Ha így tud ordítani, akkor nincs kiszáradva a gyerek

2014.09.11. 04:53

old_doctor.jpgEgyszerűen nem értem, egy ilyen, szemmel láthatóan a múltban leragadt és a valós problémára süket orvost ki és hogyan tehetett oda az ügyeletbe felelősen.

Kedves Praxis-olvasók!

Elég sokan ismertek engem, és szerintem mind tudjátok, ahhoz, hogy én ide posztot írjak, nagyon durva dolognak kellett történnie. Azonban – okulásul az egészségügyi ellátórendszernek, és mert nagyon sok, a miénkkel hasonló történettel találkoztam már – úgy érzem, ennek itt és most helye van. Nem fogom megnevezni az orvost, se a kórházat, még a várost se (elég ide annyi, hogy megyeszékhely városról van szó, aki ismer engem, nyilván kitalálta a helyszínt), ahol ez történt velünk, hiszen történhetett volna bárhol, és ami azt illeti, nagy vonalakban bizony meg is történt.

 

Az események: a 21 hónapos kisfiamon váratlanul kiütött valami csúnya vírusfertőzés. A háziorvos hétfői napon látta, elmondta, mi a teendő, mi várható. Keddre a gyerek 40 fokos láza elmúlt, viszont megjelentek a szájában az előre megjósolt hólyagok, amik miatt sajnos képtelen volt enni-inni. Próbálkozott ugyan, de minden korty vagy falat után sírva kapott a szájához és nem volt hajlandó többet enni. Mivel akkor már kb. 20 órája egyetlen alkalommal pisilt egy keveset (pelenkás, nem volt nehéz megállapítani), továbbá az Istennek nem bírtam bele sehogy folyadékot diktálni, úgy döntöttem, bemegyünk az ügyeletre, és kérek számára intravénás folyadékpótlást. (Korábban már megtörtént egyszer egy hasmenéses megbetegedésnél, hogy a kicsi kb. egy délelőtt leforgása alatt kiszáradt, és napokig kórházban feküdt emiatt, tehát féltem a lehetőségtől, mint a tűztől.) Azért mentünk az ügyeletre, mert a saját körzeti orvosunk kedden délelőtt, illetve szerdán délután rendel, és a hosszú idő mellett egyébként is úgy ítéltük meg Tempusszal (akivel folyamatosan megvitattuk a helyzetet és a teendőket telefonon), hogy ez nem háziorvos-level, mindenképp célszerű bemenni a gyerekklinikára, ahol az ügyeleti ellátás van.

 

Az ügyelet délután háromkor kezdődött, pár perccel előbb értünk oda, akkor már várakozott ott néhány szülő a kisgyerekével, jellemzően 2 éven aluli babákkal. 10 perccel később megérkezett a folyosón az asszisztens hölgy, aki köszönés gyanánt a következő mondattal fogadott minket, idézem: „Mi az, maguknak a körzeti orvosa szabadságon van?” Nem, dehogy, épp rendel, mi meg jókedvünkből cibáltuk be ide a beteg gyerekünket a sok fertőző meg balesetes közé, pláne mi, akik ráadásul egy másik városból jöttünk, meg azért, hogy direkt szívassuk az ügyeleteseket, gondoltam magamban. Aztán megérkezett az ügyeletes doktor bácsi. Nem, nem elírás, egy nagyon öreg bácsika, botra támaszkodva, máskor is láttam már, hírét is hallottam, őrá mondtam magamban, hogy na, 80 és a halál között van (utólag megnéztük a pecsétszáma alapján: ráhibáztam).

 old_doctor.jpg

Sorra kerülünk, mondom az előzményeket, majd expressis verbis azt, hogy infúzió formájában történő folyadékpótlást kérnék, mert kiszáradástól tartok, meg egyébként is aggódunk a vizelet teljes hiánya miatt. Az infúziót nem kaptuk meg, helyette – bár kifejezetten tiltakoztam ellene – hárman fogtuk le az ordító, rúgkapáló gyereket, amíg a bácsi fecskendőből csapvizet töltött a szájába, meg valahonnan hozott ilyen picike – pár 10 ml lehetett – sóoldatot. Az infúzióra pedig azt mondta, olyat nem ad, mert az nem steril. Was?! Nem, nem elírás, nem félrehallás, ezt mondta. A fecskendős abuzálásnak azért nem vagyok híve, mert máskor is próbáltam már, csak annyit értem el vele, hogy a nagy ellenállásban a gyerek többet izzadt ki, mint amennyit sikerült belediktálnom, meg a nagy részét ki is köpte, nagyjából ez történt ezúttal is. Azt az orvos is mondta, hogy a szájban lévő hólyagok (herpangina névvel illette) rendkívül fájdalmasak, így hát nem csoda, ha szegény gyerek nem bír enni. Ehhez képest viszont, a következő „jótanácsokat” adta: főzzek neki húslevest, és azt adjam fecskendőből. Meg adjak neki szívószállal inni (alapból se ismeri a gyerekem a szívószálat). Meg más színű kanállal, mert akkor majd jól nem fogja tudni, hogy mi következik, és gyanútlanul bekapja az ételt. (Persze, gondoltam, biztos annyi esze van egy ekkora gyereknek, mint az aranyhalnak, és nem fog rájönni, hogy az akármilyen kanálon lévő valami az étel, ami neki fájdalmat okoz.) Jött azzal, hogy anyukám etesse meg, mire az asszisztensnő közbeszólt, a nagymamák lágyszívűek, szóval biztos képtelen lesz megetetni a nagymama az unokát. (Mondtam is utána tréfásan anyukámnak, álljon a sarokba és szégyellje magát.) Azért is le lettem teremtve, hogy miért adok csőrös itatóból inni a gyereknek, poharazzunk, különben sose fog megtanulni rendesen inni. Itt már nem bírtam megállni, és közöltem, hogy egyrészt tud pohárból is inni, másrészt nem tudok betenni egy pohár vizet a táskámba, ha megyünk valahova. A végén közölte, adjak a gyereknek Germicid-C kúpot a lázra és a fájdalomra. Mondtam, az nekünk soha nem használt még, egyébként is írt fel jó kúpot már a gyerekorvosunk, erre elővett ő maga egy Germicidet a szekrényből, és azzal a kísérőszöveggel, hogy én úgyse fogom otthon azt csinálni, amit ő elmondott, belenyomta a gyerekbe.

 

Végül eljöttünk onnan úgy, hogy belediktáltunk bruttó fél deci folyadékot a gyerekbe (ennek egy részét visszaköpte), és közben jól megkínoztuk szerencsétlent. Amíg tekergett az ágyon, míg beletenyerelt az ott felejtett használt spatulás tálba, meg leverte a doki ágyra tett botját a földre. A fecskendőt, amivel adtuk neki a vizet, előzőleg letették az ágyra, ahova a beteg gyerekek ruhában-cipőben meg anélkül is felfekszenek, majd odaadták, hogy ezzel otthon folytassam a „terápiát”. Ez különösen érdekes volt azután, hogy az orvos elmondta, azért beteg a gyerekem, mert valami fertőzött tárgyat a szájába vett.

 

Egész éjjel tartó szenvedés után, szerda reggel, amikor már el voltam szánva rá, hogy visszamegyek, de ezúttal már az SBO-ra, és addig verem az asztalt, míg nem kötnek be neki egy infúziót, végül nagy nehezen megoldódott a probléma. Miközben mi Tempusszal végigaggódtuk az éjszakát, nem lesz-e valami baja így a veséjének, hogy akkor már 24 órája egy cseppet sem pisilt. Nálunk szerencse volt, de nem egy történetet hallottam már ügyeletről elhajtott és valóban kiszáradt gyerekről is. Nem értem, miért kell elbagatellizálni, ha egy anya azt mondja, a gyereke egy napja nem iszik és nem ürít; hogy hagyhatja el egy orvos száját az a mondat, hogy „Ha így tud ordítani, akkor nincs kiszáradva”, meg kiszáradni csak hányós-hasmenéses baj esetén lehet. Meg miért nem a problémát próbálja orvosolni, miért csak hasznavehetetlen tanácsokkal szolgál (vagyis kioktatja az anyukát, akinek engedtessék meg, hogy jobban ismerje a saját gyerekét, mint egy vadidegen), többnyire olyanokkal, amit a kedves szülő már végigzongorázott, mielőtt becipelte a gyerekét az ügyeletre.

 

Másnap egyébként elmeséltem a saját orvosunknak az esetet, aki nagy szemekkel nézett és csak annyit mondott, pedig korábban már arról volt szó, hogy az illető bácsi nem fog többet ügyelni… Még Tempus is, aki közismerten mindig védi a mundér becsületét, azt mondta erre, hogy ez nagyon gáz volt.

 

Tudom, jönni fogtok a szokásos szöveggel, orvoshiány van, meg pénzhiány, mindenki elhúzott külföldre és már csak ezek maradtak, de itt nem erről volt szó. Ez egy nagyon klassz klinika, tele fiatal orvosokkal, nem egyet még egyetemista korunkból személyesen ismerek. Egyébként pedig elég nagy a vonzáskörzete, más városok is tartoznak hozzá, azért nem olyan megoldhatatlan az ügyeleti rend. Egyszerűen nem értem, egy ilyen, szemmel láthatóan a múltban leragadt és a valós problémára süket orvost ki és hogyan tehetett oda az ügyeletbe felelősen.

 

Bikli néni

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

she_wolf 2014.09.11. 22:41:09

@carrie 2014:
Lehülyézlek én bárhányszor kéred is, ezen ne múljon eddigi sajátságos kapcsolatunk: hülye vagy!:) Értve vagyok?

"Tempus kizárásában pedig mignek volt szerepe, ugyanis ő fűtőtte fel pü-ben, nyilván ezért nem fog felelőséget vállalni, mert ő nem vállal semmiért és tagad mindent, ez a stílusa. Tempus meg olyan hogy inkább magára vállalja ezt a dolgot, minthogy kiderüljön mi is volt... eddig halvány lila gőzőm sem volt, hogy miért, de most már értem, miért nem vállalta fel, eddig nem tudtam, hogy Tempustól van gyereked... Egyik éjszaka volt egy igen érdekes beszélgetésünk Tempusal erről."

Cicamica! Vegyél vissza, mert mindhármótokkal folytatott levelezésem itt punnyad a gépemben. Trehány vagyok, és lusta voltam még nagytakarítást csinálni. Szóval ne akarj te olyan nagyon mindentudónak látszani, tudod, a blöff is csak addig az, amíg meg lehet vele valakit vezetni. Ha már ennyire számolod akkor még kiderülhet, hogy 65-66-67....és még ki tudja hányszor hülyézhetlek le, és alapos okkal. Nos, értve vagyok?:)

Egy hét pihenőd volt, utána simán felelősségre vonhattál volna az általad sérelmesnek vélt írásaim miatt. Nem tetted. Én viszont színt vallottam, hogy miért lettem visszaengedve, sőt, a Bikli néninek írt privát üzenetemet is bemásoltam, csak szó ne érhesse a házam elejét. Egyéb probléma, hülyegyerek?

Tempus.Anh 2014.09.11. 22:42:47

A Dreyfus-pernek semmi értelme a továbbiakban. Senkit nem száműznek már az Ördögszigetekre.

DarthVader 2014.09.11. 22:43:10

Whoááá! Ez igen! :)

1, Tempus kolléga is megtapasztalja, milyen a másik oldalon lenni.
2, Doktor bácsi a gyereket munkadarabnak tekinti. Lehet esztergálni, meg reszelni.
3, Bikli néni elkövette azt a hibát, amit e pillanatig oly jóizüen ekézett: konkrét terápiás javaslattal érkezett. :) Ráadásul feleslegesen.

De hogy tanuljon a populus, mi a teendő, ha hasonló esettel találkoznak (merthogy eddig nem derült ki), és a gyermek nem akar enni-inni, akkor suspensio anaestheticát kell kérni.
("Doktor úr/nő, a gyereknek aftája van, nem irna fel neki suspensio anaestheticát, a multkor is volt neki, ezt kapott rá, és használt! " :))) ) A doktor boldog mint állat,mert 1, ha eszébe jutott, akkor azért, mert nem kell magyarázni, 2, ha meg nem, akkor nem kell gondolkodni :))

Egy mokkáskanállal a kicsi szájába erőltetni valahogy, aztán az se baj, ha kiköpi, érzésteleniti a száját-nyelvét, és tud - ha enni nem is- de legalább inni.

A nyolcvan éves orvosokkal pedig tele a hócsukám.

(Ismerős megkérdezte, miért nem látni Angliában nyugdijas patikusokat meg orvosokat dolgozni? Mondtam neki, hogy azért, mert azok a Bahamákon meg Gran Canarián héderelnek. Csak nálunk dolgoznak orvosok/gyógyszerészek a teljes elhülyülésig. Mert a nyugdijukból nem tudnak élni,csak vegetálni. )

Tempus.Anh 2014.09.11. 22:45:12

Köszönjük, Anakin dr...:)

she_wolf 2014.09.11. 22:48:48

@Tempus.Anh:
Örülök, hogy látlak, olvaslak. Azért remélem, nem csak amolyan "gyüttem-mentem" látogatás volt ez a mostani:)

Bikli néni 2014.09.11. 22:49:22

Kedves Sebő doktornő! Ha jól látom, Ön gyerekorvos. Ha úgy érzi, el tud vonatkoztatni a poszt és a hozzászólások hangvételétől, továbbá attól a ténytől, hogy egy kollégája munkáját illettem kritikával, örömmel venném maga az eset objektív véleményezését, orvosi szemmel.
Köszönettel,
Bikli néni

Tempus.Anh 2014.09.11. 22:52:03

@mig54: Én is örültem és igyekszem majd gyakrabban megfordulni errefelé.

Bikli néni 2014.09.11. 22:53:21

@DarthVader: Ugyan nem látom, mi a különbség a fiziológiás só és a suspensio anaesthetica (erről még sosem hallottam) "rendelése" között, de köszönöm szépen a tanácsot. Ha esetleg értesz hozzá, kérdezném azt is, hogy ha a gyereket külsőleg is kiütések, hólyagok borítják, arra is tudok kérni valamit az orvosunktól? Jelenleg Zovirax-ot kap, de amikor ezt felírta a doktornő, még nem látszottak az egész testét beborító kiütések, nem tudom, így hatásos-e (a betegtájékoztatón nem láttam ilyet).

carrie 2014 2014.09.11. 22:56:49

@Tempus.Anh:
Nah. Örülök neki, hogy előkerültél :-)

Egy személyes kérdés feléd:
Azt írtad régebben hogy orvos vagy. Oké, elhisszük.
Nálatok (nem tudom merre vagy helyileg) orvos berkekben nem szokás egymást telefonon is felhívni és cseverészni az orvossal, mint orvos, hogy figyúka már, a gyerekem kezd kiszáradni infúzióra gondolram x km távlatából, asszonypajtás megy délután, vess már rá egy pillantást (akár mindkettőre XD)? És akkor az orvos kollégád talán nem úgy áll az asszony pajtásodhoz, mint önjelölt orvos, aki kész kezelési tervvel esett be az ajtón?! Ti is írtátok anno, hogy azt ki nem állhatjátok, ha a beteg elkezd követelőzni, de ha tudta volna hogy orvos is van a dologban akkor lehet máshogy áll hozzá... nem egy ilyen privát telefonbeszélgetést hallottam munkaidőben saját gyerekkel/hozzátartozókkal kapcsolatosan...

Szóval miért nem csörögtél oda telefonon? (és akkor lehet asszonypajtást nem így kezelték volna...)
(érted ügye?)

DarthVader 2014.09.11. 22:57:21

@Tempus.Anh:

" Nem kell rosszhiszeműen megközelíteni a dolgot, ez már régen nem az a fórum, ahol pár troll - magamat is beleértve - abból űzött sportot, hogy a posztolót fikázta. "

Hölgyeim és uraim, megtörtént a csoda. Van egy ember e hazában, aki önkritikát gyakorol. "De" nélkül. Szikáran, szárazon. Történelmi pillanat!

(Mondjuk, nem tudom, mi lett volna, ha a kicsi nem betegszik meg, de ez már örökre kideritetlen marad :)

carrie 2014 2014.09.11. 22:58:08

@mig54:
lesz ennek még bötje ne aggódj! :)

Tempus.Anh 2014.09.11. 23:02:13

@DarthVader: Itt egy kemény jobb a Hargita aljáról, kedves kollegám :)

dr-eam 2014.09.11. 23:02:24

Bikli néni, mennyit fizet a babysitternek, hogy a 21 hónapos gyerek mellett szinte egész délután ment itt a virtuális konfliktus? Amúgy a herpangina pharyngitis két éves kor alatt nagy eséllyel kórházi felvétel, parenteralis folyadékpótlással, mi tavaly az egy éves szülinapot "ünnepeltük" ezzel a szemét betegséggel, 3 napig tartó 40 fok körül lázzal, a legnagyobb kánikulában. Alapvetöen igaza volt a poszternek, de ilyenkor el lehet menni másik dokihoz. Nálunk a gyerekorvos tanácsát követöen (miszerint az akkor még szoptatott gyerekkel két óra alatt itassak meg 200 ml-t) döntöttünk úgy, hogy akkor kórház. Igen, lehet a szülönek igaza az orvossal szemben, ö látja folyamatosan a beteg gyereket, itt ráadásul a hozzáértö, bár távoli segítség is megvolt a döntéshez. Csak azt nem értem, hogy miért nem mondta öreg dokinak, hogy köszi, viszlát, gyerek nem fog inni, megyünk máshoz.

carrie 2014 2014.09.11. 23:05:07

@DarthVader:
Thempus MÁR akkor kezdett el változni, mielőtt kirakták innen...

ezt sok ember vagy nem vette észre, vagy NEM akarta észrevenni, ...vagy a harmadik eset(mig eset) nem akarta elfogadni.

DarthVader 2014.09.11. 23:05:07

@Bikli néni:

Egész testet beborító hólyagos kiütés leginkább varicella szokott lenni. De végeredményben ha varicella, ha coxsackie, elmúlik magától. Csak ki kell várni. A Zoviraxot a szájnyálkahártya tünetekre irták?

Tempus.Anh 2014.09.11. 23:05:36

@carrie 2014: Szia, korábban - más eset volt, konkrétan a Bikli nénié - tettem már ilyet, nem volt éppen szívélyes hanngú az illető kollega válaszreakciója.
Most ez valahogy elmaradt, de kötve hiszem, hogy eredményt értem volna el.
Tőlem, a nála 40 évvel fiatalabbtól úgyszintén nehezen fogadna el - szerintem - bármilyen javaslatot - ráadásul nem is azonos szakág gyakorlói vagyunk.

Tempus.Anh 2014.09.11. 23:06:33

@DarthVader: Varicellára beoltották a kicsit, bár manapság ki tudja, milyen törzsek vannak elterjedőben...

DarthVader 2014.09.11. 23:08:00

@Bikli néni:

Ja, a suspensio anaestheticában benzocain van, loc. anaestheticum.

she_wolf 2014.09.11. 23:09:37

@carrie 2014:
Szakadj le rólam, te idióta:( Tényleg utoljára kérlek....

DarthVader 2014.09.11. 23:11:38

@Tempus.Anh:

Hát, vélelmezzük, hogy az oltás hatásos, és nem varicella. Mondjuk, bőrtünetről nyilatkozni még akkor is nehéz, ha saját szemével látja az ember, hát még elmondás alapján :))

she_wolf 2014.09.11. 23:13:35

@dr-eam:
nem akarnék fogadatlan prókátor lenni, de Bikli néninek nincs bébiszittere....

Bikli néni 2014.09.11. 23:14:38

@dr-eam: Írtam fentebb, hogy miért volt lehetőségem egész délután itt kommentelni. @Bikli néni: - itt. Azt hozzátenném, hogy alapesetben az ébredéstől a vacsoráig terjedő időt az udvaron szoktuk tölteni, de mivel egész nap szakadt az eső, be voltunk zárva a lakásba. Amíg a kicsi aludt vagy elmolyolt magában, én irkáltam ide. (Szitterem meg nincs, pedig néha nem jönne rosszul, bár értelmesebben tölteném akkor az időmet :))
(Milyen érdekes, a Bezzeganyán, ahol a hozzászólók 99%-ának kisgyereke van, még soha senki nem kérdezte meg, hogy van idejük egy-egy poszt alatt több száz hsz-t generálni egy fél délelőtt alatt...)

@DarthVader: Volt már neki ilyenje máskor is, akkor az nagy valószínűséggel roseola volt (nem igazoltuk vérvizsgálattal, azt mondta az orvos, akár roseola, akár rubeola, úgyse fertőz már és úgyse jön elő újra, kár ezért kétszer is megbökni a gyereket). Most a szájban lévő kiütéseket előre megjósolta a gyerekgyógyászunk, ami be is jött, és arra kaptuk a Zoviraxot (picit gyorsítani szeretnénk a természetes gyógyulást, ugyanis éppen elkezdtük a bölcsibe szoktatást). Az egész testet borító kiütések számomra is meglepetésként hatottak, a gyerekgyógyász még nem látta (holnap kell visszamennünk), csak egy anyuka, akinek már volt ilyen beteg gyereke, mondta, hogy a kéz-láb-száj teljesen ráillik, rákerestem, és valóban, betű szerint. Szóval orvosi megerősítés még nincs, csak gyanú.

dr-eam 2014.09.11. 23:20:22

@Bikli néni: sejtettem, de csak arra szerettem volna célozni, hogy egy 21 hónapossal értelmesebb dolgokról lehet vitázni, mint Stephen King regényben telepátiával komplett gimnáziumot felgyújtó pszichopatát meggyözni arról, hogy nincs teljesen igaza. Nem ér ennyit a ráfordított idö és energia :)

Bikli néni 2014.09.11. 23:21:48

@DarthVader: Tudom, nem sokat segít, de... a szájában hólyagok, az állán, a szája körül csúnya vörös durva pöttyök, kb. mint az elkapart pattanás, úgy néznek ki. (Amúgy nem vakarózik, de a száját még mindig fájlalja egy-egy falat után, belenyúl és sírdogál.) Az orra belsejében is érzékeltem. A tenyerén is látok pár piros pöttyöt, de nem úgy néz ki, mint a bárányhimlő - általam ismert - pöttyei. A teste többi részén inkább a csalánkiütéshez hasonló sok apró piros pötty van.

Tempus.Anh 2014.09.11. 23:26:00

@DarthVader: Igen, a szakmák időnként bizonyos pontokon érintkeznek, máskor jócskán távolodnak egymástól, velünk nézetnek ugyan meg időnként kisgyereket is, de többnyire roham vagy sérülés után.
Infektológiai eseteket nyilván soha, a tapasztalatunk minimális, a gyerekgyógyászat- ill. fertőző-szigorlat pedig régen volt :)

Kb. mint az úgynevezett kettős vak randomizált vizsgálat szinonimája, amikoris két sebész értelmez egy EKG-t :)

carrie 2014 2014.09.11. 23:26:21

@mig54:
Köszi, hogy ismét alátámasztottad az általam rólad közzétett tényeket!
Csak így tovább! :-)

Nem félsz attól, hogy a viselkedésed miatt repülsz nemsokára innen?

Bikli néni 2014.09.11. 23:28:04

@dr-eam: Igazad van. Ha tudtam volna, hogy ilyen csörte lesz belőle, hagyom is a francba az egészet. Csak van, amit nem vesz be a gyomrom, és a ma délután történtek pont ilyenek voltak. Különben ez kivételes eset, napközben többnyire lótás-futás van, főleg most, hogy kezdjük - talán végre tényleg - a bölcsit, nem is tudom, mióta, ez volt az első nap, hogy nem kellett futkorásznunk sehova.

Tempus.Anh 2014.09.11. 23:32:05

A Tienanmen békéje minden vitázóra...:)

Jó éjszakát Nektek!

dr-eam 2014.09.11. 23:32:15

@Bikli néni: sok sikert a beszoktatáshoz, bár sajnos ott nagy eséllyel fog hasonló nyavalyákat összeszedni szegény :/ a hülyéket meg le kell sz.. :)

Bikli néni 2014.09.11. 23:34:53

@dr-eam: Ja, ami még lemaradt: nem volt másik doki, ha lett volna, akár fizetős is, átvittem volna :( Ez nem pénzkérdés, én nem egyszer vittem már el magánrendelésre a gyereket, ha van valami, amire nem sajnálom a pénzt, akkor az az egészsége. De nincs róla tudomásom, hogy bárhol máshol lett volna alternatíva.

Bikli néni 2014.09.11. 23:38:11

@dr-eam: Igen, nincsenek illúzióim, többek között ezért nyomatjuk az immunerősítőket meg vitaminokat is, bár ezek sajna csodát nem tesznek. Azért bízom benne, hogy többet lesz a bölcsiben, mint otthon, betegen.
Jó éjt mindenkinek!

dr-eam 2014.09.11. 23:50:07

@Bikli néni: Az úgy gáz, ha nem volt más, mint a <10-es pecsétszám - pedig lassan marad a vagy <10 vagy 75<, bár az utóbbiak szerintem az egyetemet sem itthon vérzik :( sok sikert :) jó éjt!

she_wolf 2014.09.12. 00:04:17

@carrie 2014:

Bocs, de átsiklottam valami fölött (tudod: sok beszédnek sok az alja):

".... ( M. kizárása után az egyik nick név alatt nem T. volt, hanem M. regelt vissza, te meg azt hitted az T. volt, is ezt ki is írtad) csodálom, hogy M. most még nem jelent meg itt és nem posztolta szét a saját nyavajáival a sztorit, ahogy szokta."

Amennyiben M. az én nickem rövidítése a(T. pedig Tempus Anh-é), úgy közlöm veled, hogy nem szokásom egy fórumon/topikban több nickkel megjelenni, és ha arra kényszerülnék, hogy valami miatt újra regisztráljak, közölném korábbi nickemet a beazonosíthatóságom miatt.
Ezt jó, ha megjegyzed magadnak! És azt is, hogy lépést fontolgatok ennek okán veled szemben, ugyanis senkitől nem tűrök el gyanúsítgatást.

Tudod, hogy veled ellentétben én nem szoktam fenyegetőzni, most sem teszem. Csak arról világosítottalak fel, hogy mit fogok tenni "ha" nélkül.

(Mellesleg ha nem említesz meg a mostani hozzászólásaid egyikében, talán csak akkor szólalok meg, mikor Tempus visszatértét látom, Bikli nénivel továbbra is magánban leveleztük volna le a babóval kapcsolatos történéseket. Ez van.)

2014.09.12. 00:11:22

@Bikli néni: Teljesen lejáratod magad. A gyerek nem hajlandó inni, mert fáj a szája, de egész éjszaka szopik????? WTF! Nem gondolkodtál el azon, hogy az a csúúúúnya germicid kúp mégis használt? Tudod, amit a szenilis, vén trotty, aki csak azért van ott az ügyeleten, mert már nem talál haza, kéjesen hörögve belenyomott!!!
Tényleg, ha napok óta nem iszik a gyerek és kiszáradási tünetei vannak, legalábbis szerinted, akkor miért az ügyeletre kell vinni? Egy kiszáradás már két órával korábban is látszik!

2014.09.12. 00:23:29

@Bikli néni: Te tényleg komolyan gondolod, hogy egy szoptatós gyereknek vitaminokat és immunerősítőt kell adni??? Te tényleg nem tudod, mi az anaestetica és a sós víz között a különbség??? És te oktatod az orvost! Szuper!

Paeonia 2014.09.12. 00:29:01

@Tempus.Anh:
Ezt írod: "A 80 éves, venerábilis kollega nyilván azt tette, amire a gyermekgyógyász szakma megtanította őt," stb.
Nem ismertem a venerábilis szó jelentését, rá kellett keresnem. Ez szép, és valamennyire megnyugodtam tőle, hogy te így írsz róla.

Eléggé ideges lettem - nem a fenti vitától - hanem Bikli néni doktorbácsi jellemzésétől, amely szerint az öregúr "80 és a halál közötti" életkorú.

A köznyelvben ez sajnos egy elterjedt szófordulat, de roppantul bántó, megalázó.
Nem akarom ezt tovább ragozni, de elég nagy stílusbeli különbségeket látok köztetek, és köszönöm, hogy te nem fogalmaztál sértően az idős úrról.

2014.09.12. 00:30:29

@Tempus.Anh: Tőled is kérdezem: ha a szegény anyuka helyébe képzelem magam, vajon az ügyeletre megyek a gyerekkel? Kiszáradás hány órán belül jelentkezik?

2014.09.12. 00:32:50

@Tempus.Anh: Bikli néni éjszakákat nem aludt ez előtt a poszt előtt, a sírós, nyűgös, lázas, nem táplálkozó, nem vizelő kisbabánkkal volt elfoglalva."
Napok óta van tünet, de nem tudjuk, mi. Az ügyeletre kell elmenni. Nyilván...

2014.09.12. 00:35:55

@Bikli néni: @Tempus.Anh: "Mivel akkor már kb. 20 órája egyetlen alkalommal pisilt egy keveset (...) nem bírtam bele sehogy folyadékot diktálni, úgy ___döntöttem____, bemegyünk az ügyeletre, és kérek számára intravénás folyadékpótlást."

Az ügyeleten????

2014.09.12. 00:38:39

@Bockó: A miskolci Megyeiben egyébként már viszonylag enyhe kiszáradás miatt betolták az infúziót a gyerekembe"
A hölgy az ügyeletre vitte a gyermekét. Ahol egy nyugdíjas doktor foglalkozott vele. Feltételezhető, hogy nem megyei kórház gyermekegészségügyi központján járt. Ott az ügyeletes orvos egyben kórházi orvos is.

szokratesz68 2014.09.12. 07:36:28

@Bikli néni: Tehát a semmi megoldódott magától?! Nagyszerű, legalább beismerted, hogy túlreagáltad az egész eseményt. Sokan hiszik azt, hogy attól lesznek jó szülők ha mindent megadnak a gyereküknek a kényelme érdekébe. Tévedés. Nekem 3 (ma már nagy) fiam van. Hála istennek olyan orvosunk volt hogy antibiotikumot 20 év alatt mindegyik csak egyszer kapott talán. A legtöbbször használt "gyógyszer" az erigon nevű köptető folyadék volt. A 40 fokos lázra is a hűtőfürdőt javasolta nem pedig a gyógyszert. Ja és nem is rohangáltam velük orvoshoz két tüsszentéssel.

Bikli néni 2014.09.12. 09:14:14

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ha már ilyen szépen és kedvesen szólítottál meg, akkor tessék, itt van, szíves értelmezésre, mert kiforgatod a szavaid. Ugyanis SEHOL nem írtam olyat, hogy napok óta nem iszik, és épp azért vittem be az ügyeletre, mert tudom, hogy órák alatt is ki tud száradni a gyerek, ahogy ez már megtörtént korábban is. Íme, a kronológia:

Hétfő délelőtt: megyünk a bölcsibe, a gyereknek kutya baja, még a doktornénivel is összefutunk odabent, ő is nézi a kicsit, semmi nem történik. Két óra múlva a gyereknek 40 fokos láza van. Hűtőfürdő, lázcsillapító, majd át vele az orvoshoz, akinek 12:30-kor kezdődik a rendelés, nyitásra ott is vagyunk. Muszáj megnézetni, nem azért, mert "kettőt tüsszög", hanem, mert épp szokik a közösségbe, ahova lázas beteg gyerek nem mehet, ugye nem kell magyarázni, miért. Meg hát, a lázat bármi okozhatja. Az orvos megnézi, mandulája piros, vírusfertőzés, mondja, lesznek majd hólyagok a szájában, enni nem fog tudni, de innia kell, erre készüljek. Ekkor még egyébként vígan eszik a gyerek, nem fáj semmije, ha épp lenyomjuk a lázát, egész jó kedve van.
Kedd reggel fél kilenckor pisil egy utolsót, és onnantól kezdve többet nem. Egész délelőtt próbálom itatni, semmi nem segít, nem pisil, végül Tempus azt mondja, vigyem el az ügyeletre. A saját orvosunk kedden 8-11-ig rendel, következő rendelés szerda délután. Délután egykor döntök úgy, hogy ez ha nem változik, akkor nem húzzuk ki másnap délutánig. (Ezt délelőtt 8-11 között még nem láthattam, tekintve, hogy fél kilenckor még pisilt egyet.) Ekkor beviszem a MEGYEI gyerekklinikára, ahol a gyermekügyelet van minden nap délután háromtól másnap reggel hétig. Ott elmondom ezt, amiket leírtam itt fentebb is, a már ismert eredménnyel. A Germicid kúp hogy használt-e vagy sem, már eleve hülyeség (van gyereked?), mivel eleve kétféle kúpot kapott, akkor már fájdalom- és nem lázcsillapítónak, mert a láza lement, 3 órás váltásban (ezt orvosi utasításra). Mutass nekem egy olyan gyerekorvost, aki szerint ezek után indokolt egy harmadik, akár Germicid, akár valami más!
Hogy miért szopott a gyerek (alapból is cicizik még, bár már szinte semmi nincs, ami kijöhetne belőle, de még mindig igényli), azt nem tudom. Nekem is rejtély, nem látok bele a gyerek fejébe, de ha ő beteg, akkor ilyen: nem eszik, nem iszik, cicizik, máskor is volt rá példa, ezért is kaptam mellé ágyat, amikor 9 hónaposan bekerült a kórházba betegen, kiszáradva és szintén nem evett semmit, hogy szoptassam, amennyit csak lehet. Érdekes mód, az ottani orvosok nem kérdőjelezték meg, hogyhogy szopik, ha enni-inni nem akar, nyilván, ők napi szinten találkoznak vele...
A következő pisilésre szerda délelőtt került sor. Szerdára valószínűleg alábbhagyott a fájdalom, mert Tantum Verdével befújva ezután már hajlandó volt inni is egy keveset, és most már szépen iszik, ha étvágya nincs is.

Na, hogy ebből hol olvastad ki, hogy "napok óta" nem iszik, meg ha nem érted, miért vittem épp az ügyeletre, akkor nyugodtan kérdezz tovább, de próbálj meg normálisan.

Bikli néni 2014.09.12. 09:29:59

Egyébként nem tudom, feltűnt-e valakinek, de mindenkinek ugyanolyan hangnemben válaszolok, ahogy az illető hozzám szólt. Aki normálisan szólt hozzám, vagy kérdezett, nem forgatta ki a szavaim meg nem mondott olyat helyettem, ami nem vagy nem úgy történt, annak normális választ adtam. Szóval, aki sértve érzi magát, olvassa vissza az előzmény hozzászólását, amit nekem címzett.

@Paeonia: Nem bántónak vagy megalázónak szántam, ha így hangzott, azért elnézést kérek. A doktor bácsi (a bácsi szintén nem bántás, a gyereknek a felnőtteket bácsi ill. néni jelzővel illetem, aztán rászoktam, hogy magam is így emlegessem, semmi negatív hangvétel nincs részemről abban, ha azt mondom, doktorbácsi vagy doktornéni, tényleg) a pecsétszáma alapján egyébként, ha jól emlékszem, 82 éves. 82 évesen az ember már csak maga miatt se dolgozzon. És, ahogy a posztban is írtam, csak ez úgy látszik, mindenki figyelmét elkerülte, a klinika tele van fiatal gyermekgyógyászokkal, és a saját háziorvosunk se értette, mit keresett ő az ügyeletben. És természetesen, ha megérem ezt a kort, magamra is azt fogom mondani, 80 és a halál között vagyok.

@szokratesz68: Nem, nem ismerem be, mert nem az orvoson múlott, hogy a "semmi" megoldódott magától. Azon múlott, hogy egész éjjel szoptattam, de szó szerint, hátha mégis lesz valamennyi tej, mert amúgy már eléggé el van apadva (a három nagyfiad közül, ha szabad érdeklődnöm, hányat szoptattál? Mert ha egyet se, kérlek, a szoptatási kérdésekbe ne köss bele, még mielőtt). Az, hogy végül volt annyi tejem, hogy legalább egy pisilésre való elég volt belőle másnap reggelre, az színtiszta mázli, amit nem láthattam előre, és ha nincs, akkor nagy valószínűséggel mi is úgy járunk, mint a szomszéd kisfiú, aki másnap reggelre már tudatzavarral került vissza a kórházba, mert ő akkor már régesrég nem szopott. Szóval, az ügyeleten a problémára nem kaptunk megoldást, vakszerencse, hogy végül megoldottam házilag. És attól, hogy a probléma megoldódott, még fennállt korábban.
Az, hogy nektek egy köptető megoldotta minden bajotokat, marhanagy mázli, de tudod, vannak betegségek, amikre a köptető nem elég. Mondom ezt úgy, hogy nagyon ellene vagyok az antibiotikumoknak, és a gyerekem életében egyszer kapott: amikor megszületett, mert félreolvasták a terhes kiskönyvben az orvos írását, és azt hitték (alaptalanul), hogy streptococcus fertőzésem volt, holott nem. Azóta sose antibigyóztunk mi se, hálistennek, de ez a betegség, ahogy fentebb is írta valaki, kórházi kezelést és folyadékpótlást igényel.
Sajna az SBO-ra nem volt beutalóm, így maradt a sima ügyelet.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2014.09.12. 09:42:06

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ezzel mit szerettél volna mondani? Szerintem egyébként nem feltételezhető, megyei kórházban is dolgozhatnak nyugdijkorhatáron túl orvosok, szerződéssel, külsős cégnél, stb.

Bikli néni 2014.09.12. 09:49:19

@Bockó: Ahogy írtam is, a megyei gyerekklinikán voltunk, ott van az ügyelet, a röntgen és az SBO között. (Erre írtam, hogy nem poénból vittem be épp az ügyeletre a gyereket, és szerintem Könnyen elkaptuknak - több más mellett - az is elkerülte a figyelmét, hogy előzőleg már jártunk a saját orvosunknál is, tehát nem arról volt szó, hogy hagytam betegen a gyereket napokig, és akkor vittem be az ügyeletre, mert igen, azt marhára utálják ott, ezt tudom és meg is értem.)

carrie 2014 2014.09.12. 09:55:50

@Bikli néni:
" Bikli néni 2014.09.12. 09:29:59
Egyébként nem tudom, feltűnt-e valakinek, de mindenkinek ugyanolyan hangnemben válaszolok, ahogy az illető hozzám szólt. Aki normálisan szólt hozzám, vagy kérdezett, nem forgatta ki a szavaim meg nem mondott olyat helyettem, ami nem vagy nem úgy történt, annak normális választ adtam. "

Persze drága! Tegnap folyamatosan a semmire sértegettél, ezt mindenki olvasta, de semmi baj,örömömre szolgált, szépen beégetted magadat. Mintha te írtad volna x hónappal ezelőtt, hogy túl kell lépni MIG tirpákságán és nem kell olyan hangben írni ahogy ő teszi azt bárkifelé is... meg nem kell felvenni a hülyeséget, meg trollkodni!! most meg ezt írod! NA HALLOD, ÉRDEKES EGY MENTALITÁSOD VAN!

Talán akkor járjon a szád, meg a kezed a klaviaturán, ha igazat is tudsz beszélni, és mástól többet ne várj el mint amit saját magadtól elvársz!!!!

Bikli néni 2014.09.12. 09:14:14
@Könnyen elkaptuk, uram!: (...) akkor tessék, itt van, szíves értelmezésre, mert kiforgatod a szavaid. Ugyanis SEHOL nem írtam olyat,

Aha, persze drága, mert te nem forgatod ki más szavait, nesze drága a tegnapi szókiforgatásod,meghazudtolásod felém:

*****************************
HAZUDSZ FOLYAMATOSAN! EZT ÍRTAD:

Bikli néni 2014.09.11. 21:55:47
"Írok egy példát, egy szelídebbet, csak hogy megértsd.
Carrie: talán vitamint kéne adni annak a gyereknek.
Én: miért nem kérdezel rá, hogy kap-e vitamint, igen, kap, négyfélét.
Carrie: talán ha nem adnál neki ennyi vitamint, nem lett volna beteg, és inkább adnál neki valami gyógyszert, semmint megelőzésként tömnéd valamivel.
Én: az orvosunk utasítására adom neki a nevezett vitaminokat
Carrie: erre már valami sima, tartalom nélküli személyeskedés jött."
*****************************
Ezzel szemben én ezt írtam:
" carrie 2014 2014.09.11. 15:15:01
@Bikli néni:
Na visszaolvastalak.

Bocs de tévedésben élsz.
Nem vagyok az ORVOSOD. Az orvosod kérdezzen tőled ilyeneket.
(...)
Egyébként szerinted mennyire ártalmasabb négy különböző vitamint adni a gyereknek folyamatosan (akár felváltva), mint gyógyszertárban a "divatos" szájfertőtlenítős oldatokat alkamlazni alkalomszerűen (akár szökőévente egyszer)???

************************
***********************
ERGO ILYET AZTÁN SEHOL NEM ÍRTAM, HOGY:
"Carrie: talán ha nem adnál neki ennyi vitamint, nem lett volna beteg, és inkább adnál neki valami gyógyszert, semmint megelőzésként tömnéd valamivel."

ÚGYHOGY EZ MÁR RÁGALMAZÁS ÉS BECSÜLETSÉRTÉS FOGALMÁT KIMERÍTETTED!"

mnika88 2014.09.12. 10:06:40

@Bikli néni:
Nekem nincs babám(még),de a történeted többszöri elolvasása után úgy gondolom,én is hasonlóan jártam volna el.:) Rossz lehetett látni,ahogy a gyerekedet lefogják és fájdalmat okoznak nekik.Néha rá szoktam nézni az anyákra,miközben infúziót kötünk be,vagy fülész vizsgálja a kicsiket,és annyira látszik rajtuk,hogy szívük szakad meg,amikor azt látják,hogy fájdalmat okozunk,még ha tudják,hogy muszáj.Szerintem egy anyától teljesen megérthető,hogyha veszélyben érzi,szenvedni látja a gyerekét ugrik és minden követ megforgat,hogy segítsen rajta.:) És bizony ezt a legrutinosabb anyák is így érzik,legalábbis akikkel én találkozom az osztályon.Ez pedig így van rendjén,a te gyermeked,te szülted,neked ő a legfontosabb,neked nem csak egy "beteganyag".:) Mint nő és leendő anyuka megértelek.:)
De tényleg,ahogy írtam is,legközelebb ilyen van és partner a gyerekorvosotok,beutaló kórházba rajta a kiszáradás,vagy annak veszélye(emiatt is vettünk már fel,perxe kicsi gyereket,főleg csecsemőt) és azt senki meg nem kérdőjelezheti.
Innen is jobbulást a kicsidnek és neked meg kitartást!:)

she_wolf 2014.09.12. 10:27:39

@carrie 2014:
Mennyiért hagynál ki végre ebből az egész cécóból?

TE nem beszélhetsz rágalmazásról és becsületsértésről!

carrie 2014 2014.09.12. 10:45:58

@mig54:
Te még élsz?

"És azt is, hogy lépést fontolgatok ennek okán veled szemben, ugyanis senkitől nem tűrök el gyanúsítgatást."

Aha, persze, nagy a szád!De te azért rágalmazhatod, folyamatosan lehülyézheted, pocskondiázzhatod, az embert valótlant állíthatsz más emberekről ráadásul mindezt NULLA SZAKÉRTELEMMEL ÉS NULLA TUDÁSSAL, MI?

Lesz ennek hamarosan böjtje :-)

she_wolf 2014.09.12. 11:03:20

@carrie 2014:
Ismétlem: ne fenyegetőzz!
Ha azt mondom, hogy hülye vagy, csak ténymegállapítok. Vagy véleményt nyilvánítok, amihez jogom van.

Te viszont azt állítottad határozottan, hogy én más névvel regisztráltam, idézlek:

"M. kizárása után az egyik nick név alatt nem T. volt, hanem M. regelt vissza,.."

Ez hamis vád, aranyom.Követhető, bizonyítható az ellenkezője.
Ki(k)ről és mikor állítottam én valótlant? Még valami?

2014.09.12. 11:13:31

@Bikli néni: Tehát: azt írod, hogy hétfő reggel még semmi baja, délután orvos, kedden pisil utoljára, reggel, majd kedd délután ügyelet, mert kiszárad.
Tényleg nem napok kérdése volt. És tényleg nem te írtad, hanem Tempus, hogy ne bántsuk már szegény anyukát, aki napok (!) óta nem aludt!
Viszont a Germicid kúpról csak az orvos vonatkozásában teszel említést.
" A végén közölte, adjak a gyereknek Germicid-C kúpot a lázra és a fájdalomra. Mondtam, az nekünk soha nem használt még, egyébként is írt fel jó kúpot már a gyerekorvosunk, erre elővett ő maga egy Germicidet a szekrényből, és azzal a kísérőszöveggel, hogy én úgyse fogom otthon azt csinálni, amit ő elmondott, belenyomta a gyerekbe."

Amúgy, ha kedd reggel volt utoljára pisi, mikor voltál az ügyeleten? Azt írod, húsz óra alatt egyszer pisilt... Tényleg tragédia.
És miért gondolod, hogy az infúzió kevésbé megrázóbb, mint a kúp?
Miért nem lehet az elképzelhető, hogy egy fájdalomcsillapító beadása után talán szívesebben fogadja az italt?
Egyáltalán: miért gondolod, hogy a gyereket túl kell lőni vitaminokkal és Béres cseppel (!).
Nem eszik a gyerek rendesen? Vagy vérszegény, esetleg immunhiányos, felszívódási betegségben szenved, vagy mi az ok?

Bikli néni 2014.09.12. 11:17:05

@mnika88: Köszönöm szépen! :)
Igen, valami ilyesmi érzés nekem is, de persze azért hagyom a vizsgálatot. Amikor újszülöttként vittem a csípőszűrésre, akkor - nekem úgy tűnt - az orvos úgy dobálja a gyereket, mint valami batyut. Nem szólaltam meg, de annyira kikerekedett szemekkel nézhettem, hogy nevetve megkérdeztem, ugye első gyerek :) Őrá sose nehezteltem pl, olyannyira nem, hogy azóta magánrendelésre is vittem hozzá a kicsit.
Itt igazából az volt a bajom, hogy az orvos eleve olyasmivel próbálkozott (fogjuk le hárman és fecskendőzzünk vizet a szájába), amiről már korábbi tapasztalatból tudtam és előre mondtam is, hogy csak hiábavaló kínzása a gyereknek, és sajnos igazam is lett. Mert ha legalább sikerült volna így folyadékot pótolni, azt még meg is értettem volna, de ez az egész a semmiért történt :(

Mindegy, túl vagyunk a nehezén, most már igazolódott is, tényleg Coxsackie, és ha hétfőre elmúlnak a kiütések meg a hólyagok, végre bölcsibe is mehetünk :)

Bikli néni 2014.09.12. 11:26:23

@Könnyen elkaptuk, uram!: A Germicid azt hivatott volna elősegíteni, hogy csökkentse a fájdalmat a szájában, ezáltal tudjon inni. Sajnos, ennek nem lett hatása (mondtam előre, van ilyen, hogy valakinek nem használ, nekem pl. az aszpirin tipikusan ilyen, ugyan példálóztam vele fentebb, de még sose használt fejfájásra), ahogy nem lett hatása a Supp. antipireticumnak meg a Nurofennek se. Nem tudom, ismered-e ezeket, ezek kétféle hatóanyaggal működnek, ezért lehet őket legfeljebb 3-3 óránként felváltva adni, amit én meg is tettem, tehát a harmadikféle kúp (most tökmindegy, hogy az Germicid vagy bármi más) már felesleges volt - nem is használt, plusz adag is volt. És én ezt tudtam előre - nem azért, mert okosabb akarok lenni az orvosnál, ezt a saját orvosunk meg védőnőbj milliószor elmondta, és szerintem ezt elmondják minden anyukának. (Nálunk tájékoztatót is osztogatnak róla újszülöttkorban.)

Vitaminok, Béres csepp: egyik ok, amiért ezeket kapja, hogy erősítsük az immunrendszerét, hogy a közösségben - amit most kezdünk -, minél kevesebbszer legyen beteg. De ami ennél sokkal fontosabb: volt egy olyan előzménye, hogy a kicsi egyáltalán nem akart enni, nem gyarapodott a súlya, vérvizsgálat is volt a nyár elején, és több más eltérő érték (a doktornőnk úgy fogalmazott, "csúnya a vérképe") mellett a vasa is alacsony volt. Ekkor rendelt Maltofert (vaskészítmény) és folsavat 3 hónapos kúrára, meg az Immunotrofinát is az ő utasítására szedjük. A Maltofer már nem kell, az helyett van most a Béres csepp. A C-vitamint talán nem kell magyarázni, a D-vitamin (Vigantol) meg gyakorlatilag alapból kötelező minden kisgyereknek.

Kedd reggel volt az utolsó pisi (és ami azt illeti, hétfő késő délután óta is csak ez az egy), és kedden délután háromkor mentünk az ügyeletre. (Azt, hogy bemegyünk, délután egykor döntöttem el, kettő órával azután, hogy vége lett az itteni rendelésnek, csak háromkor kezdődött a rendelés, így nem mehettem előbb.) Szóval pisilt egyet kedden reggel fél kilenckor, délután három-valamikor látta az orvos, legközelebb pedig szerda délelőtt kilenckor pisilt.

mnika88 2014.09.12. 11:27:06

@Bikli néni:
Múltkor bevittem két ismerősömet csípőszűrésre,h ne kelljen kint a több tucat baba közt várakozniuk.És hát igen,az ortopéd orvos rendesen "megtekergette" a lábukat,mindegyik baba sírva fakadt(mondjuk picit tényleg durva volt,sietett,látszott).Utána mondják nekem az ismerőseim,hogy alig bírták magukat visszafogni,h ne essenek neki az orvosnak,h mit művel a gyerekükkel!:D. :D
Ja,hát igen,csípőszűrés már csak ilyen szülői szem kikerekítő vizsgálat.:D

she_wolf 2014.09.12. 11:45:16

@Bikli néni:
Szó se róla, amiket eddig megtudtam a babóról az minden, csak nem egy vasgyúró, kicsattanó egészségnek örvendő kisgyermek leírása:(
+ gyakorlatilag csecsemő kora óta vannak vele különböző problémák. Remélem, azért egészséges, jó kiállású, partiképes fiatalember lesz belőle!:)

she_wolf 2014.09.12. 11:49:07

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Nem ő gondolja úgy. Nem hirtelen ötlettől vezérelve adja a gyereknek azt amit, hanem szakember javaslatára.

Bikli néni 2014.09.12. 12:15:32

@Könnyen elkaptuk, uram!: Erre szeretnék még reagálni, mert ezt kicsit félreértetted:
"e tényleg komolyan gondolod, hogy egy szoptatós gyereknek vitaminokat és immunerősítőt kell adni??? Te tényleg nem tudod, mi az anaestetica és a sós víz között a különbség??? "

Sajnos nálunk a szoptatás nagyon sok mindentől nem védte meg a gyereket, pedig látod, a mai napig szopik, igaz, már csak cseppeket tud. Sokat volt beteg (az apja szerint az ő génjeit örökölte, de ehhez nem értek :)) korábban is.
És nem azt írtam, hogy nem tudom, mi a különbség a sós víz és az anaestetica között, hanem azt, hogy azt nem tudom, mi a különbség ezek szülő általi "RENDELÉSE" között. Mármint, mitől jobb az, ha én, mint laikus szülő azt kérem az orvostól, adjon anaesteticát (bevallom, erről nem tudom, micsoda), mintha azt kérem, adjon neki folyadékot... Mert itt sokan nekem estek, hogy "kész kezelési tervvel" mentem be az orvoshoz, és nem kellett volna "megrendelnem" az infúziós folyadékpótlást. Aztán jött egy ilyen javaslat, hogy legközelebb kérjek anaesteticát, és azt nem értettem, az orvos szemszögéből ez miért lenne kevésbé dühítő, mint a sós víz. Remélem, így már érthető.

Amiben pedig "okosabb akarok lenni az orvosnál", az mind olyan volt, amit vagy a mi háziorvosunk mondott korábban (akiben feltétel nélkül megbízom), vagy én magam tudom tapasztalás útján, hogy nem segít a helyzeten, tipikusan ilyen a gyerek fecskendővel erőszakkal megtömése, mert többet izzad és köp vissza, mint amennyi a szervezetébe jut + még meg is kínozzuk.

DarthVader 2014.09.12. 13:07:22

@Bikli néni:

Azért, gondolom, érthető a különbség egy vény feliratása (direkte irtam a példát, "volt már neki, használt" - még akkor is, ha sose volt, de ez már pszichológia :) ) meg egy infúzió bekötésének kérése között.

DarthVader 2014.09.12. 13:11:57

@DarthVader: Arról már nem is beszélve, hogy ahogy itt nem került szóba a susp. anaest. úgy lehet, hogy a gyerekorvos fejében sincs legelöl. Tud róla (jó esetben) de nem tekinti "elsőként választandó szernek". Ha viszont a szülő emliti, mivel ellenjavallata nincs, örül, hogy nem kellett neki gondolkodni rajta, hamarabb szabadul. (Ha meg erre elkezd fintorogni, csak azért, mert nem az ő kútfejéből pattant ki, akkor ott kell hagyni a bús francba. Választani kell másikat. )

carrie 2014 2014.09.12. 13:54:42

@DarthVader:
Szerintem hagyd a fenébe, nem fogja megérteni. :-)

Tegnap óta magyarázzuk itt neki, hogy az orvos nem rögtön folyadékot akart pótolni (ahogy ő azt megrendelte), hanem fájdalmat akart csillapítani (ezért is nyomta a gyerekbe a kúpot) ahhoz, hogy fájdalom nélkül tudjon inni már az a szerencsétlen gyerek önállóan, de nem akarja megérteni.

Biklinéninek egy tartós gennyes torokgyulladást írnék elő, aftával + sós pattogatott kukorica, ropis és pirítós diétával, aztán rögtön megtapasztalná, hogy milyen enni meg inni, ha nem csillapítják a fájdalmát!

Bikli néni 2014.09.12. 14:07:25

@DarthVader: Persze, érthető a különbség, csak tartok tőle, a jelen esetben arra, hogy "volt már neki, használt" szerintem ugyanolyan süket lett volna az orvos, mint amikor azt mondtam neki, "kapott már, nem használt" (Germicid, fecskendővel itatás).
Az orvosnak természetesen azzal kezdtem, hogy felsoroltam név szerint, mit rendelt a saját orvosunk, így a kétféle kúpot is. Ha nincs is a fejében legelöl, azért ezek után már csak le kéne esnie, hogy két kúp után nem sok értelme van egy harmadiknak, nem?
Azt pedig már sokszor írtam, hogy választottam volna én másik orvost, akár fizetőst is, ha lett volna...
Ja, és hogy tisztázzuk az időrendiséget, mert Carrie megint baromságokat beszél: az orvos először jött a fecskendős ötletével (mi több, ezt a posztban nem is írtam, de két részletben csináltuk, a kettő között megnézett még két másik beteget, hogy addig is higgadjon le az enyém), majd amikor már végeztünk az egésszel és indultunk volna haza, akkor jött elő a Germiciddel.

Carrie, most utoljára szólok hozzád. Eddig is megtehettem volna, nem tettem, de még egy - akár nyíltan, akár burkoltan - mocskolódó komment akár felém, akár valaki más irányába, és repülsz innen, remélem, világosan fogalmaztam.

carrie 2014 2014.09.12. 14:08:31

@Bikli néni:
Bikli néni 2014.09.12. 12:15:32
"Amiben pedig "okosabb akarok lenni az orvosnál", "
Jaj... híres utolsó mondatok, de azért okoskodsz már ítt egy ideje és égeted magadat

Nézzünk meg pár gyöngyszemet az írásaid és a mocskolódásaid közül:
Ma is azt írtad:
"háziorvosunk (akiben feltétel nélkül megbízom), "

Tegnap meg ezt:
Bikli néni 2014.09.11. 13:17:03
minden nap kap Béres cseppet, Cebiont, Immunotrofinát és Vigantolt. A Coxsackie-fertőzésre ezek amúgy szart se érnek. Egyéb ötlet?

Bikli néni 2014.09.11. 15:20:00
Az meg se fordult a fejedben, hogy ezeket orvosi rendelvényre adom neki, ugye? Pláne a Vigantolt, ami minden gyereknek kvázi kötelező...

Bikli néni 2014.09.11. 21:55:47
az orvosunk utasítására adom neki a nevezett vitaminokat

Mondjuk ha az orvosi utasításra adod neki a fent említett vitaminokat, akkor miért is itt kérsz tanácsot, hogy mi mást lehetne, főleg úgy hogy ma azt írod, hogy megbízol a gyerekorvosotokba????? Akkor ezek szerint mégsem bízol meg benne! Ha én megbízok egy orvosban, akkro tőle kérdezek, nem itt a fórumon.

Bikli néni 2014.09.12. 14:10:17

@Bikli néni: Egyébként pedig az iv. folyadékpótlás esetünkben ugyanúgy a "volt már neki, használt" kategória, sajnos. Igaz, négy nap üdüléssel is járt a kórházban.

carrie 2014 2014.09.12. 14:16:11

Többi gyöngyszem:

"carrie 2014 2014.09.11. 13:08:13
Másrészről, lehet b@szogatásnak veszed, de az orvos azért fecskendezett a szájába 10 ml-es sóoldatot (mert úgy érzem ezt nem tudtad mire vélni) , mert annak fertőtlenítő hatása van."

" Bikli néni 2014.09.11. 13:17:03
- nem, azért fecskendezett a szájába, mert a sónak ionpótló szerepe van, pontosan ugyanaz, ami az infúzióban is benne van, amit én kértem, te, nagyon okos."

A cikkedbe meg ezt írtad:
"Végül eljöttünk onnan úgy, hogy belediktáltunk bruttó fél deci folyadékot a gyerekbe (ennek egy részét visszaköpte),"

Te, nagyon okos, szerinted hogyan lehet ionpótlást eszközölni egy olyan gyereknél aki le sem nyeli a folyadékot, hanem annak egy részét visszaköpi???? Ha?????? Na jogászkám vezesd le!

Te, nagyon okos! Inkább ülj le, képezd magadat tovább jogi téren, a gyógyítást meg hagyd az orvosokra AKIK EZT TANULTÁK és ÉVEK ÓTA EZEN A TERÜLETEN DOLGOZNAK!

Bikli néni 2014.09.12. 14:37:52

@carrie 2014: "Te, nagyon okos, szerinted hogyan lehet ionpótlást eszközölni egy olyan gyereknél aki le sem nyeli a folyadékot, hanem annak egy részét visszaköpi???? Ha?????? Na jogászkám vezesd le!"

HÁT EZÉRT KÉRTEM INTRAVÉNÁS FOLYADÉKPÓTLÁST.

Levezettem.

Tempus.Anh 2014.09.12. 15:14:49

Parttalan, értelmetlen vita. A gyerek jobban van, ez a fontos. A többi körítés és fölöslegesen elpuffogtatott puskapor, tűzijáték.

DarthVader 2014.09.12. 15:26:49

@Bikli néni:

Azt mondtam már, hogy tele a hócipőm a 80 fölötti orvosokal? :)

szepi79 2014.09.12. 15:38:28

@carrie 2014: @Bikli néni:

látom, tegnap óta egyikőtöknek sem jött össze annyi esze, hogy hagyja a másikat békén.

Bikli néni 2014.09.12. 16:10:21

@szepi79, első ezen a néven: Hát, én a hsz-ai nagy részét figyelmen kívül hagytam és olvasatlanul átugrottam, de volt asszem kett, amin óhatatlanul is megakadt a szemem.
De nyugi, nem lesz több, egy se. ;)

she_wolf 2014.09.12. 17:10:15

@szepi79, első ezen a néven:
Tudod, Carrie nem az az eset, akit békén lehet hagyni, akinek az idiotizmusa mellett némán el lehet menni....:(
A -ba; -be; -ban; -ben; nem megy neki, de ha valami/valaki kilóg az általa képzelt világból, az úgy megkavarja szegénykémet, hogy nagy felháborodásában úgy összekeveri a szezont a fazonnal, hogy aztán nem jön ki belőle. A kudarcélmény meg persze hogy felspannolja, minket meg az spannol fel hogy ez a tündérke nem tanulta meg a "bocs, elnézést, igazad van...stb" szavakat, fogalmakat, és olyanokat hajt el minősíthetetlen stílusban, akiknek nyomába nem érhet (mint például ma is, a legfrissebb topikban).
Szóval ez van:)

platelet 2014.09.12. 18:36:51

Az intravénás folyadékterápia nem egy triviális dolog, semmiképp nem a laikus dönti el, hogy szükséges-e, ez nem olyan, hogy kérek egy kiló krumplit, hanem egy szakmai döntés, amit az orvosnak joga és felelőssége meghozni. A rosszul kivitelezett/felesleges iv folyadékterápia akár életveszélyes is lehet, főleg kisgyerekeknél. Ha lehetséges, mindig szájon át kell bevinni a folyadékot. Az orvos úgy látta, jobban jár a gyerek, ha iszik, még, ha küzdelmes is, mint feleslegesn kitenni az iv terápia és nem utolsó sorban a kórházi benntfekvés okozta további fertőzés veszélyeinek. Bár ez nem bizonyít mindent, de a végeredmény őt igazolta, a gyerek infúzió nélkül is meggyógyult. Ezek alapján úgy tűnik, hogy az anyuka (teljesen érthetően) féltette a gyerekét, és emiatt túlreagálta a dolgot. Az orvos ennek ellenére (ahogy ez elvárható) a gyereknek a szükséges ellátást megadta. Megértem természetesen, hogy nagyon nehéz lehet a beteg, szenvedő gyermekét látni az édesanyának, és emiatt kevésbé racionálisan áll a dolgokhoz. Az pedig, hogy az orvos 80 éves, két dolgot jelent: az, hogy képben van-e a modern szakmai elvekkel kapcsolatban, vagy megvan vagy nem, de az, hogy rengeteg tapasztalata van, az biztos (ettől persze még up-to-date-nek is kell lennie).

mnika88 2014.09.12. 19:00:06

@platelet:
Ezt nagyon jól összefoglaltad.:)

Bikli néni 2014.09.12. 20:54:45

@platelet: és @Sebő doktornő, ha netán mégis olvasná.
Rendben van, elfogadom ezeket a véleményeket.
Már csak egyetlen kérdésem van: ha nem tudtam volna szoptatni a gyereket és nem pisilt volna még másnap délelőtt sem, akkor hogy alakult volna a gyerek állapota és ez esetben mi lett volna a véleményük a szaksegítségről? (Mondjuk elfogult orvos kollégától ilyet kérdezni eleve halott ügy, pedig érdekelne tényleg.)

she_wolf 2014.09.13. 00:56:05

@Tempus.Anh:
Ez olyan kedves, elgondolkodtató. Köszi hogy linkelted!:)

platelet 2014.09.13. 14:28:50

@Bikli néni: Itatni kellett volna, még, ha nehéz is. Egy két éves gyereket már rég nem kéne szoptatni. Nem egyszerre kell belediktálni 3 dl vizet, hanem sokszor, kis kortyokkal, fecskendővel, ha még nem tud poharazni, itatni.

she_wolf 2014.09.15. 16:42:29

@Bikli néni:
"....napközben többnyire lótás-futás van, főleg most, hogy kezdjük - talán végre tényleg - a bölcsit,..."
Nagyon örülök, hogy azóta kiderült: az orvos szerint mehet a Pöttöm bölcsibe:) Drukkolok nektek!

Irkutszk 2014.09.16. 08:25:06

Nekem az a kérdésem van (elnézést, ha már felmerült korábban), hogy miért nem Tempus vitte be a gyereket az ügyeletre.

Irkutszk 2014.09.16. 08:36:34

@Bikli néni: A Béres csepp nem vitaminokat, hanem nyomelemeket tartalmaz (bár szoktak hozzá C-vitamint szedni, de az más tészta). A 70-es években nagyon sok embernek korlátozott volt az élelmiszer-hozzáférése, ill. feltételezem, hogy a tudásunk is kisebb volt e téren, ezért volt nagy felfedezés a Béres-csepp, amelyben az enzimek működéséhez szükséges nyomelemek találhatók meg.

Irkutszk 2014.09.16. 08:48:58

@DarthVader: A patikus meg örül, hogy magizhat (már ha szeret magizni persze...)

@Bikli néni: A különbség fiziológiás sóoldat és a susp. anaesthetica között kb annyi, mint egy pohár víz és egy gulyásleves között.

Tempus.Anh 2014.09.16. 14:04:36

@Irkutszk: Nem egy városban lakunk, sőt egymástól - sajnos - nagyon távol.

2014.09.16. 17:59:13

@platelet: Egy két éves gyereket már rég nem kéne szoptatni.
A WHO ajanlasa harom ev, de ők biztos rosszul tudjàk, csupa amator :-)

she_wolf 2014.09.17. 09:08:21

@platelet:
Valószínűleg nem olvastad végig az egész cécót (nem csodálom), de szó volt róla, hogy mind a fecskendős, mind az egyéb itatásra való törekvés mind csődöt mondott akkor.
Van a picinek egy kis csőröse, abból szokott inni, de még az sem működött:(

platelet 2014.09.18. 16:26:52

@mig54: Végigolvastam. Két gyerekorvos is (a posztban szereplő doktorbácsi és Sebő Zsuzsanna a FB-ról) is azt mondta, hogy ebben a betegségben a gyereket itatni kell. Én nekik hiszek, valószínűleg rengeteg ilyen gyereket láttak már. A doktorbácsi néhány cl folyadékot fecskendővel beleküzdött a gyerekbe. Valószínűleg ezt kellett volna folytatni, folyamatosan, kis adagokban itatni a gyereket, még akkor is, ha sír miatta.

Az anyukáknak (teljesen érthetően) szörnyű látvány, ha a gyerek szenved, még szörnyűbb, ha neki kell kínoznia. Érthető, hogy a laikusnak az tűnik a jobb, gyerekbarátabb megoldásnak, ha infundálják. A gyerekorvos jobban meg tudja ítélni, hogy minek van kisebb kockázata. Ilyenkor el kell fogadni, amit mond, nem csípőből elutasítani, erőt venni magunkon, és beletuszkolni a gyerekbe a folyadékot. Ha már az anyuka is úgy áll hozzá, hogy ez úgyse fog menni, akkor tényleg nem fog.

Kívülről persze könnyű ezt mondani, teljesen természetes, hogy ilyenkor az ember elfogult, de ezért is jó inkább a szakemberekre hagyatkozni.

she_wolf 2014.09.18. 18:23:00

@platelet:
Te mint szakember írtad ezt, és én hiszek Neked. De még nekem, a gyermektelennek is elszorul a szívem, ha fájdalomtól síró, beteg kisgyereket látok. Nagyjából ismerve Bikli nénit (aki egy egy anyatigris:D), még sejtésem sem lehet róla, hogy ő mit érzett:(

"Ha már az anyuka is úgy áll hozzá, hogy ez úgyse fog menni, akkor tényleg nem fog."

A férjem bizonyos esetekben, helyzetekben eléggé kishitű tud lenni. Tudod, hányszor hallotta már tőlem ezt a mondatot: "Ja, ha így mégy neki, akkor meg se próbáld!":)
De persze az is más....

platelet 2014.09.18. 19:58:09

@mig54: Egyébként nem azt mondom, hogy én az ő helyzetében bármennyire is jobban csinálnám...

she_wolf 2014.09.18. 22:12:48

@platelet:
Más dolog megélni egy ilyen esetet, és más dolog elméletben tudni:)

2014.09.20. 20:58:36

@platelet: search.who.int/search?q=Breast-Milk+3+years&ie=utf8&site=who&client=_en_r&proxystylesheet=_en_r&output=xml_no_dtd&oe=utf8&getfields=doctype
A linkre kattintva egy pdf letoltese indul meg. A gyerek 6 honapos koraig KIZAROLAG anyatej, onnantol hozzataplalas (a guideline a vegen, kb 230. oldaltol) mellett legalabb a gyerek 2 eves koraig, utana pedig ameddig a GYEREK igenyli. Angolul van, remelem megbirkozol vele. Az egesz tajekoztato fuzet erdekes lehet neked, valszeg egy csomo ujdonsaggal a bébik taplalasarol.

2014.09.23. 13:17:11

@Bikli néni: Ezzel a poszttal csak az a baj hogy aláírtad a ninck neved, ezzel már mint volt moderátor, magadra szabadítottad az összes ellenségedet. A ténykedésedben nem látok hibát, akinek a gyereke száradt már ki, ismeri jól a tüneteket, tudja mi használ és mi nem. És ott a félsz hogy nehogy késő legyen a beavatkozáshoz. Teljesen megértem. Én is voltam olyan helyzetben hogy bizony megmondtam az orvosnak, mit tegyen, miután már többször végigcsináltuk a gyerekkel és nem akartam időt veszteni. Szerencsére ismert orvosok voltak, ill. a gyerek lapján szerepeltek az előző tünetek, kezelések. Carier, vagy ki meg a régebbi hozzászólásai alapján nem volt ilyen agresszív és nem is értettem egyet az akkori kizárásával. Most elvetette a sulykot rendesen, de valljuk be, te is adtál alá rendesen. Ha nincs moderátori szereped akkor ne élj vele. Ha van, akkor igen. Egyszer már lemondtál erről a jogodról, csak azért mert véletlenül nem lett kitörölve, ne élj vissza vele. Tempust kár volt belekeverni. Amúgy meg jó anya vagy, ne törődj senkivel, praxisra nem érdemes írni.

Tempus.Anh 2014.09.23. 17:35:37

@Turchi: Megmondanád, mi közöd van ahhoz, kit és hová kevert?
Kibicnek tudod, hol a helye. De ha nem, majd megmondom.

2014.09.23. 21:25:27

@Tempus.Anh: Na pont az ilyenek miatt nem szoktam a blogra jönni. Ez egy nyílt blog, ahhoz szólok hozzá amihez akarok, ráadásul Blikihez is pozitívan álltam hozzá mert kedvelem. Ha kibicnek nevezel, tedd azt, ha ez neked jól esik. Nem mondtam rád semmi sértőt. Hogy mi közöm van hozzá? Annyi mint amennyi közöd van ahhoz amit írok. Nem fogok írásos engedélyt kérni tőled hogy mit szabad és mit nem. A helyzetről meg tudok annyit hogy ezt írhassam, megjegyzem, bármit írhatok az engedélyed nélkül. Remélem kiadtad az esti mérged ahogy szoktad. Sértegetni meg a kedves családtagjaidat, ha kérhetem. Azért írtam hogy jobb lett volna kihagyni az ismert szereplőket, mert mindkettőtöknek sok a netes ellensége és ez befolyásolja a történetet. Aki nem tudod normálisan kommunikálni, mint te, annak te is tudod hogy a helye, mint kibic. Pl. te voltál az egyik aki a blogot lezüllesztetted. Hányszor is kellett kizárni mert ocsmányul beszéltél? Engem egyszer sem. De ha megtörténne, akkor sem dőlne össze a világ. Mindig tisztelettel írok mindenkinek. Ez rólad nem mondható el. Nem fogok vitázni, bármit írsz, nincs mire reagálnom, mert nem tettem semmi rosszat.

Tempus.Anh 2014.09.24. 09:15:50

@Turchi: Nekem elég az, hogy itt nem beszélsz rólam. Deal?

2014.09.24. 10:31:36

@Tempus.Anh: Arról beszélek ott és akkor amiről akarok. Nekem is elég az ha nem szólsz hozzám. Deal?

Tempus.Anh 2014.09.24. 13:11:59

@Turchi: Mindenről tépheted a pofád, csak rólam akadj le. Én szóltam.

2014.09.24. 13:26:52

@Tempus.Anh: Az egész poszt rólad szól. Többen is megszólítottak. Miért pont én akadjak le rólad? Vagy ők is fogják be a "pofájukat" mert becses neved le merték írni? Pont azt írtam hogy nem kellett volna téged megemlíteni a posztban, azaz még a gondolatodat is kitaláltam. Mit is szóltál? Ja hogy téphetem a pofám. Köszönöm hogy megengeded. Ahogy te is tépheted a pofád amikor csak akarod. Persze én így nem beszélek, ugye ez csak egy orvos kiváltsága megengedni ezt a stílust. Nem tehetsz róla hogy ilyen vagy. És mit jelent az hogy te szóltál?? Fenyegetés? abc?? Amúgy mit is tettem ellened? Vagy az mindegy? Megemlítettem azt a kívánságod hogy nem kellett volna téged belekeverni a posztba. Erre mit kapok vissza? Hogy ne beszéljek rólad, miközben mások folyamatosan azt tették.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása