Elküldték infarktussal, belehalt

2016.03.08. 06:03

bereavement_1.jpgLassan ott tartunk, hogy minden betegnek el kell végezni egy orvosi alap kurzust, ha életben akar maradni.

Tisztelt Praxis!

 

Másfél évvel szeretett édesanyám halála után úgy érzem, képes vagyok megírni önöknek a mi történetünket. 54 évesen távozott közülünk, és meggyőződésem, hogy amennyiben a magyar egészségügy nem ennyire gyalázatos állapotú, illetve nem futunk bele néhány kiégett, nemtörődöm orvosba, még ma is élhetne. Minden 2014. szeptemberében kezdődött, amikor is az anyukám 4 napja tartó mellkasi fájdalommal itthon maradt és végül, miután nem javult az állapota, felkereste az ügyeletet. Előzőleg nem tudott a munkája miatt eljutni rendelésre.

 

Az ügyeletes orvos megvizsgálta, vírusos fertőzésre gyanakodott. Lázcsillapítót és bő folyadék fogyasztást javasolt neki, illetve a dohányzás abbahagyására figyelmeztette. A vizsgálat abszolút felületes lehetett, hiszen az EKG vizsgálat során semmiféle problémát nem állapítottak meg nála, mindent rendben találtak. Így haza engedték.

 

Még aznap éjszaka elhunyt, úgy találtunk rá, miután sokadik hívásra sem vette fel a telefont. Azt hiszem, nem kell körül írnom, mit éreztem, amikor nagy nehezen sikerült felfognom, mi is történt. A boncolás szívkoszorúérelmeszesedést állapított meg, illetve szívizomelhalást, a halál okaként pedig akut szívelégtelenséget. Vagyis az ügyelet teljes mértékben figyelmen kívül hagyott egy infarktust és ez édesanyám életébe került.

 

bereavement_1.jpg

 

Természetesen elhiszem, hogy az EKG nem minden esetben jelez bajt, ennek ellenére azt gondolom, hogy ezekkel a panaszokkal mindenképpen alaposabb kivizsgálásra kórházba kellett volna irányítani édesanyámat, nem pedig saját lábán haza engedni egy szívrohammal. Egy orvosnak a tünetek alapján fel kellett volna ismerni a vészhelyzetet, még akkor is, ha a műszer mást jelez.

 

Sokat beszélgettem azóta ismerősökkel, akik külföldön dolgoznak, köztük orvosokkal is, egytől egyig azt mondták, hogy itt minden kétséget kizáróan orvosi mulasztás történt. De kérdem én, hogyan fordulhat elő mindez, ha az orvosok állítása szerint hasonló esetben a teljes kivizsgálás és kórházba irányítás a bevett gyakorlat? Próbáltuk az ügyeletben lévő orvost felkeresni és legalább megkérdezni tőle, azon a bizonyos estén miért döntött úgy, hogy nem ad esélyt az életre édesanyámnak, de a legérdekesebb, hogy az eset óta egyszerűen felszívódott, nem lehet utat találni hozzá.

 

Feldolgozhatatlan, hogy egy ilyen egyáltalán megtörténhet. Lassan ott tartunk, hogy minden betegnek el kell végezni egy orvosi alap kurzust, ha életben akar maradni.

 

Anna

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

she_wolf 2016.03.10. 08:27:25

@rest of boys:
Ha pedig hazaengednék, és a tapasztaltakból okulva tökélyre fejlesztené a módszert a labilisnak nem tűnő, de mégis labilis beteg, akkor azért lenne a család felháborodva, hogy miért engedték ki, hát nem látták, hogy....?
Önrendelkezés, és saját felelősség -mint jog-, versus életmentés, mint munkaköri, és egyben emberi kötelesség.
Meg az önfarkába harapó saját kígyó:(

she_wolf 2016.03.10. 08:32:11

@yogosan:
Az ilyen konkrét kérdésekre csak egy olyan ember tudna érdemben válaszolni, aki ilyen osztályon gyakorló orvos ebben a pillanatban.
Ő az, aki ismerheti a vonatkozó szabályokat, rendelkezéseket.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.10. 08:45:31

@yogosan: jogilag megtehetik. Hogy emberileg mi a helyzet, az más lapra tartozik.
Egy ilyen helyen voltam látogatóban, ott nem dühöngő őrültek voltak, hanem demens betegek és a halálból többé-kevésbé visszahozott öngyilkossággal sikertelenül próbálkozók.

she_wolf 2016.03.10. 08:48:35

"Igen, egy öngyilkosjelölt potenciálisan veszélyeztetettnek tekinthető, psychiátrián kezelendő az öngyilkossági szándékáról történő írásban való lemondásig.
Friss öngyilkossági kísérletet a protokollban megállapított napig kezelni KELL a psychiátrián."

Írta @rest of boys:
gondolom, ez egy általános irányelv. Addig míg ez meg nem történik, nem engedhetik el a beteget. Az pedig hogy miért azon az adott helyen és olyan körülmények között van a beteg az egészségügy sara azzal együtt, hogy nyilván nem közlekedhet szabadon, míg a szükséges vizsgálatok zajlanak, a papírmunka elintéződik.
A kapott gyógyszerekről szintén egy, a pszichiátrián dolgozó orvos tudna felvilágosítást adni. Gondolom a Frontin hatásának közömbösítése, a mellékhatások, illetve a keresztreakciók lehetőségének minimalizálása érdekében kapta a rakás bogyót, mást nem tudok elképzelni. Nyugtatni, altatni, kicsit "kiiktatni", mert addig tisztul a szervezet.
(Nekem jelzésértékű, hogy a határozatlan szuicidek elsősorban Xanax, Frontin (azonos hatóanyag), esetleg Andaxin és társai által próbálnak meg öngyilkosok lenni. Véleményem szerint ez nem eltökéltséget, hanem inkább pszichés problémát vet fel.)

zünüke 2016.03.10. 09:09:50

@zünüke: Nálam se smakkol valami az oldallal küldés nélkül megy a komment. Ezt a zárt részleget én sem értem teljesen, hogy miért kell valakit így be zárni aki nem dühöng.

she_wolf 2016.03.10. 09:30:22

@zünüke:
Attól hogy most nem dühöng, és úgy tűnik hogy rendben van, még nem biztos, hogy ez a valóság, és stabil a beteg.
Az, hogy zárt osztályok vannak abból a szempontból jó, hogy könnyebben felügyelhető a beteg, és közbeavatkozni is könnyebb, ha baj adódik. Képzeld el, hogy egy instabil, protokoll szerinti kezelés alatt álló beteg elindul azzal, hogy a büfébe kér eltávot gyümölcsléért, és tesz egy kitérőt, ahol már csak egy halottat találnak. Őt, vagy mást....:(

(Dühöngés. Nem csak dühöngő betegek vannak, jobban kell tartani a csendes, magukba zárkózottaktól. Ha dühöng, be lehet avatkozni. A csendeseken nem látod, hogy mire készül, ha készül valamire. És ilyenkor jön az, hogy "de hát már olyan jól volt". Igen, csak közben másképp sült el dolog. És ők a "sikeresebbek", ha a statisztikát nézzük:()

qbr 2016.03.10. 10:01:59

@yogosan: Nem tudom, miért nem tekinted nagyon súlyosnak az ismerősöd esetét. Akármilyen betegségben érintett (súlyos depresszió, valamilyen affektív zavar, stb.), az öngyilkossági kísérlet azért mindegyik esetén a súlyos állapotok tünetei között van. Ok, hogy a lorugas gyógyszerekkel épp stabilizálták, de azért azt látniuk kell, hogy ez egy tartósan stabil allapot-e, esetleg disszimulál a beteg,hogy újra probalkozhasson, vagy tényleg sikerült elsőre jól ellátni. És -sajnos- ellátásszervezesi okokból az ilyen jellegű megfigyelésre az egyetlen alkalmas hely az a zárt osztály, ahol más, szintén súlyos állapotú pszichés beteget megfigyelnek.

De ezen osztályok valóban nagyon rossz helyek, a fizikai állapotok, a betegek állapota, és maga a bezártság és kontrollvesztés érzete miatt.

qbr 2016.03.10. 10:07:00

@she_wolf: Nagyon-nagyon szűk azon esetek köre, ahol az öngyilkossági kísérlet maga, fuggetlenul annak eltökéltségétől, nem vet fel pszichés problémát (és még ezeknél is lehet vitatkozni)

she_wolf 2016.03.10. 10:16:58

@qbr:
Kétségtelen, hogy ez egy nagyon jó vitaalap, és erről beszélgetni rendkívül hasznos lehetne.

gabix 2016.03.10. 15:44:20

@Greg24: igen! pontosan azert mert 4 napja fennalo panasza van!

gabix 2016.03.10. 16:36:26

@rikitikitévi: engedd meg, hogy reagaljak erre az irasodra! eloszor is a 2-3 cm EKG nem EKG!!, de meg csak ritmuscsiknak sem lenne jo!! egyebekben, mi az hogy az orvosban nem merut fel az infarktus , mint korisme? ha valaki mellkasi panasszal fordul hozzam, az az elso ami felmerul, mig biztosan ki nem tudom zarni annak a lehetoseget! igen igaz, hogy sok mas korfolyamat is produkalhat mellkasi fajdalmat, de pont azert kellett volna bekuldeni a surgire, hogy diferencialjak ennek tenyet. meg senkit sem kuldtek el mellkasi fajdalommal a surgossegirol, hogy csak refluxa van! egy ujabb EKG-t csinalnak, es azon mar lehet latszanak a tipusos jelek. mert van az ugy, hogy az elso EKG koveto 10. percben fognak pont latszani az infarktus jelei az ujabb regiszratumon. hogy nem hibazott a kolleg? dehogy nem!! meghozza nem kicsit, bar ketseg kivul a beteg, es a csaldja volt leginkabb hibas az eset kimenetelet illetoen. tehat. pont a 4 napos fajdalom, a negativ EKG, a haziorvosi szegenyes lehetosegek miatt pl. labor, ECHO, stb..,kellett volna a beteget a surgossegire iranyitania! es ha mar itt tartunk, megtehette volna, hogy a beteget az EKG, es a parameterek felvetele utan egy puff nitrattal, fajdalomcsillapitovl ellatja, majd kiulteti. azutan kb. 20 perc mulva visszahivja, lekonrolalja, keszit meg egy EKG-t, es ezeknek tukreben dont.

rikitikitévi 2016.03.10. 17:19:07

@gabix: csak hogy egy hullamhosszon legyunk probalok irasjelek nelkul es pongyolastilusba irni. valszeg nem lattal meg sem ekg-t sem infarktusos beteget, azert tudod ilyen jol a tutit es osztod az eszt.
menj a nok lapja cafeba vagy a borsonline forumba ott jatszhatod az eszedet a hozzad hasonlo tudorok kozott. Amugy amit irtal az olyan szintu ostobasagoktol hemzseg, hogy ha megengeded, nem reagalok ra.

gabix 2016.03.10. 18:08:15

@rikitikitévi: draga szivem nem mondom hogy orvos vagy, mert amit leirtal az nem ezt tukrozi! mellesleg te csak szerettel volna annyi infarktusos EKG-t latni, es beteget ellatni, mint en kozel 15 ev alatt!! pongyola stilusban fogalmazok? engedd meg nekem jo. ez nem egy szakmai oldal, es itt nem a PhD-met kell megvedenem. :D szakmazhatunk itt ha gondolod, de gyanitom erosen nem vagyunk egy szinten ezen a teren. bar ha gondolod tarthatok neked itt is egy kis EKG villamkurzust. hatha ragad rad valami belole! :D de lehet inkabb kildok neked egy 2cm-es "EKG-t" hogy elemezd ki. ja jut eszembe! ilyen gepet meg nem talaltak fel! :) :) :) bar lehet te talalkoztal olyan EKG-val almaidban, hogy 2 centire rafernek mind a prekordilis, mind a vegtagi elvezetesek. nem is beszelve a mutermekekrol, ami mind adodhat a betegbol,(fajdalom, remeges, nagy legzesi munk, emfizemas mellkas stb..) es a kornyezetebol is pl.(inerferencia)! de te olyan okos vagy. majd jol meghazudtolsz!!! :D

rest of boys 2016.03.10. 18:41:31

@yogosan: A beteget hazavivő család, ha történetesen ezt követően realizálódik az öngyilkosság, magával fogja hordozni élete végéig a bűntudat szörnyű terhét, amivel - valljuk be - a ma embere nem szívesen él együtt. Ezért tehát ösztönösen ódzkodnak ilyenkor a túlzott erőszakoskodástól, ami az önkényes hazaráncigálást illeti. Icipici az esélye ennek, én olyan családot még nem láttam, aki ha az orvos a kórházi bentmaradást favorizálja és óva inti a családot a lehetséges veszélyekre, akkor ne a benttartás mellett döntene - amúgy a beteg dönt, de a család meggyőző ereje ilyenkor általában felülírja azt, erővel rábeszélik és a beteg marad.

rest of boys 2016.03.10. 18:43:20

@gabix: Dr. nénik, ne veszekedjetek :)

she_wolf 2016.03.10. 19:21:54

@rest of boys:
Nénik?:)

Amit @yogosannak írtál: azért gondolj arra a mentalitásra, ami sajnos még mindig jelen van. Nevezetesen: "ha ezt megtudja jóskapistagizimari, jajistenem mi lesz akkor?"
A pszichiátria sokak számára még mindig egyet jelent a bolondokházával, vigyorgóval, agyilag zoknikat deponáló "sárga házzal". Jellemzően ezek az emberek szokták a hónuk alá kapni a szeretteiket és kimenekíteni a cikis környezetből. Methogy az én gyerekem nem futóbolond:(

rest of boys 2016.03.10. 19:29:56

@she_wolf: Sokak számára a neurológia a psychiátriával egyenértékű, tehát ott is az elmezakkantak fekszenek, és az ottani dokik is egyfajta csodabogarak, csak hát úgy esett, hogy náluk a kulcs :)

DarthVader 2016.03.10. 20:00:18

@gabix:

Baromságokat irsz. 4 napos fájdalom után tök mindegy hogy hány EKG-t csinálsz, mert az elsőn is látszania kell valaminek. Nem csak a 10 percesen. Amit irkálsz az az akut infarktusra vonatkozik. 1 puff nitrát után a negativ EKG pozitiv lesz. Aha. Szokott.

Ha te 15 év alatt egy infarktusost is ellátál, akkor én vagyok a habonyárpi.
Gondolom, nem olvastad végig a kommenteket.

Tartsál nekem villámkurzust lécci!

she_wolf 2016.03.10. 20:03:39

@rest of boys:
Sajnos valóban ez az ábra, és ami a korral való haladást jelenti, kis hazánkban nagy elmaradás van a fejekben:(
Pedig a neurológia varázslatos dolog ám, minden vonatkozásában:) mert a pszichével lehet mókolgatni, meg izéskedni (sokan meg is teszik és hatalmas károkat okoznak vele, de hát itt mindent lehet ami nem tilos), de a neurológia káprázatos dolgokat képes megvilágítani annak ellenére, hogy mennyi mindent kell még megtudnunk róla.
De Te ezt nagyon jól tudod, mint ahogy azt is, hogy mennyi mindent nem tudsz még:)
Nem ijedsz meg néha ettől?

yogosan 2016.03.10. 20:20:05

@rest of boys:@she_wolf: @Hóhér az utolsó barátod: @zünüke: @qbr: Ma délután bementem én is hozzá megneztem mi van vele. Azt nem is gondoljátok, hogy kik közé van bezarva a boldogatalan. Én az 1 órás ottletem alatt szo szerint egy fraszban voltam tőlük. Az egyik a saját haját tépte ki marokszamra, majd azért zokogott, mert nem kapott senkitől vaníliát, a masik egy vázát készült éppen meg enni, az orvos úgy kapta ki a kezéből, a harmadik hajat mosott a kórteremben és ordított, hogy neki nem kell a satantol fiú gyermek. Szóval ilyen helyre zártak be az én szomszedomat aki erőteljesen kezd itt félni, es én ezen egy percig nem csodalkozom. Holnap valóban érkezik egy bíró aki majd eldonti (?) hogy hazamehet vagy sem. A kezelő orvosa valami olyasmit mondott, hogy egyáltalán nem biztos az, hogy kiengedik de megindokolni nem tudta. Jön a hosszú hétvége szerencsetlen pára meg lehet marad bent.

platelet 2016.03.10. 20:32:45

@yogosan: Hogy miért zárták az "őrültek" közé? Azért, mert ő is egy "őrült"! Vagy, ha egy kicsit kevésbé lekezelően akarunk nyilatkozni embertársainkról, akkor olyan pszichiátriai betegek, akik ön- vagy közveszélyesek. Ezeket a zárt osztályon tudják kezelni. Talán a maréknyi gyógyszer is segít abban, hogy már "esze ágában sincs" öngyilkos lenni. De honnan tudod, hogy ha kiengedik, nem "gondol egyet" mégegyszer, és leugrik a tizedikről? Nem értem, miért gondolod, hogy a bútorokat gyújtogató fickó rosszabb lenne, mint az ismerősöd, aki annyi gyógyszert bevett, hogy belehalt volna, ha nem mentik meg... így is az intenzív osztályra került...
Ezeket nem bántásból írom, hanem azért, hogy vedd komolyan az ismerődöd betegségét! Nem amiatt kéne aggódnod, hogy eltölt még valamennyi időt a zárt osztályon (az egyébként valóban rossz körülmények között), hanem amiatt, hogy egyszer talál egy módot, és tényleg megöli magát! Ez egy nagyon súlyos betegség, amit kezelni kell, és ez a kezelés a zárt osztályon kezdődik.

she_wolf 2016.03.10. 21:03:50

@yogosan:
Akiket említettél, önveszélyesek. Tehát sem az ismerősödnek, sem neked nem kell félnetek attól, hogy bennetek kárt tesznek. Úgy tudom, de legalábbis erősen bízom benne, hogy külön helyezik el azokat a betegeket, akiknél esély lehet arra, hogy mások ellen esetleg támadólag lépnek fel.
Szóval: no para!:) A benntartózkodás remélhetőleg megerősíti az ismerősödet abban a szándékában, hogy ki akarjon kerülni onnan, és eszébe se jusson a továbbiakban önmaga ellen fordulni. Mert újra ilyen emberek között találhatja magát, és azt egészen biztos, hogy nem akarja. De most neki és a családjának is meg kell értenie, hogy érte történik mindez, nem ellene.
Igen, üdvös lenne, ha szelektíven lehetne elhelyezni ezeket a betegeket, és kellő létszámú ápoló személyzet is rendelkezésre állna, hogy a legnagyobb biztonságban lehessenek, de ebben az országban élünk, és ezt inkább most hagynám....

És bennem még mindig ott van a kérdés: mivel magyarázta az ismerősöd ezt a tettét? Mert az egésznek az lenne lagfontosabb része, nem az, hogy most égre-földre esküdözik, hogy többet soha! A gyógyulás/gyógyítás ott kezdődik, hogy erre a kérdésre válasz legyen, onnan lehet tovább lépni.

Braincelle 2016.03.10. 22:11:09

@defné:
De van, bírói szemle hagyja jóvá szükség esetén, hogy indokolt az akarata ellenére kórházban tartani.
Valaki akarata ellenére kórházban tartani csak a zárt osztályon lehet.
Ezért van ott, nem azért, mert őrült. Azt, hogy "esze ágában sincs még egyszer megtenni", talán a kezelőorvos és a pszichológus nem így látja.

Braincelle 2016.03.10. 22:12:26

@yogosan: még jó, hogy a kezelőorvos nem indokolgat semmit a beteg szomszédjának.

Braincelle 2016.03.10. 22:15:28

@Hóhér az utolsó barátod: ez nem emberi kérdés. Ha van szuicid veszélyeztetettség, az orvos kiengedi hétvégére és otthon felhúzza magát a ruhafogasra, akkor meg jön a műhibaper. A pszichiátriai egyik legnehezebb kérdése, hogy kit lehet hazaengedni és kit nem. De a friss öngyilkost nem, az tuti.

rikitikitévi 2016.03.10. 23:54:37

@DarthVader: Én azonnal átláttam, hogy tudálékos, de felettéb csekélyértelmű (bocs, Micimackó) outsider, azért is nem reagáltam rá érdemben. Az ilyenekkel nem érdemes vitatkozni.

qbr 2016.03.11. 08:29:17

@yogosan: Azt is vedd számításba, hogy, amint írtad, pont antidepresszánsokkal próbálta túladagolni magát, és még ha ki is mosták a gyomrát, jó sok felszívódhatott. Bármi is lesz az ő későbbi terápiája, az biztos, hogy antidepresszívum része lesz - szóval kvázi egy lökésterápival megkezdte a saját maga gyógyszerelését...nem csoda, hogy ébredés után jobban van, de ezt az állapotot fent is kell tartani

zünüke 2016.03.11. 09:01:19

@platelet: Ez egy olyan dolog, hogy ha én mindenáron meg akarok halni akkor igy is, meg úgy is meg fogom tenni. Most azzal, hogy egy embert bezártak a zárt osztályra akinek állítólag már nincsenek öngyilkos gondolatai, felfogta mit tett, kitisztult, napok teltek el, ez mégis milyen kezelés?

she_wolf 2016.03.11. 09:34:58

@zünüke:
A kezelés az lenne, ha legalább egy hónapig bent tartanák. Egy komoly állapotfelmérés és gyógyszerbeállítás után, kész tervekkel a közeljövőre nézve, különböző hasznos foglalkozások után és a továbbiakra vonatkozóan megszabott időközönkénti ellenőrzés mellett mehetne Isten hírével, és élhetné az életét, amit az orvosok megmentettek.
Szerinted ez ma Magyarországon működőképes lehetne? Szerintem kizárt!
És akkor ehhez mérten értékeld fentieket:(

Itt viszont az történt, hogy a ki tudja milyen okból öngyilkolni akaró ember meglátta az élet árnyékosabbik oldalát, és felsikkantott, hogy idesanyám, rám néztek a tikok, félek, haza akarok menni. A szülő mentené az áldatlan állapotok közül az utódot, csakhogy délről fúj a szél. Amit az utód eresztett ki a zsákból. Jó lenne tudni, hogy miért....

she_wolf 2016.03.11. 09:43:32

@qbr:
Ezt én sosem értettem. Mármit az öngyilkosok eszközválasztását. Miért pont az antidepresszáns? Persze, abból is bevehet letális dózist, de ha már gyógyszer, akkor van annál hatékonyabb is, amit ilyen céllal be lehetne venni.
Sokan elfelejtik, hogy az emberi szervezet milyen erős. A könnyű halál csak keveseknek adatik meg, és az ilyen jellegő eszközválasztás nekem azt sugallja, hogy ezek az emberek "gyávák" meghalni.
Bocs a szóhasználatért, szerintem Te tudod, hogy hogyan gondolom.

yogosan 2016.03.11. 11:33:11

@she_wolf:

Erre inkább én válaszolnék. ...

"A kezelés az lenne, ha legalább 1 hónapig bent tartanák"

-Szerinted egy mindenáron öngyilkos akarok lenni embert az 1 hónapos kezelés egy zárt osztalyon pszichésen rendbe tesz? Hát én ebben azért a mai kórházi viszonyokat tekintve kételkedem.

"Egy komoly állapotfelmeres és gyogyszerebeallitas utan kész tervekkel a jövőre nezve, kulonbozo hasznos foglalkozások után.

-A különböző hasznos foglalkozás ezen az osztalyon abbol áll, hogy egy pszichológus próbál valami előadást tartani a betegeknek, ami nem nagyon sikerült harmadszorra sem, mert az egyik beteg éppen a fallal beszélget inkább, a másik a sátánt hivja, a harmadik hátrafelé menetel énekelve, a negyedik meg egyfolytában zokog. Nesze neked hasznos foglalkozás. Ugyan már ezt te sem gondolod komolyan...

"Itt viszont az történt, hogy ki tudja milyen okból öngyilkolni akaró ember meglatta az élet árnyékosabb oldalát, és felsikkantott, hogy idesanyam..

-Itt az történt, hogy ennek az embernek 1 hónapja meghalt az elettarsa akivel az esküvőt szerveztek, es a közös lakásuk felújításán dolgoztak 1 éve ejjel nappal, azt hiszem valahol érthető az öngyilkossági szándéka, meg ha nem is a szó legszorosabb értelmében.

Nem egy dühöngő örült, nem egy sorozat öngyilkos, soha életében a legynek sem ártott és éppen ezért el sem tudjuk képzelni mit keres a zárt osztályon, amikor lenne lehetőség arra, hogy normál pszichiátrián kezeljék, ahol mondjuk nem veszik el a telefonját, kiengedik a kertbe sétálni, és főleg nem a teljes bolondok közé zárják. Nekem senki ne akarja azt mondani, hogy ez így van jól, és ennek ez a rendje.

she_wolf 2016.03.11. 11:59:26

@yogosan:
Mindaz amit visszapasszoltál most nekem, ott volt korábban @zünükének kérdés formájában általam feltéve:

"Szerinted ez ma Magyarországon működőképes lehetne? Szerintem kizárt!"

Az idézett mondat fölött pedig leírtam, hogy mi lenne ez a minimális követelmény, aminek segítségével visszavezethető lenne egy életétől megszabadulni akaró ember az életbe.
A hangsúly a "minimálison" van! A "legalább" ennek szinonímája.

A zárt osztályra való elhelyezést fentebb megindokolták és elmagyarázták orvosok. A körülményekről nem ők tehetnek, de legfőképpen nem a beteg.
Megint ott keressük az okokat, ahol nem találunk választ:(

Sajnálom az ismerősödet a vesztesége és a következmények miatt egyaránt.

she_wolf 2016.03.11. 12:08:28

@yogosan:
Egyébként őszintén remélem, hogy ha mástól nem is, a kórházban tapasztaltaktól "kijózanodik" az ismerősöd, és rájön, hogy bár rendesen felképelte az élet, az övé nem érdemli meg, hogy csak úgy eldobja magától. Van családja, szeretik, mellette állnak, védelmezik. Nem félni kell, hanem ebből erőt meríteni, és nekifeszülni a következő életnek, mégha hiányos is (mert valaki, aki fontos volt, elment):(
Ez adhat erőt ahhoz, hogy amit még muszáj kórházban töltenie, azt sérülésmentesen ússza meg, és vonja le a konzekvenciát!

DarthVader 2016.03.11. 13:11:05

@yogosan:

"-Itt az történt, hogy ennek az embernek 1 hónapja meghalt az elettarsa akivel az esküvőt szerveztek, es a közös lakásuk felújításán dolgoztak 1 éve ejjel nappal, azt hiszem valahol érthető az öngyilkossági szándéka, meg ha nem is a szó legszorosabb értelmében. "

"Nem egy dühöngő örült, nem egy sorozat öngyilkos, soha életében a legynek sem ártott és éppen ezért el sem tudjuk képzelni mit keres a zárt osztályon, amikor lenne lehetőség arra, hogy normál pszichiátrián kezeljék, ahol mondjuk nem veszik el a telefonját, kiengedik a kertbe sétálni, és főleg nem a teljes bolondok közé zárják. Nekem senki ne akarja azt mondani, hogy ez így van jól, és ennek ez a rendje. "

De, ez igy van jól. Mármint hogy zárt osztályon. Ugyanis az okok nem szüntek meg, amik kiváltották a suicidiumot. Tehát egy normál pszichiatriáról a kertből szépen kisétál, és elémegy a busznak. Pölö. (A telefon elvétele vsz. azért van, mert a külvilággal való kapcsolattartás fenntartja a lelki kapcsolatot az eseményekkel. )

Az osztályon egyrészt psychiáter/psychológus beszél vele, másrészt az idő telik, és a heves érzelmek kissé elcsendesednek. A fájdalom marad, de már nem lesz annyira éles.
Harmadrészt pedig az egyik frusztrációt - élethelyzet - felváltja egy másik - környezet - és az agresszió iránya megváltozik az önmaga irányából a környezet irányába. Ennek is van jelentősége.

(Ismerősöm - kolléga - kevésbé súlyos magánéleti problémák miatt követett el suicidiumot, másfél hónapig aszalták bent. Pedig orvos volt. )

Nem azért tartják bent, mert ez a psychiaternek jó. (Van egy olyan érzésem, hogy ha nem perelnék minden szarér' az eü-t, akkor hamarabb kiengednék, de igy a legkisebb kockázatot se akarja vállalni senki. Köszönhető ez pl az ilyen blogoknak is :)

she_wolf 2016.03.11. 13:37:38

@DarthVader:
Szerintem az ilyen blogokkal nincs túl sok baj. Értelmes ember tud szelektálni, a jó, segítő szándékú szót meghallja, megfogadja.
Amit nem ért, az elmagyarázzák azok, akik értenek egy adott területhez. Minden azon múlik, hogy aki kérdez, aki tanácsot kér és kap, mennyire befogadóképes, és mennyire tud elvonatkoztatni, kritikus/önkritikus szemmel meglátni a lényeget.
Szerintem:)

rikitikitévi 2016.03.11. 17:17:55

@yogosan: Hozzánk (belosztályra) gyakran kerül suicidiumot elkövetett(megkísérelt) beteg. Ameddig kifejezett intox tünetei vannak, a psychiatria nem veszi át, ha pedig írásban lemond az öngyilkossági szándékáról, akkor később sem. Mindig aggódtam, hogy mi lesz az ilyen betegekkel később. Jogilag a lemondó nyilatkozat engem megvéd ugyan, de őt nem. Sajnos, volt olyan betegünk, aki néhány nappal az elbocsájtása után ismét szuicidált, akkor már "sikeresen".
A zárt osztályos (kényszer)elhelyezés ebben a tekintetben megoldást jelent, legalábbis rövid távon.

gabix 2016.03.11. 20:31:45

@DarthVader: :D :D :D most komolyan? el is hiszed azt amit idefirkantottal? nem baj legalabb feldobtad az estemet a hozzaszolasoddal! ha mar ilyen kioktato, okoskodo stilusban szolitottal meg, engedd meg, hogy hasonlo keppen reagaljak ra. Kedves DarthVader! illene atallnod a sotet oldalrol kicsit a fenybe, hatha ragad rad valami!
1. vedheted a munder becsuletet, es kokettalhatsz az orvos baratoddal, de attol meg a muhiba, muhiba marad!
2. hol olvastad azt, hogy egy puff nitratra valtozik a beteg EKG-ja? a beteg panaszai valtozhatnak, a mellkasi fajdalma merseklodhet, javulhat az oxigenizacio, csokken a preload, es az afterload,ezaltal a vegdisztolas nyomas is. csokken a koronaria erek ellenallasa, no a pulzusterfogat, es tudoben a gazcsere. nem beszelve arrol, hogy, hogy a sclerotizalt koszoruserenek fokozott a hajlama a vazokonstrikciora a hianyzo endothldependens relaxacios faktor miatt! igy a nitrat alkalmazasa, nem szukul le az akutt szakaszra, hanem az infarktus barmelyik szakaszaban adhato. mond csak hol olvastad, hogy a nitrovazodilatatorokat csak az ACS akut szakaszaban lehet alkalmazni? vagy esetleg tartsak gyogyszartant is? :D
3.attol, hogy a betegnek 4 napos panaszai vannak, meg nem azt jelenti, hogy negy nappal ezelott kapott infarktust! siman lehetett egy instabil anginaja, es csak a negyedik napon lett teljes okkluzioja. es bizony lehet instabil anginaval dolgozni, eppen a meg megtartott koronaria prfuzio miatt.de hat te minden elozmeny ismerete nelkul leirtad, hogy szerinted a betegnek tobb kisseb infarktusa volt es utana kapott egy nagyot! :D mar ne haragudj, de latatlanba ekkora marhasagot hozzaerto orvos nem allithat!!
4. Es igen a betgnek akar negyed ora elteltevel is valtozhat az EKG-ja! hallotal mar olyanrol amikor arrol beszelunk, hogy "mozog a beteg EKG-ja" egyebkent egy hete hozott be hozzam amento egy beteget 2 napos mellkasi fajdalommal, jo vitalis parameterekkel, negativ EKG-val., amit a HO keszitett. legalabb neki volt annyi esze, hogy bekuldje a beteget a nem szuno mellkasi fajdalmaval! es o legalabb megadta a telito dozist (ASA, nitrat, Plavix, Natrium-heaparin,Mo) 15 perces transzportot kovetoen a surgossegin keszitett EKG-n 4mm meghalado ST-elevacioja volt az inferolatheralis regioban! nahat az ugy latszik az elet sokkal okosabb mint te! :)
5. egyebekben ne gyere nekem a lezajlott infrktussal, mert egy olyan EKG regisztratumon mindennek lehet titulalni, csak negativnak nem!! ja hogy a doki nem ertett az EKG-ho? sorry! ez van. de ettol meg nem pattintok le egy negy napos mellkasfajos beteget! ellenben gyanakodhatok egy NONSTEMIRE, de akkor eppen ezert fogom bekuldeni. tudod?! enzimkinetika, ECHO, ujabb EKG!
6. nos. ha nem lennel ennyire okos, es vegtelenul hazanyalo a kollegakkal szemben, es egy csopp empatiat, emberseget, es megertest vennel magadra a beteget, es az egesz egeszsegugyet illetoen, akkor meg akar egy jo szakelleto is lehetne beloled! bar ketlem, az isteni erzest nehezen lehet elnyomni egy embernek magaban! nem kell valaszolni, egyebekben en sem fogok. hala istennek nem vagyunk szakmailag egy szinten. kokettalj csak rikitikievivel, attol nem lesztek okosabbak.
tovabbi szep napot!

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.11. 20:41:05

@gabix: empátia és orvos? Ismered azt a kifejezést, hogy antagonisztikus ellentét? ;)
(ismerek kb. egy, talán két orvost, akiben van némi empátia és emberként viszonyul a beteghez, nem munkadarabként tekint rájuk)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.11. 20:43:49

@rikitikitévi: vagy ha nem néhány nap, akkor néhány hét vagy hónap múlva. Aki komolyan gondolja, nem csak úgymond figyelem felkeltési szándékkal (van egyáltalán ilyen, vagy csak az orvosok találták ezt ki?) próbálkozik, az előbb-utóbb újra megpróbálja és esélyes, hogy végül sikerrel jár.
Feltéve persze, hogy nem egy pillanatnyi, megoldhatatlannak tűnő probléma volt a kiváltó ok, hanem akár egy gyógyíthatatlan betegség, akár a nagyon rossz anyagi helyzet.

gabix 2016.03.11. 21:04:24

@DarthVader: ja! eg utolso kerdes! aruld mar el, hogy egy negy napja fenallo melkasi panasszal beteved hozzad egy beteg, es te egy negativ EKG utan mire alapozod, hogy a betegnek lezajlott infarktusa van? vagy te rogton ravagod, hogy tietze-szindromaja van, es egy algoval meg egy szem frontinnal hazakuldod? mert ha igy gondolod akkor te leszel a kovetkezo aki muhibat fog elkovetni. a korkepekben semmi sem lehet fekete vagy feher, es a betgek, meg a korfolyamatok nem olvastak a Harold-fele belgyogyaszatot. :D

gabix 2016.03.11. 21:12:04

@Hóhér az utolsó barátod:
nagyon helyes! en is remelem, hogy sok ilyen kollegam van!!! bar tenyleg igaz, hogy jollakotnak az ehezo sosem lesz a baratja! es aki munkadarabkent tekin a betegere, annek semmi keresnivaloja az egeszsegugyben. es persze ennek nem a jo fizetes a feltetele. meg ha sokan igy is gondoljak!! dolgoztam en angliaban 5x ennyi fizetesert, de ott is voltak ilyen lekezelo, semmirekello kollegak, akik a beteget emberszamba sem vettek. meg volt mindenuk, es nem volt gondjuk mas, csak hogy eppen audit, vagy mercedest vegyenek! csak eppen embersegbol vizsgaztak elegtelenre.

she_wolf 2016.03.11. 21:23:12

@Hóhér az utolsó barátod:
"(van egyáltalán ilyen, vagy csak az orvosok találták ezt ki?)"

Van ilyen, hidd el!:( Természetesen nem úgy indul neki, hogy "most majd jól felhívom magamra a figyelmet", hanem mellőzöttséget érez, és úgy gondolja, hogy tökmindegy, hogy él-e, hal-e,nem érdekel senkit, nem figyel rá senki, hát akkor nem mindegy minden?
Vagy sorozatos kudarcok érik, szégyenérzete van valami miatt, amivel képtelen egyedül megbirkózni, és ilyen módon keresi a kiutat. De ezek mögött csak egyetlen szó van, amit nem mer, nem akar, nem tud kimondani: Segítség! Az ilyen esetek tartozhatnak szerintem a figyelem felkeltés kategóriájába.
Ha valaki tutira akar menni, az megtalálja elsőre végleges megoldást.
Az elszántságát pedig az is jelzi, hogy a tutit megtalálni időbe kerül, míg alaposan bebiztosítja magát életmentés ellen.

she_wolf 2016.03.11. 21:44:01

@gabix:
Nem olyan régen megkérdeztelek, hogy miért a facéról szórod az igét, miért nem ereszkedsz le közénk, és folytatsz itt párbeszédet, emlékszel?
A válaszodban -amit akkor és most is köszönök- többek között ezt írtad:

"Ugyanakkor nem szeretnek anyadozasba, egymas ostabasaganak kikialtasaba belebonyolodni."

Mindezek után csak egyetlen megjegyzésem lenne: "?"

gabix 2016.03.11. 21:55:22

@she_wolf: valoban nem szeretnek, de ha mar ilyen kedvesen szolnak kolegaim, akkor azert hasonlokeppen szeretnek reagalni nekik, ha mar a jozan szakmai ervek nem hatnak!
igy utoljara meg le is irnam, hogy EGY LEZAJLOTT AMI-ban milyen EKG kept kellene varnunk a jelen szakmai protokoll szerint!
Már lezajlott infarktus egyetemesen elfogadott EKG-
jelei: Bármilyen 20ms-nál szélesebb Q-hullám vagy QS a V2-V3 elvezetésben
30ms-nál szélesebb és legalább 0,1mV mély Q-hullám vagy QS az I, II, aVF és V4-6
elvezetésekben
Vagy bármely két összetartozó csoporton belüli elvezetésben (I, aVL,V6,V4-V6,II, III,
és aVF)
40ms-nál szélesebb R-hullám a V1-2 elvezetésekben,és 1-nél nagyobb R/S arány
konkordáns pozitív T-hullámmal (ha nincs vezetési zavar)
de hat ugye okos kollegem megmondja a negativ EKG mellett, hogy a betegnek 4 napos lezajlott AMI-volt!!! :D

rikitikitévi 2016.03.11. 22:09:27

@rest of boys: @Braincelle: kedveseim, nemrégiben a haemocultura hiányának említése miatt kishíján leszedtétek rólam a keresztvizet, most meg egy szavatok sincs arról, hogy ez a félikszes gabi állandóan "muhiba"-t meg embersegget emleget...
Most látom, hogy utoljára már csak a farkaslánynak fejtegette a hülyeségeit, abban bízva, hogy ő vevő lesz rá. Szerintem rossz lóra tett, ahogy mig54-et ismerem, ő ennél sokkal okosabb!! Egyébként amit a lezajlott AMI-ról írt (megjegyzem, a jelző és a jelzett szó egymást kizáró fogalmak, mert ha lezajlott, akkor már nem AMI...), az egészen egyszerűen összeollózott halandzsa. Ha tényleg orvos, nagyon alulképzett és csak lejáratja a szakmát.

qbr 2016.03.11. 22:09:35

@she_wolf: A szuicidumot tekintsd tünetként, és mint ilyen, jellemzően nem derült égből villámcsapásként jelenik meg, hanem egy kialakult depresszió / szkizofrénia / egyéb pszich. betegségek tüneteként. Ezek a betegek sokszor az ellátás által már észlelt betegek, mert mire megvalósuló öngyilkosság bekövetkezik, jó eséllyel ők vagy hozzátartozóik kértek számukra segítséget. És az ilyenkor adott alapgyógyszerek egyike az antidepresszáns. És ha romlik az állapot, romlik a betegségbelátás, nem szedi be a gyógyszereket, mi az a gyógyszer, ami nagy mennyiségben megmarad otthon (akár több dobozzal)? Az antidepresszáns/altató/nyugtató/antipszichotikum négyesfogat tetszés szerinti kombinációja. Ráadásul ezek azok, amikről feltételezheti, hogy ha túl sokat vesz be, akkor majd szépen elalszik tőle (függetlenül attól, hogy a gyakorlatban ez nem feltétlenül van így).
Ráadásul, mivel sokszor nem idős betegekről van szó, nem jellemző a mindenféle krónikus betegségekre való gyógyszerszedés, más, vényköteles gyógyszere nem is feltétlenül van otthon, és ok, hogy nem nagyon nehéz, de nem is annyira nagyon könnyű nagyobb mennyiségű, nagy hatékonyságú gyógyszerhez hozzájutni.
Szóval emögött nem kell pszichoanalitikus okokat keresni, nagyon könnyen egészen gyakorlati okai lehetnek: ez van kéznél.

A "gyáva" meghalni alatt, gondolom, azt érted, hogy nem elég eltökélt, de ez itt nem igazán egy értelmezhető fogalom, mert a kérdés nem dichotóm, hogy igen/nem, csinálom/nem csinálom, hanem egy beteg valamilyen aktuális pillanatáról beszélünk, amikor kibillen az egyensúlyból valamennyire, körülveszi valamilyen pillanatnyi környezet, rendelkezésére áll valamilyen eszköz, eszébe jut-e, hogy segítséget kérjen és van-e erre lehetősége, stb. És ugyanennél az embernél egy másik időpillanatban a fentiek esetleg teljesen más együttállást eredményeznek.

gabix 2016.03.11. 22:31:55

@rikitikitévi: belekotni egy szaros elgepelesbe. e mellett semmifele szakmai hozzaszolas, es erdemi informacio sem kerult reszedrol leirasra, ami tukrozi a temaban valo jartassagodat! igy befejeztem a felesleges szajtepest, es lepek! sajnalom, hogy ez a blog nem szol masrol, mint egy-ket okos minden szakteruleten mindenhez erto, istennek kepzelo orvos egymas kozotti fenyes parbeszedebol, es a laikusok ironikus kioktatasabol.
szomoru, es elkeserito, hogy a magyar egeszsegugy itt tart.hala istennek, meg vannak olyan szakemberek, akik ertenek is a szakmalyukhoz, es nem idegenben hasznositjak a tudasukat. mondjuk ti persze ehhez nem tartoztok! :D igaz komoly szakemberek, nem alacsonyodnak le, hogy effele blogokon vitazzank, egymassal ill. a laikusokkal! en inkabb maradok a szakmai forumoknal. belatom, nagy hiba volt idejonnom! tovabbiakban meghagyom nektek az egymas majanak a dagasztasat! tovabbi szep napot! :)

she_wolf 2016.03.11. 22:32:47

@qbr:
Logikus az érvelésed, köszönöm!:)

Amit a második bekezdésben írtál az eléggé összetett dolog, mert itt felvetődhet a közvetlen környezet felelőssége is. Nagyon nem szeretem azt látni/hallani, hogy egy ilyen elesett embert bolondnak titulálnak. Ha "bolonddá" vált akkor azért, ha úgy született, akkor pedig pláne!
Előző esetben vagy a környezete lehet felelős ezért, vagy olyan behatás, amivel szemben védtelenek vagyunk, utóbbi esetben pedig önmagáról állít ki szegénységi bizonyítványt az, aki per tu lebolondoz egy komoly betegséggel vívódó és nem beszámítható embert.

she_wolf 2016.03.11. 22:40:16

@qbr:
Lemaradt és fontosnak tartom: tudomásom szerint nincs pszichiátriai betegségem, öngyilkosságra sem érzek késztetést, vidám, optimista ember vagyok gyakran akkor is, amikor semmi nem indokolja ezt az optimizmust.
Ugyanakkor el tudok képzelni olyan élethelyzetet, amikor nagyon körültekintően inkább elköszönnék.
(Természetesen kilőve az olyan "okokat", hogy kitört a kedvenc topánom sarka, vagy hogy sehol nem kapok hajcsavarót, szóval érted!:D)

she_wolf 2016.03.11. 22:55:37

@gabix:
A szakmai részéhez nem tudok hozzászólni, nem vagyok orvos.
A kommunikációs része viszont azt erősíti bennem, hogy te nem szakmázol, hanem csuklóból lenyomod a kollégáidat, és aki mást mond, annak izomból és minősítve, becsmérelve, tudását, véleményét megkérdőjelezve válogatott szavakkal megspékelve nekifeszülsz.
Ki fogsz ábrándulni, ez egy publikus blog, ahol szakemberek érhetően írnak nekünk, laikusoknak. Még egymáshoz szólva is.

Nem csodálom, ha nem szeretsz ily módon konfrontálódni.
Bár elköszöntél, de hadd adjak neked egy tanácsot laikusként: a helyesírási hibákat ne állítsd be elgépelésnek, mert nem vet jó fényt az emberre ha olyannal mosakszik, amitől csak koszosabb lesz!

neduddki21 2016.03.12. 08:34:27

@she_wolf: Tényleg helyesírási hibákról kell értekezni egy blogon? Akkor, amikor alig van olyan hozzászóló, aki ne vétene helyesírási hibát? Rikitikitévi hozzászólásában is volt. Nekem egyáltalán nem tűnt lekezelőnek és csuklóból lenyomásnak, amiket gabix írt, sőt, az egyetlen szakmabelinek, aki legalább elgondolkodott azon, hogy hogyan lehetett volna másképp csinálni, mit kellett volna észrevenni. Sajnos, pont az ilyenekből van kevés. Nagy kár volt elüldözni a blogról, mert ez a blog így is elég belterjes. Hiányzik egy másféle látásmód, egy kritikusabb orvos. Annak mindenáron való megmagyarázása, hogy miért volt jó úgy, ahogy a mindenkori posztolóval történt, hiteltelenné teszi azokat a magyarázatokat is, amik egyébként helytállóak lehetnének. Ha valaki megpróbál másképp hozzáállni szakmai oldalról, annak a szakmabeli kollégái esnek neki és kérik rajta számon a híres mindenáron való összetartást. Nem kellene még a laikusoknak is adni alájuk a lovat, támogatni ezt a mentalitást. Egy blog annál érdekesebb, minél sokszínűbb, minél többféle véleményt lehet olvasni. A minden körülmények közötti egyetértés és egymás fényezése unalmassá teszi.

she_wolf 2016.03.12. 09:22:44

@neduddki21:
Ritkán teszem szóvá, pláne, hogy én is hibázom:)
Akkor teszem szóvá, amikor azt látom, hogy -rossz hasonlattal élve- valaki bort iszik és vizet prédikál.
Korábban már más is felvetette amit gabix írt, nevezetesen, hogy mellkasi panaszost ki kell vizsgálni kardiológiai szempontból.
Ugyanő azt is leírta, hogy ez miért bukik meg. Ez még az én szememet is kiverte, pedig nem vagyok szakmabeli.
Valóban úgy kezdődött, hogy gabix visszaütött, de befeszülni nem kellett volna. Magad is láthattad már itt, hogy homlokegyenest ellenkező nézetek végül hogy egyenlítődtek itt ki, és hogy váltak egy egésszé. Szóval nem ördögtől való ez.
Nem üldözte el senki, elment. Ne csinálj belőle mártírt csak azért, mert neked nem tűnt lekezelőnek.
Ha már itt tartunk: érdekelne, hogy milyennek jellemeznéd ezt a hozzászólást:

gabix 2016.03.10. 18:08:15 ?

És ne haragudj, de nagy különbség van a kritikus szemlélet, és az "én rántottalak ki a seggemből" stílus között.
Szerintem:)
Nem titok, hogy vannak itt "kedvenceim", akikkel nagyon szívesen beszélgetek, ám ha úgy alakul, egymás véleményének tiszteletben tartása mellett is jókat tudunk vitázni az aktuális álláspontuknak megfelelően. És még soha nem volt belőle világháború, sértődés, feszülés.
Mi (mármint Te és én) sem vagyunk mindig ugyanazon a véleményen, mégsem hajtottuk el egymást soha -jól emlékszem:)
A sokféle vélemény jó, hasznos. És a megfelelő stílus megválasztása, a kivagyiság elhagyása ezen csak lendíthetne!

(És vissztérve a helyesírásra: ha valaki következetesen olyan hibát ejt amiért már alsó tagozatban is karó jár(na), azt hadd ne gondoljam tévedhetetlennek! Bocs, ez már tényleg csak olyan mig54-féle izéség....D)

rikitikitévi 2016.03.12. 09:48:24

@she_wolf: Általában is, de most különösen egyetértek Veled. Nem szabadna egymásnak esnünk csak azért, mert valamiben eltér a véleményünk (nem Rád, hanem gabira gondolok), akkor különösen nem, ha valaki blődséget állít és makacsul ragaszkodik a tévedéséhez (mindenki szembe jön az autópályán).
Az meg, hogy egy (téves) szakmai állítást az azon a területen laikusnak fejteget, nem igényel kommentárt. Azért, hogy ne maradjon senki tévedésben, annyit le kell szögeznünk, hogy olyan, hogy "lezajlott AMI" EKG képe, nincs. Ahány beteg, annyiféle, függ attól, hogy milyen lokalizációjú (elülső-, hátsó-alsófali, csúcsi, szeptális, stb.) és kiterjedésű és jellegű (Q -nonQ, STEMI, nonSTEMI) volt a nekrózis, melyik koszorúsér záródott el részben vagy teljesen, milyen volt az adott szív vérellátása (ebben is nagy az egyéni variabilitás), hogyan történt a szervülés/hegesedés, kialakult-e aneurizma, stb.
Amit gabix írt, összeollózott halandzsa, ahogy fentebb is írtam, a lezajlott infarktusnak nincs tipusos ekg képe, ahány, annyiféle. Aki sok infarktusos beteget kezelt és százezres nagyságrendű ekg-t értékelt ki (mint pl. én), annak elég ránézni, és tudja, hogy van-e heveny ischaemia vagy lezajlott infarktusra utaló eltérés.
Az infarktus felismeréséhez pedig, ha egyáltalán okoz ekg eltérést, elég egyetlen QRST komplex értékelése, ami a papíron valóban csak 1-2 cm, ezt arra a felvetésre írtam, hogy 20 cm-es görbe a laikusok szerint nem elég, ebbe kötött bele buta módon gabesz.
És nem a helyesírását kifogásoltuk, hanem az igénytelenséget (ékezetek hiánya, pongyola stílus). De valóban nem kell ezen a mellékvágányon többet időznünk, én nem is fogok. Részemről nincs harag, de véleményem igen.

she_wolf 2016.03.12. 10:20:43

@rikitikitévi:
A szakmázástól eltekintve, csak általánosságban:
attól, hogy valaki beismeri a tévedését, még nem lesz kevesebb, sőt! A hibákból tanulunk, ezeket később lehetőség szerint kiiktatva fejlődünk.
Én szeretem olvasni amikor a szakemberek érvelnek, mert önző módon a saját javamra tudom fordítani az abból tanultakat.

(A kardiológiához aztán végképp semmi közöm nincs, pedig szép éveket töltöttem el a SOTE-n, coronaria őrzőben. Ami ott ragadt rám, még mindig előhívható, és hiába telt el sok év azóta, hiába fejlődött/fejlődik az orvostudomány öles léptekkel, a mai napig etalon.)

Ami az írásbeli kommunikációt jelenti: függetlenül a helyesírástól, nekem hatalmas adalék valaki személyiségének megismeréséhez, így vagyok huzalozva:)

rest of boys 2016.03.12. 15:39:26

@she_wolf: Igen, ezen régebben még elgondolkodtam, és most köszi, hogy felvetetted.:)

she_wolf 2016.03.12. 18:52:57

@rest of boys:
Nem tudom hogy konkrétan mire gondolsz, de szívesen!:)
(Ritkán látlak mostanában...)

zünüke 2016.03.13. 11:14:18

@yogosan: Ki engedték már a szomszédodat?

she_wolf 2016.03.13. 11:57:05

@zünüke:
Szerintem nem:( Ma vasárnap van, pénteken esetleg kiengedhették volna, ha úgy ítélik meg a helyzetet, de @yogosan pénteken szólt hozzá utoljára, és akkor még nem volt képben ilyen lehetőség. Ő is aggódott a hosszú hétvége miatt. A legközelebbi munkanap pedig szerda lesz, amikor esetleg újra szóba kerülhet ez a dolog:(
Munkaszüneti napokon meg ünnepeken a kórházakban is megáll az élet, csak a mindennapos rutin van, és az akut helyzetek kezelése.
Bízom benne, hogy @yogosan majd megírja a fejleményeket.

yogosan 2016.03.13. 12:20:32

@zünüke: Nem engedték még ki, de már nem a zárt osztályon van. Az történt ugyanis, hogy két igen mozgalmas, és álmatlan éjszaka után a testvérei egyenesen a főorvoshoz fordultak. A zárt osztályon abban a kórteremben ahol volt aludni az elmondása szerint lehetetlen, ennek ellenére kajakra nyomták bele a különböző meg nem nevezett gyógyszereket, amiket kötelező bevenni állítólag. Ellenkezni nem mert mert látta, hogy nagyon hamar leszijjazak azt aki nem fogad szót. Ez is egy érdekes dolog, hogy neki miért kellett ettől tartani? Mindegy, nem mert nemet mondani, szedte amit adtak. A baj ott kezdődött, hogy a betegek 3 percenként kattantak be az osztály különböző pontjain, és pihenni képtelenség. Amikor ezt ecsetelte akkor a testvére felkereste a főorvost,es nagyon szépen meg kérte, hogy onnan tegye le. Bárhová, csak ott ne keljen maradni. Szerencséjük volt mert egy nagykn rendes orvost kaptak ki, aki azonnal intézkedett es 2 órán belül láss csodát mégis csak át kerülhetett egy sima pszichiátriai kórterembe. Most ki mehet a kertbe, a telefonját is vissza kapta, és tud aludni, ha már egy marék gyógyszert kell megenni naponta. Kerdezetek tőle, hogy a gyógyszereken kívül kap bármiféle kezelést már úgy értem, hogy pszichiáter vagy valami. Semmit. Szó szerint semmit, orvost alig látni, pszichiatert meg egyáltalán nem. Nesze neked kezelés, meg lelekgyogyitas.

she_wolf 2016.03.13. 12:50:43

@yogosan:
Köszi, hogy írtál!
Örülök, hogy némileg konszolidáltabb a helyzet, és úgy tűnik, jobban van az ismerősöd.
Muszáj összakapnia magát, és nagy szüksége van arra, hogy a család mellette legyen, támogassa. Nem csak a mostani helyzetben, hanem később is, amikor már otthon lesz. Nem azt mondom hogy rá kell telepedni, sőt! Az ismerősödnek az lenne a fontos, hogy érezze, mindig számíthat rájuk. Kívánom tehát a legjobbakat!:)

Kezelés, lélekgyógyítás....ugye most csak viccelsz?:( Az is katasztrófa, ami az egészségügy "egyszerűbb" frontján történik, hát még az ilyesmi!
Ott kellene kezdeni, hogy külön lehessen intézményesíteni. A jelenlegi helyzet minden, csak nem progresszív. Ahol a függő, a kényszeres és a téveszmés szomszédos ágyakon fekszenek, ott csak káosz lehet:(

A honi egészségügy sírját túlórában ássák:( A cél egyértelműen a magánpraxisok, intézmények minél számosabbá tétele. Ami nem lenne baj amúgy, csak az átlagember pénztárcája felől nézvést utópisztikus:(

zünüke 2016.03.13. 14:41:55

@yogosan: Ha nincs pszichológus, meg orvos se nagyon akkor ez tulajdonképpen milyen kezelés? Erre nem fogok ra jönni, de szerintem senki. Mindenesetre szerencsétek volt, hogy el tették onnan mert egy ilyen zárt részlegen csak mégjobban be lehet golyózni. Persze lehet ezt tudományosan megmagyarázni, meg agyon fényezni de szerintem szükségtelen. Azzal, hogy valakit bezárnak az örültek közé, meg ájulásig nyomják bele a gyógyszert, hogy még gondolkodni se tudjon, azért ez nem semmi.

zünüke 2016.03.13. 14:49:58

@she_wolf: Hát nagy szerencséjük volt, hogy sikerült onnan elvitetni, mert egy egyébként is elkeseredett ember egy ilyen helyen mégjobban tönkremegy idegileg. Én nem egyszer jártam a Péterfi Erzsébet utcai részlegén, ahol a kertbe egyiket másikat kiengedik levegőzni már amelyik erre alkalmas. Csak annyit mondok, hogy félelmetesek, az ember nagy ívben elkerüli őket.

she_wolf 2016.03.13. 16:09:54

@zünüke:
Számodra miért félelmetesek? Mit tartasz félelmetesnek? Te hogy definiálnád pontosan a kifejezést: "őrült"?
"Begolyózni." Ez pontosan mit jelent a te olvasatodban? Ne érts félre, tényleg csak kérdezek, minden hátsó szándék nélkül:)

Braincelle 2016.03.14. 14:12:21

@rikitikitévi:
Hát én a legutóbbi hozzászólásom óta nem olvastam ezt a csodablogot, most meg épp rohanásban vagyok, de majd végig olvasom a szívinfarktusos vitát, amiben eddig egyáltalán nem mélyültem el.

rest of boys 2016.03.14. 15:14:46

@she_wolf: Tipikus esete a félrekórismézésnek illetve annak amikor a mentős vesz kézbe egy olyan casust, amihez nincs kompetenciája.
Azt elképzelni sem merem, mi lesz akkor, amikor a jelenlegi aberrált elképzelések testet öltenek és a nővérre bízzák az orvosi munkát: bocsi, én nem vénázom, nem kötök infúziót (csak ha muszáj), ő se kórismézzen, se ne gyógyítson, csak ápoljon.
A mentős se kórismézzen, hanem juttassa el a beteget a legelső orvoshoz, ő majd eldönti, hol a beteg helye.

Igaz, kaptam már sebészeti szakterületen dolgozó, körzeti orvost helyettesítő kollegától is "epilepsziás rohamot produkáló" nőbeteget, aki a szétpukkant petefészekcisztája okozta fájdalom miatt remegett deszkakemény hassal.

she_wolf 2016.03.14. 17:34:30

@rest of boys:
Lövésem sincs, hogyan gondolják a különböző kormányok összerakni ezt az egészségügyet. Engedték atomjaira hullani, és olyan hajmeresztő elképzelésekkel jönnek elő, hogy attól még egy laikus zsbében is kinyílik a bicska:(
Semmi bajom nincs egy jól képzett nővér esetenkénti éltmentő fellépésével, de az azért durva lenne, ha szakorvosi munkát lőcsölnének a nyakukba. Olvastem egyébként az erre vonatkozó agymenést, nonszensz.
(Sosem felejtem el, hogy a SOTE ll.-es belgyógyán egy nővér gondolt egy merészet és Sengstaken szondát nyomott le a betegnek anélkül, hogy erre bárki kérte, utasította volna. Volt ott minden a dícsérettől kezdve a kirúgása meglengetéséig. Nem taglalnám bővebben.)
Elképesztő és elszomorító, hogy mindez a szemünk előtt történik meg, és egyszerűen nem látni a fényt az algút végén. Érdemi meló helyett pedig csak a parasztvakítás megy, súlyos fizetésekért, egyebekért:(

2016.03.14. 19:43:11

@DarthVader: Akkor csak annyit kellene elárulnod nekem és a nagyközönségnek kedves Dr, hogy a plakkot hogy s miképp lehet lebontani az érfalról? Fel lehet oldani egyáltalán bármivel is? A vérhígító jó rá?
Érfestéssel kimutatható a szívben a plakk? Van bármiféle megelőzési lehetőség azon kívül, hogy soha többé ne együnk fokhagymás sült oldalast és zsíros zúzapörköltet nokedlival? Meg ne dohányozzunk.Esetleg másvalami?
Bármi.

she_wolf 2016.03.14. 20:19:19

@Diorella Queen:
Ez most komoly, királylány? Vizsgáztatod @ DarthVadert? Vagy most éppen itt tartotok a nővérképző tanfolyamon?

gabix 2016.03.14. 20:41:05

@rikitikitévi: nem birtam megallni igy beneztem! engedd meg, hogy tovabbra is ekezetek nelkul referaljak neked. :)
szerintem a virtualis vilagban, mind az ekezetek hianya, mind a tarsalgas dialektusa megengedett.(egyebkent a nyelveszek evek ota azon gondolkodnak, hogy lehagyjak a betuk felett az ekezeteket, mert a mai kor nyelvi gondolkodasa szerint teljesen felesleges.) ez csak egy megjegyzes. www.nyest.hu/hirek/helyesirasi-hiba-e-az-ekezethiany
en szemely szerint azert irok ekezet nelkul, mert angliaban vasarolt notebook-al irok, es ezen mondjuk az á az a kukac, az é a kettospont stb... igy irni egyszerubb, es pusztan csak igy szoktam meg. mint ahogy azt is, hogy kisbetuvel irok mindent. lusta vagyok ezekre figyelni! meg a gepelesi hibakra is! elvegre ez nem egy cikk a nepszabadsagban! ha valaki nektek ettol lesz hiteles szakember? ennel negyobb gondotok ne legyen!:D
"Ahány beteg, annyiféle, függ attól, hogy milyen lokalizációjú (elülső-, hátsó-alsófali, csúcsi, szeptális, stb.) és kiterjedésű és jellegű (Q -nonQ, STEMI, nonSTEMI) volt a nekrózis, melyik koszorúsér záródott el részben vagy teljesen, milyen volt az adott szív vérellátása (ebben is nagy az egyéni variabilitás), hogyan történt a szervülés/hegesedés, kialakult-e aneurizma, stb."
tokeletesen egyetertek! de! en nem azt irtam le, hogy minden betegnel egyforma EKG kepeket kell keresni, hanem azt, hogy egy lezajlott AMI utan mindennek lehet nevezni csak nem negativnak. legalabbis ami a lezajlott infarktust illeti. termeszetesen ettol meg lehet annak tekinteni, ha akut ischaemias jel nem lathato. azert azt megjegyeznem, amikor nalunk a kardiologus hisztizett, hogy a betegnek csak aneurizmaja van, es kesobb kiderult, hogy ujabb AMI-ja van azert elcsempult a szaja szele. de ezen ne lovagoljunk. unom mar a sok pro-kontra okfejtest. :)
egyebekben amit leirtam, az nem a sajat protokolom, hanem az amit a konszenzus jelenleg egysegesen elfogad!!!
Már lezajlott infarktus egyetemesen elfogadott EKG-jelei:
• Bármilyen 20ms-nál szélesebb Q-hullám vagy QS a V2-V3 elvezetésben
• 30ms-nál szélesebb és legalább 0,1mV mély Q-hullám vagy QS az I, II, aVF és V4-6
elvezetésekben
• Vagy bármely két összetartozó csoporton belüli elvezetésben (I, aVL,V6,V4-V6,II, III,
és aVF)
• 40ms-nál szélesebb R-hullám a V1-2 elvezetésekben és 1-nél nagyobb R/S arány
konkordáns pozitív T-hullámmal (ha nincs vezetési zavar)
ezt pedig a Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Elemzési, Orvosszakértıi és Szakmai Ellenırzési Fıosztály adta ki.
Budapest, 2010. július 15.-en
eljárásrend tervezetet készítette:
Dr. Gajdácsi József (orvos)
Dr. Csilek Mónika (orvos)
Az 21/2010 finanszírozási eljárásrend tervezetet ellenırizte és
jóváhagyta:
Dr. Gajdácsi József Zsolt fıosztályvezetı
(Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértıi és Szakmai
Ellenırzési Fıosztály)
tehat ha szerinted hulyeseg amit leirtam, akkor azon orvosszakerto szemelyek is azok, akik ezt lefirkantottak!
nekem ehhez tobb hozafuzni valom nincs, csak annyi, hogy magam is tobb szaz EKG-t lattam.
she_wolf "A szakmai részéhez nem tudok hozzászólni, nem vagyok orvos."
ehhez meg inkabb nem is fuzok hozza semmit.
most mar tenyleg lepek. :D

she_wolf 2016.03.14. 23:13:32

@gabix:
Ha nem említettél volna meg, nem érdekelne ez az egész, és hallgattam volna.
Az ékezetek legfeljebb nyelvtani hibának minősülhetnek, helyesírásinak nem. Nemrégiben változott egy rakás szabály ezzel, valamint az egybe- ill. különírással kapcsolatban is. Tehát egy valag karaktert pazaroltál el most arra, hogy megint csak a víz csobogása legyen hallható, miközben bőszen mosakszol. Ugyanis a teljes hasonulásra vonatkozó szabályok nem változtak, és nagy valószínűséggel nem is fognak, illetve ugyanez áll "j-ly" tévesztésére is, miszerint már az általános iskolában is helyesírási hibának minősül, ha valaki ezekben ront. Szóval ez nem lustaság, vagy elütés, erre hivatkozni nagyon gyenge kifogás.
(Egyébként megjegyezném, hogy egy olyan írást linkeltél be, amiben szerepel a "hibát vét", ami eleve hiba ebben a formában:) Ezt csak a napokban tudtam meg, eddig én is használtam.)

A kis- és nagybetű már gázabb. Persze, nem kell egy ezredrangú blogon nyelvészkedni, meg izéhozé, csak nekem eléggé furcsa az, hogy egy szakkifejezés rövidítését megtiszteled a nagybetűvel, a kollágádat, annak tudását (ha a személyét már nem is) pedig nem. Ez téged minősít.

Továbbá az is téged minősít, hogy amíg itt akár meg is feszülsz a betegért, a facén elhajtod a retekbe nagyjából ugyanolyan stílusban, mint ahogy itt a kollégáidat.

Ennyi lett volna az én utolsó hozzá(d)szólásom. Béke veled, sajnálom, hogy fáradtál ezzel a kis kitérővel.

2016.03.15. 06:22:17

@she_wolf: Fel lehet rakni az EKG-t úgy, hogy az mutasson ugyan értékelhető eredményt ( ne legyen kiszőrösödve), de annak nem biztos hogy köze van a valósághoz?
Egyszerűbben fogalmazva. El lehet e cseszni az EKG felhelyezést úgy, hogy az nem mutatja ki az infarktust?

2016.03.15. 06:23:55

@she_wolf: A félreértések elkerülése végett nem akarok bebizonyítani semmi.Egyszerűen csak szeretném tudni az igazságot.

rikitikitévi 2016.03.15. 08:23:20

@Diorella Queen: Ha a végtagi elvezetéseket összecserélik (ez nagyon ritkán fordul elő, mert a piros-sárga-zöld-fekete sorrend olyan automatizmus, amit az asszissztens álmából felébredve, csukott szemmel is tud), akkor nem lehet infarktus irányában értékelni, viszont ezt a gyakorlott szem azonnal kiszúrja (abnormis tengelyállás) és kontrollt rendel el. Ha a mellkasi elvezetéseket egy-két bordaközzel lejjeb teszik, vagy a V6-ot nem a lateralis hónaljvonalba, kicsit módosul a kép, de az infarktust nem fedi el, legfeljebb a lokalizációt módosítja.

rikitikitévi 2016.03.15. 08:26:12

@she_wolf: Komoly ember tartja a szavát. Ha valaki azt írja, hogy többet nem jön ide, majd regénnyel jelentkezik, az az én szememben hiteltelen. Én mindenesetre komoly embernek gondolom magam, gabixnek nem válaszolok.

she_wolf 2016.03.15. 12:06:39

@Diorella Queen:
Amit @Darth Vadernek írtál, annak köze nincs EKG készítéshez, a kapott lelet kiértékeléséhez. Nyílzáporszerű össztűz a plakk "oldásától" a meglévő plakkok kimutatásáig a mgelőzésen keresztül.
Véleményem szerint te tudod ezekre a választ szorgalmas tanulóként, és -szintén- véleményem szerint @Darth Vaderen nem olyan nadrág lesz, hogy egy ilyen felesleges eszmefuttatásba belefolyjon. De ha mégis, akkor....:)

she_wolf 2016.03.15. 12:22:02

@rikitikitévi:
Ami engem illet, én bizony eléggé komolytalan vagyok, ha abból indulunk ki, amit most írtál:)
Úristen! Hányszor megfogadtam már, hogy többé nem írok valakinek, aztán mégiscsak sikerült rendre alfelet csinálni a számból. Szóval az nem biztos, hogy következetes tudok lenni, de remélem, hogy hiteles igen!:) Mit tegyek? Gyarló vagyok. No meg nem szeretem, ha ok nélkül cseszegetnek.

Az EKG. Én még olyan vákumos, gumibogyós bigyót használtam, aminek egy-egy darabja akkora volt mint egy ping-pong labda, zselézni, dugdosni, beteget bebetonozni, hogy meg ne mozduljon, mert akkor lőttek mindennek, közben úgy néztem a csíkot, mintha az én életem múlna azon, hogy hogy sikerül rajzolni:)
Ehhez képest ma már "hülyebiztos", pöpec kis masinák vannak:)

2016.03.15. 16:57:50

@rikitikitévi: Köszönöm, csak ezt szerettem volna tudni.

2016.03.15. 17:05:01

@she_wolf: Mivel Dart Vödör nem ereszkedik le hozzám egy válaszra úgy sem,így kénytelen vagyok máshonnan tájékozódni ami a plakkokat illeti.Az érrendszeri dolgok azért is érdekelnek mostanában különösen, mert sokkal aljasabb mint a rák. Alattomos és túl sok embert érint. Engem pedig mint leendő nővért annyiban érint, hogy nem lehet branülöket feltenni, annyira rosszak az érrendszerek. Szétrobbannak a vénák. A szűkületek miatt túl sok a levágott végtag. Mellesleg én magam is félek a trombózistól az embóliától. De lehet hogy egy hónap múlva majd egészen mástól fogok félni.Ez folyton változik.
Viszont szeretek mélyre leásni,a probléma gyökeréhez. És érdekel. Kb ennyi.

she_wolf 2016.03.15. 18:13:40

@Diorella Queen:
Elbeszélünk egymás mellett. Az nem baj.

DarthVader 2016.03.15. 20:10:37

@gabix:

Látom, egy hangot nem értettél meg se a posztból, se a kommentemből, de nem baj :) Szépen összehordtál hetet-havat, ami részeiben még igaz is, csak meglehetősen összefüggéstelen, és köze nincs a kommenthez.

DarthVader 2016.03.15. 20:14:08

@gabix:

Miről hadoválsz, jóbarát?

" negy napja fenallo melkasi panasszal beteved hozzad egy beteg, es te egy negativ EKG utan mire alapozod, hogy a betegnek lezajlott infarktusa van? "

Ezt te honnan vetted? Jó lenne, ha mielőtt hozzászólsz,elolvasod, mihez.
De ha te szagavatott kardiomágus vagy, akkor innentől minden mellkasi fájdalmast bezavarok hozzád akármikor, a nap bármelyik órájában. Enjoy.

DarthVader 2016.03.15. 20:28:52

@gabix:

Idefigyelj, nagyokos. Látom, értő olvasás baromira nehezen megy. Ki mondta, hogy negativ EKG mellett 4 napos infarktusa volt a betegnek? Ez nálad valami kóros fixáció lehet.
Egyébként mintha a posztban - érted, a POSZT-ban - arról lett volna szó, hogy negativ EKG melett 4 napja infarktusa volt a betegnek, és ezért halt meg. Akkor most volt neki vagy nem volt neki negativ EKG mellett infarktusa, amiben meghalt? Kicsit konfuzus vagy. Aghogy elnézlek, nyilván rajtad kivül senki más nem ért az EKG olvasásához. Ja. Te is tipikus példánya vagy azoknak a mikrotitánoknak, akik hat évig végigdorbézolják az egyetemet, és utána a tudást faciessel pótolják. Volt szerencsém többször az ilyenekhez. Itt is hemzsegett egy belőlük, mostabnában nem látom, lehet hogy nicket meg szakmát váltott és te vagy az, mert a stílus erősen hasonlit.

DarthVader 2016.03.15. 20:35:04

@Diorella Queen:

hát, plakkja válogatja, a gyógyszergyárak szerint a kezdeti "puha" plakkokat fel lehet oldani gyógyszerrel, én szkeptikus vagyok. A meszeseket már sehogy.

Amúgy pedig: 90 éves parasztemberek, életük fő tápláléka a szalonna-hagyma-kenyér szentháromsága, némi kevés pálinkával támogatva, az aortájuk olyan minta vizvezetékcső, olyan kemény, és életében nem volt anginája. Ja, nem stresszeltek, dolgoztak, szépen, komótosan, rendszeresen, nap mint nap. Kb a templomban ültek egyhuzamban egy órát.

Érfestéssel kimutatható, a szalonnaevés kerülése nem segit, sajnálom. Sport dettó. Ld Jane Fonda, az aerobik anyja. Semmi vigasztalót nem tudok mondani. Evvan.

Dikusz 2016.03.15. 20:41:12

@Diorella Queen: szeretném azt hinni, hogy tévedek veled kapcsolatban. Ha igen, szépen kérlek világosíts fel a tévedésemről.
Több blogon is olvastam a hozzászólásaidat. Itt most azt írod, hogy nővérnek készülsz. Aki ezt a hivatást válassza, és szívvel-lélekkel csinálja, egyáltalán az egészségügy bármelyik területén szeretne dolgozni, az minden tiszteletet megérdemel.
De a Praxison olvastam már tőled azt, hogy eszed ágában sincs nővérként dolgozni hol a betegek, hol a kollégák miatt. Tettem már fel egy Praxis-posztnál kérdést, hogy mi az oka két hozzászólásod közötti teljes ellentmondásnak, nem kaptam választ. Máshol arról olvastam, hogy másfél év után abbahagytad a tanulmányaidat. Érdekelne hol olvastam félre.

yogosan 2016.03.16. 10:49:49

@Braincelle: "Még jó, hogy a kezelőorvos nem indokolgat semmit a beteg szomszédjának"

-Nem tudom hol olvastad azt, hogy nekem nem adott felvilágosítást. A szüleinek, és a testvéreinek nem indokolta meg, hogy miért kell zárt osztalyra helyezni és előreláthatólag mégis meddig. A hiedelemmel ellentétben szó nincs itt semmilyen bírórol meg ugyeszrol, egy bírósági titkár felügyeli azt, hogy minden jogszerűen zajlik a beteg kezelesevel kapcsolatban, es nincs olyan tényező amihez a kórháznak nincs joga.

Dikusz 2016.03.16. 12:02:38

@Dikusz: válassza helyett: választja

rikitikitévi 2016.03.16. 23:52:33

Csak az érdekesség kedvéért: a műhiba fórumon szerepel egy szinte ugyanilyen esetleírás (5 napos panaszokkal háziorvos negatív ekg-val hazaküldte, másnap meghalt), de az eü.szakjogász véleménye szerint nem érdemes pereskedni.

www.orvosimuhibaugyved.hu/orvosi-muhiba-forum-orvosi-muhiba-forum/

2016.03.17. 04:53:26

@DarthVader: Köszi.Nem lettem boldogabb, de azért köszi.

2016.03.17. 04:58:52

@Dikusz: Tanulom éppen.Úgy volt hogy abbahagyom mert túl nehéz, de aztán még sem tettem. El fogom végezni mert érdekel, de én soha nem szeretnék az eügyben dolgozni.Nem érzem magamban azt az elhivatottságot ami ahhoz kellene, hogy havi 120-130 ezerét állandóan a börtön lebegjen a fejem felett, illetve az, hogy ha valamit elnézek, akkor esetleg valaki meghal.Majd éljek azzal életem végéig.Na köszi de ezt nem. És ha meghal a beteg bármi oknál fogva, akit esetleg előtte hetekig ápolgattál lelkileg is a béka feneke alá visz. Nekem ez nem éri meg, ezért én magam nem fogok benne dolgozni.De attól még érdekelnek dolgok.

2016.03.17. 05:06:18

@Dikusz: Továbbá látom a gyakorlatokon azt is, hogy akik még ebben dolgoznak, azok már végképp nagyon elhivatottak, ezért bosszant ha itt vagy máshol szapulják az eügy dolgozókat. Nem mondom hogy minden nővér kedves nővér, de attól hogy morcos vagy nem kedves, még lehet nagyon jó, tapasztalt és olyan, aki imádja amit csinál.Sőt, a legtöbb ilyen.

2016.03.17. 05:17:01

@Dikusz: De van itt még valami kis apróság.
Akik az eügyben dolgoznak ,akár csak egy takarítónő az illető, mindenkivel aláíratják a titoktartási nyilatkozatot. Vajon miért nincs senki, aki blogot írna az eügyről és annak valós problémáiról?

she_wolf 2016.03.17. 16:29:36

@Diorella Queen:
A titoktartás a beteggel kapcsolatos adatokra, és az őt érintő ellátás során történetekre vonatkozik mindenkivel szemben, és mindenkitől egyetemlegesen elvártan, kötelező érvénnyel.
Az egészségügy valós problámája kívül esik ezen a körön.
A titoktartási kötelezettség pedig....naponta sérül a betegek ehhez való joga, csaxólok.
Szóval ne keverjük a szezont a fazonnal!

Az, hogy te miért jársz egészségügy tanfolyamra, a te dolgod, mivel ezzel kapcsolatban eléggé határozatlannak látlak...:)

she_wolf 2016.03.17. 18:04:40

@Diorella Queen:
Valóban. OKJ-s képzés.
Az én olvasatomban ez a tanfolyammal ekvivalens. Bocs, az én hibám.
Az én hibám az, hogy egy OKJ-s képzést nem tartok egyenértékűnek egy nappali tagozatos egészségügyi szakközépiskolai végzettséggel.
Az is az én hibám, hogy nem járok munka mellett egyészségügyi tanfolyamra azért, hogy otthon be tudjam kötni a bibis ujjamat, hanem annál valamivel gyakorlatiasabban gondolkodom.
És ja, bocs, hogy élek....
De leginkább azért bocs, hogy nem szarok a saját fészkembe.

2016.03.18. 13:42:42

@she_wolf: Én is gyakorlatiasan gondolkodom.Ezért járok erre a képzésre többek között.Hogy be tudjam kötni az infúziót akár itthon is, hogy el tudjam látni a beteg idős hozzátartozóimat, akiket nem fogok betolni a krónikus belre soha.Hogy ne legyek kiszolgáltatott az egészségügyben dolgozók egyikének sem.Soha.Kivéve az orvosokat.Hogy ne kelljen belehalnia a szeretteimnek a decubitusba, mert az nincs megfelelően kezelve. Hogy vissza tudjak kérdezni az orvosnál ha a gyerekem beteg és az latinul magyaráz. Hogy ne legyek laikus és ne féljek minden fehér köpenyestől. Hogy ne féljek majd ha én magam is odakerülök egyszer. A bibis ujj is le tud rohadni úgy mellesleg.Fájdalmasan elfertőződve, de hogy ettől kicsit tartsál, azért kell némi mikrobiológiai ismeret is.
Mindenki előtt ott a lehetőség hogy tanuljon. 99 éves korodig ha még nincs okj-s szakmád, akár mehetsz te is.Feltéve ha van egyáltalán érettségid, mert ha nincs, akkor sajnos ez a kapu zárva marad előtted.Nem irigykedni kell, hanem lehet menni és beülni az iskolapadba.

she_wolf 2016.03.18. 15:52:21

@Diorella Queen:
Nyugi, nyugi....ki leszel szolgáltatva nekik, előre szólok! És soha ne mondd, hogy soha! Mikrobiosz ismeret a bibis ujjhoz? Nem beszélsz te komolyan...:) Kis józan, paraszti ész, ennyi kell.
Irigykedni? A te életedre? Ugyanmár, ne nevettesd ki magad:D
Én is tanulok ám, folyamatosan. Az élettől, az okosabbaktól, a tapasztaltaktól.
Úgy gondolom, hogy picit messze állsz te a gyakorlatias gondolkodástól, de ez az én véleményem:)

2016.03.19. 22:24:41

@she_wolf: Nem úgy tűnik hogy olyan értelmes lennél, sőt, pont az ellenkezőjét nyomod. Valami bazi magas lóról. De nem baj, engem nem zavar.Az égiek meg úgy is elrendezik a nagy arcodat te szerencsétlen.:)

she_wolf 2016.03.19. 23:20:20

@Diorella Queen:
Ne menjünk ebbe jobban bele a szükségesnél, az neked fájna!
Nem ülök magas lovon, a helyemen ülök, amiről tudom, hogy hol van. Az "égiekben" nem hiszek, úgyhogy ez kapufa. Az életemet én irányítom - már ami fölött irányítással bírok.
Nem kívánom, hogy évtizedek múlva belásd az igazamat, nem vagyok gonosz természetű, kárörvendő! És hogy melyikünk a szerencsétlen....ugye?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása