Van ahol a haldoklót is megalázzák

2011.12.13. 06:00

Magyar-DRÁMA- rögvalóság. Amiről a politikai-prosectura,temetkezési gigarészvényes betegségiparos- vezető értelmiségi/s a jó pénzért bármire...minden oldali lakájmédia stb.../ VIP elit is dezinformál,elhallgat.
"Öreg Néne" tisztalelkűsége

 

 


Fekszem az intenzíven,nem épp /jó/kedvtelésből.Sajnos immár a második fibrilláció után.A kórházi ügyeleten épp váltás előtt vittek be a mentősök a vizsgáló helyiségbe ..Az orvos majd csak jó 40-50 perc múlva lesz kegyes jönni.A gépben nem megfelelő a papír, így nem tudnak EKG-t készíteni.Ezen már nevetnem kell.Nagyon nem tetszik nekik.Egy kicsit egymásra mutogatnak,majd nekem támadnak,mert tisztelettel rákérdezni merészeltem:mikor jön orvos?/Áthallik a szomszéd helyiségből:mi a ---ért nem az éjszakásokhoz szállítottak ilyenkor még,ezek az ő...ők is.


Nem kell kötekedni hisztizni-bár csak három szóval kérdeztem-fesztivált rendezni.Ne görcsöljön: Majd jön mikor itt az ideje,ha átöltözött.
Gúnyáradattal lepnek meg:Köztük a nem kell fontoskodni ájuldozni,nem fog exitálni a legenyhébb. Rám zúdítják minden anyagi egzisztenciális bújukat traumáikat.


Majd 8 óra körül végre kegyeskedik az Orvos Isten-nő megjelenni,kellemes kávé illat árad vele. Megvizsgál rángató mozdulatokkal,katonásan akár egy fegyintézetben a fegyencet,megjegyzéseit kényszerűen tűrni kell.A betegségről együttérzésről,gyógyításról szó nem esik.Élethez Egészséghez,gyógyuláshoz EMBERI MÉLTÓSÁGHOZ való jog,Emberhez méltó létezés joga,betegjog,EGYETEMES EMBERI JOGOK Nagy Ívben le......a
Kérdeznék de ahogy felém fordul,ahogy néz,felhagyok vele.


Irja alá förmed rám durva hangon,ellentmondást nem tűrően.Semmi felvilágosítás.Te meg vidd a . 33-asba.vicsorog a  beosztottjára.Elvisznek,szerencsére nem kattintanak rám bilincset. Van nagyon jó hatásfokú oki-gyógyító-kezelés,Cryo,elektromos abláció stb... is,ám az nem igazán üzlet a gyógyszermaffiának,
betegségiparnak.Így oszt csendesen folydogál az infúzió,a borzalmak folyadéka a Cordarone./Ami után vagy éppenséggel attól jött is a harmadik
fibrilláció/


Aki hozzáfér a jelszóval védett gyógyszer/méreg/ információkhoz,tudja mit beszélek.Férfiak nők egy helyen centiméterekre egymástól. Mellettem levő ágyon egy nénike.Vagy 76 éves. Négy gyermeket nevelt fel/mint kiderült 30 évesen megözvegyült/egyedül tisztességgel. Erős fantáziával sem lehetett kiolvasni busás paraszolvenciát a még szekrényén levő egyszerű ruházatából.Ezért oszt a megszokott mederbe is terelődnek az események. Valamilyen fokú alzheimer kórban is szenved. Nagyon megalázónak érzi,hogy ilyen visszataszító módon végeztetik vele a/nagy/ szükségét is.


Megértem,valóban taszító.Magam is mélységesen megalázva érzem magam.
A néni úgy ítéli,hogy maga is el tudná végezni az ágy tuloldalán,s nem közvetlenül a másik beteg,szeme láttára,szó szoros értelmében-centiméterekre-orra alá,ha hagynák.
Ám a hosszú megvető hang áradattól/csinálja itt,ne játssza...,ne nyúlkáljon,összesza,,,, itt....menjen a .... bü... a ....a jó k a... ennek az egésznek ..../ visszahőköl,hátrahanyatlik,könnyes szemmel hallgatja a szidalmakat.


Később a nővérpult előtt összeül a "gyógyító"személyzet.A betegek egy része tán nincs is magánál,ám a nénike éber eszméleténél van.
Egyikük:Ha még egyszer kezdhetném soha többet...ezeknek a szem.....k kénye kedvére,ilyen szar bér,összefog...a szar...na ez az utál....un...tó....,hogy r--- meg,a vé... b... r...na meg aki az egészet kitalálta, .....


Indulat gerjed a spontán felháborodástól bennem.Oda kéne kiáltani,hogy ez egy közkórház,nem rabkórház,nem is neoRecsk,neoGulag,neoGuantanamo..
De megjuhászodom,hisz épp végét járja a gyors egyórás Cordarone,most váltanak 24 órásra.Felvillannak a történések,mi mindent kaptak már a betegek,lug-sav, ......... méreg méreg hátán stb....


Senkinek nem görbült soha haja szála sem. Ki tudja....ha bele okvetlenkedek....,szégyellem,ám gyáván hallgatok inkább.
Látogatói jönnek a néninek,-láthatóan nem a Top elit,egyszerű tisztességes emberek-lányai unokák,család. Mama hogy vagy? Már jobban,itt olyan emberséges hangon szólnak hozzám!


Egy egészen egyszerű,/Nép-i/ám mégis magasrendű-lélekkel bíró - morális értékrend követő nagyszerű idős MAGYAR HÖLGY! SáTáNI HUNGARICUM:Paraszolvencia!Van ahol a haldoklót is megalázzák. S ma már mind ehhez társul a sztálinista/neonáci/banditizmus,a MOK, MAFFIA-t szégyenítő etikai rendelkezése. Nonprofit valóság feltáró hirlevél.


Kisnyugdíjas Magyarok Nyilai.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.13. 06:25:18

nagyjából a 90%-át nem értem...
------
mit ért a posztoló cryo-n?

Dr.laikus PhD 2011.12.13. 06:38:58

A kisnyugdíjas magyarok nyilaitól ments meg uram minket!

El Visco Stello (törölt) 2011.12.13. 07:34:32

@Babette_: A szövegkörnyezetből arra következtetek, hogy arra a fagyasztó sebészetre gondol, amivel a felesleges kiálló részeket farigcsálják le a zembrekről állítólag fájdalommentesen.

marand22 2011.12.13. 07:51:30

@Babette_:
Cryoabláció.
www.bidmc.org/YourHealth/MedicalProcedures.aspx?ChunkID=90854

"Van nagyon jó hatásfokú oki-gyógyító-kezelés, Cryo, elektromos abláció, stb... is, ám az nem igazán üzlet a gyógyszermaffiának, betegségiparnak."

Az abláció pitvarfibrilláció esetén 50-60 %-os hatásfokú, de nem minden formájában (leginkább paroxysmalis: rövid ideig tartó, visszatérő ritmuszavar). Egyébként legalább akkora üzlet, mint a gyógyszer, mivel a szükséges katéterek sok százezer forintba kerülnek (egy cryoabláció teljes költsége kb. 1.5 millió HUF).

A tisztelt posztolónak egy jó psychiáterre lenne leginkább szüksége.

kutykuruty 2011.12.13. 08:21:10

Egyszer a vicc kedvéért tételezzük már fel, hogy amít ír a posztoló annak az emberi oldala -a szakmait lehet, hogy nem tudja megítélni -olyan 70%-ban igaz. És akkor már beleszámoltam az elfogultságot is.
Ez esetben milyen tanácsokat adnátok neki?

Mert azt gondolom egyébként, hogy ahol gyenge és/vagy rossz az intézmény vezetése, ott halmozódik mindaz, amit az emberek sérelmezni szoktak.
ahol a vezetésnek helyén van a szíve és az esze is, ott sokkal kevesebb negatív tapasztalat születik.

Dr.laikus PhD 2011.12.13. 08:37:05

@El Visco Stello:

Ugyanolyan értelmetlen, mint a felvetés maga.
Nem a szemölcsei levétele miatt feküdt az intenzíven

marand22 2011.12.13. 08:48:44

@kutykuruty:
Kezeltesse a paranoiáját.

El Visco Stello (törölt) 2011.12.13. 08:48:50

@Dr.laikus PhD: A hülyeség jogát fenntartom. Sőt követelem.

marand22 2011.12.13. 08:50:42

@kutykuruty:
Csak egy kérdés.
Ki haldoklott ?

kutykuruty 2011.12.13. 08:54:01

@marand22:
Mondom: emberi oldalát.

De persze nem kötelező, egy ötlet volt.
Az állandó tagadással nem megy senki semmire.

Dr.laikus PhD 2011.12.13. 08:56:34

@El Visco Stello:

Az enyémet? ;-)

Parancsára! Gondoskodtam róla! :D

2011.12.13. 09:04:59

Ez egy jó vicc volt :)
Mintha Hrabal írta volna, bár a cím a rossz, eredetiben: "A Na Bulovce-ban.". Csak a végén ez a páciens nem esett ki az ötödikről. (Egy élmény volt olvasni, bár ki lehetett volna teljesen írni a szavakat.)

Különben meg nem kell rinyálni, amikor kádárszalámival seggbekolbászolták a fent említett korosztályt, akkor hol voltak ezek a nyakas úriemberek/asszonyok, ez igazság bajnokai? Jelentősen romlik a (valaha)munkás-osztály öntudata, bár én sok mindent megértek, többek között azt is, hogy az egyszerű magyar ember miért hiszi mindig azt, hogy felülről becsapják.

Nade azt már nem, hogy miért csak nyafogni tud!

El Visco Stello (törölt) 2011.12.13. 09:13:01

@ReignOfdark: "Jelentősen romlik a (valaha)munkás-osztály öntudata"
Szerintem az javul. Az egészsége romlik.
Ennél a konstellációnál nincs rosszabb.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.12.13. 09:16:58

@kutykuruty: Az emberi oldalán nincs mit vitatkozni, ő így élte meg, és nem hiszem, hogy bárki azt mondaná neki, úgy kell neked, csak szenvedj. Ugyanakkor a saját helyzetét/hangulatát leíró dolgok közé valóban keverednek olyan félmondatok, amik elég érdekesek, a Neo-Guantanamo, a sztálinista/náci akármi stb. Ezeket akár paranoid tartalmaknak is lehetne minősíteni.
Ha most minderről lefosztod a körítést, akkor az történt (mennyivel jobb lenne pontos adatokkal), hogy "épp váltás előtt" (a legtöbb helyen 8 órakor váltanak) vitték be az ITO-ra, az akkor kezdő orvos (akinek nyilván át kell vennie a lelépőtől az ITO-t, az összes beteggel együtt) nem örült neki. A nővérek azt mondták, hogy 40-50 perc múlva lesz orvos. Aki viszont vélhetőleg jóval hamarabb jött ("8 óra körül"), türelmetlenül vizsgálta meg (empátiából nagy feketepont), de gondoskodott az ellátásáról (nem tudjuk a szakmai oldalt megítélni, mert pl az sem derült ki, volt-e indoka a nem-gyógyszeres kezelésnek, ill. volt-e az adott ITO-n erre egyáltalán lehetőség), és az állapotának megfelelő körterembe küldte. Itt a posztíró látott egy általa nem ismert (és nyilván általa nem kórismézett) beteget, akit nem engedtek felkelni, és valóban minősíthetetlen hangon beszéltek vele. Amit a posztíró nem tud, az az, hogy miért nem engedték felkelni. Azért, hogy direkt megalázzák, és aztán takaríthassák a nagydolga után őt is, meg az ágyat is, vagy azért, mert erre orvosi indok volt? Nyilván nem kell ecsetelni, mennyivel könnyebb egy szobai wc-t takarítani, mint egy ágyban fekvő beteget, tehát valószínűbb, hogy orvosi indoka volt.
Ezen kívül a posztíró találkozott egy frusztrált orvossal, egy csomó frusztrált nővérrel, és ez (jogosan) még nehezebbé tette számára, hogy az ITO-ra került. Szerintem az teljesen jogos igény, hogy a beteggel - minden beteggel, mindenkor - az emberi méltóságát tiszteletben tartva beszéljenek.
Viszont az eü. dolgozók jelen helyzetében (l. a tegnapi poszthoz fűzött kommenteket a nővérek elvándorlásáról) ez sajnos egyre kevésbé várható. Ha jól értékelem, az eü. dolgozók tekintélyes hányada a burnout jeleit mutatja (a jelenségről itt egy orvosi cikk, nem friss, de nem volt időm utánatúrni a neten: occmed.oxfordjournals.org/content/50/7/512.full.pdf).
Ha nem sikerül megoldani az eü. humánerőforrás-problémáját, akkor hamarosan nem az lesz a kérdés, hogy lesz-e erejük a betegekhez emberien szólni, hanem hogy lesz-e, aki megvizsgálja a beteget, elvégzi az ablációt (ha az kell), lesz-e, aki beköti az infúziót, kiviszi az ágytálat stb.

beste 2011.12.13. 10:27:00

Hát nemtom. Nekem most épp nagyon jó tapasztalatom van a egyik kórház ügyeletéről. Nevezetesen a Merényiről van szó. Banális dolog: elcsúsztam, könyökömre. férj vasárnap délelőtt bevisz. Max. másfél óra telt el bemeneteltől kijövetelig. Röntgen, gipsz. Abszolút normális, emberi hangnem. Ellátás a körülményekhez képest maximális. Még csak utalás sem a hálapénzre. Fáradt, de dolgozó személyzet, még humoruk is akadt.
Szóval nem ezt vártam, de szeretem a kellemes csalódásokat.

Jim Raynor 2011.12.13. 10:27:38

@Dr. Morcz:

ha lefosztom a körítést, az marad, hogy bunkó paraszt volt a teljes egészségügyi személyzet. pont.

a "burnout"-tal (lol) meg elég könnyen dobálóztok, gondolom pl. egy buszvezetőt is ilyen könnyen felmentél, ha "tele a f..szom az egésszel" felkiáltással áthajtana a piroson be a gyalogok közé, vagy ha az égő házadban arra várnál, hogy a tűzoltók kimentsenek, de ők nem jönnének, mert "na megint egy baromarcú, aki magára gyújtotta a házát, leszarom" felkiáltással először meginnák a kávéjukat, kiolvasnák a sportrovatot, lenyomnának 3 kör pasziánszt a gépen és csak utána indulnának el.......

beste 2011.12.13. 10:28:17

Elnézést. A személyzet szót összefoglalóként hasznltam az ott dolgozó összes emberre. Remélem, nem sértettem meg senkit.

Mária 2011.12.13. 10:30:14

Jöhet a következő bejegyzés.

Ez nem volt kellően modoros. A posztoló leülhet.

Tényleg nem értem, hogy egyesek miért éppen itt akarják kiélni a soha nem volt írói vénájukat.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.12.13. 10:36:13

@Jim Raynor: Nem jó a hasonlatod első fele, mert a beteg itt saját leírása szerint is megkapta az ellátást. Arról, hogy miért kellett várnia, írtam, érdemes újból elolvasni.
Amúgy könnyű lenne azzal példálóznom, hogy az egész ország (vagy legalábbis a kórházunkba járók tekintélyes része) bunkó paraszt, mért lenne ennél jobb az egészségügy. Én is szeretném, hogy máshogy legyen. Azért írok ide néha, hogy szakmai és emberi szempontokat is megvilágítsak. Hátha oszlik a homály a fejekben. Nem fogok senkit se védeni, a fentebbiben is leírtam, hol vétett szerintem a személyzet. De az ilyen sommás megnyilvánulások miatt lesz tele egyre több nővérnek, orvosnak a hócipője.

Jim Raynor 2011.12.13. 10:38:54

@Dr. Morcz:

azt azért nem ártana végiggondolni, hogy miért is születnek ilyen sommás megnyilvánulások.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.12.13. 10:48:21

@Jim Raynor: Azért, mert sokaknak van rossz tapasztalata. Meg azért, mert a társadalom frusztrált. Meg azért, mert elvárja, hogy 4 millió ember TB-befizetéséből 10 milliót nyugati szinten lássunk el. Meg azért, mert a kormányok és az emberek is úgy érzik, az évi kb 70 milliárd hálapénz elég az eü. lyukainak a betöméséhez (ennek többszörösére lenne szükség, amit nyilván a zemberek fizetnének meg - ha akarózna nekik).
És végül azért, mert egyszerűsíteni mindenki imád, és ezért nem az X doktort meg a Z nővért szidja, hanem mindenkit.

rikitiki 2011.12.13. 11:01:50

@Jim Raynor: Mivel te írtál sommás megnyilvánulást, leginkább neked kellene végiggondolni, miért született.

rikitiki 2011.12.13. 11:01:50

@Jim Raynor: Mivel te írtál sommás megnyilvánulást, leginkább neked kellene végiggondolni, miért született.

kutykuruty 2011.12.13. 11:28:00

@Dr. Morcz: Köszönöm a hozáállásodat.

Szakmai oldaláról nem tudok éppen ezért nagyon nem is szeretnék bármit is mondani.

Nekem egyébiránt ma is jó tapasztalataim voltak, mind az orvossal, mind a gyógytornásszal és a fizikoterapeutákkal is.
De nem vonom kétségbe, hogy vannak helyek, ahol valamiért kicsúszott a vezetés kezéből az egész irányítási, ellenőrzési sőt szervezési feladat is.
Mert azt gondolom itt is igaz az az aranybecsű mondás: fejétől bűzlik a hal.

Ahol a szakmai, személyzeti vezetés magával szemben sem igényes, ott a beosztottak is előbb-utóbb átveszik a látott stilust.
a
Ahol nincs megfelelő színvonalú ellenőrzés ott megfelelő minőségű munka sem lesz.
Mert mi emberek ilyenek vagyunk. Mindenki keresi a könnyebb utat. És legyen az bármilyen szakma, hivatás. Teljesen mindegy.

Mert még mindig azt gondolom, hogy igen, nagyon fontos a fizetés, de a jelenlegi magyarországi helyzetben néhány ágazatot kivéve, mindenki alulfizetett az Unióhoz képest.
Ez azonben -még mindig ezt gondolom -nem mentség semmire.

Természetesen aki emberekkel dolgozik, az találkozik rettenetes, kibírhatatlan, indulatos és mindenféle embertípussal. Sajnos kezelni kell őket.
Én, mikor ilyen helyen voltam vezető megköveteltem az alkalmazottaktól, hogy mindenáron maradjanak higgadtak. Egy dolgot nem kell, sőt nem is szabad elviselniük: ha személyükben sértegetik, gyalázzák őket. Megkértem, akkor szóljanak és semmi perc alatt az illető már kinn is volt a helyiségből. Volt, hogy megmondtam neki: ha nem megy el önként, rendőrt fogok hívni.

Szóval sokat kell tűrni, természetesen nem mindent.
De ez igaz a páciensekre is.
Idióta, kibirhatatlan ember minden szakmában van, azonban az ilyen egyszerűen nem való olyan helyre, ahol emberekkel kell dolgoznia.

Mert sokkal többet árt, mint amennyit esetlegesen használ.

beste 2011.12.13. 11:29:44

@Dr. Morcz:
Szerintem erős túlzás a 4 millió befizető.... sajnos.

rikitiki 2011.12.13. 11:52:34

@kutykuruty:

"Idióta, kibirhatatlan ember minden szakmában van, azonban az ilyen egyszerűen nem való olyan helyre, ahol emberekkel kell dolgoznia."

Természetes.

Az egészségügyben más szakmákkal ellentétben ellátási kötelezettség van.

Egyszerűen fogalmazva: ha nincs más, csak idióta, akkor más szakma lehúzza a rolót és kész. A kórház meg nem, hanem alkalmazkodik. Ha a bér csak kiégettekre vagy idiótákra elég, akkor a beteg idiótákat kap. (Sommás általánosítás természetesen)

Egy konkrét példa: a kórház ahol dolgozom, az országban általános helyzetnek megfelelően "humánerőforrás problémákkal" küzd.

Konkrétan a legszűkebb keresztmetszet az altatós asszisztens. Mivel nincs pénz, nem lehet senkit felvenni. Ami vicces, mivel nincs jelentkező sem, hiszen 5 év alatt 1 évfolyamot tudtak indítani a főiskolán.

Az asszisztensek fele 1-5 éven belül nyugdíjba megy.

Már most is az ő létszámukhoz igazodik az ellátás, a műtők egy része azért nem megy, mert nincs asszisztens. (Elektív műtétek várólistája, daganatos betegek műtétjének csúszása a következmény)

Tegyük fel, az egyikük bunkó, nem való erre a pályára a magatartása miatt. (Nincs ilyen közöttük)

Kérdésem: kirúgjuk? Zárjon be emiatt a fél kórház?

Esetleg emeljük duplájára a bérüket, és akkor a probléma megoldódik?

Most is ápolók és orvosok ezrei hiányoznak. Ez meglátszik az ellátáson, várólistákon. Januártól felmond még több ezer.

Szerinted megengedhetjük, hogy stílus alapján még tovább csökkentsük a létszámot?
Mi a fontosabb, a stílus, vagy az ellátás biztonsága? A beteg élete a fontosabb, a megfelelő feltételek biztosítása, vagy a beteg lelkivilága, hogy nehogy csúnyán szóljanak hozzá?

Ébresztő, itt tartunk. Hadikórház, hadihelyzet. A stílusra mindenki szarik, és addig így lesz, amíg kritikus létszámhiány van és lesz.

Mert jelenleg már az a lényeg, hogy a beteg életben maradjon. A stílusra a jut idő és energia, akkor jó, ha nem hát nem.

2011.12.13. 12:02:32

A kipontozott részekből nem tudtam kitalálni minden szót! Lehet hogy nem káromkodok eleget? Érdekes írás. Nem olyan rossz, de szerintem nem ide való.

rikitiki 2011.12.13. 12:03:21

@rikitiki: Azért azt is még hozzáteszem, ha MOST duplájára emelik az ápolók bérét, akkor a napszámos munka helyett az ápolói munka vonzóbb lehet. Elindul jó esetben egy teljes évfolyam, munkába állnak 3-6 év múlva.

A következő 3 év mindegy mi van, nagyon szar lesz. Senki ne lepődjön meg, ha bunkó stílussal találkozik, inkább örüljön, hogy van akármilyen stílus amivel találkozik.

DE, ha most is húzzuk az időt, az én környezetemben nyugdíjba megy az asszisztensek fele, akik a legtapasztaltabbak. A műtők fele bezár. (Ápolók okán az osztályokon az aktív ágyszám a felére csökken)

Ha majd 10 év múlva rendeződik a helyzet, és lesz ápoló, ki fogja őt tanítani? A legtapasztaltabbak addigra már elmentek. Aki maradt, addigra az is mind kiégett.

A tapasztalat az ami igazán megfizethetetlen.

Háborúban állunk, ugye tudjuk. Ahhoz pedig hadikórház passzol. Hát meg is lesz.

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.13. 12:05:35

@El Visco Stello: @marand22:
köszönöm. én a nem orvosi cryotherapiát ismertem csak.

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.13. 12:09:20

@Dr. Morcz:
(lehet, hogy eljön a pont, hogy érdemes lesz elgondolkodni, hogy csak annak legyen választójoga, aki fizet adót, meg járulékokat)

Dr.laikus PhD 2011.12.13. 12:11:22

@beste:

A magánnyugdíjpénztári tagok aktív létszáma 3,5 millió felett volt.
Ehhez számold hozzá a munkaviszonyban lévő, fizető korhatár felettieket.

Jó az a kb. 4 millió.

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.13. 12:13:47

@rikitiki: itt nálunk a kórházban rohangálnak a nővérek, mint a mérgezett egér.
és mindig mosolyognak. azt is mosolyogva mesélik, hogy újabban a feladatuk közé tartozik, hogy számolják, kinek milyen laborvizsgálatot kérjenek. mert pl vasat csak 61 nap elteltével kérhetnek ismét. szigorúan 61 nap. 59 nem jó.
és mosolyognak és beszélgetnek velem.
a főorvos továbbra is beszédes, ám kapkodós, azt sem kérdezi meg, hogy vagyok.
melyikük kap kevesebb fizetést?

rikitiki 2011.12.13. 12:40:34

@Babette_: A fizetés nem csak azért fontos, mert neki jobb kedve lesz a bérpapír láttán, hanem ha van fizetés, akkor több a jelentkező, akik között akár még válogatni is lehet.

Hát nem tudom, aki azt sem veti oda foghegyről sem, hogy "hogy van?" az elég bunkó. A lakájok meg ezt is elhallgatják.
Szerintem küldjük el, a mosolygók majd helyettesítik, tehát főorvos nélkül még több lesz a mosoly. Igaz?

rikitiki 2011.12.13. 12:42:57

Egy hónapja voltam vidéki adóhivatalban. Könyvelőváltás miatt a könyvelőknek sikerült az adót helytelen arányban megosztani. Kértem, hogy egyeztessük az adatokat, mi futott be az adóhivatalokhoz - köztük a budapestihez. Budapest nem ad telefonon cégnek sem felvilágosítást, csak személyes azonosítás mellett. Menjek fel a két mondatért Pestre. Felvetettem, hogy mivel ott ahol vagyok, azonosítani tudom magam, a két hivatal egymásnak adhat információt.

Mire az ügyintéző válasza: lehetséges valóban, segíthetnék magának, de nem az én problémám, oldja meg maga.

Kérdezek mindenkit akik a stílus ismerői, milyen tanácsot adnának nekem?
Bunkók voltam velem, most mit tegyek?

Most éppen van nálam telefon, toll, papír, kötél, kés és sok nyugtató. Várom a javaslatokat.

Mille38 2011.12.13. 12:45:08

Szerintem képzeljük el, hogy bemegyünk egy mobiltelefonszolgáltató üzletébe és azt hallgatjuk, hogy "már megint itt ez a sok hülye ügyfél, vízbe dobják, elrontják a telefonjukat, direkte összevissza telefonálgatnak, meg kritizálják a mi számlázási rendszerünket és még nekünk is milyen ... bért fizetnek és egyébként is itt kell ülnöm, miközben otthon beteg a gyerek stb stb".
Gondolom, azok szerint, akik a levélírót pocskondiázzák, sokan azonnal kifordulnának az említett ügyfélszolgálati irodából, pedig tényleg csak egy vacak, pótolható, néha feleslegesnek tűnő technikai kütyüről van szó.
Akkor akinek az élete van veszélyben, nem érdemelné meg, hogy ne a személyzet panaszait kellene fél lábbal a sírban hallgatnia?
Egyszerűen elfogadhatatlan, hogy az egészségügyben megengedik maguknak a nővérek, orvosok, hogy morogjanak és fröcsögjenek. Menjenek panaszra a szakszervezethez. Sztrájkoljanak. Az belátható időn belül véget ér és így még mindig jobb, mint ez az évtizedek óta tartó, elviselhetetlen légkör.

Dr.laikus PhD 2011.12.13. 13:02:34

@rikitiki:

A könyvelők a bankszámlakivonatok alapján pontosan tudják mit küldtek és hová, mit vallottak be és melyik hivatalnak.

A hivatallal meg levelezz. Halasztó hatálya van mindennek, ha időben feladod és bizonyítani tudod.
Még okosabb, ha adsz a könyvelőnek meghatalmazást és ő intézi.
A dóga, hisz kvázi jogutódja az előző könyvellőnek. Ezért fizetsz nem is keveset.

kutykuruty 2011.12.13. 13:15:12

@rikitiki: Igen nagyon bunkó volt.
az teljesen normális, hogy nem adnak telefonon felvilágosítást - nagy baj lenne, ha adnának.

Az már a következő gondolot, hogy ha valamit meg lehet oldani, akkor nem a megoldást kéne keresni? Nem az lenne mindnekinek a jobb?
De buta ember, amint egy kis hatalmat kap, azonnal visszaél vele.
bármelyik szákmában. ez emberfüggő és nem munkától függ.

Nyugodtan tehetsz panaszt írásban adott hivatal vezetőjénél írásban.
Köteles lesz válaszolni neked a levélre.

Egyébként én azt javaslom, hogy aadóügyekben vagy papír-toll vagy e-ügyintézés, hogy maradjon nyoma.
Sok esetben még időt is nyersz.

Ugye milyen bosszantó, ha nem segíttőkészséggel találkozol?

Ennek a leggyönyörübb példája nálunk a megoldatlan ügyek irodája.
Én először azt hittem, hogy ez vicc.
és nem az.

kutykuruty 2011.12.13. 13:26:25

bocsi a rengeteg elütésért. Véletlenül elolvasás nélkül elküldtem. És elment..-)

Mária 2011.12.13. 14:00:59

OFF:

Én inkább azon kezdenék el turbó sebességgel gondolkozni, hogy néhány nappal a letétbe helyezett rezidensi felmondások élesedése előtt a Lézerjani miért arról pampog már napok óta, hogy a TANÁROKNAK emelik majd meg a bérét.

Irkutszk 2011.12.13. 14:05:50

@Turchi:
Én sem találtam ki minden szót (ám én ennek inkáb örülök, mint szóvátenném :D), de tanuljunk együtt ;) :
www.nagykutya.hu/index.php?module=blog&first=157

Irkutszk 2011.12.13. 14:10:33

@Mille38: Van különbség egy mobiltelefon-ügyfélszolgálaton 8 órát dolgozni, és egy ITO-n 12-14 órát. Van különbség a bérezésben. Van különbség a munka összetettségében, a lelki megrázkódtatások mértékében (jaj, tönkrement a tegnap vásárolt okostelefonom, most azonnal cseréljék ki vs. jaj, meghalt a férjem a mentőben, mire ideértünk). Van különbség abban, hogy az ITO-s nővérfizetés (vagy orvosfizetés) mellett ezeknek az embereknek másod-, harmadállása van, tehát miután ledolgozta itt a 12 óráját, átmegy egy másik intézménybe, és folytatja. Egyéb összehasonlítás?

kutykuruty 2011.12.13. 14:22:03

@Irkutszk:
Nem akarlak megbántani -de tényleg nem -, mert tisztelem a munkátokat és nagyon sokra is tartom.

De pontosan ezzel a szakmai gőggel van a baj.

Ahogy nem alkalmas mindenki nővérnek, pont úgy nem alkalmas mindenki emberek kiszolgálására sem.
Mindkettő megtanulható szakma.
Pusztán a tanulás oldalról közelítve.

kutykuruty 2011.12.13. 14:26:09

@kutykuruty:
Még annyit ehhez hozzátennék, hogy még soha senkinek nem tett jüt a mártíromkodás.
Pontosan az ellekező hatást váltja ki az emberekből, mint ami a cél.

Irkutszk 2011.12.13. 14:29:06

@kutykuruty: Engem aztán nem nagyon tudsz megbántani, én egy kutatógyógyszerész vagyok :D

Viszont amit írtam, az így megy. Aki oda megy dolgozni, ahol emberek halnak meg (ennek minden hozzájárójával együtt), az tényleg úgy gondolja, hidd el. Viszont emlékezz vissza, hányszor hallottál ágyszámcsökkentésről, és elvonásokról az elmúlt 10 évben? Az tette tönkre az egészségügyet. A jelenleg ott dolgozók leginkább amiatt égnek-égtek ki, mert túlfeszített a munka. Egy kényelmes munkabeosztásban vígan vinnék a hátukon a terhet. Ha lenne rá mód, hogy feldolgozzák, ami történik egyik-másik nap, nem lenne gond. De jelenleg annak is örülnek, ha aludni tudnak (mert nekik is van családjuk, nekik is kell gyereket nevelni). Már nem gőgről van szó, hanem emberek mindennapi túléléséről, amiért évek óta küzdenek, és szimplán az erejük végén vannak.

Ha elédállnának munkatársaid egy olyan javaslattal, hogy tedd letétbe a felmondásodat egy év múltára, és kezdj el kiabálni, hogy ha nem kapsz normális bérezést és munkakörülményeket, akkor érvénybe lép egy év múlva a felmondásod, te megtennéd? Én nem. És épp ebből kiindulva: Milyen körülmények kellenek ahhoz, hogy igen legyen a válasz? Ebbe gondolj bele mélyen, és ott vannak most az egészségügyi ellátásban az emberek. Fizikailag is, lelkileg is kimerültek.

IrishOak 2011.12.13. 14:32:15

Szépséges Luca napot a kedves olvtársaknak:-)

Hinnye... ez nehéz olvasmány volt.
Fordítok magyarról magyarra: a néni nagyon haragos volt ettől durván rendetlenkedett a szíve. Ezért, mentővel bekerült a sürgősségire, majd onnan az intenzívre.Kapott ellátást, gyógyszert, kórházi kezelést és ágyszomszédja volt egy másik néni aki csak ágytálba tudott pisilni.A nővérek fáradtak, kimerültek, az orvosok túlterheltek voltak.
A beavatkozás sikerült, a beteg viszont továbbra is idegesíti magát.

A poszt arról nem szól, hogy a kiabáláson és perlekedésen kívül az ellátottnak voltak-e "emberi" szavai az őt ellátók felé.

Nem kell mindig hátrafelé nyilazni, mert lehet, hogy a ló meg közben nekimegy a falnak, és se nyilazás, se vágta, se lélegzet.

Most is mint eddig már ezerszer: Azt az egyet csodálom az orvosokban a nővérekben a betegszállítókban, a mentősökben, és minden eü.-ben dolgozóban, hogy van még aki csinálja.
Majd ha mind elmennek -akkor a kórházat is bezárják, és nem is lesz sürgősségi ahol a fibrilláló nénik és bácsik életét egyáltalán megmenthetik.

A többi apróság véleményemet nem is írom le... minek.Aki haragudni akar az haragudni is fog, mert így látja a világot.A néninek, de a szívének főleg jót tenne egy beszélgető partner, vagy barátnő.

IrishOak 2011.12.13. 14:35:24

@Irkutszk:
De bizony hogy van ám... és senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a színfalak mögött mik hangzanak el a csordában támadó ügyfelekről, és az ő végtelen nagy problémáikról.:-D
Mindenki aki dolgozott sok-sok emberrel az pontosan tudja, hogy szociálpszichológia megbukik egy egy akciós hétvégén:-D

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.13. 14:38:09

@rikitiki: ugyanugyan, hátrébb a cinizmussal.
a múltkor a fiatal orvosnak nem derogált felállni, kezet fogni velem, bemutatkozni, és türelmesen kérdezgetni.

scopolamin 2011.12.13. 14:49:20

@Babette_: Egy eléggé vaskos rétegnek viszont ezen kívül semmi más nem kell. Pont annyi elegendő, amit a piacon megkapna, amikor találkozik régi ismerősökkel. :)
Ez egyáltalán nem vicc, mert városunkban van egy közismerten alig "képzett" orvos, ezt úgy kell érteni, hogy nem áll szakmája magaslatán, mégis rengeteg betege van.
Igaz, ő szán időt az idilli trécselésre, ettől kiválóság sokak szemében.
Fogadni mernék, mindenkinek van ilyen orvos-ismerőse.

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.13. 14:50:54

@scopolamin: nyilván. a mosolyt csak a fizetés kapcsán hoztam fel.
nekem a mosolynál fontosabb, hogy megkérdezze, hogy vagyok.

scopolamin 2011.12.13. 14:50:57

@IrishOak: Nem a néni volt haragos....
"Mama hogy vagy? Már jobban,itt olyan emberséges hangon szólnak hozzám!"
Ki tudja...

scopolamin 2011.12.13. 14:53:17

@Babette_: Én akkor is el szoktam mondani, ha nem kérdezik :D

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.13. 14:55:09

@scopolamin: nos, ennél a főorvosnál nem lenne alkalmad. tiszta bakela, élőben és felgyorsítva.

DitavonTeese 2011.12.13. 14:57:44

Valaki írta már az ellátás "hadi" stílusát, egy intenzíven még inkább ez a helyzet. Intenzíven férfiak és nők együtt vannak, amikor én vendégeskedtem ott 4 napot, akkor mi is mindent egymás előtt "végeztünk" (lemosdatás, katéter, WC satöbbi). Az emberi méltóságot felülírja az élet védelme. Amíg körbefüggönyöznek, nem látja a nővér a többit. És az is igaz, hogy osztályoznak: a legkevésbé súlyosra kevesebb figyelem jut. Én ennek inkább örültem, mert körülöttem hullottak az emberek. A terápiához nem tudok hozzászólni.

IrishOak 2011.12.13. 15:00:33

@scopolamin:

Én úgy "fordítottam", hogy a szomszéd nénihez jöttek. De össze vagyok zavarodva...

A harag az viszont mindenképpen "lejön" az írásból.

kutykuruty 2011.12.13. 15:31:18

@Irkutszk:
Bocs, rosszul emlékeztem.

Mindenkinek a maga munkája az egyik legnehezebb, hisz azt ismeri jól.
Szerinem nagyon nehéz a buszsöfőrők, a kamionvezetők az utcaseprők a tanárok a kutatók és sorolhatnám midenkinek a munkáját. Direkt írtam össze-vissza a sorrendet.

És mikor valaki elmegy egy szakmát tanulni és utána elhelyezkdik benne, úgy nagyjából tudhatja, hogy mire számíthat. Mind anyagi mind erkölcsi elismerést illetően.

Igy kívülről nézve a helyzetet akár azt is gondolhatom, hogy az egész tömeges felmondás is túl van lihegve. Nem azt mondom, hogy ez a helyzet, hanem azt, hogy belülről is lehet támadni a rendszert és el lehet lehetetleníteni..(na, most nem tudom, nem írtam-e túl sok betűt:-) ).Ha akarom bármiből orzágos gondot lehet kreálni. CSak azt kell hangoztatni - és megnyerni hozzá embereket -hogy nélkülözhetetlen vagyok.
sok munka van -szerintem te sem vitatod - amelyek nélkül megállna az élet de legalábbis pár nap alatt mindenki a bőrén érezné adott munka ellátatlanságát.

Itt most úgy tünhet, hogy az egészségügy ellen vagyok. Pedig nagyon nem.
Az ellen vagyok, hogy minden problémát az anyagiakra fogjunk és elhárítsuk a benne dolgozó emberek felelősségét.

Irkutszk 2011.12.13. 15:40:33

@kutykuruty:
"Mindenkinek a maga munkája az egyik legnehezebb"

Hát, elkanyarodva az eddigi témától (csak mert szerintem kiveséztük), én a saját munkámat nem tartom olyan nagyon nehéznek. Az én munkám játék. Komoly játék, de játék.

2011.12.13. 15:41:52

@Irkutszk: Te kis gonosz!! :-))

2011.12.13. 15:43:14

@Turchi: A linkre gondoltam:-))

scopolamin 2011.12.13. 15:43:34

@DitavonTeese: Ezen én is megdöbbentem, mikor először jártam látogatóban, de ha belegondolok, a monitorozás szempontjából egészen praktikus. Középen lévő nővérpulttól minden beteg egyformán látható, pár lépésre van a segítségtől.
Mondjuk ha egy beteg éjjel ordibál, nem valami szívderítő lehet... vagy a járkálás zaja.

kutykuruty 2011.12.13. 15:43:59

@Irkutszk:
Nagylányom kutató biológus és ő is nagyon szereti.
Ugyanakkor tudom, hogy akinek meg kell szereznie a pénzt a kutatásokra, az eszközökre vagy csak simán a működésre, fennmaradásra neki nagyon kemény és sokszor gyűlöletes munka.
Na jó, a gyógyszerkutatást talán nem fenyegeti veszély, bár ott meg nyilván a piacért, az elsőbbségért folyik a harc.

Irkutszk 2011.12.13. 15:49:42

@kutykuruty:
Az én véleményem erről: Mire oda jutna az ember, hogy ért is a játékhoz, leültetik egy íróasztalhoz, hogy pénzt gyártson hozzá, és más kezd játszani. Gonosz egy világ, de látnád a témavezetőm csillogó szemét, mikor belép a laborba!

kutykuruty 2011.12.13. 15:52:56

@scopolamin:
Akkor én nagyon jó helyzetet láttam.
apukám szívműtétjénél a szíccentrumban annyira tele voltak pakolva gépekkel a betegek és mintha még egy elválasztó paravánfal is lett volna), hogy én aki csak a látogatók sávján mozoghattam, nem láttam a többi beteget. Igaz ez nem az intenzíven volt, hanem még a megfigyelőben. (vagy nem tudom szakmailag mi a helyes elnevezése)
az intenzíven külön voltak a férfiak és nók.
Az is igaz, hogy ott minden tipp-topp volt és a nővérek is maximálisan tették a dolgukat.
Természetesen ehhez kellett egy olyan kórház vezetés aki ezt megkövetelte.
Akkor papp lajos professzor úr volt ott a vezető. és nem érdekel, hogy politikáról mit gondol mert az ő élete nem arról szólt.
Ha valaki a munkájában, hivatásában olyan maximalista, mint akkoriban ő volt, az tőlem akármit is gondolhat és beszélhet a politikát illetően. :-)
Legalábbis nem szakmabeliként ezt gondolom.

kutykuruty 2011.12.13. 15:54:39

@Irkutszk:
Látom a lányomét,mikor beszél róla..-)
És láttam, hogy egy másik helyen mennyire nem csillogott a szeme..-(

scopolamin 2011.12.13. 16:03:04

@kutykuruty: Coronaria őrző kicsivel szeparáltabb nálunk, itt nemek szerint elkülöníthető boxok vannak.
Amiről írtam feljebb, az "normál" intenzív osztály, mindenféle betegségekkel.

scopolamin 2011.12.13. 16:03:58

@kutykuruty: Valószínűleg még nem lehet öreg, mégis hamar rájött, mitől megy a villamos :))

kutykuruty 2011.12.13. 16:32:02

@kutykuruty:
ezer bocsánat:
Papp Lajos.

Mille38 2011.12.13. 17:00:02

@Irkutszk: Oké, nem lehet mindenki Florance Nightingale lelkületével megáldva, de mindez ok arra, hogy védjük az embertelenséget és a megalázást? Mint Kutykurutty véleményéből látszik, nem mindegy, ki a vezető egy osztályon. Jó lenne, ha azok tudnának pozícióba kerülni, akik az emberi szempontokat is érvényesíteni tudják.

Tempus-Anh 2011.12.13. 18:39:55

"S ma már mind ehhez társul a sztálinista/neonáci/banditizmus,a MOK, MAFFIA-t szégyenítő etikai rendelkezése..."

Idézet ebből a "nagyszerű", valóban "emberi" posztból...
Legálisan működő érdekvédelmi szervezet tudtommal indíthat becsületsértési pert az őt ért rágalmak miatt.

Nem sztálinistázunk és nem neonácizunk tiszta tudattal.
Nem tiszta tudattal, hirtelen felindultságból sem.
Veszélyes játék.
Ha pedig igen, viseljük ennek jogi következményeit.
Ami ellen még az sem véd meg, ha adott esetben "fibrillálunk".
A betegségünk nem a pajzsunk.
Nota bene, posztoló...

El Visco Stello (törölt) 2011.12.13. 18:54:18

@Babette_: Nehogymá azért ne legyen jogom a hajam középen elválasztani, mert nem fizetek adót!

El Visco Stello (törölt) 2011.12.13. 18:58:06

@rikitiki: "ha van fizetés, akkor több a jelentkező, akik között akár még válogatni is lehet"
Ha kevés a fizetés, viszont munkahely meg egyáltalán nincs, akkor is sok a jelentkező. Ezt úgy nevezik, hogy "szegény ország"

El Visco Stello (törölt) 2011.12.13. 19:01:16

@DitavonTeese: Nincs két egyforma intenzív. Nekem elhiheted.

mirx 2011.12.13. 22:24:13

Azért hülye a posztoló, mert sok más posztolóval egyetemben azt hiszi, hogy ez az a blog, ahol betegek panaszkodhatnak az egészségügyre.
Holott ez az a blog, ahol orvosok és ápolók röhögnek a betegeken.

rikavagyok 2011.12.13. 22:29:06

Kedves posztoló!
Cordarone lenni jó pitvarfibrilláció ellen.
Crio-,RF abláció sok-sok órás beavatkozás, változó siker aránnyal, nem mindenkinél érdemes megcsinálni. Egyébként ilyetén igények esetén javasolt ritmuszavarunkkal centrumba elfáradni.

rikavagyok 2011.12.13. 22:48:38

@mirx: Az emberek egyik fele azért jár ide, hogy szörnyülködjön az egészségügyön. másik része azért, hogy szörnyülködjön a posztokon. És ez így van jól...

demagóg 2011.12.13. 22:52:43

A Cordarone valóban jó pitvarfibrilláció ellen, jelenleg a leghatékonyabb szer gyógyszeres kardioverzió (sinusritmusvisszállítás) esetén, és a sinusritmus hosszútávú fenntartásában is. Nem tudom, hogy a posztoló hány éves, de amennyiben ez nem az első ritmuszavara a katéteres ablációt valóban érdemes fontolóra venni. A cryoabláció (ilyenkor nem hővel, hanem fagyasztással izoláljuk a 4 tüdőből a bal pitvarba szájadzó vénát) jelenleg kevésbé hatékony, mint a radiofrekvenciás abláció, de egyáltalán nem fáj. Radiofrekvenciás tüdővéna izoláció centrumtól függően 70-80%-os sikeraránnyal jár (a cryoablációnál ugyanez 60-70 %).
Pitvarfibrilláció miatti ablációk száma Magyarországon 2011-ben:
DOTE: 66, Gottsegen Kardiológiai Intézet: 72, Pécsi OTE: 76, Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ: 201, Szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem: 70, Zalaegerszegi Kórház: 24.
A posztolót szívesen várják szerintem bármelyik centrumban.
Azt egyébként tudni kell, hogy egy ilyen beavatkozás költsége 1,2-1,5 M forint (OEP finanszírozza, de jelentős várólista van, 3-8 hónap, egyébként Angliában ez 1 év , vagy mégtöbb). Az összbeavatkozások számát tekintve Magyarország egy kicsit le van maradva, de az utóbbi időben a lemaradás kissé csökkent. A lemaradás egyértelműen a beavatkozás viszonylag magas árának köszönhető, a magyar sszekemberek abszolút megállják a helyüket világszinten, egyébként azt kell még tudni, hogy olyan szakterület ez, amelyhez a tanulási idő min. 10 év a 2. szakvizsga után, ezért nyugaton az egyik legkeresettebb szakma, ahol a fizetés 15-20 szorosa a hazainak!
Én is arra biztatom a posztolót, hogy valamelyik centrumba menjen el, és remélhetőleg nem fog csalódni.

kuszkuszfikusz 2011.12.13. 23:08:16

Rengeteg kórházban töltöttem el több-kevesebb időt, de még sohasem hallottam, hogy a nővér a betegnek akár csak egy trágár szót mondott volna. Miért van az vajon, hogy ezen a blogon folyton ilyenekről van szó? Én nem vagyok (még) orvos, de nem is őket védeném meg, hanem a nővéreket, akik tényleg brutál munkát végeznek általában napi 12 órában és töménytelen túlzással ócsárolják itt a posztolók rendszeresen őket (is). A sztorinak szerintem a fele sem igaz, a betegek meg manapság el kell fogadják, hogy nem jár nekik minden, hiába létezik. Nem jár az orvos 5 percen belül, nem jár az abláció, még ha létezik is ez a kezelés, és nem jár minden azonnal, amit az adott kórképről az interneten megtalálnak kezelésként. Több helyen is jártam Svédországban kórházakban, rendelőkben, 4-5 órát vártak a betegek és senki nem raplizott miatta, hanem elfoglalta magát valamivel és tudta, hogy ennek náluk ez a rendje valamint a sokat szidott hazai időtartalmaknál jelentősen hosszabb várólistás idők vannak nálunk sokkal fejlettebb nyugati országokban.

villamos alóli kacaj 2011.12.14. 00:04:27

@kuszkuszfikusz:
Viszont jár neki az, hogy egy frissen csípőműtött betegnél - akit korábban gerínc műtöttek - 1 napon belül észrevegyék, hogy a hátizma begörcsölt. És ha a mellette fekvő nőgyógyász beteg nem szól hogy adjanak neki görcsoldót már rég kiugrott volna az ablakon!
Ki lehet próbálni!

frezenstein 2011.12.14. 04:37:43

Én egyszer bepereltem egy pszichiáter osztályvezető főorvost kártérítésért, egy félresikerült alkohol elvonó kezelés miatt, aztán a bíróság pszichiáterekhez küldött orvos szakértői véleményért. Nagyobb az orvosok között az összetartás, mint a maffiában, ezt bátran tanúsíthatom.

samer 2011.12.14. 05:26:31

@rikitiki: Mindegy, mert ha duplája lesz akkor is, elégedetlenek lesznek...

Dr.laikus PhD 2011.12.14. 07:19:47

@samer:

Nálad a bölcsek köve, vagy mi?
Honnan az információ?

lariflari 2011.12.14. 08:02:24

Szerintem meg az egészségügy az egyik legnyereségesebb vállalkozása a magyar államnak.

Bikli néni 2011.12.14. 08:15:41

Ez a poszt kissé bicskanyitogató. De nálam valamiért a posztoló kissé erőltetett írói vénája és stílusa teszi. A korábbi kommentek nagy részét pedig változatlanul nem tudom elolvasni, de Rika, örülök, hogy látlak :-)

El Visco Stello (törölt) 2011.12.14. 08:20:43

@lariflari: Ezt azért kifejthetnéd...
Hacsak nem arra gondolsz, hogy ha minden öreg, beteg meghal, az többé nem kerül pénzbe. Ilyen alapon én is sikeres vállalkozó vagyok, mert naponta többször gyorshajtok, pirosonátmegyek, stb. Ez alkalmanként 30000 tiszta haszon, ha nem kapnak el. Márpedig nem.

Idet 2011.12.14. 08:51:42

@scopolamin: Lehet, hogy többet segít, mint a nagy "tudorok".

Idet 2011.12.14. 08:57:52

Egy szó, mint száz: a teljes, 60 éves szocialista gebaszt (bocs!)mostanra csapódott le. Innentől valami mást kell kitalálni, vagy konyec.

2011.12.14. 09:02:36

@Babette_: Vaspanelt nézni akut baj nélkül 2 havonta teljesen reális. Csak legyen orvos, aki értékeli - a Marusovszkyban is rezidenst keresnek...

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.14. 09:31:25

@ReignOfdark: ja, világos. nem mániám, hogy hetente mérjék:)
azért vetettem fel, mert nem azért történik így, mert így logikus orvosi szempontból, hanem mert annyira nincs pénz, hogy reagensre sem telik, csak 61 naponta. egy haematológiai osztályon. érted-e?

Mercel 2011.12.14. 09:31:43

@kutykuruty:

Ezt írtad:
"Itt most úgy tünhet, hogy az egészségügy ellen vagyok. Pedig nagyon nem.
Az ellen vagyok, hogy minden problémát az anyagiakra fogjunk és elhárítsuk a benne dolgozó emberek felelősségét."

Tudod mit?
+1

"Frigyes"

kerecsen2010 2011.12.14. 09:37:39

Ezen a blogon számos kommentelő Dr. House. A (posztoló) beteg biztosan hazudik. Gondolom, ezek az egészségügyisek. Nincs az a politikai bérkommentelő, aki hevesebben védené a tarthatatlan igazát.

narmer 2011.12.14. 09:38:49

Ebben az cikkben az általánosítás az elborzasztó. A közvetlen szomszédom elfekvőben osztályvezető főorvos. Menjetek be, itt van a VII. kerültben.Nincs büdös, nem ordítanak, mindenkit tisztába tesznek, naponta többször is, reménytelen eseteket megpróbálnak lábra állítani. Ehhez képest a főorvos tömény gorombaságokat, követelőzéseket és rosszindulatú fenyegetőzéseket tesz zsebre, nap, mint nap. Na, nem az ott fekvő szegény magatehetetlenektől, hanem a kedves hozzátartozóktól.Akik többször arra kérik, hogy a végállapotban szenvedő betegüknek ne adjanak kábító fájadomcsillapítót, mert ha jajagat és szenved is, de él, és addig is kapja a nyugdíjat. Ami nagyon jól jön a családnak.

Mercel 2011.12.14. 09:45:44

@rikitiki:

Nyilván van igazság abban amit leírtál, sajnos sok is.
De szerintem ezt nem lehet ilyen sommásan elintézni.

Azok aki ide posztolnak, vagy kommentelnek és történetesen nem az egészségügyben dolgoznak jellemzően három dolgon vannak kiakadva.

1,)Embertelen hozzáállás.
2,)Durva szakmai hibák amik károsodást, halált, vagy elhúzódó kezelést okoznak.
3,)Nulla felelősségvállalás / egymás popsijának korlátlan bevédése.

Természetesen ezeket a dolgokat is meg lehet cáfolni / magyarázni, hogy miért vannak úgy.

Attól, hogy kristálytiszta logikával levezeted a kiváltó okokat, illetve vázolod, hogy mi várható attól még ezek a dolgok borzasztóak.
Végül pedig sokadszorra, emberek életével foglalkoznak azok akik az egészségügyben dolgoznak.
Ez nem a tesco ahova konkrétan nem vagyok hajlandó bemenni, hanem egy olyan intézményrendszer ahova a legtöbb ember akaratán kívül kerül be.

( Egyébként a múltkor egy barátnőm egy komoly nőgyógyászati problémával ment kórházba, és amikor kijött gyakorlatilag csak pozitív dolgokat mondott az ellátásáról.
Mondtam neki, hogy küldje be a praxisra legyen már valami jó is itt.. )

"Frigyes"

Dr.laikus PhD 2011.12.14. 09:56:34

@narmer:

Nincs büdös?
Hol jártál báránykám?

Naponta tisztába teszik,többször?
Hol jártál báránykám?

Azt is bepelenkázzák, akit nem kéne.
Az is nyugtatót kap akinek nem kéne.
Megtiltják, hogy felkeljen.

Hol jártál Te báránykám?

"Akik többször arra kérik, hogy a végállapotban szenvedő betegüknek ne adjanak kábító fájadomcsillapítót, mert ha jajagat és szenved is, de él, és addig is kapja a nyugdíjat."
Vagyis nem akarják, hogy megöljék?
Tudod Te mit írtál?
Báránykám...

gaborka78 2011.12.14. 10:12:11

Sziasztok! A munkám miatt egyre ritkábban van időm hzzászólni, olvasni még azért szokgtam a blogot. Viszont szintén a munkám miatt az útóbbi fél évben igen sok kórházban jártam, és nagyon sok osztályt láttam. Kicsit a poszthoz kapcsolódva nekem az a meglátásom, hogy sokszor még egy kórházon belül is az gyik osztályon mosolyognak a nővérek, az orvosok ott a betegek is jól érzik magukat. Majd átmész a folyosó túl oldalára és ott meg mogorva zord nővéreket, állandóan morgó orvosokot ltász. Aztán beszélsz a két főorvossal és rájösz a különbségre. Azt vettem észre, hogy van ahol a főorvos ott mozog a betegek és a beosztottak között ott jó a hangulat, ahol ül mint egy király ott rossz. Jártam több ITO-n, SBO-n és ez a tapasztalat erősődik bennem. Az egyik vidéki ITO-n jártunk úgy, hogy 40 percet vártunk a főorvos asszonyra mert éppen a betegeit látogatta végig, majd amikor elmondtuk miért jöttünk további fél órát vártunk, hogy intézkedjen, hogy amíg az osztály műszaki rendszerein dolgozunk ki fogja őt helyettesíteni! Itt a nővérek is kedvesek voltak, mosolyogtak, a betegek is láthatóan elégedettek voltak. Az ország másik végén másik ITO a főorvos csak annyit mondott félig hátra fordulva a nővérnek: "oldják meg ha valami van most nem érek rá, itt vannak ezek a műszakisok velük kell lennem..."

Amit már többször itt leírtunk, hogy ami a legfontosabb lenne a beteg-személyzet kommunikációja. Beteg családtaggal fordult elő, hogy nem mondtak semmit, sem a családtagnak sem senkinek. Én elhiszem,hogy kevés a pénz az EÜ-ben, de nem csak ott és ezt értse meg mindenki. Nem tudom mit szólna néhány itt elégedetlenkedő ha pl. elromlik a lift a házában akkor közöljük, OK kevés a pénz majd megyünk 6 hónap múlva megjavítani...

narmer 2011.12.14. 10:13:33

@Dr.laikus PhD: Idefigyel Sügér!
Több tiszteletet, nem jártunk egy akolba, ezt jegyezd meg jól.Hogy mennyire ostoba vagy, és mennyire melléfogtál hát elárulom neked VII.kerületi Erzsébet kórház,Alsóerdősor utca. Passzív belosztály, osztályvezető főorvos dr Sz.I.Menj oda, szaglássz ( bégess) körbe, aztán gyere vissza bocsánatot kérni.Bár 6-8 ágyas kórtermek vannak egymást tapossák a családok hogy bejuttassák oda a betgeiket, éppen azok miatt amit az előbbikben írtam.Hogy én mit írtam és ,hogy még mellé mit tudok( 40 év tapasztalatából)
arról neked még csak fogalmad sincs.

Dr.laikus PhD 2011.12.14. 10:23:27

@narmer:

VII.kerletben SAJNOS nem csak az Erzsébet kórház van.

Anyámat most sikerült haza hozni a másikból.
Az elkeseredés ennek szólt.

Az inkriminált mondatot javítsd ki.
Mást jelent, mint amit szándékoztál írni.

Miről van fogalmam?
Ki tudja!
Amiről írtam - és intézkedtem is, hogy félre értés ne essék - az bizony kétségbeejtő.

NEM AZ ERZSÉBET KÓRHÁZ!

Rotoxis 2011.12.14. 10:29:31

@narmer: A sügér egy hal. Laikus nem az. Hogy mennyire nem, azt tudja mindenki, aki szokta olvasgatni a blogot. ha valaki olvasgat, az tudja, hogy a tisztelet neki jár és nem neked. Pont.

Az bizony előfordul, hogy egy kórházon belül is nagy a szórás az osztályok között. A realitáshoz azonban az is hozzá tartozik, hogy az egyes osztályokon nagyon eltérő a "személyzet" leterheltsége.

novákandris 2011.12.14. 10:31:08

A sokadik poszt arról, hogy embertelenül bánnak a betegekkel, különösen az öregekkel. A rendszeres, durva megalázás teszi hasonlatossá a helyzetet a haláltáborokkal. Ott lehetséges ugyanis bűntetlenül gyalázni-alázni embereket. Ebben a légkörben az is elképzelhetőnek tűnik, hogy az ember életére törnek (elég vékonyka a különbség gyógykezelés és "átsegítés" között, láttuk Uzsoki-ügyben is, de más példát is hozhatnék).
Ezért a betegek féltik az életüket. Tartanak a frusztrált nővér bosszújától.

Nem kell ehhez pszichopatának lenni.

Viszont, ha ezt Ti, Orvosok nem értitek, az elég rossz bizonyítványt állít ki Rólatok!

novákandris 2011.12.14. 10:32:30

Ha volna vér a pucátokban, nem a betegen vezetnétek le a gyalázatos egzisztenciális feltételek miatti frusztrációt, hanem a saját és a betegek érdekében lépnétek közösen valami bátrat, olyat, mint a szlovák orvosok is tettek.

gaborka78 2011.12.14. 10:34:28

@kuszkuszfikusz: Én megmondom: mert erről szól a blog! Mert mindenki azt veszi normálisnak, hogy a nővér és az EÜ személyzet "kedves" megfelelően kommunikál, megfelelő tájékoztatást ad. Azok az esetek nyilván nem kerülnek leírásra. Viszont amikor durván bánnak az amúgy is rossz állapotban lévő emberrel az megmarad. Én nem tartom normálisnak, hogy egy sebészeti ügyeleten 4-6 órát kell várakozni a folyosón, ahol szinte állandóan nyitva az ajtó mert mindig jön valaki. Ez megmarad. Az is megmarad ha az ember amúgy is beteg és nehezen mozog mogorván közlik "gyorsabban mozogjon már tele a váró beteggel" (ez konkrétan egy röntgenen hangzott el amikor a combnyaktörött nagymamám kicsit lasabban mászott fel a röntgen asztalra, azóta is emlegeti...).

Várakozás: Igen sok helyen van várólista meg várakozás. De különbség külföld és Magyarország között, hogy külföldön bemész egy sürgösségire 2-3 percen belül valaki rádnéz, (tudod, hogy legalább felfogták, hogy ott vagy) elszedik a papirokat és megmondják, hogy vannak sürgősebb esetek és több órát kell várni.Nálunk ez úgy néz ki elveszik a papirokat majd mint egy hadseregben megkapod az ellentmondást nem tűrő "várjon" parancsot. Sose tudod meg mire kell várni, még azt se, hogy kb. mennyit. Igen csak annyit kéne mondani "nézze Uram sok súlyos esetünk van, az Öné kevébé súlyós várhatóan 1-2 óra múlva tudunk Önnel foglalkozni" máris tudod, hogy kb. mire számíthatsz. Nincs benned a görcs, hogy még szarni se mehetsz el mert ha véletlenül pont akkor kegyeskednek szólítani akkor az egész várakozási ciklus előlről indul. Különösen furcsa érzés amikor a mentő kékfénnyel, szírénázva végig rohan a városon utána kib*-nak a folyosóra további órákat! várakozni amíg még csak egy nővér se nézett rád. És a különbség itt van. Volt nekünk sport balesetünk Francaiországban (a mentők és a helikopterek szinten állandóan jöttek a hozzánk hasonló bátor ámde kezdő sielőkkel), még nyelvi problémák is voltak. Odamentünk nagy nehezen elmondtuk mi van (minket nem mentő vitt) közölték, hogy nem tűnik anyira sürgősnek, kaptunk egy szép nagy sárga szallagot, hogy jól láthatóan tegyük ki magunkra és várjunk, várhatóan 3 óra múlva sorra fogunk kerülni. Majd kb. fél óránként körbe jött valaki, hogy minden rendben van-e, van-e valami változás stb. Majd kb. 2.5 óra várakozás után megjelentek és közölték, hogy várhatóan már csak fél óra és mi jövünk, ha valami dolgunk van még intézzük el... És akkor nem a "le vagyok szarva érzés" hanem az van, hogy "szezon van, sok a sérült és várni kell" érzés van. Miért van az, hogy pl. a Balesetiben (Mező Imre út) a röntgen elött általában van egy idősebb úr aki egyrészt irányítja a betegeket (majd ehhez az ajtóhoz álljon, ott adja le a papírt néhány perc múlva jönnek) ha kell akkor hoz tolókocsit, guroló ágyat stb. És máris az az érzésed van, hogy mennek a dolgok és nem egy felesleges tárgy vagy aki zavart okoz a rendszerben.

Rotoxis 2011.12.14. 10:52:10

@gaborka78: Igazad van. Rá kell nézni a betegekre. A Szt. János traumán (közismerten félelmetes hely) összesen öt "kocsiálláson" tudnak sérültet fogadni. Ehhez az öt elllátóhelyhez tartozik legjobb esetben is két ambiláns ápoló. Vajon ki nézzen így rá a folyosón lévőkre?

velorex-vezető 2011.12.14. 10:58:44

Velem a múltkor a prosecturán nagyon kedvesek voltak. A pathológus nagyon ügyesen dolgozott, egyáltalán nem éreztem a műtétet.

El Visco Stello (törölt) 2011.12.14. 11:03:22

Erzsébet kórház már nincs. Úgy nevezik, hogy:Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ.
Amiről szó lehet, az a Szövetség utcai telephely, ahol két krónikus bel, egy mozgásrehab, tüdő, bőr-és nemibeteg gondozó van. Az Alsó erdősorban is van három bel(egy sürgősségi és két krónikus), de a népnyelv elfekvőnek a Szövetség utcát nevezi.

gaborka78 2011.12.14. 11:11:26

@Rotoxis: Ok. tudom megint jön a létszám hiány. De akkor ott a biztonsági őr /vicc nélkül, külföldön láttam olyat, hogy nagy betegforgalom esetén a biztonsági őr besegített az betegek tájékoztatásába simán el tudja mondani, hogy 2-3 óra a várakozási idő,simán tud beteget irányítani pl. a másik ajtó előtt várakozzon mert ott ahol vár kutya nem fog foglalkozni vele/. Bizt.őr már a legtöbb kórházban úgyis van. Tudom, hogy nem ez a legfontosabb feladata de ez innen kezdve kis szervezés és egy kis képzés. Vagy ne adj isten egy éppen "szabad" orvos is be tud segíteni. Láttam olyat, egyik vidéki kórházban, hogy az ügyeletes orvos amikor éppen nem foglalkozott egy beteggel se, segített a nővéreknek lepedőket cserélni, ágyat áthúzni stb.

Emberség 2011.12.14. 11:13:43

Nem szokásom kommenteket írni, olvasni is ritkán. De most megteszem, mert felidegesített egyes emberek hozzáállása. Sajnos nagyon sok ember nem a lényeget igyekszik megérteni az írásból, hanem feltehetőleg unalomból kötekedik és okoskodik. A fenti cikknek a lényege az, hogy milyen megalázó volt az egészségügyisek hozzáállása a betegekhez.

Személyes tapasztalataim alapján sajnos a magyar egészséügy nem csak pénzügyileg, hanem emberségben is a végét járja. Talán egy generációváltás majd egyszer segit...

A híradások tele vannak a szűrővizsgálatok fontosságával, holott az egészségügy egyáltalán nem fogadókész erre. Ha komoly problémával fordulok orvoshoz, jellemző, hogy össze-vissza küldenek, úgymond labdáznak az emberrel. Én szelíd, kedves, félénk ember vagyok, és az orvosok durva, faragatlan viselkedése miatt már rettegek orvoshoz menni. Előfordult, hogy azért nem adtam hálapénzt egy orvosnak, mert olyan módon beszélt és viselkedett, hogy nem érdemelte meg (nem is foglalkozott velem melesleg, csak jól kioktatott 37 éves létemre).

Szóval én megértem a pénztelenség gondját, közalkalmazottként dolgozom én is, de ilyen viselkedést eddig csak az egészségügyben tapasztaltam. Egyszerűen nem érzek hálát, mert csak egy jó adag megalázással, méreggel és félelemmel jövök ki ezeknek a rendelőnek az ajtaján, továbbra is betegen. Ezek után lehet okoskodni, hogy miért nem járnak az emberek orvoshoz, csak ha nagy a baj....

Mivel az egészségügy rossz állapotban van, jó ötletnek tartottam azt, amikor bevezették a vizitdíjat. Aki szegény volt, visszakapta a pénzt az önkormányzattól, és nem volt akkora összeg pl. a gyógyszerárak mellett, hogy nem lehetett volna azt kifizetni. Akkor egészen máshogy álltak a betegekhez... Dehát úgy tűnik, az emberek inkább fizetnek "hálapénzt", és minden jó úgy nekik, ahogy az van...

narmer 2011.12.14. 11:13:59

@Rotoxis: Nahát, el vagyok keseredve,aki pedig ilyen rondán általánosít, arra a sügér még kedveskedő minősítés.Ki gondolná hogy a sügér egy hal?

2011.12.14. 11:14:59

@Babette_: Értem-értem.

@novákandris: Mindenki fél. A szlovák orvosok 700 (!) eurós (!!) fizetésEMELÉS(!!!)ről tárgyaltak.

Ehhez valóban kell bátorság, addig is szeretnék élni. Köszönöm! :)

@gaborka78: Ebben sok igazságod van, a személyzet hangneme gyakran hagy kívánnivalót maga után, ám ez pl. itt sincs másként, ami viszont az ellátás szakmai színvonalát illeti, nem hiszem, hogy rosszabb lenne, mint amit eddig láttam. Mármint ami az embereken múlik és nem az eszközökön/munkaidőn.

Viszont a másik oldalról alapból nem képzik az állampolgárokat semmire, simán kapsz úgy érettségit - sőt, diplomát! -, hogy nem tudsz csekket befizetni, adóbevallani, nem tudod a tűzoltóság telefonszámát, nem tudsz semmit a biztonságos szex gyakorlati kivitelezéséről, nem tudsz állást keresni, takarékoskodni, orvosnál, bíróságon viselkedni, stb. a lakosság töredéke van tisztában az eü vagy oktatás vagy egyéb közhivatalok helyzetével és működésével, az ilyen konfrontáció szerintem döntő többségben a kollektív tudatlanság következménye, amit nem az eü dolgozóknak KÉNE orvosolni. Sajnos nekik kell, az eredmény ismeretes. :(

2011.12.14. 11:15:36

@Dr.laikus PhD: Én is akarok! Ha hazamegyek, összefussunk ám! :P

narmer 2011.12.14. 11:16:14

@El Visco Stello: Mindegy hogy nevezik az Alasóerdősori,aminek semmi köze a Szövetség utcaihoz, és én annak a passzív belosztályáról írtam.Ha jobb tetszik az ex Erzsébet kórházról.

2011.12.14. 11:18:07

@Emberség: A következő generáció brutálisan kontraszelektált lesz, a többiek máshol keresik majd a kenyerüket.

Addig van jó világ (még ha ezt most nehéz is elhinni, hogy lehet szarabb ennél), amíg a rendszerben kering több ezer helyhez kötött, váltani nem akaró vagy tudó orvos.

Irkutszk 2011.12.14. 11:21:41

@Dr.laikus PhD: Lehetőleg ne az elfekvőben.

narmer 2011.12.14. 11:23:32

@Dr.laikus PhD: Ennek örülök, de változatlanul ajánlom megtekintésre. Ami pedig a kábító fájdalomcsillapítást illeti, voltam olyan helyzetben,hogy azt mondtam, ha egy baltával kettéhasítják a fejemet az is jobb mint a fájdalom, mindegy, hogy és mivel csak állítsák ki. Aki nem volt így az nem tudja mi az, amikor megtébolyodsz a kíntól, és csak azt akarod, hogy szűnjön meg, ha öt perc múlva meg is halsz. És még élek.

gaborka78 2011.12.14. 11:32:53

@ReignOfdark: Én kívül állóként, betegként, hozzátartozóként, és néha az EÜ rendszerbe beszállítóként azt látom, hogy szakmailag általában kiválló orvosaink vannak. Emlékszem arra az orvosra aki nagymamámat műtötte combnyaktöréssel éjjel 3-kor került be a műtőbe. Agyon tudtam volna verni olyan bunkó volt, igaz tényleg éjjel 3-kor vitték be a műtőbe és elismerem fáradt volt. Viszont amit szakmailag csinált az egy csoda volt (később a rehabon csak nézték a röntgent és nézték, hogy mit alkotott a kollégájuk, és mindenki elismerően nyilatkozott, hogy csodálatos munka, és nagymama is felépült szerencsére). Totál pozítiv lenne a történet ha nem lett volna totál bunkó az összes dolgozó (a röntgenestől kezdve mindenki). Munkám miatt jártam itthon és külföldön is műtőkben, ITO-n stb. Látom a különbséget, és egyik oldalról továbbra is azt mondom csoda amit itt művelnek az orvosok. Ilyen körülmények között világszinvonal közelében lenni, de nem elég ha az orvos a szakma legjobbja, ha nem tud a beteggel és a hozzátartozóival kommunikálni. Ugyanígy követem a híreket, és rengeteg "műhiba ügy" sima kommunikációs probléma. Vannak tényleg hibák, emberek vagyunk hibázunk.

Az is igaz amit írtál, hogy érettségit, diplomát lehet úgy szerezni, hogy az embernek alapvető dolgokról lövése sincs. Nagymamám több elsősegélynyújtási ismerettel, "praktikával" bír mint aki ma elvégezz egy kötelező "elsősegélynyújtás tanfolyamot". És nem csak az alapvető traumás ellátás az ami totál ismeretlen az embereknek.

Dr.laikus PhD 2011.12.14. 11:36:21

@ReignOfdark:

Csak legyén itthon, akkor megbeszéljük. :)

egerészölyv 2011.12.14. 11:44:38

Tisztelt Posztoló!

Mélyen együttérzek Önnel. Minden szava igaz, csak egyvalamit nem értek. MIN CSODÁLKOZIK???

2011.12.14. 11:47:08

Én már tucatszor felvetettem a javaslatot, hogy az állástalan büfészakosok menjenek kommunikálni közmunka gyanánt a kórházakba, rendelőkbe.

egerészölyv 2011.12.14. 11:47:47

@Babette_: a kiroterápia az, amit a beteg alkalmaz az orvoson? (Tenyérbe a zsét.)

egerészölyv 2011.12.14. 11:48:36

@ReignOfdark: jártál már büfében? Vagy büfészakon? Ráismernél a magyar egészségügyre :$

El Visco Stello (törölt) 2011.12.14. 11:50:08

@narmer: Nemhogy van köze a Szövetség utcához, hanem egy intézmény.

egerészölyv 2011.12.14. 11:52:46

Már többször kiveséztük itt: a magyar egészségügyi finanszírozás legfőbb rákfenéje (és ami elvezet bennünket a benne "dolgozó" emberanyag mongoloid-szovjetoid minőségéhez is): a beszállítók kontrollálatlan szabadrablása.

gaborka78 2011.12.14. 11:59:50

@egerészölyv: Az utolsó mondatod bizonyos beszállítói körre igaz... De abban a körben vastagon benne van több orvos is...

karcsibácsi 2011.12.14. 12:01:11

@novákandris:
"em kell ehhez pszichopatának lenni"

De. Ilyeneket állítani, bizony, psychopatának kell lenni. ("az ember életére törnek, stb.)
Az egyébként már most nyilvánvaló, hogy az Uzsokiban SEMMI nem történt, az egész ügy alantas motivációjú lejáratókampány.

Dr.laikus PhD 2011.12.14. 12:01:27

@narmer: @Irkutszk:

A baj az vele, hogy nem annak hívták.
Mindketten olyan állapotban vagyunk, most a tesóm rosszabban, hogy átmeneti hely kellett volna.
Sok, nagyon sok pízért ígértek valamit, közel van, belement.

Mama itthon van már.
Amit láttam iszonyúan megviselt.
Ezt senki nem érdemli meg
Mama önellátó, de demens. A rövidtávú memóriája 0. A rövidtávú. Működnek a megtanult reflexek. Nem engedték felkelni, bepelenkázták, 45kg, kapott egy akkorát... NNNaaa. Kérdeztem, hogy belemegy minden.
A nagy kék szemeivel rám nézett és megkérdezte, hogy tehetek mást?
Lázas volt, laposan feküdt, már zihált, 1 hét alatt sikerült ezt elérni.

Itthon van.
Él.
Majd elalszik.
Magától. :(((
Nem zihál, a sors adott mellé szakembert és a háziorvosomat.

Dr.laikus PhD 2011.12.14. 12:03:32

@narmer:

Magad sem érted, hogy mit írtál le.
Mindegy....

egerészölyv 2011.12.14. 12:03:39

@gaborka78: ugyanarról beszélünk, úgy látszik, neked is megvannak ezirányú tapasztalataid :(

G.Freeman 2011.12.14. 12:06:53

Kelet-Magyarországon még becsületből és hivatástudatból gyógyítanak.

Dr.laikus PhD 2011.12.14. 12:07:58

@ReignOfdark:

Rohanni fogok. :DDD

@Irkutszk:
Igyekszem. ;)

Dr.laikus PhD 2011.12.14. 12:09:27

@El Visco Stello:

Pedig elkezdtem befűteni, azt hittem lesz szakember aki a szelepek sorrendjében segít... :)))

Irkutszk 2011.12.14. 12:13:36

@Dr.laikus PhD:
Mit tudnék olyat mondani, amit nem tudsz magadtól is? Gondolok rád sokat, kitartás!

pandacsökiboborján 2011.12.14. 12:14:22

Hát meg kellenne fizetni az alkalmazottakat és akkor lehetne válogatni is ... aki tehette már nem otthon keccsöl 120k-ért hanem külföldön a sokszorosáért.

Dr.laikus PhD 2011.12.14. 12:19:12

@Irkutszk:

Köszönöm szépen!
Bőven van mit, de van orvos a segít, még mama is. Tudta, hogy kéne ágymagasító.
Nincs, mondták lakonikusan, mama mondta, hogy akkor emeljék meg az ágy lábát...

Gerontológusok, ebben ez az ijesztő.

Csúnyán bánunk az időseikkel, a kiszolgáltatokkal.
Persze ilyen nehéz, kiszámíthatatlan, penge élen táncoló gazdasági helyzetben ez mindig így van.
Ismételjük önmagunk. :(((

Dr.laikus PhD 2011.12.14. 12:20:04

@bikmakk:

Te tudós bagoly, Te.... :))

egerészölyv 2011.12.14. 12:20:13

@Dr.laikus PhD: kedves laicistám, hidd el, együttérzek veled. Sajnos kicsit mindannyian így vagyunk ezzel. Mindannyian magasról leugatjuk az egészségügyi állapotokat bírálókat - addig, amíg mi magunk (saját jogon vagy közeli szeretteink révén) nem szembesülünk a n. büdös valósággal... :$

egerészölyv 2011.12.14. 12:21:07

@Babette_: á, kiro-kiro, két jelentésű szó. Fagy- és kéz-.

egerészölyv 2011.12.14. 12:24:51

@narmer: rettenetes dolog a fájdalom egy bizonyos szinten túl, tudom, zuhantam már padlóra én is, és olyankor tudna nagyon finoman esni egy egészségügyi rendszer... :$

Dr.laikus PhD 2011.12.14. 12:26:00

@egerészölyv:

Most sem általában van véleményem ami lesújtó.
Többet ismerek, személyesen, a saját bőrömön ahhoz, hogy általánosítsak.

Itt is csak nyígként írtam meg, nem kell véleményezni.
Tettem ellene, elhiheted.
Ugyanaz az intézmény, másik utca, kiemelten jó ellátás.
Nincs is hely, még átmenetileg sem.
Pedig oda protekció is van.

Úgyhogy, változatlanul nem vállalok veled közösséget.

egerészölyv 2011.12.14. 12:26:07

@Babette_: oooohhh, azaz krioterápia = faggyal gyógyítás, kiroterápia = pecunia non olet.

Irkutszk 2011.12.14. 12:33:01

@egerészölyv: Igen, krio- azt jelenti, hogy fagyasztás. Én leginkább a krioszikkátor szóból ismerem, ami fagyasztva szárítást jelent (vákuummal elszívják a nedvességet a lefagyasztott mintából, nagyon finom por állítható így elő, illetve a hőre érzékeny anyagot szárítását ezzel a módszerrel lehet például megoldani).

Irkutszk 2011.12.14. 12:46:31

@Dr.laikus PhD:
Csak általános dolgokat tudnék mondani. Legyen előtte feladat, legyen tevékenysége, legyen napi programja, rutinja. Ha nincs ágyhoz kötve, akkor keljen fel, nem lustálkodunk az ágyban. Hülye megfogalmazások jutnak eszembe, de a mindennapi szeretetet kapja meg (ha csak egy telefonhívás, az is program, ha szokott időben van, azt is lehet várni, utána elelmélkedni a megbeszélteken, bármilyen szinten). A megfelelő szinten legyenek vele szemben elvásárok. Ha az az elvárás, hogy minden nap kétszer meg kell fordulnia az ágyban, és át kell mozgatnia az izületeit, akkor az az elvárás. Létezzen az elvárás, mert azt bármikor lehet tőle kérdezni, lehet panaszkodni, hogy nem sikerült, vagy lehet ujjongani, ha igen. Demens beteg közelében még nem voltam (most sajnálom), de olyasmire tudok vele kapcsolatban gondolni, hogy igenis tornáztassa az agyát. Nem olyasmiről, ami nem jut eszébe, hanem olyan dolgokról, amik eszébe jutnak. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg emléke van, idézze fel őket, ha tud írni, írja le (mondja fel kazettára - gondolom segítséggel, mondja tollba, tökmindegy, de jártassa az eszét). Te meg a testvéred majd elolvassátok (amikor lesz rá időtök). És csak a pozitív megerősítés, százszámra, ezerszámra.

ugyanaz keménykötésben 2011.12.14. 12:55:29

Úgy szerettem volna, hogy egy durva orvos ránézzen a beteg lábamra, és durván közölje, hogy mitől fáj ilyen durván.

Egy hete kajtatok időpontért, január február távlatában kaptam. Megpróbáltam az általam fellelhető összes szakrendelést, magánorvost, nincs közelebbi időpont. Most itt vartyogok, ülőideggel kínlódok, de lehet hogy köszvény.

Egy hete mikuláskor bejutottam sebészorvoshoz, annyit kizárt hogy nem mélyvénás gyulladás, és nem lumbágó.
Ideg lesz azt mondta, most hajtok idegorvosra hátha bejutok, csak nem mindegy mikor, mert mostanában készül a lábam leválni tőből, és nem biztos, hogy a helyén marad februárig, mert addig lerágom.

Dr.laikus PhD 2011.12.14. 12:59:54

@Irkutszk:

Drága vagy. Igazán. Köszönöm!

Demenciában is nagy a szórás.
A rövidtávú memóriája 0.
Mondasz valamit és a mondat végére már semmi.
A szakma, a szakmai adrenalin az van.
Elesne mellette valaki, megpróbálna ugrani, de pattogva mondaná mit tegyél és helyre rak - de nagyon - ha ügyetlen vagy.

Kalászfáslizást fél kézzel (ballal) kellett megtanulnom. Még azt is érzi, mekkorát kell húzni rajta. Tőle tanultam meg.
Döbbenetes.

Ha sikerül erre a sínre terelni a gondolatait baromi jó vele.
Rossz napokon, megakadt lemez.

Irkutszk 2011.12.14. 13:15:30

@Dr.laikus PhD:
Na, akkor most tessék elkezdeni annak örülni, hogy egyáltalán vannak jó napok (nem könnyű ezt sem megtalálni, de legalább vannak!). Az abszolút érthető, hogy vannak jobb, meg vannak rosszabb napok. Nem is a jó napokra kell a kitartás, hanem a rosszakra kell azt félretenni ;)

novákandris 2011.12.14. 13:33:04

@ReignOfdark: Tudod, attól válik hiteltelenné, amit írsz, hogy különválasztod az "ellátás szakmai színvonalát" attól, ahogyan bánnak a betegekkel.

Szerintem ez a kettő elválaszthatatlan. A gyógyulásban nagy szerepe van a pszichés állapotnak. Mérhető, nagy különbség van a gyógyulási esélyek tekintetében.

Ha percről percre megaláznak valakit, az egy stresszhelyzet, ami mindenfajta teljesítményre rossz hatással van, a gyógyulásra is.

novákandris 2011.12.14. 13:36:01

@karcsibácsi:
Mindegy, mi történt az Uzsokiban, ha azt látod magad körül, hogy az alapvető társadalmi normákra szarnak azok, akiktől az életed függ, öreg vagy, beteg és elesett, Téged se fognak meggyőzni arról, hogy a legjobb kezekben az életed, a legnagyobb biztonságban.
Ha ezt nem fogod fel, a hentesboltban a helyed, nem az egészséggyben!

zellerlevél 2011.12.14. 13:40:57

Megjelennek sorban az ilyen posztok, a posztoló megkapja a cseppet sem kedves jelzőit, és minden megy tovább.

Pedig jobb lenne, ha valaki megszakítaná a láncot, a várakozó betegnek kedvesen odaszólna a nővér, hogy a doktornő sajnos csak később tud jönni, de nyugodjon meg, nincs nagy baj, és azonnal szóljon, ha rosszabbul érezné magát.

Mi lenne, ha az orvos elmondaná a betegnek, hogy pontosan mi történt, milyen kezelést fog kapni, mire számítson. Ne adj Isten adna egy tájékoztatót, vagy weblapcímet, ahol utánaolvashat a rá vonatkozó dolgoknak.

Mi lenne, ha az ápoló megkérdezné az idős embert, hogy használt-e már ágytálat, szüksége van-e segítségre, esetleg hozzon-e egy paravánt? (És hozhatna is, minden osztályon van.)

Nem pénz kérdése egyik sem.
Kedvességre kedvesség lenne a válasz, figyelemre figyelem. Minden irányban. Ettől mindenki jobban érezné magát.

Mondok jó példát: múlt hét, Országos Gerincgyógyászati Központ, időpontra mentünk, az időpont előtt belejentkeztünk, azonnal mehettünk a rendelőbe. A röntgenre ugyan sokat vártunk, de ahogy kiértünk, már mehettünk is vissza az orvoshoz. Az orvos kedves volt, a gyereknek elmagyarázott annyit, amennyit képes felfogni. Kedvesen szólt, hogy a bejárat mellett van ingyenes ruhatár, ne hurcoljuk a sok ruhát egyik helyről a másikra. A röntgenen szó nélkül írták cd-re a leleteket, a kartonozóban kedvesen adták a következő időpontot. Mivel a sorban állók látták, hogy az ablakban ülő kedves, gyorsan végzi a munkáját, ők sem morogtak.

Ők is ugyanazon közalkalmazotti bértábla szerint kapják a fizetésüket, ők is találkoznak kellemetlen betegekkel, és mégis képesek emberként bánni mindenkivel a nyűgös kétévestől a háklis öltönyös, diplomatáskáson keresztül, a szánalmasan viccelődő idős bácsiig.

A lánc megszakításához az is kéne, hogy az ide írni merészelőket ne nyeljék le keresztben azonnal... Amit leírnak, azt így élik meg. Még akkor is van igazságuk, ha ők maguk hisztisek, neveletlenek, mert ők a "fogyasztók", akiknek az adójából a személyzet a fizetését kapja, és akiknek a hálapénzét az egészségügyben dolgozók túlnyomó többsége mindenféle lelkiismeretfurdalás nélkül zsebreteszi.
Azt is tapasztalom, hogy az egészségügyi dolgozók mindenféle ügyeik intézése során hasonlóan képtelenek a hatékony kommunikációra, a mosolygásra, a kedvességre. Ők háborodnak fel a legjobban, ha a bankban, önkormányzatnál, boltban, közműcégeknél várakozni kell. Vajon miért?

zellerlevél 2011.12.14. 13:50:53

@ReignOfdark:

Sajnos ez valóban így van. A férjem mesélte, hogy Németországban a nyolcvanas évek végén, amikor tanítási gyakorlaton volt, a harmadikas gyerekeknek azt tanították, hogyan lehet biztosítást lemondani, bankszámlát megszüntetni (!), hogyan kell lakásbérleti szerződést kötni, önéletrajzot írni, családi költségvetést készíteni.

Nálunk még annak a felismerése sem történt meg, hogy ilyen információkra szüksége van az embernek. Szormorú.

Dr.laikus PhD 2011.12.14. 14:03:23

@novákandris:

Konkrétan hivatkozol valamire, amiről aztán azt mondod, tök mindegy, de akkor is és így is úgy ahogy mondod.
Punk tum.

Akkor is ha fogalmad nincs a pszichopata jelentéséről, bár karcsibácsi definiálta neked.

A posztolók megkérdőjelezése többek közt emiatt is van.
A szituációk nem életszerűek, az általuk vélt diagnózisok még laikusnak is nyilvánvalóan mások.

Aztán vagyunk itt páran akik sokat, a kívánságunkhoz képest jóval többet járunk orvoshoz, pénzünk nem lévén mégis a kielégítőnél jobb bánásmódban van részünk.
Megtanultuk, hogy nem beszélnek velünk, hát kérdezünk. Úgy és akkor amikor látjuk, hogy az orvos nem űzött vad, hanem "viszonylag" kipihent.

Irkutszk 2011.12.14. 14:05:01

@zellerlevél: Régen-régen volt háztartástanóra, csak aztán elfelejtették. Én már lemaradtam sajnos róla, de tudom, hogy volt, létezett. Illetve mintha-mintha a 9-10-ik osztályban (akiket nem vettek fel középiskolába, ők jártak ide, amíg a tankötelezettségük megszűnt), tanítottak volna ilyesmit.

füles1098 2011.12.14. 14:08:08

@ugyanaz keménykötésben: vegyél be fájdalomcsillapítót, 24 óra alatt 4-6 tabletta. Én is azt csinálom, segíteni úgy sem igen tudnak.
Már azon is gondolkodtam, hogy megpróbálok szerezni marihuánát, csak azt sem tudom, merre kell indulni érte, állítólag nagyon jó fájdalomcsillapító.

Irkutszk 2011.12.14. 14:17:57

@füles1098: Alapesetben tök jó a tanácsod, de azért: Imádom, amikor laikusok látatlanban adnak másik laikusnak szakmai tanácsokat. Az autómat nem szeretnéd hasonlóképpen meg-távszerelni véletlenül?

füles1098 2011.12.14. 14:43:12

@Irkutszk: csak segíteni akartam, írja, hogy ülőideg probléma vagy köszvény. Mert mit gondol az ártatlan ott mit fognak vele csinálni, ugyan ezt, adnak neki fájdalomcsillapítót meg esetleg gyulladáscsökkentőt és jól van, majd idővel használ is, csak győzze kivárni.
Mivel minden fájdalomcsillapítóban van gyulladáscsökkentő,talán januárig már egy kicsit ki is fejti a hatását és a dokihoz jobb állapotba kerül. Arról nem beszélve talán még a lábát sem fogja lerágni, mert elviselhetőbb mértékre csökken a fájdalom.
Én évtizedek óta ezzel a fájdalommal kellek-fekszem, pontosan tudom milyen eredményre számíthat az orvosnál.
Az autódat nem szerelem meg sem távolból sem közvetlenül, mert azon kívül, hogy van motorja meg kereke meg kasznija, és a motor működési elvét is ismerem, javítani nem tudom. Így ez a dicső feladat marad a szerelőre vagy a fiamra.

füles1098 2011.12.14. 14:47:38

@Irkutszk: ez kimaradt:
A gyógyszertárban segítenek neki kiválasztani a megfelelő fájdalomcsillapítót, sőt a bevehető mennyiségre is felhívják a figyelmét. Direkt nem írtam konkrét gyógyszer nevet. Ráadásul az állapota sem romlik tovább.
Azt nem írtam neki, hogy ne menjen orvoshoz, csak ezzel a problémával ne várjon csodát.

Irkutszk 2011.12.14. 15:08:21

@füles1098: Kár, nincs is autóm :P Milyen jó volna, ha szereltél volna nekem egyet a semmiből ;)

Elnézésedet kérem a kötözködő stílusért, de nagyon nehéz megítélni egy másik ember állapotát, és ezért veszélyes lehet tanácsot adni. Elsősorban erre szerettem volna felhívni a figyelmet, nem téged legorombítani. Lássuk be, idegbecsípődést és köszvényt elég különböző módon kell kezelni, lévén egészen más a fájdalom oka. Mindenesetre ha lábujján/ujján be van dagadva az izület, fájdalmas, és hidegben rosszabb, köszvény a gyanúsabb, és akkor is menjen orvoshoz, a gyógyszerhez kelleni fog a recept :P

Viharszarok 2011.12.14. 15:32:08

Sziasztok!

Általános észrevételeim a bloggal kapcsolatban:

1. Az ide író orvosok, vagy hozzájuk kötődő személyek tevékenysége kimerül abban, hogy megkérdőjelezik a posztoló szavahihetőségét.
Egymás között eklatáns bizonyítékok hadát sorolják fel, így sommásan ítéletet is hoznak és a szerző meg is kapja az érte járó ítéletet:-)

Ha ez valamely oknál fogva zátonyra fut, akkor a helyesírásába, vagy a mondatszerkesztésébe, vagy a szókincsébe vagy valami más, a téma szempontjából teljesen irreleváns dologba kötnek bele. ( szánalmas )

2. Nyilván előfordul, hogy egyes grafomán-exhibicionisták kitalálnak hamis történeteket és ezzel szédítenek és lázítják az orvos -ellenes tábort.

Az azonban valószínű kedves doktorkák, hogy a magyar népesség 90%-nak van valami nagyon keserű tapasztalata a magyar egészségüggyel kapcsolatban.

Nekem is van, bizony amikor az én nagymamám elhunyt, nagyon nehéz volt szó nélkül hagnyom az utolsó napjaiban körülötte "tevékenykedő" nővérek és a sokszor flegma, arrogáns orvosok ténykedését. Sajnos néha rettegve gondolok arra az eshetőségre, hogy " ezek " kezei közé egyszer én is kerülhetek...
Rémülettel tölt el, hogy az ingerültséget, az intoleranciát, a flegmaságot és a bunkóságot az alulfizetettségükkel magyarázzák.
Ez nem lehet ok, hisz mindegyikük tudta, hogy mit vállal amikor erre adta anno a fejét.

Az általánosítástól azonban óvakodjon az ellentábor is, hiszen a rossz tapasztalatok mellett nyilván mindenkinek van kellemes élménye is. Amikor segítettek rajta, megszüntették a fájdalmait, a betegségét. Ezért hiba az általánosítás.

Egyébként elismerem, hogy az egészségügyben dolgozók méltánytalanul alulfizetettek ahhoz képest, hogy életek múlnak rajtuk.

Mélységesen egyetértek azzal, hogy a kormányzatnak az esztelen pazarlás helyett ide kellene komoly anyagi forrásokat csoportosítani és végre rendezni a béreket. ( Főleg az orvosokét )
Azonban addig is- mi betegek- türelmet és empátiát kérünk, hiszen nem mi tehetünk erről a helyzetről, de a levét leginkább mi isszuk meg...

Szeretném, ha a jószándékú orvosok elgondolkodnának a fentieken, a többiektől pedig várom a cinikus megjegyzéseket, illetve a helyesírási-fogalmazási hibáim miatti megalázást...

novákandris 2011.12.14. 15:43:32

@Dr.laikus PhD: Hivatkozok valamire, amiről senki nem tudja az igazságot, vagyis hogy ténylegesen mi történt. Ettől még az újságcikkeknek megvan hatása. Teljesen mindegy, hogy mi történt valójában, ez az ügy akkor is hat, ha csak kitaláció az egész. Sőt, ha évek múlva, a vizsgálat lezárultával kiderül, hogy semmi se volt igaz az egészből, még utána is érződik majd a hatása az orvos-beteg viszonyra. Ugyanúgy, ahogy az összes olyan történetnek, ahol rányitották télen a haldoklóra órákig az ablakot, aztán az meghalt tüdőgyusziban, stb. stb. Maguk az egészségügyi dolgozók se tesznek meg mindent azért, hogy az ilyen esetek minden kétséget kizárólag tisztázódjanak. Évek óta nincs például megbízható, mindenki számára hozzáférhető statisztika, ami alapján össze lehetne vetni a kórházak teljesítményét egymással és a nyugati statisztikákkal.

Igen, ezek mind bizalmatlanságot szülnek. És ha azt látom, hogy a nővér ordítva kurvaanyáz egy magatehetetlen, idős beteg haldoklót, az se szül bizalmat. Inkább emlékeztet a haláltáborra.

Az, hogy Neked, vagy másnak jó tapasztalatai vannak az egészségügyről, hogy jó kezekben vagytok, nem jelenti azt, hogy mindenki jó kezekben van. Az, hogy Teveled jól bántak, ez nem hiteltelenít egy olyan beszámolót, ahol valakivel rosszul bántak.
Te jót tapasztalsz, más meg rosszat. A színvonal nem egyforma, intézményről intézményre változik, mások az emberek, a körülmények, a vezetés.

novákandris 2011.12.14. 15:48:00

@Dr.laikus PhD: Abban, amit a kartárs írt, nem látom a pszichopata definícióját, de a wikipedia ezt írja róla: antiszociális személyiségzavar.

Ráadásul, van neki egy szociálisan leértékelő konnotációja. Válogassuk meg, hogy kiről mit írunk, ok?

novákandris 2011.12.14. 15:52:47

@Viharszarok:
(jókis nicknév)

Sok igazság van abban, amit írsz, én egy dologgal vitatkoznék.
Az egészségügyiek szégyenletesen alul vannak fizetve. Ebből nem az következik, hogy bele kell törődniük, mert "tudták annak idején, hogy mit vállalnak". És az sem, hogy joguk van megalázó, bunkó módon bánni a betegekkel.

Hanem az, hogy harcolniuk kell emberibb körülményekért a maguk és betegeik számára.

És ebben nekünk támogatnunk kell őket.

füles1098 2011.12.14. 16:15:45

@Irkutszk: azt írta, nincs idegbecsípődés, mert sebészhez eljutott.
De az idegbecsípődésre is fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt és izomlazítót írnak fel. Ha komolyabb akkor mehet fizikoterápiára, uszodába.
Olyan nagy különbségek nincsenek. Amit én megtanultam magamon, kevés husi, fehérje (de csak azért mert nem én folyamatosan éhes vagyok ha nem eszem legalább egy kicsi húst)és rengeteg mozgás, még akkor is ha üvölteni szeretnék a fájdalomtól.
Nem vettem kötekedőnek a szavaid, nem tudhattad, hogy évtizedek óta minden percben szembe nézek ezzel a problémával.

Irkutszk 2011.12.14. 16:41:25

@füles1098:
A fehérjevázból lesz a húgysav, ami ki tud csapódni (csak a tudománnyal alátámasztom a megfigyeléseidet ;) ). Még amit én hozzá tudnék tenni (nem neked, hanem bele az általánosságba): sok folyadék, segíti a kiválasztást. Tiszta fizika alapján kristályosodik ki a húgysav, ennek tudatában melegen kell tartani azokat a fránya kis üzleteket, illetve a köszvény elsősorban hideg időben jön ki. Erre fel lehet készülni, el kell kezdeni a gyógyszert (Milurit).

zellerlevél 2011.12.14. 16:48:31

@Irkutszk: De leginkább változtatni kell az életmódon és a táplálkozáson.

karcsibácsi 2011.12.14. 17:48:48

@novákandris:
Se hentes nem vagyok, se kartárs. A
pszihopata definiciója az én olvasatomban: hülye.

@Viharszarok:(rád) Rettegsz?
Ez nagy baj. A szorongás, rettegés súlyos lelkizavarokhoz, impotenciához vezethet.
Szeretnék segíteni neked: nem kell rettegned. Csak akkor kerülsz "ezek" keze közé, ha önként odamész. Rajtad áll.

ugyanaz keménykötésben 2011.12.14. 17:51:11

@füles1098:
Nincs idegbecsípődés, készült rtg,és negatív lett.

Ahogy vonszolódtam napról napra változott az egész. Először az az éles fájdalom, estére bepirosodott, és beforrósodott az egész lábam. Elkezdtem vizes ruhával borogatni, megszűnt a forróság.

Később az idegfájdalom mellé csatlakozott egy új jelenség: térd ízületemben kialakult egy golyó nagyságú domborulat, plusz a sípcsonton klf. méretű duzzanatsor. Ezek égő fájdalma elhalványult az idegfájdalom mellett. Ugyanilyen nagyon fájdalmas duzzanat van a csípőlapáton is. Combizmaim tropák, fájnak és kemények.

Lehet, hogy kétféle bajom van, majd kiderül. Dec. 19.-ére sikerült idegorvoshoz időt kapni, megkönnyebbültem.

Nem szedek fájdalomcsillapítót, mert egyéb szereket is kell szednem, és a kölcsönhatásokat nem vállalom.

A hűtés óta, melegben tartom, infra lámpával is melegítem, óriásit változott jó irányban mára. Talán nem kell lerágnom:-)

@Irkutszk: Sokat iszom, húst hanyagolom.

Dr.laikus PhD 2011.12.14. 18:24:19

@novákandris:

Láttál te már haldoklóval ordítót?
Nem tettél semmit?
Attól, hogy az újságírás elment a hazugság, a hatásvadászat irányába attól még igaz is?
Ez felmenti a posztolókat?

Volt itt igaz és megrendítő írás, minden hatásvadászattól mentes.
Senki nem kérdőjelezte meg.

Nincs összehasonlító stat?
Mazsolázz!
www.eski.hu/

Attól, hogy nem ismered, nem ez a területed még végső konklúziót ennyire határozottan, ennyire kioktatóan nem kéne....

Azért nézünk horrort, hogy tudjuk értékelni a nyugalmat. Kisüti a feszültségeinket.
Szeretünk borzongani.
Ez nem baj, csak nem kell elhinni, hogy a világ ilyen.

füles1098 2011.12.14. 18:29:47

@Irkutszk: Köszi a felvilágosítást:) de tanultam táplálkozás élettant, igaz vagy már 30 éve, de az alapok azóta sem változtak :)
Nem köszvényes vagyok, (vagy az ördög sem tudja már) nekem gerincsérvem volt, van, ennek köszönhetem az állandósult fájdalmat, meg már a koromnak. Szerencsére más bajom nincs, pontosabban nem tudok róla.
Ezzel meg megtanultam együtt élni, kisebb praktikáim nekem is vannak amik segítenek. A gyógyszert amennyire csak lehet próbálom mellőzni.
Ami zavar, az utóbbi hónapokban állandó fejfájással ébredek, kávé után félórán belül elmúlik,(mindig nagyon alacsony volt a vérnyomásom) tehát nem vészes. Majd ha haza megyek, akkor elmegyek dokihoz, csak még nem találtam ki melyikhez is kellene:)

ugyanaz keménykötésben
örülök, ha nem rágod le. szükséged lesz még arra:)

Dr.laikus PhD 2011.12.14. 18:35:12

@ugyanaz keménykötésben:

Háziorvosod vérképet még nem csináltatott?

Menj hozzá, mondd el a panaszaid, ennyivel már előrébb leszel.
Tud erősebb fájdalomcsillapítót adni, tűrhetőbb lesz a fájdalom legalább és nem fáradsz ki annyira.

Dr.laikus PhD 2011.12.14. 18:38:43

@Dr.laikus PhD:

Mellesleg, ha nagyon sürgős a dolog beutalót oda és úgy ad, hogy a várólista elejére kerülsz.

ugyanaz keménykötésben 2011.12.14. 19:18:14

@Babette_: 20.-a után majd megírom, hogy mit talál az orvos. Köszi az üzit.

@Dr.laikus PhD: Vannak laborjaim, mert mikulás előtt voltam kontroll vizsgálaton belorvosnál. Ott már magas a húgysav érték, de az orvosom nem találta említendőnek, azt mondta jók az értékeim, az állapotomnak megfelelő.

Most nincsenek fájdalmak, ezért tudok netezni:-)

Kösz mindenkinek a hozzámszólást:-)

Viharszarok 2011.12.14. 20:47:34

@karcsibácsi: Cinikus és primitív... Elfogytak az érvek? Vagy nem talált a gugli elég helyesírási hibát?? Ejnye ejnye karesz.
Pont a hozzád hasonló jómadaraktól mentsen meg az Isten minden jóérzésű embert.

Viharszarok 2011.12.14. 20:53:23

@karcsibácsi: Sajnos van olyan is, amikor már viszik az embert és nem jószántából megy oda:-(
Rettegek továbbra is, mert az ilyen orvosok a frusztrációjukat majd rajtam élik ki és hidd el nem jó kiszolgáltatottnak lenni.
Jómagam építészmérnök vagyok, neked tetszene ha az általad megálmodott, rá sok paraszolvenciát összegyűjtött házad úgy tervezném meg, ahogy nekem jólesik? Ha panaszkodnál mert összedőlt, akkor meg azzal érvelnék, hogy : " Mit izeg-mozog maga? Nem halt meg, egyébként is szar napom volt amikor terveztem.
Ugye, hogy rögtön sipákolnál, meg jelentgetnél fel a Kamaránál?:-)

karcsibácsi 2011.12.14. 21:30:29

@Viharszarok: úgy vagy te építész, kiskomám, ahogy én orvos.
A ház tervezés mamár nagyobbrészt számítógéppel, szigorú szabványok és iso akármi szerint történik, ha akarnál, se tudnál olyat tervezni, ami összedől. Legfejjebb a kőműves ha túl sokat iszik vagy kilopja a cementet a betonból. Én is azt kívánom, amit te: a hozzád hasonló jómadaraktól mentsen meg az Isten minden jóérzésű embert. Amúgy élvezet veled csevegni, de tényleg.

scopolamin 2011.12.14. 21:33:29

@Viharszarok: Napi 100-150 ház hibátlan tervezésénél természetesen beleférne, hogy néhányat elrontasz. Nem hal meg senki, legfeljebb sipákol. Annak visszaadod a pénzét, na bumm.

Dr.laikus PhD 2011.12.15. 03:42:15

@karcsibácsi:

A rajzolás történik számítógéppel,.. :DD
Nem sipákol. ha a statikus nem tud számolni.
Egy ilyen jó progi nagyon drága.

Ettől függetlenül télleg nem építész, csak viharosan buta és paranoid.

Dr.laikus PhD 2011.12.15. 03:47:48

@scopolamin:

Napi?
Egy jó építész egész életében se... :DDDD

A rajzolója talán, de az sem naponta.

Ettől függetlenül szerencsére a terveket csak úgy nem lehet megvalósítani.
Jó pár szervezet nézi át, engedélyezi, javíttatja, ha hibás, az aktuális szabványnak nem fele meg.
Sokkal kisebb a valószínűsége, hogy összedől.

Itthon még nincs akkora nyomor, hogy az anyagot kispórolják és épületek dőljenek össze.

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.15. 06:56:24

@Dr.laikus PhD: nem mindegyik tervhez kell statikus...

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.15. 06:57:32

@Dr.laikus PhD: egyébként simán átmegy egy rossz tervezésű ház a hivatalokon. azok nem ezzel a részével foglalkoznak.

Dr.laikus PhD 2011.12.15. 07:35:33

@Babette_:

?????
Megnézi a tervezői névjegyzéket?
Akkómájó?

A többi meg a haver, vagy az aktuális kurzus megszavazott baromsága miatti három XXX?

Lehet, de kevés a valószínűsége.
Randa épület kapott már engedélyt, de egyik sem omlott még össze.

Nem hiszem, hogy csak adminisztrátorok. Pont ez a beosztás szigorú képesítéshez kötött.
De lehet, hogy nem....
Émmá öreg vagyok.

Egy biztos Viharszarok NEM építész. :)

El Visco Stello (törölt) 2011.12.15. 07:45:07

Az építészetnél nincs korruptabb szakma a világon. Minden kivitelezhetőség a kenőpénz nagyságán múlik. A korrupt országok rangsora és az építészeti probléma miatt összedőlt házak listája pontosan fedi egymást.
szerintem...

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.15. 07:47:40

@Dr.laikus PhD: például.
megnézi a részleteket, elküldi a megfelelő hatóságokhoz (környezetvédelem, stb.), elolvassa a műszaki leírást, ellenőrzi, hogy egyezik-e a rajzzal.kimegy helyszínre, megmér néhány ellenőrzési pontot, hogy egyezik-e a rajzzal, megnézi, hogy a beépítés megfelel-e a hatályos jogszabályoknak (telekhatártól való távolság, telekhatáron levő ablakok, kéménymagasság), kiküldi a hiánypótlást, ellenőrzi a határidőket, baszogat pár alkalommal, hogy még ez kell, még az kell, aztán nagy nehezen határozatot hoz.
(kivéve, ha ismered az építéshatósági ügyintézőt)

de a legtöbb esetben nem fogja rajz alapján végig(!)számolni az építményt, hogy stimmelnek-e a számok.
és most egy átlagos építményről beszélek, mint családi ház stb.
persze, kell nekik a megfelelő végzettség, de feltételeznie kell, hogy a szakmai felelősség alapján az építész jó tervet készített.
nem tudom pontosan, milyen feltételtől kell statikust igénybe venni (mert én nem vagyok építész, csak vele élek:), de pl. az említett átlagos családi házhoz nem kell.

El Visco Stello (törölt) 2011.12.15. 08:01:16

Gondolom minden építész tanul alapvető statikát, talajmechanikát stb. Ha a tervezés folyamán statikai problémája akad, statikushoz fordul. Más dolog egy tervpályázat. Ott a kiírás eldönti, hogy milyen szakvélemények szükségesek.

Dr.laikus PhD 2011.12.15. 08:06:46

@El Visco Stello:

Hogyne tanulna.
Elég sokat.
Náluk többek között, - mint a közgázon a diszkrét matek - szelektálásra is alkalmas.

nem vagyok magam 2011.12.15. 09:15:53

A sok embernek aki felkapta a vita fonalát, azért tudjuk hogy a kiinduló építész példa teljesen szar?

Napokon keresztül ekézik sokan az egészségügyiseket, akik egy pszichopata beszámolója alapján csúnyán viselkedtek. Jaj, mami. Csúnyán néztek rám.

Először: egy pszichopata beszámolóját én nem veszem komolyan. Lehet hogy ő volt bunkó, és erre kapta válaszul.
Lehet hogy szépen felturbózza a sztorit, mert a személyzet nem omlott a lába elé.

Az okos drága kommentelők egy része szerint lehet bunkónak lenni, kivéve ha egészségügyis vagy. Nekik, és csak nekik, ez a szakmájukkal összeegyeztethetetlen.

Egy politikus mondhatja, hogy annyit érsz, amennyid van. Egy orvos ne szóljon be, mert ő emberekkel foglalkozik. Jézusom, Trianon meghagyta az elmegyógyintézetet a magyaroknak és kijelölte határait.

Másodszor: súlyosan sértő, rágalmazó, primitív szemét levélben valaki mások stílusát kifogásolja.
Ezt tényleg komolyan veszi a tisztelt nagyérdemű kommentközönség?
Ha énrám vonatkozna a szöveg, orrbaverném.

A rohadt mocskos emberekkel foglalkozó eü-s nehogy már csúnyán nézzen valakire, akkor ő nem oda való.
De az őt nácizó állathoz egy szavunk nincs? Hát, ilyen amikor elgurul a gyógyszer.

Harmadszor: Szakmailag nem merült fel semmi inkorrektség, megfelelően tették a dolgukat, csak hát a stílus...

Ehhez hogy jön az építész, akinek az épülete összedől?

Ehhez az az építész jön, aki tervez egy teljesen korrekt hibátlan házat (vagy napi 150-et, nekem mindegy) és utána az arcodba fújja a cigifüstöt.

Teccik érteni?

Teccik érteni, hogy mennyire elfogult ez az egész, inkorrekt az eü. személyzettel szemben?
Tetszik érteni hogy kilóg a lóláb, amit elvetettünk a ló másik oldalára?

Teccik érteni, ha a problémákat megoldani szeretnénk, akkor ez nagyon messzire visz attól?

Teccik gondolkozni?

Szerencsére az elmegyógyintézet határai átjárhatók. Még.
Az orvosok számára is.

karcsibácsi 2011.12.15. 09:37:58

@nem vagyok magam:
Gratulálok!
Végre valaki ki merte mondani, amit sokan gondoltunk, csak illemből, meg azé má mégse, meg itten úgyse szabad szegény posztolót bántani mert kitiltanak alapon nem írtunk le.

lpt1 2011.12.15. 09:46:37

@nem vagyok magam: Tervező mióta egy pálya a karbantartóval?

nem vagyok magam 2011.12.15. 09:50:14

@nem vagyok magam:
Az érdekesség kedvéért - és főleg mert mazochista vagyok - végigmentem a levélen sorról sorra.

Először a minősítések:
A levélíró szerint az orvos-istennő akár egy fegyintézetben a börtönőr, és vicsorog. A gyógyszermaffia kiszolgálója. "Gyógyító" személyzet. Idézőjelben.
A kórház Recsk, Gulag, Guantanamo, ahol a betegek mérget méreg hátán kapnak.
A paraszolvencia sátáni hungaricum. A haldoklót is megalázza a sztálinista, neonáci, maffiát megszégyenítő banda, az orvoskamara.

Mi a KONKRÉTUM, ami kiderül?

Elfogyott az EKG papír.
Ezt minősíti a beteg (nevet), a nővérek verbálisan gúnnyal támadják a beteget, illetve panaszkodnak neki. Az orvosnő katonásan megvizsgálja. A beteg kérdezne, de a doktornő csúnyán néz, ezért mégsem kérdez. Nincs felvilágosítás (kérdés sem volt).
A beteg megkapja az állapotának megfelelő kezelést.
A kórteremben a betegek zsúfoltak, a nővérek ingerültek.

A beteg beszólna a nővéreknek, de mégsem teszi.

És ENNYI a konkrétum.

Kérem összevetni a konkrétumokat a minősítésekkel.

Én a magam következtetését levontam - én kérek elnézést a levélíró helyett.
Bizonyosan nem rugdosom még (ok nélkül) a személyzetet, elég szarral dobták már őket meg, miért is? Nézzük meg a konkrétumokat.

Aztán mindenki nézzen magába, és ne írjon baromságokat buszvezetőkről meg építészekről.

Ha az orvosoknak meg van eszük, húzzanak a francba, itthon ők a Gulág fegyőrei, emberkínzó Mengelék.

Külföldön gondolom nem.

Rövid könnyes búcsú a Gulágon és mindenki jobban jár.
Az orvos meg lesz becsülve máshol, a beteg meg nem kap mérget, meghalhat nyugalomban, elégedetten, szívritmuszavarban.

Gondolkodjunk már. Mérlegeljünk már.

kutykuruty 2011.12.15. 10:03:54

@nem vagyok magam: Miután én írtam egyik példának a buszvezetőket -más szakmákat is felsorolva, ezért magamra veszem a baromságokat írok kifejezést.

Nem gondolom, hogy baromságot írtam volna, azt gondolom nagyon is egyoldalúan szemléled a helyzetet. Nem a posztot, mert a legtöbb hozzászólás nem a poszthoz történt
Kialakult egy beszélgetés.
Amiben nem érv az, hogy baromság.

Teljesen felesleges tagadni, hogy igenis vannak hibák az egészségügyben (is). Mind szervezési, mind emberi hibák.
És vannak helyek ahol jól mennek a dolgok.

Szerinted az normális és teljesen elfogadható, hogy egy gépi vizsgálat közben az aszisztens Avon katalógust nézeget és az orvossal a magánéletét tárgyalja ki a bennlevő páciens előtt?

És még csak nem is érzi,hogy mennyire visszás az, hogy ezt teszi? A jelek szerint számára ez teljesen normális és elfogadható.

Természetesen nem mindenhol van így.

nem vagyok magam 2011.12.15. 10:15:49

@kutykuruty: Nem elfogadható (amennyiben a beteg számára tudatosul).

De mi a következmény? Azt írták sokan, hogy emberekkel foglalkozó szakmában ez elfogadhatatlan, az ilyen személy nem oda való. Tehát, küldjük el a pályáról.

Mert Avon katalógust olvas?

Erre mondom, hogy egyoldalúan elrugaszkodott az orvosellenes közönség, és radikális válaszokat szeretne.

Nem helyénvaló viselkedés, de kezeljük a dolgot a helyén. A főnök megdorgálja. A beteg meg panaszt tesz, ha neki ez nem elég. És a dolog lezárva.

Teljesen komolyan kérdezem tőled:

Ma, tehát 2011 végén, az egészségügyben az a baj, hogy egyesek Avont olvasnak?

Nekem, őszintén, az a véleményem, hogy valamibe bele kell kötni, de másba nem tudunk. Akkor belekötünk a stílusba.

(Laikusként a szakmai kérdésekhez nem tudunk hozzászólni, belekötni, de azt értjük, hogy Avont olvas - közben meg esetleg kiszűri a halálos betegségemet)

A valódi problémákkal, és azok valódi megoldásával pedig nem foglalkozunk. Elrágjuk a gittet az Avon katalógusokon.

Jövőre, ma olvastam, hogy kevesebb pénzt juttatnak fekvőbeteg ellátásra, mint idén. Nem infláció miatt hanem Ft-ból kevesebb jut jövőre. Plusz még az infláció.

Tényleg az Avon katalógus az érdekes?

kutykuruty 2011.12.15. 10:26:36

@nem vagyok magam:
Nem, nem a konkrét Avon olvasás a gond, hanem a hozzáállás.
Ugyanis, aki így viszonyol a munkájához, az nem csak akkor abban a pillanatban végzi így a munkáját.
Neki ennyit jelent.
És ez baj.
Egészségügy és anyagiak: igen, tudom, hogy kevés a pénz.
Viszont: még azt a keveset is szórják, ésszerütlenül használják fel és igen ki merem mondani ellopják.Nem mindnenhol, de nagyon sok helyen.
Akkor amikor nincs pénz akkor biztos, hogy bőrbarát ragtapasszal kell kiragasztani az ajtókra és a falakra a tájékoztató papírokat? Biztos, hogy nem lenne erre jó a cellux? Ami sokkal, de sokkal olcsóbb. Ja, hogy cellux az nincs, mert megint a szervezésben van a hiba.
Biztos, hogy haza kell hordani gyógyszereket az intézményekből? ez nem találgatás, hane mtalálkoztam nem is egy ilyen esettel.
Ezek apróságok. Igen. De mint a közmondás tartja, az ördög a részletekben rejlik.
Nagyon-nagyon sok pénz folyik el így az egészségügyből.

Szóval igen: érdekes az Avon katalógus, mert megmutat egyfajta hozzáállást.

kutykuruty 2011.12.15. 10:39:28

@karcsibácsi: Na jó, én kiszálltam.
Felnőtt emberekkel szeretek felnőtt módra beszélgetni.

További szép napot mindenkinek

Viharszarok 2011.12.15. 10:47:18

@karcsibácsi: Kiskomám a nénikéd térdkalácsa...:-)
Ne haragudj hogy szólok, de mit jelent az, hogy legfejjebb?? A fej ragozása? Fej, Fejebb, Legfejjebb? Vagy a fejek között a legnagyobb?

Amit leírtál azt módosítom, ha olyan építész lennék, mint amilyen orvos Te vagy, akkor felkopna az állam:-)

Viharszarok 2011.12.15. 10:51:21

@Dr.laikus PhD: Mit tudsz Te a diszkrét matekról... Ugyan-ugyan. Milyen alapon ítéled meg az én értelmi képességeimet egyébként? Mi is az a diszkrét matematika? Olyan matek , ahol a tételbizonyításokat, definíciókat diszkréten kell kezelni? Mit jelent az, hogy szürjektív leképezés? Azt, hogy valami szürreális dolgot képezünk le a mindennapi életre, vagy mit? Mielött csipogsz valamiről, legalább nézz utána...

karcsibácsi 2011.12.15. 10:57:13

@Viharszarok: itten hozzáértők is leirták már, hogy nem lehecc épitész

(" télleg nem építész, csak viharosan buta és paranoid") Na, öcsi, erre varrjá gombot! pedig ezt nem én írtam rólad!

De aztat örömmel látom, hogy műxik a gugli hejesirás ellenőrző programja. Ha nem lennél annyira vihar..., amennyire az vagy, akkor kitanáhattad vóna, hogy direkte lett úgy írva a legfejjebb.

Ki is írta ezt???

"Cinikus és primitív... Elfogytak az érvek? Vagy nem talált a gugli elég helyesírási hibát?? Ejnye ejnye ..."

Szép dolog az önkritika.

Viharszarok 2011.12.15. 11:03:21

@nem vagyok magam: Értem.
Pont arra akartam rávilágítani, hogy ha a reklamálásodra az építész arcodba fújja a cigifüstöt az pont analóg arra az Eü dolgozóra, aki ha kérdezni merészelsz nem épp cizellált stílusban küld el a h.lál f.ra

Ismét jött a szokásos praxis blog-os kötözködés, hogy " nem is építész , a gép tervezi a házakat:DD, azok sosem dőlnek össze, stb " amik egyébként orbitális baromságok, de a lényegről el lehet vele terelni a témát...

Aztán a nagyokos jön a diszkrét matematikával, amivel legfejjjjjebb egy egyetemi jegyzetbolt kirakatában találkozhatott, de azért megállapítja hogy jelen sorok szerzője buta és/ beteg:-) Ez az a pont, amikor elfogynak az érvek, illetve csak a másik lehülyézése marad meg az érvrendszerben.

A harmadik verekedni akar, orrokat bezúzni. Eléggé csökkent színvonalú ez a blog kedves elvtársak:-(((

nem vagyok magam 2011.12.15. 11:05:13

@kutykuruty:
Aki munka közben Avon katalógust olvas, az mutatja a hozzáállását a munkájához, ami nyilvánvalóan katasztrófális.

Ha Teréz anya, Florence Nightingale, munkája közben valaha is, Avon katalógust olvasott, az minősítette megfelelően a munkáját, és neki mennie kell, nem oda való.

A politikus a parlamentben (260-ból ott van 80) újságot olvas, esetleg alszik. Olyan törvényt szavaz meg, amit el sem tudott olvasni, mert 4 perce volt rá. Ő 10 millió ember sorsáról dönt.

De bazmeg az ápoló az Avon katalógusával rohadjon meg, milyen hozzáállás ez.

Az eladónő, a hivatalnok, a pincérnő, a kozmetikus, a fodrász, a könyvtáros, a burkoló, az építészmérnök, mindig minden percben ha ügyfél van a szeme előtt, akkor csakis rá koncentrál, az Avon katalógust leteszi azonnal.

Felnőtt emberekkel szeretek én is vitázni, de értelmesen. Ez nem az, ez ordító elfogultság.

Tudtommal a buszvezető is ér annyit, mint egy orvos, az építészmérnöknek is van akkora felelőssége, és az irodai alkalmazott is hazaviszi a munkáját, és otthon túlórázik.

De Avon katalógust egyedül az eü-ben nem lehet olvasni, mert az durva hozzáállást mutat.

Hát ez tényleg durva hozzáállás, de annak részéről aki így gondolja.

Az egészségügyi dolgozó ("emberekkel foglalkozó") kitüntetett helyzetben van. Ő nem vághat egyszer sem pofát a betegre, ő nem figyelhet semmi másra, csak a betegre minden percben, mert ha ezt megteszi, ki kell rúgni.

Nem elég figyelmeztetni, megdorgálni, ez olyan súlyos és visszafordíthatatlan hozzáállást mutat, ami kiírtandó, a személlyel együtt.

De nem te vagy a náci, aki így megkülönbözteted a többi embertől és foglalkozástól a nővért (de persze felelősségben, munkaórában, bérezésben viszont teljesen egyformák) hanem a nővér a náci, ha csúnyán néz a betegre.

Csak azt tudom mondani, minden nővérnek - húzzon innen. Mielőtt elkobozzák az Avon magazinját, a mellére tűzik, és bevagonírozzák.
Őt, aki másokat szeretne szolgálni.

A bankár, aki a pénzt szolgálja, neki szabad. A politikusnak, aki a saját hatalmát szolgálja, neki szabad. A nővérnek, aki másokat szolgál, neki nem szabad Avon katalógust olvasni munka közben. Ha megtévedt a lelke, nincs bocsánat.

nem vagyok magam 2011.12.15. 11:08:41

@Viharszarok: Te olvasni nem tudó nagy matematikus, ezt írtad te:

ha az általad megálmodott, rá sok paraszolvenciát összegyűjtött házad úgy tervezném meg, ahogy nekem jólesik? Ha panaszkodnál mert összedőlt, akkor meg azzal érvelnék, hogy : " Mit izeg-mozog maga? Nem halt meg, egyébként is szar napom volt amikor terveztem.
Ugye, hogy rögtön sipákolnál, meg jelentgetnél fel a Kamaránál?:-)

Tehát a te, szar napodon általad tervezett ház összedőlt. Ez neked korrekt munkavégzés?

Tanulj meg olvasni, mielőtt matekkal vágsz fel. Az olvasás 1. osztály, előbb azt végezd el rendesen, a matek később jön.

Viharszarok 2011.12.15. 11:10:07

@karcsibácsi" télleg nem építész, csak viharosan buta és paranoid") Na, öcsi, erre varrjá gombot! pedig ezt nem én írtam rólad!

Ilyen mondatot csak ostoba emberek írnak le a másikról ismeretlenül.

Aki a beírásomból ( vagy egyáltalán bármilyen beírásból ) megállapítja, hogy az illetőnek mi NEM LEHET a foglalkozása, az gondolati szinten elvetemült.
Látszik, hogy valójában Ő szorul segítségre, hisz teljesen beszorult az Őt szorosan körülvevő virtuális térbe és csak itt érzi jól és biztonságban magát.

lpt1 2011.12.15. 11:10:21

@karcsibácsi: Persze, minden rendben az Uzsokiban, csak most a bizonyító adatokat nem találják, pár éve meg kétmillió forintnyi rákgyógyszert loptak ki, de természetesen minden rendben van...

Viharszarok 2011.12.15. 11:14:20

@nem vagyok magam: Elsőben is van matek hülyegyerek... A példa kisarkított volt sajnálom, hogy a csökött agyaddal nem tudtál elvonatkoztatni.
Lehetett volna a példában bolti eladó, hegesztő, gépészmérnök, informatikus stb. Inkább a saját szakmámból hoztam egy sarkított hasonlatot.
Nincs ma rendelés, hogy ilyen esszékre ráérsz?

Viharszarok 2011.12.15. 11:17:54

@karcsibácsi: Na ne röhögtess öregem... Te aki annyira igényes vagy a helyesírásra.
Egy korábbi poszt alapján ahol már unásig elemzted az akut és az akkut közti különbséget nem tudom Neked elhinni, hogy direkt rosszul írsz le egy szót.
Nem tudtad, hogy hogyan kell leírni. Ez van papikám.

Viharszarok 2011.12.15. 11:25:23

@nem vagyok magam:
Semmi baj nincs az Avonnal.
Vannak nagyon jó termékeik, a feleségem is ezeket használja . ( Még mielőtt valaki a hozzászólásomból megállapítaná, hogy nincs feleségem, közlöm, hogy van:-))
Legfejjjebb nem akkor kell olvasgatni a katalógust, vagy magadra fújkálni a termékeket, amikor a betegszobából hörgés hallatszik.
Továbbá ha jól emlékszem elég drága az Avon. Talán mégsem keresnek rosszul a nővérek?

Viharszarok 2011.12.15. 11:42:41

@nem vagyok magam:
Igazad van!!!
Elfogyott az EKG-papír??
Arrogáns az orvosnő?? A beteg tehet mindenről!
Hogy jön ahhoz, hogy fibrillálgat amikor a doktornő éppen nem ér rá, vagy rosszkedvű?? Mit képzelnek ezek magukról?
Csak úgy fibrillálgatnak a saját szakállukra? Szórakozásból?? Nahát az ilyen aljas betegek miatt hagyja itt M.o-t az orvosok zöme!
Én személy szerint bevezetném azt, hogy fibrillálni, csak az osztályvezető főorvos engedélyével, ebéd vagy pihenőidőn kívül lehessen. Természetesen csak pitvarit , mert a kamrai az macerás. Továbbá diszkréten kell ( diszkrét matek) , hogy ne zavarja a többi beteget és a munkaidőben Avon katalógust olvasgató, vagy keresztrejtvényt fejtő nővéreket!
Ilyan aljas betegállomány nincs más országokban, talán még a 3. világ betegállománya is korrektebb.
Azok bezzeg tudnak flutterelni csendben, mást nem zavarva!

Az ilyen betegeket orba is vágnám , vagy minimum lerúgnám a betegágyról mint a posztoló.
Egyébként is hazudik, mert az írásából megállapítható, hogy sohasem járt kórházban és lehet hogy nem is magyar.
Sokminden kiolvasható az írásból!

Na megyek maltert keverni

karcsibácsi 2011.12.15. 12:05:47

@Viharszarok:
"Na megyek maltert keverni"
A világért se tedd, az komoly szakmunka! Ki kell számolni a homok meg a mész mennyiségét, és ugye, a matek... Bízd a hozzáértőkre. Legfejjebb tóhatod a talicskát, ha a mester megengedi...

gaborka78 2011.12.15. 12:09:59

Elolvastam sok-sok kommentet. Egyben írnék néhány véleményt. Sajnos itt is kijön, hogy a posztoló csak hülye lehet. És értse meg mindenki, hogy kevés a pénz az EÜ-ben. Nem nem fogom megérteni. Nem vagyok hajlandó. Megint be lett dobva az építész hasonlat. Igen mit szólna a kedves Dr. Úr ha az építésze így állna hozzá, hogy: 1./ maga ehhez hülye és nem ért semmihez, 2./ nyugaton sokkal többet kereshetnék így most csak így nagyjából csinálom meg, meg különben is legjobb lenne ha megdöglene mert nincs kedvem a maga hülyeségét tervezni... 3./ Nem érdekel, ha nem lesz jó magának én ezt így tervezem. Ez még éppen szabványos így, ne akarjon itt ennyi pénzért amit nekem fizet ennél többet. Igen az építész is a nyugati viszonyokhoz képest irtóra alul van fizetve, de ez magyarországon mindenkire elmondható.

Viharszarok 2011.12.15. 12:14:32

@karcsibácsi: Papikám... Láttál Te már számoló svejci sapkás segédmunkást ?
Azt mondtam, hogy keverni megyek, ahhoz nem kell a diszkrét matek:-)
Legfejjjebb egy doboz Kossuth, meg 3 üveg Kőbányai!

Viharszarok 2011.12.15. 12:16:16

@gaborka78: Ennek a kórképnek neve van
Orvos -felsőbbrendűségitis maximus!

nem vagyok magam 2011.12.15. 12:26:43

@gaborka78: Csak néhány kérdés hozzád így egyben:

-hol mondta bárki, hogy a posztoló hülye?
-miért nem lehet megérteni, hogy az építész példa szar? A tiéd is.
-mert hol mondott bárki bármi hasonlót?
"maga ehhez hülye és nem ért semmihez"
"nagyjából csinálom meg, meg különben is legjobb lenne ha megdöglene"

Kérem a példáidat, amiket a fentiekre tudsz hozni. Hozhatod egyben is, ahogy az állításaidat.

Ha nem hozol példát, vagy nem válaszolsz, azt úgy tekintem, hogy bocsánatot kértél a másokról alkotott nem megalapozott állításaidért, mások szájába adott véleményért és az az alapján történő meghurcolásért. Mert nem csak az ápolónak tilos csúnyán viselkednie.

Ez meg itt úgyis az illemtan blog, mert mással nem nagyon foglalkozik a társaság.

Sokkal izgalmasabb lenne, ha bárki belekötne bármi másba, mint a viselkedés. Arra ott van szülő, a pedagógus, a tornatanár, hogy megnevelje az embereket. Ez meg praxis blog.

cenzorilla 2011.12.15. 12:33:34

@Viharszarok:

Sértegetés eddig és ne tovább!

nem vagyok magam 2011.12.15. 12:35:37

@Viharszarok: Beszédesek a szavak, mint például a te neved is. Maradj a wc-n, társaságban nem szokás csinálni amit csinálsz. Ehhez nem kell diszkrét matek, szarni diszkréten szokott mindenki.

Amit te írsz, az pedig a latin toldalékból megállapíthatóan gyulladásos kórkép.

Majd megszűnik, ha az azt kiváltó ok, úgymint irritáció megszűnik, vagy a kórokozó, élősködő, esetleg féreg továbbáll.

gaborka78 2011.12.15. 12:54:06

@nem vagyok magam: Kb. megalakulása óta ovlasom a blogot, de minden posztnál kb. a 3. hozzá szólás lényege az, hogy a posztoló hülye, hazudik, nem úgy volt.
Itt tévedtem, a 4. hozzá szólás: "
A tisztelt posztolónak egy jó psychiáterre lenne leginkább szüksége. "

A többi meg a teljes mentalitása a hazai EÜ-nek. Olvasd el figyelmesen a posztokat...

nem vagyok magam 2011.12.15. 13:00:29

@gaborka78: Bocsáss meg, a hülye és hazudik, illetve a pszichiáterre lenne szüksége között komoly különbség van.

A posztból nagy érzelmi sértettség, az események felnagyítása, túlzott reakció érződik. Nagyítás.

Ez nem hazugság. Sehol, soha, senki ezen posztra nem mondta, hogy a posztoló hazudik, amit leír az nem igaz. Azt mondtam (én is) hogy túlzás, a konkrét esemény nem áll egyensúlyban a minősítéssel.

Senki nem mondta, hogy az ekg nem romlott el, hogy a doktornő nem volt vele durva, vagy a viselkedése nem volt nem megfelelő.

A hazugságot ezzel kiveséztük. Bocsánatkérésedet elfogadjuk.
Kérek példát arra, hogy hasonlók elhangzottak:
"maga ehhez hülye és nem ért semmihez"
"nagyjából csinálom meg, meg különben is legjobb lenne ha megdöglene"

Viharszarok 2011.12.15. 13:26:18

@nem vagyok magam: Így van! Ha megdöglik a beteg.:-) Miért sértegetsz?

Viharszarok 2011.12.15. 13:39:31

@gaborka78: A menet következő:

-Ha nagyon " durva " a poszt, akkor először szakmailag szétcincálják, majd megállapítják, hogy így nem történhetett ahogy a posztban meg van írva.

- Megjön az " erősítés " rátesz egy lapáttal a prejudikációra és már meg is van az ítélet: Nemhogy úgy nem történhetett, de az illető még kórházban sem járt soha, csak hazug kollaboránsa a Magyarországon tevékenykedő, aljas orvos-ellenes Szövetségnek, amelyet a KGB utódja és a kínai titkosszolgálat pénzel!

- Ha valaki mégis netán egyetért a posztolóval az hülye ( konkrétan velem ez történt )

- Jönnek az újabbak és elmagyarázzák, hogy ez nem is lesz másképp, mert kevés a pénz, erre vita indul. Aki azt mondja, hogy akkor lehetne más szakmákat párhuzamba állítani, ahol szintén nincs sok pénz az hülye.

- Aztán megjön a posztoló, ide írja mégegyszer hogy mi történt. Vét egy-két helyesírási hibát és vége is. Onnantól önkéntes nyelvész lesz mindegyik és egymásután 28-szor leírják, hogy az akkut az valójában akut, ja és a posztoló meg aki egyetért vele az hülye

- Még egy kis csámcsogás a posztoló és támogatóinak a helyesírása, fogalmazása stb körül megnyugszanak a kedélyek, megállapítják közösen, hogy aki nem velük van az hülye és nyugovóra térnek, vagy mennek honfoglalózni az esti ügyeletbe, ahol néha az aljas beteg-sáska-féreg-élősködő divatbeteg had megzavarja a békés nyugalmat holmi rosszullétekkel

nem vagyok magam 2011.12.15. 13:53:08

@Viharszarok:
-Ez esetben senki nem kérdőjelezte meg egy elemét sem a posztnak.

-Azt sem, hogy ne járt volna kórházban az illető.

-A következtetést a végére hagynám, de te tényleg hülye vagy.

-A pénz tényleg kevés. Szerinted sok?

-A posztoló nem jelentkezett. De te még mindig hülye vagy, ez a része igaz.

-Nyugovóra mennénk, de előbb megpróbállak megtanítani olvasni, a matek kevés lesz, ha olvasni ennyire nem tudsz.

Következtetés: sajnos semmi nem jött be a vizionált menetből, azt leszámítva hogy kevés a pénz, de legalább sok a hülye.

Viharszarok 2011.12.15. 15:15:57

@nem vagyok magam:

Csak az jött ki, hogy én hülye vagyok és a pénz kevés.
Akkor csak jól vezettem le mégis.

Amit leírtam egy általános kórlefolyású poszt-reagálás volt , ez a mostani kilóg a sorból, mert eddig a posztoló nem jelentkezett.

Ha elolvasod az ebben a témában tett legelső megnyilvánulásomat , akkor láthatnád, hogy nem akartam ilyen stílusban kommunikálni.

A probléma ott kezdődött, hogy arra a bizonyos első kommentemre, melyben -véleményem szerint- teljesen normális hangnemben írtam Blog-on uralkodó viszonyokról azt kaptam valamelyikőtöktől, hogy szarik rám.

Ezt csak úgy tudom értelmezni, hogy beindult a klasszikus folyamat, melynek az a vége, hogy aki nem ért Veletek egyet az egy hülye.
Nem először láttam ezt a mentalitást a praxis blogon az orvos kötődésű kommentelőktől és sajnos ezt nem tudom hova tenni és nem is értem.
Ez persze nem csoda, hisz hülye vagyok...

nem vagyok magam 2011.12.15. 15:41:28

@Viharszarok:
"A probléma ott kezdődött"

Ezzel a névválasztással elébe mentél a pofonoknak. Az csak téged minősít, ha ezen meglepődsz. Persze, a névválasztás is téged minősít, ha neked ez a normális...

Leírtam, hogy a klasszikus folyamatodból, nagyjából semmi nem teljesült.

"Ezt csak úgy tudom értelmezni, hogy beindult a klasszikus folyamat"

A diszkrét matematika szerint a 6 feltételedből 4 (jóindulattal nem 5) annyira diszkrét, hogy nem látható.
Nálad a 6 feltételből 2, az teljesülés? Az 33%, az egy gyenge elégtelen. Mondjuk a malterkeveréshez az is elég.

"Ez persze nem csoda, hisz hülye vagyok..."

Most nem én mondtam...

Viharszarok 2011.12.15. 15:55:06

@nem vagyok magam:

Tényleg nem szeretnék tovább menni ezen az úton, mert eredetileg nem ez volt a célom.

A névválasztás nem köthető sem ehhez a bloghoz, sem a személyiségemhez, hanem a régi egyetemi focicsapatom neve iránti nosztalgikus emóciók vezettek a megalkotásához.

Véletlen sincs párhuzam, sem a blog témája sem tartalma és a nicknevem között.

Megbántani senkit nem akartam vele ez bizonyos.

Más.

Mondd kérlek, Neked nem gyanús, hogy ilyen mértékű a panaszáradat?

Nem lehet, hogy nem kritizáló imbecilis, hanem tényleg vannak valós keserű tapasztalataik és azért írják le? ( Nekem is vannak )

Akinek nem jó a helyesírása az már biztosan hazudik is?

Aki sarkítva használ egy házépítéssel és az orvoslással kapcsolatos analógiát, az már nem lehet építész?

Reménytelenül várom válaszod.

Dr.laikus PhD 2011.12.15. 16:06:44

@Viharszarok:

A legelső hozzászólásodnál közgazdasági doktorátusod volt.
Aztán hipochonder voltál, aztán most építész vagy.
Ezt mindig valaminek a nyomatékául írod, mintha attól a mondanivalód igazabb lenne.

Ha figyelsz akkor az írás tükrözi a blogolót.
Nem a helyesírási hibái a jelen esetben, hanem az írásjelek használata.
Az értelmetlenül halmozott szavak.
Szakember számára ez bizony beszédes.
A diagnózisa pedig minden rosszindulat nélkül adott.
Ráadásul nem vagyok magam le is vezette neked és még így sem kapcsolsz.

A többi panasz nagy rész tudatlanság, orvosi kommunikáció hiánya, és évek óta fel nem dolgozott gyász.

A fentiekből következik, hogy kevés az a panasz ami valós problémát ír meg(van ilyen is, pláne ha a félreértéseket a blogoló a helyére is teszi).

Miután fogalmad nincs arról ki orvos, ki beteg, ki a finom törölhetetlen troll, ki csak a kemény szókimondó, általánosítasz és magyarázod a saját bizonyítványod.

Viharszarok 2011.12.15. 16:18:29

@Dr.laikus PhD: Nem keversz Te valakivel ? Mert szerintem igen. Sosem voltam hipochander és közgazdász sem.

Ráadásul megint a rossz helyesírásommal foglalkozol. Ítélkezel...

A nevem alapján úgy vagyok szar, mint ahogy Te doktor, vagy méginkább laikus.

Dr.laikus PhD 2011.12.15. 16:24:31

@Viharszarok:

Tulajdonképpen nem érdekes az egész.

Te írtad, nem én. Nincs kedvem kigyűjteni, de ha nagyon felmérgesítesz megteszem.

Nem foglalkoztam a helyesírásoddal.
Kivéve ha a posztot te írtad, de az akkor már diagnózis.

Mindegy ki vagy. Amit írsz az minősít, ha antagonisztikus avval amit állítasz hát megkérdőjelezzük.

Nem mondtam hogy szar vagy, a neved az, egyes szám első személyben.

Szerintem válassz más nicknevet, mert ebből itt nem jössz jól ki.

Viharszarok 2011.12.15. 16:25:56

@Dr.laikus PhD:

Próbálod elterelni a problémáról a fgyelmet.
Mint pl tegnap a diszkrét matematikával, amiről szerintem Neked halvány gőzöd nincs, hogy ténylegesen mit is takar.

A keserű tapasztalatokat ezzel nem fogja semelyik orvos, vagy orvos-párti hozzászóló eltüntetni belőlem és senki másból, akinek rossz tapasztalatai vannak.

Az meg duplán szánalmas, ha valami kényes téma előkerül, akkor Te vesszőket számolgatsz, illetve helyesírási szótárral a kezedben kötözködsz.

Akkor a kérdést felteszem Neked is:

Aki nem ír helyesen, annak nem lehet igaza?

Aki Veled ellenkező véleményen van, az értelmi fogyatékos? ( Mint ahogy tegnap Te neveztél engem )

Dr.laikus PhD 2011.12.15. 16:35:09

@Viharszarok:

Egyrészt a diszkrét matekról nem neked írtam, másnak válaszoltam egy egészen más kérdésre.
Ha nem lenne fogalmam róla, miután neked központi kérdés lett és élcelődsz róla már régen megnéztem a wikiben, megkérdeztem a gyerekemtől, kétszer verte szét a gépét az elbaszott zárthelyik miatt.
Engem mással szívattak, de az nagyon régen volt.

Két éve nem terelem el a figyelmet a problémákról, azóta vagyok itt jelen.
Két év alatt sokat megértettem, két év alatt többet tapasztaltam (nem akartam), mint az ide író rinyagépek összesen.

Van jogom, okom azt mondani, hogy a szövegértésed, hiteled zéró, tapasztalatod ha volt is rossz, nem általánosítható.
Nincs jogod a valóságot csak azért, hogy igazad legyen megmásítani.

Viharszarok 2011.12.15. 16:38:05

@Dr.laikus PhD:

Ha butának tartassz, az a szíved joga. Lehet, hogy nem vagyok képes olyan remekül írásban megnyilvánulni mint Te.

A figyelmed azért felhívnám, hogy ettől még az Eü problémája nem szünt meg létezni, attól még hogy az általad elvárt szellemi Elit-Clubba nem tartozom, rossz a helyesírásom stb. A keserűség és a harag ott van bennem, azzal kapcsolatban amit a magyar Eü-vel szemben érzek.

Elnézésedet kérem, hogy én mint egy szellemi toprongy hozzád szólni merészeltem és köszönettel veszem, hogy Te az intellektuális magasságokból lelifteztél hozzám.

Viharszarok 2011.12.15. 16:46:28

@Dr.laikus PhD:

Érdekes én szellemi selejt létemre elsőre 4-essel átmentem a diszkrét matematika vizsgán...
Nyilván a Mars és a Jupiter együttállása miatt lehetett csak, ez ugyanis jó hatással van az értelmi fogyatékosokra!

Az általad elmondotakkal ellentétben semmi jogod nincs a hitelességemet firtatni, mert nehezményezem az ilyesfajta véleményalkotást a személyes ismeretség nélkül.

Az pedig egyenesen képtelen eszmefuttatás, hogy az ezen a Blogon eltöltött idő, vagy a hozzászólások száma miatt egyfajta " beszólási előjogod " lenne.

Viharszarok 2011.12.15. 17:06:31

Nem én írtam a posztot, de én is írhattam volna.

Ugyanis láttam már nyegle, beképzelt orvosokat, akik arcára csak Deák Ferenc tudott némi mosolyt varázsolni.

Láttam már ok nélkül és sértő módon ordibáló nővérkéket is, akik semmibe vették az adott egyén alapvető emberi méltósághoz való jogait.

A fenti íráskép véleményem szerint még nyomokban sem emlékeztet az enyémre, nem én írtam az általad iderakott sorokat.

Nem tudom, hogy okosabb vagyok-e a fiadnál, mert nem ismerem. Én nem venném a bátorságot arra, hogy ilyenről ismeretlenül nyilatkozzam.

karcsibácsi 2011.12.15. 17:09:45

@Dr.laikus PhD:

Érdekes dolog ez a ki kicsoda (Who is who, ahogy a művelt francia mondja). Annyi mindenesetre látható, hogy @Viharszarok hm... hogy is mondjam... sokszínű egyéniség. És igenis ő cikizett a hejesirásom miat! Rádásúl egyszerűen leorvosozott! Igaz, van kötődésem az egészségügyhöz, hogy ne kellessen neki találgatni, elárulom, hogy én vagyok a hóttrészeg betegszálító a másik posztból! Azóta is a fekvőkocsimat keresem (ez a rendes neve, nem hordágy!)...

Dr.laikus PhD 2011.12.15. 17:11:23

@Viharszarok:

Na jó! A magam részéről ignore on.

Bemásoltam az irományodat onnan ahol írtad.
Ha hazug vagy az a Te bajod!

Szevasz!

Dr.laikus PhD 2011.12.15. 17:14:42

@karcsibácsi:

Pedig van itt szakember is, de nem fedem fel, mert a végén még ide sem fog írni.

Már most hiányzik, még azt sem látni amit eddig elkövetett... :)

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.15. 18:18:32

Azt mondjátok meg, mi a hiba a gondolatmenetemben:
A mai fiatal orvosok kezdő nettó bére 100ezer alatt van. Csak Vas megyében pillanatnyilag 171 üres praxis van, nem kevés kártyaszámmal.
Az én fejemmel gondolkodva fognám magam, és elköltöznék ide, sok helyen még szolgálati lakást is adnak. Nem keresném hülyére magam, de többet keresnék 100ezernél, és meg is becsülnének.

.

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.15. 18:27:58

@Dr.laikus PhD: valami másodnikk lehet, elég sok a kihagyás a kommentek között.
nehogy izgasd magad miatta.

karcsibácsi 2011.12.15. 18:53:19

@Babette_: Valamit elnéztél, országosan van annyi, Vas megyében 7-8.
Ráadásul háziorvosi szakvizsgát kell tenni, ami 4-5 év, előtte ugyanúgy rezidensnek kell lenni.

" Dr. Legli Veronika, a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának megyei vezetője elmondta, hogy a hetekben írják össze, hány betöltetlen orvosi praxis van a megyében. Vas megye országos viszonylatban nincs rossz helyzetben, hét-nyolc olyan település van, ahol üresen áll a háziorvosi praxis. Így van ez Csehimindszenten, Hosszúperesztegen, Egyházashetyén, Ostffyasszonyfán, Uraiújfaluban, Horvátzsidányban és Nádasdon. Ezek közül három hosszú ideje betöltetlen, a többi az idén ürült meg. A háziorvosok átlagéletkora Vas megyében 57 év, ugyanez a gyermek háziorvosoknál 56 év.

- Nádasdon nemrég vonult nyugdíjba az egyik háziorvos, azóta üresen áll a praxis - tudtuk meg Karvalics Zoltán polgármestertől.

- Átmenetileg megoldottuk a problémát, s találtunk helyettesítő orvost - folytatta a polgármester -, így nem áll üresen a praxis. Ebbe a körzetbe Nádasd fele tartozik, valamint Hegyhátsál és Hegyháthodász is. Ez körülbelül 800 embert érint. Sajnos az önkormányzat nem tudta eladni a praxisjogot, s ez egy év után visszaszáll az önkormányzatra. Szeretnénk ezt a terhet levenni a vállunkról, de nagyon nehéz. Nemcsak a mi településünk küzd ezzel a gonddal, hanem mások is.

Fukszberger Imre, Csehimindszent polgármestere elmondta: 21 hónapja nincs háziorvos a több települést is ellátó körzetben, amelyhez Hosszúpereszteg is tartozik.

Csehimindszenten helyettesítő orvos dolgozik. Szerdán dr. Grétsy Gabriella segített egy sürgős esetnél Fotó: Szendi Péter

- Úgy tűnik, hogy egyáltalán nem vonzó ma háziorvosnak lenni - tette hozzá a polgármester. - Jelenleg az önkormányzat működteti a praxist, nem túl kecsegtető a helyzet. Egy év után pedig még kevesebb finanszírozás jár a praxis után. Ha vállalkozó működtetné a praxist, akkor több pénzt kapna az államtól, mint az önkormányzat.

A polgármester elmondta még, hogy az elmúlt két év során mintegy húsz orvossal tárgyalt. Többen közülük meg is nézték a praxist, ám eddig nem sikerült vállalkozásba kiadni. A polgármester szerint a legnagyobb gond, hogy a népességgel együtt öregszik az orvostársadalom is, s nincs utánpótlás. A fiatalok számára nem vonzó a háziorvosi pálya. "

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.15. 19:00:32

@karcsibácsi: ja, elnéztem az újságban:)
de akkor is. miért nem? a nem népszerű nem válasz, mert nem arra hivatkoznak sose.

2011.12.15. 21:11:59

@Dr.laikus PhD: Látom, mára már eleged van :-), én kerestem azt az első hozzászólását, de nem látom, csak a másodikat. És miért van ott az e-mail címe?

showbike 2011.12.15. 23:29:22

Rémítő a tudat, hogy - hacsak el nem üt valami és villámgyorsan meghalok -, én is az ide kommentelő mizantrópok karmai közé kerülök majd.

ferra 2011.12.16. 00:09:00

@nem vagyok magam: jaj, nem bírom megállni.
ha olyan kevés az aszisztens (meg az orvos, meg a többi), akkor hogy a fenébe van ideje szegény aszisztensnek (orvosnak etc.) munkaidőben - közpénzből, az Önökéből is, fizetve - katalógust olvasgatni (((miközben a másik beteg a pisiben ázik - bonus nehezítés, nem kell mindenkinek figyelembe venni)))??? na, az erre felvarrott gombra vagyok én kíváncsi, ha ez is meg leszen itten indokolva, akkor gratula a nagyérdeműeknek.:p
tökmindegy ki válaszol.
ha magánszférában történne,..., de kár is vitatkozni. tiszteleletlenül, tisztelettel.
ja, akár szét is lehet cincálni. de minek??? mindent meg lehet magyarázni. szánalmas. az ég zöld, a fű meg kék.
a többit meg visszatöröltem, mert annyiszor leírták már mások.
talán El Visco Stello, aki látja az érem két oldalát. vagy más is?

Dr.laikus PhD 2011.12.16. 04:14:48

@Viharszarok: 2011.01.27. 13:56 Viharszarok
Üdvözlet Mindenkinek!

Először is elnézést kérek, hogy laikusként hozzá merészelek szólni az adott témához.Doktori fokozatom ugyan van, de az csak közgazdaságtudományi, így adekvát, szakmai jellegű hozzáászólásokkal nem tudom gyarapítani eme blog tartalmát.......

A másik a saját esetem:
Pánikbeteg vagyok immár 8 éve és az első pánikrohamom alkalmával történtekről reflektálok:
Vezetés közben lettem rosszul, miközben egy üzleti tárgyalásról tartottam hazafelé, mivel a kórház nagyon közel van lakhelyemhez, így a maradék erőmet összeszedve rögtön a sürgősségire mentem fel. Ott egy fiatal doktornő ,kb 5 méteres távolságból felvett anamnesis-el megállapította, hogy nincs semmi bajom, de azért megvizsgál csak várjak a soromra. Mondta ezt , amikor kb 150-es pulzussal, levegőt kapkodva és szédülve a halálra készültem. Ebben az állapotban vártam negyed órát, amikor megláttam az iménti doktornőt. Mondtam, hogy nagyon rosszul vagyo, csináljon már valamit. Erre Ő egy parádés kocsis stílusában válaszolva hajtott el, hogy mit képzelek magamról , ne emeljem meg a hangom, várjak. Na itt telt be a pohár... Kivágtam a tárcámból az összes pénzt ami nálam volt ( kb 80 ezer forint ) és megkérdeztem, hogy ennyi elég-e egy gyors kivizsgálásra?? Na ezek után csinált egy EKG-t majd adott egy nyugtatót. Egy fél óra múlva jobban lettem, a papírokat megírva kivizsgálást javasolt és pánikrohamot feltételezve hazaküldött. Természetesen vérig volt sértve a " pénz " ügy miatt.

-----------------

2011.01.27. 16:46 Viharszarok
@Dr.laikus PhD: Írtam is , hogy hipochander vagyok:-)

-------------------------

2011.12.14. 20:53 Viharszarok
@karcsibácsi: Sajnos van olyan is, amikor már viszik az embert és nem jószántából megy oda:-(
Rettegek továbbra is, mert az ilyen orvosok a frusztrációjukat majd rajtam élik ki és hidd el nem jó kiszolgáltatottnak lenni.
Jómagam építészmérnök vagyok,......

Ésígytovább.....

Közgáz doktorátussal, építészmérnöki diplomával, hipochonderként még mindig azt olvasod, hogy a Te helyesírási hibáidról beszélek?
Ja és okosabb vagy a fiamnál.
Ráadásul még ez is!

Vagy én vagyok a deprimált és te írtad a posztot?

Dr.laikus PhD 2011.12.16. 04:57:34

@Turchi:

Köszi! :(

Innen van az első.
"Elcserélték a férjem holttestét"

2011.12.16. 10:23:57

@Dr.laikus PhD: Gratula, hogy ilyeneket is észreveszel! :-)

gaborka78 2011.12.16. 12:16:14

@Dr.laikus PhD: Bocs, de miért zárja ki egy építészmérnök diploma a közgáz phd-t?

Dr.laikus PhD 2011.12.16. 12:45:36

@gaborka78:

Nem én zártam ki, ő zárta ki.

Imádom amikor mellékszálon kötözködtök.

Tök mindegy ki kicsoda, ha nem használja nyomatéknak a téves következtetéséhez, vagy a végletes értetlenségéhez.
Te én még azt is elhiszem, hogy ő Szócska Miklós inkognitóban.

Ennyi és nem több.

Senki nem foglalkozott az ő helyesírásával, még a stílusával sem.
Ellenben ő viszont igen, hisz egy humornak szánt, ráadásul másnak válaszolt dologra kevert össze hetet-havat.

Erre a fura viselkedésre - emlékezve a nickjére - kerestem vissza az ő többes személyiségét.

mauii 2011.12.16. 13:46:22

Honnan veszed, hogy kizárta?

Honnan veszed, hogy "többes személyiséggel" rendelkezik?

Az Általad idézett kommentek alapján egy önmagát hipochonderként aposztrofáló építészmérnök, akinek mellékesen van egy közgáz phd-ja.

Persze ha a másik fél földbe döngölése a cél, akkor ő egyértelműen egy skizofrén, valószínűleg 8 általánossal rendelkező szerencsétlen, aki képzett embernek próbálja beállítani magát.

Szerintem inkább az első verzió a valós, de persze nem nekem merészelt ellentmondani : )))

karcsibácsi 2011.12.16. 14:50:59

@mauii:

És még tornászbajnok is! (Lógok a szeren)

Dr.laikus PhD 2011.12.16. 15:56:10

@mauii:
Viharszarok 2011.12.15. 17:06:31

"A fenti íráskép véleményem szerint még nyomokban sem emlékeztet az enyémre, nem én írtam az általad iderakott sorokat."

Lehet véleményed, de olvasni is tudnod kell.

sárga nyúl 2011.12.16. 16:55:31

@Dr.laikus PhD: Kicsit skizó, de arra van gyógyszer. Majd felírja magának, ha épp orvos lesz.

nem vagyok magam 2011.12.16. 17:06:04

@ferra:

Kedves ferra, "ha magánszférában történne":

Magyarországon, egy orvos közalkalmazottként 700 Ft körüli nettó órabérért ügyel.
A magánszférában (vállalkozóként), még mindig Magyarországon, ugyanaz az orvos, ugyanazt az ügyeletet 2000-4000 Ft körüli nettó órabérért ügyeli.

az ég kék a fű zöld.

Hogy létezhet ugyanazért a munkáért ekkora különbség? Akár ugyanabban az állami kórházban.
Egyáltalán, miért fizetne az állami kórház 5x annyit? (Megteszi)
Egyáltalán, miért nem dolgozik minden orvos vállalkozóként?

Ezeken a kérdéseken rágódjál.

A te kérdésed hülyeség. Miért ér rá a kevés asszisztens olvasgatni munkaidőben?

Úgy, hogy nem egy munkakört lát el több asszisztens. Gondoltad volna? Nem 3 buszvezető vezeti ugyanazt a buszt.
Ha van 3 asszisztens, akkor 3 rendelőben gyógyítanak, és vagy olvasgatnak közben, vagy nem.

Ha meg egy asszisztens van, akkor csak 1 rendelő működik, és vagy olvasgat közben vagy nem.

Érted-e már?

Ha magánszférában történne, akkor pedig 5x annyit keresne...

Na, most gondold át az érem mindkét oldalát. Vagy legalább tégy úgy mintha megpróbálnád.

Irkutszk 2011.12.16. 17:53:32

@ferra: "közpénzből, az Önökéből is, fizetve - katalógust olvasgatni (miközben a másik beteg a pisiben ázik - bonus nehezítés, nem kell mindenkinek figyelembe venni)"

Csak a konkrét felvetésre hadd válaszolok: Például mert nincs elég pelenka, amire ki lehetne cserélni a beteg pisis pelenkáját.

Irkutszk 2011.12.16. 17:56:36

@sárga nyúl:
A többszemélyűségi szindróma és a skizofrénia két különböző betegség (a DSM-IV - diagnostic and statistical manual of mental diseases, azaz a mentális betegségek besorolásával foglalkozó könyv 4. kiadása szerint)

sárga nyúl 2011.12.16. 18:46:04

@Irkutszk: Köszönöm a hibajavítást! Abban a hitben voltam, hogy a többszemélyűségi szindróma a skizofréniában fordul elő, az esetek egy részében. Ámde tényleg nem így van. Megnéztem most a Wikipédián, ez a multiplex személyiségzavar nagyon érdekes! Jól látszik a leírásból, hogy semmit nem tudunk az agyműködésről.
"Az is érdekes és eddig még megmagyarázhatatlan kísérője a betegségnek, hogy előfordulhat, hogy az egyik személyiség mindenre emlékszik, még arra is, amit egy másik személyiségként követett el, míg a másik viszont csak azokra, melyeket ebben az állapotában tett. Sőt, megtörténhet az is, hogy az egyik személy jobb kézzel ír, míg a másik ballal. Arra is volt példa, hogy az egyik személyiségnek kétszer annyi volt az intelligenciahányadosa, mint a másiknak." Felfoghatatlan.

Irkutszk 2011.12.16. 18:53:17

@sárga nyúl: Igazán semmi gond, én is úgy tanultam a dolgot, hogy ezt a köznyelvben összekeverik ;) Ezért szóltam csak bele.

Engem is el tud ámítani a pszichiátria tudománya, mindig kíváncsi leszek tőle :)

sárga nyúl 2011.12.16. 19:00:47

@Irkutszk: Jó téma, a Száll a kakukk az egyik kedvencem. :)

ferra 2011.12.17. 20:35:44

@nem vagyok magam: pfff, ez mellélövés volt. orvos vagyok. látom belülről, mi folyik, most ambulanter, korábban klinikusként.
az éremnek mindig két oldala van. van háklis beteg, meg normális beteg (ez a többség, értelmi szinttől függetenül - itt felhívnám a figyelmet arra, hogy relatíve kevés embernek van a betegebbik korosztályból internete, ezen betegpopulációnak igen kis része tudja értelmezni a záróban, ambuláns papírban leírtakat, ettől őket még nem kellene lehülyézni). van, mikor ez utóbbi is le.u.vázza az aszisztenst/orvost etc. - ki mit akar behelyettesíteni, mert az konkrétan mindenki előtt megalázta az előző 10 perceben minden lehetséges módon. ez a kevésbé empatikus egészségügyi réteg van most túlsúlyban. igen, aki ezt tagadja, bűnrészes. ezért jó, hogy van etikai tantárgy 2004.(ha tévedek sem lényeges a pontos évszám, a kekeckedők kedvéért) óta, könyv pedig ezt követően íródott pár év elteltével. ők már tanulták a betggel való komunikációt, talán ezért nem tetszik a "most végzőknek" az idősebb orvosgeneráció hozzáállása, és ezért helyezték ők letétbe a felmondásukat.
nem mindenki tudja megfizetni a perköltséget, ha már perel. a perek nagy részét kivédik az eü. intézmények. egy frissen traumatizált (lélekben, gyengébbek kedvéért), vagy ebben megragadt betegnek a gyászreakciója (ha már annyit emlgették, akkor kicsit bele is kellene élni magukat, nem csak mondogatni, hanem gyakorolni az empátiát) közepén van a legkevesebb kedve perelni, főképp, ha a mindennapokért küzd.
ezen a blogon aktuálisan a hozzászólók 80%-a fedezi azt a hozzáállást, amiért érdemes lenne trollkodni, ha ők írnák a posztokat. de nem, éppen ők kritizálnak stb.
kellemes trollkodást, érdemi segítségnyújtás, együttérzés nélkül!
lehet, olvasni még fogok, kíváncsian azokra, akik megpróbálják ezt akadályozni - kitartást nekik! hátha jutnak valamerre, valamire.

a kosz, a vér sokszor valóság, még véres vizelettől könyékig koszos bácsi esetében is sokszor inkább az, mint kitaláció. egy átlagember nem erről fantáziál. mély együttérzésem. :(

karcsibácsi 2011.12.18. 06:45:44

@ferra:
"ez mellélövés volt. orvos vagyok. látom belülről, mi folyik, "

Szegény, szegény ferra!
Ábrándozni, álmodozni lehet, de hamis színben feltüntetni magunkat, még egy anonim internetes blogon is, nem kedvez az ember önbecsülésének.

Az idézőjelbe tett szövegrész helyett igazat kellett volna írnod, kb. így:

"Nagyon szerettem volna orvos lenni, de végülis nem sikerült. Azóta is irígylem őket, és ha már nem kerültem be ebbe az elit társaságba, kicsit cikizem, rugdosom, froclizom őket. Ennyi nekem is jár"

Szeretnélek megvigasztalni: nem kell annyira irígyelned az orvosokat. Én (beteghordóként) tényleg belülről látom, hogy milyenek, mit csinálnak, hogy dolgoznak. Bár van köztük kétségkivül selejt is, a nagy többség rendes, becsületes, nagytudású, lelkiismeretes, magasan képzett szakember, aki nagyjából éhbérért és nulla táradalmi megbecsülésért dolgozik 3x annyit, mint egy átlagpógár. Szerintem jobban jártál,hogy kimaradtál ebből.

ferra 2011.12.18. 21:42:20

@karcsibácsi: ennyi tellett. nem vártam mást. marad a személyeskedés minősíthetetlen módon. a többihez már nem sikerült hozzászólni - Önnek. (mert én nem tegeztem senkit.)
további kellemes morgást.

nem vagyok magam 2011.12.18. 23:18:17

@ferra: mellélövés címén neked sem sikerült egy kérdésre sem válaszolni, hát ennyi tellett. De még a mellélövés is mellélövés lett, ha érted...

Túlsúlyban van a nem empatikus, beteget lehülyéző, alázó, bűnrészes egészségügyi réteg? Hát erre ne is várj sok finom reakciót...
A főnöködnek, kollégáidnak ezt említetted már?
Vagy esetleg te is a bűnrészesek közé tartozol?

karcsibácsi 2011.12.19. 07:47:13

@ferra:
Kedves Ferra!
Utólag elolvasva, amit írtam, látom, hogy valóban elvetettem a sulykot. Sajnálom.
Magyarázatként annyit, hogy tényleg úgy gondoltam az Ön által írtak (ha már visszautasította a tegeződést) tartalma és stílusa alapján, hogy a bejegyzés nem orvostól származik. Ezt próbáltam jópofi módon előadni, tényleg sajnálom, hogy sértőre sikerült. Abban viszont nem vagyok magamnak (és magamnak) van igaza, hogy kissé furcsa valami mellett vehemensen kivülállóként érvelni, majd slusszpoénként bejelenteni, hogy hoppá, nem is az vagyok, akinek gomboltok, hanem pont az ellenkezője,. De a neten ezt természetesen meg lehet tenni, az én beteghordó mivoltom is lehet kitaláció. Szumma szamárom, ne szívja mellre a tegnapi fricskát!
Szép napot!

ferra 2011.12.19. 15:24:21

@karcsibácsi: Kedves (K)karcsibacsi!
Nem tudom, hogyan írjam a megszólítást. Köszönöm ez utóbbi válaszát. Én ezt gondolom, ilyet is lehet. Sajnos, ez a véleményem, szégyellem is magam mások helyett. Én nem személyeket minősítettem és sajnálom, ha az általánosítást magára vette. De ettől még ezt gondolom.
Kedves nem vagyok magam!
Erre talán nem reagálnék, még akkor sem, ha ezt ismételten személyes sértésnek veszi.

nem vagyok magam 2011.12.19. 21:40:57

@ferra: Nem veszem sértésnek.

Feldobni néhány dolgot, aztán elsunnyogni, azt miért kellene nekem? Talán maga, kedves.

ugyanaz keménykötésben 2011.12.20. 00:34:26

@Babette_: Megígértem, megírom: Isiász, és köszvény a diagnózis egyszerre.

El vagyok látva.
28.-ára MR előjegyezve.
Nagyon alapos vizsgálatot kaptam. Fájdalmaim jelentősen enyhültek. Járkálok.

Békés Karácsonyt Kívánok:-)

Dr.laikus PhD 2011.12.20. 04:54:24

@ugyanaz keménykötésben:

Uhhh!

Jobbulást! Külön-külön sem egyszerű.

ugyanaz keménykötésben 2012.01.17. 20:29:34

Isiász, köszvény túléltem.
Kérdezem azoktól, akik értenek a köszvényhez, hogy 1 hónapja szedek napi egy szem M iluritot. Közben purinmentesen étkezek. Meddig, és hogyan érdemes szedni a gyógyszert. Tünetem most nincs. Csökkentsem emeljem, hagyjam abba?:-))
(már ennék egy kis husit :-()

marand22 2012.01.18. 13:41:16

@ferra:
Orvosi etikát 1982 óta biztosan tanítanak (a SOTE-n). Én 1990-ben tanultam. A mostani egyetemi tankönyvet 1995-ben adták ki.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása