Már napi két virsli is rizikót jelenthet

2012.01.23. 09:22

Svéd kutatók megállapítása szerint kapcsolat van a feldolgozott húsok, például a szalonna és a szalámik fogyasztása és a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata között - közölte a BBC hírportálja.Napi 50 grammal, nagyjából egy virslivel több feldolgozott hús rendszeres fogyasztása 19 százalékkal emelheti egy embernél a betegség megjelenésének valószínűségét, noha a hasnyálmirigyrák előfordulási aránya így is alacsony.

 


Bélrákoknál ismert rizikófaktór a túlzott húsfogyasztás

 

Korábban összefüggésbe hozták már a vörös és feldolgozott húsok fogyasztását a bélrákok gyakoriságának növekedésével, ezért Nagy-Britanniában például az új ajánlások szerint nem javasolják, hogy naponta 70 grammnál többet egyen egy felnőtt ezekből az élelmiszerekből.


Ritka és veszedelmes ráktípus a hasnyálmirigyrák

 

A British Journal of Cancer című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz 11 klinikai próba adatait elemezték, amelyekbe összesen 6643 hasnyálmirigyrákban szenvedő pácienst vontak be. Susanna Larsson kutatásvezető, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa csoportjával úgy találta, hogy az étrendben napi 50 grammal több feldolgozott hús 19 százalékkal, 100 grammal több pedig 38 százalékkal növelte meg a hasnyálmirigyrák kockázatát.

 

 

Mivel ennek a ráktípusnak nagyon rossz a túlélési aránya, Larsson szerint különösen fontos megérteni, milyen tényezők növelhetik kockázatát.

 

MTI

 

www.patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.01.25. 21:57:09

a szalonna az egy feldolgozott húsféle? ez újdonság számomra. mindig azt hittem, hogy szalonnától max érelmeszesedést lehet kapni. sok falusi ember elpusztított már életében egy tonna szalonnát mégse lett tőle semmi baja.
a virslit mindig is gyanítottam, hogy egészségtelen, főleg ha 200 forintért is lehet venni egy kilót, gondolhatjátok mennyi hús lehet benne?

2012.01.25. 22:24:14

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Jó, de mint gondolom te is tudod, ezek a tanulmányok nem úgy készülnek, hogy pl. 20 évig minden emberrel etetnek napi 30 deka marhahúst és megnézik, hogy mennyi pancreas carcinomás lesz köztük.

Többnyire arról van szó, hogy kiválogatnak egy kupac embert multicentrumosan, és kikérdezik őket, hogy mennyi ilyet meg olyat evett, esetleg specifikusabban a grízgaluska levesben hány gambóc volt? És akkor végül kimutatják, hogy napi két grízgombóc megelőzi a tüdőrákot, csak a kérdőívből éppen az maradt ki, hogy a kontrollcsoport 90%-a dohányos volt :)

És ez a grízgombóc nem hasraütés, hanem a sote szakirányú tanáraitól vett kérdőíves példa, és mi sem csináljuk sokkal jobban az EPIC-ben.

Jól tudjuk az emberek mennyire nem látják reálisan az étkezésüket, különösen orvos előtt nem, mi például elég idióta válaszokat szoktunk kapni vörösbor-fogyasztásra, érdekes mindenki 2-3 decit iszik, ha az orvos kérdezi, szóval kicsit szkeptikus lennék ezzel kapcsolatban.

Ez a cikk meg a statisztikai alapú származtatott feltételezésekből származtatott feltételezés, mivel más cikkeket dolgoz fel - www.medpagetoday.com/upload/2012/1/13/bjc2011585a.pdf sztem nem elég szigorú forráskritikával.

Persze az egész a médiaszenzáció miatt van, mert kell tolni a pénzt a kutatásokba (tolják is, én is ebből kapom a fizumat), de a helyes megállapítás valahol itt van: epic.iarc.fr/research/food.php

Már azon is ki vagyok akadva, hogy néhányan kijelentik, hogy a vörösbor jó infarktus ellen, nos ezt sem bizonyította még senki, a terápiás alkalmazástól meg fényévekre vagyunk.

A szalonna viszont tényleg vicces volt :)

karcsibácsi 2012.01.26. 10:08:54

A pnacreas cc rizikófaktora a dohányzás és az alkohol, ezt a virsli ügyet nem hiszem.
A vörösbor viszont tényleg jó, nagyon nagy irodalma van (francia paradoxon) és meggyőző adatok szólnak mellette. Bár az utóbbi időben egyre többen képviselik azt az álláspontot, hogy nem a flavonoidok, polyfenolok, rezveratrol stb. a jótékony hatású, hanem maga a vörösborban levő alkohol. Persze, csak kis mennyiségben (férfiaknak max. napi 2, nőknek 1 egység).

2012.01.26. 19:23:56

@karcsibácsi: A vörösborral kapcsolatban az a megfigyelés, hogy jót tesz, de ezt terápiás alkalmazásban még nem bizonyította, másrészt a tanulmányok egy része szerintem elég rosszul lett tervezve (fontos vizsgálati faktorok kimaradtak), a polifenolok hatása meg nincsen jól leírva, még a rezveratrol sem.

Egy jó rezveratroldús bor is tartalmaz kb. 10mg/L mennyiséget (a világ egyik legtöbb rezveratrolt tartalmazó bora, a 2002-es Merlot a Polgár pincészettől 14,32mg/L resveratrolt tartalmaz), ámde ebből mennyi szívódik fel? Mert po simán a rezveratrol egyszeri 5000mg-jából a vérben lesz Cmax: 538.8 µg/L, a sejtkultúrákon meg állatkísérletekben a releváns koncentrációk pedig kb. 2280 µg/L -nél kezdődnek, többszörös dózisban (12x150mg 48 órán át) a Cmax: 63,8 µg/L , bár most azon dolgozom, hogy megtaláljam a felszívódást módosító vegyületet, amivel a koncentráció 6x-osára nő és a Tmax kitolódik 2 órára. Van egy jó elméletem, és ha nem is gyorsan, de haladok vele, már tudom, hogy mi az illető vegyület hatásmechanizmusa.

Viszont jelenleg inkább az van bizonyítva, hogy ezek a polifenolok nem szerepelnek elég nagy súllyal semmilyen emberi táplálékban, hogy (rövid, terápiás szempontból releváns távon) komoly hatással legyenek az egészségre, ennek az ellenkezőjét állítani egyszerűen csúsztatás, elég csak egy pillantást vetni a fenti számokra.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása