Mindig a beteg a hülye?

2014.05.19. 07:05

why-is-my-physician-so-angry2.jpgAz emberek sajnos elég nagy hányada találkozott már valamilyen formában negatív élménnyel az egészségügyben és miért ilyen rossz az orvosok közmegítélése? Nem lehet, hogy ebben azért önöknek is meg van a szerepe?

Tisztelt Praxis blog!

 

Jó ideje igyekszem figyelemmel követni a blogjukat, sajnos a családomban is volt néhány elég kellemetlen tapasztalat az egészségüggyel kapcsolatban, de most nem ezért írok önöknek. Szinte minden nap benézek önökhöz és szomorúan látom, hogy néhányan milyen hangot ütnek meg a levélírókkal és az ő kálváriájukkal kapcsolatban. Egyszerűen hihetetlen számomra, hogy orvosok hogyan lehetnek ennyire lekezelőek, arrogánsak, dölyfösek. Valahogy mindig sikerül eljutniuk odáig, hogy az éppen aktuális levélíró a hibás, a hülye, aki megérdemli, hogy lenézzék és örüljön, ha egyáltalán ellátják.

 

Az esetek 99 százalékában az a konklúzió, hogy kizárólag a panaszos tehet róla, hogy pórul járt. Ha műhiba történik, akkor az „előfordul”, ha kevesli a hálapénzt az orvos, akkor „minek adott pénzt a beteg”, minden egyéb helyzetben pedig előkerül az adu, azaz „ilyen alacsony fizetés mellett ennyit lehet várni”… Nem tudom, mennyire lehet reprezentatívnak tekinteni a blogban hozzászóló egészségügyi dolgozók véleményeit és világnézetét, de amennyiben csak részben mértékadónak tekinthetjük ezt a fajta hozzáállást, akkor úgy érzem nagy bajban vagyunk.

 

Kezdjük ott, hogy az orvos – beteg kapcsolatban mindig a beteg lesz a kiszolgáltatottabb helyzetben. Erős függőségi viszonyban áll, hiszen nem rendelkezik azzal a tudással, ami ahhoz szükségeltetik, hogy meggyógyuljon, meg van riadva, segítségre szorul. Nem önzetlen segítségre, hiszen azzal, hogy a társadalombiztosítási járulékot vonják tőle, vagy önmaga fizeti, joggal számíthatna rá, hogy emberszámba veszik és igyekeznek minden lehetséges módon elősegíteni a gyógyulását. Ehhez képest úgy tekintenek rá, mint egy rongyra, aki már megint a szegény alulfizetett orvos amúgy is drága idejét rabolja. Mintha szívességet tennének neki azzal, hogy egyáltalán szóba állnak vele. Különben is, minek betegedett meg, ha meg már így alakult, nyögjön az ágyban és ne zavarja a doktor urakat és hölgyeket.

 why-is-my-physician-so-angry2.jpg

Tisztelt doktor urak és hölgyek! Ha önök igénybe vesznek egy szolgáltatást, fizetnek érte, el tudják fogadni, hogy lenézik, vagy megalázzák önöket? Ha elmennek a boltba, vagy egy étterembe és a pénztáros, vagy a pincér nekiáll önökön kitölteni a frusztrációját, akkor mit tesznek? Szépen meghúzzák magukat és arra gondolnak, hogy ezek az emberek is alulfizetettek és elfogadják, hogy önökön csapódott le az ő keserűségük? Nem hinném! Nyilván felmegy önökben is a pumpa, de ameddig önök megtehetik, hogy többet nem mennek abba a boltba vagy étterembe, a beteg, pláne ha nagy a baj, nem teheti meg, hogy nagyon válogasson.

 

Kérdezem én, miért van az, hogy az emberek sajnos elég nagy hányada találkozott már valamilyen formában negatív élménnyel az egészségügyben és miért ilyen rossz az orvosok közmegítélése? Nem lehet, hogy ebben azért önöknek is meg van a szerepe? Felettébb érdekes, hogy a tűzoltókat mindenki becsüli és tiszteli, holott ők az életüket teszik kockára értünk és önökért is, a kevésnél is kevesebb pénzért. Bennük még él valami, amit hivatástudatnak hívnak, önök pedig jórészt csak dolgozni járnak. És azt se felejtsük el, hogy senkit sem kényszerítenek arra, hogy az egészségügyet válassza életcéljának, önök döntöttek így, pedig valószínűleg az sem volt titok önök előtt, hogy mi a helyzet a fizetések terén.

 

Természetesen nem szeretnék ugyanabba a hibába beleesni, amelybe önök estek a blogban tapasztalható hozzászólások alapján, azaz nem szeretnék általánosítani. Biztos vagyok benne, sőt jól tudom, hogy szép számmal akadnak olyan egészségügyi dolgozók, akik tisztességgel és emberséggel végzik választott hivatásukat. De pont ők azok, akik sokat veszítenek azzal, hogy önök folyamatosan hárítják a felelősséget és a betegeket szapulják. Mindig azt hallani, hogy nagyobb megbecsülést szeretnének, legyen szó erkölcsi, vagy anyagi szempontokról. De úgy gondolom, hogy ezért önöknek is tenni kellene és jelenleg nagyon rossz úton járnak…

 

Üdvözlettel:

Attila

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

platelet 2014.05.20. 12:02:15

@neduddki21: Akkor én is leírom újra. Nagyon kényelmes azt gondolni, hogy én olyan keveset fizetek, amennyit akarok, az orvos mégis tegyen meg mindent, stb. De ez nem így van. A betegnek szüksége van orvosi ellátásra, az orvos ezt tudja nyújtani. Megegyeznek, hogy ezért a beteg mennyit fizet. Nem a beteg diktál, nem az orvos, megegyeznek.

Az állami egészségügy ezt a párbeszédet akadályozza. A betegtől levon valamennyit. Az orvosnak ad valamennyi bért. Pont. A probléma az, hogy a két összeg aránytalan, az orvos fizetése alacsonyabb, mint ami szabad piac esetén lenne, tehát a rendszer a beteg javára súlyoz. És akkor még nem is beszéltünk a bérek mellett a eszközök, infrastruktúra, stb. költségeiről.

Egy ilyen helyzetben elvárni a hotelszolgáltatást, a holnapra a PET-CT-t és az orvos mosolyogva ugráljont, irreális és nevetséges.

SusanneF 2014.05.20. 12:17:25

@epres négercsók: Köszönjük,Epres!
Én az elmúlt időben azért is nem kommenteltem ide,mert irritáltak a megengedett megnyilvánulások...:)
Köszönjük az útmutatást is-h.mit lehet tenni,ha olyat olvasunk itt,amiért lépni kéne valamit...!

SusanneF 2014.05.20. 13:43:42

Mindaz,amit leírtál az oka annak,hogy én is inkább csak olvasom az utóbbi időben a Praxist.De ha tudsz hasonló blogot,ami kulturáltabb,szívesen megnézem..:)

mldrv 2014.05.20. 14:48:38

@epres négercsók: mint afféle "lurker" (=keveset hozzászóló, aki inkább csak olvas), köszi, elég régóta panaszkodtak sokan Tempusra (stílus, tartalom egyaránt).

mldrv 2014.05.20. 15:01:02

@Irkutszk: Igen, ez igaz h a betegeknek nincs elég tudása, ezen részben az orvos segíthet :), részben meg saját maguknak is be kell látniuk ezt h mi az amit tudnak, és mi az, amit nem.

Azt is elhiszem h fárasztó a napi munka, de szerintem ettől még az orvosok nincsenek arra feljogosítva, hogy trollkodós stílusban írjanak mindenféle durva feltételezést a posztoló betegekről, csak mert nem a saját betegük.

Erre lehetne vmi privát saját orvosos fórum valahol, ahol egymással kibeszélhetik a frusztrációkat :P Ez a blog egyszerűen nem erre való, nem ez a célja.

A másik kérdéskör: igen, ez az ami akkora paradoxon számomra, a segítőt nézni ellenfélnek :) Egyetértek részben: valóban kéne oktatni a betegeket-lakosságot, de... egyes orvosoknak sem ártana kommunikációs továbbképzés. Én személyesen sose veszem magamra, ha az orvos, enyhén szólva, nem a "barátkozós" fajta, de elhiszem, hogy egy átlag páciens, aki ráadásul valamiért kiszolgáltatottnak érzi magát - fogalmam sincs miért, mert én nem -, ezt nehezebben viseli. Erről is lehet persze oktatni őket, hogy ne vegyék magukra, nem nekik szól a jobb esetben csak hideg, személytelen, rosszabb esetben majdhogynem lekezelő stílus :) de ez a tájékoztatás önmagában lehet kevés lesz.

Amúgy én személyesen a legjobban azt szeretem, ha az orvoson látszik, hogy nyitott, jó a kommunikációban, tájékoztatásban, pl. minden kérdésre válaszolni fog értelmesen, kimerítően. Itt a blogon is vannak ilyen orvosok, sokat lehet tanulni tőlük. :) Ha még barátságos is, az már egy szép bónusz, de nem feltétlen szükséges. Persze jó, jól esik, jó érzés meg minden, de elsősorban a párbeszédre van szükségem, nem a barátkozósdira.

mldrv 2014.05.20. 15:06:08

@mig54: igen, nem kéne a sztereotípiákat nyomni rögtön, ezzel nagyon egyetértek!

Azt nem tudom, mennyire nehéz egyes betegeknek kiszűrni, h mi a "lényeg" és csak arról beszélni. Őszinte leszek, én nem tudom mindig ezt h mi a "lényeg" egy adott - számomra még nnm ismert - betegséggel kapcsolatban, és inkább elmondok minden tünetet, meg kérdezek mindenről, ami nem világos stb.

Akkor tudok tömör meg velős lenni, ha ismerem a témát, átlátom, értem. Nem vagyok orvos, úgyhogy szerintem ez nem várható el tőlem kapásból, esetleg tegye fel az orvos a megfelelő kérdéseket, ami segít a jó irányba terelni :)

acka1 2014.05.20. 15:15:08

@rikitikitévi: Nem vagyok bértollnok :) A nevüket is megírom az orvosoknak, ha akarod :)
@mig54: Vár rám egy hónap múlva egy kellemetlen vizsgálat, és minden jól megy, akkor kiderül minden. :)

2014.05.20. 15:40:39

@epres négercsók: Ha szabad egy javaslatot tennem, egy másik bogon működik részleges moderálás a látogatottság csökkenése nélkül. HÁ-ról van szó. Egy kicsit macerás az eleje, de ha nem bírod idővel akkor kell keresni másik moderátort. Vannak itt olyan kommentelők akiket évekkel ezelőtt örökre ki kekket volna zárni. Megjegyzem orvosos is van köztük. A posztokat válogatni kell és ne hozzászólásokból guberáljnak.

she_wolf 2014.05.20. 15:55:45

@carrie 2014: A sajátjaidat is nyilván ilyen gondosan gondosan kimazsoláztad, és nem csak azokat, amelyeket nekem írtál, hanem amelyekkel másokat küldtél el az ótvarba, mindenféle jelzőket aggatva RÁJUK, akik közelébe nem érhetsz, sem emberileg, sem tudásodat illetően, te szerencsétlen!

Nem tudom, Epres négercsók mit lép velem szemben, de akkor is megírom, hogy, egy ostoba, frusztrált némber vagy, akinek az a heppje, hogy "aki nincs velem az ellenem van" demegógiájától vezérelve beletörli a szaros csukáját mindenkibe, aki nem ismeri el őt.

Végeztem.

she_wolf 2014.05.20. 16:09:56

@epres négercsók:

"Mielőtt bárki is a moderátorért kiált (aki őszintén szólva, sokkal szívesebben játszik a gyerekével, minthogy itt nagyra nőtt, infantilis lelkületű embereket regulázzon), kicsit gondolkodjon el magán, mennyiben járult hozzá a színvonal eséséhez..."

Megszólítva érzem magam, mert a carrie-vel való csörtéim miatt eléggé taknyos lettem itt:( De ha megnézed, hogy milyen türelemmel viseltettem iránta a kezdetekben, látni fogod, hogy nem rajtam múllott. Elnézést, de nekem valahogy nem vette be a gyomrom, hogy minden tudás nélkül olyanokat küldjön a "szőnyeg szélére" (de finom tudok lenni, ha akarok), akik joggal kommentelhetnek itt, mert valóban segítségére lehetnek egy-egy panaszos poszternek. Nem rángatott ki senkit sehonnan, hogy erre jogot formáljon.
Köszönöm a türelmedet, velem pedig tégy belátásod szerint.

Köszönöm, hogy itt vagy

she_wolf 2014.05.20. 16:16:44

@mldrv:
Mindent elmondtál, amit én "lényeg" alatt értek:) Ha arról van szó, hogy megbetegedtél. Ha krónikus betegséged van, és csak gyógyszerért ugrasz be, akkor pedig 3 perc az egész, és ebbe belefér még egy "jól áll az új szemüvege" is. Vagy valami hasonló:))

she_wolf 2014.05.20. 16:41:06

@epres négercsók: ha ezt lerendeztétek egymás között, szeretnék egy nagyon nagyot kérni Tőled: engedd vissza Tempus-Ant-t. Talán furcsa lehet, hogy ezt kérem, de önzésből teszem. Ő neurológus, és nem tartanám nagy bajnak, ha orvosként számíthatnánk rá:(
Szépen kérlek....bár tudom, hogy ez nem kívánságműsor:)

carrie 2014 2014.05.20. 17:56:27

@mig54:

Persze, mese habbal, jó vicc!
Még hogy nem rajtad múlott?? Szakad a plafon!

Nagyon jól tudom, hogy a nyakamba akarod varrni azt, amiért rengeteg embert elüldöztetek innen a praxisról a megengedhetetlen stílustok miatt, csak azért hogy kevesebb hozzászóló legyen itt és kevesebb segítséget kapjon az ide posztoló bajba jutott emberke. Te annyira szereted kavarni a trutyit, hogy az már tényleg nevetséges. Csak a rend kedvéért visszanéztem honnan is kezdődött, így mindenki megnézheti, hogy te kezdted az egész savazást:

"mig54 2014.05.06. 02:43:40
@carrie 2014:
Azután remélem, már te is tudni fogod, hogy mekkora hülyeségeket halmoztál itt össze a nagy szájmenésedben.
Mit gondolsz, Leonardo hogyan tudott olyan gyönyörű izmoltságú embereket rajzolni?
Az alapok talán legfontosabbját vennéd ki az tananyagból, bezzeg a kommunikációt (akár emelt idővel is) benne hagynád? Mert minek?
Bocs, de te egyszerűen hülye vagy. Én szeretem, ha egy okos ember hülyéskedik, de ha egy hülye ember okoskodik, az már inkább szánalmas:( Vegyél vissza ebből a "majdénmegmondommikell" stílből, mert így csak égsz, mint a rongy:("

Hozzáteszem, hogy ezt az észosztást ilyen kommentek után írtad pl.:
"mi az a vérátömlesztés?"

"mig54 2014.03.19. 22:00:45
@Rotoxis:
Vérvétel a nővér nyaki aortájából bugylibicskával: életfogyt... "

Vö. aorta és artéria, ügyebár ordítanak a szakmai hiányosságok, tudatlanságok. Ezek alapján nem is értem, hogy te mit keresel itt, mármint minek és milyen valós célból írogatsz ide? Mert azt hogy olvasod, az oké. De a kommentjeid 99%-a NEM tartalmaz sem ajánlást, sem lehetőségfelvetést, de még a posztolóhoz címzett tanácsot sem, csak kötekedést. Közben előadod azt hogy értesz a szakmához, meg benne dolgoztál. Ha benne dolgoztál is valaha, akkor olyan alapvető dolgokkal tisztába kellene lenned, hogy mi az a transzfúzió, meg hol van az aorta és az artéria és mi a különbség köztük... és folytathatnám holnap reggelig.
Idejössz és vagy beszólogatsz a sértettnek (postolónak, vagy fórumtársaidnak) hogy szóljon a sérelmei miatt, de azt már nem teszed hozzá, hogy azt mégis hol vagy azt milyen formában kellene, vagy leugatod, vagy lehülyézed. Kineveted a posztolókat a problémájuk miatt, beállítod őket orvosellenesnek, miközben a saját nyavalyáidat hozod ide kommentbe és elvárod mindenkitől hogy körülugráljon, és körülajnározzon. Most is érdekes a viselkedésed, mert miután Epres Négercsók feltűnt, rögtön mosod magadat, és kened a másikra, csak azért hogy ne tűnjön fel a viselkedésed senkinek így tovább szipolyozd az orvos társadalmat, hogy a kérdéseidre amit alapvetően a saját orvosodtól kellene megkérdezni, itt kapj választ. (érdekes hozzáállás, miközben a postolókat orvosellenesnek nevezed) Ami nem is lenne baj, ha az összes postot nem rondítanád össze ezzel, mert te ennyire a középpontba akarsz lenni. Inkább írj egy cikket a problémáidról, és majd ott kommentbe megkapod a válaszokat rá. De gondolj bele, hogy valaki beküld egy cikket, MERT szeretne a bajára, problémájára választ kapni, aztán szembe találja magát a te kommenteiddel.

Ezek után megkérdezném, hogy te mit tettél eddig hozzá a blog színvonalához?

És a kedvencem, amit egy cikk alapján írtál, pont te!
" mig54 2014.03.17. 22:06:34
@carrie 2014:
Azt azért próbáljuk már meg feltételezni egymásról, hogy normális emberek vagyunk, akik tudnak viselkedni társadalmi normáknak megfelelően."

Ehhez képest olvasd el a fenti kommentedet és sírj.

she_wolf 2014.05.20. 17:58:55

@carrie 2014:
TE MÉG MINDIG ITT VAGY?????????

Modi, kedves! Léptem a praxisról! Magánlevél ment neked.

she_wolf 2014.05.20. 18:02:03

@carrie 2014:
Bárcsak savazhatnálak, és nem itt, hanem face to face, hogy sülne rá a hazug pofádra a bőr!

she_wolf 2014.05.20. 18:08:09

carrie 2014 2014.05.19 10:06:35

@kheiron:
"Hát, egy normálisan moderált blogban kb. most ért volna véget a nicked pályafutása. "

És még jó néhány nick pályafutása is befejeződött volna, ha moderálnák a blogot! Köztük a tiéd is. Egyszerűen vérlázító a hozzáállásod! Ezt egyébként hogy gondolod, hogy engedheted meg magadnak????

carrie 2014 2014.05.19 10:06:35

@kheiron:
"Hát, egy normálisan moderált blogban kb. most ért volna véget a nicked pályafutása. "

És még jó néhány nick pályafutása is befejeződött volna, ha moderálnák a blogot! Köztük a tiéd is. Egyszerűen vérlázító a hozzáállásod! Ezt egyébként hogy gondolod, hogy engedheted meg magadnak????

carrie 2014 2014.05.19 10:12:29

@mldrv:
Mert te aztán tudod "zsenikém", ügye, hogy milyen szakmai múlt van mögöttem... hát gratulálok.

Én legalább próbálkozom, és te mit mondhatsz el magadról? neked volt már egyáltalán VALAHA ÖTLETED? VAGY CSAK ANNYIRA TELIK AZ ENERGIÁDBÓL, HOGY A MÁSIKAT FIKÁZOD?
Nem pedig homokba dugva a fejemet verem a nyálamat, hogy nem jó... nagyon nem jó, meg kőőőőőőőő a péééénzzzz... meg stb.

Gyere elő egy ötlettel, aztán majd én is szétcibálom.

Te látod rosszul a dolgokat és a rendszert. Ez ami most van, ezt nem lehet csak apránként megváltoztatni! Ezt kellene már végre meglátnod!

carrie 2014 2014.05.15 23:03:10

@reepach:
Mondd csak!
Tegnap óta sikerült megtanulnod számolni?
Legalább eljutottál a tízig?
vagy a kettőnél elakadtál?

Verd a nyáladat meg más testnedveidet a nagy számtudásodra! te okostojás

carrie 2014 2014.05.15 23:06:14

@Tempus-Anh:
Csak aki kiérdemelte!

De mondd csak, te meddig hagynád magadat ekézni?

Egyébként kösz az aggódásodat, hidd el nincsenek ilyen problémáim :-)

Na és neked, nincs véletlenül memóriazavarod, vagy személyiséghasadásod?

carrie 2014 2014.05.19 09:13:43

@kheiron:

"Nem írsz iszonyatos baromságokat, és akkor nem lesz miért ekézni. "

Baromságokat írsz! Néztél már tükörbe mostanság?
De nyugodtan falhatjátok egymást, akár nyíltan akár privátban, mert nem érdekel.

Viszont véleményem van. Ha NEM TETSZIK, NEM HOGY KOMMENTELNI, DE ELOLVASNI SEM KÖTELEZŐ!

carrie 2014 2014.05.13 15:35:52

@Tempus-Anh:
???

NO ÉS TE?

Nem kiabálok, hanem kiemelem a lényeget, azért hogy ÁTMENJEN az üzenet.

Ha már nincs félkövér, dőlt, aláhúzott formázási lehetőség.... de ha a nagy Tempus 1 nap alatt megoldja, akkor majd nem lesznek nagybetűk...

Egyébként miért nem MIG54 nevű játszópajtásoddal játszadozol? :/
Kicsit unalmas, hogy állandóan engem vesztek elő mindenért...

csak tudod az éremnek is két oldala van: minél jobban rám szálltok, annál szemetebbe fogok átmenni

carrie 2014 2014.05.14 08:35:17

@mig54:

Hogy te mennyire sík hülye vagy öregem!
Idióta, szenilis vén barom állat!
Menj el kivizsgáltatni magadat, mert tiszta KO vagy...

Szemeteljek még?

she_wolf 2014.05.20. 18:14:14

"Szemeteljek még?"

Ezt én kérdezem. Mert lenne mivel.

Kedves carrie2014! Ha tudnád, mit műveltél.....

carrie 2014 2014.05.20. 18:14:35

@mig54:

Mindenki rá tud kattintani az előzményekre és megnézheti, hogy kinek, mikor, mit és miért is írtam mindezt. Hozzáteszem nem ok nélkül!

Talán nem kellett volna savazni a másikat és akkor nem érkeztek volna ilyen válaszok!

Csak nehogy repülj innen kedves egy pár napra...

megvalaszolok 2014.05.20. 18:18:39

@carrie 2014: Attól, hogy van mögötte egy ok, még kell egy bizonyos szint, hogy valaki ilyeneket írjon...

carrie 2014 2014.05.20. 18:24:39

@mig54:

És te tisztában vagy azzal hogy mit művelsz illetve mit műveltél?
Nézz egy kicsit magadba! Az a legkevesebb, hogy ezek után összeszégyelled magad!

Igazából sajnálom, hogy Tempus lett innen kirakva a kispadra, mert veled ellentétben, VELE lehetett beszélni és megértette, hogy változtatnia kellene a hangvételén. Ezt nagyon sokszor meg is tette.

Ellentétben veled: lsd mai napi kommentjeid (amit nem minősítenék, mert azok csakis téged minősítenek) itt a cikknél. Ezt meddig akarod még folytatni?

Ha ennyi időd és energiád van drága, nőj fel, és inkább segítsél Epres Négercsóknak, azáltal hogy nem szemetelsz többet!
Hidd el, mint ahogy már ő is legalább 2x leírta: hogy neki most van más és fontosabb dolga, mint felnőtt ámbár gyereklelkületű hozzászólásokat modizzon...

carrie 2014 2014.05.20. 18:28:14

@megvalaszolok:
Drága!
Te meddig viselted volna el, ha itt minden kommentedre azt írta volna "valaki", akinek a szakmához kvázi semmi köze sincsen (max elmondása szerint dolgozott benne) hogy "hülye vagy" (sic!), miközben az alapvető (tényleg alapvető) szakmai tudás sincs mögötte?
Meddig bírtad volna, hogy ne szólj vissza? :)

she_wolf 2014.05.20. 18:32:41

@carrie 2014:
Nekem te nem tudsz mit mesélni epres négercsók mindennapjairól:P
Csak megkérdezem újra: nem tűnt fel, hogy veled ellentétben nekem semmi bajom senkivel? Hogy nem én küldözgetek mindenkit mindenhova, csak mert a belső, torz énemnek nem tetszik, amit ír? Az sem tűnt fel, hogy respektálom mások szaktudását veled ellentétben, aki mindenbe beleköt, és teszi ezt mindenféle minősítő jelzőkkel megspékelve?
Még mindig nem tudod, hány kiló vagy?

she_wolf 2014.05.20. 18:34:54

@carrie 2014:

"...miközben az alapvető (tényleg alapvető) szakmai tudás sincs mögötte?..."

Mert ezt te megállapítottad. Már megint.

szabidoki 2014.05.20. 18:35:15

@neduddki21: jelenleg eü dolgozónak lenni nem népszerű szakma, aki tud, menekül - van aki külföldre, van aki az ósanteszkóba pénztárosnak, utánpótlás nemigen van. Ebből adódóan ha egy nővér goromba, a munkahelyi vezetőjének nagyon meg kell gondolni, hogy elküldi-e mert igen nehezen talál bárkit a helyére. Úgyhogy az eü személyzet modora és hozzáállása a mai magyar valóságban sajnos elsősorban pénzkérdés.
Még egy adalék: pár éve, szép emlékű rezidens éveimben nyilvánosságra került, hogy Pesten _utcaseprőket_ kerestek ugyanolyan fizetéssel mint ami akkor a kezdő orvos bére volt - meginterjúvolták az illetékes elvtársat, hogy akkor ez mégis hogy, és ő azt találta mondani, hogy legalább ennyi pénz kell ahhoz, hogy megfelelő, felelősségteljes munkaerőt találjanak erre a posztra. Mindenki levonhatja magának a tanulságokat, nagyon sok eü dolgozó meg is tette.

she_wolf 2014.05.20. 18:37:43

@carrie 2014:
Olyanokat kérdezel másoktól, amire nem tudhatják a választ. Azért nem tudhatják, mert más dolguk is van, mint kettőnk virtuális hajtépését figyelni. Köztünk ez nagyon régen kezdődött, és kisebb-nagyobb intenzitással tart a mostani percig. Nem kívánhatod, hogy minden hozzászóló képben legyen.

she_wolf 2014.05.20. 18:42:21

@szabidoki:
Sok igazság van abban, amit írsz, sajnos, és emlékszem is az ominózus utcaseprős sztorira:(
De az én véleményem az, hogy fizu ide vagy oda, a nővér és a többi eü.-s alkalmazott nem lehet goromba a beteggel szemben. Egy nővér akkor inkább csendben tegye a dolgát. A műmosoly meg nem kerül semmibe.

carrie 2014 2014.05.20. 18:44:15

@mig54:

Tévedsz, a minősítő jelzőket neked szokásod másokra akasztani. Lehet tükörbe kellene nézned?

És drága, igenis beszólogatsz másoknak és azt elég sértőn teszed!

Tényleg most már kicsit vissza vehetnél magadból és az arcod horizontális, vertikális, sagittális méreteiből és ahelyett hogy velem foglalkoznál, inkább a cikk írójának válaszolj, lehetőleg valamilyen tanáccsal lád el ne pedig holmi kioktatással. Jah, hogy az nem megy,mert ahhoz kellene bizonyos szakmai tudás? Hát, van ez így :-)

De akkor miért nem a te színvonaladnak megfelelő fórumokat használsz, tudnám ajánlani az NLC-t... :-)

carrie 2014 2014.05.20. 18:46:19

@mig54:
a nyaki aortából (ezen még mindig besírok), meg a transfúzió jelentésének nem tudásából és még sorolhatnám egyenesen következik...

carrie 2014 2014.05.20. 18:47:13

@carrie 2014:
lád=lásd
Még mielőtt ilyen piszlicsálé helyesírásba belekötnél ISMÉTELTEN...

carrie 2014 2014.05.20. 18:54:34

@mig54:
Miért becsülöd* le mások képességeit?

(*"becsülöd" szó felcserélhető "fikázod" szóval jelen esetben)

megvalaszolok 2014.05.20. 18:54:49

@carrie 2014: Én eddig is rávilágítottam a hibákra, vagy arra, amiben az illető tévedett. Hogy onnantól mit írt, nem érdekelt:)

carrie 2014 2014.05.20. 18:56:18

@mig54:
Te miért nem tudod csendben tenni a dolgodat?

Akkor miért is várod el mástól, hogy utcafizetős bérért műmosolyt varázsoljanak az arcukra?

she_wolf 2014.05.20. 18:57:05

@carrie 2014: Most! Vegyél. Vissza.

"És drága, igenis beszólogatsz másoknak és azt elég sértőn teszed!"

Muti!

carrie 2014 2014.05.20. 18:58:52

@megvalaszolok:
Igazad van.
Máskor majd én is így teszek :-)

she_wolf 2014.05.20. 19:00:04

@carrie 2014: Te cseréled fel. Én nem bújtatott jelentéssel szoktam írni, ezt tudhatnád.
Tehát nem felcserélhető az általad kifogásolt jelző. Ne magadból indulj ki!

she_wolf 2014.05.20. 19:05:01

@carrie 2014: én meg miattad "sírok", és nem be, és már nem a röhögéstől...
Meg leginkább amiatt, amit tettél....nem velem.

csakmotyogok 2014.05.20. 19:05:41

@mig54: Hagy már a csodába, még miatta kitiltanak, akárcsak Tempust. Mindenki látja hogy elmebeteg/vagy bérkommentelő, a legtöbben el sem olvassák. Tudod okosabb enged.:)))

reepach 2014.05.20. 19:10:32

@epres négercsók: azért az kicsit furcsa, hogy a - kétségkivül szókimondó, de szellemes és szakmailag sokat adó - Tempust kitiltod, az a idióta, nagyképű, nagypofájú, modortalan cafka (carrie) meg változatlanul itt tépi a ronda pofáját!
Nyugodtan törölj, végleg, nem jövök vissza más nicken!

she_wolf 2014.05.20. 19:13:31

@csakmotyogok:
:) Köszönöm:) Az a baj, hogy zéró toleranciával bírok a kötekedés ellen:(( És ez már a bőrömre megy!

she_wolf 2014.05.20. 19:14:56

@reepach:
Nehogy elmenj már Te is:( Tempust én is sajnálom.

szabidoki 2014.05.20. 19:19:55

@mig54: nem tudom hogy kellene világossá tenni, hogy miért goromba néha az eü személyzet, ha az eddigiek alapján nem érted... :(

she_wolf 2014.05.20. 19:25:53

@szabidoki:
Ne haragudj, most már (újraolvasva) értem. A fél fejem máshol volt/van, felületes voltam:(

neduddki21 2014.05.20. 19:37:29

@platelet: Az állami egészségügyről írtakkal teljesen egyetértek. Már réges-régen meg kellett volna változtatni, lehetőséget adni arra, hogy színvonalasabb orvosi ellátást vehessenek igénybe azok,akik erre hajlandóak áldozni. Hogy a piac törvényei valamennyire érvényesülhessenek. Akkor ugyanis nem élnének meg azok az orvosok, akik vállalhatatlan hangnemben beszélnek a beteggel, hanyagul végzik a munkájukat. A jelenlegi rendszerrel csak a zavarosban halászók járnak jól, egyfelől azok az orvosok, akik jókora, adózatlan pénzeket kapnak. Mert kapnak, kár lenne tagadni. Elhiszem, hogy ez csak egy részük, viszont nyilvánvalóan a befolyásosabb részük, akik a rendszer megváltoztatását minden eszközzel megakadályozzák. Na és jól járnak még azok a betegek, akik minimális járulékot fizetnek, ha egyáltalán.

"Egy ilyen helyzetben elvárni a hotelszolgáltatást, a holnapra a PET-CT-t és az orvos mosolyogva ugráljont, irreális és nevetséges."

Ha ezt az én hozzászólásomra írtad, és nem általánosságban, akkor jócskán átértelmezted és elferdítetted az általam leírtakat. Szó sem volt hotelszolgáltatásról, másnapra PET-CT-ről. Én mindössze annyit írtam, jogos elvárás egy orvostól, hogy az adott körülmények között a tőle telhető legjobb minőségben végezze a munkáját. Az adott körülmények között. Az itteni posztok sem a hotelkörülmények hiányát teszik szóvá, hanem legtöbbször az emberi hangnemet és az odafigyelést kérik számon.

she_wolf 2014.05.20. 20:09:14

@neduddki21: 6810 forintot fizetek csekken, minden hónapban. A magyar egészségügynek az utóbbi pár évben ennek bőven sokszorosát kellett költenie rám. Javarészt az én hibámból. Fizetnék havonta többet is, az ide vonatkozó jogszabályokat ismerőket kérném, hogy jelezzék nekem, ha van erre mód.

A magánorvosokat viszont nem tudom igénybe vanni, mert arra már nincs elég pénzem. Valahol e két lehetőség között kellene valamit találnom, ami miatt úgy érezhetném, hogy becsülettel megadom amit illik úgy, hogy közben nem kell szégyellnem, hogy az csak ennyi, ugyanakkor nem kell ingem-gatyám eladnom, hogy ezt megtehessem:(

Amit megtehetek az az, hogy a velem foglalkozó orvosok, nővérek és más egészségügyi dolgozók felé kifejezem a hálámat (általában, és ha valóban hálás vagyok). Tudom, ez sem jó megoldás, mert egyrészt megalázó lehet az ő számukra, másrészt olyan, mintha én ezzel azt jelezném, hogy ennyire, vagy annyira "taksáltam" őket, holott csak arról van szó, hogy az az összeg az, amit rá tudok áldozni hirtelen. Ez néha sok, néha kevés, a pénztárcám akkori tartalmától függő. És nekem is megalázó, hogy úgy kell adnom, ahogy teszem: alkalmat, zsebet keresve:(
Nagyon jó lenne azt valahogy gatyába rázni.

Az emberi hangnem pedig mindig a beteg elvárásától függően méretik meg. Nekem az is elég, ha a szemembe nézve foglalkoznak velem, és ha a kérdéseimre választ egyenes, és kielégítő választ kapok. Verje kavics, az sem baj, ha néha mosolyogni is látom őket:)
Van, akinek az is kevés, ha az orvos körbeudvarolja, a nővér ajnározza, lehetőleg egész idő alatt. És mindeközben türelmesen végighallgatja, hogy a k. beteg miket tudott meg az öndiagnózisa felállításakor az internetről...

Irkutszk 2014.05.20. 20:24:10

@mldrv: Az oktatás sokmindenkinek nem ártana :)

A betegek érzékenysége sajnos alapvető tulajdonságuk, és minél komolyabb a probléma, annál inkább jelen van. Leginkább azzal az érzéssel függhet össze, hogy elveszni érzik a saját testük, az életük felett az uralmat, a kontrollt.

Arra pedig kismillió példát tudok, hogy a jó kommunikáció a betegek szemében nagyon is helyettesíti a hozzáértést :) Ahhoz az orvoshoz járnak szívesen, aki olyan, akit leírtál; függetlenül attól, hogy szakmai körökben mennyire számít jónevűnek az adott doktor.

Irkutszk 2014.05.20. 20:25:51

@acka1: rikitikitévi ironizált :)

acka1 2014.05.20. 20:40:26

@Irkutszk: Akkor oké :) Megnyugodtam, mert tényleg nem bértollnok vagyok. Nem dolgozom egészségügyben, de beleszülettem a ,, rosszba,, így elég sokat megéreztem az egészségügy jó, és rossz oldaláról is. Az utóbbi fél évben, hét hónapban elég sokszor volt összehasonlítási alapom vidéki, és Budapesti kórházakban, ami teljesen más.

szabidoki 2014.05.20. 20:55:12

@mig54: örülök hogy végül "átment"! :)

bajkal 2014.05.20. 21:05:38

@epres négercsók: Kedves Epres Négercsók (és MIG54 is)!
Nyilvánosan írom, hogy az én hozzászólásomban volt a valló + alulfizetett szavak is. De utána mosoly jel következett, ami az én esetemben az előtte lévők humornak szánt vagy kedveskedő (valós kedvességet jelentő) tartalmat takar. Az alulfizetett onnan fakadt, mivel nem olvashattál mindent, hogy sokan az alulfizetettséget nevezik meg, mint okot arra, hogy az eü. személyzet nem végzi a munkáját...és ez visszatérő már-már szlogen. Természetesen én se gondoltam soha, hogy egy blog moderálásáért bárki pénzt kapna. (Legalábbis nem itt.)
A másik megjegyzésem egyszerűen arra utalt (figyelemfelkeltésnek szánva), hogy nagyon rég járt erre moderátor (egyszer téged láttalak, amikor jelezted te vagy az egy sok héttel ezelőtti poszt kapcsán) és én csak téged tudlak annak (valóság persze lehet más). Korábban pedig Laikusnak bevett szokása volt, hogy aktívan kommentel (vitatkozik, érvel, tanít stb.), miközben néha cenzorillaként a vele vitázót vagy másokkal vitázót moderálta, kirakta. Azaz ő kettő néven futott.

Mindenesetre örülök, hogy reagáltál és írtál ide. Köszönöm. (És ez az egész OFF volt részemről.)

otto6450 2014.05.20. 22:03:05

Szép kis csörte, az ember csak kapkodja a fejét.

magam adom 2014.05.20. 22:12:55

Akkor most jöhetne valami új téma is.

Braincelle 2014.05.20. 23:09:47

@carrie 2014:
Egyszer próbáld már ki, hogy a dugig aranyékszeres, öt tetovált férfivel és négy visító nővel felszerelt család fenyeget a folyosó közepén, szakmai nonszensz vizsgálatokat követelve, a legkisebb tudás vagy műveltség nélkül, és akkor megnézzük, problémásnak fogod-e őket tartani, és megézheted, ki ül magas lovon.

Különben is, mért ne lenne problémás beteg? Az egészségügyi intézményekben megjelenő emberek pont ugyanolyanok, mint akárhol máshol: egy részük jóindulatú, toleráns, értelmes, más részül gonosz, önző, agresszív, ostoba; nagy részük ezeknek a tulajdonságoknak a keveréke. Nem értem, mért kellene akármit lenyelni. Abból, hogy a magáncégeknél a call centeres operátornak akkor is hason kell kúsznia az ügyfél előtt, ha az konkrétan a k... anyjába küldi el, abból nem következik, hogy ez követendő példa.

2014.05.20. 23:56:13

@epres négercsók: Nem a szűrésre gondoltam, azt én sem tudom hogy működik, hanem a következőre: Beállítod a blogot moderáltra, és amikor valaki hozzászól, az adminban a kommentenknél a következőket látod_: kepkezelo.com/images/7og7p5666vm8yvx2l2v9.jpg Az ismert én nem véresszájú kommnetelőket beteheted nem moderáltra (a második, élesítés és whitelist kiválasztása) és velük nem kell foglalkozni. Az ismeretleneket meg moderálod amíg nem látod hogy milyen a stílusuk. Ez egy kicsit macerás, de csak egyszer kell megcsinálni. Lehet hogy a már meglévő kommentekkel visszafelé is meg lehet csinálni, átrakod moderáltba és visszarakod moderált nélkülire. Kicsit bonyolultnak tűnik, nekem is az egyik szerkesztő magyarázta el, de az én blogom is így működik. Az ismert, megbízható emberek nélkülem is tudnak beszélni, aki meg ritkán ír, az tud várni a moderálásra. Persze baba mellett ugye az élet kicsit káoszoa, tudom :-)

mldrv 2014.05.21. 00:15:31

@Irkutszk: Hát nekem volt már elég komoly műtétem, de nem így álltam hozzá, mindegy, azért próbálom érteni... :)

Nem azt írtam, hogy a kommunikáció helyettesíti a hozzáértést, sőt én azt szeretném ha az orvos hozzáértő is lenne :) Tudom telhetetlen vagyok :P De amúgy ha képes elmagyarázni mindent tényleg értelmesen, akkor gondolom nagyobb eséllyel ért is hozzá, mint ha nem tudja elmagyarázni.

mldrv 2014.05.21. 00:16:45

@mig54: ja oké :)), csak írtad h tömören kéne fogalmazni, az meg nem biztos h megy, ha még nem látom át a dolgokat, tehát akkor lehet h kis apróságokat is felsorolok amit megfigyeltem, de ami valójában nem annyira fontos.. viszont ezt laikusként nem biztos h tudja az ember. Szal erre gondoltam

mldrv 2014.05.21. 00:19:51

@reepach: nahát, szerinted Tempus csak "szókimondó"? :) Azért ez eléggé enyhe kifejezés, elég sokszor igencsak nyomdafestéket nem tűrően durva volt, amiket írt. Szóval volt h bőven egy szinten volt carrie-val, sőt...

A többit nem vitatom, elhiszem h szakmailag hozzátett vmit a dolgokhoz, amikor épp nem durvult

Irkutszk 2014.05.21. 07:33:41

@epres négercsók: Ha szabad megjegyeznem, ezek szerint nem csak Laikusnak volt élete ez a blog, vannak még akik nem tudnak élni nélküle.

platelet 2014.05.21. 08:48:08

@neduddki21: Általánosságban írtam, mert létezik ilyen vélemény; abban nem voltam biztos, hogy nálad az "adott körülmények között a tőle telhető legjobb minőségben" pontosan mit jelent. Alapvetően én is úgy gondolom, hogy az orvos beszéljen emberi hangon, udvariasan a beteggel, sőt, a kommunikációval segítse a gyógyulást; én is erre törekszem.

Azonban, rendszerszinten a helyzet bonyolultabb, több szempontból is lehet nézni. Egyrészt, egy túlterhelt, kialvatlan, kiégett, rossz munkakörülmények között dolgozó, kevés fizetés miatt megélhetésen stresszelő ember kevésbé képes jól, udvariasan kommunikálni. Másrészt, amennyiben a kommunikáció és az udvariasság az orvos munkájának a része, akkor ezt meg kell fizetni. Ha nem fizetnek sokat (mint ahogy nálunk sem), akkor nem fog sok energiát fektetni a kommunikációba és az udvariasságba.

Nyilván, a kettő nem párhuzamosan van jelen minden orvos esetében. Van, akit több pénzzel lehetne motiválni. Van, akinek a több pénz mellett nem kéne stresszelnie, plusz munkát vállalnia, kipihent lenne, és lenne ereje udvarias és kommunikatív lenni. Van, aki annyira kiégett, hogy már a pénz se segítene, nekik (a saját érdekükben is) váltaniuk kéne. És van (szerintem nagyon kevés), aki tényleg annyira bunkó, hogy bármennyit fizetnél neki, akkor se változna. Ők, ha nem lenne orvoshiány, nem sokáig dolgoznának, így azonban nem engedhetjük el őket. És akkor még nem is beszéltem a jó (vagy legalább nem ennyire szar) munkakörülmények motiváló hatásáról.

neduddki21 2014.05.21. 13:53:01

@platelet: Nálam az emberi hangnem mindössze annyit jelent, hogy a beteghez hétköznapi hangerővel, tehát nem emelt hangon kell szólni, mellőzve a gúnyolódást, személyeskedést, lekicsinylést, megalázást. Nem kell ajnározni a beteget, csak tájékoztatni, kérdéseire válaszolni,embernek tekinteni. Nem gondolom, hogy külön fizetni kellene azért, hogy a leírtakat egy orvos teljesítse, mert ez minden intelligens embertől - aki más emberekkel kerül kapcsolatba - alapból elvárható. A tájékoztatási kötelezettség pedig külön anyagi ellenszolgáltatás nélkül is része az orvos feladatainak.

Sajnos, a megélhetés miatt nagyon sokan stresszelnek ebben az országban. Nem engedhető meg, de még bocsánatosnak sem tekinthető, ha ezzel az indokkal az alapvető emberi viselkedési normákat bárki is mellőzi.

Mielőtt félreértesz, nekem nincsenek rossz tapasztalataim az orvosokkal, egészségüggyel kapcsolatban, szerencsére nem is sokszor volt szükségem rájuk. Az is igaz viszont, hogy ehhez, mint mindenhez az életben, kell egy jól fejlett érdekérvényesítő képesség, és bizonyos fokú tájékozottság, ami viszont sajnos sok emberben nincs meg.

neduddki21 2014.05.21. 14:09:56

@mig54: Valóban nem sok, amit befizetsz. Egy középvezető, vagy pl. egy mérnök, vagy informatikus, vagy kereskedő stb. néhány év munkaviszony után kap kb. 500.000,-Ft bruttót. Ez után saját maga, illetve a munkáltatója havonta 34%-ot fizet be az egészségügyi ellátásra, az 170.000,-Ft. Ez egy évben több, mint két millió forintot tesz ki. Szerintem joggal elvárhatná, hogy ezért a pénzért rendes ellátást kapjon és ne kelljen további tíz-, vagy akár százezreket kiadnia akár magánorvosnak, akár hálapénzként. Ha szabadon választhatna biztosítót, ahogy más országokban, akkor sem kellene ennél többet fizetnie és nagyságrendekkel magasabb színvonalú ellátást kaphatna, nem beszélve arról, hogy az orvos is jobban meg lenne fizetve és érdekeltté téve az ellátás minőségében. Pontosan ezért kellene az egész rendszert megváltoztatni.

Én is úgy gondolom, hogy mind a betegnek, mind az orvosnak megalázó a hálapénzes rendszer. Kideríteni, hogy kb. mennyi az annyi, alkalmat találni a pénz átadására, borzasztó. Nekem még mindig bevált, ha előre adtam oda, bár tudom, hogy ezt nem lenne szabad. De sokkal tisztább helyzetet eredményez.

platelet 2014.05.21. 14:54:10

@neduddki21: Ne érts félre, nem külön hálapénzekről beszéltem, hanem rendes fizetésről. Jelenleg valóban mindez kötelezettsége. De nem fizetik meg. Az állam megkövetel egy munkavégzési színvonalat, de ezért keveset fizet. Ezért mennek külföldre, ezért csökken a minőség. Hosszútávon nem fog működni. Lehet elvárni dolgokat, de sokáig nem lehet így húzni. Ha egy csoportot kötelezel valamire, ellenszolgáltatás nélkül, akkor vagy kiharcolja magának, vagy csökken a minőség.

"Nem engedhető meg" Morálisan? Szerintem se, de egy csoportot morálról meggyőzni lehetetlen, legalábbis nagyon nehéz... A törvény eddig se engedte... Mit csinálsz, ha emberileg nem bírja? A cukrosnak se engedem, hogy felmenjen a vércukra, mégis megteszi... Kiégett embertől hiába követelsz... Ha kevés az orvos, ha kirúgod azt, aki nem felel meg, nem jön új, így ez rendszerszinten abszolút pénzkérdés.

Lehet, hogy ez szőrszálhasogatásnak tűnik, pedig, ráadásul, alapvetően egyetértek veled... Csak kicsit falsnak érzem ezt a véleményt úgy, hogy benne vagyok a rendszerben, és ezt próbálom körülírni... Értem, hogy titeket az orvosok különböző problémái nem érdekelnek (engem se, ha én vagyok a beteg), nem is kell... De ha a rendszeren szeretnénk javítani, akkor ezek alapszik az egész.

kheiron 2014.05.21. 15:15:39

@carrie 2014:

Ismétlem, akkor kezdett elfajulni a helyzet, amikor az orvosképzéssel kapcsolatban kezdtél igen intenzív, de összességében az alapismeretek hiányában totálisan meddő vitába, és nem vagy hajlandó azóta sem elismerni (legalábbis én nem találkoztam vele), hogy nem mozogsz otthonosan a témában, csak írtad az egyre nagyobb marhaságokat.

Hamis premisszákból csak hamis konklúzióra lehet jutni.

Nagyon jó példa erre a patológia fölöslegességére vonatkozó nem eszme-, hanem inkább ámokfutásod. Én konkrétan utoljára hétfőn találkoztam olyan beteggel, akinek a megfelelő ellátásához konkrét kórbonctani és kórszövettani ismeretanyagot kellett felidéznem, közben meg elmosolyodtam azon, hogy "az csak a boncmestereknek fontos".

kheiron 2014.05.21. 15:20:06

@neduddki21:

"Elhiszem, hogy ez csak egy részük, viszont nyilvánvalóan a befolyásosabb részük, akik a rendszer megváltoztatását minden eszközzel megakadályozzák."

Konkrétan 2002-ben, az első Orbán-kormány mögött álló parlament hozott egy törvényt az orvosok jogállásáról. Ez elég jó lépés lett volna egy normális, verseny-össze egészségügy felé. A választások után Medgyessyék egyik legelső dolga volt, hogy visszavonják ezt a törvényt.

Azóta meg katasztrófaellátás megy.

kheiron 2014.05.21. 15:24:22

@epres négercsók:

"aki saját magáról fennen hirdeti, hogy ő mennyit dolgozik, meg életekért felel, annak NEM SZABADNA ennyi idejének lennie."

Te is belefutottál a személyeskedésbe. :-)

Az, hogy valaki sok hozzászólást ír, nem jelenti azt, hogy ne dolgozna sokat, hogy ne felelne életekért. Egy neurológus időbeosztása strukturálisan a belgyógyászokéra hasonlít, nem kell, hogy fizikailag állandóan offline legyen, mint egy operáló sebész.

Egy hozzászólás megírása meg nem túl sok idő, pláne a kétmondatos indulatkommenteké. :-)

kheiron 2014.05.21. 15:33:52

@Irkutszk:

"A betegek érzékenysége sajnos alapvető tulajdonságuk, és minél komolyabb a probléma, annál inkább jelen van. "

Ebben nem értek teljesen egyet veled. Ez inkább neveltetés és habitus kérdése.

Részben vannak olyan társadalmi csoportok, ahol az egészség megingása azonnali pánikreakciót vált ki, magyarul egy fél napos hasmenés után az egész család felkerekedik, hogy a kis Hozéarmandót azonnal operálja meg a főorvos. A másik efféle társaság a szolicicák és a testépítők, akik szörnyen aggódnak a testük miatt (hisz nincs más értékük), ők is számos sürgős ellátást igényelnek. Vannak aztán a szuperművelt, szuperaggódós bölcsészek, akik szintén az első köhintéssel rohannak az orvoshoz.

Ők nagyon érzékenyek, de bajuk valójában nincs, a hisztit leszámítva.

Az igazán komoly bajjal küzdő tumorosok nagyobbik része teljesen normálisan áll magához, a betegségéhez és az őt ellátó emberekhez.

kheiron 2014.05.21. 15:37:55

@neduddki21:

"Nem engedhető meg, de még bocsánatosnak sem tekinthető, ha ezzel az indokkal az alapvető emberi viselkedési normákat bárki is mellőzi. "

A kiégés nem "modortalanság" vagy "udvariatlanság", ahogy a depressziós betegnek sem "rossz a hangulata".

Egy kiégett emberre leginkább jellemző az ismert pólófelirat: "Értem én. De leszarom."

kheiron 2014.05.21. 16:34:26

@epres négercsók:

Oké, nem tudjuk, hogy nincs-e épp szabadságon vagy efféle. Én is most ráérek a mai napon netezgetni, máskor meg egyáltalán nem.

Mérges, na. Majd elmúlik és lehiggad.

she_wolf 2014.05.21. 17:48:55

@neduddki21: Előre soha, és ezt már számtalanszor leírtam itt, de semmi ellenérzés nincs bennem azokkal szemben, akik így tesznek. Todod:kinek a pap, kinek a paplan:)
Igazság szerint én valami olyasmi megoldás híve lennék, ami is-is...tehát lenne egy alap, amit kötelező jelleggel kell fizetni, ha a kutya a kovászba, akkor is (az aktív korúaknak)és emellett lehetne választani különböző összegű, szabadonválasztott kategóriák között, ami szintén változtatható lenne mondjuk szerződéskötések dátumainak évfordulójakor, vagy a piacon lehetne vele szolgáltatók közt átszerződni (GKFB). Ha van már ilyen, akkor nem ártana csípkedni magam, ha nincs, akkor meg...marad minden a régiben. Legalábbis addig, míg valamelyik jóember rá nem lel a bölcsek kövére:(

she_wolf 2014.05.21. 18:05:07

@kheiron: A választások. Csóró az az országvezetés, amelyik már ígérgetni sem tud:( És szemét az az országvezetés, amelyik nyugdíjasok és kismamák vállára állva nyer (ha a későbbiekben cserbenhagyja őket - ezt fontos megjegyezni, úgy gondolom -).
Eü.-nél maradva: magánorvos és intézmény vs. Sztk.
A politikában azt gyűlölöm, hogy nincs meg az egységes álláspontra való törekvés a jobbítás előremozdítása érdekében. Amolyan dögöljön meg a szomszéd tehene is mentalitású dolog ez, ami tőlem nagyon idegen.

she_wolf 2014.05.21. 18:09:08

@kheiron: Az anyósokat kihagytad! Mindjárt ríni fogok:DD

reepach 2014.05.21. 18:35:41

@mig54: mi az, te nem vagy kitiltva??
Egyébként nem titkolom, hogy Tempussal rokonszenvezek, de ha igaz, amit epres ír (állandó visszatérési kísérlet, 200 sms), akkor tényleg valami gond van. Azért nem a világ legfontosabb dolga a buxusblog...

Ha mindenképpen akar kommentelni, tegye meg akármelyik másik blogon, írja meg nekem vagy mignek priviben, hogy melyik az, és közzétesszük itt.

Rotoxis 2014.05.21. 20:03:08

Tisztelettel érdeklődöm, meddig tart még epres tébolyult ámokfutása? Nem kellene már végre eltűnnie?

2014.05.21. 20:41:08

@Rotoxis: @epres négercsók: Ez szomorú! Epres még sosem szított semmilyen konfliktust, míg Tempus rendszeresen. Hogy tudod ennyire fordítva látni Rotoxis? Normálisnak tartod ha zsákszámra küld sms-ket és nick neveket gyárt tucatjával? Tudod egyáltalán hogy más blogokban is csinálja a cirkuszt? (nem epres) Orvos az ilyen ? Biztos? Vagy időnként beveszi a gyógyszereit és attól változik meg ennyire? Elismerem hogy vannak jó hozzászólásai de a stílusa meg az örökös dührohamai kétségessé teszik azt hogy valóban ő kicsoda.

2014.05.21. 20:43:01

@epres négercsók: Én mindenesetre köszönöm az eddigi munkádat. Ez a magánéleti bonyodalom nem tett jót a moderálási munkának az biztos.

she_wolf 2014.05.21. 22:28:01

@reepach:
De igen, aztán visszaengedtek, és most könnyen lehet, hogy ismét utoljára vagyok itt.

Kedves Te, és Mindenki!

Abban, hogy epres négercsók idáig jutott, ezt a döntést hozta meg, nekem sajnos nem kis szerepem volt.
Történt pedig, hogy elegem lett carrie ámokfutásából, és abból, hogy rossz tulajdonságom, hogy nem tudok lakatot tenni a képemre, kértem a moderátort, hogy rakjon rendet köztünk kizárásos alapon.
Ő ezt nem tette/nem tehette meg anélkül, hogy a részrehajlás vádja ne érte volna. Értelemszerűen nem kockáztatta ezt meg.
Mindkettőnket pihenni küldött tehát, amit én nehezményeztem. Indokaimat epres négercsók elfogadta, és visszaadta kommentelési jogomat.

Ezzel párhuzamosan a már meglévő magánéleti problémái is elkezdtek kumulálódni, és ehhez jelentősen hozzájárultak a Praxison történtek, ti. hogy Tempus összemosta őt egy másik nickkel.
Epres négercsók polgári nevével a saját e-mail címén magánlevelezésben voltam/vagyok.
Saját jogon, és más ok miatt, és ezért vettem a bátorságot a fentebb írt kérésemre, ami a moderációt illeti.
Később ezért mertem nyilvánosan megjegyzéseket tenni Tempus egy-egy félrecímzett hozzászólásához. Ugyanerről a tévedéséről próbáltam levélben is meggyőzni (tizensok levélen keresztül), sikertelenül. Ugyanis míg én tudtam hogy ki kicsoda, addig ő nem. Csak ma látta be, hogy igazam van.

És hogy lásd/lássátok kitől robbant az egész, álljon itt egy nekem címzett levél természetesen feladó és egyéb olyan adat nélkül, ami miatt bárminemű perbe is vonhatnának.
A feladót természetesen epres négercsók is ismeri.

"Csakis magadnak köszönheted, többször szóltam, hogy vegyél vissza az
arcodból! Erről beszéltem már rég óta! De te neeeemmm vetted a lapot!
Gratulálok!!! Kívánom neked, hogy legyen hosszú életed, de egészséged
ne legyen hozzá…Egy életre elástad magadat előttem, remélem anyád most
nagyon büszke rád!

Nem hiszem el, hogy akad egy ilyen rohadék még a mai világba, mint te,
aki nyilvánosan többször savazza az embert AKI SEGÍTENI AKAR MÁSOKON.
NEM. NEM ÚGY MINT TE: KIOKTATNI, HANEM SEGÍTENI!!!!!!!!! Kívánom
neked, hogy egyszer legyen valamilyen szaros műhibás műtét vagy
beavatkozás SOROZATOD, aztán görcsöljél azon, hogy MIBŐL FOGOD TE AZT
KIFIZETNI, MEG HOGY KIHEZ FORDULHATSZ mert mindenki az arcodba röhög,
aztán akadj bele olyan emberbe, mint te! Húzz te a sunyiba a 6810
Ft-os befizetéseddel!! És kapj észbe hogy a TE ÉRDEKED IS HOGY AZ EÜ
MINŐSÉGE JAVULJON, MERT AZ IDŐSEK LESZNEK A KÖVETKEZŐK AKIK ÁLDOZATUL
ESNEK A RENDSZERNEK!!!!

Remélem most örül a pofád, de arról ne feledkezz meg,
hogy te hamarabb kerülsz Isten elé, és hamarabb kell majd
elszámolnod a mocskos tetteiddel!Húzz a vissza a jó édes kurva anyád picsájába
te faszopó rosszindulatú szarral dobálózó geci! Szarjál sünt te gyökér! Te
buzernyák nyugger bértroll semmirekellő! Az EKG görbéd simulna ki és a
rák enné ki a beledet te faszfej, hogy itt éled ki magadat, te
szarrágó parazita semmirekellő nyugger foshalmaz pöcs szemétláda! A
víziló húzzon téged a nyolchengeres faszára!

Az életbe többé ne írj, se ide, se a fórumra nekem, kerüljél el nagyon
messzire és ne is válaszolj mert egyből lövöm a kukába! Imádkozz hogy
soha az ÉLETEDBE ne akadjunk mi össze sötét este az utcán!!! Szarok
RÁD!"

Köszönjük kedves carrie2014, mindannyian.

ui.: Epres négercsók kérte, mivel utolsó kommentjét is törölte, idézem:

"de annyit azért írj bele kérlek, mert az utolsó, elköszönős kommemtem is törlődött, hogy egyértelműen kinyilvánítottam azt a szándékomat, hogy soha többé még olvasás erejéig se térek vissza a blogra. Nem látok többé semmit, nem hallok semmit és nem is tudok semmiről."

Szóval ennyi lett volna így hirtelen, elköszönésként.

reepach 2014.05.21. 22:51:22

@mig54: Milyen ember (?) lehet az, akiben ennyi gyűlölet és rosszindulat lakik?
Elkeserítő, hogy idáig süllyedt a blog.
Kivülállóként is nyomasztó volt olvasni, még akkor is, ha tudjuk, hogy csak beteges, torzult lélekkel lehet ilyesmit elkövetni. Neked mindenesetre jó egészséget kívánok.

she_wolf 2014.05.21. 23:07:58

@reepach: Köszönöm, kedves vagy:* Sajnos, ez már nem teszi semmissé a dolgokat, és amit sajnálok az az, hogy nem én húztam itt a legrövidebbet:(

magam adom 2014.05.22. 09:23:01

@mig54: Én hosszú évek óta olvasom a blogot. Az elején igen-igen ritkán, majd egyre gyakrabban. Tanulni jártam ide, és szórakoztatott is sok megjegyzés. Hosszú idő telt el, amíg úgy éreztem, véleményt nyilváníthatok egy-egy poszt után. A "nagyok" dolgába nem akartam beleszólni, marhaságokra meg sajnálom a karaktereket.
Mindig akadt néhány ámokfutó, de ahogy jöttek, úgy mentek is.
Félő, hogy lelépnek azok is, akik miatt jó volt itt lenni.
Ami most itt kialakult, az kórrajza a mai világnak.

mldrv 2014.05.22. 14:14:12

@Rotoxis: Azért hívod tébolyult ámokfutásnak, mert kitiltotta Tempust egy hétre? Szerintem az már régóta érett, a carrie-showtól függetlenül. Egy ideje olvasom a blogot, általában nem írok, de azt láttam, hogy senki másra nem panaszkodtak annyit az olvasók, mint Tempusra. Jó, most carrie2014 majdnem letaszította a trónról :), de összességében talán még mindig Tempus vezet legalábbis az utóbbi néhány hónapban biztosan (bár volt még 1-2 érdekes nick korábban, de ők mostanában nem jönnek). Nyilván amiatt jött annyi panasz Tempusra, mert rengeteg durva hozzászólása volt nyomdafestéket nem tűrő stílusban, illetve tartalmilag is durva, mindenféle rosszindulatúnak tűnő feltételezésekkel tele.

Egyébként nem ismerem Tempust, a fenti puszta tényközlés. Lehet te ezeket a hozzászólásait nem olvastad, vagy nem foglalkoztál velük, de másokat igenis erősen zavart sokszor. Igen, én is az egyike voltam azoknak, akik megfogalmaztak vele kapcsolatban panaszt. Ismétlem, nem ismerem személyesen Tempust és nem is érdekel a személye, csak egy nick nekem, tehát nem személyes támadás ellene. A lényeg, ez a blog szerintem sokkal jobb lenne, ha Tempus mellőzné az ilyen színvonalat, és csak szakmailag szólna hozzá. Jópár más orvos itt normális értelmes stílusban megfogalmazott szakmai hozzászólásokat ír, azokból tényleg sokat lehet tanulni. Köszönöm nekik.

she_wolf 2014.05.22. 20:48:25

@magam adom: Kórrajz? Igazad van, sajnos. Nekem ez általában vezetés közben jut eszembe:(
Meg akartam nézni, én mióta vagyok itt. Visszalapozgatás közben ezt találtam a hozzászólásaim között:

"mig54 2014.01.10 01:13:53

@Feketepéter:
"Haldoklik a fórum."

Már nem:( Szomorú látni az ilyen véget, pedig nagyon rövid ideje, hogy néha bekukkantok. És tudod mi az érdekes? Már akkor is voltak utalások a régebbi Praxisra, nem kis nosztalgiával."

A teljes Praxist nem néztem végig, azt sem tudom, mikor regeltem. Emlékszem viszont rá, hogy én is többször sírtam egy moderátor, vagy a bloggazda után. Nem azért, mert bárki bántott volna, hanem mert néha valóban voltak olyan megjegyzések, minősítések, amik igényelték volna a közbeavatkozást. Sajnálom mindazt, ami történt, ahogy történt, de azért remélem, hogy meggyógyul a fórum.

she_wolf 2014.05.22. 21:07:24

@mldrv:
Ne haragudj, hogy közbeszólok. Köztünk nem volt semmilyen nézeteltérés, most is csak azért veszem a bátorságot szólni, mert fontosnak tartom: nem tudom Tempus visszatér-e valaha, és ha igen, mikor, milyen névvel. Carrie - nek tudomásom szerint határozott idejű kitiltása van, aminek letelte után visszajöhet, ha akar. Epres pedig elköszönt.
Egyikük sincs itt, hogy megvédhesse magát, ezt kérlek, ne felejtsd el.
Tehát jelenleg moderátor nélkül üzemel ez a blog. Hogy kinek milyen a stílusa, habitus kérdése. Senki nem született szentnek. Senkit nem akarok sem támadni, sem védeni másokkal szemben. Nem titok, hiszen aki itt olvas és értelmezni képes a szavakat tudhatja, hogy én is rokonszenveztem Tempus-Anh-nal (és sok más hozzászólóval!), vele sem volt konfliktusom, mint ahogy senki mással sem, leszámítva valami "végtelenül" nicket, és mostani üdvöskénket. Az egyik eltűnt - és más nick alatt sem tért vissza, úgy tűnik -, a másik "nyaral".
Egyiket sem bántom távollétében, döglött lóba nem illek belerúgni. A fentebb bemásolt levél pedig magyarázatként áll ott, noha Carrie távozása után került oda.

pilota87 (törölt) 2014.05.23. 08:45:29

Üdv!

Panaszt szeretnék tenni a következő orvosnőre: Dr. Kerekes Zsuzsanna

Ő a Bács-Kiskun Megyei Kórház Nyíri úti telephelyén dolgozik az ideggyógyászaton...

Panaszaim vele kapcsolatban:

-Nem hallgatja meg végig hogy mik a panaszaim, milyen tüneteket észlelek

-az évek során állapotom romlik, de őt ez egyáltalán nem érdekli

-nem vizsgál ki normálisan (nem küld el a vizsgálatra, mert drága, mert attól, hogy elküldene MR-re még nem gyógyulok meg, van elég pénzem fizessem ki az MR-t. Mikor ebbe beleegyeztem, hogy jó fizetem, akkor is rögtön jött újabb kifogás, hogy itt most még így se lehet...)

-megalázoan viselkedik pl. kinevet, beszólogat Ez a találkozásunk legelső pillanatában már így volt.

-szívtelen, kőkemény

-előadja a koncepcióját, hogy mi a bajom, elmondom, hogy miért rossz amit mond, miért nem illik a képbe(teljesen világos dolgok), de ő ezt figyelmen kívűl hagyja

-szokásos mondon megkérdezte tőlem anno, hogy mi a foglalkozásom. Megmondtam, hogy mi. Erre ő, hogy mennyire útálja azokat...

-Megkértem őt magyarázza el a leletembe leírtakat, hogy néz ki ez a dolog. Végülis szeretném megérteni mi a bajom. Erre ő: ez nem olyan mint az én munkám, ezt nem tudom csak úgy megérteni. (de azért végül elmagyarázta. Egyáltalán nem volt bonyolult)

Attól tartok nagyon nagy az esélye, hogy nem csak velem viselkedik így, és ez nagyon veszélyes.

Egy történetet, még azért elmesélek vele kapcsolatban. Egyszer mikor bent voltam nála és velem úgy bánt mint egy kutyával, bejött egy férfi orvos (gondolom a főnöke). Vele egyből túláradóan kedves volt, cukorkával kínálta, meg végig úgy viselkedett kb. minha szerelmes lenne belé. Szóval ő az a fajta tán, aki úgymond felfelé nyal, lefelé tapos.

Üdv!

pilota87 (törölt) 2014.05.23. 08:48:55

Más orvosokkal kapcsolatban is tapasztaltam, hogy le akarják rázni a beteget nem is feltétlenül azért mert szívtelenek, hanem szakértelem hiány miatt. Mindig a könnyebb utat választják, anélkül, hogy másik lehetőséget megvizsgáltnák.Az elmúlt öt évben semmit se sikerült ott normálisan elintézni... Itt most főleg a járóbeteg részre gondolok. Nincs normális kivizsgálás. Kérem, hogy adjon az életéből két percet, hogy magyarázza el a leletemre leírtakat és csak nagy küzdelem, könyörgés után talán kapok 1 percet, hogy egy részét elmagyarázza. Persze hozzáteszik, hogy úgysem érteném meg minek magyarázza... Hát talán azért hogy legalább annyit tudjak, hogy ez most jó vagy rossz, vagy mennyire rossz. A sürgösségin egyszer úgy küldtek el, hogy megkaptam a leletem, de orvos nem jött oda, hogy elmagyarázza, hogy most akkor mekkora a baj.

pilota87 (törölt) 2014.05.23. 08:50:25

Másik eset...
Volt egy betegségem, amit meg lehet volna gyógyítani valószínű, ha normálisan időben kezelnek. Ehelyett csak telt az idő, megjelentem kontrollra, ahol megállapították, hogy rosszabb a helyzet, de azért majd jöjjek vissza később ne csináljunk semmit. Aztán amikor csináltunk már késő volt. Évek teltek el... Ez bőrgyógyászaton volt.

neduddki21 2014.05.23. 19:20:10

@kheiron: Próbált változtatni a Gyurcsány kormány egészségügyi minisztere (Horváth Ágnes) is, ráadásul ő átfogó reformokat akart. Természetesen az ellenzék, az Orvosi Kamara hathatós közreműködésével, kudarcba fullasztotta. Még az olyan nem túl nagy horderejű döntést is, mint a vizitdíj, elkaszálták, a több biztosítóról nem is beszélve. Még emlékszem, hogy ijesztgették a jó népet, hogy horribilis összeget fizethet majd akár egy mandula kivételért, ha nem áll ellen a rendszer megváltoztatásának.

neduddki21 2014.05.23. 19:23:28

@mig54: Én is pont ilyen megoldás híve lennék. Egyébként elképesztő, mi zajlott itt az elmúlt napokban?!

mldrv 2014.05.23. 23:05:15

@mig54: Semmi gond a közbeszólásért :)

Egy moderátor nem hiszem, hogy meg kéne hatódjon az ilyen fajta érvelésen, hogy senki nem tehet a stílusáról illetve hogy senki sem szent. Én sem vagyok az amúgy :P

A kommentem lényege leginkább pont az volt, hogy a moderátor ebben az esetben a szabályoknak megfelelően járt el, nem pedig valamiféle ámokfutást nyomott le.

Bár biztosan lemaradtam pár dologról, legalábbis látom h a moderátor (tehát epres négercsók) törölte az összes saját hozzászólását itt... szóval lehet h az igazi ámokfutást én nem is láttam :) ?!

Arról nem tudok semmit amire most céloztál h Tempus ki tudja mikor jön vissza. Úgy tudtam 1 hétre lett kitiltva; vagy nem?

she_wolf 2014.05.24. 02:10:06

@mldrv:
Akkor megnyugodtam:)
Valóban lemaradtál pár dologról, és azért nem világos előtted, hogy valójában mi és miért történt.
Az első hozzászólásom 2013.08.21.-én volt. Azóta rendszeresen benézegetek ide, és ha van valami mondanivalóm, akkor közlöm.
Tempus-Anh-t sokan kedvelték itt, köztük én is. Sajnálatos módon a mostani vircsaft azt eredményezte, hogy a moderátor végleg letiltotta. Amikor Turchi javasolt egy moderációs lehetőséget epres négercsók számára, akkor azt epres nagyon pozitívan fogadta, és komolyan felmerült benne, hogy bevezeti. Azonban az ezzel párhuzamosan történő események hatására inkább elvetette, és végül kilépett úgy, hogy eltakarított maga után. Gondolom, ezzel az lehetett a célja, hogy mindenkiben tudatosítsa, hogy elhatározása végleges, és megmásíthatatlan.
Nem vitás, Tempusnak van egy stílusa:) Talán azért is kedveltem meg őt is (többek között!), mert tisztelem a tudást, és azt, ha valaki átadja a laikusoknak, de a "tudálékoskodó" embereket nagyon nem. Ő a kirohanásaival az emberi arcát is megmutatta (ami tényleg nem volt mindig szép), és talán így lett számomra kerekebb a róla kialakult véleményem.
Ebben biztosan nem hasonlítunk egymásra Te, meg én. Ha ez a fórum olyan lenne, hogy csak panasz, és orvosok által írt adathalmaz szerepelne benne, engem nagy valószínűséggel nem érdekelne.
Úgyhogy a jelen felállás a következő:
epres "felmondott:(",
Tempus-Anh végleg kitiltva,
carrie pihenőn, ha akar, visszajöhet "szabadulás" után, és moderátor híján onthatja magából a "bölcsességeit"
én meg itt vagyok beszappanozva, víz meg sehol:((
Remélem, Despota rövidesen lép valamit, hogy ne maradjon őrizetlenül a "nyáj"

mldrv 2014.05.28. 01:08:51

@mig54: Kicsit megkésve, de köszi az infókat :) Ez a végleg kitiltás miért is??

Amúgy engem sem csak a panasz+adathalmaz érdekel, de a személyeskedés nekem nem fér bele :) Én azt nem úgy fogom fel h a beszélgetőpartner megmutatta az emberi arcát, hanem egyszerűen csak a hátam közepére sem kívánom, mert nem tartom odavalónak - amúgy ez amit leírtál, egy érdekes megközelítés a részedről. Tényleg nem mindenben hasonlítunk, de nem baj :P

kheiron 2014.05.28. 01:51:58

@neduddki21:

Azok az "átfogó reformok" egyetlen célt szolgáltak volna: az egészségügyi költségvetés mintegy 10-15 %-ának ellopását. Durván hangzik, de attól még így van: olyan struktúrát szerettek volna bevezetni, ahol a tisztes "sikerdíj" fejében mind a betegek, mind az ellátást nyújtók hatalmas, átláthatatlan adminisztrációval és kizárólag pénzügyi szempontokat figyelembe vevő irányítással kerültek volna szembe.

Haszna és hatékonysága kb. annyi lett volna, mintha én tisztes sikerdíjért megszabnám neked, hogy hol veheted meg a kenyeret.

kheiron 2014.05.28. 01:52:34

@neduddki21:

Az előző erre a hozzászólásodra volt válasz.

she_wolf 2014.05.28. 02:33:27

@mldrv: Hogy miért a végleg kitiltás? Mivel senkitől semmilyen felhatalmazásom nincs arra, hogy a blogon meg nem jelentekből (vagy a már töröltekből) bármit is közöljek, maradjunk annyiban, hogy mindent én sem tudhatok:)
Egyébként ha van türelmed hozzá olvasgass fentebb, kiderül. Szerintem.

Az, hogy ki mit tart személyeskedésnek, megint egyén- és habitusfüggő. Meg leginkább értelmezés kérdése, mert sokan keverik ezzel kapcsolatban a szezont a fazonnal. Jó lenne, ha alapvető fogalmakkal tisztában lenne néhány ember, mielőtt óbégatni kezd.

Egy közösséget (és ezt nyugodtan vehetjük annak) természetesen maghatároz a tagok individualitása. Vannak akik teljesen, vagy többnyire képesek azonosulni más(ok) értékrendjével, vannak akik kevésbé, vagy pedig egyáltalán nem.
Ettől érdekes ez az egész. Nekem legalábbis. Mert én szeretem meglátni az embert a kommentelő mögött, bármilyen élmény is érjen. Ha nem érdekelne hogy milyen emberrel dumálok itt, akkor olvasgathatnék száraz tananyagot is, amit vagy megtanulok/megjegyzek, vagy nem. De annak korántsem lenne ilyen töltete:)
Megint ismétlem magam: én sokat profitáltam abból, hogy itt vagyok:)

neduddki21 2014.05.29. 12:38:17

@kheiron: Én nem így emlékszem. Hisztérikus tiltakozás volt a több biztosító ellen, népszavazás a vizitdíj ellen, holott annak az összege a rendelőkben maradt volna. Súlyponti kórházak kialakítása miatt is nagy volt a tiltakozás. Mindez csak és kizárólag politikai megfontolásból, nehogy már valami jobbat kihozzon az a kormány az egészségügyből. Értelmes érvelés, vita nem volt, csak a konkrétumokat teljesen figyelmen kívül hagyó fröcsögés és a jónép ijesztgetése horribilis költségekkel. Azóta, ha lehet, még rosszabb a helyzet.

kheiron 2014.05.30. 04:19:22

@neduddki21:

Hm.

1. Nem volt tiltakozás a több biztosító ellen, mert több bíztosítót senki nem akart behozni. Nézz utána a középkorból az "adóbérlő" fogalmának, kb. azt akarták.

2. A vizitdíj és a kórházi napidíj a korábban elvont pénzek részleges pótlására szolgált, nem pedig plusz forrás bevonása volt.

3. A súlyponti kórházak létrehozásának semmiféle tényleges szakmai indoka nem volt, effélék nem is hangzottak el. A közvéleménynek szóló iszonyatos, logikátlan baromságok viszont igen, az egyik jó példa: "az, hogy 50 kilométeres körzeten belül csak 1 db. (azaz monopolhelyzetű) kórház marad, nagyban elősegíti a betegekért folyó versenyt".

Csak a tisztánlátás miatt. :-)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása