Szerencsénk volt, de nem az ügyeletesen múlt

2014.02.10. 09:03

sad_doc.jpgMég a személyzet sem állta meg szó nélkül az ügyeletes doktornő mulasztását. Egy orvos pl. így nyilatkozott a kollégájának: „Na, megint jó ügyeletesünk van!”

Nem túl szerencsésen kezdődött az évünk. Már január végén meghalt a nagypapám, és valószínűleg ennek nagy szerepe volt a következő eseményekben. 

sad_doc.jpg

Február elsején este 7 körül Édesanyám azt mondta, hogy nagyon furcsán érzi magát. Hevesen ver a szíve, amit ezt első gondolatra az átélt traumának (előtte nap kaptuk a hírt a Nagypapi haláláról) tulajdonítottuk, de biztos ami fix, mértünk vérnyomást, ami magas lett, 182/100. Akkor bevette a vérnyomáscsökkentőjét, de az sem hozott javulást. Ellenben 19:20-kor új eseményként fellépett a mellkasi nyomás, mintha egy nagy tégla lenne a mellkasán, és a nyomás felfelé sugárzik a nyelőcső irányába. Na, akkor se óra, se perc, azonnal kórházba, mert ez erősen infarktusgyanús. Szerencsére volt autó a garázsban, így nem kellett mentőre várni. Húgom és Sógorom vitték be, engem a Sógorom hangauts-on tudósított az eseményekről, ezért tudok pontos időpontokat is. A kórházba érkezve rögtön az SBO-ra szerettek volna menni, gondolván egy infarktusgyanúval jogos lenne. A körpultnál azonban azt mondták, hogy nem lehet azonnal az SBO-ra menni, mert nem beutalóval és nem is mentővel érkezett a beteg. Így a sima háziorvosi ügyeleten kellett várni. Szerencsére már 19:45-kor az ügyeleten voltak, és nem is vártak előttük sokan. Édesanyám nem érezte nagyon rosszul magát, csak a mellkasi nyomás, a heves szívverés, és a felfelé sugárzó fájdalom nem akart szűnni, és ez félelemmel töltötte el.  

20:04-kor szólították be, de 2 perc múlva már ki is engedték, 2 db tablettával a szájában. Azt mondta a doktornő, hogy ezt rágja el, majd szólítani fogják.  Édesanyám így is tett.

20:50-kor szólították vissza. Édesanya elmondása szerint csak egy nagyon picivel érezte jobban magát, számottevő változást nem érzett, ezért elhatározta, hogy ha megint kiküldik EKG nélkül (előzőleg ugyanis csak egy vérnyomásmérés történt, EKG nem!!) akkor megkéri a doktornőt, hogy csináljon egyet. Az újabb beszólításkor ismét vérnyomást mértek, ami nem ment lejjebb, ezért a doktornő magától csinált EKG-t, ami rossz lett.

21:08-kor az asszisztensnő átkísérte az SBO-ra.

21:20-kor kiderült, hogy nagyon rossz az EKG-ja, szívinfarktust kapott, meg kell katéterezni a szívét, egyelőre nem tudják, hogy mekkora a baj.

21:30-kor tolták is a műtőbe, ami leírhatatlanul nézett ki. Édesanya ugyanis nem altatást, csak koktélt kapott, így mindent látott. Eleinte azt hitte valami tévedés történt, mert tolták ijesztőbbnél ijesztőbb helyeken, végül megálltak egy helyen, ami egyáltalán nem hasonlított egy műtőre, sokkal inkább egy kazán- vagy gépházra, fehér csövek futottak, minden felesleges dolog oda volt betéve és ráadásul hideg volt. Ezt csak érdekességképp írtam le, talán nem is fontos.

Az annál inkább, hogy az infarktus tény, és hatalmas szerencsénkre csak egy 1-1,5 mm-es erecske záródott el, így még stentet sem kellett beültetni. Ezt követően az invazív kardiológiai intenzív őrzőbe került, ahol mindenkiről csak szuperlatívuszokban, ahogy később az invazív kardiológiai osztályról is.  

Mégis akkor miért írtam meg ezt a történetet? Az ügyeleten tapasztaltak miatt. Feltett szándékom, hogy panaszt teszek az ügyeletes doktornőre. Mi indokolta, hogy egy már érkezésekor is egyértelműen infarktusos tüneteket produkáló beteget EKG vizsgálat nélkül begyógyszerezzen, majd 44!!!!! percre kiültessen a folyosóra? Senki nem volt utána már, akár bent is tarthatta volna. Mit csinált bent 44 percig? Aztán amikor 44 perc után a 2 rágótabletta nem segített, csak akkor végzett EKG-t!! Mikor kiderült, hogy baj van, akkor már kapkodott, meg intézkedett, de addig? Ha már 20:04-kor, amikor először beszólította, megcsinálja az EKG-t, minden sokkal gyorsabb lett volna. Arról nem beszélve, hogy több mint 1 órát nyer Édesanyám. Még a személyzet sem állta meg szó nélkül az ügyeletes doktornő mulasztását. Egy orvos pl. így nyilatkozott a kollégájának: „Na, megint jó ügyeletesünk van!” Ezt testvérem hallotta!!!!

Az már csak hab a tortán, hogy Édesanyám eddigre úgy besokkolt, hogy a katéterezést nem tudták a csuklóján megcsinálni, csak a combhajlatban, így nem kevés plusz kellemetlenséget okozva Neki. Persze ez a legkevesebb, csak valószínűleg megelőzhető lett volna, ha nem kell ennyit várnia. Arról már nem is beszélve, hogy a károsodás mértéke csak a katéterezéskor derült ki. Járhattunk volna sokkal rosszabbul is, mert ha ez az infarktus egy nagyobb területet érint, az akár az életébe is kerülhetett volna. Szerencsénk volt, de ez nem az ügyeletes doktornőn múlt.

Hogyan lehet egy ügyeletes doktornőre panaszt tenni? Tudtok ebben segíteni? Kinek kell írni? Osztályvezetőnek? Betegjogi képviselőnek? Kórházigazgatónak? Mi ennek a módja?  
                
Köszönöm, ha leközlitek!
Üdv: IceBear85



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IceBear85 2014.02.11. 22:31:03

@reepach: Figyelj!

1. Ebben egyetértünk.
2-3. Ehhez nem értek.
4. Nem a le......ról van szó. Én abból, amit húgom és Sógorom hallott "Egy orvos pl. így nyilatkozott a kollégájának: „Na, megint jó ügyeletesünk van!”" arra következtetek, hogy nem ez az első eset hogy ilyen mulasztás történik az osztályon. Nem feltétlenül ezzel az orvossal, de rendszeres. Ha más nem is hangzik el, csak annyi, hogy "figyeljetek jobban a mellkasi panaszosokra, mindig legyen EKG vizsgálat" nekem már elég. Mégis ki figyelmeztesse, kötelezze őket erre, ha nem a főnökük? Én hiába megyek oda!
5. Az az új szárny már vagy fél éve is "már holnap" ígérettel volt. Most a legutolsó időpont úgy tudom talán szeptember eleje. Most február van. De legyen Neked igazad.

a végtelen űrben együtt 2014.02.11. 22:32:03

Nem kellett volna oda az a "semmit mondó". Az egyesség, az egyesség és nem két percig tart...már ha komolyan veszi magát valaki.

Akkor a semmit mondásról: egyes pont világos, én is ezt mondtam. Kettes pont estében is el kell végezni, ezt teszik a mentőben is. A hármas pontban említett első EKG, ha negatív, akkor pont a te általad elmondottak miatt csináltak volna másodikat. De ez sem teszi semmissé az elsőt. A negyedik pontban is egyezik a véleményünk.

Na szóval ennyit a semmit mondásról. Kettőben totálisan egyezik a véleményünk, de többiben sem tér el, csak másképp lett megfogalmazva.

Akkor lehetne, hogy nem teszünk megjegyzést egymásra, vagy nem bírod megállni? Csak kérdem.

IceBear85 2014.02.11. 22:34:03

@Tempus-Anh: Megnyugtatlak, azt az orvost, azokat az orvosokat, akikk(v)el én elégedett vagyok, nem is szoktam "kenyér és víz" nélkül hagyni. Nem szoktam hálátlan lenni, semmilyen tekintetben sem, sőt.

Tempus-Anh 2014.02.11. 22:42:52

@IceBear85:
A kenyeret és vizet nem szószerint, forintosítva értettem. Nem az önmagunk eladhatósága, hanem sokkal inkább a folyamatos használhatóságunk szempontjából fontos.

Tempus-Anh 2014.02.11. 22:44:36

@a végtelen űrben együtt:

Nem egyezség?

"Egyesség"?

Csak kérdem.

IceBear85 2014.02.11. 23:06:58

@Tempus-Anh: Értettem. Én arra utaltam, hogy az én orvosaim, akikkel én elégedett vagyok, voltam, leszek, azok megkapják a jó hírnevet, mert bátran ajánlom őket a barátaimnak, családomnak, és az elismerést is, hiszen pl. amikor műtöttek, az orvosomat név szerint megemlítettem az elégedettségi kérdőívben.

Az, hogy emellett anyagilag sem maradtam hálátlan, már egy másik dolog.

SusanneF 2014.02.12. 07:47:06

@Tempus-Anh: Váratlan volt számomra,hogy a Bibliából idéztél..
Örülök neki,ezek szerint olvasod,és ismered..:)

reepach 2014.02.12. 08:48:54

@SusanneF: Többen ismerjük, olvassuk, sőt élni is úgy próbálunk (nem mindig sikerül)...

reepach 2014.02.12. 09:03:23

@IceBear85:
Komolyra fordítva a szót: kétségkívül hibázott az ügyeletes doktornő, amikor nem készíttetett EKG-t azonnal, ezért mindenképpen megérdemel egy figyelmeztetést, vs. egy továbbképzést is. Pereskedésnek nem lenne értelme, mert nem bizonyítható utólag, hogy Édesanyádat bármilyen károsodás érte volna késedelem miatt (szerintem nem is érte), annál is inkább, mert végül is a beavatkozásra időben sor került (pain-to-ballon time).
Amit a 3. pontban (ironikusan) írtam, tárgyszerűen igaz, a végkövetkeztetés természetesen hamis. Valószínű, vagy legalábbis elképzelhető),hogy az első EKG nem mutatta volna MÉG ki az infarctust, de ilyen jellegű panaszok esetén a beteget természetesen nem "elhajtani" kell, hanem megfigyelni, megvárni a vérvizsgálatok eredményét (CK-MB, Troponin), majd újabb EKG-t készíteni.
Egyébként a kecskeméti SBO egy rémálom, mind az ott dolgozók, mind az oda kerülő betegek szempontjából: elképesztő tömeg, mindenhol várakozó, részben fekvőkocsin heverő betegek. Nagyon nehéz az ellátandó/vizsgálandó betegek között a helyes sorrendet megállapítani, ezért is van, mintegy első szűrőként, a városi ügyelet.
Jó egészséget kivánok mindannyiótoknak, és várjuk az új szárny átadását!

a végtelen űrben együtt 2014.02.12. 09:48:08

Van olyan nap /ritka/, hogy jó olvasni amit beírnak. Szeretem, ha a szakvélemény párosul korrektséggel és a beteg/panaszos irányában megértéssel. Ilyenkor nem érzek kényszert a szembe menésre. Szeretem, ha komolyra fordul a szó.:)

PGabee 2014.02.12. 10:03:47

@a végtelen űrben együtt: meglepett a hozzászólás-özön, úgyhogy valahol tegnap délután keresgéld azt, amihez ez szól:
fullra nem lényeges, hogy Btk. mennyi, mert eleve egy feljelentésben nem is kell sem paragrafusszámot írni, sem pontosan idézni. De te hoztad fel a Btk-t, még be is idézted. Csak arra akartam rávilágítani, hogy te nézd már meg jobban, mert egy több, mint fél éve hatálytalan jogszabályt citáltál be.
A második hozzászólásban pedig még pontosabban kifejtettem, hogy a "doktornő nevét" ne írja bele, ha mégis feljelentés mellett döntene, mert ha nem bizonyítják rá az egyébként nem megálló tényállást, akkor hamis vád. Ezt most nincs kedvem fejtegetni miért.
A lényeg, hogy lehet, hogy az ember azt hiszi, hogy valamit nagyon ért és tudja a tutit, csak az nem biztos, hogy tényleg úgy van. Ez az egészségügyben fokozottan így van.
IceBear, te pedig korábban leírtad a megoldást, ami szerintem a legnormálisabb lenne - ha mindenképpen tenni akartok valamit, keressétek meg a felettesét és mondjátok el a dolgot. Amúgy az is lehet, hogy ha simán a doktornőhöz mennél be és elmondanád, hogy mi lett az ügy vége, többet érnél vele, mint bármilyen feljelentgetéssel.

Tempus-Anh 2014.02.12. 10:20:55

@SusanneF:
A Példabeszédek egy örökérvényű, értékét sohasem vesztő mű.

Tempus-Anh 2014.02.12. 10:28:06

@reepach:
Valójában egy túlzsúfolt ügyeletben előforduló hasonló eset némileg azzal modellezhető, amint egy kardforgató levág az ellenségből mondjuk százat, a százegyedik pedig őt öli meg, szóval hibázni, tévedni szoktak, sajnos.
Kimerültség, agyonterheltség, kialvatlanság, stb. és sorolhatnám még az okokat.

Amit a magyar SBO-s orvos végez, azt Nyugaton hárman végzik és itt most semmiféle anyagi motiváltságot nem említenék meg, mert nálunk arcpirítóan szégyenteljes ennek a finanszírozása.

SusanneF 2014.02.12. 10:37:44

@Tempus-Anh: @reepach: Igazán örvendetes,én is így gondolom..:)
DDD

a végtelen űrben együtt 2014.02.12. 10:59:50

@PGabee: Ami változott, az a paragrafus szám. Most nem 171, hanem 165. A tartalom maradt ugyanaz. Ide tettem mindkettőt. Nem hiszem, hogy ez változtatna a lényegen.

A Btk. 171. §-ának (1) Aki foglalkozása szabályainak megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

165. § (1) Aki foglalkozási szabály megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Én is javasoltam -amennyiben ez mellett döntene-, hogy ismeretlen elkövető ellen tegye.

Akkor nézzük a hamis vádat: vádolja az ismeretlen elkövetőt, hogy amikor a beteg infarktus gyanújával kivizsgálásra jelentkezett, az ügyeletben dolgozó orvos nem végezte el azt a vizsgálatot /EKG/, ami a szakma szabályai szerint el kellett volna végezni.

Mi itt a hamis vád? Elvégezte? Nem. 44 perc múlva teszi meg. Természetesen ilyenkor pro és kontra szakvélemények indulnak be. Az is igaz, hogy végül is megtörtént az, aminek azonnal meg kellet volna történnie. De ez ebből a szempontból nem érdekes, mert most egy elméleti fejtegetés tárgya az, hogy hamis lenne-e a vád. Véleményem szerint nem, mert nem vádolja olyasmivel, amit nem követett el. Akkor lenne hamis, ha azt állítaná, hogy egyáltalán nem volt EKG. Esetünkben nem az EKG a vád tárgya, hanem az idő. Amit szemléletesen alátámasztottam szakértők véleményével is, hogy mennyire fontos infarktus gyanúja esetén.

Ami a tutit illeti. Soha nem tennék olyan kijelentést, hogy ez, vagy az tuti. Egyetlen tuti van és az a halál. A többi relatív. Olyan hogy igazság, nem létezik, illetve kissé pontosítva az, hogy sok igazság létezik. Akár párhuzamosan is.
A panaszos kéréssel fordult a bloghoz, mégpedig hogy:

"Hogyan lehet egy ügyeletes doktornőre panaszt tenni? Tudtok ebben segíteni? Kinek kell írni? Osztályvezetőnek? Betegjogi képviselőnek? Kórházigazgatónak? Mi ennek a módja?"

Erre válaszolok, de még véletlenül sem szólítom fel bármire is, csak vázolom a lehetőségeket. A döntés és annak minden ódiuma az Övé. Véleményem szerint nem kell neki menni senkinek, de a durva és életveszélyes hibák szó nélkül hagyása a ló másik oldala. Annak támogatása pedig elvtelenség és veszélyes is egyben.

Végül: ez egy blog, ahol vélemények jelennek meg. A vélemény aláhúzva és nem tutik. Lehet Te és még más is annak érzi. Én mások érzéseiről nem tehetek.

CPR 2014.02.12. 11:00:51

Kedves posztoló!
Az első és legnagyobb hibát ön követte el: Nem hívott mentőt. Felhívja és bemondja, hogy infarktus és kijönnek, EKG, beviszik őrzötten, monitor, lifepack...stb. És szinte azonnal sorra kerül. Így, hogy sk. vitte be minden előzmény (beutaló) nélkül ne is várjon öt percen belüli ellátást. A jövőre vonatkozólag: Ne pereljen inkább ápolja a kedves édesanyját. Kardiológiai esemény után kell egy jó rehab. az ismétlődés elkerülésére. További szép életet!

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 11:05:32

@a végtelen űrben együtt:
"Mi itt a hamis vád? Elvégezte? Nem."

lényegtelen. tulajdonképpen lényegtelen.

ami lényeges, hogy bűncselekményi tényállást megvalósított-e.
azt meg te nem állapíthatod meg.
csakis a bíróság

hozzáteszem, a feljelentésben nem is adhatod meg az orvos nevét, maximum majd a tanúvallomásodban.
pontosan azért, hogy ha a bíróság nem állapítja meg bűncselekmény elkövetését, téged ne lehessen hamis vád elkövetésével vádolni.
ennyi

tovább ne ragozd, nem érdemes.

a végtelen űrben együtt 2014.02.12. 11:12:39

@Babette_: Nem ragozás, vélemény csere PGabee-val. A többit bízd rám.

Tempus-Anh 2014.02.12. 11:13:26

@Babette_:
Nagyokos éceszgéberünk napestig más sorsának az alakítgatásán agyal, spekulál, kavarja a szart és osztja itt az észt - természetesen bármilyen szakképzettség nélkül, csak úgy guglihuszárként. Mert ő erre gerjed.

@CPR:
Igen, végülis ráhúzhatják jegesmacira is a jegeslepedőt, kiderítve, hogy első körben ő veszélyeztette az anyukáját. Van ilyen.
A fagyi is visszanyal néha.

a végtelen űrben együtt 2014.02.12. 11:17:53

Ma is bement a kiselefánt a porcelánboltba.:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 11:24:45

@Tempus-Anh:
ez az internet meg már csak ilyen.

szerinted nem tökéletesen érthető, hogy (pl.) egy óra alatt kiérkező mentő helyett az ember a saját autójával viszi be az anyját 10 perc alatt?
ha itt nem olvasom, nekem sem jut eszembe, hogy a kórházban emiatt hátrányban lehet az ellátás során.

a végtelen űrben együtt 2014.02.12. 11:37:58

Nem szeretem használni a nagy D-t, de most azt hiszem kell. A jog valóban nem vélemény, de azért talán belátod, hogy véleményt lehet róla cserélni...vagy nem?:D

Tempus-Anh 2014.02.12. 11:57:09

Ja, főleg ha sült hülyék vagyunk hozzá, de azért szórjuk az IQ-t magunk körül kéretlenül is, vitázunk az orvossal és a jogásszal egy blogoldalon hetek óta.
Szánalmas.

a végtelen űrben együtt 2014.02.12. 12:07:06

Nézd. Erre azt mondom -lévén eléggé indulatos vagy-, Simicska óta tudjuk, hogy "alkotmányos jogunk hülyének lenni". De annyira azért nem vagyok hülye, hogy másokat sértegessek, ezért használtam a kiselefánt meghatározást. De ez tőled már megszokott. Aki nem lép egyszerre elv a tied. Arra mérget vehetsz, hogy nem fogok egyszerre lépni.
Kezdhetsz átkozódni, Pl.: egy biblia idézettel.:)

Tempus-Anh 2014.02.12. 12:26:59

A bizonyítványt már kiállítottad magadról, nem szaporítom a rád aggatott elmarasztaló jelzők hosszú sorát, megtették azt már mások helyettem a kommentelők közül.

Úgyhogy hajrá, sok sikert...:)

Alkotmányos jogod, pontosan. :)

A Bibliát pedig nagybetűvel írjuk. Ebben remélem "egyesség" van...:D

a végtelen űrben együtt 2014.02.12. 12:33:18

Még valamire felhívnám a figyelmed: A jogról is lehet vitázni és lehet róla más vélemény. A jog, az egy élő dolog, ami folyamatosan alakul, illetve alakítják, hogy minél életszerűbb, a mindennapi életet lefedő alkalmazássá váljon. Nagyon szemléletes példa, hogy gyakran az első, másodfokú bíróság, vagy ezek együtt nem hoznak olyan döntést, amit aztán a legfelső bíróság helyben hagy. Ilyenkor jogegységi döntést hoznak. De ez is szembe mehet az Európai döntő bíróság ítéletével. Nincs oszthatatlan igazság és még jog sem. Tehát, van helye a véleménycserének.

A Bibliában igazad van...elnézést!

Tempus-Anh 2014.02.12. 12:38:54

@a végtelen űrben együtt:
Én sem értek a libatenyésztéshez, a mezőgazdaság/állattenyésztés áll tőlem, de azért nem kontárkodom bele a szakmádba, amiben viszont Te vagy doktor.
Tartsuk szépen tiszteletben egymás köreit.

Egymás kedveséről már nem is beszélve.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 12:46:07

@a végtelen űrben együtt:
Nem.
Ha az elsőfok és másodfok között kontradöntés van, akkor az csak a harmadfokra ad lehetőséget.

Jogegységi eljárásnak meg akkor van helye, ha
" - a joggyakorlat továbbfejlesztése vagy az egységes ítélkezési gyakorlat biztosítása érdekében elvi kérdésben jogegységi határozat meghozatala szükséges, és azt a Kúria elnöke, elnökhelyettes, kollégiumvezetője, kollégiumvezető-helyettese, az ítélőtábla elnöke illetve a legfőbb ügyész indítványozza;
- a Kúria valamely tanácsa jogkérdésben el kíván térni a Kúria másik ítélkező tanácsának elvi bírósági határozatként közzétett határozatától vagy közzétett elvi bírósági döntéstől, és a Kúria tanácsa - az előtte folyamatban lévő eljárás felfüggesztésével egyidejűleg - indítványozza a jogegységi eljárás lefolytatását."

a végtelen űrben együtt 2014.02.12. 12:49:37

@Tempus-Anh: Az, hogy mihez értesz és mihez nem, nem rám tartozik és nem is érdekel. Azt viszont tudom, hogy a véleményedet/tapasztalatodat nagyon is elmondhatod bármely, ezzel foglakozó fórumon, ez nem kizáró tényező.

A kardiológia nem a te köröd, mégis beleavatkoztál, ami nem nagy ügy. A probléma veled, hogy mindig szembe mész a panaszossal kivétel nélkül. Tárgyilagosság one, együttérzés, csak ha kiverik belőled. Mikor már a legmakacsabbak is elismerték, hogy hiba történt, te még mindíg jogilag visszaakarsz nyalni.

Tempus-Anh 2014.02.12. 12:49:55

@a végtelen űrben együtt:
Látod, amit Babette leírt az viszont számomra vietnámi nyelven van, pedig nem jártam Indokínában, mint Te a tavaly.

a végtelen űrben együtt 2014.02.12. 12:54:46

@Babette_: Köszönöm! Ez így részletesebben, de ugyanaz. Amit írtam, hogy gyakran nincs egységes jogalkalmazás. De ez most nem gugli?:)

Tempus-Anh 2014.02.12. 12:55:24

@a végtelen űrben együtt:
A posztok szövegéből kipárálló gyűlölet, elvakultság és bosszúvágy az, ami erre késztet, ezek az emberek nem ismerik a saját helyüket, nincsenek morális fékjeik, valóban úgy cselekszenek, mintha az orvossal egyenértékű felek lennének egy-egy eset kapcsán, a végtelen önzés és saját esetük túldramatizálásának vágya vezérli őket, mindez egy ragacsos, émelygős sirám köntösébe burkolva.

Tempus-Anh 2014.02.12. 12:59:58

Azért feminista fórumon, baba-mama fórumon és orvosi praxis-fórumon is pengének lenni nagy teljesítmény.

Te is kifáradhatsz egyszer.

a végtelen űrben együtt 2014.02.12. 13:03:52

@Tempus-Anh: Empátia. Próbálj elvonatkoztatni önmagadtól és ha csak egy pillanatra is, de beleérezni a panaszos helyzetébe. Többnyire nem annyira képzettek és főleg nem orvosi szempontból. Nem várható el tőlük egy minden szempontból objektív és érzelemmentes panasz. Ha szakmaiságod megtartva próbálod panaszukat megérteni, az még nem jelenti, hogy bárkit elmarasztalnál az orvosi oldalon. Ha más orvos képes korrekten értékelni, neked miért nem megy?

a végtelen űrben együtt 2014.02.12. 13:07:02

@Babette_: ja, ha "kurvára", akkor valóban.:)

Tempus-Anh 2014.02.12. 13:08:38

@a végtelen űrben együtt:
Talán már írtam korábban, hogy az a valóság, amit én orvosként megélek, nem ez, amit itt a posztok körüli indiántánc és sárdobálási mizéria jellemez.
Nálunk mindennél fontosabb a betegmegelégedettség, tudunk a beteg nyelvén beszélni, maximálisan kiszolgájuk és ritka az olyan eset, hogy bárki is feljelentsen bennünket.
Volt már ilyen, de elenyészően kevés.
Nem adtunk rá okot és nem is fogunk.

a végtelen űrben együtt 2014.02.12. 13:14:31

Ha igazad van, akkor az tárgyilagos megfogalmazásban is igaz. Szerintem a dehonesztáló jelzőkkel teli sértődött ámuldozás nem ad semmiféle nyomatékot, legfeljebb heccelsz másokat. Bár...lehet ez a célod.
Amit írsz, az nagyon jó, ezért nem értem, hogyha a munkahelyeden magabiztos vagy, akkor miért nem tudod normálisan kezelni a panaszosokat? Állandó sértettség árad írásaidból.

Irkutszk 2014.02.12. 13:31:20

Közvetett úton kaptam a hírt, miszerint Laikus PhD kommentelőtársunk tegnap elhunyt.

Tempus-Anh 2014.02.12. 14:14:31

@Irkutszk:
Isten nyugtassa szegényt....:(

Sokan közülünk biztosan nem tudják, de Ő volt a cenzorilla nevű moderátor is ugyanitt.

Tempus-Anh 2014.02.12. 14:15:55

@Babette_:
Szerintem tudjuk egymásról, hogy kik vagyunk.

reepach 2014.02.12. 14:28:51

@Tempus-Anh: Az ilyen mértékű együgyűség már szinte szeretnivaló... lenne, ha nem társulni a tudatlansággal egyenesen arányos önteltséggel és tudálékossággal.
A legaranyosabb, hogy Téged kioktat, amiért neurológus létedre (!) kardiológiai témához hozzá merészeltél szólni, ő meg mindenbe belekotyog, amiről halvány segédlila dunsztja sincsen...

Tempus-Anh 2014.02.12. 14:34:05

@reepach:
Köszönöm a kollegiális szolidarítást.

Amúgy a szakmájában nagyon elismert szakember, ledoktorált és a MTA levelező tagja is, a határon túl is értékelt aktivitással. Ezt tisztelem benne és azt is, hogy alapjában nagyon jó ember.

Persze a csörtéink belőlem is kihúzzák az indulatot.

karcsibácsi 2014.02.12. 14:43:37

@Irkutszk: @Irkutszk: Sokszor gondoltam Rá a közelmúltban. Sokat tanultunk Tőle, nemcsak tárgyi ismereteket, hanem toleranciát, vitakultúrát, néha bizony még jó modort is. Példamutató volt az elszántsága, amellyel felvette a harcot a gyilkos kórral, reálisan felmérve saját helyzetét, de nem adva fel a reményt. Hálás vagyok, hogy - ha csak a virtuális térben is - megismerhettem és barátomnak tudhattam. Emlékezni fogok Rá. Isten nyugosztalja!

Bikli néni 2014.02.12. 14:57:27

Kedves Mindenki!
A hír sajnos igaz, szeretett Laikusunk, kedves szigorú cenzorunk tegnap valóban elhunyt.
Egyelőre nem tudok semmi közelebbit, de szeretnék majd ennek a blognak a keretein belül egy önálló helyen elbúcsúzni kedves Barátomtól, ahol mindenki hozzáfűzheti, amit szeretne. Egyúttal pedig igyekszem kideríteni a temetés időpontját is, hogy akinek jelentett ennyit, személyesen is búcsút vehessen Tőle.

Vera, legyen Neked könnyű a Föld...

lüke 2014.02.12. 15:09:21

@a végtelen űrben együtt:
olcsó volt a poén:
AP tünet együttesnél nem nagy kunszt a diagnosztika- még EKG gép nélkül! is-
egy diagnosztikus algoritmus a leghülyébbet is elvezeti a helyes útra:
www.google.hu/search?q=Angina+pectoris+diagnostic+algorithm&client=firefox-a&hs=gnw&rls=org.mozilla:de:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=P4D7Uv6EHIOThQeGlIHwDA&ved=0CEwQsAQ&biw=853&bih=414

Irkutszk 2014.02.12. 15:15:31

@karcsibácsi: Lehet neked privát üzenni valahol?

Rotoxis 2014.02.12. 16:00:31

Nem tudom, odaát van-e internet, de remélem egy felhő szélén üldögélve követ minket. Vera, nyugodj békében!

Tempus-Anh 2014.02.12. 16:05:20

@Rotoxis:
Amikor kórházi kezelésekre befeküdt, mindig azt írta előtte nekünk, hogy a zsebében érez bennünket mind, érzi, hogy biztatjuk és Vele vagyunk.

Mi pedig Őt a szívünkben ezentúl.

she_wolf 2014.02.12. 16:11:33

@Irkutszk:
Végtelenül sajnálom:( Nagyon szorítottam Neki, Érte. Most már béke veszi körül, Isten nyugosztalja.

she_wolf 2014.02.12. 19:58:48

@a végtelen űrben együtt:
"Tárgyilagosság one, együttérzés, csak ha kiverik belőled."

one (angol), jelentése nincs, főnévpótló

ohne (német), jelentése: nélkül

Gondolom, erre gondoltál.

Tiszteletteljesen megkérdezem, mit brekegsz idegenül, ha magyarul sem tudsz rendesen, te szerencsétlen?!
De most komolyan..... .l..

a végtelen űrben együtt 2014.02.12. 20:42:18

@mig54: Az "o", valójában ó. Az óne/helyesen/ Óne vejteresz /szó nélkül, teketória nélkül, egyszerűen, kurtán-furcsán, az idézett estben "tárgyilagosság kurtán". Ennek rövidített szlengje az one. Erre gondoltam, te műveletlen.

Itt azonnal elnézést kérek mindenkitől, hogy ezen a napon, amikor az itt tisztelt és szeretett ember elvesztése miatt többen megrendültek. Ezért úgy gondoltam, hogy ma már nem foglalkozok beírással a blogba. De ez a minősíthetetlen megnyilvánulást nem hagyhattam szó nélkül. Az elhunytat sajnos nem ismertem, de ettől függetlenül részvétemet nyilvánítom.

she_wolf 2014.02.12. 21:47:52

Nem is tudtam, hogy wikizni kell ahhoz, hogy művelt legyek:O

"Óne_vejteresz - wikiszótár: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikk, fogalom)

óne vejteresz (határozószó)

Image:Óne vejteresz.jpg

szó nélkül, teketória nélkül, egyszerűen, kurtán-furcsán"

Ma már tényleg ne írj, csak olvasgass, és tanulj, lehetőleg magyar nyelvet .l..

rikitikitévi 2014.02.13. 05:27:54

@a végtelen űrben együtt: Óne vejteresz? Inkább ohne weiteres, és kicsit mást jelent.

SusanneF 2014.02.13. 07:25:10

@rikitikitévi: Minden további nélkül....nem?

she_wolf 2014.02.13. 14:05:53

Hagyjátok, úgyis megmagyarázza (mert ő már csak ilyen).

karcsibácsi 2014.02.14. 19:35:00

@magam adom: @Irkutszk: @Tempus-Anh: @Bikli néni: @mig54: @Babette_: @Rotoxis: @Turchi: (és mindenki, aki itt ismerte, szerette)
www.youtube.com/watch?v=RaotBKG4t4I

2014.02.14. 19:53:52

@karcsibácsi: Ugyanezt a verset küldöm zenében amit te, az egyik kedvenc versem, zeném. Szóljon elsősorban Laikusnak, a videó végén az utolsó taps szintén ami azért jár neki hogy itt volt köztünk és próbálta józanul mindkét oldalt képviselni. És mindenkinek aki szerette: www.youtube.com/watch?v=mdOWWwjB7rI

she_wolf 2014.02.14. 21:40:48

@magam adom:
@Irkutszk: @Tempus-Anh: @karcsibácsi: @Bikli néni: @Babette_: @Rotoxis:

Ezzel emlékezem Rá, kedves lényére:

www.youtube.com/watch?v=oIuen6mEjHk

Irkutszk 2014.02.15. 06:16:28

Annyian belinkelték a nevem, én sem bírtam szó nélkül. (Bár kicsit talán elvonatkoztattam.)

Ne félj a sötéttől

Ne félj a sötéttől,
ahol a szellemek kelnek,
ábránd csak.
Ne félj a sötéttől,
mikor szíved rémülten verdes,
múló az.

Odakint vihar tombol,
a fák zúgnak,
az ajtó csikoroghat, ne félj.
Itt a meleg takaró alatt, nézd.
Apró játék, lámpafény nyílik.
A takaró és az ölelő kéz
megvéd, eltakar.
Már nincs is vihar.

Napfényes réten vagyunk.
Ott egy patak.
Mindenki itt van,
pikniket tartanak.
Ne félj.

Lásd, a sok barát és rokon
hogy szeret és rád vár.
Menj hát, ne félj.
Játssz karikát.
Anya is jön majd, ne félj.
Nézd, a sok jó barát, mily boldog.
Nincs vihar, nincs fájdalom, nincs sötét.

Itt jó lesz, míg anya is ideér.

Irkutszk 2014.02.15. 06:36:02

@Irkutszk:
Ne félj.

(az utolsó sor lemaradt)

karcsibácsi 2014.02.15. 07:57:22

@Irkutszk: Pedig nem is említettünk mindenkit név szerint , akik búcsúzunk Tőle, és nem felejtjük. VaTi nagyon közel állt hozzá, utolsó napokban is volt Nála.

VaTi 2014.02.15. 08:21:50

Itt vagyok én is, olvasok, csak hozzászólni nem nehéz még. Úgysem tudnám jól tenni. Nem szeretném, ha a "távolmaradásomat" érdektelenségként érzékelnétek, csak most nehéz erről normálisan megnyilvánulnom. Akik érdeklődtek nálam priviben, mailben, azoknak folyamatosan írtam, hogyan láttam őt a látogatásaim során. Néhányan innen meg is látogatták őt és az sokat jelentett neki, még ha nem is tudta már jól kifejezni.
A végéről pedig már tényleg nehéz beszélni.
A halálát próbálom úgy felfogni, hogy egy ragyogó elme és lélek kiszabadult végre a kínlódó-fájó testből.

VaTi 2014.02.15. 08:22:53

@VaTi: az elején "nehéz még"-et akartam írni

Tempus-Anh 2014.02.15. 09:04:51

Köszönjük a nemes, emberi gesztust mindazoknak, akik Mellette voltak utolsó percig.

she_wolf 2014.02.15. 12:33:07

@VaTi:
Akartam érdeklődni Laikus felől, de azt mondtam, majd holnap....aztán egy hétre én is kórházba kerültem. Most pedig azt látom, hogy nincs mit kérdeznem.
Levontam a tanulságot: tedd meg ma amit akarsz, amit kell, mert lehet, hogy holnap már késő...VaTi, fogadd őszinte részvétem.

VaTi 2014.02.15. 13:06:47

@mig54: Kedves vagy, de ő itt mindenki vesztesége, én is "csak" egy barát voltam, mint itt sokan.

Tempus-Anh 2014.02.15. 15:38:44

Köszönjük, Babette.

Mára virradólag Radnóti özvegye, Gyarmati Fanni is elment...

zunuke 2014.02.15. 18:04:32

@CPR: És ha éppen nincs szabad mentő aminek perceken belül megkellene érkeznie, akkor mi van? Volt már erre példa,nem is egy sajnos. De hogy az infarktus gyanús beteget azért nem veszik soron kívül, mert nem mentővel érkezik,ez azért érdekes nem? Vagy szerinted ez így rendben van? Az eszem megáll, meg a végén a poszter lett volna a hibás, ha az anyja ott hal meg a vároban. Miért nem maradtak a seggukon otthon, varva mentőt ami szerencsés esetben időben, szerencsetlen esetben 40-50 perc múlva érkezik. Persze ez nem a mentősök hibája,de nyilván ilyenkor minden perc számít,és nem lehet totojazni.

rikitikitévi 2014.02.15. 18:08:00

@zunuke: " Az eszem megáll"
Az aligha.

she_wolf 2014.02.15. 19:52:25

@zunuke:
A poszter azt állítja, hogy felismerték az infarktus jeleit. Ha a diszpécsernek azt mondja, hogy infarktusos esethez kell mentő, akkor valószínűleg lesz mentő, rajta megfelelő eszközökkel és személyzettel.

A többit pedig olvasd el fentebb, figyelmesen.

CPR 2014.02.15. 21:27:29

@zunuke: Sehol nem hangzott el, hogy infarktusgyanú. a hozzátartozó sem azt mondta.

zunuke 2014.02.15. 23:31:43

@mig54: Persze, hogy lesz mentő, csak nem mindegy mikor. Nem olyan régen halt meg egy nő szintén infaktusban, mert a mentő bizony nem ment, csak negyven perc múlva. Napokig csak erről lehetett hallani mindenhol, aztan itt ezen a blogon is többször olvastam, hogy "sajnos kevés a mentő,még kevesebb a szakkepzett szemelyzet" és ez van, errol nem az egészségügyben dolgozók tehetnek..Ez igy van, errol nem ők tehetnek, de ilyen alapon ki mer(ne) reszkirozni? Egy átlag polgár csak azt hallja, latja a tévében, olvassa a neten, hogy nagy baj van a mentő szolgálattal, sok esetben 30-40 percet kell várni, mert nincs szabad kocsi, nincs szemelyzet. Így nekem is az lenne az első reakcióm, hogy a halott sápadt, mellkasi fájdalmakra panaszkodó, egig erő vérnyomás értéket mutató hozzatartozommal beszaguldjak a legkozelebbi kórházba.

she_wolf 2014.02.16. 01:56:07

@zunuke:
A rossz híreket imádja a média, ez közismert tény. Mint ahogy itt a blogon is jóval több a negatív eseményekre írt hozzászólás. Azt nem fogja közölni a média, hogy hány mentő érkezett meg időben, és ezzel hány életet mentettek meg.
Az emberekhez csak a rossz hír jut el, mert az hírértékkel bír (mindjárt egy "celeb" válása/esküvője után).

De azért gondold át: eszedbe sem jut, hogy mentőt hívj, mert az úgyis csak órák múlva jön, hiszen ezt harsogja a média?
A problémákat nem a mentőszolgálat generálja, hanem az, hogy ívesen tesznek minisztereink arra, hogy milyen körülmények közt, milyen eszközökkel és nem utolsó
sorban mennyiért mentenek.
Ha pedig beviszed a hozzátartozódat a kórházba, bármilyen beteg is, ugyanolyan beteg, mint egy ételmérgezéses.
Abba is gondolj bele, hogy a tünet megjelenésétől számítva mennyi idő telik el, mire a hozzátartozódat utazni képes állapotba hozod, és összepakolsz neki legalább egy pár papucsot, hálóinget/pizsamát és beérsz vele a kórházba.
Ahol - mint említettem - ugyanolyan beteg, mint bárki más. Ha a kórházban jönnek elő olyan tünetek, amelyek miatt elsőbbséget kell kapjon, meg fogja kapni. Gondolom én.

she_wolf 2014.02.16. 02:02:01

@zunuke:
Ja, és 30-40 perc nem is rossz idő...

2014.02.16. 21:38:19

Remélem ismeritek az új mentési protokollt EKG-val kapcsolatban.

Kimegy az esetkocsi. Ráteszik a betegre az EKG-t. Ezt a készülék hangjellé alakítja, elküldi valahová azt hiszem a Honvédba. By telefon. Ott találnak rá egy orvost, aki értékeli. Ha infarktus, beviszi a mentő, ha nem otthagyja!!!
Sőt! Ha ott áll a helyszínen a belgyógyász háziorvos kezében friss EKG-val, akkor azt sem veszik figyelembe! Ez már pár hónapja így működik!
Na, jobban járt, hogy bevitte.

(Na, igen: a háziorvos saját bérén spórolta meg a hordozható 1 millás EKG árát. Kár volt.)

2014.02.16. 21:41:30

Hogy értsétek jobban az előzőt.
Az SBO-ra sem jut el a beteg a mentővel, hiába hívta ki a beteg, a hozzátartozó, vagy éppen az orvos!!!!

marand22 2014.02.17. 09:08:42

@pizzaszeletvágó:
Nem hagyja ott. A transztelefonikus EKG (TTEKG) arra való, hogy az ST-elevációs infarktust vagy a hasonló, azonnali intervenciót igénylő bajt láthassuk (így nem fektetünk beteget az infarktusos előtt, tudunk számolni vele). Tudtommal most már minden PCI centrum alkalmas TTEKG fogadására. Egyébként az így készített EKG nagyon sokszor alig értékelhető (a helyszínen nem látja a készítője a görbe minőségét, mivel nincs monitora, csak a fogadó látja a telefon vagy a Tetra másik végén), utóbbi időben inkább azt kérjük, hogy fotózzák le a görbét mobillal (okostelefon), és küldjék el emailben (nem mindegy, hogy pl. a Tatabánya vagy Hatvan környéki kis faluból a közeli kórházba vagy a budapesti PCI centrumba indul a mentő a helyszínről).
Minden háziorvosnak kell legyen EKG készüléke (ÁNTSz előírás, másként nem kap működési engedélyt).

keresztszalag 2014.02.17. 15:38:42

@Irkutszk: Isten nyugosztalja. A föld legyen könnyű rajta.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2014.02.17. 19:45:24

@Irkutszk:

Nyugodjon békében! Nagyon sajnálom, hogy elvesztettük!

:-(

2014.02.18. 12:02:45

@marand22: látom, te "felülről", a fogadó oldalról nézed, én pedig "alulról" a küldő oldalról. Tudnék neked mesélni! Pozitívat is, negatívat is. Életmentést is, felesleges halált is.
A kérdés lényege igazából az, hogy helyszínen, hozzáértő belgyógyász szakorvos által készített minőségi EKG-n látható, nyilvánvaló infarktus miért nem fogadható el tényként. Ja, ugyebár a betegen is látszik, nem csak az EKG-ján. Lassan elfelejtenek egyes orvosok szemrevételezni, fizikálisan vizsgálni, de ez más kérdés.
A "kis falu" kérdése. Értem, hogy ott könnyebb megdögleni. Viszont egyáltalán nem biztos, hogy nincs jobb szakember, jobb felszerelés abban a kis faluban, mint bármelyik városi "körömcipős" körzetben vagy háziorvosi ügyeletben.
El kellene indítani azt a folyamatot is, hogy érvényes szakvizsgával megtehesse körzetben is azokat a dolgokat az orvos, amit egyébként a szakvizsgájával egy "centrumban" megtehet.
Érthetőbben: attól, hogy egy belgyógyász, korábban intenzíves orvos, ilyen-olyan okból háziorvosi munkát vállal egy "kis faluban", attól még nem felejtette el a szakmáját, csak ugye a mentőautó egyik oldaláról a másikra került, eddig ő fogadta a központban a mentőt, most ő küldi és nincs joga a diagnózist felállítani, ez buta rendszer. Pazarló rendszer, mert pénzbe került a kiképzés, a szakvizsga, ha nem használja a rendszer, akkor pazarol.
Minden orvosnak lehet tudni a kompetenciáit, nem csak a munkahelyétől kellene függenie a jogainak, hanem a nyilvántartott szakvizsgáitól is.
Ott van minden, ami ehhez kell, oftex és ántsz és oep, engedélyezési hivatal.

Persze, hogy kell EKG a körzetben. Van akinél csak leltári tárgy.
Meg még mennyi minden.

Múlt héten félórát szarakodtak a mentősök, pedig az EKG megint csak megvolt, ők azt az utasítást kapták, hogy nem foglalkoznak vele. Gázpedál terápiával megmenthették volna a beteg életét, bárhová is vitték volna.
Marhaság a távdiagnózis.
Ennek alapján a TV jósnak is telefonálhatott volna a beteg.

2014.02.18. 12:10:27

@marand22: Egyébként pedig az egész vitánkat negligálná, semmissé tenné egyetlen intézkedés.
Képzett mentőorvos legyen minden mentő autón!
A "zemberek" nem is tudják, hogy mennyire nincs orvos a kocsikon.
Meg felszerelés se.
Többségük csak szállító autó.
Ehhez képest kicsavarják a helyi orvos kezéből a diagnózis felállításának lehetőségét?
Ja, hogy a munkaerő a legdrágább Magyarországon és olcsóbb a telefonos diagnózis.
Ez így, ahogy van életellenes cinizmus.

marand22 2014.02.18. 13:04:37

@pizzaszeletvágó:
Azt hiszem, elbeszélünk egymás mellett.
Nekem semmi bajom azzal, hogy a helyszíni EKG-t értelmezze a helyszínen levő kolléga, azonban sok problémával szembesülünk. Egyik alkalommal a nyilvánvaló infarktust nem veszik észre, máskor meg belelátnak olyan eltéréseket, amik nem valósak (pl. dupla hitel, monitorról nyomtatott görbén ST-eleváció, korai repol., stb.). A transztelefonikus EKG valóban felesleges is tud lenni, máskor meg nagy segítség. Jómagam nem preferálom (minőségi okok miatt), inkább telefonos emailt kérek kérdéses esetben. A "kis falu" nem a mérete miatt, hanem a távolság miatt érdekes, nem mindegy, hogy mielőbb fel kell-e robogni a beteggel Budapestre (akár 100 km-ről), vagy feleslegesen szállítják fel, és ezzel hosszú időre lekötik az orvosos mentőautót. Sajnos tendenciaként tetten érhető a mentőszolgálat tevékenységében sok értelmetlen külföldi minta, protokoll, stb. átvétele. Természetesen olyan helyekről vesszük át, ahol teljesen más rendszerű az ellátás (fő különbségként orvos nincs a helyszínen). Legutóbb a legújabb intubációs protokoll ökörségeit meghallva nem bírtam komoly maradni, és hálát adtam Istennek, hogy már rég befejeztem a mentőzést (1995 és 2005 között mentőztem Budapesten és Pest megyében). Azzal pedig teljes mértékben egyetértek, hogy képzett mentőorvos legyen minden eset- és rohamkocsin. Ezzel együtt egyre kevesebb a mentőorvos, ráadásul a korábbi időkkel szemben nem járnak ki kocsizni a kórházi orvosok (nekik is tapasztalat, másrészt a mentőszolgálat továbbképzési rendszere finoman szólva javításra szorul főleg a belgyógyászati sürgősségi ellátás tekintetében).

macska69 2014.02.18. 17:05:16

@Bikli néni: Végtelenül szomorú vagyok, nagyon hiányzik Vera-Cenzorilla… Amikor meglátogattam a kórházban (VaTival), vittem neki egy apró játékmacskát, amit a zsebébe tehet, oda, ahol mind voltunk… Most az évek alatt keletkezett több száz levelét olvasom és pityergek…

epres négercsók 2014.02.18. 23:29:24

Kedves Hozzászólók!
A bloggazda hamarosan megjelentet egy külön posztot, ahol mindenki méltóképp elköszönhet Laikustól.
Kérem szépen a többieket, hogy - ha nem is érinti meg a mi gyászunk - az itteni poszt alatt a továbbiakban mellőzze a számára nem szimpatikus hozzászólóknak címzett méltatlan megjegyzéseket.
Köszönettel.

Bikli néni 2014.02.18. 23:35:52

Nagyon szépeket linkeltetek, meghallgattam, elolvastam mindent. Én már sajnos nem láthattam és nem tudtam elbúcsúzni Tőle, és ez nagy fájdalmam, de annak nagyon örülök, hogy VaTi, Macska és Irkutszk bejutottak Hozzá.
Ahogy VaTi-nak, nekem is keresnem kell még a szavakat, de a magam módján én is elbúcsúzok Verától.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása