Édesapám szörnyű halála

2012.08.13. 09:45

T. Címzett !



Az alábbi történetemet leírtam, és szeretném, ha megjelentetnék.

Édesapám 2010-től 2011 tavaszáig járt Kardiológiai ambuláns rendelésre, és szépen helyrejött. Ezután többet nem ment el. 2011. december végén rosszul lett, úgy nézett ki, hogy az arca egyik felére lebénult. Azt hittem stroke, levittem az ügyeletre, ahonnan elvitték a kórházba. Ott 10 napot volt, viszonylag jó állapotban. A kórlapján az volt, hogy III. fokú szívelégtelensége és COPD-je van, és felírtak neki gyógyszereket. Érdekes, hogy a kezelőorvosával soha nem találkoztunk, csak odanyomták a kezébe a papírt.

 

bloghg.jpg

 

Elkezdte szedni a gyógyszereket, és nem hogy az adott viszonylag gyengébb fizikai állapot fennmaradott volna, hanem az állapota rohamosan romlott. 1 hét gyógyszerezés után a fényképeken is rosszul nézett ki. A háziorvosnak is feltűnhetett volna, hogy valami nem stimmel, de csak adta a  vérvételi beutalót, ahol csak a prothrombin szintet nézte, semmi mást. Egy ilyen súlyos betegnél !

 

A második héten elment az étvágya, a harmadik héten hasmenése volt, és vizelete nem volt. Gondoltam, valami influenza vagy valami vírusos fertőzés. A háziorvosunk szerint, ahova én mentem el, biztos prosztata megnagyobbodása van, ezért akadozik a vizelet. Egyre rosszabbul lett, megint levittem az ügyeletre.

 

Megint be a kórházba, de most egy másik osztályra. Kiderült, hogy a vese funkciók romlani kezdtek. Itt már IV. fokú volt a szívelégtelenség, tehát a gyógyszerezés hatására másfél hónap alatt az állapota drasztikusan romlott. Gastritis is szerepelt a kórlapján, amire savcsökkentőt kapott. Sajnos Clostridium Difficile fertőzést kapott a kórházban, ezért van ennek jelentősége. A vizeletet megindították, de az infúzió hatására a testén vörös kiütések jelentek meg, a lábszára fekélyesedett, amiről gőzük nem volt, hogy mi az. Gondoltam én, hogy akkor minek jártak az egyetemre. Szerintem ez is egy fertőzés lehetett. Probiotikumot vittem be, pár napig nem volt széklete. Felkerült a kardiológiai rehabilitációra, ott újra elkezdték beállítani a gyógyszereket. Az osztályon olyan alja emberek voltak, akik azért nem álltak vele szóba, mert a COPD miatt sokat köhögött, és azt hitték, hogy tőle elkapnak valamit. Teljesen elszigetelődött. Pár napig meg volt, aztán újra hasmenése lett, de ez senkit nem érdekelt, mondták, szedjen Normaflore-t. A kálium szintet alacsonynak tartották, emeltek rajta, majd kidobták őt, mondván mehet a kórház rehabilitációs épületébe ( elfekvő ). Az állapota itt már borzasztó volt, amikor érte mentem, magát összecsinálva bolyongott az épületben. Pénteken vittem haza, gondoltam hétfőn kijön a háziorvos és ránéz. Hétfőn még visszament anyám a kezelőorvoshoz, hogy a gyógyszereket jól szedi-e, mert a lapon csak a hatóanyagok voltak feltüntetve. Mondta továbbá, hogy étvágytalan, és hasmenése van. Jött a szokásos Normaflore, Smecta kombinációval, és hogy a gyógyszereket jól szedi. Eszükbe sem jutott, hogy ott esetleg komolyabb fertőzést összeszedett, pedig 65 év felett legyengült betegnél, aki protonpumpagátló gyógyszert is kapott, elég nagy a rizikója a Clostridium Difficile fertőzésnek. Sajnos ezt akkor én sem tudtam, mert az interneten csak az MRSA-ról, meg Calici vírusról olvastam. De szerintem nekem ezt nem is kellene tudnom, mert nem orvos vagyok.

 

A hasmenés nem állt el, a háziorvos meg azt mondta a telefonba, hogy 2 hét múlva jön ki, ha gond van, hívjuk az ügyeletet, ami sokat nem ér. Mivel én a kórházban összeszedtem egy bronchitist, ezért naponta mentem hozzá, és mondtam, hogy jöjjön ki, mert apám nagyon rossz állapotban van, és írjon ki antibiotikumot. Mondta nem ír ki, mert hasmenésre nem lehet ezt adni. Nekem enyhe bélbetegségem van, amire már adtak Normyx-ot és Kliont, ezért megkérdeztem ezt sem lehet ? Ekkor azt mondta, hogy ezeket a gyógyszereket lehet, és elképzelhető, hogy valamit összeszedett a kórházban. De kijönni nem jön ki, ott van az ügyelet. Magyarán én mondtam meg, hogy mit kellene kiírni, de olyan kis adagolással írta ki, amivel esélytelen volt a hasmenés megfékezése. Teltek-múltak a napok, és a helyzet egyre aggasztóbb lett. Az ételt kiköpte a szalvétába, lefeküdt, majd felkelt, tudata zavart volt. A Kliont kis adagban szedte, a széklete valamennyire rendeződött, de nem állt el a hasmenés. Étvágya nem volt, igazából nem kommunikált már senkivel. Vasárnap visszavitettem a kórházba, ahol kiderült, hogy olyan magas volt a kálium szintje, hogy csoda az is, hogy életben van. 1 héttel a kiadása után ! Persze itt is órákat megvárakoztatták, pedig szerintem egy ilyen betegnél azonnal cselekedni kellene. Még a mentős fiú is szólt, hogy nézzenek rá azonnal, de kizavarták, és ahogy láttam, ez még őt is megviselte. Éjszaka nem tudtak ágyba nyomni, majd reggel elkezdődött a kezelésnek nevezett eljárás.

Kapta a sóoldatot, most már tudtak széklet tenyésztést csinálni, kiderült, hogy a gyomra is elfekélyesedett a Syncumar-tól, Érdekes módon otthon még nem volt fekete a széklete. Reggel 8-től este 8-ig kapta az infúziókat ( sóoldat, Klion, glükoz ), a vérzést meg tudták állítani, de az állapota nem hogy javult volna, hanem teljesen lepusztult. Kedden már felkelni sem tudott, pedig vasárnap este még 2 lábbal járkált a folyóson, és nem tudták lefektetni ! Csütörtökön beállt az eszméletlenség, pénteken pedig a tüdőgyulladás. Az egyik rezidens mondta, hogy rosszabb állapotban, mint amikor behoztuk.

 

Vasárnap pedig meghalt. Tulajdonképpen amíg nem szedte a kórházi gyógyszereket, addig jobb állapotban volt, de gyenge. Lehet, hogy még lett volna 1-2 éve, de szerintem nem a betegségébe halt bele, hanem a csodálatos gyógyító eljárásba.

 

Amíg benn volt apám, az egyik ember összevizelte a padlót, állandóan elcsúszott, jött-ment, én emelgettem, ez tulajdonképpen nem érdekelte a kórházi személyzetet. Egyik nap behoztak egy infarktusos beteget, első nap még járkált, másnap meghalt. Anyám szólt, hogy nézzenek rá, mert nem lélegzik, mondták, hogy meghalt. Ennyi. Meg sem próbálták újra éleszteni. Nővéreket ritkán lehetett látni, ők egy szobában füstöltek, a fiatal orvos pedig, amikor beszélni akart vele az ember, azt mondta, hogy nem ér rá, mert nagyon sok a betege. Csak mászkált fel-alá, aztán a nővérszobában jópofáskodott, de nem úgy vettem, hogy a rengeteg beteg közül bármelyikkel is foglalkozott volna. Az osztály főorvosát pedig csak a weboldalról lehet ismerni, látni őt ott nem.

 

Az egész történetből azt akartam kihozni, hogy olyan embertelen és nívótlan az egész magyar egészségügy, a benne dolgozó emberekkel együtt, hogy az leírhatatlan. A háziorvos, aki több évtizede ismeri a beteget nem megy ki hozzá, a kórházban egy súlyosabb hasmenés senkit nem érdekel, pedig ők tudhatják igazán, hogy mit lehet ott összeszedni, Akik 2 lábbal mennek be, pár nap múlva zombik lesznek, van, hogy egésznap se orvossal, se nővérrel nem találkozol, de ha találkozol, akkor sem állnak veled, mert nem érnek rá. Sok esetben azt sem tudják mi a bajod, úgy állítják be a gyógyszereket, hogy rá 1 héttel már élet-halál között vagy. Az osvostársadalom egy része állandóan hőbörög, meg fenyegetőzik, sajnos azt kell, hogy azt mondjam, az lenne a legjobb, ha a képzésüket visszafizetnék, és elmennének innen.

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Semper Fidelis 2012.08.13. 12:34:43

100 százalékig el tudom hinni amit írsz.

Mindjárt jön a papagájkommandó, és megmagyarázzák, hogy te vagy a hülye, ne foglalkozz velük.

Részvétem.

fagzal 2012.08.13. 12:35:22

Na, valaki végre leírta úgy, ahogy az van.

...és akkor most várjuk a "de nem úgy van az!", továbbá posztoló-anyázó kommenteket azoktól, akik:
- nem voltak még ilyen helyen
- érintettek, mert a másik oldalon állnak

Chicano 2012.08.13. 12:36:43

Őszinte részvétem, megértem hogy dühös vagy. De az a helyzet hogy leginkább azok mennek akiknek inkább maradniuk kellene. Így aztán ez egyre csak rosszabb lesz.

karcsibácsi 2012.08.13. 12:42:52

@fagzal:
Nem akartam hozzászólni, de mivel "örök hűséges" a papagájkommandót hiányolta, Te a "nem úgy van az" kommenteket, hát tessék. Bár anyázni nem fogok.

Összefüggéseiből kiragadott eseményekkel, csúsztatásokkal, értelmetlen, szakmaiatlan - de szakmainak álcázott - kijelentésekkel, rágalmakkal tűzdelt zagyvaság ez a poszt, érdemben nem lehet rá reagálni.

"olyan embertelen és nívótlan az egész magyar egészségügy, a benne dolgozó emberekkel együtt, hogy az leírhatatlan."

Részvétem az édesapja halála miatt, de ez nem jogosítja fel arra, hogy az egész magyar egészségügyet (a benne dolgozókkal együtt) leírhatatlanul színvonal alattinak és embertelennek minősítse.

Cyric25 2012.08.13. 12:43:58

@Semper Fidelis: Igazad van de akkor is meg kell tennem.

Nem mintha védeni akarnám a korházakat, 2 nagyszülöm is korházba került és sajnos meg is halt az elmúlt 1 évben valamint édesapám is jelentös idöt töltött sajnos ott az elmúlt idöben ... és csak annyit tudok mondani hogy Isten ments hogy valaha is oda kerüljek ... de ezt elsösorban a korházak állapota miatt mondom és nem a kezelések miatt.

Én csak annyit mondanék erre:

"Lehet, hogy még lett volna 1-2 éve, de szerintem nem a betegségébe halt bele, hanem a csodálatos gyógyító eljárásba."

Sajnos nem tudhatod, lehet hogy igazad van de az is lehet hogy édesapád állapota ugyanígy romlott volna akár még rövidebb idö alatt is kezelés nélkül.

Sajnálom a veszteségedet és részvétem de ha nem vagy orvos vagy minimum orvostan hallgató akkor az sem igazság hogy a gyászból fakadó feltételezéseid miatt az orvosokra hárítod a tragédiát amit úgy hogy a megérzéseden kívül nincs más alapja, mivel ismétlem ha nem bizonyítható nem tudhatod a kezelés nélkül mennyit és milyen gyorsan romlott volna édesapád állapota.

Tudom hogy ilyenkor nehéz nem felelöst keresni de akkor is igazságtalanság a részedröl, mivel nem tudhatod hogy az orvosok valóban nem legjobb tudásuk szerint kezelték e.

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2012.08.13. 12:47:04

Magyarországon már mindent annyira leépítettek, hogy ennél lejjebb már csak az egészségügy, teljes megszüntetése van. A nővérek és orvosok aprópénzért dolgoznak, túlóráznak, szörnyű körülmények között végzik a munkájukat.

Az egyik középiskolai tanárom egyszer azt a kérdést tette fel nekünk:
"Te befeküdnél vakbélműtétre egy olyan orvos keze alá, aki kettes volt vakbélből?" - persze sarkított a példa, de a lényeget érzékelteti.

A jó orvosok külföldre mennek és jó sok pénzt kapnak.

Magyarországon a becsületes, lelkiismeretes ill. a "vakbélből kettes" egészségügyi dolgozók maradnak.

Hogy ki hova kerül, szerencse kérdése.

Mára bevett szokás, hogy ha valami gond van, a beteget 4-5 orvoshoz is elviszik, mert talán az egyik helyes diagnózist ad.

Szörnyű dolog ezt olvasni, részvétem az édesapja miatt.

Marcangoló Korelnök 2012.08.13. 12:47:29

Mélyen együttérzek Önnel, tisztelt Posztoló. Saját példámból is tudom (nagyapám kísértetiesen hasonló körülményeket élt át), részint számos ismerősöm, barátom keserves panaszaiból, hogy amit itt leírt, teljességgel tipikus.
Majd jön valaki azzal, hogy "alulfizetettek"...

Marcangoló Korelnök 2012.08.13. 12:49:28

@Cyric25: az orvosok örök érve, hogy "bizonyítsd be, ha tudod, hogy nélkülem életben maradt volna" - köszönöm. Egy ember, akitől negyven éven át vonják le a TB-t, ennél azért többet érdemelne.

Marcangoló Korelnök 2012.08.13. 12:51:41

@Johnny Joker: így van, de ez a "bevett szokás" is sajnos nagy hülyeség. Ugyan honnan tudhatná az a nyomorult beteg, hogy melyik orvos adta a helyes diagnózist? Amelyik édesdeden mosolygott? Vagy aki ugyanarra a pártra szavaz, mint ő?

Marcangoló Korelnök 2012.08.13. 12:53:11

@karcsibácsi: karcsikám, te a pult túloldaláról osztod az észt, vagy szimplán egy önkéntes kápó vagy?

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2012.08.13. 12:53:45

@Cyric25: Bizonyítsd be, hogy betegként a kórházba kerülve ezt és ezt a fertőzést kaptad el és ez ilyen és ilyen mértékben súlyosbította az állapotom és ilyen szövődményei lettek. -.-'

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2012.08.13. 12:54:38

@Marcangoló Korelnök: Az ismerősök suttogva szájhagyomány útján azért segítenek egymásnak, hogy kihez érdemes menni. Azért ez is több mint a semmi, az ajánlás.

Marcangoló Korelnök 2012.08.13. 12:55:23

@Johnny Joker: a kórházak higiénéje ma rosszabb, mint amikor Semmelweiss Ignác megszületett.

Marcangoló Korelnök 2012.08.13. 12:57:09

@Johnny Joker: de rettentő terméketlen. Amíg az orvosok 95%-a durva lópokróc, a maradék 5 játszi könnyedséggel hiteti el az elkínzott beteggel, hogy ért a szakmájához.

Cyric25 2012.08.13. 12:58:12

@Marcangoló Korelnök: az emberek örök érve pedig hogy az orvos = Isten és mindenkit meg tudunk menteni. Sajnos nem tudjuk elfogadni hogy nem mindig lehet az embereket megmenteni de akkor mi legyen? Oké akkor ha nem tudják garantálni hogy minden ember életét megmentik akkor ne legyen több orvos? Akkor jobb lenne mert nem lenne több orvosi hiba sem?

Meg kell érteni és elfogadni hogy ha az ember bekerül a korházba nem mindig biztos hogy ki is jön, és ez nem mindig azért van mert az orvos (elnézést a kifejezésért) leszarta és hagyta ott megdögleni.

Ez nem csak Magyarországon van így haname a legmodernebb körülmények között is halnak meg emberek mert a szervezet tud sok olyant produkálni amit még a legjobb orvos sem láthat feltétlenül elöre.

Persze a tragédiában ezek üres szavak de akkor is így van és továbbra is fenntartom hogy egy megérzés alapján nem igazságos bárkit is felelösnek kikiálltani egy ember haláláért.

Marcangoló Korelnök 2012.08.13. 12:59:25

@Cyric25: Semmelweiss nem törődött bele.
Róla már neveztek el utcát. És rólad?

Seang Lee 2012.08.13. 13:03:42

Reszvetem a posztolonak! Az en egyik nagypapam 2010 december 24-en halt meg, kisertetiesen hasonlo korulmenyek kozott :( Par evvel a halala elott vastagbel rakbol gyogult meg, aztan egy gyomorbaj es a korhazban elkapott fertozes miatt leromlott az allapota. a korhazban nem hogy nem segitettek, de meg ra is tettek par lapattal. ha a csalad nem jar be, egy falatot sem evett volna (A noverek nem etettek csak leraktak melle a tanyert. Annyi ereje sem volt hogy a kanalat felemelje). November vegen felmeztelenul kivettek az agybol es egy szekre ultettek 9ill kikotoztek oda), es ranyitottak az ablakot....Mentunk latogatni o meg ott remegett a szeken... Mindezt ugy hogy a nagymamam szaz-szazotven ezer forintot hagyott ott kb az orvosoknak es a novereknek par het alatt...

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2012.08.13. 13:04:47

@Cyric25: A félrekezelés, a rossz diagnózis az egyik kérdés... kikerülhetetlen tényező.

A megfelelő higiénia biztosítása az egészségügyi intézményekben, hogy a betegek állapota ne súlyosbodjon ilyen-olyan fertőzésekkel a másik kérdés... a felülfertőződés elkerülhető lenne és így sok ember halála is.

meronem 2012.08.13. 13:04:50

Jó, elmennek az orvosaink, és külföldön legalább majd nem ilyen 15 krónikus betegséggel küszködő nyolcvan éves betegeket gyógyítanak. Az egészségügy az össztársadalmi egészség kb 15-20%-áért felel. Mivel az életmód, genetika a nagyobb részéért, nem csoda, hogy ennyi hasonló beteg van. Ezt persze nem is lehet bírni se nővérrel, se orvossal.
Az egészségügy meg a rengeteg táppénzcsaló, adócsaló miatt meg alulfinanszírozott.
Az orvosok meg ugyanolyan emberek mint a többi, van köztük jó is, rossz is.
Persze nem kellemes, és nem is hasznos egy arrogánssal találkozni :(
Én ezt tudom kihozni a történetből.

Cyric25 2012.08.13. 13:05:06

@Marcangoló Korelnök: Ja az kimaradt:
És egy orvos aki mondjuk 40 éven át több életet is megmentett az nem érdemel többet annál hogy egy ilyen tragédia kapcsán álltalánosítjuk hogy minden orvos felelötlen senkiházi akik nem is törödnek azzal hogy a beteg él vagy meghal?

VaTi 2012.08.13. 13:08:32

Azt a lehetőséget felvetette magában a posztoló, hogy az édesapja a kezelés _ellenére_ hunyt el, és nem azok _miatt_? Borzasztó elveszíteni egy közeli hozzátartozót, így emberileg tökéletesen érthető, hogy felelőst, bűnbakot keres az ember. De biztos, hogy minden orvos ostoba, buta, lusta és rosszindulatú? Nem lehet, hogy meg akarták menteni az édesapját és ez a szándék ellenére nem sikerült? Utólag sok mindent bele lehet látni eseményekbe, ami a mi szemszögünkből igazolja a feltevéseinket. A dolgok viszont ritkán fekete-fehérek. Megnyugvást kívánok a posztolónak.

Cyric25 2012.08.13. 13:10:13

@Johnny Joker: És ez az orvos hibálya hogy a korház olyan állapotban van amilyen? Az nem inkáb az államé? Az orvosoknak azzal kell dolgoznia ami van, gondolod ha választhatna nem egy jól felszerelt higénikus munkahelyen dolgozna?
A postból nem igazán az jött le nekem hogy a post írója a higénia körülményeket tette felelössé úgyhogy nem tudom hogy jött ide.
Ahogy írtam az elsö kommentembe a korházak állapota szerintem is hagy böven kivánnivalót maga után.

Cyric25 2012.08.13. 13:18:28

@Marcangoló Korelnök: Gondoltam hogy jönni fognak a nyomós érvek is (értsd sértegetés).

Semmelweis Ignác pont egy tökéletes példa mivel ö is egy lelkiismeretes és kötelességtudó orvos volt de nem gondolhatod komolyan hogy munkássága alatt különössen az orvostudomány akkori állását is figyelembe véve nem követtek el hibákat ami esetleg emberek életébe is kertülhetett?

Most akkor kövezzük meg és köpködjük meg az utcatáblákat és írjak egy hate blogot róla ezen feltételezés alapján?

huha mi lesz itt 2012.08.13. 13:18:40

az hogy szarban es pisaban usznak a betegek es a kortermek az az orvosok hibaja!! ilyen helyeken az a csoda ha vki fertozes nelkul megussza az ottletet!

rikitiki 2012.08.13. 13:25:25

A praxis blog egy biztos pont ebben az állandóan változó világban. Benéz az ember néhány havonta, és minden ugyanúgy van, mint előtte volt.

Egy idézet jut eszembe: "legyen jobb a kedvetek, örvendjetek, mert lehetne minden sokkal rosszabb is. Így hát örvendtünk, majd minden tényleg sokkal rosszabb lett..."

Papagájként sincs elég eszem, hogy okosat tudjak hozzászólni, mert már az első mondatnál elakadok.
"Édesapám 2010-től 2011 tavaszáig járt Kardiológiai ambuláns rendelésre, és szépen helyrejött. "
1. Miből jött helyre?
2. Ki hozta helyre?
(Merthogy az egész magyar egészségügy nívótlan, és embertelen)

Elolvastam a továbbiakat is, de értelmezni nem lehet sajnos papagájként...

A hozzátartozóknak részvétem a kálvária miatt.

Cyric25 2012.08.13. 13:26:00

@huha mi lesz itt: Igazad van tiszta gáz hogy két beteg között nincs ideje kisterilizálnia a teljes kórtermet és a rendelöt. Meg szabadidejében saját kezüleg modernizálni a felszerelést.

Ezek az orvosok aztán tényleg egy elvetemedett aljanép ...

Pepibubó 2012.08.13. 13:27:11

@karcsibácsi:
Nem olvastam tovább a hozzászólásokat, mert még a végén kapcsolatba kellene kerülnöm a hazai egészségügyi "ellátással"... Ami persze részben fedi is a valóságot, mert aki orvosi ellátásra szorul, annak nálunk "jól ellátják a baját", ez igaz!

" rágalmakkal tűzdelt zagyvaság ez a poszt, érdemben nem lehet rá reagálni."

Nem ám, mivel a poszt jól összefoglalja egy ország tapasztalatát arról, amit nálunk önök "egészségügyi ellátás" címén művelnek.
"Halálgyár" - ez a legjobb kifejezés, amire valóban nehéz eseti cáfolatot mondani, mert csak úgy együttvéve, egészében igaz! Ezt a kifejezést, hogy "halálgyár" pedig nem mástól, mint egy kórházi főorvos, ismerősömtől hallottam Budapesten, 2012-ben. Bizonyára ős is "hazudott", ugye?!

"olyan embertelen és nívótlan az egész magyar egészségügy, a benne dolgozó emberekkel együtt, hogy az leírhatatlan."
Így van, pár millióan tanúsítjuk!
"..de ez nem jogosítja fel arra, hogy az egész magyar egészségügyet (a benne dolgozókkal együtt) leírhatatlanul színvonal alattinak és embertelennek minősítse."
Bizony, hogy feljogosítja! Hiába írjuk oda, hogy tisztelet a kivételeknek, amelyek, akik valóban vannak. A szomorú tapasztalat szerint ez csak fedezék az egyre növekvő arányú emberellenes szemléletűek számára.
A pokol tornáca, halálgyár: ez az, amit ön és társai kritikátlanul védelmeznek ahelyett, hogy elgondolkodnának rajta, mit lehetne tenni ennek megváltoztatására a pénzhiány emlegetésén túl.
Mert lehetne, s hogy nem teszik, amiatt az önök saját lelkiismeretével kell elsősorban elszámolniuk.

bazd meg 2012.08.13. 13:27:30

Na azt ne mondjatok mar hogy ez az elvandorlas miatt van ? Tetves szemetek es akkor meg ti magyarok mantrazzatok hogy milyen vilaghiru a magyar egeszsegugy ?? Nevetseges tetves a magyar nep. Kulonben is szerintem direkt nyirjak ki az ilyen szegeny oregeket. Az ilyen csacskasagok hogy a fonover bemegy a szobaba es azt mondja hangosan hogy milyen budos van ? Persze a korme akkora mint a tokom, baszki mi van arra fele????

rikitiki 2012.08.13. 13:28:03

@huha mi lesz itt: valóban az orvosok hibája, mivel megszorítások miatt a takarítás este 7 óra után orvosi feladat.
Így persze nem a beteggel foglalkozik, ami kész szerencse, van esélye magától meggyógyulni, nem fog a "gyógyítás" befolyásolni az állapotán.

Pepibubó 2012.08.13. 13:29:25

@Pepibubó: Javítás:

Ezt a kifejezést, hogy "halálgyár" pedig nem mástól, mint egy kórházi főorvos ismerősömtől hallottam Budapesten, 2012-ben. Bizonyára ő is "hazudott", ugye?!

bazd meg 2012.08.13. 13:31:29

@VaTi: Csak tudod az ember megerzi ha gond van, a posztolo is megerezte, hiaba veded ezeket a nyomorultakat.

Pepibubó 2012.08.13. 13:31:36

@Pepibubó: Kiegészítés:

"Mert lehetne, s hogy nem teszik, amiatt az önök saját lelkiismeretével kell elsősorban elszámolniuk."
- ha már az "ellátó rendszer" olyan, hogy a halottakkal nem különösebben kell.

rikitiki 2012.08.13. 13:36:06

@VaTi: A szívelégtelenség gyógyíthatatlan, progresszív betegség. A IV. fok nem tudom ez esetben pontosan mit takar,

a NYIHA (New York Heart Association) szerinti 4. stádiumban a súlyos tünetek már nyugalomban is jelentkeznek és a fizikai aktivitás erősen korlátozott olyan súlyos az állapot,

az AHA (American H.Assoc.) beosztás szerinti 4. stádiumban hospitalizáció szükséges, és szívtranszplantáció indokolt, egyéb esetben palliatív terápia.

Mindkét beosztás szerint a 4. stádium a legsúlyosabb, több stádium nincs...

de mindezt emberellenes papagájként tudom hozzászólni, elfogult a véleményem.

rikitiki 2012.08.13. 13:38:52

Egyébként index címlapra került a poszt, ezért van a szokásosnál is több, agyatlan elmebeteg itt - bukósisakot fel, vagy simán hanyagolni kell a blogot amíg a humánus, jó lelkiismerettel rendelkező, kulturált trollok kitombolják magukat és összeverik a berendezést.

NYB75 2012.08.13. 13:43:03

karcsibácsi

Légy férfi és mondd meg mi a csúsztatás ?
Egy háziorvos egy kórházból való távozás után sem gondol egy fertőzésre, és a tudása a Normaflore-nál megállt. Vagy úgy állítják be a kálium szintet, hogy 1 hét múlva azon is csodálkoznak, hogy életben van. Ez lenne a tudás ? Vagy a volt főnököm egy orvosi könyvből deríti ki, hogy Basedow-kórban szenved, és közben az orvosok szívpanaszokkal kezelik.

VaTi

A jószándékról annyit, hogy ők rakták is a rehabról 10 nap után, hogy tovább nem tudják az állapotát javítani. Kiengedése után 1 héttel életveszélyes állapotban viszem vissza, és a kezelőorvos annyit mondott anyámnak, hogy a gyógyszerek beállítására legalább 5 hétre lett volna szükség ( mintha nem ő rakta volna ki ).

rikitiki
Apám járt kardiológiai ambuláns kezelésre, ahol valóban jó orvosa volt, ez így igaz, és hogy nem ment vissza, abban ő is hibás, ez nem vitás. Sikerült a vizet lehajtani róla, úgy hogy nem károsodott semmilyen más szerve sem. De a kórházban kapott kezelés és hozzáállás az tényleg olyan, mint amilyennek leírtam.

karcsibácsi 2012.08.13. 13:44:02

@Pepibubó:
Bölcs, okos, választékos, kiegyensúlyozott, igazságos hozzászólás. Gratulálok!

Ui.: Mi újság a pokolban? Itt a tornácán még viszonylag kellemes, lehet, hogy nem is megyünk utánatok!

VaTi 2012.08.13. 13:47:20

@bazd meg: persze, hogy gond volt. Egy haldokló hozzátartozó elég nagy "gond". Tragédia. Védeni? Mindössze az árnyalt gondolkodás lehetőségét vetettem fel. Hogy egy nem szakértő (szakmabeli) hozzátartozó valóban tud-e érdemi véleményt mondani a kezelésről. Vagy hozzávetíti az emlékeihez a haláleset (méltán fájdalmas) emlékét. Mindössze azt a kérdést vetettem fel, hogy tekinthetjük-e objektívnek egy hozzátartozóját elveszített posztoló azon kirohanását, hogy az esetben leírt _minden_ orvos buta, hanyag és rosszindulatú volt. Vagy felvethetjük-e, hogy egy végstádiumú beteget nem tudtak megmenteni a különböző kezelések ellenére sem, aztán ez visszatekintve így csapódott le a fájdalomban megnyugodni nem tudó hozzátartozóban. Mielőtt minden orvost a tűzre vetünk.
Mindössze ennyit írtam: árnyalt gondolkodás!

karcsibácsi 2012.08.13. 13:48:15

@bazd meg:
"Nevetseges tetves a magyar nep."
Még szerencse, hogy te nem vagy magyar.

NYB75 2012.08.13. 13:48:23

@rikitiki: Az autoimmun betegségek is gyógyíthatatlanok, mégis élnek vele egy darabig. Mégegyszer mondom, apám kálium, Syncumar túladagolásban és Clostridium Difficile fertőzésbe halt bele. A gyógyszereket orvosok állították be, a bélfertőzésnek meg kellett volna jelentkezni a vérképen. Ennyi.

huha mi lesz itt 2012.08.13. 13:49:17

@rikitiki: @Cyric25:

ki a faszom a felelos egy osztalyon ha nem az orvos, hogy szarban uszik a korterem?

Pepibubó 2012.08.13. 13:50:14

@karcsibácsi: "Bölcs, okos, választékos, kiegyensúlyozott, igazságos hozzászólás. Gratulálok!"

Köszönöm az "elismerést", nem is vártam mást. Méghogy őszinte "bölcs, okos, választékos, kiegyensúlyozott, igazságos" választ? Hol élek én, tán csak nem pokolban? Az ilyen reakciókat látva "humán gyógyítók" részéről, valóban el kell gondolkodnom rajta.

karcsibácsi 2012.08.13. 13:52:58

@Pepibubó:
A halálgyárhoz csak annyit, hogy soha, semmilyen körülmények között ne menjetek orvoshoz/kórházba, és akkor örökké fogtok élni. Ha a pokolban, akkor ott...

Nick Leeson 2012.08.13. 13:53:04

Én csak annyit tennék hozzá, hogy bizonyos kor felett már semmi sem úgy működik ahogy kéne...
Ezekkel a betegségekkel nem lehet csak úgy gyógyszerrel jobban lenni.

Az én nagyapám pár hónapja halt meg, 84 éves volt. Soha semmi baja nem volt. Rendszeres orvosi ellenőrzés mellett (havonta háziorvos), egyik reggel összesett, a mentők kijöttek újraélesztették, kórház, javulni látszott, aztán egyik nap meghalt a kórházban. Szívproblémák miatt...
Senkit nem hibáztatok. Ha az egész ország fejlettebb, gazdagabb lenne, akkor talán kipofozták volna annyira, hogy 1-2 évig még élhetett volna, nyilván úgy, hogy felváltva van otthon és a kórházba. Vajon ez olyan jó lett volna neki? Kétlem...

parrre 2012.08.13. 13:55:02

Részvétem. Asszem ideje lesz elindítani egy honlapot a halapenz.hu mintájára. Orvosok, kórházak, esetek, névvel, címmel. Ez már tényleg a legalja..

VaTi 2012.08.13. 13:55:39

@NYB75: Végül is akkor többféle gyógyszerrel próbálkoztak, hogy melyik lesz a hatásos? (azt hiszem, volt itt arról szó korábban, hogy nem minden esetben ugyanaz a rutingyógyszerezés megy, hanem ki kell tapasztalni, hogy az adott betegnél melyik működik legjobban). Vagy mit jelentene a gyógyszer beállítás, amit írtál?
A IV. fok esetetekben azt jelentette, amit rikitiki írt:
"a NYIHA (New York Heart Association) szerinti 4. stádiumban a súlyos tünetek már nyugalomban is jelentkeznek és a fizikai aktivitás erősen korlátozott olyan súlyos az állapot,

az AHA (American H.Assoc.) beosztás szerinti 4. stádiumban hospitalizáció szükséges, és szívtranszplantáció indokolt, egyéb esetben palliatív terápia.

Mindkét beosztás szerint a 4. stádium a legsúlyosabb, több stádium nincs...
"
Mert ez esetben sajnos a lehető legrosszabb volt az állapota...
(jó, hogy itt vagy, ritkán jelenik meg a posztoló)
És nem bántó kérdésnek szánom: őszintén, reálisan úgy látod, hogy a kezelések hozzájárultak, esetleg gyorsították édesapád halálát?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.13. 13:56:44

Kedves posztoló!

Én évekkel ezelőtt átálltam a gyógynövényekre. Nem bántam meg.
A kórházi felülfertőzések tudtommal irdatlan nagy áldozatokat szednek minden évben. Évente - ha jól emlékszem - csak Magyarországon 40.000 ember hal ebbe bele, mintha háború lenne, vagy népirtás. Három-négy év alatt kijön a Don-kanyarban elesett áldozatok száma, 10 év után még a magyarországi zsidó holokausztot is lekörözi.

Sokorai_Atala 2012.08.13. 13:56:53

Sajnálom az elhunyt hozzátartozóját, de vannak még lelkiismeretes dolgozók az egészségügyben. 84 éves tatánkhoz kijött az ügyelet, rosszul volt a szívével, látták nagy a baj 10 perc múlva jött a rohammentő (ügyelet hívta). Sajnos nem tudták újraéleszteni,szíve feladta, de mindent megpróbáltak többen is. Hangsúlyozom 84 éves idős ember volt.

Irkutszk 2012.08.13. 14:01:15

@NYB75: Ne keverd a szezont a fazonnal. Hogy jön ide az autoimmun betegség?

Részvétem a fájdalomért Édesapjának halála miatt.

A posztban nem értem, miért hőbörög az író, mikor konkrétan leírja, hogy szívelégtelenségben szenvedett, majd elhunyt a beteg.

Emberi és hozzátartozói oldalról: Édesapjának jogában állt volna nem kérnie az ellátást, amennyiben ezt látja helyesnek. Akármennyire fájdalmas szüleink halála, gyermekként el kell fogadnunk, hogy szüleink felnőtt emberek, akik saját maguk döntenek az életükről. Amennyiben Édesapja a kórházi kezelést választotta, tiszteletben kell tartani a döntését, akár egyetértünk vele, akár nem.

leonito77 2012.08.13. 14:01:44

Én is leírom a véleményemet. Azzal kezdeném, hogy nem vagyok egészségügyes.

Őszinte részvétem az elhunyt szeretteinek.

Én azt gondolom, hogy a magyar egészségügy nem morális, hanem gazdasági válságban van. Folyik a pénz kivonása, egyre kevesebb bérből (reálbér) egyre kevesebb ember kell ellássa ugyanazt a munkát. Sajnos ez kihat az egészségügyre is. Én megértem, hogy a fiatal orvosok elvándorolnak, de aki marad és itt szeretne gyógyítani, azzal szemben nem helyes, hogy egy ilyen eset kapcsán általánosítsuk a helyzetet, általánosan minősítsük az egészségügyben dolgozókat. Sajnos a gazdasági problémák velejárója lesz az ideges orvos, nővér, ápoló és ez bizony kihat az ember viselkedésére is.

A betegek száma pedig nőni fog egy ideig, mert egyre több idős és egyre kevesebb fiatal van. Kevesebb az orvos utánpótlás és abból a kevésből is számos orvos elvándorol a rossz kereseti lehetőségek miatt, így szerintem a helyzet csak romlani fog.

Én tisztelem azokat, akik még ilyen körülmények között is megpróbálnak mindent megtenni a betegekért, ami sajnos nem mindig sikerül. Van persze rossz orvos is és a fent leírtak miatt sajnos egyre romlik a helyzet.

Egy kipihent, nyugodt, biztos anyagi hátterű orvos nyilván jobban tud koncentrálni, mint egy túlterhelt, stresszes doki.

Sajnos az előbbiből egyre több, az utóbbiból egyre kevesebb van.

Emiatt az orvosok várható élettartama jó 10 évvel rövidebb az egyéb foglalkozást űzőknél.

Megértem a posztolót, hogy most dühös, de remélem majd átgondolja a poszt végén megfogalmazottakat.

Akik pedig pedig most itt szidják az orvosokat, valószínű valamikor megbetegednek ebben-abban és szerintem ők is csak a dokihoz fognak fordulni.

Gondolom akkor majd abban bíznak, akit itt szidalmaznak (mert ugye ezt teszik általánosítva)

Netuddki. 2012.08.13. 14:01:47

Jókívánság:
Ha az orbán vagy valamelyik megélhetési politikus beteg lesz, akkor kezelje az angliába kivándorolt orvos hűlt helye...

christophe 2012.08.13. 14:02:52

Rèszvètem!!!M.o-n szisztematikus nèpirtàs folyik,az elesetteket,betegeket,idöseket teljesen leirtàk,sokkal becsületesebb lenne azt mondani,ennyibe kerül hogy meggyógyitsunk, ha van pènzed kezelünk,ha nem, kapsz egy utolsó, vègső injekciót,ès nyugodj bèkèben.....

karcsibácsi 2012.08.13. 14:03:28

@NYB75:
Elfogult hozzátartozókkal, akik internetről szerzett félinformációk birtokában azt gondolják, hogy pontosan ismerek a kocsitologatás csínját-bínját, nem folytatok szakmai vitát.
Ha nem üldöztétek volna el pl. Rábai doktort (pedig, ha valaki, ő igazán nem érdemelte meg a sok nemtelen támadást, amit itt el kellett viselnie), Ő talán lenne olyan türelmes, hogy számotokra is érthető módon elmagyarázza pl. a szérum Kálium szint m ozgásának rejtelémeit, sokszor kiszámíthatatlan módját. És ez nem is az intracelluláris kálium, ami tényleg számít. Vagy a syncumár - gyomorfekély - protonpumpagátló - colstridium difficile esetleges összefüggéseit, amit a posztban olyan egyértelműnek és könnyen átláthatónak írt. Vagy a NYHA IV szívelégtelenség + COPD + GI vérzés prognózisát.
Na pá, megyek a kocsmába, ott sokkal értelmesebb ívótársak vannak, ezt a terepet meghagyom a fehérköpenyes gyilkosok, pénzéhes tudatlan sarlatánok, gazemberek, aljas, mocskos, tetves halálgyári ingyenélők szidására!

Cyric25 2012.08.13. 14:03:40

@huha mi lesz itt: Az orvos a betegek ellátásáert lenne felelös, a munkájához a megfelelö környezetet nem neki kell személyesen megteremtenie, van a legkisebb fogalmad is milyen lenne ideális esetben egy korház müködése? Vagy leragadtál ott hogy a korházban van orvos és akkor ö felelös a személyügyért a pénzügyekért valamint takaritónö, karbantartó és kukásbácsi is egy személyben?
Hol a faszomban voltál mikor észért kellet sorbanállni?

VaTi 2012.08.13. 14:05:14

@Kara kán: a 4. stádiumú szívelégtelenségre milyen virágot javasolnak?
Hagyjuk már. Én mélyen hiszek a gyógynövényekben, de vannak esetek, amikor orvos _kell_. Mert a zöld lombok nem tudnak sebészkést fogni. Például. Meg még egy rakat más dolgot sem tudnak.
Az egyébként jó, ha egészségtudatosan élsz, és minden lehető módon csökkented az esélyét a megbetegedésnek. De az orvostudományt azért nem igazán érdemes a kukába dobni. Mert -nem kívánom, hogy szükség legyen rá- de az a lebecsült tudomány csak megmentheti még az életedet.

NYB75 2012.08.13. 14:07:00

@VaTi: Valóban a IV. stádium a végstádium, de amikor december végén bekerült, még "csak" III. fokú volt, ekkor állították be először a gyógyszeradagot ( Syncumar, kálium, vizhajtók ), úgy hogy vesekárosodás érte, és az állapota másfél hónap alatt IV. fokú lett. Tudom a betegség progressziója nem túl jó, de azért ez túl gyorsra sikeredett. A prothrombin szintet ellenőrizte csak a háziorvosa, nem is értem, miért nem nézett havonta vérképet, a vese és a máj értékeit, ez döbbenet számomra.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.13. 14:07:28

Bocs, tévedtem a számokat illetően, de helyesbítek:
www.origo.hu/egeszseg/20120608-magyarorszag-vilagelso-korhazi-fertozesekben-mrsa.html

"A becslések szerint legalább százezer kórházi fertőzés - szaknyelven: nozokomiális fertőzés - fordul elő Magyarországon évente.

A világon 1,4 millió ember kap évente kórházi tartózkodása idején valamilyen fertőzést, és Magyarország e tekintetben világelső."
...és a pontos számok 2009. 01. 29-én:
cegegeszseg.origo.hu/20090129-magyarorszagon-evente-4000-ember-hal-meg-korhazi-fertozes-miatt.html
"Egy 2000-es felmérés szerint Magyarországon évente 200 ezer ember kap el valamilyen fertőző megbetegedést egészségügyi ellátás során, ebből négyezren meghalnak."

Ez megdöbbentő adat, ugyanis kórházban kapott fertőzésbe többen halnak bele, mint autóbalesetbe (2010-ben 739 halott), vagyis a közutakon nagyobb biztonságban van az ember, mint a kórházban!
hvg.hu/cegauto/20110516_kozlekedesi_baleset_statisztika

Bloodscalp 2012.08.13. 14:08:43

@karcsibácsi: @Cyric25: az nem tudom feltűnt e nektek hogy az egészségügy rég összeomlott, csak még nem mondták ki.

NYB75 2012.08.13. 14:12:50

@karcsibácsi: Először is én nem zavartam el senkit, és tisztában vagyok vele, hogy a gyógyszer mellékhatások kiszámíthatatlanok, beállítása időigényes. Ezzel nem is vitatkozok. De ha tudják az orvosok, hogy legalább 5 hét kell a beállításhoz, akkor miért dobják ki őt 10 nap tartózkodás után ? Ha a háziorvos is rendelkezik orvosi diplomával, akkor miért 2 hét múlva jön ki a beteghez ( ekkora már meg is halt ), neki aztán tudnia kellene, hogy itt mindennap számíthat.

M.D.House 2012.08.13. 14:12:55

A NYHA IV. stúdiumú szívelégtelenség+COPD+romló vesefunkciók önmagukban is okozhatják egy ember halálát. Az idős, ágynak esett emberek 80%-a pedig a fekvés miatt kialakult tüdőgyulladásba hal bele (hypostaticus pneumonia). A posztoló története szomorú eset, de ez nem jogosítja fel arra, hogy az egészségügyben dolgozó embereket szándékos károkozással vádolja meg ("úgy állítják be a gyógyszereket, hogy rá 1 héttel már élet-halál között vagy").

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.13. 14:15:04

@VaTi:
Megelőzés, drága, megelőzés!

VaTi 2012.08.13. 14:15:25

@NYB75: csak felvetés: nem lehet, hogy azért nem kért ilyen vérképeket a háziorvos, mert nem tehette? Mintha rémlene, hogy volt szó róla, hogy milyen vérvizsgálatokat milyen gyakorisággal kérhet az orvos. Az előírtnál gyakoribban egyszerűen nem engedélyez az egészségbiztosító. Nem tudom, h ez az eset-e, de korábbi posztnál előkerült ilyesmi. Sajna sokszor egészen prózai módon anyagi okai vannak egy vizsgálat vagy kezelés elvégezhetőségének. És ha ez a helyzet, akkor bizony az orvos is patthelyzetben van, mert felette is őrködnek az előírások, amelyeket be _kell_ tartania. Mocskos anyagiak, igen...de megkötik az orvos kezét és határt szabnak a lehetőségeinek.

NYB75 2012.08.13. 14:16:32

@Kara kán: Ez így igaz. Az a megdöbbentő, hogy ha valakinek hasmenése van, sem a kórházi orvost, sem a háziorvost nem igazán érdekli, szedjél Normaflore-t, Smectát, és ennyi. Én mondtam a háziorvosnak, hogy nem inkább Klion-t kellene adni, ekkor írta ki nekem, sajnos már későn. Szóval lehet, hogy nekem internetről felszedett féltudásom van, de az a baj, hogy az orvosok egy részének még ilyen sincs.

NYB75 2012.08.13. 14:19:50

@VaTi: Szerintem havi 1 vérkép vizsgálatért még nem büntették volna meg.

VaTi 2012.08.13. 14:22:30

@Kara kán: értettelek én, pontosan erre írtam, hogy: "jó, ha egészségtudatosan élsz, és minden lehető módon csökkented az esélyét a megbetegedésnek". De ez kivédi a 4. stádiumú szívelégtelenséget? A vakbélgyulladást? A baleseteket? A veleszületett rendellenességeket? Ezer olyan dolgot, amit bizony nem gyógyít a kapor szára...
Értsd jól: egyetértek veled bizonyos mértékig. Kedves barátom élni nem tudott már a gyomorsavától, majdhogynem azt mondhatom, hogy már egy pohár víztől is savat hányt. Marékra szedett quamatel nem használt. Gyógynövényes könyv alapján vettem neki cickafarkfüvet. Az első pohártól mintha elvágták volna a fájdalmat, napi egy pohár tea úgy tartja rendben, hogy azóta egyetlen egy alkalommal sem tért vissza a probléma. Van még ilyen tapasztalatom. Szóval értelek. Csak a végleteket nem szeretem. Jó a megelőzés, de vannak kivédhetetlenül orvosi esetek.

Ellie Arroway 2012.08.13. 14:23:00

@Johnny Joker: Kikérem magamnak, én sosem buktam meg az egyetemen és kettesem sem volt, summa cum laude végeztem, okos vagyok és emberséges és még mindig itt vagyok.

Általánosítgató köcsögök.

bazd meg 2012.08.13. 14:23:18

@VaTi: Te nem tudom merre elsz, de boldogabb orszagokban, pl az USA-ban es most jol figyelj a novereken erzed hogy erted vannak, az orvos nem tobb mint 5 percen belul ott van es elmondja a dolgokat. Ja es bevandorlo kocsog vagyok, 5 szor volt az asszony korhazban es ebbol 2-szer nem volt meg biztositasunk sem. Meseljek dolgokat amik otthon tortentek meg velunk vagy a nagyszuleinkel ???

papillon 2012.08.13. 14:23:37

Senki sem halhatatlan. Kedves a hozzátartozóktól, hogy minél gyorsabban bepaterolják valamelyik kórházba az idős, beteg hozzátartozót, mintha nekik nem is volna valami gondoskodási kötelességük. Aztán lehet tele szájjal szidni az orvosokat. Ha annyira ért a szakmához a kedves posztoló, miért nem ő kezelte az elhunytat?

OftF 2012.08.13. 14:23:54

kevés kivétellel valóban fostaliga az egész

VaTi 2012.08.13. 14:25:08

@NYB75: Szerintünk. Aztán hogy valóban úgy van-e? Szerinted a finanszírozás logikusan működi? Egy orvos kommentelő írt korábban olyan hajmeresztő példákat...Néha szinte el vannak tiltva bizonyos vizsgálatok elvégzésétől, anyagi okokból...

NYB75 2012.08.13. 14:25:55

@M.D.House: Február végén azt mondják, hogy nagyon alacsony a kálium szint, március elején azt mondják, hogy jól beállították, rá 1 héttel élet-halál között vagy. Erre nem lehet mit mondani. Amúgy anyám visszament az orvoshoz, és mondta, hogy valami nincs itt rendben az adagolással, erre az orvos, szedje csak így, majd jobban lesz. A kórházban én is összeszedtem bronchitist, és fogyíny-gyulladást, 2 hétig antibiotikumokat szedtem. Ennyit a sterilitásról. Arról nem tehetnek az orvosok, hogy a levegőben fertőzések van, ez igaz.

bazd meg 2012.08.13. 14:29:49

@karcsibácsi: Ja, magyar vagyok, de ne felj tagadom mindenfele.

VaTi 2012.08.13. 14:31:24

@bazd meg: látod, ez az általánosítás. Én Mo-n élek. Meséljek én olyanokat, amiket meg te nem hiszel el, mert nem akarsz? Nem csak az az oldala van az éremnek, amit a blog mutat. Tisztelettudó orvos, aki szépen elmagyaráz? Most beszéltem vele a nagyim combcsontműtétjéről. Normális, gondos ápolók? Egy hónapig élvezte a mamácskám a kedvességüket, egy szó panaszt nem tudott rájuk mondani. Még csak nem is főváros, hanem az ország sokat pocskondiázott része. Akkor nm lehet, hogy nem tudunk olyan egyértelmű országhatárokat húzni a tisztelettudó és jó orvosok és ápolók köré?

EMP 2012.08.13. 14:32:43

Elvonatkoztatva ettol a konkret esettol:

Azert nem jo ez a blog mert nagyjabol mindig csak negativ esetek jonnek le belole, es barkinek aki ezt olvassa, ez megerosites, hogy milyen allapotok uralkodnak a magyar egeszsegugyben ugy altalaban.
Nem vitatom, vannak negativ dolgok is, de le mernem fogadni hogy minden ilyen negativ esetre legalabb egy pozitiv is jut, csak azok soha nem kerulnek be a koztudatba. Nyilvan, ha valami jo, az alapertelmezett es emlitesre sem melto, ha valami nem jo, azt azonnal elmondjuk mindenkinek.
Konkretan nem errol a konkret posztrol van szo, nyilvan, van ami jogos (nak tunik, nem vagyok orvos, nem tudom megallapitani). Csak megjegyzem, ezek a posztok eleg jol tudjak befolyasolni egy nagyobb tomeg velemenyet (az olvasoket) az egeszsegugyrol ugy altalaban. Ezt a cikket elolvasvan meg en is azon kaptam magam, hogy negativan gondolok a magyar egeszsegugyre, pedig soha semmi ilyen problemam nem volt. Sot, a kecskemeti korhazban pl tok jol ellattak, mar tobbszor is.

NYB75 2012.08.13. 14:32:50

@papillon: 1. nem mi pateroltuk a kórházba, hanem rosszul lett, és a mentő vitte el. Amikor otthon volt gondoztuk, de mivel nem vagyok orvos, nekem nem adnak ki gyógyszert, továbbá nincs laborom, és nincsenek műszereim. Mint írtam nem értek a szakmához, de az a baj, hogy azok sem akiket milliókért tanít ki az állam. Amúgy nekem is vannak kisebb nyavalyáim, valamelyiket előbb diagnosztizáltam, mint az orvosok, de egyikkel sem tudnak mit kezdeni.

NYB75 2012.08.13. 14:35:50

@VaTi: Lehet, ezt nem tudom. Mindenesetre én is csináltatok 1 évben 1 max 2 vérképet, és nem volt ebből még semmi baj.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.13. 14:37:23

@VaTi:
Nincs vita közöttünk.
Nekem pajzsmirigy-alulműködésem van, épp ma voltam a háziorvosnál, hogy felírja az L-Thyroxin adagomat. Erre még nem találtam gyógynövényt.
Aztán ott vannak a balesetek, a genetikai
okokra visszavezethető betegségek stb.
A JÓ egészségügyre nagy szükség lenne, csak ugye jelenleg nálunk nem igazán működik jól az eü.

Cyric25 2012.08.13. 14:38:44

@Bloodscalp: Nem tudom feltünt e hogy egészen eddig nem az egészségügyet védtem hanem konkrétan azt nem fogadom el hogy a postoló általánosságban támadja az orvosokat úgy hogy mást tulajdonképpen nem tud felhozni érv ként minthogy ö úgy GONDOLJA hogy az orvosok rövidítették meg az édesapja életét a kezeléssel.

jog-ász 2012.08.13. 14:42:18

egyébként a pénzkivonásnak nem ez a célja??minél kevesebben kapjanak ellátást, minél kevesebbet kelljen betegre és egészségügyi személyzetre költeni aminek következménye hogy minél kevesebbet kelljen nyugdijra költeni..hulljanak minél többen..lehet hogy nem ez volt a cél, de ez a következmény..persze aki a döntéseket hozza az valoszinüleg jó ellátást kap.

VaTi 2012.08.13. 14:43:26

@EMP: "Ezt a cikket elolvasvan meg en is azon kaptam magam, hogy negativan gondolok a magyar egeszsegugyre, pedig soha semmi ilyen problemam nem volt." Egyes nézetek szerint az embert többek között ez az önreflexió emeli az állatok fölé. Figyeli és elemzi önmagát, a gondolatait.
Már ezzel sikerült azok fölé a megszólalók fölé emelkedned, akik nemhogy nem elemzik a gondolataikat, de nincs is nekik :)

huha mi lesz itt 2012.08.13. 14:43:47

@Cyric25: erted azt a szot, hogy felelos?
nem mi? fogadjuk orvos vagy..netan patologus? :DD

szerinted ki all az osztalyokon a hierarchia tetejen? a takaritono?

NYB75 2012.08.13. 14:44:50

@Irkutszk: Úgy jön ide, hogy a betegségek jelentős része gyógyíthatlan. Nem is édesapám válaszototta a kórházat, hanem a mentőt mi hívtuk ki. Azért hívtuk ki, mert azt hittük, hogy valamennyire "stabilizálják", és megmondom az igazat, valamennyire bíztam is az orvosokban. Utolsó alkalommal is órákat várakoztatták, pedig a mentősök is mondták, hogy őt kellene előrevenni. Ekkor még annyi ereje volt, hogy felkelt, elment WC-re, és haza akart menni. Alig bírtam lefogni. 2 nap múlva, a kezelés hatására, már fel sem tudott ülni. Azt is tudom, hogy ez a betegség rossz prognozisú, és, hogy csodákat ne várjak. A legrosszabb az egészben, hogy kínok-kínjával halt meg.

VaTi 2012.08.13. 14:51:24

@huha mi lesz itt: Mondjuk abba, hogy mennyi (és milyen) takarítót vesz foglalkoztat a kórház (és milyen egyéb személyi/tárgyi beruházásokat eszközöl), szerintem legkevésbé az orvos szól bele, valszeg inkább a gazdasági igazgató, aki tudtommal még csak nem is orvos végzettségű általában. Aztán hogy hogyan osztják be a meglévő (esetleg baromi szűkös) munkaerőt/kapacitást, az már lehet az ő feladata. Mancika, mossa már fel Pista bá alatt az ágyat! Mingyán főorvos úr, csak egyedül vagyok, előbb a műtőt kéne kitakarítani, meg a Mari néni már hamarabb odapisált, az alatt is kell, aztán majd odaérek eccer...
Te Józsi, ennek a szikének éle sincs! Persze, hiába igényeltünk, nincsen pénz, 'szt most azzal kell dolgozni, amivel a múlt héten a munkások a linót vágták...

NYB75 2012.08.13. 14:51:45

@Cyric25: Biztos vannak rendes orvosok, de az én esetemben nem számíthattam senkire, sem a háziorvosra, mert ők lepatintják az embereket, hogy hívd az ügyeletet, sem a kórházi orvosokra. Ott maradtam minden segítség nélkül. Pedig a háziorvosnak könyögtem jöjjön ki, mert nagyon a helyzet. Ott az ügyelet ! Maszek dokit is keresetem, csak nála is 1 hetet kellett volna várni a rendelésre.

NYB75 2012.08.13. 14:55:10

@VaTi: Tudom most le lesz harapva a fejem, de a nővérek sem szakadtak meg a munkában, csak bagóztak egy szobában. Tudom, kevés a pénz, meg minden, de azért nonszensz, hogy a szobában elcsúszok egy beteg ember vizeletében.

jeriba zammis 2012.08.13. 14:58:26

A Tisztelt posztolóval sajnos részben, de egyet kell értenem! Abban, hogy az egészségügy embertelen, nivótlan, azt hiszem vita nincs. Még egyes orvosok (tisztelet a kivételnek) szakmai felkészültségében is vannak problémák. Legjobb barátom édesanyja, édesapja főorvos, volt osztályvezetők, kórházigazgatók. Ők mesélték, hogy egyes kollégák, mennyire nem tartják a lépést a szakmával, egy könyvet nem láttak náluk, tájékozatlanok, csak a kötelező továbbképzéseken jelentek meg, amelyek had ne mondjam, miről szólnak. Említett barátom sógora angliában orvos, 6 számjegyű forintban a fizetése, és a 8 óra munkaidő után szígorúan el kell (!) mennie, mert ügye a fokozott terhelés után esetleg beugrik egy műhiba, hát lehet fizetni. És érdekes módon az angol egészségügyről is lehet rémségeket hallani.
A véleményem az, hogy orvosaink és az eü. dolgozók bérét már vagy 20 éve rendezni kellett volna. Igen az orvos, akinek az életünk a kezében van kapja meg ami jár. Szlovéniában ha jól emlkészem 500.000 Ft fizetéssel kezdenek. Szóval aki tanul, az kapja meg ami jár. Azok után azonban, aki elfogad hálapénzt, az legyen BTK-s ügy. Ezek után szigorúan követelni is lehet.
Ja. Nővérem Németországban, útközben lett rosszul, epeműtétet kellett végezni nála. A kórházban fél európa nációjából kerültek ki az orvosok és az ápolónők. Na azt mondta, hogy ott meg lehet nézni a hozzáállást, orvosainknak pár hónap ott jót tenne.

Cyric25 2012.08.13. 15:00:13

@huha mi lesz itt: Te tényleg elég hülye lehetsz ha azt hiszed hogy egy mezei orvosnak aki téged kezel a rendelöben/kórteremben bárminemü beleszólása is van egy korház életébe.

Max annyi mint mikor te javaslatot teszel a fönöködnek. Annyit ö is megtehet aztán a vezetés meg eldöntheti hogy foglalkozik e vele és esetleg meg is valósul valami vagy kapsz egy igéretet hogy majd a jövö évi költségvetésbe megpróbálják figyelembe venni.

De mindegy is már ebböl is látszik hogy annyi lövésed sincs hozzá mint nekem pedig még az utolsó szalmaszáladdal sem találtál mivel nem nem vagyok egyik sem söt még csak az egészségügyben sem dolgozom ezért szemelyes érdekem nem füz az orvosok védelméhez pusztán azért teszem mert igenis jelen helyzetben azt érzem jogosnak hogy kikérjem magamnak azoknak az orvosoknak a nevében akiknek igen is számít a beteg.

jeriba zammis 2012.08.13. 15:00:16

A hatszámjegyű fizetéshez: az majdnem hétszámjegyű, és hetente értendő!

rikitiki 2012.08.13. 15:01:51

@jeriba zammis: Valóban jót tesz orvosaink hozzáállásának egy német munkalehetőség, de nem pár hónapig maradnak, hanem tovább...

Számolni sem tudom, hány ismerősöm van ott, és valóban mindnek jobb azóta a hozzáállása.

Miertilyenbonyolultez 2012.08.13. 15:01:54

Reszvetem! Sajnos tenyleg olyan a helyzet,mint a skot viccben amikor elmondja az orvos a betegnek,hogy nagyon beteg es meg fog halni mutet nelkul. Megkerdi a beteg,hogy mennyibe kerul a mutet? Doki mondja,hogy 25000 fontba. Megkerdi a skot,hogy mennyibe kerul egy temetes? Doki mondja,hogy 15000 fontba.
Mire a skot: Jo...akkor a temetest valasztom!

fUCKzAr (törölt) 2012.08.13. 15:03:00

"Édesapám 2010-től 2011 tavaszáig járt Kardiológiai ambuláns rendelésre, és szépen helyrejött. Ezután többet nem ment el." Aha, szóval nem járt el. Ő biztos jobban tudta, mint az orvos, most meg megy itt a dráma.

VaTi 2012.08.13. 15:08:46

@NYB75: nem lesz leharapva a fejed, ez tényleg nem normális állapot. Csak annyit teszek hozzá, hogy a fent már említett "boldogabb országokban" a takarítás nem az ápolónők dolga lenne. Az ő dolguk az egészségügyi ellátás. Igazából szerintem a fürdetés, emelgetés, stb sem az ő dolguk kellene, h legyen, hanem pl segédápolóké. Viszont az eü jellegű munka az ő dolguk. Ha cigiznek a nővérszobában, az már csak azért sem normális, mert szerintem az egész kórházban nem ellene cigizni, vagy legalább csak kijelölt helyen, és kétlem, h a nővérszoba az lenne.
Viszont általánosságban: amennyi kávézással és cigizéssel vádolják általában a nővéreket (nem te, ált a posztolók), már rég ki kellett volna mindnek múlnia koffein- és nikotinmérgezésben. A munkahelyeken át van némi pihenőidő. Akkor mindenki ehet, ihat, kávézhat. Ha a beteg elkap egy ilyen pihenőben kávézó nővért (aki aznap talán még nem aludt, evett, ivott), mindjárt úgy jön ide a blogra, h állandóan kávéznak. Az én melóhelyemen is van egy ebédszünet. A főnökök kénytelenek volta kijelölni egy olyan útvonalat az ebédlőbe jutáshoz, ahol esélytelen, h az ügyfél meglásson, mert korábban puffogtak. Végiggüriztem legjobb tudásom szerint a napot, de ha az ügyfél meglátta, hogy enni megyek, az volt a litánia, hogy ezek egész nap sétafikálak, kávézgatnak.
(Természetesen a kritika akkor jogos, ha a dolgozó a munka terhére túl sok időt lóg el ilyen címen. De az alapkajálás, szusszanás bele kell, h férjen, még az orvosnak is). Nem, nem arra írom ezt, amit te írtál, de sokan hajlamosak azt írni, hogy a nővérek egész nap kávéznak. Azért ez is nonszensz

NYB75 2012.08.13. 15:13:50

@fUCKzAr: Annyira voltam korrekt, hogy leírtam, ezért ő is felelőssé tehető. Ne 1 mondatomba kapaszkodj. A legfájóbb az, ahogy ő meghalt, kínok-kínjával, és ahogy az ember magára marad a bajban.

NYB75 2012.08.13. 15:18:38

@VaTi: Az egyik családtagom hozott egy felmosott, és felmosott. Azért csúsztam el, mert az egyik beteg elesett a saját vizeletében és én emeltem fel, közben én is elcsúsztam. Utána meg el akart menni, és nekünk kellett visszatartani. Szerintem ez sem normális állapot.

cbw 2012.08.13. 15:33:40

@NYB75: A háziorvas nem tud mit csinálni egy ilyen végstádiumú beteggel. Gondold végig van vérnyomásmérője, vércukormérője és ennyi. Hiába "nézi meg" a beteget, nem tud laboreredményeket, RTG-t,egyéb vizsgálatokat egy fonendoszkóppal elvégezni. Ezért mondta, hogy hívd az ügyeletet, v.mentőt. Neki ennyi a dolga, ezt tudomásul kellene venni.

cbw 2012.08.13. 15:37:46

@NYB75: Apukádnak nem csak fájdalomcsillapításra volt szüksége. Ezért nem ment ki, nem volt teendője. Előbb v. utóbb a veszteségért már nem másokat fogsz hibáztatni, akkor lesz vége a gyászodnak

ezttörölnikéne 2012.08.13. 15:39:02

nem olvastam végig a kommenteket, úgyis tudom, mi van bennük. az orvosok védik a mundér becsületét, és néhány beteg is, aki valami isteni szerencse folytán kifogta azt a 10% orvost, aki normális ember szakmailag is ért hozzá. sajnos a többségnek a másik 90% jut... akik olimpiát néznek rendelés helyett, aki megmondja ugyan, milyen gyógyszerre van szükség, de nem írja fel - az ismerős orvos felírja családtagként, majd a patikus szól, hogy ez így több tízezer (!!) forintba kerül, mindenképpen szakorvos kell hozzá, a háziorvos sem jó. és ez csak az pénteki nap termése...

NYB75 2012.08.13. 15:39:57

@cbw: Tudom, hogy csodát nem lehet művelni egy ilyen beteggel, de mivel a kórházból is katasztrófális állapotban engedték ki, nyugodtan ránézhetett volna. Számomra ez a legmegdöbbentőbb, hogy így kiengedik. Azt mondta a háziorvos asszisztense, hogy nyugodjak meg jó kézben van apám, gondoskodnak róla. Ezt megtapasztaltuk. Ha leállt volna a szíve, és meghalt volna, még mindig szebb halála lett volna, mint gyomorfekéllyel és a fertőzéstől kiszáradva feküdve megspékelve egy tüdőgyulladással. Tudom ez morbid volt, de ez van.

Ez vagyok 2012.08.13. 15:41:41

@EMP: Így van, ahogy írod.
Ez teljesen egybevág azzal, hogy a hírek jórésze is negatív hír a médiában.
Pedig, ha közvetlen környezetünkben körbenézünk, az életünk apróbb dolgait számba vesszük, melyekből összeáll az egész, többségünknél pozitív a mérleg.
Akkor miért is folynak mindenhonnan a negatívumok, kellemetlenek, rosszak?
Mikor indít már valaki egy "JÓK" blogot?

NYB75 2012.08.13. 15:46:08

@cbw: Halálának hetében azt mondta a kezelőorvosa anyámnak, hogyha nem jött volna a bélfertőzés, még lett volt 1-2 éve. Meg, hogy 5 hét kellett volna a beállításhoz. Namármost, ő tudott a hasmenésről, és 10 nap után ő rakta ki az osztályról. Szerintem no comment.

Az általánosítás miatt az érintetektől elnézést kérek, de mivel 2 éven belül ez a második halállal végződő tragédia, és mindkettő ugyanott következett be, ezért eléggé megkeseredettem.

Marcangoló Korelnök 2012.08.13. 15:58:37

Ne mosdassunk szerecsent, nagyon kérem.

- Közismert tény, hogy a jatrogén ártalmak legsúlyosabbika a kórházban összeszedett fertőzés, melyek első számú forrása a nem megfelelően eltakarított excrementumok. Magyarország a lakosság arányában ebben világelső. Évi 4 ezer (!) közvetlen haláleset (bevitték és ottmaradt), és felmérhetetlen számú élet rövidül meg, ha haza is tud támolyogni a halálosan megfertőzött szerencsétlen.

- Ezt nem lehet azzal a vállvonással elintézni, mint a blog orvosai, hogy hja kérem, "tudomásul kell venni", kórházba járni életveszélyes mulatság.

- Ez nem KIZÁRÓLAG pénzkérdés! Ha valaki hallott már "nővérkét" elbődülni, orvosokból cinikus hülyeséget dőlni, az tudja, mire gondolok. Olyan állomány maradt idehaza, amely erkölcsein A PÉNZ SEM SEGÍT!

papillon 2012.08.13. 15:58:48

Az aggódók megnyugtatására: kimennek. Akkor is rengetegen kimentek, amikor ez még "disszidálás" volt. Jó, hogy ilyen bőkezűek tudunk lenni a világgal. Nem itthon kellene őket megfizetni? Tudja egyáltalán valaki, hogy mennyi egy tapasztalt szakorvos "hivatalos" fizetése. A sarki koldus is többet szed össze (naponta).

Marcangoló Korelnök 2012.08.13. 16:00:55

@Ez vagyok: vannak szép számmal, akiknek halvány sejtelmük sincs róla, miféle pokol vár rájuk, ha kórházba kerülnek. Az ő véleményük igen kedvező a magyar egészségügyről.

Marcangoló Korelnök 2012.08.13. 16:01:44

@papillon: ezeket? Késő. Egy kontraszelektálódott "seprőt"?

Marcangoló Korelnök 2012.08.13. 16:04:44

@Cyric25: ha valakit egy orvos végtelen cinizmusa és nemtörődömsége, valamint az eldurvult "nővérkék" lustasága a sírba taszít, nem lesz boldog attól a feltételezéstől, hogy járhatott volna jobban is.

Marcangoló Korelnök 2012.08.13. 16:06:10

@Cyric25: Semmelweisset kiröhögték, üldözték azok, akik szerint "tudomásul kell venni" a mocskot, a fertőt.

Marcangoló Korelnök 2012.08.13. 16:08:14

@huha mi lesz itt: sajnos igazad van, ez itt a döntő pont.

Marcangoló Korelnök 2012.08.13. 16:09:16

@Cyric25: így van, örüljünk, hogy a kórházi fertőzésekben világelsők vagyunk.

Marcangoló Korelnök 2012.08.13. 16:10:19

@Pepibubó: sajnos teljesen igaza volt, én is hallottam már ezt orvostól.

NYB75 2012.08.13. 16:11:20

@papillon: Valóban nagyon keveset keresnek alapból, de azért hálapénzből csurran-cseppen. Némelyikük szerintem így sokkal többet keres, mint nyugaton. Tudom, nem mindenhol kapnak pénzt, egy patológus, vagy egy altató orvos sok pénzhez nem fog így jutni.

telkoe 2012.08.13. 16:18:46

@Marcangoló Korelnök: Minek is ide orvos ha van eleg hozzad hasonlo nagyeszubol.

Kabbe (törölt) 2012.08.13. 16:21:12

hörögve rohantatok a 300FT-os vizitdíj ellen szavazni.

ingyé ez van.szokjátok vagy fizessetek privát biztosítást.

rikitiki 2012.08.13. 16:23:17

@Marcangoló Korelnök: Azért egy kis pénz talán lehet hogy nem ártana, ha nem is segítene...

Egyetemi oktató klinikán, az egyetemet ért elvonások következtében, a takarítószemélyzeten is spórolnak, így este 7 után az intenzív! osztályon a takarítás az egészségügyi személyzet kötelessége - értsd orvos, nővér.

Ez vajon segít, vagy nem a helyzeten?
Az oka, hogy a kormányunk gyakorlatilag visszamenőleges hatállyal csökkentette a finanszírozást, tehát amit költségvetési törvényben egy adott időszakra megadott, azt később, az adott időszakra vonatkozóan visszavonta. Ezért hétvégén nincs a lépcsőházban világítás, illetve nincs takarítás.

Kicsit unortodox, de hát ez az ára, hogy 2030-ra lehagyjuk a hanyatló nyugatot.

M.D.House 2012.08.13. 16:24:16

@ezttörölnikéne: nem a mundér becsületéről van szó. És nem is véd senki senkit itt. Pusztán az a helyzet, hogy az ide beírók 99%-a nem ért valójában a gyógyításhoz és "szájról-szájra" terjesztik el a köztudatban az orvosokkal és az egészségüggyel kapcsolatos téveszméiket, fikázzák és gyalázzák az ebben dolgozókat és valójában fogalmuk sincs az egészről illetve a rendszer működéséről. És a média is kiváló partner ebben, mert éveken keresztül hangoztatták, hogy a hálapénz így meg úgy, milyen rengeteget keresnek az orvosok stb. Most pedig ott tartunk, hogy aki tehette/teheti elmegy és a nép meg csodálkozik, hogy az egészségügy már csak romokban létezik. Illetve abba senki nem gondol bele, hogy mi lesz, ha még tovább romlik majd a helyzet...

Don Quixote de la Ferko 2012.08.13. 16:34:41

Részvétem.

Volna egy nagyon jó megoldás, de kétlem, hogy a fene nagy demokráciában erre lehetőség lenne:

Minden szarrágó, pénzhajhász orvos családtagjainak homlokára egy vörös narancsot tetoválni. Felemenő, lemenő, háziállat, mindenki. Aki megbetegszik, és rajta van az Árulók Jele, az csakis Gyurcsók távgyógyításában részesülhet. Csemete, papa, mama után nem menekülhet, hazarohanó csemete, papa, mama nem kezelheti, kizárólag Gyurcsók és társai vehetik kezelésbe.

Ez ennyire egyszerű. Egyből rend lenne.

M.D.House 2012.08.13. 16:42:26

@Marcangoló Korelnök:
Azt is tudomásul kellene venni, hogy az orvosok nem mindenhatók. Ahhoz képest, hogy a középkorban kb.40 év volt az átlagéletkor most kb.60. De az élet most is véges. És az is marad.
Az "állomány" kifejezést pedig állatcsordákra kell és illik használni, nem dolgozó emberekre. Pláne olyanokra akikre előbb-utóbb még Te is rászorulsz majd. Pont az a baj ezzel a bloggal, hogy csak tovább szítja az egészségügy-ellenes hangulatot. Aztán majd mindenki csodálkozni fog, amikor 20-30km-t kell utazni, hogy eljusson egy orvosig...

huha mi lesz itt 2012.08.13. 17:12:56

@fUCKzAr: anyammal ugyanez a helyzet..egy ideig jartunk kardiologiara.. felevente 5-10e ft.
aztan elfogyott a penzunk es anyam is mozgaskeptelen lett. a vizsgalat abbol allt hogy csinaltak egy EKG-t, meghallgatta a tudejet es jonapot. ezert nem erdemes 40-50km-t 4-5 atszallassal elmenni a korhazba.

karcsibácsi 2012.08.13. 17:31:44

@bazd meg magad, hiába tagadod, te ott mindig csak az amerikai állampolgárságért kuncsorgó, az angolt törve beszélő, lesajnált "hunky" maradsz, akit a harlemi afroamerikai kisstílű bűnöző éppúgy lenéz, mint a puertoricoi munkanélküli (but inborn US citizen) félvér. Hogy az igazi amerikai társadalomról ne is beszéljünk.

matilda. (törölt) 2012.08.13. 17:35:26

@NYB75:
volt boncolás? mit találtak?

karcsibácsi 2012.08.13. 17:36:25

Last message:
@huha mi lesz itt: @Kara kán: @Marcangoló Korelnök: @NYB75: @Don Quixote de la Ferko: @parrre: meg a többi szájkaretés mindentudónak, megismétlem :
soha, semmilyen körülmények között ne menjetek orvoshoz/kórházba, és akkor örökké fogtok élni.

parrre 2012.08.13. 17:42:13

@karcsibácsi: Köszi, az öncélú közléskényszerrel nem akarok foglalkozni

Intelli 2012.08.13. 17:51:02

@Kabbe: ez nem ingyen van.

A kórházak is a befizetett adóforintokból élnek. Ha adófizető vagy és fizeted a TB-t akkor bizony te fizetsz havonta az egészségügyi szolgáltatásért \ annak fenntartásáért.

Nem tudom miért kell olyan butaságot írni, hogy ingyen van...

csahos 2012.08.13. 17:54:43

Rohadt orvosok.
Aztán amikor elfogytak jönnek a rohadt Tanárok.
Aztán a rohadt.......valamik.
A politikusok meg röhögnek, és még egyszer szednek a tálból.
A takarítónő többet keres mint aki harminckét éves koráig tanulja az egyik legnehezebb szakmát.
És a rendőr elmegy munkaidőbe diszkót őrizni, és ....
Mi meg itt fröcsögünk.

karcsibácsi 2012.08.13. 18:03:48

@parrre:
"az öncélú közléskényszerrel nem akarok foglalkozni"
Akkor miért műveled és propagálod?

ezttörölnikéne 2012.08.13. 18:13:06

@M.D.House: mindegy, hogy nevezzük... tudom, hogy az olimpia jó dolog, én is néztem. de ha kint várnak a betegek, órákat, akkor inkább este az összefoglalót kéne nézni... és ez tényleg csak a legbagatellebb dolog. de ha a nem orvos hozzátartozónak kell felhívnia arra a figyelmet, hogy a kezelési protokoll már nem az, amit ő csinál, akkor az azért durva (mert kénytelenek vagyunk kitanulni, mert ha nem tesszük, akkor meghal a beteg!)

karcsibácsi 2012.08.13. 18:17:04

@ezttörölnikéne: nem csak ezt, az összes beírásodat!

hodgkin 2012.08.13. 18:35:00

"Menjenek külföldre a zsidók / cigányok / arabok / melegek stb!" ill. "Menjenek külföldre az orvosok!"
Ugye, ha az első címmel jelentetne meg valaki egy commentet, azonnal cenzúrázná minden "szalonképes" portál (kivéve talán a kuruc.info-t)? A második viszont büntetlenül megjelenhet az index.hu címlapján! Hogy is van ez? Egy szakma valamennnyi képviselőjét lehet kollektív bűnösséggel vádolni? Mint "papagáj" (15 éve gyakorló orvos, belgyógyász) csak két rövid megjegyzést fűznék a történethez:
1. A részletekbe nem belemenve: a IV. stádiumú szívelégtelenség átlagos túlélése egy áttétes rák túléléséhez hasonlítható (!). Biztos, hogy csak az egészségügyi személyzet tehet az Édesapa haláláról?
2. Ígérem: megyünk el külföldre. Egyre többen, végül valamennyien. Sokkal jobb anyagi és főleg erkölcsi megbecsülés reményében - amit biztosan meg is kapunk a Lajtától nyugatra. Akkor majd a tisztelt posztoló meg a többi őt bátorító uszító is fordulhat a természetgyógyászokhoz, csontkovácsokhoz és egyéb varázslókhoz, ha megbetegszik vagy balesetet szenved.

Falkenberg 2012.08.13. 19:01:41

Öszinte részvétem a poszt megirójának. Biztos borzalmas veszteség lehetett az édesapja elvesztése. Ellenben néhány dologgal nem ártana tisztában lenni mielött elkezdjük szidni az orvosokat és az egészségügyet. Itt egy idös emberröl volt szó, aki 65 éves elmúlt, szivelégtelensége valamint COPD-je is volt mint alapbetegség. Ez a két alapbetegség pedig általában nem az egészséges életmódot folytató idösek kiváltsága. Magyarán a posztoló édesapja valószinüleg évek óta dohányzott, mozgásszegény életmódott élt, esetleg egészségtelenül és helytelenül táplálkozott, söt az is lehetséges, hogy vagy súlyos túlsúllyal, vagy alultápláltsággal küzdött. Mind a szivelégtelenség, föleg a III. fokú, mind pedig a COPD közepesen mozgáskorlátozottá is teszi az embert. Magyarán ezt a kétféle betegséget nem azok kapják el idös korban, akik egészségesen éltek, nem dohányoztak és odafigyeltek mind az étkezésre, mind a mozgásra.

Ez a két betegség önmagában már halálhoz vezet az idö elörehaladtával. Kivétel, ha az illetö minél elöbb életmódváltással megpróbálja helyrebillenteni az egészségét. Ez sokszor már az idöseknél csak vágyálom. Egy 30-40-50 éve megrögzött dohányos bizony nem fog holnaptól leszokni a cigarettáról és onnantól odafigyelni az életvitelére. Föleg nem fog idös korában sportolni kezdeni. Ez pedig elöbb utóbb elvezet ide, ahova a posztiró édesapja eljutott, hogy jár kórházból ki-be, elkap minden fertözést, mert ugye se oxigént nem kap a szervezete rendesen, se tápanyagot, merthogy gyakorlatilag a két alapbetegség miatt csak a teljes sziv és érrendeszere, és a tüdeje nem müködik normálisan... mondhatnám úgy is, hogy kb. 30-40%-os kapacitással. Ezek után nem tudom miért csodálkozunk, hogy a szérumkálium szint életveszélyes szintre eltolódik. Vagy miért csodálkozunk, hogy a beteg a végén meghal? Mégis miért éljen? Mert nekünk kedves a személye...

Tudom kegyetlen ezt olvasni, de sajnos ez van. S még egy rendkivül kegyetlen dolgot mondok. Minek pumpáljon a társadalombiztositás vagyonokat olyan emberekbe akik nem képesek arra, hogy a saját testüket legalább annyira tiszteljék, hogy ne tegyék tönkre? Mennyi pénzt emészt fel egy szivelégtelen és COPD-s beteg évi kezelése? Mennyi az amit ebböl azok téritenek akik nem dohányoztak soha, próbálnak egészségesen élni, és figyelnek magukra?

Mert erröl nem szól a posztiró. Pedig kellene.

Mielött bárki érzéketlenséggel vádolna elmondom hogy 5 éve halt meg édesanyám COPD-ben. 40 évig láncdohányos volt, nulla sporttal és nulla egészségre odafigyeléssel. Az élete utolsó 10-15 évében mindent megtettem, hogy megváltoztassa az életvitelét, leszokjon a dohányzásról, ne egyen szemét ennivalót, kezdjen el ha nem is sportolni, de legalább naponta fél- egy órát sétálni. Nem érdekelte a dolog. Mindenre volt kifogása. Hogy miért nem használja szobabiciklit, hogy miért nem hagyja abba a dohányzást stb... Végül 68 évesen meghalt. Kb. ilyen értelmetlen módon mint a posztoló édesapja. Ki a hibás? Egy percig se hinném, hogy az orvosok...

Don Quixote de la Ferko 2012.08.13. 19:06:00

@karcsibácsi:

A fene sem akar örökké élni. Csak tovább, mint azt az imádott orvosaid lehetővé teszik.

Remélem felfogod az "örökké", és a "tovább" között a különbséget.

Don Quixote de la Ferko 2012.08.13. 19:13:59

@Falkenberg:

Igazad lenne, ha nem halnának meg olyan emberek is 40-50 évesen, akik csinálták mindazt, amit felsoroltál hiányként.
Vagy szerinted teljesen jogos az, ha egy 41 éves ember, akit 10 év alatt nem láttam inni, nem volt túlsúlyos, akkoriban még nem volt szemét a kaja, tehát egészségesen étkezett, minden reggel bringázott a Népligetben, rákban meghal?

Szóval hagyjuk a maszlagot, aki meghal, automatikusan megkapja, hogy nem figyelt magára, és későn jelentkezett. Aki túléli, az meg orvos nélkül is túlélné.
Ez van. Az élet kegyetlen.

Falkenberg 2012.08.13. 19:19:57

@Don Quixote de la Ferko:

Persze hogy nem. Ahogy nem kéne meghalnia annak se aki 65 évesen 40 éve láncdohányos. De ezért csak az orvosokat felelössé tenni nagy csúsztatás. Mert az orvostudomány véges, és pénzigényes. S lehet, ha nem lenne annyi alkesz, meg láncdohányos, meg link életet élö akik elszivják a pénzt az "alapbetegségeikkel", mert nekik a kezelés jár, akkor lehet, hogy a 41 éves se halt volna meg rákban, mert több idö, pénz és figyelem jutott volna rá.

Az is megszivhatja persze aki világéletében vigyázott magára. Elég csak ha belemegy egy részeg barom az autópályán. Ellenben az aki nem is vigyáz magára az nem tudom milyen jogon várja el, hogy majd öt sajnálják, mert beteg lett. Azért valljuk be sokan maguknak csinálják a szenvedést és a betegséget.

matilda. (törölt) 2012.08.13. 19:22:23

@Don Quixote de la Ferko:
azért a rákkal kontrázni nem bölcs dolog. gyermekek-csecsemők is lehetnek rákosak. itt a COPD és a szívelégtelenség volt a lényeg. én még nem haloottam COPDs gyermekről. javítson ki aki igen.

Don Quixote de la Ferko 2012.08.13. 19:25:18

@Falkenberg:

Ugyanolyan csúsztatás, mint a beteget felelőssé tenni, mert nem akar, mert nem tesz, mert nem...
Mindenki a saját életét éli, és ha arra van lehetőség, hogy a súlyos pénzekért kitanított orvos kitiplizzen, és a savanyú angolokat gyógyítsa, akkor miért probléma az, ha a dagadt Józsi bácsit a TB finanszírozásával kell gyógyítani.
Ez egy ilyen rossz rendszer, egyik oldalnak sem jó, tehát felesleges mindig hibást keresni.

Neked érteni illene, amit mondok:
"Audiatur et altera pars"

Ugyi, egyből más megvilágításba helyezi az eddigi mondandódat.

Don Quixote de la Ferko 2012.08.13. 19:26:35

@matilda.:
Eggyel utánad megtalálod, miért jó a kontra.

karcsibácsi 2012.08.13. 19:27:22

@Don Quixote de la Ferko:
Lehet,hogy te imádsz embereket. Én embert nem.
A témához: ha nem akarsz ÖRÖKKÉ élni, csak TOVÁBB, a megoldás nálad van: bármilyen betegség érne el ( nem kívánom), ne fordulj orvoshoz!

Komolyra fordítva a szót, hülyeséget írkálsz. A betegségek majdnem mindig multikauzálisak. Az élet sokkal bonyolultabb annál, mintsem azt mondhatnók, hogy aki egészségesen él, az nem betegszik meg. Ma már ismerjük a teljes humán genom szekvenciáját, mégsem tudjuk megmondani (néhány kivételtől eltekintve) hogy miért betegszik meg az egyik ember (akár egészen fiatalon, gyógyíthatatlan betegségben) és az ugyanolyan körülmények között élő másik ember miért nem.
There are more things in heaven and earth, Horatio,

Don Quixote de la Ferko 2012.08.13. 19:31:37

@karcsibácsi:

"Lehet,hogy te imádsz embereket. Én embert nem."

Egyéni szociális problémád.

"A témához: ha nem akarsz ÖRÖKKÉ élni, csak TOVÁBB, a megoldás nálad van: bármilyen betegség érne el ( nem kívánom), ne fordulj orvoshoz!"

Erről beszéltem. Örülök, hogy felfogtad. Anélkül nem ment volna, hogy elismétled?

"Komolyra fordítva a szót, hülyeséget írkálsz."

Komolyság tőled? Inkább te irkálsz hülyeséget.

Van még valami észrevételed?

FuBu 2012.08.13. 19:32:54

Hál Istennek régen jártam erre. :(

Először is együttérzésem a posztolónak, VaTi-hoz csatlakozva megnyugvást kívánok én is.

A többiekhez pár kérdésem lenne:
Mit tettek azért, hogy az eü ne ilyen legyen?
Mind a szakmabeliek, mind a laikusok hajtják a magukét, próbálják kierőszakolni, hogy az ő igazukat fogadja el mindenki, aki nem annak az anyját.
Hogy lehet, hogy élnek még idős emberek, ha minden kórház halálgyár?

Miért kell olyan posztokat kitenni, ahol megkérdőjelezhetetlen, hogy az írója egyelőre a gyászfolyamat elején van?

karcsibácsi 2012.08.13. 19:35:13

@Don Quixote de la Ferko:
Nincs egyéni szociális problémám. Egyáltalán, semmilyen egyéni problémám nincsen, azt az egyet leszámítva, és ezt viszont restellem, hogy ilyen idiótákkal egyáltalán szóba álltam. Igérem, nem teszem többé!

Falkenberg 2012.08.13. 19:36:58

A savanyú angolok bizony hagyják meghalni ugyanúgy a COPD-s betegeket. S bizony vannak oszágok a földön ahol a dagadt Józsi bácsira nem köt biztositást a magánbiztositó, mert olyan rizikófaktorokat halmozott fel az életében, amire inkább nem költenek.

S ez lesz a jövö Európában, mert elöregedö társadalmainknak nem lesz se pénze, se elegendö orvosa arra, hogy gyógyitsa a sok eszetlen embert aki nem vigyázott az egészségére. Meg fognak szünni a társadalombiztositások, meg az állami orvosi ellátás, és marad a magánintézményrendszer, magánbiztositással. Az meg majd annak fog járni aki meg tudja fizetni, vagy nem tartozik ebbe, vagy abba a rizikó faktorba. 20-30 évet nem adok neki, de eljön az hogy egy III. fokú, és egy COPD-s beteg nem fog orvosi ellátást kapni hanem hagyni fogják öket meghalni és nem fog járni se az újraélesztés, se az intenziv terápia, maximum az alapellátás... Lehet persze ez ellen berzenkedni, de ez lesz.

Az orvosok elvándorlása meg olyan dolog amivel szembe kellett volna már nézni réges régen és tenni ellene. Mert a rezidensek bizony maradnának, ha normálisan megfizetnék öket. Csak egyszerübb egy fórumon szidni a kivándoroltakat mint szembenézni azzal, hogy mi is mennénk ha lenne ránk kereslet, vagy ha olyan rossz munkakörülményeik lennének mint az orvosoknak van. Ugyanis az orvosnak is egy élete van. Miért foglalkozzon más életével, ha közben meg a családja otthon nyomorog...

Szóval ez a dagadt Józsi bácsi egy demagóg duma volt. Igenis felelös a beteg az életéért, és ha elcseszi az egészséget, akkor nézzen szembe azzal, hogy a forrás és emberhiánnyal küzdö magyar egészségügyben ebbe bizony bele is halhat.

Don Quixote de la Ferko 2012.08.13. 19:37:56

@karcsibácsi:

Ezzel kellett volna kezdened.

Látod, most is tanultál valamit.
Örülök, hogy taníthattalak.

De ugye tényleg nem ugatsz felém? Legalább annyi gerinc legyen benned hogy állod a szavad.

Don Quixote de la Ferko 2012.08.13. 19:49:15

@Falkenberg:

Látod az ellentmondást abban, amit írtál?

Ha nem jár a kezelés, akkor miért van szükség orvosra?

A dagadt Józsi bácsi messze nem demagóg duma volt, de az, hogy demagógiának tekinted azt, hogy az orvos képzésére jó az állami manna, a dagadt Józsi bácsi gyógyítására meg nem, azzal sajnos (neked sajnos) engem igazoltál.

Ami a problémát okozza az ismételten az, hogy az orvosok ki vannak borulva, hogy jaj, nekik nem jár azonnal minden.

Menj, és dolgozz az iparban, oszt megtanulod, mi jár, és miért kell megdolgozni, nem alapból elvárni.

Jó lenne egy olyan világban élni, ahol emberek nem helyezik a szakmájuk alapján a másik fölé magukat. Mindenkire szükség van, mert talán azt is meg kéne érteni, hogy a te munkád is csak egy szakma, és semmivel nem érdemel többet, mint az a szakma, amivel pl. előállítom neked a műszereidet, hogy legyen mivel vérnyomást, anyagösszetételt, egyebeket mérni.
Csak egy porszem vagy a gépezetben.
Gépész nélkül nem tudnál protézist beültetni, mérnök nélkül nem lenne műszered, vegyész nélkül nem lenne olyan anyagod, ami nem lökődik ki, szóval hanyagoljatok ezzel a felsőbbrendű fajelméletetekkel, mely szerint az orvosoknak mindent meg kell adni, mert ti lennétek a legjobban kibukva, ha nem lennének 8 általánossal takarítók, akik a szemetet összeszedik utánatok.
Több tiszteletet az embernek, oszt utána követelhettek.

Falkenberg 2012.08.13. 20:01:16

Persze szakmai alázat, meg egy ember vagy a gépezetben... Aha... Hány orvost tudnál ezzel a szöveggel itthon tartani?

Ettöl, hogy te ezekröl álmodozol, még az orvosok el fognak menni.

De itt ebben a posztban nem is ezzel volt a baj, hanem azzal, hogy a posztoló az orvosokat tette felelössé valamiért, amiröl szerintem föként a saját édesapja tehetett, aki végül is elszenvedte a halált. S ha végigolvastad volna amit irtam akkor láttad volna, hogy 5 éve a saját szülöm ugyanúgy - végsö soron a saját hülyesége miatt - halt meg.

Lehet itt beszélni arról, hogy Józsi bácsi megérdemli hogy mindent megtegyenek azért, hogy a tökéletesen tönkretett egészségével matuzsálemi kort érjen el. Lehet lamentálni milyen szemetek az orvosok akik elhagyják az országot és mennek oda ahol 8-10-szeresét keresik. De ettöl majd ez megváltozik? Dehogy... Az orvosok mosolyogva húznak el és haza se jönnek többé, Józsi bácsi meg vagy leszokik a dohányzásról és az egyéb káros dolgokról és porbál egészségesen élni, vagy meghal...

A mérnökök meg szintén rossz példa, mert ök már a 90-es években elmentek... az orvosok kb. 10 éve kezdék ezt el.

Egyébként nem vagyok orvos, de szerintem az orvosoknak igenis több járna...

Falkenberg 2012.08.13. 20:02:08

Persze szakmai alázat, meg egy ember vagy a gépezetben... Aha... Hány orvost tudnál ezzel a szöveggel itthon tartani?

Ettöl, hogy te ezekröl álmodozol, még az orvosok el fognak menni.

De itt ebben a posztban nem is ezzel volt a baj, hanem azzal, hogy a posztoló az orvosokat tette felelössé valamiért, amiröl szerintem föként a saját édesapja tehetett, aki végül is elszenvedte a halált. S ha végigolvastad volna amit irtam akkor láttad volna, hogy 5 éve a saját szülöm ugyanúgy - végsö soron a saját hülyesége miatt - halt meg.

Lehet itt beszélni arról, hogy Józsi bácsi megérdemli hogy mindent megtegyenek azért, hogy a tökéletesen tönkretett egészségével matuzsálemi kort érjen el. Lehet lamentálni milyen szemetek az orvosok akik elhagyják az országot és mennek oda ahol 8-10-szeresét keresik. De ettöl majd ez megváltozik? Dehogy... Az orvosok mosolyogva húznak el és haza se jönnek többé, Józsi bácsi meg vagy leszokik a dohányzásról és az egyéb káros dolgokról és porbál egészségesen élni, vagy meghal...

A mérnökök meg szintén rossz példa, mert ök már a 90-es években elmentek... az orvosok kb. 10 éve kezdék ezt el.

Egyébként nem vagyok orvos, de szerintem az orvosoknak igenis több járna...

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.13. 20:15:57

@karcsibácsi: a hyper/hypokalémiában melyik kálium a bűnös?

karcsibácsi 2012.08.13. 20:48:23

@Babette_: Ez egy nagyon bonyolult kérdés.
Mi a vér Kálium tartalmát tudjuk mérni (nagyjából 3,5-50 mmol/l között a normális), de az ionizált kálium az érdemi hatását (ideg-izom ingerület átvitel, sejtek energetikai folyamatai, veseműködés, vérnyomás, belsőelválasztású mirigyek szabályozása, stb.) a sejteken belül fejti ki, ott a koncentrációja ennek többszöröse. A sejtmembránokon ún ionpumpák viszik át a káliumot a vérből, pl. a H- K cserét lebonyolító protonpumpa is ilyen, ennek gátlásával tudjuk a gyomor savelválasztását akadályozni. Általában nagyobb veszélyt jelent a szívre, ha alacsony a kálium szint, ezt mindenképpen pótolni kell, de mindenféle pótlás nélkül - pl. szivelégtelenséghez csatlakozó low cardiac output and renal blood flow (alacsony vérátáramlás a veséken) következtében kialakuló veseelégtelenség miatt megemelkedhet a kálium szint, akár életet veszélyeztetőmértékben is.
Tehát a helyzet sokkal bonyolultabb annál, mint a posztoló gondolta. Helyesen jártak el az orvosai, amikor a szívbetegnél alacsony Káliumot pótolták. Hogy utána nagyon magas lett? Sajnos,ilyen előfordul,akár pótlás nélkül, ez semmiképpen nem tekinthető kezelési hibának.

karcsibácsi 2012.08.13. 20:51:06

természetesen 3,5 - 5,0 mmol/l a normál érték.

szabidoki 2012.08.13. 20:55:49

@Don Quixote de la Ferko: kicsi Furkóm, nem azért kell(ett volna már régen) emelni az orvosi fizetéseket, mert felsőbbrendűek lennénk, hanem mert a tudásunkra nagy kereslet van olyan helyeken, ahol hajlandóak pénzt is adni érte, nemcsak buta sirámokkal jönnek az állam pénzéről, ebből adódóan sokan itthagyják az országot, ti meg nézelődhettek.
@Intelli: egészen addig, amíg a tb-t adószerűen hajtják be (magyarán soha nem jelenik meg a dolgozó számláján, csak egy szám egy darab papíron, amibe a dolgozónak nincs beleszólása), addig sokak csak annyit érzékelnek, hogy ők befizették a tb-t (minimálbér után), és akkor nekik minden jár. Ha mindenkinek egyéni biztosítása volna, akkor egyrészt tudatosulna, hogy az ő befizetéséért nem jár minden, másrészt kihullana a milliós nagyságrendű potyautas is. Persze mivel ezek szavazók, erre kb. nulla esély van.

csutkababa 2012.08.13. 20:56:32

@karcsibácsi:
Jól emlékszem, hogy diabeteses ketoacidosisban is elszáll a Se K ? Szintén az ionpumpák zavart működése miatt, a laktátacidosis zavar be...

karcsibácsi 2012.08.13. 21:04:44

@csutkababa:

Természetesen. Igazi ketoacidosissal ma már nagyon ritkán találkozunk, 20-30 évvel ezelőtt szinte minden ügyeletben előfordult, nemritkán 7 alatti pH-val és 7 feletti káliummal (halálollónak hívtuk). Óránként 500 ml fizsó, bicarbonát, 8-12 E kristályos inzulin, majd a 3.-4. órától 1 g Kálium volt a kezelési protokol. Ahogy csökkent az acidosis, magától lement a kálium, és el kellett kezdeni a pótlást!. Rég volt...

karcsibácsi 2012.08.13. 21:07:54

@karcsibácsi:
Aztán olyan is volt, hogy ahyperglycaemiás koma szép lassan (SÓ infuzió!) átcsúszott hyperosmolarisba. Jó volt a cukor, a beteg meg nem...

csutkababa 2012.08.13. 21:09:04

@karcsibácsi:
Most megkerestem az oxykönyvemben, és a hiperozmoláris kómánál is írja, ahol érdekes módon nincs ketoacidosis, mert idős, diabeteses, szív- és veseelégtelen betegnél alakul ki, kiszáradás, extrém folyadékürülés miatt. És bizonyos infekciók is hajlamosítanak rá!
Egy napon belül száll el a Se K.
A kezelési séma ugyanaz, kivéve a bikarbonátot, offkorsz.

És iylet ma is sokat találhatunk, ügyeletben, mentőn, ezekben az extrém melegekben...

csutkababa 2012.08.13. 21:18:53

@karcsibácsi:
Volt esetem : egy fiatal lány, IDDM, eszméletlen, Kussmaul légzés, HI jelzés a D-konton.
Infúzió, többször adott saját gyors inzulin iv ellenére sem tért magához. gyanítottam, ez lehetett az ok, de labor nélkül bikarbonát, K adása kissé necces területen.
Kiderült, aznap sokszor volt hasmenése.
Nehezen cibálták vissza szegényt...

Don Quixote de la Ferko 2012.08.13. 21:34:39

@szabidoki:

Kicsi bunkóm, nem csak a dokik fizetését kell emelni, hanem mindenkiét.
Ha ezt megérted, szebbek lesznek a napjaid.

karcsibácsi 2012.08.13. 21:45:01

@csutkababa:

Hát igen, ez nehéz dg-us és th-s eset, gratula.
az ilyen donkihóte félék biztos gyorsan meggyógyították volna.

lacix86 2012.08.13. 22:11:20

@csutkababa: Azért én ketoacidosisban elsőre véletlenül sem adnék inzulint, legalább 1l salsol, aztán baromi óvatosan levinni a cukrot sc. adott inzulinnal (mostani protokoll legalábbis ez), i.v. elég későn szokás adni manapság. Első a folyadék, de az minden mennyiségben, aztán a vércukor és az inzulin adásával egyszerre a kálium pótlása max. 2g/h centrális vénába. Egyéb esetben 1g/h... Pont a HI jelzésre adott inzulin vitte be a sejtekbe azt a maradék kevéske káliumot, ami még ott volt extracellularisan, persze, hogy brutál hypokalaemia lesz belőle. Ilyenkor nekünk azt tanították, hogy első a folyadék pótlása, mert rendkívül ki vannak száradva az ilyen szerencsétlenek...
Persze a régi protokollok és a maiak erősen eltérnek, de a leírásodból azt következtettem ki, hogy HI cukornál területen beadtál neki vénásan inzulint. No ezt én soha nem merném :) Elég rendesen levághatja a káliumot...

csutkababa 2012.08.13. 22:33:07

@lacix86:
Bocsi, most látom, iv inzulint írtam, a tévedést nem vettem észre. Salsol infúzió iv, ezt akartam. Abból lement egy liter a beérésig.
2x adtam 3-3 egységet, sc természetesen. az talán nem volt annyira hibás...
Aztán gyorsan beszállítottuk, átadtuk.

csutkababa 2012.08.13. 22:35:17

@lacix86:
De nagyon szépen köszönöm a szakmai korrekciót, erre is oda fogok figyelni a jövőben, semmiképp nem adok még sc sem inzulint. csak folyadék.
Már érdemes volt ma itt lennem, a K szint miatt...

lacix86 2012.08.13. 22:40:39

@csutkababa: Sorry, nem akartam okoskodni, nehogy félreérts. De így ahogy írtad, sokkal korrektebben hangzik már a dolog :)
Bár én területen soha nem mertem inzulint adni, azt meghagyom a kórházaknak, amíg beér a beteg, addig úgyis lefolyik neki az a 2 zacsi salsol, aztán ott helrevágják a cukrát. Természetesen eszméletlen begetnél már más a téma...

karcsibácsi 2012.08.13. 22:46:27

Nem vitás,hogy a parenterális volumenpótlást minél előbb meg kell kezdeni,de szerintem kis adag gyorshatású inzulin adása sem hiba. Acidózisban úgyis magas a serum K+, legfeljebb kicsit lejjebb megy. Természetesen ilyen beteget csak intézetben, lehetőség szerint ITO-n lehet definitive ellátni.

karcsibácsi 2012.08.13. 22:49:39

@karcsibácsi: Nehéz szakma ez, csak a mindent jobban tudó outsiderek számára olyan egyszerű minden...

pirimogyoró 2012.08.13. 22:49:54

A dagadtak adója nem folyik be az államkasszába? Nem fizet TB-t? Akkor elég rosszindulatúnak kell lenni ahhoz, hogy azt írjuk, nem érdemli meg a kezelést az életvitele miatt.

lacix86 2012.08.13. 22:55:06

Diabeteses ketoacidosis pont ezrét veszélyes, mert a serum K magas, de intracellularisan viszont nagyon alacsony. így a test relatíve Kálium hiányban szenved. Az inzulin viszont segíti a sejtekbe a kálium felvételét, az éhes sejtek meg sokat felvesznek, így a serum K nagyon leeshet.
Az orvoslás egyben művészet is. Pont ezt imádom benne :)

karcsibácsi 2012.08.13. 22:56:33

@pirimogyoró:
"elég rosszindulatúnak kell lenni ahhoz, hogy azt írjuk, nem érdemli meg a kezelést az életvitele miatt."

Ezt hol olvastad?

lacix86 2012.08.13. 22:57:56

@karcsibácsi: Az eredeti hozzászólás iv inzulinról szólt, azt területen soha nem merném. Sc. kis adagok (ahogy a korrektúrázott 2. hsz-ben volt) már teljesen rendjén van, de ez vérmérséklet kérdése, én csak nagy gáz esetén adnék, valaki viszont korábban. Pont ez a szép az orvoslásban, hogy egy problémára több megközelítés is lehetséges. Lehet, hogy én vagyok fiatal, de ez a komplexitás borzasztóan élvezetes és szép tud lenni számomra

karcsibácsi 2012.08.13. 23:04:36

@lacix86:
A controllált clinical studyk, evidence based medicine, guidelineok korában már sokkal inkább tudomány az orvoslás, mint művészet.
35 évvel ezelőtt, amikor én kezdtem a szakmát, fordított volt a helyzet.

csutkababa 2012.08.13. 23:10:51

@lacix86:
Még annyi kiegészítés, hogy az anamnézisfelvétel egy vicc volt, senki nem tudott semmit, érdemi infó nulla, az, hogy többszöri hasmenés volt aznap, sokadszori rákérdezésre jutott a pánikoló mama eszébe. Addig már az ellátás folyt, bent volt a sc inzulin.
és onnantól kezdett felderengeni bennem mindez K háztartás súlyosbító problémája.

Az egész egyébként nagyon érdekes, területen annyira nincs semmi komolyabb diagnosztikus eszköz a kezünkben, hogy a csak itt dolgozók a labort, vérkémiát, ionokat mellékesként kezelik, mivel nincs mód megnézni.
Egy tanárom úgy fogalmazott: ionpótlás területen labor nélkül sörétlövés a sötétbe.

lacix86 2012.08.13. 23:12:16

@karcsibácsi: Viszont a guideline-ok sem mindenhatók, néha erre jövök rá :)
pl. biszfoszfonát okozta állcsontnekrózis kezelésére az AAOMS ajánlása, amit a fél világ követ... Egyre másra jönnek a cikkek, hogy ugyan nem hülyeség, de nem is szentírás a dolog :) megvan még a művészet része, csak csökkent az aránya (részben sajnos, részben hál' istennek)

lacix86 2012.08.13. 23:16:31

@csutkababa: Tetszik ez a fogalmazás :) sörétlövés a sötétbe...
Naja, területen elég macerás eldönteni dolgokat. Valahogy mégis vonzónak találom :) Igaz, küldtem már asthma cardialét Törökbálintra és vice versa... Egy COPD-s, szívbeteg néni, aki sípol, egy kicsit lázas, köpete amúgy is minden nap van... néha rendesen meg lehet csúszni, pusztán azért, mert nincs meg minden képalkotó, labor és egyéb hátterünk. Asszem az általad említett eset is így csúszhatott meg. viszont helyrejött és itt a lényeg :)

sárga nyúl 2012.08.13. 23:19:21

Jól értem, hogy a PP gátló befolyásolja a Kálium szintet?

Ha valaki cukros és emiatt a veseműködése eljut arra a szintre, hogy dializálni kell, akkor azt milyen rendszerességgel kell? Van magánintézmény, ahol vállalnak ilyet?

csutkababa 2012.08.13. 23:20:06

@lacix86:
Pl. amikor tanultam a card. decomp. tüneteit, és kezdtem a szakmát, akkor még ritka volt, hogy átmenjen a kezelés során a pangásos zörej sípolós spasztikusba. manapság egyre-másra ez a helyzet. Azt hallottam, a béta-blokkerek a ludasok esetleg. Vélemény?
Szóval kihozom a beteget a tüdőpangásból, de már spasztikus, remek...

csutkababa 2012.08.13. 23:21:49

@lacix86:
Veled is egy húron pendülök :)

COPD, spasztikus, tuti, mire kihívnak, card. decomp. lesz belőle, kezelhetem úgy.

lacix86 2012.08.13. 23:23:34

Igen, befolyásolhatja a kálium szintet egy protonpumpagátló, de jelen esetben erősen kétlem, hogy ez vitte volna el a káliumszinteket. Inkább a végstádiumú szívelégtelenség, az ezzel járó veseelégtelenség és ennek következtében megboruló ionháztartás az, ami a kisiklást okozta. A posztoló szerint természetesen a gonosz és rossz orvos hibázott, hogy rossz gyógyszert írt fel, de ezen a blogon ilyeneken nem lepődök meg...

Dialízis rendszerességét a megmaradt vesefunkció határozza meg. Zéró GFR-nél kb. 3 naponta csinálják. Magánintézményben meg szerintem értelmetlenség, egyrészt mert irdatlan drága, másrészt meg megoldják azt az állami rendszerben is, ha rászorul. De lehet, hogy én vagyok naiv a művese-állomásokat illetően :)

lacix86 2012.08.13. 23:30:27

@csutkababa: ilyenkor 2 puff ventolinnal még nem ártok és talán csökken is a spasztikus légzése. A card. decompot meg furosemid-nitrát-morfin combo egész jól megsegíti.
Életem első asthma cardialéja elég ijesztő volt, a néni kb. a szürke és a lila színek valamelyikében pompázott...
Bár én meg úgy is jártam, hogy kihoztam a spazmusból, de már pangott :D még remekebb, hova a viharba küldjem? :) Szerencsére tüdőbálintnak van gyakorlata asthma cardiale kezelésében is és a Szt. Imrében is ellátnak COPD-st, ha nagy gáz van vele (ITO igény, stb...)

lacix86 2012.08.13. 23:32:02

@csutkababa: és még nem is beszéltünk az extrém ritka, de nagyon pofáraesős asthma mixtumról, amikor egy kis morfin olyan hatással van, hogy ROKO-t hívhatsz... :)

sárga nyúl 2012.08.13. 23:47:21

@lacix86: Huh, nem gondoltam én semmi összefüggésre...

A dialízist akkor jól gondoltam. Tehát van privát, csak felesleges költeni rá.

Azt írjátok, a szívelégtelenség progrediál. Semmit nem lehet tenni ellene, csak vérnyomáscsökkentőzni?

bazd meg 2012.08.13. 23:53:28

@karcsibácsi: figyeljkocsogpistabacsi. te hule gyerek, te felazsiai ( a fonokodtol tudom )ciganygyerek, menj ki a faludbol egyszer, ja nem tudsz mert akkor ki a lofasz etetne a csirkeket ?

lacix86 2012.08.13. 23:54:55

@sárga nyúl: Hozzáteszem, nem tudom, hogy mennyit kell várni, hogy az ember a rendszeres dialízis programba bekerüljön, de feltételezem, hogy nem sokat, lévén életmentő beavatkozás a végstádiumú veseelégtelen betegeknél.
Szívelégtelenség esetén első a vérnyomáscsökkentők alkalmazása (meg van adva, hogy milyen stádiumban milyen hatóanyagcsoport alkalmazandó), az állapot romlásával pedig előjön a digoxin és egyéb szerek, kórházban a dopamin, dobutamin, stb... Alapvetően a pulzus csökkenése jó hatással van a szív oxigénellátottságára, mert tovább van elernyedve, amikor effektív véráramlás van a szívizomsejteken keresztül, ráadásul kevesebb energiát is használ a szív ilyenkor. a progresszió megelőzésére első körben így vérnyomáscsökkentők és vízhajtók használatosak, csak a rosszabb stádiumokban jönnek be a "korbácsként" használt digoxin és hasonló szerek.

lacix86 2012.08.13. 23:55:55

höh, ezt hülyén fogalmaztam, nem a szívizomsejteken keresztül van véráramlás, hanem a koszorúsereken keresztül :)

lacix86 2012.08.13. 23:57:10

@bazd meg: gratulálok, ez egy érvekkel rendkívül gazdagon átszőtt építő jellegű hozzászólás volt.
troll off :)

bazd meg 2012.08.14. 00:00:29

@lacix86: te miert is nem anyaddal foglalkozol ? a troll geci szerintem az aki masba belekot, te a szarombol nem ehetnel.

sárga nyúl 2012.08.14. 00:02:25

@lacix86: Tehát ha valaki még ezen belül jó állapotban van, akkor legalább kávét ne igyon. (A gyógyszerein kívül persze.)

Te is mentőzöl, mint Csutkababa? (Ha jól értem, hogy ő mentőzik.)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.08.14. 00:06:33

@bazd meg: te odakint senki nem foglalkozik veled, ezért jársz "haza" anyázni? vagy mi motivál, amerikaifiú?

lacix86 2012.08.14. 00:11:45

@sárga nyúl: még medikus koromban mentőtiszt képzést végigcsináltam, aztán nem mentem mentőzni, helyette most háziorvosi ügyeleten dolgozom másodállásban. Itt ritka a nagy életveszély, de azért egy év alatt kb. a lesúlyosabb kórképeket sikerült lefednem. Kezdve az infarktustól a stroke-ig...

lacix86 2012.08.14. 00:12:31

@droid_: don't feed the troll :) ha nem reagálunk rá többet, előbb-utóbb megunja az anyázást és elmegy más fórumra rombolni

bazd meg 2012.08.14. 00:14:17

@lacix86: szopjatok le egymast paraszt gyerekek

bazd meg 2012.08.14. 00:17:08

@droid_: jobb is ha nevtelen senkihazi maradsz itt a neten paraszt gyerek, addig jo neked amig nem tudok vagy nem akarok foglalkozni veled, ha erted hogy mit akarok evvel mondani.

sárga nyúl 2012.08.14. 00:17:25

@lacix86: Szép. Az orvosi munkában talán ez lehet a legérdekesebb, a mentőzés, meg az ügyelet. Persze nem könnyű, nyilván sok a "jaj tüsszentettem, mit csináljak", de ezeken kívül legalább sokféle esetet látni.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.08.14. 00:20:45

@bazd meg: nem értem, kifejtenéd? te anonim amerikaifiú.

lacix86 2012.08.14. 00:25:43

@sárga nyúl: Köszi, érdekesnek érdekes, bár az, hogy mi legérdekesebb, már megint csak vérmérséklet kérdése. Valakinek a pszichiátria, valakinek a mentőzés, nekem inkább a maxillofacialis sebészet és a sürgősségi orvostan, de ez már az én perverzióm :)
háziorvosi ügyeletben az a kihívás, hogy a sok "jaj tüsszentettem" közül ki kell szűrni azt, aki tényleg beteg és sürgősségi ellátást igényel. És ez nem mindig olyan egyszerű :)

sárga nyúl 2012.08.14. 00:29:20

@lacix86: Ez valóban elég sajátos szakosodás. :)

lacix86 2012.08.14. 00:40:43

A sürgészet inkább megmarad a műkedvelő érdeklődésének, a maxillo a valódi szakmám, pontosabban ott rezidenskedem lelkesen. Bár abban is van traumatológia bőven :)

karcsibácsi 2012.08.14. 05:47:15

@csutkababa:
Lemeradtam a végéről alvás miatt. Viszont korán kelek.
Az asthma cardiale és bronchiale elkülönítése sem mindig egyszerű, ti. súlyos heveny balszívfél elégtelenségben a spasticitás elfedheti a pangást. Ez a szervezet endogen katekolamin mobilizációja, következményes "auto PEEP" kialakulása miatt van, miatt van, ami lényegében egy kompenzálómechanizmus, de tovább ronthatja a ventillációt.
Első főnököm mondta, amikor az általam asthmásnak vélt beteg nem javult steroidra, hogy adjál neki vízhajtót meg nitrátot. Tágra nyílt a szemem.

dobzse.laci 2012.08.14. 07:52:11

A kedves posztoló egy cseppet sem érezte visszásnak, hogy megmondja az orvosnak, hogy ne ezt a gyógyszert, hanem azt, nem ilyen adagolásban, hanem amolyanban kell?

Én nem vagyok orvos, de azt hiszem nem is lennék alkalmas rá, ugyanis egy ilyen után a delikvens a taknyán csúszna a bejáratig, majd onnan seggel előre pattogna le a lépcsőn.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.14. 08:06:49

@karcsibácsi:
Zavaró, ha valaki kimondja az igazat, ugyi?
Csak azok a makacs számok ne lennének!

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.14. 08:13:33

@hodgkin:
Én nem bánom, ha egyes egészségügyisek elmennek pár évig külföldre, mert ott hamar az orrukra koppintanak ha csak szivaroznak, trécselnek (bár ez angolul/németül stb. eleve nehezebb lesz!), és magasról tesznek a betegekre.
Mert általában nem a szakmai tudással van baj, még csak a szűkös finanszírozás sem tehető hibássá, a legtöbb esetben a trehány, hanyag emberek miatt rossz az eü.-s ellátás Magyarországon.

Szóval, a lusta, öntelt stb. embereknek nem árt kicsit elmenni külföldre, hátha ott tanulnak munkaerkölcsöt, és ilyen szempontból 'átgrogramozva' jönnek haza. Remélem külföldön nem tudnak kárt okozni.

telkoe 2012.08.14. 08:19:34

@bazd meg: De bator lettel hulyegyerek, dupla adag tejbegriz volt a menzan? Nehogy mar azt hiodd hogy barki megijed attol ha egy kis suttyo kiszedul kulfoldre es egybol nagymenonek hiszi magat.

karcsibácsi 2012.08.14. 08:50:03

@Kara kán:
" lusta, öntelt stb. embereknek nem árt kicsit elmenni külföldre,"
Öreg, indulhatsz!

M.D.House 2012.08.14. 08:53:56

@Kara kán: Ezt saját tapasztalatból írod? Mert ha nem, akkor nem hiszem, hogy bármi rálátásod is van a mai magyar egészségügyre. Ugyanúgy nincs, mint a többi 95%-ban ide beíró, "majd én megmondom a tutit" típusú szájkaratés "szakembernek"...

papillon 2012.08.14. 10:43:49

@NYB75 .
Nagy tévedés! Nem keres többet, mint ha nyugaton mosogat. A hálapénz pedig pedig egy elképeszően primitív megoldás. Már az "átkosban" is azért nem adtak az orvosoknak normál fizetést, hogy "úgyis megkeresi". A hálapénz egyértelműen a korrupció egyik fajtája. És nem a jobbak, hanem a pofátlanabbak kapják. Elég idős vagyok már, de ez a helyzet semmit sem változott.

Bloodscalp 2012.08.14. 12:25:15

@Cyric25: te sem fogod fel amit olvasol.

nyilván azért valószínűsít>>mert leszarták az orvosok mind>>>ha nincs info, csak maga tudja összerakni a képet.

Alapban gyökérség azzal jönni hogy de szarul írtad le hogyan halt meg x rokonod... node hagyjuk. Ha unatkozol inkább ezentúl huncutkodj magaddal.

Irkutszk 2012.08.14. 12:45:05

@csahos: Ez a bejegyzés oximoron. A következőt mondod: a politikusok röhögnek a markukba, bárkit utálunk, pedig ők az okai mindennek, tehát őket kellene utálnunk. Tehát utáljuk a politikusokat, mire ők röhögnek.

Szerintem senkit nem kellene utálni, mert az nem vezet sehova.

Irkutszk 2012.08.14. 12:54:15

@Don Quixote de la Ferko: "Vagy szerinted teljesen jogos az, ha egy ... rákban meghal?"

Nem, nem jogos. Viszont felmerül a kérdés, hogy kit is hibáztassunk. Ki okozta a betegséget? Mert az egy kérdés, hogy az orvosok nem tudtak rajta segíteni, az viszont egy másik, sokkal korábbi kérdés, hogy mi vagy ki okozta magát a betegséget? Ezt a felelőst találjuk meg, és ítéljük el, mert ez nem jogos. Annak az embernek családja volt, és szerették, és még legalább 40 évig közöttük szeretett volna élni.

Irkutszk 2012.08.14. 13:05:07

@csutkababa: " ionpótlás területen labor nélkül sörétlövés a sötétbe"

Ebből én mit látok: Nagy igény lenne egy hordozható mM-os tartományban működő ion-koncentrációt mérő egységre. Hmm. Nem mintha lenne hirtelen ötletem is a megvalósításához :)

hodgkin 2012.08.14. 13:06:47

@Kara kán: Jelzem: én már voltam gyakorló orvosként külföldön. Például ösztöndíjjal, Angliában. Ott egy szakorvos 8-10x annyit keres, mint itthon, de szigorúan betartják a műszak vagy ügyelet utáni kötelező pihenőidőt. Emellett az például esélytelen, hogy valaki kettőt köhint és hármat tüsszent, esetleg keresztbe áll benne a szél és máris az orvosi ügyeleten terem, majd vergődik, hogy netán várnia kell a többi 40-50 beteg mellett. Jelzem: az ilyen "komoly" esetek Angliában el sem jutnak az orvosig, legfeljebb szakassziszenstől kap telefonos segítséget. A műtétek előjegyzési ideje - kivéve az életmentő eseteket, 12-36 hónap (pl. epehólyageltávolítás). Vagy: ha nincs érvényes biztosításod, el sem látnak, legfeljebb megpróbálnak újraéleszteni, ha meghaltál. Nálunk legfeljebb egy kis "ejnye-bejnye", hogy utólag rendezni kéne a TB-nél a TAJ-kártyát. Akkor hogy is van ez a külföldi továbbképzéssel? Vezessük be az angliai példát mi is? Jelzem: én támogatnám, de tartok tőle, hogy sok nagyszájú, öntudatos, a jogait ismerő - a kötelességeit kevésbé - "beteg" eléggé pofára esne...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.14. 14:20:36

@hodgkin:
Nem, nem állítom, hogy bármely külföldi példát kritikátlanul át kellene venni, nekünk a saját józan paraszti eszünkre kell hallgatnunk.
Megsúgok neked valamit: ha rajtam múlna, én a teljes egészségügyet fizetőssé, önfenntartóvá tenném; valami olyasmit képzelek el, mint a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás, bónusz-málusz pontrendszerrel.

lacix86 2012.08.14. 17:29:54

@Kara kán: hejj, de hörögve ordítanának a dohányosok meg az alkoholisták hogy többet kell fizetni az egészségbiztosításért... no meg a mindenre orvost hívogatók, jájj...
Ez a rendszer politikai okok miatt van halálra ítélve. egészen pontosan aki ilyet megtesz, az garantáltan elbukja a választásokat

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.14. 18:05:22

@lacix86:
Igen, ez sajnos így van, de a másik opció az, hogy a társadalmunk megy lassan tönkre.

csutkababa 2012.08.14. 21:33:00

@karcsibácsi: @lacix86:

Milyen az élet, lám :)
ma kettő cukorháztartás-zavart is láttam, idős, zavarttá váló néni az egyik, eddig nem ismert cukorbetegség, 23-as cukor, ami a NaCl 0.9-es infúzióra 11-ig csökkent, sajnos a feltehető friss lacunaris laesiokat ez már nem teszi rendbe, EKG-n csúcsos T-k.
A másik extrém obes nő, 32-es cukor, 75/50 -es tenzió, mellkasi szurkálás, gyenge, sápadt, ma többször volt hasmenése. EKGn csúcsos T-k.
1 l NaCl iv után cukor helyszínen 29, jobban van, színe is jobb. Tensio 85/60-ig nő.
Egyik esetben sem volt acidotikus tünet.

Mindkét esetben feltételeztem a hiperozmolaritást, K háztartás zavart...
Csak mondom, lupus in fabula :)

g_szakal 2012.08.14. 21:37:06

"kiderült, hogy a gyomra is elfekélyesedett a Syncumar-tól"

Először hallom, hogy a K-vitamin antagonisták gyomorfekélyt is okoznak, de mindig tanul az ember. Viccet félretéve: az egész post ellentmondásos. Most csak egy momentumot emelek ki: ha a háziorvos nem jött ki, hogyan tudott gyógyszert írni?
Azt meg egyszerűen képtelen vagyok elhinni, hogy valaki egy Clostridium difficile-fertőzéssel kezeletlenül elvan hetekig úgy, hogy végstádiumú szívelégtelen, és ráadásul még hyperkalaemiás is lesz, holott a hasmenés köztudomásúlag káliumvesztő állapot.

lacix86 2012.08.15. 01:36:52

@csutkababa: az élet, az élet... Ja, és a salsol csodákra képes :-)

karcsibácsi 2012.08.15. 05:41:02

@g_szakal:
Így igaz.Ezért írtam 2 napja, a 4. hozzászólásban:
"Összefüggéseiből kiragadott eseményekkel, csúsztatásokkal, értelmetlen, szakmaiatlan - de szakmainak álcázott - kijelentésekkel, rágalmakkal tűzdelt zagyvaság ez a poszt, érdemben nem lehet rá reagálni.

Kicsit később pedig, megszólításra:
"Elfogult hozzátartozókkal, akik internetről szerzett félinformációk birtokában azt gondolják, hogy pontosan ismerek a kocsitologatás csínját-bínját, nem folytatok szakmai vitát."
Ehhez tartom is magam.

papillon 2012.08.15. 09:03:38

Egyébként nem is annyira a pénzért mennek ki. (Aki csak azért, nem is nagy kár érte.) De ha tanul valaki odakint valamit, amikor hazajön csak néz ki a fejéből, hogy ilyen viszonyok között mit kezdhet a tudásával. Ez vonatkozik a felszereltségre, a személyzeti politikára (nem szakmai érdemek alapján történik az előremenetel), a betegek fegyelmezetlenségére (különösen bizonyos etnikumokban), a tényleges pihenőidők hiányára, stb. A betegekre is kiterjedő (politikailag elvárt) protekciós ellátásokra. Személyi összefonódásokra. Az egyes ellátó helyek közötti észbontő különbségekre
Mintha a középkorban találná magát az ember.

2012.08.15. 17:20:25

@NYB75: Igaz, nincs szinte semmi értelme, de csináltasd.

@Kara kán: Ehhez nem tudok mit hozzáfűzni, kérem kapcsolja ki.

Én hallgató létemre négy európai ország egészségügyében jártam, @hodgkin: állításait maximálisan alá tudom támasztani.

Az utóbbi két év tapasztalatait alapul véve a magyar eü alapvetően három dologban különbözik a nyugatabbra lévőktől:

- a rendelkezésre álló munkavégzési feltételek nagyságrendekkel jobbak

- a társadalom kimagaslóan becsüli az orvosok munkáját

- jogilag tisztább, átláthatóbb környezet (munkaidő, ügyelet, stb.).

Rivero 2012.08.15. 17:32:24

@Nick Leeson:
Szia! Meg fogalmaztad a lényeget súlyos betegen vegetálva + 1-2 évet még élni szerintem már nem élet. Csak meghosszabbítják a szenvedést...

NYB75 2012.08.15. 17:50:48

g_szakal: Én mentem el a háziorvoshoz gyógyszert kiírni, de nem akart semmit kiírni, én mondtam neki, hogy talán a Klion jó lenne. De szerintem ez benne van a leírásban, csak úgy látszik, az emberek egy része diszlexiás is.

"ezért naponta mentem hozzá, és mondtam, hogy jöjjön ki"

A hasmenés miatt én sem értem, hogy adagolodott túl a kálium, de ezt nem is tőlem kellene megkérdezni.

NYB75 2012.08.15. 17:55:47

g_szakal: Először hallom, hogy a K-vitamin antagonisták gyomorfekélyt is okoznak, de mindig tanul az ember.

Olvasd el a Syncumar leírását, és ne azt írd, hogy értelmetlen dolgokat írok.

www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/syncumar_mite_tabletta/6450

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer,így a Syncumar mite tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek
hemorrhagiás shock
Szembetegségek és szemészeti tünetek
kötőhártya alatti vérzés
Idegrendszeri betegségek és tünetek
láz, fejfájás, vérzés (agyér katasztrófa)
A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei
bőrkiütés, átmeneti hajhullás, bőrnecrosis (bőrelhalás). Általában a kezelés első néhány napja alatt alakul ki, gyakori a végtag, emlő, penis lokalizáció. Protein C és Protein S hiányban szenvedők kockázata fokozott
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
gyomor ill. bélvérzés, sötét színű (szurok) széklet

NYB75 2012.08.15. 18:00:30

@lacix86: Az orvosok állították be a gyógyszereket, és úgy engedték haza, hogy minden szuper, minden jó. Rá 1 hét múlva élőhalott volt. És persze utólag mondták anyámnak, hogy a beállításra 5 hét lett volna szükség, miközben ők dobták ki 10 nap múlva. Akkor ezek szerint én vagyok a hibás. És még 1. Apám soha nem bagózott, még mielőtt valaki a COPD-t szóba hozná.

NYB75 2012.08.15. 18:10:38

@akela_a_hun: Mivel a Normaflore, Smecta nem állította el, nem éreztem visszásnak, hogy egy megállíthatatlan hasmenésre megmondjam mit kellene kiírni. Egyébként a kórházban kérdzeték, hogy a hasmenésre mit kapott, mire mondtam, hogy Kliont, ezt írattam ki, és mondták, hogy jól tettem, hogy kiírattam, de nagyobb adagban kellett volna szedni, mint amit a háziorvos ráírt.

NYB75 2012.08.15. 18:15:34

@Falkenberg: Apám nem bagózott, egyik kollégám is cukros és COPD-s, és ő sem bagózik. Hagyjuk őket megdögleni, igen, ez elég szép hozzáállás. De ennyi erővel mindenki, akinek baja van, ne bíbelődjünk vele, úgy is sokan vagyunk ...

NYB75 2012.08.15. 18:17:09

@Falkenberg: Neked is leírom, apám nem bagózott.

NYB75 2012.08.15. 18:21:49

@karcsibácsi: Leírom századjára. 10 napig állították be a káliumot. Kiengedték, hogy minden oké. 1 hét múlva K.O. Utólag odanyomták anyám képébe, hogy a beállításra 5 hétre lett volna szükség. Ebbe az a cinikus, hogy pont ők engedték ki idő előtt. Tehát tudták mit kellett volna tenni, de nem azt tették.

NYB75 2012.08.15. 18:24:46

@FuBu: Ha kimész a temetőbe, akik az 1800-as években éltek, mind éltek 70-80 évet, pedig nem volt ilyen "fejlett" az eü. Valakinek szerencséje van, van akinek nincs. De akinek nincs szerencséje, és beteg lesz, akkor neki annyi.

karcsibácsi 2012.08.15. 18:29:20

@NYB75:
"Hagyjuk őket megdögleni,"
Nem. Senkit ne hagyjunk megHALNI, akit meg lehet gyógyítani. Vannak betegségek, ilyen volt az édesapjáé is, amit nem lehet meggyógyítani. COPD + NYHA IV std.-ú szívelégtelenség + veseelégtelenség + vérző gyomorfekély + hyperkalaemia olyan konstelláció, amiben a túlélés esélye 0,00%. Doktórhausznál is, meg a vészhelyzetben is.

Más: Ha valaki azt mondta (orvos), hogy a gyógyszeres beállítás 5 hetet vesz igénybe, akkor az vagy hülye, vagy hazudik.

Megint más: Syncumar NEM okoz gyomorfekélyt. Meglévő fekélyből okozhat vérzést. Slight difference.

Falkenberg 2012.08.15. 18:41:54

@NYB75:

Ha te csak annyit vettél le abból amit irtam, hogy hagyjuk a ezeket a betegeket meghalni akkor nem sok értelme van vitát nyitnunk, mert ezt nem irtam. Hanem azt irtam, hogy ezek gyógyithatatlan betegségek, amelyek sokszor azért alakulnak ki, mert valaki nem helyes életmódot folytat... Meg azt irtam, hogy ezek halálos betegségek, amelyek sokszor kezelés ellenére is a beteg halálához vezetnek.

Egyébként bagózás nélkül is lehet szivelégtelensége, meg COPD-je valakinek. De azok általában elhizottak és mozgásszegény életmódot éltek. Lassan kezd bebizonyosodni, hogy az elhizás károsabb lehet, mint pl. a cigaretta.

karcsibácsi 2012.08.15. 18:50:26

"Még a mentős fiú is szólt, hogy nézzenek rá azonnal, "
Gondolom, ugyanaz a mentős "fiú" volt, aki a másik beteget lefaszizta.
Mielőtt megkérdezné: a beteghordó "fiú", aki az édesapját vizsgálatokra és kezelésekre vitte, és akiből vöröshagymával kevert pálinkaszag áradt, nos, az meg én voltam.

karcsibácsi 2012.08.15. 18:57:52

Egyre érdekesebb megjegyzéseket találok a posztban. Hiába,aki keres,az talál.
" Érdekes, hogy a kezelőorvosával soha nem találkoztunk, "

Ez tényleg fantasztikus! Arra nem gondolt, hogy a kezelőorvossal úgy lehet találkozni, hogy megkeresi, időpontot kér tőle, ne adj Isten, megvárja a szobája előtt? Vagy úgy gondolta, hogy a kezelőorvos lesben fog állni, hogy mikor jön látogatóba, mikor alkalmas Önnek, hogy fogadja őt? Vagy
időpontot kér Öntől?
Nagyon úgy néz ki,hogy a farok csóválja a kutyát...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.15. 18:59:14

@Fyall - Separate or superstate!:
Na, és hány beteget fogsz kinyírni a tudatlanságoddal? Sacckábé.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.15. 19:01:39

Apropó, hamarosan le fogom írni orrdugulásom kalandos és tanulságos történetét. Persze, a saját blogomban, hogy ne tudjanak okkult erők cenzúrázni.
Majd kapnak tőlem a "doktorbácsik" (értsd: sarlatánok), ne féljetek!

NYB75 2012.08.15. 19:06:16

@karcsibácsi: Kerestük mi, járkáltuk a kórtermekbe, kopogtattunk a szobákba, de sehol senki. De most térjünk tényszerű dolgokra. A diagnózisában valóban szereperl gastritis. Ilyen eredményekkel engedték ki, INR 2.21, PROT: 41, NATRIUM 133, KALIUM 4.1, KARBAMID: 12.2, KREATININ: 134, GFR: 46.

NYB75 2012.08.15. 19:07:30

@Falkenberg: A kollégámra azt mondani, hogy elhízott, ez óriási túlzás. Jó, ha van 60 kg. Se elhízás, se bagó.

NYB75 2012.08.15. 19:11:29

@karcsibácsi: Te olyan vagy, mint a politikusok, 1 mondatot elkapsz, és azon rágódsz. Az osztály főorvosát nem láttuk soha, rezidensek, pályakezdők kezelték a betegeket. Namármost, ha valaki állásban van, akkor annak a munkahelyén kellene lennie, akármilyen bizarrul is hangzik ez.

NYB75 2012.08.15. 19:13:54

@karcsibácsi: Ebből a vérző gyomorfekélyt és a hyperkalemiat a dokik idézték elő.

karcsibácsi 2012.08.15. 19:13:55

INR 2.21, PROT: 41, NATRIUM 133, KALIUM 4.1, KARBAMID: 12.2, KREATININ: 134, GFR: 46.
Ezek tulajdonképpen jó eredmények. Natrium kicsit alacsony, ez szívbetegnek inkább kedvező. INR, prothr azt mutatja,hogy JÓL állapították meg a syncumar adagját. GFR, creat, CN enyhe - közepes fokú veseelégtelenségre utal, ez egy krónikus probléma, nagy valószínűséggel a szívelégtelenség következménye. Ezzel nincs mit tenni, dialízis erre szóba sem jön.

NYB75 2012.08.15. 19:16:35

@karcsibácsi: Lehet, hogy a Syncumar jól volt beállítva, de mivel gastritise is volt, talán óvatosabbnak kellett volna lenni. A kálium szint is jó volt, amikor kiengedték csak az emelt dózis, amit ők írtak fel, mint terápia, 1 hét alatt kinyírta.

Falkenberg 2012.08.15. 19:18:51

@NYB75:

Akkor a te kollegád a kivétel az 1% a 100-ból aki erösiti a szabályt, miszerint az elhizott kövérek és a dohányosok nagyobb arányban kapják meg ezeket az egyébként gyógyithatatlan betegségeket.

karcsibácsi 2012.08.15. 19:18:56

" Ebből a vérző gyomorfekélyt és a hyperkalemiat a dokik idézték elő."

Ez az állítás egetverő marhaság, de én befejezem. Nem tudunk érdemben vitatkozni, egyikünk szakirányú ismeretek hiányában és elfogultság miatt nem vitaképes.

2012.08.15. 19:19:37

@Kara kán: Miért lennék tudatlan?

NYB75 2012.08.15. 19:20:31

@karcsibácsi: Apropó, nem lehet, hogy azért volt alacsony a nátrium szint, mert már ott is hasmenése volt, azaz Clostridium Difficile fertőzése ? És tudták, hogy hasmenése van ..., de csak mantrázták a Normaflore-t, eszükbe sem jutott volna tenyésztést csinálni.

NYB75 2012.08.15. 19:21:47

@karcsibácsi: Akkor a semmitől lett gyomorfekélye, világos.

NYB75 2012.08.15. 19:24:18

@karcsibácsi: És a káliumadagolás sem azért következett be, mert a napi 3g-ot 6g-ra növelték. Pusztán a véletlen műve.

karcsibácsi 2012.08.15. 19:39:48

@NYB75:

Tényleg értelmetlen ez a polémia, de ezt a semmitől "gyomorfekélyt" még megválaszolom. Nem a semmitől kap valaki gyomorfekélyt. Ha Ön tudja,hogy mitől, ne titkolja el,jó eséllyel Nobel díjat fog érte kapni. 25 éve két ausztrál fickó a helicobacter miatt már kapott, de az ulcerogenesis (fekélyképződés mechanizmusa) ennél sokkal bonyolultabb, szerepet játszik benne a pH és a HP mellett a szív- és a veseműködés állapota, különböző gyógyszerek (steroid, NSAID, aspirin, cytostatikumok,etc), az idegi állapot, stressz - nemcsak a hagyományos értelemben vett stressz, hanem bármilyen súlyos heveny betegség -, de még az időjárás is. Egy szó, mint száz, nem tudjuk megmondani, hogy egyik beteg miért "kap" fekélyt, a másik miért nem. Egy dolog tűnik biztosnak: nem a "dokik" okozzák. A syncumárra szükség volt, jól volt beállítva ( 2 INR alatt nem ér semmit, a lényeg, hogy ne menjen 3 fölé).
Elbocsájtáskor a kálium normális volt, de előtte nagyon alacsony volt, ahogy írta. Nyílván nagy adagban kellett adni, hogy normalizálódjon,és ne csökkenjen ismét kóros mértékben (ez a szív ingerületképzési zavarai miatt életveszélyt, hirtelen halált okozna). Nyilván vízhajtót is kapott otthonra, ami csökkenti a káliumot. Hiba lett volna nem pótolni, bár a napi 6 g valóban nem kis adag.
Próbáljon megnyugodni, emlékezzen szeretettel Édesapjára, és gyógyíthatatlan betegsége miatt ne keressen bűnbakot, ne vádaskodjon. Higgye el, Önnek is jobb lesz!
Nem válaszolok többet.

NYB75 2012.08.15. 20:18:18

@karcsibácsi: Ez egy korrekt válasz volt, sértegetések nélkül. Valóban nem lehet tudni mi okozza a fekélyt, de hogy pont a Syncumar szedése között jött elő, elég érdekes. A Helicobacter fertőzést lehet kezelni. Amikor élet-halál között bennt volt, akkor mondták, hogy a Syncumar okozta a gyomorfekélyt, és a szájüregi fekélyt, mert ilyen is volt. Vérhígitásra más gyógyszerek is vannak, pl. Aspirin protect, igaz ez is okozhat fekélyt. Léteznek gyomorsav csökkentő gyógyszerek is, amivel ezt mérsékelni lehetett volna. Igen alacsony volt a kálium szint korábban, de még mindig jobban volt, mint amikor túladagolták. Úgy tudom, hogy a nátrium szint csökkenhet hasmenéses állapotban, erre pedig gondolhattak volna. A legmeghökkentőbb az volt, hogy azt mondták, azért volt hasmenése, mert ez a gyógyszerek mellékhatása. Kérdeztem a háziorvost, étvágytalansággal, hasmenéssel hogy fog életben maradni ? Nem mondott semmit. Alacsony nátrium szint mellett pedig kis mennyiségű kálium túladagolás is halálos. Ez egy halálos betegség, amelyből nincs visszaút, a legborzasztóbb az egészben a halál végkifejlete volt, kínok-kínjával halt meg, ezt senkinek nem kívánom. De hogy egy háziorvos, aki már megszedte magát, nem a praxisából él, több évtizede a betege volt, még rá sem nézzen, nehéz jelzőket találni. Apropó, utolsó hetében a nővérek mondták, hogy a legtöbb idős beteg elkapja a Clostridium Difficile fertőzést, tehát erről tudnak ott, és ennek ellenére a gyógyszer mellékhatására fogták apám hasmenését, ez is elég elgondolkoztató.

karcsibácsi 2012.08.15. 20:21:19

@Kara kán: Nem is tudom, hogy fogjuk kibírni az orrdugulás története nélkül. Amúgy az orrdugulás veszélyes, merthogy az orrjáratból egyenes (na,jó, görbe) út vezet az agyba (l.hypophysectomia), ezért ha sokáig tart a dugulás, nem jut elég oxigén a koponyaűrbe és a következményes hypoxia miatt súlyos agykárosodás, progressziv elbutulás, kritikátlanság, karekteropathia (nagyképűség) alakulhat ki.

mártus 2012.08.15. 23:41:26

Sajnos a gyógyszerek mellékhatásai , amelyek "nem mindenkinél fordulnak elő", elképzelhetően minden második embert a sírba visznek. Hiszen ezek a "nem mindenkinél " előforduló hatások korunk leggyakoribb halál okok: agyvérzés, szívinfarktus, májkárosodás, súlyos veseelégtelenség, hasnyálmirigy-gyulladás, csontvelő rendellenességek, gyomorfekély stb. Az "enyhébb" mellékhatások már "csak" minden 10. embernél lépnek fel, aztán minden 100.-nál...érdemes elolvasni és értelmezni a fogalmazását a gyógyszertájékoztatóknak.
Az kórházi látlelet nálam és ismerőseimnél sajnos megegyezik a cikkben foglaltakkal. Higiénia egyáltalán nincs, a "tisztaság fél egészség" ismeretlen. Én is kértem egy felmosórongyot, mert sorra estek el a betegek a pisis linóleumon - s azt válaszolták, hogy nincs, mert egy alvállalkozó takarít reggel a saját eszközeivel. Azt a munkát is volt szerencsém látni, miközben a néptelen "sürgősségin" ültem órákon át.. A padló melett a mosdó 10 napig érintetlen ragacsban mutatkozott. A katétert a nemiszerv előzetes fertőtlenítés nélkül helyezték be amatőr módon, mert mellette kifolyt a vizelet. Aztán úgy bedugaszolták, hogy hogy az idős beteg a vizeletpangástól kapott fertőzésbe rövidesen belehalt. (megállapított diagnózis!) A zárt kórterem ajtók mögött a ragacsos aljazaton bukdácsoló idősek keze-lába törik - a magyarázat: fellökte a másik beteg, azért esett el. Aztán ugye a baleseti sebészet a város másik végén van, az átszállító autóra néhány órát várni kell (lehet addig is órák óta feküdt a földön a zárt ajtó mögött - , vagy a hozzátartozó a saját költségén átfuvarozza (szerencsére éppen időben érkezvén látogatóba), majd vissza...Stb. stb. stb. stb. stb.
Természetesen az általam leírtak "nem minden esetben fordulnak elő".

M.D.House 2012.08.16. 08:36:43

@NYB75: A leírtakhoz csak néhány dolgot fűznék hozzá:
1. A COPD dohányzás nélkül is kialakulhat. A COPD-s betegek kb. 90%-a a dohányosok közül kerül ki, de van 10% aki sosem dohányzott (genetika).
2. A Clostridium difficile fertőzés általában antibiotikus kúra után tud kialakulni. A Helicobacter fertőzésre pedig többek között antibiotikum is kell, így ha ezt is kezelik még tovább ronthatták volna a helyzetet. A másik fontos dolog, hogy a Clostridium difficile fertőzés nem reagál minden esetben a metronidazolra (Klion). Bizonyos esetekben csak a vancomycin vagy linezolid segít. De mindezek ellenére azt már senki sem fogja tudni megmondani, hogy pontosan miért is halt meg az édesapja. Ahogy korábban is írtam a NYHA IV. stúdiumú szívelégtelenség+COPD+beszűkült vesefunkciók+fertőzés együtt nem gyógyítható. Külön-külön is tudják egy ember halálát okozni, nemhogy így együtt.

2012.08.16. 09:50:41

@mártus: Egy élmény olvasni a fantáziadús hozzá-nem-értést. Mindig elgondolkodtat, hogy mire képes az ember képzelőereje, ha valamiről fogalma sincs.

Ebből tudom azt, hogy ami a halál után jön, annak is kb. ennyi köze lesz az emberek elképzeléseihez.

Sokat tanultam.

Köszönöm szépen.

mártus 2012.08.16. 11:34:00

@Fyall - Separate or superstate!:
Hát igen, több felvilágosító munka kéne az egészségügy részéről...
no meg tisztaság, hiszen azt a vak is "látja".

2012.08.16. 15:05:45

@mártus: Olvasgass a blogon, néhányan még türelmesen végzik a felvilágosító munkát.

Irkutszk 2012.08.16. 16:47:54

@mártus: Magad uram, ha szolgád nincsen. Ha azt válaszolták, hogy nincs // látta, hogy milyen koszos, miért nem kérdezte meg rögtön, hogy és mivel tudna segíteni a helyzet jobbá tételében? Bizonyára szívesen fogadták volna.

mártus 2012.08.16. 19:56:23

@Irkutszk: Miben tudnék segíteni az egészségügy helyzetének
jobbá tételében?

Irkutszk 2012.08.16. 20:01:47

@mártus: Az ön példájánál maradva takarítószer vásárlásában és takarításban. Más példákból merítve önkéntes segédápolói tevékenység elvállalásában is akár. Ezek mind olyan egyéni akciók, amelyek időt, energiát és pénzt emésztenek.
Közvetve pedig önmaga és környezete ezirányú képzésével, így a segítő szándék a kritikus hozzáállás mellett szakértelemmel is társul. A mai tudományos felfogás szerint mind a kettőre szükség van.

mártus 2012.08.16. 20:23:25

Sajnos a család mellett eltartok már egy nonpofit szervezetet és időm legjavát is az önkéntes munkának szentelem. Közvetve pedig valóban tervezem a társadalmi kommunikáció ezirányú fejlesztését. Velem tart?

Irkutszk 2012.08.16. 20:34:08

@mártus: Jelenleg nem. Később lehet.

papillon 2012.08.18. 10:30:21

Az egszségügyre rá kellene szánni a szükséges pénzt. Mindenféle pótcselekvés csak a nyomort fokozza.

CPR 2012.08.20. 17:48:56

@NYB75: Részvétem az édesapjáért. Öröm olvasni az ilyen posztot, főleg a végét. A "dícsérő" szavakat, majd gondolok rá munka közben. Köszönöm: egy a sok nemtörődöm, buta, nívótlan egészségügyis közül

Ibolya Szilágyiné 2014.12.28. 18:31:44

Tisztelet a kivételnek, mert hálistennek akadnak még lelkiismeretes orvosok és ápolók, de bizony a betegeg embereknek sajnos több a rosztapasztalata! Rengeteg orvos és ápoló úgy bánik és beszél a beteg, kiszolgáltatott emberrel, mintha a beteg lenne őértük! Nem erre esküdtek fel! Felvetődik a kérdés, miért tanult orvosnak, ápolónak?! Nagyon anyagi vonzata van a dolognak! Én az ilyen egészségügyi dolgozónak csak ugyanezt a bánásmódot tapasztalják meg közeli hozzátartozójukkal egyetembe! Ezek szívtelenek és Istennek képzelik magukat pedig Ők is esendő emberek csak ! Azt kívánom ha betegek lesznek, olyan bánásmódban és gyógyításban részesüljenek csak , ahogyan ők bántak a betegekkel! Akinek nem inge, nem veszi magára! Minden tiszteletem a lelkiismeretes, figyelmes, emberséges munkáját végző Orvosnak és Ápolónak! Bízom benne, hogy belőlük van több !!!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása