Délután 3 óráig a folyosón ültem a kardiológián

2013.12.02. 07:44

kardiologia-vagot.jpgA néni, akinek a helyére kerültem volna, közölte, hogy ő bizony nem kel fel, csak délután, ha jönnek érte.

Tisztelt Praxis!

 

Én kórházban jártam úgy, hogy reggel 8-ra kellett befeküdnöm. Igen ám, de a néni, akinek a helyére kerültem volna, közölte, hogy ő bizony nem kel fel, csak délután, ha jönnek érte. Hiába kérték a nővérek, hogy  mivel jól van, adja át az ágyat, délután 3 óráig a folyosón ültem egy széken (kardiológia), vagy műtétre mentem a Haller utcai Országos Kardiológiára, 8-ra  szintén.

 kardiologia-vagot.jpg

De addig nem lehet   felmenni az osztályra, amíg nem engednek fel, a bejelentkező ablaknál  kiabálták, hogy ki hova mehet.  (emelet, szoba, ágy )

 

Mire 9 után felengedtek, már a műtős idegesen várt, a kabátomat levettem, és azonnal! Vittek is a műtőbe (szív). Nem volt kellemes.

 

Éva

 

 WP_Good_Articles_Christmas_Logo.png

Karácsonyi akciónk keretében november 20. – december 31. között ingyen hirdethet nálunk! A részletekről tájékozódjon médiaajánlatunkból.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mondeoman 2013.12.02. 08:16:31

"délután 3 óráig a folyosón ültem egy széken (kardiológia), vagy műtétre mentem a Haller utcai Országos Kardiológiára, 8-ra szintén" - ezt csak én nem értem?

marand22 2013.12.02. 09:03:22

@Mondeoman:
"Vagy" után "amikor" helyettesítendő.

Mondeoman 2013.12.02. 09:50:31

@marand22: Akkor is elég zavaros ez a sztori... A "délután 3 óráig a folyosón ültem" és a "9 után felengedtek, már a műtős idegesen várt" is egy hasonló logikai csavarral függhet össze.

Egyébként ilyenkor nincs valami "erőszakosabb" eszköz, hogy a nénit eltávolítsák az ágyból? Persze nem igazi erőszakra gondolok, de nehogy már miatta boruljon a napi műtéti terv... Ha úgyis aznap ment haza, akkor nyugodtan ücsöröghetett volna ő a folyosón a posztoló helyett.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.12.02. 11:26:31

szerintem két különböző esetről van szó. az elsőnél a kivizsgálásról, a másodiknál meg a műtétről. nálunk is a kis műtétekre a betegeket a műtét napján vesszük fel osztályos állományba, de reggel fél hétre kell jöjjenek, hogy ha véletlenül valami labort meg kell ismételni akkor legyen idő rá (a nagyobb műtétre a betegek már előző nap délután befekszenek, ilyenkor még gyorsan helyre lehet pofozni egy rossz káliumértéket vagy alvadási faktort, vagy meg lehet ismételni egy röntgent ha szükséges a műtéthez).
a beteg természetesen el kell hagyja az ágyát a reggeli vizit után, ha erre nem hajlandó akkor ki lehet számlázni neki egy napi bentfekvést. persze az is kérdés, hogy a kedves levélíró miért is akart ágyban feküdni ha járva érkezett? mert ha valakinek el van törve mind a két lába azt meg tudom érteni, hogy vízszentesben jobban érzi magát, de egy járóképes beteg? persze attól még igaza van, ha fekvő beteg akkor jár neki egy ágy, pláne a műtétes napján amikor elvileg már premedikálva van.

Feketepéter 2013.12.02. 11:34:56

Gondolom:
délután háromig ült volna a folyósón,ha nem szólítják/keresik műtétre.

Ilyennel már én is talákoztam,hogy mozgássérült 120 kg-os néni járókeretre támaszkodva eltorlaszolta az orvosi rendelő ajtaját,se ki, se be.A fia ,aki vele volt próbálta terelgetni,segíteni,az orvos meg az ápoló úgyszintén segíteni próbált volna,emelni nem bírták,nem engedte,és a néni csak vicsorgott,hogy ő innen egy tapodtat sem ,mert elfáradt és pihennie kell,ez 28 percig tartott.Tél,fűtési idény,előtte,mögötte sor,váróterem ajtó 28 percig nyitva,(fűtésköltség?),tudom én is ott álltam mögötte lázasan.Maguktól jöttek,bejelentelenül és nem azért,mert az orvos nem ment volna ki házhoz,hanem mert ő úgy gondolta el tud jönni kísérettel is.Természetesen érvényesítette a jogait.A többi beteg jogai?

marand22 2013.12.02. 11:38:36

Sajnos ilyen eset előfordul, de ha a kezelőorvos felkészíti a távozó beteget, általában megoldható. Az a baj, hogy a jelenlegi magyarországi viszonyok nem tesznek lehetővé kultúrált megoldást (pl. szeparált váróterem). Nálunk a házirend tartalmazza (ki van függesztve minden kórteremben), hogy a távozás napján délelőtt 10 óráig át kell adnia az ágyat a távozónak. Kardiológiai osztályokon (főleg ahol invazív diagnosztika, szívkatéterezés, PM beültetés, elektrofiziológia folyik) nagy a betegforgalom, a betegek jelentős része rövid ideig fekszik benn (átlagos ápolási idő jellemzően 2-4 nap). Tervezett nyitott szívműtétre többnyire előző nap felveszik (előtte elég sok mindent kell tisztázni). Érdekelne, milyen műtéte volt.

PGabee 2013.12.02. 12:33:24

Tippelem a PM beültetést. Egyébként ahogy marand is mondja, nagy a betegforgalom, így mindenki igyekszik fullra kihasználni a rendszert. Aztán ha becsúszik egy kisebb szövődmény, ami miatt kérdéses az aznapi elengedés, már borulhat a dolog (bár a posztoló esetében nem ez volt a helyzet valószínű). Vagy az is előfordulhat, hogy reggelre berendelik az aznap délelőtt műtendőt, de az ágyon még ott fekszik, akit még nem bocsátottak el és lehet, hogy előző nap műtötték. Új érkező lecuccol, átöltözik, be a műtőbe, amíg bent van korábbi beteg megkapja a zárójelentését és viszlát. Lehetne ezen is dühöngeni, de minek? Aki meg otthonról bejön saját lábon, az bírjon már ki néhány órát üldögélve, higgye el, másnap neki is jól fog esni az ágy.

cobre 2013.12.02. 13:07:53

Gondolom nem az ágyra akart ráhenteredni, hanem a ruháit és egyéb cuccait tette volna be a szerkénybe. Ahogy írja is, kabátban ment fel a műtétre (persze nem tudjuk, hogy egy épületben van-e a kettő).

Mondeoman 2013.12.02. 13:18:26

@csak néha benézek ha marhaságot látok: "miért is akart ágyban feküdni ha járva érkezett?"

Mert hogy néz ki az, hogy a gyógyultnak nyilvánított néni önkényesen fetreng az ágyban, közben az újonnan érkezett betegnek fél napot kell téblábolnia a folyosón? Oké, járóképes beteg, de akkor is...
Ha tegyük fel, hogy az első esetben is műtétre érkezett a páciens, akkor még bosszantó is lehet a dolog, hogy már várnák a műtőben, de még le sem tudott vetkőzni, le sem tudta tenni a cuccait, stb., mert nem adták még át az ágyát... Sőt, vannak olyan kórházak, ahol az ágyaddal együtt visznek el a műtőbe. Erre írtam azt, hogy a "kedves" néni miatt akár a napi műtéti program is felborulhatott...
Én megértem a posztolót. (Most, hogy végre a posztját is megértettem :D )

Rotoxis 2013.12.02. 16:13:28

Kardiológusok, segítség? Milyen szívműtét az, ahová 8-ra érkezik a beteg, feldobják az asztalra, bele a Fentát-Propofolt-Esmeront, vághatsz Józsi!
Bár a PM elgondolkodtató.

Ekkor viszont nem értem a posztot (na egyébként sem nagyon). :-)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.12.02. 16:38:22

@Rotoxis: vannak ott is mára már kis/rutin műtétekké vált beavatkozások: pacemaker, stent, tágítás, koronarográfia, abláció WPW-ben meg ki tudja még mi minden

marand22 2013.12.02. 16:58:25

@Rotoxis:
Az invazív kardiológiákon végzett beavatkozások zöme ilyen, igazából mi nem is hívjuk műtétnek ezeket, azért is kérdeztem korábban a posztolótól, milyen műtéte volt.
A beavatkozások döntő többségében még premedikáció sem kell, az elhúzódó intervencióknál szokás (pl. pitvarfibrilláció vagy kamrai tachycardia ablációja) + Fentanyl. Altatni ad hoc szoktunk propofollal (pl. abláció közben pitvarfibrillálni kezd a beteg és cardiovertáljuk, vagy ICD tesztelésekor). A PM, ICD beültetések lokálban mennek.
A haemodinamikai laborban csak PTSMA (HOCM alkoholos septalis ablációja) végzésekor adunk a premedikáció után fentanylt.

marand22 2013.12.02. 17:03:25

Ja, még az ILR (implantábilis loop recorder: akár 2 évig rögzíti a beteg EKG-ját ismeretlen eredetű syncope kivizsgálása céljából) beültetése van, ahol egy kb. 200 Forintos érme nagyságú eszköz kerül lokálban a bőr alá. Az új tempó az lesz (jövőre kapjuk az elsőt), hogy csak egy kis csipet fogunk a bőr alá juttatni egy vastagabb tű segítségével (pont úgy mint a kutyákba az azonosítót).

Rotoxis 2013.12.02. 17:13:53

@marand22: Jaja! Így lehet, ezeket a beavatkozásokat nem nagyon vesszük műtétszámba annak ellenére, hogy a páciens így éli meg. Nem csak az a műtét, ahol a relaxáns játszik. Könnyen kiderülhet, hogy a nekünk rutinnak számító invazív beavatkozások a betegnek sokkal nagyobb stresszt okoznak, mint azt gondolnánk. A futószalag minket is magával ragad.

marand22 2013.12.02. 18:05:03

Amerikai tempó, hogy minden beavatkozásnál leszedálják a beteget. A probléma ezzel az, hogy a diagnosztika végén kell eldönteni, hogy mi történjen (intervenció, műtét vagy konzervatív terápia), amiben a beteg is részt kell(ene) vegyen. Nálunk éber a beteg, és megbeszéljük vele ott helyben, így nem kell újabb ülésben elvégezni a terápiás bevatkozást, hanem rögtön (ad hoc) megcsináljuk.

Tempus-Anh 2013.12.03. 18:09:51

A kiírás időpontjában köteles a beteg az ágyát átadni a következő betegnek. Nálunk a reggel 8 órával kiírt beteg távozása úgy félórával azelőtt történik meg rendszerint, de van úgy, hogy a beteg már az előző nap délutánján hazamegy. Az önkényes fetrengés ismeretlen fogalom. Volt ugyan egy alkalommal egy túlszolizott, halmozottan jogfosztott, munkában agyongyötört másfél mázsás asszonyság, aki az ágyába kapaszkodott, hogy ő ugyanbizony onnan fel nem kel, de a rendészek megoldották. A kórház nem a tiéd. A miénk.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása