Életmód - Karcsúbbak és szellemileg is frissebbek, akik reggeliznek

2012.11.20. 14:00

reggeli.jpgAz egészségi állapotot a kiegyensúlyozott táplálkozás jelentősen befolyásolhatja. Nagyban hozzájárulhat számos betegség megjelenésének és kifejlődésének a megelőzéséhez vagy késleltetéséhez.

Az egészségi állapotot a kiegyensúlyozott táplálkozás jelentősen befolyásolhatja. Nagyban hozzájárulhat számos betegség megjelenésének és kifejlődésének a megelőzéséhez vagy késleltetéséhez. Különösen igaz ez a rostokra!  A gabonapelyhekről köztudomású, hogy nagy a rosttartalmuk, így vannak, akik egyszerűen az egészséges táplálkozással azonosítják őket. Ma már számos kutatás bizonyítja, hogy a gabonafélék csökkentik a nem fertőző betegségek (szívkoszorúér-betegségek, daganatos betegségek, 2-es típusú cukorbetegség) kialakulásának kockázatát. Például alacsonyabb vérnyomásértékeket mértek a rendszeres gabonaféléket fogyasztóknál, csökkentette az infarktus, a stroke, a vastagbéldaganat, valamint a gyomorrák kialakulását.

 

Aki reggelizik karcsúbb és szellemileg fittebb marad   

 

 Miközben a gabonapelyhek (hívják reggelizőpelyheknek is) fontos tápanyagokkal látják el a szervezetünket, testtömegünk optimalizálásában is segíthetnek, hiszen a reggelizők ritkábban nassolnak délelőtt és a teljes napi zsírbevitelük is kisebb. A rendszeresen reggelizők általában karcsúbbak, mint azok, akik kihagyják ezt az étkezést, vagy csak ritkán fogyasztanak reggelit. A rendszeres gabonapehely-fogyasztók testtömeg-indexe (BMI) általában alacsonyabb, mint azoké, akik kihagyják a reggelit vagy más ételeket fogyasztanak helyette.  A reggelizés nemcsak akkor jó szokás, ha testtömegünket kívánjuk optimalizálni, hanem a reggeli a szellemi teljesítményünket is fokozza. Kutatások eredményei szerint a reggelizés segíti a délelőtt végzett szellemi és fizikai tevékenységeket, így a memória működését és a koncentrációt is. A reggeliző gyerekek jobban teljesítenek az iskolában, mint azok, akik kihagyják azt. Kutatások szerint a reggel kihagyott, létfontosságú tápanyagokat a nap további étkezéseivel sem pótoljuk.

 

Ezért reggelizzen a gyerek 

 

A gabonapelyhek magas tápértékű élelmiszerek, azaz kis energiafelvétel mellett jelentős mértékben járulnak hozzá olyan létfontosságú tápanyagok, mint a vitaminok, ásványi anyagok és rostok felvételéhez.  A gyermekek tányérjába kerülő 30 g gabonapehely és 1,25 dl félzsíros tej átlagosan 180 kcal energiát tartalmaz, ami a gyerekek napi szükségletének 8–12%-a, viszont tejjel együtt fogyasztva a B-vitamin-, vas- és kalciumszükségletük 25–40%-át fedezi. A gabonapelyhek a tejfogyasztást is növelik, így a rendszeres gabonapehely-fogyasztóknak a gabonapehelyhez fogyasztott tej kalciumtartalma is említésre érdemes.   A gabonapelyhek más, „tipikus” reggeli ételekhez (pl. vajas-lekváros kenyér) képest kis energia- és zsírtartalmú, miközben komplex szénhidráttartalmú választási lehetőséget kínálnak. Emellett az sem utolsó szempont, hogy gyorsan és könnyen elkészíthető ízletes reggelit kapunk, amelyet a gyermekek előszeretettel fogyasztanak.

 

A gabonapehely nem müzli 

 

A  gabonapelyhek más eljárással készülnek, mint a müzli. A gabonapelyhek előállításakor a kukoricalisztpépet hengerelik, majd puffasztás után kakaóval és fahéjjal ízesítik, vagy egyszerűen csak cukrozzák azt. A gabonapehely-szeletek pedig gabonapelyheknek préseléssel készülő, változatai, általában szintén tartalmaznak cukrot, sőt, az sem ritka, hogy kakaós tejbevonóval, illetve csokoládés vagy éppen vanília ízű talppal készülnek.  Az ún. lapított gabonapelyhek közé tartozik az árpapehely, a búzapehely, a rozspehely, a zabpehely, valamint ezek többkomponensű változatai.  A megfelelő íz elérése céljából a gabonapelyhekhez adhat cukrot a gyártó vagy a fogyasztó is. A cukor – mértékkel fogyasztva – nem egészségtelen összetevője az étrendnek. A reggelizőpehely cukortartalma alig éri el a napi fogyasztás tíz százalékát, a napi cukorfelvétel nagy része más élelmiszerekből származik. Ha az ajánlásnak megfelelően tejjel keverve fogyasztják, még a legcukrozottabb gabonapehely is csak 11% cukrot tartalmaz, ami kevesebb, mint számos egyéb reggeli alternatíva. 

 

 Lelovics Zsuzsanna

 

dietetikus

 

Forrás: patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása