Főzzön főzeléket!

2012.01.23. 09:31

A főzelék sűrítése gyakran nem sikerül tökéletesen, hol szinte megáll a fakanál a habart vagy rántással készített ételben, hol pedig jobban hasonlít egy zöldséglevesre, olyan hígra sikerül.

 


Bár a zöldség alapú egytálétel nem magyar találmány, ahogyan mi a főzeléket készítjük, úgy nem készíti senki. A rántással sűrített főzelék a 19. században jelent meg, azóta számtalan receptet és fortélyt ismerhettünk meg. A főzelék - bár első látásra egyszerű ételnek látszik - okozhat meglepetéseket, hiszen még a gyakorlott háziasszonyokon is kifoghat a sűrítés.

 

Főzelék finomra hangolva


A főzelék sűrítése gyakran nem sikerül tökéletesen, hol szinte megáll a fakanál a habart vagy rántással készített ételben, hol pedig jobban hasonlít egy zöldséglevesre, olyan hígra sikerül. A tökéletes állagot nehéz elérni, a próbálkozások közepette előfordul, hogy a rántással túl sok zsiradék vagy liszt kerül az ételbe, így elveszti egészséges mivoltát.

 

Főzelék, de hogyan?


1. Ha hagyományosan magyar rántással sűrítjük be a főzelékeket, akkor zsírt vagy olajat hevítünk fel, liszttel és pirospaprikával keverjük, fokhagymával vagy vöröshagymával ízesítjük.


2. Ha habarással készítjük, akkor tejjel vagy tejföllel kevert lisztet adunk a zöldségekhez.

 

Honnan ered a főzelék?


A világ számos országában párolnak, főznek zöldségeket, de csak nálunk sűrítik rántással. Az első magyar szakácskönyvben, a Szakácsmesterségnek könyvetskéje-ben, melyet 1699-ben adott ki Misztótfalusi Kis Miklós, még név szerint nem szerepel a főzelék, de hozzá kísértetiesen hasonlító ételek már igen. Czifray István a Magyar Nemzeti Szakácskönyv 1840-es kiadásában viszont már külön fejezetet szentelt a főzelékeknek. Egyes források szerint a rántást az osztrákoktól vettük át, ám a zöldségekkel való felhasználása már magyar találmány.

 

 

Az ezerarcú étel


Az étel nagyszerűsége egyszerűségében rejlik, hiszen minden zöldségből elkészíthető, legyen az például frissen termett káposzta, burgonya, borsó vagy zöldbab. Bár a főzelék szezonja a nyár, hiszen ilyenkor a kert és a piac is friss zöldségekben bővelkedik, télen a konzerv vagy a mirelit zöldségek is megállják a helyüket. A feltét kiválasztásakor is nagy a választék: a vegetáriánusok tükörtojással, a húsimádók fasírozottal, pörkölttel vagy akár sült virslivel is feldobhatják kedvenc főzeléküket.

 

 

Egészségfaktor


„A zöldségekből készült ételek télen-nyáron hozzájárulnak az egészséges étrendhez, hiszen nem csak nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat, de az emésztés szempontjából fontos rostokat is tartalmaznak. Ha a rántás helyett habarással, vagy más, zsiradékmentes megoldással, például liszthintéssel készül a főzelék, akkor az egész család számára tápláló ebéd kerül az asztalra” – tanácsolja Tóth Tímea, a Nestlé dietetikusa.

 


Nestlé
(BSD)


www.patikamagazi.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kalloa121 2012.03.13. 18:43:26

Informatív, jóképű kis cikk ábrával, miegymással, csak az nem derül ki, hogy akkor ugyanvajon HOGYAN KELL tökéletes rántást/habarást készíteni. Kommentelők, trollok, mind segítsetek!

neduddki21 2012.03.14. 10:17:36

Én is azért kattintottam a cikkre, hogy hátha most megtudom a frankót. Nem tudtam meg, marad továbbra is a kísérletezés.

macska69 2012.03.20. 06:50:45

Kezdő háziasszonyként úgy kezdtem, hogy egy púpozott evőkanálnyi lisztet tettem az olajba (más összetevőket most nem sorolok), majd tűzről levéve, hideg vízzel gyorsan elkevertem és hozzáönöttem a zöldséghez. Felforraltam folyamatos kevergetés mellett és ha nagyon hígnak ítéltem meg - mert attól is függ ugye, hogy mi a mennyiség, hány főre készül, milyen zöldség- megismételtem. Két-három főzés után megtapasztaltam, hogy x főre mennyi rántás kell y mennyiségű főzeléknek. Jelenleg mondjuk 4-6 személy részére egy 1 kg-os csomag zöldbabfőzelékhez 2 púpozott evőkanálnyi liszt kell, akkor nem áll meg benne a kanál és nem is híg. Persze ugye, kinek, mekkora a kanala...
Tökéletes rántás receptet azért nehéz adni,mert főzeléke válogatja, hogy melyikhez milyen kell. Zöldbab és kelkáposzta főzelékekhez az előbb leírt mennyiségú lisztet kellemes bársonyos világosbarnaságig pirítjuk, aztán amikor a barnasága már jó, pár pillanatra beledobjuk a még belevalókat -pl. a fokhagyma jelen esetben, kevés pirospaprika- és már öntjük is fel hideg tejjel (vízzel, tejszínnel, ki mivel szereti vagy mire futja), szépen elkeverjük és folyamatos keverés mellett a főzelékbe tessékeljük.
Zöldborsó vagy karalábé főzelékhez viszont éppen csak megpirítjuk a lisztet, még fehér marad, amikor felengedjük, mert ott nem összetevője a pörzs íz a főzeléknek.
Ha a mennyiséget és azt, hogy melyik főzelék milyen fajta rántást kíván meg, már sikerült kikísérletezni, akkor már csak azt kell megtanulni, hogy hogyan ne legyen csomós. Amíg nem megy hibátlanul, a felöntött rántást egy kis szűrőn keresztül keverjük bele a főzeléknekvalóba. Megéri megtapasztalni, mert roppant jó kaja a főzelék, egy jól elkészített főzelékért kezet csókol a család. Sok sikert hozzá a kezdő háziasszonyoknak!
(Habarásról egy szó: azt csak olyan mártásokba, szószokba szoktam tenni, mint gyümölcsszósz, besamel mártás, - és ilyesmik- és ezeket tejszínnel öntöm fel.)

Mille38 2012.03.24. 22:52:10

Hát igen, jó lett volna megtudni a tökéletes főzelék receptjét :(

Magam részéről soha nem szoktam a megpirított lisztes rántás hideg vízzel felönteni, hanem gyors mozdulatokkal egyszerűen elkeverem a forró zöldséges vízben és átforralom. Forralás közben szétesnek a csomók, ha vannak is. Próbáltam a szakácskönyvekben ajánlott hideg vizes felöntéssel, de úgy mindig csiriz lett, hát maradtam ennél a kevésbé tudományos módszernél. Mivel nálunk a hígabb főzelék a kedvelt, így inkább kevesebb lisztet, mint többet használok, hat főre 1-2 evőkanál között. Ha mégis híg marad, akkor kevés ételkeményítőt használok kiegészítésképpen. Ezt különösen kedvelik a gyerekeim, mert így hasonlít legjobban a menzai ebédre ;)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása