Szaunázásról kezdőknek

2012.11.11. 16:00

BukfurdoCorvus_szauna.jpgA szaunázás alapszabályai cikkünkben részletesen leírtuk a szaunákban és környékükön lévő alapvető viselkedési és illemszabályokat, továbbá a használatával kapcsolatos fontos tudnivalókat. Ebben a cikkünkben gyakorlati tanácsokat adunk a szaunázni vágyóknak.

Nézzük meg, mire kell figyelni, hogy az élmény kellemes és maradandó legyen. Mikor és hogyan kezdjünk neki az egészségünk érdekében. A szaunázás alapszabályai cikkünkben részletesen leírtuk a szaunákban és környékükön lévő alapvető viselkedési és illemszabályokat, továbbá a használatával kapcsolatos fontos tudnivalókat. Ebben a cikkünkben gyakorlati tanácsokat adunk a szaunázni vágyóknak.

 

Előkészületek

 Levetkőzés

WC használat

Tisztálkodás, zuhanyzás és teljesen szárazra törölközés

Szükség és lehetőségek esetén lábmelegítő fürdő használata (lehetőleg ülve) E

Első szauna menet 8-12 perc, maximum 15perc. Szükség esetén kimehetünk közben zuhanyozni, de figyeljünk arra, hogy szervezetünk kb. 5-8 perc alatt melegszik fel, így minimum ennyit ki kell bírnunk az eredmény érdekében.

Légfürdő (légzés a szabad levegőn, lehetőleg kint az udvaron. Télen a legkellemesebb.)

Tusolás, lehetőség szerint minél hidegebb vagy egyre hidegebb vízzel. Élményzuhany alatt kellemesebb.

Merülő fürdőzés (merülő medence használata)

Jégkút (a bőr jéggel való bedörzsölése)  Pihenés minimum annyi ideig mint amennyit a szaunában tartózkodtunk.

 

Szükség esetén takarózzunk be és egész nyugodtan akár alhatunk is (feltéve, ha horkolásunkkal nem zavarjuk a pihenőket). Nagyon fontos, hogy kellő időt hagyjunk a szervezet regenerálódására, ne menjünk egyik szaunából a másikba.

 

Pihenés minimum annyi ideig mint amennyit a szaunában tartózkodtunk. Szükség esetén takarózzunk be és egész nyugodtan akár alhatunk is (feltéve, ha horkolásunkkal nem zavarjuk a pihenőket). Nagyon fontos, hogy kellő időt hagyjunk a szervezet regenerálódására, ne menjünk egyik szaunából a másikba.

 

Mi történik a felmelegedés és lehűlés alatt a testünkkel?

 

Melegedési szakasz: Emelkedik a test hőmérséklete bőr +10 fokkal belső hőmérséklet +1 fokkal. Anyagcsere gyorsabbá válik a bőrben, megkezdődik az izzadás, salaktalanítás. Normalizálódhat a vérnyomás, javul a bőr vérellátása. Ellazulnak az izmok és megpihen a szellem.

 

Lehűlési szakasz: A testhőmérséklet normalizálódik. A vér telítődik oxigénnel, javul a vesefunkció. Normalizálódik a szívverés, összehúzódnak az érfalak. Megélénkül a szellem átjár a frissesség érzése.

 

Összességében

 BukfurdoCorvus_szauna.jpg

Rövidtávon: Bőrtisztítás és sejtképződés megélénkül. Szervezetünk védekező képessége fokozódik, nő az ellenállás a fertőzésekkel szemben. Edződik a keringési rendszer a váltó fürdő által többször kiváltott hideg - meleg inger miatt az érfalak többször összehúzódnak és kitágulnak. Élénkül az agyalapi mirigy és a mellékvesekének működése. Általános közérzet javul, vegetatív idegrendszer jobb állapotba kerül.

 

Hosszútávon: Légúti fertőzések elkerülése, esetleges megbetegedés lefolyásának csökkenése. A vérnyomás és véreloszlás gyakorlás-működés edzése. A bőr, a nyálkahártya és a légutak vérellátásának javulása. Szívkoszorúerek keringésének edzése. Bőrápolás (jobb, mint a testápolók).

 

Mennyi ideig szaunázzunk?

 

A szaunázás sokszor gyakorlást igényel általában 6-8 szaunázás alatt sikerül megismerni magunkat, kideríteni, hogy hol, melyik magasságban és mennyi időn keresztül bírjuk és érezzük kellemesnek. Vegetatív idegrendszerünk állapotától is függ, hogy mikor mennyi ideig tudunk bent maradni és a forróságot elviselni. Ez az időtartam mindenkinél folyamatosan változik több szaunázással növelhető és a szervezet is szoktatható hozzá. Viszont tartsuk be a szaunamenetenkénti 8-12 percet, de a legfontosabb, hogy ne maradjuk egy alkalommal sem tovább 15 percnél. Kezdő szaunázók sokszor csak egy szaunamenetet csinálnak meg ,míg a gyakorlottabb szaunázók akár kétszer, de általában háromszor fordulnak. Ennél többször hiába is ismételnénk már további gyakorlati haszna nem lenne csak még jobban kimerítené a szervezetet. A szaunameneteket egy nap maximum 3- 4 szer ismételjük meg figyelve arra, hogy a kellő pihenő legyen közöttük.

 

Ha megtehetjük hogy rendszeresen járjunk szaunázni vagy rendelkezünk saját szaunával ,akkor típustól függően lehet naponta vagy hetente 3-4 alkalommal használni. Infraszauna használatát akár napi rendszerességgel is végezhetjük, míg finn szaunát heti 3-4 alkalomnál többször ne tegyük.  Különösen fontos, hogy mikor befejeztük a szaunázást hazaindulás előtt várjuk meg míg teljesen vissza nem hűl testfelületünk és meg nem szűnik az izzadás. Ha ezt nem tartjuk be, akkor akár egy kiadós megfázással térhetünk haza.

 

Nem mindenki tud izzadni

 

Egyes betegségek esetében előfordulhat, hogy nem tudunk izzadni. Az olyan veleszületett hibák, amik az izzadságmirigyek hiányával járnak, nagyon ritkán fordulnak elő. A leggyakrabban előforduló ok az izzadság elmaradására a túlzott nikotinszennyezés, ami még a bőr színelváltozását is okozza. Folyamatos szaunázással megtaníthatjuk a testünket az izzadásra és kimutathatóan folyamatosan nőni fog a kiválasztott veríték mennyisége. Kezdőként meleg lábfürdő segíthet a gyorsabb izzadás elérésében.

 

Mennyi vizet érdemes a kövekre locsolni és mi határozza meg?

 

A kövekre locsolt víz mennyiségét a szauna nagysága határozza meg, ez általában 10-15g / légköbméter (kb 1-1,5 dl) ehhez kell hozzákeverni ha akarunk illóolajat ami kimondottan erre a célra készült. A lényege, hogy miután vizet öntöttünk a kályhára erősebb inger éri bőrünket fokozottabb izzadásra kényszerítve. De figyeljünk a szaunában elhelyezett légnedvesség mérőre is. Igyekeztünk minden szaunatípusnál rovatainkban leírni az optimális relatív páratartalmat ,ezt ne lépjük túl mert kellemetlen érzést is okozhat.  Szaunázás után nem szükséges szappanos fürdőt vennünk, hiszen bőrünk teljesen megtisztult ledobtuk az elhalt hámsejteket, kitisztultak a bőr pólusai. Egy tiszta vizes langyos fürdő teljesen megteszi, ne szennyezzük azonnal újra vegyszerekkel és illatozó kölnikkel, ezzel ismét nehezítve bőrünk légzését. Bővebben a szaunaszeánsz rovatunkban olvashat erről. 

 

Minden szaunának megvan a feladata, figyeljünk oda rá, hogy egészségi állapotunknak megfelelő szaunát használjunk a megfelelő ideig. Ha valamiben nem vagyunk biztosak, kérdezzünk, ha van szaunamester, tőle, amennyiben ilyen végzettségű személy nem áll rendelkezésre akkor a fürdőmestertől.

 

Jó pihenést mindenkinek! 

 

wellness-infok.hu

 

 

© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása