Ha így tud ordítani, akkor nincs kiszáradva a gyerek

2014.09.11. 04:53

old_doctor.jpgEgyszerűen nem értem, egy ilyen, szemmel láthatóan a múltban leragadt és a valós problémára süket orvost ki és hogyan tehetett oda az ügyeletbe felelősen.

Kedves Praxis-olvasók!

Elég sokan ismertek engem, és szerintem mind tudjátok, ahhoz, hogy én ide posztot írjak, nagyon durva dolognak kellett történnie. Azonban – okulásul az egészségügyi ellátórendszernek, és mert nagyon sok, a miénkkel hasonló történettel találkoztam már – úgy érzem, ennek itt és most helye van. Nem fogom megnevezni az orvost, se a kórházat, még a várost se (elég ide annyi, hogy megyeszékhely városról van szó, aki ismer engem, nyilván kitalálta a helyszínt), ahol ez történt velünk, hiszen történhetett volna bárhol, és ami azt illeti, nagy vonalakban bizony meg is történt.

 

Az események: a 21 hónapos kisfiamon váratlanul kiütött valami csúnya vírusfertőzés. A háziorvos hétfői napon látta, elmondta, mi a teendő, mi várható. Keddre a gyerek 40 fokos láza elmúlt, viszont megjelentek a szájában az előre megjósolt hólyagok, amik miatt sajnos képtelen volt enni-inni. Próbálkozott ugyan, de minden korty vagy falat után sírva kapott a szájához és nem volt hajlandó többet enni. Mivel akkor már kb. 20 órája egyetlen alkalommal pisilt egy keveset (pelenkás, nem volt nehéz megállapítani), továbbá az Istennek nem bírtam bele sehogy folyadékot diktálni, úgy döntöttem, bemegyünk az ügyeletre, és kérek számára intravénás folyadékpótlást. (Korábban már megtörtént egyszer egy hasmenéses megbetegedésnél, hogy a kicsi kb. egy délelőtt leforgása alatt kiszáradt, és napokig kórházban feküdt emiatt, tehát féltem a lehetőségtől, mint a tűztől.) Azért mentünk az ügyeletre, mert a saját körzeti orvosunk kedden délelőtt, illetve szerdán délután rendel, és a hosszú idő mellett egyébként is úgy ítéltük meg Tempusszal (akivel folyamatosan megvitattuk a helyzetet és a teendőket telefonon), hogy ez nem háziorvos-level, mindenképp célszerű bemenni a gyerekklinikára, ahol az ügyeleti ellátás van.

 

Az ügyelet délután háromkor kezdődött, pár perccel előbb értünk oda, akkor már várakozott ott néhány szülő a kisgyerekével, jellemzően 2 éven aluli babákkal. 10 perccel később megérkezett a folyosón az asszisztens hölgy, aki köszönés gyanánt a következő mondattal fogadott minket, idézem: „Mi az, maguknak a körzeti orvosa szabadságon van?” Nem, dehogy, épp rendel, mi meg jókedvünkből cibáltuk be ide a beteg gyerekünket a sok fertőző meg balesetes közé, pláne mi, akik ráadásul egy másik városból jöttünk, meg azért, hogy direkt szívassuk az ügyeleteseket, gondoltam magamban. Aztán megérkezett az ügyeletes doktor bácsi. Nem, nem elírás, egy nagyon öreg bácsika, botra támaszkodva, máskor is láttam már, hírét is hallottam, őrá mondtam magamban, hogy na, 80 és a halál között van (utólag megnéztük a pecsétszáma alapján: ráhibáztam).

 old_doctor.jpg

Sorra kerülünk, mondom az előzményeket, majd expressis verbis azt, hogy infúzió formájában történő folyadékpótlást kérnék, mert kiszáradástól tartok, meg egyébként is aggódunk a vizelet teljes hiánya miatt. Az infúziót nem kaptuk meg, helyette – bár kifejezetten tiltakoztam ellene – hárman fogtuk le az ordító, rúgkapáló gyereket, amíg a bácsi fecskendőből csapvizet töltött a szájába, meg valahonnan hozott ilyen picike – pár 10 ml lehetett – sóoldatot. Az infúzióra pedig azt mondta, olyat nem ad, mert az nem steril. Was?! Nem, nem elírás, nem félrehallás, ezt mondta. A fecskendős abuzálásnak azért nem vagyok híve, mert máskor is próbáltam már, csak annyit értem el vele, hogy a nagy ellenállásban a gyerek többet izzadt ki, mint amennyit sikerült belediktálnom, meg a nagy részét ki is köpte, nagyjából ez történt ezúttal is. Azt az orvos is mondta, hogy a szájban lévő hólyagok (herpangina névvel illette) rendkívül fájdalmasak, így hát nem csoda, ha szegény gyerek nem bír enni. Ehhez képest viszont, a következő „jótanácsokat” adta: főzzek neki húslevest, és azt adjam fecskendőből. Meg adjak neki szívószállal inni (alapból se ismeri a gyerekem a szívószálat). Meg más színű kanállal, mert akkor majd jól nem fogja tudni, hogy mi következik, és gyanútlanul bekapja az ételt. (Persze, gondoltam, biztos annyi esze van egy ekkora gyereknek, mint az aranyhalnak, és nem fog rájönni, hogy az akármilyen kanálon lévő valami az étel, ami neki fájdalmat okoz.) Jött azzal, hogy anyukám etesse meg, mire az asszisztensnő közbeszólt, a nagymamák lágyszívűek, szóval biztos képtelen lesz megetetni a nagymama az unokát. (Mondtam is utána tréfásan anyukámnak, álljon a sarokba és szégyellje magát.) Azért is le lettem teremtve, hogy miért adok csőrös itatóból inni a gyereknek, poharazzunk, különben sose fog megtanulni rendesen inni. Itt már nem bírtam megállni, és közöltem, hogy egyrészt tud pohárból is inni, másrészt nem tudok betenni egy pohár vizet a táskámba, ha megyünk valahova. A végén közölte, adjak a gyereknek Germicid-C kúpot a lázra és a fájdalomra. Mondtam, az nekünk soha nem használt még, egyébként is írt fel jó kúpot már a gyerekorvosunk, erre elővett ő maga egy Germicidet a szekrényből, és azzal a kísérőszöveggel, hogy én úgyse fogom otthon azt csinálni, amit ő elmondott, belenyomta a gyerekbe.

 

Végül eljöttünk onnan úgy, hogy belediktáltunk bruttó fél deci folyadékot a gyerekbe (ennek egy részét visszaköpte), és közben jól megkínoztuk szerencsétlent. Amíg tekergett az ágyon, míg beletenyerelt az ott felejtett használt spatulás tálba, meg leverte a doki ágyra tett botját a földre. A fecskendőt, amivel adtuk neki a vizet, előzőleg letették az ágyra, ahova a beteg gyerekek ruhában-cipőben meg anélkül is felfekszenek, majd odaadták, hogy ezzel otthon folytassam a „terápiát”. Ez különösen érdekes volt azután, hogy az orvos elmondta, azért beteg a gyerekem, mert valami fertőzött tárgyat a szájába vett.

 

Egész éjjel tartó szenvedés után, szerda reggel, amikor már el voltam szánva rá, hogy visszamegyek, de ezúttal már az SBO-ra, és addig verem az asztalt, míg nem kötnek be neki egy infúziót, végül nagy nehezen megoldódott a probléma. Miközben mi Tempusszal végigaggódtuk az éjszakát, nem lesz-e valami baja így a veséjének, hogy akkor már 24 órája egy cseppet sem pisilt. Nálunk szerencse volt, de nem egy történetet hallottam már ügyeletről elhajtott és valóban kiszáradt gyerekről is. Nem értem, miért kell elbagatellizálni, ha egy anya azt mondja, a gyereke egy napja nem iszik és nem ürít; hogy hagyhatja el egy orvos száját az a mondat, hogy „Ha így tud ordítani, akkor nincs kiszáradva”, meg kiszáradni csak hányós-hasmenéses baj esetén lehet. Meg miért nem a problémát próbálja orvosolni, miért csak hasznavehetetlen tanácsokkal szolgál (vagyis kioktatja az anyukát, akinek engedtessék meg, hogy jobban ismerje a saját gyerekét, mint egy vadidegen), többnyire olyanokkal, amit a kedves szülő már végigzongorázott, mielőtt becipelte a gyerekét az ügyeletre.

 

Másnap egyébként elmeséltem a saját orvosunknak az esetet, aki nagy szemekkel nézett és csak annyit mondott, pedig korábban már arról volt szó, hogy az illető bácsi nem fog többet ügyelni… Még Tempus is, aki közismerten mindig védi a mundér becsületét, azt mondta erre, hogy ez nagyon gáz volt.

 

Tudom, jönni fogtok a szokásos szöveggel, orvoshiány van, meg pénzhiány, mindenki elhúzott külföldre és már csak ezek maradtak, de itt nem erről volt szó. Ez egy nagyon klassz klinika, tele fiatal orvosokkal, nem egyet még egyetemista korunkból személyesen ismerek. Egyébként pedig elég nagy a vonzáskörzete, más városok is tartoznak hozzá, azért nem olyan megoldhatatlan az ügyeleti rend. Egyszerűen nem értem, egy ilyen, szemmel láthatóan a múltban leragadt és a valós problémára süket orvost ki és hogyan tehetett oda az ügyeletbe felelősen.

 

Bikli néni

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szokratesz68 2014.09.11. 06:53:26

Ha már ennyire megy a "gyógyítás" Önnek mint szülőnek, akkor miért kell bemenni az ügyeletre? A sok hülye orvos meg tanulgat az egyetemen meg évekig, évtizedekig tapasztalatot gyűjt...Szemben magával akinek van egy gyereke és máris tudja, hogy infúziót kell adni.... Én mindig is támogattam, hogy nem kell minden csip-csupra gyógyszer meg egyéb eljáérás..majd megoldja a szervezet ha hagyják.

carrie 2014 2014.09.11. 09:09:16

"majd expressis verbis azt, hogy infúzió formájában történő folyadékpótlást kérnék, mert kiszáradástól tartok, meg egyébként is aggódunk a vizelet teljes hiánya miatt"

Ad 1. Vajon hányszor is olvastam vagy olvashattuk itt a praxison a TI klaviaturátokból, hogy nincs olyan, hogy bemegyünk az orvoshoz és leadjuk a rendelést, meg hogy megmondjuk mit szeretnénk?!?! Vajon hányszor is?? Mi lett volna ha elkapja a gyerek fejét és az orrán keresztül szondát nyom le a gyomrába???? AZ megfelelt volna? Hisz az is folyadékpótlás!

Ad 2. És azt hogy "mi" földi halandó emberek menjünk a p*cs@ba, mert ti ezt évekig tanultátok, és ti tudjátok, hogy mikor mit kell tenni... meg hogy milyen az amikor egy beteg felülbírálja az orvos "szaktudását"? Hogy merészeli megkérdőjelezni?

Ad 3. Ha Tempus kolléga ennyire jól tudja, miért nem hozzá vitted? Hm?

Ad 4. Ha ennyire jól tudod, hogy a gyerekednek infúzióra van szüksége, miért nem szereztél egyet és miért nem te kötötted be neki????? Ha már doktorosdit játszol...

Ad 4. Nézzük csak a praxis közössége mit is írt volna erre a postra, ha nem az egyik itt kommentelgető küldi be, vagy ha nem írja utána a nick nevét?
(Gondolom nem véletlenül írta ki, csak azért tette, hogy virtuális sajnálatbegyűjtés legyen a vége, ne pedig pocskondiázás! Hát peched van!)

1. Ha nem tetszik a TB-s ellátás el lehet menni magánorvoshoz!

2. Örülj neki, hogy az orvos szakított az idejéből és megnézte a gyereket, sőt sok hasznos információval látta el az egyébként hisztis anyukát!

3. Érthető volt az orvos reakciója, mert az anyuka hisztizett, ezért is nyomta bele a gyerekbe az orvos a kúpot, mert már látta az "anyukán" hogy nem kooperatív!

4. Jó hogy "anyuka" felülbírálja a sok évet tanult és sok éved ledolgozott orvos tudását, tanácsait! egy 20 hónapos gyakorlat alapján nem kellene felülbírálni egy 40+ ÉVES tapasztalt ORVOS TUDÁSÁT, aki TÖBB ÉVEN KERESZTÜL TANULTA GYAKOROLTA A SZAKMÁJÁT!

5. Kevés az orvos, ez van, nyeld be.

6. Örülj neki, hogy a gyereked életben maradt! Járhattál volna rosszabul is

7. Orvoshiány van, ne nyavajogj, örülj hogy van még orvos a láthatáron!

8. Örülj neki hogy van még egyáltalán ügyelet!

9. Kevés az orvosok fizetése, biztos ha több bért kapna, jobban ellátná a gyereket (megjegyzés: ezt soha nem értettem, hogy a kettő között mi az összefüggés, de mindegy, ti mondtátok)

10. Fizess több járulékot, aztán kapsz minőségi ellátást!

11. Szabad orvosválasztás van, miért oda vitted? Jah, hogy vihetted volna máshová is de azért fizetni kellett volna?

12. Vissza kellene hozni a vizitdíjat és akkor a sok ráérős hisztis pi_csog_ó szülő piszlicsálé ügyekkel biztos nem az ügyeletre rohangála a gyerekkel...

13. Miért nem telefonáltál előbb oda, hogy ilyenkor mit lehet tenni? (ezt az egyik olyan cikkre írtátok, amikor az orvos jóval előbb elment a saját rendeléséről, mint ahogy a rendelési idő befejeződött volna)

14. Miért nem adtál neki hálapénzt? biztos megértőbb lett volna az orvos és kaptál volna infúziót!

15. Azért a másik oldalt is meg kellene hallgatni, mert ez az iromány egy hisztis szülő tollából ered

16. valaki összefoglalná röviden, mert hosszú a poszt!

17. ÁNTSZ-felé jelentetted az ügyet? Ha nem miért? Ja hogy nem itt kellene sírni, hanem a felügyeleti szervhez kellene fordulni!

18. Betegjogi képviselővel beszéltél már? Tettél panaszt? Ja, hogy nem...

19. A posztíró hazudik, ilyet biztos egyetlen egy orvos sem mond.

20. Az orvost is meg kellene hallgatni, hogy szerinte mi hangzott el...

21. Hangfelvétel készült?
a. Ja, hogy nem! vigyázz nehogy bepereljenek becsületsértésért! Nem itt kellene fikázni az orvosok munkáját, akik 168 órából 336-ot dolgoznak
b. Ja, hogy igen! Hát az orvosnak is személyiségi jogai vannak, még a végén beperel!

22. Nem kellene általánosítani!

... stb.
Na hát még a felét sem írtam le, annak amit ti szoktatok ilyenkor leírni.

Lehet a sors kegyetlen fintorának is nevezni és el is lehet érte ítélni, nem érdekel, de én momentán örülök neki hogy Bikli néni így megszívta! Legalább belekostólt az igazi eü ellátás színvonalába (nem csak elméletekről beszél), és talán következő alkalommal máshogy áll az ide posztoló betegek írásaihoz. És mig drága, mielőtt azzal jönnél és fröcsögnéd azt, hogy de hát gyerekről van szó, már most leírom: tök mindegy ki a beteg: gyerek, felnőtt, idős TÖK MINDEGY. Ugyanis egy: beteg, ebből adódóan kettő: kiszolgáltatott helyzetben lévők. Mindegy hogy Pistike, Pisti vagy Pista bá.

Talán a post után kiesik a csipa a szemetekből és rádöbbentek, mégsem úgy van, ahogy ti azt "nagyon okosan" állandó jelleggel itt a praxison kommentként megírjátok ...

Ja igen, egy kimaradt:
9999. "A BETEG A HÜLYE, VAGY HA AZ MÉG KISKORÚ AKKOR A SZÜLŐ" Ezt is nagyon sokszor olvashatjuk itt a praxison!

carrie 2014 2014.09.11. 09:15:33

És a kedvencem: (mert ez már az előzőhöz nem fért ki, de leírom:)

"Az ügyelet délután háromkor kezdődött... 10 perccel később megérkezett a folyosón az asszisztens hölgy"

Tempus válasza (5 hónappal ezelőtt egy másik poszt kapcsán a címe: "idő előtt lehúzták a redőnyt" -amiben az író kifogásolta, hogy két órval(!!!!) a rendelési idő vége előtt az orvos felszívódott...):

"Tempus-Anh 2014.04.17. 14:15:03
Azt szokták mondani, ahogy a háborút az a hadsereg veszíti el, amelynek az a legfőbb gondja, hogy az újonc felvarrta-e az összes gombjait a zubbonyára.

Korábbi poszthoz történt hozzászólásomhoz hasonlóan itt is ki szeretném fejezni a csodálatomat a sok türelmes, aprólékos, időmilliomos ember iránt akik ezt az országot lakják és akiknek van ideje stopperórákkal a szakrendelők ajtajában ólálkodni és órát-percet lejegyezve szimatolni az orvosok munkaideje után.

Régebben a hasonló fülesmukikat még fizették is.
Úgy hívták őket, hogy informátorok, népnyelven: besúgók."

mig kommentje:
" mig54 2014.04.18. 02:46:35
"Tehát 11.26-kor vége lett a rendelésnek. Vagyis nem 11.26-kor, mert mint írtam 10.55-től 11.02-ig egyetlen egy ajtó sem nyílt ki a folyosón. Úgy általában az asszisztens meg nem zár be ugye senkit a szobába, és miután megérkeztünk egyetlen egy beteg sem jött ki az adott szobából, úgyhogy némi logikával élve 10.55 előtt lehúzták a redőnyt."

Tehát némi logikával: hogy láthatta a poszter, hogy ki, mikor hova jön-megy, és melyik ajtón, ha folyamatosan az óráját leste. Mert amilyen időpontokat ír, az előtt le a kalappal. Vagy súlyos szemtengelyferdülése van, amit egy postás megirigyelhetne.
Javaslatom: tessen előbb felhívni az adott intézményt, és pontos, korrekt felvilágosítást kérni a "házirendről". Én így teszek, pedig mindig ugyanaz a séma. Így nem lesz kavarodás, átverés. Ha mégis, akkor tessen panaszkodni a megfelelő helyen. Szerintem. "

GRATULÁLOK!!!!

Mondjuk ha ettől eltérő véleményt fogalmaznak majd meg, akkor egészen egyszerűen szembeköpik magukat! Nos lássuk hogyan is teszik mindezt :)

töpörtő 2014.09.11. 09:26:30

carrie 2014 el egyetértek.Nem a beteg irja fel mien gyogyszer stb.hanem majd az orvos eldönti.Màsrészt ott akkor intézkedni,plàne ha megyeszékhely azt nem tudja senki megmagyaràzni nincs màs orvos!Mai vilàgba mindenért rendört hivnak,betegjogi képviselött akkor és ott,az én gyerekemet biztos nem fogtuk volna le,hogy sima csapvizzel itassuk.Ha a homàr lenne kérdeznék a posztert lehet màr?

rikitikitévi 2014.09.11. 09:52:20

Kedves Bikli néni!

Azt írod, hogy " végül nagy nehezen megoldódott a probléma ", de azt nem, hogy hogyan. Csak nem elkezdett inni a gyerek? Mégis a "80 és halál közötti" doktorbácsinak lett igaza?
Az itt rendszeresen rinyáló poszterek pont azért (is) szoktak háborogni, hogy idős hozzátartozójukat (aki esetenként zavart, demens) nem kezelik koruknak kijáró tisztelettel, lebácsizzák, stb. A legalább 5 évtizedes tapasztalattal rendelkező, egész életét a beteg gyermekek gyógyításának szentelt, és idősen, betegen is dolgozó orvosnak nem jár ki legalább ugyanannyi tisztelet mint egy magát faecessel-urinával összekenő, térben-időben desorientált betegnek???

A dolog szakmai részéhez csak annyit, hogy a szájon keresztüli folyadékpótlás összehasonlíthatatlanul jobb, fiziológiásabb, veszélytelenebb, mint az infuzió!

A szülő valóban jobban ismeri a gyerekét, mint az orvos, de elfogult, nem képes objektíven értékelni a gyermek állapotát.

Ha meg Tempus annyira aggódott, miért nem vitte be a saját kórházába, ott nyilván VIP ellátást kapott volna a kollégáitól.
Amúgy @carrie 2014-gyel teljes mértékben egyetértek.

hüpike 2014.09.11. 10:19:58

@szokratesz68: úgy érted, okoskodik miután az _orvos_ apával megbeszélte?? Nem érted a lényeget.

carrie 2014 2014.09.11. 10:27:22

"A végén közölte, adjak a gyereknek Germicid-C kúpot a lázra és a fájdalomra. Mondtam, az nekünk soha nem használt még, egyébként is írt fel jó kúpot már a gyerekorvosunk, erre elővett ő maga egy Germicidet a szekrényből, és azzal a kísérőszöveggel, hogy én úgyse fogom otthon azt csinálni, amit ő elmondott, belenyomta a gyerekbe."

Anyuka már nem csak infúziót rendel, hanem egyből gyógyszert is, miközben felübírálja az orvos utasítását... Örüljön, hogy nem fizettették ki vele az egy szem kúp miatt az egész doboz gyógyszert! Hisz tudjuk egy kórház költségvetése eléggé szűkös... És annak méginkább hogy az orvos nem nyomta fel az "anyukát" a szakszolgálatnál gyerek életének veszélyeztetése miatt...

"Az infúziót nem kaptuk meg, helyette – bár kifejezetten tiltakoztam ellene – hárman fogtuk le az ordító"

Ez így eléggé ellentmondásos, mert ha tiltakozom, akkor egész egyszerűen NEM FOGOM LE A GYEREKEMET hátrébb állok két lépéssel és akkor majd az assz. meg a dr. megoldja. De az hogy "tiltakozom" ellene, aztán mégiscsak lefogom, az mi? Jogilag az már a terápiába beleegyező, ráutaló magatartás! :-)

"A fecskendőt, amivel adtuk neki a vizet, előzőleg letették az ágyra, ahova a beteg gyerekek ruhában-cipőben meg anélkül is felfekszenek, majd odaadták, hogy ezzel otthon folytassam a „terápiát”. "

Ha ez nem felel meg, akkor el lehet menni a gyógyászati boltba, lehet venni STERIL FECSKENDŐT, kb 20 forintért.

"az orvos elmondta, azért beteg a gyerekem, mert valami fertőzött tárgyat a szájába vett."
Gondolom a nagymama -miután leesett vmikor a gyerek cumija/kanálja a földre - titkon a saját szájába mosta le az "objektumot", ami valjuk be nem túl szerencsés. Másrészről lehet illene az orvos szavára valamit is adni és átgondolni, majd JOBBAN odafigyelni és fertőtleníteni a gyerek szájába kerülő dolgokat, nem pedig az orvosi tanácsot felülbírálni.

Én csodálkozom azon, hogy amit az orvosnál lerendeztél, nem mondta az orvos azt, hogy "akkor kalap kabát, ha anyuka ennyire k_rva okos, miért is jött be ide? Jah, hogy infúzióért? Nos akkor közlöm, én mint orvos vagyok felelős a beteg terápiás módszerének megválasztásáért, amiben Önnek semmi de semmi beleszólása nincs. Úgy ítélem meg, hogy nem szükséges további fertőzésveszélynek kitenni az amúgy is legyengült szerevzetű 20 hónapos gyereket. Ha ezzel nem ért egyet, lehet menni más orvoshoz..."

"(vagyis kioktatja az anyukát, akinek engedtessék meg, hogy jobban ismerje a saját gyerekét, mint egy vadidegen), többnyire olyanokkal, amit a kedves szülő már végigzongorázott, mielőtt becipelte a gyerekét az ügyeletre."

No és felhavítad a VÉDNŐI SZAKSZOLGÁLATOT TANÁCSÉRT? Miért nem? Akkor mi jogon írod azt, hogy minden lehetőséget "végigzongoráztál"?

"Istennek nem bírtam bele sehogy folyadékot diktálni, úgy döntöttem, bemegyünk az ügyeletre, és kérek számára intravénás folyadékpótlást."
És igen, csak hasmenés esetén szoktak infúziót bekötni, ugyanis abban az esetben TÖBBSZÖR és NAGYOBB mennyiségű folyadék ürül (és most kvázi mindegy hogy gyerek-e vagy felnőtt). Ezért mondta az orvos hogy az első a fájdalomcsillapítás... aztán az ha megvan, akkor a gyerek majd elkezd inni magától. Gondolom ezért nyomta bele a gyerekedbe a kúpot, nem azért mert aberrált lenne...Amúgy az ügyelet nem gyerekmegörző meg gyerekápoló egység!

"egy nagyon öreg bácsika, botra támaszkodva... őrá mondtam magamban, hogy na, 80 és a halál között van"

???? Ez mi a franc??? Veled valami nagyon nem stimmel. Ha akkor nem szégyelted össze magadat, akkor tedd most! Több tiszteletet egy idős és tapasztalt kollégának! Te mit foglalkozol, és pocskondiázol egy orvost, aki szemmel láthatólag is nyugdíj után dolgozik? Hm? Gondolom lenne jobb dolga...Kit érdekel, hogy valaki 99 évesen orvos ameddig HAJLANDÓ ELLÁTNI A GYEREKEDET. Örülj neki, hogy van egyáltalán ügyelet, lehet ha ő nem lett volna, nem kapott volna a gyereked fájdalomcsiollapító kúpot! Az hogy megemlítetted, hogy bottal jár, egyenesen kiverte nálam a biztosítékot! Mit képzelsz te magadról, más testi sajátosságait pocskondiázod itt egy fórumon??? Megnézem majd, hogy te 80 évesen hogyan jársz! (gondolom azért jár bottal, mert nem akar elesni, és nem akar combnyaktörést kapni!) Jobb lett volna ha egy 22 éves 0 élettapasztalattal és 0 gyakorlattal rendelkező ifjú titán csinálta volna ugyanezt a gyerekkel (no és veled?)?

Gratulálok szépen bemutatkoztál!

carrie 2014 2014.09.11. 10:32:34

Röviden összefoglalva a cikket:

Az "anyuka" bevitte a fertőző(!) gyerekét az ügyeletre, majd ott elkezdett hisztizni, mert nem kapta meg az általa _rendelt(!)_ terápiát és gyógyszert, az orvos utasításait többször felülbírálta,amivel a gyereke életét veszélyeztette, majd ahelyett hogy panaszt tett volna a megfelelő helyen(habár mire föl, mert
1. a gyerek nem volt életveszélyes állapotban,
2. az orvosi (gyógyszeres) utasítása anális fájdalomcsillapító alkalmazása volt, melyet felülbírált, majd
3. az orvos a terápiát a szülőnek megmutatta és be is tanította, ami miatt ismét ellenkezett a "kedves" szülő )
ide jött és elkezdte fikázni az az asszisztenst, orvost és az ellátást, amiért tulajdonképpen nem fizetett, hanem ami közpénzből van finanszírozva. Továbbá sérelmezte, hogy az asszisztens nem köszönt nekik....

Személyes megjegyzés: na hát! Örüljön, hogy csak ennyi volt a problémája, és amúgyis ezért egy posztot írni????

megvalaszolok 2014.09.11. 10:35:20

Sziasztok. Bili néni, csak pár kérdésem lenne!

Az egyébként egy-két napja beteg gyereket, akinek az állapota napközben is romlott, miért pont ügyeleti időben kell kórházba vinni? Ha ennyire vágod az orvoslást, miért nem Te gyógyítod meg? Telefonban pedig nem adunk diagnózist és terápiát.
A helyedben örülnék, hogy ott volt a 80 éves orvos "bácsi", mert ha nem lesz senki, na akkor lesz ám nagy sápadás.

megvalaszolok 2014.09.11. 10:39:39

@megvalaszolok: Elnézést kérek, kimaradt a k a névből. Nagyon szégyenlem, szóval BIKLI néni-nek szólt a korábbi komment, elnézést még egyszer.

hüpike 2014.09.11. 10:40:38

@carrie 2014: gratula a hozzászóláshoz, meg a gyerekszeretethez. Kár volt ennyit fáradni az írással.

hüpike 2014.09.11. 10:43:04

@carrie 2014: örüljön hogy meggyógyult a gyerek, öregapók tényleg mindent tudnak. A szenilitásról is.

carrie 2014 2014.09.11. 10:56:19

@hüpike:
Nem fáradoztam semmit, örömmel tettem. :-)

Tudod, kicsit belefáradtam abba, hogy az ide író posztolókat állandóan hülyéknek állítják be, pedig volt már nem egy olyan történet, ami ennél sokkal de sokkal súlyosabb dolgokat boncolgatot, és a levél író egy cseppnyi együttérzést sem kapott. Helyette védték a "mudér becsületét", majd rászálltak a postíróra, mint legyek a sz-rra és még ők is szétszedték, mintha nem lenne elég gondja, baja a betegnek/levélírónak.

Jó volt átállni most a másik oldalra és beszólogatni a postírónak (úgy ahogy ők is szokták tenni másokkal) :)

Remélem, ha másnak nem, de Bikli néninek azért felpattan a szemhéja és mostantól fogja tudni, hogy a beteg nem hazudik, ha azt írja, hogy terápiás javaslatnak azt mondta az orvos hogy pl.: tegyen az érintett területre állot vizes borogatást és egyéb történetek... mert egy beteg nem talál ki ilyeneket, és nem ír ide hazugságokat. Vagy most mi is jöjjönk azzal, hogy áááá biztos hazudik???

Bikli néni 2014.09.11. 12:02:52

Nincs időm most hosszú válaszra, a fröcsögések meg hidegen hagynak, ezért csak random pár dologra reagálnék.
1. Megismerem a kiszáradást, tudjátok, nem kell szakácsnak lenni ahhoz, hogy az ember meg tudja ítélni, finom-e a puding. (Egyébként az orvosunk meg is erősítette másnap, amikor már pisilt pedig, hogy acetonos a gyerek lehellete.) De s.k. nem tudok bekötni infúziót, ugye nem kell magyaráznom, hogy miért, már a kérdés is wtf, ezt mondom mindenkinek, aki azt kérdezte, miért nem magam gyógyítottam meg a gyereket.
2. Tempus, bár orvos és a gyerekem apja, 600 km-re él innen. Nem véletlenül telefonon konzultáltunk. (Carrie, örülök, hogy még mindig nem sikerült feldolgoznod az irányomban érzett frusztrációdat, de ezúttal próbálj felülemelkedni magadon, mellesleg tovább nem is olvastalak, én se felejtek, csak mondom.)
3. A probléma úgy oldódott meg, hogy egész éjszaka szoptattam a gyereket az egyébként már szinte teljesen elapadt mellemből, hátha lesz benne mégis annyi, amennyi elég egy kis pisihez. Tíz óra alatt lett eredménye.
Majd később még visszanézek.

Bikli néni 2014.09.11. 12:05:23

@szokratesz68: Ha megengeded, a netikett értelmében tegeződjünk.
Ez nem oldódott volna meg, ha az orvosra hagyatkozom, piszok mázli, hogy tudtam még egy picit szoptatni a gyereket. Különben úgy jártam volna, mint a szomszéd szülők, akiket szintén elhajtottak ugyanazzal a szöveggel, mint minket, csak náluk a természet úgy "oldotta meg", hogy másnap reggel tudatzavarral került vissza a gyerek, és már nem tudtak neki vénát szúrni, de azért nem volt kiszáradva, nem.
És tudod mit? Inkább a szonda, mint ez. Meg az a négy nap, amit tavaly ugyanezért a kórházban töltöttünk.

hüpike 2014.09.11. 12:07:25

@carrie 2014: kiszáradó beteggel mondd már meg mit csináljon máshogy? Èn az öreg dokit tuti otthagytam volna, ne bántsa már a gyerekemet olyasmivel, amit tudom, hogy nem hatásos, mert próbáltam.
Kár, hogy nem tudott más helyre menni. Szerencse, hogy a baba meggyógyult. A már nem tudásuk twljében lévő öregek menjenek nyugdíjba, adják át a helyet a fiataloknak.

Bikli néni 2014.09.11. 12:18:32

@carrie 2014: Na jó, haladok sorban, mert ez a mélység már kifejezetten szórakoztat, látom, nem sikerült fejlődnöd :D

- Ami az infúzió rendelését illeti: a folyadékpótlás nem CT-vizsgálat kategória, azért ahhoz nagyon hülyének kell lenni, hogy az ember ne ismerje fel, ha nem iszik és nem vizel valaki, az qrvára veszélyes. A folyadékpótlás nem diagnosztikus eljárás, nem igényel különösebb szakismeretet annak felismerése, hogy a folyadékot márpedig pótolni kell.
- Infúziót nem kötök be, mert egyrészt nem tudnám kivitelezni (bár ki tudja...), másrészt azért vittem be a klinikára, és nem a háziorvoshoz, mert infúziós szerelék még utóbbinál sincs. Mellesleg a háziorvos se kérdőjelezte meg e lépésem jogosságát, vicces, hogy épp te teszed.
- Nem kérek senki sajnálatából, a tiédből aztán végképp nem, akkor érezném magam megalázva, ha éppen te sajnálnál. A praxisblog múltjával és kommentelőgárdájával meg köszi, tisztában vagyok, nem lepődöm meg ezen a cincogáson, amit itt rendeztek :)
- Az 50 évvel ezelőtti tudás elavult. Nekem is a régi Ptk-ból van a tudásom és itthon poshadok két éve gyeden, nem is verem a nyálam, hogy jobban ismerem az új törvényt, mint a laikusok, csak mert valamikor ebből diplomáztam. (De pótlás alatt van, nyugi.)
- "16. valaki összefoglalná röviden, mert hosszú a poszt!" - akárcsak a te szófosásod. Mondjuk, ha nem olvastad végig, mi alapján vagdalkozol? :D
- "11. Szabad orvosválasztás van, miért oda vitted? Jah, hogy vihetted volna máshová is de azért fizetni kellett volna?" - NINCS másik orvosi ügyelet. Fizetős se. Egyébként ez utóbbit nem sajnálom a gyerektől, rendszeresen viszem olyan szakrendelésre, ami nem része a TB-ellátásnak.
- 17-18-as pontod (Jézusúristen...), nem, mivel a történetnek még nincs két napja, a poszt tegnap késő este íródott. És nem ennek a konkrét orvosnak a meghurcoltatása a célom, hanem általában az ellen a jelenség ellen szeretnék szót emelni, hogy alábecsülik a kiszáradt gyerek problémáját.
- "21. Hangfelvétel készült?
a. Ja, hogy nem! vigyázz nehogy bepereljenek becsületsértésért! Nem itt kellene fikázni az orvosok munkáját, akik 168 órából 336-ot dolgoznak
b. Ja, hogy igen! Hát az orvosnak is személyiségi jogai vannak, még a végén beperel!" - nem tudom, feltűnt-e, de nem neveztem meg se az orvost, se a kórházat, de még a várost sem... mellesleg kihallatszik minden a váróba, kapásból össze tudok szedni vagy egy tucat fültanút...

Na, szerintem ezen gondolkozz picit, aztán végigolvasom a többi sületlenséget is.

Bikli néni 2014.09.11. 12:42:53

Mellesleg, ha én ítéltem meg rosszul, akkor egy orvos "tollából" szeretném itt látni leírva, hogy
1. egy laikus szülő nem kompetens annak megítélésében, hogy a gyereke ki van száradva,
2. ámde kompetens abban, hogy házilag beszúrjon neki egy infúziót, nem zavarva ezzel az erre képzett ügyeletet.
A többieknek mondom, hogy Carrie véleménye nem mérvadó, ő a múltbeli frusztrációját - ti. moderátorként kitiltottam innen, amikor már mindenkinek elege volt a mocskos szájából - torolja meg rajtam. Inkább hálás lennél Carrie, hogy szereztem neked egy jó napot és fröcsöghetsz kedvedre, meg még a fáradságot is veheted, hogy ősi ellenségeid korábbi hsz-aiból szemezgethetsz :)

Bikli néni 2014.09.11. 13:02:39

@carrie 2014: "Jó volt átállni most a másik oldalra és beszólogatni a postírónak (úgy ahogy ők is szokták tenni másokkal) :)
Remélem, ha másnak nem, de Bikli néninek azért felpattan a szemhéja és mostantól fogja tudni, hogy a beteg nem hazudik, ha azt írja,..."

Ha egy kicsit is figyelemmel kísérted volna az én korábbi hozzászólásaimat, akkor tudnád, hogy egyrészt, mivel nem vagyok eü. dolgozó, nem is védhetem a "mudér" (sic!) becsületét, másrészt pedig én pont nem az voltam, aki a posztolókat fikázta, vagy pláne hazug jelzőkkel illette. Szóval az én szememet nem szükséges felnyitni, és főleg nem neked, akinek ez a poszt semmi másra nem volt jó, csak arra, hogy a maga kicsinyes módján úgy vélhesse, bosszút állt rajtam. Kevés vagy te ahhoz, Carrie.

rikitikitévi 2014.09.11. 13:04:08

Lényeg, hogy helyrejött a baba.
Nem lehet - és nem is kell - minden hányós-hasmenős-lázas gyereket hospitalizálni, infundálni. A szülő, még ha orvos is, nem alkalmas a gyermek állapotának objektív megítélésére elfogultsága, aggodalmaskodása, esetenként pánikolása miatt.

Nagyon úgy néz ki, hogy a "80 és halál közötti bácsi"-nak volt igaza, helyesen ítélte meg, hogy nem szükséges infuzió, a peros folyadékpótlás is elegendő lesz.
Az acetonos lehelet egyébként NEM a kiszáradástól van, hanem az éhezéstől - ha nem jut be CH a szervezetbe, a lehelet (és a vizelet is) acetonos lesz, még ha napi 5 liter vizet is iszik a delikvens.

carrie 2014 2014.09.11. 13:08:13

@Bikli néni:
Én is szeretlek. :-)

De mond csak, milyen érzés a másik oldalon állni?
Ügye nem túl kellemes?
:/

@Bikli néni:
@hüpike:
Na vissza a témához: A gyógyszertárat miért nem vetted célba, ha már azt írtad hogy "minden kört lefutottál"? Esetleg a gyógyszertáros ajánlhatta volna SEPTOFORT tablettát, TANTUM VERDE CITROM szopogató tablettát (darabokra törve egy kis darabot esetleg vízzel felhigítva a szájába tölthetted volna -kicsit édes, kicsit fájdalmat csillapít, kicsit itat), vagy GINGIGÉL BABY, DENTINOX, DOLOGÉL, GLYCOSEPT, homeopátiás szerek, vagy porcukorot is adhattál volna neki, sőt még ott van a teafaolaj mint "csodaszer" vagy a gyerek életkorának megfelelően esetleg kikeverhetett volna nektek valamilyen fertőtlenítős, fájdalomcsillapítós oldatot ... Vagy ez a lehetőség a pánik miatt kiesett? Mert írtad: reggel eldöntötted, hogy ebből ügyelet lesz, az ügyelet du 3-tól kezdődött... feltételezem otthon voltál / vagy (anyuddal), tehát időd és lehetőséged lett volna rá, akkor miért nem kérdeztél rá a patikában? Vagy a védőnőt ilyenkor nem lehet felhívni?

Bár most merjem azt leírni, hogy "ősidőkben" ilyen esetben rumba mártották a gyerek cumiját és odaadták neki? Anyukád nem mondta?(alkohol: fertőtlenít + fájdalmat csillapít + rum kellemes íze: édes)

Másrészről, lehet b@szogatásnak veszed, de az orvos azért fecskendezett a szájába 10 ml-es sóoldatot (mert úgy érzem ezt nem tudtad mire vélni) , mert annak fertőtlenítő hatása van. Nem tudom a háziorvosotok mit mondott, de ha legközelebb már a kezdeti jeleket látod (akár torokgyulladás), akkor érdemes sóoldatot alkalmazni megfelelő kiszerelésben, nagyobb gyerekkel meg gargalizáltatni (ezt már lehet házilag is kikeverni, ez felnőtt korban is alkalmazható). Így kevésbé lesz fájdalmas a betegség lefutása...

Másrészről: vitamin a gyereknek...

Harmadrészről: "kedvenc kúp" bespejzolása a hűtőbe, és akkor mondhattad volna az orvosnak, hogy de bezzeg te adtál, mert volt otthon ilyen és ilyen és azért ilyen mert nálunk ez a leghatásosabb :-) Na akkor biztos leesett volna az álla...

És ne vedd személyeskedésnek, én a te TÖRTÉNETEDRE reagáltam. És megsúgom ugyanígy reagáltam volna bárki más történetére / posztjára, aki ide jár huzamosabb ideje és kommentjében folyamatosan az orvosokat védik, a betegeket meg hülyézik, főleg ha az orvosok a bűnösök. Mondjuk hibát bárki elkövetket, de azért annak a k_rv@ betegnek jól esik, ha elnézést kérnek tőle... Majd ha lenyuugodtál, és ha el tudsz távolodni attól, hogy ezt a posztot most te írtad, akkor majd gyere vissza, olvasd el, és tedd a szívedre a kezedet, és mondd azt, hogy te nem így reagáltál volna ahogy én tettem, ha kiderül ez a poszt tőlem vagy bárki mástól származik? Na látod...

Meg tudhatnád, hogy ha a gyereked apja orvos, akkor az elfogult :/
Van olyan szabály is, hogy nem műthet/kezelhet rokont, családtagot...stb.
De Tempus nem mondott fájdalomcsökkentő házi praktikákat??? (értelemszerűen ha a gyereknek nem fáj a szája -) iszik, ergo a fájdalmat kell először csökkenteni, és az ivás megy magától)

Bikli néni 2014.09.11. 13:08:30

@töpörtő: Igen, az orvos eldöntötte. Felülbírálta azt, amire én elmondtam, hatástalan, sőt, többet árt, mint használ. Nem is hozott eredményt, csak rontott a helyzeten.
Ezen kívül, ha én a gyerek törvényes képviselőjeként azt mondom egy terápiás módszerre vagy gyógyszerre, hogy NEM, akkor semmiféle joga nincs mégis alkalmazni, pláne nem ilyen szöveggel, hogy én úgyse csinálnám meg otthon, majd ő megteszi. (Ezzel nem csak az én szubjektív-laikus tapasztalatomat írta felül, hogy ti. az adott kúp hatástalan a gyereknél, de a saját háziorvosunk által felírt másik hatóanyagét is.)

Mellesleg mondom csak, a gyerek még nem gyógyult meg, most éppen a testét borító kiütések és hólyagok alapján úgy véljük, Coxsackie-fertőzése van, aminél a kiszáradás veszélye fokozottan áll fenn.

Bikli néni 2014.09.11. 13:17:03

@carrie 2014: Carrie, ne fokozd, mert ez fáj. Látom, az értő olvasás nem megy, megismétlem neked:
A gyerek 21 HÓNAPOS, nem tud semmiféle szopogatós tablettát a szájába venni, még ha egészséges, akkor sem. Láttál már közelről kisgyereket? Mert nekem nem úgy tűnik. És ha egy korty vizet nem bír a szájába venni, mert a hólyagokhoz hozzáérve borzasztóan fáj, akkor majd pont egy keménytablettát tudna szopogatni... Áh Jézusom, nem érzed cikinek, amikor rávilágítanak, milyen baromságokat beszélsz?! (Mellesleg ilyen kicsiknek a Tantum Verde spray van, amit kapott is, és ami hatástalan volt.)

Én nem lepődöm meg az itteni reakciókon, indulása óta olvasom a Praxist, mindigis oltogatták és nem sajnálták a posztolót, még azokban a boldog békeidőkben is, amikor az ide járó társaság 90%-a értelmes és nem agyhalott volt.
A gyerekem nem cumizik. Rumosat pláne nem, épp ezért jó, hogy halad az orvostudomány előre, és már nem divat Spock doktor Bibliájából csecsemőt gondozni, aki szerint a dohányzás és az alkoholfogyasztás nem árt a szoptatott gyereknek.

"Másrészről, lehet b@szogatásnak veszed, de az orvos azért fecskendezett a szájába 10 ml-es sóoldatot (mert úgy érzem ezt nem tudtad mire vélni) , mert annak fertőtlenítő hatása van." - nem, azért fecskendezett a szájába, mert a sónak ionpótló szerepe van, pontosan ugyanaz, ami az infúzióban is benne van, amit én kértem, te, nagyon okos.

"Másrészről: vitamin a gyereknek..." - minden nap kap Béres cseppet, Cebiont, Immunotrofinát és Vigantolt. A Coxsackie-fertőzésre ezek amúgy szart se érnek. Egyéb ötlet?

"Harmadrészről: "kedvenc kúp" bespejzolása a hűtőbe, és akkor mondhattad volna az orvosnak, hogy de bezzeg te adtál, mert volt otthon ilyen és ilyen és azért ilyen mert nálunk ez a leghatásosabb :-) Na akkor biztos leesett volna az álla..." - pontosan ez történt, csak végig kellett volna olvasnod a posztot. És nem, nem esett le az álla, hanem ennek ellenére is beadta neki a Germicidet.

"De Tempus nem mondott fájdalomcsökkentő házi praktikákat???" - az meg se fordult a fejedben, hogy azután kértem orvosi segítséget, miután mindent végigzongoráztunk már, ami házilag lehetséges volt, és semmi nem használt? Vagy hogy eleve tartok itthon vész esetére való, nem vényköteles szereket?

carrie 2014 2014.09.11. 13:23:41

@Bikli néni:

"Ezen kívül, ha én a gyerek törvényes képviselőjeként azt mondom egy terápiás módszerre vagy gyógyszerre, hogy NEM, akkor semmiféle joga nincs mégis alkalmazni, pláne nem ilyen szöveggel, hogy én úgyse csinálnám meg otthon, majd ő megteszi."

Erre azért ne nagyon vegyél mérget!

Ugyanis - mint már írtam - az orvos felelőssége a terápiás eljárási módszer megválasztása, amiért ő (vagyis a munkáltatója) felelősséget is vállal. Ezt nem én mondom, hanem Hidvéginé dr. Adorján Lívia. (mielőtt megint elkezdesz velem kötözködni, talán fogadd el) Sőt gyereknél van olyan is, hogy "gyerek védelembe való vétele" / "gyerek nevelésbe vétele" (ergo elveszik tőled):
"A gyámhatóság a gyermeket átmeneti nevelésbe veszi, ha a gyermek fejlődését a családi környezete veszélyezteti, és veszélyeztetettségét az alapellátás keretében biztosított szolgáltatásokkal, valamint a védelembe vétellel nem lehetett megszüntetni, illetve attól eredmény nem várható, és a gyermek megfelelő gondozása a családján belül nem biztosítható."

Ez akkor alkalmazható, ha az orvosi utasítást nem tartod be, vagy ellenkezel és ezáltal a gyereked egészségét veszélyeszteted. Hoppácska egy pont nulla, ügye... (gondolj a napokba igencsak felkapott külföldi rákos fiúcska kilopására a kórházból protonos kezelés ügyében)

Ja és a kiszáradásnak vannak fokozatai, gondolom EZ alapján döntött az orvos az infúzió nélküli kezelés mellett:
" A kiszáradásnak különböző fokozatai vannak, tüneteik, súlyosság szerint a következők lehetnek:
(test vízvesztesége 2,5 %) szomjúság, rossz közérzet, étvágytalanság, megindul a kiszáradás, a vizelet színe sötétebb lesz, és rendszertelenebb a vizelési inger
(vízveszteség 5 %) rosszullét, szapora pulzus, bőrpirosodás
(vízveszteség 6-10 %) fejfájás, szédülés, viszketegség, a végtagok bizsergése, tagolatlan beszéd, nehéz légzés, az ember képtelen járni
(vízveszteség 10-15 %) duzzadt nyelv, az ember képtelen nyelni, bőrráncosodás, zsibbadt érzés a bőrben, rángatódzás, süketség, látási zavarok
(vízveszteség 15-20 %) életveszélyes, 30 C körüli hőmérsékletnél már egyfajta delírium állhat be.
(vízveszteség 25 %) még hűvös környezetben is belehalsz
"

Hoppácska kettő pont nulla. Mondjuk sokkal értelmesebb lenne kérdezni, mint a semmire felháborodni, mert talán mindennek oka van...

rikitikitévi 2014.09.11. 13:29:19

@Bikli néni:
" Tempus, bár orvos és a gyerekem apja, 600 km-re él innen "

Ő is dezertált? - Magyarországon nincs két, egymástól 600 km-re levő város...

carrie 2014 2014.09.11. 13:31:42

@Bikli néni:
Nem is tudom reagáljak e a kérdéseidre, feltételezéseidre, mert süt belőle a tudatlanság. Tudod vannak olyan emberek akiken nem lehet segítenei. Ugyanis vannak ecsetelők is ha vennéd a fáradtságot legalább a saját gyereked érdekében és legalább ha már orvos nincs a közeledbe rákereshetnél, akkor tudhatnád, hogy a GLYCOSEPT-et ecsetelőként KELL ALKALMAZni. Tehát vattás pálcika rá glicosept, aztán a nagyi lefogja a gyereket (ölébe veszi, és hátulról lefogja), te meg leecseteled belül a száját. Ennyi.

Képben így néz ki a művelt, ha annyira nem tudsz szöveget értelmezni és nincs fantáziád:
www.vitalitas.hu/konyvek/kep/babalex/csecstart5.gif

Egyéb pocskondiázás?

carrie 2014 2014.09.11. 13:35:15

@carrie 2014:
Ja kimaradt:
három "ponty" nulla :-)

carrie 2014 2014.09.11. 13:39:36

@Bikli néni:
"nem tud semmiféle szopogatós tablettát a szájába venni, még ha egészséges, akkor sem."

Aha, persze. Azt írtad, hogy az orvosnál kiköpte a folyadékot... elég annyi. Megismétled a folyamatot egymás után 20x-30x aztán már hat is a hatóanyag. Nem kell hogy lenyelje, vagy szopogassa x percig elég ha megfordul a szájában

Bikli néni 2014.09.11. 13:43:33

@rikitikitévi: Megragadtad a lényeget :) De igen, közúton van (nem légvonalban közlekedünk). De ha mondjuk csak 415, akkor se tudott volna mellettünk lenni.

@carrie 2014: Jajj. Most sokadszorra kérdezem, el is olvasod, amit írsz?
Nekem jogi kioktatás nem kell, köszönöm szépen, kettőnk közül én vagyok a jogász.
A gyámhatóságot idekeverni meg már mindennek a legalja, tekintve, hogy épp, hogy nem tudtam visszautasítani a folyadékpótló kezelést, mivel azt KÉRÉSEM ELLENÉRE NEM KAPTA MEG A GYEREK. Akkor most ki is mulasztott? Megnézném azt a gyámhatósági eljárást, ami ezen az állításon alapszik: "A szülő veszélyeztette a gyerekét azzal, hogy, felismerve a kiszáradás egyértelmű jeleit, orvosi segítséget kért, melyet nem kapott meg, illetve, a nem megfelelően megválasztott kezelés nem volt alkalmas arra, hogy a problémát elhárítsa, mely így minden órával tovább rontotta a beteg állapotát. A gyermek végül olyan módszerrel jutott minimális folyadékhoz, ami az orvos utasításai között nem szerepelt."

" az orvos felelőssége a terápiás eljárási módszer megválasztása, amiért ő (vagyis a munkáltatója) felelősséget is vállal. " - aha, és azért is felelősséget vállalt volna, ha már nem tudom szoptatni és kiszárad teljesen?

Mondjuk nem értem, miért vitázok veled, mert szemmel láthatóan egyrészt nem fogod fel, amit mondok, másrészt olyan baromságokat írsz, magadat önjelölt orvosnak, jogásznak, gyámügyesnek meg még Isten tudja, minek beállítva, hogy én ennyi sötétséget még nem nagyon láttam a webkettő bevezetése óta, pedig nagyon sok fórumon megfordultam már. Persze nyilvánvaló, miért teszed, személyes bosszú, nekem meg jólesik a kívülállóknak leírni, miért csinálsz megint bolondot magadból, szóval keep going, amíg a kicsi alszik, én ráérek...

carrie 2014 2014.09.11. 13:44:17

@Bikli néni:
Bocs, de miért nem vagy kicsit kreatívabb?

Ha a gyerek nem hagyja a száját bekenni, hát akkor kend be a melldet.
Azt írtad szoptattad. Bekened glycoseptel a melledet aztán ráteszed... így vagy úgy de lenyalja

Másrészről a szövegértelmezés neked nem megy, ugyanis írtam, hogy a cukorkát fel lehet oldani vízben is... azért azt nem gondolod ügye, hoyg azt írtam, hogy nyomj egy nagy cukordarabot a szájába????

Bikli néni 2014.09.11. 13:44:18

@carrie 2014: Édes Istenem, te kezeltesd magad. 21 hónapos gyerek szájába betenni a szopogatós tablettát, NORMÁLIS VAGY?!

carrie 2014 2014.09.11. 13:44:58

@Bikli néni:
1 másodperccel ezelőtt írtam valami. Olvasd már el a saját érdekedbe

Bikli néni 2014.09.11. 13:46:19

@carrie 2014: "Nem is tudom reagáljak e a kérdéseidre, feltételezéseidre, mert süt belőle a tudatlanság. Tudod vannak olyan emberek akiken nem lehet segítenei. "

Ez vagy te.

Az orvos megmondta, hogy ezeket NEM SZABAD ECSETELNI. Ismételten megkérlek, ne játssz önjelölt orvost, mert annyira, de annyira ökörségeket beszélsz, hogy ezt még olvasni is fáj. És szívből remélem, hogy soha nem lesz gyereked, mert ha ezeket itt most komolyan gondoltad, amiket leírtál, garantáltan meg fogod ölni. Idióta.

Bikli néni 2014.09.11. 13:48:49

@carrie 2014: Ha a Tantum Verde nem használ, akkor a Glycosept se, nem beszélve arról, hogy nem veszem a bátorságot, hogy értekezzek itt a Glycosept hatásosságáról 2 éven aluli gyerek esetén, mivel nem ismerem. (Tudtad, hogy 2 éven aluli gyereknek a gyógyszertárban kapható divatos helyi hatású cuccok 90%-át nem lehet adni? Meg hogy esetleg nem kéri az anyamellet, ha marja a száját az íze?)
Olyanokat írsz, látszik, hogy nincs gyereked és halvány segédfogalmad nincs róla, hogy működik egy kisgyerek.

Bikli néni 2014.09.11. 13:51:59

@carrie 2014: "Nem is tudom reagáljak e a kérdéseidre, feltételezéseidre,"
Igen, légy oly szíves.
Mondjuk kezdetnek kíváncsian várom, mit reagálsz a @Bikli néni: - hozzászólásban felvetettekre, melyekben kategorikusan cáfolom az általad leírt szamárságokat.

carrie 2014 2014.09.11. 13:54:03

@Bikli néni:

Idióta te vagy, és lásd már be hogy jogi dolgokhoz baromira nem értesz. Igen csak megváltozott a Ptk, meg sokminden, aktualizáld magadat mert rád fér - ahelyett hogy itt vered a nyáladat - , és vedd már elő az eü törvényt és olvasgasd. Lehet hogy céges jogászka vagy, de az eü-n belüli törvények és jogszabályokhoz szemmel láthatóan halvány lila gőzöd sincs, úgy ahogy orvosi dolgokhoz se.

Húzd ki az anusodból a cerebrumodat és gondolkozz már el egy kicsit magadon! Közel két éves a gyereked és nem tudod hogy hogyan kell lefogni egy orvosi vizsgálathoz???? Hát te milyen anya vagy?

Bikli néni 2014.09.11. 13:58:48

@carrie 2014: Ilyen mértékű sötétséggel még életemben nem találkoztam.
Befelyeztem a veled való vitázást, mert annyira ostoba vagy mind a jogi, mind az orvosi, mind a gyereknevelési dolgokhoz, hogy neked még magyarázni se érdemes.
Égesd tovább magad, befejeztem veled.
(És jelzem, hogy megvannak még az adminjogaim, szóval még egy ilyen hozzászólás, és repülsz innen, de ezúttal nem egy hétre, mint legutóbb.)

Bikli néni 2014.09.11. 13:59:30

@Bikli néni: Befejeztem, pontosjével, ofkorsz.

carrie 2014 2014.09.11. 14:07:25

@Bikli néni:
"Olyanokat írsz, látszik, hogy nincs gyereked és halvány segédfogalmad nincs róla, hogy működik egy kisgyerek. "

Mondjuk kettőnk közül nem is én rohangálok a gyerekkel ügyeletre meg SBO-ra, meg mondjuk nem én verem az asztalt és követelek infúziót (nulla tudásodra), és nem én fikázom az asszisztenst aki nem köszönt meg az orvost aki idős, nyugdíjas és bottal jár és egyéb dolgok. Régebben azt tartották, hogy egy gyereknek egy év alatt egy kiló koszt kell megennie. Lehet túl sterilen tartod a gyereket, és azért ennyire beteges.

A kérdésemre meg nem válaszoltál:
1. Voltál-e gyógyszertárba? Megkérdezted-e a gyógyszerészt?
2. Felhívtad-e a védőnőtöket?

Gondolom nem, mert ezekről mélyen hallgatsz.

"nem veszem a bátorságot, hogy értekezzek itt a Glycosept hatásosságáról 2 éven aluli gyerek esetén, mivel nem ismerem. "
Mondjuk nulla tudásra nekem se lenne merszem értekezésekbe belemenni :) meg persze kérdőjelezzük meg a szakembereket is akik ezt évekig tanulták, és ez a szakmájuk és nézzük le őket (pl.: gyógyszerészek) mert te aztán a nulla tudásodra megmondod a tutit... Igen Bikli néni ez vagy te.

De ha te ennyire jól vágsz mindent és penge vagy mindenből, hogy mit, merre, hogyan, akkor árud már el, hogy miért is mentél be az ügyeletre a gyerekkel? Miért nincs neked orvosi diplomád? Tedd le, aztán majd talán hiszünk neked :)

carrie 2014 2014.09.11. 14:08:41

@Bikli néni:
Fáj az igazság? :-)
Te tetted fel a sztorit, hát álld a sarat is.

Bikli néni 2014.09.11. 14:09:53

@carrie 2014: Voltam gyógyszertárban, háromszor, beszéltem a védőnővel meg a háziorvosunkkal is kétszer.
A többire nem válaszolok, egyrészt már megtettem fentebb, csak értelmezni kéne, másrészt meg némely állításod tényleg olyan őrültség, hogy arra válaszolni se érdemes. Ellenben én még mindig várom a te válaszaidat, de a fikázáson kívül sajnos másra nem telik tőled... Nagyon ügyesen szakérted viszont meg, mit hogy kell tudnia egy anyának, miközben neked magadnak nincs gyereked, ehhez csak gratulálni tudok.

Bikli néni 2014.09.11. 14:12:21

@carrie 2014: A sarat állom, azzal nincs baj, kritikai megvitatásra tettem fel ide a posztot és várom az orvosok és a gyakorló szülők reakcióit. A korlátolt, bosszúvágytól vezérelt, fájdalmas mértékű demagóg sötétséggel, a tipikusan "hülye okoskodik" mentalitástól, ami süt belőled, és amiért az itt kommentelők elsöprő többsége utál téged, azzal van a bajom.

carrie 2014 2014.09.11. 14:12:25

@Bikli néni:
Provokáló kérdésre nem válaszolok, bocs.

Másrészről fogalmazd meg kérdéseidet és amennyiben azok értelmesen vannak megfogalmazva arra nagyon szívesen válaszolok. :-)

carrie 2014 2014.09.11. 14:16:58

@Bikli néni:
Mondjuk érdekes mert eddig a gyógyszertárat és a védőnőt határozottan nem írtad... csak és kizárólag a háziorvost.

Most meg azt írod, hogy mégis voltatok.
Most akkor elvárod azt tőlünk, hogy ezt el is higgyük neked?

"itt kommentelők elsöprő többsége utál téged, azzal van a bajom. "
Érdekes bajaid vannak XD
mert engem nem izgat.

Gondolom a blog tulajdonosát sem, mert ameddig itt elvitázunk neki pörög az oldal nézettsége :)
De látom megint csak magaddal vagy elfoglalva (lsd.: "bajom")

she_wolf 2014.09.11. 14:18:38

@carrie 2014:
Megmondanád, hogy én már megint mit keresek ebben a történetben egy Noé baszta ki a bárkájából idézettel?

Bikli néni 2014.09.11. 14:21:35

@carrie 2014: Akkor linkelem ismét, ebben a hozzászólásomban: @Bikli néni: az általad felvetett kérdésekre adtam meg a választ. Nem tudom, ebben neked mi a provokáció, mert innen csak úgy tűnik, hogy ezt benézted, és nem tudsz már rá mit írni. De egyébként olvass vissza, mindenhol leírtam, ahol baromságokat beszéltél, hogy miért is az.
De akkor írok egy példát, hátha nem sikerül szövegérteni. Írtad, talán vitamint kéne adnom a gyereknek. Én erre válaszoltam, hogy abból kap, négyfélét (felsorolva fentebb, látod, én már csak ilyen anya vagyok), de ezek egyébként se hatásosak erre a konkrét fertőzésre. És erre direkt rákérdeztem, milyen egyéb ötleted van.
Az a baj, tudod, hogy itt tényként állítod be, ami kipattan az agyadból, hogy miért nem ecseteltem, miért nem adok vitamint neki, miért nem kenem be a mellem valamivel, de az meg se fordult a fejedben, hogy rákérdezz, vagy kiguglizd (látom, abban nagyon penge vagy), hogy figyimár, vitamint szoktál neki adni? - erre leírtam volna, hogy igen. Vagy mondjuk utánanézel, mehet-e a Glycosept ilyen kicsi gyereknek, esetleg felidézed magadban, milyen az íze és te lenyalnád-e bárhonnan, vagy mondjuk MEGKÉRDEZED, nem javasolta-e valamelyik orvos. Meg az ecsetelésre is rákérdezni kellett volna, és akkor elmondom, kevésbé dühösen (az emberi butaság mindig kihoz a sodromból), hogy az orvos maga mondta, ezeket a hólyagokat nem szabad ecsetelni, mert csak ront a helyzeten. (Holott tartok itthon lila ecsetelőt is, bár nem tudom, merjem-e használni, hiszen nem vagyok ugye orvos, nyilván nem is értek hozzá, meg semmi vénynélküli szerhez se, egyébként, hogy jövök én ahhoz, hogy akár egy algopyrint is beszedjek kérdés nélkül, ugye...)

Bikli néni 2014.09.11. 14:22:39

@carrie 2014: Azt se írtam, hogy az egész éjszakán át tartó szoptatástól meghúzódott a nyakam és két napja nem bírom rendesen mozgatni, és baromira fáj, hiába kenegetem Fastummal. Attól még megtörtént.

Bikli néni 2014.09.11. 14:27:30

Egyébként megnyugodhat mindenki, ha csak esélye lett volna, hogy megnyugtatóan pótoljam otthon a folyadékot a gyereknek, nem megyek be az ügyeletre, ahol az infúziós szerelék van, mert ilyet sajnos nem adnak a sarki patikában, különben biz' Isten, bekötöttem volna itthon a gyereknek.
Vagyis, csúnya megfogalmazás, de nem a "tudásért" mentem be az ügyeletre (no offense, dokik, de a folyadékpótláshoz ugyanúgy nem kell orvosi diploma szvsz, mint egy fájdalomcsillapító bevételéhez), hanem a technikai kivitelezésért, aminek egy laikus szülő otthonában objektív akadályai vannak.

carrie 2014 2014.09.11. 14:33:18

@Bikli néni:
"A sarat állom, azzal nincs baj,"
Pedig nem úgy tűnik...

"kritikai megvitatásra tettem fel ide a posztot és várom az orvosok és a gyakorló szülők reakcióit."

Mondtam én hogy virtuális sajnálatgyűjtésre játszottál.

Szerinted hány panaszos van betegkörökben, és nem csak szülőkörökben? Szerinted abból hányan MERNEK ide jönni a PRAXISRA és leírni a saját verzióikat, mikor orrba szájba azt kapják itt évek óta a kedves kommentelőktől (azoktól akiknek nincs szakmai képzettségük -és most nem magamról beszéltem), hogy a beteg a hülye, az orvos szent és sérthetetlen? Hm? Te mi mást vártál? Most komolyan! Az orvos ellátta a gyerekedet, a gyereked él és virul. Tényleg örülj neki, hogy ennyivel megúsztátok. Most gondold el, ha nem orvos a gyereked apja, akkor mi van?! Mert sok családban ez a szitu. Örülj neki, hogy nem fizettetek veled több tíz meg százezer, esetleg milliós összegeket a nagy semmire (mint pl.: korábban ide posztoló teherbe esni akaró levélíró)

Ha meg igazságtalannak érzed azt ami történt veletek, akkor ne ide írj, hanem írj egy panaszlevelet az ÁNTSZ-nek, vagy a betegjogi képviselőknek. Majd indítanak egy eljárást , ahol megmondják, hogy történt-e mulasztás vagy sem. De borítékolom, hogy eredményként kihozzák, hogy minden megfelelően történt, sőt még lehet azt is beleírják, hogy sokat ellenkeztél... Ha meg nem jelented, könnyen megeshet, hogy egyszer újra ehhez az orvoshoz kerültök, vagy az orvosok azt hiszik bármit megtehetnek, mert nem jelentegetik fel őket...

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.11. 14:34:41

Tempus tudja, hogy címlapos posztban hivatkozol a telefonos segítségére?

Megengedte ezt neked?

Az nem lehet, hogy az ezen a blogon összeszedett féltudásod adta túlzott magabiztossággal mentél a rendelőbe?

Mit csinálnak azok a szülők, akik hasonló betegséggel nem tudnak azonnal intravénás folyadékpótlásra rohanni a gyerekkel? Mert például 80 kilométerre van a legközelebbi ügyelet? Lehet, hogy mégiscsak rá lehet valahogy bírni otthon is az ivásra a kétéves gyereket?

Bikli néni 2014.09.11. 14:35:23

@carrie 2014: "Most akkor elvárod azt tőlünk, hogy ezt el is higgyük neked?"
Én tőled nem várok el semmit, max reménykedem benne, hogy egy nap képes leszel az értő olvasásra, de persze vannak vágyak, amik sosem válnak valóra.
Amúgy jaja, a körzeti orvos felírta a gyereknek a gyógyszereit, én meg nem váltom ki, nehogy be kelljen lépni a patikába, helyette inkább ülök ölbe tett kézzel, és megvárom, hogy berepüljön minden az ablakon. Az eleve rendelkezésre álló kegyszerek is így kerültek ide.

Bikli néni 2014.09.11. 14:39:52

@polyvinyl: Igen, tudja, igen, megengedte, és inkább nem idézem, mit kívánt Carrie-nek :)
Kommentelne is, csak a blogmotor valamiért nem engedi, holott nincs tiltva a nickje. De olvasni olvas, remélem, hozzá is tud szólni majd.

Nem ezen a blogon szedtem össze a tudásomat. Fordítsuk meg: neked ha fáj valamid, akkor az itt olvasottak alapján veszel be fájdalomcsillapítót, vagy tudod magadtól is, hogy egy aszpirin segíteni fog? Na, hát a folyadékpótlás kb. ugyanez, azzal a különbséggel, hogy míg aszpirint kapsz a sarki gyógyszertárban, addig infúziós szereléket nem.

Mit csinálnak azok a szülők? Hát, bele se merek gondolni, hogy őszinte legyek :( Mert azt ugye senki se gondolja, hogy minden egészségügyi probléma, főleg, ahol nincs elérhető megoldás, happy enddel végződik... Tisztában vagyok vele és hálás is, hogy mi ebből a szempontból mázlisták vagyunk, mert nem 80 km az ügyelet, csak a szomszéd város, és egyelőre még autó is van, amivel be tudunk menni.

she_wolf 2014.09.11. 14:40:39

@carrie 2014:
"És mig drága, mielőtt azzal jönnél és fröcsögnéd azt, hogy de hát gyerekről van szó, már most leírom: tök mindegy ki a beteg: gyerek, felnőtt, idős TÖK MINDEGY."

Szeretném, ha pont te mondanád meg, mit csináljak, vagy mit fogok csinálni.

Jé, csak most látom: te engem provokálni próbálsz:) Hát ennyire belemásztam hatalmas önérzetedbe? Ne bántogassuk egymást, jobb lesz így mindenkinek (elsősorban a kommentelőkne). Tegnap nagyon öültem, amikor régebbi nickek írásait láttam, ne húzd már le megint a saját szintedre a blogot, szépen kérlek....

carrie 2014 2014.09.11. 14:43:52

@Bikli néni:
Hát akkor mi sem egyszerűbb: kérd meg Tempust mutassa meg hogy kell bekötni egy infúziót... aztán szerezzetek fű alatt sóoldatot... onnantól kezdve ha kinyirod a gyereked, mert felborul a vízháztartása vagy az elektrolitjai és a többi dolog amiről te nem tudsz, vagy esetleg az infúzió szöbődményeibe belehal, a te felelőséged. Így is vállalod?

Tudod nem kellene bérszámfejtened, ha jogász vagy című sztori...

"Egyébként megnyugodhat mindenki, ha csak esélye lett volna, hogy megnyugtatóan pótoljam otthon a folyadékot a gyereknek, nem megyek be az ügyeletre, ahol az infúziós szerelék van, mert ilyet sajnos nem adnak a sarki patikában, különben biz' Isten, bekötöttem volna itthon a gyereknek.
Vagyis, csúnya megfogalmazás, de nem a "tudásért" mentem be az ügyeletre (no offense, dokik, de a folyadékpótláshoz ugyanúgy nem kell orvosi diploma szvsz, mint egy fájdalomcsillapító bevételéhez), hanem a technikai kivitelezésért, aminek egy laikus szülő otthonában objektív akadályai vannak. "

Általában az emberek 95 %-a azért megy orvoshoz, mert otthonukban objektív akadálya vanak technikai kivitelezés terén: pl: vakbélgyanú - hasi műtét... törött kar esetén rtg és "gipszelde" (a betegek 90%-a meg már akkor tudja mi a baja, mielőtt időpontot kér az orvosához, mert ő maga nem tud antibiotikumot felírni)

de ismétlem: talán nem kellene lenzézned más az orvos tudását sem, mert egyszer nagyon megjárod.

she_wolf 2014.09.11. 14:48:55

@Bikli néni:
Az Isten áldja már meg , hát jöjjön vissza más nickkel, első mondatában pedig mutatkozon be pl. ilyeténképpen: Csőváz gyerekek, Tempus vagyok, franc a blogmotorba! Ez olyan rohadt nehéz?

Bikli néni 2014.09.11. 14:48:58

@carrie 2014: "kérd meg Tempust mutassa meg hogy kell bekötni egy infúziót..."
Na, ha a gyerekemé nem is, a te memóriád már biztos addig terjed, mint az aranyhalnak. Nem ismétlem meg, miért hülyeség ez már megint, olvass vissza.
Amúgy azt elmagyarázta, hogyan készítsek sóoldatot, ha esetleg mégis sikerülne a szájába csepegtetni.
Megint nem kérdezel, csak kitalálsz mindenfélét, tényként kezeled és vagdalkozol. (Ezt fentebb is leírtam, ebből is látszik, nem olvasol, nem értelmezel.)

carrie 2014 2014.09.11. 14:49:18

@Bikli néni:
A történet szempontjából ez már irreleváns...
Akkor állj olyan forró vízes tus alá amilyet csak elviselsz... (értelemszerűen a nyakadra menjen a forró víz- mielőtt megint szövegértelmezési problémáid lennének, mellékeljek képet?)

Vagy menj csontkovácshoz...

Vagy ne csinálj semmit és szenvedj tovább vele...

Bikli néni 2014.09.11. 14:50:02

@mig54: Én is ezt mondtam neki, ha kicsit jobban ráér, remélem, meg is teszi. Bár ha elismétli itt azt, amit nekem írt, miután meglátta Carrie eszmefuttatásait, még a végén megint ki kell tiltanom... :D

Bikli néni 2014.09.11. 14:52:45

@carrie 2014: A történet szempontjából az is irreleváns, felhívtam-e a védőnőt, tekintve, hogy ő se orvos. Se önjelölt, se semmilyen, és a kompetenciája addig terjed, hogy mutassam meg az orvosnak a gyereket, ha beteg. (Védőnőt se láttál még közelről, ugye?)
Az meg, hogy patikában nem voltam, holott írtam egy csomó mindenre, hogy van itthon, ami kizárásos alapon csak ott szerezhető be... de még ha nem is írtam volna, egyszerűen nem bírom felfogni, hogy ezeket komolyan is gondolod, vagy direkt trollkodsz csak, én meg ennek hülye fejemmel beugrom.

carrie 2014 2014.09.11. 14:53:24

@Bikli néni:
Aranyhalacska te drága!

1. " nem megyek be az ügyeletre, ahol az infúziós szerelék van, mert ilyet sajnos nem adnak a sarki patikában, különben biz' Isten, ____bekötöttem volna itthon a gyereknek____. "

2. Hát akkor mi sem egyszerűbb: kérd meg Tempust mutassa meg hogy kell bekötni egy infúziót... aztán szerezzetek fű alatt sóoldatot... onnantól kezdve ha kinyirod a gyereked, mert felborul a vízháztartása vagy az elektrolitjai és a többi dolog amiről te nem tudsz, vagy esetleg az infúzió szöbődményeibe belehal, a te felelőséged. Így is vállalod?

3. "Na, ha a gyerekemé nem is, a te memóriád már biztos addig terjed, mint az aranyhalnak. Nem ismétlem meg, miért hülyeség ez már megint, olvass vissza. "

Hát kettőnk közül ki írta ezeket imént?

megoldás:
1. Te
2. Én
3. Te

Na szóval, hogy is állsz memóriaügyileg?

mnika88 2014.09.11. 15:06:07

@Bikli néni:
Nálatok nincs úgy,hogy a körzeti orvos ha délelőtt,ha délután rendel,akkor is 8-tól 16 h-ig hívható?Nálunk ki van téve a háziorvos rendelőjére is és az ügyeletre.Én szerintem ezért kérdezte tőletek azt az asszisztens,mert ha nálatok 15h-tól van ügyelet,akkor előtte 10 perccel a háziorvosotoknak még kötelessége lett volna kimenni hozzátok,független attól,h délelőtt v.bármikor véget ért a rendelése.
Én gyerekorvosokkal dolgozom és ezt most tényleg jóindulatból mondom neked,h azt nagyon tudják utálni,ha a szülő konkrét kezelési tervvel megy oda,vagy elmondja mit írjon fel az orvos.Ezen mindig puffognak.:)) Mert hát ő az illetékes eldönteni,azért ő az orvos,nem anya,apa.
De legalább jól van már a kicsi.:)

Bikli néni 2014.09.11. 15:11:35

@mnika88: Nem, nálunk az van kiírva, hogy rendelési időn kívül az ügyeletre kell menni vagy mentőt hívni ezen és ezen a számon. A rendelési idő kedden 11 órakor véget ért (de még ha nem is ért volna: tudomásom szerint a háziorvosi rendelőben nem adnak iv. folyadékpótlást).
Különben én is tudom, hogy utálják az orvosok, ha valaki kezelési tervvel megy oda, én se vagyok híve, mikor itt egyes posztolók megszakértik, hogy nekik CT-vizsgálat kell. De még egyszer mondom, az én olvasatomban - persze ezt nyugodtan lehet érvekkel cáfolni - a sós víz adása az aszpirin bevételével egyenértékű, nem pedig az agyról készült felvétel elemzéséhez szükséges szaktudás kell hozzá.

carrie 2014 2014.09.11. 15:15:01

@Bikli néni:
Na visszaolvastalak.

Bocs de tévedésben élsz.
Nem vagyok az ORVOSOD. Az orvosod kérdezzen tőled ilyeneket.

Te megírtál egy történetet, ami elméletileg kerek teljes. Vagy ezek szerint mégsem?! Gyanítom, ha te minden ilyesmit leírtál volna a leveledbe,amit elküldtéla praxisra, az első komment az lett volna hogy túl hosszú. Ezért nem tetted. Ez meg már így zagyva. Ilyenkor mindig azt mondjátok a másiknak, hogy
1. valaki rövídítse le, mondja el a lényeget vagy
2. persze, most hogy mondtuk, persze hogy ilyeneket írsz...

Ha meg azt magadra veszed hogy csak annyit írtam hogy "vitaminok" (mert értelmes normális felnőtt tudja mit jelent) , és nem ragoztam körbe 10 sorba, meg nem kérdeztem rá hogy mégis milyet, mennyit, miből, magadra vess (gondolm Tempussal egyeztetted, akkor meg felülbíráltatnád itt vadidegenekkel a döntésedet?).
Másrészről neked nincs valami bajod? Most komolyan. Az asszisztensbe is belekötöttél, hogy nem köszönt, hanem egy mondattal indított (mondjuk ez az eüben megszokott, általában az alacsony a fizura fogják, örülj hogy nem nőgyógyászhoz mentél), aztán az orvosba is (hogy néz ki, milyen idős, bottal jár...stb) , meg belém is hogy nem kérdezek, hanem csak leírtam. De akkor egy másik címszó: vitamin túladagolás - mondd neked valamit? ( az utolsó 3 szót csak a te kedvedért írtam) Neked meg B vitamin...

Egyébként szerinted mennyire ártalmasabb négy különböző vitamint adni a gyereknek folyamatosan (akár felváltva), mint gyógyszertárban a "divatos" szájfertőtlenítős oldatokat alkamlazni alkalomszerűen (akár szökőévente egyszer)???

Egyébként nem emlékeztem hogy te b@sztál volna ki a fórumról, de jó hogy ezt felhoztad, mert függőben van egy ügyünk. Annyi rémlett hogy ismerős a neved, aki itt sokszor beírt és védte az orvosokat.

Bikli néni 2014.09.11. 15:15:54

@carrie 2014: :DDDDDDDDDDDD

Ez tényleg nem veszi észre, mennyire hülye.

she_wolf 2014.09.11. 15:19:54

@Bikli néni:
Merha egyszerű megoldása van a dolognak: add vissza az admin jogaidat, és akkor nincs csiki-csuki:)

Szolgálati közlemény: mostanában nem írtam neked, mert tök ciki, hogy magyarázzam, miért nem, pedig ha leírom, akkor...hajjjajjj. Önfarkába harapó saját kígyó:( És nem örülök neki (nagyon nem!), de látom, neked is volt fontosabb dolgod:(
Gyógypuszi Pöttömnek!:)

Bikli néni 2014.09.11. 15:20:00

@carrie 2014: Nem kell kérdezni, de akkor tényként közölni se kell ide dolgokat, amikről nincs tudomásod, se végzettséged hozzá (és még én vagyok az önjelölt orvos...)
Az asszisztensbe nem kötöttem bele, hogy nem köszönt, ő ezt mondta, aztán bement a rendelőbe, mi meg összenéztünk a többi anyukával, hogy ezt most így hogy. Amúgy nekem szokásom előre köszönni, ha belépek valahova.

"Egyébként szerinted mennyire ártalmasabb négy különböző vitamint adni a gyereknek folyamatosan (akár felváltva), mint gyógyszertárban a "divatos" szájfertőtlenítős oldatokat alkamlazni alkalomszerűen (akár szökőévente egyszer)??? " - mondom én, hogy önjelölt orvos vagy, aki nem ért hozzá, de okoskodni nagyon tud. Az meg se fordult a fejedben, hogy ezeket orvosi rendelvényre adom neki, ugye? Pláne a Vigantolt, ami minden gyereknek kvázi kötelező...

Nekem veled semmiféle függőben lévő ügyem nincs. Kivágtalak innen, mert trollkodtál és mert sértegetted a többieket alpári stílusban, továbbá, ahogy mig fogalmazott, lerántottad a szellemi színvonaladdal a posványba ezt a blogot. Meg tudom tenni újra, kettő kattintásomba kerül.

Bikli néni 2014.09.11. 15:23:06

Vitaminok (ha esetleg valaki nem tudná):
Cebion = C vitamin
Vigantol = D vitamin
Immunotrofina: B vitamin komplex + jód
Béres csepp: szerintem közismert.

carrie 2014 2014.09.11. 15:25:45

@Bikli néni:

Aham, persze mert a nagy és mindentudó Biklinéni mindent tud, ügye-ügye? Nevetséges vagy ezekkel a passzív, agresszív, manipulatív próbálkozásokkal.

Csak nyugodtan... de így is van egy függőben lévő ügyünk.

Ne aggódj, hamarosan értesülsz róla :-)

Bikli néni 2014.09.11. 15:27:49

@mig54: Visszaadtam, de mégis megvannak, ezzel is tegnap szembesültem :)
Majd írgyál, várom. Pusz :)

Bikli néni 2014.09.11. 15:30:57

@carrie 2014: Én se tudok mindent, de amit az orvosunk rendel, azt adom neki. (És mielőtt belekötnél, hogy mi volt a bajom a Germiciddel akkor: azt a saját orvosunk se szereti, egy véleményen vagyunk róla.) Ha valami nem tiszta, akkor meg kérdezek, nem pedig megszakértem, mire gondolhat a másik (és nyilván csak úgy lehet, ahogy én elképzelem) - te pontosan ezt csináltad itt.

A fenyegetőzésedtől meg rettenetesen megijedtem most, mindjárt összepisilem magam, hogy fenyeget egy troll :D Ez még annál is rémisztőbb, mint mikor valaki emailben azt írta a modiknak, kideríti az IP-címünket, eljön értünk és kibelez. :DDDDDDDDDD

diszkriminans (törölt) 2014.09.11. 15:33:04

@rikitikitévi:
OFF:
A Vend-vidék és a Nyírség ukrán-romár határ közeli vége között közúton kb. 600 km van utakon nézve. Felsőszölnök-Tiszabecs 619 km a Google Maps szerint.

mnika88 2014.09.11. 15:33:17

@Bikli néni:
Értem,akkor nálatok máshogy van.Nem,tényleg nem adnak a háziorvosi rendelőben iv.folyadékpótlást,de adhatott volna beutalót a kórházba felvételre,azt a osztály nem bírálhatja felül,ha egy szakorvos beutal felvételre beteget.Nálunk sok HO ezt csinálja.:)
Nem tudom,az ilyen kicsikkel nem szoktak packázni nálunk,főleg mikor 40 fokos láza volt,vagy nincs vizelete 1 napja,azt se tudja megnézni hány keresztes a pisije,amiből azért látszana,hogy kiitatható-e még otthon,vagy tényleg iv.kell már.

she_wolf 2014.09.11. 15:35:00

@Bikli néni:
Bocs, mennem kell a "nyósomhoz", csak még egy kérés feléd: hagyd a francba ezt az önjelölt polichisztort, nincs elég bajod, még ezzel is nyűglődni akarsz?
Tudhatnád: Nil novi sub sole, hiába is bízol benne....Léptem, te meg foglald el magad szebb, értelmesebb dolgokkal!

Bikli néni 2014.09.11. 15:40:22

@mnika88: Igen, valószínűleg ez lett volna a legcélravezetőbb megoldás, hogy kérek egy beutalót a kórházba, de nem tudtam sajnos. (Még az jutott eszembe, hogy a tanácsadáson elkaphattam volna talán még a dokit, de nagyon örülök, hogy nem tettem meg, mert azóta kiderült, hogy egy rendkívül fertőző vírus ez, és a tanácsadás tele van nagyon pici csecsemőkkel.)

És nálunk is előzmény volt a 40 fokos láz - bár mikor beértünk az ügyeletre, már láztalan volt -, és ezért is döbbenet, hogy azt mondták, csak a hasmenéses-hányós gyerek tud kiszáradni. Meg én tényleg nagyon sok ilyet hallottam már, az anyák panaszkodnak és sztorizgatnak egymásnak. És láttam a sajátomat is kiszáradva, napokig infúzióra kötve, ezt akartam elkerülni, bármi áron, kövezzetek meg érte.

@mig54: Jólvan, megyek én is a kis pöttyösömhöz :)

carrie 2014 2014.09.11. 15:44:37

@Bikli néni:
"de amit az orvosunk rendel, azt adom neki. "
Nem úgy tünt az ügyeletes orvosnál: Germicid - hiába írtad nálam ezt nem magyarázod ki, az ügyeletes orvosnál sem, mert ő egyből benyomta a gyerekbe, miután elkezdtél ellenkezni vele. Most már értem miért tett úgy ahogy, nagyon tapasztalt hogy percek alatt rájött, veled így kell bánni, máshogy nem megy. Másrészről a fecskendős csapvízbe is belekötöttél: te írtad ellenezted a fecskendős itatást, ezzel megint nem azt csináltad amit az ügyeletes orvos elvárt volna tőled.

"Ha valami nem tiszta, akkor meg kérdezek"
ez sem úgy tűnik, mert te konkrétan megszakértetted, hogy a gyereked kiszáradt, és azt is megszakértetted hogy infúzióra an szüksége...
Az hogy mi alapján szakértettél ilyet, nem derült ki (max a vizelet elégtelensége alapján? érdekes...) . Az viszont igen, hogy szerinted az orvos nem szakértett veled együtt, holott veled ellentétbe ő tisztába volt azzal, hogy a kiszáradásnak fokozatai vannak. De te szerinted a gyereked kiszáradt... aha, persze

A doki is +mondta neked +nyugatásként és tanulásként, hogy ameddig ordít a gyerek addig nincs kiszáradva. Mondjuk a mentősök is tudják, hogy tömegbaleset esetén ahhoz kell először menni, aki nem óbégat, hanem csendben van. Na vajon ezt is honnan tudom? Az életbe nem jössz rá. :-)

De azért nyugodtan szakértsél itt tovább. :-)
Lécci szerezz még kellemes perceket nekem a szakértéseiddel! :-)

Bikli néni 2014.09.11. 15:46:39

@rikitikitévi: Na most kigugliztam én is, picit túlbecsültem, "csak" 518 km.

antisystem 2014.09.11. 15:53:10

@carrie 2014: "Ez akkor alkalmazható, ha az orvosi utasítást nem tartod be, vagy ellenkezel és ezáltal a gyereked egészségét veszélyeszteted. Hoppácska egy pont nulla, ügye... (gondolj a napokba igencsak felkapott külföldi rákos fiúcska kilopására a kórházból protonos kezelés ügyében)" - nézd, ezt nagyon egyszerű megoldani, ugye minél több hasonszőrű elvárás, annál kevesebben döntenek a gyerekvállalás mellett... ennyi.

mnika88 2014.09.11. 15:55:02

@carrie 2014:
Simán ordít egy kiszáradt gyerek,főleg,h idegenek még "bántják"is.Sőt,a csecsemők mosolyogva fulladnak.Komoly,nem egyet láttam már,már cianotikus,de mosolyog rád.:))
Volt egy 2 évesünk,akinek a vérében ami lehetett,felborult,veseműködése már egyáltalán nem volt,tiszta oedema mindene,sárga is volt,kvázi éppen,hogy élt.De úgy sírt,védekezett,ahogy csak tudott.
Kiszáradást pusztán az alapján megítélni,hogy sír-e vagy sem,merész dolog.

carrie 2014 2014.09.11. 15:58:09

Józsefné Pásztor:
Nagyon szívesen, ígérem lesz még ilyen!

Freund Judit:
"csak személyeskedik valami korábbi sérelme miatt."
Ezt a sok hülyeséget mégis miből vontad te le?
Mondjuk nulla háttérinformációk alapján nem valami bölcs dolog, nagy tömeg előtt valótlan dolgot állítani, azt azért ügye tudod? (ez ügyben kérdezd Bikli nénis jogász havernődet) Főleg FB-s fotós képpel kiposztolva pláne nem :-)

gerdo 2014.09.11. 15:58:30

Egy szomjas delutani nap legyen a legkisebb baja ennek a gyermeknek, sajnos ennel sokkal rosszabb dolgok varnak ra, ha Bikli neni nem ismeri fel a problemat:
en.wikipedia.org/wiki/Helicopter_parent

carrie 2014 2014.09.11. 16:01:26

@antisystem:
ezt egy kicsit jobban kifejtenéd?
(bocsi, most nagyon nem vágom mire gondolsz: tudod reggel óta le kellett süllyednem Bikli néni színvonalára, ami külön lefárasztott agyilag :-) )

Bikli néni 2014.09.11. 16:03:03

@gerdo: A szomjúság és a kiszáradás között ég és föld a különbség. Utóbbi vesét és életet veszélyeztető állapot lehet.

Egyébként roppantmód örülök, hogy sikerült leszűrni a lényeget: a poszt nem azért volt, mert az én gyerekem éppen nem kapott megfelelő ellátást és végül én oldottam meg, az orvos nélkül. Hanem azért, mert ez mindennapos az egészségügyben, és nem csak gyerekeknél. Azt szeretném, ha ez változna, és ne legyen mindennapos történet az anyák között, hogy hiába kért segítséget, kiszáradt a gyereke. Ha pedig helikopter-szülő vagyok, akkor az vagyok, inkább, minthogy a kiszáradás miatt gebasz legyen.

carrie 2014 2014.09.11. 16:08:57

@Bikli néni:

"Azt szeretném, ha ez változna, és ne legyen mindennapos történet"

Szerinted a levélírók miért írnak ide már x éve?
Hogy nyavajogjanak, vagy hogy segítséget kérjenek, vagy szeretnék felhívni a figyelmet valamire, esetleg szeretnének változtatni vmin?
És mit kapnak cserébe, már x éve?
Csak nem beszólógatást, meg sok "hüly_ézést"?

Sorry, de nem te találtad fel a spanyol viaszt...

carrie 2014 2014.09.11. 16:16:46

@Bikli néni:

" a poszt nem azért volt, mert az én gyerekem éppen nem kapott megfelelő ellátást és végül én oldottam meg, az orvos nélkül."

1. Akkor tán nem kellett volna a végére írni azt hogy te vagy a poszt értelmi szerzője.

2."végül én oldottam meg, az orvos nélkül"

Juj... Vajon a gyerekbe tuszmákolt kúp az mi volt??? Ki nyomta bele? Te?

Orvos nélkül? Na kíváncsi vagyok, hogy hogyan látna el titeket legközelebb ez az orvos, ha elolvasná mit írtál itt róla. Tempus akkor mi, nem orvos? És a gyerekorvosotok nem orvos?
Bár igazad van, tényleg nem ORVOS oldotta meg a nagy rejtéjt hanem ORVOSOK. Összesen 3, ráadásul két nap leforgása alatt.. ez szerintem amcsiba is nagy luxusnak számítana...

antisystem 2014.09.11. 16:27:10

@carrie 2014: nincs ezen mit kifejteni, valamivel kapcsolatban minél több az elvárás, annál kevesebben fogják felvállalni....tudod, az ember alapvetően szereti, ha a saját dolgaiban (meg a saját gyereke dolgaiban, amíg kicsi) az övé az utolsó szó.
(mondjuk szerencsére nálunk még nincs annyira eldurvulva a helyzet, mint az általad hivatkozott - szerintem egyébként vérlázító - angol példában...)

Egyébként az egész postról dióhéjban kb az a véleményem, hogy egyfelől a kedves poster talán túlparázta a helyzetet, másfelől szakmailag volt igazsága az ellátó orvosnak is, viszont az a stílust amit az orvos előadott, azt egy percig sem tartom megengedhetőnek, olyan nincs a heveny életveszély helyzetét kivéve, hogy a betegnek (vagy gondviselőjének) a bele nem egyezése ellenére beadok bármit is. Tudod, ennél még az "átkos diktatúrában" is jóval előbb tartottunk - a strúmaműtétem -1984 - után mesélte az anesztes, hogy miután detubált, hánytam egy kiadósat, erre kért egy Torecant, én meg közöltem, hogy "azt nekem nem" - és tiszteletben tartotta, dacára annak, hogy pontosan tudta, hogy abszolút nem fogok emlékezni az egészre, sőt, még a döntésképes állapotom mellé is alappal odatehető a kérdőjel. Na, ez lenne kb a kívánatos szakmai etika.
(privát végső soron laikus megj: a gyerek fenekébe magasra a K72-es szonda, Rindex ráköt, oszt jónapot - a száj fájdalmára meg tán jég szopogatása... szerintem... jóval veszélytelenebb mint az infúzió, nem igényel hospitalizációt, és mégis jóval emberségesebb mint az erőszakolt itatás)

miislegyenanicknevem 2014.09.11. 16:27:44

nem olvasom már rendszeresen a blogot, de az az érzésem carrie igazából csak "prezentálni" akarja azt, amit itt általában egy posztoló kapni szokott. nem akar konkrétan belekötni abba, ami történt, csak éreztetni, hogy mit érezhet az ide posztoló a legtöbb esetben ráadásul úgy, hogy nem tud védekezni, további információkat adni. mert valljuk be, általában tényleg sok minden "elhangzik" carrie első kommentjei között felsorolt pontokból. és ahogy most a posztoló sorra próbálja megmagyarázni, cáfolni a pontokat, PONTOSAN így van vele a legtöbb "mezei" történetíró, hogy: "dehátazéngyerekem, énismerem, nincsmásikügyelet, levoltamfagyva, nemtudtammittehetnék, tudomhogynálammihasznál, későnjött, koránment, csúnyánnézett/beszélt/ordított, nemtörődött, etc, etc"...

nem mondok neveket, mert tényleg már gőzöm sincs, hogy kiktől, de bizony nagyon megalázva érezheti magát legtöbbször a posztoló attól, amit itt kap néhány(?) kommentelőtől. most egy kicsit a hóhért akasztják esetét látom fennforogni, és bizony élek a gyanúperrel, hogy bizony, ha ezt pl.: kis eszter tudomisénmilyen településről írja ezt, hát a fenti pontokba szedett "ellenvéleményekből" néhányat azért megkapna... és ezt igen nehéz cáfolni, hiszen erről híres a blog...

itt már rég nincs szó a konkrét történetről, mindenki tudja, hogy vannak olyan villanyszerelők, burkolók, fodrászok, ügyfélszolgálatosok, egészségügyi dolgozók, akik nem végzik megfelelően a munkájukat, de ezek közül mégis az eü dolgozók kivételével mindegyiket hibásnak lehet találni, lehet kritizálni fenntartás nélkül, ha például a konyhai villanykapcsoló a wc-ben kapcsolja fel a villanyt, vagy ha leesik a csempe a falról, vagy gesztenyebarna haj répavörösre sikerült, esetleg az ügyfélszolgálatos hibás tájékoztatása miatt anyagi kárunk keletkezett. egyedül az egészségügyis az (ebben a blogban), akinél MEG KELL ÉRTENI, hogy miért bunkó, vagy miért hibázik, esetleg ha ő is hibás, BIZTOS, hogy a posztoló IS hibás, legalább annyira -de inkább nagyobb mértékben- mint az aktuális eü-s. és, ha véletlenül mégiscsak menthetetlenül egyedül az egészségügyis a felelős, akkor a posztoló minimum hibás abban, hogy ide ír "picsogni" ahelyett, hogy bejelentene/feljelentene/utánajárna/jelezne, és így tovább.

azt gondolom, ez sokaknak esik (jogosan) rosszul, és most Bikli nénin csapódik ez le. mindig, mindenképp szerencsés megtapasztalni mindkét álláspontot, a fenti poszt írójának most ez sikerült.

ő ezek után majd biztosan el fogja tudni képzelni, hogy a posztolónak is lehet igaza, és mennyire megalázó kommenteket tud kapni abban a helyzetben, amikor még a története is dolgozik benne. legalábbis most így érzi. remélem.

(azt akarom mondani ezzel az egésszel, hogy nem venném magamra, hogy a történetem betűről-betűre ki van boncolgatva, és nem magyarázkodnék, mert nem a konkrét történeten van a hangsúly. ahogy soha, semmilyen más történetet nem szabad betűről-betűre boncolgatni, és -a posztoló hátrányára- hipotéziseket gyártani.)

Bikli néni 2014.09.11. 16:39:38

@antisystem: Mint fentebb már írtam, pici a gyerek, nem tudna jeget szopogatni, bár én is értesültem róla, hogy ilyen esetben a hideg kifejezetten ajánlatos.

@miislegyenanicknevem: Engem nem zavar, ha akasztják a hóhért, ha féltem volna ettől, akkor Gipsz Piroskaként írtam volna alá a nevem, sőt, leginkább nem is írok ide :) Itt még sose járt egy posztra se buksisimi, nyilván nem ringattam magam abban az illúzióban, hogy öt év után az enyém lesz az első :)
Az pedig nem én voltam, aki itt rendszeresen ízekre szedtem a posztolókat, ha kételkedtem is néha a poszt valóságtartalmában, akkor is KÉRDEZTEM kommentben, nem pedig kitaláltam valamit, amit igaznak véltem, majd közöltem a tömeg előtt, tényként beállítva. A személyeskedés az, ami zavar, és ami egy korábbi sérelemből ered, ti., hogy az alpári hangneme miatt közkívánatra ki lett tiltva innen. Carrie-nek ezen a blogon múltja van, nagyon sokan nem szeretik őt, és ez nem azért van, mert megvédi a levélírókat. Én is sokszor megtettem, mégse vagyunk cimborák.

Bikli néni 2014.09.11. 16:41:59

Ha pedig itt mindenki lehülyéz, de mondjuk 1-2 gyerekgyógyász read only-ban olvassa a posztot, és elgondolkodik rajta, nekem már megérte. Nem az a lényeg, hogy ismeretlen, névtelen és arctalan emberek mit gondolnak rólam, ez legyen a legnagyobb bajom az életben, és ezt mondom minden múltbeli és jövőbeni posztot írónak is.

szepi79 2014.09.11. 16:46:43

@Bikli néni: a szakmai részhez nem értek, de azért:

"Nekem is a régi Ptk-ból van a tudásom és itthon poshadok két éve gyeden, nem is verem a nyálam, hogy jobban ismerem az új törvényt, mint a laikusok, csak mert valamikor ebből diplomáztam."

vs

"Nekem jogi kioktatás nem kell, köszönöm szépen, kettőnk közül én vagyok a jogász. "

szerintem carrienél is találnék hasonlót, csak az nem szúrt ennyire szemet.

amúgy nagyon jó a "vitátok", csak így tovább! egyikőtöknek sincs jobb dolga, mint a másikat győzködni, hogy ő hülye? semmi értelme (már azon túl, hogy a közönség jól szórakozik), úgyis mindketten readonly módban toljátok. az egyik legyen értelmesebb a másiknál, és ne szóljon vissza. csak elsőre nehéz.

Bikli néni 2014.09.11. 16:50:22

Ja, és csak a miheztartás végett jelezném: a saját körzeti orvosunkban, mind a vizsgálatában, mind a módszereiben, mind a terápiáiban vakon megbízom, és mindig maradéktalanul betartom. Ha az adott esetben tudott volna segíteni, eszembe se jutott volna az ügyeleten egy idegen orvos idejét rabolni.

miislegyenanicknevem 2014.09.11. 16:52:00

@Bikli néni: értem, első olvasatra blog elleni kirohanásnak tűnt carrie reakciója, a végén már tényleg kicsit túlzásba esve.

3 kicsi gyerekem van, nekem is voltak/vannak tapasztalataim/kérdéseim a gyerekgyógyászat kérdéskörben, de sosem mertem megírni...

antisystem 2014.09.11. 16:52:59

@Bikli néni: "Mint fentebb már írtam, pici a gyerek, nem tudna jeget szopogatni," - OK. Jégkrém? :) (azé majdnem 2 év már annyira nem pici, én meg nem vagyok szatír, hogy hűtött vegyes zöldségpürét ajánljak:))))

Bikli néni 2014.09.11. 16:55:15

@szepi79, első ezen a néven: A jogi részhez: az adott törvényből ugyan bevallottan nem naprakész a tudásom (ezt a legtöbben be se vallanák), de azért arra ugrom, amikor laikus guglihuszárok akarnak okosabbak lenni nálam. Ez mennyivel jobb, mint az, hogy "okosabb akarok lenni az orvosnál"? Az Eütv-t valóban nem tudom, de ennek igen egyszerű oka van: azt nem tanítják az egyetemen, legfeljebb továbbképzéseken. Guglizni ugyan én is tudnék, az nem dicsőség, csak lusta vagyok hozzá :)

Ráérő idő: hát igen, kisgyerekes anyák sorsa, hogy egész nap otthon eszi őket a rosseb :) Az, hogy más meg mennyire ér rá... lehet, épp szabin van, munkavégzés helyett a neten lóg, netán munkanélküli. (Hogy kisgyerekkel van otthon, azt kizártnak tartom.) Már egy ideje nem reagálok rá amúgy, de most egyébként is megyek :)

carrie 2014 2014.09.11. 17:03:23

Freund Judit

"Bikli néni írta fentebb, hogy személyes sérelem áll a konfliktus hátterében, végigolvastam az eszmecseréjüket,"
Aha, persze. Ha megtetted volna, hogy az összes hsz-mat végigolvasod, nem írsz ilyeneket. Másrészről félinformációkra nagyon nem kellene alapozni.

"nagyon is elképzelhetőnek tartom, meglehetősen személyeskedő a hangvétel, ahogy Ön ír."
Kb. olyan személyeskedő a hangnemem, mint amilyen személyeskedő az a hangnem, amit néhány kommentelő a múltban és még ma is megenged magának itt a praxison, a levélírókkal szemben. Vissza lehet olvasni.

"Hogy nagy nyilvánosság előtt mit állítok, az az én felelősségem -"
Ez így igaz, remélem vállalalod is érte majd a felelősséget és tudod is mivel jár?! Ha nem inkább nézz utána.

"Önnek is lenne lehetősége névvel és fényképpel, nem pedig anonim módon sértegetni és pláne fenyegetni másokat és butaságokat beszélni. Mert szülőként mondom, igenis butaságokat beszél."
Butaságot te beszélsz, mondjuk nulla rálátással. Másrészről nem kötelező FB tagnak lenni. Te döntöd el, hogy a fényképeidet hová töltöd fel és kit bízol meg az adatkezeléssel, bár sejtem az info tv. kifejezés és azon rendelkezés nem mond neked semmit, ügye?

"Ez betudható annak, hogy valószínűleg tényleg nincs gyereke, ahogy Bikli néni írta, de ezt nem tudom, csak találgatok."
Inkább ne találgass tovább...

"És kérem: a magyar nyelvben nincs olyan szó, hogy "ügye". Olyan van, hogy ugye, ne haragudjon, de már bántja a szememet, a többi helyesírási rettenetével együtt."

Irigylem a problémáidat. Erre a problémádra a megoldási javaslataim:
Akkor vagy fogadd el, vagy ha az nem megy viccesen írhatnám azt is, hogy szúrd ki a szemedet és onnantól kezdve garantálom nem fogja bántani XD. A gyerekedet neveld, ne engem! Esetleg -a nagy semmittevés közben - lehetne tájékozódni az MTA munkásságairól is, mint a "változó nyelvünkről" is, ha irodalomórán ezt nem tanultad volna, és ha nem érettségiztél volna belőle. Ha nem tudnád kb. 30 évenként adnak ki egy új szótárt, ami a köznapi nyelvben használatos szavakat és új szavakat is tartalmaz. A nyelvünk folyamatosan változik.Ebből logikusan következik, hogy szótár pedig nem úgy keletkezik ahogy azt te gondolod, hanem 30 év kutatómunkája...
. (pl.: idézet:" Könnyebbség, hogy az „1-én” és az „1-jén” a szabályzat tizenkettedik kiadása alapján már mindkét változatban helyes. A szótárrész­ben is lesznek új szavak, javítások és változtatások."..stb.) Több infó: nyelv és tudomány kiadványok, ha esetleg nem vágnád hol keresd EGY PÉLDA: www.nyest.hu/hirek/valtozik-a-helyesiras-br-de-jobb-lesz-e-nekunk-is

Más fröcsögés részedről?

Bikli néni 2014.09.11. 17:04:31

@antisystem: Még a behűtött Kubut se kérte, pedig azért egészséges napjain bármit odaadna... De legközelebb, ha esetleg ilyen van, megpróbálkozom egy jégkrémmel, köszi a tippet.

@miislegyenanicknevem: Nem a bloggal van a baja, hanem kollektíven a kommentelőkkel, akkor is haragszik rájuk, ha objektíve levezetik, miért nem történhetett úgy, ahogy a posztban le volt írva. Ha én lennék az első, akibe ilyen stílusban beleköt, még el is gondolkodnék, mit csináltam rosszul.
Lehet demonstrálni egész nyugodtan, milyen az, amikor a hóhért akasztják, mivel elég jól ismerem az itteni légkört, kb. erre is számítottam (meg reménykedtem a dokik hozzászólásaiban és észrevételeiben is, pedig ők aztán végképp nem fogják a levélírók pártját), de ezt lehet úgy is, hogy nem trollkodik az ember, hanem, ha mondjuk felvet valamit, amit a másik objektíven megcáfol, van benne annyi, hogy elolvassa, és vagy leírja, hogy bocs, ezt benéztem, vagy ha ez nem fér bele az egójába (elismerem, nagyon nehéz), akkor legalább hallgasson.
Itt nem egy orvos világított már rá arra, hogy szakmailag butaság, amit le szokott írni, ha semmi máson nem, legalább ezen illett volna elgondolkodni.

szepi79 2014.09.11. 17:06:49

@Bikli néni: jogi részhez: oké, csak az első hsz-ben is kifejezetten a laikus szót használtad. nem az zavar engem, hogy téged zavar az ilyesmi, hanem hogy azt irtad, nem tartod magad többre, mint egy laikus, közben meg igen. ami persze nem baj, nyilván jobban értesz hozzá nem naprakész tudással egy hétköznapi embernél. én se vagyok minden számitógépes témában profi, de azért alapvetően nagyobb a rálátásom az ITs dolgokra, mint a szomszédnak.

blogos dolgok: ritkán olvasok praxist (leginkább, ha kikerül az indexre, vagy valami más fórumon linkelik), de a kommentek szvsz itt a legdurvábbak. (na jó, tán egyes politikai blogok körözik csak le, de nem sokkal.) azért zavar ez engem nagyon, mert ritkán fordul elő, hogy tényleg értelmes beszélgetés alakuljon ki (értsd: érdemes legyen beleolvasni nem törzsgárdatagnak is), a mostani is átment a kettőtök állóháborújába. több esély van rá, hogy valaki tényleg elgondolkozik, ha nem azt látja, hogy mindkét oldal csak fröcsögni tud.

carrie 2014 2014.09.11. 17:15:51

@miislegyenanicknevem:
Örülök neki, hogy ezen az oldalon vannak még olvasni és szöveget is értelmezni tudó kommentelők. :)
Tényleg arra ment ki a játék, amit írtál. Módfelett örömmel tölt el, hogy az értelmesebb egyéneknek átment az üzenet.

(az igazság az hogy nem is emlékeztem, hogy Biklinéni csapott volna ki innen a fórumról, sem semmilyen konfliktusunkra, mert én akkor és ott lezártam ezt az ügyet, csak az tűnt fel, hogy többször belefutottam már itt a nevébe, és láss csodát, most ő lett a levélíró)

carrie 2014 2014.09.11. 17:30:34

@Bikli néni:
" Az Eütv-t valóban nem tudom, de ennek igen egyszerű oka van: azt nem tanítják az egyetemen, legfeljebb továbbképzéseken. Guglizni ugyan én is tudnék, az nem dicsőség, csak lusta vagyok hozzá :) Ráérő idő: hát igen, kisgyerekes anyák sorsa, hogy egész nap otthon eszi őket a rosseb :)"

Jól sejtettem.
Nem kell hogy tanítsák az egyetemen, ugyanis érthetően van leírva, ez nem egy közbeszerzési szintű törvény. Kell hozzá egy segg meg egy net, + értelmező olvasási készség.
Az első 34.§ az érdekes betegek szempontjából, ennek átolvasása kb 1/2 óra.
Mindenkinek melegen tanácsolom. (etikai kódex 30 oldal, interneten szintén elolvasható. ezt is ajánlanám mindenki figyelmébe)

Gyerekjogokról meg külön egy honlapon is lehet tájékozódni. Kb 15 perc.

huracan1 2014.09.11. 17:53:01

Katasztrófa a két amazon harcos fröcsögése és sárdobálása. Sokkal inkább való ez privát üzenetbe, mint egy blog hozzászólásai közé. A poszt írója csak még inkább ráerősített első megérzésemre, miszerint túlságosan könnyen és hamar veszíti el a nyugalmát itt a blogon is és a való életben is, ami azzal jár, hogy a poszt is hiteltelen lesz az alatta lezajló hülyézéstől. Kár a posztért. :-(
A másik fröcsögő a kommentelőket minősíti akaratlanul is, ami megint csak sajnálatos: az idetévedők jelentős hányadának veszi el a kedvét a hozzászólások olvasásától, pedig ötletektől, tippektől, módszerektől hemzseghetne az oldal. Kár a kommentekért. :-(

miislegyenanicknevem 2014.09.11. 17:59:40

@Bikli néni: a poszthoz:

azért nem tudom, mennyire általános, hogy 20 órája nem ivó gyereket az ügyelet felvegyen és infúzióra kössön? főleg olyan viszonyok között, amikor még egy szakorvosi beutaló miatt is "fekete pontokat" kap a háziorvos, illetve azt is százszor meggondolja például a gyerekorvosunk, hogy kérjen-e röntgent tüdőgyulladás gyanúja esetén, mert folyton lecseszik őket a sok szakvizsgálat miatt... már úgy értem ezt, hogy még ha az orvos esetleg indokoltnak, illetve egyik lehetséges megoldásnak is tartaná, mégsem meri meglépni a következmények miatt, inkább (a tüdőgyulladás gyanú esetén) vagy felírja egyből az antibiotikumot, vagy vár még két napot, hogy merre is billen a mérleg... (és ez nyilván a rendszer hibája)

szóval lehet, hogy ez az orvos is úgy gondolta, hogy bár lehetséges megoldás, még nem indokolt ez a drasztikus beavatkozás, és nem vállalja be, ami ezért "jár".

nem kötözködésképp, csak kíváncsiságból szülőtársként még azt kérdezném meg, hogy miért hagytad azt, ami a rendelőben történt? mármint az erőltetett itatást, meg a kúp beadását? én vittem már ki rendelőből a gyerekemet félbeszakítva a "vizsgálatot", és nem azért mert a szakmaiságot kérdőjeleztem meg, hanem az emberséget. mondtam, hogy mi most kimegyünk, és hívjanak vissza akkor, ha úgy tudják kezelni ezt a gyereket, ahogy egy felnőttel vagy a saját gyerekükkel tennék. nem mondom, hogy nem remegett a hangom, de nem bírtam tovább nézni, ami történik, illetve nem bírtam elviselni a gyerekem tekintetét, hogy anya, te ezt hagyod?. mindenkinek jót tett a kis szünet, a gyerek megnyugodott, a felnőttek lehiggadtak, utána könnyebb volt minden.

Bikli néni 2014.09.11. 18:13:50

@miislegyenanicknevem: Egyszer beküldött a ho. vakbélgyulladás gyanújával sürgősségire. Ez abban az időben volt, amikor még elszámoló papírt adtak külön, alá kellett írni, hogy ezeket a vizsgálatokat meg beavatkozásokat végezték, ami ennyibe került. Na, ennél az esetnél néztem a papírt, ilyenek szerepeltek rajta, hogy EKG vizsgálat (nem volt), meg 2 db infúzió beadása (szintén nem volt). Természetesen nem hiányoltam őket, nem is volt rájuk szükség, csak fura volt, hogy ezek szerepelnek a papíron. Nyilván szegény kórház így küzdött még egy kis OEP-támogatásért, nem hibáztattam őket érte. Csak ezek után furcsa nekem hallani - bár nem kételkedem benne -, hogy egyes orvosokat egy szakorvosi beutaló kiállítása miatt is leszúrnak. Az a kisebbik baj volt, hogy nem iszik. A nagyobbik - ezt már Tempus mondta, aki ugye orvos -, hogy ettől még a kiválasztásának működnie kellene, és ő maga kérte, hogy vigyem be mindenképp a gyereket az ügyeletre.

Hogy miért nem hagytam? Hát azért, és ezt most @huracan1: -nak is írom válaszul: mert a való életben kifejezetten nem tudok és nem szeretek konfrontálódni, ha mégis ellent merek mondani, az is kimerül annyiban, hogy "ezt már próbáltam, nem használ". Tudtam, hogy nincs más alternatíva, és nem akartam összerúgni velük a port. Már csak azért sem, mert az elkövetkező 16 évben nagy valószínűséggel megfordulunk még ott egy párszor.

Huracan: valóban elragadtattam magam és lesüllyedtem Carrie szintjére, ami részemről hiba volt, de a való életben ilyesmi egyáltalán nem szokásom. És míg az eset során nem az orvos kultúrlény mivoltát, hanem a meglátásait vontam kétségbe - de nagyon szerettem volna, ha a helyzetre megoldás születik -, addig itt egy olyan ember megnyilvánulásain háborodtam fel, aki már nagyon sokakat sértett vérig, és többnyire teljesen alaptalanul. De elismerem, hiba volt felvennem a kesztyűt, elnézést kérek ezért az olvasóktól.

miislegyenanicknevem 2014.09.11. 19:04:42

@Bikli néni:

magam részéről teljesen értem, amiről beszélsz. mire felneveled az utódodat számtalanszor találkozol ezzel a félelemmel. félsz majd kritizálni az óvónőt, a tanító nénit, az edzőt, és társait, mert félsz, hogy a gyerekeden bosszulja meg. a férjem nem így gondolkozik. soha sehol nem nézi el az igazságtalanságot, ha sérelem éri, szóvá teszi. teszi ezt valami olyan különleges módon, hogy legtöbbször teljesen normálisan válnak el, és nemhogy sérelem nem érte még emiatt a gyerekeinket, de teljesen emberi a viszony azokkal, akikkel konfrontálódott. szerinte nem normális az a világ, ahol attól kell félnem, hogyha megjegyzem a dadusnak, hogy ne a 4 éves gyerekemet cseszerincse le azért, mert elkéstünk az oviból (hanem nyilván az ezért felelős szülőnek szóljon), akkor majd legközelebb nem segít megtörölni a gyerek fenekét, vagy mindig neki adja a szalámi végét. nem normális, hogy félnem kell, ha az első gyerekem mandula műtétéért nem fizetek az orvosnak "hálapénzt", akkor izgulhatok, nehogy a másiknak is ki kelljen venni a manduláját, mert az orvos arckifejezése nem sok jót ígért erre az esetre. a férjem szóvá teszi ezeket az eseteket ott, azon nyomban, és ami a legkülönlegesebb, de neki van igaza. nem csak abban, hogy ez nem normális, hanem abban is, hogy tesz is ellene. teljesen normális kommunikációval, meglepő módon jól végződnek ezek a sztorik. én még csak tanulom, messze vagyok ettől, de legelőször a gyerekeim érdekében tudtam fellépni ezek ellen.
szóval az anyaság erre is megtanít. :-)

apanna 2014.09.11. 19:36:59

Mi is átestünk ezen a fertőzésen, nekünk a szívószál segített az ivásban. A szívószállal mi a gondod?

carrie 2014 2014.09.11. 20:05:28

@Bikli néni:
"Huracan: valóban elragadtattam magam és lesüllyedtem Carrie szintjére, ami részemről hiba volt, de a való életben ilyesmi egyáltalán nem szokásom. És míg az eset során nem az orvos kultúrlény mivoltát, hanem a meglátásait vontam kétségbe - de nagyon szerettem volna, ha a helyzetre megoldás születik -, addig itt egy olyan ember megnyilvánulásain háborodtam fel, aki már nagyon sokakat sértett vérig, és többnyire teljesen alaptalanul. De elismerem, hiba volt felvennem a kesztyűt, elnézést kérek ezért az olvasóktól. "

Jó, akkor most hagytad abba a pocskondiázásomat, és lehet sűrű elnézést kéregetni!

Minden egyes kommentemnek régebben oka volt, ha nem szúrta ki eddig azt a csipás szemedet!
Mig kb 64x hülyézett le, a 65-re még jó hogy visszaírtam, hogy ő a hülye. Ráadásul miután kizártál miggel a fórumról, mig elkezdett veled pü-ben levelezgetni (nyalni neked) és őt visszaengedted engem meg minden ok nélkül több időre kizártál, majd nyíltan olyan írt és terjesztett rólam, ami nem volt igaz. Szóval szállj magadba, és tanulj meg olvasni,és fejezd be ezt a becsületsértegetést, mert a következőt nem fogom benyelni (neked sem)! Értve vagyok?

Tempus kizárásában pedig mignek volt szerepe, ugyanis ő fűtőtte fel pü-ben, nyilván ezért nem fog felelőséget vállalni, mert ő nem vállal semmiért és tagad mindent, ez a stílusa. Tempus meg olyan hogy inkább magára vállalja ezt a dolgot, minthogy kiderüljön mi is volt... eddig halvány lila gőzőm sem volt, hogy miért, de most már értem, miért nem vállalta fel, eddig nem tudtam, hogy Tempustól van gyereked... Egyik éjszaka volt egy igen érdekes beszélgetésünk Tempusal erről.
Írtam is neked, ha esetleg a memóriáddal baj van, T. kizárása után, hogy hiba volt Tempust kizárni, ugyanis vele lehetett beszélni, és szakmai kérdésekben vitázni (az utóbbi időben meg pláne, mert megértette amit anno írtam neki), ellenben mig mindem második szava felém a "hülye" volt,még jó hogy nem hagytam ráadásul mindenféle fajta szakmai ismeret nélkül osztotta az észt, mert hogy Ő kiskirálylánykája dolgozott az eü-ben, mármint az intézetben és nem eü-sként.... ( M. kizárása után az egyik nick név alatt nem T. volt, hanem M. regelt vissza, te meg azt hitted az T. volt, is ezt ki is írtad) csodálom, hogy M. most még nem jelent meg itt és nem posztolta szét a saját nyavajáival a sztorit, ahogy szokta.

Minőségi blogot kellene csinálni, nem pedig ilyen siralomfalat, hogy ilyen mig-félék csak arra hivatkozva, hogy ő dolgozott valaha is eü-ben, bár nem eü-sként, osztogassák itt az észt, és hülyézzenek olyanokat akik például tanulták a szakmát és dolgoznak/ dolgoztak is benne!

Kizárni azokat akik a betegekbe nyilvánosan még egy párat belerúgnak, és fikázzák, gyalázzák őket, csak mert nekik ez okoz örömöt. Remélem a mai nap jó lecke volt számodra és ezek után érted miről beszélek.

Az hogy egy létező gazdasági problémát (ami az eü finanszírozást és az orvos elvándorlást érintett) anno egy páran itt beszéltük meg csupán csak elméleti síkon, és vitáztunk róla, és abból fakadóan hogy különbözőek vagyunk, különbözően láttuk a megoldási javaslatokat, nem kellene állandóan felhánytorgatni, mert emlékeim szerint például neked semmi de semmi építő jellegű hozzászólásod / észrevételed nem volt az egész rendszerrel kapcsolatosan, úgy ahogy Mnek sem. Most pedig idejöttél egy cikkel, ami kb. arról szólt hogy nem voltál semmivel sem megelégedve (pedig az orvos szakmailag megfelelően ellátott), tehát azt te is érzed hogy ez így rossz (minőségileg vagyis emberileg), de egy darab megoldási javaslatot nem hallottunk tőled, hogy mégis mit várnál a rendszertől, vagy hogy szerinted a fenti "problémádat" mivel vagy hogyan lehetett volna jobban kezelni.

****************************************
****************************************

Ja amúgy meg a mellébeszéléseidről ennyit:
Bikli néni 2014.09.11. 18:13:50
" ___Tempus (...)maga kérte___, hogy vigyem be mindenképp a gyereket az ügyeletre."

Cikkedből:
"Mivel akkor már kb. 20 órája egyetlen alkalommal pisilt egy keveset (...) nem bírtam bele sehogy folyadékot diktálni, úgy ___döntöttem____, bemegyünk az ügyeletre, és kérek számára intravénás folyadékpótlást."

Nos, akkor Tempus kérte, vagy te döntöttél így??

Bikli néni 2014.09.11. 20:30:56

@miislegyenanicknevem: Hehe, szerintem a férfiaknak valahogy jobb érzékük van hozzá, hogy levegyék a lábukról a dadus nénit, de azért persze biztos tanulható is :)

@apanna: Nekem semmi gondom nem lenne a szívószállal, de már máskor is próbálkoztunk vele, és még nem jött rá a gyerek, hogyan működik, illetve mi célt szolgál, és így nem érdekelte. Nem tartottam valószínűnek, hogy pont akkor érezne rá, mire való és hogy kell használni, amikor épp semmit nem hajlandó bevenni a szájába.

@carrie 2014: Az "ignore on" azt jelenti, hogy olvasatlanul átugrom, amit írsz.

carrie 2014 2014.09.11. 20:36:00

@Bikli néni:

Semmi gond :-)
akkor írom a közösbe a mostani mellébeszélésedet, hátha valakinek eddig nem tűnt volna fel:

Bikli néni 2014.09.11. 18:13:50
" ___Tempus (...)maga kérte___, hogy vigyem be mindenképp a gyereket az ügyeletre."

Cikkedből:
"Mivel akkor már kb. 20 órája egyetlen alkalommal pisilt egy keveset (...) nem bírtam bele sehogy folyadékot diktálni, úgy ___döntöttem____, bemegyünk az ügyeletre, és kérek számára intravénás folyadékpótlást."

Nos, akkor vajon Tempus kérte, vagy te döntöttél így??

Blogger Géza 2014.09.11. 20:43:03

Őrület, micsoda cicaharcok vannak itt, ehhez képest egy politikai blog smafu!

Bikli néni 2014.09.11. 20:48:01

@carrie 2014: Ha ennyire kapálózol, már csak beleolvasok...
Ez a kettő nem zárja ki egymást, de szerintem ez rajtad kívül mindenki másnak egyértelmű.

Ha már mindenáron demonstrálni akarod, hogy szokás itt szétszedni a posztolókat, legalább olyasmibe köss bele, ami nem légből kapott és ami - egyértelműen cáfolható vagy cáfolt - állítással nem teszed magad nevetségessé. Na, csiba te, egy darabig szórakoztató voltál, de most már unalmas vagy.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2014.09.11. 21:01:05

@carrie 2014: Téged nagyon lesokkolt, amikor először menstruáltál, ugye? Ki kéne heverned.

A miskolci Megyeiben egyébként már viszonylag enyhe kiszáradás miatt betolták az infúziót a gyerekembe 12 hónapos korában, kb három órával az első hányás után, mivel várhatóan később nehezebb lett volna vénát szúrni. Néztek egy gyors labort, hajnali háromkor ügyeletben, három ionkoncentrációja határon kívül volt, bumm. Ezúton is köszönöm nekik.

szokratesz68 2014.09.11. 21:28:53

@hüpike: szerintem Te nem érted. Van egy túlzásokba esett szülő aki kész gyógyítási programmal érkezik, aztán nem tetszik neki, hogy igazi orvos meg nem esik hanyatt előtte. Nem kell egy kis náthára antibiotikum meg egyéb csodaszer amit meglát a szülő reklámokban. S főleg ne akarjon gyógyítani internetről, ahogy sokan teszik. A gyógyítás azért ennél sokkal összetettebb dolog.

Advanced Flight 2014.09.11. 21:42:38

@Bikli néni: tökre nem vagy szimpi :-(

Carrie rendesen állja a sarat; persze, ha mondjuk Charles néven adná ezt elő, gyanítom, fele ennyi oltást nem kapna, de hát ez már egy ilyen ország.

Bikli néni 2014.09.11. 21:47:17

@szokratesz68: "Nem kell egy kis náthára antibiotikum meg egyéb csodaszer amit meglát a szülő reklámokban. S főleg ne akarjon gyógyítani internetről, ahogy sokan teszik."

Na most, áruld már el nekem légyszíves, ezeket hol olvastad a posztban vagy a kommentekben!

A túlzásokba esett szülő nem kész gyógyítási programmal érkezett - azt ugyanis a háziorvossal mi már lebeszéltük, és nem kéne felülírnia senkinek -, pusztán folyadékpótlást kért (tudod, sós víz, ami szájon át nem megy le, iv. beadáshoz meg nincs tudásom, de főképpen eszközöm, de attól még tisztában lehetek vele, hogy az kell - az aszpirin összetevőit se vágom fejből, mégis beveszem, ha fáj a fejem).

És persze, az orvosnak szíve joga mondani, hogy ő ért hozzá, én meg nem, ha rábízom a gyereket, akkor az lesz, amit ő mond, és nem az, amit én elképzelek, mert ő az orvos. Ezt is aláírom. A dologban egyetlen bibi van: amit ő a fejébe vett, az rohadtul nem segített semmit. Én ezt innen úgy értelmezem, tök jogosan vontam kétségbe az eljárását, mert nem rajta múlt, hogy végül kibekkeltük a fájdalmas időszakot súlyos következmények nélkül.

Bikli néni 2014.09.11. 21:55:47

@Advanced Flight: És miért kéne szimpinek lennem neked vagy bárkinek? Nem a társkeresőn vagyunk.
Ha egy kicsit visszaolvasol az elejére, akkor észre fogod venni, hogy a személyeskedést, kötözködést és hazudozást Carrie kezdte, én meg csak folyamatosan csak cáfoltam a minden alapot nélkülöző állításait. Ugyanis nem igazán tűröm el, amikor valaki színtiszta hazugságokat terjeszt rólam, csak azért, mert bevallottan így kíván revansot venni a neki nem tetsző kommentelőkön. (Az, hogy még fenyegetőzik is, már mellékes, nem szoktam megijedni a nethuszároktól.) Carrie szamárságokat beszélt, én meg érveltem, hogy egyre indulatosabban, azt nem tagadom. Kicsit tovább kellene látni azon a demagógián, amit ő itt képvisel, és akkor, ha szimpi nem is leszek, legalább észrevehető lesz a mondanivalóm lényege.

Írok egy példát, egy szelídebbet, csak hogy megértsd.
Carrie: talán vitamint kéne adni annak a gyereknek.
Én: miért nem kérdezel rá, hogy kap-e vitamint, igen, kap, négyfélét.
Carrie: talán ha nem adnál neki ennyi vitamint, nem lett volna beteg, és inkább adnál neki valami gyógyszert, semmint megelőzésként tömnéd valamivel.
Én: az orvosunk utasítására adom neki a nevezett vitaminokat
Carrie: erre már valami sima, tartalom nélküli személyeskedés jött.

Ha ezek után én nem vagyok neked szimpi és Carrie igen, akkor lelked rajta, nem fogom siratni sosemvolt barátságunkat :)

Arra egyébként minden szülő ugrik, ha olyasvalaki osztja az észt gyerekgondozás terén, aki még életében nem látott közelről gyereket. Nézd meg, mi szokott menni például a Bezzeganyán, amikor egy gyerektelen kezdi el osztani az anyákat.

carrie 2014 2014.09.11. 22:08:33

@Bikli néni:
Na most aztán tényleg beolvastál :) húha...

Egyébként meg kizárja logikailag. Ha megnézed a két általad írt mondatodat, a másodikban Tempusra hivatkozol és megjelölöd hogy márpedig ő orvos. Nos nem zárná ki egymást, ha nem írtad volna le ezt, ugyanis most az a szitu, hogy ha Tempus megkért rá hogy vidd be ügyeletre, akkor +tehetted volna, hogy mégsem viszed be, de mivel ő orvos (így hivatkoztál rá) te meg jogász ezért az ő akarata előtt meghajoltál, tehát a te döntésed itt nem volt sehol. :-/ Ha nem vitted volna be, akkor megintcsak jogászkodó létedre felülbíráltál volna egy orvost... másrészről az eredeti történetbe miért is írtad azt, hogy te döntöttél így!? Hisz nem így volt. Arról ne is beszéljünk ha Tempus tegyük fel ebben a történetben nem orvos végzettségű lett volna, hanem pl. kenyérsütő aka pupák pék, akkor életben nem hallottál volna arról, hogy hű most aztán infúziót kérek a gyereknek, mert már kiszáradt, meg leáll a veséje, meg ilyesmi, hanem megvárod a saját gyerekorvosod rendelési idejét és akkor keresed fel a gyerekkel.

*****************************************
Amúgy:
Te írtad a sztorid elején:
"Elég sokan ismertek engem, és szerintem mind tudjátok, ahhoz, hogy én ide posztot írjak, nagyon durva dolognak kellett történnie."

Ennek ellenére bevitted a gyerekedet az ügyeletre, ahol ÁLLAPTÁNAK megfelelően ellátták.
Ez tényleg nagy dolog. :-)

***************************************

Szvsz nem kicsit spiláztad túl ezt a dolgot.
De így lassan egy nap múltán sem értem, hogy most mi is volt konkrétan a problémád, vagy mi volt az a durva dolog ami szerinted történt?? Az asszisztens beszólása (mondjuk ami mindennapos az eüben), vagy az orvos kora vagy mi? Az orvos megnézte a gyerekedet, megvizsgálta, ellátta (fájdalomcsillapító kúp), majd megnyugtatott, hogy ne aggódj, ameddig visít, addig nincs kiszáradva a gyerek (mondjuk ez örök igazság, hiszen ha beteg a gyerek akkor általában csöndben van), a gyerek estére viszonylag rendbejött, másnap levitted a saját gyerekorvosodhoz... Most akkor mi volt a problémád? Gondolom az ügyeletes orvos is tisztában volt azzal, hogy ha a gyerek állapota romlik akkor vagy: mentőket hívsz hozzá, vagy visszaviszed ügyeletre.

Sőt csak neked, csak most néhány fejlesztő kérdés:
1. Szerinted mit kellett volna másként csinálni az ellátórendszernek?
2. Fizettél-e volna az extra szolgáltatásért? Ha igen mennyit?
3. Szerinted mit kellett volna neked másként csinálni?
4. Miért nem mondtad meg konkrétan, hogy fizetsz külön akár zsebbe az infúzióért + a nővéri bekötésért, így ők is jól járnak és te is megnyugodsz. (lehet itt derült volna ki, hogy az orvos tényleg ellenzi azt, hogy feleslegesen tegyék ki fertőzésveszélynek a gyereket)
5. Miért nem mondod+ a gyerekorvosodnak, hogy te végtelenül meg vagy elégedve a tudásával, és miért nem kérdezel rá nála hogy vannak-e nála extra szolgáltatások? Mert anno ahol régen laktam volt egy privát fogorvos aki elméletben nem rendelt hétvégén, de annyit hozzátett, hogy sűrgős esetben képes felállni a családi ebéd mellől +20 ezer forintos óradíjért (+ az ellátás normál díja) és bárkit azonnal a rendelőjében ellát.

Bikli néni 2014.09.11. 22:20:21

@carrie 2014: A szófosásod nem olvasom végig, azt meg, hogy melyikünk hazudik, mindenki eldöntheti, ha értőn visszaolvassa a kommenteket.

Bikli néni 2014.09.11. 22:28:28

Zsuzsanna Sebő: amíg itt kommenteltem, addig a gyerekem vagy aludt (ezt írtam is fentebb), vagy épp el volt foglalva valami játékkal tőlem két méterre. Meg most is alszik. Amikor nem kommenteltem vagy olvastam, akkor épp vele játszottam.

Tempus.Anh 2014.09.11. 22:31:59

Igen, a nevem többször is elhangzott a fenti vitában, ezért talán ideje újraregelnem és nekem is hozzászólnom. Nehéz, mert egyik részről a gyerekemről, másik részről a kollegámról van szó. Annak igazán örülök, hogy a gyerek jobban van (végre kiderült, hogy Coxsackie-vírust szedett össze szegénykém), annak nem, hogy ez a téma ekkora vitát generált és ordas személyeskedésekbe torkollott.
Carrie-t bőséges, jól megspékelt szóáradata miatt és az orvosok könyörtelen bírálata miatt anno eléggé jól leoltottam, keresetlen szavaimra ő maga is emlékszik, aztán kitiltást nyertem innen és minden megszűnt. Nem kell rosszhiszeműen megközelíteni a dolgot, ez már régen nem az a fórum, ahol pár troll - magamat is beleértve - abból űzött sportot, hogy a posztolót fikázta. Nem, ez a fórum lassan és biztosan kezd azzá átalakulni, aminek eredeti rendeltetéssel megalkottatott: az eü. berkeiben elszenvedett valós sérelmeiket exponáló, választ és megnyugtatást váró posztolók fórumává. Bikli néni éjszakákat nem aludt ez előtt a poszt előtt, a sírós, nyűgös, lázas, nem táplálkozó, nem vizelő kisbabánkkal volt elfoglalva. Nyilván nem azt várta az orvostól, amit kapott, hanem megoldást a problémájára. - Itt most nem térnék ki arra, hogy ÉN hol voltam és vagyok e pillanatban, mért nem a helyemen, mellette. De mindennek eljön egyszer az ideje.-
Szóval mielőtt fikázni kezdenénk a kétségbeesett anyukát, képzeljük csak magunkat legalább öt percnyire az ő bőrébe.
Amikor más semmi sem számít, minden követ megmozgatna, csak a kis beteg babó lenne már jobban. A 80 éves, venerábilis kollega nyilván azt tette, amire a gyermekgyógyász szakma megtanította őt, sokévtizednyi idő alatt szerzett tengernyi tapasztalatával, a sok százezer megvizsgált gyerekkel a háta mögött rutinosan cselekedett. A tapasztaltak fölényét vette elő az újoncokkal szemben, és a mindig kapitányos, tótumfaktum asszisztensnő ebben maximálisan partner volt. Ebből kerekedett aztán egy olyan szituáció, aminek eredményeképpen megíródott ez a nagyon keserű hangvételű poszt. Mert aki Bikli nénit ismeri, tudhatja, hogy nála objektívebb, józanabb és hidegebb intelligenciával bíró női kommentelőt eléggé nehéz volt találni errefele. Csak úgy, csuklógyakorlatként nem pakol ilyesmit fel a netre.

Tehát peace, peace, peace...

Ez az üzenetem felétek.

carrie 2014 2014.09.11. 22:34:50

HAZUDSZ FOLYAMATOSAN! EZT ÍRTAD:

Bikli néni 2014.09.11. 21:55:47
"Írok egy példát, egy szelídebbet, csak hogy megértsd.
Carrie: talán vitamint kéne adni annak a gyereknek.
Én: miért nem kérdezel rá, hogy kap-e vitamint, igen, kap, négyfélét.
Carrie: talán ha nem adnál neki ennyi vitamint, nem lett volna beteg, és inkább adnál neki valami gyógyszert, semmint megelőzésként tömnéd valamivel.
Én: az orvosunk utasítására adom neki a nevezett vitaminokat
Carrie: erre már valami sima, tartalom nélküli személyeskedés jött."

Ezzel szemben szó szerint ez volt:

"carrie 2014 2014.09.11. 13:08:13
Másrészről: vitamin a gyereknek..."

" Bikli néni 2014.09.11. 13:17:03
- minden nap kap Béres cseppet, Cebiont, Immunotrofinát és Vigantolt. A Coxsackie-fertőzésre ezek amúgy szart se érnek. Egyéb ötlet?"

"carrie 2014 2014.09.11. 13:08:13
Esetleg a gyógyszertáros ajánlhatta volna SEPTOFORT tablettát, TANTUM VERDE CITROM szopogató tablettát (darabokra törve egy kis darabot esetleg vízzel felhigítva a szájába tölthetted volna -kicsit édes, kicsit fájdalmat csillapít, kicsit itat), vagy GINGIGÉL BABY, DENTINOX, DOLOGÉL, GLYCOSEPT, homeopátiás szerek, vagy porcukorot is adhattál volna neki, sőt még ott van a teafaolaj mint "csodaszer" vagy a gyerek életkorának megfelelően esetleg kikeverhetett volna nektek valamilyen fertőtlenítős, fájdalomcsillapítós oldatot ... "

"Bikli néni 2014.09.11. 13:17:03
@carrie 2014: Carrie, ne fokozd, mert ez fáj. Látom, az értő olvasás nem megy, megismétlem neked:
A gyerek 21 HÓNAPOS, nem tud semmiféle szopogatós tablettát a szájába venni, még ha egészséges, akkor sem. (..)És ha egy korty vizet nem bír a szájába venni, mert a hólyagokhoz hozzáérve borzasztóan fáj, akkor majd pont egy keménytablettát tudna szopogatni... Áh Jézusom, nem érzed cikinek, amikor rávilágítanak, milyen baromságokat beszélsz?! (...)(Mellesleg ilyen kicsiknek a Tantum Verde spray van, amit kapott is, és ami hatástalan volt.)"

[igaz hogy írtam, hogy vízben feloldva adja oda, de azt már nem olvasta el, lehet nem én vagyok az akinek nem megy az értő olvasás.]

" carrie 2014 2014.09.11. 13:31:42
@Bikli néni:
Nem is tudom reagáljak e a kérdéseidre, feltételezéseidre, mert süt belőle a tudatlanság. Tudod vannak olyan emberek akiken nem lehet segítenei. Ugyanis vannak ecsetelők is ha vennéd a fáradtságot legalább a saját gyereked érdekében és legalább ha már orvos nincs a közeledbe rákereshetnél, akkor tudhatnád, hogy a GLYCOSEPT-et ecsetelőként KELL ALKALMAZni. Tehát vattás pálcika rá glicosept, aztán a nagyi lefogja a gyereket (ölébe veszi, és hátulról lefogja), te meg leecseteled belül a száját. Ennyi."

"carrie 2014 2014.09.11. 13:44:17
@Bikli néni: (...) Másrészről a szövegértelmezés neked nem megy, ugyanis írtam, hogy a cukorkát fel lehet oldani vízben is... azért azt nem gondolod ügye, hoyg azt írtam, hogy nyomj egy nagy cukordarabot a szájába???? "

" Bikli néni 2014.09.11. 13:44:18
@carrie 2014: Édes Istenem, te kezeltesd magad. 21 hónapos gyerek szájába betenni a szopogatós tablettát, NORMÁLIS VAGY?! "

[értelmező olvasás már megint]

" carrie 2014 2014.09.11. 13:44:58
@Bikli néni:
1 másodperccel ezelőtt írtam valami. Olvasd már el a saját érdekedbe "

" Bikli néni 2014.09.11. 13:46:19
@carrie 2014: Az orvos megmondta, hogy ezeket NEM SZABAD ECSETELNI. Ismételten megkérlek, ne játssz önjelölt orvost, mert annyira, de annyira ökörségeket beszélsz, hogy ezt még olvasni is fáj. És szívből remélem, hogy soha nem lesz gyereked, mert ha ezeket itt most komolyan gondoltad, amiket leírtál, garantáltan meg fogod ölni. Idióta. "

[sértegetés megy ezerrel]

folyt...

carrie 2014 2014.09.11. 22:40:10

@carrie 2014:

folyt....

"Bikli néni 2014.09.11. 13:48:49
@carrie 2014: Ha a Tantum Verde nem használ, akkor a Glycosept se, nem beszélve arról, hogy nem veszem a bátorságot, hogy értekezzek itt a Glycosept hatásosságáról 2 éven aluli gyerek esetén, mivel nem ismerem. (_______Tudtad, hogy 2 éven aluli gyereknek a gyógyszertárban kapható divatos helyi hatású cuccok 90%-át nem lehet adni? Meg hogy esetleg nem kéri az anyamellet, ha marja a száját az íze?____)"

[orvososdi megy ezerrel Bikli részéről]

" Bikli néni 2014.09.11. 14:09:53
@carrie 2014: Voltam gyógyszertárban, 3x, beszéltem a védőnővel meg a háziorvosunkkal is 2x.
(...) ____Ellenben én még mindig várom a te válaszaidat, de a fikázáson kívül sajnos másra nem telik tőled___... "

[én fikázlak??? érdekes!]

" carrie 2014 2014.09.11. 14:16:58
@Bikli néni:
Mondjuk érdekes mert eddig a gyógyszertárat és a védőnőt határozottan nem írtad... csak és kizárólag a háziorvost."

" Bikli néni 2014.09.11. 14:21:35
@carrie 2014: Írtad, talán vitamint kéne adnom a gyereknek. Én erre válaszoltam, hogy abból kap, négyfélét (...) de az meg se fordult a fejedben, hogy rákérdezz, (...)hogy figyimár, vitamint szoktál neki adni? - erre leírtam volna, hogy igen

" carrie 2014 2014.09.11. 15:15:01
@Bikli néni:
Na visszaolvastalak.

Bocs de tévedésben élsz.
Nem vagyok az ORVOSOD. Az orvosod kérdezzen tőled ilyeneket.
(...)
Egyébként szerinted mennyire ártalmasabb négy különböző vitamint adni a gyereknek folyamatosan (akár felváltva), mint gyógyszertárban a "divatos" szájfertőtlenítős oldatokat alkamlazni alkalomszerűen (akár szökőévente egyszer)???

************************
***********************
ERGO ILYET AZTÁN SEHOL NEM ÍRTAM, HOGY:
"Carrie: talán ha nem adnál neki ennyi vitamint, nem lett volna beteg, és inkább adnál neki valami gyógyszert, semmint megelőzésként tömnéd valamivel."

ÚGYHOGY EZ MÁR RÁGALMAZÁS ÉS BECSÜLETSÉRTÉS FOGALMÁT KIMERÍTETTED!

ugyhogy Bikli kisasszony most aztán tényleg beégetted magadat, értelmező szövegolvasás terén!
Szerintem a mai nap ezen a fórumon sok hasznos tanáccsal láttalak el, de egyik füleden be a másikon meg ki! Szégyeld magadat!

she_wolf 2014.09.11. 22:41:09

@carrie 2014:
Lehülyézlek én bárhányszor kéred is, ezen ne múljon eddigi sajátságos kapcsolatunk: hülye vagy!:) Értve vagyok?

"Tempus kizárásában pedig mignek volt szerepe, ugyanis ő fűtőtte fel pü-ben, nyilván ezért nem fog felelőséget vállalni, mert ő nem vállal semmiért és tagad mindent, ez a stílusa. Tempus meg olyan hogy inkább magára vállalja ezt a dolgot, minthogy kiderüljön mi is volt... eddig halvány lila gőzőm sem volt, hogy miért, de most már értem, miért nem vállalta fel, eddig nem tudtam, hogy Tempustól van gyereked... Egyik éjszaka volt egy igen érdekes beszélgetésünk Tempusal erről."

Cicamica! Vegyél vissza, mert mindhármótokkal folytatott levelezésem itt punnyad a gépemben. Trehány vagyok, és lusta voltam még nagytakarítást csinálni. Szóval ne akarj te olyan nagyon mindentudónak látszani, tudod, a blöff is csak addig az, amíg meg lehet vele valakit vezetni. Ha már ennyire számolod akkor még kiderülhet, hogy 65-66-67....és még ki tudja hányszor hülyézhetlek le, és alapos okkal. Nos, értve vagyok?:)

Egy hét pihenőd volt, utána simán felelősségre vonhattál volna az általad sérelmesnek vélt írásaim miatt. Nem tetted. Én viszont színt vallottam, hogy miért lettem visszaengedve, sőt, a Bikli néninek írt privát üzenetemet is bemásoltam, csak szó ne érhesse a házam elejét. Egyéb probléma, hülyegyerek?

Tempus.Anh 2014.09.11. 22:42:47

A Dreyfus-pernek semmi értelme a továbbiakban. Senkit nem száműznek már az Ördögszigetekre.

DarthVader 2014.09.11. 22:43:10

Whoááá! Ez igen! :)

1, Tempus kolléga is megtapasztalja, milyen a másik oldalon lenni.
2, Doktor bácsi a gyereket munkadarabnak tekinti. Lehet esztergálni, meg reszelni.
3, Bikli néni elkövette azt a hibát, amit e pillanatig oly jóizüen ekézett: konkrét terápiás javaslattal érkezett. :) Ráadásul feleslegesen.

De hogy tanuljon a populus, mi a teendő, ha hasonló esettel találkoznak (merthogy eddig nem derült ki), és a gyermek nem akar enni-inni, akkor suspensio anaestheticát kell kérni.
("Doktor úr/nő, a gyereknek aftája van, nem irna fel neki suspensio anaestheticát, a multkor is volt neki, ezt kapott rá, és használt! " :))) ) A doktor boldog mint állat,mert 1, ha eszébe jutott, akkor azért, mert nem kell magyarázni, 2, ha meg nem, akkor nem kell gondolkodni :))

Egy mokkáskanállal a kicsi szájába erőltetni valahogy, aztán az se baj, ha kiköpi, érzésteleniti a száját-nyelvét, és tud - ha enni nem is- de legalább inni.

A nyolcvan éves orvosokkal pedig tele a hócsukám.

(Ismerős megkérdezte, miért nem látni Angliában nyugdijas patikusokat meg orvosokat dolgozni? Mondtam neki, hogy azért, mert azok a Bahamákon meg Gran Canarián héderelnek. Csak nálunk dolgoznak orvosok/gyógyszerészek a teljes elhülyülésig. Mert a nyugdijukból nem tudnak élni,csak vegetálni. )

Tempus.Anh 2014.09.11. 22:45:12

Köszönjük, Anakin dr...:)

she_wolf 2014.09.11. 22:48:48

@Tempus.Anh:
Örülök, hogy látlak, olvaslak. Azért remélem, nem csak amolyan "gyüttem-mentem" látogatás volt ez a mostani:)

Bikli néni 2014.09.11. 22:49:22

Kedves Sebő doktornő! Ha jól látom, Ön gyerekorvos. Ha úgy érzi, el tud vonatkoztatni a poszt és a hozzászólások hangvételétől, továbbá attól a ténytől, hogy egy kollégája munkáját illettem kritikával, örömmel venném maga az eset objektív véleményezését, orvosi szemmel.
Köszönettel,
Bikli néni

Tempus.Anh 2014.09.11. 22:52:03

@mig54: Én is örültem és igyekszem majd gyakrabban megfordulni errefelé.

Bikli néni 2014.09.11. 22:53:21

@DarthVader: Ugyan nem látom, mi a különbség a fiziológiás só és a suspensio anaesthetica (erről még sosem hallottam) "rendelése" között, de köszönöm szépen a tanácsot. Ha esetleg értesz hozzá, kérdezném azt is, hogy ha a gyereket külsőleg is kiütések, hólyagok borítják, arra is tudok kérni valamit az orvosunktól? Jelenleg Zovirax-ot kap, de amikor ezt felírta a doktornő, még nem látszottak az egész testét beborító kiütések, nem tudom, így hatásos-e (a betegtájékoztatón nem láttam ilyet).

carrie 2014 2014.09.11. 22:56:49

@Tempus.Anh:
Nah. Örülök neki, hogy előkerültél :-)

Egy személyes kérdés feléd:
Azt írtad régebben hogy orvos vagy. Oké, elhisszük.
Nálatok (nem tudom merre vagy helyileg) orvos berkekben nem szokás egymást telefonon is felhívni és cseverészni az orvossal, mint orvos, hogy figyúka már, a gyerekem kezd kiszáradni infúzióra gondolram x km távlatából, asszonypajtás megy délután, vess már rá egy pillantást (akár mindkettőre XD)? És akkor az orvos kollégád talán nem úgy áll az asszony pajtásodhoz, mint önjelölt orvos, aki kész kezelési tervvel esett be az ajtón?! Ti is írtátok anno, hogy azt ki nem állhatjátok, ha a beteg elkezd követelőzni, de ha tudta volna hogy orvos is van a dologban akkor lehet máshogy áll hozzá... nem egy ilyen privát telefonbeszélgetést hallottam munkaidőben saját gyerekkel/hozzátartozókkal kapcsolatosan...

Szóval miért nem csörögtél oda telefonon? (és akkor lehet asszonypajtást nem így kezelték volna...)
(érted ügye?)

DarthVader 2014.09.11. 22:57:21

@Tempus.Anh:

" Nem kell rosszhiszeműen megközelíteni a dolgot, ez már régen nem az a fórum, ahol pár troll - magamat is beleértve - abból űzött sportot, hogy a posztolót fikázta. "

Hölgyeim és uraim, megtörtént a csoda. Van egy ember e hazában, aki önkritikát gyakorol. "De" nélkül. Szikáran, szárazon. Történelmi pillanat!

(Mondjuk, nem tudom, mi lett volna, ha a kicsi nem betegszik meg, de ez már örökre kideritetlen marad :)

carrie 2014 2014.09.11. 22:58:08

@mig54:
lesz ennek még bötje ne aggódj! :)

Tempus.Anh 2014.09.11. 23:02:13

@DarthVader: Itt egy kemény jobb a Hargita aljáról, kedves kollegám :)

dr-eam 2014.09.11. 23:02:24

Bikli néni, mennyit fizet a babysitternek, hogy a 21 hónapos gyerek mellett szinte egész délután ment itt a virtuális konfliktus? Amúgy a herpangina pharyngitis két éves kor alatt nagy eséllyel kórházi felvétel, parenteralis folyadékpótlással, mi tavaly az egy éves szülinapot "ünnepeltük" ezzel a szemét betegséggel, 3 napig tartó 40 fok körül lázzal, a legnagyobb kánikulában. Alapvetöen igaza volt a poszternek, de ilyenkor el lehet menni másik dokihoz. Nálunk a gyerekorvos tanácsát követöen (miszerint az akkor még szoptatott gyerekkel két óra alatt itassak meg 200 ml-t) döntöttünk úgy, hogy akkor kórház. Igen, lehet a szülönek igaza az orvossal szemben, ö látja folyamatosan a beteg gyereket, itt ráadásul a hozzáértö, bár távoli segítség is megvolt a döntéshez. Csak azt nem értem, hogy miért nem mondta öreg dokinak, hogy köszi, viszlát, gyerek nem fog inni, megyünk máshoz.

carrie 2014 2014.09.11. 23:05:07

@DarthVader:
Thempus MÁR akkor kezdett el változni, mielőtt kirakták innen...

ezt sok ember vagy nem vette észre, vagy NEM akarta észrevenni, ...vagy a harmadik eset(mig eset) nem akarta elfogadni.

DarthVader 2014.09.11. 23:05:07

@Bikli néni:

Egész testet beborító hólyagos kiütés leginkább varicella szokott lenni. De végeredményben ha varicella, ha coxsackie, elmúlik magától. Csak ki kell várni. A Zoviraxot a szájnyálkahártya tünetekre irták?

Tempus.Anh 2014.09.11. 23:05:36

@carrie 2014: Szia, korábban - más eset volt, konkrétan a Bikli nénié - tettem már ilyet, nem volt éppen szívélyes hanngú az illető kollega válaszreakciója.
Most ez valahogy elmaradt, de kötve hiszem, hogy eredményt értem volna el.
Tőlem, a nála 40 évvel fiatalabbtól úgyszintén nehezen fogadna el - szerintem - bármilyen javaslatot - ráadásul nem is azonos szakág gyakorlói vagyunk.

Tempus.Anh 2014.09.11. 23:06:33

@DarthVader: Varicellára beoltották a kicsit, bár manapság ki tudja, milyen törzsek vannak elterjedőben...

DarthVader 2014.09.11. 23:08:00

@Bikli néni:

Ja, a suspensio anaestheticában benzocain van, loc. anaestheticum.

she_wolf 2014.09.11. 23:09:37

@carrie 2014:
Szakadj le rólam, te idióta:( Tényleg utoljára kérlek....

DarthVader 2014.09.11. 23:11:38

@Tempus.Anh:

Hát, vélelmezzük, hogy az oltás hatásos, és nem varicella. Mondjuk, bőrtünetről nyilatkozni még akkor is nehéz, ha saját szemével látja az ember, hát még elmondás alapján :))

she_wolf 2014.09.11. 23:13:35

@dr-eam:
nem akarnék fogadatlan prókátor lenni, de Bikli néninek nincs bébiszittere....

Bikli néni 2014.09.11. 23:14:38

@dr-eam: Írtam fentebb, hogy miért volt lehetőségem egész délután itt kommentelni. @Bikli néni: - itt. Azt hozzátenném, hogy alapesetben az ébredéstől a vacsoráig terjedő időt az udvaron szoktuk tölteni, de mivel egész nap szakadt az eső, be voltunk zárva a lakásba. Amíg a kicsi aludt vagy elmolyolt magában, én irkáltam ide. (Szitterem meg nincs, pedig néha nem jönne rosszul, bár értelmesebben tölteném akkor az időmet :))
(Milyen érdekes, a Bezzeganyán, ahol a hozzászólók 99%-ának kisgyereke van, még soha senki nem kérdezte meg, hogy van idejük egy-egy poszt alatt több száz hsz-t generálni egy fél délelőtt alatt...)

@DarthVader: Volt már neki ilyenje máskor is, akkor az nagy valószínűséggel roseola volt (nem igazoltuk vérvizsgálattal, azt mondta az orvos, akár roseola, akár rubeola, úgyse fertőz már és úgyse jön elő újra, kár ezért kétszer is megbökni a gyereket). Most a szájban lévő kiütéseket előre megjósolta a gyerekgyógyászunk, ami be is jött, és arra kaptuk a Zoviraxot (picit gyorsítani szeretnénk a természetes gyógyulást, ugyanis éppen elkezdtük a bölcsibe szoktatást). Az egész testet borító kiütések számomra is meglepetésként hatottak, a gyerekgyógyász még nem látta (holnap kell visszamennünk), csak egy anyuka, akinek már volt ilyen beteg gyereke, mondta, hogy a kéz-láb-száj teljesen ráillik, rákerestem, és valóban, betű szerint. Szóval orvosi megerősítés még nincs, csak gyanú.

dr-eam 2014.09.11. 23:20:22

@Bikli néni: sejtettem, de csak arra szerettem volna célozni, hogy egy 21 hónapossal értelmesebb dolgokról lehet vitázni, mint Stephen King regényben telepátiával komplett gimnáziumot felgyújtó pszichopatát meggyözni arról, hogy nincs teljesen igaza. Nem ér ennyit a ráfordított idö és energia :)

Bikli néni 2014.09.11. 23:21:48

@DarthVader: Tudom, nem sokat segít, de... a szájában hólyagok, az állán, a szája körül csúnya vörös durva pöttyök, kb. mint az elkapart pattanás, úgy néznek ki. (Amúgy nem vakarózik, de a száját még mindig fájlalja egy-egy falat után, belenyúl és sírdogál.) Az orra belsejében is érzékeltem. A tenyerén is látok pár piros pöttyöt, de nem úgy néz ki, mint a bárányhimlő - általam ismert - pöttyei. A teste többi részén inkább a csalánkiütéshez hasonló sok apró piros pötty van.

Tempus.Anh 2014.09.11. 23:26:00

@DarthVader: Igen, a szakmák időnként bizonyos pontokon érintkeznek, máskor jócskán távolodnak egymástól, velünk nézetnek ugyan meg időnként kisgyereket is, de többnyire roham vagy sérülés után.
Infektológiai eseteket nyilván soha, a tapasztalatunk minimális, a gyerekgyógyászat- ill. fertőző-szigorlat pedig régen volt :)

Kb. mint az úgynevezett kettős vak randomizált vizsgálat szinonimája, amikoris két sebész értelmez egy EKG-t :)

carrie 2014 2014.09.11. 23:26:21

@mig54:
Köszi, hogy ismét alátámasztottad az általam rólad közzétett tényeket!
Csak így tovább! :-)

Nem félsz attól, hogy a viselkedésed miatt repülsz nemsokára innen?

Bikli néni 2014.09.11. 23:28:04

@dr-eam: Igazad van. Ha tudtam volna, hogy ilyen csörte lesz belőle, hagyom is a francba az egészet. Csak van, amit nem vesz be a gyomrom, és a ma délután történtek pont ilyenek voltak. Különben ez kivételes eset, napközben többnyire lótás-futás van, főleg most, hogy kezdjük - talán végre tényleg - a bölcsit, nem is tudom, mióta, ez volt az első nap, hogy nem kellett futkorásznunk sehova.

Tempus.Anh 2014.09.11. 23:32:05

A Tienanmen békéje minden vitázóra...:)

Jó éjszakát Nektek!

dr-eam 2014.09.11. 23:32:15

@Bikli néni: sok sikert a beszoktatáshoz, bár sajnos ott nagy eséllyel fog hasonló nyavalyákat összeszedni szegény :/ a hülyéket meg le kell sz.. :)

Bikli néni 2014.09.11. 23:34:53

@dr-eam: Ja, ami még lemaradt: nem volt másik doki, ha lett volna, akár fizetős is, átvittem volna :( Ez nem pénzkérdés, én nem egyszer vittem már el magánrendelésre a gyereket, ha van valami, amire nem sajnálom a pénzt, akkor az az egészsége. De nincs róla tudomásom, hogy bárhol máshol lett volna alternatíva.

Bikli néni 2014.09.11. 23:38:11

@dr-eam: Igen, nincsenek illúzióim, többek között ezért nyomatjuk az immunerősítőket meg vitaminokat is, bár ezek sajna csodát nem tesznek. Azért bízom benne, hogy többet lesz a bölcsiben, mint otthon, betegen.
Jó éjt mindenkinek!

dr-eam 2014.09.11. 23:50:07

@Bikli néni: Az úgy gáz, ha nem volt más, mint a <10-es pecsétszám - pedig lassan marad a vagy <10 vagy 75<, bár az utóbbiak szerintem az egyetemet sem itthon vérzik :( sok sikert :) jó éjt!

she_wolf 2014.09.12. 00:04:17

@carrie 2014:

Bocs, de átsiklottam valami fölött (tudod: sok beszédnek sok az alja):

".... ( M. kizárása után az egyik nick név alatt nem T. volt, hanem M. regelt vissza, te meg azt hitted az T. volt, is ezt ki is írtad) csodálom, hogy M. most még nem jelent meg itt és nem posztolta szét a saját nyavajáival a sztorit, ahogy szokta."

Amennyiben M. az én nickem rövidítése a(T. pedig Tempus Anh-é), úgy közlöm veled, hogy nem szokásom egy fórumon/topikban több nickkel megjelenni, és ha arra kényszerülnék, hogy valami miatt újra regisztráljak, közölném korábbi nickemet a beazonosíthatóságom miatt.
Ezt jó, ha megjegyzed magadnak! És azt is, hogy lépést fontolgatok ennek okán veled szemben, ugyanis senkitől nem tűrök el gyanúsítgatást.

Tudod, hogy veled ellentétben én nem szoktam fenyegetőzni, most sem teszem. Csak arról világosítottalak fel, hogy mit fogok tenni "ha" nélkül.

(Mellesleg ha nem említesz meg a mostani hozzászólásaid egyikében, talán csak akkor szólalok meg, mikor Tempus visszatértét látom, Bikli nénivel továbbra is magánban leveleztük volna le a babóval kapcsolatos történéseket. Ez van.)

2014.09.12. 00:11:22

@Bikli néni: Teljesen lejáratod magad. A gyerek nem hajlandó inni, mert fáj a szája, de egész éjszaka szopik????? WTF! Nem gondolkodtál el azon, hogy az a csúúúúnya germicid kúp mégis használt? Tudod, amit a szenilis, vén trotty, aki csak azért van ott az ügyeleten, mert már nem talál haza, kéjesen hörögve belenyomott!!!
Tényleg, ha napok óta nem iszik a gyerek és kiszáradási tünetei vannak, legalábbis szerinted, akkor miért az ügyeletre kell vinni? Egy kiszáradás már két órával korábban is látszik!

2014.09.12. 00:23:29

@Bikli néni: Te tényleg komolyan gondolod, hogy egy szoptatós gyereknek vitaminokat és immunerősítőt kell adni??? Te tényleg nem tudod, mi az anaestetica és a sós víz között a különbség??? És te oktatod az orvost! Szuper!

Paeonia 2014.09.12. 00:29:01

@Tempus.Anh:
Ezt írod: "A 80 éves, venerábilis kollega nyilván azt tette, amire a gyermekgyógyász szakma megtanította őt," stb.
Nem ismertem a venerábilis szó jelentését, rá kellett keresnem. Ez szép, és valamennyire megnyugodtam tőle, hogy te így írsz róla.

Eléggé ideges lettem - nem a fenti vitától - hanem Bikli néni doktorbácsi jellemzésétől, amely szerint az öregúr "80 és a halál közötti" életkorú.

A köznyelvben ez sajnos egy elterjedt szófordulat, de roppantul bántó, megalázó.
Nem akarom ezt tovább ragozni, de elég nagy stílusbeli különbségeket látok köztetek, és köszönöm, hogy te nem fogalmaztál sértően az idős úrról.

2014.09.12. 00:30:29

@Tempus.Anh: Tőled is kérdezem: ha a szegény anyuka helyébe képzelem magam, vajon az ügyeletre megyek a gyerekkel? Kiszáradás hány órán belül jelentkezik?

2014.09.12. 00:32:50

@Tempus.Anh: Bikli néni éjszakákat nem aludt ez előtt a poszt előtt, a sírós, nyűgös, lázas, nem táplálkozó, nem vizelő kisbabánkkal volt elfoglalva."
Napok óta van tünet, de nem tudjuk, mi. Az ügyeletre kell elmenni. Nyilván...

2014.09.12. 00:35:55

@Bikli néni: @Tempus.Anh: "Mivel akkor már kb. 20 órája egyetlen alkalommal pisilt egy keveset (...) nem bírtam bele sehogy folyadékot diktálni, úgy ___döntöttem____, bemegyünk az ügyeletre, és kérek számára intravénás folyadékpótlást."

Az ügyeleten????

2014.09.12. 00:38:39

@Bockó: A miskolci Megyeiben egyébként már viszonylag enyhe kiszáradás miatt betolták az infúziót a gyerekembe"
A hölgy az ügyeletre vitte a gyermekét. Ahol egy nyugdíjas doktor foglalkozott vele. Feltételezhető, hogy nem megyei kórház gyermekegészségügyi központján járt. Ott az ügyeletes orvos egyben kórházi orvos is.

szokratesz68 2014.09.12. 07:36:28

@Bikli néni: Tehát a semmi megoldódott magától?! Nagyszerű, legalább beismerted, hogy túlreagáltad az egész eseményt. Sokan hiszik azt, hogy attól lesznek jó szülők ha mindent megadnak a gyereküknek a kényelme érdekébe. Tévedés. Nekem 3 (ma már nagy) fiam van. Hála istennek olyan orvosunk volt hogy antibiotikumot 20 év alatt mindegyik csak egyszer kapott talán. A legtöbbször használt "gyógyszer" az erigon nevű köptető folyadék volt. A 40 fokos lázra is a hűtőfürdőt javasolta nem pedig a gyógyszert. Ja és nem is rohangáltam velük orvoshoz két tüsszentéssel.

Bikli néni 2014.09.12. 09:14:14

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ha már ilyen szépen és kedvesen szólítottál meg, akkor tessék, itt van, szíves értelmezésre, mert kiforgatod a szavaid. Ugyanis SEHOL nem írtam olyat, hogy napok óta nem iszik, és épp azért vittem be az ügyeletre, mert tudom, hogy órák alatt is ki tud száradni a gyerek, ahogy ez már megtörtént korábban is. Íme, a kronológia:

Hétfő délelőtt: megyünk a bölcsibe, a gyereknek kutya baja, még a doktornénivel is összefutunk odabent, ő is nézi a kicsit, semmi nem történik. Két óra múlva a gyereknek 40 fokos láza van. Hűtőfürdő, lázcsillapító, majd át vele az orvoshoz, akinek 12:30-kor kezdődik a rendelés, nyitásra ott is vagyunk. Muszáj megnézetni, nem azért, mert "kettőt tüsszög", hanem, mert épp szokik a közösségbe, ahova lázas beteg gyerek nem mehet, ugye nem kell magyarázni, miért. Meg hát, a lázat bármi okozhatja. Az orvos megnézi, mandulája piros, vírusfertőzés, mondja, lesznek majd hólyagok a szájában, enni nem fog tudni, de innia kell, erre készüljek. Ekkor még egyébként vígan eszik a gyerek, nem fáj semmije, ha épp lenyomjuk a lázát, egész jó kedve van.
Kedd reggel fél kilenckor pisil egy utolsót, és onnantól kezdve többet nem. Egész délelőtt próbálom itatni, semmi nem segít, nem pisil, végül Tempus azt mondja, vigyem el az ügyeletre. A saját orvosunk kedden 8-11-ig rendel, következő rendelés szerda délután. Délután egykor döntök úgy, hogy ez ha nem változik, akkor nem húzzuk ki másnap délutánig. (Ezt délelőtt 8-11 között még nem láthattam, tekintve, hogy fél kilenckor még pisilt egyet.) Ekkor beviszem a MEGYEI gyerekklinikára, ahol a gyermekügyelet van minden nap délután háromtól másnap reggel hétig. Ott elmondom ezt, amiket leírtam itt fentebb is, a már ismert eredménnyel. A Germicid kúp hogy használt-e vagy sem, már eleve hülyeség (van gyereked?), mivel eleve kétféle kúpot kapott, akkor már fájdalom- és nem lázcsillapítónak, mert a láza lement, 3 órás váltásban (ezt orvosi utasításra). Mutass nekem egy olyan gyerekorvost, aki szerint ezek után indokolt egy harmadik, akár Germicid, akár valami más!
Hogy miért szopott a gyerek (alapból is cicizik még, bár már szinte semmi nincs, ami kijöhetne belőle, de még mindig igényli), azt nem tudom. Nekem is rejtély, nem látok bele a gyerek fejébe, de ha ő beteg, akkor ilyen: nem eszik, nem iszik, cicizik, máskor is volt rá példa, ezért is kaptam mellé ágyat, amikor 9 hónaposan bekerült a kórházba betegen, kiszáradva és szintén nem evett semmit, hogy szoptassam, amennyit csak lehet. Érdekes mód, az ottani orvosok nem kérdőjelezték meg, hogyhogy szopik, ha enni-inni nem akar, nyilván, ők napi szinten találkoznak vele...
A következő pisilésre szerda délelőtt került sor. Szerdára valószínűleg alábbhagyott a fájdalom, mert Tantum Verdével befújva ezután már hajlandó volt inni is egy keveset, és most már szépen iszik, ha étvágya nincs is.

Na, hogy ebből hol olvastad ki, hogy "napok óta" nem iszik, meg ha nem érted, miért vittem épp az ügyeletre, akkor nyugodtan kérdezz tovább, de próbálj meg normálisan.

Bikli néni 2014.09.12. 09:29:59

Egyébként nem tudom, feltűnt-e valakinek, de mindenkinek ugyanolyan hangnemben válaszolok, ahogy az illető hozzám szólt. Aki normálisan szólt hozzám, vagy kérdezett, nem forgatta ki a szavaim meg nem mondott olyat helyettem, ami nem vagy nem úgy történt, annak normális választ adtam. Szóval, aki sértve érzi magát, olvassa vissza az előzmény hozzászólását, amit nekem címzett.

@Paeonia: Nem bántónak vagy megalázónak szántam, ha így hangzott, azért elnézést kérek. A doktor bácsi (a bácsi szintén nem bántás, a gyereknek a felnőtteket bácsi ill. néni jelzővel illetem, aztán rászoktam, hogy magam is így emlegessem, semmi negatív hangvétel nincs részemről abban, ha azt mondom, doktorbácsi vagy doktornéni, tényleg) a pecsétszáma alapján egyébként, ha jól emlékszem, 82 éves. 82 évesen az ember már csak maga miatt se dolgozzon. És, ahogy a posztban is írtam, csak ez úgy látszik, mindenki figyelmét elkerülte, a klinika tele van fiatal gyermekgyógyászokkal, és a saját háziorvosunk se értette, mit keresett ő az ügyeletben. És természetesen, ha megérem ezt a kort, magamra is azt fogom mondani, 80 és a halál között vagyok.

@szokratesz68: Nem, nem ismerem be, mert nem az orvoson múlott, hogy a "semmi" megoldódott magától. Azon múlott, hogy egész éjjel szoptattam, de szó szerint, hátha mégis lesz valamennyi tej, mert amúgy már eléggé el van apadva (a három nagyfiad közül, ha szabad érdeklődnöm, hányat szoptattál? Mert ha egyet se, kérlek, a szoptatási kérdésekbe ne köss bele, még mielőtt). Az, hogy végül volt annyi tejem, hogy legalább egy pisilésre való elég volt belőle másnap reggelre, az színtiszta mázli, amit nem láthattam előre, és ha nincs, akkor nagy valószínűséggel mi is úgy járunk, mint a szomszéd kisfiú, aki másnap reggelre már tudatzavarral került vissza a kórházba, mert ő akkor már régesrég nem szopott. Szóval, az ügyeleten a problémára nem kaptunk megoldást, vakszerencse, hogy végül megoldottam házilag. És attól, hogy a probléma megoldódott, még fennállt korábban.
Az, hogy nektek egy köptető megoldotta minden bajotokat, marhanagy mázli, de tudod, vannak betegségek, amikre a köptető nem elég. Mondom ezt úgy, hogy nagyon ellene vagyok az antibiotikumoknak, és a gyerekem életében egyszer kapott: amikor megszületett, mert félreolvasták a terhes kiskönyvben az orvos írását, és azt hitték (alaptalanul), hogy streptococcus fertőzésem volt, holott nem. Azóta sose antibigyóztunk mi se, hálistennek, de ez a betegség, ahogy fentebb is írta valaki, kórházi kezelést és folyadékpótlást igényel.
Sajna az SBO-ra nem volt beutalóm, így maradt a sima ügyelet.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2014.09.12. 09:42:06

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ezzel mit szerettél volna mondani? Szerintem egyébként nem feltételezhető, megyei kórházban is dolgozhatnak nyugdijkorhatáron túl orvosok, szerződéssel, külsős cégnél, stb.

Bikli néni 2014.09.12. 09:49:19

@Bockó: Ahogy írtam is, a megyei gyerekklinikán voltunk, ott van az ügyelet, a röntgen és az SBO között. (Erre írtam, hogy nem poénból vittem be épp az ügyeletre a gyereket, és szerintem Könnyen elkaptuknak - több más mellett - az is elkerülte a figyelmét, hogy előzőleg már jártunk a saját orvosunknál is, tehát nem arról volt szó, hogy hagytam betegen a gyereket napokig, és akkor vittem be az ügyeletre, mert igen, azt marhára utálják ott, ezt tudom és meg is értem.)

carrie 2014 2014.09.12. 09:55:50

@Bikli néni:
" Bikli néni 2014.09.12. 09:29:59
Egyébként nem tudom, feltűnt-e valakinek, de mindenkinek ugyanolyan hangnemben válaszolok, ahogy az illető hozzám szólt. Aki normálisan szólt hozzám, vagy kérdezett, nem forgatta ki a szavaim meg nem mondott olyat helyettem, ami nem vagy nem úgy történt, annak normális választ adtam. "

Persze drága! Tegnap folyamatosan a semmire sértegettél, ezt mindenki olvasta, de semmi baj,örömömre szolgált, szépen beégetted magadat. Mintha te írtad volna x hónappal ezelőtt, hogy túl kell lépni MIG tirpákságán és nem kell olyan hangben írni ahogy ő teszi azt bárkifelé is... meg nem kell felvenni a hülyeséget, meg trollkodni!! most meg ezt írod! NA HALLOD, ÉRDEKES EGY MENTALITÁSOD VAN!

Talán akkor járjon a szád, meg a kezed a klaviaturán, ha igazat is tudsz beszélni, és mástól többet ne várj el mint amit saját magadtól elvársz!!!!

Bikli néni 2014.09.12. 09:14:14
@Könnyen elkaptuk, uram!: (...) akkor tessék, itt van, szíves értelmezésre, mert kiforgatod a szavaid. Ugyanis SEHOL nem írtam olyat,

Aha, persze drága, mert te nem forgatod ki más szavait, nesze drága a tegnapi szókiforgatásod,meghazudtolásod felém:

*****************************
HAZUDSZ FOLYAMATOSAN! EZT ÍRTAD:

Bikli néni 2014.09.11. 21:55:47
"Írok egy példát, egy szelídebbet, csak hogy megértsd.
Carrie: talán vitamint kéne adni annak a gyereknek.
Én: miért nem kérdezel rá, hogy kap-e vitamint, igen, kap, négyfélét.
Carrie: talán ha nem adnál neki ennyi vitamint, nem lett volna beteg, és inkább adnál neki valami gyógyszert, semmint megelőzésként tömnéd valamivel.
Én: az orvosunk utasítására adom neki a nevezett vitaminokat
Carrie: erre már valami sima, tartalom nélküli személyeskedés jött."
*****************************
Ezzel szemben én ezt írtam:
" carrie 2014 2014.09.11. 15:15:01
@Bikli néni:
Na visszaolvastalak.

Bocs de tévedésben élsz.
Nem vagyok az ORVOSOD. Az orvosod kérdezzen tőled ilyeneket.
(...)
Egyébként szerinted mennyire ártalmasabb négy különböző vitamint adni a gyereknek folyamatosan (akár felváltva), mint gyógyszertárban a "divatos" szájfertőtlenítős oldatokat alkamlazni alkalomszerűen (akár szökőévente egyszer)???

************************
***********************
ERGO ILYET AZTÁN SEHOL NEM ÍRTAM, HOGY:
"Carrie: talán ha nem adnál neki ennyi vitamint, nem lett volna beteg, és inkább adnál neki valami gyógyszert, semmint megelőzésként tömnéd valamivel."

ÚGYHOGY EZ MÁR RÁGALMAZÁS ÉS BECSÜLETSÉRTÉS FOGALMÁT KIMERÍTETTED!"

mnika88 2014.09.12. 10:06:40

@Bikli néni:
Nekem nincs babám(még),de a történeted többszöri elolvasása után úgy gondolom,én is hasonlóan jártam volna el.:) Rossz lehetett látni,ahogy a gyerekedet lefogják és fájdalmat okoznak nekik.Néha rá szoktam nézni az anyákra,miközben infúziót kötünk be,vagy fülész vizsgálja a kicsiket,és annyira látszik rajtuk,hogy szívük szakad meg,amikor azt látják,hogy fájdalmat okozunk,még ha tudják,hogy muszáj.Szerintem egy anyától teljesen megérthető,hogyha veszélyben érzi,szenvedni látja a gyerekét ugrik és minden követ megforgat,hogy segítsen rajta.:) És bizony ezt a legrutinosabb anyák is így érzik,legalábbis akikkel én találkozom az osztályon.Ez pedig így van rendjén,a te gyermeked,te szülted,neked ő a legfontosabb,neked nem csak egy "beteganyag".:) Mint nő és leendő anyuka megértelek.:)
De tényleg,ahogy írtam is,legközelebb ilyen van és partner a gyerekorvosotok,beutaló kórházba rajta a kiszáradás,vagy annak veszélye(emiatt is vettünk már fel,perxe kicsi gyereket,főleg csecsemőt) és azt senki meg nem kérdőjelezheti.
Innen is jobbulást a kicsidnek és neked meg kitartást!:)

she_wolf 2014.09.12. 10:27:39

@carrie 2014:
Mennyiért hagynál ki végre ebből az egész cécóból?

TE nem beszélhetsz rágalmazásról és becsületsértésről!

carrie 2014 2014.09.12. 10:45:58

@mig54:
Te még élsz?

"És azt is, hogy lépést fontolgatok ennek okán veled szemben, ugyanis senkitől nem tűrök el gyanúsítgatást."

Aha, persze, nagy a szád!De te azért rágalmazhatod, folyamatosan lehülyézheted, pocskondiázzhatod, az embert valótlant állíthatsz más emberekről ráadásul mindezt NULLA SZAKÉRTELEMMEL ÉS NULLA TUDÁSSAL, MI?

Lesz ennek hamarosan böjtje :-)

she_wolf 2014.09.12. 11:03:20

@carrie 2014:
Ismétlem: ne fenyegetőzz!
Ha azt mondom, hogy hülye vagy, csak ténymegállapítok. Vagy véleményt nyilvánítok, amihez jogom van.

Te viszont azt állítottad határozottan, hogy én más névvel regisztráltam, idézlek:

"M. kizárása után az egyik nick név alatt nem T. volt, hanem M. regelt vissza,.."

Ez hamis vád, aranyom.Követhető, bizonyítható az ellenkezője.
Ki(k)ről és mikor állítottam én valótlant? Még valami?

2014.09.12. 11:13:31

@Bikli néni: Tehát: azt írod, hogy hétfő reggel még semmi baja, délután orvos, kedden pisil utoljára, reggel, majd kedd délután ügyelet, mert kiszárad.
Tényleg nem napok kérdése volt. És tényleg nem te írtad, hanem Tempus, hogy ne bántsuk már szegény anyukát, aki napok (!) óta nem aludt!
Viszont a Germicid kúpról csak az orvos vonatkozásában teszel említést.
" A végén közölte, adjak a gyereknek Germicid-C kúpot a lázra és a fájdalomra. Mondtam, az nekünk soha nem használt még, egyébként is írt fel jó kúpot már a gyerekorvosunk, erre elővett ő maga egy Germicidet a szekrényből, és azzal a kísérőszöveggel, hogy én úgyse fogom otthon azt csinálni, amit ő elmondott, belenyomta a gyerekbe."

Amúgy, ha kedd reggel volt utoljára pisi, mikor voltál az ügyeleten? Azt írod, húsz óra alatt egyszer pisilt... Tényleg tragédia.
És miért gondolod, hogy az infúzió kevésbé megrázóbb, mint a kúp?
Miért nem lehet az elképzelhető, hogy egy fájdalomcsillapító beadása után talán szívesebben fogadja az italt?
Egyáltalán: miért gondolod, hogy a gyereket túl kell lőni vitaminokkal és Béres cseppel (!).
Nem eszik a gyerek rendesen? Vagy vérszegény, esetleg immunhiányos, felszívódási betegségben szenved, vagy mi az ok?

Bikli néni 2014.09.12. 11:17:05

@mnika88: Köszönöm szépen! :)
Igen, valami ilyesmi érzés nekem is, de persze azért hagyom a vizsgálatot. Amikor újszülöttként vittem a csípőszűrésre, akkor - nekem úgy tűnt - az orvos úgy dobálja a gyereket, mint valami batyut. Nem szólaltam meg, de annyira kikerekedett szemekkel nézhettem, hogy nevetve megkérdeztem, ugye első gyerek :) Őrá sose nehezteltem pl, olyannyira nem, hogy azóta magánrendelésre is vittem hozzá a kicsit.
Itt igazából az volt a bajom, hogy az orvos eleve olyasmivel próbálkozott (fogjuk le hárman és fecskendőzzünk vizet a szájába), amiről már korábbi tapasztalatból tudtam és előre mondtam is, hogy csak hiábavaló kínzása a gyereknek, és sajnos igazam is lett. Mert ha legalább sikerült volna így folyadékot pótolni, azt még meg is értettem volna, de ez az egész a semmiért történt :(

Mindegy, túl vagyunk a nehezén, most már igazolódott is, tényleg Coxsackie, és ha hétfőre elmúlnak a kiütések meg a hólyagok, végre bölcsibe is mehetünk :)

Bikli néni 2014.09.12. 11:26:23

@Könnyen elkaptuk, uram!: A Germicid azt hivatott volna elősegíteni, hogy csökkentse a fájdalmat a szájában, ezáltal tudjon inni. Sajnos, ennek nem lett hatása (mondtam előre, van ilyen, hogy valakinek nem használ, nekem pl. az aszpirin tipikusan ilyen, ugyan példálóztam vele fentebb, de még sose használt fejfájásra), ahogy nem lett hatása a Supp. antipireticumnak meg a Nurofennek se. Nem tudom, ismered-e ezeket, ezek kétféle hatóanyaggal működnek, ezért lehet őket legfeljebb 3-3 óránként felváltva adni, amit én meg is tettem, tehát a harmadikféle kúp (most tökmindegy, hogy az Germicid vagy bármi más) már felesleges volt - nem is használt, plusz adag is volt. És én ezt tudtam előre - nem azért, mert okosabb akarok lenni az orvosnál, ezt a saját orvosunk meg védőnőbj milliószor elmondta, és szerintem ezt elmondják minden anyukának. (Nálunk tájékoztatót is osztogatnak róla újszülöttkorban.)

Vitaminok, Béres csepp: egyik ok, amiért ezeket kapja, hogy erősítsük az immunrendszerét, hogy a közösségben - amit most kezdünk -, minél kevesebbszer legyen beteg. De ami ennél sokkal fontosabb: volt egy olyan előzménye, hogy a kicsi egyáltalán nem akart enni, nem gyarapodott a súlya, vérvizsgálat is volt a nyár elején, és több más eltérő érték (a doktornőnk úgy fogalmazott, "csúnya a vérképe") mellett a vasa is alacsony volt. Ekkor rendelt Maltofert (vaskészítmény) és folsavat 3 hónapos kúrára, meg az Immunotrofinát is az ő utasítására szedjük. A Maltofer már nem kell, az helyett van most a Béres csepp. A C-vitamint talán nem kell magyarázni, a D-vitamin (Vigantol) meg gyakorlatilag alapból kötelező minden kisgyereknek.

Kedd reggel volt az utolsó pisi (és ami azt illeti, hétfő késő délután óta is csak ez az egy), és kedden délután háromkor mentünk az ügyeletre. (Azt, hogy bemegyünk, délután egykor döntöttem el, kettő órával azután, hogy vége lett az itteni rendelésnek, csak háromkor kezdődött a rendelés, így nem mehettem előbb.) Szóval pisilt egyet kedden reggel fél kilenckor, délután három-valamikor látta az orvos, legközelebb pedig szerda délelőtt kilenckor pisilt.

mnika88 2014.09.12. 11:27:06

@Bikli néni:
Múltkor bevittem két ismerősömet csípőszűrésre,h ne kelljen kint a több tucat baba közt várakozniuk.És hát igen,az ortopéd orvos rendesen "megtekergette" a lábukat,mindegyik baba sírva fakadt(mondjuk picit tényleg durva volt,sietett,látszott).Utána mondják nekem az ismerőseim,hogy alig bírták magukat visszafogni,h ne essenek neki az orvosnak,h mit művel a gyerekükkel!:D. :D
Ja,hát igen,csípőszűrés már csak ilyen szülői szem kikerekítő vizsgálat.:D

she_wolf 2014.09.12. 11:45:16

@Bikli néni:
Szó se róla, amiket eddig megtudtam a babóról az minden, csak nem egy vasgyúró, kicsattanó egészségnek örvendő kisgyermek leírása:(
+ gyakorlatilag csecsemő kora óta vannak vele különböző problémák. Remélem, azért egészséges, jó kiállású, partiképes fiatalember lesz belőle!:)

she_wolf 2014.09.12. 11:49:07

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Nem ő gondolja úgy. Nem hirtelen ötlettől vezérelve adja a gyereknek azt amit, hanem szakember javaslatára.

Bikli néni 2014.09.12. 12:15:32

@Könnyen elkaptuk, uram!: Erre szeretnék még reagálni, mert ezt kicsit félreértetted:
"e tényleg komolyan gondolod, hogy egy szoptatós gyereknek vitaminokat és immunerősítőt kell adni??? Te tényleg nem tudod, mi az anaestetica és a sós víz között a különbség??? "

Sajnos nálunk a szoptatás nagyon sok mindentől nem védte meg a gyereket, pedig látod, a mai napig szopik, igaz, már csak cseppeket tud. Sokat volt beteg (az apja szerint az ő génjeit örökölte, de ehhez nem értek :)) korábban is.
És nem azt írtam, hogy nem tudom, mi a különbség a sós víz és az anaestetica között, hanem azt, hogy azt nem tudom, mi a különbség ezek szülő általi "RENDELÉSE" között. Mármint, mitől jobb az, ha én, mint laikus szülő azt kérem az orvostól, adjon anaesteticát (bevallom, erről nem tudom, micsoda), mintha azt kérem, adjon neki folyadékot... Mert itt sokan nekem estek, hogy "kész kezelési tervvel" mentem be az orvoshoz, és nem kellett volna "megrendelnem" az infúziós folyadékpótlást. Aztán jött egy ilyen javaslat, hogy legközelebb kérjek anaesteticát, és azt nem értettem, az orvos szemszögéből ez miért lenne kevésbé dühítő, mint a sós víz. Remélem, így már érthető.

Amiben pedig "okosabb akarok lenni az orvosnál", az mind olyan volt, amit vagy a mi háziorvosunk mondott korábban (akiben feltétel nélkül megbízom), vagy én magam tudom tapasztalás útján, hogy nem segít a helyzeten, tipikusan ilyen a gyerek fecskendővel erőszakkal megtömése, mert többet izzad és köp vissza, mint amennyi a szervezetébe jut + még meg is kínozzuk.

DarthVader 2014.09.12. 13:07:22

@Bikli néni:

Azért, gondolom, érthető a különbség egy vény feliratása (direkte irtam a példát, "volt már neki, használt" - még akkor is, ha sose volt, de ez már pszichológia :) ) meg egy infúzió bekötésének kérése között.

DarthVader 2014.09.12. 13:11:57

@DarthVader: Arról már nem is beszélve, hogy ahogy itt nem került szóba a susp. anaest. úgy lehet, hogy a gyerekorvos fejében sincs legelöl. Tud róla (jó esetben) de nem tekinti "elsőként választandó szernek". Ha viszont a szülő emliti, mivel ellenjavallata nincs, örül, hogy nem kellett neki gondolkodni rajta, hamarabb szabadul. (Ha meg erre elkezd fintorogni, csak azért, mert nem az ő kútfejéből pattant ki, akkor ott kell hagyni a bús francba. Választani kell másikat. )

carrie 2014 2014.09.12. 13:54:42

@DarthVader:
Szerintem hagyd a fenébe, nem fogja megérteni. :-)

Tegnap óta magyarázzuk itt neki, hogy az orvos nem rögtön folyadékot akart pótolni (ahogy ő azt megrendelte), hanem fájdalmat akart csillapítani (ezért is nyomta a gyerekbe a kúpot) ahhoz, hogy fájdalom nélkül tudjon inni már az a szerencsétlen gyerek önállóan, de nem akarja megérteni.

Biklinéninek egy tartós gennyes torokgyulladást írnék elő, aftával + sós pattogatott kukorica, ropis és pirítós diétával, aztán rögtön megtapasztalná, hogy milyen enni meg inni, ha nem csillapítják a fájdalmát!

Bikli néni 2014.09.12. 14:07:25

@DarthVader: Persze, érthető a különbség, csak tartok tőle, a jelen esetben arra, hogy "volt már neki, használt" szerintem ugyanolyan süket lett volna az orvos, mint amikor azt mondtam neki, "kapott már, nem használt" (Germicid, fecskendővel itatás).
Az orvosnak természetesen azzal kezdtem, hogy felsoroltam név szerint, mit rendelt a saját orvosunk, így a kétféle kúpot is. Ha nincs is a fejében legelöl, azért ezek után már csak le kéne esnie, hogy két kúp után nem sok értelme van egy harmadiknak, nem?
Azt pedig már sokszor írtam, hogy választottam volna én másik orvost, akár fizetőst is, ha lett volna...
Ja, és hogy tisztázzuk az időrendiséget, mert Carrie megint baromságokat beszél: az orvos először jött a fecskendős ötletével (mi több, ezt a posztban nem is írtam, de két részletben csináltuk, a kettő között megnézett még két másik beteget, hogy addig is higgadjon le az enyém), majd amikor már végeztünk az egésszel és indultunk volna haza, akkor jött elő a Germiciddel.

Carrie, most utoljára szólok hozzád. Eddig is megtehettem volna, nem tettem, de még egy - akár nyíltan, akár burkoltan - mocskolódó komment akár felém, akár valaki más irányába, és repülsz innen, remélem, világosan fogalmaztam.

carrie 2014 2014.09.12. 14:08:31

@Bikli néni:
Bikli néni 2014.09.12. 12:15:32
"Amiben pedig "okosabb akarok lenni az orvosnál", "
Jaj... híres utolsó mondatok, de azért okoskodsz már ítt egy ideje és égeted magadat

Nézzünk meg pár gyöngyszemet az írásaid és a mocskolódásaid közül:
Ma is azt írtad:
"háziorvosunk (akiben feltétel nélkül megbízom), "

Tegnap meg ezt:
Bikli néni 2014.09.11. 13:17:03
minden nap kap Béres cseppet, Cebiont, Immunotrofinát és Vigantolt. A Coxsackie-fertőzésre ezek amúgy szart se érnek. Egyéb ötlet?

Bikli néni 2014.09.11. 15:20:00
Az meg se fordult a fejedben, hogy ezeket orvosi rendelvényre adom neki, ugye? Pláne a Vigantolt, ami minden gyereknek kvázi kötelező...

Bikli néni 2014.09.11. 21:55:47
az orvosunk utasítására adom neki a nevezett vitaminokat

Mondjuk ha az orvosi utasításra adod neki a fent említett vitaminokat, akkor miért is itt kérsz tanácsot, hogy mi mást lehetne, főleg úgy hogy ma azt írod, hogy megbízol a gyerekorvosotokba????? Akkor ezek szerint mégsem bízol meg benne! Ha én megbízok egy orvosban, akkro tőle kérdezek, nem itt a fórumon.

Bikli néni 2014.09.12. 14:10:17

@Bikli néni: Egyébként pedig az iv. folyadékpótlás esetünkben ugyanúgy a "volt már neki, használt" kategória, sajnos. Igaz, négy nap üdüléssel is járt a kórházban.

carrie 2014 2014.09.12. 14:16:11

Többi gyöngyszem:

"carrie 2014 2014.09.11. 13:08:13
Másrészről, lehet b@szogatásnak veszed, de az orvos azért fecskendezett a szájába 10 ml-es sóoldatot (mert úgy érzem ezt nem tudtad mire vélni) , mert annak fertőtlenítő hatása van."

" Bikli néni 2014.09.11. 13:17:03
- nem, azért fecskendezett a szájába, mert a sónak ionpótló szerepe van, pontosan ugyanaz, ami az infúzióban is benne van, amit én kértem, te, nagyon okos."

A cikkedbe meg ezt írtad:
"Végül eljöttünk onnan úgy, hogy belediktáltunk bruttó fél deci folyadékot a gyerekbe (ennek egy részét visszaköpte),"

Te, nagyon okos, szerinted hogyan lehet ionpótlást eszközölni egy olyan gyereknél aki le sem nyeli a folyadékot, hanem annak egy részét visszaköpi???? Ha?????? Na jogászkám vezesd le!

Te, nagyon okos! Inkább ülj le, képezd magadat tovább jogi téren, a gyógyítást meg hagyd az orvosokra AKIK EZT TANULTÁK és ÉVEK ÓTA EZEN A TERÜLETEN DOLGOZNAK!

Bikli néni 2014.09.12. 14:37:52

@carrie 2014: "Te, nagyon okos, szerinted hogyan lehet ionpótlást eszközölni egy olyan gyereknél aki le sem nyeli a folyadékot, hanem annak egy részét visszaköpi???? Ha?????? Na jogászkám vezesd le!"

HÁT EZÉRT KÉRTEM INTRAVÉNÁS FOLYADÉKPÓTLÁST.

Levezettem.

Tempus.Anh 2014.09.12. 15:14:49

Parttalan, értelmetlen vita. A gyerek jobban van, ez a fontos. A többi körítés és fölöslegesen elpuffogtatott puskapor, tűzijáték.

DarthVader 2014.09.12. 15:26:49

@Bikli néni:

Azt mondtam már, hogy tele a hócipőm a 80 fölötti orvosokal? :)

szepi79 2014.09.12. 15:38:28

@carrie 2014: @Bikli néni:

látom, tegnap óta egyikőtöknek sem jött össze annyi esze, hogy hagyja a másikat békén.

Bikli néni 2014.09.12. 16:10:21

@szepi79, első ezen a néven: Hát, én a hsz-ai nagy részét figyelmen kívül hagytam és olvasatlanul átugrottam, de volt asszem kett, amin óhatatlanul is megakadt a szemem.
De nyugi, nem lesz több, egy se. ;)

she_wolf 2014.09.12. 17:10:15

@szepi79, első ezen a néven:
Tudod, Carrie nem az az eset, akit békén lehet hagyni, akinek az idiotizmusa mellett némán el lehet menni....:(
A -ba; -be; -ban; -ben; nem megy neki, de ha valami/valaki kilóg az általa képzelt világból, az úgy megkavarja szegénykémet, hogy nagy felháborodásában úgy összekeveri a szezont a fazonnal, hogy aztán nem jön ki belőle. A kudarcélmény meg persze hogy felspannolja, minket meg az spannol fel hogy ez a tündérke nem tanulta meg a "bocs, elnézést, igazad van...stb" szavakat, fogalmakat, és olyanokat hajt el minősíthetetlen stílusban, akiknek nyomába nem érhet (mint például ma is, a legfrissebb topikban).
Szóval ez van:)

platelet 2014.09.12. 18:36:51

Az intravénás folyadékterápia nem egy triviális dolog, semmiképp nem a laikus dönti el, hogy szükséges-e, ez nem olyan, hogy kérek egy kiló krumplit, hanem egy szakmai döntés, amit az orvosnak joga és felelőssége meghozni. A rosszul kivitelezett/felesleges iv folyadékterápia akár életveszélyes is lehet, főleg kisgyerekeknél. Ha lehetséges, mindig szájon át kell bevinni a folyadékot. Az orvos úgy látta, jobban jár a gyerek, ha iszik, még, ha küzdelmes is, mint feleslegesn kitenni az iv terápia és nem utolsó sorban a kórházi benntfekvés okozta további fertőzés veszélyeinek. Bár ez nem bizonyít mindent, de a végeredmény őt igazolta, a gyerek infúzió nélkül is meggyógyult. Ezek alapján úgy tűnik, hogy az anyuka (teljesen érthetően) féltette a gyerekét, és emiatt túlreagálta a dolgot. Az orvos ennek ellenére (ahogy ez elvárható) a gyereknek a szükséges ellátást megadta. Megértem természetesen, hogy nagyon nehéz lehet a beteg, szenvedő gyermekét látni az édesanyának, és emiatt kevésbé racionálisan áll a dolgokhoz. Az pedig, hogy az orvos 80 éves, két dolgot jelent: az, hogy képben van-e a modern szakmai elvekkel kapcsolatban, vagy megvan vagy nem, de az, hogy rengeteg tapasztalata van, az biztos (ettől persze még up-to-date-nek is kell lennie).

mnika88 2014.09.12. 19:00:06

@platelet:
Ezt nagyon jól összefoglaltad.:)

Bikli néni 2014.09.12. 20:54:45

@platelet: és @Sebő doktornő, ha netán mégis olvasná.
Rendben van, elfogadom ezeket a véleményeket.
Már csak egyetlen kérdésem van: ha nem tudtam volna szoptatni a gyereket és nem pisilt volna még másnap délelőtt sem, akkor hogy alakult volna a gyerek állapota és ez esetben mi lett volna a véleményük a szaksegítségről? (Mondjuk elfogult orvos kollégától ilyet kérdezni eleve halott ügy, pedig érdekelne tényleg.)

she_wolf 2014.09.13. 00:56:05

@Tempus.Anh:
Ez olyan kedves, elgondolkodtató. Köszi hogy linkelted!:)

platelet 2014.09.13. 14:28:50

@Bikli néni: Itatni kellett volna, még, ha nehéz is. Egy két éves gyereket már rég nem kéne szoptatni. Nem egyszerre kell belediktálni 3 dl vizet, hanem sokszor, kis kortyokkal, fecskendővel, ha még nem tud poharazni, itatni.

she_wolf 2014.09.15. 16:42:29

@Bikli néni:
"....napközben többnyire lótás-futás van, főleg most, hogy kezdjük - talán végre tényleg - a bölcsit,..."
Nagyon örülök, hogy azóta kiderült: az orvos szerint mehet a Pöttöm bölcsibe:) Drukkolok nektek!

Irkutszk 2014.09.16. 08:25:06

Nekem az a kérdésem van (elnézést, ha már felmerült korábban), hogy miért nem Tempus vitte be a gyereket az ügyeletre.

Irkutszk 2014.09.16. 08:36:34

@Bikli néni: A Béres csepp nem vitaminokat, hanem nyomelemeket tartalmaz (bár szoktak hozzá C-vitamint szedni, de az más tészta). A 70-es években nagyon sok embernek korlátozott volt az élelmiszer-hozzáférése, ill. feltételezem, hogy a tudásunk is kisebb volt e téren, ezért volt nagy felfedezés a Béres-csepp, amelyben az enzimek működéséhez szükséges nyomelemek találhatók meg.

Irkutszk 2014.09.16. 08:48:58

@DarthVader: A patikus meg örül, hogy magizhat (már ha szeret magizni persze...)

@Bikli néni: A különbség fiziológiás sóoldat és a susp. anaesthetica között kb annyi, mint egy pohár víz és egy gulyásleves között.

Tempus.Anh 2014.09.16. 14:04:36

@Irkutszk: Nem egy városban lakunk, sőt egymástól - sajnos - nagyon távol.

2014.09.16. 17:59:13

@platelet: Egy két éves gyereket már rég nem kéne szoptatni.
A WHO ajanlasa harom ev, de ők biztos rosszul tudjàk, csupa amator :-)

she_wolf 2014.09.17. 09:08:21

@platelet:
Valószínűleg nem olvastad végig az egész cécót (nem csodálom), de szó volt róla, hogy mind a fecskendős, mind az egyéb itatásra való törekvés mind csődöt mondott akkor.
Van a picinek egy kis csőröse, abból szokott inni, de még az sem működött:(

platelet 2014.09.18. 16:26:52

@mig54: Végigolvastam. Két gyerekorvos is (a posztban szereplő doktorbácsi és Sebő Zsuzsanna a FB-ról) is azt mondta, hogy ebben a betegségben a gyereket itatni kell. Én nekik hiszek, valószínűleg rengeteg ilyen gyereket láttak már. A doktorbácsi néhány cl folyadékot fecskendővel beleküzdött a gyerekbe. Valószínűleg ezt kellett volna folytatni, folyamatosan, kis adagokban itatni a gyereket, még akkor is, ha sír miatta.

Az anyukáknak (teljesen érthetően) szörnyű látvány, ha a gyerek szenved, még szörnyűbb, ha neki kell kínoznia. Érthető, hogy a laikusnak az tűnik a jobb, gyerekbarátabb megoldásnak, ha infundálják. A gyerekorvos jobban meg tudja ítélni, hogy minek van kisebb kockázata. Ilyenkor el kell fogadni, amit mond, nem csípőből elutasítani, erőt venni magunkon, és beletuszkolni a gyerekbe a folyadékot. Ha már az anyuka is úgy áll hozzá, hogy ez úgyse fog menni, akkor tényleg nem fog.

Kívülről persze könnyű ezt mondani, teljesen természetes, hogy ilyenkor az ember elfogult, de ezért is jó inkább a szakemberekre hagyatkozni.

she_wolf 2014.09.18. 18:23:00

@platelet:
Te mint szakember írtad ezt, és én hiszek Neked. De még nekem, a gyermektelennek is elszorul a szívem, ha fájdalomtól síró, beteg kisgyereket látok. Nagyjából ismerve Bikli nénit (aki egy egy anyatigris:D), még sejtésem sem lehet róla, hogy ő mit érzett:(

"Ha már az anyuka is úgy áll hozzá, hogy ez úgyse fog menni, akkor tényleg nem fog."

A férjem bizonyos esetekben, helyzetekben eléggé kishitű tud lenni. Tudod, hányszor hallotta már tőlem ezt a mondatot: "Ja, ha így mégy neki, akkor meg se próbáld!":)
De persze az is más....

platelet 2014.09.18. 19:58:09

@mig54: Egyébként nem azt mondom, hogy én az ő helyzetében bármennyire is jobban csinálnám...

she_wolf 2014.09.18. 22:12:48

@platelet:
Más dolog megélni egy ilyen esetet, és más dolog elméletben tudni:)

2014.09.20. 20:58:36

@platelet: search.who.int/search?q=Breast-Milk+3+years&ie=utf8&site=who&client=_en_r&proxystylesheet=_en_r&output=xml_no_dtd&oe=utf8&getfields=doctype
A linkre kattintva egy pdf letoltese indul meg. A gyerek 6 honapos koraig KIZAROLAG anyatej, onnantol hozzataplalas (a guideline a vegen, kb 230. oldaltol) mellett legalabb a gyerek 2 eves koraig, utana pedig ameddig a GYEREK igenyli. Angolul van, remelem megbirkozol vele. Az egesz tajekoztato fuzet erdekes lehet neked, valszeg egy csomo ujdonsaggal a bébik taplalasarol.

2014.09.23. 13:17:11

@Bikli néni: Ezzel a poszttal csak az a baj hogy aláírtad a ninck neved, ezzel már mint volt moderátor, magadra szabadítottad az összes ellenségedet. A ténykedésedben nem látok hibát, akinek a gyereke száradt már ki, ismeri jól a tüneteket, tudja mi használ és mi nem. És ott a félsz hogy nehogy késő legyen a beavatkozáshoz. Teljesen megértem. Én is voltam olyan helyzetben hogy bizony megmondtam az orvosnak, mit tegyen, miután már többször végigcsináltuk a gyerekkel és nem akartam időt veszteni. Szerencsére ismert orvosok voltak, ill. a gyerek lapján szerepeltek az előző tünetek, kezelések. Carier, vagy ki meg a régebbi hozzászólásai alapján nem volt ilyen agresszív és nem is értettem egyet az akkori kizárásával. Most elvetette a sulykot rendesen, de valljuk be, te is adtál alá rendesen. Ha nincs moderátori szereped akkor ne élj vele. Ha van, akkor igen. Egyszer már lemondtál erről a jogodról, csak azért mert véletlenül nem lett kitörölve, ne élj vissza vele. Tempust kár volt belekeverni. Amúgy meg jó anya vagy, ne törődj senkivel, praxisra nem érdemes írni.

Tempus.Anh 2014.09.23. 17:35:37

@Turchi: Megmondanád, mi közöd van ahhoz, kit és hová kevert?
Kibicnek tudod, hol a helye. De ha nem, majd megmondom.

2014.09.23. 21:25:27

@Tempus.Anh: Na pont az ilyenek miatt nem szoktam a blogra jönni. Ez egy nyílt blog, ahhoz szólok hozzá amihez akarok, ráadásul Blikihez is pozitívan álltam hozzá mert kedvelem. Ha kibicnek nevezel, tedd azt, ha ez neked jól esik. Nem mondtam rád semmi sértőt. Hogy mi közöm van hozzá? Annyi mint amennyi közöd van ahhoz amit írok. Nem fogok írásos engedélyt kérni tőled hogy mit szabad és mit nem. A helyzetről meg tudok annyit hogy ezt írhassam, megjegyzem, bármit írhatok az engedélyed nélkül. Remélem kiadtad az esti mérged ahogy szoktad. Sértegetni meg a kedves családtagjaidat, ha kérhetem. Azért írtam hogy jobb lett volna kihagyni az ismert szereplőket, mert mindkettőtöknek sok a netes ellensége és ez befolyásolja a történetet. Aki nem tudod normálisan kommunikálni, mint te, annak te is tudod hogy a helye, mint kibic. Pl. te voltál az egyik aki a blogot lezüllesztetted. Hányszor is kellett kizárni mert ocsmányul beszéltél? Engem egyszer sem. De ha megtörténne, akkor sem dőlne össze a világ. Mindig tisztelettel írok mindenkinek. Ez rólad nem mondható el. Nem fogok vitázni, bármit írsz, nincs mire reagálnom, mert nem tettem semmi rosszat.

Tempus.Anh 2014.09.24. 09:15:50

@Turchi: Nekem elég az, hogy itt nem beszélsz rólam. Deal?

2014.09.24. 10:31:36

@Tempus.Anh: Arról beszélek ott és akkor amiről akarok. Nekem is elég az ha nem szólsz hozzám. Deal?

Tempus.Anh 2014.09.24. 13:11:59

@Turchi: Mindenről tépheted a pofád, csak rólam akadj le. Én szóltam.

2014.09.24. 13:26:52

@Tempus.Anh: Az egész poszt rólad szól. Többen is megszólítottak. Miért pont én akadjak le rólad? Vagy ők is fogják be a "pofájukat" mert becses neved le merték írni? Pont azt írtam hogy nem kellett volna téged megemlíteni a posztban, azaz még a gondolatodat is kitaláltam. Mit is szóltál? Ja hogy téphetem a pofám. Köszönöm hogy megengeded. Ahogy te is tépheted a pofád amikor csak akarod. Persze én így nem beszélek, ugye ez csak egy orvos kiváltsága megengedni ezt a stílust. Nem tehetsz róla hogy ilyen vagy. És mit jelent az hogy te szóltál?? Fenyegetés? abc?? Amúgy mit is tettem ellened? Vagy az mindegy? Megemlítettem azt a kívánságod hogy nem kellett volna téged belekeverni a posztba. Erre mit kapok vissza? Hogy ne beszéljek rólad, miközben mások folyamatosan azt tették.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása