Nem vagytok istenek!

2015.10.22. 07:02

pointing.jpgKicsit több alázatot kellene tanúsítani a betegek és hozzátartozóik irányába, és elismerni, hogy az orvosok és ápolók között is bizony akad kiégett, lecsúszott egyén szép számmal, akik nem istenek, nem tévedhetetlenek, ugyanolyan gyarlók, mint mindannyian mások. és követnek el hibákat, bűnöket, akár a betegek sérelmére is.

Tisztelt blog szerkesztő, kedves olvasók!

 

Sokszor olvasom az önök oldalát, valódi játszótér, ahol a betegek leírják szomorú tapasztalataikat, az egészségügyi kommentelők pedig legyen szó bármilyen tragikus, vagy épp felháborító esetről, kivétel nélkül azon ügyködnek, miként lehet a felelősséget maguktól fényév távolságra hárítani. Előfordul, hogy bizonyos dolgokban még egyet is tudok érteni velük, hiszen az általuk választott hivatást nem kellő megbecsülés lengi körül idehaza, ugyanakkor sokszor a képzeletbeli bicska nyílik ki a zsebemben, amikor a védhetetlent próbálják megmagyarázni. Bízom benne, hogy ez csupán a blogban hozzászólók személyiségét tükrözi, és nem az egész magyar egészségügy általános álláspontját. Kicsit több alázatot kellene tanúsítani a betegek és hozzátartozóik irányába, és elismerni, hogy az orvosok és ápolók között is bizony akad kiégett, lecsúszott egyén szép számmal, akik nem istenek, nem tévedhetetlenek, ugyanolyan gyarlók, mint mindannyian mások. és követnek el hibákat, bűnöket, akár a betegek sérelmére is.

 

A hálapénz is szóba kerül önöknél időről időre. ilyenkor általában megkezdődik a mutogatás a betegekre és a családjukra, amiért belekényszerítik őket a korrupcióba. Legyünk már őszinték, legalább önmagunkhoz, kedves uraim és hölgyeim! Önök is fogadtak már el borítékot, vagy egész biztosan ismernek olyan kollégát a szakmán belül, aki rendszeresen zsebre teszi, vagy akár el is várja a paraszolvenciát. Egy szülésnek ma már jó előre kikalkulált és többségében előre lerendezett ára van. Még úgy is, hogy nem ritkán a pénzt elfogadó doktorok és doktornők végül a szülés idején a vajúdó kismamam, vagy akár a kórház közelében sincsenek. De hogy ne csak általánosságban beszéljek, elmesélek egy személyes tapasztalatot is önöknek.

 

pointing.jpg

 

Kisebb rutinműtét a megyei kórházban, fiatal felnőtt, egyetemista lányom 3 napra a kórház vendégszeretetét élvezi. Látogatjuk, szörnyülködünk bizonyos kórházi állapotokon, de semmi különleges, ezt mindenki (sajnos) magyar valóságnak tudja be, már-már természetesnek veszi. Harmadik napon a lányka haza jöhet, zárójelentésre vár. Ez az első alkalom, hogy épp senki sincs bent nála, mindenki várja, hogy haza érjen, naivitás a köbön, hogy ez egyhamar meg is történik. Délelőtt 9-kor kiültetik a folyosóra cókmókostól, ne foglalja a többiek elől az ágyat. Mindez még rendben is volna, ha nem délután fél 6-kor kapná kézhez az áhított zárót. Addig ülhet ott étlen-szomjan, elcsigázottan. Közben szállíngóznak haza a szerencsésebb, vagyis a jobban informált betegtársak. Délután 2 óra magasságában a lányom rákérdez, mikor számíthat végre a papírokra. A válasz egyszerű, ugyanakkor cinikus, "majd". Végül kibújik a szög a zsákból, a pénz, ami felgyorsítja a csigatempójú folyamatot. Akik már kora délelőttől időben megkapták a papírokat, mind lerótták hálájukat az orvosnak, akit nagyjából kétszer 2 percig láttak a kórházi üdülés alatt.

 

Telefon haza, mindenki a haját tépi, míg végül kora este elengedik. Szinte odavakkantanak egy mondatot és mehet isten hírével. Nos, így mennek ezek a dolgok. Persze, ha mindezt mi is tudjuk, lehet, másként cselekszünk. Nem azért, mert helyénvalónak tartjuk ezt a zsarolást, hanem, mert szeretjük a gyerekünket. És azért, mert nem hagynak más lehetőséget. Akkor kérdem én, mégis ki a felelős ezért a helyzetért? Ha nem fizetsz, pórul jársz. Választhatsz, de a te bőrödre megy a játék.

 

Kedves mindenki! Azt gondolom, mindenekelőtt szálljunk már magunkba egy kissé. betegek és egészségügyi dolgozók egyaránt. Vizsgáljuk meg, mi magunk miben vagyunk felelősek a kialakult áldatlan állapotokért. Megadtuk-e a kellő tiszteletet, nem pénzben, vagy anyagi javakban, hanem gondolatban, szóban és cselekedetben egymásnak. Hiszen egymásra vagyunk utalva. Ha pedig úgy látjuk, mi vagyunk a hunyók, lehetőleg ne a másik félben keressük a hibát.

 

Üdvözlettel,
egy apa

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asztalosani 2015.10.22. 08:11:22

kedves egy apa!

még így sem kell belemenni egy korrupcióba, ha az böki a szemüket, vagy nem fűlik a foguk hozzá, mindig van más lehetőség

nagyon egyszerűen meg lehet oldani ezt a problémát többféleképpen:

1. kicsi leánykája odatotyog a legkésőbb 10-11 -kor a nővérpulthoz és kéri az eü.-i dokumentációja kiegészítését azzal a címszóval, hogy reggel 9-kor kiültettek cókmókostul egy szem székre étlen szomjan, frissen műtve / legyengült állapotban /...stb , most 11 óra: záró még sehol. vár 10 percet. ha nem történik semmi:

A. lehetőség: elkezdi kinyitni a száját és hangosan megjegyzéseke tesz.

B lehetőség: lsd 2. pont

2. eztán: megkeresi a jogi osztályt (NEM A BETEGJOGI KÉPVISELŐT MERT AZOK SZART SEM CSINÁLNAK) és kér egy darab a4-es oldalt. leírja ugyanezt, már hozzáfűzi azt hogy hazamegy és ráírja a tárgyhoz: "panasz" ráírja a pontos időt . a lapot lefénymásoltatja, az átvételt aláíratja , majd kiharcol egy kórházi pecsétet, ha nem sikerül két tanút aláírással szem.ig.számmal + lakcímmel. (ennek hallatán tuti lepecsételik inkább) itt már az lesz, hogy a jogi osztályvezetője inkább felhívja az osztályt hogy állítsák már ki azt a rohadt zárót. ha mégsem:

3. ezt követően pár napra rá, esetleg az Önök segítségével lefénymásoltatja azt a papírt amit kapott és beadja szépen az ÁNTSZ-hez IS vagy személyesen vagy postai úton AZ EMAILT NEM FOGADJÁK EL!!!!!!

eredmény:
nagy valószínűséggel megszűnik ez a gyakorlat az adott kórházban / osztályon

ha nem tesznek semmit, ugyanígy fog ez folytatódni és a lánykája megint megszívja, illetve Önök is hozzájárulnak a korrupcióhoz.

ui: baromi jó lenne már ha a betegek ismernék a betegjogaikat, ehhez meg tán el kellene olvasni az 1997. évi eü.-i törvényt. látom net az van, úgyhogy annak hiánya már nem lehet akadály. gondolom lánykájánál is volt mobilteló, feltételezve hogy fiatal, így okostelója. kb. két perc rákeresni a netjogtárban a paragrafusokra...

ui.2: amúgy meg gratulálok a poszthoz. egy ennyire értelmes, összeszedett, kerek történetet elég régóta nem lehetett olvasni itt a praxison. :-)

ui.3: ezt a széles réteges támogatást meg inkább hagyjuk: ha kiszórnák maguk közül a selejtet, és nem mosnák egymás kezét meg hátát, nagyobb megbecsülésük lenne: egy seggel két lovat nem lehet megülni.

asztalosani 2015.10.22. 08:17:42

Ui.3 = Nemoda Buda-nak szól

Ui.4.= ha nem hagyta volna a jó nép az Egészségbiztosítási Felügyelet ( EBF) 2010-es egy tollvonásos megszüntetését, akkor ilyenek nem fordulnának elő!!!!

de a magyar egy tipikus birka nép, aki csak hagyja: azt csináljanak vele amit akarnak.

ja elfelejtettem írni:lehet köszönőleveleket írni a fidesznek
(ugyanis ahogy hatalomra kerültek ez az első dolguk között szerepelt!)

zünüke 2015.10.22. 10:21:36

Az én ismerősi körömben nem is egyszer fordult már elő persze több év alatt,hogy a zárójelentésért inkább visszamentek egy másik időpontban,mert képtelenség kivárni.Egyébként ez minden kórházban így működik kevés kivétellel,hogy fél napokat kell várni a zárójelentésre az összecsomagolt székre ültetett betegnek.

Ez a Nevem 2015.10.22. 14:30:16

Kedves Mindenki.
Kezdem azzal, hogy a záró megírása nem orvosi feladat.Ez adminisztrációs munka. Az orvos csak kényszerből írja meg, mert ha nem tenné még többet kellene várnia a betegnek.A fizetését nem azért kapja, hogy az adminisztrátorok munkáját is elvégezze.Még jó, hogy a takarítók munkáját is nem az orvosoknak kell elvégezni.

colonel Tigh 2015.10.22. 14:33:50

@asztalosani: Nem veszed számításba az emberi gonoszságot. Szerinted egy ilyen panaszt tevő (vagy a hozzátartozója) milyen elbánásra számíthat később?

colonel Tigh 2015.10.22. 14:39:35

@zünüke: Én nyáron kerültem be Szegeden az SBO-ra, bár a sürgősségi helyett nyugodtan lehetne lassúságúnak hívni. Ezzel nem a személyzetet akarom bántani! A rendszer lehet a hibás, mert mindenkit oda irányítanak, vagy nem tudom. De nem is ezt akartam. Én megúsztam, csak egy órát kellett várnom, (egy hónapja anyámat trombózisgyanúval vitte el a mentő a háziorvostól fél négykor, este zíz(!)-kor vettek tőle vért), a beavatkozás nem volt fél óra, és négy órát (nem túlzok) vártam, hogy elengedjenek egy öt soros záróval.

vackor1 2015.10.22. 15:22:16

Én csak a címe miatt olvastam el és bár nem pontosan erről szól az egész, de címhez ( ti. "nem vagytok istenek ) annyit fűznék hozzá, hogy pár hónapja járok orvosokhoz egy sima könyök/ín/sarkantyú esetleg más problémával , amit azért nem tudok pontosan megmondani, mert 4 !!! orvos 4 !! különböző okot és kezelést mondott/javasolt , kétszer két röntgen után négy különféle orvosságon ( ez nem volt jó, akkor majd ez, nocsak, ez sem használt, akkor ez már tutira fog a körzetim szerint ), két különböző injekción ( már szakorvosnál , miután hanyagoltam a körzetit ) , egy 5 darabos infúzió-terápián és egy lökéshullám-terápián vagyok túl eddig ( a négy dokiból 3-nál magánklinikán jártam és természetesen mindenért fizettem ) és a kezem pontosan ugyanolyan - rossz :(( - állapotban van , mint volt nyár elején...
Orvosok ( tisztelet a nagyon kevés számú elhivatott, tisztességes és érző doktornak, mert kétség kívül vannak olyanok is ) ..pffffff

Braincelle 2015.10.22. 15:33:50

mi bizonyítja, hogy azért nem kapott időben zárójelentést, mert nem fizetett, és nem azért, mert nem volt idő megírni vagy pont az ő orvosa műtőben volt? a folyosói betegek pletykája?

Igazság, hol vagy? 2015.10.22. 15:44:28

@Ez a Nevem: Kicsit kiegészíteném.Az epikrízist a kezelő orvos írja meg.A zárójelentés "formába hozása",nyomtatása adminisztrátor feladata.Miért is kell váni a záróra? 1:Az orvos átolvassa a kinyomtatott zárót,ha hibát talál akkor kijavítja,lehet újra nyomtatni. 2: A kész zárójelentést alá kell íratni az osztály vezető főorvossal és a kezelő orvossal is.Az aláírás nem mindig történik meg azonnal,ennek több oka lehet.Pl:Az orvos műtőben van vagy másik épületben szakrendelést végez.Még egy,jobb helyeken az orvos diktálja le a zárójelentést az adminisztrátornak vagy legalább is előkészíti azt.Még akkor is ott az a "fránya"alá irattatás.

Igazság, hol vagy? 2015.10.22. 15:47:32

@Braincelle: Ott ahol dolgoztam van adminisztráció.

Braincelle 2015.10.22. 15:50:45

@Igazság, hol vagy?:
Még jobb helyeken a zárójelentés megszerkesztése és megírása az orvos feladata. Esettől függoően tíz perc és egy óra közötti idő. Egyebekben egyetértek.

jog-ász 2015.10.22. 15:54:52

csak azt mondja már meg valaki, hogy ha szabályos Tbvel megkötött szerződésen alapuló magánrendelésre megyek pl kisebb műtétre(mert azt még meg tudom fizetni) ott miért van minden meg azonnal?
mert ennyi erővel megéri egy jó biztosítás, vagy amit zsebbe adnék azt félretenni és magánrendelésen, magánklinikán megoldani..gondolom ilyen helyeken nem engedi meg magának senki, hogy panasz esetére megváljanak tőle..

Igazság, hol vagy? 2015.10.22. 15:56:14

@Braincelle: Erre nem gondol senki.Majd jönnek a lehurrogó hozzászólások,hogy megpróbáljuk "mosdatni" az eü.-t.

Igazság, hol vagy? 2015.10.22. 16:01:50

@jog-ász: Azért mert ott egy helyen dolgozik az orvos.Kórházi viszonylatban ez kicsit más képp fest:Dolgozik osztályon,szakrendelőben, gondozáson napi szinten.Nem egy adott időben mint egy magánrendelőben.

marczy 2015.10.22. 16:03:42

@colonel Tigh: Ha nem teszi meg senki, akkor nem is fog változni senki és semmi. Csak ne kerüljek magyar orvos kése alá, ha tehetném, a szüleimet is vinném ki az országból.
Zsebbe nem fizetünk semmit, vesztegetésben és adócsalásban nem akarok bűnrészessé válni.

EZAZ 2015.10.22. 16:35:33

@Ez a Nevem: "a záró megírása nem orvosi feladat" - nem vagyok eü. dolgozó és el tudom képzelni, hogy egy eseménytelen rutinműtétnél így van a gyakorlatban. De biztosan tudom, hogy nekem több zárójelentésemet az orvosom írta meg. Elég baj lenne, ha ezt a takarítói munkával hasonlítanánk össze - bár sajnos úgy is jártam már, hogy azon gondolkoztam, vajon kiről írták ezt. Mostmár legalább tudom, hogy a takarítónőre bízták.

EZAZ 2015.10.22. 16:38:51

@Braincelle: Persze, bizonyíték nincs. Olyan jó ez alapján hülyének nézni az embert.

csakmotyogok 2015.10.22. 17:25:01

@Braincelle: A poszter rosszindulata és csőlátása a bizonyíték. Mi az hogy nem zárót ír a doki? Az a szemét a műtőben van ahelyett hogy a gyógyult beteg záróját írná! Hát Istennek hiszi magát az a tetű? Ironizáltam. + 8 kart kellene minden dokira műteni. Zárót ír, ambulál...műt stb. A legtöbb magyar beteg a más halála árán is a saját jólétét komfortját nézi.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.10.22. 17:29:36

azért definiálni kell mi is a záró megírása. a szövegét az orvos adja, de normális esetben azt lediktálja egy adminisztrátornak. miáltal lediktálni egy 3 oldalas szöveget15 perc, míg megírni egy óra, ezért aztán az orvosnak jobb dolga is van mint effektív írni a zárót. ezáltal a dolognak több buktatója is van, pláne műtétes szakmákban:
meg kell legyen a műtéti leírás (ezt ugye lediktálja az operatőr, megírja az adminisztrátor)
meg kell legyenek jó esetben a leletek (röntgen, labor, CT, MR, szövettan) ezeknél is minimum két komponensű a dolog
ha ez mind megvan akkor ideje kell legyen az osztályos orvosnak azt lediktálni, az adminisztrátornak azt leírni. az osztályos orvosnak azt átolvasni, és valami felettesével aláíratni.
ha az egész bentfekvés 3 nap akkor ez mind nem jön össze. ha 1 hónap akkor már jobbak az esélyek.
nálunk pl a beteg nem kap hivatalosan semmilyen zárót, azt a háziorvos kapja.
az osztályos orvos ír egy rövid zárót (diagnózis, beavatkozás, kezelési útmutató, új gyógyszerek), azzal a beteg elmegy a háziorvosához, hogy az ajánlásokat gyakorlatba ültesse. régebben ezt kézzel írták, de mivel a háziorvosok nem tudták elolvasni ezért most már géppel kell írni. a végleges záró majd egyszer csak jön, ha lesz ideje az osztályos orvosnak azt lediktálni, az adminisztrátornak azt megírni. lustább rezisztenseknél ez eltarthat 2-3 hónapig. ha a háziorvos nagyon kíváncsi akkor telefonál.
az ágy meg ugye nem a beteg tulajdona. az ágyszám leépítés óta meg pláne. a helyére nem egy beteg pályázik. a helyét ki kell takarítani, új ágynemű meg miegymás, az is idő, az új beteg meg ott toporog, hogy bár otthon soha nem szokott reggel 9-kor lefeküdni, de a kórházban mindenképpen szeretne, mert hirtelen úgy elfáradt.

kheiron 2015.10.22. 17:54:26

@colonel Tigh:

A SÜRGŐSSÉGI NEM GYORSASÁGI!

Soha nem is volt az, nem is azért van.

kheiron 2015.10.22. 17:56:26

@jog-ász:

"szabályos Tbvel megkötött szerződésen alapuló magánrendelésre megyek"

Ilyen fogalom Magyarországon a hatályos szabályok szerint NEM LÉTEZIK.

RedRum 2015.10.22. 18:48:31

@kheiron: csak nem megfelelő színű a pàrtttagságid.....van ilyen kórház is

RedRum 2015.10.22. 19:10:04

Európai órabérért dolgozva otthon se gyártana senki zárót, hanem érdemi munkát végezne. Recept / beutaló stb. odaad, zárót viszi a posta.
Ez a "nagy" záróátadó a "főorvosi" vizit és hasonlók témaköréhez tartozik. Kiskakasi erődemonstráció és következményes pénzbehajtás. Persze tisztelet a mindig meglévő kivételeknek. Ne tessék borítékot adni és kész. Az ellátás lényegi elemeit NEM befolyásolja. NEM éri meg. Persze ha a műtét időpontja ezzel 1 évet előreugrik.......akkor lehet kacagni a loosereken, hiàba, tudnni kell kit kell megkenni, lehet vállat veregetni.....kit is? a rendszer legnagyobb tolvaját...akinél a zsufi várólista ellenére mindig akad egy üres hely...persze csak véletlenül...sürgős eseteknek...
A poszt címe és indítása fontos. Nem vagyunk Istenek és ALÁZAT!

Gyorgy Nagy 2015.10.22. 19:30:15

Nevesiteni kell a korház bevét.MINDIG posztban.Tragédia hogy mivan ma a magyar egészségugyben.Persze a felcsuti fiunak és slepjének màs ellátàs jàr mint a keményen ÉHBÉRÉT dolgozó tőbségnek.Màs:kb 8 honapja a Bajcsy "ÚJ " épuletének liftje NEM MÜKÖDIK pénz hiány miatt.Az uj igazgatóbak ( fidesz támogatottsággal ) arra volt 2 millio forint hogy a régi márvány BONC ASZTALÓKAT ( 3db-ot) az udvarra " EMLÉKÜL " az udvaron felállitotta a dolgozok és a betegeg legnagyobb felháborodására.Hât ez is a magyar modi.Az ilyen vezetô alkalmatlan vezetônek!

kheiron 2015.10.22. 19:52:00

@RedRum:

Az OEP szabályai kategorikusan kizárják, hogy az általuk finanszírozott ellátásért plusz pénzt kérjenek.

Azaz: lehet gerincműtétet csinálni OEP pénzen, de ha a gyógytornára nincs szerződés, az lehet fizetős. Ugyanakkor a gerincműtétért nem lehet pénzt kérni a betegtől.

Dikusz 2015.10.22. 22:38:37

Posztoló - a hozzászólásod első részéhez: ha az orvosoktól, ápolóktól vársz el alázatot, akkor a mi oldalunktól is ugyanezt el lehetne várni, nem? Nem csak az egészségügyisek között van alkoholista, a betegek között még több, éppen ezért kerülnek kórházba, vagy orvoshoz. Ők is sokszor követnek el "hibákat" az orvosok és ápolók, mentősök sérelmére. Az viszont határozottan nem igaz, hogy az eü-s kommentelők kivétel nélkül védik a saját kollégáikat. Ha olvastad a régebbi posztokat, sok példát találhatsz az ellenkezőjére is. Ugyanúgy általánosíthatnál a betegként hozzászólókra is, sokszor egymással is marakodnak, hergelik a másikat. Ha normális hangnemben kérdezek orvos hozzászólótól, a kellő tiszteletet megadva, akkor megkapom a választ, és a kellő tiszteletet én is. A szülészetet felemlegetni megint csak általánosítás. A radiológus, a patológus és még lehetne sorolni, szerinted mennyit kapnak?

Természetes, hogy apaként aggódtok a lányotokért, de nem volt megoldható, hogy valaki mellette legyen a családból? Azt hogy órákat kellett várni a zárójelentésre az igaz, de mindenhol ez van. Ha a többi beteg sem adott volna hálapénzt, lehet ugyanennyit kell várni mert nem csak egy ember távozik a kórházból egy délelőtt. Az, hogy reggel 9-kor már el kell hagyni az ágyat nem csak veletek történik meg. Biztos a lányod előtt ott fekvő betegnek is ugyanígy kellett tenni. Ha du. 2-kor hagyja el az ágyát, de a következő betegként már reggel 9-kor ott vagytok (mert ott kell lennie addigra), akkor meg az a baj, hogy délutánig kinn ültök a széken.

Az utolsó bekezdésed nagyon emberi, valóban így kellene tennünk. De a legelső bekezdésedben magad is általánosítasz.

Braincelle 2015.10.23. 11:15:09

@EZAZ: nem nézek senkit hülyének. Lehet én vagyok a hülye, de nem értem. Ha fel is tesszük, hogy pénzsóvár az illető, akkor végképp bem érdeke váratni a beteget a záróra.

Olyat én még nem hallottam, hogy direkt azért nem adnak időben zárójelenést mett nem fizetett a beteg. Ezért inkább direkt túlórázik az orvos vagy mi?

Másrészt ha sok ember vár a záróra, logikus hogy a fiatal jó állapotút hagyd a végére ne a botos nénikét. És azt sem tudjuk nem-e valamelyik lelet csúszott vagy pont az ő orvosának húzódott el a műtét.

Szerintem azért felháborító a poszt mert egyrészt általánosìt másrészt viszont egy konkrét orvost vádol. Itt ugyan nem nevesíti. Attól még eldöntötte, hogy az XY doktor egy pénzsóvár számító ember. Ezért kérdeztem, mire alapozza ezt? Arra hogy a 19 éves lányának ezt mondta a másik, általa nem ismert várakozó beteg. Aki lehet hogy mondjuk paranoid skizofrén vagy csak simán nagyot akart mondani és okosnak akart tűnni.

Nem komolytalan ez? Máskor is ilyen módon alkottok véleményt? Mondjuk látszik is az országon.

EZAZ 2015.10.23. 14:36:53

@Braincelle: A valóságot látni és kimondani még nem feltétlenül paranoid skizofréniára utaló dolog. És egy frissen műtött beteget talán mégsem túl emberi szopatni este fél 6-ig egy kórházi folyosón, mert hiába 19 éves, azért adjuk meg a lehetőségét, hogy annyira nagyon jól talán még nincsen.
Azon mondjuk én is elcsodálkoztam, hogy mindenki otthon ül és várja a "gyereket" haza a kórházból, én még így nem jártam hála Istennek, ezért lecseszném az apukát.
Nem vagyok az a fajta, aki utálja az összes orvost azért, mert már találkozott bunkóval. De ők is emberek, így vannak közöttük bunkók, ezt lássuk be. Hogy az ok mi volt ebben az esetben, azt én nem tudhatom - de jártam már úgy én is, hogy 9-kor kiültettek a folyosóra, hogy hozzák a zárójelentést, ki van nyomtatva, már csak alá kell írnia az orvosnak. Az orvos f@szán elsétálgatott még délután 2-ig (nem műtött, nem volt nála beteg, csak volt alkalmam elég sokszor látni, hogy kényelmesen elvan).

Braincelle 2015.10.23. 14:46:23

@EZAZ: nem azt mondtam, hogy aki a valóságot látja az skizofrén. Hanem hogy veszélyes ügy ítélni hogy azt sem tudod ki az, akinek a vélenényét tényként tálalva közlöd.

2015.10.24. 06:45:52

@asztalosani: Azért nem tudta kiadni az adminisztrátor a zárót, mert az orvos szart aláírni.

2015.10.24. 06:50:55

A legtöbb helyen az orvos írja a zárójelentéseket, mert a 8 osztályos, nyugdíj előtt álló adminisztrátorok többsége, le sem tudná írni a latin szavakat!

2015.10.24. 06:53:11

A címre visszatérve pedig hogy mennyire Istenek vagy sem az orvosok? Szerintem ezt akkor kell feltennie magában mindenkinek, amikor erős fájdalmakkal egy orvos keze közé kerül.

csakegybeteg 2015.11.01. 12:46:35

Nem istenek, ők is emberek munkahelyi és magánéleti problémákkal.
Utolsó kórházi kezelésemnél a szakorvos jelölt írta a zárót :) szerencsés voltam, mert 20 perc elég volt az aláírások megszerzésére.

she_wolf 2015.11.01. 14:54:52

@Diorella Queen:
Egy olyan zárójelentésem van, amit orvos diktált adminisztrátornak. Türelmesen, szájbarágósan. Magyar nyelvtani és orvosi szakszavak/kifejezések hibáival van tele. Az összes többi zárómat a kezelőorvosom írta meg mindig (emlékeim szerint). Így a legtisztább.

asztalosani 2015.11.01. 16:29:57

@Diorella Queen:

nekem is van egy olyan papírom, amelyet elméletileg egy igazán magas rangú orvos nyomott a kezembe. azt mondta, mikor átadta, hogy speciális személyekkel kell az ilyeneket diktáltatni (mert nem írhatja bárki) és ők írják, ezért van a több tízezres forint + áfás óradíj...

hazavittem a papírt, tüzetesebben megnéztem egy A/4-es oldalon 14 hiba volt! (magyar szavakban és latin szavakban is egyaránt) de ezek nem olyan elütések voltak, hogy h helyett g-t írt (ami a bill.-en pont mellette volt), hanem teljesen infantilis tévesztések. még a latin hagyján, de hogy a magyart is??? pedig már nem írógéppel írják (ott a helyesírás ellenőrző), úgyhogy ez már nagyfokú igénytelenségre (leszarom stílusra) utal.

amúgy ez az egyetlen egy orvosi papírom van (a sok-sok eü.-i dokumentációim között ami sok-sok évig gyűlt) amin egyáltalán van hiba... a régebbi kézzel és írógéppel íródott papírokon is van hiba, de ott látszik, hogy helyesírás ellenőrző program nélkül is próbálták javítani, és ott nincsenek infantilis tévesztések, max tényleg egy egy elütés...

és voltam már olyan helyzetben is nem is olyan rég, amikor az orvos diktált az "asszisztens" meg írt, és az összes latin szóra visszakérdezett hogy hogyan kell írni (orvos már húzta a száját)... én a 3. után nagyon meguntam és orvost beelőzvén elkezdtem lebetűzni neki (az orvos csak röhögött), majd hozzáfűztem, hogy szerintem elég ciki, hogy ezt a szót én is le tudom betűzni helyesen, holott ez az ő dolga lenne. a poén az az volt, hogy nem egy hétköznapi latin szó volt, hanem egy igazán bonyolult :D XD

de nem is értem! hogy a francba lehet valakit felvenni ilyen pozícióra alapfokú latin (és orvosi) alapismeretek nélkül? bakker! legalább osztályszinten legyen már tisztában az ott használatos szakkifejezésekkel! (pl.: FOG ezt kb 2 hét alatt ledarálják a szakközépiskolában 10 anatómiai órán... vagyis 10 óra alatt megtanulható)
(nem hiszem hogy olyan nagyon baromi szigorú követelmény lenne, ha ki lenne nyomtatva egy a4-es oldalon 6 hasábolással az osztályon gyakran használatos latin kifejezések és csak akkor vennék fel őket, ha 200 ból 195-öt helyesen tud leírni az illető!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása