Haláltábor a 21. században

2015.04.04. 11:26

candles.jpgEgyik néni azt mondta, ha lenne annyi ereje, kiugrana az ablakon, mert ezt nem lehet elviselni.

Édesanyám betegsége január elején kezdődött. Nem volt étvágya, néha hányt, de fájdalma nem volt. Háziorvosunk vett tőle vért, mely vashiányt, és vérszegénységet mutatott. Be akarta küldeni kivizsgálásra, de anyukám nem akart kórházba menni. Elvittük egy magánklinikára, ultrahangra, de nem találtak semmi bajt. Kérdeztem a doktornőtől bevigyük-e a kórházba, de azt mondta „csak oda ne”! Ajánlott egy belgyógyászt, hozzá vittük el. Az úton rosszul lett az autóban. Megvizsgálta a doktor úr, de azt mondta, vigyük be a kórházba, mert ínfúzióra van szüksége, fel kell erősíteni. Bementünk a sürgősségire, ott már újra hányt, és hasmenése is volt. Végre ránk került a sor, az orvos megvizsgálta, és az infektológiára küldte, hiába mondtam, hogy azért hoztuk be, mert nem tud enni. Végre felkerült az osztályra, és ínfúziót is kötöttek be. A nővér mondta, hogy orvost ne várjunk, mert öt osztályon van egy ügyeletes. Másnap mentünk, a doktornő fel volt háborodva, hogy anyunak nem ott lenne a helye, mert  neki nem ilyen jellegű baja van. Ezt mi is tudtuk, de hiába mondtuk, a sürgősségin. A doktornő mondta ha meglesznek az eredmények, és lesz hely a belgyógyászaton, át fogják vinni. Minden negatív lett, és négy nap múlva, átkerült az 1-es belre.

 

Délután mikor mentünk, akkor vizsgálta egy fiatal orvos. Elmondta, hogy az eddigi vizsgálatok, semmi ijesztő dologra nem utalnak. A tüdején hall valamit, majd egy mellkas röntgent is csinálnak. Kérdeztem tőle, hogy akkor nincs életveszélyben az anyukám? Ő azt felelte, hogyan lenne. Ez már péntek volt, semmit nem csináltak vele. Szombaton mentünk, teljesen zavart volt. Az ügyeletes orvos azt mondta, hogy az időseket megviseli a helyváltozás. Vasárnap mentünk, már másik szobában volt, mert verekedett a nővérrel. Szobatársa szerint, annyit mondott a nővérnek, hogy ne szorítsa meg a kezét, mert fáj.  Alig vártuk a hétfőt, hogy talán valamit megtudunk. Mikor oda értem, akkor jött az orvos, aki pénteken vizsgálta, de csak annyit mondott sajnálom nem én lettem a kezelő orvosa. Megkerestük az orvost. Levágta elém anyu 2007-es zárójelentését, hogy mi nem mondtuk meg, hogy anyukámnak volt egy  agyi infarktusa és ő azóta folyamatosan leépült. Mondtam neki, hogy semmi más baja nem volt, mint hogy enni nem tudott. Másnap elmondta, hogy csináltak egy mellkas ct.-t, és volt egy tüdő embóliája, de azt nem tudja, hogy mikor kapta. Kérdeztem tőle, meg tudják-e gyógyítani? Azt felelte, igen a mai orvos tudománynak köszönhetően megtudják, csak képzeljek el lyukas vödröt, amibe felülről öntik a vizet, lyukon meg ki folyik. Anyu is így van, valahol van egy daganata, amit meg kell keresni.

 candles.jpg

Csinálnak gyomor, bél, urológiai és nőgyógyászati vizsgálatot. Ideggyógyász meg vizsgálta, és kérte koponya ct elvégzését, de ezt a kezelő orvosa nem tartotta fontosnak, mert csak a daganatot kereste. 11 nap után elvégezték a gyomortükrözést, 18 nap után a béltükrözést. Ekkor a kezelőorvos azt mondta, hogy negatív lett az eredmény, még lesz egy nőgyógyászati vizsgálat, és beszélhetünk hazabocsátásról, és a vérhígítást is meg kell beszélni, mert az nem lesz egyszerű, és elfutott. Volt hogy órákat vártam rá, nem jött ki a szobájából. 24 nap után a nőgyógyászati vizsgálatot is megcsinálták, az is negatív lett, daganat sehol. Közben felfekvései lettek a lábszárán, sarkain. Én minden nap mentem, és kenegettem, etettem, itattam.  Vettem neki sarok gyűrűket, decubitusz párnát, de még arra sem voltak képesek, hogy arra tegyék a lábait. Egyik nap jól volt, másik nap, beszélni sem tudtunk vele. Itthonról vittem minden nap a teát, és az enni valót. Minden nap megvártam a vacsorát, és megetettem, beadtam a gyógyszereit. Volt, hogy úgy tele volt nyugtatózva, hogy fel sem tudtam kelteni, csak perceket volt ébren. Megkértük a nővért, ha éjjel nem alszik, altatót adjanak neki, ne nyugtatót, de ő azt felelte majd az éjszakások eldöntik, mire van szüksége. Egy hónapig volt bent, de én ez alatt mit éltem át, nem kívánom senkinek. Ami ezen az osztályon folyik, az nem emberhez méltó.

 

Hallottam ott a betegektől, hogy „haláltábornak” hívják. Egyik néni azt mondta, ha lenne annyi ereje, kiugrana az ablakon, mert ezt nem lehet elviselni. Mielőtt este eljöttem tele öntöttem a poharát teával, az másnap ugyan úgy volt. Amíg olyan szobatársai voltak segítettek neki, de ezt az utolsó esélyt is elvették, mert mindenki fekvő beteg volt. Mentünk a tesóimmal vasárnap, nem voltak meg a sarokgyűrűk, sem a párna. A nővér azt mondta, azt hitték a kórházé, és elküldték a mosodába. Akkor mondta a nővér, hogy már anyunak péntekre ki volt állítva a zárójelentése, de nekünk senki nem szólt. Hétfőn mentem, de a kezelőorvosa nem volt, állítólag beteg lett, vagy csak velem nem akart találkozni?!

 

A doktornőnek mondtam, hogy szeretném hazahozni anyukámat. Mondta, hogy nem fogom tudni itthon ápolni, de mondtam neki, hogy megoldom. Megegyeztünk, hogy szerdán haza hozatja. Kérdeztem tőle milyenek a felfekvései, azt mondta, hogy csak felületi sebei vannak, mert már azt is bekötötték, hogy ne lássuk. Anyukám nagyon fáradt volt, csak aludt. Kedden elmentem a ruháiért, még beszélgetett, de azt mondta nagyon fáradt. Szerdán vártuk a betegszállítót, négy órakor hozták meg, de hogy milyen állapotban, azt leírni nem lehet. Láttam a betegszállítók is szégyellték, de talán örültek, hogy addig életben maradt, míg hazaértek. Letisztítottam az arcát próbáltam itatni, de nem tudott. Nedvesítettem a száját, de nem reagált semmire. Este már be is lázasodott szóltam a testvéreimnek, kihívtuk az ügyeletet. Megvizsgálta az orvos, és azt mondta beküldi a kórházba, de mondtam neki, hogy pár órája hozták meg a bel-ről. Csak annyit mondott, sajnos tudom, mi van ott. Kérdeztem tőle, hogy Celldömölkre nem lehetne-e? Erre elmondta, hogy akárhova küldi, meg fog halni, mert teljesen ki van száradva, vérszegény, nincs oxigénje, tüdő gyulladása van, és a felfekvései miatt is lehet lázas. Ezt a kórházban senki nem vette észre. Olyan felületi sebei voltak, hogy az ökleim belefértek volna, de azok sem bekenve sem kezelve nem voltak. Másnap fél 11-kor elhunyt. Panaszommal megkerestem a betegjogi képviselőt, elmondtam a történetünk, de nem kaptam választ. Azt mondta neki anyu kezelőorvosa, hogy azért beszélt velem úgy, mert én minden nap zaklattam. Egy orvosnak hogy lehet így beszélni,  mert, ahogy ő beszélt velem, és a betegekkel, azt hallani kellett volna! Nagyon sok mindenre szerettem volna választ kapni, leginkább arra, hogy mi baja volt anyukámnak, mert annyit tudunk, hogy daganata nem volt. A zárójelentésén olyan betegségek vannak, amik eddig is megvoltak, és jól volt. Vérszegény volt, de vért nem kapott, igaz a zárójelentésén rajt volt, de biztos valamelyik magán betegnek adták.

 

Az utolsó héten már az infúziot is elvették tőle, nem etették nem itatatták. Nem csináltak koponya ct-t. Építhetnek akármilyen új tömböt, ha így állnak a betegek mellé. Egyik nővér megígérte, hogy a párnákat beleteszik egy zsákba, valaki menjen be érte, de nem emlékeznek rá, hogy valakinek elveszett volna. Ha tudnám, hogy betegnek adták, nem is érdekelne, de gondolom már valaki haza vitte. Egy olyan ápolónővel találkoztam, aki kedves volt a betegekhez (Kati) neki köszönöm, de én a helyében elmennék onnan. Voltak ott olyan betegek, akik sokat voltak más osztályon, és mondták ott nem így bántak velük.  Soha nem fogom megbocsátani magamnak, hogy elvittem, és nem tudok belenyugodni, hogy a 21. században ilyen megtörténhet. Már bánom, hogy nem jelentettem fel a kezelő orvosát. Talán könnyebben beletörődnék, és másokat megmenthetnék ettől az orvostól. Vigyázzatok magatokra!

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

she_wolf 2015.04.04. 12:09:42

Részvétem a poszternek az édesanyja halála okán.
Senkit nem szeretnék magamra haragítani, de felmerült bennem néhány kérdés, amire reményeim szerint az itt néha érdemben kommentelő orvosok válaszolni tudnak majd.

A kezdeti vérszegénység és vashiány okának megállapítása miatt kellett volna kivizsgálásra kórházba feküdnie a betegnek? Ha igen, és ez a beteg berzenkedése miatt elmaradt, én azt nagy hibának tartom. Milyen UH készült, mire irányult konkrétan a vizsgálat?
Hasmenés-hányás, infúzió...kiszáradás? Infektológia? Korábbi stroke? Kapkodom a fejem, mert valahol biztosan van egy szál, amin el lehetne indulni kibogozni ezt a történetet:(

"A zárójelentésén olyan betegségek vannak, amik eddig is megvoltak, és jól volt."

Mik voltak ezek a betegségek? Ez lenne a lényeg az egészben, nem az, hogy egy beteg "halálgyárazik". Halálos betegséggel a szervezetben is jól lehet lenni. Egy ideig:(

"Vérszegény volt, de vért nem kapott, igaz a zárójelentésén rajt volt, de biztos valamelyik magán betegnek adták."
A vérszegénység nem feltétlenül követeli meg a transzfúziós terápiát, az pedig, hogy a trafót "biztos valamelyik magán betegnek adták" alaptalan vád, hiszen ez azért jóval nagyobb kockázattal jár, mint pl. az, hogy valaki másnak adjuk oda a beteg görcsoldóját...

Költői kérdés a kedves poszterhez: ha Kati helyében Ön is elmenekülne onnan, akkor ki marad....?
Nem szeretnék kegyeletsértő lenni, de boncolás történt/történik? Mert a választ az adná meg.

apanna 2015.04.04. 13:54:24

" az infektológiára küldte, hiába mondtam, hogy azért hoztuk be, mert nem tud enni. "-Azért vitte be, mert hasmenése volt, és hányt. Az étvágytalanság ennek következménye..
Azt pedig nem gondolom, hogy bármelyik nővér magáévá tette volna a dekupárnáját.
Részvétem a családnak.

Antalbaba 2015.04.04. 14:00:45

"ha Kati helyében Ön is elmenekülne onnan, akkor ki marad....?"
Van jó pár hely, amin már csak az segít/h/etne, ha szétrobbantanák a gárdát. Van, aki még nem menthetetlen, de ha bekerül egy "halálgyárba", akkor esetleg úgy jár, mint anno sokan - én csak parancsot teljesítettem:-(((
A másik fele, ahol az épületeket kéne ledózerolni - pl. a János kórház ugyanott, de egy átlátható nagy tömbben (ahol már nem esik a fejedre a fél plafon) nem lenne rossz.

asztalosani 2015.04.04. 14:20:17

@mig54:
beindult az okoskodó...

nincs is eü végzettséged, mit akarsz te, miért érdekelnek téged ezek????

asztalosani 2015.04.04. 14:24:31

Kedves Cikkíró!

már számtalanszor leírtam, ne betegjogi képviselőhöz forduljatok, mert az nem csinál semmit, max leráz. nem hiszel nekem, nézd meg a rájuk vonatkozó törvényt, szabályzatot és majd leesik.

inkább kérdezz rá, hogy melyik HATÓSÁG adta ki a működési engedélyüket és ott tegyél írásban panaszt MINÉL előbb, és arra már kapsz egy hivatalos HATÓSÁGI választ (nem pedig lekoptatós bjk. választ, amúgy mit vártál tőle? vagy mire gondolsz mire mész vele?) akár ki is nyomtathatod ezt a cikket, írd rá a nevedet, elérhetőségedet és írd alá, majd postán add fel tértivevényes módon (NE EMAILBE KÜLD EL!)

she_wolf 2015.04.04. 14:35:19

@asztalosani:
Magyar nyelvtan, stilisztika rulez!

2015.04.04. 21:41:27

Bekerült egy fertőzéssel ami hasmenéses hányás volt és valszeg kiszáradás is . A felfekvés miatt pedig tüdőembóliát kapott egy hónap után . A hozzátartozó ugyan etette és itatta, de nem áll az ágy mellett és nem forgatja óránként .

2015.04.04. 21:43:03

Ahhoz hogy ne legyen felfekvése a vénák állapotától függően óránként, kétóránként kellene forgatni a beteget. A rosszabb vénásokat akár félóránként . Egy nővérre 40 beteg jut némelyik ( főleg belgyógyon ) osztályon .

neduddki21 2015.04.05. 09:52:06

@mig54: "A kezdeti vérszegénység és vashiány okának megállapítása miatt kellett volna kivizsgálásra kórházba feküdnie a betegnek? Ha igen, és ez a beteg berzenkedése miatt elmaradt, én azt nagy hibának tartom."

Én pedig, a háziorvossal egyetértve nem. Ha később sem fekszik be a kórházba, talán most is életben lenne. De legalábbis nem méltatlan körülmények között halt volna meg.

"Milyen UH készült, mire irányult konkrétan a vizsgálat?"

Miért érdekes ez? Leírja a posztoló, hogy nem találtak daganatot a vizsgálaton. Ennyi a lényeg. Mit változtatna, a ha bemásolja a leleten lévő adatokat, főleg számodra, aki nem szakember? Miért gondolod, hogy többet tudnál belőle megállapítani, így interneten keresztül, mint a kezelőorvos?

"Hasmenés-hányás, infúzió...kiszáradás? Infektológia? Korábbi stroke? Kapkodom a fejem, mert valahol biztosan van egy szál, amin el lehetne indulni kibogozni ezt a történetet:("

A szálon való elindulás lett volna az orvos feladata. Ezt utólag Te már nem tudod pótolni.

"A zárójelentésén olyan betegségek vannak, amik eddig is megvoltak, és jól volt."
Mik voltak ezek a betegségek? Ez lenne a lényeg az egészben, nem az, hogy egy beteg "halálgyárazik"."

Nem ez a lényeg. A lényeg a lelketlen bánásmód, a kórházba fektetés utáni gyors leépülés és halál, az oda nem figyelés. Hiszen az első fiatal orvos, kezdetben, egyértelműen biztatóan nyilatkozott a meglévő betegségek ellenére.

"Vérszegény volt, de vért nem kapott, igaz a zárójelentésén rajt volt, de biztos valamelyik magán betegnek adták."
A vérszegénység nem feltétlenül követeli meg a transzfúziós terápiát, az pedig, hogy a trafót "biztos valamelyik magán betegnek adták" alaptalan vád, hiszen ez azért jóval nagyobb kockázattal jár, mint pl. az, hogy valaki másnak adjuk oda a beteg görcsoldóját...

Miért vagy olyan biztos, hogy alaptalan a vád? Mi magyarázza akkor, hogy a zárójelentésen rajta van, valójában pedig nem kapott vért? Biztos, hogy meg tudod ítélni és tudod is, milyen terápiát követel meg a vérszegénység? Nyilván szükséges lett volna a transzfúzió, mert beleírták a zárójelentésbe.

Nem akarok tovább kötözködni, csak bicskanyitogató ez a fensőbbséges stílus. "Halálgyárazik" a posztoló, akinek nem törődtek az édesanyjával, ugyanakkor csípőből alaptalannak minősíted, amit leír. Kéred a pontos orvosi diagnózisokat, leleteket, előzményeket (amikkel nem tudnál mit kezdeni, hiszen nem vagy szakember), a lényeget pedig ignorálod.

magam adom 2015.04.05. 10:22:35

@neduddki21: Amikor elolvasunk egy posztot, mindannyian mást tartunk lényegesnek, mindenkinek más-más az olvasata. Ugyanúgy, mint egy regény, vers, vagy film esetében. Ettől lehetne itt érdemi és hasznos "beszélgetéseket", vitákat tartani. A sokféle megközelítés, annak elfogadása, hogy nem egyféleképpen látjuk a dolgokat, és hogy tudunk változtatni a szemléletünkön, ha ahhoz van kellő, és hiteles információ, ezek mind-mind előre vinnék a világot.

csakmotyogok 2015.04.05. 11:00:49

@neduddki21: A véres " részhez. A vér nem úgy megy csak beadom valaki másnak,rengeteg dolognak kel legyezőnek lenni. Vagy kapott és a hozzátartozó nem tud róla, vagy vmi elírás lehet.

she_wolf 2015.04.05. 12:34:30

@neduddki21:
Bocsáss meg nekem, de csak hasonló stílusban (idézve) tudok neked válaszolni:

"Ha később sem fekszik be a kórházba, talán most is életben lenne."
Igen, és ha a kutyan nem szarna, szétdurranna:( Ugyanis nem tudhatod. Sem te, sem én.

Az UH iránya azért lett volna érdekes, mert miért kerestek volna mindenáron daganatot? + az anaemia oka. Az UH.-on látható, ha esetleg azért vérszegény a beteg, mert belül vérzik valahol. Ha nem találnak daganatot, akkor más baja nem is lehet, ami így felderíthető lenne? Számodra csak az a lényeg, hogy "nem találtak daganatot"? Kedves vagy:(

"Mit változtatna, a ha bemásolja a leleten lévő adatokat, főleg számodra, aki nem szakember? Miért gondolod, hogy többet tudnál belőle megállapítani, így interneten keresztül, mint a kezelőorvos?"

Nem is tudtam, hogy a Praxis blog az utóbbi másfél hétben hirtelen "Kérdezzen, az orvos válaszol!" című mérvadó internetes oldallá avanzsált:o Valamiről lemaradtam?
Te mennyire vagy itt szakembernek mondható? Nem "bántásiból, vagy kötekedésiből", csak úgy kérdezem...:)
A poszt itt van. Elolvashatod te is, én is, bárki, akinek számítógépe, netes kapcsolata van. Mondhatni: szabad préda. Te is vadászhatsz rá, és én is.

"A szálon való elindulás lett volna az orvos feladata. Ezt utólag Te már nem tudod pótolni."
Eszemben sincs, nem is tisztem, de ld: fentebb!

"Nem ez a lényeg. A lényeg a lelketlen bánásmód, a kórházba fektetés utáni gyors leépülés és halál, az oda nem figyelés. Hiszen az első fiatal orvos, kezdetben, egyértelműen biztatóan nyilatkozott a meglévő betegségek ellenére."

Ne haragudj, de az orvoslás azért jóval több annál, hogy "lelkizve" útjára engedjék a betegeket:( Gyakran megtörténik, hogy ez egyik orvos az együttesen meglévő betegségek közül ezt priorizálja, a másik orvos pedig azt. Amit az egyik nem vesz észre, a másik észreveszi.

"Biztos, hogy meg tudod ítélni és tudod is, milyen terápiát követel meg a vérszegénység?"

Nem. De bocs, azért azt még egy hülye is tudja, hogy teljesen más transzfúziós terápiát igényel, egy akut, hirtelen nagy vérveszteséggel járó balesetes, mint egy vérképzészavaros, vagy akár egy belső, szivárgó vérzéses beteg.
És te honnan tudod, hogy a beteg nem kapta meg azt a vért? Mert a hozzátartozó nem látta? Orvos elmondja neked, hogy mekkora cseppszámmal mennyi idő alatt folyik be egy adagnyi vér (nem tudom, most a teljes vér hány köbcentis tárolóban van).

"Nem akarok tovább kötözködni, csak bicskanyitogató ez a fensőbbséges stílus. "Halálgyárazik" a posztoló, akinek nem törődtek az édesanyjával, ugyanakkor csípőből alaptalannak minősíted, amit leír. Kéred a pontos orvosi diagnózisokat, leleteket, előzményeket (amikkel nem tudnál mit kezdeni, hiszen nem vagy szakember), a lényeget pedig ignorálod."

Mitől lennék fensőbbséges? Kérdeztem. Nem a poszter "halálgyárazik", hanem a az egyik beteg a kórteremben. Pontosabban:
"Hallottam ott a betegektől, hogy „haláltábornak” hívják. Egyik néni azt mondta, ha lenne annyi ereje, kiugrana az ablakon, mert ezt nem lehet elviselni."

Csak a vádat minősítettem alaptalannak, miszerint noha az elhunyt zárójelentésén szerepel a transzfúzió, a valóságban nem kapott. Mi több: az elhunyt számára megrendelt vérkészítményt biztosan egy "magán beteg" kapta meg.
"Vérszegény volt, de vért nem kapott, igaz a zárójelentésén rajt volt, de biztos valamelyik magán betegnek adták."

Személyes megjegyzésem ehhez az egészhez: ha lelkizek, akkor az a baj, hogy nem "szakmai" a hozzászólásom. Ha szakmai kérdést boncolgatok, akkor pedig az, hogy mi közöm hozzá nem szakemberként, és különben is, ennél sokkal fontosabb a szomorú tény: egy ember halála, és a hátramaradottak fájdalma.

Szerinted mi a lényeg? Tényleg érdekelne.

she_wolf 2015.04.05. 12:37:20

@csakmotyogok:
Fiatal koromban rendszeres véradó voltam (dacára annak, hogy én is vérszegény gyerek voltam). 0+ -os vércsoportú lévén semmi extra, jól felhasználható. Most már nem adok vért, magam is csak E és K antigénekre negatív választott vért kaphatok:(

asztalosani 2015.04.05. 22:02:52

@mig54:
"Fiatal koromban rendszeres véradó voltam (dacára annak, hogy én is vérszegény gyerek voltam)."

ja én meg a húsvéti télapó vagyok...

"A vérszegénységnek több oka van, azonban egyik esetben sem engedélyezett a véradás,"

na akkor megint ennyit rólad a nagyod mondásaidról és a hozzá nem értésedről, meg a nagy "eüs múltadról" :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

tudsz még lejjebb süllyedni???

she_wolf 2015.04.05. 22:35:41

@asztalosani:
Már kértelek, hogy ne gyalázd a Télapót!
Az engem való baszogatás helyett javasolnám tanulmányozásra a gyermekkori vérszegénységgel, annak okaival, kezelhetőségével kapcsolatos, továbbá a véradás feltételeiről (pl. korhatár tól-ig, és egyebek) szóló igencsak terjedelmes és még a magadfajta debilek számára is közérthetően megfogalmazott írásokat.

És mondd: te süllyedhetsz még mélyebbre, mint a már-már szellemi öngyilkosság határát súroló, engem való baszogatás?
Tökmindegy mekkorát égsz, csak beszólhass nekem? Kezeltesd magad, bár lehet, hogy számodra már késő:(

asztalosani 2015.04.05. 22:48:58

@mig54:
úgy hiszem nem kell beszólogatnom neked, te magad is elég vagy ahhoz hogy képes legyél saját magadat leégetni. XD

eddig transzfúzió, ort. műtétek, most meg ez a véradás
bár ha mélyebbre ásnék biztos bővülne még a lista

ne húzd ki jobban a gyufát, mert képes vagyok az összes hozzászólásodat átolvasni és kigyűjteni az összes hülyeségedet!
:D :D :D :D :D

she_wolf 2015.04.05. 23:12:53

@asztalosani:
Ebből már nem jössz ki jól, bogár...
Én örülnék a legjobban ha kigyűjtenéd az összes hozzászólásomat. Ha megkérlek szépen, akkor átküldöd nekem mélben? Mert akkor talán előkerülnének azok is, amik valami rejtélyes okból eltűntek, amikor nemrégiben éppen veled beszélgettem a mi sajátságos stílusunkban. Ugyanis sehol nem találom őket:(

Tényleg nincs már dolgod, mint engem baszogatni? Ennyire jó neked? Ilyen finom? Hezitálok. Még mindig. Hogy megmaradjak-e neked, mint utolsó mentsvár, vagy inkább megvonjam magam tőled? Minek örülnél jobban, bogár? Ugye, szólíthatlak bogárnak?

asztalosani 2015.04.06. 10:13:16

@mig54:
ugye szólíthatlak tetűkének?!

egyébként nem "mél" hanem mail...

"akkor átküldöd nekem"
dehogy fogok én veled levelezgetni!
nem fogom átküldeni, hanem ide fogom kirakni, hogy mindenki láthassa :) :D

"Mert akkor talán előkerülnének azok is, amik valami rejtélyes okból eltűntek,"
nem tudom melyikre gondolsz, írd le újból.
bár ilyen memóriával, amilyen neked van, nem csodálkoznék, ha el sem küldted volna :)

she_wolf 2015.04.06. 11:32:14

@asztalosani:
Kijavítol angolbul, meg netbül...fasza! Magyarul mikor tanulsz már meg? Áldozhatnál arra is némi időt.
Nem becézlek, tetű:)
Ha ide "kirakod", annál jobb, de ha Despotában van egy kis igazságérzet, akkor nem lesz ekkora örömöm. Ja, ha "kirakod", akkor a teljes párbeszédet léccilécci, mert úgy lesz valamelyest értelme. Belmégy ebbe a megoldásba? Hát persze, hogy nem, ehhez némi ész, no meg egy kis kurázsi is kellene, ammeg neked nem vanik .l..
És hát persze, hogy nem fogsz velem levelezni, mert nem mersz, mint ahogy azt már bizonyítottad. Nincs vér a pucádban...:(
Ja, olvasgattad az általam ajánlott témákat, csak hogy megtudd végre, mekkora idióta tudsz lenni?
Húzódj vissza te csótány, boldogíts másokat, engem meg hanyagolj! Meg tudod-e számolni, hogy hányszor kértem ezt eddig tőled?
Jut eszembe: Húsvét héfőn neked nincs családod? Barátaid? pedig hogy dicsekedtél korábban, hogy a hülye Praxisozás helyett inkább velük törődsz...megvetendő, szánalmas, hazudozó senki vagy te:( .l..

2015.04.06. 16:04:41

@mig54: Pedig pont hogy idősebb korban a legegészségesebb a véradás, csak szólok . Ugyan is az elöregedett sejtekkel annyira megtelik a vérkeringés, hogy nincs hova megújuljanak a friss sejtek.

2015.04.06. 16:13:45

@mig54: Én maximálisan tisztában vagyok azzal, hogy te valójában és titokban a szíved legmélyén, egészségügyi dolgozó szeretnél lenni . Azért topogsz itt folyton . Miért nem iratkozol be egy iskolába ? Sosem késő :)

asztalosani 2015.04.06. 17:42:21

@mig54:
"Nekem nem kellene (nem kellett volna) tisztában lennem semmivel, mert nem az én munkámmal kapcsolatos a betegjog. Tudod: munkaköri leírás, kötelességek, jogok. (Hogy ma mi van, azt nem tudom.) Már megint öngól:("

HK drágaszág!

te nem vagy tisztában a betegjogokkal?!?!?
atya világ....
kösz, nincs több kérdésem!
most már 100% hogy te soha az életedben nem dolgoztál az eü-ben és halvány lövésed sincs az eü.-höz! tempuszka nem szólt neked, hogy ezzel mekkora öngólt is rúgtál MÁR MEGINT?

XD XD XD XD XD XD

Mit szólsz ehhez @Diorella Queen: ? XD XD XD Szerinted felvennék az iskolába így? :D

she_wolf 2015.04.06. 21:54:54

@asztalosani:

"kösz, nincs több kérdésem!"

Méégis van Isten:o Ha ezt korábban tudom....

she_wolf 2015.04.06. 22:56:20

@Diorella Queen:
Te engem illetően még minimálisan sem lehetsz tisztában semmivel. Bizony.
Iratkozzak be eü.-be? Te engem hülyének nézel, pedig nem is bántottalak. Hát szabad ezt?
Trafó témában ajánlanám olvasgatni a szakirodalmat, hasznos dolog.
De azt azért elképzeltem, hogy az általad olvasottakra rákattanva elindulnak csőstül a 70+ -osok, leadják az elhasználódott cuccost május elsején egy sátorban, és május másodikán fitten elindulnak kutyaszánon Alaszkába rekordot dönteni. Vagy megmászni a Csomolungmát, esetleg ötpróbázásba kezdenek:D A máj és a lép meg mindeközben munkanélküli segélyért folyamodik:o

Igazság, hol vagy? 2015.04.07. 00:02:38

@Diorella Queen: Sok oldalú takarító hölgy.Ez kb.olyan szintű hozzászólás mint az,hogy egy kórházban a takarítónők dolga csak a felmosás!

csokosszaju 2015.04.07. 02:27:12

biztosan van, akit a pengeváltások szórakoztatanak, én azért olvasok, hogy tanuljak

csokosszaju 2015.04.07. 02:40:19

Ha jól értem, egy hónapig volt kórházban az illető, daganatot kerestek, de nem találtak nála, hazaengedték, időközben kiszáradt (infúziót nem kapott?), vérszegény volt, amit, ha jól tudom leggyorsabban véradással lehet korrigálni, leszedálták, nem mozgott, nem mozgatták, inkubitisze lett, tüdőgyulladása lett, vérmérgezést kapott, ha így nézzük, minden oka megvolt meghalni.
Mennyiben felelős a kórház? Valaki írta feljebb, hogy az ápolóknak nincs ideje etetni, meg gyógyszert beadni, meg forgatni. Egy stramm ember is leépülni így néhány hét alatt. A hozzátartozó a világon mindent megtett, amit lehetett. Részvétem, és tiszteletem.

asztalosani 2015.04.07. 06:51:18

@csokosszaju:
"én azért olvasok, hogy tanuljak"
nemes a szándék, de lehet rossz helyet választottál a tanulásodhoz ;-)

ha már tanulni akarsz:)
"inkubitisze" - inkább decubitus (vagyis felfekvés)
(+ a sok fekvéstől tüdőgyulladást is lehet kapni - ezért régebben gumikesztyűt adtak a betegnek, hogy fújja - ezt manapság szokás elfelejteni) )

"időközben kiszáradt (infúziót nem kapott?)"
feltételezhetőleg nem itatták...

"vérszegény volt, amit, ha jól tudom leggyorsabban véradással lehet korrigálni"
ez így egy picit sántít, attól függ milyen fajta vsz-e volt, többféle kezelés létezhet rá, pl.: vas+b vitamin + folsav is jó, ha olyan fajta

"Mennyiben felelős a kórház?"
napi teendők el nemlátása, a beteg alapvető fiziológiai igényeinek ki nem elégítése (Maslow), előírt vizsgálatok felülbírálása, aztán: " Megkértük a nővért, ha éjjel nem alszik, altatót adjanak neki, ne nyugtatót, de ő azt felelte majd az éjszakások eldöntik, mire van szüksége", "mert teljesen ki van száradva, vérszegény, nincs oxigénje, tüdő gyulladása van, és a felfekvései miatt is lehet lázas. Ezt a kórházban senki nem vette észre. Olyan felületi sebei voltak, hogy az ökleim belefértek volna, de azok sem bekenve sem kezelve nem voltak.", "Az utolsó héten már az infúziot is elvették tőle, nem etették nem itatatták. "

_______________________________________________________

és a non plusz ultra:
"Panaszommal megkerestem a betegjogi képviselőt, elmondtam a történetünk, de nem kaptam választ. Azt mondta neki anyu kezelőorvosa, hogy azért beszélt velem úgy, mert én minden nap zaklattam."

ilyen egyszerűen nincs! épp ezért járatom a számat,hogy tessék elfelejteni a (minőségi jelző) bjk.-ket, mert semmit sem írnak le, semmiért sem vállalják a felelősséget! Az hogy mit mondott neki valójában a kezelőorvos, soha nem fog kiderülni, mert nincs róla papír. a panaszosnak kellene írni az ántsz-nek ezügyben is.
(ha már TÉNYLEG tanulni akarsz :-) jobb ha ezt az utolsót tényleg megtanulod ;) )

asztalosani 2015.04.07. 06:58:46

@mig54:
"Te engem illetően még minimálisan sem lehetsz tisztában semmivel. Bizony."

mint ahogy te sem mással, csak ezt szokásod elfelejteni. bizony.
más szemében a szálka a tiédben a tuskót sem ugye?
__________________________________________________

"Iratkozzak be eü.-be? Te engem hülyének nézel, pedig nem is bántottalak. Hát szabad ezt?"

igen iratkozz be, és akkor talán lenne egyetlen egy értelmes és szakmailag korrekt hozzászólásod is, bár kérdés hogy lenne-e egyáltalán olyan iskola, aki téged felvenne, mert eddigi hsz-id alapján nagyon nem megütöd meg a minimális szintet sem.
te is gyakran bántasz embereket, ha még nem tűnt volna fel.
HK nem is értem honnan veszed a bátorságot, hogy mást számon kérj olyanért amit te sorozatosan csinálsz mással!?
_______________________________________________

"Trafó témában ajánlanám olvasgatni a szakirodalmat, hasznos dolog."

aha, mondja ezt egy googlehuszárka :D neked meg ajánlgatva van az, hogy szakirodalmat olvass (ne google- z), bár aki semmit sem tud a betegjogokról és ilyeneket ír és így nyilvánul meg sorozatban annak kevés az esélye a tanulásra XD

she_wolf 2015.04.07. 10:11:19

@asztalosani:
Pssszt....szétdurranik a veres képed:)
Baszki! Nem mondod, hogy hajnali 7 előtt én vagyok az egyik első gondolatod? Kezdek büszke lenni magamra.

csokosszaju 2015.04.07. 14:13:15

@asztalosani: Bammeg, igazad van, mekkora hülyeséget írtam! :D elnézést, félkómásan kommeneteltem, azt sem vettem észre, hogy levették az infúzióról, így már úgy tűnik: siettették a halálát.
Feltételezem, hogy ez a megállapodás, behozzák, öreg, magatehetetlen, dögöljék meg, mit kínlódjunk vele?

neduddki21 2015.04.07. 15:12:18

@mig54: Utolsó kérdésekre, hogy szerintem mi a lényeg, mert tényleg érdekel: Benne volt az előző válaszomban, onnan idézem:

"Nem ez a lényeg. A lényeg a lelketlen bánásmód, a kórházba fektetés utáni gyors leépülés és halál, az oda nem figyelés. Hiszen az első fiatal orvos, kezdetben, egyértelműen biztatóan nyilatkozott a meglévő betegségek ellenére." És a kórházban kialakult, a beteg halálát okozó tüdőgyulladás. A zárójelentésen feltüntetett, de meg nem kapott transzfúzió.

"És te honnan tudod, hogy a beteg nem kapta meg azt a vért? Mert a hozzátartozó nem látta? Orvos elmondja neked, hogy mekkora cseppszámmal mennyi idő alatt folyik be egy adagnyi vér (nem tudom, most a teljes vér hány köbcentis tárolóban van)."

Onnan, hogy a posztoló leírta. Mint ahogy minden egyebet is onnan lehet tudni. Azt is, hogy meghalt az édesanyja, hogy tüdőgyulladást állapítottak meg, hogy nem volt daganat stb. Vagy minősítsem hazugnak csípőből, ahogy itt szokás, ha valami nem illik bele az előre gyártott koncepcióba? Vagy ami beleillik, az igaz, ami nem, az hazugság?

Csak magamat tudnám ismételni a többi felvetésre is.

asztalosani 2015.04.07. 15:48:48

@csokosszaju:
:D nem rossz szándék vezérelt, mert te írtad: ide azért jársz, hogy olvass és tanulj :D
amúgy semmi gond, az orvosok is szoktak félálomban hülyeségeket beszélni, úgyhogy a nem orvosoktól nem várható el, hogy ne beszéljenek "hülyeségeket" félálomban :D

nem mernék ilyen jellegű következtetést levonni amit te írtál, én inkább afelé kanyarodnék, hogy miért nem látták el az alapvető ápolási feladatokat (etetés, itatás, forgatás, szellőztetés stb., és most nem arra lennék kíváncsi, hogy mert "sok a beteg, kevés az ápnő, meg amúgyis keveset fizetnek" című mesesztori... én mindenkit felelősségre vonnék, akinek egy pici köze is volt a sztorihoz, azt is: ugyanis ha nem jelezte írásban (bizonyítható módon) korábban hogy ilyen-olyan gond(ja) van az osztályon, az a szememben bűnös... :D én itt kezdeném, és így csinálnám. Szerintem egy kettőre rend lenne :)

a bjk. lerázós válaszán még mindig ki vagyok akadva... tekintve, hogy az egyik feladatuk a két fél között békés egyezségre jutás lenne (mediáció), nem pedig üzengetés az orvossal a beteg részére mindenféle fajta papír és felelősség nélkül)

asztalosani 2015.04.07. 15:49:55

Kedves cikkíró, ha esetleg olvasod a kommenteket, megtennéd hogy felvennéd velem a kapcsolatot (bjk.-val kapcsolatosan)?

she_wolf 2015.04.07. 19:15:34

@neduddki21:
"Onnan, hogy a posztoló leírta."

Valóban. Határozottan állítja, hogy rajta van a zárójelentésen. Ugyanakkor feltételezi, hogy "de biztos valamelyik magán betegnek adták."
Szóval ezt nem értem. Egyébként az átadóban szerepelnie kell az akkor szolgálatból lelépő ápolónő írásával. De egyéb módon is utána lehet járni, ancikánk biztos tudja, mi a módja. És mégegyszer: a vér nem játék, nem úgy van az, hogy rendelek Jóskapistának, és odaadom Lackónak, mer' ő "magán beteg".

"Vagy minősítsem hazugnak csípőből, ahogy itt szokás, ha valami nem illik bele az előre gyártott koncepcióba?"
Nem kell, én sem hazugoztam le senkit. De érdekes módon a laikus beteg és hozzátartozó mindig izagat mond, az eü.-s meg folyton hazudik. Nem érzed, hogy ez így nem fair?

A lelketlen bánásmódot pedig csakis magunknak köszönhetjük (nem a posztról, hanem általánossában a magyar eü.-re vonatkoztatva értem). Értsd ahogy akarod, ennél nem tudok egyértelműbb lenni:(

csakmotyogok 2015.04.07. 20:25:11

@mig54: Pont onnan vált hiteltelenné és a poszter írása,hogy leírta biztos egy magánbeteg kapta, a vért ha a többi is ennyire igaz...akkor hazudik,mint a vízfolyás.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása