Életmód - Érezzük jól magunkat télen is!

2012.12.07. 18:00

4202427-winter-happiness--family-playing-in-the-snow.jpgÖsszegyűjtöttünk 10 hasznos tanácsot, amelyeket betartva könnyebben átvészelheti a nehéz téli hónapokat.

A nyár idén is gyorsan elszállt. A forró napsütés már a múlté, ismét a tél küszöbén állunk. A hideg idő, a karácsonyt megelőző stressz és az ünnepekre jellemző nagy eszem-iszom szervezetünk számára is komoly megterhelést jelentenek. Különösen nehéz időszak ez a diabéteszes emberek számára, akiknek fokozottan vigyázni kell táplálkozásukra és egészségükre. Összegyűjtöttünk 10 hasznos tanácsot, amelyeket betartva könnyebben átvészelheti a nehéz téli hónapokat.

 

1. Mértékletesség 

 

Csokoládé, sütemény, mákos bejgli... Az ünnepek elengedhetetlen kísérője a sok nehéz étel és a rengeteg édesség. A cukorbetegek számára ilyenkor nehezebb a megtartóztatás, de mégis megfontoltságra intjük a diabéteszes embereket, sőt az egészséges társaikat is. Javasolt ebben az időszakban a sűrűbb vércukormérés is, mellyel folyamatosan kontrollálhatja szervezete reagálását az édes kihívásokra.

 

2. Előrelátás 

 

A karácsonyi ünnepek alatt gyakran kerül sor a rég nem látott rokonok meglátogatására, vagy a vendéglátó házigazda szerepre. Amennyiben cukorbeteg ember van a családban érdemes figyelmeztetni vendéglátóit, akiknek így lehetőségük van megfelelő ételekkel készülni. Ne felejtsen a szükséges gyógyszerekkel és vércukormérővel felszerelkezni, amikor vendégségbe indul. 

 

3. Tervezés 

 

A stressz jelentősen megnövelheti a vércukorszintet, így senkire sincs jó hatással, különösképpen a diabéteszes emberekre. Az ünnepek előtti ajándékvadászat, a kavargó tömeg, a sorban állás mind jelentős stresszforrás lehet. Egy kis tervezéssel, célirányos vásárlással azonban sok kellemetlenségtől kímélheti meg magát, nem beszélve a megtakarított időről. 

 

4. Relaxáció 

 

Az év vége előtt jellemző nagy hajtásban érdemes olykor egy kis lélegzethez jutni. A pihenés formája sokféle lehet: aromaterápiás fürdő, meditáció, légzőgyakorlatok, vagy akár egy jó könyv a csendes szobában. A lényeg a nyugalom és a teljes kikapcsolódás. 

 

5. Téli betegségeink 

 

Előfordulhat, hogy nem kerüli el a rendszeres téli influenzajárványt, vagy meghűl, esetleg belázasodik. A láz sok esetben módosítja az inzulin igényt, amely szükségessé teszi az adagolás vagy a gyógyszeres kezelés megváltoztatását. Ilyen esetekben rendkívül fontos a még gyakoribb vércukormérés, és feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával is. 

 

6. Pihentető alvás 

 

Köztudomású, hogy a téli hónapokban rövidebbek a nappalok és hosszúra nyúlnak az éjszakák. Használja ki a hosszabb sötét időszakot és aludjon többet a szokásosnál. A pihentető alvás eredményét hamar érezni fogja. 

 

7. Mozgás 

 

A téli időszakban sokkal kevesebb időt töltünk a szabadban, mint nyáron. Ez az időszak gyakran a tévé előtt zajlik, a hidegben és sötétben senkinek sincs kedve elhagyni a kényelmes, meleg szobát. Így télen több mozgásra van szüksége, hogy szervezete továbbra is jó kondícióban maradjon. Kezdjen minden napot egy kis tornával, de érdemes egy edzőtermet is felkeresni, vagy az uszodát látogatni. 

 

8. Bőrápolás 

 

Gyorsan kiszárítja a bőrt a fagyos téli időjárás. A hidegtől kiszáradt, kirepedezett bőr hámsérülései a diabéteszes betegek esetében nehezebben gyógyulnak. Óvja bőrét és előzze meg a kiszáradását a megfelelő bőrápoló krémekkel és hidratálással. Cukorbetegek kiemelten figyeljenek lábuk ápolására. 

 

9. Akaraterő 

 

A krónikus nikotinbevitel jelentősen növeli a diabétesz esélyét, nem beszélve számos más káros hatásáról. Itt az ideje, hogy diadalmaskodjon az akaraterő a szokás hatalmán és végleg eldobja a cigarettát. 

 

10. Újévi fogadalom 

 

Az újesztendő kezdete mindig nagyszerű alkalom arra, hogy fogadalmakat tegyen. Szervezzen családi egészségprogramot, foglalkozzon többet egészségével, mozogjon és sportoljon rendszeresen, és ügyeljen a helyes táplálkozásra. Fordítson kiemelt figyelmet állapota folyamatos ellenőrzésére, vércukorszintjére fokozottan ügyeljen és mérje gyakran. Ne feledje a rendszeres egészségügyi szűréseket sem.

 

Jó egészséget kívánunk!

 

Forrás: patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása