A beteg nem fejőstehén!

2016.07.19. 09:43

00193330.jpegMajdnem 50 ezer forintot voltunk kénytelenek kifizetni az ingyenes egészségügyi ellátásért. Hogy miért? Biztosak lehetnek benne, nem passzióból, vagy, mert nem tudnánk a pénzünket másra elkölteni.

Tisztelt Praxis!

 

Tudom, nem én vagyok az első, aki ebben a témában önöknek ír, de úgy látszik, sok egészségügyi dolgozó még mindig nem akar szembe nézni a valós helyzettel és még mindig nem érti, a beteg nem fejőstehén, akiből annyi pénzt lehet kipréselni, amennyit nem szégyellenek. Adva van egy budapesti, a többihez képest jóhírű kórház, azon belül is a belgyógyászati osztály. Feleségem ide került be nemrég különböző hasi panaszokkal és itt töltött el másfél hetet összesen. Ezen idő alatt majdnem 50 ezer forintot voltunk kénytelenek kifizetni az ingyenes egészségügyi ellátásért. Hogy miért? Biztosak lehetnek benne, nem passzióból, vagy, mert nem tudnánk a rengeteg pénzünket (aki nem értené, irónia) másra elkölteni.

 

Egész egyszerűen az egész rendszer arra van kiélezve, hogy ha nincsenek a betegnek ilyen célra félretett súlyos tízezrei, akkor az ellátás majdhogynem egészen leáll, de minimum akadozik. Az első két napon, amikor is még nem adtunk a nővérkéknek és a kezelőorvos úrnak is egy kis mellékest, szó szerint levegőnek néztek minket. Nem csak a feleségemet, de az egész családot. Nem köszöntek (jó, ez csepp a tengerben), a gyógyszerekért, fájdalomcsillapítóért úgy kellett könyörögni, a leletekről nekünk semmit, a feleségemnek is laikusoknak abszolút mértékben érthetetlenül, félmondatokkal számoltak csupán be, mint egy tárgyat, úgy kezelték. Arról nem is beszélve, hogy a minimális higiéniát sem tartották be, lázat és vérnyomást sem mértek, még külön kérést követően sem.

 

00193330.jpeg

 

A harmadik napon, mivel ugye rákényszerültünk, adtunk mindenkinek, aki számított. Beteghordónak, nővérnek, orvosoknak és varázsütésszerű csoda történt. Volt időben étel, a gyógyszert sem kellett kikönyörögni, áthúzták a lepedőt, vagyis a gépezet beindult. A „csodára” nincs egyéb magyarázat, mint az, hogy megkapta mindenki, amit kikényszerítettek, kiköveteltek maguknak.

 

Mindez azért kifejezetten felháborító, mert ezzel visszaélnek az emberek kiszolgáltatottságával és csak az kapja meg a minimális törődést, ami egyébként mindenki számára járna, aki külön fizet is érte. Aki kevésbé tehetős, szerencsétlenebb helyzetben van, amellett úgy mennek el, mintha ott sem volna. Nem nézik, hogy szenved, hogy a saját mocskában fetreng, hogy a fájdalomtól alig lát, vagy virítja a pénzt, vagy rá se bagóznak.

 

Kérdem én, akkor végülis eü járulékot mégis mi a fenének fizettetnek az emberrel? Mire mennek el a milliárdok, amit a rendesen dolgozó emberek béréből vonnak évtizedeken át? Ráadásul mi jó, ha 10 évenként egyszer fordultunk orvoshoz, akkor is egy-két vérvételnél és receptírásnál több időt és energiát nem kellett ránk fordítani.

 

Persze, tisztában vagyunk vele, hogy emberhiány, alacsony fizetések és nehéz körülmények vannak a magyar egészségügyben, de miért a betegen kell elverni a port? Talán inkább fogjanak össze, kényszerítsék ki a kompetens személyektől, vezetőktől, hogy elégséges feltételeket biztosítsanak számukra, de ne az elesetteken élősködjenek! Mert még ők is kerülhetnek hasonló helyzetbe, és abban biztos vagyok, akkor átértékelik magukban ezt az egész szomorú és egyben dühítő helyzetet.

 

Tisztelettel,

M. István

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

she_wolf 2016.07.21. 14:38:03

@g0826:
nettó 55 ezer...ja. Idióta, és megint túltolja a mondókáját:(
Férjednek milyen béren kívüli juttatás jár? És az ő személye által te és a gyerekeitek milyen egyéb, jelentős és kötelező(!) kedvezményeket kaptok?

she_wolf 2016.07.21. 14:41:22

Ja, a mozdonyvezetők is tolják a szerelvényüket kifelé az országból, meg a bóti eladók is, meg a targoncások, meg a.....
Vajon miért?

g0826 2016.07.21. 14:54:04

@she_wolf: Nem jár béren kívüli juttatás.Semmi.Mozdonyvezető ismerős hasonlókorú, mint a férjem közel 3x annyit keres és többet van otthon. Az indén a férjem még az ügyeleteit sem kapta meg, sőt még bérjegyzéket sem kapott, feltételezzük azért ne lehessen reklamálni. Mikor ügyel a fizetésének az 50%-t kapja. Nem-nem elírás, kevesebbet kap az éjszakai munkáért sokkal, mint a nappaliért.Senki nem akar ügyelni, ezért kiosztják. El lehet menni. :)) Természetesen csodálkoznak, mikor megteszik. Én mondtam a férjemnek mondjanak fel együtt, akkor a vezetés kénytelen volna tenni valamit, mert így egyenként "halnak" meg. Attól nem kell egyiküknek sem félniük nem lesz azonnal állásuk máshol.

g0826 2016.07.21. 15:03:53

@she_wolf: Bónusz: én sokkal kevesebbet alszom, mit ha a férjem cipész lenne, mert éjjel is felverik EQ nulla emberek. Ráadásul eléggé altruista is, sokszor bemegy munkaidő előtt és segít betegeken( ez 0 Ft, mert nem kap érte bért SEM). Ezen változtatunk, nem hagyom az én pihenő időm rovására ingyen dolgozzon. Javaslom a betegeknek Ancikát keressék:)). Legutóbbi szülinapján hívta valaki, nem ismertük, az ismerősünk ismerősének az ismerősétől szerezte a telefonszámot. Este fél 9- kor bejelentkezik, bemutatkozik és megkérdezte zavarja-e a párom. Mondta a férjem: vacsorázunk. Erre az ismeretlen nyomta a szöveget félóráig ,szívességet kért, majd kvázi utasította a férjemet. Aztán végre letette. Most általánosítsak ennyire bunkó az átlag magyar beteg?

she_wolf 2016.07.21. 15:09:50

@g0826:
Szerintem nem késő átnyergelni. Ha van hozzá vénája, válassza pl. az informatikát!
(Marketinges Micike ne akarjon lenni inkább:D)
Jól is fizet (és bevallottan fizet sokkal jobban!), a felelősség sem akkora, de legalábbis nem olyan természetű, és ha kellőképpen jó szervező, akkor jól el lehet benne lenni.
Csak egy tipp volt;)

she_wolf 2016.07.21. 15:13:56

@g0826:
Csak önző: idenekemtegnapra!
(Este fél 9-kor csak azt merem felhívni, aki hasonlóan olyan bagoly, mint én, de még őket sem szívesen:) De ha engem csesztet valaki álmomból reggel fél 10-kor, azt elhajtom a retekbe:P)

dioda 2016.07.21. 17:24:38

Rohadt unalmas már ez a hálapénzről nyavalygás.
"majdnem 50 ezer forintot voltunk kénytelenek kifizetni az ingyenes egészségügyi ellátásért". Miért, fegyverrel kényszerítették? Ha nem, akkor amit a posztoló adott azt önszántából tette, tehát további reklamációnak helye nincs, a hálapénz elfogadása ugyanis nem bűncselekmény és nem is etikai vétség. Ha mulasztás történt (pl: szándékosan elkövetett gyógyszerelési hiba, mert erről írogat valamit a hozzátartozó) tegyen feljelentést, ha az ellátó személyzet nem megfelelő hangnemben beszélt vele az etikai bizottság (kórházigazgató) az illetékes az eset elbírálásában. ilyen posztokat teljesen felesleges kirakni.

dioda 2016.07.21. 17:38:03

@Pilotax: A TV szerelő, a szobafestő, az autószerelő stb. maga szabja az árat, hogy mennyiért éri meg neki dolgozni. Ill. a munkáltató szabja meg neki azt, ha nem saját vállalkozása van. Olyan vállalkozás, ami nem tudja kigazdálkodni az anyag-, bérköltséget, amortizációt stb. tönkremegy, oszt' jónapot. Ez a tönkremenés zajlik az egészségügyben, csak sajnos benne dolgozik 110 ezer ember, akik többségének máshol (külföldön) is eladható a tudása. Ha itt a "cég" (értsd: állam) ennyit fizet, akkor kiskapukat keres. Vagy egy jó nagyot. Nem szép dolog. De elértük a hiánygazdálkodás olyan szintjét, hogy...inkább nem idegesítek senkit...

dioda 2016.07.21. 17:48:31

@Nancsi: "Ez főleg akkor dühítő, amikor a "magánrendelő" az államival SZOMSZÉDOS SZOBA, a magánorvos UGYANAZ mint az állami orvos, és az eszköz amivel vizsgálnak szintén UGYANAZ, mint amivel az államiban vizsgálnának..."
Ez tilos, közfinanszírozott intézményben az intézet eszközeivel magánrendelést folytatni nem lehet. Ami elég nagy baromság, mert sok bevételtől elesnek a kórházak. Pl UH rendelés 12-ig, meg 13 óráig tart. Utána ott áll a gép kihasználatlanul. Kinek jó ez? Olcsóbb lenne azt a gépet használni (talán még az amortizációs költség is kijönne belőle), mint egy tök újat venni a magánrendelőbe (hogy napi 2-3 beteget megnézzenek vele.) A magánról meg annyit, hogy minőségellenőrzés semmilyen szinten nincs, viszont egy kórházban van osztályvezető, meg részlegvezető, aki a szakmai munkáért felelős. Ha valamit elbasznak a magánba' mehetsz isten hírivel (kivéve, ha súlyos szakmai hiba történt).
Jó tanács: csak olyan magánrendelésre szabad menni, ahol az orvos 1. közintézményben is dolgozik 2. komoly szakmai múltja van (fiatal, jó szakembereknél ez nem feltétel) 3. a kórház honlapján ellenőrizhető a szakmai múltja.

dioda 2016.07.21. 19:39:01

@Nancsi: " Ha nem tudja elvégezni a munkáját tisztességesen MONDJON FEL. Az nem megoldás, hogy szarul végzi a munkáját, és ezért pénzt is kap."
Az ápolónők többsége jól végzi a munkáját (különben nem kellenének külföldön). Ha 60 betegre 1 jut, az nem az ő hibája. Normálisan 15-20 beteget lehet ellátni egy ápolónak (felvételes osztályon kevesebbet). Úgyhogy ennyit ellát rendesen, a többiek meg ott dögölhetnek meg, ahol a politikusok akarják.
Az is igaz, hogy ilyen fizetések mellett már 40 éve nem vonzó szakma az ápolónői. Az elmúlt 15 évben ráadásul a gazdaság felszívja a képzett munkaerőt. Nyilván van kontraszelekció, emiatt jelentősen emelni kellene a fizetéseket ahhoz, hogy értelmes, magas szintű szakmai munkát végezni tudó ápoló(nő)k, asszisztensek tömegei kerüljenek a kórházakba. Ha ez nem lesz, színvonalat se várjon senki. Kész csoda, hogy még ott tartunk jelenleg, ahol...

Igazság, hol vagy? 2016.07.21. 19:42:56

@g0826: Nem nekem kell bizonyítanod,hogy mit "lovasítottak meg".Mikró,RR.mérő,bioptron lámpa.....folytathatnám.Ja,és nem az ápoló személyzet!

dioda 2016.07.21. 19:47:11

@Nancsi: " Az orvosoknál nagyobb tolvaj nincs"
Dehogynem: a politikusok. Meg még egy csomóan, akik nem fizetnek adót, tb-t, utána meg hőbörögnek, hogy milyen szar az ellátás. Az e.ü.-ben lopnak: a kórházak büdzséjének a 70%-a bérköltség. Mindegyik állami, a fizetések a közalkalmazotti bértáblán alapultak. Ma már nem mindenhol, mert azért a pénzért orvost, gazdasági szakembert, megfelelő informatikust stb. nem lehet szerződtetni. A többi, 30% marad a gyógyszerre, kötszerre, eszközökre, rezsire. Ha ebből sokat lopnának, aligha lenne "csak" évi 60 milliárd a deficit. Az önkormányzati fenntartású intézményeket nem ismerem. Ott lehet lopnak.

g0826 2016.07.21. 20:48:55

@she_wolf: Igen, átnyergelés lesz, de magánba (remélem) aztán azért amiért most nem fizet a kedves beteg majd fog jó sokat.

dioda 2016.07.21. 20:51:00

@badger: Minden szavad a helyén. Teljesen egyetértek.

g0826 2016.07.21. 20:53:40

@dioda: Én szemészhez a debreceni klinikára járok. Maszek, de a klinika épületében, minden az övé. Van olyan eccerű' ember, aki azt hiszi ez ezek az eszközök az államé, pedig nem. A klinika jár jól vele,mert jó pénzért adja bérbe a helyiséget.

g0826 2016.07.21. 20:56:27

@dioda: az aki nem fizet minden fillérje után adót, egészségügyi és járulékot az a legnagyobb tolvaj, általában ők turkálnak a más zsebében és követelőznek.

dioda 2016.07.21. 21:04:27

@Kommentelő k.m.n.: "egy szakorvos annyit keres mint egy mozdonyvezető".
Jó is lenne, de nem keres annyit. MÁV adat: "a kezdő fizetés 216 500 forint, amihez 35 százalékos műszakpótlék társul...választható béren kívüli juttatás: 271 400 forint/év
alanyi jogon járó béren kívüli javadalmazás évente 92 700 forint értékben SZÉP-kártya vendéglátás alszámla juttatás..." Ez az idei béremelés (5%) előtti adat.
Szóval az alap: 292 ezer bruttó (2015 dec.) - egy kezdőnek. Én ettől valóban többet, 294 ezer bruttót keresek. 15 éve dolgozó, 2 szakvizsgával rendelkező szakorvosként.

dioda 2016.07.21. 21:08:05

@g0826: Az egyetem nem "állami" ellátó intézet a kórházaknak megfelelően, hanem önálló gazdálkodási egységek. Állam az államban. Így az egyetemi klinikákon megtehetnek olyat, amit egy állami kórházban nem. A kancellária-rendszer ebbe nem tudom mennyire kavart be, 4 éve nem dolgozom klinikán.

dioda 2016.07.21. 21:15:50

@Kommentelő k.m.n.: Ja, és nekem sincs bajom a mozdonyvezetőkkel, de tény, hogy itthon jobban meg van fizetve a munkájuk, mint egy orvosé. Persze nem sajnálom tőlük, elég megterhelő egy meló (hajnali felkelések, éjjeli, hétvégi, ünnepnapi munka, nagy felelősség és ott is használni kell az ember agyát). Nem is csoda, hogy hiány van már belőlük is ebben az országban...
24.hu/belfold/2015/12/18/letszamgondok-a-mav-nal-tobb-szaz-embert-keresnek/

Katica2 2016.07.21. 22:03:59

@kitchen: így viszont általánosít és és ez sem jó, ha igaz, akkor miért perelnék be? Akkor inkább vizsgálatot indítanának !?

she_wolf 2016.07.21. 22:44:33

@dioda:
Tolok alád egy picit, ha nem baj:
egy mozdonyvezető 16 hónap alatt válik azzá.

s 2016.07.22. 00:27:59

@mechanikus körte: "a lehető legrövidebb ideig tartják bent a betegeket, senkit nem fognak napokig fölöslegesen ott aszalgatni"
A kórházak a betegéjszaka után kapják a fejpénzt. Abban érdekeltek, hogy minden ágy foglalt legyen.

s 2016.07.22. 00:30:46

@kitchen: Tudod a nevét. Kezdetnek nem rossz.

s 2016.07.22. 00:49:41

@asztalosani: "ő is járkálhatna BNW-vel..."

BMW lesz az. Tudod Bayerische Motoren Werke. Csak azért szólok, mert már többedszerre írod így, tehát nem gépelési hiba.
A többiben sajnos igazad lehet.

s 2016.07.22. 01:07:26

@asztalosani: "tessék máskor felvenni a cipőt és a kabátot, ha Sándor Mária tüntetést hirdet."

9999999999999999999999999999999999999999999999999999 pont. Az adható maximális tízből.

s 2016.07.22. 01:21:15

@she_wolf: "És az a Micike, aki bár tehetné, nem nyergel át magánellátásba, mert az húdesokba kerül."

Ezt ennyivel azért nem lehet elintézni. Micike becsengeti a bére után a kibaszott eü. járulékot. Mégis miért kellene elhúznia a magánba? Ha meg oda megy, akkor miért fizetné az államit? Hagyná magára inkább a sok csórót a szar befizetéseivel és rohasztaná le az államit azzal, hogy már nem oda fizet?

s 2016.07.22. 01:30:34

@asztalosani: Ez jó. A pénzt végül is nem ő kapta, hanem az egészségügy.

s 2016.07.22. 01:37:00

@badger: "volt olyan nővér aki saját fizetéséből vett popsikenőcsöt, vagy tisztítóhabot, és indokolt esetekben, beteganyagot megválogatva használta azokat (pl. családja nem látogatja, nem visz be neki semmit)"

Nem vagyunk egyformák. Ezért bűn általánosítani. Az általad említett jobb példák nyilván nem várhatóak el és nincsenek is többségben. Ők Isten küldöttei.

s 2016.07.22. 01:46:19

@Kommentelő k.m.n.: "Matolcsy 200 milliárdos alapítványi hupákolásából (25ezer orvossal számolva) egy évig lehetne havi 666ezer nettóval EMELNI a béreket, vagyis 800-900ezres nettók jönnének ki."

matolcsyt szervdonorként használnám. Nem az agyára gondolok most nyilván.

s 2016.07.22. 02:03:58

@Diorella Queen: És ez így rendben van? Csak mert én nem hiszem.

"Amit majd kifizet a hozzátartozód az államnak, mert ha nem, akkor beperel az intézmény és behajtják az örökösökön és mindenen."
Valójában ez már egyszer ki volt fizetve. Az eü. járulékot folyamatosan vonják a bérből, tehát EZT A PÉNZT Ő MÁR EGYSZER ODAADTA. Mégis hányszor kellene egy szolgáltatásért fizetni? Én sem fizetek a vendéglőben kétszer a pörköltemért petrezselymes burgonyával és tejfölös uborka salátával, mindösszesen csak egyszer. Mert egyszer is eszem.

she_wolf 2016.07.22. 02:06:39

@s:
Micike azért húzzon el magánba, hogy megvegye magának azt, hogy nincs várólista (a transzplantációt leszámítva talán), hogy ehető a kaja, hogy ne kelljen rimánkodni egy fájdalomcsillapítóért, és hogy mosolyogjon rá a nővér a kétágyas kórte... miket beszélek... szobában.

Az államit pedig azért fizeti -ha tetszik neki, ha nem-, mert az utcáról nem az Aranyliget magánklinikára fogják vinni összefércelni, hanem a területileg illetékes fogadó intézménybe, ahonnan kedvére átcuccolhat a kedvenc magánintézményébe, mihelyt az állapota megengedi.
De Micike nem fog magáncuccért fizetni, mert az életét úgyis megmentik, a többi nem számít, viszont megírhatja a Praxisra, hogy milyen bárdolatlan bunkó népség az egészségügyis.

Amivel molyolni kellene az az, hogy ilyen esetben a TB fizetés hogyan lenne személyre szabható. De hát az macera ugyebár:( Ki fog akkor kisvasutazni, ha a drága szép embereknek kell ilyesmin kell a patkóban agyalniuk?
Jó ideje már, hogy -le merem írni- hagyják az egészségügyet széthullani atomjaira, és a magánellátás felé terelni az embereket. Csak azt nem látja a sok debil, hogy átlagfizetésből nem igazán válogathat az ember a magánintézmények között.
257700 Ft.-os bruttó átlagkeresetet nettósíts, és számolj. De elárulom neked, hogy az eredmény az lesz, hogy a tehetősnek telik egészségre, a szegényebb meg inkább kösse fel magát:(
Szerinted ez így jól van? (Költői kérdés volt, az irónia pedig remélem, hogy átment ott, ahol kellett.)

(Hopp, a link majdnem lemaradt: www.ksh.hu/keresetek )

she_wolf 2016.07.22. 02:09:50

@s:
"...pörköltemért petrezselymes burgonyával és tejfölös uborka salátával..."
Szentségtörő!:)

she_wolf 2016.07.22. 02:15:19

@s:
Az eü. járulékot nem magadért fizeted. Értem fizeted, a királylányért fizeted, mi pedig fizetjük érted -ha kell neked, ha nem.
És nem szolgáltatásért fizeted. Szolgáltatásért a magánellátásban fizeted. Mert ők szolgáltatnak. Az állami nem. Magáneüben menüt választhatsz, államiban max. olyan kímélő izét...kaját írnak neked elő, ami a betegeskedő belső szervedre nincs káros hatással (cukor-máj-epe...).

s 2016.07.22. 02:23:39

@g0826: Én akarom. Sőt, mondok jobbat. A pénzt is odaadom rá. Amennyit kér az állam erre a célra. Ha többet kérne, adnék többet is. Nem is ez a probléma.
Kimondom nyíltan, mibe van az már nekem. Az a probléma, hogy az állam az egészségügyre elkért pénzt pont úgy bassza el, ahogyan az összes többit, például az adókból befolyt pénzt. Továbbá erre mi - én is sajnos - nem vesszük meg azt a kurva sörétes puskát és nem lövöldözzük pofán ezeket a szarevő mocskos tolvajokat. Kereshetne itt az orvos annyit, amennyi jár ezért a munkáért. A nővér is, meg mindenki más is. Ha például a tarsolycsabit, meg a neki falazó főgeci poltpetikét összfegyvernemi zárótűzzel végeznék ki a faszszopó sikkasztásaikért és a közpénz sem veszítené el olyan kurva könnyen a közpénz jellegét, mert a kósalali teleszarná a gatyáját a matolcsy faszkalappal együtt, hogy esetleg úgy robbantják fel a retkes picsába egy ilyen akció után, hogy lukat ütnek az ózonrétegben, baszod.

s 2016.07.22. 02:54:26

@she_wolf: Értem amit mondasz, de nem értek egyet vele. Nem lenne jó ötlet, hogy a TB-t egyénre szabják, továbbá az sem lenne jó, hogy a tehetősebb betegek magánrendelésre mennének inkább. Ezt úgy mondom, hogy tudom, vannak országok, ahol ez a rendszer megy, ráadásul én abba a rétegbe tartozom, aki meg is engedhetné magának ezt anyagilag. Az ok elég egyszerű, amiért nem pártolom ezt. Egy nemzet egészségügye, tehát a polgárai egészségi állapota stratégiai kérdés. Ebben nem lehet arra hagyatkozni, - főként nem egy minden szempontból legatyásított nép esetében - hogy majd csak megoldják valahogy, aki bír fizetni, az elmegy a jobbik intézménybe plusz pénzért. A másik terület egyébként az oktatás, amiben az államnak jobban a zsebébe kellene nyúlnia ahelyett, hogy folyamatosan vonja ki a pénzt onnan is. Nem azt mondom, hogy soha nem lehet bevezetni azt, hogy aki többre vitte az életben anyagilag, az ne kapjon jobb minőségű egészségügyet és oktatást. Ez is a verseny része, tehát egy kialakult, stabil értékrendszer hosszú időn át történő érvényesülése után szinte természetes is volna, hogy bevezessék. Magyarország jelenlegi helyzetében ez viszont egy végzetes és tragikus lépés lenne. Egy olyan lefelé mutató spirálba lökné az országot, amiből 100 év múlva sem lenne kiút. Az ország jelenlegi vezetése - mondhatnám a régebbieket is, mert azokra is pont ez igaz - viszont hazaárulók és nemzetközi csaló gazemberek gyülekezőhelye, akik a saját anyagi gyarapodásukat helyezték az ország ügye elé, a hatalmuk konzerválására fordítanak csak gondot, a magyar népet pedig, akikért felelősséggel tartoznának, csak adófizető szolgának tartják, aki legyen elég buta, - mondjuk ezzel nincs gond, úgy látom - hogy időről időre őket a hatalomba szavazza. Tehát szarnak mindenre, eü-re, oktatásra, stb. Tartályhajóval lopják ki az országból, amit még lehet és azt is, amit nem. Kimondom, mert nem spórolok a betűvel késő éjjel. Úgy kellene végezniük, mint a román cipészgyereknek. Annyira hirtelen, olyan meglepően és mégis igazságosan.

s 2016.07.22. 03:05:43

@she_wolf: "Az eü. járulékot nem magadért fizeted."
Dehogynem. Mindenkiért fizetem, tehát magamért is.

"És nem szolgáltatásért fizeted. Szolgáltatásért a magánellátásban fizeted. Mert ők szolgáltatnak. Az állami nem. Magáneüben menüt választhatsz, államiban max. olyan kímélő izét...kaját írnak neked elő, ami a betegeskedő belső szervedre nincs káros hatással (cukor-máj-epe...)."
Szolgáltatás az állami is, hidd el. Te összekevered a szállodát a kórházzal. Mindkettő, tehát az állami és a magán eü. is egészségügyi szolgáltatást nyújt. Szakképzet orvost kapsz, ápolókkal, laborokkal és diagnosztikai eszközökkel, valamint az azokat kezelni tudó személyzettel. Ez a lényeg. A kajával ne törődj, ha a doki megengedi, akkor olyat zabálsz, amilyet a rokonok behoznak neked. Ha diétán vagy, az persze más, mert ott a kezelés része a kaja is. Szinte biztos, hogy a reggeli felesről is le kell mondanod, de az ember képes bizonyos fokú áldozatokat hozni, ha már gyógyulni megy.

she_wolf 2016.07.22. 04:18:31

@s:
Én is értem amit mondasz, és egyet is értek vele. A különbség abban van, hogy te egy globális képet rajzolsz, míg én részleteket ragadok ki.
Mindez azért van, mert a jelenlegi helyzetnek nagyon vaskos előzménye van. Valamikor a napokban említettem meg, hogy sokkal korábban hozzá kellett volna nyúlni az egészségügy financiális és szerkezeti átalakításához, mert csak annyi történt, hogy egyik kormánypárt simán rálőcsölte a következőre az el nem végzett munkát.
Igaz, ennél rövidebb voltam.

"Egy olyan lefelé mutató spirálba lökné az országot, amiből 100 év múlva sem lenne kiút."
Nagyjából már 20 éve megyünk lefelé ebben a spirálban.
Az egészségügy rendbetétele semmi más, csak kampányfogás minden egyes választáskor, a megvalósítás (vagy az arra való törekvés) pedig hirtelen elfelejtődik, mert a 4 évből 2 elmegy a visszafelé köpködésekre, a maradék 2 évben pedig minden más fontosabbá válik -leginkább a parasztvakítás-, mit az eü. Bejött amit már régóta mondtam, hogy meg kellene lépni már csak kibaszból is azt, hogy ugyanazokat meghagyni a helyükön két egymást követő ciklusban, és megnézni, hogy kire kenik majd akkor a saját szarukat!
Sajnos bejött, menekülnek is itthonról, akik tudnak. Többnyire előre, és ezért nem lehet rájuk haragudni.

Te azért nem értesz velem egyet, mert talán azt nem látod meg bennem, hogy a túlélésre bazírozok, nem a jólétre. Mert a jelenlegi helyzetben ennél többet már nem tehetek. A jelenben élek, ahhoz alkalmazkodom, visszahatólag nem lehet rendet teremteni.
Az oktatás nekem is második vesszőparipám, a harmadik pedig az igazságszolgáltatás.
Ami ezen a három területen zajlik, attól tényleg vérivó hangulatom tud támadni:(

Ha szétnézel ezen a blogon, milyen hozzászólásokat látsz?
1: Vedd meg, fizesd ki!
2: Nem tudom megvenni, kifizetni, közalkalmazott vagyok, szaré'-húgyé'.
3: Megveszem, kifizetem, ha te nem tudod, így jártál.
+1: Mifaszé' mentél orvosnak, kényszerítettek?
Vagy én: Ha nem sajnálnám azt a gyönyörű épületet, hanem idejében aláaknáztam volna, lassan már szabadulnék.
Mert szilárd meggyőződésem, hogy az abban az épületben héderelők tehetnek arról a leszakadásról, ami csak lefelé képes tendálni.

Szóval az van, hogy nagyon hasonlóan látjuk a helyzetet, csak másként közelítjük meg, és más mélységekbe jutunk ezáltal.
Te némileg összeszedettebben prezentálsz.

A következő hozzászólásodhoz csak annyit, hogy az állami ellátást azért nevezik szolgáltatásnak, mert valahogy hívni kell. 8 lehúzott év után hadd merjem azt mondani, hogy az állami egészségügyi ellátás nem szolgáltatás. Szintén mostanában hoztam fel példának ezzel párhuzamban a KGFB-t. Ahogy TB-t is kötelező fizetni az állami ellátás számlájára, ugyanúgy KGFB-t is az autód után. De míg a kötelező TB-s cucc az állam kezében van, addig a KGFB esetében választási lehetőséged van, hogy melyik biztosítóval szerződsz.
Amit szállodaként aposztrofálsz az a magánegészségügy.
(Bónusz kérdés: és ha nincs rokonom, aki ehető ételt hozzon? Tudod, mennyi ilyen van? És lehet, hogy ráadásul egy kiállhatatlan perszóna vagyok, aki rázedít a tébézésre, mert nincs gyümölcs, meg süti.)

Bocs' a csőrmenésért ilyen késői órán:)

dioda 2016.07.23. 14:05:25

@s: "A kórházak a betegéjszaka után kapják a fejpénzt. Abban érdekeltek, hogy minden ágy foglalt legyen."
Ez nem teljesen igaz. Vannak ellátások (egynapos sebészet, műtétes szakmák), ahol a beavatkozásra (műtét) fizet a biztosító, függetlenül attól, hogy hány napig van bent a beteg (egy napos értelemszerűen azt jelenti, hogy a beteg 24 órán belül távozik). A sürgősségi ellátás pedig szintén kívül esik ezen, ott 24 órán belül távozik a beteg. Ezen kívül a betegségeknek (értsd: diagnózisoknak - érdekes, de a kettő egyáltalán nem ugyanaz finanszírozási szempontból) van alsó - átlagos - felső ápolási napja. A biztosító az alsó nap után fizeti ki a teljes finanszírozási összeget, egyébként arányosan kevesebbet ad. Ez az alsó nap a legtöbb belgyógyászati betegségben 2-5 nap között változik. Ezért a pénzéhes, csaló kórházak egy-két nappal tovább tartják bent a betegeket, hogy a biztosítótól több pénzt csaljanak ki.
Kérdés: ha én 1-2 nap alatt kivizsgáltam, megfelelő terápiával meggyógyítottam a beteget és hazaadható, akkor miért büntet azzal a biztosító, hogy a betegre ráköltött diagnosztika/terápia/ápolás költségeinek csak egy töredékét fizeti ki? Ha jól dolgozol azért nem jutalom jár, hanem büntetés! V.ö.: Dániában extra (!) finanszírozást kap az az osztály, ahonnan az előírthoz képest hamarabb távozik a beteg...értelemszerűen gyógyultan...

dioda 2016.07.23. 14:08:23

U.i.: Az alsó ápolási nap után a biztosító egy fillérrel sem fizet többet. Tehát minden további nap "ráfizetés" a kórháznak. A felső nap letelte után (25-40 nap között változik) lehet újra felvenni a beteget, ami után újra fizet a biztosító.

dioda 2016.07.23. 14:26:42

@s: "Szolgáltatás az állami is, hidd el. Te összekevered a szállodát a kórházzal. Mindkettő, tehát az állami és a magán eü. is egészségügyi szolgáltatást nyújt. Szakképzet orvost kapsz, ápolókkal, laborokkal és diagnosztikai eszközökkel, valamint az azokat kezelni tudó személyzettel. Ez a lényeg."
Mint a fene, olyan igazad van. Minden kórház egészségügyi szolgáltató (így van megnevezve), mint ahogy minden szakrendelő vagy háziorvos is az. A baj az, hogy jelen esetben nem a "szolgáltató" szabja meg az árat, hanem a szolgáltatást megvásárló Országos Egészségügyi Pénztár! NEM a szolgáltatást igénybe vevő állampolgár vásárolja meg a szolgáltatást közvetlenül! Mivel nincs verseny ezen a területen a biztosító a politika által meghatározottan annyit térít az ellátásokért, hogy abból nem gazdálkodható ki a megfelelő működtetés (ergo: a jelenlegi rendszer szar, fenntarthatatlan). Ez utóbbi dolgon változtatott volna a vizitdíj (de rosszul lett megcsinálva), változtatna rajta a kiegészítő-biztosítás (pl: területi e.ü.-i pénztár á lá Franciaország: a területi biztosítóhoz befutó biztosítások a helyi-területi ellátást erősítik). Ha tudom, hogy az amit befizetek a saját háziorvosomhoz-szakrendelőmhöz-kórházamhoz fut be, vajon sunnyognék vagy befizetném? Persze a szegény régiók kórházai rosszul járnának, ezt kompenzálni lehetne. Amit nem lehetne (nyilván azonnal be kéne tiltani), az a szabad kórházválasztás, ha ezt bevezetnék. pont.

dioda 2016.07.23. 15:19:26

@she_wolf: "a 4 évből 2 elmegy a visszafelé köpködésekre, a maradék 2 évben pedig minden más fontosabbá válik -leginkább a parasztvakítás-, mint az eü."...
Több az, mint 2 év. A legnagyobb baj az, hogy a kedves Fidesz-hívőknek és politikusaiknak még most is annyi az ütőkártya a kezükben, hogy "azér tart itt a zország, mer Gyurcsány", meg hogy az "emeszpé eladósította a zországot". Duma. Bokrosék 4 év alatt 24%-kal csökkentették az államadósságot (persze volt annak negatív hozadéka is), Orbánék 6 év alatt 5%-kal. Ha akarták volna, tudták volna jobban is. Nem akarták. Úgyhogy arra hivatkozni, hogy a magas államadósság megbéklyózza a gazdaságot és Magyarország lehetőségeit: jó esetben üres kifogás, rossz esetben a saját alkalmatlanságukról kiállított bizonyítvány.
Tekintetbe véve a nyugdíjasok/idősek egyre növekvő arányát, a nyugdíjak értéke és az egészségügyi szolgáltatások színvonala igenis fontos befolyásoló tényezője lesz a jövőbeni választásoknak. Elég ostoba tanácsadói vannak a Fidesznek, hogy erről a tényről szándékosan megfeledkeznek. Vagy mégsem?

dioda 2016.07.23. 15:29:42

Mindenkinek, aki a magánellátást favorizálja: "NEM a szolgáltatást igénybe vevő állampolgár vásárolja meg a szolgáltatást közvetlenül!" (hanem az OEP - a közfinanszírozott ellátásban). Miért is? Mert egy szakmailag nem hozzáértő embernek fogalma sincs arról, hogy bizonyos panaszaival milyen magánszolgáltatóhoz kellene fordulni, milyen színvonalú szolgáltatást nyújt a szolgáltató stb. A magánellátásnak távlatilag nincs jövője sem Magyarország, sem Európa egészségügyi ellátásában. Amíg semmilyen minőségellenőrzés nincs a magánellátóknál, az igénybe vett magánszolgáltatások árát leírni az e.ü.-re befizetett adóból: dőreség.
Pl.: ismerősöm 16 ezer Ft-ot fizetett sebészeti magánrendelőben vizsgálatért (a szülés után kis hasfali kitüremkedés miatt). Nőgyógyászati magánból küldték oda (sérvgyanú). Sebész véleménye: szerinte ez endometriosis, nem sérv. (5 perc vizsgálat - 16 ezer Ft - UH egyéb nem készült). Vissza nőgyógyászhoz (ott ismét egy tizes): márpedig ez nem endometriosis - ki mondta ezt a baromságot? - ez sérv, lássa másik sebész. Gyorsan el lehet így tapsolni pár tízezer ft-ot a semmiért. De ha ez kell a pórnépnek, hát rajta...

she_wolf 2016.07.23. 16:03:59

@dioda:
Nagyvonalú voltam, bocs:)
Rossz szokásom, hogy elhintegetek linkeket néha-néha.
Nem mutogatok ujjal senkire sem, mert úgy igaz, ahogy Ferkó mondta: Elkúrtuk! Ő is elkúrta, meg az előtte, ill. az utána lévők is.
Legutóbb elhintett linkjeim egyike az volt, amikor a szülőtartásról volt szó.
A probléma már régóta a szemük előtt van, és fikarcnyi késztetésük sincs arra, hogy foglalkozzanak vele. Mi marad a jónépnek: igyekszik a saját kezébe venni a sorsát, és józan belátása szerint cselekedni.
Más esélye nincs! Legfeljebb felfordul, ha szarul döntött.
Az egészségügyi és szociális hálónk cafatokban, "tódozni-fótozni" lehetetlen, újra meg zsé az ablakban. Illetve dehogy! A zsé máshol van. Mert van, az tagadhatatlan.

A magánellátásnak akkor lenne jövője, ha komplexebb (értsd: A-Z-ig) szolgáltatást tudna nyújtani.
Mert sokra megyek azzal, ha magánrendelésen, magánintézményben ma diagnosztizálják a kissejtes tüdőrákomat, de megműttetni már nem tudom magam ogyanott holnap.
Legfeljebb mehetek onkológiai centrumba, majd megmondják, mikor.

dioda 2016.07.23. 18:37:36

@she_wolf: "A magánellátásnak akkor lenne jövője, ha komplexebb (értsd: A-Z-ig) szolgáltatást tudna nyújtani."
Azt sosem fog sem itt, sem máshol a fejlett országokban. Persze apróságokkal (szemölcs-levétel, szűrő urológiai vizsgálat, fájós térd, egyebek) lehet majd oda menni, de komolyabb betegségekkel már nem.
De többet mondok: valószínűleg a jövőben egyik ország egészségügye (közegészségügye) sem lesz arra alkalmas. A technológiai (és ár-)robbanás lehetetlenné teszi, hogy egy több milliós ország az elöregedő népességével minden tagja számára a legmagasabb szolgáltatást nyújtsa. És itt fognak belépni (egyes laborvizsgálatoknál már be is léptek) a magánszolgáltatók, akik olyat tudnak, amit az állami nem (hiába az óriási kapacitás). Feltételezem 50-100 év múlva az országok (fejlett országok) megosztják majd egymás közt a diagnosztikai/terápiás kapacitásokat, máshogy nem lesz kifizetődő a fenntartás. Azt viszont nem hiszem, hogy a gazdagok-nem annyira gazdagok-középréteg közt nagyon nagy különbség legyen - az felborítaná a társadalmi békét. A szegények persze...hát nekik lehet, hogy annyi...

she_wolf 2016.07.23. 20:23:20

@dioda:
Megint csak azt tudom ismételni, amit már többször mondtam: Az egészségügy veszteséges iparág. Hozzá szoktam tenni, hogy: mindenhol!
És öregszik a társadalom. Nem csak kizárólag Magyarországon, de itt még a politika is jócskán ad ennek egy pusz löketet az idióta hazai gazdaságpolitikával.
Néha az az érzésem, hogy társasoznak a Gazdálkodj okosan című játékkal. Csakhogy ez nem játék, pláne nem akkor, ha sem gazdálkodni, sem okosnak lenni nem tudnak.
Ma elkezdtem olvasni az Indexet (mint minden nap), és pillanatok alatt úgy fordultam le róla, mint lótolvaj a villanypásztorról:(

dioda 2016.07.23. 21:25:19

@she_wolf: " Az egészségügy veszteséges iparág."
Az ördögöt. Ha az egészségügy megment egy embert, aki meghalna, vagy ami rosszabb, megrokkanna és utána a szociális ellátásból kéne élete végéig élnie, de így továbbra is dolgozó, adófizető, családjáról gondoskodó állampolgára marad az országnak, az bizony óriási nyereség. Számokban nehéz kifejezni, de azt hiszem világos számodra mit írok. Nem is gondoltad komolyan, hogy az e.ü. veszteséges iparág, csak a keserűség szólt belőled.
Ha egyébként már a jövőről írtam korábban: a jövő iparága az egészségügy. Néhány évtized (1-2 évszázad) és az emberek többsége az e.ü.-ben vagy a hozzá kapcsolódó iparágakban (gyógyszer, eszköz, műszergyártás) fog dolgozni. Kb. az egyetlen "iparág", ahol a technikai fejlődés folyamatosan növekvő munkaerő-igénnyel párosul. És akkor az elöregedő társadalom hatásait még nem is vettük hozzá (szociális ellátás, ápolás).

she_wolf 2016.07.23. 21:58:52

@dioda:
Végre, egy kis optimizmus a távolabbi jövőre nézvést!:)
De ez a kommented némileg ellentmond annak, amit korábban írtál. Én legalábbis úgy gondolom.
Vannak elvek, axiómák.
Elv, hogy az emberélet mentése mindenek fölé helyezendő.
Axióma (egyelőre még), hogy az egyén egyszeri és megismételhetetlen.

És van a ronda matek. Arról a matekról beszélek, ami a gazdasági igazgatók asztalán pihen.
Mert megmented az ember páratlan életét (mennyibe került?), gyermeke(i) orvosi ellátása mennyibe kerül, idősödő szervezete folyamatos karbantartása mennyibe kerül, és mennyibe kerül míg eljut élete végére, és megpihen.
Mennyivel járult hozzá (durván fogalmazva: napi piaci áron kifizette-e), hogy 80+ éves koráig, távozásáig élhető életet élt? Olyat élt-e egyáltalán?
Egy teljesen átlagos embert vegyél alapul!

Hiszed, vagy sem, én Neked drukkolok majd nagyon távolról, 150 év múlva!:)
Ne essék félreértés: nem forintosítani akartam az emberi életet, annál jóval humánusabb a gondolkodásom.
Nem látod jól, nem vagyok keserű, csak tényszerű (el sem hiszed, mennyira vidám és bizakodó természetű vagyok alapjáraton:D).
Keserű csak amiatt lehetek, naponta tapasztalok. Igen, a politika miatt.

Nagyon lelkesítő ez:
"Kb. az egyetlen "iparág", ahol a technikai fejlődés folyamatosan növekvő munkaerő-igénnyel párosul. És akkor az elöregedő társadalom hatásait még nem is vettük hozzá (szociális ellátás, ápolás)."

Kötelezően hozza a kérdést: Magyarországról beszélsz, vagy a magyarokról?
Jóval sötétebb vízióim vannak Magyarországról a jövőt illetően mint Neked, és ez nem keserűség, hanem a jelenlegi alapon nyugvó realitás, mert ennek a valószínűsége most még csak meg sem említhető.

zellerlevél 2016.07.24. 07:51:36

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:

"3. Ti magatok vagytok az okai, hogy így működik a rendszer, mert azt hiszitek, hogy attól lesz jobb, ha feketén fizettek érte. Hát nem."

Teljesen egyetértek.
Ennek ellenére: azt emberi bánásmód nem pénzkérdés. Vagy nem kéne annak lennie. És sajnos nem csak állami rendelésen gond az egészségügyisek kommunikációja, hanem még magánrendelésen is előfordul.

(A két legutóbbi élményem teljesen jellemző: a lányomat kisértem vérvételre. A folyosón ötven ember, többsége kismama, kijön a nővér, szedi be a beutalókat. Az egyik kismama odaadja neki, ránéz, fennhangon: ön nem 24 hetes, miért jön? Az orvosom küldött. Mire a nővér teljes hangerővel: miért viszket? A lányom fogott vissza, hogy ne szóljak neki. Én meg csak morogtam, hogy 26 éve, amikor az első gyerekkel éltem át nagyjából ugyanezt, még reménykedtem, hogy lesz változás. Hát nincs. És sajnos ezt pénzzel sem lehet megoldani, az ilyen személyzet egyszerűen érzéketlen, és nincs az az összeg, aminek a hatására megváltozna.

A másik: magánrendelés, a doki kórházi munkahelyének rendelőjét bérli, a magánrendeléshez a szakmájában már megszokott és szükséges eszközökkel nem rendelkezik, azt a kórházi infrastuktúrából veszi igénybe. Oda természetesen időpont kell, közli, hogy a vizsgálat után soron kívül lehet munkaidejében visszamenni hozzá. Ott a hangnem természetesen egészen más, mint a magánrendelésen, megnézi a leletet, közli (utasításként), hogy holnap műtét. Tájékoztatást nem ad, amikor feltennék pár kérdést ideges lesz. Mondom neki, hogy akkor halasszuk el a műtétet, mert én tájékozódni szeretnék erről. Megsértődik. A végén a szokásos módon elkérte a magánrendelése díját, és mérgében nem adta oda a leleteimet. Ez a történet is tipikus, a magán és állami rendelés összemosásával, a figyelem különbözőségével, a kezelési változatok ismertetésének hiányával, és a végén a pofátlan pénzlehúzással. A legvége orvosváltás lett, huszonév után kerestem másik orvost, a problémámat műtét, és a műtét után fizetentő, előre közölt összegű "hálapénz" nélkül megoldotta.)

2016.07.24. 10:32:05

@zellerlevél: Nekem orrműtétem volt (polip, sövényferdülés és ciszta az egyik melléküregben). A helyi (súlyponti) kórház hírhedten pénzéhes fül-orr-gégésze fogadott az állami rendelésen. Beutalt CT-re, és mikor visszamentem közölte, hogy műteni kellene. Időközben én már sejtettem, hogy ez lesz, ezért utánanéztem a lehetőségeknek. Megkérdeztem tőle, hogy mi a véleménye a lézeres sebészetről (hirdetik a polipműtéteket Szombathelyen és Budapesten is pár tízezertől 200.000-ig). Elmondta minden felhang nélkül a véleményét: ami az volt, hogy ő a hagyományos eljárást javasolja. Két hét gondolkodási időt kértem, majd jeleztem neki, hogy benne vagyok. 3 napot voltam kórházban, semmi gond nem volt. Egy fillért sem adtam senkinek, ennek ellenére az utókezeléseknél is normális ellátásban volt részem. Lehet, hogy elvittek az ufók???

zellerlevél 2016.07.24. 14:13:53

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:

Nem. Többnyire az én családom is hasonlóan jár el és nincs belőle hátrányunk.

A fogászat, nőgyógászat, szülészet, felnőtt bőrgyógyászat viszont a mi megyei városunkban sajnos nem így működik.

2016.07.24. 16:25:53

@zellerlevél: Fogászom egy barátom, így ez nem releváns. Nőgyógyászatról szülészetről asszony soha nem panaszkodott (kivéve a várakozási időt a rendelőben), a bőrgyógyászaton meg nem volt egyikünk sem.

neduddki21 2016.07.24. 16:34:14

@dioda: "Orbánék 6 év alatt 5%-kal." Úgy, hogy ebből a célból lenyúlták a nyugdíjpénztárakba befizetett sok milliárdot is. A gazdaság állapotát jól mutatja egyébként a forint erőssége. Meg lehet nézni, most milyen, és milyen volt 8 évvel ezelőtt.

neduddki21 2016.07.24. 16:36:23

@zellerlevél: Nálunk még a sebészet és a belgyógyászat is. Pénz nélkül esély sincs odafigyelésre, különböző vizsgálatokra.

neduddki21 2016.07.24. 16:40:32

@Diorella Queen: Az megvan ugye, hogy - amennyiben valóban az ő fényképe - jogellenes, amit csinálsz? Nem beszélve az elmebetegezésről és a többiről. Semmivel sem kevésbé, mint amiért feljelentéssel fenyegeted. Te sem jönnél ki jól belőle.

zellerlevél 2016.07.24. 18:38:24

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:

(Csak magában az orrsövényferdülés miatti műtétet nálunk csak magánklinikán lehet megcsináltatni, egyik fül-, orr- gégész sem hajlandó a javaslatot megírni. Polippal együtt már megírják itt is.)

she_wolf 2016.07.24. 20:46:40

@neduddki21:
Ha szépen megkérlek, ezt részleteznéd egy picit?
A dolognak az a része érdekelne, hogyha valaki feltesz egy képet a netre, nyilvános, bárki által látható helyre, akkor az mennyire szabadon felhasználható?
Ha én magamról felteszek egy képet a fotóalbumomból ide, és a blogszabályzat nem védi az általam feltett tartalmat (miért védené egyébként?) és én azt a képet meglátom egy másik helyen, akkor úgy gondolom, nem sokat tehetek. A nagy nyilvánosság előtt vállaltam a képesebbik felemet:)

(Egy személy képéhez fűzött véleménynyilvánítás úgy gondolom, egy másik kategória, amennyiben bizonyos, hogy a képen szereplő személyről állít valaki határozottan nem valós dolgokat.)

2016.07.25. 06:46:33

@neduddki21: "A gazdaság állapotát jól mutatja egyébként a forint erőssége. Meg lehet nézni, most milyen, és milyen volt 8 évvel ezelőtt. "

A Forint erősségének van köze a gazdaság erősségéhez, de azért az összefüggés nem olyan egyértelmű, ahogy azt sokan gondolják (mármint erős forint = erős gazdaság, gyenge forint = gyenge gazdaság).

Vagy akkor most Nagy Britannia gazdasági teljesítménye hirtelen esett 375/410 azaz 9 %-ot június 23. óta? Nem hinném.

2016.07.25. 06:48:50

@zellerlevél: "Csak magában az orrsövényferdülés miatti műtétet nálunk csak magánklinikán lehet megcsináltatni, egyik fül-, orr- gégész sem hajlandó a javaslatot megírni. "

Miért?

zellerlevél 2016.07.25. 13:43:52

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:

A fülész válasza: "ez a protokoll".
A helyi magánklinikán 140 ezerért a pár nap alatt megcsinálják. Az orvosok egy része ugyanaz. Lehet, hogy ezért. :)

asztalosani 2016.07.25. 14:18:01

@dioda:
az egészségügy kiadás.

nekik az a céljuk, hogy a saját zsebeiket tömködjék, nem az számít hogy neked vagy anyukádnak, vagy a gyerekednek megfelelő eü szolgáltatás jusson *(ami kiadás közpénzből), hanem olyat hozzanak létre, amely utána NEKIK hangsúlyozom: NEKIK és haverjaiknak! állandó bevételt képez! nem az országnak, hanem nekik (!!!!!)
pl.1. kaszinó koncesszió - vajna: kaszinóbiznisz.
pl.2. dohánykoncesszió - haverok: trafikmutyi
pl.3. eu-s pályázatok: útépítés. szintén haverok
.
.
stb.

*őket már csak azért sem érdekli mert nekik jár INGYENESEN A VIP ELLÁTÁS. SŐT! NEM CSAK NEKIK HANEM A CSALÁDTAGJUK RÉSZÉRE IS!!!

szerintük: az idős meg pusztuljon, mert ők már csak terhei a rendszernek, ugyanis nem munkaképesek, nem termelnek adót (a kereset több mint 70%-át adóként fizeted be az államnak!), hanem viszik a pénzt (nyugdíj, eü ellátás).

a fidesznyiknek elég ha a birka népnek megint bedobja a rezsicsökketést (vagy bármi mást)... az igaz, hogy nem fogják máglyán elégetni, ha "véletlenül"' mégsem lesz majd rezsicsökkentés.

van még kérdésed?

asztalosani 2016.07.25. 14:19:21

@neduddki21:

nézd hozzá a jegybanki alapkamatot is!!!

2016.07.25. 19:23:55

@asztalosani: Nem hinném. Mikor én voltam ezzel kórházban, a két szobatársam egyszerű mezei orrpolippal volt benn és ők is állami keretek között lettek megműtve.

neduddki21 2016.07.25. 19:25:23

@she_wolf: Honnan tudjuk, honnan van a kép? Számomra ez nem derült ki. Ezen kívül: ha én feltöltök magamról egy képet valahova, az nem azt jelenti, hogy harmadik személyek visszaélhetnek vele, felhasználhatják az engedélyem nélkül, nyilvánosságra hozhatják. Megsértik vele személyiségi jogaimat. A kép az én tulajdonom.

2016.07.25. 19:25:53

@asztalosani: "
a fidesznyiknek elég ha a birka népnek megint bedobja a rezsicsökketést (vagy bármi mást)... az igaz, hogy nem fogják máglyán elégetni, ha "véletlenül"' mégsem lesz majd rezsicsökkentés."

Az egészségügy már a szocik alatt sem volt épp rendben. A problémák a rendszerváltásig vagy még azelőttig vezetnek vissza, szóval szvsz ebben minden politikai oldal sáros, nem csak a Fidesz.

neduddki21 2016.07.25. 19:26:58

@asztalosani: Fölösleges. Elég a gazdasági növekedést megnézni, vagy a munkaerő, különösen a szakemberek tömeges külföldre áramlását.

neduddki21 2016.07.25. 19:32:58

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Természetesen én sem gondolom, hogy ez az egyetlen mutató, ami a gazdaság működését leírja. Hiszen lehet mesterségesen is gyengén tartani az árfolyamot.

2016.07.25. 19:54:12

@neduddki21: Sőt.... jelenleg éppen ez történik. Aminek vannak haszonélvezői (exportálók) és vesztesei is természetesen. Hogy melyik fontosabb, azt viszont nem tudom megítélni, őszintén megmondom.

OFF END. :-)

she_wolf 2016.07.25. 20:05:40

@neduddki21:
A kép eredetét a linket tartalmazó oldal üzemeltetőjétől tudhatod meg (gondolom én).

Valóban a te tulajdonod. Én pihenésképpen szoktam néha olyan dedós dolgot csinálni, hogy egy jó képet elmentek, és puzzle-t csinálok belőle:)
Volt, hogy közzétettem a kedvenc oldalamon, mit csináltam meg legutóbb.
Törvénybe ütköztem?

Úgy gondolom, akkor ütköznék törvénybe, hogyha abból anyagi hasznot húznék.
(pl. a kedvenc színészem neten fellelhető képeiből létrehoznék egy kizárólag ilyen oldalt, vagy cégesen megcsinálnám, hogy valós (tehát nem virtuális, és kizárólag otthon, saját felhasználásra készült) játékot gyártanék belőlük, és azokat forgalmaznám.
Nem gondolom, hogy az, hogy az én neten hozzáférhető, kutyával játszós képemet valaki közzéteszi, azzal személyiségi jogokat sért. Akkor ér sérelem, ha azt írja, hogy a képen én, Beviz Elekné (született: P.Anna Cotta) vagyok látható -aki ezen a blogon @she_wolf nick alatt ír-, és éppen álltakínzok.

Szólj, ha tévedek!:)

asztalosani 2016.07.25. 20:21:52

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:

jó lenne nem keverni az orr polipot, ferdült sövénnyel és a mezei orrplasztikával!!!

2016.07.25. 22:07:05

@asztalosani: egy kurva szót nem írtam orrplasztikáról.

2016.07.26. 09:38:24

Ott bassza a rezet a fécsen ez a nyomorult barom, nem volt nehéz rájönni a pofák közül hogy melyik ő ( minál lehet látni a debilitás tüneteit). Név nyilvános, pofalemez nyilvános, senki nem élt vissza semmivel , ő tette közre saját magáról mindenhol a kilétét.
Kb ennyike.

2016.07.26. 09:39:37

Bár csak az ötös lottó nyerőszámaira is így rá tudnék érezni:)

2016.07.26. 09:41:28

Aztán már csak elég volt a reakcióját megnézni a leleplezés után, Freud jelen van és nincs tovább.:)
A taps elmaradhat a virágokat kérem az öltözőmbe!
Köszike!DD

she_wolf 2016.07.26. 09:52:03

@Diorella Queen:
Nyugi már!:) Kifutott a tej?:D
Ha nem ő lenne, meg sem állnál előtte, mert azzal szívózna folyamatosan, mekkora lúzer vagy, nem tudná megállni:D
Meg szokásához híven átkozódna, fenyegetőzne. De lapít, mint szar a gazban.

2016.07.26. 09:57:34

@she_wolf: Emiatt elég volt a reakcióját megfigyelni, no meg ezekkel a beírásokkal nem tippeltem volna az egészséges és helyeske sportoló csajra.:)
Meg a többi fiatalabbra sem.:)

neduddki21 2016.07.26. 11:04:04

@she_wolf: Szerintem tévedsz. Nem ugyanaz, ha a kedvenc színészed képeit osztod meg, hozod nyilvánosságra vagy töltöd fel bárhová, mint ha egy magánemberét, aki nem közszereplő és ehhez nem járult hozzá. A bírósági gyakorlat egyértelműen kimondta, hogy a hozzájárulás megadását nem lehet kiterjesztően értelmezni és annak kell bizonyítania, aki a képet közzétette. A hozzájárulás történhet ráutaló magatartással is, azonban nyilvánvalóan nincs ráutaló magatartással megadott hozzájárulás egy névtelenségen alapuló fórumon történt fénykép közzétételéhez (származzon akár a facebookról is). Itt mindenki nicknéven vesz részt, mert nem akarja, hogy személyazonossága nyilvánosságra kerüljön. Ebből az következik, hogy asztalosani nem hogy nem járult hozzá a fényképe nyilvánosságra hozásához, de egyenesen akarata ellenére történt, így sérültek a Ptk. 2:43.§ g) pontja szerinti személyiségi jogai. Nekem egyébként mindegy, azért szóltam Diorella Queennek, mert álszent dolog nem létező erkölcsi magaslatról mást perrel fenyegetni, amikor ő maga jogsértően jár el. Másképpen: ne menjen a napra, akinek vaj van a fején.

she_wolf 2016.07.26. 13:07:19

@neduddki21:
Értem, és köszönöm!:)
Én meg a jog...inkább a kvantumfizika:) Akkor lássak jogászt, amikor nekem és értem dolgozik!
Csak azt nem értem az egészben, ha én nem akarom, hogy bárki szabadon felhasználhassa azz ábrázatomat, akkor miért teszem közszemlére egy bárki által elérhető helyen?
Tudom, volt -meg van, és lesz is- balhé a személyiségi jogok miatt különböző helyekre felszerelt kamerák miatt, de ha az a tudtom nélkül rögzít rólam felvételt és viszontlátom magam a tv-ben, akkor jogosan verhetem a palávert.
De egy közösségi oldalra én magam teszem fel a saját képemet. Nem illenék számolnom azzal, hogy lenyúlhatják?
Ebben az esetben a weblapot üzemeltetőnek kellene garantálnia, hogy amennyiben a reá bízott tartalmat valaki a tudta nélkül osztja meg, az jogkövetkezménnyel jár. És technikai megoldás is létezik ilyesmire, ha a netről beszélünk.

Ami a királylányt illeti: nem csodálkozom, hogy elszakadt a cérna nála. Ezért van néha tele a púpom ezzel a bloggal, pedig jobb is lehetne ez:(
(És ha már: fenyegetőzni -akár burkoltan is- lehet?)

2016.07.26. 16:13:12

@neduddki21: Milyen névtelenség áruld már el?
Ott a a saját neve! Asztalos Anett. Állati nehéz volt ám megtalálni saját névvel valakit a fészen, de tényleg. Mindkettőt ő maga tette közzé a képet is és a saját nevét is.Azt kell neki bizonyítani hogy ha emiatt őt kár érte bárhol is!Számlákkal ha lehet!
Mert hogy semmilyen kár nem érte, nem burkolózott álnévbe, a saját nevével írja itt a baromságait jó ideje. Tehát ha ennek ellenére valaki kiderítette és megosztotta az amúgy is nyilvános pofalemezét, elmehet a k anyjába zabot hegyezni.
De felőlem pörlekedhet nyugodtan, mert az sem érdekel. Nehogy már kitaláld hogy egy eleve nyilvános képre és névre való klikk vagy utalás netán megosztás, majd bűncselekmény. Mert ilyen nincs. Ha ez így lenne ahogy itt hinted a hülyeséget,akkor a börtönökben már állnának a rabok egymás mellett a cellákba. Senki nem kényszerítette sem a saját neve használatára, sem arra hogy itt fröcsögjön folyamatosan és arra sem hogy a fécsre kirakja a saját pofalemezét.

2016.07.26. 16:15:19

@neduddki21: Habony sem közszereplő, de ahhoz képest elég sok még a praxisnál is nagyobb forgalmú helyeken osztják meg a képét. Érdekes. de igen sok nem közszereplő van még így.

2016.07.26. 16:17:14

@she_wolf: Mellesleg nyugodtan kérheti a praxis bloggert arra, hogy törölje a képét és szüntesse meg az amúgy sem jogsértést.Persze ettől még privátban mindenki tudhatja hogy ki is asztalosani.:)

2016.07.26. 16:57:37

@neduddki21: asztalosani ha nem akarta volna hogy kiderüljön ki is ő valójában, akkor nem a saját nevén publikálja a mondanivalóját,de mivel ez egyáltalán nem így történt az valójában egy ráutaló magatartás arra, hogy nem is akart inkognitóba burkolózni eleve. Másrészt pedig szög véletlen lett fején találva és ha nem ő van a képen akkor a kép szereplője esetleg kérheti a jogellenesség megszüntetését mivel egy ilyennel mint aki itt leszerepel nagy rendszerességgel, senki nem szeretné ha egy lapon említenék. Tehát azok az aa-k akik nem ők valójában, na ők verhetik a drusza miatt a tamtamot hogy lejáratja a nevüket úgy hogy nem adja hozzá a saját képét a félreérthetőség miatt.

asztalosani 2016.07.26. 19:14:53

@Diorella Queen:

"Ott a a saját neve! Asztalos Anett."

XD XD XD XD XD XD XD XD

napok óta röhögünk rajtad, annyira sík hülye vagy!

asztalosani 2016.07.26. 19:17:32

@Diorella Queen:

milyen kibaszott vicces lesz, ha beperelnek és sérelemdíjként fizethetsz majd több milliót...

XD XD XD XD XD XD

ingyen fogsz melózni és pakolgatni fogsz majd tojásdobozokat a szalagra (mert ezen kommentek után erősen kétséges, hogy te valaha majd az eü-ben elhelyezkedhetsz baromarc!) :D

asztalosani 2016.07.26. 21:38:07

@Diorella Queen:

na meghághatod magad b+:

"A vádirat szerint a szentesi kórházban két éve ápolóként dolgozó férfi anyagi problémáit úgy kívánta rendezni, hogy 2014 márciusától idős betegeket károsított meg.

A vádlott kihasználta, ha a páciensek elhagyták kórtermüket, de előfordult, hogy az öntudatlan, védekezésre képtelen állapotban lévő beteg fülbevalóit vette ki, aranygyűrűjét húzta le vagy kézitáskájából vett el készpénzt.

A kórházból a vádlott 170 ezer forint értékben egészségügyi eszközöket is ellopott.

Egy álmatlanságra panaszkodó betegnek orvosi utasítás nélkül olyan gyógyszert adott, amelytől a páciensnek leesett a vérnyomása. A beteg a gyógyszermérgezés miatt további kezelésre szorult - tudatta a csoportvezető ügyész."

she_wolf 2016.07.26. 22:49:38

@Diorella Queen:
Kértél te már valaha is valamit itt a bloggazdától? Hamarabb lesz ötösöd a lottón!:(
nusika egy troll (igaz, annak is hülye szerencsétléen), ezt a tényt el kell fogadni és túllépni rajta. Ennyi.
Emlékszem, egyszer egy posztert szokásához híven agitált, hogy írogasson az ABC-nek, meg neki is priviben, és akkor ő majd jól megtámogatja hátulról midiailag, majd ezzel zárta: Üdv, Anita.
Szóval Anett-Anita... ezek külön anyakönyvezhető nevek, de egyébként pedig töknyóc, mert neki azt sem lehet elhinni, amit kérdez.

Tényleg, írtam, hogy nekem is kellene médiatámogatás, arra bezzeg rá se bagózott. Mondom én, minden pofára megy!:D

she_wolf 2016.07.26. 23:16:52

@Diorella Queen:
Az elméleted ott hibádzik, hogy bárki bárhogy hívhatja magát. A facén is. Attól, hogy ő egy teljesen szokványos, hétköznapi néven van valahol jelen, még nem jelenti azt, hogy az a valóság. A képen szereplő illető pedig könnyen lehet, hogy nem azonos vele, és honnan tudhatná, hogy valahol összemosták egy másik, közutálatnak örvendő valakivel, akinek gyaníthatóan az, vagy hasonló a neve?
Szóval ez eléggé cirkalmas dolog így:)
Keresd meg a facén fellelhető összes Asztalos Anettet, Anikót, Annát, Anitát...(nem tudom, mely neveket lehet még Aniként becézni), és írj nekik, hogyha nem akarják, hogy ezen a blogon -ti. a Praxison- bármelyiküket is negatív kritika érje az útszéli stílus miatt, akkor írjanak az itteni bloggazdának, hogy tegyen rendet!
Ugye, hogy mennyire nem egyszerű ez?

Neked a nusi kinézetéről van egy kialakított képed (kor, nem, stb...) ami könnyen lehet, hogy teljesen más, mint a valóság, hiszen semmi személyeset nem oszt meg magáról. Azonkívül, hogy állítólag milyen bomba csaj, hiszen az őt meggusztáló kollégák, férfi ismerősök is megerősítették ebben. (Gondolom, hányás után és fenyegetésre:D)
Kapaszkodj, az is lehet, hogy egy jóképű hapsi!:)
Írt valaha is párkapcsolatról, gyerekről, van-e olyan infód, ami alapján behatárolható, hogy mit melózik, milyen környezetben él? Ha igen, akkor oszd meg légy szíves, mert nekem semmi ilyenem nincs róla.
Egyszer tett említést valami unokahúgról, meg is lepődtem. No meg nem hittem el, mert az is túltolta:(
Egy nem biztos hogy valódi név, és egy elképzelt alak összepárosítása még nem bizonyíték, sajnos.
Ezt a szarkupacot csak egy módon lehetne eltakarítani innen, de az meg hiú ábránd:(

2016.07.27. 05:50:00

@she_wolf: És szerinted mekkora az esély hogy egy ilyen debil mint ez is, majd álnévnek felveszi mondjuk a szabózsófit vagy a tótaladárt netán egy kovácsbrigit azaz valami tök idegen nevet?
Kb 0.
Elég megnézni a hülye pofáját, simán látszik hogy ő az. Ordít róla hogy egy kretén és abból is a mocskosabb fajta, mert egy aljas görény is mellette.:)

2016.07.27. 05:51:22

@she_wolf: Ha engem aa-nak hívnának bizti hogy beperelném ezt a gnút és meg is lehetne vele nyerni a pert. Szar lehet aa névvel élni azoknak akiket így hívnak. Szarok ezek az átlag tucatnevek:)

2016.07.27. 05:56:22

@she_wolf: Nem dolgozik mert ideggyógyászati kezelés alatt áll a hülyéje.:) Ha dolgozna már nemm élne mert agyonbaszták volna a többiek akiknek vele kell dolgozniuk.
De egyébként ha nem is aa és nem is ő van a képen sem, akkor nyugodtan lehet szidni a k anyját is,mert hogy nem is valós személy, ugye.
Csak ha valóban így hívják és ő van a képen, akkor ugathat jogsértés miatt, amúgy bekussolás van neki:)

De mindettől még simán kideríthető hogy valójában ki is ő, mert egy feljelentés során elég ha kikérik a bloggazdától az ip címet és az köteles lesz kiadni lévén büntetőügyben más a gyerek fekvése.IP cím alapján pedig már sima ügy van.Azonnal kiderül hogy ki is ő valójában aki itt fröcsögve szidalmazza az eügy dolgozókat és általánosít meg letolvajoz mindenkit.

2016.07.27. 05:59:53

Van itt a közelben egy magányomi iroda amúgy. Lehet hogy benézek hozzájuk és megkérdek ezt azt. :)

forge 2016.07.27. 11:24:56

@neduddki21:

Szerintem meg Te tévedsz.

"Ebből az következik,hogy asztalosani nem hogy nem járult hozzá,de egyenesen akarata ellenére történt"

Amikor a facebookra regisztrált,akkor nyilvános,mindenki számára elérhető profilképet tett fel magáról.@Diorella Queen: nem 'lesifotót tett közzé.Az már persze egy másik kérdés,hogy valóban ő szerepel-e a képen.

neduddki21 2016.07.27. 13:48:26

@she_wolf: Pontosan ezt akartam írni én is, attól, hogy valaki egy nevet ad meg, akár a facebookon, akár itt, még nem biztos, hogy a sajátja.

neduddki21 2016.07.27. 14:02:12

@forge: Szerintem elsőre is érthető volt, amit leírtam, mégis kiragadtál a szövegkörnyezetből egy idézetet, majd olyat cáfolsz, amit nem állítottam. Nem állítottam ugyanis, hogy a facebook profilra lesifotó került volna feltöltésre, vagy az a kép ne lenne a FACEBOOKON mindenki számára elérhető.
Utoljára nekifutok: A hozzájárulás hiányára abból lehet következtetni, hogy egy nickneveket használó fórumon ő is nicknéven szerepel. Egyszer sem állította, hogy a megadott nick a nevéből lenne képezve. A facebookra kirakott kép önmagában nem jelenti azt, hogy a tulajdonosa hozzájárult más nyilvános felhasználásához, pláne ahhoz nem, hogy egy névtelen fórumon - ahol ő maga is nicknéven szerepel - felhasználják. Ezen kívül azt sem lehet tudni, hogy a facebookos profil az övé-e vagy sem, illetve, hogy a facebookon szereplő egyén azonos-e az itt asztalosani néven szereplővel stb.
Szerintem felesleges tovább ragozni azt, ami már előszörre is egyértelmű volt.

forge 2016.07.27. 15:51:53

@neduddki21:

Ha asztalosani ügyelt volna arra,hogy a személyére semmilyen formában ne derüljön fény,akkor itt a praxison nem a fészes nevével regisztrált volna,valamint a közösségi oldalának a tartalmát nem állítja nyilvánosra.Mivel ez egyik pont alatt sem valósult meg,így ez egészen biztos,hogy nem jogsértő.De lehet nem így van,teljesen nem vagyok benne biztos.

she_wolf 2016.07.27. 19:38:03

@Diorella Queen:
Felcuppantam a facéra, hogy megnézzem, hogy hány tag van regisztrálva azon a néven, amit asszonynévként írok alá bárhol.
Mivel tucatnévről van szó, sejtheted, hogy nagyjából kismillió. És tuti, hogy egyik sem én vagyok.

Ami az IP. címet illeti: az a másik nem egyszerű dolog. Több szempontból sem. Egyrészt van dinamikus és statikus IP cím. A legtöbb kábeles és/vagy DSL szolgáltatás dimaikus IP címet biztosít, ami akár minden ki-bekapcsoláskor változhat.
Lekérni csak a tulajnak van jogosultsága. Ha másét akarom megtudni, hatóságot kell igénybe vennem, alapos indoklással. Ha ez nincs meg, beintenek. Ez a szabályos, jogkövető mód:)
Szóval nem ám olyan "gyere cip, hamm bekaplak" dolog ez.

A statikus IP cím annak jó, aki szervert üzemeltet, vagy más okból fontos, hogy változatlan maradjon az IP címe. Mezei felhasználó száémára több a hátránya, mint az előnye.

Ami meg ezt a blogszemete miazmát illeti: ne túráztasd magad miatta, hidd el, nem éri meg! Hagyni kell a francba, hadd fődögéljen a saját levében. Megkapta az 5 perc hírnevet ami mindenkinek jár, oszt kalap. Hidd el, ha nem mozdulsz rá, hanem csöndben mosolyogsz egy-két velősebb odamondást megeresztesz (no nem trágárságot, úrinők vagyunk!), míg másokkal kultúremberhez méltó módon beszélgetsz, jobban jársz!:D
Nem kell vele foglalkozni, mert így még azt hiheti, hogy ő egy "valaki" pedig hát ugye mind tudjuk az igazat...

she_wolf 2016.07.27. 19:44:10

@forge:
Coming outolok: a facén én is fent vagyok. Álnéven, kamu adatokkal, és fotó nélkül;)
Sokra nem megyek vele, de amire kell, arra pontosan elég:D

she_wolf 2016.07.27. 19:59:34

@Diorella Queen:
Görényeket nem bántani! Igen intelligens és helyes állatkák!:D Barátnőm lányának volt egy, imádtuk. Már az örök egérlyukban garázdálkodik:(

she_wolf 2016.07.27. 21:12:29

@she_wolf:
"...dimaikus IP címet biztosít.."
Öööö...jav: DINAMIKUS...ezt hogy a pékbe' tudtam?:D
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása