Élire állítva sem férnek el a betegek

2011.11.18. 06:00

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Korábban több alkalommal és fórumokon dicsértem a Kórházat és munkatársait.Sajnos mára ez a véleményem megváltozott, mégpedig a kardiológiai szakrendelés állapotainak hatására! 2009-ben gk. vezetés közben kapott el egy, a szívinfarktus tüneteivel egybevágó roham.

 


Mivel egy Betaloc tabletta hatására csökkent, csak másnap mentem el a körzeti orvosomhoz aki rögtön (vizsgálat és EKG után) kardio. szakrendelésre utalt. A fenti kórházban a szakrendelés egy alig 2m széles és 10-12m hosszú, zárt, levegőtlen kis folyosó melletti ajtókból áll, egy EKG, egy Holter, egy szív UH és az épp regnáló orvos szobája.A betegek java része állni kénytelen (szívbetegek!) mert nagyon kevés a hely.


A bejelentkezéshez tolongás az ajtó előtt mert a milliókért (milliárd?) mindenhol kiépített recepciós bejelentkezésnek semmi, értsd: informatikailag semmi! köze a szakrendelésekhez, oda a bejelentkezés nem jut el!Szóval órákig várni, a beteget nem kérdezik, nem dumálni-vetkőzni! Következő!


Ha az osztályról a beteghordók tolószékes netán mobil ágyas beteget hoznak le ultrahangra, már élire állítva sem férnek el a betegek.Az engem vizsgáló doktornő annyit sem kérdezett, hogy maga fiú-e vagy lány, belenézett a leleteimbe, verte egy darabig a gépet és kész. Szedje amit felírtam, itt írjon alá és ennyi meg ennyi idő múlva jöjjön kontrollra.Természetesen a halom gyógyszer amit felírt, köszönő viszonyban sincs a nyugdíjammal!


Ez évig csináltam kb. negyedévenként a tortúrát, semmivel nem javultak az állapotok és én sem éreztem magam jobban.Kb 6 hónapja voltam utoljára, a szívritmus szabályzómon kívül minden hókuszpókusz gyógyszert elhagytam és igen jól érzem magam.


Hiába háborodnak fel ez utóbbin orvosok, hogy ők 6 évig tanulták, hogy nekem mi a bajom, ha emberséget, empátiát és alapvető kommunikációt nem sajátítottak el még a T. családjuk keretein belül, anno.


Ps: az urológiai szakrendelésen ennél sokkal, sokkal több figyelmet kaptam, pedig a pisikébe (vagy annak hiánya) ritkábban lehet belehalni!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaTi 2011.11.18. 06:25:43

A 6 éven (vagy inkább évtizedeken) át összeszedett tudás, az emberség, empátia és alapvető kommunikáció mind nem fog változtatni azon, hogy annak az orvosnak milyen méretű vizsgálóban kell dolgoznia, milyen informatikai rendszerrel és hogy hány beteget kell aznap ellátnia. Szerintem az orvos is jobban szeretne kellemes, tágas irodában és vizsgálóban dolgozni. Jobban szeretné, ha 2* annyian lennének és így csak feleannyi beteg jutna rájuk. Úgy jobban menne a kommunikáció és több idő jutna a te szemeidbe mosolyogni. Mert ha kint ezren vannak, ahogy írod, ő meg veled cicázgat, akkor a többire nem marad ideje, azok meg majd arról írnak ide posztot, hogy nem kerültek sorra.
Érthetetlen, hogy az orvosokat hibáztatod az infrastrukturális körülményekért és a gyógyszerárakért.
Az meg már no comment, hogy önhatalmúlag felülbíráltad a felírt gyógyszerek szükségességét. Ha netán ebből majd komolyabb problémád adódik, kérd meg a gyerekeidet, rokonaidat, h lécci ne küldjenek posztot arról, hogy drága apánkat kicsinálták az orvosok...

Cartman (ex Cartman) 2011.11.18. 07:53:00

hvg.hu/itthon/20111117_halapenz_munka_torvenykonyve

Hát, ez már tényleg komoly teljesítmény! A fidesz (bűn)bandának minden nap sikerül alulmúlnia önmagát...

Adjatok végre tisztességes fizetést az egészségügyben dolgozóknak (is), a lassan már a levegővételre is kivetett adókból, ahelyett, hogy ilyen gusztustalan szarkenegetéseken töritek a fejeteket! Hányinger banda...

serfecs (törölt) 2011.11.18. 08:45:37

Van itt kardiológus, aki elmagyarázza a szívinfarktus (amennyire én tudom, szívizomelhalás, azonnali kórházi intenzív ellátás, különben szinte biztos halál) és a szívroham (amennyire én tudom, ez az "angina", magától vagy gyógyszerek hatására rendeződik, ki kell vizsgálni) közti különbséget?
Olyan jó lenne! Arról nem beszélek, hogy kit minősít az, ha egy beteg nincs tisztában a saját állapotának a nevével és lényegével.

2011.11.18. 09:17:31

Nagyon szerettem azt a hat év bejárást a gimnáziumba, sokat tanultam belőle. Minden reggel és délután sajátos hangulata volt a busznak, reggel diákok és munkások igyekeztek a kötelességük felé, az álmos félhatos kelés után ihletetten nézve a számtalan napfelkeltét. Délutánra felébredtek a nyugdíjasok, és az ingyenjeggyel akarták csapatni Szegedre, mert ott állítólag olcsóbb a paprika két forinttal, meg különben is télen hülye aki befűt egy távolsági járat helyett.

Keddenként ment paprikáért a jutasi lépcsőháznak Jósa néni, aki megállás nélkül panaszkodott. "Kisfiam, add már át a helyed, micsoda egy bunkó vagy!" - "Bezzeg régen, mikor még az Ikarusok voltak, az volt a szép idő! A férjuram is - áldja meg a Jóisten, a balf@sz ámde megboldogult szentek közt él korai agyvérzéses halála óta - ott dolgozott..." - a kissrác a következő falunál összeesik, tízéves volt még és hullafáradt. Egy vékonyka szőke kislány átadta neki a helyét és rámosolygott. (Most a nyáron született gyerekük.) Hamarosan elterjedtek azok az arcok, akikkel szemben a munkás-diák réteg tömött sorokban összeállt, és a 13:35-ös buszon csak állóhely jutott nekik, akkor is, ha jóformán előttük nyílt az ajtó.

Aztán egy nap egy galambszürke zakós, kopaszodó, fehér hajú ember állt be szó nélkül a sorba. Kimagaslott langaléta tinédzser sorainkból - a köznép szemében a király mindig egy fejjel magasabb a többinél -, és kivárta a sorát. Emlékszem, egy forró, kora őszi nap volt. Kedd. Még fel sem szálltunk a buszra, már hallottuk Józsa néni hápogását. Az összezáró phalanxunk megtört a jobbszárnyon, mert kivételesen ott most lányok álltak, és a nyugdíjas áttört rajtuk, majdnem jutott neki ülőhely. Minden diák és dolgozó rezzenéstelen arccal bámult maga elé vagy vidáman beszélgetett a többiekkel, míg Józsa néne kántálta a magáét a szegedi paprikákkal a szatyorban - még taszajtott egyet a mellette ülő titkárnőn, mielőtt ritmust váltott volna, és a csúzára kezdett volna panaszkodni. És akkor fellépett a buszra utolsóként az idős ember, egy szó nélkül fogta a kapaszkodót.

Mint az egyszerű átlagember, élire állítva, itt, a kétezres években.

Egy térdműtétes lány, Ildi adta át neki a helyét. És akkor állt utoljára a 13:35-ösön az egyik középiskola igazgatója.

Mint mondtam, sokat tanultam a bejárásból.

2011.11.18. 09:19:48

@ReignOfdark: Elsőre azt akartam írni, hogy a turbónyugdíjasnál rosszabb nincs.

Amúgy a gyerek dolog komoly, csak "kicsit" előbb csúszott be nekik a tervezettnél :D

2011.11.18. 09:24:21

@Cartman (ex Cartman): @karcsibácsi: Légyszíves srácok, ezt máshol intézzétek le! :)

cenzorilla 2011.11.18. 11:09:53

Politikáról csak annyit amennyi most ide tartozik.
A vicsorgás, ökölrázás otthon és egy polblogon, ha kérhetném! :)

rikitiki 2011.11.18. 11:54:48

@Panni75: Most nincs sok időm, úgyhogy próbálok rövid, de érthető lenni :)

Összefoglalóan a szívkoszorúér (coronaria artériák) problémák orvosilag az ACS - acut coronaria syndroma.

Minden ami beletartozik, a szív koszorúerek vérellátási zavara miatt jönnek létre.

A zavar lehet átmeneti (pl. időleges érgörcs), vagy tartósabb (pl. érelzáródás trombózis következtében).

Az átmeneti, enyhébb tünetegyüttes az angina. Nem kap megfelelő vérellátást a szív, átmenetileg, és ez tüneteket okoz. (mellkasi fájdalom, nehézlégzés, kisugárzó fájdalom vagy zsibbadás, jellegzetesen a bal karba, de akár pl. fogba is.)
A vérellátási zavar nem olyan hosszú, hogy elhalást okozzon.

Az infarktus akkor következik be, amikor a vérellátási zavar jelentős és tartós. Ekkor sajnos a szívizomsejtek egy része elhal, valamint átmenetileg károsodik a szív többi része is.

A tünetek hasonlóak az anginához, csak erősebbek, kiterjedtebebk, hosszabb ideig fennállnak.

Ami lényeges - mindez egy folyamatnak a része, melyben az angina a kezdeti szakaszt jelenti, de a folyamat súlyosbodásával eljutunk az infarktusig is.

A gyógyszeres kezelése is hasonló, van lényeges átfedés.

Ami a folyamatot alapvetően elősegíti:

-érszűkület (a kisebb lyuk könnyebben elzáródik, ezenkívül a már eleve beteg érben könnyebben fog trombózis is kialakulni). Ez a helyzet korral, stresszel, helytelen táplálkozással, túlzott alkoholfogyasztással stb.. áll elő.

-magas vérnyomás (ami együtt jár egyébként az érszűkülettel, tehát vehetjük egy kalap alá is)

-egyéb szívbetegségek, billentyűhibák, szívizombetegségek (ritmuszavarok pl. átmenetileg és tartósan is okozhatnak vérellátási zavarokat)

Mielőbb meg kell előzni a folyamat súlyosbodását - vérnyomáscsökkentő, értágító gyógyszerekkel, és életmódváltással (mediterrán étrend, stresszcsökkentés, rendszeres fizikai mozgás)

rikitiki 2011.11.18. 11:57:59

@rikitiki: fontos még a trombózis megelőző kezelés is, és még sokat lehetne írni, de most ennyire futja időmből.

Kérdezz és később válaszolok, én vagy aki itt lesz.

Cartman (ex Cartman) 2011.11.18. 12:05:23

@cenzorilla:
Milyen vicsorgás / ökölrázás? Megbeszéltük kb. három mondatban. Ráadásul a témához képest elég kultúráltan.

Vagy csak az a lényeg, hogy (vissza)élni tudj a jogosítványaiddal?

serfecs (törölt) 2011.11.18. 12:06:36

@rikitiki: köszi szépen a részletes választ! Akkor akinek sok anginája van, annak előbb-utóbb jó eséllyel infarktusa lesz? Ha anginára csak béta-blokkolót kapkod be az ember, az gondolom, nem szünteti meg az okot, így ugyanúgy jó úton halad az infarktus felé, nem?
Mi van azokkal, akiknél a semmiből alakul ki az infarktus, úgy, hogy nem volt előtte anginájuk? Olyankor egy vérrög szabadul el és akad meg pont rossz helyen? Hogy akadhat el ilyen szerencsétlenül egy nagy érben, ha előtte egy kisebben nem okozott semmi bajt? A vérrögöt a saját vér miért nem tudja feloldani? Nem olyan ez, mint egy nagy cukorcsomó egy pohár limonádéban?
Kicsit sokat kérdezek, bocs :-))

cenzorilla 2011.11.18. 12:48:09

@Cartman (ex Cartman):

Elsősorban nem neked szólt, de ha magadra vetted, akkor neked is.
Amint látod az ide illő beszély bent maradt.
Azt gyomláltam ki, amit kellett, megelőzendő azokat a trollokat akiket nem várunk.

Dr.laikus PhD 2011.11.18. 12:55:48

@Panni75:

Én csak egyet tudok.
Az anginás roham nagy valószínűséggel az infarktus előszobája.

Irkutszk 2011.11.18. 13:38:31

Nem értem, miért kapott be egy béta-blokkolót. Hol volt a Tensiomin, hol volt a nitro-glicerin spray?

karcsibácsi 2011.11.18. 15:56:41

@cenzorilla:
Egy kicsit kettős mércét alkalmazol: ha Cartman hányinger bűnbandának hívja a Fideszt, azt bennhagyod, ha én ugyanezt mondom az MSZP-re, azt kiveszed.
Csak nem a saját politikai nézeteid motiválják a moderálásodat?

Frankeistein 2011.11.18. 16:00:49

Ez a poszt bennem még jobban felnyomta az amúgy is magas pumpát.
A beteget semmilyen atrocitás nem érte, a legnagyobb gond mégis: nincs ülőhely, és az orvos nem beszélget el vele a vasárnapi ebédről.
"Hiába háborodnak fel ez utóbbin orvosok, hogy ők 6 évig tanulták, hogy nekem mi a bajom, ha emberséget, empátiát és alapvető kommunikációt nem sajátítottak el még a T. családjuk keretein belül, anno." ez pedig egy mélységesen etikátlan kijelentés, gyakorlatilag a név nélküli anyázással ér fel.
@ReignOfdark: Nagyon megfogtál ezzel a kis szösszenettel! :)

Irkutszk 2011.11.18. 16:15:42

@karcsibácsi: Esetleg más szempontok alapján cenzorál, mint azt kegyelmességed igényelné. Ez nem egy politikai blog, ha a poszthoz hozzáfűznivalód van, szívesen látjuk-olvassuk, egyébként pedig örülünk, hogy elolvastad a posztot, és a kommenteket, viszlát holnap.

rikitiki 2011.11.18. 16:20:40

@Panni75: Angina után jóval nagyobb a valószínűsége egy infarktusnak, de nem szükségszerű hogy jöjjön, jó gyógyszereléssel, életmóddal megelőzhető.
De valóban "jó esélye" van rá. Főleg, ha nem változtat az életmódon, stb... ("Arra a kis időre már minek?" felkiáltással szokták ezt elintézni)

Van olyan, hogy az angina (vagy akár az infarktus is) szinte tünetmentes, és nem is veszi észre a beteg. Cukorbetegeknél például előfordul ilyen.

Ez esetben csak a beteg számára lesz váratlan egy infarktus, de közben már áteshetett néhány anginás rohamon.

Persze olyan is van, hogy nincsen angina, de a beteg elszenved egy nagy infarktust. Létrejön egy friss trombus a coronaria erekben.

A trombózis: vérrög keletkezése az érpályában valahol.
Embólia: A valahol keletkezett trombus leszakad, és elúszik az erekben addig, amíg valahol meg nem akad, és persze bajt csinál.

A cukros példánál maradva, a véralvadás és trombus képződés egy nagyon bonyolult dinamikus egyensúlyon alapul. Mint egy szívószál, amiben 40 Celsius fokon feloldottál rengeteg cukrot. Elég ha pl. a hőmérséklet lecsökken kicsit, és a szívószálban valahol kicsapódik a cukor, és el is zárja a szívószálat. Hol fog kicsapódni? Ott, ahol kondenzációs magot talál magának - van valami porszem a lében, vagy van valami porszem, egyenetlenség a szívószál falán.

Hasonlóan működik a véralvadás is, akkor indul be a vérrög képződés, ha megváltoznak a körülmények, mert például megvágtad az eret, és a külvilágba kukucskál.

Sajnos ez néha megtörténik a nem kívánt időben is. Az érelmeszedés hatására plakkok rakódnak le az érfalra. Ez egyrészt szűkíti az eret, másrészt trombusveszélyt hordoz. Ez általában egy sima felület, de ha egy ilyen plakk megreped, akkor egy sérült felszín jön létre, a szervezet azt hiszi az ér sérült meg, és elindulhat a trombusképződés, ami elzárja akár teljesen az eret. Ez lesz egy váratlan, nagy infarktus okozója.

Ilyen akut esetben fontos pl. hogy megfelelő helyre kerüljön gyorsan a beteg, hogy megkatéterezhessék, és stentet ültethessenek be, ami egy kis fémháló, egy fémcső, ami kitágítja az érfalat, és áthidalja a sérült plakkot, így az nem fog később újra trombust okozni.

Illetve ezért fontos a vérrögképződés megelőzése gyógyszerekkel - Aspirin, Clopidogrel és barátaik.
(Amitől a poszt szerzője eltekint, saját felelősségére)

Cartman (ex Cartman) 2011.11.18. 16:28:29

@karcsibácsi:
De látod, most mégis bent maradt... ;)

qbr 2011.11.18. 16:32:20

@rikitiki:
Nekem is lenne egy kérdésem. Van egy beteg, infarktusa volt, sztentelve lett, szedi rendesen a gyógyszereit, legutóbb nagy lelki stressz idején rosszul érezte magát. Irány ügyelet -> EKG -> semmit nem találtak.
Ez lehetett-e egy angina, vagy azt kimutatta volna az EKG? És ha angina volt, akkor nőtt-e a valószínűsége egy újabb infarktusnak, illetve kell-e ilyenkor változtatni az egyébként jól beállított gyógyszerein?

Irkutszk 2011.11.18. 16:38:19

@rikitiki: Kiegészítés a plakkhoz, csak mert nagyon szeretem ezt a részt.

A vér az erekben folyamatosan áramlik, úgynevezett lamináris áramlás folyik benne. Ez azt jelenti, hogy nincsenek örvények, nincs turbulencia sehol, hanem az ereket teljesen betölti a vér, és folyamatosan halad az érpályában a vér (azért nem mondok folyadékot, mert vannak benne sejtes elemek is, szóval kutyulék, de ebből a szempontból szinte folyadéknak is lehetne nevezni). Mint amikor a szívószálat megszívjuk, és a folyadék elkezd vándorolni benne. Ott is egyszerre halad minden oldala, nem jön a szívószál jobb oldalán gyorsabban, mint a bal oldalán, vagy alul vagy felül. Ugyanígy áramlik a vér is. Ha van az egyik oldalon egy szűkület (lehet az egy seb - kikukucskált az ér a szabadba; vagy plakk), akkor ez a lamináris áramlás törést szenved. A betüremkedés túlsó oldalán pedig egy légüres tér keletkezik - mint ahogy a busz háta mögött van egy légüres tér, mert az előtte ott lévő levegőt eltolta a busz. Ezt a teret visszafelé áramló vér fogja megtölteni, kész is az örvény és a turbulencia. A lamináris áramlásnak lőttek, ezért az áramlás sebessége is lecsökken. Ottrekednek a vérlemezkék, vörös vértestek a plakk mögött, szépen odakötnek, még nagyobbá téve a plakkot, és nem kívánt lerakódást idézve elő. Ez a trombus, ami aztán akár elzárhatja az egész eret, akár leszakadva embóliát okozhat.

A plakk másik oldalán pedig, mivel az érfal és a vér között egy lerakódás, távolság van, ezért az érfalt képező sejtek nem jutnak elegendő táplálékhoz, oxigénhez. A nyomás, és a táplálékhiány elvékonyítja a falat, könnyen kiszakadhat. A plakkot úgy lehet elképzelni, mint egy merev valamit az érfalhoz képest. Az érfal képes tágulni, összehúzódni, reagál a nyomáskülönbségekre. A vérnyomást mikor mérjük, ezt mérjük. Ha az érfal ép, akkor amikor kilöki a szív a vért, kitágul, és elnyeli a nyomáskülönbség egy részét, így a szisztolés nyomás nem lesz olyan magas, mint akkor lenne, ha ez az érfal merev cső lenne. Ha veszít a ruganyosságából, a vér kilökődésénel nem képes annyira kitágulni, és szisztolés vérnyomásként magasabb értéket mérünk. Amikor pedig nincs épp szívdobbanás, az akkor mért legkisebb érték a diasztolés nyomás, ez az, amely folyamatosan az erekre nehezedik. Azért mondják fontosabbnak ezt az értéket, mert ez az az erő, ami mindig nyomja az érfalakat.

irutavé 2011.11.18. 17:31:25

Ez a panasz pár nappal még kórház értékelőben szerepelt.A poszt író nem elégedett a hozzá szólásokkal? Ettől nem lesz tágasabb egy régi épület folyosója.

cenzorilla 2011.11.18. 17:53:46

@karcsibácsi:

Kedves karcsibá'!
A link miatt maradt benne, de meg is lett magyarázva magának, csak töröltem.
Maga válaszolt rá és azt is töröltem.
Polémia kettőjük között úgy ítélem megtörtént.
A többit lehetne hívni tehetetlen méregnek, de ez nem ide való.
Kérem, hogy értse meg és szóljon hozzá a poszthoz, minden okos gondolatát szívesen fogjuk olvasni. :)

karcsibácsi 2011.11.18. 19:01:41

@cenzorilla: Köszönöm, ehhez tartom magam a jövőben.

karcsibácsi 2011.11.18. 19:04:22

@Irkutszk: A plakkra nem atrombocicák tapadnak ki?

serfecs (törölt) 2011.11.18. 20:52:51

@rikitiki: köszi szépen!!

@Irkutszk: ááá, mint a patakban a kövek mögött, ahol örvénylik a víz és bármi, ami bekerül oda, csak helyben pörög, nem tud kiszabadulni! Dejó, ez tök logikus!! Köszi neked is!!

Irkutszk 2011.11.18. 23:06:00

@karcsibácsi: Először azok, hiszen ez a feladatuk. Később beleragadnak a vörösvértestek is. Sebképződés zajlik az éren belül.

potyus 2011.11.19. 00:19:15

Szent János Kórház, valamikor a 90-es évek végén, éjjel 2 óra. Ülök a 3.-as belosztály ügyeletén, kezemet fogja a feleségem, épphogy kifizette a taxist, fél, ideges, engem félt, szívrohamom van, de már egy órája, várjuk az ügyeletes orvost. Kisvártatva megérkezik egy alacsony álmos tekintetű doktornő, ő az ügyeletes, Vass doktornőnek szólítja a nővérke. Indulatosan rám rivall, mi olyan sürgős éjjel 2 kor? Elnézést de a szív ritmusom egy folytában 170- 180, rosszul érzem magamat. Hány éves? kérdi, mindez még a folyosón, 57, mondom.
Akkor ugorjon fel a vizsgálóra és betessékel egy szobába. Feleségem arcán a rémület, mi lesz most, kifogtunk egy őrültet, aki meg van sértődve, mert fel kellett kelnie az alvásából.
A nővér látja, hogy ömlik rólam a víz, tényleg az ájulás környékez, és rakja azonnal az EKG érzékelőit. Intek a nejemnek, adjál valamit a doktornőnek. Megérti a nemzetközi jeleket és oda csúsztat öt ezer forintot Vass doktornőnek, nehogy a nővérke lássa, mert neki már nem jutott. Ekkor csoda történt, Vass doktornő 10 másodperc alatt átváltozott, kisimult az arca, már nem volt mogorva, türelmetlen és sértődött, ő volt a megtestesült jóság. Igen úram, tessék kicsit relaxálni, ne idegeskedjen már jó kezekben van, azonnal adunk egy injekciót és visszük fel az intenzívre. Saját kezűleg tolta a liftbe a kerekes széket amibe ültetett, mert a nővérkét egy beteg hívta az ágyához. Majd az intenzíven rám kapcsoltak mindenféle gépet és helyre tették a szívritmus zavaromat.
Hálát adtam az égenk, hogy volt a feleségemnél öt ezer forint, mert nem is tudom mi lett volna velem és a bajommal ha nincs ez a dopping szer.
Jobb nem is gondolni rá.

Kurvaanyátokat 2011.11.19. 06:26:45

Ebben az évben rengeteg olyan személy munkahelyén fordultam meg, akiknek vélhetőleg orvosi diplomájuk van.
Ha azt mondom, hogy a 80%-uknak fel sem tűnik, hogy egy _ember_ megy be hozzájuk, akkor még nagyon optimista voltam.
Sokáig hittem, hogy csak azért tűnik rossznak a helyzet, mert ide csak a panaszok jutnak el. Hát nem. Azt kell mondjam, a TB kereteken belül rendelő egyének legnagyobb része tahó és sok esetben tudatlan is.
A beteget meg magasról leszarják.

Kurvaanyátokat 2011.11.19. 06:27:36

"olyan személy munkahelyén fordultam meg, akiknek vélhetőleg orvosi diplomájuk van."

Ezzel csak arra akartam célozni, hogy az említett 80%-ot nem tartom orvosnak.

Dr.laikus PhD 2011.11.19. 06:41:14

@Kurvaanyátokat:

Lehet, hogy benned van a hiba?
Én aztán idén megfordultam jó pár helyen, feküdtem is jó pár helyen, de nem volt ilyen tapasztalatom.
Hidd el (hogy ne ezzel gyere) nem fizetek hálapénzt, mert már nem lenne miből, de akinek akartam sem fogadta el.

Még élek, nem is akárhogy... :P

karcsibácsi 2011.11.19. 07:03:27

@Irkutszk: Ez így egy kicsit bonyolultnak tűnik. Maradjunk inkább az orvosok szidásánál, az sokkal könnyebb.

karcsibácsi 2011.11.19. 07:04:32

@potyus: Ma erre már nem lenne elég 5000. Legfejjebb euróból.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.11.19. 07:04:51

@Dr.laikus PhD:

A te anekdotá(i)d pontosan annyit nyom(nak) a latba mint Káanyátoké.

karcsibácsi 2011.11.19. 07:15:00

@neoteny: Pontosan! Demokreációban minden szavazat ugyanannyit ér, az akadémikusé is meg az irástudatlané is.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.11.19. 07:19:19

@karcsibácsi:

... vagy a halotté -- népi demokráciákban.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.11.19. 07:42:14

Az orvosok is túl vannak terhelve nagyon. A fizetésük meg a béka segge alatt van. Igaz, ez nem jelentheti azt, hogy nem foglakozik a beteggel rendesen. Szörnyen tönkre van téve az egészségügy is hazánkban.

kpityu2 2011.11.19. 07:58:51

Mi a különbség a pánikroham és a szívritmuszavar között?

neoteny · http://word.blog.hu 2011.11.19. 08:08:27

@kpityu2:

A pánikroham járhat szívpalpitációkkal; a szívritmuszavarnak lehetnek más okai is mint egy pánikroham.

cenzorilla 2011.11.19. 08:09:44

@neoteny:

Ne személyeskedj, durván végképpen ne!

A véleményed érdekes lehet ami a poszthoz kapcsolódik, vagy az egészségügyhöz.

A legközelebbit törlöm.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.11.19. 08:13:16

@cenzorilla:

Hé, a "lehet hogy benned van a hiba?" nem személyeskedés?

A nicket amire hivatkoztam pedig nem én választottam.

kpityu2 2011.11.19. 08:19:31

@Dr.laikus PhD: Csak mert édesanyámat majdnem eltették láb alól az évekig tanuló orvosok. Szívbetegségnek diagnosztizálták, és ennek megfelelően gyógyszerezték egyre fokozódó mértékben (mivel nem volt javulás) a pánikrohamait.

Tutajos 2011.11.19. 08:28:20

Saját tapasztalatom, de több ismerősömé is, hogy ha - hál'Istennek, csak néhány napra - kórházba kényszerülök, legalább tucatnyi ember áll meg az ágyam fölött, néhány esetleg még a hasamat is megtapogatja, de egyikről sem tudom, kicsoda, kiféle-miféle. Még egy "jó napot" sem telik ki némelyiktől. Csak onnan tudom, hogy nem a kazánfűtő, hogy fehér köpenye van és sztetoszkóp lóg a nyakában.
Ennek semmi köze a tragikusan alacsony javadalmazáshoz, vagy a szörnyű munkakörülményekhez. Ha a réten kaszáló parasztember képes fogadni a köszönésemet, akkor az orvosoktól is elvárhatnám ugyanezt...

m.o.p. 2011.11.19. 08:47:33

Az a 6 év jó lesz kilencnek is, mert ugye, szakvizsga nélkül nem kardiológus. Ha már erre kattan, akkor valószínű ment a PhD is és elérkeztünk a szédítő 218.000-231.000 bruttó HUF-os álomfizetéshez. Ez eddig 12 év tanulás. Erre jön a kutatási és publikációs kötelezettség és a szintén kötelező továbbképzések, amit saját zsebből kell fizetnie. Nagyon valószínű, hogy plusz munkát is vállal, hogy legalább fűteni tudjon. Majd reggel bemegy a lepattant szűkös rendelőbe a széthasznált gépek közé, délután másik helyre hasonló körülmények közé. Én biztos nem mosolyognék... és nem is várom el, hogy ő tegye. Helyette nyomok egy kis pénzt a kezébe, ha már az állam nem ismeri el, hogy valamihez ért...és megköszönöm neki, hogy még életben tart.

Kurvaanyátokat 2011.11.19. 08:52:27

@Dr.laikus PhD: lehet. Kicsit olvasgasd ezt a blogot! Eszerint a többiekben meg bennem van a probléma, nem az egészségügyben dolgozókkal.

Kurvaanyátokat 2011.11.19. 08:54:25

@m.o.p.: érdekes amit írsz, csakhogy én azt látom, hogy az SZTK-ban dolgozók heti két-három alkalommal rendelnek ott, a többi idejüket magánrendelőkben töltik, ahol gyaníthatóan, kissé magasabb fizetést kapnak. Szóval a szakorvosok többségét nem tudom igazán sajnálni.

Dr.laikus PhD 2011.11.19. 09:02:29

@Tutajos:

Hát basszus....
Komolyan mit vártok?

Ott ahol most eppen kezeltek még a professzor is ügyel...
Ezt már tényleg kriminális.
Hetente kétszer vizitel, az ambulanciát ő vezeti, minden beteget megvizsgál, előadást tart a betegeknek - egyetemi szintűt - hogy ismerjék és tudják mivel kell együtt élni, mit tud önmagáért megtenni...
Mindenkit ő bocsájt el - NEM PÉNZÉRT!!!

Tényleg már!
Több a negatív pletyka az irreális elvárás, mint a valós heroikus munka a betegekért.

Ez akkor is irreális lenne, ha lenne bőven orvos, jó fizetés, orvosnak és betegnek ideális körülmények.

Általában ha az ember kórházban fekszik, viziten nem is kell ismernie a többi orvost.
Az meg már tényleg nagyon jó, ha más is megvizsgál.
Azt jelenti, hogy foglalkoznak a beteggel a bajával, team munkában beszélik meg mi a baja.
Én azért nem várnám, hogy a köszönésen kívül a vizitelő stáb megálljon az ajtóban és hangosan bemutatkozzon.
A kitűző arra való, hogy elolvassuk. :((

Dr.laikus PhD 2011.11.19. 09:05:32

@Kurvaanyátokat:

Ezen ne csodálkozz, ahogy te provokálsz a nickeddel, úgy az első reakció a személyed lesz, de ha higgadt maradsz akkor komolyan fognak venni.
Én komolyan veszlek. :)

Dr.laikus PhD 2011.11.19. 09:07:09

@Dr.laikus PhD:

Több a negatív pletyka az irreális elvárás, mint az elismerése valós heroikus munkának a betegekért.

Bocsánat. Így akartam!

tundee 2011.11.19. 09:34:32

Hidd el kedves posztoló a téged vizsgáló kardiológus is szeretne tágas rendelőben dolgozni, s naponta csak 4-5 beteget ellátni, mint pl. angliai kollégája. De a magyar rendszer sajnos ilyen, a szakrendeléseken napi 50-70 beteget kell ellátni, s utána még többnyire jön az osztályos munka, így sajnos pont az marad ki, hogy az orvos beszélgessen a páciensével, mert erre neki is igénye lenne, éppen ezért megy külföldre. Ráadásul tapasztalatom szerint ott nem is kérdőjelezik meg az orvos szakmai hozzáértését, nálunk meg manapság már a 4 általánost végzett is azon morfondírozik, hogy biztosan jó gyógyszert írt-e fel az orvos.

Moan 2011.11.19. 09:41:03

Hmmmm... Én sosem adtam még dokinak pénzt. Nem is fogok. Ha olyan dolgom van, hogy mennem kell hozzájuk elvárom, hogy végezze a munkáját. Ha emberként bánik velem, én is úgy vele, ha nem, én is maradok a nyers ügyfélnél akit ő köteles kiszolgálni a legjobb tudása szerint. Ha elbaltázna valamit a gatyát is leperelném róla. :) De amúgy mindig kedves vagyok, legutóbb jogsit csináltattam és sokan morgolódtak a tömeg miatt, érdekes, hogy aki a közelembe került az aztán mégis nevetett és vidáman várta a sorát.
Viszont olyan is volt, hogy magánrendelőbe mentem el, mert sokan voltak a vérvételen és nem volt kedvem a dzsuvába várni fél napot.
Szerintem a dokik fásultak, amit megértek. Sajnos a politikusok inkább szép autókra, vagy festményekre költik amit mi az egészségügyre szánunk. Nem is várom el a dokiktól, hogy ugrabugrálva ölelgessenek. Mindemellett némelyik majdnem meg is teszi ennek ellenére. Volt kórház főorvosa, aki csak azért fogadott és rakott be a legjobb szobába, mert szerintem csak kedves volt. És a helyettese akire rábízott, meg sokszor ült az ágyam szélére érdeklődni...mondjuk nő volt a drága és számomra igen vonzó nő. :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.19. 11:25:21

Miért az orvosok lennének jobbak a társadalomnál? Főleg, hogy egyre rosszabb körülmények között élnek. A komtraszelekció náluk is beindult. A tanároknál ez sokkal korábban elkezdődött! Ha nem becsüljük meg a tanult embereket, akkor 20 év múlva sokkal rosszabb lesz!

Moan 2011.11.19. 12:34:36

@TrueY:

Pont ez a cél. Pár "okos" ország lesz a többi meg csak biorobotgyár. Amíg nem lesz elég igazi robot, mert akkor már biorobot sem kell... KItalálnak majd valami okosat, hogy a föld lakosságának egy picinyke része maradjon meg és az meg ellesz mint egy nagy család. :) Csinálnak egy szép szafariparkot a Földből, mindenkinek lesz saját szigete, meg ilyesmik. Néha taliznak, buliznak és így élnek az idők végezetéig. Addig bizony tönkre kell tenni előbb az oktatást, aztán az egészségügyet, majd.. Asszem könyvet írok erről inkább. :)

kukatr 2011.11.19. 12:52:02

@VaTi: Egyetértek az utolsó bekezdést leszámítva.
Amikor egy olyan világban nőnek fel generációk, amelyben minden problémára reflexből gyógyszert írnak fel az orvosok, akkor az ilyen hírek:
index.hu/tudomany/2011/11/18/akcioterv_keszult_az_antibiotikumok_hatekonysaganak_megorzesere/
rontják az orvoslás hitelességét. Nem beszélve arról, hogy amikor a szüleim, az idősek azt mondják, hogy miután spórolásból kevesebb gyógyszert vesznek és szednek be, érthetetlen módon jobban érezték magukat. Vagy amikor azt tapasztalom, hogy gyógyszer szedése nélkül is ugyanannyi idő alatt gyógyulok meg egy betegségből. Vagy a naaagy h1n1 járványra kifejlesztett rendkívül hatékony csodaszer. És meg lehetne sorolni.
Ezek után teljesen jogosan kérdőjelezik meg az emberek a gyógyszeres kezelés szükségességét, még akkor is, ha egy adott esetben (szinte) csak az segít.

min 2011.11.19. 13:43:22

@VaTi: XY dolgozó aki épp egy olyan elemet szerel össze aminek sérülése sok ember halálát okozhatja. Teszi ezt létmiminimum környéki fizetésért netán kint a szabadban mínusz fokban. A munkájához speciális minősítés szükséges amit 2 évente meg kell védenie és a munkája mindig dokumentálva van. Bármilyen hiba esetén visszakereshető, felelősségre vonható. Igaz csak 4 évet tanult érte.
Sok más szakmára vonatkozik még ez úgyhogy abba kéne hagyni a rinyát. A bunkóság az bunkóság és az orvosok nagy részének az empátia fogalmáról csak a boríték látványakor dereng fel valami.
Szar a munkakörnyezet, szar a fizu de ezek nem mentségek, hogy a beteg egy számként kezeljék. Állandóan azt ragozzák, hogy a gyógyulást segíti a lelki nyugalom. Hát akkor a posztba leírt orvoskategória elmehet a búsba mert csak megbetegítik az embert. Az ilyenek húzzanak is el az országból persze a képzése árának kamatos visszafizetése után aztán meglátják, hogy ezzel a stílussal kint sem mennek semmire.

qbr 2011.11.19. 14:34:29

@potyus:
Hajnali 2-kor bizony fáradt és álmos az emberek többsége, függetlenül a munkájától, akár orvos, akár nem. Azért volt álmos a tekintete, mert nem ült le kávézgatni, felébredni 10-15 percre, hanem azonnal jött, amikor keltették, vagy amikor szabadult az előző betegtől. És megnyugodhatsz, nem az ötezrestől, hanem az EKG eredményétől függött az, hogy intenzívre kerültél. Ha az intenzíven volt a helyed, pénz nélkül is odautalt volna, ha pedig nem, akkor pénzzel sem.

@kpityu2: Ennek fordítottja szokott itt panaszként megjelenni. Édesanyádnál könnyen lehetett egy szerencsétlen együttállás is: a pánikbetegség tünetei a szívbetegség tüneteit utánozták, és ha emellé volt valamilyen ártalmatanabb (egyébként panaszmentes) szív-rendellenessége, a vizsgáló orvosok ezt összekapcsolták. De ha részletesebben írsz erről, akkor ez egyértelműbbé válik.
Hasonló fordul elő sokszor egyébként depressziós fájdalomnál vagy fájdalom szindrómánál: a betegség ízületi fájdalmat okoz, idősebb betegeknél pedig 99%-ban van ízületi kopás -> reumatológus erre ad gyógyszert.

@Kurvaanyátokat: Egyrészt a tiédet. Másrészt az SZTK-ban pontosan annyit rendel az orvos, amennyi időre szerződtették. Se többet, se kevesebbet. Ez az időmennyiség pedig attól függ, hogy mennyit fizet ki a fenntartó (pl. önkormányzat) ezért.

@min: No de ez a dolgozó mennyire empatikus az általa szerelt alkatrésszel? Simogatja, becézgeti még akkor is, ha ráesik a lábára?
Szerintem annyira ne küldözgesd külföldre az orvosokat, mert a taníttatásuk költségeit lazán kifizetik a kinti fizetésből, viszont te is, meg én is, meg az itt kommentelők mindegyike még rosszabb esélyekkel néz a következő évtizedek elé.

A poszthoz csak annyi, hogy a kórházértékelőben jelent meg pár napja, és Piri néni említette is ott a kommentek között, hogy a "pisikét" és a "pisike hiányát" azért annyira ne bagatellizáljuk el, mert bizony abba is bele lehet halni.

2011.11.19. 14:44:49

@kukatr: Csakhogy ezeket a gyógyszereket nem neked vagy a nagyszüleidnek fejlesztik ki, hanem az emberiségnek, tehát a gyártó megad egy sor kritériumot, hogy mikor hatékony és mikor nem, az orvos ezek egy részét tudja ellenőrizni nem számítva az emberi hülyeség faktort, ami ellen semmi sem véd ugye. A gyógyszerek nem mindenkinek és nem teljes körű gyógyulást ígérnek, ahogy a sebészeti vagy fizioterápiás kezelések sem, ezek pusztán azt jelentik, hogy alkalmazásuk nélkül _az_összes_embert_nézve_ végül kevesebb ember állapota javulna, méghozzá gyakran úgy, hogy a rosszabb állapot kialakulásának is van egy adott kockázata, amelyet a beteg vagy vállal, vagy nem.

A Magyarországon kialakult egészségügyi helyzetért olyan mértékben felelős a modern orvostudomány, mint amennyire a húsipar a legolcsóbb teszkóspárizsiért.

Az, hogy minket a sor végén mutogatnak az egészségügy cirkuszában, meg kell érteni, nem a tudomány fejletlenségének és nem a szaktudás hiányának a következménye, hanem kereken ki kell mondani, a pénzhiányé - és itt csak részben gondolok az orvosok fizetésére.

@Tutajos: A kazánfűtők védelmében mondom, hogy igenis van köztük értelmes ember, és gyakran szokott is ide járni.

Nyugdijas 2011.11.19. 15:15:26

Hat éve rosszindulatú vastagbél daganattal áldott meg a sors. Egy vidéki város kórházában műtöttek meg, majd kemoterápiára a Semmelweis egyetem onkoterápiás klinikájára irányítottak. Itt is el kell mondanom, hogy mind az orvosok, mind pedig az ápoló személyzet rendkívül emberséges és pozitív magatartású volt. A körülmények jók voltak (a WC-ben mindíg volt papír). Az az igazság, hogy a betegek egy része rendkvül ingerlékeny és nem igazán együttműködő, pedig erre is szükség lenne, ha az ember meg akar gyógyulni. Amikor pedig probléma van hajlamosak a személyzeten levezetni a fájdalmukat, vagy a problémáikat, pedig Ők is emberek akiknek van önérzetük és személyes problémájuk is. Miért kellene eltűrniük minden dilit a betegek részéről. Ha az ember elmegy az orvoshoz, akkor tudomásul kell vennie, hogy rábízza az életét, ha ezt nem teszi meg kicsi az esélye a gyógyulásra.

főgyökér 2011.11.19. 15:23:58

@kukatr:

Kedves Kukatr!

Ez a téma mindig indulatokat szül bennem, ezért az eddigi olvasgatás után elérkezett a pillanat hogy regisztráljak és reagáljak. Valóban azt gondolod hogy az orvosok saját szórakoztatásukra írják fel a gyógyszereket? Személyesen ismerek olyan illetőt aki 500.000 forintos bírságot fizetett az osztályvezetővel karöltve, mert a legjobb gyógyszert írta fel egy olyan betegcsoportnak akinek valóban szüksége volt rá. Az antibiotikum témakör egy igen komoly probléma, de az, hogy a lakosság bevonásával próbálják megoldani, nem jelenti azt, hogy a index tudomány rovata alapján bárkinek joga lenne bírálni az orvostársadalmat. A rezisztencia kialakulásában a túl gyakori használat mellett hasonlóan nagy szerepe van annak, hogy rengeteg ember nem szedi be az összeset, és hidd el nem könnyű velük ezt megértetni. Ezen kívül a mikroorganizmusok természetüknél fogva is a rezisztencia kialakítására törekednek, nem csak az orvos felelőtlensége eredményeként. És a legfőbb probléma: Egy mikrobiológiai konferencián természetesen az álláspont az, hogy a megfelelő mintából való tenyésztés és az antibiotikum érzékenység vizsgálata után a legszűkebb spektrumú szert kell adni, ezzel lehet a legtöbbet tenni a rezisztens törzsek kifejlődése ellen. Azonban a mikrobiológusok nem klinikusok, és nem dörömbölnek az ajtajukon a felháborodott,perrel fenyegetőző betegek. Te hogy reagálnál ha a háziorvos csak azután adna a vélhetően tüdőgyulladásos gyerekednek antibiotikumot miután levette a mintát, elküldte a laborba, tenyésztés stb.? Ez a helyi infrastruktúrától függően akár sok napba (hétbe) is telhet. Szerintem azon is fel lennél háborodva.A doktor inkább tapasztalati alapon, jól bevált széles spektrumú szert ad rögtön. A szüleidnek üzenem, a közérzetük és a gyógyszer hatékonysága (a betegségükre nem a közérzetükre) nem feltétlenül van összefüggésben, ha egy gyógyszertől rosszul érzi magát szóljon az orvosnak, lehet váltani, széles a választék. Ez nem jelenti azt hogy jobb ha nem szed semmit.Hasonlóképpen a poszt írója lehet hogy jobban érzi magát, de hogy meg fog lepődni pár év múlva mondjuk aspirin meg clopi meg a többi nélkül! (már persze ha ezeket kapta,de ha másokat kapott valószínű az sem véletlen volt!). Ha a H1N1-el kapcsolatban ontod a bölcsességet, gondolom tisztában vagy azzal hogy egy vírussal elbánni mennyivel nehezebb mint egy baktériummal. Senki nem mondta hogy ez volt a világ legnagyobb járványa, de valószínűleg nem véletlen féltek tőle a szakértők (lsd. spanyolnátha). Ha az Országos Epidemiológiai Központ virológiai osztályának munkatársai beoltatják magukat, akkor ne haragudj de a véleményed finoman szólva nem sokat nyom a latba! A microchip-es és egyéb történeteket inkább nem is kommentálom. Végezetül pedig egy ember akkor kérdőjelezheti meg jogosan a gyógyszerek (és oltások) szükségességét, ha a saját gyerekét nem oltatja be semmivel és nem ad neki gyógyszert, majd rezzenéstelen arccal temeti el a gyereket, aki olyan betegségbe halt bele amitől az oltásoknak és gyógyszereknek hála ma már nem kell rettegnünk!(esetleg te nem is tudod hogy létezik!) Mindenkitől elnézést ha túl hosszú lett.üdv

b@szus 2011.11.19. 15:33:52

Felsegemnek egyszer extrem magas volt a volt a vernyomasa. A korzeti mentot hivot mentunk a janosba. Engem elkuldtek, hogy minden rendben lesz menjek haza. A felesegem felhivott este 10 kor, hogy vigyek be 4 ceruza elemet mert a korhazi eszkozben nincs es nem tudjak felrakni a 24 oras megfigyelot. Mentem kutra vettem bevittem. Masnap beszeltunk telefonon tobbszor is es panaszkodott, hogy meg mindig nem volt nala orvos pedig delutan van. A masik problemaja az volt, hogy egy olyan szobaba raktak ahol 3 haldoklo idos neni volt akik rendszeresen becsinaltak es orakig kellett szagolnia a vegtermeket. A mosdot hasznalni nem tudta mert ossze volt csinalva es nem takaritottak. Bementem delutan es erdeklodtem egy orvosnal, hogy mi van a felesegemmel? Azt mondta, hogy nem tudja mert nem hozza tartozik. Megkerdeztem, hogy kihez? A valasz: mibol gondolom, hogy o neki ezt tudnia kene? Mentem a noverhez aki tajekoztatott, hogy minden rendben volt nala az orvosa es megvizsgalta. Felsohajtottam, hogy vegre. Ezekutan bementem hozza a szobaba ahol olyan buz volt, hogy oklendezni kezdtem. A parom kozolte, hogy nem volt nala orvos csak a 24 oras gepet raktak ra. Visszamentem a noverhez aki par mondat utan zokogni kezdett es hivta az orvost akinel mar jartam. Vele is elbeszelgettem o sem volt mar folenyes es lekezelo. Ezek utan felhiivtam par ismerost es sikerult a felesegem atvinni a kutvolgyibe. Itt rendesen bantak velunk pedig meg azt sem tudtak akkor, hogy ki kuldott es kihez jottunk. Elhiszem, hogy keveset keresnek a dokik es nem tetszik nekik mert tobb penz illetne meg oket mert sokat tanultak, csak eszre kene venniuk, hogy tobb penz illetne meg itt meg egy par millio embert rajtuk kivul is akik esetleg nem tanultak annyit mint ok de lehet, hogy adot es jarulekot fizetnek husz eves koruk ota. Es erdemes lenne eloszor maguk korul kitakaritaniuk mielott kifele osztjak az eszt. Miert vannak olyan dokik akik a tarsadalom ado es jarulek forintjain uzemeltetett letesitmenyeket hasznalva milliokat keresnek zsebre adozatlanul gatlastalanul elesett emberek tehetetlenseget kihasznalva??? Peldanak tudom felhozni a varosmajori intezetben dolgozo egyik dokit aki a parom sziv kateterezeset vegezte. Beszelgettunk betegekkel es kb. 30 es 50 ezer korul adtak a dokinak. Lehet szamolgatni nyugodtan. A szoban forgo doki videki korhazban praktizal es itt pesten is. Amikor elfogy a lenti korhaz kerete a kateteres vizsgalatokra akkor felrendeli a betegeit pestre mert itt van meg keret. Ezzel nem is lenne gond mert legalabb segit. A gond azzal van, hogy hetente ketszer jon es kb 10-15 vizsgalatot is megcsinal. Eleg kellemes lehet a heti minimum hat kilot zsebre tenni. A muteti beavatkozasnal nem tudom mennyi penzt rak el de biztos sokat. A kateterezes azert jo buli nekik mert van akiket tobbszor is kell. Az ilyen pofatlan kaszalast miert nem gatoljak meg a dokik egymas kozt? Lombik programot vegzo dokinal miert evidens, hogy a korhazban vegezteti el a vizsgalatokat OEP penzen? Receptet a magan rendelojeben ir 16.000.- ert persze a kothazi leletek alapjan.
Gondolom mas is tapasztalta mar, hogy ad a dokinak penzt amit o elrak estleg meg is koszoni.
Ez a doki a folyoson mar nem ismer fol es nem koszon vissza, szerintem azert nehogy azt hidjem, hogy sokat adtam sot inkabb gondolkodjak el azon, hogy keveset adtam mert meg sem birt jegyezni?

neoteny · http://word.blog.hu 2011.11.19. 18:57:44

@főgyökér:

"500.000 forintos bírságot fizetett az osztályvezetővel karöltve, mert a legjobb gyógyszert írta fel egy olyan betegcsoportnak akinek valóban szüksége volt rá"

vs.

"ha egy gyógyszertől rosszul érzi magát szóljon az orvosnak, lehet váltani, széles a választék"

Hmmm. Akkor most a "legjobb gyógyszer", aminek a felírásáért az orvost megbüntetik, vagy "széles a választék"?

----

"a mikroorganizmusok természetüknél fogva is a rezisztencia kialakítására törekednek"

A mikroorganizmusok semmi ilyesmire nem törekednek; arra törekednek hogy éljenek és szaporodjanak. A rezisztens baktériumok véletlenszerűen mutálódnak és ha egy antibiotikum sikeresen megöli a fő genetikai vonalat képviselőket, de nem a mutánsokat, akkor ezzel "életteret" (megnövekedett szaporodási lehetőséget) biztosít a mutánsok számára.

2011.11.19. 20:18:08

@b@szus: Amúgy szerintem ebben van némi ráció, hogy magánból küldi a beteget állami diagnosztikára, mert ha ez nem így lenne, a magánorvost gyakorlatilag senki (=csak a legszűkebb gazdag réteg) nem tudná megfizetni, ami a lakosságnak érzésem szerint nagyobb probléma, mint a magánban dolgozó orvosoknak.

Szerintem néznének páran, ha szembesülnének vele, hogy mennyibe kerül egy vérvizsgálat vagy egy radiológiai felvétel.

Egy átlagos 45-65 közti magyar beteg vér&vizeletvizsgálata egyszeri alkalommal simán karcolja az 50-100.000-es kategóriát.

Azon a betegségek diagnosztikája, amikben kis hazánkban bele szokás halni, problémától függően ennek kétszerese körül van.

Egyébként én nagyon ellenzem ezt az államiban magánozást, annál jobb, minél előbb szembesül vele a nép, hogy NEM tudja megfizetni a maga kis magán egészségügyét.

Nem tudja.

Nem tudja.

Nem érti.

De nem tudja.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.19. 20:46:55

@Moan: Igen, én is erre gondolok. Ezért szomorodtam el, amikor Ovi munka alapú társadalomról beszélt! Kalapácsot reszelni mindenki tud! Tudás alapú társadalmat kellene építeni. Csak hát ahhoz legalább 20-30 évet kellene belefektetni és fél év alatt nincs sok látszatja. Meg kell nézni, hogy a Japánok és Finnek mit értek el. Nekik volt eszük.

b@szus 2011.11.19. 22:14:11

@ReignOfdark: Forditva van! Az emlitett estben allamiban kezdtunk de finoman celoztak ra, hogy jobb ha delutan elmegyunk a maganrendelobe. Abban en sem latok kivetni valot ha opcionalisan valaszthatok egy dokit akinek van magan prakszisa es a leleteimmel elmegyek es a szabott arat kifizetve kezel. Az viszont gusztustalan mikor ereztetik veled, hogy csak a magan prakszisaban foglalkozik veled rendesen tizenezrekert. Es itt felmerul az a kerdes, hogy ha estig a maganban rendel masnap milyen a teljesitmenye az allamiban. Gondolom erre az a valasz lesz majd, hogy nem el meg a fizubol ezert kell a magan rendelo. A valosag pedig az, hogy a magan rendelo nem letezne ha nem lenne allami munkaja is.

2011.11.19. 23:24:37

@b@szus: Megértem az álláspontod. A valóság viszont az, hogy több orvosi szakterületen nem létezne állami szektor, ha nem létezne magán/hálapénz annak minden vonzatával együtt.

b@szus 2011.11.20. 11:48:50

Még egy dolog érdekelne.
Mi mennyibe kerül? Ki határozza meg?
Milyen cégek állnak alvállalkozói szinten a kórházak mögött? Miért éri meg egy külsős cégnek labort építeni és bedolgozni a kórházaknak? Miért éri meg egy cégnek bérbe adni intenzív osztályra ágyakat? Miért működik kiválóan az orvosok között is mint a politikusok között is a kéz kezet mos elv?
Miért került a családomnak kb. eddig 2millióba a súlyos beteg apám ellátása.
(apám közalkalmazott volt. Közép vezető, kiváló szakember. kormányoktól függetlenül a poziciójában tartották)rengeteg járulékot vontak tőle. Ha nem lenne a családunk összetartó és mindenre odafigyelő akkor már kb. hatszor halt volna meg az öt év alatt a felületes leszarom munkavégzés miatt. Rengeteg pénzt fizettünk ki orvosoknak rengeteg a tapasztalatunk napokig tudnám írni. Vannak lelkiismeretes szakemberek de sajnos csak a 30%. Hiába írogatják itt, hogy mindig csak a negatív élmények jönnek elő, ez addig így lesz míg 70-30% marad az arány. Az arányon változtatni pedig csak akkor lehet az orvos társadalom változtat rajta. És az éppen munkáját végző orvos emberszámba veszi az EMBEREKET. Rémisztő volt látni mikor a nagyságos főorvos urak hölgyek foghegyről beszéltek az apámmal csak azért mert azt hitték, hogy az előttük fekvő kicsit borostás csontsovány ember hozzájuk képest egy senki. És azt is érdekes volt látni, hogy ez a féreg lenéző magatartás miként változott meg mikor kaptak egy hívást a mobiljukra. A baj az, hogy sűrűn volt szükség telefonálgatni és szívességet kérni ismerősöktől és barátoktól.

Említésre kerültek itt, hogy majd megtudnánk mi mibe kerül. Sajnos abba az irányba tartunk. Azért halkan szólnék az orvosoknak, hogy az nekik is cudar világ lesz. Egy profit orientált kórházból 3perc alatt kirugdossák a dokikat. Egy műhiba pernél simán bukhatja az egész karrierjét. Ott már a profit a profittal pereskedik egy műhibánál (biztosító kontra kórház)

qbr 2011.11.20. 13:58:43

@b@szus:
"Mi mennyibe kerül? Ki határozza meg?
Milyen cégek állnak alvállalkozói szinten a kórházak mögött? Miért éri meg egy külsős cégnek labort építeni és bedolgozni a kórházaknak?"

A laboroknál ez egy elég bonyolult kérdés. Bár volt egy idő a 90-es évek végén-2000-es évek elején, amikor privatizálták a laborokat, ezek többsége már nincs külső vállalkozás kezében (bár ilyenre is van példa), az intézmények ezeket többnyire visszavették saját kézbe.

Labort nem épít senki, nem az a lényeg, hanem a labor felszerelése labordiagnosztikai eszközökkel, gépekkel, amelyek darabja több tízmillió forint - egy korrektebb labor összerakása százmilliós nagyságrend lehet. És ezek a gépek persze elavulnak olyan 8-10 év alatt.
A probléma az, hogy az OEP fejlesztést nem fizet, csak működést, így aztán az intézmények előtt két út áll: vagy ledumálják a fenntartóval (eddig többnyire önkormányzat), hogy adjon ennyi pénzt, esetleg pályázati pénzek bevonásával. A másik út, hogy a Mo-n működő labordiagnosztikai vállalatok a saját tulajdonukban levő gépeket elhelyezik a laborokban, és az eszközökben felhasznált reagensek árába építik be a bérleti díjat.

Igazából a kérdés nem az, hogy melyik modell jobb vagy rosszabb (mert mindkettő mellett és ellen is szólnak érvek), hanem az, hogy melyikre van lehetőség - és ez jellemzően a második út.

Egy korábbi poszt alatti kommentekben már ki lett fejtve, hogy ellentmondásnak tűnik ugyan, de a rendszer pont azért pazarló, mert kevés a pénz: az egészségügy beszállítóinak 60 napon túli kintlevősége a különböző intézményekkel szemben 60-80 milliárd forint, ami gyakorlatilag egy hitel, amit ezek a cégek nyújtanak az egészségügynek. Egyrészt beépül az árakba ennek a hitelnek a kamata, másrészt nincs lehetőség kisebb, esetleg olcsóbban működő beszállítókat keresni, mert azok meg nem bírnák el ezt a pénzügyi terhet, csődbe mennének, és az ellátás folytonossága, biztonsága kerülne veszélybe.

"Miért került a családomnak kb. eddig 2millióba a súlyos beteg apám ellátása."
Feltételezem, olyan ellátást vett igénybe édesapád, amit az OEP nem finanszíroz. Ezzel nem lehet mit tenni, egyedi kérvényt lehet írni, más út nem nagyon van.

2011.11.20. 14:23:32

@b@szus: Nos ezt inkább hagyjuk hogy melyik külsős cégnek éri meg labor építeni és melyiknek nem, oké? :D

Jelenleg a tendencia az, hogy leginkább a magánkézben lévő laborokat is veszik vissza az államiba - lásd ahol én is dolgoztam. Némely vizsgálatokat hónapok óta kvázi nem végeznek el magánkézben lévő laborok reagenshiányra hivatkozva, amiről sokan azt hiszik kamu, de nem, mert egyszerűen nem állnak már szóba egyes laborok beszerzőivel a vegyszergyártó cégek. Évek óta folyamatosan csökken a háziorvosok által kérhető laborpanel, egyre több vizsgálatot szakvizsgához, beküldőkódhoz, stb. kötnek, gondolom azért csökkentik a saját piacukat, hogy kisebb legyen a bevételük, mert a másik verzió az, hogy tévedsz.

A múltkor néztem a Centrumlab árait, és el voltam szomorodva, mert ennyi pénzből szinte lehetetlen kihozni egy labor működését.

Arról nem is beszélek, hogy hol ÉPÍTETTEK magánlabort Magyarországon, mert én leginkább olyanról hallottam, hogy egy állami tulajdonban lévő labort vett át magáncég.

2011.11.20. 14:29:04

@qbr: 60 napon túli igen így is lehet fogalmazni, hogy egyes beszállítóknak két éve nem fizettek :) Ez mondjuk egyetemi példa volt. Jellemző eset volt az ACN hiány pár éve :)

Tutajos 2011.11.20. 17:14:10

@Dr.laikus PhD: Nem hiszem el! Komolyan rendjén valónak találod, hogy az az ember, aki végigtapogat, még a nevét sem árulja el?! Tudod, nálunk, emberek között van egy szokás: akkor is megmondom a nevem, ha névjegyet nyújtok át valakinek, aki mellesleg ugyanúgy (vagy még jobban) tud olvasni, mint én. Pedig a névjegyre rá van írva minden.
Ezek után tényleg nem várok semmit, semmiféle orvostól... Agyam eldobja a szíjat...

Tutajos 2011.11.20. 17:17:55

@ReignOfdark: A kazánfűtő emlegetése korántsem a kazánfűtő-társadalom ellen szólt, csak ez jutott először eszembe, aki nem orvos.
Amúgy, ha a kazánfűtő keveredik oda az ágyamhoz, róla biztosan tudnám, kicsoda, hiszen valahogy így kezdene kapcsolatba lépni velem: "Jó napot kívánok! Kovács Péter kazánfűtó vagyok...."

karcsibácsi 2011.11.20. 18:18:47

@Irkutszk:

Megnéztem, tényleg érdekes, csak nem mindent értettem belőle... De azért köszönöm.

karcsibácsi 2011.11.20. 18:21:39

@b@szus:
ha én doki lennék, nekem asztán telefonálgathatnál, nem szarnék be tőle. Ugyanúgy bánnék a csont sovány kicsit borostás emberrel, mint a telefonálgatás előtt. Vagyis jól.
Remélem az orvosok többsége is így gondolja.

b@szus 2011.11.20. 19:04:19

@ReignOfdark: Építettek nem a szó szoros értelmében gondoltam mivel az adott cégek működésébe nem látok bele.

b@szus 2011.11.20. 19:05:41

@karcsibácsi: Nem beszarásról volt szó kapcsolatokról. "józsikám van ott egy beteg nálad...."

b@szus 2011.11.20. 19:10:26

@qbr:
"Feltételezem, olyan ellátást vett igénybe édesapád, amit az OEP nem finanszíroz. Ezzel nem lehet mit tenni, egyedi kérvényt lehet írni, más út nem nagyon van." Sajnos rosszul feltételezed ezek a kiosztott pénzek az évekig tartó kezelések és műtétek alatt lettek kiosztva. Orvos nővér.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása