Biztosan tetszett már járni rendelőintézetben…

2012.05.19. 10:32

Egy országos egészségügyi intézetben jártam


Évente egy alkalommal, kontroll vizsgálatra járok.

 

Már a beléptetés sem igazán tetszik. A biztonsági őr/portás, hangosan kérdezi a többi betegtárs és várakozó füle hallatára:
- kihez megyek és mi célból?

 

 

Ha rendelési illetve félfogadási nap van, akkor miért is kell ezt mindenki füle hallatára elmondanom?

A betegségem - ha van- magánügy, és csak rám tartozik.

 

Hol is van az egészségügyi etika?

 

Aztán a betegirányításnál elhangzik két kérdés. Természetesen mindkettőt megválaszolom.
1. Kihez jöttem?
2. Mi a foglalkozásom?

Kiderül, nem találják az előző kartonomat és röntgenfelvételeimet.

Bő egyórás várakozás után, egy segítőkész doktornő újra megkérdezi mikor is jártam itt utoljára. Megint csak azt válaszolom, egy éve.

Lemegyünk újra a kartonozóba és elölről kezdjük. Aztán kiderül, én nem mondtam valamit, ezért ők nem ott keresték.
Én minden kérdésre válaszoltam, arra a kettőre, ami elhangzott!

 

Az asszisztens kihozza a tasakot, és ujjával elmutogatja, ami oda van írva, azt kell majd hangosan mondani legközelebb a betegfelvételnél.
Akkor megint felmerül bennem: az egészségügyi etika című könyvben nem az van, hogy a hosszú folyosón, a várakozó többi 10-20 beteg füle hallatára mondjuk el, mi is az betegségem.

 

Asszisztens megszólal: biztosan tetszett már járni rendelőintézetben…
EKKOR szakad el az a bizonyos cérna! Igen jártam, járok, sőt ott is dolgozom! De köszönöm, már nem is kérek semmit önöktől.

 

Aztán sarkon fordultam, dolgom végezetlenül, kioktatva és kissé megalázottan eltávoztam.

 

 

Egy 25 éve az egészségügyben dolgozó
név és cím a szerkesztőségben

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2012.05.19. 11:29:25

A biztonságis kérdésére a válasz: X doktorhoz, vizsgálatra (tehát pl. nem gyógyszerügynök akar munkaidőben a betegek elé tolakodni, stb.) - jogos a kérdés szerintem.
A betegirányítónak is jogos tudnia, kihez megy az ember (nálunk pl. ettől függ, a számítógépben hová írják be). Az tényleg fura, hogy pl. a nevét, TAJ számát nem kérdezték meg (enélkül persze, hogy nem találják a kartonját), de én hajlok a feltételezésre, hogy a T. posztíró felejtette ezt el közölni a levelében, vagy eleve TAJ kártyával/lelettel a kézben ment. A foglalkozására való rákérdezés nekem is feleslegesnek tűnik.
Az tényleg rossz, ha 20 ember füle hallatára mondják el az ember betegségét.

2012.05.19. 13:01:38

A biztonsági őr még sosem kérdezett tőlem semmit. Nem az a dolga. A betegirányító csak annyit kérdez, hova megyek, kihez, van-e időpontom, a többit a TAJ-kártyáról nézi. Javaslom, ha valaki olyan helyre megy, amit kínos megmondani, vagy csak nem akarja, írja fel egy papírra, és adja oda a betegirányítónak. Foglalkozásra nem kell válaszolni. Azért olyan nagy alázás nem történt azzal, hogy azt mondták neki, biztosan járt már rendelőintézetben. Ha meg valamit el kell intézni, akkor nem sértődünk, tesszük a dolgunkat. Az fontosabb, mint ki mit mondott. Ha több orvos rendel ugyanazon a területen, akkor bizony előfordul, hogy arra is rákérdeznek, mi a probléma, mert úgy irányítják a megfelelő emberhez. Megint csak azt tudom javasolni, papírra felírni a kellemetlen dolgokat. Megértem, ha valaki nem akarja megmondani mások előtt, hogy pl. kelés van a seggén, mégsem ugyanaz, mint eltört a kisujjam. A rendszer valóban nem túl jó, de azért kivédhető.

hawkeye 2012.05.19. 13:44:42

Ha most azt hiszed, hogy távozásod megrázta őket, nagyot tévedsz.

Vállat vonnak - ennyivel kevesebb munka - s megy minden tovább.

Jómagam is megtettem párszor, hasonló vagy még durvább helyzetben sarkon fordultam, de soha nem láttam az arcukon semmi szégyenpírt sem.

Budapesten ráadásul 2 kórház, az István - László, és a Budai Irgalmas hasonlókért feketelistán van nálam, soha többé át nem lépem a küszöbüket.

Sajnos az eü anyagi pusztulásával együtt tűnik el a betegek iránti emberség is.

Tisztelet a kivételnek, ha esetleg mutatóba maradt még humánus szakember ebben a műfajban....

Környezettudatos 2012.05.19. 13:51:32

@hawkeye: Ebből a romhalmazból újjáépülni már nem lehet. Az a fázis van most, hogy felszántani jó mélyen, behinteni sóval és egy teljesen új táblán, teljesen új magvakat kell elszórni. Kezdeni lehetne az orvosi kamara szemétláda elnökével.

alte trottel 2012.05.19. 13:56:59

A posztoló egy hisztis hülye3.14csa!
Pláne ha van köze a Zegésségügyhöz! Mintha nem tudná, milyen megalázóan keveset keresnek szegénykék ott a kartonturkálóban, bezzeg a Lajta túloldalán ámdepedig! Az a minimum, hogy lesütött szemmel, pillarebegtetve kér elnézést, amiért tyúxaros kis élete tyúxaros kis problémáival meg meri zavarni a Fennkölt Rendet! Ha nem tetszik, _EL LEHET MENNI A TELKIBE_!

Fehérköpönyegforgató istenek, ugye jól mondtam?

Girhes Joe 2012.05.19. 14:00:07

Na most engem a legkevésbé se izgatna, hogy hangosan kell közölni hogy hogy hívnak, mi bajom, és melyik dokihoz jöttem. Az ilyen személyiségi szirszarok miatt siránkozzanak inkább az amcsik. Nálunk csöppet nagyobb probléma, hogy
- félrekezelnek,
- nem kezelnek egyáltalán,
- kórházban vagy rendelőben a saját nyavalyád mellé összeszedünk még öt másikat,
stb...

qbr 2012.05.19. 14:14:56

A biztonsági őr: az, hogy valaki egy adott szakrendelésre megy, még nem mond semmit a betegségéről, mert az adott szakterületen belül
- lehet bármilyen betegsége
- lehet bármilyen betegség után kontrollvizsgálaton
- lehet teljesen egészséges, aki egy megelőző/kontrollvizsgálaton vesz részt
- lehet hozzátartozó

Asszisztens a folyosón: ez bizony nem csak illetlenség, hanem a betegjogok figyelmen kívül hagyása.
De az őszinte véleményem: bár ne lenne ennél nagyobb probléma az EÜ-ben.

@Dr. Morcz:
"A biztonságis kérdésére a válasz: X doktorhoz, vizsgálatra (tehát pl. nem gyógyszerügynök akar munkaidőben a betegek elé tolakodni, stb.)"

Ez egy érdekes kérdés: nem vagyok meggyőződve arról, hogy egy biztonsági őrnek joga lenne azt mondania egy gyógyszerügynöknek, hogy nem mehet be egy adott szakrendelőbe. Persze a gyakorlatban nem nagyon mennek be azokba az intézményekbe, ahonnan kitiltják őket, de az intézmény területén valószínűleg ugyanannyi joguk van tartózkodni, mint egy betegnek, vagy hozzátartozónak, legfeljebb gyógyszerügynöki tevékenységet nem folytathatnak. De a biztonsági őr meg nem tud utánuk menni, követni őket.

qbr 2012.05.19. 14:17:17

@alte trottel:
"Fehérköpönyegforgató istenek, ugye jól mondtam?"

Nem, nem jól mondtad, a pontos kifejezés, amit kerestél: "Fehérköpönyegforgató hentesek"
Meg persze "Tisztelet a kivételnek"
Meg azt is lefelejtetted, hogy "Én fizetem a tébét"

hawkeye 2012.05.19. 14:19:39

@Környezettudatos: Igen, valószínűleg igazad van. Anno Surján elkezdte a pusztítást, s az összes többi miniszter - pártállásra való tekintet nélkül - folytatja. Immár bő két évtizede.

Én csak azt nem érem fel ésszel, hogy ha kevés a fizetése az eü dolgozónak több lesz azáltal, ha belerúg a betegbe...?
Vagy ez egyfajta kielégülést jelent számukra?

Nyilván a betegek sem mind angyalok, de biztos hogy emiatt egyikünket sem kell emberszámba venni?

Etijop 2012.05.19. 14:58:27

És az hogy a foglalkozása? Miért meglepő? Ha egészségügyi dolgozó, akkor hamarabb mehet be.... Pl.

lesek 2012.05.19. 15:29:37

Mindennaposak ezek primítív hozzáállási problémák a kartonozó/asszisztens kontingens részéről. Nálam még hozzá szokott jönni az, hogy személyes adataimat is fennhangon világgá kürtölik.
Amikor szóvá merészeltem tenni, én lettem a hibás, merthogy feltartom a sort. Jó mi?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.19. 15:30:53

@hawkeye:

1. Hogy igénybe veszed-e az ellátást, a te döntésed, miért kellene ezért bárkinek szégyenkeznie? Élsz a jogaiddal.

És senki nem az anyukád, hogy utánad fusson.

2. Olvass utána a "kiégés" kifejezésnek.

Reggie 2012.05.19. 15:42:56

25 eve az egeszsegugyben dolgozik es csak most szembesul vele, hogy hogyan mennek a dolgok? Megis mit dolgozik az egeszsegugyben, hogy azt sem tudja mi folyik a varoteremben? Hullamoso?

Bicepsz Elek77 2012.05.19. 15:45:49

Egyszeru. Neten kikeresed es a latin nevet mondod el neki. Meg megkeresed, hogy milyen orvos foglalkozik vele: urologus, proctologus, gyaneologus/nogyogyasz, borgyogyasz(ha nemi beteg gyanud van).
A konkretumot az orvosnak kell mondani.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.19. 15:49:42

@Reggie:

Bérszámfejtő.

Azok szoktak azzal jönni, hogy "egészségügyis vagyok".

Aki tényleg a szakmában van, az megmondja, hogy nővér, orvos vagy boncmester.

Tempus-Anh 2012.05.19. 15:51:41

A betegfelvételi rendszer úgy működik, hogy +/- háziorvosi beutaló vagy visszarendelő amblap, információs iroda várakoztatási vonallal, ahol a beutalókat elkérik, beírják a beteget a rendszerbe a célszakrendelőbe, a beutaló és beküldő orvos adatait és a beutalóval a kézben a megfelelő szakrendelő irányába elküldik.
Nem beutalóköteles szakrendelések esetén (érvényes) TAJ-szám, itt a célszakrendelőt a beteg bemondja, felveszik őt is a rendszerbe és elirányítják a megfelelő szakrendelőbe.
Semmiféle fogalalkozásról nem kérdeznek.
A röntgenfelvételek pedig mit keresnek a betegirányításnál?
Azokat a beteg megkapja kileletezve és minden alkalommal magával hozza.
Itt valami nagyon sántított.

A biztonsági őr pedig BÁRKIT megkérdezhet a bejövetele céljáról, ebben nem találhat kivetnivalót a posztoló, az őr a munkáját végzi.

Az ember hosszú élete során annyit megtanulhat, ha egyebet nem is, hogy a világot, embertársait nem azért teremtették, hogy az ő rigolyás kedvére tegyen.
Erről kb. ennyit.

zellerlevél 2012.05.19. 15:54:11

Érdekes állapot, amikor átkerül valaki egyik oldalról a másikra... ;)

A kérdésre: időpontunk van x.y. doktor(nő)höz. Pont.
Ha a kartonozóban ülő kérdezget (nevet, címet, tajszámot) orra alá tolni az igazolványt, beutalót.
A sorban állóknak valóban semmi köze az adatokhoz.

A foglalkozásomat és munkahelyemet egyetlen egyszer firtatta (elég erőszakosan) egy magánorvos, nem tudta meg, és hozzá többet nem mentem vissza. Az egészségügyben senkinek semmi köze hozzá (hacsak nincs esély rá, hogy a munka okozza a panaszokat, de akkor sincs szükség a munkahely pontos megnevezésére).

Bennem felmerült, hogy esetleg tudták: szakmabelivel van dolguk, és ezért figyelmesebbek akartak lenni. Nem sikerült nekik, a posztoló modora miatt, ezért ő szívott, a többi beteg meg nyert pár percet... Ez van a másik oldalon.

Tempus-Anh 2012.05.19. 15:54:20

Amúgy csak a szarjankók piszkítanak bele a saját fészkükbe...
NB...

Edömér 2012.05.19. 15:54:56

@Reggie: nem minden egészségiügyi intézény/rendelés ilyen. Én is jártam már olyan helyen, hogy a doktornő a mellettem ülő idős néninek a folyosón, az ott várakozó betegek előtt mondta el, hogy mi a baja, meg még le is tolta, hogy miért vár ennyit, meg olyan rendelésen is, hogy magánorvosnál sem kívánhattam volna különbet.

Tempus-Anh 2012.05.19. 15:57:57

@zellerlevél:
Jó, hát ha szeszcsempész lennék vagy vadorzó, tőlem is nehezen szednék ki, hogy épp mivel foglalkozom:)
Vicc volt, persze.

Azért nem ilyen merev ez az orvos-beteg viszony, na...:)
Minden beszélgetés, viszony olyanná fajul, amilyenné pofozzuk vagy simogatjuk...

nevem_senki 2012.05.19. 16:03:23

A legszebb, amikor a nőgyógyászaton 20 beteg előtt kérdezi meg a kedves nővérke, mi a panaszom...

Ilyenkor az a válaszom: Mondjam, vagy mutassam? Van amelyiknek ekkor sem esik le és felszólít, mondjam.

jágör68 2012.05.19. 16:04:39

Nemigazán értem. Aki 25 éve az egészségügyben dolgozik- és nem a konyhán vagy a takarító- részlegen- annak azért nyitott szemmel- füllel leeshet ennyi idő alatt egy- két dolog egy- két dologról az egészségügyben.
Pölö: alulfinanszírozás
gy.k: afrikai finanszírozás- ny- európai minőségi elvárásokkal
Ha meg automatás- beléptető rendzser lenne, akkor az volna abaj, hogy a bankkártya és biztosítást igazoló csipkártya behelyezése előtt nem nyílna ki az automata üvegajtó.
Meg nem lehetne a folyosón ordibálva, percenként a rendelésekre benyitogatva esetleg előrébb jutni.
Jurta(villa)lakó népnek nem való a XXI. század.

mirx 2012.05.19. 16:46:23

Életem első nőgyógyászati vizsgálatakor a Péterfy kórházban behívtak 4 (!) nőt egyszerre, mindenkit alul semmire vetkőztettek, hármat elrejtettek a paraván mögé (nézetethettem a többiek kockára fagyó altestét, ha akartam), majd végighallgattuk az első páciens komplett vizsgálatát, kórtörténetét, és az orvos iszonyú bunkó megjegyzéseit. Az asszisztensnek fekete redvás volt a körme, és ő is beszólt, hogy én még minek megyek vizsgálatra. 15 éves voltam. Egész nap bőgtem utána.

Dr.laikus PhD 2012.05.19. 16:53:20

@Tempus-Anh:

Hol él a Doktor Úr? :DDD

Ugyan már dehogy.
A kartonozó ahol még ez működik ott egy tasakot cipel az orvos színe elé, egy ezért fizetést kapó jó oszlopokkal bíró valaki.
Abban van minden. Minden osztályról a cetlik, sokszor még a röntgen felvétel is.

Kérem szépen ez a főváros.

Turboanyu 2012.05.19. 17:12:42

@mirx: Peterfyben én is jártam ott, pont ugyanúgy... Nagy élmény volt, mondhatom. Mondjuk nekem rátett még egy lapáttal egy öreg néni a váróteremben, aki viszont kéretlenül mesélte el a teljes kórtörténetét és a műtétének a zaftosabb részleteit, majd a végén megkérdezte: na és magának mi baja kedveském?

VaTi 2012.05.19. 17:20:37

A honvéd kórhází/szakrendelő jutott eszembe. Megkérdezik, hogy honvédségi állományban dolgozom-e (esetleg ez lehetett a munkára rákérdezés?). Illeve első ottjártamkor, bizonytalanul szétnézve az előtérben, hogy mi merre, egy biztonsági őr valóban ott termett és nagyon kedvesen megkérdezte, mit szeretnék, mit keresek, tud-e segíteni. Elmondta, hogy merre menjek a sorszámosztóhoz, hol kell bejelentkezni, stb. Udvarias volt és segítőkész, nem tolakodó.

VaTi 2012.05.19. 17:22:20

@VaTi: az állományban dolgozásra rákérdezés az ugye azért van, hogy mint honvédségi dolgozó tartozik-e oda valaki, vagy területileg , szóval annak is oka van

zsázsika 2012.05.19. 17:35:25

@Környezettudatos:
ugye, a betegek hozzáállásában is lesz a javaslatod szerinti újrakezdés? CSak hogy mindenki tiszta lappal indulhasson...

phúú 2012.05.19. 17:36:25

Mindenki mondja a magáét,de nem figyelnek mi is a cím.
Sok rendelőben kihallatszik a beszélgetés és a diagnózis megállapítása is.Szinte minden rendelőben nyitva az ajtó és a folyosón pár méterre ülők "élőben"hallgathatják a bent elhangzottakat.
Bőrgyógyászat......ablak kb 10 cm-re felhúzva és a beteg kérdőjelként mondja el a baját .A bent ülő természetesen nem hallja és hangosabb beszédet kér a betegtől ,de mi köze a váróban ülőknek ahhoz ,hogy kinek milyen nyavalyája van.
Rákérdeztem ,hogy miért nincs teljesen felhúzva az ablak ? A válasz "ne ,hogy elkapjunk valami nyavalyát a sok betegtől"hát ennyit az etikáról.szintén furcsa ,hogy a számítógép világában papírokkal rohangál a beteg .Ismét egy példa.Otthon felejtettem a papírokat ,el akartak utasítani,hogy jöjjek vissza ha hozom a papirosokat is, amikor megszólalt az asszisztens ,"doktornő ,megnézhetjük mert benne van a gépben és már régen fent van"!!!!
A kartonozóban is csak az osztályt kell kérdezni és bemondani ,nem a kartonozóra tartozik a betegségem.

dani27bpbp 2012.05.19. 17:37:06

Na ez a történet biztos nem a Honvédban történt, mert ott ahol eddig voltunk szüleimmel (érsebészet, reumatológia) maximálisan kinyalták az ember s*ggét.
Amúgy ott még a kartonozóhoz/bejelentkezéshez is sorszámot kell húzni.

zsázsika 2012.05.19. 17:45:07

@VaTi: a posztoló leírása alapján szinte egyértelmű, hogy az ÁEK-ről, esetleg a Szt. Imre Kh-ról beszél... Én is járok oda néha, de nagyon kultúrált az egész, 10-20 ember be se fér a teljesen elkülönített betegfelvevő helységbe, mert relatív kicsi...
hozzáállás kérdése az egész. A beteg részéről is. Aki mindenben hibát keres, fog is találni. Én mondjuk nem akadtam fenn azon, amikor pár hete egy bankban hasonló módon kezeltek... Miért kell mindig mindenen fennakadni??? Ha nem akarod megmondani, a papírra felírás nagyon kultúrált megoldás lehet, jó gondolat. Ezen felül- de most komolyan- Ti oda szoktatok figyelni, hogy a sorban mellettetek-előttetek- alattatok stb. sorban álló delikvens mit mond? Én épp eléggé el vagyok olyankor foglalva a magam bajával és azzal, hogy odaérjek, megtaláljam, utolérjem...
( Sok hozzátartozó elsőre nem érti, hogy miért küldöm ki az egyik csapatot a váróból, ha egy másik betegről érdeklődik egy másik család... Eszébe sem jut, hogy hallgatózna... A kákán- is-csomót-keresek- típusú ember pedig általában simán beleáll a másik hozzétartozó arcába, ha akar valamit...)

hawkeye 2012.05.19. 18:07:28

@radiologus.hu:

Igen, az egyik pont radiológus volt, akit faképnél hagytam.

Pont olyan nagy arca volt, mint neked.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.19. 18:20:31

@hawkeye:

Nagy arc? :-)

Betegjogok vannak.

Ha el akar menni a tisztelt páciens, akkor menjen, az ő dolga, az ő egészsége.

Nekem már próbálkoztak azzal, hogy "jaj de sokat kell várni, én nem várok tovább". Erre egyetlen megfelelő és korrekt, a betegjogokat a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartó válasz van: "uram, a kijárat balra van, mielőtt indul, kérjen egy időpontot a vizsgálatra, a viszontlátásra!". Nem tartok vissza, nem is tarthatok visza senkit. Ha meg egyedül rendelek, és nincs 100 %-os előjegyzés, hanem a beeső ezer akut páciens, akkor bizony nem ritkán torlódnak. Evvan.

Én teljesen nyugodtan alszom attól, hogy valaki nincs általam megvizsgálva. Majd ha szükségét érzi az illető, elmegy, és felnőtt felelős emberként megvizsgáltatja magát ott és akkor, amikor ő szeretné.

:-)

Doubledeceker 2012.05.19. 18:30:01

Tényleg túltolta az illető,ha nagyon olyan gondja van, akkor azt mondja a biztonságinak, hogy bocsánat nem szeretném megmondani, csak kezelésre jöttem x-y ostályra, vagy még azt sem.

Durogni elrohanni nem kell.

Szinte alig van olyan betegés, ami szégyelnivaló lenne, ha egyáltalán van ilyen.

Aki hülye az meg meg is érdemli.

huhhhu 2012.05.19. 18:35:13

@radiologus.hu:
"2. Olvass utána a "kiégés" kifejezésnek. "

És ezzel el van intézve? Ha kiégett, akkor menjen birkapásztornak, de semmiképpen se foglalkozzon beteg emberekkel. Nem a betegek tehetnek azokért az állapotokért, amik vannak. A beteg/egészséges ember legalább úgy ki van zsigerelve, mint az egészségügyis. Ezzel a mentalitással nem is engednék praktizálni egyetlen orvost, nővért stb. sem. Vagy a pályán marad ebben a valóban nem egyszerű helyzetben, de akkor legyen benne annyi tisztesség, hogy amire felesküdött, azt maradéktalanul betartja úgy, hogy embernek tekinti a beteget, amelyik egyébként is rémült, elesett, kiszolgáltatott, vagy huzzon a fracba.

beedoc 2012.05.19. 18:43:21

A szakrendelő és kórházi kartonozó azért van, hogy a rendelési idő ne azzal teljen, hogy 20 percen át adatokat veszünk fel a betgektől, esetlegesen az előzményeit is megkapjuk. A betget megfelelően irányítani tudják, hogy az adott betegség melyik rendelésre tartozik. A rendelő orvos pedig tudja hányan várnak rá. Ilyen módon én 6 óra alatt 70-80 betget is el tudok látni, e nélkül csak a fele. De, ha erre van igény, akkor nem kell ez a herce- hurca, keresgesse csak mindenki maga melyik rendelésre tartozik , a keresett doktor a több tíz rendelő melyikében is dolgozik, aztán nyugodtan várjon hátha sorra kerül. Már az is jogában áll a betegnek, hogy bármilyen tünetet letagadjon az orvos előtt, az ebből származó hiba is az orvosé. Manapság csak a plasztikai sebészek és a fogorvosk megbecsültek, mert milyen kedvesek és szép a rendelőjük és a váró, meg a kórtermek. Igaz a playztikai sebészeten a plusz köbcentikért annyit fizettek, mint egy autókereskedésben, a porcelán korona meg egy herendi árában van :)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.19. 18:45:32

@huhhhu:

"vagy huzzon a fracba. "

És akkor senki nem lenne, aki ellát téged és a családodat. Vagy te állsz be a helyére?

huhhhu 2012.05.19. 18:45:45

@radiologu.hu:

Még egy megjegyzés! Nem kis érdemük van ennek az áldatlan helyzetnek a kialakulásáért azoknak, akiknek pedig VIP ellátás JÁR!!! A csórók pénzén!!! Ezen tessék elgondolkodni. Mert a 300.- ft-os vizitdíj az skandalum volt!

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.19. 18:47:05

@huhhhu:

"Nem a betegek tehetnek azokért az állapotokért, amik vannak."

Aki számla nélkül fizet a gázszerelőnek, a fodrásznak, a piacon a kofának, az csak részben, de személyesen felelős a jelen állapotokért.

huhhhu 2012.05.19. 18:51:13

@radiologus.hu:

"És akkor senki nem lenne, aki ellát téged és a családodat."

A végeredmény ugyanaz. Meg kell nézni a sok elcseszést. Össze-vissza küldözgetik a beteget, ping-pongoznak vele, egyik kórházból a másikba küldözgetik, közben szép csendben meghal. Nagyon ideje lenne egy kis szigor az egészségügy területén.

Egy példa. Egy kismama 2 csecsemővel a kórházban (ikrek). Az anyuka minden nap beutazott a kórházba, otthon egy kislány várta. Elvárták, hogy minden nap reggeltől estig ott legyen a picikkel, lássa el, és amikor etette, egy rohadt széket nem voltak képesek adni, hogy leüljön legalább addig, amíg eteti a babát. EZ NEM PÉNZ KÉRDÉS!!! Ja igen! Kért széket. De "nem volt".

huhhhu 2012.05.19. 18:57:37

@radiologus.hu:

"Aki számla nélkül fizet a gázszerelőnek, a fodrásznak, a piacon a kofának, az csak részben, de személyesen felelős a jelen állapotokért."

Ahelyett, hogy neked fizetne. Nem igaz? Úgy adod elő, mint ha az emberek minimum milliomosok lennének, de sajnálnák az orvostól a pénzt. Hát elmondom, hogy az orvos az első, akinek fizetnek, ha tudnak. Nem gondolod, hogy valahogy élni kell? Aki teheti - és ez fontos - aki teheti, inkább fizet. Az orvosnak. És ebbe az irányba is terelik a betegeket. Mert nem véletlenül vannak várólisták. Lehet, sok esetben indokolt, de benne van a pakliban, hogy fizet, mert nem várhat hónapokat egy vizsgálatra. Szóval ez a szerecsenmosdatás teljesen felesleges, mert ismerjük nagyon sokan a helyzetet. Bizony ráférne az egészségügyre egy alapos megtisztulás.

hawkeye 2012.05.19. 19:09:52

@radiologus.hu:

Pont erről beszéltem.

Téged, és a hozzád hasonlókat még kanásznak sem, nemhogy orvosnak.

Te egy automata vagy, semmi emberi nincs benned.

És sajnos túl sokan vagytok ilyenek.

Kiégés? Nem kötelező csinálni.
Mert a kiégett pilóta kivágja az utast 11 km-ről? A kiégett rendőr belefingik a képedbe, ha védelmet kérsz tőle? És lehetne sorolni...

Kiégés. Nem inkább az intelligencia hiánya?

Ember, te egyszerűen önző kretén vagy, gigantikus egóval, mert szereztél valamilyen módon egy diplomát, nagy ívben sz@rsz mindenkire.

Remélem, ha betegen, elesetten majd orvoshoz kell fordulnod, pont egy hozzád hasonló embertelen jut osztályrészedül!

hawkeye 2012.05.19. 19:15:19

János és az Uzsoki.

Jól felszerelt, korszerű gyógyintézmények.

Empatikus személyzettel.

Nem csoda, hogy itt tartasz.

De ha kiégtél, akkor miért nem foglalkozol mással?

A paraszolvencia miatt?

Azt többnyire nem te kapod.

Vagy épp ez a baj?

Ezért utálod a betegeket?

Farkasokkal táncoló 2012.05.19. 19:44:28

Én a XI. kerületben lakom, és ott az sztk-t pár éve átvette a Gyógyír kht, azóta egy álom. Előtte a kartonozóban kellett kezdeni, ahol nyugdíj előtt álló lassú nénikék keresgélték elő a kartonokat, és ha pl fel kellett volna vinni a negyedikre, de oda még csak ketten kérték ki, akkor megvárták, hogy összegyűljön 10 páciens, ne kelljen annyit járkálniuk. Szóval tök mindegy volt, hogy mikor mentél, mindenképpen várni kellett egy csomót.

A szemészeten, a reumatológián és a neurológián meg kész idegbaj volt, 3 napi hideg élelemmel, egy Csendes Don vastagságú könyvvel kellet elsőne beérni, hogy ha egyáltalán még azna sorra akartál kerülni...

Ma meg? Kartonozó helyett betegelosztó, ott időpontot kell kéri, az időpont max 7-8 percet csúszhat. Ha valami sürgős, akkor a reggeli agy a délutáni rendelés előtt fél órával kell odamenni, akkor besuvasztanak aznapra valahová. E-mailben is lehet időpontot kérni, még aznap visszaszólnak. Kartonokra nincsen szükség, minden beteg a belső hálózati számitógép rendszeren nyilván van tartva minden szakrendelésen, csak a taj számot kell bemondani, máris ott van még az is, hogy mikor állt benne keresztbe a fing... Szóval ég és föld a régi és a mostani rendszer.

Axum 2012.05.19. 19:51:28

Nem elrohanni kell, hanem felvenni a kesztyűt. Ha az asszisztens kérdezi mi a panasz, vissza kell kérdezni : Maga orvos vagy csak egy szaros asszisztens?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.19. 19:58:31

@huhhhu:

"Nem pénzkérdés".

Szóval a kórház a széket ingyen kapja a bútorboltban? Erről eddig nem tudtam.

stevejobsandbillgates 2012.05.19. 19:58:58

1) Biztonsági őr nem kérdezi meg, hogy mi a bajod, nem ez a dolga.2) Kartonozóban sem kérdezik meg mi a bajod, csak hogy melyik rendelésre mész, kihez.3) foglalkozás irreleváns, lehet teljesen általános dolgokat mondani, hogy előadó vagy tisztviselő vagy hogy nincs foglalkozásom. Nyilván vmit be kell irniuk a megfelelő rovatba.
A posztoló igenigen túlreagálta a dolgot! ( arról nem is beszélve, hogy mennyire kiszúrt az egész rendelővel, hogy megfosztotta őket attól a lehetőségtől, hogy megvizsgálják, neadjisten még meg is gyógyitsák)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.19. 20:00:40

@huhhhu:

Arról beszélek, hogy az állami ellátás adóból történik.

A számla nélküli üzletek csökkentik az állami adóbevételeket, tehát (az obligát kormányzati lopáson kívül) kevesebb jut az állami egészségügynek is.

Ha nincs bevétele az államnak, akkor nem tud fizetni akkor sem, ha kellene.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.19. 20:06:15

@huhhhu:

"Mert nem véletlenül vannak várólisták."

A várólisták azért vannak, mert az IMF megkövetelte néhány évvel ezelőtt, hogy vonjanak ki egy csomó pénzt az egészségügyből. A szoci-szadi kormány meg persze lihegve teljesített.

Emiatt bevezették az úgynevezett volumenkorlátot, azaz a legprimitívebb, 50-es éveket idéző tervgazdálkodást (elvtársak, havonta 20 csípőműtétet fizetünk csak ki), és hiába áll ott a műtő és a személyzet, nincs pénz a 20-nál több csípőműtétre.

Tehát akinek szüksége van a csípőműtétre, az kénytelen várni.

Jórészt ezért vannak a várólisták, meg azért, mert nincs elég ember, aki ellássa a betegeket. Egy sebész egyszerre csak egy műtőben képes operálni, és csak napi 8-10 órában tud úgy dolgozni, hogy a lehető legkisebb hibaszázalékka legyen.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.19. 20:11:40

@hawkeye:

Az mitől embertelen, hogy betartom a jogszabályokat? :-)

1 ember vagyok, adott képességekkel és munkabírással és munkatempóval.

Ehhez képest rutinszerűen látom el rendszeresen 2 ember teljes munkáját.

És szerencsére nem vagyok kiégve, még időben kapcsoltam, hogy ha nem hagyom ott a főállású állami egészségügyi rabszolgaságot, akkor egyenes út vezetne odáig.

"Kiégés. Nem inkább az intelligencia hiánya?"

Nem. Olvass utána. Oka röviden az állandó fokozott stressz, amit a belső igények és a külső lehetőségek közti őrlődés okoz, megspékelve egy csomó egzisztenciális bizonytalansággal és az állandó túlhajtottság miatti állandó kimerültséggel.

Nem árt néha tanulni ezt-azt felnőttként sem. :-)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.19. 20:16:27

@hawkeye:

No, látom, gyorsan eljutottunk a legprimitívebb személyeskedés szintjére, ami mint tudjuk, vita során az intelligencia erős hiányának egyik legfontosabb jele. :-)

Mivel én munkám során jórészt magánorvos vagyok több magánklinikán, a paraszolvencia, mint olyan, számomra nem létezik. A szakmai okok miatt kórházban végzett munkám során meg nem kapok paraszolvenciát, viszont tűrhetően megfizetnek.

A kórházak, melyekre az imént hivatkoztam, pont a János és régebben az Uzsoki. :-)

Nyugodtan keress rám a Facebookon, én itt nem rejtőzöm egy névtelen nick mögé.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.19. 20:21:52

@hawkeye:

"Ezért utálod a betegeket?"

Egyáltalán nem utálok senkit, a betegeimet, akiktől a megélhetésem függ, meg pláne nem. :-)

Felnőtt embernek tekintem őket, akik képesek eldönteni, hogy mit szeretnének, jó esetben még meg is tudják indokolni, hogy miért. És ha elakadnak, akkor bárki felhívhat és kérhet tanácsot, hogy hogyan és hova tovább.

Én nem vagyok senki apukája, hanem az orvosa.

Azért jön el hozzám bárki, mert kérdése van az egészségével kapcsolatban. Az én dolgom, hogy a tőlem telhető legpontosabb választ megadjam, és ha olyan kérdés akad, amire nem tudok válaszolni, akkor megtaláljam azt a kollégát, aki viszont korrekt választ tud adni.

De hogy a beteg hirtelen felindulásból elrohan, az ő dolga, én nem fogok utána rohanni. Van elég dolgom anélkül is.

mirx 2012.05.19. 20:22:31

@radiologus.hu: stílustól függetlenül hawkeye kritikájában sajnos van igazság. szerintem tarthatsz te is egy kis önvizsgálatot nyugodtan.

efi 2012.05.19. 20:28:22

@Tempus-Anh:
"A biztonsági őr pedig BÁRKIT megkérdezhet a bejövetele céljáról, ebben nem találhat kivetnivalót a posztoló, az őr a munkáját végzi."
Aztán hogyan ellenőrzi, hogy igaz-e? Naugye. Szóval minek is kérdezi?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.19. 20:29:43

@mirx:

Konkrétan melyik mondataim alapján gondolod ezt? Tényleg érdekelne.

Nem lehet, hogy arról van szó, hogy én nem a paternalista szemléletet vallom a magaménak, hanem felnőtt partnernek tekintem a pácienst?

lpt1 2012.05.19. 20:43:05

@radiologus.hu:

"A szoci-szadi kormány meg persze lihegve teljesített."
Szerencsére a Nemzeti Ügyek Kormánya farkát lábai közé csapva első intézkedéseként korrigálta ezt a hibát!

"az IMF megkövetelte"
Még sohasem tűnt fel, hogy nálunk minden negatív intézkedés az EU vagy egyéb külföldi ármány műve?

huhhhu 2012.05.19. 20:45:04

"A számla nélküli üzletek csökkentik az állami adóbevételeket, tehát (az obligát kormányzati lopáson kívül) kevesebb jut az állami egészségügynek is."

Nem kellene minden sarokra stadion, nem kellene ennyi felesleges kiadás, és jutna mindenre. A csóróra, a gyerekre, a munkanélkülire, stb. Lehet, simicska nem kapna 200 milliárdot, csak százat.

"Szóval a kórház a széket ingyen kapja a bútorboltban?"

Te nem vagy normális. Mondjuk az asszisztens, nővér felemelhetné a seggét. Legalább addig, amíg az anyuka megeteti a gyereket, ha már a munkáját a szülő végzi el.

"A várólisták azért vannak, mert az IMF megkövetelte néhány évvel ezelőtt, hogy vonjanak ki egy csomó pénzt az egészségügyből. A szoci-szadi kormány meg persze lihegve teljesített."

Aha... ez a kormány meg pumpálja a pénzt az egészségügybe. A várólistákról csak annyit, hogy az asszisztens közli, hány hónapot kell várni, de mellékesen felhomályosítja a beteget a "doktor úr" magánrendeléséről. Aztán ott tejel a beteg, azonban a szükséges vizsgálatokat a kórházban végzik el. Érdekes módon, ekkor már nincs várólista. Na mást fárasszál.

De akárhogy is. Az nem kerül pénzbe, hogy a beteget emberszámba vegyék. Az orvosnak, nővérnek az a dolga, hogy tisztességgel ellássa a beteget, ne küldözgesse, ne ügyeskedjen a paraszolvenciáért, és főleg ne érezze atyaistennek magát, mert nem az. Nagyon nem.

TGabi 2012.05.19. 21:05:52

Nem fogok itt csakazértis fikázni - nem egész 2 hete műtöttek. Normális kórházban - és mindenki tök kedves volt, az asszisztens, a nővér, a beteghordó és az orvos is egyaránt. Ilyen is van. Ja, se milliomos, se politikus hozzátartozója nem vagyok, mielőtt elkezdődne a vádaskodás.

apanna 2012.05.19. 21:08:23

A biztonsági őrnek semmi köze melyik orvoshoz mész, nem azért áll az ajtóban.
A kartonozóban a taj számod, és melyik dokihoz mész. Ennyi, nem több...

Valaki azt írt kiégés. Erre is van megoldás, terápiának hívják...

Netszamuráj 2012.05.19. 21:17:49

- Mi a betegsége, ami miatt jött?
- Egy irgalmatlan nagy furunkulus van a farkamon, megmutassam?
- Foglalkozása?
- Bérgyilkos.

rohadjmegARCgeci 2012.05.19. 21:19:26

@radiologus.hu: Ha számlát kapnál a wc-s nénitől is,akkor sem lennél megfizetve és az eügy állapotok akkor is ugyanezek lennének.
Legfeljebb több stadion épülne.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.19. 21:19:33

@lpt1:

Az aktuális kormány pillanatnyilag még nem tárgyal az IMF-fel, nagy eséllyel ők is lihegve fognak teljesíteni. :-(

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.19. 21:21:39

@Dr. Furia:

Teccene kivonulni az utcára a tisztelt állampolgároknak ez ügyben.

De vagy a kormány mellett békemeneteznek, vagy a kormány ellen milláznak.

Más nem éri el az ingerküszöböt, csak az, hogy melyik csordába tartozónak érzik magukat.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.19. 21:23:27

@huhhhu:

"Az nem kerül pénzbe, hogy a beteget emberszámba vegyék."

Dehogynem, nagyon pénzbe kerül, hogy az egészségügyi dolgozót ne érintse a kiégés.

A kiégés egyik fontos jele, hogy a beteg emberszámba vétele helyett Kovács úrból ketteske lesz.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.19. 21:26:47

@huhhhu:

"A várólistákról csak annyit, hogy az asszisztens közli, hány hónapot kell várni, de mellékesen felhomályosítja a beteget a "doktor úr" magánrendeléséről. Aztán ott tejel a beteg, azonban a szükséges vizsgálatokat a kórházban végzik el. Érdekes módon, ekkor már nincs várólista."

A "szükséges vizsgálatok" esetén is megvan a várólista pont úgy, csak lehet, hogy rövidebb, mint ahová a páciens az első doktorhoz ment. És mondjuk egy laborra általában alig kell várni, mert nekik bőséges a volumenjük.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.19. 21:27:55

@huhhhu:

""Szóval a kórház a széket ingyen kapja a bútorboltban?"

Te nem vagy normális."

Te magad írtad, hogy a szék megléte vagy nem megléte nem pénzkérdés, tehát ebből következett a kérdésem.

jágör68 2012.05.19. 21:35:52

Ezek a posztok megint csak az egymásnak ugrasztást szolgálják.
Miközben a posztkommunista tolvajkapitalista rablóprivatizátorok éppen aktuális végrehajtó- kormánya tovább gazdagítja az oligarchákat, a dolgozókat meg tovább sarcolja.
Még szerencse, hogy a magyar figyelmét mindig el lehet erről terelni pl a "szemét-gyilkos-hálapénzes-várlóistát-meg-minden-szemétséget kitaláló" orvosokkal.
Jurtalakó- villalakó-néző népnek javaslom
az
"Idiocracy" c. film megtekintését.

Inimma 2012.05.19. 22:24:17

@jágör68: Idiocracy = Hülyék paradicsoma

huhhhu 2012.05.19. 22:37:26

@radiologus.hu:

Szomorú, hogy ilyen "orvos" praktizálhat.

huhhhu 2012.05.19. 22:39:13

@jágör68:

Örülj neki, hogy még nem futottál bele "kiégett" orvosba, nővérbe. Na majd ha ez megtörténik, akkor ajánlgass.

De én is ajánlok neked egy filmet. A címe: Lorenzo olaja.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.19. 22:46:48

@huhhhu:

Konkrétan mi a bajod?

Mert látom, te is már a legprimitívebb személyeskedésre szorulsz.

2012.05.19. 22:51:59

László kórház, trópusi nyavalyák, betegfelvétel: "A következõ betegségek derültek ki sorban állás közben, mialatt az érintett betegek majd elsüllyedtek szégyenükben : Fosás, hányás, féreg- ez volt a legjobb, mert itt már röhögött mindenki, kivéve, akiben férgek mászkáltak, õ próbált úgy nézni, mintha nem róla lenne szó, de aztán hangosan rászóltak : Ugye magának kérték a féregpete vizsgálatot ? Hozott székletmintát ? Nem részletezem, én sem jártam jobban, de az elõttem lévõk után már nem is éreztem kellemetlennek, amikor közölték, hogy a beutaló orvos nem sokat írt a papírra, ezért megkértek, hogy mondjam el, miért vagyunk itt. Csak az nem hallotta, aki nem akarta. Férjem mindent összeevett külföldön, a szokásos turista betegsége lett, és mialatt õ kint elment orvoshoz, mi otthon mentünk el családi szűrésre beutalóval. Ez persze nem volt elég nekik, hogy családi szűrésre jöttünk trópusi nyaralás után, megkérdezték, hol a férjem, mondtam, hogy ő még kint fosik, én meg itthon, és aki még nem tudná, a gyereknek semmi baja. Szerencsére egyikõnknek sem volt semmi baja"
Bocs a kicsit hosszú szövegért, de ez annyira jellemző ott, 1 év múlva szinte szó szerint megismétlődött. Az orvos viszont szuper volt, így olyan nagy trauma nem ért minket.:-)

2012.05.19. 22:55:22

@radiologus.hu: Jól beszélsz! :-) Nyáron személyesen is szeretném ellenőrizni @huhhhu: véleményét, miszerint "Szomorú, hogy ilyen "orvos" praktizálhat. " Én mindenesetre örülök, hogy ilyen orvosok vannak, mint te! :-)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.19. 23:09:13

@Turchi:

Hívj nyugodtan, ha a mostani esti írásaim nem riasztottak el... :-)

Sokorai_Atala 2012.05.19. 23:10:31

Szerintem, ha szó szerint így történt az valóban nem etikus, de egy tizenhulenc:) éve az eü-ben dolgozó miért nem tudja ezt kezelni, kivédni?
Amúgy tényleg ne faggasson senki, akire nem tartozik.TAJ kártya, egység bemond és uzsgyi>

2012.05.19. 23:12:28

@radiologus.hu: Ma már ennél sokkal ijesztőbb dolgok is történtek, minthogy elriasszon pár mondat :-)

huhhhu 2012.05.19. 23:29:12

@radiologus.hu:

"Konkrétan mi a bajod?"

Veled? Nos... "Embernek maradni minden körülmények között." Ez nálad hiányzik.

"Mert látom, te is már a legprimitívebb személyeskedésre szorulsz."

Nem mondod... miért is? Mert "szomorú, hogy ilyen "orvos" praktizálhat? Ez nem személyeskedés, hanem tény. Az ilyenek miatt fohászkodok a mindenhatóhoz, hogy csak orvoshoz ne kelljen menni. És megsúgom, nagyon sokan vagyunk így. De az is tény, hogy vannak kivételek, és a legmélyebb tisztelem nekik. Csak sajnos lassan nagyítóval kell keresni ilyeneket.

pumukli11 2012.05.19. 23:31:47

Magam is voltam már ilyen helyzetben.Köpni-nyelni nem tudtam hirtelen.A rendelő folyosóján csak az nem hallotta,hogy mi a bajom és műteni kell ,aki nagyothalló volt.Pedig csak a papírjaimat adtam volna be.Az asszisztensnő,valami oknál fogva, az ajtó előtt harsogva értelmezte,amit olvasott.Mondjuk, engem az is zavar,ha a gyógyszeríratásnál kürtölik ki, mit is íratok fel.Nem tehetek róla ,én ilyen titkolódzó vagyok!
Megértem, a poszt író felháborodását.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.19. 23:44:15

@huhhhu:

Mire alapozod a véleményedet?

Elég súlyos ez a vád.

Az a bajod, hogy nem esek hasra a pácienseim előtt? Vagy hogy felnőttnek tekintem őket?

Valami konkrétumot, kérlek, egyébként komolytalan, amit írsz.

jágör68 2012.05.19. 23:49:43

B*zzeg, senkinek sincs jobb dolga szombat iccaka?
Affrancba.....
1) Kell(ene) normális, XXI. századi beléptetés, mint a Zótépébe, bankba- automata, sorszám = PÉNZ
2) Kell(ene) szépen LED-es táblák nyilak, melyik rendelés merre, felvillanó sorszámmal= PÉNZ
3)Kell(ene) jókedvű, nem agyondolgoztatott- zárójel ügyeletet készenlétté minősítette vissza a csúti paraszt, az ügyeletek közti pihenőidőt 8 órára levitte és az elrendelhető havi 160 óráról 240 órára emelte- zárójel bezárva
= PÉNZ
És nem borítékba, feketén, mint a piacon, autószerelőnél, fizetésnél okosba, zsebbe, stb.
Szóval lehet egyszerűbb a népet lecserélni.

ggaborx 2012.05.20. 00:12:01

Ebben az országban, ilyen szintű adók mellett ma már mindenki nyugodtan válaszolhatja, a "Foglalkozása?" kérdésre, hogy

- A kormánynak dolgozom!

pirimogyoró 2012.05.20. 00:52:59

@radiologus.hu: "Ha nincs bevétele az államnak, akkor nem tud fizetni akkor sem, ha kellene."

A kormánynak és a pereputtyának VIP ellátása van, magasról lesz@rják, hogy a polgároknak jut-e valamilyen ellátás a pénzükért, vagy sem.

Érdekes, hogy azon vitázol, kapjon-e a szoptatós anya egy széket, vagy sem. Igenis jár neki! Majd legközelebb inkubátort kell vinnie a koraszülötthöz, hogy hajlandóak legyenek ellátni...
Tisztelet a kivételnek, akik becsülettel és emberséggel dolgoznak az egészségügyben, sokszor fillérekért.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 00:58:37

@pirimogyoró:

Járni jár, de nem jut.

Ennyi befizetésből erre futja.

Te sem tudsz többet elkölteni, mint amennyit megkeresel.

Dr.laikus PhD 2012.05.20. 02:00:16

@huhhhu:

Nem is ismered.
Nem voltám még beteg. Ít
élkezel valakiről, ráadásul olyan stílusról, gondolatról amit te akarsz másként érteni, mint amit jelent.

Jobb lesz abbahagynod.

Dr.laikus PhD 2012.05.20. 02:05:39

@pirimogyoró:

"Majd legközelebb inkubátort kell vinnie a koraszülötthöz, hogy hajlandóak legyenek ellátni..."

Jó reggelt!
Erről miért is az orvos tehet?

Elég a baj ami van annak aki tényleg beteg, de túloztok, hazudoztok még rá egy adagot ami nincs és nem is volt.

Szerintem horrorfilmet nézni sokkal egyszerűbb, az legalább feszültséget vezet le és tudod, hogy csak mese.

2012.05.20. 08:35:14

Szerintem egy kicsit túlspilázta a posztoló. Abban igaza van, hogy nagy a zűrzavar, és fejetlenség, az egész országban, miért lenne az egészségügy kivétel? Viszont azt nem értem miért kell azon így kiakadni, hogy más is hallja hogy beteg vagy. Nyilván egy rendelőbe nem azért megy az ember, mert makk egészséges, tehát szavak nélkül is mindenki tudja hogy beteg vagy. Az hogy épületen belül melyik szakrendelőbe mész be, megintcsak szűkíted a kört anélkül hogy bármit mondtál volna. De elárulom, én ha elmentem orvoshoz, maximálisan nem érdekelt a többi betegtársam mi célból van ott. Márcsak azért sem, mert rendelés után soha többet nem találkozom velük.

Nem tudom mivégre a posztolónál ez a nagy titkolózás, de lefogadom miután hazaszaladt a rendelőből, gyorsan kisírta magát a fészbukon, ahol egyébként közprédán van az egész élete, és minden titka... ehh.

lpt1 2012.05.20. 09:20:00

@radiologus.hu:

Magyar kormány + IMF = megszorítás
Magyar kormány - IMF = megszorítás

Az IMF csak azért játszik, mert ő a sürgősségi ellátás, amit, mint tudjuk, magánkórházak nem vállalnak ;)

hawkeye 2012.05.20. 09:34:07

@lpt1:

Az emberség, a jó szó, a kedvesség ingyenbe' van. Ez nem anyagiak függvénye...

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2012.05.20. 09:58:07

@Etijop:Ha valaki egészségügyben dolgozik, jobb ha másik szakmát hazudik.Nem, hogy elöbb behívják még ki is szúrnak vele. Ez is valami Magyar szokás, én már évek óta csak magánba járok, mert még egy tüdő rtg is csak megjegyzések mellett történt, arról pedig ne is beszéljünk, hogy mikor mentem volna nőgyógyászatra akkor az asszisztens közölte, hogy készítsem a pénzt..Minek is? Majd közölte az orvos, hogy szedjek vitamint és menjek el két hét múlva a magánrendelőjébe ott majd megvizsgál.Mindezt úgy, hogy kismedencei gyulladásom volt és lázas voltam.

belekotyogok 2012.05.20. 10:02:44

@welow: Ezt ne mondd, szerintem az itt megforduló orvosok jelentős része (elég gyakori olvasó vagyok, de nem ismerek mindenk nicket)igenis relatív normális lelkiállapotú, tisztességesen áll a szakmájához, nyilván ért is hozzá.

Az, hogy a véleményük nem olyan, mint a tied, többek között azért van, mert ők látnak egy rakás olyan dolgot, amiről nekünk, betegeknek fogalma sem lehet. Te csak azt látod, hogy nincs szék és várni kell, de fogalmad sincs, hogy miért. Persze nem is kell tudnod, de hidd el, hogy jórészben nem a nővérkék hibája.

Egy csomó beteg azt képzeli, hogy ő van egyedül a világon, csak neki van panasza, és elvárja, hogy legalább 2 nővér és egy komplett orvoscsoport sajnálkozzon a gyulladt torka felett.

A posztolók korlátolt látásmódja abból fakad, hogy az állapotuk eleve felspannolja őket. Aztán kap valamit, ami nem az ő elvárása szerint történik, és robban: ez nem segít.

Tény, hogy szégyen, ami az egészségügyben is megy. De ez nem csak az ott dolgozók szégyene. Persze ott is akad bőven olyan, akinek homokot kéne inkább lapátolnia a Szaharában, de a betegek is okozói.

Nemrégiben műtöttek, és anélkül, hogy akárcsak egy fillért is osztottam volna, mindenki kedves volt velem. Nem, luxusellátást nem kaptam, de úgy érzem, hogy ennél többet nem kaphattam volna. Maximális tisztelet az ápolóknak, a műtét előtti kivizsgálást végzőknek, a műtőben dolgozóknak, beteghordóknak, én úgy érzem, hogy megtettek mindent, amit megtehettek. (Az orvosomat azért nem soroltam ide, mert még nem tudom, hogy milyen munkát végzett...:D :D :D - csak viccelekm, természetesen neki is respect.). Ehhez hozzátartozik, hogy együttműködő beteg voltam, elfogadtam a javasolt terápiát, nem zakltatott fel, hogy a csengetésemre csak 10 perc után jött az ápolónő, megpróbáltam meggyógyulni és nem hagytam el magam,ja, és az elemi udvariassági szabályokat betartottam.

A műtőben dolgozókat külön kiemelném (nekik ugyanis esélyük sincs hálapénzt kapni), ám jó hangulatban dolgoztak, odafigyeltek rám, holott nyilván egy voltam a zöld lepedővel letakart, riadt páciensek közül.

Persze lehet, hogy szerencsém volt. Sőt, biztos, hogy szerencsém volt.

Tudod az a szerencse, hogy még vannak orvosok és egészségügyben dolgozók, akik olvassák a praxist, szerintem ez annak a jele, hogy igenis érdekli őket a magyarországi állapot, foglalkoznak a betegekkel - mi másért olvasnának és kommentelnének rendszeresen...az adrenalin miatt?
Nem értek velük mindig egyet, de ez nem gond.

lpt1 2012.05.20. 10:13:14

@hawkeye: Ha aludtál hét órát egyvégtében, akkor igen, ha rajtad kívülálló okok miatt nem, akkor pénzért sem.

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2012.05.20. 10:15:08

@hawkeye: Nem szeretném védeni radiologust de....Mi évi 3000 beteget látunk el, ezen a héten egyszer küldtek el Anyámba, egyszer ígérték meg, hogy beverik a képem szerencsére a csempe kapott és nem én,és még le is köptek....Miért,mert várni kellett kb1 órát, (egy betegünk rosszul lett mentőt kellett hívni) nem álltunk meg még azt sem mondhatják, hogy kávéztunk, mert nem iszom kávét.Mosdóba se tudtam kimenni, csak 5 órát tartottam.Ha kint ül 20 beteg akkor igen várni kell és akkor a 13. elkezd ordibálni.Mindig lehet váratlan helyzet ami miatt várni kell, ezt pedig a fenti módon jutalmazzák. Mégis minden nap bemegyek és csinálom, mert szeretem.Azt viszont megértem aki ebből elmenekül, jól teszi. Ha gyerekem lesz akkor én sem fogom folytatni.

hawkeye 2012.05.20. 10:27:32

@lpt1: Látod, ebben tényleg van valami....

hawkeye 2012.05.20. 10:38:28

@anitám83:

Nem hízelegni akarok, de neked, és a hozzád hasonlóknak köszönhető, hogy működik még a magyar egészségügy.

Írásodban viszont sehol sem találom, hogy az Arany Alkony mintájára, vállat vonva, sorsára hagyod a beteget.
Mert ember vagy, és emberül gondolkodsz.

Nos, a radiológus doktor úr nem ilyen. Ő nem gyógyít, hanem szolgáltat.

Ez önmagában nem lenne baj, de nem kellene hozzá védekező ideológiát gyártani.

Nem tudom sikerült-e elég markánsan kiemelni a különbséget...?

szabidoki 2012.05.20. 10:41:08

@welow: tudod én nyugaton dolgozom. A hozzáállás inkább a te oldaladon problémás - a hozzád hasonló agresszív, követelőző formákat szokták kikísérni a biztonságiak a kórházból, nem az orvost...
@hawkeye: előszöris oszlassunk el egy gyakori félreértést: az orvosi eskü nem szegénységi fogadalom. Másodszor, az sincs benne, hogy nekem könyörögnöm kellene bárkinek, hogy engedje magát megvizsgálni és kezelni (nem mellesleg tilos is bármit ráerőszakolni a betegre). Ha igényli, nagyon szívesen segítek, de ha valaki úgy gondolja, hogy bunkó volt vele a recepciós, vagy túl hosszú a várakozási idő és neki nincs ideje kivárni, inkább hazamegy, hát menjen Isten hírével. Nyilván a probléma nem volt olyan fontos. Mindig van épp elég betegem, akik igénylik a segítséget, én őértük tartozom felelősséggel, nem azokért, akik a neten puffognak, hogy bunkó volt vele az orvos/nővér/boltos/ügyintéző.
Még valami: a mosoly ingyé' van, ez igaz, de a mosolygós nővér, aki nem 80 órát dolgozik hetente három állásban, éhbérért, nos az a jelen helyzet szerint a kormányzatnak túl drága.

Igazság, hol vagy? 2012.05.20. 10:41:51

@Axum: Mit szolnál ha az asszisztens megkérdezné Tőled,Hogy Ön az a szaros beteg,akinek panasza van?

jágör68 2012.05.20. 10:48:26

@anitám83:
Nem szabad nyom nélkül hagyni az ilyen fenyegetéseket.
Minden egyes az egészségedet fenyegetőhöz rendőrt kell hívni- ahogy a bombariadókat sem intézik el félvállról.
Nem érdekes, ha addig áll a betegellátás.
Az első a Te biztonságod. Holnap, holnapután is dolgoznod kell.
Akkor nem engedhető meg, hogy eltérő kultúrájúak és egyéb hulladékok bármivel fenyegessenek. Az a baj, hogy 60 éven keresztül hagytuk, hogy egy Rákosi kócos elvtárs és szellemi utódai belénk töröljék a mocskos lábukat.
@hawkeye:
Eddig meg pont az vót abaj, hogy nem piaci alapon működik a zegésségüggy.
Hát piaci alapon nemhogy bunkó nővér- semmilyen sem lenne. Mert a szolgáltatásnak ára van- ami bizony a nyugati átlag és a magyar számtani közepe (minimum).
Ja és nem zsebbe, hanem MINDEN hónapban járulék formájában és legálisan- és nem havi 6390 Ft- ból...

huhhhu 2012.05.20. 10:50:38

@hawkeye:
Igen, pontosan erről van szó. Vannak még olyan egészségügyisek, akikről azt lehet mondani csupa nagy betűvel, hogy EMBER. Azonban kisebbségbe szorultak, és szerencse kérdése, hogy amikor baj van, amikor muszáj orvoshoz menni, akkor megtalálja- e a beteg ezeket a gyógyítókat. Mert ha valaki beteg (itt nem torokgyulladásra gondolok), akkor ez nem csak fizikális, hanem lelki problémát is okoz. Itt is tudnék példát hozni egy rákos beteggel kapcsolatban. A jó szó, a megértés nem kerül pénzbe, és lehet, hogy sokkal többet segít adott esetben, mint maga a gyógyszer. A kritika nyilván nem azoknak szól, akik ebben az elállatiasodott világban is emberek tudtak maradni, hanem azokról, akik a nagyképű, pökhendi, lekezelő ellátást legalizálják azzal, hogy "kiégtek". Mint pl. radiologus.hu

szabidoki 2012.05.20. 11:01:03

@huhhhu: miért pökhendi, hogy elfogadjuk egy felnőtt ember döntését a saját sorsát illetően?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.05.20. 11:20:07

meg kell említsem itt a kedves tudatlan, túlbuzgó, világmegváltó kommentelőknek, hogy sajna bizony minden pénzbe kerül, a kedvesség, az empátia, az emberség minden, ezt nagyon régóta tudjuk.
zeke olyan módon kerülnek pénzbe, hogy azt csak egy bizonyos intelligencia szint felett lehet megérteni, ez egy szelekció amiből kiderül ki érte el ezt a szintet.
a fent említettek azért kerülnek pénzbe mert összefüggnek az alkalmazottak számával, az orvos-beteg kapcsolat számával, az egységnyi nővérre jutó betegek számával, a maximális munkaidővel, a fizetéssel, a munkán kívül a megélhetésért vállalt másik melók számával és legfőképpen azzal, hogy milyen az átlag beteg intelligencia szintje és azzal, hogy valami obskúrus ok miatt magyarországon a statisztikák szerint a világon a második legnagyobb az adott lakosságra jutó orvos-beteg találkozók száma (négyszer magasabb mint egyes civilizált országokban) és a világon a legmagasabb a beteg-szakorvos találkozók száma.
na szóval bele kellene jobba mélyülni az itt hozzászólók nagy részének a gazdasági/politikai helyzet egészségügyre gyakorolt hatásainak tanulmányozásába és nem okoskodnitudatlanul

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 11:40:28

@hawkeye:

Ha valaki velem 3 oktávval magasabban kezd, akkor én eléggé fagyosan válaszolok, és nem kezdek gazsulálni.

Viszont nem kezdek visszaüvöltözni, mert vigyázok a vérnyomásomra. :-)

A velem kiabáló beteg azonban felkerül arra az egyelőre 2 személyes listára, amelyen azok szerepelnek, akiket én nem vagyok hajlandó a jövőben (az életmentő szituációkat leszámítva) ellátni, a vonatkozó jogszabályhelyeknek megfelelően.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 11:43:50

@anitám83:

Az mindegy, hogy valakinek épp az akut szívinfarktusát akarod ellátni, amikor egy hawkeye hozáállású beteg már másfél órája vár a rózsatüskével megszúrt kisujjával, őt nem fogja érdekelni a másik ember, ő pattogni fog.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 11:48:29

@hawkeye:

A beteg nincs sorsára hagyva.

De felnőtt ember, el tudja dönteni adott pillantban, hogy kényszerűségből vár-e vagy nem.

Ha nem vár, és elmegy, akkor nekem sem jogom, sem kötelességem őt visszatartani.

Az ember egészsége alapvetően az ember saját felelőssége, az egészségügyi személyzet csak onnantól felelős, hogy a beteg ember kapcsolatba került velük.

Ismétlem: felnőtt, felelős állampolgárokról beszélek, akik képesek eldönteni, hogy mit szeretnének. Partnerek, és nem "alárendelt betegek".

Mi ezzel a hozzáállással konkrétan a bajod?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 11:53:26

@huhhhu:

"azzal, hogy "kiégtek". Mint pl. radiologus.hu "

Édes vagy, de én nem vagyok kiégve, épp azért hagytam ott az állami egészségügyet, hogy megőrizzem a lelki egészségemet - ez egyértelműen jobb a betegeknek is.

A normális, korszerű, számomra az orvoskaron tanított hozzáállással vagyok azok felé, akik megtisztelnek a bizalmukkal.

És mivel a praxisom folyamatosan nő a korábbi pácienseim által hozzám küldött újabb panaszos emberekkel, úgy gondolom, hogy ez a hozzáállás jobban bejön a mai embereknek, mint a régi típusú paternalista viszony ("fent" ül az orvos, "lent" meg a székéhez járul a beteg).

huhhhu 2012.05.20. 12:19:12

@radiologus.hu:
"Édes vagy, de én nem vagyok kiégve,"

Én sem azt mondtam, hogy ki vagy égve. Te írtad,hogy azért olyanok amilyenek az egészségügyisek, mert kiégtek. Ez nem alternatíva. Ha kiégett, váltani kell.

"mint a régi típusú paternalista viszony ("fent" ül az orvos, "lent" meg a székéhez járul a beteg). "

Érdekes aspektus, mert eddig mi is erről beszéltünk.

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Intelligencia ide, vagy oda, ezt magyarázd el ezeknek, és egyre több ilyen lesz
magyarinfo.blog.hu/2012/05/17/kozmunkasok_rabszolgasorban

magyarázd el azoknak, akik diplomával sorba állnak egy kukás állásért, és lehetne ragozni. Örüljenek azok, akiknek 2-3 állásuk is van. Nagy adomány a mai világban. Még egy is. És nem azért, mert hülye, vagy lusta. Egyszerűen nincs állás, nincs sógor, koma, haver.

Sok mindent lehetne írni, érvet, ellenérvet, azonban a beteg van a szívóoldalon, a beteg a kiszolgáltatott, adott esetben a beteg az, aki az életét kénytelen rábízni egy vadidegen emberre. És még akkor is benne van a pakliban, hogy ha minden stimmel, a gyógyszereit ki sem tudja váltani.

Ezzel részemről a fáklyásmenet, csak ismételni tudnám magam, a véleményem mellett pedig kitartok.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.05.20. 12:31:33

@huhhhu: bocsáss meg de ez nem igaz, annak nincs állása akinek büdös a munka, szerencsére az európai únióban élünk, nem is olyan régen volt amikor angela merkel azt a kijelentést tette, hogy a német gazdaság kompetitivitásának fenntartása érdekében németország 2 millió diplomás bevándorlót fogad bármikor.
tehát ha nincs a mi falunkban állás akkor inkább éhen halok de akkor sem megyek be a városba dolgozni vagy mi van? ezt a földhöz ragadt mentalitást a mai világban el kellene felejteni, van itt munka mindenkinek csak a munka nem jön hozzánk, hanem adott esetben mi kell oda menjünk ahol a munka van

karamellcuki (törölt) 2012.05.20. 12:36:23

No, lássuk csak milyen az ideális orvos:
- Szegénységi fogadalmat tett. Imád ingyen dolgozni.
- Szolga. Imád szolgálni, örül ha leköpik. Mazochista hajlamúak előnyben.
- Remete, vagy apáca. Mivel éhbéréért dolgozik, nem lehet családja nem tudja reprodukálni önmagát,de sebaj, ott vannak élete értelmei a az anyázós,követelőző köpködős és verekedős betegek,ez mindenért kárpótolja. Egyáltalán mit képzel,hogy társara gyerekre vágyok, hipo esküt tett és neki ezek szerint mindenáron szolgálnia kell.
- Utál aludni, nem eszik,nem megy wc-re.
Ez az ideális orvos. Aki nem ilyen,az hentes rohadék, pénzhajhász stb. Lásd praxis blog.

A kedves orvos szidó kommentelők tudják ezt vállalni?
Nem értem,miért nem tanul ez a sok okos ember orvosnak?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.05.20. 12:45:44

@karamellcuki: elfelejtetted megemlíteni, hogy a kevés fizetéséből megvásárolja a kötszert meg a gyógyszert amit felír a betegeinek, esetleg kifizeti a taxit, hogy vissza tudjanak jönni kontrollra

karamellcuki (törölt) 2012.05.20. 13:04:01

@huhhhu: Itt a megoldás,menjen el orvosnak akinek nincs munkája. Sok ezer betöltetlen orvosi állás van és majdnem annyit lehet vele keresni,mint a nagyságos utcaseprő uraknak. Csak 11 évet kell tanulni érettségi után. Megéri nem?lesz melójuk, orrvérzésig.Munkájuk,nem pénzük,de sebaj: hippo eskü.

VaTi 2012.05.20. 13:14:58

@karamellcuki: "Nem értem,miért nem tanul ez a sok okos ember orvosnak?" mert elvárni szeretnek, nem teljesíteni
Jah: és a jó orvos minden reggel a Nemzeti Színház lépcsőjén elszavalja a hepihippo esküt. A t. kommentelőkből álló zsűri értékel.

jágör68 2012.05.20. 13:17:43

@csak néha benézek ha marhaságot látok: @karamellcuki:
@huhhhu:
Erről van szó.
1000 Ft /óraárt nem lehet napszámost találni.
Az orvos meg 350Ft/ óráért ügyeljen a "tudomány fellegváraiban" a Klinikai Központokban.
Nem siránkozni kell, itt az EU, van vagy 5- 6 millió betöltetlen állás.
Nem a Kádár- rendszer van és az se megy, hogy munka helyett az orvosi rendelésekre járunk.
Továbbá az egészségügyieket szidjuk, mert ők dolgoznak.
Továbbá, akinek nem tetszik, menjen Bécsbe gyógykezeltetni magát.
Mondjuk lehet egyből kivágja a biztonsági, ha elkezdi akárcsak burkoltan is a személyzetet fenyegetni.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 13:19:29

@huhhhu:

"Örüljenek azok, akiknek 2-3 állásuk is van. Nagy adomány a mai világban. Még egy is. És nem azért, mert hülye, vagy lusta. Egyszerűen nincs állás, nincs sógor, koma, haver."

Tessék megpróbálni a kevésbé jó állásokat is - például felhívni a kórházat, hogy kell-e ember a betegek alól cserélni a pelenkát.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 13:21:32

@jágör68:

"Mondjuk lehet egyből kivágja a biztonsági, ha elkezdi akárcsak burkoltan is a személyzetet fenyegetni."

Valahol olvastam, hogy némely brit kórházban a balhézó beteget feketelistára teszik, azaz nem látják el a jövőben - menjen a szomszédos kórházba.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 13:27:07

@karamellcuki:

Kihagytad, hogy a jó orvos gyorsan dolgozik.

Azaz az előttem várókkal fejenként 2 perc alatt végez, velem viszont 1 órát foglalkozik.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 13:28:43

@jágör68:

Azért van az néha óránként 5-600 forint is.....

szabidoki 2012.05.20. 14:51:42

@radiologus.hu: Ez így igaz, nálunk is van egy lista (név + ismert álnevek) azokról, akiket nem látunk el, kivéve életveszély.

jágör68 2012.05.20. 15:15:06

@szabidoki:
Húbazz, de örülök hogy nem maradtam Albionban.
Azért Németországban ez még ritkaság és a metropoliszokon kívül ismeretlen fogalom..

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.05.20. 15:39:46

@jágör68: hát nálunk a múltkor egy drogos szétvert egy szobát az intenzíven, 80 ezer euró a kár, őt nem szívesen látjuk viszont, főleg, hogy érvényes biztosítása sem volt :D

hawkeye 2012.05.20. 15:47:28

@radiologus.hu:

Az orvos és a beteg sosem "partner".

A beteg - állapotánál fogva - szinte mindig alárendelt helyzetben van.

Eddigi írásaidból azt gondolom, hogy te nem is tekinted annak, legfeljebb itt fényezed magad.

Te pont olyan vagy, mint a szerelő, akihez bevittem az elromlott mixeremet javítani.

Az igazi orvosok azért ennél többek...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 15:58:46

@hawkeye:

Dehogynem, partnereknek kell lenniük egy közös ügy, a beteg gyógyulása érdekében!

Szerintem olvass utána a paternalista beteg-orvos viszonynak, és annak, hogy ennek mekkora hátrányai vannak a kiegyensúlyozott, partneri szintű beteg-orvos viszonyhoz képest. Röviden: nagyok.

Te azt igényled, hogy "gyereknek" tekintsen az orvos, vagy hogy felnőttnek?

Az információs aszimmetria kétségtelenül valamennyi személyközti kapcsolatban a legnagyobb épp a páciens és az orvos között, de ezt minél inkább csökkenteni kell, ennek módja a megfelelő és széles körű betegtájékoztatás, hogy a beteg ember képes legyen körültekintően meghozni a döntését a saját egészségével kapcsolatban.

Nem árt felnőttként sem tanulni, tényleg javaslom, hogy olvass utána a dolognak, sok érdekességgel fogsz találkozni. :-)

hawkeye 2012.05.20. 15:59:04

@Dr.laikus PhD:

Ne erőltesd a dolgot, nincsenek koncepcióim!

Az a baj, hogy az utóbbi években sokkal jobban megismertem az orvosokat, és a többi egészségügyist, mint szerettem volna.

Radiológussal sem az a bajom, hogy (bizonyára) tisztességes iparos. Hanem az, hogy fel sem éri ésszel, hogy egy orvos azért több ennél...

És hogy kerek legyen. Én is rákényszerültem magánorvosi kezelésekre, a fentebb már említett időszakban 7 számjegyű összeget költöttem erre. És nem 1-el kezdődött. :)
Az ellátás színvonala sokkal magasabb, de ott is találkoztam gyökér orvossal. Levontam a tanulságot, kerestem másikat. Ami érdekes, hogy egy klinikán belül is nagy a szórás.
A másik figyelemreméltó, hogy ezeken a helyeken az eü személyzet még véletlenül sem konfrontálódik a betegekkel.

A következtetéseket vond le te.

Lehetőleg koncepció nélkül... :)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 16:02:31

@hawkeye:

Az, hogy a beteg akkor és oda megy, ahová épp úri kedve diktálja, és én ebbe nem szólok bele, épp azt jelenti, hogy a páciens nincs alárendelt helyzetben, felelősen meghoz egy önálló döntést.

Ha utána rohannék, hogy "jaj, nehogy elmenjen most", az az ő döntésképességének a kétségbe vonása lenne, és pont ezzel hoznám alárendelt helyzetbe - hogy még arra is képtelen, hogy felismerje a saját érdekeit.

Te szeretnéd, hogy idegen emberek kétségbe vonják a döntéseidet?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 16:05:29

@hawkeye:

Szerintem pont laikus PhD az, akinek az itteni hozzászólók közül a legtöbb személyes tapasztalata van velem.

Ő hisz a saját szemének és a saját emlékeinek, azért írja azt, amit.

És nem kapott semmilyen tekintetben "extra" ellátást tőlem.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 16:08:38

@hawkeye:

"Hanem az, hogy fel sem éri ésszel, hogy egy orvos azért több ennél..."

Nna, már megint a primitív személyeskedésre szorulsz, ahelyett, hogy konkrétumokat hoznál a hozzászólásaimból.

Kár. :-(

vanier (törölt) 2012.05.20. 16:09:12

@hawkeye:Ott aholl ennyit fizettél jut ideje a dokiknak kialudni magukat, és valószínű munka után nem szembesül azzal,hogy napi 14 óra gálya után nem tudja miből kifizetni a fűtésszámlát.Estleg oda csak a krém jut,aki nem rugdossa az ajtót.stb.

hawkeye 2012.05.20. 16:11:03

@radiologus.hu:

"Szerintem olvass utána a paternalista beteg-orvos viszonynak, és annak, hogy ennek mekkora hátrányai vannak a kiegyensúlyozott, partneri szintű beteg-orvos viszonyhoz képest. Röviden: nagyok. "
"Az információs aszimmetria kétségtelenül valamennyi személyközti kapcsolatban a legnagyobb épp a páciens és az orvos között, de ezt minél inkább csökkenteni kell, ..."

A két idézet meglehetősen ellentmond egymásnak.

-

"Nem árt felnőttként sem tanulni, tényleg javaslom, hogy olvass utána a dolognak, sok érdekességgel fogsz találkozni. :-) "

Sajnos gyakorlati tapasztalataim felülírják a tetszetős elméleteket.

"Te azt igényled, hogy "gyereknek" tekintsen az orvos, vagy hogy felnőttnek?"

Ezt a két lehetőséget ismered csak? Akkor inkább neked kellene pár információforrást felkutatni.

Végül: egyre jobban erősödik bennem egy olyan vélemény, hogy negatív hozzáállásod a neveltetésed hiányosságai mellett a viszonylagosan fiatal korod "következménye" is.
Te egész egyszerűen ilyennek látod a világot. Túlságosan biztos vagy magadban. De nem baj, tempora mutantur et nos mutamur in illis.

vanier (törölt) 2012.05.20. 16:12:06

@radiologus.hu: ne erőlködj soha nem fogja megérteni. EQ.@hawkeye: "Az igazi orvosok azért ennél többek.." ja a szolgáid.Lásd cukit, örül ha leköpik.

hawkeye 2012.05.20. 16:16:01

@radiologus.hu:

Nem személyeskedés, csak te látod annak. Pont a hatalmas egód miatt.
Törődj már bele, hogy mások másképp látják a dolgokat, közöttük a te tevékenységedet is.

És nem arról van szó, hogy nem tudod a szakmádat.

Fél napot végigbeszélgettünk, többször leírtam, hogy miben nem értek egyet veled, s neked csak ennyi jut el a tudatodig?

"...fel sem éri ésszel, hogy egy orvos azért több ennél..."

Épp ez a lényeg!

És tényleg nem érted.

hawkeye 2012.05.20. 16:17:35

@vanier:

Bocs, de ilyen szamárságra nem tudok mit mondani....

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 16:19:20

@hawkeye:

"A két idézet meglehetősen ellentmond egymásnak."

Miben mond ellent?

Az információs aszimmetria kétségtelen.

A paternalista szemlélet, hogy az orvos mindent tud, de semmit nem mond el, csak utasításokat ad a betegnek, aki nem hoz semmiféle döntést, hanem az orvos utasításait szolgai módon követi.

A nem paternalista szemlélet, hogy a betegnek elmondjuk a lehetőségeket, előnyöket-hátrányokat, és ő hozza meg a döntést a saját egészségével kapcsolatban.

Ezzel mi a konkrét baj szerinted?

hawkeye 2012.05.20. 16:20:44

@vanier:

Egy próbát azért megér.

Ha nem tűnt volna fel, pontosan értem a doki álláspontját.

DE!

- Nem értek vele egyet.

- És azt szerettem volna, ha megérti, hogy kevés hozzá hasonló gondolkodik így.

Ennyi.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 16:21:36

@hawkeye:

"Nem személyeskedés, csak te látod annak."

A vitapartner szellemi képességeinek kétségbe vonása szerinted nem személyeskedés?

Túl sokat írtál a polidilire, hogy ennyire eltorzult az értékrended. :-(

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 16:28:17

@hawkeye:

Most visszaolvastam a beszélgetésünket.

Te az elején azon voltál kiakadva, hogy nem futnak a távozni kívánó (amúgy józan, döntésképes) beteg után, hogy "jaj, nehogy már elmenjen".

Én konrétan leírtam, hogy miért nem futnak utána - ennek részben jogszabályi, részben etikai okai vannak.

Erre a te válaszod, hogy ez embertelen, automata meg effélék, és (valószínűleg megfelelő érvek híján) meglehetősen gyorsan eljutottál az argumentatio ad hominemig.

Elég nagy kár ez. :-(

hawkeye 2012.05.20. 16:29:40

Bocs, de ennek így nincs értelme.

Ha ennyire képtelen vagy elviselni a kritikát, nem tartom célszerűnek ennek - az egyébként érdekes, és számomra roppant tanulságos - beszélgetésnek a folytatását.

De örülök annak, hogy megismertelek, hiszen most már tudom, hogy ilyen orvosok is vannak. Mint ahogy bizonyára vannak olyan betegek is, akik kifejezetten szeretik a tiédhez hasonló stílust.

Búcsúzóul csak annyit, hogy majd gondolj rám, ha olyan 60 körül jársz majd, és egy biccentéssel ismerd majd el, hogy volt valami igazam! :)

További eredményes gyógyítást kívánok!

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 16:29:46

@hawkeye:

"Ha nem tűnt volna fel, pontosan értem a doki álláspontját.

DE!

- Nem értek vele egyet. "

Magyarul: te mit vártál volna el az egészségügyi személyzettől, amikor nem vártad ki a sorodat, hanem elindultál hazafelé?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 16:33:27

@hawkeye:

Nem fogalmazol meg részletes kritikát, hanem az általánosságok és a személyeskedés szintjén mozogsz.

Ezzel nem tudok mit kezdeni, sajnálom.

Visszatérve: a beteg és orvos közti viszony alapvetően vagy a paternalista, vagy a partneri. Harmadik út nem létezik, természetesen a két hozzáállás között vannak bizonyos helyzetfüggő átmenetek, de az alapvető kiindulási alap vagy az egyik, vagy a másik.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 16:38:56

No, azért találtam egy részletet, bár nem nekem írtad:

"sorsára hagyod a beteget.
Mert ember vagy, és emberül gondolkodsz.

Nos, a radiológus doktor úr nem ilyen. Ő nem gyógyít, hanem szolgáltat."

Nem hagyok senkit a sorsára, aki megtisztel a bizalmával, és eljön hozzám egy vizsgálatra.

De aki ezt nem szeretné, azaz nem tart igényt a tudásomra, mert aktuálisan fontosabb dolga van, annak én nem fogok utána rohanni. És miért rohanjak utána? Vannak elegen, akik engem választanak, és én tőlem telhetően igyekszem megszolgálni a belém vetett bizalmat.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 16:42:09

@radiologus.hu:

...és nem fogok kiállni az utcára sem, hogy beteget fogjak. :-)

szabidoki 2012.05.20. 17:08:57

@radiologus.hu: ne foglalkozz vele, úgysem fogja fel...

Dr.laikus PhD 2012.05.20. 17:13:01

@hawkeye:

Most mit büszkélkedsz?
A te hétszámjegyű összeged többszörösét nem elköltöttem, hanem rám költötték. :DD

Van tapasztalatom, rálátásom arra amiről beszélsz, konkrétan Radiológust is ismerem, nem magánemberként, hanem szakemberként.
Elfogult vagyok biztosan.
Az erénye az amiről te úgy beszélsz, hogy hiányzik belőle.
Ott van ő bizony szakmailag, emberileg is amire annyira vágysz és nem kerül hét számjegyűbe.

Ha valaki igazán beteg és szüksége van orvosra megtanul együttműködni, utána olvasni noch dacu, megtanulni a bajságát, hogy partnere lehessen az orvosának.
Évek óta beteg emberek nem ismerik a testüket, a betegségüket, közben hatalmas összegeket költenek sarlatánokra hasonló okokból, mert koncepcióik vannak. Pedig a sarlatán él a marketing minden eszközével. Neked ez hiányzik a szakemberekből?

Akármit is hiszel, vagy gondolsz a betegnek kell megtanulni várni (sajnos) a jelen helyzetben, ha nincs annyi pénze, hogy magánklinikákon is válogatni tudjon, az életéből legyen ideje felmérni, hogy szimpatikus, vagy antipatikus az a fehér köpeny amiben egy orvosszakmai végzettségű ember lakozik.
Te gondolod a köpeny alatt gépnek az orvost és gyártasz koncepciót, mert aki türelmesen magyaráz neked figyelembe veszi, hogy nem ismerheted őt, sem embernek, sem orvosnak, csak egyszerűen más jelentést tulajdonítasz a világosan leírt gondolatainak.

Dr.laikus PhD 2012.05.20. 17:14:27

@radiologus.hu:

A fenti még ennek elolvasása előtt született. :-))

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.20. 17:57:44

micsoda mártírok...
nyugodtan menjetek más országba, mint a többiek.
legalább végleg eszkalálódik a helyzet itthon, aztán csak történik valami.

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2012.05.20. 18:03:44

@vanier: Szerintem senki sem örül ha leköpik....Betegek között is hatalmasak a külömbségek valamint orvosok között is.Azonban mi nem válogathatunk.Amíg a betegek kereshetnek maguknak másik orvost, addig nekünk azt is el kell látnunk aki elötte közölte, hogy elvágja a torkunkat, hiszen nekik jogaik vannak. Azonban volt olyan beteg aki tapaszt hozott a derekamra, mert meghallotta amint beszélgettünk és mondtam, hogy elhagytam a tapaszom a derekamról és iszonyúan fáj.Tavaly volt egy kisebb balesetem,hirtelen még az ujjamat is helyre "igazítottam" ijedtemben.Férjem persze bevitt az ügyeletre, mert nagyon csúnya volt a kezem, a kötést amit ráraktam leszedték majd mondták, hogy ügyesen helyreállítottam, mehetek haza. Folyt a vér az ujjamból kértem egy gézlapot, hiszen az enyémet kidobták, erre az volt a válasz, hogy otthon kötözzem be. Szerintem nem lehet általánosítani, hogy a betegek szentek az orvosok pedig gonoszok vagy fordítva.Egyszerűen emberek.

jágör68 2012.05.20. 18:14:07

@anitám83:
Nem vagy kötelező ellátni.
Amint a testi biztonságodat fenyegeti nem vagy köteles ellátni- ahogy lángoló házba sem vagy köteles bemenni, akárhány várandós anyuka van is odabent.
Pont ez a baj, hogy eddig "szokásjog" alapján el lettek látva.
Holnaptól mindre rá kell hívni a rendőrt.
@Babette_:
mártírok témakörhöz- az eddig sem rózsas munkakörülményekre még rátett egy- két vagonnal a drága kormány:
www.medicalonline.hu/cikk/az_orvosoknak_kedden_jon_a_vasarnap

Aki mindezt hagyja az meg is érdemli.A heti- papíron 40- inkább 50- 60 alapóra mellé még havi 240 óra ügyelet.
Magyarul 14 ügyelet havonta- minden harmadnap- ügyeletek közt pedig akár 8 órára lecsökkentett pihenőidővel- tehát akár már másnaponta.
És mindez attól a bandától, amelyik a parlamentben alszik, netezik, pornólapot nézeget munka címszóval.
Amelyik nép ezt eltűri az tényleg nem normális.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 18:18:59

@anitám83:

"addig nekünk azt is el kell látnunk aki elötte közölte, hogy elvágja a torkunkat, hiszen nekik jogaik vannak."

Tévedés, nem vagy köteles ellátni őket.

1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről

"131. §, 5. bekezdés, c. és d. pont:
(5) Az orvos a beteg ellátását akkor is megtagadhatja, ha
......
c) vele szemben a beteg sértő vagy fenyegető magatartást tanúsít, kivéve, ha e magatartását betegsége okozza,

d) saját életét vagy testi épségét a beteg magatartása veszélyezteti."

Ezen kívül ide vonatkozik még ugyanezen paragrafus 6. pontja:

"(6) A (5) bekezdés a) és c) pontjaiban foglalt okok alapján az orvos a beteg ellátását csak akkor tagadhatja meg, ha

a) ez a beteg egészségi állapotát károsan nem befolyásolja, és

b) a beteget más orvoshoz irányítja, vagy javasolja, hogy saját érdekében forduljon más orvoshoz."

Szóval a fenyegetőzővel közölni kell, hogy itt nem látják el sem most, sem a jövőben, menjen el a legközelebbi hasonló profilú intézménybe. És erről természetesen jegyzőkönyv is készüljön!

Egyébként nem árt a rendőrséget is kihívni, legyen csak rossz napja a bunkónak.

Nem vagy senkinek a lábtörlője, ez nagyon fontos!

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 18:21:14

@jágör68:

A népet nem érdekli más, csak hogy ingyen-gyorsan-magas színvonalon lássák el.

Tehát az orvosnak ki kell lépni az alkalmazottságból, kiváltani a vállalkozóit, vagy alapítani egy céget, és rendes kétoldalú szerződést kötni az intézménnyel. Arra ugyanis nem vonatkoznak ezek az agyrém rendeletek.

jágör68 2012.05.20. 18:27:09

@radiologus.hu:
Pont olyan helyen dolgoztam legutóbb, ahol így működött szinte az egész intézmény.
Többet ügyeltek a vállalkozóként alkalmazottak, mint a közalkalmazotti státuszben lévők.
Magyar módra nem szabad kapitalizmust csinálni-
rabszolgahajcsár magyar főnökökkel
és bex@ri magyar munkavállalókkal
Mert abból posztkommunizmus lesz.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 18:45:16

@jágör68:

Az orvoslás egy par excellence független munkakör, az alkalmazottság csak kényszer szülte pótmegoldás.

szabidoki 2012.05.20. 19:59:07

@radiologus.hu: a szakvizsga előtt állók nem vállalkozhatnak - nekik csak a külföld marad.

cenzorilla 2012.05.20. 20:12:55

@huhhhu:

Nem ez a blog a reklámok helye.

huhhhu 2012.05.20. 20:34:04

@cenzorilla:

1./ Véletlenül sem reklám, csupán egy kórkép az orvostársadalomról egy orvostól.

2./ Ha valakinek maga a nickje reklám az úgy látszik nem csapja ki a biztit.

cenzorilla 2012.05.20. 20:47:16

@huhhhu:

Egy nem létező Kft, egy természetgyógyásszá avanzsált orvos.

Te egy kütyüt reklámozol ami drága, amiről még senki nem bizonyította a csodálatos hatást.

huhhhu 2012.05.20. 21:04:06

@cenzorilla:

Értem. Szóval magával az orvossal van a baj. Pedig amit leír, azt eddig is tudtuk, csak a másik oldalról még nem írták így le.

Nem érdekel se a "kütyü", se az "ára", viszont a továbbképzés, a gyógyszerfogyasztás, az ellátás már sokkal érdekesebb.

Azt viszont fel nem foghatom, hogy radiologus.hu ami egy weboldal, miért nem reklám. Már csak a korrektség kedvéért.

2012.05.20. 21:22:08

@huhhhu: A blog.hu szabályzata alapján a nick neved mellé beállíthatsz bármilyen weblap címet. Ha ugyanezt a hozzászólásodba teszed, a blog gazdája eldönti, hogy az minek minősül. Tedd a neved mellé, és akkor már rendben is van. Egyébként meg nem tudom, mi a szarért van ennyire a bögyödben ez az orvos, és miért írsz róla véleményt, ha nem ismered. Én ismerem mint orvost, és nincs igazad, ennyi. Menj el hozzá és győződj meg róla :-) Mást nem tudok írni. Egyébként az itt kommentelő orvosok közül ő az egyik leghiggadtabban nyilatkozó, tárgyilagos, hasznos infókat közlő ember. Csak a te kedvedért most én is leszedtem a nevem mellett lévő webcímet. :-)

2012.05.20. 21:24:10

@Turchi: Csak le akartam szedni, de nem sikerült :-)

huhhhu 2012.05.20. 22:05:31

@Turchi:

"Csak a te kedvedért most én is leszedtem a nevem mellett lévő webcímet. :-) "

Nem kell levenni. Miattam meg főleg nem. Nem nagyon érdekel ki mit reklámoz. Ami érdekel, azt úgy is megtalálom. Csak nem szeretem a kettős mércét. Már tele van vele hócipőm. Erről szól az életünk. Szóval ebből ne csinálj problémát.

"A blog.hu szabályzata alapján a nick neved mellé beállíthatsz bármilyen weblap címet."

Nem teszem be nicknek, mert cenzorillának csípné a szemét. Egy orvos az orvostársadalom anomáliájáról filozofál, ez nyilván zavaró.

"Egyébként meg nem tudom, mi a szarért van ennyire a bögyödben ez az orvos, és miért írsz róla véleményt, ha nem ismered."

Valóban nem ismerem, nem is szeretném megismerni. Az itteni megnyilvánulásai alapján az a véleményem, hogy az emberségnek a szikrája sincs benne. Ezt nem tudom tolerálni, lehet atyaisten is.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 22:31:28

@huhhhu:

"Az itteni megnyilvánulásai alapján az a véleményem, hogy az emberségnek a szikrája sincs benne. Ezt nem tudom tolerálni, lehet atyaisten is. "

Konkrétan miből vontad le ezt a következtetést?

Eléggé súlyos megfogalmazás ez.

Az a bajod, hogy nem tekintem magam a betegeim lábtörlőjének? :-)

karcsibácsi 2012.05.20. 23:00:47

@radiologus.hu: Csodálom a türelmed és a kitartásod, de tévesen ítéled meg vitapartnered értelmi képességeit. A párbeszédetek nagyjából a zárt osztály ápolója és ápoltja közötti diskurzusnak felel meg. Rá kell hagyni, hogy ő Bonaparte...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 23:04:51

@karcsibácsi:

Nem értek veled egyet. Szerintem huhhhu valamit félreérthetett, azt szeretném vele tisztázni.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.05.20. 23:37:09

@radiologus.hu: félreértette a realitást, nem fogja fel, hogy a jelenlegi helyzetben ez is csoda ami van és, hogy az orvos az nem a szomszéd néni vagy a pszichológus akivel lelkizni lehet órákat

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.20. 23:44:34

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Simán lehet az orvossal is lelkizni órákat, csak annak megvan a megfelelő díja is. :-)

2012.05.21. 00:03:08

@huhhhu: Nem miattad vettem le a webcímet konkrétan, csak hogy megmutassam, ezt lehet. Problémát meg ebből miért is csinálnék? Nekem nincs semmi problémám :-)Beteheted nicknek a bármilyen webcímet, cenzorillának nem fogja csípni a szemét, mert nem tehet ellene semmit, hiszen szabad. Azt értsd meg, hogy nem mindegy, hogy a nick neved mellett van webcím, vagy a hozzászólásodban. Igaz, ez csak formai dolog, de ilyen a blog szerkezete. Fura lélek vagy te, ha az írásaiból azt szűröd le, hogy az emberségnek a szikrája sincs benne. Nem lehet, hogy a te értékrendeddel van valami gond? Hát nem is kell tolerálni itt senkit, szabad a lehetőség mindenkit megítélni úgy, ahogy akarod. De most őszintén, hány órája is megy ez a dolog? Megéri? Számoltad az arányokat, hányan osztják a véleményedet? És itt most ne is az orvosokra gondolj. Szoktál néha azon gondolkodni, hogy esetleg nincs igazad? Én pl. szoktam.

2012.05.21. 00:07:13

@radiologus.hu: Nem akarlak elkeseríteni, de nem hinném, hogy huhu-val sikerülne bármit is tisztázni. Azt sem gondolom, hogy félreértett valamit, hanem így akarja gondolni, és kész. Vannak ilyen emberek. De most már inkább alszom, mert ez a győzködés még szerintem eltart egy darabig :-)

Paul Ignotus 2012.05.21. 15:42:28

Kár, hogy a személyes kapcsolatok felülírhatják az objektivitást.

A doktor úr betegei nyilván másképp ismerik őt, gondolom a velük való megkülönböztetett viselkedésben a nem kevés pénz is közre játszik. Mert ugye az ember nem hajtja el a halál micsodájára azokat, akikből él.
(Sőt, ennyiért még utána is szalad...)

Amit viszont a radiológia fura ura ideírt, abból egy rigolyás, s nem kissé demagóg zsebdiktátor képe rajzolódik ki.

Demagóg, mert legalább tucatnyi olyan érvre reagált itt, ami el sem hangzott, vagy nem úgy hangzott el.

Kedves privát betegek, kedves doktor úr!
Miért nem tudjátok elfogadni, hogy különböző emberek különböző nézőpontok figyelembevételével alkotnak véleményt?
Miért nem értitek meg, hogy vannak olyanok, akik számára visszataszító az cseppet sem empatikus viselkedés?

Tessék belenyugodni, hogy ha számotokra a doktor úr isten, másokéban ettől még lehet maga az ördög!
Ha a fejetekre álltok, akkor is.
Mert még az is lehet, hogy nekik van igazuk.

A poszthoz: sajnos én is elég sok orvosnál megfordultam. Az állami egészségügy mindig is hasonló volt, mint most. Régen is, amikor többen voltak ugyanannyi munkára. De a boríték akkor is, most is mindent megoldott...

A privát klinikákon a kisegítő személyzetre nem lehet panasz, az orvosok közül viszont többen magukkal hozták a pokróc modort. De nincs baj, a tulajdonosnak lineáris érdeke a több, jól fizető beteg. Ha az orvosánál ilyen radiológusi hozzáállást tapasztal, nem sok fertőtlenítő kézmosót használ el abban az intézményben.

Hogy mi történik abban az estben, ha viszont a tulaj egyben a radiológus is, én nem tudom... :)

2012.05.21. 16:18:39

@Paul Ignotus: :-) Úgy írsz, mint huhhhu. A személyes kapcsolat sokkal objektívebb, mint pár mondatból véleményt alkotni, amely mondatokkal egyébként sem volt semmi probléma. De örülök, hogy most aztán jól kiírtad magadból a tutit.

Paul Ignotus 2012.05.21. 16:42:43

Talán olvasd el még párszor soraimat, akkor nem fikázol engem a saját figyelmetlenségedért.

"Miért nem tudjátok elfogadni, hogy különböző emberek különböző nézőpontok figyelembevételével alkotnak véleményt?"

Erre te:

"De örülök, hogy most aztán jól kiírtad magadból a tutit. "

No comment...

Dr.laikus PhD 2012.05.21. 17:08:41

@Paul Ignotus:

Egy teljesen normális korrekt tudású orvos.
El lehet fogadni a _más véleményét_ a személyeskedését nem.

Igen én a magánrendelésén voltam, de ha nem sürgős akkor másként is lehetett volna.
Mindettől függetlenül azért a pénzért ami egyáltalán nem sok, többet tett, mint amit tennie kellett volna.
Hagyhatta volna annyiban, szakorvos megnézi, elolvassa és ma már nem írnék ide.
Nem azért, mert a szakorvos a főd alá akart volna tenni, hanem mert Radiológus tudása friss. Volt egy gyanúja, ami később nem gyanú lett hanem bizonyosság.
Radiológiai szempontból ő sem látott többet, mint a többiek, de rám nézett és nem hagyta figyelmen kívül a külső tünetet. Szakorvost ő keresett hozzá.
Ezek után minden ami utána jött, van és lesz ingyér van. TB-re, a visszautasított hálapénzekre.

Konkrétan az életem köszönhetem neki.
Nem valószínű, hogy nélküle itt írnék néha vitriolos, néha dühös, időnként oktató, de általában megértő sorokat.

Nem hiszem, hogy ez a demagógia.
Inkább a tiétek. Valamiért másként értitek amit és ahogy ír.

Egy kedves, mosolygós, korrekt orvos.
A pletyire nem kíváncsi, de nem is akartam vele társalogni.
Annyit azért elmondott amit látott rajtam, hogy képes vagyok ott és akkor felfogni.

2012.05.21. 17:42:05

@Paul Ignotus: Ha kattintasz a válasz gombra, akkor én is fogom látni, hogy nekem válaszoltál :-). Szóval huhhhu vagy, vagy nem? Többször nem olvasom el, annyit nem ér. "fikázol" ?? Ezt a szót nem használom, véleményem van, ha megengeded. És persze neked is lehet. :-)Ezt hívják beszélgetésnek, nálatok "fikázásnak" :-). De ronda szó...

2012.05.21. 19:32:42

Sok területen a jó orvos megkérdezi a beteget, hogy mi a foglalkozása, a jó betegirányító a TAJ-számot kérdezi meg.

Egyébként mi az, hogy "kihez jött"?

Én eddig csak olyat láttam, hogy "kardiológiára" vagy "sebészetre".

Bár utoljára bő egy éve voltam magyar kórházban.

2012.05.21. 19:46:44

@Fyall: Hát az úgy van, hogy ha pl. nagyobb a szakrendelő, akkor több orvos is rendelhet ugyanazon a szakterületen, ezért megkérdezik, kihez jár.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.05.21. 22:00:52

@Fyall: azért mert a magyar betegnek orvosa van, ezt nyugaton csak a legkeményebb magánbiztosítással rendelkező felső 1% engedheti meg magának, magyarországon a lakosság legalább fele egy orvoshoz megy nem egy osztályra vagy szakrendelőbe, és még sírjunk,hogy szegény a nép

2012.05.21. 22:34:32

@Turchi: Igen, csak ha ez így van, azzal gyakorlatilag elismertük, hogy az orvosnak nem csak sajnálatos lehetősége, hanem kötelessége is bizniszt indítani a közösben, mert ha van "orvosom", akkor van "betegem" is. Ha nem is fizet neki semmit, maga a tény, hogy ő nem kardiológiai ellátásban részesül, hanem dr Kovács Tasziló ellátásában, az orvosok mellé rendel egy produktivitást, ami az OEP-finanszírozáson keresztül egy költséghatékonyságot jelent.

A jó kórházmenedzsment szintjén pedig erre - gondolom egyértelmű -, hogy hogyan reagálnak?

Veszélyes dolgok ezek, @csak néha benézek ha marhaságot látok: meg tök igazat ír, én még külföldön nem láttam választott orvost, teljesen véletlenszerű, hogy ki van ott.

Paul Ignotus 2012.05.22. 09:18:14

@Turchi:

A szó ronda, de teljesen fedi stílusod lényegét!

Paul Ignotus 2012.05.22. 09:27:50

@Dr.laikus PhD:

Érdemeit nem vitatom.

De azt igen, hogy a szakértelem kizárná az empátiát.

Saját példám:

Anno az intenzíven hallottam, hogy az orvosom érdeklődik állapotom felől a vizitelő professzornál.

Az az orvos, aki az infarktust felismerve otthagyta a rendelését, és a saját kocsijával rohant velem a kórházba.

És ott, a pittyegőszobában értettem meg, hogy a szakma nem minden, az emberség legalább annyira fontos.

Lényegében ez adott erőt a szívműtét, és a hasonló "kellemességek" elviseléséhez.

Mert semmi ideírható paragrafus nem írta elő neki egyik cselekedetét sem.

Érted már miért tartom többre az ilyen hozzáállást, mint amilyet a radiológus idekopizott?

És nyilván azt is tudod, hogy soraimmal mindössze emberibb gondolkodásra szerettem volna inspirálni...

2012.05.22. 09:45:16

@Fyall: Nem egyről beszélünk. Nem feltétlenül a beteg választja az orvost, hanem ha már véletlenül került egy adott orvoshoz, ez az orvos ha visszarendeli a beteget, nyilván saját magához rendeli vissza, sőt a többi orvos sem szereti, ha valaki elkezd egy kezelést, és máshoz küldik vissza. Persze tudom, olyan is van, hogy a beteg ragaszkodik valakihez. Azért ez nem baj. Ha már egy orvos elkezd egy kezelést, nyilván ő akarja folytatni úgy, ahogy ő szeretné. Tehát ez nem mindig a beteg ragaszkodása. Fogászaton pl. nem akar ellátni orvos, ha a kezelést már egy másik kezdte meg, és kér, hogy lehetőleg ahhoz menjek, aki elkezdte. Ezért is kérdezik meg, kihez megy a beteg.

2012.05.22. 09:50:12

@Paul Ignotus: Hát ha mindenkinek csak olyan stílusa lenne, mint nekem, nem kellene moderálni. :-)A stílusomat meg nem ismerheted, kb. annyira fedi a valóságot, mint ahogy idegen orvost véleményezel. Ha a te stílusodban akarnék írni, akkor a véleményezés helyett azt írnám, fikázol. Te az orvost, az orvos téged, én téged, te meg engem. Ilyen egyszerű. Nyugalom, csak beszélgetünk! Akarom mondani fikázunk :-)

2012.05.22. 09:55:33

@Paul Ignotus: "Az az orvos, aki az infarktust felismerve otthagyta a rendelését, és a saját kocsijával rohant velem a kórházba."
Miközben a többi beteget ellátatlanul hagyta. Nem rossz. Hívhatott volna mentőt is. Ha minden orvos otthagyná a rendelését, hogy személyesen vigye be a beteget, nem sokan rendelnének. Akkor meg a betegek írnának posztot, hogy miért szaladgál el örökké az orvosuk rendelési időben.
Mielőtt még azt hinnéd, védem az orvosokat általában, legutóbb valaki azt írta rólam, hogy az orvosok ellen írok mindig :-) Na akkor milyen is az igazi stílusom? :-)

Paul Ignotus 2012.05.22. 10:08:44

@Turchi:

Te tényleg egy ostoba ember vagy.

1. Az orvos betegei nem maradtak ellátatlanul, mivel 15 perc múlva újra a rendelőben volt.

2. Ha mentőt hív, én már nem élek.

3. De ha mindenáron kötekedni akarsz, akkor viszont ehhez keress más partnert!

Szép napot kívánok neked!

2012.05.22. 10:19:23

@Paul Ignotus: Természetesen rajtad kívül mindenki ostoba :-) Ezt eddig is tudtuk. 15 perc alatt más beteg is elpatkolhat. Általában az orvosok nem szállítják a betegeket. Remélem, nem akarod ezentúl ezt is bevezetni. Vagy ha egy beteg netán meghal, az orvos lesz a felelős, hogy miért nem vitte a beteget személyesen? A mentő is odaér annyi idő alatt, mint egy személygépkocsi. Legalábbis általában. Nem kötekedek, elmondom a véleményem. Ezt hiányoltad az előzőkben, hogy egyesek nem tolerálják a más véleményt. Te sem! Ja, hogy ebben is kivétel vagy? :-)

2012.05.22. 10:21:12

@Paul Ignotus: "Ha mentőt hív, én már nem élek"
Remélem, nem a mentős tett volna el láb alól :-)

hawkeye 2012.05.22. 10:42:18

@Paul Ignotus:

Ne etesd a trollt, mert nem szabadulsz tőle!

Nézd meg a weblapját, abból rájössz, hogy egyébként is egy szélhámos szőkenő...!

cenzorilla 2012.05.22. 10:48:07

@hawkeye:

Levelezzetek egymás közt ha kérhetem!
Ki a troll és ki nem, azt majd én eldöntöm!

OK? OK!

2012.05.22. 11:46:07

@cenzorilla: Engem nem zavar, ha trollnak neveznek, meg az sem, ha szélhámosnak, különösen hogy a weblapom pont az internetes szélhámosokról szól :-)Bizonyára ez zavarja. Az meg hogy szőke lennék, nekem nem sértés.

hawkeye 2012.05.22. 13:45:43

@cenzorilla:

Bocs, de a nyilvánvalóan értelmetlen kötekedései miatt annak gondoltam.

De igazad van, majd írok neki privátban....

:)

2012.05.22. 14:01:53

@hawkeye: "nyilvánvalóan értelmetlen kötekedései"
Mert nem értek egyet valamivel, attól még az nem nyilvánvalóan értelmetlen kötekedés. Troll, szőkenő, szélhámos? Szerinted ezek mik? Ezt sem én írtam. Egyébként megelőztelek, mert már írtam neked privátban. :-)És csak szalonképes kifejezéseket használtam :-)

karcsibácsi 2012.05.22. 21:11:50

@Paul Ignotus:
1. te uhuhu vagy.
2. az orvos vitt kórházba sztori kitaláció. Jobb nem jutott eszedbe? Szegényes fantáziára vall.
3. tudod, ki volt Ignotus Pál? Ugye, hogy nem.
4. Turcsit ne piszkáld, mert szájon váglak!
5. " a tulajdonosnak lineáris érdeke a több, jól fizető beteg. Ha az orvosánál ilyen radiológusi hozzáállást tapasztal, nem sok fertőtlenítő kézmosót használ el abban az intézményben "
Ha kijózanodtál, olvasd el háromszor, amit írtál, és ha rájössz, hogy mit akartál ezzel a hablattyal közölni, fogalmazd meg érthető magyar nyelven!

2012.05.22. 21:22:39

@karcsibácsi: :-) Köszi, rendes vagy, de nem zavar amiket ír, inkább szórakoztat. Tetszik, ahogy fűti magát, és fokozza az engem illető jelzőket. Kezdte a fikázással, aztán buta, troll, majd szélhámos és még szőke is. Kíváncsi vagyok, mivel tudja még fokozni :-) Nekem 3 nick név is úgy tűnik, mintha egy ember írná:-)

Dr.laikus PhD 2012.05.22. 21:44:20

@hawkeye:

Ilyen a kettős személyiség, mint te.
Vagy három?

Paul Ignotus 2012.05.23. 08:52:12

@hawkeye: Köszönöm a figyelmeztetést!

Paul Ignotus 2012.05.23. 08:54:45

@karcsibácsi: Ritka nagy bunkó vagy, s ha jól látom, nem is szégyelled.

Cenzorilla: még az ő szintje sem minősül trollkodásnak?

cenzorilla 2012.05.23. 09:57:40

@Paul Ignotus: @hawkeye:

Én úgy gondolom, hogy egyszerűbb egymással beszélgetnetek.

Provokálsz, de nincs értelme.
Mindkét nicked kitiltom, ha nem hagyod abba.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.23. 10:17:46

@karcsibácsi:

Nyugi, csak a szokásos személyeskedési próbálkozások zajlanak.

Mivel a hálapénz, mint elvi támadási lehetőség, nem áll fent nálam, részben a szakterületem, részben a magánpraxisom miatt, megpróbálkozik a kedves hozzászóló mással, de hát arra már nem jut idő a nagy erőlködésben, hogy megnézze azt a weboldalt, melyről kiderül, hogy hosszú évek óta egy magánklinikán dolgozom. :-)

Lehet, hogy évek óta megszüntették a szerződésemet, csak még én nem tudok róla? :-)

Kézfertőtlenítő-használatom pedig fellendítette a magyar kézfertőtlenítő-ipart. ;-)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.05.23. 10:20:22

@karcsibácsi:

A jó orvos kórházba viszi a rendelési időben a beteget, megveszi neki a gyógyszert, adott esetben bemegy a műtőbe is vele, tisztába teszi, és a mozgásképtelen páciens gyerekét is elviszi az iskolába. Ja, a villanyszámla kifizetéséről még szót sem ejtettünk.

Ilyen a "jó orvos".

A többi csak embertelen automata.

Dr.laikus PhD 2012.05.23. 11:12:14

@radiologus.hu:

Mindezt 15 percen belül.
Viszi, átadja, referál, biztonságban tudja, visszaér a rendelésre.

Varázsló.

karcsibácsi 2012.05.23. 17:50:03

@radiologus.hu: továbbá kipucolja a beteg cipőjét, kimossa a gatyáját, majd kezet csókol neki...
Legalábbis sólyomszem így képzeli.

Igazság, hol vagy? 2012.05.23. 18:52:19

Ne haragudj,de gondolkozni kéne mielőtt ilyet írsz:Ha mentőt hívott volna,már nem élnék.Lelki szemeimmel látom,hogy háziorvosod kocsijában leáll a légzésed,sziv működésed.Orvosod fél kézzel újra éleszt,vénát biztosít,oxigént adagol és életmentő gyógyszereket ad neked.Azért fél kézzel,mert ugye az autót vezetni is kell....Egyezzünk meg abban,hogy nagyon nagy szerencséd volt.Ha nem így történik,akkor a háziorvosról íródna egy panasz.

Igazság, hol vagy? 2012.05.23. 18:54:21

Előző hozzászólásom Paul Ignotusnak szól.

Paul Ignotus 2012.05.24. 06:57:13

Tisztelt Uraim!

Kérlek benneteket, vegyétek figyelembe, hogy nem szokásom hazudni.
A személyemet becsmérlőknek nem érdemes válaszolni, ők úgyis jobban tudják. :(

Az értelmeseknek viszont igen.

Dr.laikus PhD & Igazság, hol vagy? :

A Szentendrei úti háziorvosi rendelő autóval max. 5 percre van a Margit kórháztól.
Mire odaért volna a mentő, mi már a kórház liftjében voltunk.
(Egyébként addig emlékszem a történésekre, onnan függöny.)

Azt, hogy neki köszönhetem az életemet, egybehangzóan állította a kardiológus szakorvos, és az osztályt vezető főorvos.

Nincs semmi okom kétségbevonni szavaikat.

Én csak hálás lehetek - álljon itt a neve: Izsó Krisztina dr. - hogy nem az eü törvényt kezdte el lapozgatni, hanem cselekedett.

Ennyit rólam.

És nagyon nem értem, és még jobban sajnálom, hogy a "jóindulatú" hozzászólók érdembeni vita helyett az én szavahihetőségemet vonták készségbe, a primitívebbek pedig a nicknevembe kötöttek bele, biztosan alappal kérdőjelezve meg műveltségemet. :(

Azoknak köszönet, akik érdemi vitába szálltak velem, nem pedig emberi mivoltomban próbáltak megalázni.

Tisztelettel:

Ignotus

2012.05.24. 10:13:02

@Paul Ignotus: "nem pedig emberi mivoltomban próbáltak megalázni."
Gyönyörű szép védőbeszédet írtál, csak azt felejtetted el, honnan is indult ki a vita. Dr.Laikust értelmesnek nevezed. Ez így igaz. Mert az is. Aztán azt írod, a primitívebbek belekötöttek a nick nevedbe, ill. neveidbe :-) Ő volt az egyik, ha elkerülte volna a figyelmedet. Minősítettél egy orvost ok nélkül. Engem trollnak, szélhámosnak, ráadásul szőke nőnek neveztél. Ez utóbbit vettem legjobban zokon :-) Nehéz figyelembe venni az interneten, hogy valaki hazudik, vagy nem. Csak az írás alapján mindenki eldönti, hihetőnek tartja a történetet, vagy nem. Érdemi vitát az várjon el, aki érdemben tud hozzászólni a poszthoz. Ha ez nem sikerül, persze szubjektív a megítélés, akkor a válaszok sem lesznek annyira érdemiek. Aki másokat becsmérel, viselje el, ha nem kap olyan válaszokat, amilyeneket szeretne.

karcsibácsi 2012.05.24. 14:26:48

@Paul Ignotus:
Napirend után: A bécsi úti Margit kórházban (közkeletű nevén a la praxis blog: halálgyár) nincs olyan intenzív kardiológiai ellátást nyújtó részleg, ahol infarktusban életmentő beavatkozást (coronarográfia, PCI) tudnának végezni.
A mesét változatlanul nem hiszem el.

Egyébként, általánosságban, a konkrét esettől elvonatkoztatva véleményem szerint hibát követ el az orvos (és veszélyezteti a beteg életét, ha saját kocsival szállítja be a beteget ahhelyett, hogy azonnali esetkocsit kérne és annak megérkezéséig mellette maradna, hiszen személyautóban, vezetés közben nem tud pl. defibrillálni, ami a mentőben vagy a rendelőben természetesen kivitelezhető, és infarktusban bármikor szükség lehet rá.

2012.05.24. 15:04:58

@karcsibácsi: Hát ezt írta le @Igazság, hol vagy?: is, de amíg őt értelmesnek tartja, addig téged bunkónak. Meg engem is :-). Mert hát 5 percre volt a kórház, és mi ezt nem akarjuk megérteni, hogy ez mit jelent. Ő viszont azt nem érti meg, hogy ha azonnali beavatkozásra van szükség, akkor azt a háziorvos nem tudja elvégezni, pláne nem azonnal. De hogy ne tartson már annyira bunkónak, bár ez már megtörtént, a helyes eljárás az lett volna, hogy az orvos értesíti azt, akit ilyenkor kell, és ha azt a választ kapja, hogy a kocsi esetleg későn jön, akkor valóban respect neki, hogy személyesen intézkedett. Szóval karcsibácsi, ha sokat beszélsz ilyen hitetlenül, leszel még te is szőke nő, mint én :-)

Paul Ignotus 2012.05.24. 18:10:41

@karcsibácsi:

És most azt hiszed, hogy olyan nagyon okos voltál, ugye?

Mintegy 10 éve történt a baj, akkor még volt kardiológia.
Tóth Leventének hívták az osztályos orvost.
Ja igen, és a Városmajor u-i Érsebészeten pakoltak tele sztentekkel.

Fogadj magándetektívet, és ellenőriztesd le, csak azért, hogy rámsüthesd a hazugság bélyegét!

Egyébként meg szégyelld magad!

Paul Ignotus 2012.05.24. 18:12:16

@Turchi:

Te bizonyára okosabbnak tartod magad az orvosomnál.

Nekem nem ez a véleményem rólad.

Ennyi.

Paul Ignotus 2012.05.24. 18:24:35

Végül pedig javaslom, hogy a továbbiakban keressetek más alanyt, akit lehet köpködni, nekem elegem volt belőletek.

Kellemes pünkösdi ünnepeket!

karcsibácsi 2012.05.24. 18:30:46

@Paul Ignotus: Te meg okosabbnak tartod magadat saját magadnál. Tévedsz.
A történet pedig, minél jobban magyarázkodsz, annál jobban sántít.
10 évvel ezelőtt is.
PS nincs miért szégyellnem magam. A sok butaságra próbáltam értelmes válaszokat adni, nem sértő módon, hanem viccesen. Az ok nélküli, sértő, személyeskedő rágalmakért (Radiológus, Turcsi) NEKED kellene, hogy lelkiismeret furdalásod legyen... ha tudod egyáltalán,hogy ez mit jelent.

2012.05.24. 18:40:31

@Paul Ignotus: Örülök, hogy most legalább olyan stílusban írtál, amire érdemes válaszolni. Teljesen igazad van abban, hogy nem vagyok okosabb az orvosodnál, sőt nem is gondolom magam annak, hiszen más a szakterületem. Az utolsó mondatomban van a lényeg, hogy igenis tisztelet az orvosodnak, ha ezen a módon megmentette az életed, viszont ha rosszul sül el, pl. azok miatt az okok miatt, amiket itt szakemberek írtak, akkor az orvosod, és te is nagy bajba kerültetek volna. Szerencsére nem így történt. Remélem, most én sem írtam semmi sértőt, így viszonylagos békében be tudjuk fejezni a beszélgetést, ahogy te is akartad. Neked is kellemes ünnepeket.

2012.05.24. 18:45:52

@karcsibácsi: Akkor most hogy mindent tisztáztunk, akár béke is lehetne :-). És köszönöm a "hozzám állásod" :-) Hú de magyartalan! Mentségemre nem sok magyar szót hallok errefelé :-)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása