Meghalt, mert nem kapott inni

2011.12.08. 10:06

Tisztelt Blog, és Tisztelt olvasók!


Gondoltam egy kicsit aktuálisabb infókat is felvetek mint a 10 éves történetek.Nem teljesen orvosi történet, hiszen nem kórház.
Málta szeretet szolgálat Idősgondozó otthona.Itt sok sok pénzért elvállalják idős hozzátartozó elhelyezését.Mi ide adtuk be a 200 km-re lakó Idős nagyapámat. Mivel nem tudtunk állandóan utazni, sem autónk, sem milliók a vonatjegyre, és még így se lett volna napi az ellátás. Mert ugye valamikor dolgozni is kell. Mi 2 hónapra adtuk be nyáron. Azaz, ez volt a megegyezés a Máltaiakkal.

 


Gondoltuk az első hetet azért lenn töltjük, hogy segítsük az átszokást. Első napi látogatáskor 11-órakor még nem kapott inni. Furcsa volt.


Második napon kiderült, délig nem mosdatták egyszer sem. Inni megint nem adtak valójában, mert a botjait elvitték olyan 6 méterre, az innivalót meg 4 méterre. Bot nélkül nem tud járni, azzal is csak két kézzel. Nem járókeret, mert azt nem tudta megtartani, lévén a lábai alig működtek. (Sajnos nem ment el orvoshoz túl gyakran, így kiderülhetett volna, hogy amit régen, kb 30 éve porckopásnak diagnosztizáltak, az valami más. A legútóbbi orvos valami tályog szerű képződményről beszélt.) Mondtuk már első nap is, hogy nem bírja a huzatot, de az ablak mellé tették közvetlenül, majd az ablakot kinyitották. Aki tudott betakaródzott az ottlakók közül. Többször kértük, hogy a másik ablakot nyissák ki, mert az legalább nem megy közvetlenül senkire. 3-ik napra már hatlamas csipák nőttek a szemére a huzattól, és ők még egyszer mosdatták meg. (a szobatársak is ezt mondták, nem csak egy öreg). Ekkor úgy döntöttünk, keresünk más megoldást, és másnap elvisszük haza, majd valami emberibb helyre. Nem volt másnap. Közölték, az éjjel meghalt. 4 nap alatt. Mikor bevittük, ugyan járni nem tudott rendesen, de legalább jól volt. (amennyire lehetett persze, egy 80 éves járni már nem tudó ember) A szervezete feladta, hogy csak akkor kapott inni, ha ottvoltunk és mi adtunk neki, nem bírta a huzatot, és azt, hogy nem adtak enni, mert ha enni akar, mennyen az asztalhoz.


Egy kérdésem van csupán. Ti, akik olvassátok ezt, mit tettetek volna. (nem akarom bántani őket, inkább nem is megyek arrafelé.) a történet nem teljesen friss, 2 éves. BAZ megye.


(Anyámat nem szidni)

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Káin 2011.12.08. 10:52:39

Részvétem a posztolónak. Én teljes mértékben megértem a fájdalmát. Ennek ellenére ez nem teljesen a blog témájába vágó történet, mármint ha jól értelmeztem, akkor nem eü intézményben történt a tragédia.

Mária 2011.12.08. 11:28:27

"Itt sok sok pénzért elvállalják idős hozzátartozó elhelyezését. Mi ide adtuk be a 200 km-re lakó Idős nagyapámat."

Sok pénzért nem csak 200 kilométerre vállalják el, hanem a legközelebbi városban is. Ez a sok pénz általában egy 120 000 Ft körüli havidíjat szokott jelenteni, amit ha nem fedez az idős ember nyugdíjának a 80%-a, mert a 20%-ot nem vonhatják le, akkor a hozzátartozóknak kell kiegészíteni.

Gonosz egy világban élünk...

Sőt, sok pénzért vannak emberek, akik azt is elvállalják, hogy a papa/mama saját lakásába költöznek be, 24 órás szolgálatra, mondjuk szállásért, ellátásért és valamennyi, a természetbeni juttatást korrektül kiegészítő BEJELENTETT ápolási díjért cserébe.

IrishOak 2011.12.08. 12:36:24

Üdvözlet:-)
Elég nehéz okosnak lenni.Az nem derül ki, hogy a papát kórházból szállították át, vagy otthonról vitték be ilyen leromlott állapotban.
Az idős otthon keresés alapelve, hogy elég alaposan utána kell nézni, hogy mik a szolgáltatások, és azokat miként lehet igénybe venni.
Sok helyen többször kell látogatást tenni, és alaposan elbeszélgetni arról, hogy ki fog érkezni, és mire kell figyelni. Aztán berendezni a szobarészt, felcímkézni a ruhákat,monogramot vésni minden saját tárgyba.
Ezután érkezhet az ápolt, akiről azért akkor fog kiderülni, hogy valójában milyen állapotban is van.Hiába beszéli át az ember ezerszer, hogy fekvő beteg, nem kooperál,nem veszi be a gyógyszerét, nem hajlandó egyedül enni, de legfőképp tisztálkodni.Ez mind-mind meglepetésként zúdul az ottani nővérekre. Aztán ahol "vezénylő tábornok " a főnővér, ott azonnal lefürdetik megborotválják, és ellenőrzik, hogy iszik-e elegendőt, és megetetik, még akkor is ha az idős ember összeszorítja a száját, és csak akkor nyitja ki, ha kiabálva szidalmazza a világot, vagy sírva közli, hogy elemészti magát.

Amíg nem voltam napi kapcsolatban ilyen otthonnal, nem is tudtam, hogy hogyan működik.Most, hogy apámnak jó dolga van -de persze folyton panaszkodik, már tudom, hogy kb úgy működnek mint egy-egy kórház II.bel. osztálya.

Még egy fura dolgot"tanultam": Az idős otthonba került nagyon rossz állapotban lévőknél időseknél van két hét "kritikus" időszak. Nem tudom mi az oka... de nyár óta ezt látom, és a nővérek meg is erősítettek ebben. Ha az első két hetet "túléli", mert kooperál, és érdeklődve fogadja, akkor jó ideig szépen eléldegél.(Apám mellől négyen haltak ki a legjobb ápolás mellett-ősz óta.Egy ideig nem is raktak mellé senki, mert kímélni akarták)

Részvétem,és a legjobbakat kívánom.

Sokorai_Atala 2011.12.08. 12:55:06

Sajnálom, hogy rosszul sikerült az intézmény kiválasztása. Természetesen, vannak jobb helyek is, barátnőm nagymamája pl egy másik helyen pont romló állapotból javulóba került. Amúgy ők 2-3 intézetet személyesen megnéztek, beszélgettek a bentlakókkal is és utána döntöttek. Talán másoknak ez egy kis segítség a választáshoz.

IrishOak 2011.12.08. 13:14:34

Még eszembe jutott:

Én óriási pánikban voltam, hogy hogyan helyezzem el az apámat, aki önmagát kritikus állapotba hozta, és fél év után a kórházban közölték, hogy vége a rehabilitációnak, számlát ki lehet fizetni(napi 1700Ft)és ugyan folyamatos ellátást igényel, sőt orvosi felügyeletet, de tessék vinni valahová.
Találtam egy nagyon korrekt oldalt, és csodák csodája segítettek is, ingyenesen!A személyes látogatásokat persze magam oldottam meg, de mindenképpen tudatom másokkal is, mert soha nem tudhatja az ember, hogy mivé fordul a világ:
www.idosekoldala.hu (remélem ez nem minősül reklámnak, mert csak egy kis segítség)

Tower13 2011.12.08. 13:51:06

@Mária: Sajnos az általad említett megoldást kissé nehéz ellenőrizni nagy távról. Továbbá ott lakott, így nem a közelebbibe adtuk be, ahol még a nyelvjárás is kicsit más. És 145 ezer lett volna, amit bizony mi fizettünk, majdnem egészében...

Tower13 2011.12.08. 13:52:36

Otthonról vittük, és nem volt leromlott. Kifejezetten feljavult, volt ahhoz képest, milyen volt előtte egy évvel. Hiányzott a Nagymamám melőle.

Tower13 2011.12.08. 13:56:13

@IrishOak:
Mi is sokat kérdeztünk, próbáltunk tudakozódni, de rájuk mondta mindenki, hogy megbízhatóak. Meg rend volt benn náluk. Nagyapó meg volt ugyan néha durcis, de az új dolgok mindig érdekelték, és csak akkor lett ellenálló, ha durván türelmetlenül bántak vele. Gondolom, ilyenkor megsértődött.

IrishOak 2011.12.08. 14:41:56

@Tower13:
Nagyon nehéz dolog ez- tudom. Azt is tudom, hogy az ember a legjobbat igyekszik megtalálni.
Keresgél, informálódik, aggódik.
Mostanában -mivel elég sokat járok idős otthonba - nagyon mást gondolok , mint régen.
Főleg a férfiaknál látom, hogy azonnal apátiába esnek, nem hajlandók semmire. Zokon veszik, ha kinyitják az ablakot, nem jó helyen van az ágy, megisszák a folyékony szappant, de nem hajlandók teát inni.Nem engedik, hogy pelenkát cseréljenek - de a borzalmas szagban ember nem bír megmaradni.(húúú, olyanokat láttam nyár óta, hogy nem is sorolom tovább)
Nagyon szívszorító látni, hogy a bekerülők egy hónap "próbaidőre" vannak felvéve. Azt meg ne is mondjam, hogy majdnem állandóan nyitva van a kapu, mert épp a mentőt várják.
Persze van olyan rész is, ahol elég jól elvannak a kisöregek - de ott meg valaki mindig megpróbálja felgyújtani a szobát- mert valamivel tüzeskedik.
Szóval nem irigylem sem a felelős vezetőket, sem a gondozókat.
Nehéz ez... mind a hozzátartozónak, mind a bentlakónak. A dolgok folyása meg nagyon sokszor nem rajtunk múlik.Talán ez vigasztalhat kicsit.

scopolamin 2011.12.08. 14:57:07

Az idősek otthona az ugyanaz, mint a szociális otthon? Tényleg nem tudom, csak arra emlékszem, hogy az egyik típusba önellátásra nem képes, pelenkás, járóképtelen stb. beteget nem vesznek fel.
A történet ilyen olvasatban elég durva. Furcsa, hogy e körülmények között sokan évekig kihúzzák. Azt gondolhatnánk, hogy ha ennyiért ilyen az ellátás, vajon mennyibe kerülhet a JÓ?

IrishOak 2011.12.08. 15:12:54

@scopolamin:

Hogy is lehetne pontosan fogalmazni: Igen is meg nem is.

A szociális otthon az önkormányzati fenntartású, és oda azok kerülnek akikről abszolút nem gondoskodnak.(Nem hajlandó egy családtag sem, vagy nincs családtag)Ezek tényleg nagyon borzalmas helyek.Itt a nyugdíj egy részének fejében van ellátás, a kisebbik felét meg megtarthatja az ellátott.
Azonban van az idősek otthona -ami igény szerint kereshető. Itt vannak fokozatok. Van ahol teljesen fekvőket is ellátnak,(van nővér, orvos, h24 ellátás) van ahol kikötés, hogy csak önellátásra képeseket vesznek fel.
Pénzben is nagyon változó. Van ahol a belépés egy havi ellátás, van ahol 1-2 millió forint.Havi díj meg 70e-170e-ig terjed.(mi egy 90e/hós ellátást kértünk, és kapunk.)

Az általam ismert helyen van mindkét féle, sőt a nagyon jó állapotban lévőknek van/lehet saját apartmanja.(na jó rezsók és egyéb tűzcsinálók már ki vannak tiltva.Csak a konyhában lehet főzicskélni:-)A fekvőket meg a nővérek látják el.Nagyon szép -most pl fel vannak díszítve karácsonyra, és ünnepségeket, meg mulatságokat tartanak.A fekvőknek van tévéjük, és még meg is etetik őket.
Azért vannak szobák ami súlyosabb mint egy kórházi szoba:-( A nővérek osztják a gyógyszereket, beadják a szurikat,bekötik az infúziót és figyelnek.)

scopolamin 2011.12.08. 17:14:43

@IrishOak: Köszi, ezt ilyen aspektusból még nem magyarázták el nekem, lényegesen megvilágosult :)

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.08. 18:32:53

többet ne hozzatok nagymamás sztorikat, mert nem bírom már:(

Tower13 2011.12.09. 10:42:33

@Babette_: Nagypapás volt :D
De ha ilyenek vannak :D

G_P 2011.12.09. 15:11:17

Az a baj, hogy szinte mindig ugyanaz az események szerkezete ezen a blogon.

1. Érkezik egy írás, ami tele van érzelemmel és néha pontatlan is

2. Nekiugranak a kommentelők, hogy AZ NEM IS ÚGY VOLT

Akkor milyet szabad és milyet kell ide írni vajon?

Dr.laikus PhD 2011.12.09. 15:32:09

@G_P:

Ki írta, hogy az nem is úgy volt?

XCat 2011.12.11. 23:30:02

"Egy kérdésem van csupán. Ti, akik olvassátok ezt, mit tettetek volna. "

Nem löktem volna be anyámat oda. Különben ennyitől nem hal meg.

XCat 2011.12.11. 23:31:47

@Mária: 180-250-et inkább. :)

2011.12.13. 09:21:16

@PsychoCica (4zsiráf): Mária írta jól a számokat, párom nagymamája is 110-ért van ápolva. Persze lehet ötmillióért is helyet találni, nem mondom.

Athos 2011.12.14. 12:49:11

Szerintem meg az volt, hogy a beteg, önmagát ellátni képtelen nagyapád baromira azt érezte, hogy csak egy teher a számotokra, lepasszoljátok, nem kell már senkinek, csak a gond van vele, és meghalt. Nem átszokott, hanem meghalt.

Ez az un hospitalizáció, vagy intézeti neurózis, ami öregkorban halált is okozhat.

Szó sincs itt huzatról, kiszáradásról. (azt boncolással úgyis bizonyítható lett volna)

scopolamin 2011.12.14. 18:17:02

@Athos: Nem tudom, másoknál ismerős-e a szitu, nekem erősen... 80 év fölött a szociális otthonba dugott kis öregek általában néhány hónapon belül meghalnak. Még akkor is, ha előzőleg a lakásukban önellátóan, egyedül éltek. Történik valamilyen leépülés, akut betegség, a család összedugja fejét, ápolást nem tudnak vállalni - egyenes út a temetőbe.

hovirag501 2012.02.04. 09:06:15

Sziasztok!
Január közepén az addig "eleven" tehát nem fekvő beteg anyukám,-aki 80 éves-leesett az ágyáról valószinüleg álmában.Nagy nehezen megpróbált felállni, ujból elesett,mint kiderült medencecsont és combnyaktörése lett.Mentő, kórház, még aznap esete megmütötték. Fájt ugyan mindene, de a gyógytornász pár nap mulva picit megsétáltatta.Nagyon keveset ugyan de egyedül evett, bevette a gyógyszereket és ugy találták, hogy rehabilitálható. Mütét napjához egy hétre már a rehabon volt, na itt megfordult vele a világ.Egy abszolult lepukkant helyre került, faarcu ápolók és orvosok közé, akik azt hogy szép szó, mosoly, vagy kedvesség nem ismerik.Ha mindjárt nem értette meg a beteg, hogy mit akarnak,modortalanul kiabálva adták tudomására. Az anyukám ettől az időtől kezdve befordult. nem eszik,nem iszik, bár ha egyedül nem eszik, iszik, nem is kinálják.A gyógyszert sem veszi be. Mára annyira legyengült, hogy attól tartottam,ha nem hozom onnan el,pár nap mulva meghal.A kezelőorvosa azt mondta mikor szóvátettem, hogy nem jelezték felé hogy a mamával probléma van.A boriték hatására másnap már infuziót kapott a mama,de állapota azóta is változatlan. Sikerült egyintézni, hogy a saját intézményünkbe-Idősek otthonába- bekerüljön.Itt dolgozom én is Szoc.gon.áp.-ként.Tudom hogy ez a legjobb hely ahhoz, hogy még vissza lehessen forditani a dolgokat nála,csak lehet hogy tul késő? Azóta hiba próbáljuk etetni,itatni,a gyógyszert beadni, nem tudjuk.Itt figyelmességgel, szeretettel van körülvéve,szép és tiszta helyen van.Még reménykedem, de a többi anyukámon mulik.Nagyon szeretném visszaforditani!

Dr.laikus PhD 2012.02.04. 10:50:05

@hovirag501:

Jól tetted!

Mama 99 éves 4 hete operálták. Én is kerestem helyet ami jó.
Túlélte.
Egy barátnőm, elnevezte mamát Vasladynek.
Valóban nem a személyzetnek kell dönteni, hogy kinek és mikor jön el az ideje.

Őladysége is jól van, mozgatják, etetik, mert nem tud egyedül, itatják, mert magától nem iszik. Figyelnek rá. Nagyon figyelnek rá. Itt még fizetni sem kell. A másikban sokba került.

Még ott ahol műtötték csak szó nélkül, vagy volt aki tegezve tette a dolgát, mama félelmében üvöltött, ki akarták kötni, pedig teljesen koordinálatlan volt, tényleg, látszólag...
Én beszéltem hozzá, kikényszerítettem belőle a bólintást, az artikulálatlan választ. Én értettem, hiszen az anyám.
Ha van rá mód, menj hozzá, fogjad meg, beszélj hozzá, figyeld a választ.
Talán megérti, hogy szereted, akarod, hogy felgyógyuljon, nem kell, hogy tehetetlen maradjon.

Drukkolok neked. Nagyon.

hovirag501 2012.02.06. 14:09:47

Sajnos nagyon súlyos tüdőgyulladása van az anyukámnak, nagyon beteg és most is azt mondom, hogy az ilyen REHAB.OSZTÁLYOKAT és a benne dolgozó orvosokat be kell ZÁRNI, őket pedig az utcára küldeni havat lapátolni. Akkor talán a közlekedés is könnyebb lenne, Ők pedig nem áthatnának senkinek.Arról nem beszélve, hogy a borítékot a pénzzel szemrebbenés nélkül teszik el.Hát nem égeti a zsebét?Ebben az esetben kívánom költse saját gyógyszerére. Szégyen, hogy ilyen példát mutatnak a pályakezdő orvosoknak.
Én pedig reménykedem, hogy még valamilyen szinten felépül az anyukám!
Köszönöm az együttérzést!

hovirag501 2012.02.08. 23:32:41

@hovirag501: Az édesanyukám 2012.02.06-án sajnos elment közülünk.

Dr.laikus PhD 2012.02.09. 05:04:33

@hovirag501:

Nagyon-nagyon sajnálom. Részvétem.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása