4 napig voltam élet és halál között

2014.02.01. 07:31

Depression-in-women.jpgMost  pereskedem,  de  a  kutya  kutyát nem  harapja. Röviden  ennyi  egy ember  élet,  na  és  kit  érdekel?

Tisztelt  olvasó
 
Nekem   a  kálváriám  Esztergom: Vaszari  Kolos  Korház.
 
2006- ban  aZ ultrahangon bal  oldalon a petefészekben  diagnosztizáltak  egy  sűrű bennékű   tályogot   , majd  hazza  bocsájtottak, majd 6 nap  múlva a CT  vízsgálat  alátámasztota  és befeküdtem   a korházba életmentö  mütétet hajtotak  végre , aminek  aZ  eredménye   petefészek  és  méh  kiírtása  történt.

Depression-in-women.jpg

2008-ban  kiderült,   nem  volt  teljes  AZ  eltávolitás  :  így  egy sebész  által tervezett műtétet  ígértek.

 Mégegyszer  meg műtötek  , hogy  a petefészek  darabkákat  el  tudják  távolitani, de   a sebésznek  nem  szóltak . A bél  szeroza sérülésről  elfelejtettek  szólni . Majd  visszakerültem  bélcsavarodás  gyanúval a  nőgyógyászatra.  Hagytak  1 hetet  szenvedni  és  mire  át adtak  a sebészetre  :teljes  immun  összeomlás  , savbázis zavar, teljes hasfalra kiterjedt hashártya gyulladás,  teljes bélcsavarodás. Megműtöttek   és  közölték , 20 cm   bél db  eltávolitottak .  4 Napig  élet -halál   közt gépeken  voltam
 
Nagyon  rosszul  voltam,  és  13  napi  székletek  száma,  így kértem  , hogy  betekinthessek    a mütéti  leírásba.   Másfél  év  múlva  tudtam  meg  ,hogy  50 cm vastag  belet  és    a vékony  bél  utolsó szakaszát  eltávolitották  nem  hittem   a szememnek.  Most  pereskedem,  de  a  kutya  kutyát nem  harapja. Röviden  ennyi  egy ember  élet,  na  és  kit  érdekel?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marand22 2014.02.01. 08:14:23

Ez Google fordítóval készült ?

Igazság, hol vagy? 2014.02.01. 11:21:53

Van még ennél is jobb sztori?Nálam ez viszi a"pálmát".Várom az egészségügyben dolgozók véleményét,hogyan magyarázzák meg a panaszosnak a leírt eseményt,hogy Ő is megértse.Gratulálok a blog gazdájának,van ennél "lejjebb"is?

reepach 2014.02.01. 12:09:13

@Igazság, hol vagy?:
",hogyan magyarázzák meg a panaszosnak a leírt eseményt,hogy Ő is megértse."
Ami engem illet, sehogy, mert én sem értem.
Azért egy dologgal vitatkoznék, ez pedig a " a kutya kutyát nem harapja."
Úgy látszik, a poszt írója még nem látott marakodó, vagy egy szuka kegyeiért vetélkedő kutyákat.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.02.01. 13:19:57

na most ugye a petefészek az nem 6 cm-es így benne ekkora tályog nem lesz, max rajta,mellette. mondjuk azt szeretném tudni hogyan lehet sűrű bennék alapján tályogot diagnosztizálni ultrahanggal? szerintem van homogén meg inhomogén, a ciszta fala vékony, vastag, a fala egyenletes vagy nem meg hasonlók.
mivel a tályog a hasüregben mindenütt sürgősségi dolog, így aztán gyanús nekem, hogy felvették volna osztályra és kap aznap egy CT-t, vagy a gyulladási paraméterek alapján CT nélkül is megműtik.
minek nem volt teljes az eltávolítása? a tályogé vagy a méh-petefészeké? mert ugye ha a tályogé akkor valószínűleg nem 2 év alatt újul ki hanem mondjuk pár nap alatt. ha meg a petefészeké akkor az miért volt zavaró?
van sebészi vénával megáldott nőgyógyász aki ilyet megoperál, nem kell ehhez feltétlenül sebész. ha meg rendes összenövések vannak, akkor a belek sérülése előrelátható, mondjuk illik észrevenni és ellátni de semmi garancia nincs arra, hogy egy masszívan összesült belen minden kis sérülést észrevesz az ember. így gyanús nekem, hogy nem elfelejtettek szólni róla, hanem egyszerűen:
1 nem vették észre
2 később alakult ki, pl stressz-ulcus
Itt konzekvensen többször is használja a bélcsavarodás szót (volvulus), nem azt mondom, hogy ilyen nincs, de jellemzően ilyen kórképekben ileus (bélelzáródás) szokott kialakulni, mégpedig a paralitikus formája. ez egy kényes téma, sebész ilyen pongyolán nem fogalmaz, legalábbis annakidején amikor én a sebészeti műtéttant tanultam, kifejezetten nagy hangsúlyt helyezett a professzor a 3 jellemzően hasonló tüneteket okozó hasi kórkép elkülönítésére: ileus, volvulus, invaginatio.
tehát ez a szakasz: "teljes immun összeomlás , savbázis zavar, teljes hasfalra kiterjedt hashártya gyulladás, teljes bélcsavarodás" valami gyanús módon lett megírva, mondjuk gugli fordítóval, ahogy már említették. szerintem ha ezeket említették is a betegnek vagy leolvasta a magyar zárójelentésről akkor inkább ilyeneket írna: (bakteriális) sepsis, sav-bázis egyensúly zavara, generalizált (vagy 4 qvandráns) peritonitis, (generalizált) paralitikus ileus - de fene tudja
a gyakori széklet az nem meglepő ilyenkor, jó, hogy nem kapott egy sztómát.
az, hogy mennyi belet távolítottak el, nem tudom mennyire jelentős a betegnek. ennek vannak bevett módszerei, főleg a vastagbél esetén a vérellátás függvényében kell szakaszokat eltávolítani.
itt valószínűleg a folyamat a jobb petefészket érintette, ebből a coecum (vakbél) gyulladása alakult ki - most írok egy jó latin szót erre :) peritiphlitis-szel - és rezekálták az ileum végső szakaszát, a coecumot meg a jobboldali colont (felszálló remesét magyarul).
ebből nem tudom ha még pereskedik a kedves levélíró mert több mint 5 év telt el, tehát elévült. másodsorban meg ez azért belefér a műtéti szövődménybe, minden hasi műtét betegfelvilágosításában az első említendő a hashártyagyulladás.

reepach 2014.02.01. 15:57:41

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
1. Sajnos, lehet 6 cm-es tályog az ovariumban, még nagyobb is, pl. ha egy cysta (rosszabb esetben cyst-adeno-cc) abscedálódik.
2. Stress ulcus gyomorban (esetleg még a bulbusban) alakul ki, bélben nem.
3. A műtét során okozott bélsérülés valóban beletartozik a kockázati körbe, de ezt nem " illik észrevenni", hanem kötelező! Legkésőbb a közvetlen postoperatív időszakban a fizikális jelek, peritonitis, szabad levegő stb. alapján Ha a szövődményt nem ismerik fel és nem tesznek meg mindent az elhárítására, az már műhiba.

Tempus-Anh 2014.02.01. 19:50:52

Ha még egyszer kiteszik ezt a sírvab@szó női pofát, nem állok jót magamért...

she_wolf 2014.02.01. 19:57:29

@Tempus-Anh:
Évtizedes posztok, no moderátor (pedig régebben mintha lett volna), elavult ügyek, jogorvoslati lehetőségek az ablakban....ezek után csodálkozol, ha már ismert illusztrációval találkozol? Ez lenne a legkisebb rossz.

Most borítékolom, hogy ezért a hozzászólásodért olyat kapsz, nyulat fogsz.

lingar4 2014.02.01. 19:58:05

Zavaros.
Életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Megmentették az életét? Igen. Volt szövődmény? Igen. Probléma?
Kivel pereskedik és miért? Talán pénzt akar?

she_wolf 2014.02.01. 20:01:44

@reepach:
"Úgy látszik, a poszt írója még nem látott marakodó, vagy egy szuka kegyeiért vetélkedő kutyákat."

Ez csak húsvéti körmenet ahhoz képest, amikor "A" kutya kiássa "B" kutya elásott kincsét, és nekiáll vele korzózni a kertben.:)))

Mária 2014.02.01. 20:29:21

Ha jól értem, ez egy paródia, remélem, az írója jól szórakozik majd a kommenteken és azon, hogy az egyszeri posztolókat kifigurázhatta.

Mária 2014.02.01. 20:30:55

@Tempus-Anh:

Kapcsold ki a képeket a böngésződben, mielőtt ide kattintasz :D

Mária 2014.02.01. 20:36:07

"20 cm bél db"

>:o

she_wolf 2014.02.01. 20:54:46

@Mária:
Sose legyen jobb szórakozása:(

VaTi 2014.02.01. 21:19:33

@Tempus-Anh: annyira-annyira rögtön eszembe jutottál a képről... :)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.02.01. 21:25:32

@reepach:
1 az nem benne van hanem rajta, mert ugye egy 3 cm-es szervben nem lehet 6 cm-es képlet, de ez részletkérdés
2 lehetnek ectopicus gastrikus mucosa szigetek a vékonybélben, a lakosság mintegy 2%-ának van Meckel divertikuluma. ezekben mind kialakulhat úgy sima mint stress ulcus, vannak gyógyszerek is melyek ehhez vezethetnek (főleg szteroidok).
archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=561450
www.rcsed.ac.uk/RCSEDBackIssues/journal/vol46_5/4650014.html
annals.org/article.aspx?articleid=671070
3 olyan, hogy kötelező nincs, mindent meg kell tenni érte, hogy ne történjen meg és ha megtörténik akkor észrevegyük, de, hogy kötelező lenne észrevenni az így nem igaz. ha a sérülés nagyon kicsi akkor ugye nehéz észrevenni. ráadásul lehet, hogy a műtétet laparoszkóposan végezték (ez gyakori nőgyógyászoknál) akkor még nehezebb észrevenni. az kétségtelen, hogy a tünetek fel kell hívják a figyelmet a perforációra és a szövődményeket kezelni kell, meg is tették.

isssti 2014.02.02. 10:37:13

A kommentelőnek kitartást és -a lehetőségekhez képest- sikert kívánok a perhez!

Tapmancs 2014.02.02. 12:59:07

@Tempus-Anh: Miért ne tennék ki ha egyszer ő a beküldő? :)

gombakomba 2014.02.02. 13:58:34

Kérem a blog üzemeltetőit, hogy legközelebb a nyelvtani és helyesírási hibákat legyenek szívesek javítani, mielőtt kitesznek egy posztot.
Köszönet.

Szelesztia 2014.02.02. 14:05:01

Akinek ilyen szar a helyesírása az megérdemli, hogy megdögöljön.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.02.02. 14:21:10

@gombakomba: ezt nem feltétlenül támogatom. az ember írása sok mindent elárul magáról.
van erről egy nagyon jó vicc:
a szőke nő hazaállít és nagy büszkén mutat a férjének egy grafológiai véleményt:
- drágám, voltam egy grafológusnál, megmutattam neki az egyik leveledet és megállapította az írásból, hogy azt egy mélységesen primitív érzésvilággal rendelkező, max 20-as IQ-szintű valószínűleg súlyosan retardált ember írta.
- azt akarod mondani, hogy a tudtom nélkül elvitted az egyik levelemet a házból???
- neeeem, azt azért nem, először szóról szóra lemásoltam a levelet és a másolatot vittem el

reepach 2014.02.02. 15:47:01

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Azért máskor te is olvasd el a belinkelt közleményt.
a VÉKONYBÉL FEKÉLYEK TERMÉSZETESEN ISMERT DOLGOK, BÁR, EGY RÉSZÜK cROHN-HOZ ASSZOCIÁLT, MINT AHOGY A HIVATKOZOTT CIKK IS EMLÍTI. nEKEM VOLT NÉHÁNY (TALÁN 3 VAGY 4 - NAGYON SÚLYOS VÉRZÉS mECKEL DIVERTICULUMBÓL FELNŐTTBEN, DE TERMÉSZETESEN EGYIK SEM VOLT STRESSZ ULCUS, MINT AHOGY A BELINKELT ESETEK SEM AZOK. éRDEKESSÉGKÉNT MEGEMLÍTEM, HOGY EGYIK SEM HALT MEG (SZEMBEN AZ IDÉZETT AMERIKAI KÖZLEMÉNY 30%-OS MORTALITÁSÁVAL, BÁR OLYAN MASSZIV VÉRZÉS IS VOLT, HOGY NÉHÁNY ÓRA LEFORGÁSA ALATT, HA JÓL EMLÉKSZEM 10 e VÉRT KAPOTT. kÖZBEN ALSÓ-FELSŐ ENDOSCOPIA, MAJD ANGIO, AMI NAGYJÁBÓL LOKALIZÁLTA A VÉRZÉS HELYÉT, ÍGY KERÜLT SEBÉSZETRE.
Elnézést, most látom, hogy beragadt a capslock, talán bocsánatos bűn, hogy nem írom újra.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.02.02. 16:12:24

@reepach: egye fene megbocsátom :D
én csak egy példát írtam arra, hogy később is kialakulhat a perforáció és akár mechanikai bélsérülés nélkül is. nem írtam, hogy ez gyakori, vagy valószínű, de elvi lehetőség van rá, és ugye 1 ezrelék esély feletti kompliációkkal számolni kell, 1% felett pedig nem ritka dolog (2% az esély a Meckel divertikulumra és abban az esetek több mint felében van ectopiás gastrikus mucosa vagy akár pancreas szövet is és vannak más betegségek is amik ilyet okozhatnak)

she_wolf 2014.02.02. 17:46:17

@gombakomba:
Erre majd az üzemeltető küld (ha küld) egy ilyen választ: "Hát a faxom nem kéne?!":)))

♔batyu♔ 2014.02.02. 18:19:48

@Tempus-Anh: Ja, vagy ha már igen, legyen az pld. egy ruhátlan kép:)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.02.02. 20:07:44

@♔batyu♔: biztos megnőne a blog látogatóinak száma. illetve ez attól függ kinek a meztelen képe :)

keresztszalag 2014.02.03. 17:21:54

Nem a poszttal kapcsolatos kérdésem lenne! Egy agyi infarktust lehet nem " észrevenni" vagyis diagnosztizálni csak az esemény után, többszöri kérésre készült MRI. felvétel alapján?

keresztszalag 2014.02.03. 17:23:18

@keresztszalag: Lemaradt a kérdésből, 5 hónap telt el az esemény és az MRI. felvétel között.

Tempus-Anh 2014.02.03. 17:48:20

@keresztszalag:
A klinikum alapján is lehet. De vannak felfedezetlen apróbb lacunáris infarctusok vagy akár pici vérzéses gócok, amelyek felfedezetlenek maradnak és csak egy későbbi képalkotó eljárás során derülnek ki, úgy hogy a beteg nem is tudott addig róluk.

Tempus-Anh 2014.02.03. 17:49:51

A laesio elhelyezkedésétől függ. Ha olyan "néma" területen helyezkedik el, ami nincs fontos pályarendszerek vonalában, akár észrevétlen is maradhat.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.02.03. 18:18:58

@keresztszalag: ha készítesz egy CT-t vagy MR-t egy 70 év feletti embernek szinte mindig vannak ilyen eseményekre utaló jelek és gyakran a betegnek soha nem volt semmi baja.

keresztszalag 2014.02.03. 20:00:22

@Tempus-Anh: Köszönöm a választ. A hozzátartozóm esetében, Járásképtelenséggel, és jobb oldali átmeneti bénulással járt. Sajnos ennek már négy éve, és javulás nem látható. A járás csak rolátorral, sík területen, 20-30 lépés. Az első hetekben, az orvosok neurophátiára gondoltak, mert súlyos cukorbeteg. 52 éves volt amikor beteg lett. 5 hónap után tudtam kiharcolni egy MRT. ami végül is kimutatta a lezajlott agyi infarktust. Nagyon fiatalon tört ketté az életünk.

Tempus-Anh 2014.02.03. 20:04:34

@keresztszalag:
Azért a klasszikus neurológiai vizsgálattal már elkülöníthető egy stroke egy neuropathiatól, valami valahol nagyon elsikkadt, sajnos.
Sajnálom igazán...:(

keresztszalag 2014.02.03. 20:05:03

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Köszönöm a választ! nálunk más a helyzet. A hozzátartozóm 52 éves volt amikor az eset történt, azóta csak rolátorral és járókerettel tud kis távolságokat megtenni. Engem az zavar hogy csak 5 hónap után tudtam MRT kiharcolni, mert előtte Neurophátiára gyanakodtak az orvosok, mivel súlyos cukorbeteg. A képalkotó eljárás egyértelműen igazolta, a lezajlott agyi infarktust.

keresztszalag 2014.02.03. 20:11:21

@Tempus-Anh: Köszönöm az együtérzést, és a válaszokat. Engem azóta állandóan foglalkoztat, rágódom rajta hogy, hogyan történhetett ez meg velünk! 5 hónapig kétségek között élni, maga a pokol. Bár a pontos diagnózis után sem könnyű!

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.02.03. 21:21:41

@keresztszalag: ha a folyamat egyoldali az mindig gyanús, persze egy neuropátia mindig nehezíti a diagnózist.

magam adom 2014.02.05. 21:56:41

@keresztszalag: Korábbi hozzászólásodat ezzel a kérdéssel kezdted: "Egy agyi infarktust lehet nem " észrevenni" vagyis diagnosztizálni csak az esemény után, többszöri kérésre készült MRI. felvétel alapján?". Aztán megválaszoltad, hogy az MRI (ugyan 5 hónappal később) kimutatta a lezajlott infarktust. Számomra ez a két mondat ellentmondásos, de lehet, csak én nem értem, mit szerettél volna megtudni.
Mindenesetre: Stroke esetén az elsődleges képalkotó módszer a CT, illetve a CT angiográfia. Így kimutatható mind az érintett terület és az ép agyállomány közötti denzitáseltérés, illetve érelzáródás esetén kontrasztanyag adás nélkül is látható az ér úgynevezett hyperdenz jele, amelyet az elzáródás okoz. Ha kontrasztanyag adásra is sor kerül, illetve CTA készül, akkor az adott ér elzáródása pontosan felismerhető. A lezajlott stroke is azonosítható CT vizsgálattal, de @Tempus-Anh: szavaival élve, helyzetéből és apró méretéből adódóan maradhat felfedezetlen is.
MR vizsgálattal szintén felismerhető mind a friss, mind a késői stroke. Az úgynevezett diffúziós MR képalkotással a friss stroke kétséget kizárhatóan diagnosztizálható. MR vizsgálattal is végezhető angiográfia, és még kontrasztanyag sem feltétlenül szükséges hozz. Azonban a módszer nehezebb hozzáférhetősége, és magasabb költsége miatt nem az elsődleges módszer. Illetve, ha nem elzáródás, hanem vérzés okozza az agyi történést, a CT megfelelőbb, mint az MR.

neduddki21 2014.02.07. 19:05:08

@csak néha benézek ha marhaságot látok: "ebből nem tudom ha még pereskedik a kedves levélíró mert több mint 5 év telt el, tehát elévült."
Nem évül el, ha öt éven belül bármikor írásbeli felszólítást küld, vagy elindítja a pert. A felszólítással az öt éves elévülés újra kezdődik, a per öt éven belüli megindításával pedig értelmezhetetlenné válik az elévülés. Hiszen az elévülés az igény bírósági (vagy más jogi) úton történő érvényesíthetőségének megszűnését jelenti.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.02.07. 20:04:28

@neduddki21: ha elindította a pert, ha meg nem akkor már késő :)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.02.08. 13:34:39

@neduddki21: én úgy értelmeztem, hogy most akar pereskedni, de ha nem akkor is mire várt majdnem 5 évig?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása