Megalázták, majd "megölték" az édesapámat a Berettyóújfalui kórházban.

2012.06.16. 09:29

Megalázták, majd "megölték" az édesapámat a Berettyóújfalui kórházban.

 

10 éve történt. Azóta is forr bennem a keserűség, amiért főorvos létemre nem tudtam megakadályozni a történteket.Édesapám majdnem 94 éves volt. Jó általános állapotban, bot nélkül járkált a lakásban és az udvaron, néhány krónikus betegséggel:

 

gyász.jpg


1. egyik szemére nem látott, szürke hályog miatt - a másik lencséjét megoperálták, a 12 dioptriás szemüvegével regényeket olvasott, meg naponta az újságot.


2. 4 év óta gyógyszeres kezelést kapott parkinzon kór miatt, ami a gyógyszerrel egyensúlyban volt, a korábban észlelt állkapocs reszketése 4 év óta nem volt észlelhető.


3. 4 év óta állandó katétere volt, prosztata megnagyobbodás miatt (előtte lézeres műtéte 2x nem sikerült). A 3 utas katétert (amit Németországból hozattam) 3 hetenként cseréltem, fájdalom mentesen, érzéstelenítő géllel, amit vagy én, vagy a testvéreim 2 naponta antibiotikum "infúzióval" fertőtlenítettünk, veséje, hólyagja nem fertőződött be a 4 év alatt.

 

Egy vasárnap délelőtt telefonált a testvérem - akkor nála volt édesapám - hogy a papa tegnaptól csuklik. Megmondtam, milyen kúpot csináltasson, ami megszünteti a csuklást. Meg is szűnt, de hamarosan telefonált a testvérem, hogy egész nap nincs vizelete a papának. Ez megijesztett: veseelégtelensége lenne? Én Budapesten élek, mondtam, azonnal kérjen a háziorvostól beutalót a kórházba (ők Berettyóújfalutól 10 kilométerre laknak). Hamarosan be is vitte a kórházba, a saját lábán ment be, fel is vették. A testvérem oda akarta adni a gyógyszereit, de elutasították: "Nem kell, van a kórházban gyógyszer!"

 

Kedden este telefonált a testvérem: édesapa nagyon rosszul van, félrebeszél, össze-vissza kiabál, átvitték a haldoklók közé. Szerdán elautóztam Berettyóújfalura. Apám egy rácsos ágyban, kikötve keze, lába, csupa vér mindene, még a fal is az ágy mellett, a "mennyezeten levő ördögökkel" hadakozik kézzel-lábbal. Nem ismert meg. Kétségbe ejtő helyzetben volt. Kerestem az osztályos orvost, mi történt vele 3 nap alatt? És miért ilyen véres mindene? Hogy miért van ilyen állapotban, azt nem tudta az orvos, de kicserélték a katéterét tegnap (csak 2 hét múlva kellett volna!), és ő kitépte magából (fájt neki, mert nem érzéstelenítő géllel csinálták), erre az újabb katétert feltették és HOZZÁVARRTÁK A MAKKJÁHOZ!!! Ezért kötötték ki a kezét-lábát. Megkérdeztem: a parkinzon gyógyszereit adják-e neki? "Azt nem, nekünk olyan nincs!" De akkor miért nem fogadták el a testvéremtől a gyógyszereit? Erre nem tudott mit mondani. Tudvalevő, hogy ha egyszerre elvonják a parkinzon gyógyszereket, olyan DELÍRIUM TREMENSE lesz a betegnek, mintha a krónikus alkoholista betegnek egyszerre nem adnának italt!


A testvéremnél még szerencsére ott volt a gyógyszer, beadtuk neki, estére magához tért.

 

A főnővérnél minden nővér számára egy-egy borítékban hagytam ezer forintot, összesen 16.000 forintot, hogy etessék meg mosdassák meg a papát. 1 hét múlva telefonált a testvérem, hogy olyan gyenge a papa, hogy nem tud lábra állni. Csütörtökön meg én telefonáltam az osztályos orvosnak, hogy szombaton hazaviszem a testvéremhez, ők majd ápolják.

 

Szombat délben bementünk érte, tolókocsival vittük le a kocsiba. 2 hét alatt az egyébként is sovány apró öreg ember 5 kilogrammot fogyott! Az osztályos orvosnak csütörtöktől szombatig nem volt ideje megírni a zárójelentését, egy fél tenyérnyi cetlire írta fel, hogy milyen gyógyszereket kapjon. Állítólag tüdőembóliát állapítottak meg nála, arra véralvadás gátló Fraxiparin injekciót kellett naponta kapnia még 10 napig, 0,6 mg-osat. A gyógyszereket felírtam, kiváltottuk, és hazavittük édesapát a testvéremhez. Ott megmutattam, hogy kell beadni a has bőre alá az injekciót. A zárójelentésért meg menjenek vissza hétfőn. Majd hazajöttem Budapestre.

 

A kilencedik napon, vasárnap délután 3 órakor telefonált a testvérem, hogy édesapából orrán-száján, meg alulról is ömlik a vér! Nagyon gyenge, mit csináljanak? Vigyék vissza? Mondtam, ha el tudják viselni, hogy a kezük között hal meg, akkor ne vigyék vissza, biztos gyomorvérzése van, és egy 94 éves emberért nem szalad össze vasárnap délután a műtéti team! Nem akart a kórházban meghalni! Jobb is, hogy ezt tanácsoltam: 1 óra múlva "elszállt belőle a lélek" (így mondta a lelkész sógornőm). Ha mentőt hívnak, a mentőben halt volna meg!

 

Ezután utaztam oda, és elkértem a zárójelentést. Akkor láttam, hogy a zárójelentésre fele mennyiségű, 0,3 mg-os Fraxiparin van írva! A DUPLA MENNYISÉGŰ VÉRALVADÁSGÁTLÓ MIATT HALT MEG AZ APÁM! ÍGY ÖLTÉK MEG!

 

Legszívesebben pert indítottam volna a Berettyóújfalui kórház ellen! Hogy felrázzam őket a gyalázatos nemtörődömségből! Azért nem tettem, mert boncoltatni kellett volna hozzá. És ő előzőleg írásban adta a kórházban, hogy nem engedi magát boncolni, ha meghalna. Nem akartam utolsó kívánsága ellen tenni, az életét úgyse adta volna vissza a per!

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.laikus PhD 2012.06.16. 14:40:15

@Farkantoán Chatpartner:

Ezt mire írtad?
Én az idős demens bácsi hurcibálásának a kikerülésére írtam.

Nem tudom mikor kell ellenőrizni, de ha az OEP ennyit fizet, akkor két havonta fogják ellenőrizni, különben azért lesz bajban, ha nem tartja be a protokollt.

Nekem is havonta kértek bizonyos vizsgálatokat és az OEP fél éves kontrollt fizet.
Nem kérhetem, hogy a háziorvos fizessen büntetést miattam.
Jól elvoltam különben a fél évessel is szerencsére. :)

Dr.laikus PhD 2012.06.16. 14:41:28

@Flector67:

Ha tiszteletben tartanád nem irkálnál felületesen.

Ír ide harmadéves medikus, van kihez mérjük szerencsére.

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.16. 14:41:34

@Dr.laikus PhD: mióta van válogatás, hogy ki szólhat hozzá. és ki nem?

Flector67 2012.06.16. 14:43:34

@Farkantoán Chatpartner: Falazni lehet, hazudni is, csak a lelkiismerettel kell elszámolni.

Flector67 2012.06.16. 14:45:36

@Dr.laikus PhD: 6. éves vagyok. Kértem, hogy kerülj. Ne ítélj meg ismeretlenül. Ezt is kértem már Tőled. De mindegy. Reménytelen vagy.

Ugocsa 2012.06.16. 14:50:20

Vissza a topikhoz. A posztolónak őszinte részvétem.
Nem kellett volna spórolni a parán és a papája még 20-30 évet élhetett volna. Na, majd legközelebb.

Dr.laikus PhD 2012.06.16. 14:50:22

@Flector67:

6. éves is írt már ide.
Élmény ma is ha ír és értékel, főleg ha oktat.

Én reménytelen vagyok, diagnózisom van róla. :D
Rólad nincs, de te is az vagy.

Yatumux 2012.06.16. 15:00:13

Csak szólok hogy ezt is egy megélhetési blogger írta...

vanier (törölt) 2012.06.16. 15:00:17

@Ugocsa: Gondolod pár 10 ezer forint a dokiknak és máris Guiness rekordok lesznek? 124 éves ember,ahha

Flector67 2012.06.16. 15:00:38

@Dr.laikus PhD: Én nem szeretnék oktatni, mivel vannak itt nálam sokkal tapasztaltabb klinikusok is.
Egyikük ki is javította a "főorvos" hibáit. Még egyszer kérlek kedves Laikus ne ítélj, mert nem ismersz. Nem tudod ki vagyok, azt sem mit értem el eddig. Továbbiakban nem válaszolnék Neked. Persze ettől még Te sértegethetsz nyugodtan. Tudod, "Okos enged, szamár szenved".

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.16. 15:01:47

@Dr.laikus PhD:
szerinted igen: "Hagyd itt írni azokat akik értenek hozzá."

vanier (törölt) 2012.06.16. 15:01:59

@Yatumux: Ezt sztem az okosabbja sejte is,mint ahogy a praxis is megélhetési blog.

Ugocsa 2012.06.16. 15:07:10

@vanier: Most megfogtál, feltehetőleg az egészségügyben dolgozol.
Off
A posztok túlnyomó része a gyászreakció szülötte. A posztoló papája 94 éves volt, mégis meghótt. A hozzászólók 90%-a látatlanban aláírna ennyi évet, nem is szólva arról, hogy egy reanimált 90+ évesért nem jár puszi a Dél-Pestiben.
On
Mind meggebedünk.

kutykuruty 2012.06.16. 15:10:34

@Dr.laikus PhD: Én ugyan nem vagyok orvos -sem egészségügyis -de én is erősen kétlem, hogy ezt a posztot egy főorvos írta volna.
De mindegy is.Legfeljebb ott van jelentősége, hogy miért akarja ezt elhitetni magáról?
Viszont: azon szerintem érdemes elgondolkozni a sok-sok történet olvasása után, hogy bizonyos kor felett és egészségi állapotal szükséges-e beszállítatni az embereket a kórházba. Nekem olyan érzésem van, mintha a nagyon idős emberek állapotán ez sokszor már rontana. Még csak azt sem állítom, hogy minden esetben a hanyag diagnosztizálás vagy ápolás következtében, hanem talán lelki okok is közrejátszanak. Vagy rosszul tűri már a változást, a "macerát" vagy ilyenkor előkerül a feladom érzés. Természetesen nem tudhatom, de van ilyen érzésem.

Más: engem megijeszt, mikor itt orvosok kezdenek szakmai vitába, amúgy laikusként nem túl bonyolult esetek kapcsán. Ok, ok, hogy az emberi test nem gép, és igazából nincs is nem bonyolult eset, de mégis...
Ennek mi az oka?

Lenne egy javaslatom a bloggazda vagy moderátor felé: aki orvosként akar hozzászólni, ő tegye ki a nickje elé a dr. előtagot, mások viszont ne használhassák és ha olyan hivatkozik akár a hozzászólásában is orvosi hivatására, aki előtt ilyen nincs, azt a hozzászólást töröljék.
Hogy hogy lehet ellenőrizni -kell-e egyáltalán ellenőrizni, hogy az illető tényleg orvos-e, azt nem tudom és lehet, hogy a többieknek sem tetszik az ötlet.

Dr.laikus PhD 2012.06.16. 15:13:11

@Babette_:

Pihegő kívánság csak.
De nem jön be. :((

Dr.laikus PhD 2012.06.16. 15:25:17

@kutykuruty:

Te is tudod ki az orvos én is tudom.

Azért akarja elhitetni, hogy orvos, mert hál'istennek még mindig jelent valamit, hitelt ad a szavainak, minden ellenkező híreszteléssel szemben.

Idős ember azért kerül kórházba, mert szenved. Nem haldoklik, hanem valami hirtelen bajság erőt vesz rajta, ami lehet a halál szele, de lehet, hogy nem.
Szenvedni hagyni akkor sem lehet, mert elmúlt ....Hány éves korban kell hagyni és nem gyógyítani? Mi az a betegség amivel már nem és mi ami igen?
Nyilván nem reanimálnak, de belgyógyászati panasz, demencia, vészes vérszegénység és fene tudja még hány kórság... Ki mondja meg, ki dönti el?

Tisztességes orvos megmondja a családnak hány méter a hány méter, család meg dönt.
Az egyetlen normális mondat a fenti posztban, hogy el tudják-e viselni az otthoni agonizálást.

Orvos és figyelő családtag tudja, hogy az idős napja leáldozóban, vagy nem.
A saját tapasztalatom szerint.
De mama 100 éves!
Émmeg laikus. :)

Flector67 2012.06.16. 15:25:31

@vanier: Nem baj, arra jó, hogy hergeljük a népet az orvosok ellen:)

kutykuruty 2012.06.16. 15:41:36

@Dr.laikus PhD: Igen, nagyon nagyon nehéz kérdés ez a mikor és ki döntsön.
Én a mai napig nagyon bánom, hogy szegény mamát még halála két héttel is behurcoltuk a sürgösségire. Ráadásul akkor már tudtuk, hogy végstádiumos daganatos beteg és nagyon, de nagyon legyengült.
A klinikára még úgy ment be, hgy ki tudott menni -ha nehezen és lassan és járókerettel is WC-re onnan már úgy adták ki - súlyos felfekvésekkel -, hogy
nem volt képes rá.
Persze ma már tudom, hogy nekem is kötelességem lett volna -ráadásul lehetősegem is -, hogy ott legyek mellette sokat gondozzam. Megakadályozhattam volna a felfekvést, de isten bocsássa meg, ezt akkor és ott még nem tudtam. Ő volt az életemben az első ilyen súlyosan beteg és ráadásul idős ember. Teljes tanáncstalanságban voltam. Ma már nem így lenne -ezért is végeztem el a többek közt a hospice alapozót -.

Nagyon-nagyon nehéz ez akár még a családtagoknak is. Nem csak az, hogy mikor és meddig van szükség orvoslásra, de még a gondozási feladatok felismerése is. Legalábbis elsős alkalommal.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.16. 15:43:42

@Ugocsa: hát igen gyakoriak felénk a 114-124 éve bácsikák. bár ami igaz-igaz, a statisztika szerint a legkevesebb halálozás a 100 év feletti korosztályban következik be :D

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2012.06.16. 15:48:09

bassza meg, én sírtam. gyűlölök erre a blogra jönni

Ugocsa 2012.06.16. 15:51:17

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Hogy ez nekem nem jutott eszembe! Az árgyélusát, te vagy a legokosabb.

Dr.laikus PhD 2012.06.16. 15:53:43

@kutykuruty:

A végstádium kezelése is otthon betegségfüggő.
Nyilván szükség van hospice házakra ahol azokat a betegeket lehet elkísérni akivel otthon a háziorvos sem tud mit kezdeni.

Egy alapozó hospice többet nyújt, mint egy háziorvos ilyen irányú tudása. :(
Fél felírni a tapaszt, főleg a dozírozásától fél. Fájdalomklinika a bűvös tanács...

tundee 2012.06.16. 15:55:12

@marand22: Értem én, hogy mit írsz, de egy idős betegnek ha jó a vesefunkciója a Fraxiparinnál nem kell a dózist csökkenteni. Itt nem tudunk a vesefunkció beszűküléséről információt. Testsúlyt sem, de mivel egy vékony testalkatú ffi-ról van szó a leírásban, ha nincs fennálló veseelégtelenség a 2x0,6 ml terápiás dózis a megfelelő.

Farkantoán Chatpartner 2012.06.16. 16:10:48

@Dr.laikus PhD: az a lényeg, hogy ha a beteg járóképtelen, az alulfizetettek meg akarják spórolni a kétheti kijárkálást.

Flector67 2012.06.16. 16:18:16

@Farkantoán Chatpartner: Nem is tudod milyen spórolások mennek. Egyszer használatos műszerek 3-4. alkalommal sterilizálva, amíg szét nem esik műtét közben. Hopp, a műtőlámpába nincs izzó, akkor ma nem műtünk ebben a műtőben. Ilyen feltételek mellett elég nehéz kielégítő munkát végezni.

Dr.laikus PhD 2012.06.16. 16:22:08

@Farkantoán Chatpartner:

Próbáld meg leírni azt a szót, hogy orvos.

Nem ő jár ki, hanem a nővér. Muszáj neki, akkor is ha nem kap érte a hozzátartozóktól pénzt.
Ha ti tudtátok, hogy ezt kéne, miért nem szereztetek ennek érvényt?

Az én igazságérzetem piszkálja a fölényes fikázásod.
Ha úgy volt ahogy írod, akkor utólag kellett volna kérned, hogy orvosolják a disznóságot.
Nem mindig összezárás, ha nem a laikusnak van igaza.

Son of White Horse 2012.06.16. 16:51:28

@Member: Ha barmit csinal kizarjak a kamarabol, merthogy lopkodja a kolbaszt!

tomcsi123 2012.06.16. 17:10:01

@Tempus-Anh: kedves kollega! a sc. anticoagulans (akár frakcionált, akár frakcionálatlan heparin) dózisát mióta igazítjuk az INR-hez? Az INR csak a kumarinok követésére jó, az UFH-t aPTI-vel, LMWH-t pedig a SEMMIVEL ellenőrizzük.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.16. 17:13:04

@tomcsi123: az LMWH-t trombocitaszámmal ellenőrzik, elvégre HIT: heparin indukálta trombocitopénia. én már láttam egész malignusat is 1000 alatti trombocitaszámmal, bele is halt

Farkantoán Chatpartner 2012.06.16. 17:36:53

@Dr.laikus PhD: akkor is harcoltunk, utólag is. Eredmény semmi. Azt mondták, vigyük be ölbe a rendelőbe, ha valami nem tetszik...

negondolkozz!majdénmegmondom! 2012.06.16. 18:49:36

Jobb fiatalon meghalni valami harcban vagy kalandtúrán, mint öregen ilyen kiszolgáltatottan és elesetten.

2012.06.16. 19:28:01

Elsősorban a sebészeket kérdezem, hogy létezik olyan eljárás, hogy hozzávarrnak egy katétert rögzítés céljából a makkhoz?

Flector67 2012.06.16. 19:47:36

@Fyall - Separate or superstate!: Elég sok gyakorlaton voltam már, láttam már katétert is sokat, de makkhoz varrva még nem. Erre én is kíváncsi vagyok:) Főleg a kivitelezésre.

szolzsenyicin, az első szovjet antibiotikum 2012.06.16. 19:59:39

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Alapvetően egyetértek veled, de a 9-es ponthoz hozzáfűzném, hogy melaena akkor van ha a vérzés kis fokú és van idő megemésztődnie, de ha egyszerre sok vér kerül az emésztőtraktusba az hamar végigjut, még az emésztődés előtt, tehát friss vér ürül, aminek a neve haematochezia.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.16. 20:02:48

@Fyall - Separate or superstate!: általános gyakorlat volt a jelenlegi modern ballonos katéterek megjelenése előtt (igaz alapból a fitymához varrták ki, csak extrém esetben a makkhoz). manapság csak nagyon ritkán alkalmazzák, csak speciális merev katéterek esetén vagy ha a beteg zavartságában állandóan megpróbálja kihuzigálni magából.
volt vagy 4-5 éve egy esetünk amikor a bácsi azzal szórakozott, hogy csomót kötött a katéterére, egyszer kihúzta ameddig csak bírta és úgy kötött csomót rá amit amikor elengedte szépen felcsúszott a húgycsőbe, nem tudtuk miért nem jön a vizelet rajta és kicserélni sem lehetett mert nem tudtuk leengedni a balont. hát volt kínlódás amíg kibogoztuk a csomót

szolzsenyicin, az első szovjet antibiotikum 2012.06.16. 20:05:54

@csak néha benézek ha marhaságot látok: LMWH-t anti FXa assay-vel lehet ellenőrizni, de csak veseelégtelenség esetén indikált, amúgy rutinszerűen nem ellenőrizendő.
Tudtommal HIT-et LMWH kifejezetten ritkán okoz, az inkább az UFH-ra igaz...

Flector67 2012.06.16. 20:06:38

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Azért durva lehet, mikor varrják. Már a felhelyezés se egy álom...

2012.06.16. 20:06:58

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Köszönöm.

Ha általános gyakorlat volt régebben, akkor egy 94 éves beteg főorvos gyereke miért van kiakadva rajta?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.16. 20:15:22

@Fyall - Separate or superstate!: manapság extrémnek számít én csak 2-3 szor láttam
@szolzsenyicin, az első szovjet antibiotikum: nálunk kötelező hetente ellenőrizni és ha a trombocitaszám 50 ezer alá esik akkor át kell térni orgaran-ra

g-dúrban zúgó kabóca 2012.06.16. 20:16:07

@Ugocsa: szerintem pedig inkább matematikus lesz. milyen ügyesen összeadta!

magnetize 2012.06.16. 20:23:15

@csak néha benézek ha marhaságot látok: lehet, hogy valami ezoterikus szarokkal foglalkozó alternatív gyógymódnak kikiáltott kuruzslás főorvosa. Nekem is ott kezdett el kilógni a lóláb, hogy akkor miért nem hozta apukáját Budapestre egy normális kórházba? Főorvosként simán megtehette volna...

karcsibácsi 2012.06.16. 20:27:47

A posztot nem orvos írta.
Hemzseg a hibáktól.
Ha ebben hazudott, valószinűleg a többi sem igaz.
Tüdőemboliában egyébként th-s dózisban kell adni az LMWH-t,az 06(ml,nem mg!)

Egyébként vérzéses szövődményt nagyon ritkán okoz, máshogy hat, mint a hagyományos heparin (X factor vs antithrombin III), valahogy úgy kell elképzelni, hogy szétválik az alvadásgátlás és a vérzékenység fokozás, míg a hagyományos (UFH) heparinnál ezek párhuzamosan mozognak.

Flector67 2012.06.16. 20:29:35

@magnetize: Nekem a ParkinZon-kór+állkapocs remegés keltette fel a figyelmem:)

karcsibácsi 2012.06.16. 20:38:09

"előzőleg írásban adta a kórházban, hogy nem engedi magát boncolni, ha meghalna."

Ilyen nincs.
Boncolást nem tilthat meg sem a beteg még életében, sem a hozzátartozó a beteg halálát követően. A legközelebbi hozzátartozó írásban kérheti a boncolás mellőzését, és ha ennek sem a klinikus, sem a kórboncnok nem látja akadályát, akkor nem történik boncolás. Hiába adja a beteg "írásban", semmilyen relevanciája nincs.
L.1997.évi CLIV tv. az egészségügyről.

Egyébként a Berettyóújfalui kh a jobbak közé tartozik, ott nem szokják megölni a betegeket...

polly graph 2012.06.16. 20:43:43

Elnézést kérek, ha tévednék, de szerintem sem hihető, hogy a posztot egy "főorvos" írta. Kamugyanús, ellenben ha főorvos: Isten irgalmazzon a pácienseinek.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.16. 20:47:20

egyébként közben gondolkodtam el rajta, hogy ha a bácsi ma 104 éves lenne akkor a fia olyan 80, tehát 10 éve hogyan volt főorvos? bár lehet kései gyerek

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2012.06.16. 21:16:14

@csak néha benézek ha marhaságot látok: szeretnélek kikötözni az ágyhoz és a makkodhoz varrni a katétert. én nem vagyok főorvos, szóval tuti élveznéd :D

az eszedbe se jut, okoskám, hogy egy főorvosnak is lehet rossz a helyesírása? vagy hogy nem szaknyelvet használ, ha azt írja le, amit az öccse mondott?

ráadásul a te helyesírásod se tiptopp, mert a prosztata pl helyes magyar szó, ellenben a gastrointestinalis latin lenne, ha te nem S-el ejtenéd a végén, így viszont latin-magyar helyesírási katyvaz.

remélem, pedzed már, hogy a magyar orvosok becsületét nem a fikázó kommentjeid mentik meg, hanem a tisztességes munka.

Flector67 2012.06.16. 21:27:04

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Simán lehetett 10 éve főorvos, nem? Inkább az írása zárja ki, hogy az, nem a kora:)

tundee 2012.06.16. 21:33:50

@Parmezanidész: A prosztata (magyarul dülmirigy) éppen annyira nem magyar eredetű szó, mint a gasztrointestinális. Furcsa taktika valakinek a helyesírását kritizálni úgy, hogy a tied sem kifogástalan. Nem tudom, hogy hallottál-e már arról, hogy mondatot mindig nagy betűvel kezdünk? Ezt a vétséget elkövetni nagyobb bűnnek tartom mint azt, hogy valaki s-sel vagy sz-szel írja a prosztatát. Főként, hogy mindkettő helyes.

Flector67 2012.06.16. 21:45:23

@Parmezanidész: Szerintem Te senkinek a makkját ne varrogasd, bár látom nagyon megtetszett a téma. Egyszerűen nem főorvos írta a posztot. Ez a helyesírási hibák nélkül is kiderül.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.16. 22:19:40

@Parmezanidész: okoska van helyesírás és vannak elvi hibák amiből kiderül, hogy valaki használja azt a szót rendszeresen, érti annak az értelmét, eredetét vagy fonetikusan leírja.
egyébként nem kellene olyanba beleszóljál amihez nem értesz okoska: haemorrhagia gastrointestinalis, IQ bajnok, ez egy latin szó "s"-sel a végén

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.16. 22:21:20

@Flector67: persze vannak magyarországon 80 éves praktizáló orvosok is, mert nem jön senki helyükbe

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2012.06.16. 22:21:26

@tundee: tündibündi, nézd meg a helyesírási szótárat. a prosztata olyan jövevényszó, amit a magyar nyelv 100%-ban befogadott, helyesírása így helyes. latinul prostata lenne.

egyes egészségügyi dolgozók még a magánéletben sem hajlandók a szakmájukban elfogadott (vagy annak tekintett) nyelvhelyességi vagy stilisztikai hibáktól megszabadulni, mert úgy érzik, hatalmat ad nekik az elferdített "doktornyelv".

például: gastrointestinális, ahogy te is írtad. gastrointestinalis, így leírva latin szó, kiejtése gasztrointesztinálisz... ahogy te írtad, úgy legfeljebb gasztrointestinálisnak lehetne kiejteni :) de ilyen magyar szó nincs, még elfogadott sem. Prostata latin szövegben helyes, orvosi látleletben helyes lehet, kommentben stiláris nagyképűség. Helyesírási hiba. Mint a tiéd. Nem írunk olyat, hogy fileokkal.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2012.06.16. 22:25:11

@Flector67: nem, azt szeretnétek elhinni, hogy nem főorvos írta a posztot, mert akkor nem kéne belátni, hogy a magyar egészségüggyel más baj is van, mint hogy alulfinanszírozott.

például tele van korrupt orvossal. igen, gazdasági bűnözőkkel, akik a betegeik megzsarolását névleg hálapénznek, borravalónak állítják be, de az származó jövedelmükkel megkárosítják az államot, mert nem vallják be az adózásnál. tehát olykor magánrendelést folytatnak állami munkaidőben, állami eszközökkel, állami fizetésért.

magára ismer valaki a kommentelők közül?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.16. 22:25:27

egyébként ezt az alakot hanyagolni kell, nemegyszer volt már vele komoly konfliktus, a célja tisztán csak a feszültségkeltés, hozzászólásai minden tudományos alapot sőt értelmet nélkülöznek. a trollok halálát az okozza a leggyorsabban ha figyelembe sem vesszük őket. viszlát @Parmezanidész:

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2012.06.16. 22:29:20

@csak néha benézek ha marhaságot látok: hát, a te helyesírásod, okoska, csapnivaló. azért nem kéne arcoskodni, hogy már ebből felismerted a posztoló hamis állítását. mert ehhez pl nem értesz.

igen, ez így latin szó, haemorrhagia gastrointestinalis. nézd meg, a kolleginkád mivel akart megvédeni... gastrointestinális... :D

Flector67 2012.06.16. 22:34:25

@Parmezanidész: De az a baj, hogy alulfinanszírozott. Ha nekem megadod a havi 1 milla kezdőt, a fenti kollégáknak meg a havi 3 millát, hidd el, nem fognak magánrendelni:)

Flector67 2012.06.16. 22:40:19

@Flector67: Na jó, nem várunk európai béreket, elég lesz egy mérnöki/programozói fizu is:)

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2012.06.16. 22:42:20

@Flector67: az egy millát kérd orbántól, szólj neki, hogy ha már rá szavaztál, adjon pénzt :)

esetleg nézd meg a lakásod körüli telefonfülkéket és kólaautomatákat, hátha hagytak benne egy pár forintot. ez illik az etikai elveidhez :D

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.16. 22:44:11

@Flector67: gyere ki külföldre, tisztes heti munkaidőben, jó munkakörülmények közt, modern műszerekkel és civilizált betegekkel simán megkeresed azt az összeget és a trollokkal sem kell baljódj

Flector67 2012.06.16. 22:44:29

@Parmezanidész: Nem szavaztam:) Figyelj engem nem húzol fel. Én nem veszem fel az alpári stílusod:)
Legfeljebb kimegyek külföldre:)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.16. 22:49:20

@Flector67: németországban, nem azt mondom, hogy ez itt a paradicsom, de nem bántam meg

Flector67 2012.06.16. 22:50:19

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Ha nem haragszol, akkor írok majd Neked privátot. Jó lenne, ha nem teljesen az ismeretlenbe mennék majd ki:)

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2012.06.16. 22:54:32

@Flector67: juhéj! csökken a korrupció! :D

eggyel kevesebb ember, aki azt mondja egy kezdő orvosnak: kérdezd meg, mivel foglalkozik, abból már sejtheted mennyit tudsz róla leszedni :D

Flector67 2012.06.16. 23:03:42

@Parmezanidész: Nincs szükségem hálapénzre hidd el. Csak szeretném, ha értékelnék a munkámat.
Meg igazából ez a mérhetetlen primitívség se hiányzik, ami itt van.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2012.06.16. 23:09:11

@Flector67: Magyarországon kevés embernek értékelik a munkáját. De Németországban nem nagyon érzik jól magukat a magyarok. Több a pénz, kevesebb a lélek. És mindig le fognak nézni, mert magyar vagy.

Flector67 2012.06.16. 23:11:11

@Parmezanidész: Itt meg lenéznek, mert mocskos adócsaló orvos vagyok. Leköpnek, mert nem lett jól ellátva valaki. Ja, hogy épp a 4. túlórámba történt? De hát erre esküdtem fel. Még itt a fórumon is leszólnak. Ez jobb?

szabidoki 2012.06.16. 23:22:53

@Parmezanidész: légy erős, de a foglalkozásra itt Angliában is rákérdeznek. Nem tudom, Németország milyen, de engem itt nem néznek le, mindenki kedves és segítőkész.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2012.06.16. 23:25:57

@Flector67: akkor ne legyél mocskos adócsaló. és láss el jól mindenkit. nekem is van orvosom, elhivatott, nyugodt pasas, soha még csak nem is utalt bármilyen hálapénzre, mindig odafigyeléssel kezelt. ez sokszor többet ér, mint az azonnali gyógyulás. dr house csak a tévében vicces.

Flector67 2012.06.16. 23:32:25

@Parmezanidész: Még egyszer mondom, nekem nincs szükségem hálapénzre. Messze nincs. Legjobban a légkör, a modor zavar. De mindegy is. Nem értek én semmihez, leírták már ezt itt. Bár ez eredményeim nem ezt mutatják szerencsére (de látatlanban biztos jobban meg tudnak egyesek ítélni). Na én megyek. Jó éjszakát. Sziasztok.

2012.06.17. 00:03:42

@szabidoki: Ez egy mítosz, amit három dolog táplál: egyrészt, hogy a magyarok nagyon lenézőek az ide érkező emberekkel szemben, akkor is, ha magyar az anyanyelvük; másrészt, hogy a külföldre költöző magyarok többsége betanított munkás, és ezt ott jellemzően a bevándorló réteg viszi, ami a Lajtán túl törököket, dél-amerikaiakat, algériaiakat, stb. jelent, nem magyarokat; harmadrészt hogy aki magyarországi rokon/barát/stb. mindig azt hallja, hogy jajj, de hiányoztok, nélkületek nem is az igazi, nem pedig azt, hogy sokkal jobban érzem magam és itt is vannak barátaim.

Én Németországban, Spanyolországban és Angliában is jó fej embereket ismertem meg, akik egyáltalán nem voltak lenézőek.

magnetize 2012.06.17. 01:09:08

@Flector67: Lényeg hogy több sebből vérzik a sztori. Ú, ez túl stílszerű.

nextdoor · http://www.lelenc.hu 2012.06.17. 05:21:36

Tisztelt Főorvos úr, részvétem.
A kórházban történtek tényleg borzalmasak, de a véralvadásgátló túladagolása kapcsán hadd idézzek Öntől.
"Állítólag tüdőembóliát állapítottak meg nála, arra véralvadás gátló Fraxiparin injekciót kellett naponta kapnia még 10 napig, 0,6 mg-osat. A gyógyszereket FELÍRTAM, kiváltottuk, és hazavittük édesapát a testvéremhez. Ott megmutattam, hogy kell beadni a has bőre alá az injekciót. A zárójelentésért meg menjenek vissza hétfőn. Majd hazajöttem Budapestre."
"a zárójelentésre fele mennyiségű, 0,3 mg-os Fraxiparin van írva!"

A cetli alapján a vényt Ön állította ki, Ön mutatta meg, hogyan kell beadni - ekkor nem merült fel Önben, mint orvosban hogy a 0,6 sok lesz?

karcsibácsi 2012.06.17. 07:24:37

@Parmezanidész:
"magára ismer valaki a kommentelők közül?"

Azt nem tudom, a hozzászólásaidból mindenesetre téged jól megismertünk: egy félművelt, okoskodó, kötözködő, rosszindulatú, nagyképű, (az orvosokra) irígykedő, alsóbbrendűségi érzését túlkompenzáló alak.

Van ojan érzésem,hogy te irtad a posztot. Merhogy nem orvos, az bisztos. Ennél még Én is szakmaibb történetet tudnák crealni, peddig itten engemett töben ismernek és tuggyák hogy. Csak 1 beteghordó vagyok,abból is ritkán józan.

rohadjmegARCgeci 2012.06.17. 09:38:16

Már a dokik is balhéznak egymással?
Fasza.

byerk 2012.06.17. 09:40:01

Az én nagymamám a dél-pesti kórházba lábon ment be egy kis depresszióval meg némi kiszáradással. Miután leszedálták és hagyták kábán kimenni a mosdóba elesett, és medence csont törése lett. Persze visszafektették az ágyba és hiába panaszkodott a fájdalmaira némi fájdalomcsillapítóval kezelték azt. Azután pár nap múlva, miután a törésnél elszorult egy ér, a lába elkezdett elüszkösödni, nagyon csúnya volt. A következő pillanat már a lábának a levágására való felkészülés volt, de másnap hajnalban elhunyt szegény.AKOR MEGFOGADTAM A CSALÁDOMBÓL SOHA SENKIT NEM HAGYOK A KÓRHÁZBAN, HAZAHOZOM SAJÁT FELELŐSSÉGRE.A sok kiégett orvos akik nem törődnek az idősekkel, na azokat kell elküldeni, vagy átképezni. Persze semmit nem tehettem, mert az orvosok falaztak egymásnak! HÁNY EMBERT GYILKOLTAK ÍGY MEG VAJON, HÁNY ILYEN ESET VOLT VAN LESZ MÉG? Szerintük úgyis meghalt volna, De az én nagyikám 63 éves volt/!!!!!!!!/ még 15-20 évig élhetett volna. Jól gondolja meg mindenki mielőtt beviszi idős szüleit a kórházba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

byerk 2012.06.17. 09:42:12

@Flector67: Olvasd el a hozzászólásom te ............, ez nem kamu. Sztem te orvos vagy, ködösítesz.

rohadjmegARCgeci 2012.06.17. 09:43:20

@byerk: Ne bántsd a dokikat,hidd el,hogy sok mindenről nem tehetnek.Az eügy állapotáról például,a nagymamád eleséséről sem.Szerintem senkit nem gyilkol meg direktbe egyetlen orvos sem.Túl sok trillert nézhettél.

Flector67 2012.06.17. 09:47:10

@byerk: Nem a Te hozzászólásodra írtam. Hanem a posztra. Amiben elég sok olyan hiba van, amit egy főorvos nem ír.
Részvétem a nagymamád miatt. Tudom, Téged ez nem vigasztal, de azért van pár millió ember, akit már megmentettek.

rohadjmegARCgeci 2012.06.17. 09:47:37

@Flector67: Senki nem néz le.Az embereket max idegesíti a kiszolgáltatottság és félnek tőled.A félelemtől pedig idegesek lesznek.Persze hogy fél minden ember egy olyantól,aki élet halál ura.

Flector67 2012.06.17. 09:59:18

@Dr. Furia: Csak tudod, az emberek nem tudják, milyen spórolások mennek. Milyen szidalmat kap az a doki, aki mondjuk több labort rendelt (tanúja voltam) a biztos diagnózisért. Az emberek csak azt látják, hogy nem jól működik. Ebben az a szomorú, hogy ahelyett, hogy segíteni próbálnának megoldani ezt, inkább létrehoznak egy blogot, ahol lehet szidni az orvosokat.

rohadjmegARCgeci 2012.06.17. 10:04:58

@Flector67: A blogíró egészen biztos hogy nem orvos,ez tisztán lejön még egy laikusnak is.Holló a hollónak nem vájja ki a szemét.
Én nem vagyok orvos,sem közel sem távol,de nagyon tisztelem a dokikat.És félek tőlük mint mindenki más.Az eügy állapotával pedig minden ember tisztában van,de közvetlen az orvosok azok,akiken csattanhat az ostor.Azért nem a nővéreken,mert azok "emberibbnek" tűnnek,velük lehet azonosulni,míg egy orvossal,aki agyakat meg beleket műt,hát velük elég nehéz az azonosulás.Tehát tőlük félnek mint a tűztől,a félelem pedig frusztrációt vált ki.

Tempus-Anh 2012.06.17. 10:35:13

@Ugocsa:
Ugocsa non coronat:)
Nagyon egyetértek Veled!

Tempus-Anh 2012.06.17. 10:40:53

@byerk:
Ne haragudj, de mindkét beutalási indok megoldható lett volna ambulanter, egy lábon járó beteg esetleg amiatt szárad ki, hogy tudatosan nem fogyaszt folyadékot, az időskori depresszió pedig járóbeteg ambulancián kezelhető.
Ehhez nem kell déltepsi, sem egyéb fekvőbetegegység.

Tempus-Anh 2012.06.17. 10:44:10

@tomcsi123:
Köszönöm, de egy felfele eltolódott INR-ű betegnek csak fenntartással adagolnék ennyi LMWH-t...

Tempus-Anh 2012.06.17. 10:46:41

@Parmezanidész:
Mint görög, tudhatnád, hogy a haemorrhagia ógörög szó...:)
Anélkül, hogy beléd akarnék kötni a kollegáim fikázása miatt.

Dr.laikus PhD 2012.06.17. 10:54:29

@Farkantoán Chatpartner:

Nem akarok sebeket tépkedni.
Ha és amennyiben... akkor mindezeknek nyoma van.
Ha a protokoll két hetetenkénti kontrollt ír elő, ha a nagyid járóképtelen és fekvő beteg, akkor az nem érv, hogy cipeld be ölben. (vicsorog...)
Akkor a nővérnek (ha a szerződése erre kötelezi) ki _kell_ menni és továbbítani amit kell.
Ha nem a körzeti nővér, akkor a labor gondoskodik erről.

Szóval még utólag sincs mit összezárni, max. próbálkozás szintjén, hogy elkenje valaki nemtörődömségét, ami ezen a szinten borzasztó dühítő a fájdalommal megfűszerezve és a tehetetlenség érzésével is. Elismerem.
Akkor is azt gondolom, hogy az ember ha "bosszút esküszik" akkor megnézi mikor lehet igaza, egyébként meg nem átkozódik szóban, csak ha hozzá teszi, hogy fáj, nagyon fáj és figyeljetek, mert vannak még adminisztrátorok, vagy vannak már adminisztrátorok, akik hajlamosak nem betartani semmi módon a betegre (az én nagyimra) vonatkozó protokollokat.

Sajnálom, sajnállak! :(

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.17. 11:12:29

@byerk: a történetedet annyi információ birtokában megítélni lehetetlen, mindenesetre ez alacsony energiájú tramától nagyon nehéz medencetörést szenvedni, az pedig, hogy "törésnél elszorult egy ér" és ettől elüszkösödött a láb az szinte lehetetlen, ez az iliaca communis, az externa vagy a femoralis sérülését feltételezi. a medencetörések 5%-ában van névvel nevezhető ér sérülése, ezeknek a nagy ereknek a sérülése irodalmi ritkaság (most autóbalesetekről és más nagy energiájú sérülésekről beszélünk), tehát nézz utána mi történt, érdekes lenne a zárójelentésen található meg a boncolási diagnózisokat is tudni. egyébként majd perforált gyomorral is vidd haza a hozzátartozóidat nehogy megmentsék már őket egy jó kis műtéttel

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2012.06.17. 21:27:20

@Tempus-Anh: bocs, akkor biztos tényleg nem orvos a posztoló :D

Irkutszk 2012.06.18. 16:57:32

@karcsibácsi: Téged már a helyesírási hibákról felismernénk.

karcsibácsi 2012.06.18. 17:42:59

@Irkutszk:
Egyébként gondoltam. A nick változik, az ember nem.

Irkutszk 2012.06.18. 18:45:03

@karcsibácsi: :)

Elkezdhetnék filozofálni, hogy mire kimondom azt a szót, hogy 'én', addigra megváltoztam; de inkább csak csendben örülök, hogy itt vagy a blogon. Tisztelettel, ...

bbppoo 2012.06.19. 13:00:09

Ha én főorvos lennék, és Budapesten dolgoznék, akkor ha előbb nem is, de amikor záró nélkül kiadják a kórházból a Papát, azonnal oda szállíttattam volna, ahol számomra megbízható orvosok vannak, vagy körülnéztem volna az ismeretségi körben, hogy melyik orvos kollegám tud segíteni.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása