabb.
A monitorozott értékek alapján egyszer megpróbálta felébreszteni, akkor még nem volt elég erős hozzá, kicsit romlott, de a doktor úr állított valamit a gyógyszereken és 4 nap múlva már ébresztették, majd a lélegeztető gépről is sikerült levenni.
A doktor úr embersége az egész ottlét alatt példanélküli volt, legalábbis még soha nem tapasztaltunk ilyent.
Folyamatosan tájékoztatott minket az aktuális állapotról és a következő lépésekről olyan nyelven, amit mi is megértettünk és gyakorlatilag velünk együtt drukkolt.
A látogatások alatt mindig szakított ránk időt, hogy MAGÁTÓL odajöjjön és elmondja a legfrissebb információkat.
Neki ez 2 perc, de számunkra nagyon értékes idő volt.
Az főorvos úr emberként és orvosként állt mellettünk, egy szerény és a hivatásának élő ember.
A sok nagyképű, a pácienst lenéző és nem azonos szinten kezelő orvos bátran vehetne leckéket tőle.

homburg 2011.12.31. 12:59:38

Szomorú történet. A történet leírója már megfogalmazta a választ. Miért nem kért segítséget az ügyeletes? Jelen esetben a helyszínen nem derült ki egyértelműen a kolleganő számára, hogy hypo-, vagy hyperglycaemia áll a panaszok hátterében. Ha mindenképpen hypoglycaemiára gondolt azután is, hogy a cukoritatás ellenére a páciens állapota nem javult az diagnosztikus tévedésként értékelhető. Pár év mentőápoló, mentőtiszti és háziorvosi ügyelet után már csak fekvőbeteg intézményben ügyelek (műtétes szakágban szakvizsgáztam anno és már nem fér bele). Egyvalamit azonban jól tudunk. Amennyiben nincs diagnózis, vagy a beteg állapota a kezelés ellenére nem megnyugtató, nem hagyjuk a helyszínen és semmiképpen nem felügyelet nélkül. Ez azt jelenti, hogy mentőszállítást -azt, hogy milyen kocsit (ohne, eset, rohamkocsi, illetve azonnali, vagy 1 órán belüli), majd az irányítással megbeszéli- kellett volna kérni és addig a helyszínen maradni amíg az egység meg nem érkezik.
Ilyen ellátás ellenére is elhunyhatott volna a páciens egy két órán belül. Valószínűleg marand 22 diagnózisa igaz. (vírusinfekció kapcsán, cukoranyagcsere felborulása, ketoacidótikus, hyperozmoláris kóma). Az egyébként is gyenge lábakon álló szervezet-30 év során a vese agy, erek gyakran károsodnak-sokkal könnyebben adja meg magát egy ilyen stressznek. De ez a post biztos nem került volna fel ebben az esetben.
Üdvözlettel és mindekinek Boldog Új Évet!

isolde 2011.12.31. 13:02:00

@vaki78: ezt most komolyan kérdezed? Persze, hogy nincs. Max azt tudom megnézni, hogy abban a kórházban, ahol dolgozom, kezelték-e már korábban a beteget, de csak a 2003 utáni eseteket, mert akkori a számítógépes rendszer. Hogy máshol mit csináltak vele, azt csak a zárójelentéseiből tudom, amit jó esetben magával hoz.

pixie1 2011.12.31. 13:05:10

@karcsibácsi:
Mivel az édesapámról van szó, ezért ez igen, személyes dolog.
Illetve ebben a blogban is személyes történeteken megy a csámcsogás, ez egy ilyen környezet,
ha nem lehet elfogadni, akkor nem kell ideszólni.
Sok orvos elfelejti sajnos, hogy érző lényeket, egyéneket gyógyít, nem statisztikai számokat.
Erről az oldalról nézve engedje meg, hogy az ilyen orvosok ilyen hozzállását ne fogadjam el.

pixie1 2011.12.31. 13:12:00

@karcsibácsi:
Mivel nem vagyok orvos és ön az, illetve, mint ilyen, egészen nyilvánvalóan tévedhetetlen, ezért nekem mondhat bármit, elhiszem.
Bár ott és akkor a következő mondat hangzott el:
"A kórház nem engedhet meg magának ilyen hibát."

ezanicknemfoglaltugye 2011.12.31. 13:14:10

@isolde: Az egész jó, nálunk csak a 2005 utánit látom...
Javasolnám mindenkinek: ideális persze a záró, de nem mindenki jár mindenhová mappákkal. Viszont érdemes legalább egy kis kártyát tartani a személyiben, amin a szedett gyógyszerek fel vannak tüntetve. Az nagyon sokat segít, ha nem együtt találgatjuk, hogy az a kis kerek fehér az vajon mi lehet. Sokan csinálják azt, hogy a gyógyszeres doboz végéről letépik a zárófület a gyógyszernévvel, és a pénztárcájukban tartják. Cukorbetegek a gondozóhelyen kaphatnak kis kártyát amin az inzulinadag és a kezelőorvos neve is fel van tüntetve. Külföldön használnak karkötőt, sőt tetkót is láttam már Cukorbeteg vagyok felirattal, de az igazolványba tett kártya a tuti, azt megnézik. Ha valakinek van valami kialakult, maradandó eltérés az EKG-ján, akkor érdemes egy EKG görbét is betenni a tárcába, hogy ha bármi gond van, dokumentálva legyen, hogy az egy régi eltérés.

marand22 2011.12.31. 13:16:08

@vaki78:
De bizony, komolyan mondjuk. Sőt, nemcsak Magyarországon, de a világ úgymond boldogabb felén is így van, mivel a különböző intézmények adatbázisa általában nem kommunikál a másikkal (aminek sok oka van: adatbiztonság, infrastruktura, stb.). Jelenleg 3 helyen dolgozom, mindegyik más rendszert használ. Egy beteget pedig ugyanazon baj miatt kezel a háziorvos, szakorvos, feküdhet kórházban, jó eséllyel ez 3 különböző hely, amikről nincs forrásom, csak ha a beteg hozza a leleteit.

vaki78 2011.12.31. 13:16:42

@isolde: Persze hogy komolyan kérdeztem. Szerencsére ritkán járok orvosnál, de az azért feltűnt, hogy számítógépbe rögzítenek mindent. Hogyhogy az OEP-nek még nem tellett egy központi adatbázis megalkotására??

Hülye példa, de nagyjából analóg (szintén állami rendszer): az előző munkahelyemen könyvtárosként dolgoztam, ott kb 3 kattintással meg egy kereséssel meg tudtam mondani az olvasónak hogy amit keres könyv, az megvan-e valahol más könyvtárban az országban. Plusz 2 kattintással meg is tudtam rendelni hogy átküldjék hozzánk.

ezanicknemfoglaltugye 2011.12.31. 13:22:01

Szedett gyógyszerek tekintetében mindig megdöbbenek, hogy a magyar férfilakosság igen jelentős százaléka, ha megkérdezem mit szed azt mondja: nem tudom, a feleségem adagolja.

marand22 2011.12.31. 13:31:00

@ezanicknemfoglaltugye:
Még mentős koromban volt egy esetünk. Közterületen találtak járókelők eszméletlenül egy középkorú férfit. Vizsgálata során semmi eltérés az eszméletlenségen kívül. Úgy derült ki a cukorbetegség, hogy nála voltak a penjei. A vércukra 2 mmol/l volt, akkor még volt glucagon a kocsin, beadása után magához tért, és kiderült, hogy egész nap nem evett, de az inzulint beadta.

vaki78 2011.12.31. 13:32:27

@marand22: Hááát erre inkább nem mondok semmit... Elég szomorú és elkeserítő. Más kevésbé életbevágó területen futja ilyen egységesítésre, illetve közös adatbázisra. Azt nem mondom, hogy filléres tétel lenne, de ha minden helyen egységes program lenne, akkor az átjárhatóság megoldható, nagy tételben meg olcsók a programok :)

homburg 2011.12.31. 13:33:32

@vaki78: Nincs ilyen számítógépes rendszer. Minden intézmény, legyen az járóbeteg szakrendelő, vagy fekvőbeteg osztály csak a saját betegeinek, illetve az ott már megfordult páciensek őt érintő dokumentációjára lát rá. 2004-körül, meg idén is volt szó az egységes infotmatikai rendszerről, de jelenleg nincs ilyen. Pár éve még volt olyan központi /háziorvosi/ ügyelet ahol kézzel vezetett ambulánsnapló volt, szerintem most is van még ilyen. Egyébként a pszichiátriai dokumentációk általában bizalmasak. Egy informatikai rendszernek jogosultsági kérdései is vannak. Még egy kórházon belül sem fér mindenki hozzá minden egység dokumentációjához.

marand22 2011.12.31. 13:35:34

@vaki78:
Csak a könyvtárban nem tárolnak "érzékeny" adatokat. Ráadásul sokféle informatikai rendszert kellene összehangolni. Az egyik kollégám tagja az egészségügyi informatikai szakmai kollégiumnak. Egyhamar nem lesz országos rendszer.

isolde 2011.12.31. 13:37:04

@vaki78: Sőt, ha a C&A-ban kinézek egy felsőt és nincs a méretemben, akkor az eladócsaj két kattintás után meg tudja mondani, hogy valamelyik másik üzletükben van-e.
Nagyon-nagyon jó lenne ilyen adatbázis, hozzánk sok zavart, pszichotikus vagy időskori memóriazavaros beteg jön, akik azt sem tudják, milyen nap van, nemhogy a kórelőzményüket meg a gyógyszerallergiájukat, elég gáz.

zsikuci81 2011.12.31. 13:37:07

@vaki78:
Nincs, a kerdes amator. Nincs kozponti beteg adatbazis, igy ha valakit 20 evig Budapesten kezeltek, nem fogjak latni az adatait Pecsen. De ha valakit az adott korhazban kezelnek 20 eve es nem hoz papirokat, az is hibat kovet el, mert valoban csak a 2000-es evek erhetok el, igy korabbrol informacio nincs. Ezen felul a gepbol kibogaraszni, hogy milyen kezelesek volak az elmult evekben, sokkal tobb ido, mint a dokumentatiobol elolvasni. Ezaltal a betegek egymast hatraltatjak. De ezzel sincs semmi gond. lehet nyugodtan mondani nyeglen, hogy "dehat benne van a gepbe!!"

isolde 2011.12.31. 13:41:15

@isolde: Én amúgy szívem szerint mindenkinek a nyakába akasztanék eltéphetetlen láncon egy pendrive-ot a korábbi zárójelentéseivel, gyógyszerallergiáival stb., és ha majd fejlettebb lesz a biokibernetika, akkor mikrochipen az alkar bőre alá ültetném, mit szóltok.

vaki78 2011.12.31. 13:42:58

@homburg: Igaz ezzel eléggé off témába visszük a hozzászólásokat, de szvsz itt a jogosultság a legkisebb probléma. Mindenki kap egy felhasználónév, jelszó párost; ahhoz a felhasználóhoz meghatározott hozzáféréssel.
Már csak azt kell elérni hogy ténylegesen az orvos nézegesse és ne az asszisztens, ügyeletes nővér stb.

Amúgy a vidéki kisváros, ahol korábban laktam, pont ilyen volt. Írták a gépbe is, de ugyanakkor papíron is,valami naplószerűségbe.

2011.12.31. 13:47:25

@ezanicknemfoglaltugye: Ezért élünk átlag 10 évvel kevesebbet.

vaki78 2011.12.31. 13:48:54

@marand22: ott valóban nincs, de pl ugyanígy működnek a banki rendszerek is, ott is a különbőző bankok eltérő programokat használnak mégis egységesen és átjárhatóan kezelik a pénzed.
Vagy ugyanez elmondható a mostani cégem SAP adatbázisáról. Abban is benne van mindenféle adat és a felhasználótól függ, hogy milyen adatokhoz fér hozzá.

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.12.31. 13:49:15

sajnos seggeléssel nem helyettesíthető a megfelelő intelligencia. mégis mit gondolt a dokinéni, amikor meglátta a HI-t? üdvözli a vércukormérő?

Finnya 2011.12.31. 13:49:55

Nálunk a mérőkészülék akkor is ki szokta írni, hogy LO, ha kicsi a vércsepp, tehát kevés a mennyiség. Ilyenkor szúrunk és mérünk meg egyszer. Hallottam olyat egy nővértől, hogy a cukros anyját rosszulléttel bevitték kórházba, ott a mérője (hasonló típus) szintén kiírta, hogy LO, amire a nővér nem végzett ellenőrző mérést, hanem szőlőcukrot adott. Anyuka még rosszabbul lett, új mérés: 45 volt a cukra. A mérőkészülék leírásában egyébként szerepel a LO kétféle értelme (alacsony vércukorszint, illetve kevés vérmennyiség).

igazságos 2011.12.31. 13:50:55

@Dr.laikus PhD: de azért nehogy már azt hibáztassa, aki lehet, nem is volt hibás. Könnyű mindig mást okolni, mint magunkba nézni. Habár igazad van, ez már tényleg okafogyott.

A posztoló iwiw-es megjegyzése kicsinyes, és szánalmas, nem értem, miért kellett ide. Ez:

Mellesleg az iwiwen akkoriban még kinn volt a regisztrációja, az "ezt csinálom, amikor dolgozom" résznél ez állt az adatlapján: "arra gondolok, mit fogok csinálni, amikor nem dolgozom". Nos, gratulálok. Ez látszott.)

Meg ezt a viselkedést se értem:
Ekkor a doktornő azonnal kérte tőlem az előző ambulánsnapló példányt, de én nem találtam, majd mikor hirtelen rájöttem, hogy ez eléggé gáz, körbenéztem, s megtalálva azt átadtam a fiamnak titokban, hogy tegye el.

Hát normális, hogy lehet valaki ilyen, komolyan nem értem.

igazságos 2011.12.31. 13:53:35

@dark future: ez a másik, a doktornő se volt szent, aláírom én is, értett a szakmához nagyon.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.31. 14:03:28

@ezanicknemfoglaltugye: a pumpa pont annyit tud mint a páciens? ezt a kijelentésedet gondold újra azért. főleg kis gyermekeknél sokkal sokkal többet tud a pumpa. te mint páciens pl hogyan adnál 1 egységnél kevesebb inzulint egy csecsemőnek? vagy nekiállsz titrálni?
a metformint is ennyire bekategorizálni a 2-es típushoz azért nem kellene

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.31. 14:09:12

@vaki78: németországban dolgozom, itt sincs ilyen mert nem igazán lehet. ami döbbenetes, hogy a románok akarnak egy ilyen rendszert bevezetni, mégpedig egy elektronikus TAJkártya formájában melyben vagy egy USB stick amit minden kórházi bentfekvése alkalmával aktualizálnak és így a betegnek megvan otthon vagy a zsebében az egész kórtörténete

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.31. 14:09:42

@ezanicknemfoglaltugye: sajnos az oktatást nem minden esetben kapják meg.
amikor a gyerekem sok éve diabeteses lett, hetekig oktattak, majd a végén tesztlapot kellett kitöltenem.
de nemrég beszéltem 40 feletti nővel, aki frissen lett az (1. typ), és SEMMIT nm mondtak neki betegségéről.

ejnyedoktorok 2011.12.31. 14:13:40

@igazságos: Biztos nem normális, és az sem, ahogy elveszítette a hozzátartozóját. Akkor is, ha hibás, akkor is, ha a beteg is hibás volt. Ha TE hajnalban kétségbeesetten orvost hívsz a szerettedhez, mert tegyük fel hülye vagy, felkészületlen vagy, pánikolsz, akkor bizonyára arra számítasz, hogy ő, mint szakember, teljes körültekintéssel és haladéktalanul segít. Itt azért nem egészen ez történt. Mentegethetjük a doktornénit, sajnos valóban hibás. És abnormálisozhatjuk a hozzátartozót. A legtöbbet itt ő veszített, és minimum ízléstelen az uram bocsá' előforduló szarkazmusáért őt bántani.

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.31. 14:16:14

@isolde: nem az a kérdés, hogy mi mit szólunk hozzá, hanem hogy az ombucmanó.

ezanicknemfoglaltugye 2011.12.31. 14:17:47

@csak néha benézek ha marhaságot látok: A pumpa pont annyit tud mint a páciens, ez alatt azt értem, hogy ha a páciens (kisgyerek esetében értelemszerűen a szülő) nincs tisztában a saját betegségével, akkor nem érhető el vele jobb eredmény, mint más módszerekkel (én felnőttekkel foglalkozom, szóval tény, hogy a csecsemőre nem vonatkozik a gondolatmenetem). Arra gondoltam utalni, hogy a pumpához (is) tudni kell szénhidrátot számolni, tudni kell hogyan reagál a szervezetünk egy adott inzulinmennyiségre, fizikai terhelésre stb. Találkoztam olyanokkal, akik alapból nem mértek, nem számoltak szénhidrátot, de úgy gondolták, hogy pumpára átálláskor csodálatos módon meg fog javulni a cukruk. De ez csak akkor történt meg, ha mértek, korrigáltak, számoltak. Enélkül nem megy.
A metformin meg semmiképpen nem az 1-es típus gyógyszere. Kommentemben az 1-es vs 2-es típus relációban gondoltam besorolni. Ha már szóba került, PCOS-ben, egyéb inzulinrezisztens állapotokban is jó eredmények érhetőek el vele, de jelenleg Magyarországon csak 2-es típusú diabetesre van törzskönyvezve.

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.31. 14:18:16

@csak néha benézek ha marhaságot látok: hát a jelenlegi taj kártyát simán le lehetne cserélni egy chipesre...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.31. 14:21:23

@ezanicknemfoglaltugye: van egy ismerősöm a gyermeke nincs 2 éves, kb 1 éve cukorbeteg, a pumpa egy nap alatt 5-6 egységet ad be, ezt kézzel lehetetlen lenne beadni. amíg szurkálták állandóan le fel járt a cukra, pedig 1-2 egységről volt szó

ezanicknemfoglaltugye 2011.12.31. 14:23:49

@Babette_: Sajnos ez így van. Nálunk van cukorosztály, aki oda kerül, akár 1-es típus, akár frissen felfedezett vagy inzulinnal kezelt 2-es típus, azzal sokat foglalkozik az oktatónővér és a dietetikus is, igyekszünk a családot is behívni (a dietetikussal jó ha az beszél, aki főz otthon pl.). De ha valakinél mondjuk a sebészeten derül ki pl. hogy amúgy 20-as a cukra, akkor előfordulhat, hogy a kezébe adják az inzulint és boldoguljon ahogy tud. Az inzulinnal kezelteket szakambulancián kell, hogy gondozzák, itt a feltételek között benne van az oktatónővér és a dietetikus, de hogy a valóságban ők mennyit vannak ott és mennyit foglalkoznak a betegekkel, az igen nagy szórást mutat.

gnme 2011.12.31. 14:27:22

kiszáradt

a hozzá nem értő orvos pedig bevitte neki a halálos adag cukrot

megvetem az orvosokat.

Csigorin 2011.12.31. 14:29:05

Eloszor is, attol aki annyit sem tud hogy a HI az nem HIBA, es nem is azt jelenti hogy haverkodo kedveben udvozol a cukormero, hanem azt hogy HIGH azaz MAGAS, attol vegyek el a diplomajat egy eletre.

Azt viszont keptelen vagyok megerteni, hogy a posztolo PONT csak a mentos doktornonek volt keptelen annyit kinyogni hogy "cukorbeteg, nem vette be az inzulinjat, valoszinuleg magas a cukra" meg akkor sem amikor cukrosvizet adattak vele. 30 eve cukorbeteg a parja es annyit nem tud hogy mire jo az inzulin?
Mindez persze nem menti a doktornot, pusztan erdekes, hogy valaki TOKELETESseget var el masoktol mikozben o maga is -erthetoen- hibazik.

ezanicknemfoglaltugye 2011.12.31. 14:30:54

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Ebben igazad van (az eredeti kommentem a felnőttekre vonatkozik), a nagyon pici gyerekeknél a pumpa főleg a titrálhatóság miatt nagyon jó. Korábban is volt ún. feles pen, amivel fél egységeket is lehetett beadni, de a nagyon piciknél ez sem volt mindig elég. A pumpa előtti érában voltak egészen extrém megoldások, a 40 E/ml-es inzulint (ami már nincs) tök szabálytalanul áttöltötték a 100 E/ml-es patronba, így 1 E valójában 0.4 E-nek felelt meg.
De a jó eszköz továbbra is csak egy szükséges, de nem elégséges feltétel és nem ér semmit, ha nem értő kézzel adagolják.
Talán majd egyszer lesz olyan, hogy egy mérő közvetlenül irányítja a pumpát, erre már 10 éve voltak kísérletek, de nagyon sok probléma van.

Dr.laikus PhD 2011.12.31. 14:31:05

@ezanicknemfoglaltugye:

Itt már volt hatalmas vita arról, hogy a mentős, de még a rendőr sem kutathat a táskában a személyi igazolvány után. :((

2005-ben is volt már egy nagy vita, akkor felvetődött a chipkártya ötlete. Valaki utána is nézett, most vetődött fel a gyógyszertárak és az orvos közötti kapcsolat miatt.

Akkor persze merev elutasítás volt a válasz, hatalmas összegekről beszéltek.

Véletlenül tudom, hogy annyira nem drága dolog. A chipkártyák őskorában kézzel ragasztottuk a plasztik lapra, a legyártás sem volt eget rengető összeg.

A chipkártya egyedi amit a beteg visz, vagy enged belvau, vagy megszívja. Egyéni döntés lehetne.

marand22 2011.12.31. 14:33:55

@Babette_:
Annak idején, amikor bevezették a TAJ-kártyát, volt egy pályázat a minisztériumban, amelyben chipes kártyát kaptak volna a biztosítottak a mostani papírlap helyett. A nagy mennyiség miatt gyakorlatilag érdemi különbség nem lett volna árban a kettő kötött. Lehet találgatni, miért nem kapott támogatást.

homburg 2011.12.31. 14:33:58

@vaki78: A felhasználónév és jelszó páros ok. Arra gondoltam, hogy egy xy városban lévő ügyeletnek mennyi köze van egy z-ben történt beavatkozás dokumentációjához? Csak akkor férjen hozzá ha az a páciens náluk valamilyen ok miatt megjelenik és a beleegyezését adja. Ez egy súlyos, vagy eszméletlen betegnél nem életszerű. A páciens adatai " bizalmas" információk. A beteg jogaihoz tartozik, hogy csak annak adhatók ki akinek ő engedélyt ad rá. Akár laikus, akár egészségügyi személyzetről van szó. Ha NEM sürgősségi esetről van szó, akkor jelenleg fekvőbeteg ellátáskor a páciens a beleegyezési nyilatkozattal igazolja, hogy az ellátást kéri a dokumentációját felhasználják, archiválják. Járóbeteg ellátásnál nincs beleegyezési nyilatkozat-a páciens azzal, hogy felkereste a rendelőt és elhozta a korábbi leleteit ráutaló magatartást végzett és a kezelés végén aláírja az ellátást igazoló ambulánslapot.
A másik oldal az ellátó intézményé. Az orvosnak és az intézmények is vannak jogai. Jelenleg a törvény a dokumentáció hozzáférését is csak a beteg számára engedi meg "betekintésre". A dokumentáció kiadása- akár a betegeknek is szabályozott. (kérvényt kell írni az intézmény vezetőjéhez és a kimásolásért ha jól tudom laponként költséget 1000 ft(?) fizetnie. A páciens dokumentációja amit kézhez kap a zárójelentés, vagy az ambuláns kezelőlap. Ezeken vannak rajta az őt érintő adatok. A kórlap és a többi eredeti lelet az intézmény példánya! Minden hivatalos jogi megkeresésnél ezt kéri a rendőrség, ebbe nem lehet csak úgy bárkinek belenézni.
Ezekre gondoltam és őszintén szólva nem tudom, hogy lenne életszerű egy informatikai rendszer létrehozása, ami jogszerűen hordozza a páciensek adatait és megfelelő időben a megfelelő személy ahhoz hozzáférhetne. Azt hiszem isolde javaslata a legjobb. adathordozó a páciensnél ami olyan formátumba van, amit bármelyik OEP finanszírozott intézményeben telepített program nyithat meg, olyan felhasználó kezében akinek jogusultsága van hozzá. Az orvos beütné a kódját, a páciens meg a sajátjával engedélyezné. Különböző jogosultsági szintek és kölönböző szinten védett dokumentumok még itt is szóba jönnek. Lehetne egy "master" kód ami életveszélyben "eszméletlen betegnél nyitna az adatokat és ez a mentők, illetve ügyeletek, kórházak orvosainál lenne és csak életveszélyben használhatnák, az adathordozóról, és/vagy a programból pedig visszakereshető lenne a kód alapján, hogy ki lépett így be. Ezáltal lenne hiteles a rendszer.
Hogy tetszik? Más kérdés ez mennyibe kerülne? Program kifejlesztése, 10 millió adathordozó legyártása, karbantartása a páciensek és az egészségügyi személyzet betanítása...
Üdv.

Dr.laikus PhD 2011.12.31. 14:38:16

@zsikuci81:

Ez nem nyegleség, hanem tudatlanság.
Én is azt láttam, hogy írás gépbe, más telepen végzett vizsgálat kikeresése gépből amit én nem kaptam még meg.
Kezelések előtt - tudja paranoiás vagyok jelszóval - mindent átnézett és átszámolt a kezelő orvosom.

Én azt hittem joggal gondolom, hogy ne kelljen már a kötetnyi cuccost cipelni, hiszen elég volt akkor magamat, de a program annyira nehézkes, a névre keresve nem nyílik fel semmi, szakirányonként kell keresgélni.
A legfontosabb, mindenki számára fontos információ sem. A gyógyszerek, az érzékenység sem ami fontos lenne.

Azóta már tudom mi a fontos, azért az már csak füzetnyi.

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.31. 14:38:19

@marand22: ismerem a helyzetet, volt "szerencsém" közömnek lenni a bkv-s pályázathoz...

Dr.laikus PhD 2011.12.31. 14:40:11

@vaki78:

A banki rendszerek nem átjárhatóak.
Adatokat kérnek és kapnak.

Dr.laikus PhD 2011.12.31. 14:44:15

@Babette_:

A saját adataid annak adod akinek akarod.
A manónak szerintem nincs köze hozzá.

Mit gondolsz? Te tanulsz jogot.

A Tyne folyó déli partja 2011.12.31. 14:53:21

@zsázsika: pont ezt akartam mondani. szerencsére nem nagyon kell orvoshoz mennem, de másoktól hallottam, milyen itt az orvosi ellátás. először is, orvoshoz el se jutsz, mindent a nővér csinál, ha komolyabb bajod van, úgy kell könyörögni, hogy orvos is lásson. kollégám hónapok óta köhög, krákog, rossz hallgatni, elment orvoshoz, közölték vele, majd elmúlik. hónapok óta van neki,nem csak egy kis nátha. volt kolléganőm órákat várt, aztán elküldték sürgősre. fogamzásgátló felírása úgy történik, hogy akkor ugyan lát orvos, de ezt úgy kell elképzelni, hogy elbeszélgetés van, vizsgálat az égvilágon semmi. műtétekre meg igen, hónapokat, ha nem éveket kell várni.
amúgy meg, itt se sok angol orvos van, innen meg Németországba mennek.

zsikuci81 2011.12.31. 15:00:13

@Dr.laikus PhD:
Van, akinel nyegleseg. Tudatlansag annal, aki legkozelebb valtoztat rajta. Nekem csak az a gondom, mikor a sokadik beteg sem hoz dokumentatiot es mindig a sotetben tapogatozunk. Sok beteg csak hatradol es varja, hogy mindent megoldjanak helyette, de semmi segitseget nem ad. O passziv, de en szuper, kifogastalan munkat vegezzek, mikozben nem kapom meg a szukseges infokat.
Egyebkent az orvossal is igy van mas teruleten. Nekem is tanulnom kell. Egy banki hitelszerzodesnel hiaba mondom x ev mulva, hogy en nem ertem a jogi szoveget, ha mar korabban alairtam. Senkit sem erdekel es jogosan. Miert nem kerdeztem es miert nem olvastam utana? Peldaul.
Ez itt a gond Magyarorszagon, az emberek fele az elozo rendszerben el, ahol mindent a szankba kaptunk. Sajnos mostmar az ellenkezoje van, fel kell ebredni!

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.31. 15:00:35

@Dr.laikus PhD:
így van. de egy központi rendszerben sokkal izgalmasabb a dolog. gondolj csak a banki rendszerekre, és ott csak pénzről van szó.
amúgy a kérdés megítélése elég zavaros:
anno megszüntették a személyi számot, hogy ne lehessen összekötni a különböző adatbázisokat-ma mindenhol másként van a nyilvántartás, és közben mindenki azon próbálkozik, hogyan lehetne központi adatbázist építeni, hol a taj számot, hol az adóazonosítót használják erre. miközben tök mindegy, van-e személyi számod: 3 adatot mindenki nyilvántart legalább, ez pedig nagyon nagy valószínűséggel pontosan azonosít be téged, de legalább az adatok pontosságának nagy a hibalehetősége (éveket küzdtem a bankban, hogy pl az ügyfelek nevét képesek legyenek az ügyintézők pontosan beírni, hogy ne legyenek dupla rekordok, csak mert jucika azt írta, hogy kovács b.jános, marika meg hogy kovács b. jános)

de az manó a gugli autót is elküldte, és volt még pár ilyen hülye döntése.

én egyébként (bár sok éve találkozom rendszeresen az adatvédelemmel) nem értem, kinek mi a baja vele. bármikor, bárkiről , bármit meg lehet tudni, csak akarni kell. egy-egy központi adatbázis csak segítene az esetek nagy többségében.
a hálózat csapdájában egy jó film, azzal szoktak példálózni, de egyrészt annak kicsi a valószínűsége. ha meg van valószínűsége, akkor most is meg lehet csinálni bármikor.

qbr 2011.12.31. 15:01:21

A háziorvos már ráláthat az ügyfélkapun tárolt EÜ adatokra, amelyek gyakorlatilag valamennyi, az OEP-nél elszámolt (tehát támogatott) tételt jelentik: azaz a legtöbb diagnosztikus és terápiás beavatkozást, illetve a gyógyszerkiváltások túlnyomó többségét (kivéve néhány gyógyszert, amelyre nincs támogatás)

Ráadásul most módosítottak az eddigi szabályokon: míg korábban a beteggel alá kellett íratni egy beleegyező nyilatkozatot, hogy a háziorvos megnézhesse ezeket az adatokat, ha jól tudom, 2012-től már alapesetben megnézhetőek lesznek az adatok, és csak akkor kell papírt kitölteni, ha a beteg kifejezetten elutasítja ezt.

Első lépésként annyit már most meg lehetne tenni, hogy a háziorvos jogosultságát kiterjesztik a szakrendelőkben és kórházakban dolgozó orvosokra - első körben még úgy is könnyíthetne a munkán, ha ott alá kellene íratni ezt a beleegyező nyilatkozatot.

Dr.laikus PhD 2011.12.31. 15:13:00

@Babette_:

Ugyanakkor bírósági végrehajtó - feltételek mellett - de hozzáfér a lakcímadatomhoz, a banki számlaszámomhoz és annak a mozgásához, ingatlannyilvántartáshoz (ahhoz más is),
Az adószámom alapján végig tudja követni a vállalkozásaim mozgását, bevallását, forgalmi és piaci értékét.

Azt, hogy én kinek mit engedek meg, ettől fogva szerintem már csak kis lépés az érdekeim érvényesítéséhez. (mármint az adataim átadásához arra érdemes doktornak)

Jó szerintem Isolde ötlete. A legolcsóbb és a legkézenfekvőbb megoldás.

ezanicknemfoglaltugye 2011.12.31. 15:35:18

@qbr: Az ügyfélkapun a vizsgálatok eredményét nem látom, csak azt, hogy megtörtént. A háziorvos látja az eredményt is, vagy ő is csak ennyit?

angyalföldi partizán 2011.12.31. 15:39:23

még nem olvastam a kommenteket,csak a posztot,de Verne jobban írt.

belaneni 2011.12.31. 16:24:09

Kedves posztoló! Őszinte részvétem, én teljesen megértelek. Én csak majdnem vesztettem el így a barátomat, az orvosok szerint csoda, hogy túlélte. Neki akkor kezdődött az 1-es típusú cukorbetegsége. A háziorvos azt mondta, influenzás. Az éjszakai ügyeletesek (hosszas könyörgésre jöttek csak ki) rákérdeztek az alkoholra, mondtam, hogy napokkal ezelőtt ivott utoljára. Ennek ellenére egymás között megbeszélték, hogy "piás", beadtak neki egy nyugtatóinjekciót, rászóltak, hogy mit zihál (!) és persze, hogy fáj a gyomra, majd elmentek azzal, hogy sokba fog ez kerülni nekünk. Másnap a mentősök jobbra-balra forgatták, nézegették, addigra már nem volt magánál. Végül eszükbe jutott megmérni a cukrát, szerencsére ők le tudták olvasni, hogy "mérhetetlenül magas". Szép komótosan levitték a mentőbe, pedig gyakorlatilag nem volt eszméleténél. A mentőben, ami sziréna nélkül, normál tempóban vitt be minket a kórházba, vidáman nyugtatgattak, hogy nem lesz semmi baj, meggyógyul, csak cukorbeteg. A kórházban odatolták az ügyeletes orvos elé (már este volt), aki csak annyit mondott: Az intenzívre. Most! Reggel elküldtek, hogy még semmit nem tudnak mondani. Délben már azt mondták, meg fog maradni, bár még kómában van. Vérátömlesztést is kapott, mert vért hányt. Három nap múlva szerencsére kijött a kómából. Utána meg kellett tanulnia cukorbetegséggel élni. Én pedig megtanultam megmérni a vércukrát, méghozzá digitális mérővel, ami nem csak annyit mond, hogy HI. Ez azért fontos dolog. A kórházban egyébként először engem vontak felelősségre, de elmondtam a teljes történetet. Elkérték a papírt, amit az éjszakai ügyelettől kaptam, az orvos nagyon dühösnek tűnt. Remélem rendesen kiosztotta az éjszakai ügyeletet.

zsikuci81 2011.12.31. 16:50:04

Ujraolvastam a posztot, a doktorno latogatasai kozott egy ora telt el. Hat lehet, hogy a korhazban sem lehetett volna szegenyt megmenteni... Vajon halala elott ket nappal voltak mar magasabb vercukorertekei? Ezt jo lenne tudni.

Mercel 2011.12.31. 17:10:05

Hello!

A posztolónak részvétem.
Erre nem lehet mit mondani.

A kommenteket inkább el sem olvasom, gondolom a szokásos megy, a sok nem egészségügyben dolgozó nem a mundér becsületét védő ... "emberrel".

Bye

"Frigyes"

qbr 2011.12.31. 17:46:48

@ezanicknemfoglaltugye: sajnos õ is csak ennyit, mert az oepnél csak ezek az adatok vannak. nem egy regiszter, de a semminél több

salamander 2011.12.31. 18:10:42

Kedves Gyászoló!

Én nem (csak) index blogon hirdetném világgá fájdalmamat, hanem igénybe kellene venni a jogi lehetőségeket is.

Össze kell szedni minden bizonyítékot és elmenni egy jó erős precíz ügyvédhez.

Ha szükségesnek ítéli meg összeszedni orvosszakértői véleményeket ha lehet - a leletek alapján - külföldi pl.: Svájci laboratóriummal - és egy szépen felépített per csodákat művelhet.

1. helyre teszi az ilyen orvosok viselkedését (sajnos sem az etikai bizottság sem a orvosszakértő nem marasztalja őket el - ezért javaslom a külföldi laboratórium igénybevételét.)
2. Önnek is megnyugvást hozhat, hiszen a vizsgálat során kiderülhet a bűnös mellet a felelősség és a körülmények zárt logikai láncolata mely pontosan bemutatja ki hol hibázott.

Ez a legjobb gyógyír - a panasz mellett... vagyis ha tudjuk mi mindent megtettünk szerettünkért. Ha valaki hibázott, azt felelősségre vonják, s az erkölcsi mellett akár anyagi kárpótlást kérhetünk mindezért.

***

karcsibácsi 2011.12.31. 18:20:39

@pixie1: Nem vagyok tévedhetetlen, de amit leírtam, azt nehéz lenne cáfolni: Az EST-t követő vérzés a beavatkozás kockázati körébe tartozó nem kívánatos esemény. Nem hiba, pláne nem műhiba.
Maga viszont tévedhetetlennek gondolja magát a nyóc elemijével. Mi a maga foglalkozása?? Lefogadom, valami ingyenélő, naphosszat a körmét reszelgető irodakukac, aki semmi hasznot nem hajt a társadalomnak, itt meg okoskodik , mintha ő sz@rta volna a spanyolviaszkot. Amúgy én csak a betegeket tologatom ide-oda, de az is százszor hasznosab és fontosabb mint a maga "munkája".

tizennegy 2011.12.31. 18:23:02

Nem tudom miért nem elég egyértelmű, hogy havi nettó nyolcvanért ez jár, nem hozzáértő doktor és a leszarom hozzáállás. Nem kell itt a doktort hibáztatni, ennyiért én se tudnám szívből-lélekből csinálni.

Ez úgy nem működik, hogy egész életükben simán kizsákmányolják őket, aztán amikor meg baj van, akkor meg hirtelen elvárják tőlük, hogy szívvel-lélekkel végezzék a munkájukat. Ne a doktornőt hibáztassa, hanem azokat az embereket, akik a saját zsebükbe tömködik mások pénzét, ahelyett, hogy az a pénz eljutna pl. az egészségügybe. Ők a hibásak azért, mert ilyen a színvonal az egészségügyben.

Ja, és azzal hogy a doktornőt beperlik, megbüntetik, csak annyira jutnak hogy még kevesebben lesznek a szakmában, aztán hogyha majd egyáltalán nem lesz majd mentős, aki kijön, akkor majd el lehet gondolkozni, hogy megéri-e egy olyan rendszert fenntartani, amiben pénz meg a kizsákmányolás az úr...

Mindennek megvan az ára, a pénzt, amiből a gazdagok luxusát fizetjük, sajnos máshonnan kell elvenni, na itt van az eredménye.

Asztalos Gábor 2011.12.31. 18:35:25

"Én más szakmát űzök, joggal foglalkozom, nem függnek tőlem direkte életek, de én nem engedem meg magamnak, hogy hibázzak. Maguk se tegyék! Ennyire egyszerű!"

Ha az orvosok is úgy dolgoznának, mint a jogászok, kihalt volna az emberiség.

Tehetünk minden rezidens mellé szakorvost, de jelenleg még egyedül dolgozva sincs elég ember, hát még párban.

Ha így megy tovább, aki gazdag annak lesz magánorvosa, aki meg nem az várhat a mentőre vagy a kórházban.

Asztalos Gábor 2011.12.31. 18:40:09

"
1. helyre teszi az ilyen orvosok viselkedését (sajnos sem az etikai bizottság sem a orvosszakértő nem marasztalja őket el - ezért javaslom a külföldi laboratórium igénybevételét.) "

Valóban helyre teszi majd.
Ilyen után hülyék lesznek szar fizetésért felelősségteljes munkát végezni. Elmennek majd valamilyen multihoz szellemi munkakörbe 2x annyiért vagy mennek külföldre.

pixie1 2011.12.31. 19:35:11

@karcsibácsi:
Értem. Én viszont "ne személyeskedjek." :)
Nem süllyedek az ön szintjére, szép napot.

irutavé 2011.12.31. 20:50:33

@gnme: EZ igen!Gratulálok!Ez egy okos,értelmes hozzászólás !Csak úgy halkan kérdezem:Tudod milyen betegség a diabétesz?

zsikuci81 2011.12.31. 21:40:40

@irutavé:
nem tudja szegeny, ezert nem is erdemes a hozzaszolasara figyelni.
Az ilyenek miatt sokszor nincs itt epito jellegu beszelgetes. Pedig annak lenne ertelme, nem az eszetlen sardobalasnak. De hadd menjen csak ez is magyar modra!

gnme 2011.12.31. 21:42:47

@irutavé: ilyet olyannak el ne mondj, aki engem valóban ismer

kiröhög.

karcsibácsi 2011.12.31. 22:31:16

@gnme: Én ismerlek. Kiröhöglek.

SusanneF 2012.01.01. 08:19:11

@belaneni: Örülök,hogy nálatok jól alakultak a történések-mégha nem is állt mindenki helyzetének magaslatán..:(

EmpatiaTolerancia 2012.01.01. 08:45:09

Aki kutakodni tud az iwiw-en, annak meg van (lett volna) a képessége és lehetősége a neten utána nézni a Szerelme krónikus betegségének is:
kialakulás; szokásos gyógyszerek; adagolás, illetve a testre szabott orvosi előírás betartásának fontossága; az extrém, aggodalomra és gyors orvosi kontaktusra okot adó jelek; a létező idő faktor nagyon magas vagy alacsony érték esetén; a házilag alkalmazható diagnosztikai eszköz legalább elméleti ismerete; stb.

Ennyit még egy nem szeretett kolléga is megérdemel tőlünk, ha tudunk a betegségéről.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.01.01. 12:49:55

@salamander: etikai bizottság? milyen etikai vétséget is követett el? egy szakmai hibát követett el, amiért ráadásul nem is teljes mértékben felelős mert amíg nem szakorvos korlátolt a felelőssége. egy halott meg milyen svájci laborokba tud vért küldeni. ne légy nevetséges a vércukorszint mérése az a legegyszerűbb laborban is nemzetközi standardoknak megfelelő. a per meg már el van indulva, olvasd el az utolsó mondatot

A Tyne folyó déli partja 2012.01.01. 16:43:44

@énvokaz: igen,ezt nem ismerte a doktornő. se a posztoló, se a szerelme. nehéz? tudsz olvasni?

salamander 2012.01.01. 20:13:35

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Rendben, legközelebb figyelmesebb leszek. :) ** Ez valóban nem a szakterületem. **

A per kapcsán azért mindenképpen gratulálok!

BUÉK

Duygu 2012.01.02. 00:47:02

@belaneni: Ha kapkodtak volna a mentők, attól meggyógyult volna? Az élet nem egyenlő a filmekkel (pl. Vészhelyzet).

Duygu 2012.01.02. 00:54:16

@homburg: "Ez azt jelenti, hogy mentőszállítást -azt, hogy milyen kocsit (ohne, eset, rohamkocsi, illetve azonnali, vagy 1 órán belüli)"

Pontosítanék: "ohne" az ONE (orvos nélküli egység). Jelenleg helyette "mentőgépkocsi" van, a mentési utalványon is ez szerepel. Az OMSZ azonnali és 2 órán belüli szállítást végez.

ciccmicc 2012.01.02. 13:31:03

Itt nem egy egyszerű félrediagnosztizálásról, hanem hibák sorozatáról van szó (amiből az utolsó ez: "Volt még egy érdekes dolog: amikor a doktornő mentőt hívott. Azt mondta: dr.......... vagyok, és kérek egy kocsit. Erre a gépkocsivezető rákiabált, már dühösen, hogy "ne kocsit kérj, esetkocsit kérj!" - tehát nagyjából még erre is képtelen volt ez a botrányosan felkészületlen doktornő.")Ha valaki orvos létére ennyire tudatlan/tájékozatlan, legalább annyi esze legyen, hogy segítséget kér (csak egy telefonjába került volna a kórháznak/menktőknek). Szerintem a legtöbb páciens ezt az arroganciát kifogásolja az orvosokban. És szerintem az iwiw-es adatlapon álló megjegyzés egyáltalán nem lényegtelen az eset szempontjából. Többen írták, hogy a kérdéses hölgy okos, lelkiismeretes orvos. Én ezt nem tartom valószínűnek az iwiwes kiírás szempontjából. Nem szeretném, ha engem ilyen mentalitású orvos kezelne.

homburg 2012.01.02. 15:55:33

@Duygu: Anno 1998-2004 környékén volt még az utalványon 1 órán belüli szállítás lehetőség és vonultunk is így. (Lehet, hogy már nincs, azóta változhatott 2 órásra.) Ez volt az esély, hogy ne kelljen az irányítónak azonnal a roham, vagy az esetet küldeni, ha mondjuk tömegesnél voltak kint, de amíg egy kocsit odavezényelt az orvos a helyszínen obszerválhatta a beteget.
ohne-one kocsi. Ha jól emlékszem a mentőtiszt, vagy orvos nélküli, de szakápolóval ellátott kocsit jelentette. Olyan "tapasztalt" ápló dolgozott rajta aki használhatott néhány intravénás gyógyszert, valamivel mindig jobban felszerelt volt a többi "szállító egységnél", de nem érte el az eset, vagy rohamkocsi feltételeit sem személyi, (csak 2 ember volt rajta és az ápoló volt a tapasztalt) sem tárgyi feltételeit (nem volt lélegeztetőgép stb.) Az ONE, vagy ohne nálam helyi zsargon ohne, mint németül "nélkül", azaz tiszt/orvos nélkül.
Üdv.

L0mpos 2012.01.02. 17:02:37

Számomra a poszt írójának viselkedése a bicskanyitogató. Teljes együttérzésem, és mélységes düh ha ilyen orvosok praktizálhatnak... DE! Haldokló rokonom mellett nem azon fogok agyalni, hogy a korábban kitöltött ambulánsnaplót hogyan rejtsem el az orvos elől, még ha esetleg tévesen kezelte is. Emellett 30 éve cukorbeteg párjának állapotát még laikusként is tudnia kellene értelmezni, ha más nem akkor a rutin miatt. Esetleg ő maga is érezhetne némi bűntudatot. Harmadrészt ez a fajta uszítás: "No, harcos orvostársak, rajta! Védjétek meg! Épp mostanában emel vádat ellene az ügyész."
Ezt már nem is kommentálnám. Veregesse magát vállon egészen nyugodtan a tisztelt ügyvédnő, jól megmondta.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.01.02. 21:40:11

@ciccmicc: mondjuk arra is gondolhatnál, hogy ha egy olyan kocsi melyen orvos van (ritkaság) nem tud megbirkózni egy feladattal akkor az azon lévő orvos csak egy nála felkészültebb egységet hívhat (ROKO) ez egyesek számára magától érthetődő. az iwiwre írt kijelentésekből meg következtetést levonni ... inkább nem is minősítem

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.01.02. 21:41:51

@Duygu: én azt hittem arra írja, hogy ohne, hogy nélkül, a németből átvéve de lehet tévedek

ciccmicc 2012.01.02. 22:00:45

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Szóval: arra céloztam, hogy rég rossz, hogy az orvosnak fogalma se volt, hogy milyen kocsit kell hívni, nyilvánvalóan csak a sofőr hozzáértésének és lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem halmozott még több hibát hibára.
Inkább ne is minősítsd, nyilvánvalóan másképp gondolkodunk erről. Feltételezem, te sem írsz ki ilyeneket az adatlapodra, mert ellentétben az említett orvossal, te komolyan veszed a munkád.

EmpatiaTolerancia 2012.01.03. 06:28:48

@L0mpos: Ugyanazt fogalmaztuk meg, csak más stílusban. Nickem-tol eltérően nem érzek empátiát, és nem vagyok toleráns. Főként, hogy újra olvasva a beírást megakadt a szemem a második bekezdésen:

"Én más szakmát űzök, joggal foglalkozom, nem függnek tőlem direkte életek, de én nem engedem meg magamnak, hogy hibázzak."

Pedig hibázott, méghozzá nagyot, és bizony élet függött tőle: tudott arról, hogy az életmentő gyógyszer nem került beadásra, még sem tett semmit, illetve hagyta egy teljes éjszakán át orvosi segítség nélkül szenvedni a beteget ("egész éjjel szörnyen sűrűn, zihálva vette a levegőt, időnként hányt") - ezek a tünetek önmagukban akár egy infarktus jelei is lehettek (volna).

Remélem a bíróság vizsgálni fogja a pánikoló/leblokkoló/akkor és ott tudatlan orvos felelősségén kívül azt is, hogy mind az elhunyt, mind a társa milyen mértékben járult hozzá a tragikus végkifejlethez.

énvokaz 2012.01.03. 08:43:21

Hiába a részvét nyilvánitások , orvosi és jogi szakmai ecsetelések , a lényeg az hogy a jelen esetben mind a négy ember felelős volt szerencsétlen nő halálában . 1. az elhunyt 2. a " szerelme " 3. az orvos 4. a sofőr . Ez a sorrend a felelősségben . Mivel én " csak " egy ember vagyok én kizárólag emberileg nézem a dolgot . Ne felejtsétek , hogy hozzáértésben is igy következnek ! Egy cukorbeteg ha magánál van sajnos senkitől nem várhatja , hogy jobban értsen az ő bajához , ezt neki kell tudnia . Nem kórházban feküdt eszméletlenül , hanem otthon " elkezelte " önmagát már előző nap . A " szerelme " pedig végig asszisztálta mindezt ! Még a közelben sem volt orvos amikor ők már hatalmasakat hibáztak annak ellenére , hogy tudták milyen veszély fenyegeti őket ! Emberileg mindenképp a halott hölgy " szerelme " a legnagyobb hibás , ha lelkiismereti problémája van , ne kenje másra , ha nincs akkor meg ne beszéljen szerelemről !!

énvokaz 2012.01.03. 08:45:40

@énvokaz: nem kell ezt továbbragozni , vállalni kell a hibákat !

L0mpos 2012.01.03. 11:29:14

@EmpatiaTolerancia: elnézést, nem plagizáni akartam, csak nem olvastam el a rengeteg hozzászólást mielőtt első felindulásból kommenteltem.

@énvokaz: nos, igen. többen is felelősek, bár azt nem igazán értem a sofőrt miért is lehetne hibáztatni. ami azonban egyértelmű, hogy ha elmarasztaló ítélet születik majd az ügyben, akkor az csak és kizárólag az orvost fogja büntetni. véletlenül sem a mélyen tisztelt ügyvédnőt aki nem csak türelmesen végignézte a "szerelme" haláltusáját, de még az ambulánslapot is elrejtette az orvos elől.
tényleg szégyellje össze magát.

EmpatiaTolerancia 2012.01.03. 15:57:50

@L0mpos: Nem plagizálásra gondoltam amikor a hasonló megfogalmazást említettem, hanem arra, hogy végre rajtam kívül más fejében
is megfordult a beteg és partnere erőteljes felelőssége. Régen nem szóltam hozzá a bloghoz, de most muszáj volt billentyűzetet ragadnom.

@énvokaz: A sofőr nem hibáztatható semmiért, de a többiről hasonlóan vélekedem.

énvokaz 2012.01.03. 17:12:54

@EmpatiaTolerancia: amúgy az egész eset sántít , olyanokat ír , hogy ivott a toron , meg evett , meg ilyenek .... egy cukorbetegnek az első : mérni a cukorszintet ! mérő volt , tesztcsík volt , a többi már részletkérdés . kezdem azt hinni , hogy az egész csak fikció ! Amúgy ha elolvastad az esetet , otthagyták a beteget !!!! A sofőr is hibás , nem érdekel ilyenkor mi a dolga , emberileg hibás ! Otthagyott egy bajban lévő embert ! Engem a szakmai rangsorok nem érdekelnek !

énvokaz 2012.01.03. 17:14:21

Azzal birkózzanak meg azok akik féltik az állásukat !

Oszteopata 2012.01.03. 21:30:02

Háziorvosi ügyeletben sajnos gyakran rutintalan, szakvizsga nélküli, vagy más szakmában tevékenykedő orvosokat is beosztanak. Általában azért, mert az idősebb és tapasztaltabb háziorvosok közül sokan inkább pihenni szertnének éjszaka. A kezdők pedig szeretnének egy kis mellékest.Tudok egy olyan esetről, amikor egy kisváros ügyeletére hétvégenként egy budapesti fiatal kórboncnok (orvos)járt ki. Megjött a reggeli gyorssal, visszament másnap reggel. A hozzátartozóknak ezért is nagyon észnél kell lenni és
ha baj van nem várni órákig, nem tanácsot kérni a szomszédtól, vagy felhívni a Los-Angelesi nagynénit, hanem mentőt kell hívni. Pontos adatokat mondani, pontosan és röviden elmondani, mi az amit éppen most tapasztal, és mit tud az előzményekről.Nem szabad hagyni, hogy lerázzák az embert. Sokszor azért küldenek háziorvosi ügyeletest, mert az elmondottak alapján arra következtetnek, hogy csak valami banális vagy pszichés ok miatt hívják őket. Az ügyeletes lenne arra hivatott, hogy pontosítsa a diagnózist, és megkezdje a terápiát. A fiatal és tapasztalatlan ügyeleteseket gyakran presszionálják a kórházi orvosok, hogy lehetőleg NE küldjenek be hozzájuk beteget. ( mert tele vannak, mert kifogytak a keretből vagy csak azért, mert.)

énvokaz 2012.01.03. 22:16:54

@Oszteopata: a kutyát nem érdekli , ha bajban van valamelyik szerettem , hogy mi van az orvosi háttérben , rendszerben ! el kell érni bármi módon hogy kijöjjenek , eddig életemben kétszer hívtam mentőt és elértem , hogy mentő jött ki ! egy kis rafinéria kell , semmi több , rábízom mindenki képzeletére , hogyan éri el ! majd mindjárt azon fogok elmélkedni közben , hogy van - e hely a kórházakban , sürgősségin , stb ....

Nancsi 2012.02.21. 21:20:51

"Ezek után odanyújtottam a saját cukormérőnket is, azzal is megmérték, az is ezt írta ki: HI."

Read The Fucking Manual waze, oszt legközelebb nem halsz meg.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása