A magzat elhalt már vagy 2-3 napja

2012.06.01. 07:55

Mélységesen együtt tudok Veled érezni, hiszen velem közel 6 éve szinte ugyanez történt.A 39. héten beindult a szülés és mi bevonultunk a kórházba. Az ügyeletes orvos elvitt megvizsgálni. Nézegetett egy darabig, majd a képembe vágta, hogy a magzat elhalt. Már vagy 2-3 napja, nem tűnt fel?

 


Ebben a stílusban, kb. ugyanezekkel a szavakkal. Én hirtelen levegőt sem kaptam. Senkinek nem kívánom azt a lelki megrázkódtatást, hogy úgy kelljen megszülni a gyermekét, hogy pontosan tudja, soha nem foghatja a kezébe és nem látja majd felnőni.


Nem várok különleges bánásmódot DE, ha azért az örömteli eseményért megyek a kórházba, hogy megszüljem a gyermeket, akkor azért az alap, hogy ezt legalább finoman közlik és nem kérnek számon.


Nálunk se derült ki semmi, pedig boncolás is volt. Ja, amúgy az első zárót úgy kaptam meg, hogy az szerepelt rajta, hogy élő magzat. Szerintetek?


Örülök, hogy átvészeltétek ezt a hosszú és nehéz időszakot. Nekem is az a véleményem, hogy bár az EÜ dolgozók valóban alulfizetettek és a kórházak nehéz helyzetben vannak (a 2. gyermekemnél nem tudták biztosítani a terheléses vércukor vizsgálathoz szükséges cukor port - elfogyott a keret -, amit aztán én vettem meg a lenti gyógyszertárban 79 Ft-ért) az emberi bánásmód ettől függetlenül mindenkit megillet!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bolondanya 2012.06.01. 13:44:09

@aniriga:
ezt mindenki így érzi, nem csak az egészségügyi dolgozó.
Az asztalostól azt várjuk, hogy rendesen megcsinálja a bútort, a villanyszerelőtől, hogy jól működjön a házban a áram, a péktől, hogy jó kenyeret süssön.

Ne haragudj, de senki nem gondolja, hogy gépek vagytok, de mielőtt valaki az arcomba mondja, hogy na ne gondoljam, hogy a havi fizetésért ezt meg ezt megcsinál, gondolja már végig, hogy az a szerencsétlen betegé s hozzátartozója sem a banki trezor kulcsának örzője.
Aki odakerül fizet járulékot.
Nem a beteg tehet arról, hogy az Eü is alulfinanszírozott.

A Kútvölgyiben, a Honvédban kellene parádézni, de ott bezzeg a betegeknek előre köszönnek az ott dolgozók!!!!!

Mindenki egyre lestrapáltabb az országban, de egy valamink még megmaradhatna! Az emberségünk.

Dr.laikus PhD 2012.06.01. 13:49:35

@R.-né Kerrigan Sára:

Hallgassátok meg az k----a linket!

Én nem vagyok naiv, álnaiv pláne nem.
Jó régóta blogolok, elég indulatosan az elején aztán belekerültem a darálóba magam is.

Tudom miről beszélek, de veszem magamnak a bátorságot, hogy utána nézek mindennek, vitázom és nem vádolok amikor szükségét érzem, megérteni akarom ami történik.

Tény, hogy a blog felfogható tace-paonak is, de ismereteket is lehet szerezni, átlátni, megérteni mindazt ami történik.
A valóságoz. Nem azt amit a szomszéd dumál, amit előítélettől telve kiprovokál a beteg.

Jó ideje olvasol, most már hozzá is szólsz, de nem látom, hogy akárminek utána néztél volna. Időnként más szókinccsel, más körülmények közé helyezve leírod ugyanazt.

tecsóba sose többé 2012.06.01. 13:55:16

@Dr.laikus PhD:

van benne szó arról, hogy a kamaraelnök havi egy misi fölött visz haza?

Csak este tudom megnézni, hallgatni, de megfogom.

R.-né Kerrigan Sára 2012.06.01. 13:55:51

@Dr.laikus PhD:

na de bakker, a személyes tapasztalataimnak mit nézzek utána? (merthogy a példámban én kísérgettem az ismerőst mindenhová)

Dr.laikus PhD 2012.06.01. 13:56:03

@bolondanya:

"Nem a beteg tehet arról, hogy az Eü is alulfinanszírozott."

Az orvos úgyszintén, ő van a célkeresztben, őt utálják, tőle követelnek, hasonlítják a kukás bácsihoz, hazudtolják meg, tolják a fejére a beteg saját felelősségét.
Mer' ugyi mindig más a felelős, mi magunk sose.

Menjél már!
Olvastam, hogy a gyerekekért, így majd válaszolsz, ha tudsz.

Dr.laikus PhD 2012.06.01. 13:57:01

@tecsóba sose többé:

Nem erről szól, mert a kamarai elnök az nem orvos.

Dr.laikus PhD 2012.06.01. 13:59:59

@R.-né Kerrigan Sára:

Ne nézz utána semminek. Minek? Még megértenéd.
Én meg azt mondom, hogy elég rohadt dolog, hogy más elől vettétek el a helyet.
Van akinek nincs ennyi pénze és vár és valaki mindig becsusszan helyette.

Van már biztosítás, kötni kell. Ki lehet váltani vele a várólistát, akinek meg nem jut biztosításra ezért hamarabb kerül majd sorra.

aniriga 2012.06.01. 14:00:23

@bolondanya: Ezért írtam,hogy sajnos nem a megfelelő emberek dolgoznak a kórházakban és rendelőkben.Aki ezzel a felfogással él,hogy ennyi pénzért nem csinál meg ezt,vagy azt,attól gyorsan meg kellene szabadulni.Csak sajnos nem jelentkeznek egy állásra 1500an,hogy válogatni lehetne a sok közül.Pedig ha meg lenne becsülve anyagilag a hivatásunk,majd lehetne válogatni a képzettebbnél képzettebb és empátiától duzzadó jelentkező között.A pihenőnapokat is ki lehetne adni,kitudnánk magunkat pihenni,feltöltődve mehetnénk az éppen aktuális műszakunkba dolgozni.Mostanság csak 60óra túlórán felül fizetik ki a plusszot,le lehetne "csúszni",de akkor nincs aki dolgozzon.Úgyhogy időnként még ingyen munkával is támogatjuk szeretett hivatásunkat.Ki csinálja ezt meg,ki dolgozik a mai világban ingyen??Semmi bajom az asztalossal meg a villanyszerelővel de azért ne vegyük őket összehasonlítási alapnak,mert nem lehet párhuzamot vonni.

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2012.06.01. 14:03:28

@tecsóba sose többé: Ez a történt több sebből vérzik.Ha fájdalmad van, azonnal el kell látnia a szájsebésznek.Beteget nem küldhetünk el, tehát olyan nincs, hogy meg sem nézett a szájsebész csak a kartonzóban kaptál két hónapra időpontot.Ki írta fel akkor a Dalacint amit Te két hónapig szedtél? Hány dobozzal is írtak, ami kitartott két hónapig?Miért a körzetihez mentél és nem a fogászatra/szájsebészetre?Ez általában úgy szokott történni, hogy a kedves beteg eljön az ügyeletre ahol közli, már az ajtóból, hogy neki csak recept kell.Mire is?Fáj a foga, de neki mindig írnak receptet a "másik" orvosok, ha lehet meg se nézzük a száját.Természetesen minden esetben inkább a fog megtartására törekszünk és inkább a kezelést javasoljuk, amennyiben ez nem lehetséges akkor szájsebész....De nem Ő ragaszkodik az antibiotikumhoz és szerinte attól jó lesz, amúgy sem ér most rá.Két hónap múlva megjelenik feldagadt arccal, hogy az a szemét orvos "elintézte" és amúgy sem kapott időpontot, pedig ő kért,de vele senki sem foglalkozott mert itt csak a "borítékos" betegeket veszik ember számba, de most annyira fáj, hogy nem bírom kivárni a sorom és vegyenek előre ...stb....stb

R.-né Kerrigan Sára 2012.06.01. 14:07:58

@Dr.laikus PhD:

na ja, mert ha mi nem vagyunk ilyen kötsögök, akkor rögtön fénysebességűre gyorsult volna az ellátás, igaz?

(az orvosi oldaláról a dolognak meg ezek szerint nincs véleményed. nice.)

tecsóba sose többé 2012.06.01. 14:10:18

@anitám83:
Először a körzetihez fogorvoshoz mentem, aki kiírta a dalacint és a cataflamot, majd elküldött időpontot kérni. Utána a házidoki írta folyamatosan fel a dalacint.
itt egyetlen szájsebész van egy 60 ezres városban, és sajnos így működik. Amikor másfél évig nem rendelt, a megyeibe kellett járni mindenkinek, pedig volt a városban két hadra fogható doki. Csak mennek itt a pletykák, hogy nem enged be maga mellé mást....

Ellie Arroway 2012.06.01. 14:11:46

@tecsóba sose többé: én nem takarózom, hanem el vagyok keseredve.

Ellie Arroway 2012.06.01. 14:13:16

@bolondanya: de, én is az vagyok, aki rád se néz, és úgy beszél veled, mint egy agyhalottal, de csak olyankor vagyok ilyen, amikor hulla fáradt vagyok, mert mondjuk éjszaka ügyeltem a másik munkahelyemen vagy ugyanazon, ez viszont heti 2x előfordul. Hát nem érted? :(( nem az üde kivétel vagyok, hanem utálom, hogy nem tudok az lenni.

tecsóba sose többé 2012.06.01. 14:16:20

@Ellie Arroway:
Ne haragudj, általánosságban írtam.

R.-né Kerrigan Sára 2012.06.01. 14:21:37

@Ellie Arroway:

azzal együtt, hogy némiképp érthető, amit írsz, azért gondold végig, hogy mi lenne, ha mindenki, aki sokat dolgozik, tapló módon viselkedne. Biztos neked sem esne jól, hogy akárhová mennél, akármit vásárolnál, akármilyen szolgáltatást vennél igénybe vagy akármilyen ügyet intéznél, mindenhol úgy bánnának veled, mint a kapcaronggyal.

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2012.06.01. 14:25:36

@bolondanya: Mit is kellene tennie egy mérnöknek? Boltot nyitnia, mégis milyet,miből és mikor? Heti 6 napot dolgozik napi 13-15 órában, szerinted ő talán meg van fizetve? Nem velük kell példálozni hidd el.Van amikor már ő sem olyan hangnemben szól az emberekhez vagy akár hozzám amilyenben kellene.Fáradt, kimerült.

Dr.laikus PhD 2012.06.01. 14:27:29

@R.-né Kerrigan Sára:

Egyszer próbáld ki, hogy fennmaradsz 24 órát.
Azt csináld pontosan, hiba nélkül amit nagyon tudsz, megállás és pihenés nélkül.
Aztán beszélgessél kedvesen, elmagyarázva mit is dolgoztál olyan nagyon pontosan 24 órán keresztül, élménydúsan, érdekesen és nagyon-nagyon kedvesen.

Lehetőleg úgy, hogy senki ne vegye észre, hogy nem aludtál 24 órát.

Itt ugye hibázhatsz, mert nem fog belehalni senki.

Csókolom. Dessewffy Aurél vagyok. 2012.06.01. 14:28:01

@Ellie Arroway:
Ha ez vigasztal, megpróbálom elképzelni, milyen lehet neked. Próbálok empatikus lenni, remélem, sikerül. Megértem, hogy nagyon szar helyzetben dolgozol, és hogy a pokolba kívánod azt a világot, amelyben rabszolgának érzed magad. Nyilván nem vigasztal, de azért elmondtam.

Ugyanakkor minden éremnek két oldala van. Annak, aki bemegy hozzád az éjszakai ügyeletre, szintén pont ugyanaz is lehet az általános problémája, vagyis hogy szétszivatja a munkaadója. Egy fórja azért van veled szemben, ott, az ügyeleten: hogy esetleg retteg attól, te mit fogsz diagnosztizálni rajta. Azt, hogy csak két foga közé szorult a kavics, vagy hogy szájrákja van, azért nem tudja becsukni a száját. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy

1. Ő is lehet pont abban a munkavállalói kiszolgáltatottságban, mint te.
2. Neki akár súlyos következményei is lehetnek annak, ha te azt mondod, hogy bocs, de ez egy kicsit komolyabb annál, hogy csipesszel kivegyem. Míg fordítva ez nincs.

Magyarul: ha te a fürdőszobádat akarod újracsempéztetni, sok minden miatt parázhatsz, de attól biztos nem fosol, hogy súlyos betegnek nyilvánít-e a burkoló.

Csókolom. Dessewffy Aurél vagyok. 2012.06.01. 14:32:25

@bolondanya:
Nagyon egyetértek veled az emberség kérdésében (is).

JónásBrigi35 2012.06.01. 14:37:33

@Ellie Arroway: Kedves Ellie, már azzal az üditő kivételek közé tartozol, hogy ezen a blogon elmondod ezeket. Minden tiszteletem az orvosoké, de sajnos sokan egyszerűen nem valók emberek közelébe, még jókedvükben sem. :( A szülésem utáni napon én is találkoztam egy olyan rezidens nőgyógyász orvosnővel (!), akiből sütött a rosszindulat és az emberek iránti undor.
Mi a szakterületed? Szívesen mennék hozzád, még ha morcos kedvedben is talállak. :)

tecsóba sose többé 2012.06.01. 14:41:15

@Dr.laikus PhD:

Mezőgazdász vagyok. Amióta bekerültem a középiskolába, a tangazdaságba is beleestem, mert különben sose lesz tapasztalatom.
Egy ellés olykor több mint 24 óra. Nekem ráadásul még el sem tudják mondani mi a bánatuk.
Amióta gyerekeim vannak, ők is velem vannak az elléseknél, és a főnököm is, meg a kollégáim is. Pihenés nélkül megy a ganyézás utána, meg a fejés, etetés stb... És ezeket a plusszokat nekem sem fizeti ki senki, egyszerűen tudomásul veszem, hogy rám vannak utalva. Ha 90 ezer volt itthon a bérem. Váltottam.

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2012.06.01. 14:42:27

@Ellie Arroway:Átérzem a helyzeted. Én csak a főállásomat tartottam meg a másikat lemondtam.Hívnak most is, de nem megy beláttam.Nem tudok otthon is megfeleni plusz még két munkahelyen is.Ennek az ára pedig, hogy nem vállalhatok gyereket.Sajnos ennyi pénzből (asszisztens és egy mérnöki fizu), nem tudnánk eltartani hármunkat.Arról nem is beszélek ha esetleg az én fizum kiesne.Reménykedek, hogy egyszer majd jobb lesz a helyzet vagy sikerül a férjemnek egy külföldi állás.Talán akkor majd szülhetek és nem lesz még késő......

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.01. 14:45:07

felteszek egy naiv kérdést: 3 nap alatt nem feltűnő, hogy nem mozog a baba?
ha meg arról az oldalról nézzük, hogy 3 napig valamilyen ismeretlen oknál fogva nem vette észre, hogy nem mozog a gyerek, mégis mire számított dicséretre?

Irkutszk 2012.06.01. 15:00:37

@tecsóba sose többé: Nos, akkor gondold el az elletést hetente kétszer, egész évben.

fülesválasztó-punaszagú-tangakorc 2012.06.01. 15:12:30

@Dr.laikus PhD: tudod a "legutolsó" biztonsági őr is 24 órában van fent ébren, bakterolja a reá bízott anyagi javakat a legjobb tudása szerint és árgus szemmel figyel, csekkol, mindezek után reggel kedvesen köszönti a beérkező dolgozókat ha nem teszi az ajtóban áll még másik száz aki bagóért is vállalja... mert enni kell, muszáj.

tecsóba sose többé 2012.06.01. 15:13:01

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
ha olyan lusta egy baba mint az enyémek voltak, akkor ez természetes.

@Irkutszk: Egy gazdaság nem csak ősszel meg tavasszal tüzelő kutyákból áll. Arról nem beszélve, hogy más gazdaságokkal is kapcsolatban álltunk, és volt,hogy napokra elmentem otthonról besegíteni. És fordítva.

most regisztáltam 2012.06.01. 15:19:18

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Nekem is ez jutott eszembe, anélkül, hogy bántani akarnám a posztolót. Mélyen együttérzek vele.
Nekem az orvos elmondta, hogy az utolsó hónapban számolni kell a magzatmozgásokat. Kiskönyvbe beírni, hogy mikor mennyi. Ha x idő alatt nincs y mozgás, akkor indulok a kórházba. Nem őt hívom, nem a férjemet, nem az anyukámat, ez mind ráér, ha már rajtam van a ctg. Ezt nem így mondják el minden kismamának?

most regisztáltam 2012.06.01. 15:21:04

@tecsóba sose többé: ez komoly? terminus előtt 1 héttel napokig meg se moccan és ez természetes lustaság?

tecsóba sose többé 2012.06.01. 15:23:39

@most regisztáltam:
Még akkor is aludt, amikor jött kifelé. Tényleg csak olyankor mocorgott, amikor rosszul feküdtem. Még ma 7 évesen is alszik. Nincs szervi baj, csak szimplán tiszta anyósom :(

most regisztáltam 2012.06.01. 15:29:10

@tecsóba sose többé: Tényleg csak olyankor mocorgott, amikor rosszul feküdtem.

De olyankor mocorgott...!!

Olyan anyós, aki mindig alszik? Nem is olyan rossz :)

Irkutszk 2012.06.01. 15:35:54

@tecsóba sose többé: Köszönöm, de nem szükséges bemutatnod, hogyan működik egy gazdaság :) Egyáltalán nem könnyű munka, és nincs se vasárnap, se ünnepnap, tudom jól.

fülesválasztó-punaszagú-tangakorc 2012.06.01. 16:04:02

poszthoz volna egy régebbi eset ami szerencsétlenebbül végződött, de legyen tanulság néhány "elszállt" orvosnak:
éppen egy dunántúli kisközségben laktam. szomszédomban lakó, friss házas fiatalok babát vártak. egyik nap elkezdett sárgulni a kismama. nosza elment a körzetihez, aki nem éppen emberbarátságáról volt híres. (csak a baráti szívességet tévők és az anyagi támogatók voltak az "igazi" betegei)
körzeti teendői mellett ellátta még a helyi tsz. üzemorvosi teendőit is, a vezetőségnek a táppénzen lévők szálka volt a szemükben.
az orvos eleget tett az elvárásnak, így a kismamát keresőképesnek nyilvánítva munkába küldte! munkahelyéről vitte a rohammentő a kórházba, de sajnos későn...
mivel a baba napokkal előbb a mamában halt meg, az anyukát hullamérgezés vitte el.
de a sors most is megbüntette a szívtelen, embertelent nem sokra rá.....
szomszéd községbe indult, szintén körzeti orvos ott praktizáló kollégájához akivel köztudott több rendszeres "morfium partyn" volt túl.
a tsz kapujánál több tonnás teherautó állította meg véglegesen, pontot téve a praxisa végére. legyen ez az eset elgondolkodtató példa nem csak ezen kiragadott története miatt.
mert ehhez hasonlókból volt bőven a rovásán.....

Farkasokkal táncoló 2012.06.01. 16:56:58

@tecsóba sose többé: Kétszer szültem (74. -75.)mind a kétszer farfekvésest, de egyik gyerekem se mozgott sokat, a második alig-alig. Bizony nekem nem tünt volna fel, ha az utolsó napokban nem mozognak.

Barátnőm egy évvel utánam szülte volna az elsőt... ő elment az orvosához, hogy furán érzi magát és a baba nem mozog. Az orvosa azt mondta, hogy 1. a terhesség nem betegség 2. a baba már a szülésre készül, biztosan beékelődött, és ilyenkor már nem mozognak.
Egy hét mulva szült meg szegény, a baba már rothadt volt , ő pedig hullamérgezésben meghalt. 26 éves volt, történt mindez 1976-ban.... :-(((

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.06.01. 17:18:26

@Ellie Arroway:

"akkor tudnék úgy viselkedni, ahogy szeretnék, és ahogy ti is szeretnétek. De így nem tudok!!! És ez nagyon szar, én egy csomót sírok miatta, és nem tudom, mi a megoldás. Komolyan nem tudom."

Nem tudom, mi a szakterületed, de ha egy módod van rá, akkor válts ki egy vállalkozóit vagy csinálj egy céget, és hagyd ott az alkalmazotti rabszolgaságot. Dolgozz egy tisztességes szerződéssel részidőben, mellette legyen magánrendelésed.

És lesz időd kipihenni magad.

Ha annyit dolgozol, mint most, akkor Te leszel az x-edik idő előtt meghalt kolléga.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.06.01. 17:25:17

@R.-né Kerrigan Sára:

Elsősorban a sürgősségi jellegű ellátás során az embert számos alkalommal (naponta néhányszor) küldik szó szerint a büdös kurva anyjába, hányják-vizelik le, vagy támadják meg a különféle emberalatti lények. Mindezt angyali mosollyal kellene tűrni.

Ezek mellett a betegek mintegy 30-40 %-a képtelen értelmezni a "kérem, felülről derékig vetkőzzön le" mondatot, így a magam részéről kénytelen voltam a "vegye le az ingét"-re váltani.

Mégis, mit vársz?

Az ember kénytelen alkalmazkodni a kommunikációs partnerek általános szintjéhez - a magam részéről már annak is szoktam örülni, ha az OEP-es ellátásban részesülő páciens egyáltalán köszön, ha találkozunk.

Mindezzel együtt sajnálatos, hogy egy csomó kolléga nem méri fel az aktuális embert, és mindenkivel úgy beszél, mint az átlagos magyar állampolgárral.

mojoking77 2012.06.01. 17:39:33

@Ellie Arroway: Basszus baratom barhova. Ha egy szolgaltatast nyujto ember nem kepes a szolgaltatast igenybe vevovel normalisan kommunikalni, mindenkep szakteruletet kell valtania. A te esetedben javaslom a patologiat...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.06.01. 17:52:14

@mojoking77:

Menj a csudába, ő maga írja le, hogy tud jól kommunikálni, de annyira túl van hajtva, hogy mégsem képes használni az ismereteit.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.06.01. 17:53:25

@mojoking77:

Ja, és ne tessék ezek után reklamálni, hogy mennyit kell várni az orvosra, vagy hogy csak fizetős magánrendelésen találod meg a neked megfelelő szakembert - ők megfogadták a tanácsodat, és elhagyták az állami egészségügyet.

:-)

mojoking77 2012.06.01. 17:57:21

@Ellie Arroway: Rogton az elso hsz-re irtam az elozo valaszt. Probalok en is empatikusan hozzaallni a helyzetedhez, nehol termeszetesen meg is ertem. DE.
Bar nem ugyanaz a prioritas, tudom, de nekem ugyanugy kell napi 12-14 orakat dolgozni, es rengeteg, bar mas jellegu felelosseg nyom. Ertem, hogy penzbol elsz te is, epp ugy, mint en, es mindenki mas, viszont ha megfelelo szaktudassal rendelkezel, akkor igenis kapni fognak utanad a magan szektorban, akar otthon akar kulfoldon. Kerlek ne gyere azzal, hogy mi lesz akkor, ha mindenki igy gondolja, es magara hagyja a Magyar Egeszsegugyet, mert ez mar nem a te dolgod. Senkit, ismetlem senkit nem fog erdekelni, hidd el, ha ehberert annyit dolgozol, hogy otven evesen beledoglesz. (Persze a csaladodat kiveve, de addigra ok is bele fognak faradni).. Persze, hogy nem hangzik jol, de az eleted es az egeszseged azert fontosabb annal, hogy felaldozd egy ilyen rendszerben.....

mojoking77 2012.06.01. 17:58:52

@radiologus.hu: Nagyon helyesen.
Utoljara akkor voltam SZTK-ban, amikor a sbesz a begyulladt labujjkormomet egy gyors mozdulattal hosszaban kettevagta, majd a begyulladt reszt ket mozdulattal kitepte. Senkinek nem kivanom azt az erzest....

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.06.01. 18:11:11

@mojoking77:

Sajnos a körömeltávolításnak ez a kitépősdi a módja, mondjuk én azért adnék egy csepp helyi érzéstelenítőt, hogy ne fájjon.

karcsibácsi 2012.06.01. 18:12:04

@Csókolom. Dessewffy Aurél vagyok.:
"Meg a buszvezetőké, ipari alpinistáké, kerészeké. Bocsánat, de általánosan mindenkié. "

Hát kedves Aurél, végig kell vinni a gondolatot: legközelebb, ha megbetegszel, vagy netán valamelyik rokonod (szülő, testvér, gyerek -nem kívánom, de sajnos előfordulhat), a buszsofőrrel irass receptet és a kertészt kérd meg a műtét elvégzésére.

Ez esetben védhető a hozzáállásod!

karcsibácsi 2012.06.01. 18:14:42

@radiologus.hu:
" válts ki egy vállalkozóit vagy csinálj egy céget, "

vagy hagyja itt a francba az egészet és olyan embereket gyógyítson (angol,svéd, német stb), akik ezért meg is becsülik.

mojoking77 2012.06.01. 18:15:03

@radiologus.hu: Na latod. Ra egy evre, mikor a masikkal is hasonlo tortent, felkerestem egymaganpraxisban dolgozo holgyet, kifizettem a kb 25000 Ft-ot (ha jol emlekszem), majd a holgy adott annyi fajdalomcsillapitot (negy kulonbozo helyre szurta bea lidokaint), hogy akar le is vaghatta volna a labujjamat, majd lezerrel kiegette a nem szukseges reszt. Melyik erte meg? El lehet donteni. Nem veletlenul von sok ember parhuzamot a sebeszet es a hentesuzlet koze...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.06.01. 18:19:54

@karcsibácsi:

A jó szakembert itthon is megbecsülik.

Az egyik legjobb érzés még mindig az, amikor kiderül, hogy egy elégedett páciens adta meg a számomat valakinek, és ő szintén elégedetten távozik.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.06.01. 18:22:49

@karcsibácsi:

Annyira aranyos, ahogy az emberek nem veszik figyelembe a konvertálhatósági időt - hogy mennyi idő alatt lehet szakorvosból buszsofőrt, és buszsofőrből szakorvost faragni.

:-)

mojoking77 2012.06.01. 18:24:52

@radiologus.hu: Amugy, visszaterve az eredeti postra (es kapcsolva hozza az eddigi beszelgetesunket), sajnos mi is ateltunk vetelest egesz pontosan a 12 hetes nagyvizsgalatkor, hat nem volt egyszeru atelni, nem is kivanom senkinek. Az viszont nagyon megmaradt, hogy a legnagyobb nevu (ugye nem kell nevesiteni) hazai gensebesz maganrendelesen tortent a dolog, es azota is emelem kalapom azert az embersegert amit toluk kaptunk mindenkitol.. (Aprosag, de peldaul teljesen termeszetes volt szamukra, hogy a vizit es a vizsgalat teljesen ingyenes volt...)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.06.01. 18:36:50

@mojoking77:

Vannak nagyritkán olyan helyzetek, amikor nem helyénvaló pénzt kérni, még a magánrendelésen sem.

Ez természetes szerintem, alapvető etikai jellegű dolog.

És sajnos már számos betegem sírt a vállamon, és én vigasztaltam őket, mert ott és akkor arra volt szükségük, hogy akár egy idegen is átölelje őket és legyen kibe kapaszkodni abban a rossz pillanatban. És én ahhoz értek egy kicsit, hogy javítsam az emberek testét és lelkét a saját ismereteimmel. Ez a mesterségem. Ennyi.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.06.01. 18:43:52

@radiologus.hu:

És bizony ehhez a vigasztaláshoz megfelelően hosszú idő kell, amit a magánrendelésen meg lehet oldani.

mojoking77 2012.06.01. 18:58:56

@radiologus.hu: Es ezzel vissza is jutottunk az elejere, ami sajnos az en megjegyzesemet tamasztja ala, ami sajnos, hisz nem igy kellene mukodnie az egeszsegugynek egy normalis vilagban, es sajnos, mert ezzel kimondva kimondatlanul arra a kovetkeztetesre jutott(tunk)tam, hogy ne is feltetlenul varj mast, de legalabb is ne feltetlenul csodalkozz, ha az allami korhazakban leharcolt, faradt kedvetlen es antipatikus orvosokkal talalkozol, inkabb gyujts, vagy gondolkozz elore, es koss betegbiztositast komolyabb osszegre... Szomoru, de ugy tunik ez a valosag...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.06.01. 19:06:18

@mojoking77:

Igen, jól látod, valóban ez a helyzet.

A várakozásról amikor kórházban dolgozom, és panaszkodnak az 1-2 órás várakozásra, én csak egy dolgot mondok: "Tessék inkább annak örülni, hogy nem 15-20 órát várakozott."

bolondanya 2012.06.01. 20:19:20

@radiologus.hu:
én is javasoltam korábban, hogy nyisson magánpraxist, erre más azt válaszoltam, hogy máséval ne verjem a csalánt.

bolondanya 2012.06.01. 20:26:54

@anitám83:
képzeld van erre példa.
A férjem mérnök és az élet úgy hozta, hogy a maga ura lett.
Igaz, így is dolgozik látástól vakulásig, de "csak" a megrendelőknek kell megfelelni.
Ezért dolgozunk mi is ha kell heti 7 napot, bármilyen hihetetlen.
Minden lehetőséget megragadunk (de senkin nem gázolunk át). Nem vagyunk kőgazdagok, már régen nem is ez a célunk.
Minden munkakörnek megvannak a maga árnyoldalai és ha tetszik, ha nem, számomra nem különb sem a takarító, sem az agysebész. Ha kosz lenne a műtőben, nem lenne hol műteni. (ennyire nem látom egyszerűen a dolgot, de próbálom felnyitni a szemeteket).
A tanár készül a másnapi órára, a színész az előadásra, a boltos reggel már megy árut beszerezni, ha nincs alkalmazott, akkor lehúzza a 8-9 órát a boltjában és este még elintézi a postát, bankot.
Értsétek meg, hogy amikor a kezeitek közé kerülünk, ki vagyunk nektek szolgáltatva, de nem mi tehetünk a rendszerről.

Váltani csak bátorság kérdése! Nem teszitek? Akkor vagy annyira nagy a hivatástudat (le a kalappal), vagy féltek, de azért szintén nem a betegek a felelősek.

bolondanya 2012.06.01. 20:35:27

@Ellie Arroway:
tudnál rajta változtatni, csak merni kell.
A bátorság mindig megtérül, tapasztalatból tudom.

Nem mindig mosolyogni kell, elég embernek maradni és emberszámba venni a másikat.

Nagyon sokféle embert ismerek. Van aki siránkozik és van, aki sokadmunkát is elvállal, hogy legyen miből pl. ovost fizetni, ha baj van.

A gyerekekkel sok időt töltök a játszótéren. Hasznos tanulmány, sok tapasztalatot tud az ember gyűjteni.

Igazság, hol vagy? 2012.06.01. 20:45:43

Kedves bolondanya!Figyelmedbe ájánlok egy érdekes kérdést amit egy Leendő nővérke tett fel a fórumokban ápolók véleménye érdekelne címszó alatt!Értelmezni biztos tudod,értelmes embernek tartalak,de sajnos ez a mai valóság,ami a fórumban van.Közel a nyugdíjhoz csak sajnálni tudom a beteg embereket és az"igazán" hivatás tudatból dolgozó kolléganőimet.Sajnos,ez még lesz rosszabb is...65éves nővérke majd fitten,gyorsan mosolyogva végzi a dolgát-ha még tud járni.És még empatikus is lesz.

Irkutszk 2012.06.02. 04:57:58

@bolondanya: Emberileg senki nem több a másiknál, de míg az orvosprofesszor ki tudja takarítani a műtőt, addig a takarítónő nem biztos, hogy meg tudja a műteni a beteget.

2012.06.02. 07:19:00

@Irkutszk: Hát ez elég rossz példa volt. Írhattál volna még kukást, eladót, adminisztrátort, stb... de ha azt írod, pilóta, banki szakember, közgazdász, ügyvéd, jogász, stb. akkor már az orvos sem tudja elvégezni az ő dolgukat, és viszont.

vanier (törölt) 2012.06.02. 08:23:41

@Ellie Arroway: Menj olyan országba ahol megfizetnek heti 40 óra munákért 8x 10x jobban és nem kell heti 60-70 órát dolgozni utcaseprő béréért.40 évesen még fiatal vagy mi 5 ill 8 évvel idősebbek vagyunk,és arra jutottunk nem fogunk itthon megnyomorodni azért,hogy éhbért kapjunk és ami a legfontosabb 0 megbecsülést,mindenki csak el vár de nyújtani az nem képes/ akar.

vanier (törölt) 2012.06.02. 08:34:25

@radiologus.hu@bolondanya: Bocsi de azt a pár 100 milliót miből teremtse elő a doki,hogy tudjon vállalkozni? Nem mindenki fogorvos,vagy nőgyógyász hogy 15-20 milliónyi befektetéssel tudjon vállalkozni.Viszont nagy szükség van a munkájára.
A mi megyénkben bizonyos nem magas pozícióktól fogva ill bizonyos szakterületeken nem engedélyezik,hogy vállalkozóival számlázzon a doki a kórháznak. A hab a tortán,hogy az elmúlt 1 hónapban azok a dokik akik vállalkozóval dolgoznak és számláznak a megyei kórháznak nem kaptak "fizetést" mert a kórház vezetése úgy döntött életbe léptetik azt,hogy a 'külsősöknek' 90 napos határidővel fizetnek...nem tudom mi lesz itt 90 nap múlva.

vanier (törölt) 2012.06.02. 08:39:25

@Turchi: Nézd én jártam 3 fél évet orvosira,nem ment nem tudtam annyit tanulni nem voltak olyan jók a képességeim. A közgázt játszva elvégeztem párhuzamosan a történelem népművelő tanári szakkal. Végül most 1 negyedik foglalkozást űzök. Szóval jó pár pályát nagyságrendekkel könnyebb művelni elvégzeni,mint az orvosit. Amin 1 fél évet sem bírnék az a repülő vagy gépész mérnöki, A jog pedig csak bocsi,de seggelés kérdése.

2012.06.02. 09:25:32

@vanier: Nem az a lényeg, hogy a jog seggelés, vagy nem, meg nem is igaz, az egyetemen még talán igen, talán az orvosin is, de aztán nem, de mindegy, hanem ha már összehasonlít, akkor ne a takarítónővel tegye. És gratulálok, hogy a közgázt játszva elvégezted a tanári szakkal, pláne népművelőként, mért nem mindjárt matek-fizika, kémia szakot írtál, és még egy negyedik is, hát tényleg páratlan. Az a baj, hogy az összehasonlítása arra utalt, hogy az orvos bármilyen más munkát képes elvégezni, míg fordítva nem igaz. Az én megjegyzésem meg arra vonatkozott, hogy az orvos sem tud bármit más helyett elvégezni. Nyilván van, amit tud.

vanier (törölt) 2012.06.02. 09:31:13

@Turchi: Ne gúnyolódj,a népművelő szak büfé szak töltelék,hogy ne 1 szakos legyen az ember.A matek-fizika szak állati nehéz,nem menne soha,a vegyészet érdekelt mindig,azt bánom,hogy nem azt választottam.De ez már off a lényeg azért az orvosi elvégzése a legnehezebbek közé tartozik...és igen összevetni szakács buszsofőrrel durva. a világ jobbik felén eszébe nem jutna az embereknek,csak ez még nálunk szoci maradvány.

2012.06.02. 09:36:47

@vanier: Korán van még a gúnyolódáshoz, majd délután :-) A világ jobbik felén is van sok hülyeség, ez sem hazai találmány. Én éltem már a világ jobbik felén, meg a legrosszabbik felén is, alig éreztem a különbséget :-). Szar volt mindkettő. A különbség csak annyi, hogy az otthoni szart már megszoktam, a többit meg csak próbálom. Nem nagyon megy.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.02. 11:38:25

@vanier: hát keménykednek egy darabig aztán az orvosok megelégelik és elmennek más kórházba, megyébe, országba és akkor már fizetne a kórház előre is csak nem lesz kinek. ez egy magyar sajátosság, hogy nyakig vagyunk a sz@rban de még nekünk áll feljebb és semmiképpen sem hisszük el, hogy egyszer elérhet az orrunkig is. ahol dolgoztam magyarországon kb fele létszámmal futott az osztály mégis azon gondolkodott a vezetőség, hogy csökkentse az ügyeleti bérezést

szabidoki 2012.06.02. 20:38:28

@Ellie Arroway: gyere Angliába. Itt a betegek köszönnek, normálisan beszélnek veled, örülnek ha foglalkozol velük. Dolgozni 40 óra körül kell hetente, az alap fizu is egész jó, ha meg jófej akarsz lenni, és vállalsz egy-két plusz napot havonta, akkor jön a nagy lóvé. A hentes nem hiszi magát sebésznek, az emberek tisztában vannak azzal, hogy az orvosi diplomát nem büfé-ruhatár szakon adják. A boltokban az eladók kedvesek, még a teszkóban is, a pénzedért normális szolgáltatást kapsz. Ha lenne hivatali ügyintézés, a hivatalnokok is normálisak lennének (próbáltunk most találni olyasmit, amihez ténylegesen be kellene menni egy hivatalba, de sem én, sem a feleségem nem tudunk olyat, mindent levélben/interneten kell intézni). Szakorvosként önállóan dolgozhatsz, senki nem szól bele, nincs főorvosi/professzori vizit, mert főorvos sincs.
@bolondanya: akkor téged kezeljen a szakácsnő varjúhájjal.

Feketepéter 2012.06.03. 00:07:47

@szabidoki: ott a pont.
@Ellie Arroway:ne itt tárulkozz ki,mert szétszednek,mint a hiénák a sebzett oroszlánt.Teljesen együttérzek Veled,fáradt és túlterhelt vagy ezért írsz most így,de még a végén eltanácsolnak a szakmádtól is.Egy orvosnak napi 6 óra munka pont elég kellene legyen.Várótermi és kórházi tapasztalataim alapján mondom,hogy a betegek nagy része vadássza az eü.személyzet hibáit,attól kezdve,hogy pl.:leejtette a golyóstollat=fáradt/remeg a keze/iszik
lecsapta a golyóstollat=ideges/utálja a munkáját....stb.stb

bolondanya 2012.06.03. 09:08:40

@Irkutszk:
csak az orvosprofesszor nem fogja kitakarítani a műtőt.

Látom nem értitek a lényeget, itt sem tudtok emberként viselkedni, mint ahogyan beteg-orvos szituban sem.

Neked az ovoslás a hivatásod, másnak más.
Te ezért tanultál, más másért.
Te gyógyítani akarásból mentél orvosnak! Nem!?
Akkor miért is kell téged különb embernek tekinteni, mint mást?!

bolondanya 2012.06.03. 09:15:47

@szabidoki: @Feketepéter:
na, az ilyen orvosprofesszor, tótumfaktum boríték és hajlongásváró beképzelt emberek menejenk csak máshová.

Azt senki nem írja le, hogy Angliában, Németországban, USA-ban stb-stb. nincs ORVOSKULTUSZ!

Lehet, hogy nekem büfé-ruhatár szakos diplomám van, de én is becsülettel elvégeztem amit tanultam és ettől függetlenül a takarítónővel is szoktam beszélgetni.

EMBEREK vagytok, akik 18-20 évesen választottak egy hivatást, a gyógyítást.
Akkor is már a borítékot és a hajlongást vártátok?

És nem szétszedni akarunk senkit, hanem azt próbáljuk néhányan megértetni veletek - ez a fenenagy diploma ellenére is nehezen megy -, hogy MARADJ EMBER ÉS TEKINTS ÚGY A KEZEID KÖZÉ KERÜLŐRE IS. Ne a végzettsége, a ruhája és a pénztárcája döntse el hogyan foglalkoztok vele.

bolondanya 2012.06.03. 09:32:01

@vanier:
JAJJ ne mááááár!

Ez annyira szánalmas!

Ébresztő!

Az ország igen nagy százaléka kényszer-, ál-, illetve megélhetési vállalkozó.

Nem csak az orvosok kapnak késve vállalkozói díjat.

De olyan furcsa, hogy a válságig nem volt hőbörgés, meg szánalmas siránkozás.
Vagy amióta nincs, vagy vékony a boríték, azóta savanyú a szőlő?

Minden vállalkozónak kell befektetnie.
És nem kell rögtön egy kórház felépítésével kezdeni.

Egyébként mindegy, parttalan vita.

Itt többen csupán azt szerettük volna jelezni, hogy EMBEREK kerülnek EMBEREK kezei közé.

Ennyi, ezt próbáljátok meg kicsit átgondolni, habár úgy látom ez nagyon nehezen megy.

tulpon 2012.06.03. 09:37:01

@bolondanya: Orvos olyan mint szakácsnő??? Hát persze ha az a szakácsnő fugut készít az embereknek amibe vagy belehalnak vagy nem. Nem vagyok orvos, de azért mert voltak rossz tapasztalataim orvosokkal még nem szeretnék így általánosítani. El tudod te egyáltalán képzelni milyen lehet 5-10-20 évet betegek haldoklók és azok családtagjai közt leélni? Segítek: nem. Én sem, de legalább megpróbálom elképzelni. Ha azt gondolod hogy te MINDEN helyzetben remekül viselkednél nézd csak vissza a hozzászólásaid, és kiderül hogy most próbálsz alázni olyan embereket akik rengeteg felelősséggel a hátukon próbálnak talpon maradni egy ilyen nehéz szakmában. Ez a 'tisztelet a kivételnek'-ezés nem ment fel. Egy kicsit több empátia mindkét félre ráférne.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.03. 09:42:02

@bolondanya: mekkora baromság, ott aztán van orvoskultusz. az orvos az Isten, a beteg örül ha szakorvost lát. angliában aztán pláne, sokat javult a helyzet de régebben 6-8 évet kellett várni egy ortopédiai műtétre, most 2 év a limit. németországban az igazán jó orvosok, akik befutottak, csak privát beteget fogadnak, ha nem vagy privát akkor fizetheted a számlát, vagy megelégszel azzal aki van (itt is van néha több hónapos várólista). amerikában 60 millió embernek semmilyen biztosítása sincs, ugyanennyinek csak életmentésre van biztosítása, egy csomó elektív műtétet nem áll a biztosító.
az orvosok jelenlegi viselkedése a kommunizmus folyamodványa és a nép hozzáállásáé az egészhez, a kommunisták megpróbálták az orvost a földműves szintjére degradálni, részben sikerült is, legalábbis sok ember szemében az orvos is egy munkás.
egy orvos ha saját magánrendelőt akar nyitni, ahol valamilyen diagnosztika is folyik az nem olyan mint amikor egy könyvelő kimegy magánba. a tételek azok igencsak magasak. egy jó Uh az 30 milliónál kezdődik, egy röntgenképerősítő szintén, és még az épületet is át kell építeni, megfeleltetni miegymás, van olyan orvos aki soha nem nyit magánpraxist mert a tárgyi feltételeket lehetetlen teljesíteni vagy akkora a befektetés, hogy soha nem térül meg

vanier (törölt) 2012.06.03. 10:02:30

@bolondanya: No persze mindenki szembemegy az úton..
Értő olvasás ..nem minden orvos nőgyógyász,vagy fogorvos ahol kevés befektetéssel lehet vállalkozást indítani..
A borítékozást akkor emlegesd ha minden 1-es orvosi vizsgálatnál minima 5-10 ezret beleraksz,és a szakorvosinál 15-20-at..mindnél...mert ugye a dokik fizuját azért tartották lent a béka ülepe alatt,hogy majd a betegek jól kipótolják,nno ez nem megy ha meg néha néhány dokinak adtok általánosíttok..pedig nagyon keveset és kevésnek.Szóval borítékozni csak akkor tessék ha minden orvos beteg talinál adsz.,,mert hogy ez a döntnökök szerint alapból jár és alapból megkapják az orvosok,pedig nem . Arcba viszont mindig.
Szánalmas? Az aki nem vágja,hogy majd mehet a szakácsnőhöz vagy a takarítónőhöz gyógyulgatni,ha nem változtat a magatartásán,de ugye a legtöbben nem akarnak,csak a szájuk jár,szidalmaz,vergődik,nem becsül meg stb. Velem soha az életben 1 orvos nem volt sem bunkó,sem figyelmetlen,ellenben segítőkész és meggyógyítottak,pedig nem is borítékoztam. Én tisztelettel fordultam feléjük emberként,nem tekintettem őket szolgának,ez a nyitja. Próbáld ki,adj tiszteletet ,megbecsülést visszakapod. A közmondás is azt mondja amilyen a mosdó....
A fiatal orvosok mit kapnak :
fizettem a TB-t. A TB meg nem fizeti a gyógykezelést... akkor?? Tetszik 1 rózsadombi lakás adok 1 arra járónak 1 millát ,mert nekem ennyire futja és fel vagyok háborodva nem kapom meg,mert 1 nem a tulajdonosnak adtam 2. nem annyi az ára. Itt tart az egészségügy nálunk,nem annak fizetnek akinek járna, és nem annyit közel sem ,mint ér.
Nem gondolod ,hogy ez úgy indult kikerültek a fiatalok az egyetemről és mindent megakartak váltani aztán kapták az arcukba a virtuális borítékozást,a heti 40 óra ingyen melót a . Tényleg te dolgozol ingyen hetente 40 órát? 5-600Ft-os órabérért heti 70-80-at? Mit szólnál ha azt mondaná bárki amiért nem melózol ingyen 40 órát a bagó fizud mellé szaralak vagy? Jól esne? Nem fásulnál bele? Hogy lehet ,hogy mindenhol még Indiában,vagy a szomszédos Szlovákiában is jobban megbecsülik a dokikat? Mindenki hülye,csak a magyar ember az okos...
Nem érted,vagy nem vagy képes vagy nem akarod..többlet munkáért több tanulásért jobb képességekért a világon mindenhol több bér több megbecsülés jár.
Nem érted,hogy doki lassan alig marad,ritka lesz mint a fehér holló? Szted miért? Szerinted miért megy el sok csak akár 3-4000 euróért országokkal odébb? Bakuba 7000-ért?Itt akartak élni,maradni,de nem kapnak sem emberi hozzáállást sem emberi megélhetési körülményeket...pedig tettek érte,rohadt sokat melóztak és rohadt sokat tanultak.Szerinted miért mennek a tehetséges magyar fiatalok Svájcba Ausztriába vagy Németországba orvosira?

Ellie Arroway 2012.06.03. 11:15:27

@Feketepéter: Köszi! Nyilván a fele banda annyit ért meg az egészből, hogy na már megint rinyálás, de ha már 1 ember felfogja, amit írok, akkor már talán értelme volt leírnom.

2012.06.03. 11:42:54

@Ellie Arroway: Én úgy gondolom, felfogtam, amit írsz, de ha én is csak egy bandából való vagyok, akkor inkább nem.

2012.06.03. 14:21:20

@Turchi: Szerintem ez nem ilyen egyszerű, de abban igazad van, hogy a példa nem állja meg a helyét.

Tegnap voltam esküvőn, és a 9 fős asztalunknál volt 1 tanár, 6 jogász és én képviseltem az orvosi vonalat. A kilencedik egy adminisztrátor volt. A korosztály 26-28 budapesti viszonylatban, tehát szépen lassan kiderült, hogy a tanár keres 110-et (380 euro), a jogászok fele 70et (230 euro), a többiek 140-et (460 euro), de ők később sem lesznek se önállóak, sem nagyobb keresetűek, ja és persze én egy átlagos melóval szintén 80-100 körül keresnék a szakmában. Erre ott ül velünk egy srác, aki 20 évesen elment egy multihoz adminisztrálgatni, és keres 180-at (600 euro) nettó.

Mindezt csak azért mondtam el, mert Magyarország GDP-jét jobb helyeken egy-egy adott cég 50-100.000 alkalmazottal megtermeli. Tehát kis hazánkban egyszerűen hiányzik a hozzáadott értéket termelő munkák anyagi becsülete, és nem kell csodálkozni, hogy ezért az ilyen munkára képes emberek elhagyják az országot, inkább az a furcsa, hogy csak ilyen lassan.

(Ennek meg főleg az az oka, hogy a magyar nyelv tiszta szívás, szinte nincs más EU-s nyelv, amiből tényleg nem tudsz megtanulni semmit, meg lehet nézni, hogy a környező országokban élő magyarok mennyivel jobb helyzetből indulnak, a szlovákiaiak simán tudnak lengyelül és csehül, a szerbiaiak alapból cirill betűs közegben élnek, amiből az oroszt megtanulni nem kihívás, plusz alapból beszélhetnek horvátul, a kárpátaljaiak is nyithatnak orosz és a nyugati szlávok felé, a romániaiak a neolatin nyelveket, olaszt spanyolt hónapok alatt megtanulják, egyedül a magyarországi magyaroknak rossz.)

Tehát ott van 9 ember, akik közül 8 európai bérszínvonalhoz képest súlyosan alulfizetett, és ott ül a kilencedik, aki európai viszonylatban egy átlag bérmunkás fizetését kapja (mínusz a magyar adórendszer terhei).

Nem azért ilyen a mentalitás, mert az ország csóró vagy nincs mire építeni.

A mentalitás miatt nincs mire építeni.

Ahol kicsit jobban van beárazva a szellemi munka, a tanári fizetéseken van egy 3-5x szorzó, a jogi meg orvosi szakmákon pedig egy 10-20x.

Az a baj, hogy nem igaz az a tétel, hogy a szellemi munka meg-nem-fizetése a többieknek jó.

Kis hazánkban a szellemi munkát a fizetés helyett valami képzelt glóriával próbáljuk kitömni, hogyaszongya

az orvos 80 ezre valahogy minőségileg jobb, mint egy betanított munkás 80 ezre

.

Nem jobb.

Az orvos 80 ezrénél az adminisztrátor 160 ezre pont kétszer jobb.

És csomó orvos elhitte, hogy valamiféle pluszt kéne elvárnia a betegtől, amitől édesebb lesz elkölteni a fizuját.

Mondom, mindez azért gáz a tömegekre nézve, mert így ebben az országban soha az életben nem lesz így hozzáadott értéket termelő munka, csak a multiknál végzett bérmunka és alapanyagok, félkész termékek gyártása.

És bár én nem vagyok egy véresszájú antikommunista, de azért ebben a történetben valóban szerepe volt a szocializmusnak. A munkák nem egyenlőek.

Luxemburgban félmillió ember egy kisebb megyényi területen megtermeli a magyar GDP kb. felét.

Nem igaz, hogy nem lehetne utánuk csinálni. Mi találtuk ki a fél huszadik századot, és hol vagyunk most.

Ez Neumann, Teller, Szilárd, Hevesy és Andrássy országa.

70 ezres fizetésekkel.

Feketepéter 2012.06.03. 14:45:36

@Turchi: Te az értő feléből való vagy:))

2012.06.03. 16:33:06

@Fyall - Separate or superstate!: Hát nekem nem kell magyaráznod mennyire nem egyszerű, tudom. A nyelvészeti dolgokkal meg pláne egyetértek, kimentem külföldre semmi nyelvtudással, miközben 4 év alatt a fiam 3 nyelvet tanul egyszerre, abból az egyiket társalgási szinten már. Én nem :-))

szabidoki 2012.06.03. 22:23:19

@bolondanya: nem vagyok professzor, sem borítékot, sem hajlongást nem várok, ugyanakkor nem gondolom úgy, hogy a munkám egyenértékű lenne egy szakácsnőével. Ha számodra nem derült volna ki, Angliában dolgozom, és tisztában vagyok vele, hogy nincs orvoskultusz. Nem is várja el senki, ugyanakkor mindenki normálisan és tisztelettel kezeli a másikat - orvos a beteget és viszont. Aki ezt nem tartja be, arra nehéz napok várnak. Ha valaki cirkuszol, esetleg megtámadja a személyzetet, akkor tiltólistára kerül, és csak életveszély esetén látjuk el. Ha ezt az egyszerű szabályt otthon is bevezetnék, akkor lényegesen könnyebb lenne az élet, kevesebb beteg is lenne, és azok is igyekeznének normálisan viselkedni - ez talán csökkentené a nyomást az egészségügyi személyzeten is, és lehet, hogy ők sem lennének olyan morcosak, mint mostanában elég gyakran. Ha valaki nem hiszi, mennyit le kell nyelni, menjen be a kórházba önkéntes segítőnek, és húzzon le pár műszakot mondjuk a baleseti ambulancián látókör-szélesítés végett.

Irkutszk 2012.06.04. 01:57:22

@Turchi: "pilóta, banki szakember, közgazdász, ügyvéd, jogász, stb"

Érdekes módon az említett példák közül majdnem mind szintén felsőfokú végzettséget kíván. Valóban, nem tudják egymás szakmáit elvégezni, de amíg egy kórházban dolgozik az orvos alatt nővér, rezidens, takarító, addig az orvos ezeket a feladatokat el tudja látni. Persze, nem azért tanult 6+6 évig, hogy ezeket a feladatokat lássa el, hanem azért van beosztottja az adott feladatokra külön. Én erről beszéltem.

Irkutszk 2012.06.04. 02:03:50

@bolondanya: Nem vagyok orvos.

Az orvosprofesszor kitakarítja a műtőt, ne aggódj, csak épp ugyanannyi fizetésért, mint amennyiért a beteget műti-műtené (ha megfizetnék érte). Jah, meg akkor valaki műtse a beteget, mert neki épp más feladata van.

Csak egy példa: Hallottam olyan mentőorvosról, aki szabadnapjain plakátragasztással kereste meg azt a pénzt, amiből élt, hogy "munkaidejében" a hivatásának élhessen. Most akkor melyik a főállás, mit jelent neki a hivatás? Amikor pihennie kellene a 72 óra folyamatos munka után?

2012.06.04. 09:15:53

@Irkutszk: Én meg arról beszéltem, hogy az összehasonlítás egy takarítóval nevetséges. Ahogy mások is írták már. Hogy mi érdekes abban, hogy felsőfokú végzettséget igénylő szakmákat soroltam fel, azt nem tudom. A takarító említése annál inkább érdekes. Az orvosprofesszor pedig nem szokott takarítani, mint ahogy nővéri munkát sem végez, bár ezt írtad másnak.

bolondanya 2012.06.04. 10:19:17

@szabidoki:
akkor eljutottunk oda, ahonnan indultunk.

Én az első perctől azt írtam, hogy mindenkit megillet a tisztelet.

Én azért jöttem takarítónővel, meg szakácsnővel, hogy lássátok, tisztelem az embereket, sikerült kiforgatni.
Ma reggel bent kezdtem a kórházban apukámnál. Aki szembe jött velem, annak hangosan, érthetően köszöntem.
Ha tudom az orvos rangját (pl: főorvos), akkor úgy szólítom meg.
Tudom az illemet és a tiszteletet.
Csak nem kapom meg annak ellenére sem, hogy én megadom.
Én akkor emeltem meg a hangom, amikor 2 napja hurcibáltam kórházból kórházba apámat és még mindig ping pongoztak velünk. Szerintem neked - ha nem orvos lennél - hasonló szituban Te is megkérdeznéd a betegfelvételi pultnál, hogy megműtsd-e a rokonodat az autóban.

Külföldön meg teljesen más az EÜ rendszer, a biztosítás stb.

Én nagyon boldog lennék, ha itthon az orvos, ápoló, rendőr, tanár meg lenne fizetve. Nagyon sajnálom, hogy a rengeteg befizetett adóból erre nem tellik, ezért kérem az első beírásom óta, hogy ne a betegek legyenek azok, akin ezt leverik.
Bárki bármit gondol a beírásaim alapján, tisztelem mind az orvosokat, mind az ápolókat, de továbbra is tisztelem a sarki boltos is. Én ilyen vagyok, a "Pygmalion"-ban van ilyen ember. Az egyik a hercegnőt is takarítónőnek kezeli, a másik a virágárust is hercegnőnek.

bolondanya 2012.06.04. 10:27:54

@Irkutszk:
a tanár, rendőr, tűzoltó sincs megfizetve.
Ez nagyon rossz, de attól még ember áll emberrel szemben.

Ennyi semmi több, olvasd el az előző válaszomat szabodokinak.

karcsibácsi 2012.06.04. 12:30:53

@bolondanya: érdekes(találó?) ez a nick...

bolondanya 2012.06.04. 13:36:28

@karcsibácsi:
ez abból jött, hogy egyszer az indexen volt egy -a gyerekem iskoláját lejárató- cikk.
gondoltam, találó nicket választok.

Nem bántam meg, mert .....

sárga nyúl 2012.06.04. 14:56:23

@szabidoki: "Cirkuszolási szabály": ha ez ilyen egyszerű lenne, nem lennének tele a börtönök "heves vérmérsékletű" polgártársainkkal.

Irkutszk 2012.06.04. 15:05:49

@Turchi: Egy vezetőnek tudnia kell a beosztottjai munkáját elvégezni. Én erről hadováltam.

Két dolog dönti el azt, hogy egy ember milyen munkát végez pontosan: Hogy miért fizetnek jobban, és hogy fizikai/mentális állapota megengedi-e az adott munkát. Hiába fizetnek esetleg jól krumplizsák cipelésért (senki meg nem kérdőjelezi, hogy szükség van a krumplis-zsákokat egyik helyről a másikra átcipelni), ha kemény fizikai munkáról van szó, ami hosszútávon tönkreteszi az ember egészségét. És hiába könnyű munka mondjuk postáskisasszonynak lenni, ha nem fizetnek sokat érte. Ahhoz, hogy valaki orvossá váljon, időt, energiát kellett beleölnie abba, hogy tanul (ráadásul képesnek kell lennie rá, hogy mind fizikai mind értelmi szinten megtanulja az, amit kell). A tudását adja el a fizetéséért. Ugyanezt csinálom én is, ezért tudom. Megtanultam valamit, képzem magam most is, és ezt fogom eladni fizetésért. Ha nekem több pénzt adnak takarításért, akkor takarítónő leszek, el tudom végezni azt is, csak éppen nem kellett volna ahhoz cirka 10-15 évet eltöltenem az iskolapadban. De ha egyszer már le van fektetve, hogy nekem mi a feladatom egy munkahelyen, akkor milyen jogon kéri bárki számon, hogy én azt a feladatot látom el, és nem egy másik munkakör munkáját?

2012.06.04. 16:18:54

@Irkutszk: Hát nagyon rossz képet alkothattam magamról, ha ezt ennyire részletesen elmagyaráztad. Köszönöm. Én értem, de a példádat akkor is rossznak tartom. Megtisztelsz, hogy ennyi időt szánsz rám. :-) A vezető és beosztott viszony nem ilyen egyszerű, mert adott esetben nem az orvos beosztottja a takarítónő. És az orvosnak nem kell tudnia, sem elvégeznie a takarítónő munkáját még akkor sem, ha képes lenne rá. Nyilvánvaló, hogy fordított eset nem lehetséges. Én meg erről beszéltem.

2012.06.04. 16:21:35

@karcsibácsi: Látom, elkaptad a lényeget! :-) Egyébként nem ír olyan bolondságokat, csak picit átlendült a másik oldalra.

Irkutszk 2012.06.04. 17:00:42

@Turchi: Nem értek egyet. Ahhoz, hogy a megfelelő környezetben tudjon dolgozni, igenis sokat kell tudnia a takarításról. Mert a megfelelő munkához, akár laborban, akár betegágy mellett, szükséges a megfelelő tisztaságú környezet. Nagyon. Nem mindegy, hogy kinek a szobájában hagyják nyitva az ablakot, és hogy az almacsutka melyik ágy közelében rohad tovább a szemetesben. Természetesen van, akinek az ágya mellett ez elfogadható, de van olyan is, akinél nem. Ezért fontos a jó takarítás, és ezért kell az orvosnak igenis tudnia róla.

A magyarázatom alapossága pedig abból adódott, hogy számomra egyértelmű dolgokkal vitatkoztál.

2012.06.04. 18:19:14

@Irkutszk: Nem is kell egyetérteni, nem azért írogatunk :-). Maradjunk annyiban, takarítani mindenkinek tudni kell, de nem kötelező. Nekem pl. igen. Sajnos. De amit az orvos-takarító kapcsolatról írtál, az már tényleg vicces.
"számomra egyértelmű dolgokkal vitatkoztál."
Ez csak természetes. :-)

2012.06.04. 18:39:37

bolondanya 2012.06.03. 09:08:40

Látom nem értitek a lényeget, itt sem tudtok emberként viselkedni, mint ahogyan beteg-orvos szituban sem.

***

bolondanya 2012.06.03. 09:15:47

Azt senki nem írja le, hogy Angliában, Németországban, USA-ban stb-stb. nincs ORVOSKULTUSZ!

EMBEREK vagytok, akik 18-20 évesen választottak egy hivatást, a gyógyítást.
Akkor is már a borítékot és a hajlongást vártátok?

[...] azt próbáljuk néhányan megértetni veletek - ez a fenenagy diploma ellenére is nehezen megy -, hogy MARADJ EMBER ÉS TEKINTS ÚGY A KEZEID KÖZÉ KERÜLŐRE IS.

***

bolondanya 2012.06.03. 09:32:01

Itt többen csupán azt szerettük volna jelezni, hogy EMBEREK kerülnek EMBEREK kezei közé. Ennyi, ezt próbáljátok meg kicsit átgondolni, habár úgy látom ez nagyon nehezen megy.

***

bolondanya 2012.06.03. 09:32:01
JAJJ ne mááááár! Ez annyira szánalmas! Ébresztő!

Az ország igen nagy százaléka kényszer-, ál-, illetve megélhetési vállalkozó. Nem csak az orvosok kapnak késve vállalkozói díjat.

De olyan furcsa, hogy a válságig nem volt hőbörgés, meg szánalmas siránkozás.
Vagy amióta nincs, vagy vékony a boríték, azóta savanyú a szőlő?

---> bolondanya 2012.06.04. 10:27:54

a tanár, rendőr, tűzoltó sincs megfizetve.

***

bolondanya 2012.06.04. 10:19:17

Én az első perctől azt írtam, hogy mindenkit megillet a tisztelet.

Tudom az illemet és a tiszteletet.

***

karcsibácsi 2012.06.04. 12:30:53
@bolondanya: érdekes(találó?) ez a nick...

***

@Turchi: De, ez bolondság. Amikor valaki azt sem érti, amit maga mond, akkor vagy bolond, vagy fanatizáltságában hazudik.

2012.06.04. 20:03:57

@Fyall - Separate or superstate!: Engedd meg hogy legyen saját véleményem is! Köszönöm :-)

bolondanya 2012.06.04. 20:26:18

@Fyall - Separate or superstate!:

hááááát nem vittek még el gúzsba kötve az idegosztályra.

Fáj az igazság és könyebb lebarmozni, meg lebolondozni az embert, mint önvizsgálatot tartani.

No comment!

bolondanya 2012.06.04. 20:29:01

@Fyall - Separate or superstate!:
még egy utolsó gondolat:

NEM SZOKÁSOM HAZUDNI, AKI ISMER, TUDJA RÓLAM!

Sokkal könnyebb valakit megszégyníteni, aki csak ELÉG BÁTOR AHHOZ, HOGY LEÍRJA AMIT GONDOL!

2012.06.05. 09:12:17

@bolondanya: Szerintem sem hazudsz, hanem nem érted, amit írsz. Ezért nem is haragszom rád. Nincs ezzel baj, sokan vannak így. Én nem megszégyenítettelek, hanem a te szövegeidet mutattam be. Azért remélem nem én leszek a gonosz azért, amit te osztottál meg velünk. (?)

@Turchi: Persze :)

bolondanya 2012.06.05. 09:42:30

@Fyall - Separate or superstate!:
bármilyen meglepő, pontosan értem amit írtam.
Szerintem elég következetesen, de hagyjuk. Ha nem rovos vagy, akkor újságíró kell legyél, azok értenek ennyire a kiragdott szövegösszállításhoz.

De tudod, mit legyen egy jó napod:

Igen, én egy értelmetlen, tanulatlan, műveletlen, buta, hülye, szerencsétlen agyhalott vagyok.
(azért az megnyugtat, hogy néhányan megértették amit írtam, de biztosan ők sem értik magukat, mert "sokan vannak így") :-))))).

Neked is további szép életet kívánok, egészséget, erőt, kitartást és boldogságot!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása