Minősíthetetlenül beszéltek a kismamákkal

2014.09.17. 08:29

maxresdefault.jpgÜvöltve fejtegette, hogy én kizárólag hálával tartozom neki, amiért ő  hajlandó megvizsgálni.

Kedves Praxis,

 

szeretném a nyilvánosság elé tárni a történetemet és mindenkivel megosztani a felháborodásomat.

 

Az eset 2014. 09. 15-én történt a budapesti Bajcsy-Zsilinszky kórházban. ahol valamiért elfelejtik, hogy a kórház van a betegekért, nem pedig fordítva.


A terhesgondozás, illetve K. szonográfus hozzáállása egyszerűen minősíthetetlen. A 12. heti UH-ra két hét folyamatos telefonálgatás után sikerült csak időpontot szerezni. Furcsa volt, hogy a 10. hét végére adták, vissza is kérdeztem, hogy nem túl korai-e, de azt válaszolták, hogy ők tudják mit csinálnak, menjek csak el. A kapott időpontban meg is jelentem, de a fent nevezett szonográfus hölgy egyszerűen bicskanyitogató stílusban ordítozott velem, hogy miért most jöttem, amikor ez túl korai, és egyszerűen képtelen voltam megértetni vele, hogy tőlük kaptam az időpontot, nem jókedvemből most toltam ide az arcomat.

 maxresdefault.jpg

Nem hallgatott végig, ehelyett a védőnőmet szidta, hogy ő miért mostanra irányított ide (???). Végül még ki is oktatott, és üvöltve fejtegette, hogy én kizárólag hálával tartozom neki, amiért ő mindezek ellenére hajlandó megvizsgálni (vagyis elvégezni a munkáját, amiért fizetik), sőt még ultrahangos fotót is kapok, ahelyett hogy hazaküldött volna. (Inkább küldött volna haza, és adott volna egy másik időpontot - amit persze nem kaptam -, de mindezt normális, emberi stílusban, ahelyett hogy nagy duzzogva megvizsgált és kiabált velem.)
Végül sírva jöttem ki a vizsgálóból, és még legalább egy órán keresztül alig bírtam megnyugodni. Csak remélni tudom, hogy a babámnak nem lesz baja azért, mert így felizgattam magam.


Egyszerűen botrányos az a hangnem, amit egyesek megengednek maguknak. Részemről kikérem magamnak, hogy valami frusztrált nőszemély úgy beszéljen velem, mint a kutyájával valami olyasmi miatt, ami nem az én hibám és nem az én felelősségem!
Mélységesen felháborító és egyben elkeserítő, hogy ilyen előfordulhat.
A jövőben messziről elkerülöm a kórházat, és minden ismerősömet lebeszélem róla, hogy a környékére menjen.

Az egyetlen pozitívum, hogy a betegjogi képviselő, dr. M. nagyon kedves és megértő volt velem, amikor panaszt tettem nála az eset miatt, az ő segítségét és kedvességét ezúton is köszönöm szépen. Bár feltételezem, neki munkaköri kötelessége a panaszos pácienst meghallgatni és egyetérteni vele. 

 

Őszintén nem nagyon hiszem, hogy a bejelentésemnek bármi hatása lesz, így a kórháznak is írtam levelet, amiben arra kértem őket, szíveskedjenek bocsánatot kérni az embertelen bánásmód miatt. Ez persze nem történt meg, így most jön a nyilvánosság. Kapjon csak minél nagyobb visszhangot az ügy, egyszerűen tűrhetetlen, hogy egészségügyi dolgozók ilyen stílusban beszéljenek akár velem, akár bárki mással, ráadásul a saját hibájuk miatt!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.18. 11:06:08

@marczy:

"Betegként engem sem fog érdekelni, hogy alul van fizetve..."

Pedig érdekelhetne.

Ha téged nem érdekel, hogy az orvosod milyen feltételek és körülmények között gyógyít TÉGED, akkor őt miért érdekelje, hogy mi van veled?

A betegségeiről - pár jellemző kivételtől eltekintve - mindenki maga tehet.

Majd akkor se csipogjon a szád, ha X év múlva az lesz az általános, hogy ha te magad tehetsz a betegségedről, amivel orvoshoz mész, és nem fizeted meg a gyógyításod PIACI árát, elhajtanak a vérbe azzal, hogy miért nem előzted meg a bajt.

Tényleg nem értem, hogy ha te magad leszarod, hogy mi van azokkal, akiktől adott esetben az ÉLETED függ, akkor miért is kellene, hogy azok körbenyalogassanak téged? Pláne, ha önhibádból kerültél az adott helyzetedbe?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.18. 11:10:54

@zunuke:

"Jól néznénk ki,ha a bankban,a sarki zöldségesnél,vagy a fodrásznál,minden ok nélkül elkezdenének velünk ordibálni,mert nekik rossz napjuk van."

A bankban, a zöldségesnél, meg a fodrásznál otthagyod a termék/szolgáltatás árát - jó esetben - az áfával együtt.

Az eü meg köztudottan olyan kasszából működik, ahová a bankban, a zöldségesnél, meg a fodrásznál önérzeteskedő szerencsétlen hülyék nagy ívben bacnak az adót meg a járulékot befizetni.

Úgyhogy szerintem legfeljebb az önérzeteskedhet, aki nem mellesleg kipengeti a kasszánál az igénybe vett szolgáltatás PIACI ellenértékét.

Úgy, mint a bankban, a fodrásznál meg a zöldségesnél.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.18. 11:13:32

@zunuke:

"Éppen ezért sem orvosnak,sem ápolónak nem szabad megengedni,hogy ilyen hangnemet üssön meg a beteggel vagy kismamával."

Akik elcsalják az adókat meg a járulékokat, azoknak se joguk, se erkölcsi alapjuk nincs semmiféle, állam által biztosított szolgáltatás minőségét kifogásolni.

Tehát kb 8 millió magyarnak pofa be ebben az ügyben.

she_wolf 2014.09.18. 11:16:03

@neduddki21:
Ne haragudj, ha úgy véled, személyeskedtem. Nem állt szándékomban, elnézésedet kérem.
Tapasztalataim ugyan vannak, jók és rosszak egyaránt, de ha tényleg abból indulunk ki, hogy ezentúl már csak sodronyingben és pajzzsal felvértezve léphetünk ki az ajtón, mert minden eshetőségre fel kell készülni, akkor nagy a baj:(
És hiszed vagy sem, de tényleg itt nevettem, mert vizuális típusként "láttam", ahogy a kismama nyom egy "on"-t a zsebében.
Nem téged röhögtelek ki, hanem a már-már bohózatba illő szituációt. Nem tudom, mi volt ebben a téged minősítő:(
(Úgy látszik, szmájli nélkül ma harapósak az emberek.)

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.18. 11:20:03

@Robiekin:

"Ilyen embereknek nincs helye az egészségügyben, a kedves betegnek pedig a sarkára kell állnia!"

Úgy beszélsz, mintha ebben az adó- és járulkécsaló országban válogatni lehetne azok között, akik szívesen teszik az életüket arra, hogy pont azokon segítsenek - olyan bérért, amivel máshol egy cselédet is megsértenél - akik elcsalják az ő bérüket, a munkafeltételeikre fordítandó milliárdokkal együtt.

Gondolom, a munkahelyeden is minél jobban kibaszik veled a tulaj, és minél kevesebb pénzt lök eléd, lehetőleg bejelentés nélkül, hogy TB-d meg nyugdíjad se legyen, te annál lelkesebben nyalod fényesre a hájas, adócsaló valagát.

she_wolf 2014.09.18. 11:22:43

@polyvinyl:
Megint itt tartunk? A betegnek kuss legyen, mert pl. a szomszédja egy adócsaló gazember?

Ez valahogy nem kóser így:( Az eü.-ben nem illik a beteggel így bánni, pláne ha önhibáján kívül kerül ilyen helyzetbe. És fölényeskedni sem illik vele, mert a kolléga elbacott valamit. Otthon! Ott lehet ordibálni, ajtót csapkodni, mert a kölök megint összespenótozta a konyhát, miazmás. Vagy azt elküldeni a túróba, aki a helyzetért felelős.

she_wolf 2014.09.18. 11:26:08

@polyvinyl:
Szerintem megint a ló másik oldalára esés tipikus esete forog fenn. A posztban szó sem volt semmiféle Tb-ről, vagy adóról, egyáltalán: anyagiakról. Nem értem, hogy jön ez most ide. Egy várandós hölggyel szemben viselkedett úgy egy orvos, ahogy nem illett volna. Ráadásul a várandós hölgy nem tehet a történtekről.
Mit keres ebben a történetben a pénz?

mnika88 2014.09.18. 11:28:05

@mig54:
Megkaptad az e-mailem?:)

she_wolf 2014.09.18. 11:33:03

@mnika88:
Igen. Bocs, kiment a fejemből. Előkeresem a leletemert, és írom neked.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.18. 11:43:04

@mig54:

"Megint itt tartunk? A betegnek kuss legyen, mert pl. a szomszédja egy adócsaló gazember?"

Az adócsalást csak társadalmi szemléletváltással lehetne megszüntetni.

A társadalom viszont jelenleg az adócsalók pártján áll, és ha teheti, maga is kiveszi a részét belőle.

she_wolf 2014.09.18. 12:29:20

@polyvinyl:
Rendben, igazad van, ezt soha nem is vitattam. De miért kell pl. egy ilyen posztot már megint az adócsalások témakörhöz terelni?
Egy kismama leírta a tapasztalatát, panaszát. Erre vár választ, vagy valamiféle véleményt az emberektől. Azzal nem válaszolsz neki, ha ideírod, hogy az adócsalók....gondolod, ha rendesen fizet mindenki adót, akkor nem fog senki sem a hivatásához méltatlanul megnyilvánulni? Dehogynem.

(Pédul.: A "doki" síkideg, mert melóba menet a kórház parkolójában defektet kapott, és meló után még el kell menni a gyerekért a suliba, meg az asszonynak/hites urának megígérte, hogy ezt vagy azt is elintézi. Namármost honnan szerez ő most gumist......szóval millió dolog van, ami miatt valaki átmenetileg "idegileg labilis", de ez ne már egy olyan emberen csapódjon le, aki sem a "doki" defektjéről, sem arról nem tehet, hogy miért akkor küldték vizsgálatra, amikor."

Hogy jön ide az adócsalás?

Tempus.Anh 2014.09.18. 14:15:25

@kispotzak: Ha szorul a kapca, nem marad el a bocsánatkérés, ebben biztos vagyok. Ezen semmi sem múlhat.

A közelmúltban bejött egy beteg a rendelőmbe, hellyel kínáltam és udvariasan megkértem, mondja el a panaszát.
Az első mondatában már jól hallhatóan és érthetően szerepelt a kib..., q... és sz...
Jó, mondom, most megkérem, hogy még egyszer mondja el a panaszát, szlengesítés nélkül, ugyanis rajtam kívül két asszisztensnő is van a rendelőben, az én recésgyomrom még befogadná a négybetűs szavakat, de hölgyek előtt ezt azért mégsem kellene.
Az első meghökkenés után elnézést kért és onnantól teljesen baráti és udvarias hangnemben folyt az anamnézisfelvétel és vizsgálat.

platelet 2014.09.18. 16:14:40

Többen írták a hangfelvétel készítését. Undorító dolog valahova egy rejtett diktafonnal bemenni, és valakiről engedélye és tudta nélkül hangfelvételt készíteni. Nem tudom, hogy legális-e vagy sem, ehhez nem értek, de az biztos, hogy hosszútávon célszerűtlen. Ezzel a beteg eleve ellenségként kezeli az orvost, ha ez elterjed, az orvos is ellenségként fogja kezelni a betegeket. Innentől a mostani (akármilyen is most) orvos-beteg viszony csak szarabb lesz, ez pedig mindkét félnek rossz.

Többen írták, hogy mindegy, hogy mennyi az orvos fizetése, udvariasnak kell lennie. Ezerszer elmondtuk már: az egészségügy nálunk egy mélyen áron alul fizetett szolgáltatás. Amíg ez így van, a szolgáltatás szintje elmarad az elvártaktól. Ebbe beletartozik egyeseknél az udvariasság is. És ez még mindig a legkisebb probléma a rendszerben.

Azoknak, akik szerint muzli hazudik: akkor ezután azzal se legyen baj, ha valaki a posztolóra mondja, hogy hazudik.

mnika88 2014.09.18. 16:22:05

@Tempus.Anh:
Sz... alatt a sz.a.r.-t érted?Mert azt én speciel sokszor használom (Xarul vagyok...,már megint előjött ez a xarság...stb.) Ezt nem illik??Még soha nem szólt senki ezért.Mondjuk ismerős orvosnál beszél így az ember.Az én jelenlétemben (pedig lány vagyok) is el-el ejtenek csúnya szavakat.Múltkor sebész próbált varratot szedni,de nem volt hozzá megfelelő ollója v.milye.Egyik tompa volt,másik szétesett a kezében,erre egy cifra káromkodás közepette az egész szettet lesöpörte az asztalról.

csakmotyogok 2014.09.18. 17:03:27

@neduddki21: Akkor neked fogalmad sincs mi van a magyar eüben, ha ilyeneket írsz.

csakmotyogok 2014.09.18. 17:05:51

@zunuke: Értő olvasás én ilyet nem írtam,arra reagáltam, hogy őt.. nem érdekli+ a szolgáltatás szemléletű hozzáállásra..majd ha valódi szolgáltatás lesz lehet ilyen magaslótól,addig meg örülni kell, hogy vannak. Egyébként furcsállom, hogy a posztolót leszámítva mindenki elégedett és jókat mond.

csakmotyogok 2014.09.18. 17:07:36

@IGAZI_kovi1970: Számonkérni nem nekik nektek kellene ti vagytok többen, és a TB nem eü járulék az sokkal sokkal kevesebb.Ők elmennek, te meg majd gyógyítasz?

csakmotyogok 2014.09.18. 17:09:31

@csepke: Jéé én is ezt mondom mindig...én még nem találkoztam bunkó dokival, lehet mert én sem vagyok az velük? :))

she_wolf 2014.09.18. 17:57:55

@csakmotyogok:
Akkor megnyugodtam, nem csak én vagyok ezzel így:)

she_wolf 2014.09.18. 18:07:39

@platelet:

Teljesen igazat adok Neked azt leszámítva, hogy én az egészségügyet nem szolgáltatásnak tartom. Nekem ez valahogy olyan ...izén..hangzik. Ízlelgetem a szót, tudom is nagyjából, hogy mit jelent, de egy kórház qaz én szememben mégsem olyan, mint egy pl. kábeltévés társaság:) Ők szolgáltatók, és könyörtelen is vagyok velük szemben, ha úgy adódik. Az eü. nekem mást jelent:)

she_wolf 2014.09.18. 18:11:41

@Tempus.Anh:
Azért a kib...elég erős:)) Még talán a q. is. A szar hovatovább szépen, lassan beférkőzik a mindennapi, általános nyelvhasználatba.

platelet 2014.09.18. 20:08:55

@mig54: Valójában én se tudok csakis szolgáltatásként tekinteni az egészségügyre... (Nem is annyira) régen úgy gondoltam, hogy ez egy hivatás, és a szolgáltatáshoz semmi köze... Azóta látom, hogy a világ ebből a szempontból merre tart, a betegek mit várnak el az egészségügytől, olvastam a praxist... Sok fiatal lelkesen kezdi és hivatásszerűen szeretné végezni a szakmát, és ezt néhány beteg (mert az emberek nagy része rendes, normális embere) ezt kihasználja... Hozzájön ehhez a csalódás, hogy a munkaeszközök/felszereltség hiányosságai miatt lehetetlen olyan jól ellátni a beteget, ahogy szeretnénk... Az lenne a jó, ha az egyes ember szintjén megmaradna hivatásnak, míg rendszerszinten szolgáltatásként lenne kezelve. Nem tudom, hogy ez nálunk mikor fog megvalósulni...

she_wolf 2014.09.18. 22:08:52

@platelet:
Szépen megfogalmaztad, köszönöm.
Szolgáltatásnak akkor nevezem az eü. tevékenységét, ha az orvos magánpraxisát veszem igénybe. Ott mindennek megszabott ára van, és ki kell csengetni.
Ha Lutz Gizi azt mondja, hogy ezt és ezt akarom megnézetni, akkor elmegy a megfelelő magánpraxisba, és elvégzik a vizsgálatot (gondolom én) szabott árért. Na, az szolgáltatás. A közkórház nem szolgáltat, ebédidőben nem a kajarendelésemet hozza a nővér. Legalábbis én nem szolgáltatást várok el tőlük.

Egyszer már írtam arról, hogy aki orvosokat én ismerek, miért lettek orvosok. Egy sem az itthoni fizetésért. Arról is írtam korábban, hogy az előző rendszer elkényeztette az embereket ilyen téren, most meg nem győzi az ember kapkodni a fejét, hogy mi is van. Engem az szomorít el, hogy még mindig itt tartunk. Hogy még mindig nem állt át mindenki a jelen üzemmódra, pedig mikor volt már '90....

kispotzak 2014.09.19. 08:03:23

@Andi1234: A vizsgálóbeli monitorról eszembe jutott az én első ultrahang-vizsgálatom... :) Fekszem az ágyon, oltári izgalom, vajon tényleg babát várok-e stb. Doki vizsgál, nézi a monitort, én egyfelől próbálok nyugodtan feküdni, másfelől meg tekeregnék, hogy rálássak a monitorjára. Egyszercsak rámnéz, és kedvesen azt mondja: "Ott van fönt, magával szemben is egy monitor!" Annyira izgultam, hogy időbe telt, hogy (az instrukció után!) megtaláljam az említett képernyőt. Amikor meg kiderült, hogy IGEN!!! :) , a könnyeimtől nem láttam semmit...
(Ez most nem veled való vita, csak előhozta a hsz-ed ezt az emléket. Viszont ahhoz mindenképpen tanulságos volt - nekem - hogy milyen állapotban is van/lehet egy kismama..)

kispotzak 2014.09.19. 08:14:36

@polyvinyl: Bocs, nem olvastam vissza az eredeti hsz teljes szövegét, csak erre a párbeszédre reagálnék:

"
- "Betegként engem sem fog érdekelni, hogy alul van fizetve..."

- Pedig érdekelhetne.
Ha téged nem érdekel, hogy az orvosod milyen feltételek és körülmények között gyógyít TÉGED, akkor őt miért érdekelje, hogy mi van veled?
"

Az én olvasatomban ez nem így néz ki. Lehet, hogy csak arra gondolt (vagy, függetlenül attól, hogy mire gondolt, én arra gondolok :) ), hogy amikor dokihoz megyek, kismamaként vagy betegen, nem az alapján kellene hogy ellásson, foglalkozzon velem, hogy alul van-e fizetve. Van egy hivatása, azt el kéne látnia, elvégre ezt vállalta. Amit meg te írsz, hogy a dokit miért érdekelje... A dokit KELL, hogy érdekelje a paciens hogyléte, kezelése (mert ez a munkája) de pl nem kell érdekelje, hogy a betege mennyit keres... és épp ezért a beteget sem kell, h érdekelje a doki fizuja. Lehet, hogy sokszorosa a betegének, lehet, hogy töredéke. De: nem egymás zsebében turkálunk.

A betegnek az a fontos, hogy a doki korrektül lássa el (és lehetőleg ne üvöltse le a fejét közben), a dokinak meg az, hogy a beteg korrektül viselkedjen (ne üvöltse le a fejét, mondja el őszintén a panaszokat, ne vegyen be öt másik csodatablettát ahelyett, amit felírt stb).

A másik fizetésével, bocs, de ne akkor foglalkozzunk már, amikor bemegyek mint beteg, és megvizsgál. Persze, pl egy kis közösségben, ahol mindenki tudja, hogy a körzeti orvos mondjuk most vált el, a kedves válótársa kiforgatta mindenéből, és éppen vegetál, ezért adogatnak neki hálapénzt, vagy "kedvezményesen" vásárol a kisközértben, az egyéni döntés kérdése - ha ilyen értelemben foglalkozik vki a dokija fizujával, az vmivel elfogadhatóbb. Ugyanígy, a doki is figyelembe kell vegye, hogy ha a beteg nem tudja megfizetni a méregdrága kezelést, akkor próbáljon olcsóbb, de hatékony módszert találni.
De nehogy már azért nyeljek le bunkóságot, vagy fogadjak el inkorrekt eljárást bárkitől, mert kevés a fizuja.

rikitikitévi 2014.09.19. 08:54:13

@csakmotyogok:
"én is ezt mondom mindig...én még nem találkoztam bunkó dokival, lehet mert én sem vagyok az velük"
Fején találtad a szöget!
Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten...
Ok nélkül senkinek nem üvöltik le a fejét.
Kivagyi, okoskodó-kekeckedő, bunkó beteg azt kapja, amit érdemel.

rikitikitévi 2014.09.19. 08:55:37

Fenti vélemény a fészbúkos Gyöngydrótnak is szól!

kispotzak 2014.09.19. 09:09:57

@rikitikitévi: Általában igaz, de vannak kivételek. Pl nekem is kimondottan ritkán volt kellemetlen élményem dokival (ill kellemetlen volt :) de általában nem azért, mert kiabáltak :) ).
Azért egy kivétel akadt, ráadásul egy magán fogorvos. Minősíthetetlen stílusban beszélt mindenkivel, pacienssel, asszisztensnővel stb. Ráadásul visszaszólni sem lehetett, tátott szájjal nehéz ugyan, a kezelés végén meg olyan hülye szitunak éreztem, hogy épp fizetek, és közben kezdjem el magyarázni, hogy "Hogy képzeli, hogy 20 perccel ezelőtt azt mondta, hogy.... 10 perce meg..." stb.
Ami kiakasztott:
- Emelt hangerővel, megvetően beszélt velem, mint pacienssel.
- Ugyanilyen stílusban, csak még sokkal durvábban beszélt az asszisztensnővel.
- Minden alkalommal elmondta, hogy milyen szuperül megcsinálta az én rettenetes állapotban lévő fogaimat, ami ugyan 1-2 napig kicsit érzékeny lesz, de utána minden szuper - ehelyett 5-6 napig fájt mint a veszedelem, mindegyik kezelés után, ha csak egy sima tömés volt, ha gyökérkezelés, ha akármi

Elég gyorsan leléptem tőle, csak azt bánom, hogy nem mondtam a szemébe, hogy elfogadhatatlan, ahogy viselkedik. Ő úgy fogta fel, hogy "tudom, hogy bunkó vagyok, de hát ez vagyok én, egy kitűnő orvos, a betegeknek az a fontos, hogy milyen szuperül látom el őket, és elfogadnak ilyennek" - ezt egyszer ki is fejtette, amikor még a tátott szám mögött is észrevette, hogy egy durvább megjegyzésénél fennakadt a szemem.

Egyébként az a vicc, hogy ami (a számomra laikusként megkérdőjelezhető szakmai alkalmasság mellett) kiverte nálam a biztosítékot, az nem is az volt, ahogy velem beszélt, azt sokkal jobban tudtam kezelni. De iszonyat rossz volt hallgatni, ahogy az asszisztensnővel beszélt. Vhogy úgy fogtam fel, hogy ha én elviselem, ahogy velem üvöltözik, az az én bajom, az én hülyeségem, de végülis akkor váltok, amikor akarok, viszont egy alkalmazottal így beszélni (aki talán anyagi stb okok miatt esetleg ki is van neki szolgáltatva) nem egyszerűen taplóság, hanem már aljasság.

kispotzak 2014.09.19. 09:11:32

@kispotzak: Az utolsó mondatból kimaradt "...viszont egy alkalmazottal így beszélni, RÁADÁSUL MÁSOK ELŐTT..."

Tempus.Anh 2014.09.19. 10:07:27

@mnika88: Az illető beteget akkor láttam életemben először. Lehet, hogy ő hallott rólam, nem tudom. Én barátaim, cimboráim előtt sem használok ilyen szavakat, ha megkérdik, hogy vagyok.

/Itt a praxison is csak akkor, ha irtó pipa vagyok valami miatt :) /.

she_wolf 2014.09.19. 12:11:49

@rikitikitévi:
"Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten..."

Ezt már én is megpendítettem egyszer - mosdó és törölköző formátumban- itt, el is hajtottak, mint legyet a kenyérről...:)

she_wolf 2014.09.19. 12:23:15

@kispotzak:
"Van egy hivatása, azt el kéne látnia, elvégre ezt vállalta."

Öööö....khm....ezt lehetőleg ne - ha szabadna kérnem-, mert általában ebből szoktak indulni a virtuális hajtépések:)
Nevezetesen: a hivatás és a bérezés egyenlőtlensége miatti balhék. Merthogy az orvosnak hivatásából adódóan így, meg így kellene viselkednie, tennie, miközben naphosszat nyeli az éhkoppot (de persze a betegek kenik őket jó vastagon, ami gyakran akkora hazugság - mármint a mértéke, mint ide Lacháza -).
A beteg leparasztozhatja, lekurvázhatja az orvost, de a beteget nem illetheti rossz szó még suttogva sem, hiszen a az orvos van a betegért és nem fordítva, és különben is: örüljön, hogy van munkája.
Szóval a 'hivatás'felemlegetése általában ebben szokott kicsúcsosodni, ezért ha tényleg barátilag megkérhetlek, ezt valahogy kerüljük ki, és inkább arra összpontosítsunk, hogy emberként hogyan viselkedünk egymással. És nem csak az orvos - páciens viszonyára értve.

(Egyébként tényleg úgy vagyok vele én is, hogy amilyen a mosdó....) Asszem, ezt már itt is bizonyítottam:/

mnika88 2014.09.19. 12:25:14

@Tempus.Anh:
:) Az ismerős orvost úgy értettem,hogy akinek már a betege vagyok egy ideje.Mondjuk ezek az orvosok már tegeznek is engem,van amelyikkel beülünk egy forrócsokira a büfébe is miután letudtuk a "kötelezőt".:)
A többit meg betudom generációs különbségnek,az én korosztályom (huszonéves) ennél cifrábban beszélnek egymással,baráti társaságban,ebbe a rezidens barátok is beletartoznak.:))

mnika88 2014.09.19. 12:26:17

@platelet:
Pöpecül megfogalmaztad.:)

Tempus.Anh 2014.09.19. 12:30:16

@mnika88: Mindez simán belefér az orvos-beteg kapcsolatba és lehet tegeződve, bizalmasan is udvariasnak és tisztelettudóan segítőkésznek lenni anélkül, hogy közben feszengnénk vagy a kötelezőnek tartott sztereotíp tiszteletköröket lefutnánk.
Úgy is lehet segíteni egymáson, hogy közben nem állunk haptákba és nem tisztelgünk, nyilván.

A közönséges és ízléstelen bizalmaskodás, a fölösleges koproláliás harsány megnyilvánulások azonban kerülendők, lehetőség szerint.

mnika88 2014.09.19. 12:44:15

@Tempus.Anh:
Közönséges,izléstelen bizalmaskodás alatt mit értesz?Kétértelmű megjegyzéseket?Mert most nem azért mondom,de a középkorú férfi orvosok hajlanak rá,főként ha csak ketten vagyunk.
(Pár napja írtam neked e-mailt,ha lesz időd megtisztelsz egy válasszal?)

Tempus.Anh 2014.09.19. 13:38:13

@mnika88: Bocsánat, a postaládámat ezer éve már, hogy nem néztem meg, de pótolom...
A fenti durva triviális szavakra céloztam, ami ismeretlenül azért még ütősebb és nem a bizalmat szolgálja, hanem taszít.

Ha egyszerűen, szépen elmondja a panaszait az bőven elég.

zunuke 2014.09.19. 13:41:57

@polyvinyl:
"Akik elcsalják az adókat meg a járulékokat,azoknak se joguk se erkölcsi alapjuk nincs semmiféle állam által biztosított szolgáltatást minőségének kifogásolni"

-Szeretnélek emlékeztetni,hogy járulékot,adót minden munkaviszonyban lévő ember fizet,mert levonják.Ezenfelül a munkanélkülieknek,álláskeresőknek az állam biztosítja a járulék fizetést.Aki egyikkel sem rendelkezik,azt csak nagyon sürgős esetben látják el mivel a TAJ kártyát előre elkérik mindenhol.Így tehát eléggé elvagy tévedve ezen a téren. Azt,hogy ki mennyit fizet pontosabban mennyit vonnak le tőle,az a bérétől függ és nagyon sok esetben nem a munkavállaló tehet arról,hogy minimálbérre van bejelentve.De ha az orvosok ennyire rosszul keresnek,akkor tőlük is a nagyonkevésfizetés után vonják a járulékot,és az adót nem? Mert a "borítékok" után ők sem nagyon adóznak,ezt ugye belátod.Nem is értem miről beszélünk..A nyolc millió magyarnak pofa be ebben az ügyben-mint írod akkor ez vonatkozik az eü-ben dolgozókra is ugyebár.

Tempus.Anh 2014.09.19. 13:46:18

@mnika88: Juj, ezen az új mailcímemen nincs sajnos új levél :(

neduddki21 2014.09.19. 14:49:32

@polyvinyl: @zunuke: Nem is beszélve arról az összegről, amit a munkáltató fizet be minden egyes dolgozója után a dolgozótól levont járulékon felül.

muzli 2014.09.19. 14:53:00

Nos, szeretném tisztázni, hogy se rokona, se barátja nem vagyok a történetben szereplő dolgozónak, az érintett kórházhoz sincs semmi közöm, azon kívül, hogy oda járok a kötelező uh és laborvizsgálatokra (nameg szülni:) ). Nem írtam egy szóval sem, hogy a történet nem igaz, vagy a posztoló hazudik, esetleg, hogy ő tehetne az ilyen bánásmódról. Nem is lenne rá semmilyen alapom, nem voltam ott. Szimplán csak leírtam a saját tapasztalataimat - és ennek fényében az meglepettségemet.
@Morrancs: nem írtam egy szóval sem, hogy átlátnám az osztály vagy a kórház működését, nem tudom ezt miből szűrted le. Azt meg honnan tudtam, hogy rossz napja van? Kifakadt nekem, hogy mennyire kiábrándító, hogy hosszú évekig tanult, tanul folyamatosan, hogy segíthessen az embereken, cserébe pedig sokszor csak arroganciát és türelmetlenséget kap.
Igazából így a végére már magam sem értem miért "reklámozom" a Bajcsy szülészetét, hiszen ha minél többen elhiszik, hogy ott csak bunkók dolgoznak, akkor kevesebben fognak oda járni és nem kell annyit várni:)

neduddki21 2014.09.19. 15:01:24

@csakmotyogok és mindenki más, aki minden megengedhetetlen bunkóságra az alulfizetettséget hozza fel indokként: mennyi is konkrétan az az éhbér, amiért nem várható el normális munkavégzés egy egészségügyben dolgozótól?

mnika88 2014.09.19. 17:25:56

@Tempus.Anh:
Nincs??Itt a praxison keresztül írtam neked privát üzenetet.

mnika88 2014.09.19. 17:33:08

@Tempus.Anh:
Elküdtem megint(remélem)...

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.19. 17:52:02

@zunuke:

"-Szeretnélek emlékeztetni,hogy járulékot,adót minden munkaviszonyban lévő ember fizet,mert levonják."

Te egy nagyon egyszerű ember vagy. Maradjunk ennyiben :)

csakmotyogok 2014.09.20. 09:41:46

@kispotzak: Nem a csak a, és főleg nem fizetésről a hozzáállásról beszélek. A szolgáltatás szintjére ledegradáló,de azért valós árat kifizetni nem akarásról..mert fizetem a tb-t meg fizet az állam ( csak 1000-jére a Tb nem eü járulék, és az alkotmány szerint ezért nem jár semmi).S hát nem fizet az állam..no ebből tessék kiindulni.:). Majd akkor lehet 1 olyat leírni, hogy értem van a kórház ha ezért az uh-ért a kedves beteg kipengeti a 20-25 Ft-amiből a doki is megkapja tisztességgel a maga fizetését és 1 nap nem lát el 15-20 betegnél többet a többi meg várhat és nézheti a kilométeres várólistákat. Abban egyetértünk: "A másik fizetésével, bocs, de ne akkor foglalkozzunk már, amikor bemegyek mint beteg, és megvizsgál" DE NE LEGYEN EZÉRT CsERÉBE AKKORA BUNKÓ A BETEG, hogy abból induljon ki szolgáltató a doki, mert akkor fizessen, mint katona tiszt...és ha másikat emberként kezeljük, akkor az sem bunkó velünk. Ennyi titok. Egyébként vegyünk 1 fodrászt 10-15 ezer forintért festi be a hajam, hát ott sem illik ilyen stílusban megnyilvánulni pedig ő megkapja busásan a szolgáltatása árát és (csak fél minimál bér után adózik és fizet járulékot) mégis kedves mindenki velük, mert ha így mégy oda értem van és nyalja ki a hátsóm még sok pénzért sem vállal be+ joga van nem kiszolgálni azt aki bunkó vele. A dokinak is joga lenne de nem élnek vele, majd akkor lesz itt érdekes a dolog, ha egyszer csak azt a beteget aki, bunkó szépen elirányítják..sorban.

csakmotyogok 2014.09.20. 09:48:09

@muzli: Értem, 1 agyonhajszolt fáradt emberrel voltál kekeckedő, aki simán elküldhetett volna mégis megvizsgált..lehet ügyeleten volt túl, de nem vehette ki a pihenőnapját ezért akkor dolgozott amiért 1 petákot sem kap,mert "pihen" és elvártad volna kinyalja a hátsód, pedig még hibáztál is..no akkor ki a bunkó? Tudod mit jobb ha nem is mégy oda..járj magánklinikára már 1 milláért szülhetsz is és ott tényleg érted vannak, de ha kivagyiskodsz okoskodsz onnan kivágnak:)).

csakmotyogok 2014.09.20. 10:26:52

@csakmotyogok: Helyesbítek 20-25 ezer forintot.

zunuke 2014.09.20. 11:21:52

@polyvinyl:

Miért is lennék én egy nagyon egyszerű ember? Mert azon a véleményen vagyok,hogy az dolgozó emberektől az állam levonja a járulékokat,adókat csak nem tudni hova kerül a pénz? Nagyon sok dolgozótól,vállalkozótól, kőkemény pénzeket vonnak le,nem mindenki van ám minimálbérre bejelentve.Vagy szerinted minden ember csupán kavicsokat fizet be? Tévedsz,nagyon tévedsz.Ott kellene reklamálni,ahol eltűnnek a befolyt milliárdok,és akik magasról kakálnak az eü-re úgy ahogy van.Nem az embereket kéne csesztetni állandóan akiknek a béréből minden hónapban vonnak,vagy azokat akik egy köteg pénzt utalnak a vállalkozásuk után az államnak,hanem az illetékeseket ahol a pénznek nyoma vész.Ilyen mértékű levonások után ami ebben az országban megy,nem lehet csodálkozni,hogy szép számmal vannak olyanok is,akik nem hajlandóak minden bevételük után adózni,és ott ügyeskednek ahol lehet.Mindenki pénzből él,és a java részének van hová tenni,mint tömni az állam feneketlen zsebét.

zunuke 2014.09.20. 11:27:44

@neduddki21: :D:D Ezt a kérdés én is többször feltettem már,de konkrét választ soha nem kaptam,hogy tulajdonképpen mennyi is az annyi havonta,ami miatt kuss a neve a betegnek.Soha egyik sem írta még meg a pontos összeget.Vajon miért??

csakmotyogok 2014.09.20. 11:52:28

@csakmotyogok: Bocsi muzli ez nem neked szólt a poszternek címeztem volna..ehh

csakmotyogok 2014.09.20. 11:53:29

@neduddki21: Néz meg a közalkalmazotti bértáblát.Életkor függő.

she_wolf 2014.09.20. 14:03:11

@csakmotyogok:
Ez szólt volna a poszternek? Mivégre? A poszter tehet arról, hogy az adott orvos túlhajszolt? És miből gondolod, hogy az orvos a túlhajszoltsága okán volt ennyire arrogáns? Egy szóval sem említette senki, hogy lógott az orvos bele a fáradtságtól.
És miből gondolod, hogy a poszter volt kekec, aki kristálytisztán tudta, hogy korai még a vizsgálat, és ebben később erősen kifogásolható hangnemben meg is erősítették?

Itt csak arról van szó, hogy egy kismamát téves időpontban jegyeztek elő vizsgálatra, és ezért vele cirkuszolt egy szonográfus. Miért? Mert keveset keres? Mert éppen az ő munkatársainak a tévedése okán kellett plusz melót csinálnia? Miért? És szerinted minderről a poszter tehet. Miért?

neduddki21 2014.09.20. 15:04:43

@csakmotyogok: A bértábla semmit nem mond. Egy kelet-magyarországi városban lévő kórház pl. havi 450.000,-Ft bruttóért keresett szakorvosokat tavaly (és nem talált). Olvastam másik hirdetést is, 500.000,-Ft-os alapfizetést kínáltak. A munkabér nagysága kórházanként is különbözhet tehát, ott, ahova nem mennek olyan szívesen, jobban a zsebbe kell nyúlni. Ezen felül vannak alapbéren felüli juttatások és hozzájön még az ügyeletért járó összeg is, nem beszélve arról, hogy sokan nem csak egy kórházban dolgoznak.
A héten láttam egy szülésznő (nem pályakezdő) bérelszámolását, 189.000,-Ft nettó volt rajta. És ez nem tartalmazza a zsebbe fizetett pénzeket. Ismerek egy nővért is, ő 158.000,-Ft nettót keres havonta.
Nem tudom, hogy ezek az adatok mennyire jellemzőek (ezért tettem fel a kérdést).
Ezt nevezted egy-két zsömle árának, amiért nem várható el, hogy a munkáját elvégezze?

neduddki21 2014.09.20. 15:19:55

@zunuke: Pontosan így van, nem mindenki van minimálbérre bejelentve. És a dolgozótól levont 7% egészségbiztosítási járulékon felül a munkáltató még befizet 27% ún. szociális hozzájárulási adót a bruttó fizetés és minden egyes munkavállaló után. Ezen kívül a 25 főnél több személyt foglalkoztató munkáltatóknál van még a rehabilitációs hozzájárulás 964.400,-Ft/év/fő összegben a kötelező foglalkoztatási szintből hiányzó létszám után.
Az már politikai döntés kérdése, hogy ezt a nem kevés pénzt hogyan használják fel.

she_wolf 2014.09.20. 16:22:24

@neduddki21:
"....nem beszélve arról, hogy sokan nem csak egy kórházban dolgoznak."

Azért azt vedd figyelembe, hogy attól, hogy több helyen dolgozik, még nem lesz több a munkaórája. Vagy legalábbis jelentősen nem lesz több. Az eü.-ben nem tudom most hogy van, de régebben a jelenléti ív szerint számoltak el.

És már megint a pénznél tartunk.....

mnika88 2014.09.20. 16:49:00

Meg szerintem szakterületenként is eltér,ki mennyit kap,legalábbis nálunk.Nálunk egy gyerekgyógyász rezidens br.150 ezret kap,míg altatóorvos rezidens majdnem br.250 ezret.Nem tudom miért,de például egyik altatóorvos főorvosunknak tudom,h 550 ezer a br.-ja,míg az oszt.vezetőjüknek 890 ezer.És ők közalkalmazottként vannak itt.Akik vállalkozóként,azok ugye még többet keresnek.De én abszolút nem sajnálom tőlük ezt a pénzt.Amekkora felelősség van az ő vállukon,amennyit dolgoznak,megérdemlik azt a pénzt.A többi szakterület nem tudom mennyit keres,de szerintem minden orvosnak ekkora tudás,felelősség mellé simán megadnám ugyanazt a pénzt.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.20. 17:31:41

@zunuke:

".Ott kellene reklamálni,ahol eltűnnek a befolyt milliárdok"

Pont az a baj, hogy NEM folynak be azok a milliárdok.

csakmotyogok 2014.09.20. 17:46:17

@neduddki21: Ha ilyen nagyon okos vagy miért kérdezel, de tudod mennyi van a más zsebében. Amit írtál nem általános. Ami jár nekik biztosan a közalkalmazotti bértábla. Az, hogy akad aki többet keres az uú nem jellemző, mint a hálapénz, mert azt is 10-15 kapja a többinek meg csak a bazi nagy nulla jár.Az egyéb juttatások: 0 forint. Ügyelet, nos ügyeletben a bérük 60% kapják, de a másnapi bérük elveszik, mert pihennek a bibi az, hogy nem pihenhetnek, mert kevesen vannak és a pihenő időben végzett munkáért 0 forintot kapnak. Tehát azokat akiket aznap látnak el sokszor napi 40-50 embert %azokért nem kap semmit. Ill. dehogynem ilyen jó pofa kis emberek beszólásait, hogy értük vannak...Úgyhogy az ügyeleti díjat se kalkulálhatod pluszként.S bele lehetne gondolni, hogy ot tahol véletlen több pénzt kínálnak a szakorvosnak, azért lehet ,mert ott a párja nem tud munkát találni? S most akkor nézd meg a bérkalkulátort, az az álom fizu,annak a párnak aki megkapja 294 000 Ft és ebből éljen 4-5 magával,mert azért adnak többet, hogy a feleség fizetéskiesését kompenzálják. Csoda, hogy így sem mennek? A több kórházban dolgozás pedig abszolút nem jellemző.

csakmotyogok 2014.09.20. 17:48:01

@polyvinyl: Igen pont a zünüke félék miatt és épp nekik a legnagyobbak az elvárásaik, pedig adócsalók, ezért kultúr- országokban leköpnék.

csakmotyogok 2014.09.20. 17:52:47

@mnika88: Én tüdőgyógyászokat látogatok..megyei kórházban osztályvezető főorvos havi bruttó 495 000 és ezért gyakorlatilag ki sem mozdul az osztályról nemhogy magán rendelhetne, más kórházban dolgozhatna. Pedig a tüdőgyógyászat is hiányszakma.A szakorvosok bruttó 300-at kapnak, hálapénz nulla.Sőt a csóró betegeknek (a 90%) ők szereznek forrást gyógyszerre. Németországban ue 8-10000 eurót kapna a fődoki...és még a munkája is fele annyi lenne.

csakmotyogok 2014.09.20. 17:59:55

@mig54: A központi kartonozóban adnak időpontot és arra sem a doki sem a munkatársai nincsenek ráhatással, sokszor nem is eü végzettségűek csak adminisztrátorok ülnek ott.
Most is fenntartom, valószínű a terhes nő arroganciájára reagálhattak így.Miből veszem? Az elején lévő :"elfelejtik, hogy a kórház van a betegekért, nem pedig fordítva" megnyilvánulásáért.Nagyon öntelt az illető, az írása alapján.Egyébként lassan kórház sem lesz, már csak az ott dolgozók altruizmusa miatt van még egyáltalán működő kórház. Baromi nagy a baj, és sokan ott vannak leragadva nem nyalják fényesre a hátsójuk.

mnika88 2014.09.20. 18:04:08

@csakmotyogok:
Hát jah,ez így van.Egyik sebész főorvos ismerősömnek lett volna lehetősége kimenni osztrákokhoz nyára,havi netto 6000 euróért+szállás pénz+egyéb pénzek.De mégsem ment,amikor meg kérdeztem tőle,hogy miért,az volt a válasza,hogy a 60 eurós nyelvvizsgadíjat neki kellett volna fizetnie,ezen meg felháborodott és visszamondta a melót...Hülye döntést hozott.
Mondjuk a határon túl sem fenékig tejfel minden,egyik altatóorvosunk most jött vissza Ausztriából,nem bírta az osztrákok mentalitását,ott aztán tényleg pusztán szolgáltatónak tekintik őket,nem hálásak.(nem a parára gondolok,ott elveszik a diplomát,ha kiderül,hogy elfogadta.)

mnika88 2014.09.20. 18:09:17

@csakmotyogok:
A 12.heti UH-ra a terhesgondozó ad időpontot.Amikor bizonyítják a terhességet,akkor kap egy csomó laborbeutalót és rögtön megkapja a 12 UH-ra az időpontot.Legalábbis két terhes barátnőmnél ez volt.

csakmotyogok 2014.09.20. 18:11:10

@mnika88: Mert itt az emberek többsége nem szolgaáltatónak nézi őket??? csak @ -t h@-t. Bocs ...s úgy tudom ott a pihenőidőben pihennek és nem ingyen gályáznak....Akiket én ismerek nem hagyják itt az idős szüleiket.

mnika88 2014.09.20. 18:17:42

@csakmotyogok:
De persze itt is,én csak a hazatért altatóorvos szavait idéztem,ő meg így látta.:)

mnika88 2014.09.20. 18:29:54

@csakmotyogok:
Amúgy szerintem az annyira gáz,hogy már azon görcsöl folyamatosan az eü.személyzet,hogy most épp miért jelentik/jelenthetik fel őket.Mindig ezt nyomatják azok,akikkel én együtt dolgozom,hogy ezért meg ezért feljelentették,már gyomorgörccsel megy be a kórterembe ezért,mert mit fognak a fejéhez vágni.Rémes lehet így melózni...
Múltkor basszus azért jelentették fel az endokrinológus főorvosunkat,mert mindig órákat kell várni rá.Azt nem nézte ez a beteg,hogy ez a főorvos bizony már reggel 5:30-kor itt van a kórházban,átnézi az osztályon fekvő betegek dolgait,és este 18 h-kor még szakrendel,endokrinológia,diabetológia.Ja és felesége van és 5 éves a kisfia.Mindezt azért mert egy talpig alapos,korrekt ember,aki addig el nem megy,amíg lelkiismeretesen el nem látta az összes beteget.De ezt a tisztelt beteg nem nézi,nem lát túl az önző szemüvegén.

she_wolf 2014.09.20. 21:25:13

@mnika88:
"Amúgy szerintem az annyira gáz,hogy már azon görcsöl folyamatosan az eü.személyzet,hogy most épp miért jelentik/jelenthetik fel őket."
Ezt ismerem a nagyon közelmúltból. Látszott a nővéren, hogy feszeng szegény.

she_wolf 2014.09.20. 21:43:23

@csakmotyogok:
"A központi kartonozóban adnak időpontot és arra sem a doki sem a munkatársai nincsenek ráhatással, sokszor nem is eü végzettségűek csak adminisztrátorok ülnek ott."

Gondolom azért az adminisztrátornak is kellene hogy valami halvány fogalma legyen arról, hogy éppen mikor mit csinál.
De ha már itt tartunk: akkor a szonográfus miért nem a kartonozókon veri el a port?

"Az elején lévő :"elfelejtik, hogy a kórház van a betegekért, nem pedig fordítva" megnyilvánulásáért."
Ne haragudj, ezt nem igazán figyeltem/vettem észre.
De "Nagyon öntelt az illető, az írása alapján." Nem tudom mivel foglalkozol, de szerintem ezt így bátor dolog kijelenteni:) A poszter panaszkodott. Szerintem jogosan. Az pedig hogy ki van kiért....Túl azon, hogy az emberek egymásért vannak, mert egymás nélkül nincs élhető élet, azért nem gondolom, hogy a poszter brahiból lett várandós, csak hogy kikövetelje ami jár neki mert az orvosnak az a hivatása, hogy élete és vére azoké, akik segítségért fordulnak hozzá:)

"Baromi nagy a baj, és sokan ott vannak leragadva nem nyalják fényesre a hátsójuk."
Gyakran egyetértek veled, de ebben az esetben a posztból nekem nem ez jött le.

kispotzak 2014.09.22. 11:07:43

@mig54: Megkritizáltál (egy mondatom kapcsán) kb 8 olyan mondatért, amit nem írtam le, amit nem gondolok (sőt!), csak azért, mert vannak olyan hozzászólók, akik abból az egy mondatból, amit én is írtam, el szoktak jutni az általad idézett 8 mondatig. (Nem számoltam meg a mondatokat, a lényeg a tartalmon és nem a mennyiségen van, de gondolom, érted :)
A lényeg: nem, sohasem gondoltam azt, hogy leparasztozhatja, lekurvázhatja az orvost a beteg(???!!!), soha ilyen nem is írtam, de szerintem közel hasonlót sem. Szerintem nagyon félreértetted a kommentemet.

kispotzak 2014.09.22. 11:21:12

@csakmotyogok: Kedves csakmotyogok! Neked is csak azt tudom mondani, hogy szerintem SENKI ne legyen bunkó a másikkal... Abszurdnak tartom mindkét részről, ha a bunkóságot, arroganciát azzal magyarázzuk, hogy "a doki éhbérért dolgozik", versus "a doki van értem, nem én őérte". Mindketten emberek vagyunk, mármint az orvos is és a beteg is, és azt gondolom, hogy egy minimális tiszteletet meg kell adnunk egymásnak. De azt is el kell/lehet fogadni, hogy mindkét fél lehet éppen "nyűgösebb": a beteg azért, mert esetleg fájdalmai vannak, kétségbe van esve mert nem tudja pontosan mi a baja, aggódik az anyukájáért/gyerekééért stb., az orvos meg azért, mert hullafáradt, agyonadminisztrálja magát a gyógyítás mellett, és még cseszegetik is a betegek stb.

Volt már velem is türelmetlenebb doki, azért ezt lehet kezelni, anélkül is, hogy felcsattannék (és nem azért tudtam kezelni, mert közben azon agyaltam, hogy jaj szegény milyen keveset keres... csak az jutott eszembe, hogy basszus, ő is ember, rossz napja van.. egy mosoly és egy normális reakció után sokkal emberibb lett ő is). Azt is tudom, hogy nekem mennyit segített egy nagyon türelmes doki, amikor nekem volt rá szükségem (nem azért, mert balhéztam, csak komoly fájdalmaim voltak, és nem tudtam úgy együttműködni, ahogy kellett volna - de egy empatikus mondata átsegített a helyzeten).

Azt hiszem, azért idegesít ez az "éhbérért dolgoznak" mondatra, mert igen, van amelyik nagyon keveset keres, van amelyik meg olyan kocsival jár dolgozni, amennyi a lakásunk ára, és?? Előbbi se legyen direkt bunkó, utóbbi is lehet fáradt...

kispotzak 2014.09.22. 11:22:40

@csakmotyogok: Ezt biztos muzli-nek akartad írni? Nem értem.

kispotzak 2014.09.22. 11:23:42

@kispotzak: Bocs! Most olvastam tovább.... Gr.

kispotzak 2014.09.22. 11:36:04

@mnika88: Az "órákat kell várni rá" és emiatt feljelentős kommentedről jutott eszembe egy múlt heti eset.
Körzeti dokihoz mentem, csak recept miatt. Irgalmatlan sok beteg volt, kiderült, hogy most két körzet jött hozzá, mert beteg a másik doki. Beálltam oda, ahol az egyik asszisztensnő csak a receptesekkel foglalkozik. Kb 1 óra múlva jutottam be, semmi gond, volt könyvem. Miközben bent még vártam picit (másvki kapta a receptet), besuttyant egy házaspár, amikor az asszisztensnő kinyitotta az ajtót, h megkérdezze, kik várnak még csak recept miatt. Az asszisztensnő kicsit mérges volt, de nem bunkó, csak döbbenten kérdezte, hogy mégis, mit szeretnének, csak nem soron kívül bejönni. Bácsi kerek perec közölte, hogy igen, mert a felesége kórházból jön, rosszul van, nehogy már ki kelljen várnia 100 ember. (Nyilván nem 100-an várakoztak). Az asszisztensnő nem volt boldog, bement a dokinőhöz, megbeszélte, kicsit később végülis beengedte a belső ajtón az orvoshoz.

Nem is ez az érdekes, lehetne vitázni rajta nyilván, hogy nem kellett volna kiküldeni őket inkább, mindegy. Ami elszomorított:
A bácsi megállás nélkül szidta az asszisztensnőt (főleg, amikor nem volt ott), "Mi az, hogy nem jöhetünk be soron kívül, hát milyen rosszul van az asszony, kórházból jön, mit képzel, ilyen állapotban várjuk ki a sort, hát ilyen ez az egészségügy, de főleg "ez" stb" (Az "ez" az asszisztensnő volt. Az az asszisztensnő, aki BEENGEDTE őket, és végül a dokinővel megbeszélte, h mehessenek. És a folyamatos szidást azért kapta, mert nem ugrott a nyakába elsőre, és kicsit morgott, hogy soron kívül akarnak bejönni. És a bácsi tényleg, őszintén úgy élte meg, hogy őket rettenetes sérelem érte...)
Amikor az egyik beteg rákérdezett, hogy mentőautó hozta-e a nénit vagy kocsival jöttek-e, kiderült, hogy 3 hónapja jött ki a kórházból.

mnika88 2014.09.22. 13:44:33

@kispotzak:
A végén volt a csattanó.:D 3 hónapja kijött a kórházból... :D Jajj Istenem!

she_wolf 2014.09.22. 16:29:52

@kispotzak:
Igazad van, ne haragudj! Nem emeltem ki, hogy ez egy általános kifakadás volt a részemről, amit alátámasztanak az általában itt tapasztaltak:)
Ha a "hivatás" - mint fogalom - említésre kerül, már előre tartok attól hogy beindul a szokásos verkli:(
Szóval nem Neked, nem Ellened szóltam, csak kértelek, hogy kerüljük a "tudjukmi" emlegetését:)

zunuke 2014.09.22. 20:10:42

@csakmotyogok: Te figyelj ide,nekem a hazai egészségügyben semmiféle elvárásom nincs,mert hál'istennek nem szoktam beteg lenni,ha meg nagyon nagy ritkán igen,akkor nem sajnálom rá a pénzt,és elmegyek inkább egy magánorvoshoz.Nem szeretnék posztalany lenni ezen a blogon. :D
Júniusban voltam egy teljes has+ kismedence ultrahangon,aminek az összköltsége az elszámolás szerint 2.847 Ft.Nos ennyit,sőt ennek az összegnek a sokszorosát már én is kifizettem,tehát nem "ingyé" csinálták.Jaj majdnem elfelejtettem 2013. májusában voltam kétirányú mellkasfelvételen is, aminek a költsége 1.385 Ft.Slussz.Kórházban 13 éve voltam utoljára 10 napig,gyógyszereket nem szedek,ha mégis valamit igen,akkor általában olyat kapok,amin alig van támogatás.Szóval szálljál le rólam,és ha adócsaló vagyok-mint írod-jól teszem,ez a magánügyem, és nem tartozik rád és senkire.A kötelező befizetni valómat befizetem,szolgáltatást nem nagyon kérek/várok érte,tehát akinek nem tetszik,az ne olvassa a hozzászólásaimat,valamint javasolnám,hogy az egész bevételét utalja át a betegbiztosítónak ha ez megnyugtatja,és éljen tovább abban a hittben,hogy azért szar a magyar eü ellátás,mert "csalják az adót a zemberek"

zunuke 2014.09.22. 20:16:54

@neduddki21: :D:D Ezt magyarázd el a polyvinyleknek,meg a csakmotyogoknak,akik szerint senki semmit nem fizet,de elvárásaik vannak.Valamelyiknek például az a véleménye,hogy a betegnek kuss a neve,míg két zsemle áráért vizsgálja meg az orvos.Annyi hülyeséget hordanak össze,az adócsalással,meg az orvosok nulla-szó szerint nulla-fizetéséről,hogy már csak nevetni tudok ha olvasom a hozzászólásaikat.

zunuke 2014.09.22. 20:25:13

@mig54: :D:D Úgy jön ide az adócsalás,hogy polivinylnek és csakmotyogoknak már ez a fixa mániája.Nincs az a poszt amihez polivynil elsőként ne az adócsalással kezdené a hozzászólását.Szerinte 8 millió embernek kuss a neve,mert ennyien nem fizetnek semmit,vagy alig.Azért kíváncsi lennék,ő mennyit "fizet be a közösbe",de hát ez nem fog kiderülni soha. :D:D

she_wolf 2014.09.22. 20:35:31

@zunuke:
Egyrészt: rohadtul igazuk van!
Másrészt: a jákóm néha adekvátabb reakciót villant meg egy aktuális feladat esetén, pedig ő csak egy kb. 6 éves gyerek értelmi szintjén mocorog.
Remélem ebből nem lesz sértődés, ha pedig de, akkor.....

csakmotyogok 2014.09.22. 23:17:06

@zunuke: Édes jó Istenem..te azt hiszed ezek a vizsgálatok ennyibe kerülnek?? Ezeknek a valós áruk 10x ennyi.Most vallottad be ,hogy mennyit élősködsz:)).Ez a magyar eü baja többek közt..nem a valós árat fizetik ki, hanem bagót. Ezért vannak megnyomorítva az eü dolgozók, hogy te is gyakorlatilag ingyen juss hozzá ahhoz amit nem érdemelsz meg, nem jár, de meg kapod. Mintha a fodrásznak adnál 200 Ft-ot 1 teljes hajfestésért hajvágásért aztán azt mondanád pofa be ki van fizetve..csak ő épp kivághatja a nem tisztességgel fizetőket.

csakmotyogok 2014.09.22. 23:18:10

@zunuke: Sőt van mikor ingyen vizsgálnak meg azt is leírtam már párszor és tényleg a te fajtádnak ahogy magad mondtad:kuss.

rikitikitévi 2014.09.23. 08:09:33

@zunuke: te mar "posztalany" vagy itt a hulyeseged miatt

zunuke 2014.09.23. 09:29:16

@csakmotyogok: Te beteg vagy baz+, kezeltesd magad.

zunuke 2014.09.23. 09:38:21

@csakmotyogok: Ne terjessz olyat ami nem igaz. Amennyi a vizsgalati lapon van, annyiba kerül az adott intezmenynek a vizsgálat, szó nincs itt 10x-es árakról, mint amiket itt össze hordasz. Ja, hogy te beleszamoltad a főorvos fizetését, meg a takarító neni 4 órás bérét is? Akkor lehet ennyire jönne ki, de szerintem még így sem.

rikitikitévi 2014.09.23. 10:23:15

@zunuke:
" Amennyi a vizsgalati lapon van, annyiba kerül az adott intezmenynek a vizsgálat,"

Kedvesem, egyre lesújtóbb képet festesz a mentális állapotodról...
Ha valamihez nem értesz, ne nyilváníts róla nagyon határozott véleményt!
Az egyes beavatkozások árát az OENO kódok alapján a német pontokból kalkulálja az OEP.
Ez alapján, hogy csak egyetlen példát hozzak (de számtalant lehetne), a vastagbéltükrözéses vizsgálatra előkészítéssel, éber-altatásos injekcióval és szövettani mintavétellel együtt az OEP 8000 forintot fizet az intézménynek, holott ennek költsége takaréklángon is 60-80.000.- forint.
Ténylegesen 10x-es árakról van szó!

zunuke 2014.09.23. 10:23:29

@csakmotyogok: .....a te fajtadnak kuss...-idezlek. Esetleg anyukadnak, vagy netan neked kuss. Tetszik érteni? Ha nem, elmagyarazom. En nem használtam ilyen szavakat a hozzaszolasaimban, de egy kicsit mint ha elszalltal volna magadtol gyerekem. Na itt van az ékes pelda arra, hogy hogyan beszelnek egyes szarhaziak, mint peldaul te,az emberekkel. Remek példa erre a blogra.Es akkor még ti koveteltek pontosabban kovetelnetek több fizetest,és megbecsülést.Jo kis reklamot sikerült csinalnod a magyar egészségügynek, hogy az embereket, koztuk engem is ingyenelonek nevezel, es nem utolsó sorban kuss-ra intenel.Mint emlitettem fentebb,anyukaddal beszelj így, ő lehet megszokta.

zunuke 2014.09.23. 10:24:49

@rikitikitévi: neked meg nem osztottam lapot, nem tudom hogyan keveredtel bele tevike....:D

zunuke 2014.09.23. 10:46:49

@rikitikitévi: És most mit akarsz ezzel üzenni? Hogy a betegek fizessék ki az állítólagos 10X-es árat egy vizsgálat után? Hogy a vastagbél tukrozesre csak abban az esetben merjen menni, ha az altatasbol felebredve azonnal rohan a postára feladni a 80.000 forintot? Ha meg nincs ennyi pénze, szegyelje magát és meg ne probalja igenybe venni, mert egy budos rohadt ingyenelo? Vagy most tulajdonképpen hová akartok ti kilukadni? Ti mennyit fizettek egy orvosi beavatkozasert, a tizszereset? Egeszen biztos, hogy ti sem.Akkor? Miről beszelunk? Mit lovagoltok napok óta ezen, hogy milyen vizsgalatok mennyibe kerulnek? Komolyan mondom úgy csináltok, mintha nektek kellene fizetni a kulonbozeteket a saját penzetekbol.Mar ha van ilyen... Olyan ügyben harcoltok köröm szakadtaig, ami anyagilag benneteket nem érint,mert mint irtam ha barmilyen orvosi ellatasban reszesultok, benneteket is mint biztositottakat látnak el, ezen felül fizettek valamit? Nem. Akkor nem, értem ezt a hisztériát.

rikitikitévi 2014.09.23. 11:18:14

@zunuke: Hogy mit akarok ezzel üzenni? Azt, amit üzentem (írtam), vagyis egy téves állításodat (" Amennyi a vizsgalati lapon van, annyiba kerül az adott intezmenynek a vizsgálat,") korrigáltam.
A beteg természetesen ne fizessen semmit, erre való a szolidaritás alapú (a'la Bismarck) társadalombiztosítás, de a finanszírozási anomália (aminek csak kis részjelensége a beavatkozásokért az OEP által fizetett jelképes díj) nagyrészt magyarázza a várólistákat, a kórházak adósságait és a dolgozók alulfizetettségét, melyek együttesen az ellátás színvonalát is meghatározzák.

mnika88 2014.09.23. 11:37:43

Hát úgy látszik ebben sosem lesz egyetértés...:(

csakmotyogok 2014.09.24. 15:59:52

@rikitikitévi: Köszi, hogy szebben meg fogalmaztad... de akkor akadok ki mikor az emberek azt hiszik pár ezer forintért "kifizették" az intézményt a dokit, mindent. A kifizettéket azért idéző jeleztem, mert a gőgre utaltam, megvették kilóra, kussoljon szolgáljon , a betegért van és legyen minimum kapcarongy mert szolgáltat.Azt hiába mondom akkor szolgáltatás, ha a tudását valós áron adhatja el, addig amíg löknek valami alamizsnát nem.
S azt is hiába írom, hogy (migtől lopva) amilyen a mosdó olyan a törülköző...
OKOSKODÓKNAK:
MÉG EGYSZER ÉS UTOLJÁRA ÍROM LE bár már párszor megtettem: NEM VAGYOK EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓ. SZERENCSÉRE:)).
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása