Jobban jártam volna, ha egy állatorvoshoz megyek

2012.07.01. 09:55

Kedves Blog!



Ma akadtam rátok, gondoltam megosztom én is a sztorimat. Nem most, 2 éve történt az eset, karácsony, nagy ünnep ez, ilyenkor még az élet is megáll, és természetesen ekkor jön a kínzó torokfájás, hőemelkedés, láz. Nem vagyok egy túlságosan aggódó ember, csak akkor megyek orvoshoz, ha haldoklom, de annyira fájt a torkom, hogy minden nyelés (történjen ivás, vagy evés közben) kínokkal járt, és a hőemelkedés/láz sem akart múlni, úgy gondoltam jobb elmenni az ügyeletre vele, szabadítsanak meg a kínoktól, vagy legalábbis adjanak valamit, amitől a helyzet elkezd javulni, és fordul át valami sokkal de sokkal komolyabbá.

i_torokfajas_homeopatia.jpg


Egyébként is ismerem a kórtörténetem elég jól, tudom hogy itt már fél lábbal a tüszős mandulagyulladással fogtam kezet, a házban pedig semmi erre megfelelő antibiotikumot nem találtam. Irány tehát az ügyelet. Kedves fickó nyit ajtót, odabenn kedves(nek tűnő) orvos fogad.


Foghúzás feelingje van az egésznek, nem hiszi el hogy egy kis lázzal, köhécseléssel őt kerestem fel, biztos ment volna haza karácsonyozni a családhoz, na nem mintha én hívtam volna oda ügyelni.
Belenéz a torkomba, lámpával világít, rendben, köszöni. (Kérdem magamban meg sem hallgat?) Felírt gyógyszer: Algopyrin. Alábbi kommentár mellé:"Írok fel magának lázcsillapítót, 2 nap múlva már rendel a házi orvos, menjen el oda." (WTF?!)

Emberek, ha lázcsillapítóra lenne szükségem, akkor elmegyek az ügyeletes gyógyszertárba, és veszek vény nélkülit. Nekem egy lórúgással egyenértékű antibiotikumra volt szükségem, de nem kaptam. 2 nap múlva természetesen már sokkal nagyobb kínok közt elmentem a rendes rendelésre, ahol ISMÉT Ő volt (felváltva van orvos mint kiderült), és immáron felírta azt a nyavalyás antibiotikumot, ami szerencsére nem csak a lázam csillapította, hanem a torkomat megtámadó bacikat is megölte. De kérdem én: Ez vajon a helyes eljárás? Tudom, hogy nem. El kellett volna látnia, hiszen ő volt ügyeletben, a probléma nem szakorvost igényelt, de ő elküldött egy adag lázcsillapítóval.

Természetesen kaptam a kezelésről egy nyomtatott kis papírt, amin kétszer több dolog volt felsorolva, mint amennyit ő elvégzett, és kétszer több diagnózis volt rajta, mint amennyit ő fülem hallatára az asszisztensnek diktált (se magyarul, se latinul nem mondott olyat, ami a papírra került), így gondolom telepátia működött köztük. Na már most gondolom ők ezért jó sok pénzt kapnak, a hülye beteg meg igazából forduljon fel ha kedve úgy tartja. Utólag azt hiszem jobban jártam volna, ha egy állatorvoshoz megyek a problémámmal, vagy felhívom valamelyik emeltdíjas világgyógyászt. Nos, így működik a magyar egészségügy.

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marand22 2012.07.02. 11:35:31

@trekk:
Szerintem ezt kár feszegetni, egyik kutya, másik eb, az amidazophen agranulocytosist (kb. 1/1000000/év gyakorisággal a fehérvérsejtszám nagyfokú lecsökkenését és következményes fokozott fertőzéshajlamot jelent), a paracetamol heveny májelégtelenséget, az aszpirin Reye syndromát (csontvelőkárosodás), a nem szteroid gyulladáscsökkentők (pl. ibuprofen) meg heveny veseelégtelenséget okozhat.
Az angolszász országoknak amidazophen/metimazol fóbiája van. Néhány éve szó volt arról, hogy az USA-ban újra forgalmazni kezdik, de egy mexikóinál kialakult agranulocytosist követő médiahisztéria levette a napirendről a kérdést.

pirimogyoró 2012.07.02. 11:35:58

@vérplüss: De jó, hogy mindezt nem teheted meg :)
A szado-mazot nem a rendelőben játszák.

qbr 2012.07.02. 11:43:58

Egy kis kvízkérdés (orvosok és a gyógyszerész diszkvalifikálva :)

Azt tudjátok-e, hogy az antibiotikum-terápia idejére (és azt követően) egyébként ajánlott probiotikumokat miért nem szabad egyszerre szedni az antibiotikummal, tehát mi az oka annak, hogy csökkenthetik a probiotikumok az antibiotikumok hatásosságát?

qbr 2012.07.02. 11:45:11

@qbr: (kiegészítés: nem szabad egyszerre szedni = nem szabad egyszerre beszedni, csak legalább 2 órával azt követően)

2012.07.02. 11:54:16

@marand22: "1. Minden más európai országban ügyelet után hazaküldik az orvost (kollégám Németországban dolgozik, amennyiben 1 órával munkaideje lejárta után még bent van, a biztonsági őrök keresik meg, és vezetik ki !!!)."

Ahol én dolgoztam Spanyolországban, ott az egyik orvos esetében hivatalos megrovást kapott, mivel munkaidő után ellátott egy beteget.

***

És könyörgök, ne hasonlítsuk már az autószereléshez a gyógyítást. Egy autó komplexitásában nagyjából egy prokarióta egysejtű szintjén van, vagy méginkább alatta. Ráadásul a működése szellemi termék, nem a megismerés tárgya.

Valahányszor erről a párhuzamról olvasok, lassan eltakarja az arcomat egy kéz.

tecsóba sose többé 2012.07.02. 11:54:45

Na jöttem okoskodni :)
Nekem szerencsére sosem volt gondom a mandulámmal tavaly tavaszig. Péntek délután,kora este elkezdtem tüsszögni. Hát mikor máskor, amikor már nincs orvos... de ugye tüsszögéssel még nem megyünk dokihoz.
Este tízre már fájt minden izmom a sok tüsszentéstől, a fejem és elindult a zöld szörny az orromból. Éjfélre rettenetesen rázott a hideg, bedugult a fülem stb.. Neocitránom volt otthon oszt kész.
Szombat reggel felkeltem és nem tudtam nyelni. De legalább a tüsszögés elmúlt. Jött helyette fejfájás, izomfájdalom és láz. Gyerekkoromban sem voltam sosem lázas, így engem ez a 38 celsius a halálközeli élményekkel volt egyenlő.
Elmentem ügyeletre, ahol torokfertőtlenítőt javasoltak, sok folyadékot meg c-vitamint.
így is tettem, hazakullogtam. Még aznap éjjel hívta a párom a mentőket, mert felmentem 40 celsius fölé, a hűtőfürdő nem segített, elvesztettem az eszméletem és akadozott a levegővételem.
A kórházban lekapták a párom mind a tíz körméről, hogy miért nem a napközbeni gégészeti ügyeletre mentünk/ azt se tudtuk, hogy van/ és miért vártuk, hogy eddig felmenjen a lázam. szegény mondta, hogy este hatkor hívta az ügyeletet, hogy kerek 40 celsius a hőfokom, erre azt mondták adjon nekem Algopyrint és hűtsön le. Hiába mondta, hogy nem tudok nyelni, nem jött ki az ügyelet. Na erről ennyit.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2012.07.02. 12:21:14

Kommunikáció, mindkét részről.

Beteg elmondhatja, hogy neki ilyen szokott lenni, ebből általában ez és ez lesz. Orvos elmondhatja, hogy lehetséges, de valószínűbb emez és amaz. Pl. vírus, amire nincs antibiotikum, ugye. Aztán lehet kicsit alkudozni, hogy nagyon fáj, nincs-e mégis valami más is. Ennek eredményeképpen mindenki elégedetten távozhat.

Ehelyett mindkét fél meg van győződve, hogy a másik hülye. A beteg jobban tudja, mint az orvos, mekkora idióta. Az orvos direkt nem látja el rendesen a beteget, mert egy pénzéhes és/vagy gonosz, lusta stb. szemétláda.

Persze az orvos az, aki többet foglalkozik betegekkel, betegségekkel, és amúgy is neki ez a munkája, ezért nem lenne hátrány, ha ő lenne az okosabb fél, és ő járna élen a kommunikációban.

Irkutszk 2012.07.02. 16:02:20

@gatyamadzag: Örülök. További jobbulást.

cenzorilla 2012.07.02. 17:08:27

Com Storm nem tud válaszolni.

2012.07.02. 17:11:24

Korai volt az öröm.Most jöttem a haza a
Bajcsy Zsilinszky sürgősségi osztályáról.
Nagyon korrektek voltak,papírok beadása után 10 perccel az ágyon.Infúzió meg valamit kaptam,kivizsgálás után megegyeztek,hogy bakteriális,Hopp akkor mégsem vírus.Azt is mondták,hogy már régen antibiotikumot kellene kapjak, mondtam nem vitatkozom orvosokkal mert nem értek hozzá. Ennyit x.kerületi ügyeletes orvosról...Kérdezték is,hogy hol voltam mondtam,legyintettek.Az ugyan nyitva maradt,hogy arcom miért piros püffedt mondjuk a gégész azt mondta orbánc,meg magasak a gyulladásos értékeim.A főorvosnő meg azt,hogy nem az.A gégész mondta befektet,mondtam nem,akkor dupla augmentin vénába ,elenged augmentin 2x2 de ha tovább terjed menjek vissza és befekszem,ha nem terjed csütörtök kontroll. C'est la Vie....

karcsibácsi 2012.07.02. 17:29:27

@gatyamadzag:
A te örömöd korai.
Ha nem fogadtad el saját érdekedben a szakorvos javaslatát ("gégész mondta befektet, mondtam nem") akkor újfent bebizonyítottad, hogy hülye vagy. Gyógyícsd magad, ahogy tudod, vagy ha nagy a baj, @bigyibogyo: menny ügyvédhez, az majd meggyógyosit.

karcsibácsi 2012.07.02. 17:36:39

Bocs bigyóbogyinak ezt szánom:

"Ha az orvoshoz menne ellenőrzés napi 2* sunyi módszerekkel. "
Az nagyon jó lenne. Ha gyün a pógár, hogy dottore, nagyon fáj a hasam, akkó előszőr azon gondókozom, hogy neme sunyi módszerrel ellenőrizni akaró álbetegről van-e szó. Ha úgy gondolom,hogy dee, akkó ráteszem a kezem a hasára, oszt ha nem deszkakemény, rúgom ki a büdös francba.
Ja, hogyha nem sunyi módszerű álbeteg, hanem valódi? Hát az pech. Neki. Nekem az lenne pech, ha a zálbeteget felvenném, közpénzt utalványoznék ok nélkül(kórházi bentfekvés, röggöj, cété,labor,stb.)netán még a hálapízt is elfogadnám... júúj!
Szép új világ.

Dr.laikus PhD 2012.07.02. 17:53:11

@gatyamadzag:

Hallgass a részeges egészség ügyes karcsibácsira!

Érted haragszik, nem ellened!

karcsibácsi 2012.07.02. 17:54:14

@gatyamadzag:
Úgy fest a dolog, hogy én bizonyítottam be magamról, hogy hülye vagyok. Valahogy azt gondoltam, hogy Te írtad a posztot. Hiába, a nagy meleg, meg a pálinka...
Nota bene, okosabb lett volna elfogadni a kórházi felvételt, ti. vénásan az augmentin sokszor magasabb vérkoncentrációt ér el, mint tabletta formájában.
Ha nagyon agresszív a betolakodó,nem mindegy, hogy 8 mm-es revolverrel lövünk rá, vagy Kalasnyikovval.
Ezzel együtt, mielőbbi gyógyulást, és ha mégsem javulnál megfelelően, sipirc a kórházba!

karcsibácsi 2012.07.02. 18:02:06

@Dr.laikus PhD:

Így igaz. Okosabb lett volna bent maradni, de nem rontok neki, ha nem gondolom azt, hogy ő a posztíró. Utólag összeállt a kép, de először azt gondoltam, hogy a "korai volt az öröm" kitételt a sok hülye orvosra értette, akik az antibiotikumot kezdetben (az állatorvosi páciensnél) nem tartotta szükségesnek.
A Te 17.53.11-es hozzászólásodat is csak azután láttam meg, hogy elküldtem az enyémet. Szelaví.

Dr.laikus PhD 2012.07.02. 18:06:06

@karcsibácsi:

Meleg van.
Azért gégészetre befektetni orbánc gyanúval?

Gyálin asszem nincs is bőrgyógyászat csak az Istvánban.
Szegényt nem irigylem, pocsék ez ebben a melegben.

2012.07.02. 18:14:57

@Dr.laikus PhD: hú ez nagyon csúnya volt, nagyon remélem,hogy nem lesz ilyen, a doki
nem is augmentint írt fel hanem Forcid Solutab 875/125 mg cuccot 2x2. Nem tudom milyen gyógyszer.
Azt meg nem lehet tudni,hogy orbánc e a jelenség.Igen, a bőrgyógyászatot megejtem.
Nagyon remélem,hogy nem az.

2012.07.02. 18:19:18

@karcsibácsi: nem történt semmi.
Persze,igaza van,hogy bent kellett volna maradni,de ez a legrosszabbkor jött,
rengeteg rohanás lesz most,tudom,tudom csak egészség legyen meg térerő,ha esetleg
rosszabb lesz visszamegyek.Nem vagyok a magam ellensége.

Dr.laikus PhD 2012.07.02. 18:19:30

@gatyamadzag:

Hallgass karcsibácsira, nem jársz rosszul!

megvalaszolok 2012.07.02. 18:31:53

@gatyamadzag: Ugyan az a kettő. Csak Te nagyobb dózist kapsz. Az Augmentin max 625mg-os, ha jól tudom.

gatyamadzag (törölt) 2012.07.02. 18:38:16

@megvalaszolok: Köszi.

Irkutszk 2012.07.02. 18:53:55

@megvalaszolok: Az Augmentin Duo-ban ugyanennyi hatóanyag van (ugyanígy klavulánsavval kombinálva), de ezt inni lehet, az meg egy tömpszli hosszúkás bogyó, amit le kell nyelni.

megvalaszolok 2012.07.02. 19:01:14

@Irkutszk: Úgy emlékeztem, hogy tabletta. 875 mg amoxicillint és 125 mg clavulánsavat tartalmaz.

megvalaszolok 2012.07.02. 19:02:52

@Irkutszk: Neked van igazad. Augmentinből is van ekkora.

megvalaszolok 2012.07.02. 19:05:10

@gatyamadzag: Akkor tényleg csak kényelmi szempontok vannak előtérben. :) Könnyebb meginni, mint egy akkora tablettát lenyelni:)

Irkutszk 2012.07.02. 19:07:16

@megvalaszolok: Emellett gyorsabb a felszívódása, hiszen a Solutab esetén a tabletta szétesési ideje =0.

megvalaszolok 2012.07.02. 19:09:18

@Irkutszk: Jó persze ebben igazad van. De gondolom ő főként a hatóanyagra volt kíváncsi, abban pedig nincs eltérés.

gatyamadzag (törölt) 2012.07.02. 19:13:22

El Visco Stello (törölt) 2012.07.02. 19:44:46

Nem ezzel kapcsolatban, de tényleg létezik övsömör arcon is? Hihetetlen!

Irkutszk 2012.07.02. 19:52:13

@El Visco Stello: Az orbánc és az övsömör nem ugyanaz. Mindkettőt fertőzés okozza, ennyiben hasonlítanak csak.

Az övsömört ugyanaz a vírus okozza, mint a bárányhimlőt, és a bárányhimlő után visszamaradhatnak vírusok (alvó vírusok) a gerincvelőben, és legyengült szervezetnél ezek felébredve okozhatnak övsömört. Mivel létezik érzőideg az arcon, így övsömör is létezik. A betegség minden egy csíkban, és mindig csak az egyik oldalon jelentkezik. Kezelése általában szisztémás antibiotikum, és helyi fertőtlenítő.

Az orbánc egy bakteriális fertőzés, és semmi köze az idegdúcokhoz vagy a bárányhimlőhöz :)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.07.02. 19:56:36

@Irkutszk: nem acyclovirt akartál írni az övsömörben?

El Visco Stello (törölt) 2012.07.02. 19:57:33

@Irkutszk: Kösssssz. És hogy kezelik, ha időben elkapják? Mármint az övsömört.

Irkutszk 2012.07.02. 20:10:12

@csak néha benézek ha marhaságot látok: De, csak nem működik az agyam. Köszi.

@El Visco Stello: Bátyámnak pár éve volt övsömöre. Neki belsőleg anti_virális_ szer, mint ahogy adamantium kijavított (teljesen jogosan), és külsőleg 70%-os alkoholt lemosásra, és ung. antisepticumot írtak kenegetni. Meg mintha írtak volna neki valami antibaci krémet is, a felülfertőződés ellen, azt hiszem, Bactrobant. Illetve a krémek miatt lefedtük (a vállán volt), hogy fel tudjon öltözni.

Farkasokkal táncoló 2012.07.02. 20:11:53

@El Visco Stello:
Anyámnak a combján jött elő az övsömör, nagyobbik lányomnak a melle alatt szépen szabályosan, kisebbik lányomnak meg nekem az arcon, pontosabban a homlokunkon, a szemünk felett. Állandóan rettegtem, hogy megtámadja a szemet is.... hálistennek nem így alakult, hála a Zovirax (???) vagy Telviran (???) - mindegy - van egy olyan gyóccer az övsömörre, ami csökkenti a mellékhatásokat és felgyorsítja méghozzá jelentős mértékben a betegség lefolyását. Szomszéd Piri néni szintén a fején kapta el, de neki ráment a szemére is, bent feküdt a szemklinikán vele, hálistennek nem vakult meg, de nagyon izgultunk érte....

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.07.02. 20:17:18

@Dr.laikus PhD: nekem nem volt bárányhimlőm gyermekkoromban így amikor tehettem beoltattam magam ellene talán pont ezzel a vakcinával, így is elkaptam, mondjuk gyorsan túlestem rajta állítólag

Irkutszk 2012.07.02. 20:17:42

@Farkasokkal táncoló: Lehet, hogy Telvirant kenegettem rá, tényleg nem emlékszem, bocsi.

Dr.laikus PhD 2012.07.02. 20:22:48

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Gyerek is ezt kapta, bár neki már kialakult, de három nap, egy hét? alatt túl volt rajta és megúszta a nagyon kellemetlen viszketést.

Farkasokkal táncoló 2012.07.02. 20:28:10

@Irkutszk:
Ezek tabletták, lehet hogy van kenőcs is ilyen névvel és azt kenegetni kell de arra határozottan emlékszem, hogy ezeket tablettában kaptuk, és hat óránként kellett bevenni. Szegény anyám anno még nem kapta, nála 6 hétig tartott az övsömör, mi már kaptuk a lányaimmal, mert közben forgalomba került, és a "szabályos" lányomnál 1 hét alatt, míg a másik lányomnál meg nálam két hét alatt zajlott le az egész.

Nagyon egy utálatos betegség, az, hogy viszket, meg szúr, meg fáj az egy dolog, de ugyanakkor olyan idegessé is teszi az embert, hogy részemről legszivesebben megmártottam volna valakiben egy kést, szabályosan gyilkos hangulatom volt míg tartott...

Dr.laikus PhD 2012.07.02. 20:28:22

@Irkutszk:

A Zovirax biztosan nem használ.
Anyósom volt beteg, neki is az arcán volt a legkiterjedtebb.
Akkor volt új szer kipróbálták, de nem reagált rá.

Féltették a szemét, majdnem Interferont kapott, de azt is megúszta. Másnaponta nézték a szemét, de szövődménymentesen gyógyult.
Interferon sem jó rá, de minden dr. a családban segíteni akart.
Konzíliumot ültek az orvosok és a gyógyszerészek az ágya mellett. :DD

2012.07.02. 20:50:25

@Dr.laikus PhD: Miért nem használ a Zovirax? Acyclovir a hatóanyaga, tablettában és kenőcsben is van ezen a néven. Általában használ, függetlenül attól, hogy valakinek esetlen nem jó.

2012.07.02. 20:54:48

@Dr.laikus PhD: A linkben az szerepel, hogy a 60 év felettieknek javasolják. Akiket eddig én ismertem és övsömörük volt, mind fiatalabbak voltak. Páran szenvedtek rendesen. A gyerekemnek is volt, meg se kottyant neki, viszont baromi nagy adagban kapott acyclovir tablettát.

Dr.laikus PhD 2012.07.02. 20:57:49

@Turchi:

Tudtommal herpes zosterre (övsömör) nem, ajakherpesz HSV1, Herpes simplex I, arra jó, ezt használom ha kell.

Létezik még a herpes genitalis, de ez annyira félelmetes, hogy nem is néztem utána.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.07.02. 21:01:42

szerintem az acyclovir az egy általános antivirális szer nem specifikus herpes simplexre vagy övsömörre, de lehet tévedek

Dr.laikus PhD 2012.07.02. 21:04:28

@Turchi:

Az oltást javasolják 60 év felett.

Gyerek bárányhimlőre azért kapta, mert itthon volt bevizsgálás alatt és musz. volt érettségizni és használt így is. Nem értek hozzá, van a családban hozzáértő, nem mama, hogy magyarázzon, elmondja, beadja, megszerzi, passz...
Beoltottak kémia ellen rendesen. :))

Anyósom bírta a fájdalmat, mint egy bika, akkor csak tűrni lehetett, még a B vitamin is csak alternatíva volt, nem is tudták melyiket kéne beadni, vagy beszedni. 6 hétig tartott és szerencsére szövődmény nélkül gyógyult, a gyerek pedig még kicsi volt nem kapott bárányhimlőt akkor.

2012.07.02. 21:05:53

@Dr.laikus PhD: A Zovirax tablettában is létezik tudomásom szerint, mint már írtam, és a hatóanyaga számít, meg az, hogy hány mg-os, ne keverd az ajakherpeszre való kenőccsel. Lehet, hogy most otthon éppen nem Zoviraxnak hívják az acyclovir tablettát, de van ilyen, otthon is volt régebben, külföldön meg most is van ezen a néven. A kenőcs csak később jelent meg, mint amikor már ezen a néven a tabletta futott. Azt hiszem. Nem ugyanarra használják. A genitalis herpesre is ugyanazokat adják, acyclovir tartalmú tablettát, akár Zovirex-t is, mindegy mi a neve, hatóanyag számít és koncentrátum.

Dr.laikus PhD 2012.07.02. 21:15:29

@Turchi:

Nem értek hozzá. 30 éves a történet.

Akkor még nem volt tabletta, ha létezik a család beszerzi ahogy a kencét beszerezte.
Egy biztos, hogy nem használt, abba is hagyatták vele.

2012.07.02. 21:18:33

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Mint nem orvos, azt még tudom, mit jelent a nem specifikus, de ebben a mondatban nem értem sajnos.

Dr.laikus PhD 2012.07.02. 21:18:49

@Turchi:

Most utána olvastam.
A javaslat szerint neked van igazad, az összes herpesz vírusra javasolt.

El Visco Stello (törölt) 2012.07.02. 21:19:43

...és ezt az acyclovir izét szokták infúzióban adni?

2012.07.02. 21:20:49

@Dr.laikus PhD: Ha később kapja a gyógyszert, csak annyiban használ, hogy megelőzi a szövődményeket, ha a legelején sikerül kezelni, akkor rövidíti a gyógyulást. Sajnos nálunk ez is aktuális történet, gyereknek már volt, de hát mije nem volt még szerencsétlennek.

Dr.laikus PhD 2012.07.02. 21:22:28

@El Visco Stello:

Az övsömör kezelésének alapja vírusellenes gyógyszer (pl. acyclovir) adása, amit arci elhelyezkedés esetén infúzióban szoktak alkalmazni.

Írják ezt a webbetegen.

Megy nekem a böngészés. :))))

2012.07.02. 21:22:38

@El Visco Stello: Előfordul. Szeretnél? :-)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.07.02. 21:23:56

@Turchi: arra értettem, hogy véleményem szerint sok vírusos megbetegedésben adható nem csak a herpesre lett kifejlesztve

2012.07.02. 21:23:59

@Dr.laikus PhD: Persze megelőztél most is :-)

2012.07.02. 21:29:35

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Hát nem tudom igazán, csak az acyclovir tatalmú gyógyszerekre általában az van írva, hogy elsősorban herpeszvírus okozta megbetegedésekre adják, de például az isoprinosine, ami ugye nem acyclovir, meg minden vírusos betegségnél adható, akár herpesre is.

El Visco Stello (törölt) 2012.07.02. 22:02:08

@Turchi: Én nem. A szomszéd.
@Dr.laikus PhD: Megy bizony. Böngészel helyettem is.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.02. 22:36:04

@Turchi: az isoprinosine-t nekem egyszer írta háziorvos kb 20 évvel ezelőtt, és évekig(5-10) nem volt utána herpeszem...azóta is csak nagyon-nagyon ritkán.

karcsibácsi 2012.07.02. 22:40:41

Saját tapasztalatom szerint a vírusos betegségek lefolyását nem igazán rövidítik meg az antivirális szerek - ahogy a náthára is mondják, kezelés nélkül 7 nap, kezeléssel egy hét -. Ennek ellenére mi is adjuk,
javasoljuk az acyclovirt.
A herpes zooster (övsömör) problémáját nem is ebben látom, hanem az igazi kérdés az, hogy miért alakul ki? Maga a herpes virus varicellae (gyermekben bárányhimlőt okoz, felnőttben övsömört) a legtöbb emberben benne "lakik", és a nem csinál semmi bajt évtizedekig (a legtöbb emberben soha), aztán egyszer csak gondol egyet, és hajrá, elkezd szaporodni és vándorolni valamelyik ideg mentén. Ép immunrendszer esetén ezt nem nagyon tudja megtenni, leggyakrabban daganatos betegség miatt gyengül az ember immunrendszere, ezért, ha egy beteg övsömörrel jelentkezik, nem is annyira annak kezelése a legfontosabb feladat (tüneti ellátáson túl amúgy sem nagyon lehet mit tenni), hanem annak kiderítése, hogy mitől gyengült meg az immunrendszer, magyarán részletesen ki kell vizsgálni daganatos betegség irányában.

2012.07.02. 23:30:27

@karcsibácsi: Hát az én gyerekemnek már 5 éves korában volt övsömöre, sokféle allergiás betegség a háttérben, csináltak vérvizsgálatokat immunrendszer témában is, de az is rendben volt. Ló adag gyógyszert kapott, 2 hétig tartott, az orvos azt mondta, a gyógyszer leginkább azért kell, hogy ne súlyosbodjon, ne terjedjen, ne okozzon más szövődményt, de időben valóban addig tartott, mint gyógyszer nélkül. Inkább a tünetek enyhítése, és a szövődmény megelőzése miatt gyógyszereznek, mert vannak ám durva szövődményei is, amit ugye előre nem lehet tudni.

2012.07.02. 23:32:02

@Babette_: Bizony jó gyógyszer, mégis ritkán írják fel, pedig minden más elhúzódó vírusos nyavalyára is jó.

2012.07.02. 23:36:27

@El Visco Stello: Szomszéd :-) Nekem most majdnem aktuális volt, mert nyaralásnál valami medúza féle mérgező szar megcsípett, és igen hasonló tüneteket produkáltam de szerencsére csak allergia volt, mert az allergia szerekre látványosan javult, de azért be voltam rezelve rendesen, mert nekem még ilyesmi nem volt, és nem is szeretnék.

2012.07.02. 23:37:22

Még jó hogy a poszt valami torokgyulladásról szól, már el is felejtettem :-)

Szabo T 2012.07.03. 02:17:45

@gatyamadzag: Nekem is volt arc-orbancom hidegrazassal es reszleges szajzarral kombinalva. Nem volt egy leanyalom. Nehany napig kaptam venas Tazocint es attol meggyogyultam.

A ful- orr- gegesszel en sem vitatkoztam volna. Lehet, hogy jobb lett volna befekudni a korhazba nehany napra.

marand22 2012.07.03. 08:00:27

Kérdés az arcon jelentkező orbánc kapcsán:
Ki tudja, miért ez a neve ennek a betegségnek (kis etimológia) ?

Dr.laikus PhD 2012.07.03. 08:49:12

@marand22:

A népies nevét tudom. Szent Antal tüze...

El Visco Stello (törölt) 2012.07.03. 09:00:59

@marand22: Mert kenték-fenték ők azt írral, kígyóhájjal, medvezsírral, ebkaporral, kutyatéjjel,de nem használt. Ezért azt gondolták - mivel az orbáncosban az ördög maga lakozik - ördögűző orbáncfűvel kergetik ki belőle. ez se nagyon használt, de legalább hittek benne.

marand22 2012.07.03. 09:28:57

@Dr.laikus PhD:, @El Visco Stello:
"Az anyarozs alkaloidák okozta ergotizmus gangraenosus és az orbánc külső tüneteinek hasonlósága miatt hosszú ideig azonosították a két betegséget."
"...a szó forrása a bolgár urbalec (‘nagy tűz’), ez összecseng a Szent Antal tüzével, s a román orbalţ alak révén közvetítőt is találhatunk...)."

Dr.laikus PhD 2012.07.03. 09:59:00

@El Visco Stello: @marand22:

Alakult a gyógyításra egyházi rend is, de csak hiedelem volt, hogy tudták mitől van és a gyógymódot.

Köszönöm nektek.. .:-)

karcsibácsi 2012.07.03. 10:04:54

@Turchi:
Semmiképpen sem tipusos, ilyen korban bárányhimlőt szokott okozni. De a medicinában minden előfordulhat, ezért sem lehet az ember sohasem elég okos, vagy ahogy Fyell barátunk írta, az emberi szervezet összehasonlíthatatlanul bonyolultabb, mint a légbonyolultabb ember alkotta gép. Ezért nem szabad párhuzamot vonni az autó (TV, számítógép, repülőgép stb) szerelő és az orvos között, bár ezen a blogon gyakran leírják, hogy az utóbbi is csak ugyanolyan szakma, mint a felsoroltak.
Az a fontos, hogy a gyermeknél nem volt komolyabb baj az övsömör hátterében.
remélem, jól vagytok, és ma már csak rossz emlék az egész.

2012.07.03. 13:39:38

@karcsibácsi: Miután már előtte volt bárányhimlője, ezért lett később az övsömör. Valóban nem szokványos, de a háttérben sok sok betegség, mindenre allergiás szervezet, tehát valahol az ok, előzmény megvolt. Meg hát fiatal kora ellenére elég sok stressznek van kitéve, akkor ő még nem utazott, de az apja igen, és éppen egy 3 hónapos út után történt ez, biztos a gyerek nagy örömében, meg hogy apjával tele lett a ház, (mert akkora :-))a sok változás kicsit rásegített.

Irkutszk 2012.07.03. 16:17:27

@Farkasokkal táncoló: Telviranból létezik tabletta és kenőcs is, ugyanúgy acyclovir, mint a Zovirax.

@Dr.laikus PhD: Nem mondtam, hogy minden esetben hatni fog, mint ahogy nem minden herpes simplex-re sem jó a Zovirax. És igen, az orvoscsaládokban ez így szok' lenni, hiszen mindenki aggódik, mindenki megpróbálja a tudását hozzátenni. Láthatod, még az ilyen távoli "családban" is, mint ez a blog, mindenki hozzáteszi a tudását egy adott kérdéshez.

Irkutszk 2012.07.03. 16:20:32

@karcsibácsi: "az emberi szervezet összehasonlíthatatlanul bonyolultabb, mint a légbonyolultabb ember alkotta gép"
Ebből a gondolatból kiindulva mit jósolsz az agykutatóknak, meg fogjuk valaha is érteni az agy működését?

gatyamadzag (törölt) 2012.07.03. 18:48:36

@Irkutszk: szia
esetleg az orbánc gyógyulásának a tüneteiről,tudsz valamit? Mindenhol csak a lefolyásáról írnak,arról nem,hogy miből lehet észrevenni,ha már kifelé megyünk belőle.Azért kérdezem,mert a mai napra elkezdett viszketni a fertőződött hely és hámlani kezdett a bőr,apró részletekben.

karcsibácsi 2012.07.03. 21:07:03

@Irkutszk:
Nem vagyok ebben a kérdésben (sem) autentikus, de nagyon határozottan úgy gondolom, hogy nem. A megismerésnek vannak korlátai, példa erre a Heisenberg féle bizonytalansági reláció, pedig abban csak egy elemi részecske néhány paraméteréről van szó, nem 20 milliárd (!)sejt szövevényes hálózatáról, a lehetséges kapcsolódások száma pedig felfoghatatlan (20x10 a kilencediken faktoriálisa). És ez még csak a struktúra,hol van a funkció! Intellektus, emóciók, memória, lélek...
És egyébként is, most még tükör által homályosan látunk.
Talán, majd, ha színről színre...

Dr.laikus PhD 2012.07.03. 23:16:56

@gatyamadzag:

A jó ég áldjon meg!
Beteg vagy és orvosi ellátásra szorulsz!!

MENJ orvoshoz. Kérlek szépen!
Egyrészt, mert fertőző lehetsz, másrészt az orvos látja a képed és ha leírod, mert félsz tőle, akkor lesz mit kérdezni és válaszolni fog.

Te te vagy. A te képedről van szó és a jövőbeni állapotodról.
Minden ami zűrös körülöttetek várhat, mert te beteg vagy, nem kicsit hanem nagyon.
Ne legénykedj ha lehet.
Nem gyógyulsz napok alatt még akkor sem ha csodalény vagy. :)

orvosilexikon.hu/module-Pages-display-pageid-36.html

Irkutszk 2012.07.04. 14:15:32

@karcsibácsi: Köszönöm. Nekem olyan filozófiai problémáim vannak ezzel a kérdéssel, hogy egy ugyanolyan bonyolultságú valamivel (az agyunkkal) próbáljuk megérteni azt, hogy hogyan működik az agy, mint maga az agy. És ez véleményem szerint paradoxon, lehetetlen.

@gatyamadzag: Az orbánc gyógyulásának tüneteit csak az orvosok tudják, ők tudják megmondani azt a pontot, mikor a kezelés elkezdett hatni. Az orbánc egy fertőzés, nem múlik el magától, és hegesedhet, arcon pedig van néhány érzékeny dolog, amire ha rámegy, egy életre megemlegeted. Jó utat az orvoshoz! Én a helyedben ugyanoda mennék vissza, mint ahonnan egyszer már eljöttél kórházból.

karcsibácsi 2012.07.04. 16:17:46

@Irkutszk: igen, az általad vázolt logikai levezetés is ugyanoda vezet, mint az én okoskodásom.
Egyébként az ész bajjal jár, mint tudjuk.
Hasonló logikai úton az evolúció lehetetlenségéhez is eljuthatunk. A zárt (magára hagyott) rendszerben az entrópia fokozódik, vagyis a rendezetlenség nő. Ha nem így lenne, elég lenne egy csomó fogaskereket, tengelyt, csavart, csapágyat, dugattyút stb. és előbb utóbb a szél,a viharok, a talajerozió, a villámlás stb. majd csak összefújna egy Porsche-t. Nagy koponyák (Schrödinger, Neumann János) is foglalkoztak a kérdéssel,és hasonló eredményre jutottak. Extrapolálva a problémát az intellektusra, könnyű belátni,hogy bármilyen (akár természetes, akár mesterséges) intelligencia, csak a sajátjánál alacsonyabb szintű kreációt (creatúrát) tud létrehozni. Természetesen érvényes ez a teremtésre is.

Tényleg meleg van. Meg a pálinka is jobban fogy a szokásosnál.

Irkutszk 2012.07.04. 16:52:29

@karcsibácsi: Azért 35 fokban pálinkát? az már igazi elhivatottság. :)

A makromolekulák keletkezésére ami elméletet én tudok, aszerint szegény entrópiát becsapják. Az elmélet szerint az agyag szervezettsége mellett kapcsolódtak először egybe a molekulák (bár hogy honnan keletkezett akkor citozin vagy uracil, arról fogalmam sincs). Lényeg a lényeg, hogy két alapegység összekapcsolódásánál energia szabadul fel (meg egy vízmolekula).

De valóban, ha az entrópia uralna mindent, akkor miért van Nap, és miért vannak bolygók? A világ miért nem csupán egymástól egyenlő távolságra elhelyezkedő atomokból áll? Egyrészt, mert a nem nemesgázoknak ehhez plussz energia kéne, mert a klórnak nagyon hiányzik az az egy elektron (de ha ellop egy elektront, akkor meg töltéssel fog rendelkezni, tehát azért fog vonzani más atomot), a nátriumnak meg nagyon nem hiányzik az a legkülsőbb elektronja. Tehát ha a legrendezetlenebb világegyetemben egymás mellett lenne egy klór és egy nátrium, azok vonzódnának egymáshoz, mint légy a lámpafényhez. És máris ott vagyunk, hogy nincs teljes rendezetlenség.

Mostanában Mórát olvasok (A Daru utcától a Móra Ferenc utcáig). Van benne néhány írás a gyerekkori tiszteletesről-tiszteleteshez. Abban írja, hogy nehéz élete volt, mert ésszel kereste Istent, és úgy sokkal több munka, mint ész nélkül :)

Dr.laikus PhD 2012.07.04. 17:00:12

@Irkutszk:

"Abban írja, hogy nehéz élete volt, mert ésszel kereste Istent, és úgy sokkal több munka, mint ész nélkül :) "

:-)

karcsibácsi 2012.07.04. 20:41:40

@Irkutszk:
Na jó, csak felvágtam. Most sört iszok.
Jók a kérdéseid. Válasz?
Mórát én is szeretem, bár mostanában (az elmult 30 évben) nem olvastam. Nagyon szépek az elbeszélései, sokszor eszembe jut az a történet, amikor a szüleinek nem volt pénzük tandíjra (elverte a jég a termést), és a kis Móra Ferenc titokban, az iskola mellől hallgatta a tanítót, egészen addig, amíg bekiabálta a "Soli Deo gloria" helyes fordítását. Mert rajta kivül senki nem tudta az osztályból. Mostanában, sok egyéb mellett Stephen Hawking-ot olvasok. Sok kérdést felvet, a legtöbbre ad is egy (vagy több) lehetséges választ. Elég jól tudja már, hogy mi történt az ősrobbanás után 0,000001 másodperccel. Vagy legalábbis úgy gondolja, hogy tudja.
Nekem Móra Ferenc válaszai jobban tetszenek.

2012.07.05. 09:01:14

@karcsibácsi: A Kincskereső kisködmönnél és Rab ember fiainál kisebb dolgokért is akasztottak már.@Irkutszk:

karcsibácsi 2012.07.05. 09:55:57

Úgy látszik, gyakrabban kell visszatérni a régen olvasottakhoz: nem a Soli Deo Gloria, hanem az Unus es Deus fordítása fogott ki a nebulókon.
Ha valakinek van kedve egy rövid, de sok kérdést megválaszoló történethez:
vargharefiskola.gportal.hu/gindex.php?pg=23157095

Fülöp-Pusztai Beáta 2012.07.05. 13:32:17

Picit OFF, de ez szerintem eléggé megdöbbentő: velvet.hu/sztori/2012/07/05/szomjanhalt_a_korhazban_a_brit_ferfi/

És még meri valaki szidni a magyar egészségügyet?! :D

Dr.laikus PhD 2012.07.05. 16:12:58

@Fülöp-Pusztai Beáta:

Nem a brit egészségügy az etalon.
Nem nekünk, a világon senkinek.

bauchi 2012.07.09. 10:11:29

Jó régen láttam.

bauchi 2012.07.09. 10:13:23

@Pannon Puma: Erre tanított kokareisz.

Dr.laikus PhD 2012.07.09. 10:22:51

@bauchi:

Majd bizonyítsd be, hogy nincs. :((

Betörtek, elvitték az irataimat, lehúzták a WC-n, eltépték, nincs meg.
Van előző időszakról bevallás, mégis megbecsülték, feltételezve, hogy abban az évben még jobban ment.

Lehet, hogy soha senki nem fogja számon kérni, mert ellenőrizhetetlen, de akkor is és mégis, összeugrasztásnak tökéletes.
Kriminalizál, aztán az igazgató megengedheti akkor már nem kriminális, de be _kell_ vallani....

2012.07.09. 21:10:33

@karcsibácsi: "Ez nem Afrika"
De majdnem! Én már csak tudom, most jöttem onnan :-)

alte trottel 2012.07.16. 19:27:37

És ha kitörlöd a számodra kellemetlen (mert _IGAZ_) hozzászólást, akkor minden szép és jó lesz, az egészség(telen)ügy virágzik, a betegségek megszűnnek, minden orvost szeretni fog mindenki, mindenki énekel és madzagon behúznak egy hattyút...

bakela 2012.07.20. 08:50:36

www.beol.hu/lapokkepek/cikkek/182000/182546_panaszos.jpg

Ránézésre mennyi téééééébééééét fizethetett be az életében? Mennyi hasznot hozott a társadalomnak?

karcsibácsi 2012.07.20. 15:53:49

@bakela:
Népszerű a kicsike a webdokin is. Kár, hogy olvashatja a kommenteket...

karcsibácsi 2012.07.20. 15:55:00

ejnye,ez az etanol:
Kár, hogy NEM olvashatja...

Irkutszk 2012.07.20. 17:07:37

@karcsibácsi: Már csak ki kellene találni, hogy mi mindent is befolyásolt az a vicces alkohol... az első kommentet-e, vagy csak a nem szócska kifelejtését... ;)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása