Órákon keresztül szenvedett a gyerekünk

2012.01.30. 12:56

Tisztelt Praxis!

 

Hogy érthetőbb legyek, leírnám egy pár sorban a történteket.
Gyermekünk Kecskeméten jár iskolában, de vidéken lakunk (kb. 20 km Kecskemétről). Reggel a gyereket bevittük iskolába, ahol rosszul lett, hasi és alhasi fájdalmakra panaszkodva. Mivel nagy fájdalmai voltak, a Nyíri úti sürgősségire vittük vizsgálatra, ahol tájékoztattak, hogy az Izsáki úti gyermek ambulanciára vigyük, mert 14 éves korig ott van a sürgősségi.

 


Odaérve, (és kb. 20 perc várakozás után) a doktornő asszisztense fogadott minket elkérve a beutaló papírt, amivel nem rendelkeztünk, hiszen sürgősségi eset lévén, úgy gondoltuk és most is úgy gondoljuk hogy szükségtelen....(itt viszont hozzá tenném, hogy a gyerek biztosítási kártyája nálunk volt).Megkértük hogy vizsgálja meg a gyereket annak ellenére, hogy nem rendelkeztünk beutalóval...(hiszen mégis egy sürgős esetről van szó).


Ezután az asszisztens hölgy mondta, hogy várjunk egy kicsit mert majd megvizsgálják.És vártunk,ameddig egyszer csak közölte velünk, hogy mégsem tudják megnézni a kislányunkat, mert nincs neki beutalója.Kicsit (nagyon) tanácstalanok voltunk, most mi tévők legyünk?Vártunk ameddig újra kinyílt az ajtó...most megkérve a doktornőt személyesen, hogy vizsgája meg kislányunkat. A válasz ugyan az volt: nincs beutaló, nem tudják megvizsgálni.


Kérdésem a következő:


Hogy lehet az, hogy 2012-ben ilyen lehetséges?
Hogy lehet az, hogy mint szülőként és adófizető állampolgárként tehetetlenek vagyunk ilyen esetben?Mi kell megváltozzon, hogy egy gyermekkel (sürgős esetben) foglalkozzanak?Hová kellene fordulni, ha egy gyerek az utcán össze esik és valaki segítőkészen orvoshoz szállítaná? Hiszen az ambulanciára beutaló kell...


Tényleg ennyire keletre tartunk? Esetleg vissza, a múltban?
Sajnálom. Sajnálom azt, hogy az időmet arra kell pazaroljam, hogy panaszaimat leírjam.


Miért olyan nehéz embernek maradni ebben a rohadt világban???
Mindenesetre, köszönöm doktornő. Köszönöm rendkívüli szaktudását és munka politikáját...(munka kedvét ???)
Sajnálom, hogy nem a felettese vagyok...


U.I.


És most, utóiratként megköszönni szeretném gyerek orvosunknak Dr. Rónay Zsoltnak, aki soron kívül megvizsgálta és a megfelelő ellátást biztosította gyerekünknek.Ehhez, hogy ezt elérjük, a 20 km lévő gyermek orvosunkhoz kelletett siessünk.


Ehhez, hogy ezt elérjük, a gyereküknek több (fájdalomban) eltöltött órán keresztül kellett megszenvednie.Kicsit szomorú...nem kicsit, NAGYON.Szerencsére, mi oda értünk időben...de, vajon más szülő is?

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsikuci81 2012.01.31. 12:31:07

@Lajszlo:
Az elozo valasz neked is szol! Es igenis Anyuka felel a gyerekert, neki tudnia kell, kihez fordulhat. Ilyen vilagban elunk! Muszaj tajekozodni, kulonben elvesztel a rendszerben!
Egyebkent Anyukanak nem kell tudni eldonteni, hogy a gyerek baja surgos vagy nem. Ez egy orvosnak is gondot okozhat. De azt igen, hol latjak el a gyereket, meddig vannak es kell-e beutalo. Az ugyesebbje nalunk telefonon ker tajekoztatast.

Dr.laikus PhD 2012.01.31. 12:36:56

@zsikuci81:
Jó veled beszélgetni, de most nincs igazad.

Nem volt felnőtt rendelésen.
Szakambulancián mikor kell beutaló?

Pár dologra, de sürgősségire soha. :)

Dr.laikus PhD 2012.01.31. 12:39:29

@zsikuci81:

"Anyuka felel a gyerekert"

Ez igaz. Én kardosabb lettem volna. :))

fizetekmegegysort 2012.01.31. 12:46:05

@zsikuci81: jaj nemár... nem feladata vizsgálni hogy van -e beutalója? "jó napot, a gyerek rosszul lett a suliban, ez meg ez fáj neki, szeretném ha megvizsgálnák" - "sajnos asszonyom rossz helyen jár, a 14 év alattiakat a ló utcában látjuk el. Apropó beutalót vigyenek, mert csak azzal mehetnek az ambulanciára"
Szerinted ez mennyire életszerű??? Az első helyen nyilvánvalóan megkérdezték mi a baja, és nyilván tudták, hogy a suliban lett rosszul. Ha ennek ellenére beutalós helyre küldik, akkor megint ki volt a nemokos???

zsikuci81 2012.01.31. 12:48:42

@Dr.laikus PhD:
Rendben, nem felnott rendelesre, de elvitte a felnott surgossegire. Nem latnak el ilyen helyen gyereket! A gyerek ambulanciara pedig ezek szerint kellett volna a beutalo.
De nem kell ennyire felhaborodni, tovabbra is tartom a velemenyem, hogy Anyukanak tudnia kell, milyen lehetosegek vannak. Persze, hogy szubjektiv, en is az vagyok! De valoban a lakossagnak fel kell noni, es felelosseget kell vallalni magaert!
Az idezetet azert irtam, mert mindenhol igy viselkedik egy csomo ember. Ha o azt mondja, hogy az en adombol fizetik magat, akkor ott mindenki alljon az o rendelkezesere.

Dr.laikus PhD 2012.01.31. 12:58:23

@zsikuci81:

Nem kell sehová ambulanciára beutaló.
Sürgősségire pláne nem.
Ami hiba, hiba.

Tudod, hogy alapvető dolgokban egyet értünk. Vannak azok a finom, apró dolgok amik mindenki munkáját megkönnyítik.
A tiéteket, (volt erről szó), és a beteg komfortérzetét.
Mert a stílus és a beszéd, (nem sok, kevés, de szakszerű) az nem kerül pénzbe.

Belinkeltem a Bp-i ÁNTSZ tábláit.
Én gondos vagyok és előre látó.
Még jó, hogy nincs itthon gyerek, ellátatlan felnőtt.
Nem tudnám mit kéne tegyek.
Ha belenézel, diagnózisok alapján van csoportosítva.
Laikus ezen eltalpal, de nem igazodik ki.
Mentő számát feltartod mire kikeresi.

Nem elég okosnak lenni. :((

zsikuci81 2012.01.31. 13:01:44

@fizetekmegegysort:
Mar leirtam, a velemenyem az, hogy az Izsaki uton megvizsgalhattak volna a gyereket beutalo nelkul. Ha a Nyiri uton azt mondtak, hogy ott van a gyereksurgossegi, akkor minek neztek volna beutalot?
Egyebkent minden csak szervezes kerdese. Errefele az egyik surgon mindenkit ellatnak beutalo nelkul, a masikon meg csak beutaloval, de a HO ugyelet a surgo mellett van. Ha a HO ugy latja, hogy muszeres vizsgalatok kellenek, atkuldi a beteget a folyoso masik vegere.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.01.31. 13:03:14

@zsikuci81: szállj le erről az én adómból fizetik vesszőparipáról, rajtad kívül nem sokan emlegetik.

Viszont mindenki elvárja az emberséget, főleg az, aki kiszolgáltatott helyzetben van (de hát ezt biztos oktatják is, kár hogy feleslegesen, ezek után csak remélem, hogy a lépet keresve nem a jobb oldalon kezded tapogatni a páciensed, mert anatómián akkor sem figyeltél, vagy nem ragadt meg). A rohadt életbe, ha az utcán kezd valaki görcsölni, attól is beutalót kérnél? Vagy a váróteremben görcsölés már beutalóhoz kötött, melynek nem megléte mentesíti a személyzetet a legalapvetőbb emberi normák alól is?

Biztos ami biztos, kérek egy bianco beutalót a háziorvoshoz, végszükség esetére. Végszükség alatt a magadfajta eü-csinovnyikot értem, rosszabb vagy mint egy kisvárosi vagyongazdálkodási előadó. Nem tetszett tájékozódni? Sajnos illetékbélyeg nélkül nem tudok foglalkozni a kóbor ebekkel. Egyébként is az a városüzemeltetés, nem értem, mit nem lehet érteni. És nem, sajnos iktatás nélkül ők sem tudják kiküldeni a gyepmestert. Nem, sajnos fél négy után már nem. Két példány? Csak egy, milyen kár. Nem, fénymásolt nem jó. Hogy én adjak papírt? NECSÖRGESSE AZT A MOBILT! Mi? Most marták össze a kutyák a gyerekét? Jajj, emberileg nagyon sajnálom, de miért nem tetszett bejelenteni? Akkor majd jövő héten! Igenkérem, mi ezért vagyunk. Igen-igen, ezért a fizetésért, de hát nem panaszkodunk. Ja, itt egy névjegy a férjem foglalkozik kutyabefogással. Nemteszsemmit.

macska69 2012.01.31. 13:04:58

Felismervén és megértvén az eü áldatlan helyzetét, az emberhiányt, fogtam magam és megkérdeztem az egyik kórházban, hogy mit szólnának hozzá, ha én totál ingyen, mindenfajta ellenszolgáltatás nélkül önkéntes segítő munkát vállalnék náluk. Akár adminisztráció, akár előjegyzés-egyeztetés, időpontkérés, leletkiadás vagy akár ebédidőben az etetésre szoruló beteg körülötti segítésre gondolva, szóval ami csak belefér a segítésbe. Majdnem elzavartak a nénikémbe... Pedig lehettem volna akár az egyik itteni hozzászólásban említett "biztonsági Józsi", aki segít eligazodni a betegeknek, stb.
Más.
Itt hozzászóló orvosok, egészségügyisek, figyu, honnan lehet megtudni azokat az alapinfókat, amiket mondtok, hogy ajánlott tudni? Bizisten utánanézek és szintén önkéntesen elmegyek az sztk-ba és felvilágosítom a várakozó betegeket. Tehát a ki, mikor hova jogosult és köteles, hova kell - nem kell beutaló, hova lehet beutaló nélkül fizetősen, honnan lehet tudni, hogy mi mennyibe kerül, mi számít alapellátásnak, mi az, ami nem, mikor ügyelet, mikor mentő, mikor sürgősségi, stb. Kijegyzetelem, legépelem és elszórólapozok vele eü intézményekben. Szerintetek?

zsikuci81 2012.01.31. 13:05:20

@Dr.laikus PhD:
Bp-rol nem nyilatkozom, mert nem elek ott es ugy tudom, hogy ott az ugyeleti rendszer atlathatatlan. Majd megnezem a tablazatot. Nem akarok megserteni senkit, aki benne dolgozik, biztos jobban atlatja. Egy megyeszekhelyen viszont mas a helyzet, ott alt. egy-ket lehetoseg van. Ezt illik tudni.

karcsibácsi 2012.01.31. 13:18:06

@Sparti300: " Azt kívánom neked,hogy ha az utcán szívrohamot kapsz akkor a mentős küldjön a körzetihez, Ő meg utaljon be a detoxba mert nem vagy jogosult az azonnali ambuláns vizsgálatra. "

Talán elkerülte a figyelmedet, hogy én semmi rosszat nem kívántam sem nekerd, sem másnak, csak leírtam a véleményemet, ami nem egyezik a tiéddel. De ezért nem szabadna átkozódni és haragudnunk egymásra (én nem is haragszom). Ha felvenném a te stilusodat, mondhatnám, hogy
téged megy a gyepmester vigyen el a sintértelepre. Jogosult vagy rá.

Amúgy ha nem lennél ennyire ööö... okos, nem irkálnál marhaságokat. Pont azt próbáltam fejtegetni, hogy kisebb panasszal, múló rosszulléttel, hisztivel stb. ne a sürgősségire menjenek, mert az a valódi vészhelyzetre, infarktusra, heveny keringésösszeomlásra, szívelégtelenségre, hasi katasztrófára, balesetre stb. van kitalálva. De úgy látszik, nektek hiába beszélünk észérvekkel, csak fujjátok a magatokét elvakultan az indulattól. Úgyhogy én ebből kiszállok, megyek beba, bocs bevágok inkább egy felest, legalább hozzáhüjülök a környezetemhez.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.01.31. 13:28:08

@zsikuci81: Akkor most idéznék az utóbbi 3-4 hozzászólásodból.

Ha ez nem a csinovnyikok arroganciája, akkor semmi. Arra vonatkozóan meg, hogy te semmi ilyet nem írtál, hadd válaszoljak tömören: Pofám leszakad, bazd meg!

És akkor jöjjenek az idézetek, tőled.

"AAAAA, oneki tajekozodni barmirol is? Oneki nem kell tudni, eleg, ha kiosztja a feladatot valakinek."

"Az elozo valasz neked is szol! Es igenis Anyuka felel a gyerekert, neki tudnia kell, kihez fordulhat. Ilyen vilagban elunk! Muszaj tajekozodni, kulonben elvesztel a rendszerben!
Egyebkent Anyukanak nem kell tudni eldonteni, hogy a gyerek baja surgos vagy nem. Ez egy orvosnak is gondot okozhat. De azt igen, hol latjak el a gyereket, meddig vannak es kell-e beutalo. Az ugyesebbje nalunk telefonon ker tajekoztatast."

"De nem kell ennyire felhaborodni, tovabbra is tartom a velemenyem, hogy Anyukanak tudnia kell, milyen lehetosegek vannak."

"Az idezetet azert irtam, mert mindenhol igy viselkedik egy csomo ember. Ha o azt mondja, hogy az en adombol fizetik magat, akkor ott mindenki alljon az o rendelkezesere."

"Be is megyek a foldhivatalba asztalt verni, hogy hol van mar az utlevelem! Az en adombol fizetik oket!" - tudod mit, rólad elhiszem.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.01.31. 13:34:43

@karcsibácsi: Most már csak azt mondd meg, hogy öndiagnózissal, vagy épp egy beteg kisgyerek, vagy egy ellátásra szoruló 92 éves nagymama (hogy ne csak gyerekkel jöjjünk), vagy egy, az utcán összeeső 30-as nő, vagy egy, a kocsma mellett fekvő hajléktalan esetében hogyan döntsem el, hogy mi baja van, hogy aztán a megfelelő helyen kezdeményezhessem az ellátást.

Mert az addig rendben van, hogy frontérzékeny ember front idején a szokásos fejfájásával ne kiáltson Dr. Green-ért, és ne kérjen rohamkocsit kettő db. mágenhejmmel, de oylan esetekben, amikor a laikus olyan tünetekkel szembesül, vagy olyan állapotú beteget, sérültet talál, akiről felelősen csak azt tudja megállapítani, hogy szarban van, és fogalma sincs hogyan segíthessen, az miért ne cselekedjen a legrosszabb forgatókönyvet feltételezve és miért ne kezdeményezze az általa legprofibbnak, vagy legkönnyebben elérhetőnek tartott segítség igénybevételét?

Magyarul, honnan a tökömből tudja egy laikus, hogy mit lát? (hátha már hatnak a felesek, és a körmondatok túl hosszúvá válnak...)

cenzorilla 2012.01.31. 13:58:01

Elég!

Van értelmes állatorvosunk.
Nagyon jó hozzászólást írt.

Nem kell demonstrálni, hogy milyen hamar veszti el valaki a fejét. :)

Környezettudatos 2012.01.31. 13:59:45

@zsikuci81@zsikuci81: Életszerű egy ambuláns rendelésre beutalót kérni? Ezentúl egy állandó érvényű beutalóval ülök csak be a kocsiba...hátha balesetem lesz és szarnak rám, mert nincs beutalóm! Szólj még, ha van okos gondolatod! Iszom a szavaidat és a már most is magamnál hordott 12kg irat mellé beszerzem a beutalókat, sőt! Csatolva magamnál hordom az összes eddigi leletemet is, mert az EÜ 2012-re nem jutott el oda, hogy egy szerencsétlen orvos a haldokló balesetes eü előéletébe belepillanthasson online, hátha talál ott olyan adatot, ami miatt mégsem öli meg a sok beletolt vegyszerrel. Ambulanciára beutaló...leesik az öreg néne a létráról és akkor elballag a körzetihez, esetleg a megyeszékhelyre, mert a falujában csak heti kétszer van orvosi rendelés, a doki akkor is részeg inkább, tehát bebuszozik, ül 2-3 órát és kér beutalót, majd felpattan a buszra fiatalosan és mondjuk a törött karjával elbuszozik az ambuláns ellátást igénybe venni. Hát bravó.

zsikuci81 2012.01.31. 14:00:14

@cenzorilla:
Nem vesztettem el a fejem, csak az o modszeret alkalmaztam. Jogosan.

Irkutszk 2012.01.31. 14:06:20

@Környezettudatos: Majd ha vidéken lakom, akkor még inkább a saját kútfőmre leszek hagyatva, mivel ha nagy a gond, bármikor összejöhet 100+ km utazás az ellátóhelyig. Tehát, ha majd vidéken lakom, és úgy döntök, hogy ellátásra szorulok, először is telefonálni fogok hivatalos helyre (pl. megkérdezem a háziorvosomat, vagy az ügyeletet, esetleg a mentőket), hogy hova is induljak, hogy ezen panaszaimra megfelelő megoldást találjak. És nem indulok el oda, ahová a szomszédasszony mondja. Épp úgy nem indulok el oda, ahova a szomszédasszony mondja, ahogy nem veszem be a szomszédasszony receptköteles gyógyszerét (ja bocs, azt lehet hogy beveszem, mert bocs, értek hozzá, de ha nem értenék hozzá, nem venném be, sőt, megmondanám a szomszédasszonynak, hogy ajánlgassa a gyógyszerét a Máltaiaknak, ne nekem).

zsikuci81 2012.01.31. 14:08:18

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Bizonyara van, ahol ertekelik az agrassziv viselkedesedet. Gondolom, ez otthon igy van. De tudod, nem mindenki blokkol le. Otthon viselkedj ugy, mint az elefant a porcelenboltban!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.01.31. 14:13:02

@zsikuci81: a beteg kisgyerekhez? Az nem jó, ha én viszem be a sürgősségire? Vagy az utcán összeeső nőhöz? A posztban nem az volt a baj, hogy a posztot író sürgősségire vitt egy beteg kisgyereket, akin órákkal később a háziorvosa is tudott segíteni?

Ember, koncentrálj!

Laikus vagyok. Természetesen nem sokszor kerülök olyan helyzetbe, hogy segítenem kelljen másokon. De a kocsma melletti részeget kommunikációs szintre szoktam rugdosni, biztos ami biztos alapon, fél oldalára lebénult (már korábban) földre eső öregurat támogattam már haza (meglepően nehéz volt), Karácsony előtti estén az álló vonatról leeső és a peronon nem mozduló fiatal nőt is sikerült megsegítenem.

Leszálltam egy falusi vasútállomáson, a kocsi másik végén is kiesett egy sötét tömeg. Este volt már, abban az évben fehér is volt a Karácsony. Ránéztem, hogy ez most mi, nem mozdult. Odamentem, észnél volt de elbányadt, és piaszag nem volt körülötte. Felsegítettem, beszéltettem. Elmondta, hogy pénztáros a spárban, karácsonyi roham, egész nap egy joghurtot evett. Aha. Gyerek? Cukorbetegség? Az nincs. Első háznál megálltunk, kértem neki két evőkanál cukrot, meg egy kis vizet. Megette, megitta. Ott ismerték, hívtak hozzá rokont. Közben jobban lett.

Banális dolog, leesett a vércukra, fáradt volt. Csak épp lehet, hogy a peronon fagy meg, ha nincs szerencéje.

Altruizmus még: cigányok (asszonyok, gyerkek, fiatal srácok) kergetnek fel egy másikat a fára, valamin összevesztek, már kövekkel dobálják a fent sírva kapaszkodó gyereket. Szerinted hányan rontottak volna üvöltve a horda közé és hányan zavarták volna el a falkát?

Ugyanez pepitában, siheder kopaszok kötözködnek a játszótéren 10 év alatti cigánygyerekekkel. Ennek is ütés nélkül lett vége. Aztán rövid előadás az erő természetéről a hangadó kopasznak. Szerinted hányan nézték volna végig? Esetleg veszik videóra, és töltik a tube-ra?

Buszon egy részeg "kedveskedik" egy kislánynak, nem erőszakos éppen, de nem is kellemes. Levágtam a következő megállóban. Senki más meg nem mozdult volna a buszon. Én sem voltam még 20 éves akkor.

Vonat, nyár középkorú nő egy szemmel láthatóan akkor befogadott kutyával, a kutya igen rossz bőrben, 1000 fok a kocsiban. Én épp egyetemről haza, tessék itt egy műanyag edény, tiszta viszonylag, itassa meg azt a kutyát. A kocsi egyébként tömve hasonló egyetemistákkal, nem csak nálam volt doboz.

Még egyszer: átlagos életet élek, amit elkerülnek a szélsőségek. Amikor viszont lehetett, megtettem azt, amit az adott helyzetben meg tudtam tenni, vállalva akár azt is, hogy rosszul jöhetek ki belőle. Erre tanítom a gyerekeimet is.

És ezért háborít fel, ha egy eü intézmény várójában akár ki is nyúvadhat a beteg, ha nincs nála megfelelő papír.

Dr.laikus PhD 2012.01.31. 14:13:17

@Irkutszk:

Az inkriminált megyében most készült el egy EU-s ellátóhely.
Felnőtteknek, de ez nem derül ki a honlapról.

1 órája kutakodom a neten, mit is tehetett volna a mama.
Itt bizony nem volt senki a helyzet magaslatán.

Szakszemélyzet küldte el, nem a szomszédasszony.

Karcsibácsinak igaza van, hogy jól sült el a dolog.
Ugyanakkor nem kell beutaló szakrendelésre, sürgősségi ellátásra depláne nem.

Irkutszk 2012.01.31. 14:14:39

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: "miért ne cselekedjen a legrosszabb forgatókönyvet feltételezve"

Épp azért ne cselekedjen így, mert laikus. A másik felnőtt ember életéért elsősorban az a másik felnőtt ember felelős (ahogy mi is magunk vagyunk elsősorban felelősök a saját életünkért). Ha mozgásképes, tudatánál lévő beteg emberrel találkozunk, küldjük el orvoshoz, azonban magát az orvoshoz menetelt őneki magának kell megtennie. Ha nincs valaki a tudatánál, na az már más eset (mentők, majd ők eldöntik, hogy sürgősségi vagy detox). Ha valaki mozgásképtelen, attól még lehet tudatánál és beszámítható.

Irkutszk 2012.01.31. 14:19:20

@Dr.laikus PhD: Először is az iskola küldte el. Elmegyek a gyerekemért az iskolába, mert fáj a hasa, de azért nem esett össze és úgy tűnik, nem hal bele a következő két-három órában, hova visz az első utam? A házigyerekorvosomhoz, mert ő ismeri legjobban a gyerekemet magamon meg az apján kívül. Tudja, hogy milyen betegségei voltak, tudja, hogy milyen antibiotikumot kapott eddig, tudja, hogy milyen oltásai vannak meg, melyek nincsenek, tudja, hogy mire érzékeny.

Környezettudatos 2012.01.31. 14:23:55

@Irkutszk: Jó, telefonálgass. Akkor majd rájössz, hogy szart sem ér. Telefonon magyar honban semmi hasznos infót nem lehet szerezni. Én már párszor megtapasztaltam ezt. Telefonálsz, elmeséled mi a szitu, mondanak valamit, eljársz aszerint, azaz oda mész, ahová küldenek, ott meg paraszt stílusban lehülyéznek. Ha majd vidéken fogsz lakni, akkor te is megtapasztalod ezt. Ne a vonal jó végéről magyarázz.

zsikuci81 2012.01.31. 14:25:30

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Nahat hirtelen milyen emberseges lettel! Ezt most talaltad ki vagy az agressziv kulso erzo belso szivet takar? Tudod, apam is ilyen volt, de attol meg nem tudta megszerettetni magat senkivel.
Akkor a gyengebbek kedveert megegyszer: nem tartom helyesnek, hogy a gyereket beutalo nelkul nem vizsgaltak meg. Nalunk ilyen nincs is, kotelezo mindenkit megnezni. Aki beteget elkuld, az fegyelmit kap.
DE: Anyukanak tajekozodni kell! Itt mi tortent? Jarkalt ossze-vissza, pedig egy telefonnal sok-sok utat megsporolhatott volna maganak es sok idot es fajdalmat a gyerekenek.

Irkutszk 2012.01.31. 14:27:40

@Dr.laikus PhD: Szerintem amit tehetett volna, az leginkább az, hogy legalább telefonon megkérdezi a gyerekorvost. Persze lehet hogy éppen nem rendel, de az meg a pech kategória, akkor ügyelet. Elhiszem, hogy mindenki képes páni félelemre, de a nagy számok törvénye alapján minél kisebb a falu, annál messzebbre kell utazni. Tehát jobban meg kell gondolni, mikor indul az ember útnak, és ha útnak indul, hova is megy.

Tudod, ezt a telefonálás dolgot én egy nyári munkahelyemen tanultam meg. Mielőtt nekiugrunk a nagyvilágnak, először telefonálunk, azért találták ki.

Irkutszk 2012.01.31. 14:31:20

@Környezettudatos: Ne haradugj érte, de egy idő után nehéz beleképzelni magam ezekbe a szituációkba. Nem tudok tapasztalatlan, naív, laikus, és vidéki lenni egyszerre. Amikor megpróbálom, valamelyik nem sikerül, és az egész fantazmagória összecsuklik, mint a kártyavár. Úgyhogy én most ezt a beszélgetés-fonalat itt abbahagyom, képtelen vagyok rá, hogy értelmesen folytassam. További szép napot.

2012.01.31. 14:32:14

@macska69: Pl.: fogalomtar.eski.hu/index.php/Kezd%C5%91lap

www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,35161&_dad=portal&_schema=PORTAL

Meg ez is jó: www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/ACH%C3%8DVUM%202010/ORVOSI_ELLATAS.PDF

Bár azért vannak ugye ebben furcsa dolgok:

"Amennyiben a beteg kérésére az ellátó orvos eltér a finanszírozási-, illetve vizsgálati és terápiás eljárási rendben foglaltaktól, és ez többletköltséget okoz, a beteg részleges térítési díj megfizetésére köteles."

Nos hallottunk-e már olyat, hogy valaki ilyet fizetett? És olyat, hogy valakinek extra igényei voltak?

"Amennyiben a beteg a vizsgálatok eredményét vitatja, vagy a javasolt vizsgálati, illetve terápiás módszerrel nem ért egyet, jogosult egy további orvosi szakvéleményre és javaslatra."

Tehát egy, azaz EGY plusz orvosi szakvéleményre jogosult, nem járhatja körbe a bütykével az országot főorvostól főorvosig. Igen, akkor sem, ha egész életében TB-t fizetett. Amikor a kedves betegnek az a véleménye, hogy a kezelőorvosa hülye és ő tudja jobban, akkor összesen egy másikat választhat. Tehát elég cinkes, amikor valaki azt mondja, hogy tíz orvos kezelte félre ugyanazt a bajt :)

Persze mindenki tudja, hogy ugyanazzal a problémával egy nagyobb kórházon belül is simán körbejár a beteg, néha csak azért, hogy foglalkozzanak vele.

Nem árt megismerni a területileg illetékes kórházat, rendelőket, azok működési rendjét sem. Ezt a tudást bizonyos helyeken frissíteni sem árt, pl. én Pécsen is jártam már úgy, hogy sürgősségire vittem egy ismerősömet, és körbejártam vele a várost :) A 400 ágyasban elfelejtették levenni a "sürgősségi" táblát, tovább küldtek a megyeibe, ott viszont trauma nem volt, és így továbbküldtek a honvédba, ki a rákba, éjjel 11kor, törött kézzel, gyalog mint az állatok, vizet idva mint a palánta, nem volt ez egy ágybavizelés, pedig tényleg elég lett volna csak utánanézni előtte.

Különben van egy sor jogszabály is, de ennyire sztem lakosságnak nem kell ezt ismerni, már az is nagy eredmény lenne, ha nem akarná némelyik fáról félig leereszkedett összeverni a szemészt, aki nem hajlandó műteni a vakbelét.

Környezettudatos 2012.01.31. 14:32:40

@zsikuci81: Nos, leblokkolnak. Nekem egy Doktorprofesszorbárómárkiméltóságostanárdocenselvtársúr orvos, akihez beutalóval mentem, műtötte volna a lábamat. Minden sínen volt, megkaptam az időpontot, amikor be kell feküdni. Ott, az ágy mellett már változott a kép, méltóságos agyon címzett orvosunk le akart fényképezni egy könyvéhez, de mondtam, hogy én nem állok modellt, mert nem akarok. Erre közölte, hogy akkor nem műt. Állítólag egy darabig tényleg nem műtött, mert nagyon fájt a kis keze. Egy másik doki elvégezte egy kis zsebbe háláért ambulánsan úgy, hogy reggel odamentem, semmi cirkusz meztelenkedéssel és altatással, hanem helyi érzéstelenítés és egy vagy két elteltével már vitt is hazafelé a taxi.

Csak azért mesélem el ezt a SOTE nagyon professzordoktor esetet, hogy tudd, ha az egészségemmel esetleg az életemmel zsarolnak, akkor bizony leblokkol a zsaroló, mert én is elkezdem az ő egészségét, akár az életét is veszélyeztetni. ...és még csak nem is kiabáltam vele. Sokat elárult az is, hogy a nővérke és a méltóságos asszisztense, akik jelen voltak, mosolyogtak és azt láttam az arcukon, hogy a nagyfejű végre megkapta azt 10 percben, amit ő évek óta oszthatott. És? Mire odaért a nagyon biztonságos őr én már hazafelé autóztam. Érdekes, nem jelentett fel. Miért nem, ha annyira tiszta minden és mi betegek vagyunk szar szemét szar alakok, akik nem tájékozódnak az eü belső rendjéről, nem ismerjük a ti eljárásaitokat és akiket ti félretájékoztattok rendszeresen? Talán nem annyira tiszta ott minden, mondhatni rohad és naponta locsolja vízzel a sok itt szájaló az egészet, hogy rohadjon, mert a zseb akkor dagad. Erről az oldalról ilyennek néz ki. Akármit is írsz. Ez látszik, ez tapasztalható és erről nem mi tehetünk, akik elesett pillanatainkban rátok szorulunk, hanem ti, akik visszaéltek ezzel a helyzettel, pedig nem mi okozzuk, hanem mások, mi kifizettük a leves árát, csak szeretnénk belekanalazni. Nem elég az illata.

Dr.laikus PhD 2012.01.31. 14:33:00

@Irkutszk:

Vidéki szülő, 30 k-re a lakhelyétől.

Hidd el én igazán belevaló anya voltam.

Alhasi fájdalommal én is az első szakemberhez fordultam és nem vártam meg a gyermekorvos rendelését.
Pláne, hogy hazaküldték a gyereket.

Utólag okosok vagyunk. Akkor és ott kell dönteni.
Pedagógus szülőért küldött. Csak volt indoka?

Fiúk voltak, menstruációs görcs az nem volt, de hasonló esetben is min. az első rosszullét alkalmával az orvos az első.

Hibáztak. :)

Környezettudatos 2012.01.31. 14:37:53

@Irkutszk: Hát, pedig a betegek többsége tapasztalatlan és naív, mert visszamegy az orvoshoz...vagy rászoruló?, mindegy.

Egyébként én mindig oda lyukadok ki, hogy nem kellene itt vitázni senkinek, azt kéne elérni, hogy a TB, mint olyan, szűnjön meg. A kórház legyen fizetős, a beteg annak fizessen, aki szolgáltat neki - igen, a gyógyítás is szolgáltatás - és akkor kitisztul az egész EÜ. Egyszerűen nem megyek ahhoz, akiben nem bízok meg, ott tudom hagyni a nagyképűen és lekezelően beszélőt, mert elmegyek máshoz és kész, Az meg legyen nagyképű és lekezelő és lássa, hogy mit fizetnek ezért piaci körülmények között.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.01.31. 14:39:18

@zsikuci81:

1. Nem vagyok én kurva, hogy szeressenek.
2. Nem most találtam ki, most szedtem össze. Átlagos élet alatt ennyi jutott. A szavahihetőségedet viszont nem kérdőjeleztem meg, te se tedd, ha nincs rá okod!
3. Értem én, hogy _szerinted_ az anyának tudni kellett volna, szerintem meg honnan? Emellett ott van a hasi fájdalom, ami akármi lehet, nem hibázott, hogy a gyerekkel a sürgősségire ment.
4. Egy másik eü intézmény irányította rossz helyre. Indokolatlan fájdalmat és többletköltséget okozva.
5. Örülök, hogy nálatok beteg nem megy el vizsgálat nélkül, csak miért érzem azt, hogy ez neked külső kényszer, nem pedig belső indíttatás?
6. Nem voltam veled agresszív. A példák sarkítottak voltak, részben retorikai megfontolásból, részben a szakismeret hiánya miatt sajnos nem tudok kellően kifinomult példákat hozni, marad a "lép a jobb oldalon".

Azt viszont fenntartom, hogy csak a cenzúra mentett téged attól, hogy örök mementóként álljon itt, hogy milyen könnyen dobja le az agyad az ékszíjat és kezdesz minősíthetetlen fröcsögésbe tanult ember létedre.

zsikuci81 2012.01.31. 14:45:14

@Környezettudatos:
A rendszer az egyertelmuen rohad. Sot mar szetrohadt. De ezen sem az esz nelkuli mocskolodas, sem az altalanositgatas nem segit. Egyebkent a professzorok nagy resze csak art az ellatasnak, es itt is tisztelet a kivetelnek! Egy reszuk egyebkent mar nincs benne a gyakorlatban, nem jo otlet oket megfogadni.
De ne is haragudj, ezt az okollel okoskodast nem ertekelem!
Egyebkent az atlag orvos nem erzi jol magat a rendszerben, rendet es emberi fizetest akar halapenz nelkul. Ezert pattognak a rezidensek es a MOSZ. Ja es nem segit rajtunk az ellensegeskedes, mert csak addig jutunk el, hogy nem erdemes folytatni.

2012.01.31. 14:46:37

@Környezettudatos: Sajnos ez nem egészen így megy, mert bármilyen vonzó is a gondolat számunkra, ez így egyenlő egy nyugdíjas-holokauszttal :)

Egyébként sem hiszem, hogy sokan meg tudnák fizetni az ellátásukat.

Dr.laikus PhD 2012.01.31. 14:48:57

@zsikuci81:

Nem mocskolódott veled senki!

Környezettudatos 2012.01.31. 14:52:34

@zsikuci81: Egy darab ököl nem volt, nem mocskolódtam. Azt olvashattad, amit 45 év alatt tapasztaltam. Szerencse, hogy nem vagyok beteges, jellemzően balesetekből kifolyólag fordulok elő eü intézményben. Akkor és csakis akkor, ha úgy látom, hogy az otthoni praktikák nem segítenek, ha otthon nem tudom ellátni és egyedül nem tudok kilábalni a bajomból. Szeretnék ugyanis hosszú életet nem megnyomorodva. Szóval nem volt ököl, csak megfogtam a kis puha ujjait a jobbommal és a hüvelyket a balommal és megtanítottam bugizni, miközben elmeséltem neki, hogy éppen mit csinál. Be is dagadt azonnal mind a négy ujja és a hüvelykje is nyúlhatott. Nem bánom és ha elém kerülne ismételnénk a leckét.

A MOSZ-ról annyit - és ezzel nehezen fogsz vitába szállni - hogy a MOSZ fúrta meg a zöld kereszt kezdeményezést. Az első lépést, ami a megtisztulás irányába mutatott volna. Ha nem tudnád mi az, hát röviden: Zöld keresztes köpenyben azok az orvosok és ápolók dolgoztak volna, akik nem fogadnak el hála holmit, a többiek meg nem. A MOSZ azt mondta, hogy ez MEGBÉLYEGZÉS! Nos, nem az. Ez egy jelzés lett volna. Egy magyar orvos sem állt oda a MOSZ léhűtői elé, hogy pedig de! Ezt kell tenni! Egy sem!

Dr.laikus PhD 2012.01.31. 14:54:49

@Környezettudatos:

Ez még Amerikában sincs így.
Fizetsz a biztosítódnak, ő szerződik egy kórházzal és odamész.

Kiszámolhatod, mert megtanítanak rá, hogy mikortól éri meg magasabb biztosítást fizetni, hogy adott alkalommal a legjobbat kapd. Nem orvosban, hanem ellátásban. Az orvoshoz nincs közöd.

Ha milliárdnyi dollárod van, akkor persze válogathatsz.

Környezettudatos 2012.01.31. 14:57:14

@ReignOfdark: Igen, nem lehet ilyesmit bevezetni úgy, ahogy a jelenlegi kormány bevezetget dolgokat, azaz az egyik napról a másikra, sőt! Ha nagyon végiggondoljuk, a TB-nek van létjogosultsága, de nem úgy, ahogy ma működik. A járóbeteg ellátást pl. simán ki kell tudnia fizetni egy nyugdíjasnak is, a TB-nek ott semmi keresnivalója. Egy szívműtét vagy egy drága vizsgálat pedig mehet TB kasszára nyilván. Nem szakterületem, tehát részleteiben nem is akarom elmagyarázni, de azt egy laikus is látja, hogy jelenleg pénzszivattyú az egész és az ellátás szinvonala lassan de biztosan a nullához konvergál. Ez nem baj egy BKV-nál, mert megyek gyalog/bicajjal/kocsival/lóval....de egy EÜ-nél ebbe bele lehet nyomorodni egy pillanat alatt esetleg bele lehet halni egy pillanat alatt. Ezért neuralgikus téma ez. És ez az, amiért felháborít, amikor itt egyesek megmagyarázzák, hogy egy sajtcédulán múlik valami, amire rávésik, hogy beutaló.

zsikuci81 2012.01.31. 15:00:11

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Tudod, nem dobta le az agyam az ekszijat, de az ilyeneket, mint te vagy csak igy lehet leepiteni vagy emberi beszelgetesre birni. Csak a te modszeredet alkalmaztam, rendszeresen olvasok ui. pszichologia konyveket. Tudod, hogy bepotoljam, ami szerinted kimaradt.
Anyanak szimplan telefonalnia kellett volna es igen o a felelos a gyerekert, mint ahogy en is felelek az enyemert.
A beteget nem biztos, hogy rossz helyre kuldtek, inkabb gond, hogy ott nem neztek meg beutalo nelkul. De Anya is hibazott, mikor eloszor a gyereket felnott surgossegire vitte. Hozzank meg senki nem hozott magatol gyereket! Tehat sztem ezt a szulok tudjak. De ha nem tudja, elmondjuk telefonon.
Mindenkit meg kell vizsgalni: ez engem is ved, mert le van irva papirra, hogy jol volt a beteg, mikor elengedtem es elozoleg meg volt vizsgalva. Miert lehet ez rossz? Mert a beteg, akinek van egy szunyogcsipes a laban es epp a nogyogyaszaton jart beugrik megmutatni a csipest, mert itt ugy is megvizsgaljak. Jo, de kozben az infarktusost kellene rabeszelni, hogy egyezzen bele a kateteres kezelesbe. A szunyogcsipesesek miatt 50%-kal tobb beteg van.
De majd akkor reklamaljatok, hogy minden beterot meg kell vizsgalni, ha a ti hozzatartozotokra nem jut ido, pedig indokolt lenne.
Amit irtam Neked, vallalom, latod milyen jol kizokkentettelek, kezdesz ertelmesen vitatkozni.

Környezettudatos 2012.01.31. 15:00:45

@Dr.laikus PhD: Alattad le is írtam, hogy nyilván a mai formájára gondoltam a társadalom biztosításnak. Túl mélyen van benne a bizniszben és ott is, ahol nincs keresnivalója. Írjak dolgozatot, hogy hogyan képzelném el? Írhatok. Biztos bele lehet majd kötni. Egy viszont biztos. 100%-ban igaz az állításom a laikusságom ellenére, hogy ma a TB csak egy teher, ami nincs semmilyen módon ellentételezve. Arra akartam célozni, hogy ez a teher azért nem is folyik be, mert senki befizetői oldalon nem forszírozza. Nem kapok érte semmit. Ha valaki bejelent minimálbérre a közterhek megspórolása miatt, hát tegye, én nem vesztek semmit. Ugyanúgy szar ellátást kapok, mintha bejelentene 500k/hóra. Akkor inkább spóroljon ő is és kapjam tisztán zsebbe én is, majd tovább adom, amikor kell.

Lajszlo 2012.01.31. 15:06:15

@zsikuci81: "Egyebkent Anyukanak nem kell tudni eldonteni, hogy a gyerek baja surgos vagy nem. De azt igen, hol latjak el a gyereket, meddig vannak es kell-e beutalo. Az ugyesebbje nalunk telefonon ker tajekoztatast."

Akkor már csak a telefonszámot add meg, amelyet az anyukának hívnia kellett volna. Merthogy tele vagyunk olyan történetekkel, ahol az EÜ intézmények küldözgették rossz helyre a beteget (itt is ez történt). Ha személyesen rossz helyre küldték, akkor telefonon mitől küldték volna jó helyre?

"igenis Anyuka felel a gyerekert, neki tudnia kell, kihez fordulhat. Ilyen vilagban elunk! Muszaj tajekozodni, kulonben elvesztel a rendszerben!"

Ez egy klasszikus feszültség itt a laikus és az eü. dolgozói hozzászólások között. Mi mindig azt írjuk le, hogy szerintünk milyen lenne a normális működés, ti meg azt, hogy ilyen a valóság, miért nem szokunk hozzá. Talán mi még hiszünk a helyzet megváltoztathatóságában, ti meg már nem?

zsikuci81 2012.01.31. 15:07:25

@Környezettudatos:
A fentiek alapjan fizikai eroszakot alkalmaztal, ez akkor ezek szerint normalis.

Dr.laikus PhD 2012.01.31. 15:11:01

@Környezettudatos:
Kicsit ássad bele magad.
Naiv az elképzelés. :)

Az OEP még így is alul árazza az ellátások árát, ezért alulfinanszíroz.

Szervezésben biztos, hogy vannak tartalékok, sokkal jobban lehetne, hatékonyabban dolgozni, ez kevesebbe is kerülne.

Hatalmas szervezeti vízfej, amit megint még jobban felpumpálnak a centralizálással.
Még lassúbb lesz.

Nem a benne dolgozók fejében lévő hatalmas tudásra gondolok természetesen.

Sajnos.

zsikuci81 2012.01.31. 15:13:45

@Lajszlo:
A normalis mukodeshez penz kell. Mondjuk meg kell fizetni valakit, aki iranyitgatja a beteget. Mindenki tudja, hogy az eu. rosszul mukodik. Ez baj!
De az okosabbja mar rajott, hogy nem mastol varom a sult galambot. Beirom a lenyeges telefonszamokat a telefonomba es felhivom oket.
A telefonszamok a helyi ujsagokban es az interneten rajta vannak. Nagyapamnal a telefon mellett ki voltak irva.

Környezettudatos 2012.01.31. 15:15:40

@zsikuci81: Igen. Ő is azt alkalmazott. Tudom, hogy szerinted szörnyű, de ha rám emeled a kezedet, akkor azt megfogom. Tekerek is rajta, hogy ritkábban emelgessed. Ha olyasmit csinálsz, amivel veszélyeztetsz, akkor is. És akkor is, ha olyasmit nem csinálsz meg, amit én kifizettem a jelen rendszerben, mert te még vársz valamit. Igen, rendben van. Ez maradt utolsó eszközként. Nem tetszik? Tessenek forradalmat csinálni. Kezdhetitek pl. a MOSZ-nál. Esetleg a Cser Ágnest is végigvonszolhatnátok az ellátási rendszeren és nyújthatnátok neki azt a szolgáltatást, amit mi kapunk. Élvezze! Hozzájárult tevőlegesen.

zsikuci81 2012.01.31. 15:16:55

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Ha a vita vezet valahova es ket ember informaciot cserel, akkor nem az. Igy kell.

zsikuci81 2012.01.31. 15:19:00

@Környezettudatos:
Fizikai vagy lelki eroszakot alkalmazott?

Környezettudatos 2012.01.31. 15:19:06

@Dr.laikus PhD: Az alulárazással óvatosan! Egyszer valakivel szívesen leülnék például átszámolni egy MR vizsgálat árának az alakulását, azaz, hogy miből tevődik össze és hogy jön ki az az összeg, ami ma látok az ügyfélkapun ha azt végeznek rajtam. A költségszámításokhoz és a folyamatok felépítéséhez véletlenül értek is. Szerintem jól, mert évek óta visszahívnak oda, ahol szervezek és számolok. És nem államilag finanszírozott vízfejek, hanem piaci szereplők, azok közül is a legnagyobb öt magyarországon. :) Ebben a témában felülnék a magas lóra szívesen. Sajnos szerintem a kalkulációhoz szükséges adatsorok nincsenek meg és ez sem a véletlen műve lehet.

Környezettudatos 2012.01.31. 15:21:52

@zsikuci81: Figyelj! A Tb állta a műtétemet, mert befizető vagyok és voltam akkor is. Járt ez az ellátás akkor arra a problémára. Megtagadta. Nyomorék maradhattam volna, ha nem végzik el. Az én életemmel így nem játszhat büntetlenül. És ezek után lovagolhatsz a szavakon, hogy verbális vagy fizikai volt-e az erőszak, mert erőszak volt, Visszaélt egy olyan helyzettel, amiben ültem, ahol kifizettem és járt a fizetségért az, hogy ő orvosolja a problémát. Az erőszak erőszak akkor is, ha verbális és akkor is, ha fizikai. Pláne ha az eredménye maradandó testkárosodás.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.01.31. 15:22:34

@zsikuci81: A vitázás viszont nem ugyanaz, mint a vitatkozás.

Egyébként meg: @Lajszlo: "Ez egy klasszikus feszültség itt a laikus és az eü. dolgozói hozzászólások között. Mi mindig azt írjuk le, hogy szerintünk milyen lenne a normális működés, ti meg azt, hogy ilyen a valóság, miért nem szokunk hozzá."

Környezettudatos 2012.01.31. 15:23:57

@Környezettudatos: Ha valaki olyan helyzetben van, hogy maradandó egészségkárosodást szenvedhet vagy meghalhat és segíthetek ez ellen tenni, pláne ha ezért fizetnek is, megteszem és nem zsarolom, ha nem akar valamit, aminek az adott problémához semmi köze csak én akarom hozzácsapni a forintosítható értékeimhez. Érted? Kár ezen vitázni.

zsikuci81 2012.01.31. 15:29:12

@Környezettudatos:
Sztem is kar, de attol meg nem szimpatikus a dolgok ily modon valo intezese.

Dr.laikus PhD 2012.01.31. 15:29:27

@Környezettudatos:
OEP.hu
Megtalálod.
Abból lehet számolni.

Adatokat találsz még itt is.

www.eski.hu/

Baromi sok tábla van, böngésszél. :D

zsikuci81 2012.01.31. 15:34:08

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Mi is azt szeretnenk, ha az eu. idealis lenne. A rendet szeretem, nem a kaoszt. De ha a gyerek ma beteg akkor sajnos a meglevo keretek kozott kell intezkednem, nem azon merengeni, hogy idealis esetben mi lenne.

Lajszlo 2012.01.31. 15:47:36

@zsikuci81: "A telefonszamok a helyi ujsagokban es az interneten rajta vannak."

A posztoló gyereke rosszul lett az iskolában. Ami 20 kilométerre van a lakhelyüktől. Konkrétan akkor milyen telefonszámot kellett volna hívniuk ebben az esetben?

zsikuci81 2012.01.31. 15:49:19

@Lajszlo:
Mondjuk a gyerekorvosukat? Vagy erdeklodni a mentoknel?

Környezettudatos 2012.01.31. 15:50:50

@zsikuci81: Nem akartam szimpatikus lenni. Az ilyen embernek nem akarok szimpatikus lenni. Sőt! Féljen tőlem. Mindkettőnkenk jobb.

Környezettudatos 2012.01.31. 15:51:49

@Dr.laikus PhD: Félreértettél. Én legalábbis nem találtam olyan adatokat itt, amiből ki lehetne kalkulálni a példaként felhozott MR vizsgálat ktg-ét.

Dr.laikus PhD 2012.01.31. 15:59:02

@Környezettudatos:

Ne viccelj!
Honnan akarnád megállapítani?

Ezek kizárólagos szerződések ami alapján az OEP a szerződött összeget téríti.

Az a szolgáltató cégnél derülhet ki, hogy valójában mennyi haszna van.

Az államnak nincs pénze beruházni, ezért annyiért veszi amennyiért adják.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.01.31. 16:02:31

@zsikuci81: A beteget viszont ott és akkor kell meggyógyítani, nem pedig merengeni azon, hogy deszarezígy.

Illetve - mint ahogy azt fentebb már írtam - a szar helyzet nem mentség a beteg elküldésére, ha nem épp ott próbál illeszkedni a rendszerhez, ahol a helye van.

Dr.laikus PhD 2012.01.31. 16:03:56

@Környezettudatos:

El Visco Stello foglalkozik üzemeltetéssel.
Kérdezd őt.
Értelmesebb választ ad majd. :)

Lajszlo 2012.01.31. 16:03:59

@zsikuci81: A gyermekorvos 20 km-re volt. És lehet hogy éppen nem is rendelt. A mentőket hívni? De akkor nem az van megint (amit a szakrendelések esetén kifogásoltatok), hogy egy kevésbé sürgős üggyel elvonom a sürgősektől a kapacitást?

zsikuci81 2012.01.31. 16:07:57

@Lajszlo:
Erdeklodni nyugodtan lehet, az nem ugyanaz, mint esetkocsit kerni. Korabbi posztokban is irtak, hogy megkerdeztek az OMSZot, hova kell menni ugyeletre.
Egyebkent ha egy beteget nalunk keresnek es nem fekszik a korhazban, mi is felhivjuk oket. Ha mento szallitotta a beteget, hova vittek?

Környezettudatos 2012.01.31. 16:18:54

@Dr.laikus PhD: Ha nincs pénze venni, akkor bérbe venni időt méginkább nincs. A bérlés mindig drágább, mint a saját beszerzés és fenntartás. A kényelem miatt szoktak a bérlésre szavazni illetve azért, mert így a modell váltás könnyebb lehet. Még akkor nem beszéltünk arról, hogy az államnak lehet erre szakosodott cége, ami non-profit módon üzemel, azaz ha kitermeli a saját költségét, azon felül nincs elvárás.

Egyébként olyan adatokkal, hogy hány vizsgálatot végeztek, hányra volt igény, de nem végezték el, mert..., mennyibe kerül fenntartani az infrát és a HR-t, milyen a TB befizetések alakulása, milyen eü prognózisok vannak a következő évekre, stb. csak egy szervezet rendelkezik teljeskörűen. Ez a TB. Lenne, ha egyáltalán foglalkoznának ilyesmivel rendesen.

Környezettudatos 2012.01.31. 16:23:44

@Környezettudatos: Szerintem fel sincs állítva egyenlet erre, rendesen biztos nincs, hogy milyen paraméterekkel és milyen időintervallumokat figyelembe véve kéne kalkulálni. :) Azt számolgatják vadul, hogy mennyi a befizetés és ebből mennyit kell egy felkelés veszélye nélkül a regnáló párt kasszájába átvezetni így vagy úgy. Legalábbis egy onnan nyugdíjba ment közvetlen rokonom szerint ez tette ki a munka dandárját. Farigcsálták a pályázati kiírásokat, hogy végül csak arra illeszkedjen, akit be kellett futtatni. De ez már túlmutat az eü problémáján, ez már egy globális probléma, ami minden ágazatra erősen rányomja a bélyegét sajnos.

Környezettudatos 2012.01.31. 16:36:26

Plusz felmerült bennem a kérdés, ha bérel a TB ilyen eszközöket és az üzemeltetésüket is, akkor miért van várakozás, ha én fizetnék? Mert akkor sem engednek a 21-ből. Elhajtanak, hogy jöjjön vissza majd! És ez igaz. A MÁV kórházban kellett a nejem térdeiről rétegfelvételeket csinálni és ott is keretösszegbe futottunk bele. Én meg mondtam, hogy kifizetem, mert járni alig tud és műtét előtt kell, akkor is ha 1000000 az ára. Ki is fizettem volna. Nem lehetett, szívatták fél évig, amíg a keret meg nem engedte. Mi lehet az ok? Netán a túlárazás?

Dr.laikus PhD 2012.01.31. 16:46:21

@Környezettudatos:

Nem bérel.
Szolgáltatást vásárol.

pitchfork 2012.01.31. 16:54:00

@Laliath: Értem én ezt a kvótázást. Csak éppen ezzel az a baj, hogy a kvóta miatt akár meg is halhat az ember. Úgy látszik a kvóta fontosabb, mint az emberélet. Amúgy meg mi van akkor, mikor tényleg indokolatlanul röntgeneznek meg valakit, és emiatt mást már nem lehet, akit pedig kellene. Mert ugye valaki mindenről röntgent kér, más meg nem, mások a szokások. És szerintem egy Országos Balesetiben ne legyen kvóta, vagy ne legyen Országos Baleseti.

Dr.laikus PhD 2012.01.31. 16:57:02

@pitchfork:

Röntgenre nincs kvóta.
CT-re, MR-re PETCT-re van.

Életveszély esetén megcsinálják soron kívül.

Igazság, hol vagy? 2012.01.31. 17:32:43

@pitchfork: Miért vártatok másnapig az orvoshoz menetellel? Ez például sürgősségi eset.Maximálva vannak egyébként a vizsgálatok,Pl:6 ultrahang vizsgálat 4 osztályrészről,ha többet kérünk az sürgősséggel "megy".Ez miért van így,az illetékes embereket kellene megkérdezni és ott kell reklamálni,mert nem az orvos tehet erről.

macska69 2012.01.31. 17:44:43

@ReignOfdark: köszönöm! Ember legyek a talpamon, ha ebből tudok szórólapot faragni... De legalább magam kikupálom belőle.

tutormano 2012.01.31. 18:12:36

@Környezettudatos: Erről infot a "gép" forgalmazójától tudsz szerezni. Én 4 éve láttam, azt, hogy mennyit kellene kérni 1 CT-ért ,hogy a gép ára és a személyzet fizetése (nyomott ,alacsony fizetése) meg legyen akkor volt és gazdaságos legyen akkor volt ez 70 ezer forint. Lehidaltam. A TB rendkivül alacsony összeggel finansziroz meg mindent,sokszor 10-ed huszad áron, ebből kell kijönnie a kórházaknak. A dolgozók már így is heroikus küzdelmet vívnak nap ,mint nap önmagukat a családjukat zsigerelik ki, még ezért a mindenki által leszólt ellátásért is. Azt hiszem ez már túl megy mindenféle altruizmuson.Ma Magyarországon, csak kevesek fizetik be azt a TB-t amennyit valóban igénybe vesznek, ha mindenki csak azt kapná, amit fizetett sorra halnánk az utcán az emberek.Az eszköz park elavult nincs pénz semmire. A párom adomány műszerekkel gyógyít, amiket azért kapott mert jó ember és jó a hivatásában. Alig keres többet, mint 1 pesti utcaseprő.

tutormano 2012.01.31. 18:23:59

Ajánlanám mindenki figyelmébe ennek a blognak a tegnapi bejegyzését.
steierhoffer.blogspot.com/

Igazság, hol vagy? 2012.01.31. 18:35:55

@macska69: Felhívod az adott szakrendelést és megkérdezed,hogy kell e beutaló.

Igazság, hol vagy? 2012.01.31. 18:46:12

@tutormano: Igazad van.Ha mindenki olyan ellátást kapna amennyi TB.fizet, sok ember meghalna ellátatlanul.Az életmentő ellátás kivétel!Csak sajnos a többség azon rétegből kerül ki,aki nem fizet TB-t,de "elsőosztályú" ellátást igényel.Őket is el kell látni...,hogy kinek a pénzén,azt mindenkinek a saját képzeletére bízom.

macska69 2012.01.31. 19:43:08

@Igazság, hol vagy?: köszi, ez így elég egyszerűnek hangzik. De voltál már olyan osztályon, ahol idegtépően csöng folyamatosan a telefon, ám nem veszik fel, mert vagy betegellátunk, vagy telefonálunk opció van? És ez jó is így azoknak, akik momentán ott vannak, de annak, aki a vonal végén tépi a haját, nem lett több az infója. Nekem egyébként nincs gondom, köszike, mindig tudom, hova kell fordulnom, inkább a többi beteg tájékoztatását céloztam volna meg röviden, hatékonyan.

Igazság, hol vagy? 2012.01.31. 19:51:23

@macska69: Igen,olyan osztályon vagyok, hogy bizonyos esetben nem tudom felvenni a telefont!Reakció erre:Mert nem veszik fel a telefont,amikor hívtam az adott osztályt..Védekezz ahogy tudsz,a panaszos félt úgysem tudod meggyőzni.

Igazság, hol vagy? 2012.01.31. 20:39:01

@Igazság, hol vagy?: Kiegészítés.Etetsz egy csecsemőt,közben megszólal a telefon,mivel nincs 3-4 kezed,kiveszed a gyermek szájából a cumit,reakció erre természetesen sírás,a telefonon érdeklő mit szűr le ebből?Azt rád bízom.Más,lázat mérsz egy gyermeknél,nem hagyod félbe, nem hagyod ott a pakolóasztalon,hogy felvedd a telefont.Lehet panasz,nem vették fel a telefont.Védekezz ahogy tudsz.Más!Hozzátartozó állítja,hogy hozzátartozója nem kapta meg az antibiotikumot.Ezt az alatt az idő alatt megkapta amíg Ő az udvaron cigarettázott.Ne hogy már az egészségügyi személyzetnek kell megkeresni a hozzátartozókat,hogy felügyeljék a gyógyszerezést,kezelést?!Védekezz ahogy tudsz a rágalmazások ellen.Sok példát tudnák felhozni,elég régóta dolgozom az eü.ben,és még nem égtem ki!

macska69 2012.01.31. 21:21:19

@Igazság, hol vagy?: csak ám a panaszos gyakran nem is sejti, hogy miért nem veszik fel a telefont, amikor neki azt mondták, hogy ide kell telefonálni, sőt, az, hogy ő merre haladhat tovább, az gyakran azon a bizonyos telefonon múlik, amit nem vesznek fel. Ugyanakkor teljesen jogos, ha pl. az általad is vázolt esetekben így történik. Elég pocsék ügy, hogy bárhogy is cselekszel, az egyik oldalon fújnak rád. Örülök, hogy nem égtél ki. Kellenek a "tapasztalt, vén rókák" a szakmában. Meg kellene türelem és empátia is -mindkét oldalról.

Környezettudatos 2012.01.31. 22:11:44

@Igazság, hol vagy?: Érthető amit írtál, de ez semmi más, csak a beteg eü egy tünete. Az információszolgáltatás minden olyan dolog alapvető eleme, ahol külső szereplő is van a történetben. Az eü tipikus példa. Egy gyár nem. Ott az üzemmenetben nem érintett a megrendelő. Az eü-ben igen. Régen ismerték a fogalmat: betegirányítás. Ma nem ismerik. Hogy ennek mi az oka, azt meg kell keresni és orvosolni kell.

Dr.laikus PhD 2012.02.01. 07:22:20

@Környezettudatos:

A szervezésről, valamint a szemléletről:

kaizen.freeblog.hu/categories/Lean_egeszsegugy/

A többihez olvass hozzá. Elég speciális ága a közgáznak az egészségügy.
Makro szemlélettel érdemes csak gondolkodni.
Nem árt egy kis szociális érzékenység is és szociológiai ismeret. :)

IrishOak 2012.02.01. 13:27:27

Szép napot kívánok:-)

Imádott szülővárosomról van szó, de azért látom van sok félreértés.

A megyei kórház két helyen van. Soha nem volt gyerek ellátás a Nyíri úton.A gyerekosztály az Izsáki úton van.Aki 60 km-es körzetben lakik a megyében az tudja.(Vagy most költözött oda az ország más részéről, de még nem nézett utána.) Az ügyelet este nyolctól másnap reggel nyolcig van, innentől a kórházba jelentkező beteg gyerekek felvétele zajlik a főbejárat melletti folyosó rendelőiben.Ezért kérték a beutalót.
Mivel a gyereket az iskolából vitte át a szülő a kórházba - így az jóval nyolc után lehetett. Mondjuk semmi baj, a felvételi ablaknál, meg a nővérnek határozottan elmondják, hogy ez sürgős, és legfeljebb átküldik a másik épületbe, ahol is a gyerekosztály van. Vagy áthívnak egy orvost aki meg tudja nézni a sürgősségi beteget.
Ám minden iskolának van "kerületi" orvosa -azt kellett volna megkérdezni, hogy ő hol van, és azonnal odamenni.Vagyis az év kezdésekor megkérdezni az o.főtől, hogy ki a suli orvosa, és hogy rendel. Azt beragasztani a gyerek ellenőrzőjébe -és hirtelen bajnál megoldás.
Az az igazság, hogy én viszont csak olyan rátarti szülőket ismerek Kméten akik soha nem vinnék a kórházi ügyeletbe a gyerekeiket,mert van nekik saját dokijuk. Vidéken az még mindig jobban dívik.(Egyébként a munkából való hiányzást - gyerek betegség miatt sokkal jobban is tűrik:-))

Innen 85 kilométerről tudom, hogy működik a gyerek ellátó -csak azért mert ha véletlen ott lennénk a kicsivel akkor tudjam, hogy mi a rend. Semmi baj, de ha az ember nem tudja mi -hol- mikor - akkor előfordulhat, hogy haragudni fog a világra.
Kicsinek a legjobbakat. Egyébként nagyon szupi gyerekorvosok vannak Kméten:-)

Igazság, hol vagy? 2012.02.01. 17:52:28

@Környezettudatos: Igazad van a beteg irányítással kapcsolatban.Erről nem az orvos és az ápoló személyzet tehet!

Igazság, hol vagy? 2012.02.01. 17:58:30

@macska69: Nehéz a türelem,empátia akkor,amikor megvádolnak azzal,hogy nem adtad be a gyógyszert a betegnek.Persze,hogy nem látta a hozzátartozó mert az udvaron dohányzott.Azt pedig senki ne várja el Tőlünk,Hogy az udvaron razziázzunk,keressük a hozzátartozókat.

lendvailf 2012.02.02. 21:39:52

Ennyi rosszindulatú, buta orvost, mint itt, még nem láttam.

karcsibácsi 2012.02.03. 10:26:25

@lendvailf: pedig ide a jobbak írnak...

tutormano 2012.02.03. 17:20:41

@lendvailf: Ennyi buta, értetlen gonosz és rosszindulatú embert még nem láttam.

Igazság, hol vagy? 2012.02.03. 18:50:20

Poszt írónak figyelmébe ajánlom és minden egészségüggyel kapcsolatos hozzászólónak,panaszosnak olvasásra ajánlom:Fórum,Angliában élő anyukák beszélgessünk,azt hiszem ez a cím.Jó olvasást mindenkinek.

dioda 2013.10.21. 21:40:30

1:az izsáki úti sürgősségin meg kellett volna mondani, hogy hova kell vinni a gyermeket pontosan! Annyi mindent változtattak az elmúlt években az ellátási területeken, kompetenciákon, hogy nem elvárható egy laikustól, hogy ezt követni tudja, őszintén szólva még nekem is nehéz. A sürgősségi ellátó helyekre nem kell beutaló, azért nem vizsgálta meg a doktornő (amit teljes mértékben helytelenítek),mivel nem ilyen helyen jártak. A kecskeméti kórház egyetemi (SZOTE) oktatókórház, nyilván sürgősségi ellátást is nyújtanak (érdekes, a honlapon nincs feltüntetve külön gyermeksürgősségi osztály v. ambulancia). Nagyvárosban ilyen helyre kell menni - de ezt nem a szülőnek kell kiderítenie!
2: Normális sürgősségi osztályokon első körben egyébként el kellene látni a gyerekeket is (kisvárosi kórházakban pl ez nem ritka dolog, ill. a felnőtt háziorvosi ügyeletes látja el őket kisebb bajokkal, a problémás eseteket küldik tovább). Egy iskoláskorú gyerek hasfájásánál a sebészeti kórképek kizárása a legfontosabb, hasfájós gyerekek vizsgálata első körben (ha megoldható) sebészeti.
3: Ránézésre nem tudod megmondani, hogy mekkora a baj! A hasat igenis meg kell tapintani!!! És egyes kórképekben még így sem lehetsz semmiben biztos (invaginatio: a fájdalom közötti 5-10 perces szünetekben a gyerek jól van, ha az invaginatum ki-be csúszkál akár 30-60 perces tünetmentes periódusok is lehetnek, amikor a gyerek rohangászik a kórteremben! appendicitis: 4 év alatt ritkán fordul elő, de akkor az első enyhe hasfájós tünetek után 6-12 órán belül eljut a perforatioig!)
4: vírusos gastroenteritis miatti hasfájás nem sürgősségi dolog, de egy vírusos gastroentritis az lehet. A Calici (Noro) -vírusról most nem gagyogok, 1-2 nap alatt lezajlik. A Rota-vírus fertőzésbe évente 500 000 gyerek hal bele a Földön, még az USA-ban is évi 20-60 közé teszik az 5 év alatti gyermekek halálozási számát. Azaz: ha nincs akut has, attól még lehet nagy baj.
Most folytatom a kommentek olvasását

dioda 2013.10.21. 22:11:48

@supefly: Akkor az régóta fájhatott már, és normális rendelési időben meg kellett volna szervezni a CT-t, ha 1 hónapig nem javult és más okra nem volt gyanú (ill. ha volt egy idő után ezt akkor is meg kell csinálni). Amúgy soha nem egyeznék bele, hogy ügyeleti időben, a napi munka után, egy fáradt ember operálja az agydaganatomat - max. sürgősségi esetben. Az agydaganatok kiterjedése MR vizsgálattal sokkal jobban megállapítható - egy agyműtét előtt ez min. kell, kemoterápiára a legtöbb nem reagál megfelelően (+néhány hónap túlélés és kész), sugárra majdcsak ugyanennyi. Ha igaz a történeted, akkor a barátod látása megmarad, de a kiújuló daganat miatt 2-3 éven belül....ne legyen igazam. Lehet újraműtik, ha csak a látóideg nyomásának megszüntetését végezték el...

dioda 2013.10.21. 22:46:47

@Mike36: Ez rosszul van szervezve Mo-on. Itt nincs semmiféle ER, csak felnőttsürgősségi. A legtöbb ilyen helyen (nagyjából mindegyiken) gyereket nem látnak el. A gyerekkel háziorvosi ügyeletre kell menni, vagy/utána a gyerekambulanciára/osztályra (kis kórházban), nagy kórházban (megyei kórház/klinika) közvetlenül a sürgősségire (ambulancia/osztály) is lehet menni, de egyes helyeken ne csodálkozz, ha 3-4 órát is vársz. A szülők napközben dolgoznak, bizony előfordul, hogy a gyereket az egész napos panaszok után már csak ügyeleti időben viszik orvoshoz. Másnap a háziorvos is megnézhetné, de oda nem tudják elvinni a szülők, mert nincs napközben idejük...

dioda 2013.10.21. 22:49:26

@DIldiko: A vizsgálat díját nem kérhetik!!

dioda 2013.10.21. 23:20:04

@Dr.laikus PhD: Milyen hibázóét? Aki egy olyan nagy városban, ahol több kórház is van, gyereksürgősségi ambulanciák stb. a beutalóköteles ambulancián (gondolom tél közepén volt elég betege) nem vizsgált meg egy beteget, akinek az ellátása nem az ő feladata volt, hibát nem vétett. Szakmait nem.

dioda 2013.10.22. 00:00:58

@Terézágyú: "Csak tudod ezzel az a baj, hogy ha teszem azt egy könyvtáros nem engedi el a késedelmi díjat amiatt, mert az olvasó - saját bevallása szerint - beteg volt, akkor mindennek elmondják, hogy miért nincs belátással, miért nincs SZÍVE, szidják az anyját, feljelentik stb., pedig ő csak egy könyvtáros, nem azért van ott, hogy jószívű legyen, jótékonykodjon - akkor miért legyintünk ilyen egyszerűen arra, hogy sok orvos sem képes a szívének engedve "jótékonykodni", egy picit engedni a szabályokból stb.?"
Azért nem, mert ha több pénzt költ a kelleténél ill. az szerződés szerint ellátandó betegek emiatt később jutnak ellátáshoz (és persze ekkor ők blogolnak, hogy mennyit kell várni egy ambulancián, pedig őket időre hívták), akkor kirúghatják!...az egészségügy nem jótékonysági intézmény, hanem EGÉSZSÉGÜGYI!

dioda 2013.10.22. 01:01:05

@Környezettudatos: Féljen tőled? Én, ha hozzám hozod a gyerekedet és csak minimálisan fenyegető magatartást mutatsz, azonnal kihívom a rendőrt és eltávolítlak az intézetből.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása