Hagyjuk megdögleni a "koszos csöveseket"?

2011.10.31. 14:57

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

Tisztelt Praxis blog!

 

Nemrég hívott fel telefonon édesanyám és egy elég érdekes, ugyanakkor szomorú életképről számolt be nekem. Arra gondoltam, hogy leírom, hátha valaki elmagyarázza, miért ennyire érzéketlenek némelyek. A történet alapja, hogy Budapesten élő édesanyám tegnap este 10 óra körül éppen haza felé tartott a húgomtól, útközben pedig észrevett nem messze a lakásától egy földön fekvő, elhanyagolt, vélhetően hajléktalan nőt. Mivel mostanában rendkívül hidegek az éjszakák, nem hagyta magára, nem vállalta, hogy esetleg az ő mulasztása miatt megfagyjon az a nő, ezért a 104-es telefonszámon értesítette a mentőket. Elmondta, hogy talált egy hajléktalan nőt, aki nem ad életjelet, a földön fekszik és valószínűleg nem éri meg a reggelt, ha nem jönnek ki és szállítják kórházba.

 

 

Tudják mi volt a válasz? Először is kiröhögték édesanyámat, majd elkezdték kioktatni, miért nem hajlandóak segíteni rajta. Olyan érvekkel igyekeztek meggyőzni édesanyámat, mint hogy majd magához tér, ha nagyon fázik, és elmegy valamelyik szállóba vagy melegedőbe, meg egyébként is biztos rendkívül büdös és koszos, ők így nem szállítják. be. Még azt is tanácsolták anyukámnak, hogy vigye ő haza, ha annyira fontos neki, hogy megnyugodjon a lelkiismerete.Édesanyám vagy 10 percig magyarázta, hogy ezt nem tehetik, meg egyébként is gondoljanak bele, hogy egy ember életéről van szó, és kötelességük segíteni, végül rányomták a telefont.

 

Édesanyám közben felhívta apukámat, aki egy pokrócot hozott le illetve egy termosznyi teát, próbálta keltegetni a földön fekvő asszonyt, nem túl nagy sikerrel. Anyukám nem adta fel, újra hívta a mentőket, de megint elutasító válasz kapott, ezúttal kocsi hiány volt az érv... Végül édesapám vette kezelésbe a dolgokat, ő telefonált, sokkal határozottabban lépett fel, mint anyukám. Elmondta, hogy a földön fekvő hajléktalan ügyében telefonál, akihez nem hajlandóak kijönni, ezért most felveszi ő is a beszélgetést a telefonjával és amennyiben nem hajlandóak ellátni, beszállítani a nőt, akkor minden lehetséges helyen megteszi a kellő lépéseket, természetesen feljelentést is tesz. Nos itt már másként álltak hozzá, félreértésről beszéltek, meg hogy persze, hogy kijönnek, mert ez a dolguk, küldik a kocsit...Édesanyám szerint negyed óra alatt ott voltak és végre megoldották a helyzetet.

 

Az a kérdés fogalmazódott meg bennem a történet hallatán, hogy egy telefonos diszpécser milyen alapon dönthet életről és halálról? Ha nincs ott sem anyukám, sem apukám, az a nő ma már egész biztosan nem élne. Egy érző ember, nem csak egy statisztikai adat. De tényleg, mégis hogy veheti a bátorságot, hogy visszautasítsa a segítséget? Ez valami központi utasítás, hogy hagyjuk megdögleni a "koszos csöveseket", vagy egy diszpécser egyéni, önhatalmú döntése? Szégyen, hogy mindez egyáltalán megtörténhetett,, de az a legszomorúbb, hogy nincs minden hajléktalannak ekkora szerencséje....

 

Orsi
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irkutszk 2011.10.31. 16:27:55

index.hu/belfold/2011/10/19/folytatodnak_a_kunyhobontasok_zugloban/

index.hu/belfold/budapest/2011/10/17/tarlos_nem_lehet_aluljarokban_elni_aludni/

index.hu/belfold/budapest/2011/10/17/nincs_penz_a_fovarosi_hajlektalanokra/

A konkrét ügyben elég nehéz bármilyen véleményt is formálnom. A mentők életmentésre vannak, közvetlen életveszély esetén. Szerintem nem ők kellenének, hogy legyenek a megoldás erre az összetett problémára.

Ugyandehogy (törölt) 2011.10.31. 19:39:49

a mentők nem erre vannak.
az utcai szociális munkásokat kellett volna hívni.

Kuruttya 2011.10.31. 19:49:22

Mindenkinek jobb lett volna, ha hagyják meghalni. A hajléktalan nőnek is.

capor_ 2011.10.31. 20:02:13

Ha a nő valóban eszméletlenül feküdt és nem lehetett felkelteni akkor miért lenne baj, hogy a mentőket hívják? (életveszélynek tűnik nekem...)

s.e.c 2011.10.31. 20:07:42

Én se értem miért ne a mentőt kellett volna hívni. Ha valaki fekszik a földön és alig él az egészségügyi ellátásra szorul.

isolde 2011.10.31. 20:08:50

További nehézség, hogy a mentők csak kórházba szállíthatnak embert, ha az beteg. Tehát, kijönnek, megvizsgálják a hajléktalant, ha találnak rajta belgyógyászati vagy pszichiátriai vagy akármilyen betegséget, akkor bevihetik az adott osztályra. A kórház ügyeletes orvosa persze lehet, hogy nem veszi át, mert annyira nem súlyos beteg, hogy kórházban kelljen feküdnie.

Ha nem beteg, csak ittas, akkor megpróbálhatják elvinni a detoxba, de ha nem "elég" részeg ahhoz, hogy felvegye a detox, akkor oda se veszik fel.

Ha nincs akut betegsége, akkor a mentő nem viheti kórházba, és akkor hova vigye? A mentő hajléktalanszállóra nem viheti. Ami egyrészt kár, mert megoldaná a helyzetet, másrészt viszont azt azért én sem szeretném, ha a mentőautót, ami végülis arra való, hogy kimenjen ahhoz, aki BETEG, arra használnánk, hogy a hajléktalanokat a szállóra fuvarozza. Mert akkor fuvarozhatná őket teljes munkaidőben, csak ugye akkor ki megy a betegekért.

Szóval ez nehéz kérdés, nem tudom, hogyan lehetne megoldani. Szociális munkásokkal mondjuk. Ha lenne egy seélyvonal, amit a posztoló édesanyja felhívhatott volna adott esetben.

isolde 2011.10.31. 20:11:31

@capor_: Az nem derül ki a posztból, hogy a nő aludt és a járókelő 3 m-ről nézte, és úgy "nem adott életjelet", vagy pedig odament, rázta, megnézte, hogy lélegzik-e és megnézte-e a pulzusát.

SvenH. (törölt) 2011.10.31. 20:14:54

remelem kiszamlazzak a detox koltseget... meg a mento takaritas koltseget is

capor_ 2011.10.31. 20:20:13

@isolde:

"Édesanyám közben felhívta apukámat, aki egy pokrócot hozott le illetve egy termosznyi teát, próbálta keltegetni a földön fekvő asszonyt, nem túl nagy sikerrel"

De valóban nem egyértelmű, igazad van. Én csak feltételeztem, hogy ezzel kezdte a kedves anyuka az egész procedúrát.. lehet naív voltam

csipy31 2011.10.31. 20:22:05

@Álmos: Remélem valamelyik rokonodat se fogják ellátni!!!!! Honnan tudná valaki megítélni hogy egy földön fekvő embernek mi a baja. Lehet hogy hajléktalan, de azért neki is lehet betegsége ami miatt azonnali segítség kell. Szívből remélem hogy csak fogalmi zavaraid vannak, és nem az elesettektől sajnálod a segítséget.

Kuruttya 2011.10.31. 20:26:58

@csipy31: egyik rokonom sem hajléktalan.

csuvel 2011.10.31. 20:44:39

@Álmos: Vagy nagyon fiatal vagy, vagy na buta, vagy mindkettő egyszerre.

Ülj le és kezdj gondolkodni a hozzászólásodon.

isolde 2011.10.31. 20:46:26

@capor_: na jó, vsz tényleg keltegette. Amúgy milyen rendes emberek vannak, komolyan nem hittem volna.

In Motion 2011.10.31. 20:46:46

Itt annyira kurvára okos mindenki, hogy mit kellett volna csinálni (anyádhoz menjen szociális munkás ha életveszélybe kerül!), meg, hogy mire való a mentő, de a tény azt, hogy csak két ember hívta fel a mentőket. Szerintük egy nő élete veszélyben volt (nem orvosok hogy megítéljék valóban életveszélyről van-e szó, tehát a segélyvonalnak sincs joga felülbírálni), lényegtelen az, hogy hajléktalan vagy nem.
Ha valakinek egy közeli hozzátartozója rákos akkor alapvető dolog, hogy kezelik, és megpróbálják meggyógyítani. Ha hajléktalanról van szó akkor viszont a legtöbben sajnos úgy gondolják, hogy Ő a társadalom számára felesleges ember.
Engem nem érdekel mi a mentősök kiskátéja, ha valakinek az élete veszélyben van igenis menjenek ki a helyszínre és próbálják meg megmenteni. Mert emberéletről van szó. Ez nem lehet pénz kérdése. Lehet, hogy csöves vagy akárki, de elsősorban EMBER.

VaTi 2011.10.31. 20:49:22

Volt már a téma, többször is, hálás gumicsont...Szóval egy földön fekvő eszméletlen beteghez persze, kell a mentő, csak azért, mert hajléktalan, nem lehet ellátást megtagadni. De lássuk be, ha telehányja a mentőt és azt a kocsit órákra ki kell vonni a forgalomból takarítás miatt és emiatt később érnek ki egy hívásra, akkor megintcsak lehet majd a mentőtiszteket szidni: "biztos kávéztak". Mi a megoldás? Tényleg nem a mentők feladata kellene, h legyen a hjléktalanok gondozása...
@csipy31: Kedves csipy. Ilyet: "Remélem valamelyik rokonodat se fogják ellátni!!!!! " jhóérzésű ember nem ír le. Nem, nem mentség, hogy nm értesz egyet más ember kommentjével.

csuvel 2011.10.31. 20:51:18

Egyébként a Menhely Alapítványt 61 338-41-86 éjjel-nappal) vagy a Máltai Szeretet Szolgálatot kell hívni, legtöbbször előbb ott vannak mint a mentők és ha ők értesítik a mentőszolgálatot akkor meg is várják míg át nem adják a hajléktalant.

Sajnos egyébként semmi biztosíték nincs arra hogy a mentő nem teszi ki két sarokkal arrébb.

csuvel 2011.10.31. 20:52:31

Bocsánat rosszul adtam meg a telefonszámot :06 1 338-41-86

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2011.10.31. 20:56:15

Lehet, hogy kegyetlen nácinak tűnök, de tényleg, hajléktalanokra miért van szüksége a társadalomnak? (Nyilván nincs, undorító és megoldhatatlan az egész problémakör, meg bármikor lehet bármelyikünkből, satöbbi, bocsánat.)

Éhes_ló 2011.10.31. 21:01:55

A mentőknél ez napi tucatnyi esetben esik meg, helyesen igazították el az idős hölgyet, akinek nyilván nincs rutinja ilyen esetek kezelésében.

Alf (törölt) 2011.10.31. 21:05:25

@Keresztény szellemiségű luxuskurva:

nem megoldhatatlan, sok országban megoldották.

Sok mindenkire nincs szüksége a társadalomnak, de szerencsére ez nem így működik, az emberi élet nem egy mosógép, amit kidobunk, ha elromlott.

Ha ennyit érne az emberi élet, lehet, hogy valaki az IP címed alapján megkeresne, és egy baltával felaprítana, mert olyan kedve van.

beszólhatok? 2011.10.31. 21:07:57

mellesleg: az, hogy "vélhetően hajléktalan", nem jelenti azt, hogy tényleg az is. És, ha teszem azt, épp hazafelé tartott, csak leütötték, vagy összeverték? Ezt nem ebben a helyzetben kell eldönteni. Először adott egy eszméletlen EMBER, akit el kell látni. Minden más mellékes.

31/48 2011.10.31. 21:07:59

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: a kérdés jogos, semmi szüksége nincs a társadalomnak hajléktalanokra, ezért kellene tenni róla, hogy ne legyenek hajléktalanok. :)

Mmint hajlékot biztosítva, természetesen nem azt szorgalmazom, hogy költségkímélő módon követ a nyakukba és a folyóba velük.

KenSentMe 2011.10.31. 21:11:37

Ha azokat is gyógyítják a kórházban, akik a csöviket gondolkodás nélkül elpusztítanák, akkor már igazán a csöviket is gyógyíthatják.. ehhez a szinthez képest azért ők sincsenek lejjebb.

Easyke (törölt) 2011.10.31. 21:11:44

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: nem, semmi "szüksége" a társadalomnak a hajléktalanokra. Rád sincs semmi szüksége. Csak léteznek/létezel.

Biga néni 2011.10.31. 21:12:23

Kedves Orsi!

Gyere, költözz a fővárosba (a szüleidhez), kerülgesd őket nap mint nap (mondjuk a gyerekeddel együtt) és mindjárt árnyaltabban fogod látni a kérdést.

31/48 2011.10.31. 21:13:02

@beszólhatok?: az esetek nagy többségében meg lehet mondani a kinézet és szag alapján, hogy hajléktalan-e, vagy csak azért fekszik a földön mert szerencsétlenség érte.

Amúgy nem feltétlenül jó ötlet tényleg mentőt hívni, mert sajnos eléggé túlterhelt a mentőszolgálat, de ha már ennyire elkötelezett az illető a beszállítás mellett: hogy derült ki, hogy a nő akihez kihívta a mentőket hajléktalan? A diszpécser pedig hogy tudja megmondani valakiről a vonal túlsó végén, hogy büdös. Megannyi kínzó kérdés.

beszólhatok? 2011.10.31. 21:19:03

@31/48: tudod, ha egy ember elájul, előfordul, hogy bepisil, besz*rik, és büdös lesz, ez nem döntő érv.

Nem én vagyok, hanem én 2011.10.31. 21:20:28

@In Motion:
"Itt annyira kurvára okos mindenki" Főleg, te, mikor ezt írod:
"Ha valakinek az élete veszélyben van igenis menjenek ki a helyszínre, és próbálják meg megmenteni. Mert emberéletről van szó. Ez nem lehet pénz kérdése." Ugyanis az életmentés gyakorlatilag csak pénz kérdése...

Reggie 2011.10.31. 21:22:05

@beszólhatok?: Ja, rogton produkal 1 hetnyi beszarast es aszalodast...

tódór piroska 2011.10.31. 21:24:26

Először is kiröhögték édesanyámat, majd elkezdték kioktatni, miért nem hajlandóak segíteni rajta. Olyan érvekkel igyekeztek meggyőzni édesanyámat, mint hogy majd magához tér, ha nagyon fázik, és elmegy valamelyik szállóba vagy melegedőbe, meg egyébként is biztos rendkívül büdös és koszos, ők így nem szállítják. be. Még azt is tanácsolták anyukámnak, hogy vigye ő haza, ha annyira fontos neki, hogy megnyugodjon a lelkiismerete.Édesanyám vagy 10 percig magyarázta, hogy ezt nem tehetik, meg egyébként is gondoljanak bele, hogy egy ember életéről van szó, és kötelességük segíteni, végül rányomták a telefont.

Egészen biztos, hogy ez így nem igaz.
Azt is nehezen hiszem el, hogy földön fekvő eszméletlen beteghez nem megy ki a mentő, függetlenül attól, hogy hajléktalan, avagy sem.
Hogy a bejelentőt kiröhögték, stb, ez végképp nem igaz.
A csúcs pedig az, hogy "...édesanyám vagy 10 percig magyarázta...".
A mentő diszpécserének erre nem hogy 10, de még egy perce sincs.

A poszt vagy tanmese, vagy tudatos provokáció, vagy sima hazugság.

beszólhatok? 2011.10.31. 21:25:34

@Reggie:
ne b*szd fel az agyamat!!! Te meg tudod külömböztetni a friss szar meg az egyhetes szagát? Mert én csak azt tudom, hogy mindkettő büdös.

Reggie 2011.10.31. 21:27:40

@tódór piroska: Es korrupt rendor sincs, meg tolvaj politikus se...

tódór piroska 2011.10.31. 21:29:44

Minden bejelentést és természetesen az arra adott választ is az OMSZ rögzíti.
Kíváncsi lennék a storyra a mentőszervezet előadásában, akár a rögzített beszélgetés pontos szövegére is. Feljelentést kell tenni az időpont és a helyszín pontos megjelölésével. Persze, a fagyi visszanyalhat, ha mégsem így zajlott a beszélgetés...

igazságos 2011.10.31. 21:31:30

@In Motion: Jaj, de kétszínű itt mindenki, KI TUDJA, MIKORTÓL FEKÜDHETETT MÁR OTT, HÁNYAN MENTEK EL AZ ITT HOZZÁSZÓLÓK KÖZÜL A CSÖVES MELLETT SZÓ NÉLKÜL.

Kíváncsi lennék rá nagyon. Na, ekkor lenne itt joga bárkinek pattogni arra, aki azt mondja, hagyták volna ott meghalni. Hiszen ezen személyek, akik itt verik magukat, de a való életben minél messzebb kerülnének egy hajléktalantól, na, ők a kétszínűek.

Van, aki kimondja, mit érez, mások csak nyilvánosan fényezik magukat, hogy jaj, de nőt nem verünk, jaj, de hajléktalant nem hagyunk az utcán, jaj, de nem viselkedünk csúnyán, soha.

Egyébként meg igaza volt a posztolónak, de sajnos a mai világban az emberek ide jutottak.

Ismétlem, megnézném, az itt kommentelők közül, hány ment volna oda a hajléktalanhoz, és tapintotta volna ki a pulzusát.

tódór piroska 2011.10.31. 21:31:47

@Reggie:
Korrupt rendőr is van, meg tolvaj politikus is, trehány, hozzá nemértő, lelkiismeretlen orvos és mentős is, sőt, ha tudnám, mi a foglalkozásod, a sort továvbb is folytatnám.
Ez a történet így mégsem valóságos.

beszólhatok? 2011.10.31. 21:33:39

bár azt végképp nem értem, hogy a büdös, koszos ember kórházba szállítását hogy lehet megtagadni, főleg azért, mert mint írtam, lehet, hogy épp az ájulás következménye. Ilyen alapon vérző sérültet se lát el a mentő, csak olyat, aki frissen fürödve, ünneplőbe öltözve várja őket???
Szóval ebből a szemponból kissé sántának TŰNIK a sztori, bár ettől még igaz is lehet...

Reggie 2011.10.31. 21:35:02

@beszólhatok?: Meg. De lathato nyoma is van, pl. aki szar es vizelet nyoma nelkul is hordozza ezek szagat, akkor mindenbizonnyal a ruhazata atvette ezeket a szagokat. Esetleg egy szocialis munkast kerdezz meg, hogy meg lehet-e kulonboztetni, neki valoszinuleg relevansabb tapasztalatai vannak.

igazságos 2011.10.31. 21:38:28

@tódór piroska: Hát nem tudom, én mindig elégedett voltam eddig az orvosokkal, nővérekkel, lehet, csak én vagyok pancser meg balek.

Hibázhat az ember, de azért nem ártana belegondolni abba sem, hogy ha orvoshoz megyünk, ugyan előttünk hány beteget látott már el, mikor ment utoljára szabadságra, hogy kipihenje magát, mióta 24 órázik a mentős esetleg, mikor fújta ki magát akár egy percre is.

Az emberek ebbe nem gondolnak soha bele, pedig én inkább sajnálom az orvosokat, az egészségügyben dolgozókat. Ha hiba van, rögtön keresztre feszítik őket, ellenben, ha jól dolgoznak, még akkor is ferde pillantásokat kapnak a betegektől. Aztán már ott tartunk, hogy Salgótarjánba Miskolcról hívnak orvost, merthogy az egész országban nem találnak az évente egyszer, szabadságra menő orvos helyett egy másik orvost.

Divat szidni hazánkban mindent, de aztán, mégis mindig hozzájuk szalad mindenki, ha baj van, na meg a paphoz.

Egyébként akár igaz a történet, akár nem, sok tanulságot lehet levonni az ilyen esetekből.

jágör68 2011.10.31. 21:43:03

"A ne legyen már pénzkérdés" szövegektől a falnak tudok menni.
Az egészségügy is pénzzel működik, csak a mentő kiszállási költsége pár tízezer Ft- ha eset/ rohamkocsiról van szó.
Aztán mondjuk van egy friss szívinfarktusa (6 órán belüli)- akkor ugye állampolgári jogon megtágítják- stentelik az elzáródott koszorúeret- laza 1,2 MILLIÓ Ft.
Na most a "nehogymár pénzkérdés legyen" szövegelőktől kérdezném, akkor a járulékot fizetőknek mi marad, ha 10 milliókat költünk el-naponta!- csövesekre, bodzásokra és egyéb járulékot nem fizetőkre...
Vagy lehet 3- 4 x ennyi járulékot fizetni- az meg nem akaródzik. Mintahogy az orvosokat- nővéreket megfizetni se- minimu autó-víz/gáz, mosogépszerelő óradíjakkal.
Mert "nehogymár pénzkérdés legyen".
Na ez a hozzáállás pontosan oda vezetett, ahol most vagyunk:
2000 orvos hangosan, médiát telekürtölve lelép- és naponta szépen, csendben még naponta 3-4 en. Nővérek, ápolók dettó.
Ennyit a "nehogymár pénzkérdés" legyen témakörről.
Az egészségügyben- még a gyalázatos magyar EÜ- bérekkel együtt is, kb 10- 100- 1000x eseébe kerül az ellátás, mintahogy a sok "nehogymár pénzkérdés legyen" szövegelő gondolja...

Reggie 2011.10.31. 21:43:44

@tódór piroska: Nagyon nyomosak az erveid:) Viszont csalodtam a kepessegeidben, ugylatszik megsem tudsz mindent, igy felsorolasba bele is rakhattad volna, hogy trehany mindentudo..

Braincelle 2011.10.31. 21:45:35

Ha az anyuka azzal telefonált be, hogy itt fekszik egy hajléktalan, tessék vele valamit csinálni, mert megfagy reggelre, akkor az nem a mentők dolga. Tényleg.

Ha eszméletlen, ha kontaktusképtelen, és ez alatt nem azt értem, hogy nem mozdul meg, ha három méterről odakiabálok, akkor kellhet neki a mentő.

Szívesen meghallgatnám azért azt a hívást. Nem azért, hogy hibáztassam a posztoló anyukáját, aki csodálatra méltóan emberséges volt, nem a hívás, hanem a pokróc és a tea miatt szerintem; de ha úgy szólt a bejelentés, hogy "itt van egy hajléktalan, aki nem kel fel, és reggelre meg fog fagyni, tessék már vele csinálni valamit, olyan hideg van esténként" az nem ugyanaz, minthogy "itt fekszik egy ember az utcán, megszólítottam, megráztam, nem válaszol és nem látom lélegezni / lélegzik, de eszméletlennek tűnik".

Ez egy nehéz kérdés egyébként. Hívtam én is mentőt hajléktalanhoz, akit nem tudtam felébreszteni, és hanyatt feküdt az út közepén. És fogtam le én is hajléktalan karját a mentőben, hogy be tudja neki kötni az infúziót a tiszt. Miközben az ember ütni-vágni-köpni próbált minket.

Az egész baj onnan ered, hogy a mentősök nem ennek a társadalmi problémának a napi szintű tehetetlen nézegetésére vannak kitalálva, sem a kapacitásuk, sem a képzettségük, sem a mentalitásuk nem erre való.

És a másik oldalon meg ott vannak a "nem ért ki idejében a mentő a dolgozó, tb-t fizető, három gyereket felnevelt anyám stroke-jához...".

Nehéz.

Braincelle 2011.10.31. 21:48:07

@jágör68:
Dehogynem pénzkérdés. Vagy a mentőautó ingyen kapja a benzint? Az alkalmazottaktól nem kérnek pénzt a boltosok, hogy fizetés nélkül is tudjanak dolgozni, és emiatt kétszer annyi embert lehessen alkalmazni? Ha elromlik a defibrillátor, akkor ráolvasással is lehet sokkolni?

igazságos 2011.10.31. 21:48:07

@jágör68: a haléktalanok közül is vannak, akik kapnak fizetést, nyugdíjat. Vannak a hajléktalanok, és vannak a csövesek kategória.

Az egészségügy helyzete az egész világon rossz, tekintsük Amerikát, na ott rengeteget fizetnek az egészségbiztosításra, a tehetősebbek morognak is, miért kell a mexikói illegális vendégmunkásokat az ő pénzükből ellátni, míg ők meg fizetnek.
Ott is főleg tehetős betegek, meg cégek támogatják saját hozzájárulásukkal, különben lehúzhatnák a rolót, ha az állam bácsinak kéne mindent állni. Csoda, hogy van még olyan, hogy magyar egészségügy.

Addig kéne örülni, míg nem fizetünk, meg lehet nézni, máshol mennyi a tandíj, mennyi a diploma, hogy becsülik meg az orvosokat, tanárokat, hogy állnak a dolgokhoz.

makacs szennyeződés 2011.10.31. 21:50:10

@beszólhatok?: látszik, hogy még nem láttál hajléktalant, és még nem érezted azt a szagot.
ha én mindegyik fekvő embernek minden nap kitapintanám a pulzusát, aki mellett elmegyek, akkor egyrészt az egész napom elmenne, másrészt rég lerohadt volna az ujjam. ha pedig mindhez mentőt hívtam volna, már rég bevittek volna zaklatásért.

a posztoló édesanyja azt hitte, jót tesz. aztán ugyanaz a hajléktalan másnap ugyanúgy a földig issza magát. vajon mikor fagyott meg? másnap? 1 hét múlva? de legalább a posztoló édesanyja azt hiheti, hogy ő jó ember. mert önmagától megvédett valakit 1 éjszakára.

ja, miért is nem vitték be 5 perc alatt egy ügyeletre a hajléktalan "áldozatot"? csak nem volt büdös? vagy a stabil oldalfekvés miatt, mi?

spike179 2011.10.31. 21:51:27

Akkor hadd mondjak egy ellenpéldát.
61-es villamoson egy feltűnően csöves jellemű egyén elájult, majd a földre huppant. Az utasok közül többen siettek a segítségére, a villamos vezető értesítve lett. A vezető miután megbizonyosodott róla, hogy nem hal meg a végállomásig, ami már csak 3 megálló volt, továbbhajtott. Így nem okozott forgalmi dugót.

A mentők értesítve lettek, hogy jöjjenek a Moszkva térre, majd én és egy másik fiatalember végigmentünk egy arbitrációs folyamaton, hogy ki várja meg vele a mentőket, akik kezelésbe vették végül.

De erről ugye nem készül blog bejegyzés, ahogyan a napi több ezer és ezer jó cselekedetről sem. Mindig csak az kerül közszemlére, ami rossz. Ezzel természetesen nincsen baj, hiszen ha nem tudjuk mi a rossz, akkor nem tudunk segíteni rajta. Az ember már csak ilyen, hogy mindenben a hibát keresi, de ugyanakkor ez a legnagyobb hajtóereje az emberiségnek. Hiszen minden hiba, amit találunk és kijavítunk jobbá teszi a világot.

Tehát sose feledjük, hogy a mindennap olvasott szörnyűségek között van rengeteg jó is.

jágör68 2011.10.31. 21:51:42

Ja és amúgy- akinek van JOGSIja, az vizsgázott elsősegélyből is- vagy legalábbis papírja van róla.
Szóval eszméletlen beteg:
-hanginger
-fájdalominger - semmi válasz:
légzés/ keringés ellenőrzés, ha
mind2 van, akkor stabil oldalfektetés,
ha egyik hiányzik alapfokú újraélesztés
Mindenkit be kéne perelni, aki ezt nem teszi meg. Ezzel foglalkozna a sok orvosokat cs*sztető sztárjogász, sokkal jobb pénzt lehetne leakasztani- mivel a magyarok 99%- a SOSEM segít!
De az egészségügy, az vigye el a szociális problémákért is a balhét- gratulálok!

Braincelle 2011.10.31. 21:52:08

@igazságos:
A dolgozó hajléktalanok általában szállókon laknak, tisztességesen öltöznek, kihasználják a fürdési lehetőségeket stb.

Figyelj, én azért eléggé humanista vagyok, és én nem tudnám azt kimondani, eldönteni, hogy melyik ember élete mennyit ér.

Ugyanakkor a társadalom szempontjából talán érthető igény, hogy mint fentebb írtam, ne haljon meg dolgozó, gyerekeket nevelő, egész életében adót fizető, tudását fejleszteni próbáló ember azért, mert a mentősök ezredszerre cipelik kórházba valamelyik, életmódján változtatni nem kívánó részeg hajléktalant. Nem arról beszélek, hogy ha egyszerre kap infarktust a bemutatott két ember, akkor a hajléktalant hagyjuk ott, mert ő nem értékes.

baliquez 2011.10.31. 22:15:53

Azzal kellett volna betelefonálni hogy csúnya gárdisták elverték a farkasflórit, egyből ugrottak volna a témára, jött volna köztársaságiőrezred, TEK, készenléti rendőrség, mentőhelikopter, minden. Aztán lehet mondani hogy bocs, nem láttam jól, most látom csak hogy tévedtem, mégsem ő az.

tódór piroska 2011.10.31. 22:32:25

@igazságos:
Valamit félreértettél. Velem szemben nem kell védened az egészségügyben dolgozókat, én is azt nyomatom már egy ideje.
Sajnos, vannak köztünk is finoman fogalmazva, kevésbé kiváló kollégák.
Ezzel együtt amit Orsi írt, így nem történhetett meg. A hajléktalanság pedig egy komplex probléma, minden jóléti társadalomnak, amelyik nem tudja megoldani, szégyene. On the other hand a hajléktalan ember élete éppúgy egyszeri, megismételhetetlen, mint közülünk bárkié, és éppúgy védelemre is szorul. A segítségnyújtás pedig minden állampolgárnak kötelessége, az OMSZ dolgozóinak nemcsak erkölcsi, hanem munkaköri kötelessége is. Én magam is elég sok hajléktalant kezeltem már, és utcára, nagy hidegben soha nem tettem ki őket az osztályról, akkor sem, ha állapotuk ezt megengedte volna.
Nagypofájú újgazdag hozzátartozóját a felajánlott baksisért nem, a nincstelen hajéktalant viszont, hogy meg ne fagyjon, tovább tartottam, mint kellett/lehetett volna. Érdekes, ugye? Hogy megy ez a dolog a "büdös a beteg" meg a valódi színek féle posztokhoz?

Válaszóni csak hónap tok, mék alunni.

Reggie 2011.10.31. 22:39:28

@spike179: +1.
@jágör68: Es ha nincsen gumikesztyu? Ekkor hajara kenheti a tudasat, csak nezni tudja...

Herr Glatzkopf 2011.10.31. 22:40:37

Dolgoztam utcai szociális munkásként hajléktalanokkal, nem olyan régen. Alapvető előírás volt, hogy földön fekvő, önmagától felkelni nem képes hajléktalanhoz nem nyúlhattunk, hanem mentőt kellett hívnunk. Nos, az esetek többségében nem jöttek szívesen, de ez nyilván a sokatok által leírt, takarítást igénylő események emléke miatt (gy.k. mentőbe hányás etc.) volt így. A mentőautó-hiány a másik kérdés, sokszor kellett órákat várni az érkezésig.

ON: Valóban először a Diszpécserközpontot kellett volna felhívni, de annak a számát meg annyira nem ismerik az emberek, hogy inkább a 104-et hívják fel.

(Egyébként nem csak a Máltai Szeretetszolgálat foglalkozik hajléktalanellátással, hanem a Menhely Alapítvány is, a máltásoké Buda (I.,II.,III.,XI.,XII.,XXII. kerületek), meg asszem a XV. kerület is, utobbiban nem vagyok biztos. A pesti oldal meg a Menhelyé, de a legbiztosabb a Diszpécserközpont hívása, aztán majd ők elintézik a többit.)

Ellátásra mindenkinek szüksége van, a hajléktalanoknak is. Aki nem teszi meg a tőle elvárható segítséget, az számoljon el magával, ha van, akkor a lelkiismeretével és tegye fel a nagy kérdést: "mi lenne, ha én lennék a helyében" ?

SvenH. (törölt) 2011.10.31. 22:56:06

@jágör68: miert kellene beperelni? miert kellene hozzanyulni?
szerintem letezik az eltavozas meltosaga, na most csovikeknel ez ugy mukodik hogy telen jol berugva megfagy...

amugy tenyleg hiaba mentik meg a poszt utjan, mert utana GYAKORLATILAG nehany napon belul kint lesz megint, egy jo nagy ruha(a.k.a verés) kellene a csovinek es begyujteni tanyara...
ja az meg olyan nacinak tunik? szerintem meg az tunik nacinak ha otthagynak valakit az ut szelen es ocska piakkal kell rongalnia a szervezetet, amikor meg is termelhetne a palinkat maganak... csak egy kis kesztetes...

amugz en 2 millaert lennek kapo havonta tanyan... es tutti hogy tovabb elnenek a kis vedenceim mint ebben a fene nagy libsi vilagban

szabidoki 2011.10.31. 23:33:37

Nehéz ügy ez...
Ott vannak ugye a jólelkű emberek, akik észreveszik a földön fekvő részeg hajléktalant, és annyira megesik rajta a szívük, hogy rögtön követelni kezdik, hogy valaki más csináljon már valamit vele...
És még ezt is meg kell becsülni, mert a nagy többség elfordítja a fejét, és továbbmegy.
@capor_: a szomorú valóság az, hogy az esetek 99.9%-ában legfeljebb szólongatják a delikvenst, de hozzányúlni nagyon kevesen mernek/szoktak, pulzust tapintani meg soha nem láttam laikust. A tapasztalat egyébként az, hogy kimegyünk a drága részeg hajléktalanhoz, felébresztjük, és az első szavuk az, hogy "Haggyámágecibekurvanyád!"
Ezután, ha elég bátorrá itta magát, akkor még birkózás is van, közben/utána némi testnedvek eregetése a padlóra/hordágyra. Amúgy hacsak nem csomagoljuk be a hullatakaróba mint egy szaloncukrot, akkor még akkor is fertőtleníteni kell utána, ha nem hugyozta össze a mentőt.
Ja igen, a mentésirányító meg relatíve ritkán fossa össze magát attól, hogy valaki felveszi a beszélgetést, tekintve hogy ezek eleve rögzítve vannak, bármikor vissza lehet hallgatni.
@beszólhatok?: való igaz, hogy a friss sz@r is cudar büdös tud lenni, de az igazi, egy hónapja nagykabát alatt érlelt húgy-szar-verejték-miegyéb kombó összehasonlíthatatlanul büdösebb...

Braincelle 2011.10.31. 23:39:44

@BKV reszelő:
Arról, hogy van olyan hajléktalan, akit kétnaponta visznek a mentősök koponya CT-re, mert részegen beverte a fejét, van rajta pár csepp vér. Kihívják a mentőket, ők beviszik, traumatológián megvizsgálják, CT. Közben egy részük tényleg üt-vág, egyrészt mert részeg, másrészt mert neki is van éppen elég rossz tapasztalata. Minden körzetben van pár hajléktalan, akit az összes mentős névről és arcról ismer.

Arról, hogy a mentőhívásoknak jelentős hányada ilyen esetekre megy el. És a többségüknél nem is oldódik meg semmi, negatív lesz a koponya CT, a hajléktalan kereket old a kórházból vagy kirakják, és kezdődik újra elölről.

Azt mondom Neked, hogy ugyanolyan ellátást érdemelnek emberi mivoltukból kifolyóan, mint a többi ember. Nem azt, hogy nap mint nap használják taxinak a mentőt. És közben tényleg van rá sansz, hogy igazi esethez, olyan emberhez, aki tényleg rosszul van, akárki is legyen az, későn ér ki a kocsi.

Az egésszel azt szeretném mondani, hogy ez egy elég komoly probléma, és attól, hogy sok, a problémát nem átlátó, jóindulatú ember szép beszédeket mond a humanizmus nevében, de ő maga egyébként nem áll meg a hajléktalanok mellett, nem ad nekik pénzt, ételt, meleg ruhát stb, ellenben szidja a mentősöket, akik nap mint nap küszködnek velük; attól még lesz probléma. Még azt sem mondom, hogy nincs igazuk, és főleg az olyan embert, mint a posztíró anyukája, becsülöm, aki valóban segíteni próbált. Azzal is egyetértek, hogy egy mentősnek munkaköri kötelessége tisztességesen és emberien ellátni mindenkit, akihez kivonulnak.

Ettől még nem jó az, hogy a speciálisan képzett, sürgősségi ellátást nyújtó szakszemélyzettel, továbbá drága eszközökkel felszerelt, amúgy is túl kevés kocsi kapacitását olyasmi veszi el, ami elméletben nem biztos, hogy az ő feladatuk lenne.

Mondjuk az jó lenne, ha ezeket a hajléktalan-vonalakat széles körben ismernék az emberek, és akkor már lenne egy első szűrő. Aki nem tud felkelni, ébreszthetetlen, ahhoz persze menjen mentő.

capor_ 2011.10.31. 23:41:54

@szabidoki:

Értem én, és igazad is van biztos. Azonban ha csak abban a 0.01%-ban tényleg életet mentetek akkor már megérte szerintem.
Itt svédországban egyébként rendőrt szokás hívni és azok hívnak mentőt ha szükséges. Persze itt kicsit más a hajléktalanhelyzet..

Braincelle 2011.10.31. 23:49:03

@capor_:
Persze, szerintem nem is azzal van a baj, hogy segítséget kérnek az emberek, sőt, az úgy normális, én is hívtam már hajléktalanhoz. És mivel itt ez a bevett szokás és az emberek amúgy is csak a 104-et ismerik egészségügyi segítségnyújtás kategóriában (én is azt ismerem), természetes, hogy a mentőkhöz fordulnak. Kérdés, hogy utána mi történjen, én komolyan nem tudom. Vagy hogy lehetne elérni, hogy ha már valaki bekerült valamilyen kórházba, akkor ne az utcára kerüljön vissza.
Csak szállóba sokan nem szeretnek menni (merthogy lopnak a többiek), illetve sokan már annyira kiszakadtak a társadalomból, hogy egyáltalán nem akarnak és nem is tudnak visszakerülni.

capor_ 2011.10.31. 23:54:56

@Braincelle:

Sajnos az egy örök igazság, hogy csak azon tudnak segíteni aki ezt akarja is..

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.11.01. 00:02:47

Valóban, a helyes eljárás itt az, hogy megnézed az ember pulzusát, lélegzését, stb., megpróbálod észhez tériteni, lehet hogy csak be van rúgva mint az állat. Ha gyenge a pulzusa, ritkán vesz levegőt, semmire nem reagál és nem lehet felébreszteni, akkor 104 és nem szórakozni, ezeket elmondani és hogy életveszély van. Amennyiben ezek a dolgok nem állnak fent, akkor utcai szolgálat, máltai szeretetszolgálat, stb. Azért azt be kell látnod kedves posztoló, hogy egy öntudatlan csöves nem ugyanaz a kategória, mint egy öntudatlan jól szituált fiatalember a mentősöknek. És gonosz a világ, de ha ezen múlik, hogy hova megy egy jól felszerelt rohamkocsi, akkor a te lányodhoz/fiadhoz fog menni.

Braincelle 2011.11.01. 00:05:22

@BKV reszelő:
A másik, amin gondolkozom, hogy az, hogy ilyen önkényes döntések születnek (a diszpécser leszólja a betelefonálót, a mentősök kenyetlenek a hajléktalanokkal), az mind azért van, mert nincsen megoldva ez a kérdés. Mert szabályozás és megfelelő lehetőségek híján a rendszerben dolgozók úgy küzdenek meg a helyzettel, ahogy tudnak, és ez nem biztos, sőt biztos, hogy nem az ideális megoldás lesz.

A diszpécsernek egyébként súlyoznia kell az eseteket, mert nincs végtelen számú kocsi. A döntése mögött azon kívül, amit nehezményeztek, hogy pusztán a hajléktalan volta miatt diszkriminálta a történet szereplőjét, az is ott volt, hogy az a tapasztalat, hogy ezek az emberek általában részegek, és szinte soha nem lehet rajtuk segíteni, mert elviszik a traumára, ahol megCT-zik és hazaküldik.

Ez sem jó, tudom én is, hogy nem jó, de ha van másik pár hívás, aki mind azt bizonygatja, mondja, hogy mennyire rosszul van, akkor el kell döntenie, hogy hová küldi az első szabad kocsit.

Úgy gondolom, hogy mind a hajléktalanok, mind a mentősök szidása teljesen felesleges. Ördögi kör, ami mindkét fél tehetetlenségéből és kiszolgáltatottságából adódik. Fentről kell megoldani, központi, nem az egyes emberek egyedi döntéseire épülő módon.

szabidoki 2011.11.01. 00:06:19

@capor_: a túlnyomó többségük nem akar segítséget, még józanul sem, ha meg mégis, akkor hívnak ők mentőt maguknak. Az meg ugyan nagyon szép és nemes elképzelés, hogy már 0.01%-ért is megéri, csak az a baj, hogy ennyiért nem lehet rohamkocsit működtetni. Ha csak minden ezredik betegen tudunk segíteni, akkor teljesen felesleges az igyekezet, nem kifizetődő.

Braincelle 2011.11.01. 00:07:16

@capor_:
Hát igen, csak elvben sosem tudhatod, hogy az az ember, aki most itt fekszik, az nem pont egy kivétel-e, akin kellene és lehetne is segíteni.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.11.01. 00:12:04

Ja amúgy egyrészről mindig olyan emberek szokták ezeket a bejegyzéseket írni, meg a szegényekért kimenni tüntetni akik soha nem adakoztak egy fillért se, nem viszik a használt ruhát a menhelyre, stb. Én például ezeket a teljesen alap dolgokat megteszem, gyakran, de valahogy nincs kedvem fetrengő csöveseket ölelgetni és megértem, hogy a kevés pénzért irtó stresszes munkát végző mentősöknek sincs nagyon kedvük.

Amúgy a mindenki leszarik mindent dolgot én onnan nézném meg, hogy viszonylag ritkán kerül sor arra, hogy a buszon/villamoson üvöltöző rohadt büdös hajléktalan leszállításáról gondoskodjon valaki, vagy legalább a buszsofőrnek szóljon. Átlag ember meg nem akarja összekoszolni a ruháját velük. Mondjuk egyszer a Combinón, amikor már egymást locsolták kannás borral meg szotyival, akkor összenéztünk még pár sráccal, hogy ennek itt most vége és lehajítottuk őket.

SvenH. (törölt) 2011.11.01. 01:46:52

@Braincelle: szerintem is szabalyozni kellene...
abbol kellene kiindulni hogy az egeszsegugy feladata ELSOSORBAN a melos embernek a meloba valo visszaallitasa

a csovike ellatasa meg oldja meg nehany szeretetszolgalat amire kulon adakozhatnak a mas micsodajaval a csihanyt verok, vagy esetleg szervezhetnek kulon seggtörlő turakat...

komplikato 2011.11.01. 01:47:12

"és elmegy valamelyik szállóba vagy melegedőbe,..."
Igen nagy valószínűsége van 130%-os terheltségű szállókkal, igaz? Mentősöket is Tarlós az Erkölcs Oszlopa oktatta ki?

komplikato 2011.11.01. 01:54:38

@isolde: És akkor jön az alattomos kérdés: Járókelő mi alapján fogja megmondani egy utcán fekvő emberről, hogy hajléktalan? Lehet csak csóró volt. Akkor is haljon meg? (Mert ezek szerint persze az alap, hogy aki hajléktalan az inkább hajon meg, mert a mentő ne furikázza?) Az eszmefuttatást bárkire rá lehet húzni, pláne mert van kismillió alkoholista lakosunk is ...
A rendőr is majd megmondja, hogy kell e "ücsörgésért" 50 ropit adnia a kedves járókelőnek, mert hajléktalannak látszik vagy csak a rendőr mondja mert nem volt rajta sapka.

Ez a humánum és erkölcs legmagasabb megnyilvánulása Budapesten ma 2011-ben.
A másik meg az, amikor 30 milliót költenek egy anti-hajléktalan szavazásra olyan kerületben, ahol 700.000-et évente hajléktalanok ellátására. Vagy amikor Tarlós a rend (látszatának se) kedvéért kikergeti a hajléktalanokat az aluljárókból, mert a helyi lakos biztos attól érzi magát jobban ha helyette a küszöbén alszanak vagy fagynak halálra.

komplikato 2011.11.01. 02:00:14

@d.z.: "akik soha nem adakoztak egy fillért se"
Most szívesen beidézném mit mondott a tök ismeretlen Dr. Albert Sweitzer azokról akik a teljes részvétlenségük és hiányosságaik leplezésére adakoznak, mikor semmi jó szándék sincs mögötte, de azt hiszem meg sem értené.

komplikato 2011.11.01. 02:07:47

Megfordítva az eddigi tapasztalatok alapján ha Budapesten a földön fekszel, nyugodtan meghalhatsz, mert rejtélyes okból kifolyólag érdekes módon a teljes lakosság szerint te egy ...
A. Mocskos érszeg
B. Mocskos hajléktalan
C. Mindkettő egyszerre vagy.

Ezt sajnos felmérések, kísérletek, megkérdezések támasztják alá. Saját magam láttam, amikor egy fiatalember felsegített a Blaha aluljárójában egy embert aki legurult a lépcsőn és betörte a fejét. Csak fél órája feküdt ott úgy, hogy senki nem hívta a mentőket Egy tócsa vérben. Teljesen normális utcai ruházatban, jól láthatóan nem volt hajléktalan. És ráadásul azért esett le a lépcsőn, mert mozgássérült volt és nem sikerült elég gyorsan lemennie, ezért kedves mögötte levő rúgta fel.

ésvéd 2011.11.01. 02:21:13

Tisztelt kommentelok, annyira, de annyira orulok, hogy eltuntem arrol a teruletrol amit Onnoknek van mersze orszagnak nevezni.

Abba senki nem gondol bele, hogy miert lett az illeto hajlektalan?

Illetve egy erdekesseg, hogy tudd agyilag ennyire lebetegedni egy tarsadalom?

Johet a flame :)

sírjatok 2011.11.01. 03:05:20

@ésvéd: Mindig csodálatra méltó, mikor valaki távolról szarik vissza a fészkébe. Pontosan te mivel is járultál hozzá ahhoz, hogy ez a jelenség megszűnjön? Jah, elszaladtál, beleültél a mások által megtermelt jóba, aztán onnan jössz kárörvendezni.

Gratulálhatsz magadnak, ma is előrébb vitted a világot.

sírjatok 2011.11.01. 03:08:42

@Kompli: "Saját magam láttam, amikor egy fiatalember felsegített a Blaha aluljárójában egy embert"

Szörnyű! Rettenet!

De azért a történet idézett részéből látszik, hogy te sem segítettél.

sírjatok 2011.11.01. 03:10:27

@szabidoki: "Ott vannak ugye a jólelkű emberek, akik észreveszik a földön fekvő részeg hajléktalant, és annyira megesik rajta a szívük, hogy rögtön követelni kezdik, hogy valaki más csináljon már valamit vele..."

jú méd máj déj

ecodrive 2011.11.01. 06:13:11

@sírjatok: Kedves Sírjatok!

"mikor valaki távolról szarik vissza a fészkébe" mondásodhoz: nagyon sok emberi jószándék, tehetség, tenni akarás, képesség hullik porba Magyarországon. Hiábavaló erőfeszítések, semmibe vett emberek. Akik ugyanúgy tesznek, élnek, gondolkodnak más országban is, mint Magyarországon tették, de amott a társadalom képes elfogadni azt, amit az egyén tehet a közösségért. Kérlek, gondold át ebből a nézőpontból is. Sokan viszik külföldre emberségüket, tudásukat, társadalmi érzékenységüket azért, mert tapasztalták, hogy mindez Magyarországon semmivé lesz, nem kell senkinek, máshol viszont hasznát veszik, megbecsülik.

A külföldre távozottak közt sokan vannak, akik itt is minden tőlük telhetőt megtettek, hogy a társadalom hasznára lehessenek, de a társadalom elutasította azt, amit adhattak, csak az egyre fogyó pénzük kellett. Megbecsülés helyett jobbára csak megaláztatásokat kaptak. Ez az én olvasatom ésvéd írásáról. Olyan az ország, mint a mérgezett föld: a belé vetett mag elpusztul. Akinek volt egy zsák vetőmagja, és mind belerohadt a terméketlen földbe, nyilván máshová viszi az utolsó magocskáit, és boldog, ha olyan talajt talál, amely befogadja, és teremni engedi.

Sok hajléktalant láttam, akiknek korábban tudásuk, egzisztenciájuk volt, akik műveltek, képesek lettek volna maguk és a társadalom hasznára dolgozni, tenni a közösbe, nem ők léptek ki a társadalomból, hanem a társadalom taszította ki őket.

Aki elmegy az országból, nem biztos, hogy a más által megtermelt készbe ül bele. Lehet, hogy csak termékeny talajra talált, ahol hagyják, hogy tudásával, testi és szellemi erejével maga termelje meg a megélhetésére és a közösségnek valót. És esetleg még meg is becsülik, ha megteszi.

____________________________________

Ha ez a poszt nem kamu (szerintem az), akkor a kedves segítségnyújtó (akinek egyébként köszönet a segítségért) hibázott azzal, ahogy a mentőket tájékoztatta. Nem a beteg szociális helyzetét kellett volna ecsetelnie, hanem a pillanatnyi egészségügyi állapotára kellett volna szorítkoznia. Nem "hajléktalanhoz", hanem emberhez hívni segítséget. A diszkriminációt talán akaratlanul is, maga kezdeményezte. A diszpécsernek nem feladata, hogy a betegről ítélkezzen, de valószínűleg feladata, hogy kiszűrje a kamuhívásokat, itt sajnos a bejelentő tett hozzá olyan adatokat, amivel félrevezethette a diszpécsert. Csak annyit kellett volna mondania, hogy eszméletlen ember a földön, meleg, de nem ad életjeleket, utca, házszám, egyéb, a beteg állapotára jellemző ismeretek (nem a szociális helyzete). Nekem már mentették meg utcán fekvő eszméletlen rokonomat, ezúton is köszönet érte.

Ugyandehogy (törölt) 2011.11.01. 06:14:24

@capor_: ha ezzel kezdi és látja hogy eszméletlen, miért hozatott neki teát....nem logikus gondolatmenet.

Ugyandehogy (törölt) 2011.11.01. 06:16:18

@beszólhatok?: sehol nem látom, hogy eszméletlen lett volna.

potyus 2011.11.01. 06:56:00

@tódór piroska: Kedves tódór piroska.
Szeretném ha nagyon gyorsan elszégyelnéd magadat. Elsősorban azért mert kételkedsz a posztoló szavaiban, sőt cáfolod. Ott voltál, hogy ezt mered
tenni? Honnan veszed a bátorságot?

Igen is és sajnos elképzelhető az egész történet, és én el is hiszem.
Mert az emberi érzéketlenség és szemétség ma már ilyen dolgokat képes produkálni.
Hasonló eset velem is megtörtént pár éve a Blaha alúljáróban. Csak ott két férfi volt fagyás közeli helyzetben, nem voltak részegek, de a minusz 11 fokhoz viszont rosszul öltözöttek, és betegek. Mint később kiderült ételmérgezést szenvedtek, ezért lettek rosszul, és bizony hasonló beszélgetést élveztem a mentősökkel. Majd amikor a fedélnélküliek segélyszolgálata jelezte, hogy nagy baj van, akkor küldtek rohamkocsit és szállították kórházba őket.
Tehát én pontról pontra hitelesnek tartom az esetet.

De miért lenne más egy mentős, mint egy ápolónő a János kórházban.
Beteg és magatehetetlen édesapámat addig nem tették tisztába, míg a feleségem be nem ment és nem adott 2 ezer forintot az ápolónőnek. Attól kezdve óránként ránézett az apámra. Igaz ezt a műveletet naponta ismételni kellett.

Lelketlen emberek sokaságát termeli ki a mostani hatalmas demokrácia.
Kihaló félben a humánum.

Akkor kedves tódór piroska, megválaszoltam igen rossz indulatú hozzászólásodat? vagy nem?

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.11.01. 07:00:01

Végre egy társadalom megosztó poszt!
A hajléktalan embereknek átnevelésre lenne szükségük, nem adományokra. Valamikor lehet hogy Ők is példás anyák, vagy apák voltak. Elindulni a lejtő nem nehéz, de megállni annál inkább. Sok esetben tehetnek arról, hogy oda kerültek, ahol vannak. De az ne jelentse már azt, hogy meg lehet alázni Őket emberi mivoltukban, idegeneknek. Illetve ne legyünk közönyösek a problémával, mivel az egészségügyi ellátásuk is ránk hárul adófizetőkre. Minél több hajléktalan, annál több szégyen ez az országunkra is. Sokan mondják hogy az USA-ban kolbászból van a kerítés... Dehogy van abból. Ott is vannak hordókban tüzelő hajléktalanok, úgy mint Németországban is, vagy Ausztriában, hogy nem menjek messzire. De ott kezelik a problémákat, és nem csinálnak belőle szenzációs híreket. Megpróbálják takarni a problémájukat.

Jenő_bácsi 2011.11.01. 07:24:22

Magánvéleményem szerint nem átnevelés kellene, hanem lehetőségek a társadalomba visszalépésre.
Viszont ez nem csak lehetőség ( jog ) lenne, hanem kötelesség is. Merthogy ne keverjük össze a munkanélküliséget a munkakerüléssel, avagy a hajléktalanságot a csavargással.

tódór piroska 2011.11.01. 07:29:03

@Lakásfelújító Feri:
Az USA pont rossz példa, mert ott az állam gazdagságából és szervezettségéből adódóan meg lehetne oldani a hajléktalanságot, mint ahogy lényegében megoldották a skandináv országokban, Ausztráliában, Új Zélandon, stb.
Egyébként úgy tudom, a mi alkotmányunkban is benne van (régiben és újban is), hogy minden embernek joga van az élethez, a magánélet védelméhez, emberi körülményekhez, a szociális biztonsághoz, beleértve a lakhatást is.
Bemásolom egy előző poszthoz írt hozzászólásom, a véleményem ebben sem változott.

... beteg az a társadalom, ahol egyfelől a jólét és high-tech, másfelől pedig még a mienket is alulmúló mélyszegénység. Nagyon frusztrált, amikor pl. Washington DC-ben, néhány utcányira a Capitoliumtól a járdán kartonpapiron fekvő hajléktalanokat kellett kerülgetnem, ha meg kocsival mentem, minden piros lámpánál megrohantak a kéregetők. Természetesen hamis az a kedvelt érv, hogy demokráciában az állampolgárnak szabadságában áll szegénynek és homeless-nek lenni. Meglehetősen jó minőségű demokrácia van pl. a skandináv országokban, mégis tudják kezelni a szociális problémákat és az egészségügyi rendszerük is sokkal jobb.

Utcán heverő, beteg emberen pedig igenis segítenünk kell.
A poszt pedig - ahogy azt mások is többen felismerték - ilyen formában nem lehet igaz, akármit böfög némelyik észlény (elnézést, hogy nem neki címzem a választ, nem kívánok mindenféle néppel szóba állni).

shaw_nyomaiban 2011.11.01. 07:36:11

Hurrá! Úgyis annyi a szabad kórházi ágy, hogy tényleg csak lézengenek a valódi betegek a kórházakban - fektessünk hát mindegyik ágyba egy szartól, hugytól, piától, bagótól, izzadságtól bűzlő, leépült homelesst! Egyetértek a mentősökkel: aki ennyire a szívén viseli ezeknek a genetikai hulladékoknak a sorsát, az vigye haza a saját lakásába őket és etesse a saját pénzéből, ne az adófizetőkéből!!

tódór piroska 2011.11.01. 07:40:02

@shaw_nyomaiban:
Javaslom, változtasd meg a nickedet. Shaw helyett egy osztrák piktor nevét írd be.

thelizardking 2011.11.01. 07:43:38

Szerintem nem leszek tul nepszeru, de azert leirom a velemenyemet. Par evig olyan helyen dolgoztam, ahol sajnos sok hajlektalan megfordult, a melegedohoz kozel volt a munkahelyem. A hajlektalan tobbsege koszos, budos es reszeg volt (de meglepetesemre akadtak azert kivetelek is). A tovabbiakban a hajlektalanok alatt a tobbseget ertem. A szemelyi higieniara nem adnak, gyakorlatilag egesz nap reszegek. A segitseget sem hajlandoak elfogadni. Volt egy konkret eset, amikor az egyik hajlektalan - aki joban volt az egyik kolleganovel - rosszul lett, mire a kollegano kihivta a mentoket (termeszetesen nem mondta hogy hajlektalanrol van szo. Mikor kijottek es megtudtak mi a helyzet, akkor megmondtak a kolleganomnek, hogy ki fogja fizetni az utjukat (csak nagy nehezen sikerult lebeszelni oket errol). Vegul kihivtak az utcai segitoket. Ok be akartak vinni szerencsetlent a melegedobe, de fel ora gyozkodes utan sem volt hajlando.
Szoval valahol megertem a mentosoket. Szerintem senki sem ulne be szivesen egy olyan mentobe, amivel 5 perce meg hajlektalanokat szallitottak. Az utcai segitoktol tudom, hogy kevesen hajlandoak elfogadni a segitseget, inkabb ker egy takarot -10 fokban, minthogy bemenjen a melegedobe. Lereszegedni sem kotelezo es a hajlektalannak is megvan a lehetosege pl. tisztalkodni. A legtobbszor pont azert vannak rosszul, mert nem fogadjak el a segitseget, felfaznak, raisznak, stb. pedig meg lehetne elozni. En ertem a mentosok reakciojat es legyen az a tanulsag, hogy ha a jovoben hajlektalanhoz akartok segitseget hivni akkor hivjatok ki az utcai segitoket/Voroskeresztet es ha ok jonak latjak majd kihivjak a mentoket.

shaw_nyomaiban 2011.11.01. 07:52:00

@tódór piroska: Hány homeless is ebédelt tegnap nálad? Hány aludt a gyerekeiddel egy szobában az éjjel? Mert ha egy sem, akkor te is azok közé a "széplelkek" közé tartozol, akik csak a más farkával hajlandóak a csalánt verni...

egerészölyv 2011.11.01. 08:04:04

Megkímélhette volna magát egy kínos (bár szemfelnyitó) szembesüléstől a magyar "egészségüggyel" a tisztelt posztoló édesanyja, ha a mentők tudakozódására, hogy a földön fekvő ember részeg-e vagy netán hajléktalan, határozott NEM-mel felel. Akkor kijönnek, csak órák kérdése.

egerészölyv 2011.11.01. 08:07:26

@In Motion: TÖKÉLETESEN IGAZAD VAN! EZ A BESZÉD! Minden ember élete egyformán számít, nagy sebességgel szaladunk bele az ötven évvel ezelőtti Egyesült Államok fajgyűlöletéhez hasonló diszkriminációba.

Pipetta Ofélia 2011.11.01. 08:07:38

Hasonló esetekben a Menhely alapítvány erre a célra működtetett mentőjét hívtam (eddig, nem tudom, megvan-e még, és van-e rá pénzük), ők egyrészt kedvesek, másrészt azonnal intézkednek, és hozzá vannak ehhez szokva. Sajnos az esetek 90%-ban gyors és tisztességes mentősök, ha hajléktalanokról, vagy részegekről van szó, minősíthetetlenek tudnak lenni.

egerészölyv 2011.11.01. 08:08:25

@Jeno bacsi: azért naiv se legyél légy szíves. HOL VAN ITT MÁR TÁRSADALOM, amibe vissza lehetne lépni?...

egerészölyv 2011.11.01. 08:11:23

@Pipetta Ofélia: nem tudom, honnan meríted azt a 90%-ot, de a 9 is sok... Pl.: "stroke" gyanújával azonnal hívd a mentőt, szól a jótanács. Nagyapám kapott egy stroke-ot, legalábbis minden jel erre utalt. Épp náluk voltam, azonnal hívtam a humánus mentőket. Erre egy félrészeg állat belebömböli: honnan tudja?! És miért használ idegen szavakat?!

Pipetta Ofélia 2011.11.01. 08:14:38

@egerészölyv: csak saját tapasztalatból. Sajnos az utóbbi években - idős szüleim miatt - elég sokszor kellett őket hívnom, és mindig perceken belül itt voltak. Én is hívtam őket stroke-hoz; már folyt édesapámba az infúzió, mikor az arcán is kezdett látszani. Ha nem jönnek időben... és volt pár más "kaland" is az elmúlt 3 - 4 évben.

egerészölyv 2011.11.01. 08:17:09

@miklos.rabai: nem csak. Nézd meg a különbséget a kevés pénzű Máltai Szeretetszolgálat és a szintén kevés pénzű magyar "egészségügy" között. Rögtön látni fogod, milyen különbséget okoz, ha emberéleteket beleérző szeretetteljes emberi lényekre vagy érzéketlen aljadékokra bíznak.

egerészölyv 2011.11.01. 08:17:51

@Pipetta Ofélia: akkor sajnos környéktől is függ...

egerészölyv 2011.11.01. 08:19:55

@tódór piroska: majd az első 104-es hívásod után öntsd tovább a rágalmaidat.

egerészölyv 2011.11.01. 08:21:13

@tódór piroska: valamiért te nagyon az embertelenség pártján állsz.

shaw_nyomaiban 2011.11.01. 08:22:20

@egerészölyv: "Minden ember élete egyformán számít"
Ebben tökéletesen egyetértek, de a gyakorlatban - mivel az erőforrások a legkevésbé sem végtelenek - az egészségügyi dolgozók (is) sokszor kerülnek válaszút elé. Azt hiszem, az még szerinted sem "fajgyűlölet", ha pl. egy donorszív szövettanilag két betegnek is tökéletesen megfelelne, akkor nem a 60 éves, májbeteg, idült alkoholista, 20 éve munkanélküli csöves kapja, hanem a 30 éves, két gyerekes mérnök... Tehát elviekben egyenlőek a betegek - de a gyakorlatban ez kivitelezhetetlen. (A fajgyűlölethez pedig az égvilágon semmi köze, mivel arról, hogy fehérnek vagy feketének születünk, nem tehetünk - de az, hogy alkoholista állattá válunk, vagy megmaradunk embernek, kizárólag a saját döntésünk.

Pipetta Ofélia 2011.11.01. 08:24:27

@egerészölyv: lehetséges, de én pl. a "nyócker"-ben lakom. Az kétségtelen, ahogy mondtam, hogy egész más a helyzet, ha utcán lévő valakihez hívod őket.

egerészölyv 2011.11.01. 08:24:40

@tódór piroska: ohohó, "kollégák" :) Előttünk az oka az egész hozzáállásodnak...

egerészölyv 2011.11.01. 08:26:48

@shaw_nyomaiban: elfogadom, hogy vannak választási kényszerek életek közt az egészségügyben éppúgy, mint a háborúban. Csak az életmentés és az iszogatás közti "választási kényszert" valahogy nem tudom elfogadni. (Az ideológia persze az, hogy itt várunk, hátha jön majd egy még fontosabb hívás...)

egerészölyv 2011.11.01. 08:27:38

@Pipetta Ofélia: hasonló környéken lakunk, de eddig a legszörnyűbbek a tapasztalataink a "mentő"-kről...

egerészölyv 2011.11.01. 08:28:32

@jágör68: ki kapja azt az óriási költséget, amibe kerül?

egerészölyv 2011.11.01. 08:29:20

@spike179: jó régen lehetett (amikor a 61-es végállomása a "Moszkva" téren volt)...

egerészölyv 2011.11.01. 08:32:44

@sírjatok: de te sem a Blaháról wifizel, ahol őrt állsz éppen, hogy segíthess...

egerészölyv 2011.11.01. 08:34:18

@potyus: azóta leleplezt magát... "Odaát" van. Doktor. Ez a magyarázat az embertelenségére.

Éhes_ló 2011.11.01. 08:38:14

@jágör68: pontos és jó válasz azoknak, akik azt hiszik minden szerencsétlen sorsú koszhadt macskát,kutyát, balsors vagy önsorsrontás sújtotta hajléktalant a "társadalomnak kell" - azonnal, bármi áron, akár akarata ellenére is - megmentenie.

midnight coder 2011.11.01. 08:39:17

@csuvel: Pedig igaza van. Ha én hajléktalan lennék és eszméletlenül feküdnék az utcán, akkor nem biztos hogy örömmel üdvözölném azt aki "megment". Mi vár erre a nőre ha "megmentik" ? Újra csak az utca, és még pár hónap szenvedés. Ne mondja senki, hogy az utcán heverő, masszív alkesz hajléktalanból valami csoda folytán boldog, elégedett ember lesz ? Ha valaki be is fektetne mondjuk 10 millió forintot, és rendezné az anyagi helyzetét, az összes többi problémája maradna.

A hajléktalanproblémát szvsz max. megelőzni lehetne. Pl. olyan szállásokkal mint a japán kapszula hotelek, ahol olcsón aludni tud az ember, le tudja rakni a kis megmaradt vagyonkáját, ahol mosakodni tud, mindezt nagyon olcsón, vagy akár ingyen. A környékre orvosi rendelő, rendőrőrs, esetleg ingyenkonyha, munkaügyi hivatal.

Szvsz egy ilyet ki lehetne hozni pár százmillióból, és állam bácsi egyszer és mindenkorra letudta a hajléktalan probléma 90%-át. A maradék 10% viszont menthetetlen.

Éhes_ló 2011.11.01. 08:44:00

@igazságos: aki járulékfizető az sem kap sokkal többet, vagy ha kap is az teljesen véletlenszerű.
A társadalom kifosztása jórészt a nagy ellátórendszereken át történik, évtizedek óta.
Ezért ilyenek.
De ha nem ilyenek lennének sem képesek midenkinek a maximumot nyújtani, mert annyi pénz és emberi erőforrás nincs.

dibbler 2011.11.01. 08:48:02

Legeslegvégül a hajléktalan kérdés rendészeti ügy.

A társadalmi megoldás a problémás/nem beilleszkedő embereknél mindig valamiféle elzárás.

Hogyan csinálják ezt az elzárást nyugaton?

Tettenérik szabálysértésen és elviszik őket valamiféle távoleső "szállásra".

Ha visszajönnek, határozottan újból elküldik őket a félreeső "szállásra".

sanche_ 2011.11.01. 08:49:08

A mentősök ugyanúgy gyűlölik a hajléktalanokat, mint minden olyan ember, akinek megkeserítik az életüket.

Egy járókelő rohadtul nem tudja megmondani(teljesen igaza volt a mentősnek) komolyabb vizsgálat nélkül, hogy melyik alvó van életveszélyben és melyik nem.
És, ha minden ilyen eszméletlennek tűnő hajléktalanhoz mentő menne, akkor a TE ANYÁD INFARKTUSÁHOZ nem érnének ki.
Ahogy fentebb mondták: mindenki egyenlő? Nem.Másként és másnak születünk, aztán mást csinálunk. Igenis vannak, akik

Pl hajléktalanból is pontosan kétféle van. Az egyik az, akiről nem is látszik, hogy az, főleg azért nem, mert állandó lakhelye nincs, de emberi mivoltáról nem mond le, nem ebből akar megélni. Szóval vsz nincs sok cucca, nem büdös, a villamoson, ha ellenőrt lát leszáll és nem szarja össze a köztereket.És emellett dolgozik, így vagy úgy.
És van a másik, aki valahogy "utcára kerül" és aztán, de valószínű már addig is, leszarja a többi embert. Törvényen kívül helyezi magát és kivetkőzik szándékosan maradék emberi mivoltából.

És a mentősöknek azért is szívás, mert bármennyire is letudnak rázni ilyen betelefonálókat, így is minden nap befurikáznak párat és ott egy szerencsétlen nővérnek le kell vetkőztetnie, meg kell mosdatnia.. Tényleg nem az Ő dolguk.

Amúgy én teljességgel liberális vagyok. Azt mondom, hogy jó, ha az ilyen félállatokért is kiállnak páran. De azt ne szóval tegyék! Tessék befogadni, tessék megmosdatni minden nap hajléktalanokat! De nem viccelek..Ennek valahol így kéne működnie. Vegyetek nekik BKV bérletet is és akkor, ha nem szaros a ruhájuk az se baj, ha villamoson ücsörögnek..
Ja, hogy ez már nekik is büdös lenne? És csak pofázni tudnak emberi jogokról, de jót tenni nem akarnak?
Én úgy látom, hogy igény lenne sok ember részéről, ha visszaköltözhetnének, valami feudális bio-világba.. Keríteni kéne egy helyet nekik lakott területektől távol, ahol építhetnek maguknak saját kézzel egy falut, gazdálkodhatnak stb..és odacsapnám azokat is, akik a városban nem óhajtanak ember módjára élni.
És érdekes tanulság lenne megfigyelni, hogy ott ezek az emberek nem hagynák el így magukat. Miért? Mert nem élnének meg..kénytelenek lennének ők is legalább földet művelni.. Ez pedig azt bizonyítaná, hogy ez a fajta elfekvős, összeszarós hajléktalanság nem is véletlen, hanem egyfajta választás. Megteheti és bármilyen döbbenetes, nekik már így kényelmes.

sanche_ 2011.11.01. 08:57:26

@midnight coder:
Ezzel a dologgal egy baj van. Hogy sok hajléktalan(írtam róla; azok akiket látunk és látszik rajtuk, hogy azok, mert tesznek érte) nem biztos, hogy akarja ezt. Sajnos nem olyan régen egy "elit hajléktalanszálló" költözött a közelünkbe, amit beharangoztak, hogy ez milyen jó, saját ágyikójuk van meg blablabla.. Jól tudjuk, hogy egy szálló használatáért semmit nem kell fizetni, csak a kötelező zuhanyt kell használni. Akkor reggelente miért foglalja el a fél villamost (nyugodtan ücsörögve!!) egy horda szarszagú hajléktalan?
Állítólag, ha komolyan vennék a mosdási szabályt, a legtöbb hajléktalan nem menne be. Hát asszem erről ennyit akkor.
Ez olyan, mint mikor a legrosszabb "c" családnak építenek csodaszép új lakótelepet. Hónapok alatt ugyanolyan putrit csinálnak belőle..

jágör68 2011.11.01. 08:59:17

@egerészölyv:
Na szted miből van a kórházaknak 100 MILLIÁRDOS adóssága- a beszállítók felé? (és akkor a kifizetetlen ügyeletek, túlórák, normális fizetések esetleges költségét még bele se számoltam)
Egy koponya CT 30.000 Ft, most minden fejsérült homeless/ részeg, akit naponta bevisznek százszámra, mindnek jár? És ez még csak egy vizsgálat.
Emlékszem, amikor a részeg homeless az SBO-s nővérnek kifejtette? hogy "ez a dolguk", mosdatás, fertőtlenítés és tiszta ruhába öltöztetés közben.
Van 3 millió járulékfizető- abból kb 1,5 millió fizet valóban annyi járulékot, amennyi a valódi fizetése után meghatározott- a többi feketézik.
Ebből nem sok matektudással kiszámítható, hogy még akkor is kevés lenne az EÜ-re fordított összeg, ha csak a fizetőket kéne ellátni.
Nem kellett volna hagyni, hogy ilyen helyzetbe csússzon az ország 70 év alatt, hogy mindig, mindenkinek minden jár az egészségügyben- miközben az ország kb 15%-a ha legálisan dolgozik/ adózik

egerészölyv 2011.11.01. 09:00:34

@jágör68: "Egy koponya CT 30.000 Ft" - ki fizeti kinek?

Mária 2011.11.01. 09:02:14

@In Motion:

"Engem nem érdekel mi a mentősök kiskátéja, ha valakinek az élete veszélyben van igenis menjenek ki a helyszínre és próbálják meg megmenteni"

Angyalka, te nagyon ostoba!

Amit te írsz, az akár elvárás is lehetne egy JÓLÉTI államban.

Magyarország azonban nem jóléti állam, hanem egy szegény ország, ahol az átlagemberek is nyomorognak.

Te még biztos nem hallottál róla, de a mentő ebben az országban a _valódi_ betegekhez sem ér oda, mert KEVESEBB mentő van, mint amennyi hívás. Azt még a te bukci fejeddel is fel lehet fogni, hogy ha egy időben van 10 hívás, és hozzá van 6 szabad kocsi, akkor 4 emberhez nem fog kimenni a mentő.

Ideje lenne, ha levennéd ezt a buta naiva jelmezt, és szétnéznél Kurvaországban!

A posztolótól meg azért megkérdezném, hogy a kedves mama, és a kedves gyereke a való világban, a saját pénze terhére adott-e már rászorulónak akár csak tíz forintnyi adományt is? Vagy mindig csak akkor nagy a szájuk, amikor a más pénzével, a más erőforrásaival lehet rendelkezni? Amikor a más farkával lehet verni a csalánt?

tódór piroska 2011.11.01. 09:02:42

@egerészölyv:
"gondolod te"

Egészen mást gondolok. Rólatok.

Mária 2011.11.01. 09:10:41

@Éhes_ló:

"Lehet, hogy kegyetlen nácinak tűnök, de tényleg, hajléktalanokra miért van szüksége a társadalomnak?"

Nem vagy kegyetlen náci, csak rosszul tetted fel a kérdést.

A kérdés helyesen így hangzik:

A képmutató és közönyös társadalom miért csak akkor pofázik, amikor átesik egy földön fekvő hajléktalanon, és miért mindig azon rinyál, hogy MÁSOKNAK mi lenne a hajléktalanügyben a dolga?

Hiszen akkor is tudja, hogy a hajléktalanok léteznek, amikor nem esik át egyik-másik képviselő példányukon?

Hol vannak akkor az álszent képmutató polgárok, amikor mondjuk nyár van, és éppen nem arra készülnek a hajléktalanok, hogy megfagyjanak? Amikor nincsenek szem előtt, nincsenek a szemforgató képmutatók útjában?

Miért mindig csak akkor probléma "ezeknek" a hajléktalan, amikor tél van, hideg van, vagy éppen bevert fejjel fekszik valamelyik a járdán?

Amikor nincs szem előtt a hajléktalan, akkor nincs probléma? Amikor meg szem előtt van, akkor van probléma?

sanche_ 2011.11.01. 09:19:46

@Mária:
Azzal nem értek egyet, hogy Magyarország szegény ország és nem jóléti. Ez nagyon nem így van. Mindenki csak a gazdagabbat irigyeli, mert egyébként a világon relatíve kevés nálunk inkább jóléti ország van.Szóval a tetejéhez sokkal közelebb vagyunk mint az aljához.
A többi része persze igaz, hogy nem olyan egyszerű megélni és miegymás(de azért nyomorogni nagyon kevesen nyomorognak..és amit itt sokan nyomorgásnak neveznek, azt a legtöbb országban gazdagságnak hívják..)

A kérdésre a választ valahol ott kéne keresni, ahol jágör68 írta:
"Nem kellett volna hagyni, hogy ilyen helyzetbe csússzon az ország 70 év alatt, hogy mindig, mindenkinek minden jár az egészségügyben- miközben az ország kb 15%-a ha legálisan dolgozik/ adózik"

Ez a fajta hajléktalanság vagy a cbűnözés nagyrésze..választás volt. Azért élhetnek így, mert az elmúlt évtizedekben megengedte nekik az állam. Szép szóra senki nem fog változni, mert ezeknek így jó. Csak annak nem jó, akit kirabolnak.. de azt a jogvédők lesz.rják.

Braincelle 2011.11.01. 09:23:35

@SvenH.:
Én nem ezt mondtam, lehet, hogy félre érthető volt. Szerintem azt kell szabályozni, hogy a sürgős orvosi esetek ellátására alkalmas mentőegységek ne részegek furikázásával töltsék a napjaikat, akik aztán még aznap visszakerülnek az utcára, és nem volt semmi értelme.

A sürgősségi ellátás alanyi jogon mindenkinek jár, nincs benne a definíciójában, hogy csak a munkaképeseknek. Vigyázni kell ám ezzel, noha nagyon könnyen adja magát (az egyik hozzászólásomban én is belecsúsztam) feltenni, hogy a 30 éves családapát inkább mentsük meg, mint a hajléktalant. Etikailag már ez is kétséges, és ha folytatod, hol fogunk megállni? Mi van azzal, aki nagyon rendes és a társadalmi normákat betartó ember, csak éppen munkaképtelen? És mi van azzal, aki kicsit munkaképes és kicsit otthagyta a családját? Vagy bármi, mindenki be tudja neki tetsző értékkel helyettesíteni.

Erről a hajléktalan dologról még egyszer: azt gondolom, hogy amennyiben orvosi sürgős ellátást igényelnek, kapják meg ugyanúgy, mint bárki más. Egyébként pedig legyen valamilyen szervezet, sokkal közismertebb, akihez lehet fordulni, aki aztán el is szállítja az illetőt a melegedőbe. És legyen külön detoxba szállító kocsi esetleg.

Braincelle 2011.11.01. 09:24:43

@egerészölyv:
Te mért szólogatsz be ennyire Piroskának? Ő az, aki legalább három hozzászólásban kiállt a hajléktalanok mellett, az egyik legemberségesebben megnyilvánuló kommentelőnek éreztem (inkább, mint magamat, ebben az esetben). Nem értem...

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2011.11.01. 09:32:14

@Mária:
Pontosan!

Ez nem egészségügyi/betegellátási kérdés. Nehogy már a mentőst hibáztassuk, h nem megy ki aznap a 10-ik bekávézott, belőtt hajleszkoz, hogy összehaányja, összeverje miközben segíteni próbál. MIATTA ne haljon meg más! Nagyon kíváncsi lennék a sok arcoskodó képmutatóra, mentősként hogyan állnának a szituhoz. Emberek ők is, erényeikkel, hibáikkal együtt, ne ti mondjátok meg a fotelből NEKIK mit hogyan KELL csinálniuk. (és most az "énmondommegmicsináljonazpénzemből" duma nem fekszik, mert nem ezért fizetik őket)

Másfelől, és nagyon egyszerűen kezelném a problémás helyzeteket: részeg, drogos emberhez nem kötelezném a mentőszolgálatot segítségnyújtásra. Senkihez! Pont.

Mária 2011.11.01. 09:34:02

@lokotus:

Magyarország SZEGÉNY ország, nem jóléti állam.

Bármennyire sajnálatos is.

Bármennyire nem fér bele abba az idealizált képbe, amit látni szeretnél, és amit a média szeretne, ha a valóság helyett látnál.

És ne gyere ezzel a manipulatív "irigység" szöveggel.

Menj fel valamelyik EU statisztikás honlapra, keresgélj és csodálkozz. Ha eddig még nem tetted volna.

tódór piroska 2011.11.01. 09:45:04

Sok senki, gnóm, nyavalyás, talmi

(Ady Endre: A Muszáj Herkules)

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2011.11.01. 09:45:13

@lokotus:
Az utolsó két bekezdésed tök rendben van.
De az, h pl. Nigériához képest milyen fasza nekünk az nem releváns. Magunkhoz képest szar a helyzet és egyre szarabb, többek közt erről szól ez a blog is: nincs elég pénz az egészségügyre (sem), de leginkább arra, h ne kerüljön ennyi ember utcára.
Tudod: sok hajlesz = szegénység

egerészölyv 2011.11.01. 09:46:04

@Braincelle: nem "általában" szólogatok be, hanem a konkrét embertelenségeire. Mindig nézd meg, egyesével.

Moan 2011.11.01. 09:48:08

Kicsit demagóg leszek, de ide elfér, ahogy olvasom a kommenteket:

A hozzászólások egy részéből lineárisan következik, hogy aki dohányzik, az ugye szintén sorolódjon az ellátásra jogosultak utolsó helyeire, rögtön az alkesz hajléktalanok elé...De csak azért elé, mert ők fizetnek némi TB-t jó esetben... Na előttük a jókora sültcupákokat ebédelők a kávézókkal és a csokizabálókkal... Ők sem érdemlik meg sokkal jobban az ellátást, hiszen tök egészségtelenül élnek... A mentős mindig kérdezze meg ha szívinfarktus, vagy szélütés esete forog fenn, hogy: "Mennyire élt egészségesen a drága édesanyja/édesapja?", "Kávét fogyaszt?", "Zsírosan étkezik?", "Dohányzik"?
"Ja ezt mind együtt...akkor csak ha marad autó, akkor megyünk ki..."

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2011.11.01. 09:55:26

@Moan:
Igen, csöppet demagóg lett:))

A bagós, zsíros, csokizós, kávézós emberek nem fekszenek öntudatlanul, mocskosan, beszartan mások lába elé, undort kiváltva.

Várj csak! Nem kicsit:)

Braincelle 2011.11.01. 09:56:45

@egerészölyv:
Nekem meg eléggé túlzásnak tűnik, és úgy gondolom, hogy Piroska nem szolgált rá erre a stílusra. Nem azért mondom, mert egy szakmában dolgozunk, hanem mert ezer éve kommentelek itt, és sok hozzászólását olvastam.

Moan 2011.11.01. 09:59:13

@Pángalaktikus-gégepukkasztó:

:) Tehát ha látszik és undort kelt, akkor pfujj, ha nem látszik sőt cukormázzal le van öntve, akkor lehet.
Értem.

Ööö...én undorodom a kövér, dohányzó csokizabálóktól is... Akkor most mi legyen?

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2011.11.01. 10:05:41

@Moan:
Nem hittem volna, h lehet még fokozni a demagógiát:)
Én viszont nem értelek, ne haragudj, nem értem mit nem értesz abból amit írtam...

Szerintem is taszítóak az utóbbiak is. De szerinted ugyanaz a kettő szitu? Elmegy melletted egy hájas, igénytelen manus, vagy kerülgetned kell a fost meg a hányást ami kijött belőle a buszmegállóban?...

Rotoxis 2011.11.01. 10:12:49

@egerészölyv: "@jágör68: "Egy koponya CT 30.000 Ft" - ki fizeti kinek?"

Hát TéjBéj fizet a szolgáltatónak (általában maszekoknak)!

Moan 2011.11.01. 10:16:45

@Pángalaktikus-gégepukkasztó:

Én értem amit Te írsz, Te nem érted amit én írok. :)
Itt a hozzászólók fele úgy osztja az emberséget mint valami kegyet, amit vagy megérdemel valaki, vagy nem. Én meg csak megjegyzem, hogy minden viszonyítás kérdése: Van aki szerint egy hajléktalan nem érdemli meg az életet...Én szerintem meg ilyen alapon az sem, aki egészségtelenül él.

Tök szubjektív, hogy kinek mi az undorító és az is az, hogy ki "érdemli" meg, vagy sem a segítséget. Szerintem ne a szubjektív ízlés döntse már el, hogy valakihez kimegy-e a mentő vagy nem. Ilyen alapon bárhogy szelektálhatnánk.

egerészölyv 2011.11.01. 10:19:49

@Moan: mitől demagóg ez? Nagyonis lényeglátó!

egerészölyv 2011.11.01. 10:21:05

@Rotoxis: ha ekkora buli, akkor miért nem alakít a TéjBéj szolgáltató cégeket? Pénze lenne rá. Jaa, hogy korrupciótól bűzlik a rendszer? Jobban, mint a hajléktalanok?

Moan 2011.11.01. 10:22:02

@Pángalaktikus-gégepukkasztó:

Mellesleg milyen már, hogy egymás torkának megyünk ilyen témában itt páran. :) Én akár mikor elkezdem számolgatni, hogy a TB-nek mennyi pénz megy, mindig oda jutok, hogy aranyból kellene lennie a kórházban a korlátoknak. :) De valahogy a végén mindig az van, hogy a nővérek csórók és a kórház fürdőjében a kövön vérzik el a végbélrákos... :(

egerészölyv 2011.11.01. 10:22:05

@Pángalaktikus-gégepukkasztó: de igen. Pontosan úgy végzik. Igaz, nem az utcán, hanem a kórházban...

Moan 2011.11.01. 10:23:04

@egerészölyv:

Mármint melyik a lényeglátó? Amit én írok, vagy az összes többi? :)

egerészölyv 2011.11.01. 10:24:16

@Braincelle: mondom, se személyes utálat, sem általános megfontolások nem vezérelnek. KONKRÉT embertelenségeket utasítok vissza, nem stílusidegenül. Ellenőrizheted néhány klikkeléssel. Például te is "odaát" vagy, mégsem szólok rád.

egerészölyv 2011.11.01. 10:25:07

@Moan: amit te írtál a szabódásodat követően, hogy "demagóg" leszel.

Rotoxis 2011.11.01. 10:25:08

@egerészölyv: Ezeket magadtól találod ki, vagy valaki segít benne?
A TéjBéj finanszírozási rendszer és nem szolgáltató. Mer azé van, hogy finanszírozzon. A szolgáltató meg hogy szolgáltasson. Hát ezé nem alakít ki.

egerészölyv 2011.11.01. 10:27:30

@Moan: ismét telitaálat. Itt pedzegetik, hogy "maszekok" kezébe csúszik a TB-vagyon. A rendszer rothadt züllöttségének és korrupciójának első számú tanújele.
NEKEM SEM TETSZIK A RENDSZER, nemcsak Szíjjártónak és egymillió barátjának.

egerészölyv 2011.11.01. 10:29:50

@Rotoxis: nagyon rosszul tudod, és ha nem te mondanád, hanem egy illetékes, azt mondanám, sunyi és korrupt. Ha egy állami költségvetési céget minden közbeszerzés dacára poloskák szívogatnak abszolút mértékben jogában áll belső erőforrásokra támaszkodnia. Nopersze meg van itt kenve minden döntéshozó.

momo2008 2011.11.01. 10:31:33

Egy kicsit a kommentek elejére szeretnék visszamenni. Négy év kihagyás után mentem vissza az egészségügybe dolgozni. Iszonyú, hogy mennyire rossz irányba mentek el a dolgok és nagy léptékben. Kiégettek az emberek és az állandó hitegetés és bizonytalanság, túlmunka és alulfizetettség bizony megtette a hatását, a leszarom tablettát már elég sokan szedik az egészségügyből. Nem akarok felmenteni senkit, mert nem csinálja meg a dolgát. De civil részről biztos nehéz elképzelni, hogy nehéz úgy empatikusnak lenni, ha az ember napról napra él, és nem jut előbbre, nincs jövőképe. Csak egy példa ha a gyereknek még megveszem a téli ruhát akkor nekem már csizmára nem futja. Így nagyon nehéz empatikusnak, mosolygósnak és elégedettnek lenni, és leszívja az embert az hogy a betegeket "kiszolgája". (aki ápolt beteget több éven át, az biztos belátja, bele lehet fáradni a fenéktörlésbe is). És sajnos sokszor nem azok az emberek dolgoznak az eü-ben akiknek ott lenne a helye, de pénz nélkül ezen sem lehet változtatni, nem lehet megszűrni, hogy a jobb kerüljön oda, ha nincs motiváló erő. Aki meg jó vagy jobb külföldre megy/ment. Nem véletlenül van szó a bérrendezésről. Valóban elismerem van egy rétege az orvosoknak akik dőzsölnek, de tehetik mindezt mert a betegek dugdossák a pénzes borítékokat, ahelyett hogy végre ellene harcolnának. És sajnos aki kap ilyen borítékot az vérszemet is kap, hogy mi elég neki és mi nem. És ez is szarrá veri az egészségügyet, minden szempontból. Tudom mindenkinek rossz, ma csak a csalók, tolvajok és ingyenélők élnek kifejezetten jól, lsd. vezetőinket. De valamit akkor is kell változtatni, mert az egészségügy, ahogyan az oktatás alap és fontos. Ez ami most van az kegyetlen.

Rotoxis 2011.11.01. 10:31:55

@egerészölyv: Értedm. Tehát az a megoldás, hogy szöntessünk meg minden egészségügyi szoplgáltatót és a TéjBéj vegye át valamennyit. Okos dolognak tűnik! :-o

egerészölyv 2011.11.01. 10:33:16

@egerészölyv: rengeteg cég (bankok, biztosítók stb.) alkalmaznak fűtőket, villanyszerelőket, büféseket, takarítókat SAJÁT ÁLLOMÁNYBAN. Olyankor senki nem zokog, hogy a biztosítónak "nem feladata" a padlóseprés.

egerészölyv 2011.11.01. 10:34:39

@Rotoxis: "Értedm." - :) mármint kicsoda? Szerintem én.
Nem kell "megszüntetni" a poloskákat, "megszűnnek" azok maguktól, ha nem engedik őket vért szívni.

egerészölyv 2011.11.01. 10:35:53

@momo2008: mélyen együttérzek Veled. Erőt, kitartást egy elembertelenedő RENDSZER-ben...

Moan 2011.11.01. 10:37:56

@momo2008:

Én mindig azon a véleményen voltam, hogy két helyről sosem szabad pénzt elvonni: Az oktatástól és az egészségügytől.
De valahogy úgy érzem szándékosan erről a két helyről vonják el a pénzeket. Az oktatást még értem is: Az okos embert nem lehet irányítani. De az egészségügy még nem tiszta...Az a cél, hogy zombik legyünk? :) Vagy csak egyszerűen a gyógyszerlobbinak jobb ha mindenki marékszámra eszi a tablettát mindenféle gyógyulás nélkül?

becsoccsent 2011.11.01. 10:38:36

SvenH. 2011.10.31. 22:56:06

na jo, de a te anyadat is igy talaltak meg egyszer, aztan apad gyorsan felcsinalta, amig eszmeletlen volt, persze, hogy mindenkinek jobb lenne, ha nem szulettel volna meg, de hat sajnos nem utottek agyon idoben.

irutavé 2011.11.01. 10:39:01

@egerészölyv:" Érzéketlen aljadék" ! Kicsit durva megfogalmazás!

egerészölyv 2011.11.01. 10:41:17

@irutavé: nem kicsit, csak ha a valósághoz viszonyítjuk.

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 10:42:00

@lokotus:

Kicsit böngéssz itten!
Hasonlítsd össze az egy főre jutó éves jövedelmet más országokéival.

Lehet hogy nagy-nagy butaság amit írtál?

Szegénység mert úgy akarja?
Nem akar dolgozni?
Hol az a sok-sok munka?
Szemetesnek menni protekcióval lehet csak.
Tudtad?
Hol élsz?

cenzorilla 2011.11.01. 10:46:00

@egerészölyv:

Szóltam már, hogy ne személyeskedjél!
Senkivel.
Ki foglak tiltani egy időre, ha nincs érdemi véleményed, csak valaki személye irritál és azon keresztül nézed a világot!

irutavé 2011.11.01. 10:49:58

Ami az előbb kimaradt! Személy szerint Én nem érzem magam "aljadéknak"!Tudod mindenki magából indul ki...!

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 10:52:42

@Rotoxis:

Ki másnak?
Állam vett berendezéseket?
Valaki ide hozta, beruházott, szerződést kötött, helyzetben volt és megéri neki.

Azóta teremtett versenyhelyzetet az állam, hogy letörje az árát.
Nem.
A szolgáltató viszont évek óta nem emel, mert a kereslet kitermeli az amortizációját, tud korszerűsíteni....bla, bla, bla....

Tényleg néha nem értem mi a bajotok... :((

velorex-vezető 2011.11.01. 11:01:21

A hajléktalan problémát még kellő anyagi háttérrel sem lehet maradéktalanul megoldani. A hajléktalanok jelentős része annyira feladta már emberi mivoltát, hogy lehetetlen rajta segíteni. Azaz minimális szabálykövetésre nem képes. Nem hajlandó lefürdeni, józanul megjelenni, a szálláson. Ezért inkább arra hivatkozik, hogy a szállón meglopják, azért nem megy be.
Szerintem a 20 fokos hideg egy tiszta és fájdalommentes megoldás sokak problémájára. Emberi életnek már a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető vegetálást szüntet meg sokszor a fagy.

Az egyik budai templom előtt várta a gyerekmise végét egy jócskán betintázott koszos hajléktalan. Mikor elkezdtek kijönni a gyerekek szüleikkel, odaállt a kapuba és kéregetni kezdett. Aki nem adott, annak a jutalma egy szaftos káromkodás volt.
Valóban szükség van egy ilyen életre?

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 11:02:26

@Moan:

Mert nem éreztem a malíciát.:)

Neduddgi 2011.11.01. 11:03:03

Részegek detoxba/belgyógyászatra/traumára fuvarozása NEM mentőfeladat (kéne legyen). Nálunk baromi nagy luxus van ám, csak senki nem veszi észre. Tőlünk nyugatabbra nem látsz olyat, hogy 3-4 fős szakképzett személyzet ugrik egy földön fekvő részeghez. Orvos is csak akkor megy ki, ha szükséges. Mert nincs belőlük sok, és drága a fenntartásuk.

Az meg nagyon veszélyes móka, ha mindenféle hazugságokkal riasztjuk a mentőket.

Mindenkinek, aki szerint mondjunk mást a telefonban, mint ami van: lehet, hogy ma egy elvágott mutatóujjhoz kiküldenek hozzád egy rohamkocsit (gyüjjenek, levágtaja zujját), de ha holnap egy valódi infarktushoz vagy stroke-hoz pont egy ilyen elvágott ujj miatt nem lesz szabad kocsi, akkor nagy szarban leszel. Vagy a rokonod.

Moan 2011.11.01. 11:03:42

@Dr.laikus PhD:

Maliciát azt nem is eszek. :)

Rotoxis 2011.11.01. 11:05:27

@Dr.laikus PhD: Nekem az ég világon semmi, hiszen ismerem a viszonyokat. De eddig nagyon egyedül éreztem magam (nélkületek) és gondoltam egy kicsit szívatom a népet. :-)) Bocsi!

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 11:08:55

@Rotoxis:

Nem vagyok ma formában! :D

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 11:09:54

@velorex-vezető:

Budai templom, gyerekmise, részeg hajléktalan pont ott?

Fúj!

velorex-vezető 2011.11.01. 11:15:08

@Dr.laikus PhD: Az erdő tele van velük. Sátortáboraik vannak. pár éve ki kellett lőni jó pár vaddisznót, mert tébécések lettek a hajléktalanok által eldobált ételmaradékoktól.
És én kedvelem a vaddisznókat. Nagyon okos állatok.

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 11:17:07

@velorex-vezető:

A krisztusi szeretet nevében mi?

Mária 2011.11.01. 11:21:17

@Neduddgi:

"Az meg nagyon veszélyes móka, ha mindenféle hazugságokkal riasztjuk a mentőket."

Igen.

Ha kellően nagy számú idióta kap rá erre a szórakozásra, a rendszer kétféleképpen tudja majd megvédeni magát:

- vagy elveszik az átlagembertől azt a jogot, hogy saját belátása szerint, laikusként mentőt hívjon, hiszen kellően nagy számú egyed bizonyította, hogy ehehz idióta

- vagy továbbra is hívhat mentőt az átlagember, és közöttük bármelyik ügyeskedő idióta, ellenben ha kiderül, hogy a mentőt hívó hazudott, a TB beint neki is, meg a "betegnek" is és leveri rajtuk a kiszállás költségét, bruttó piaci áron, ha máshogy nem megy, akkor tényleges elzárással jutalmazva a társadalom érdekeire nézve káros magatartást

Rotoxis 2011.11.01. 11:30:34

@Braincelle: Örűjjé, mer a zigasság ODAÁT van! :-)

Rotoxis 2011.11.01. 11:32:22

@derabitz: Na most meg mi van? Ki gyilkolt meg kit? Meg is érted amit írnak, vagy csak olvasod?

velorex-vezető 2011.11.01. 11:34:25

@Dr.laikus PhD: Nem a templomból kijövők nevében írtam. Én már rég nem hiszek.
Te pedig a krisztusi szeretet nevében légy megbocsátó, ha a piros lámpánál szembeköp egy homeless, mert nem adsz neki pénzt!(feltételezve, hogy nőnemű vagy)

hulali 2011.11.01. 11:45:07

Emberek lehet jelentkezni mentősnek,aki összeszedi ezen embertársainkat a koszból,hányadékból és egyébb váladékból,lehet jönni szolgálatvezetőnek a Mentőszolgálathoz igaz néha dönteni kell,,életről-halálról".Lehet jelentkezniápolónőnek,akik mosdatják,tisztába teszik,gondozzák ezen emberkéket,persze nem keresnek csak 80-90 ezret havonta.Tessék-tessék nem lesz létszámhiány az egészségügyben!
Nem csak írogatni kell,ki kell próbálni a ,,másik oldalt"is!
Mindenki gondolkozzon el azon,vajon ő csinálná ezt??!

Braincelle 2011.11.01. 11:46:15

Amúgy amit Moan ír, az nem demagógia és nem is hülyeség, hanem egy elég komplex problémának, az egészségügyi források elosztásának egy látásmódja.

Mondjuk most ebben a vitában azt látom problémásnak, hogy mindenki megpróbál egy nézőpont mellett kiállni és a többit hülyeségnek tartani. De ha megnézitek például az Orvosi etika c. tankönyyben ( www.medicina-kiado.hu/index.php?menu=catalog&book=1746 - ez egy király könyv, én szerettem, olyanoknak való, akik vevők a gondolkodásra, helyzetelemzésre, különböző nézőpontok objektív szintetizálására), szóval ott erről a forráselosztásról is egy külön rész van.

Leírják, amit mi is tudunk, hogy a források jóval az igények alatt vannak, ezért valahogyan szabályozni kell, hogy ki mit kaphat. Ismertetik az elméleteket, sok minden felmerül, életkorral, társadalmi helyzettel, társadalmi hasznossággal kapcsolatos kérdések stb.

Amiért ebbe a mostani hajléktalanos vitába beszálltam, az az, hogy az egyetlen nézőpont, ami szerintem nem képviselhető, az, hogy "mindenkinek minden jár és nem hiszem el, hogy nincs rá pénz, oldják meg és kész". Mert ilyen lehetőség nincs és kész, akármilyen szép is lenne, ha szép lenne.

Már egyszer leírtam itt régen azt a példáz, hogy amíg az USA-ban el nem kezdődtek a dialízis kezelések, addig a veseelégtelenség a halállal volt egyenlő. Amikor elkezdődött, kezdetben iszonyú luxusnak számított, csak néhány gép volt. A rengeteg rászoruló közül egy erre a célra választott bizottság döntötte el, ki kapjon kezelést. Volt a bizottságban orvos, jogász, etikus stb, plusz egy-két civil.

Na most azt mesélik, azok az emberek, hogy ez rettenetes volt, minden ülés után kb sokkot kapva tántorogtak ki, mert ott komolyan arról kellett megállapodni, hogy adott géphez XY 40 éves kétgyerekes anyuka, vagy YZ 50 éves lelkész, esetleg ZX 19 éves jobb sorsra érdemes prostituált kerüljön. A másik kettő meghalt.

Na szóval ezek nem egyszerű kérdések, és szerintem a mindennapi embernek (aki nem politikai döntéshozó vagy bioetikus) az lenne a cél, hogy felismerje ezekben a kérdésekben a hatalmas etikai problémát, hogy ismerjen különböző álláspontokat, azok előnyeit és hátrányait. És hogy megértse, hogy ezeknél a problémáknál sosem lesz ideális megoldás, mindig kompromisszumok lesznek.

És az viszont klassz, hogy beszélgetünk róla, ez azt jelenti, hogy "társadalmi párbeszéd" van az elvárásokról, normákról, kiderül, hogy ki hogyan látja ezeket a dolgokat. Ez mindenképpen érték szerintem.

Na, bocsánat, hogy már megint regényt írtam.

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 11:50:18

@velorex-vezető:

Én ha mentőt hívok, nekem kijön.
Ha akadékoskodik, mindig én beszélek hülyeséget. Általában...

Engem miért nem köp le hajléktalan?
Akkor sem, ha jön velem szemben, megcéloz és tőlem kér pénzt és nem adok.
Viszont tudok alkalmi munkára címet adni.
Ha nem kell, nem kell.
Ha kell, akkor van sikerélmény és legközelebb süvegelés.

Sajnos idén valszeg már nem éli túl a telet a lakótelep hajléktalan cigány embere.
Amíg bírta megdolgozott a kis pénzért amit kapott.
Most már csak híg levest tud enni sajnos.
Ő nem iszik, csak szép lassan a szemünk láttára meghal. :(

A másiknak valaki adott egy lakókocsit.
Télen nem is tudom hogy bírja ki.
Adnak neki munkát.
Sehol nem annyira szép a kert, mint amit ő tart rendben.
Azóta oda nem törtek be, mert vigyáz rá.
Ha nincsenek ott ő akkor is nyírja a füvet, gondozza a területet, söpröget.
Ételért csak, mert alkalmazni nem tudják.
Idősnek tűnő férfi akinek az élete félre siklott és képtelen már rendbe rakni.

Lehet segíteni, csak akarni kell.
Akin meg nem lehet, hát nem lehet. Miért nekünk kell kirekeszteni?
Ő úgyis megteszi magától.

tódór piroska 2011.11.01. 11:50:45

@velorex-vezető: "És én kedvelem a vaddisznókat. Nagyon okos állatok."

Némelyik kommentelőnél kétségkivül okosabbak. És erkölcsösebbek.
Én mégis jobban "kedvelem" (szeretem) az embereket. Az itt kommentelőket és a hajléktalanokat is.
Anyway, this was my very last comment in the theme.

Braincelle 2011.11.01. 11:51:42

@hulali:
Ja igen, még annyit szerettem volna írni, aztán mára befejezem, hogy sokan hajlamosak a metősöket univerzális, az emberiség segítéséért élő romantikus jólelkeknek beállítani, vagy elvárni, hogy ilyenek legyenek.

Csak éppen ezeknek az embereknek arra kell felkészülnie, hogy ha kimegy a tömegbalesethez és felméri a sérülteket, hívja a többi kocsit, akkor addig is el kell dönteniük, hogy melyiket kezdik el először ellátni, vállalva, hogy a másik meghal a segítség késése miatt. Sürgős helyzetekben kell reagálni, és vagy bejön egy döntés vagy nem. Végig kell csinálni, és aztán másnap vissza kell menni és megint dolgozni kell.

Az erre alkalmas ember nem biztos, hogy az, akinek könnyes lesz a szeme a szegény hajléktalanokra gondolástól. A szép lelkű kompromisszumok nélkül humanista emberekre is nagy szükség van a társadalomban, de a mentőkön nem ők fognak dolgozni. A mentőszervezetek amúgy is félkatonai szervezetek, erős, kemény emberekkel. Ettől függetlenül tisztességesen kell viselkedni a betegekkel persze.

hulali 2011.11.01. 11:59:00

@Braincelle: Létezik az OMSZ-nál egy un.TRIAGE ami tömeges balesetnél használatos,, döntési protokoll".
Ne tapasztalja senki,iszonyú.Adott esetben a diszpécser is döntéskényszerben van,talán nem a TRIAGE szintjén,de lehet.Aki nap mint nap ezt csinálja,annál természetes,hogy egy idő után már hozzáadódik egy kicsit az emberi tényező is az un.BÖRNAUT,magyarul kiégés.Ez természetesen nem helyes,de szinte észrevehetetlen és kivédhetetlen.

jágör68 2011.11.01. 12:03:34

@hulali: @Braincelle:
Erről van szó, csak ezt le kell írni 6 általánost végzett szinten is, hogy mindenki megértse.
Kezdve az "etika" szó elmagyarázásától a "dialízis"en át a "felelős döntés"en át a "halál"ig.
Mert a magyar mindig akkor okos, ha másokat kell kioktatni, hogy mit is kéne csinálni. Persze mindezt ráadásul alapvető tárgyi ismeretek nélkül.

piszkosfred 2011.11.01. 12:11:33

Ez egyébként tényleg így van. Múltkor a párom látott egy nőt aki az út szélén feküdt és láthatóan valami gondja volt. Természetesen senki nem állt meg, pedig egy ideje már ott lehetett, ő odament hozzá, hogy próbáljon segíteni, majd hívta a mentőket. Hozzáteszem, a nő nem volt hajléktalan, jól öltözött, normális külsejű volt. A diszpécser első kérdése az volt, hogy hajléktalan-e, mert ha igen, akkor nem jönnek ki. Arra a válaszra, hogy nem, még hosszú percekig vitatkozott, hogy "de biztosan ? nem koszos a ruhája ? miért fekszik az út mellett ? (mégis miért, talán mert rosszul van...)". Majd a párom elunva a vitát és felhúzva magát ezen a hozzáálláson szintén a sarkára állt, hogy ha most azonnal nem jönnek akkor jelenti ezt, stb... 10 percen belül ott voltak.

Pötyike Pont 2011.11.01. 12:13:47

Szép történet... (irónia)

Elképesztő, hogy mentők így megkülönböztetnek embereket. Fekszik valaki az utcán és akkor elkezdik mérlegelni, hogy van-e lakhelye, legközelebb meg már a bőrszíne, vallása, nemzetisége, politikai hovatartozása felől érdeklődnek, mielőtt életet mentenének?
Szerencsésebb történelmi fejlődésű országban egy ilyen dolgozót, aki így beszél a segélykérő vonalon betelefonálóval, páros lábbal rúgnának ki, ha nem büntetőeljárást kapnak.
Így még egy szállodai portás sem beszélhet a vendéggel, nemhogy egy életmentésre felesküdött mentős azzal, aki betelefonál, mert hiszen azért tartja fenn az adójából a szervezetet, hogy segítséget kérhessen magának és embertársainak.
Sajnos csak az az egyetlen lehetőség, hogy az ilyen ügyeket meg kell írni, kereskedelmi tévékben közzétenni. Erre való a nyilvánosság. És igen, fel kell jelenteni a diszpécsert, még ha a főnökei ki is mosdatják, akkor is nyoma kell, hogy maradjon, mert utólag sajnos azt fogják elítélni segítségnyújtás elmulasztásáért, aki ott volt a szerencsétlenül járt mellett az utcán.

Nem csípem a hajléktalanokat különösebben, jó részük képtelen beilleszkedni a társadalomba, de a bejelentett lakóhelytől függővé tenni a sürgős orvosi segítség nyújtását... embertelen. Ez nem lehet pénzkérdés.

Ha ez a mentalitás elharapódzik, annak az lesz a vége, hogy majd egyszer olyan embereket hagynak az utcán, akik egyszerűen cukorbetegek, infarktusuk van. Akkor meg majd megy az álszenteskedés, hogy a hajléktalan ellátásának megtagadásánál kezdődött minden, akkor kellett volna felszólalni.

hulali 2011.11.01. 12:24:36

@jágör68: Igen, ez a probléma sokkal mélyebbre mutat,mint hogy egy hajléktalan fekszik az utcán.
Mondjuk aki megtalálta és látta hogy ,,nem mutat életjeleket"
elsősegély???.Az alapok ugye?
Ő az elsővel ,,találkozott",a diszpécsernek aznap már a sok x-edik.
Ha teát ivott,nem volt eszméletlen stb.
Persze, fel lehet kavarni az érzelmeket egy ilyen írással,de ismerni kellene a mentők munkáját is,mert adott asetben ha a beíró hozzátartozójához hív mentőt,és azt a választ kapja,hogy kocsi nincs szabad,maj ha letették a hajléktalant már mennek is,hát nemtudom.

mekeke 2011.11.01. 12:25:49

Hajléktalankák saját döntésükből lettek azok. Később saját akaratukból isznak, lopnak, hugyoznak-szarnak össze mindent, nem fürdenek, nem dolgoznak semmit. Mert ez egy buli, szabad élet. Rendben. Aki tudatosan szabad és buli és tojik mindenki másra, az pont ugyanezt a tojást érdemelte ki. Én meg szakadjak meg a melóban, és ha véletlenül belém csap valami, majd szarosok miatt ne kapjak időben ellátást? Emberszeretetkedni AKTÍVAN kell, lássuk, mit tesztek értük konkrétan. De ne az én kontómra!

velorex-vezető 2011.11.01. 12:28:19

@Dr.laikus PhD: valószínűleg te sokkal jobb ember vagy nálam, ha ilyenek a tapasztalataid velük. (szépen rendben tartott kert stb.)
Az én tapasztalataim:
- a gondosan bezacskózott szemetemet kiszedik a kukából, feltépik a zacskót, ami nem kell az az utcán landol, vagy egy közeli, elhagyott telken hízik tőle a vastag szemétréteg.
- a Budagyöngye melletti utcában a park szélén üldögél évek óta és integet, mintha nem tudnál a segítsége nélkül beállni a parkolóhelyre, majd rád fújja a cigarettája füstjét, mikor odajön a baksisért, amit vagy adsz, vagy végig azon morfondírozhatsz, vajon megkarcolja e az autódat, míg távol vagy?
Sajnos én csak ezeket a hasznos tevékenységeket tapasztalom.

Vannak persze másfajta hajléktalanok is:
a Campona bevásárló központban késő este egy padon üldögélő idős asszony, aki keresztrejtvényt fejt és abból látható, hogy nincs hová mennie, mert van mellette néhány szatyor. nem hogy kéregetéssel zaklatna bárkit, hanem alig akarja elfogadni a jó szívvel odanyújtott bankjegyet is. Nem részeg, nem fújja a füstöt, csak rezignált, elkeseredett és reményvesztett.

jágör68 2011.11.01. 12:29:14

@Pötyike Pont:
Nem érted.
De ha nem pénzkérdés, akkor te nyugodtan utald át a minden egyes hajléktalan beszállításáért, vizsgálatért, kezeléséért járó EÜ- hozzájárulást.
Meglepődnél, mert két- háromhavi fizetésed sem lenne elég, aztán máris az ellenkezőjét írnád.
Az "életmentésre felesküdött" meg szép szóösszetétel, de először is tudnod kéne, mi az az életmentés:
-pár percen belüli beavatkozás nélkül a halál valószínűsége kb 100%
-van jogsid?- akkor neked KÖTELESSÉGED elkezdeni (hát nemhogy esküd van róla, PAPÍROD, hogy elvégezted az ELSŐSEGÉLY- tanfolyamot)
-azt kéne már megtanulni a magyarjának, hogy az életmentés, és a sürgősség az nem ugyanaz, mint amiről ő gondolja.
Detoxikálás, fürdetés, öltöztetés- ezek nem is EÜ faladatok ad1, de még egy kellemetlen, lázas epegörcs sem életmentés kategória....

Ugyanazanő 2011.11.01. 12:29:35

Nem olvastam végig az összes hozzászólást, elnézést, ha valaki már írta, amit én fogok.
Úgy gondolom, a hajléktalanság társadalmi szintű probléma. Azaz nem az egészségügynek kell megoldania. Ezzel nem arra célzok, hogy ilyen esetben a mentők ne jöjjenek, hanem arra, hogy a hajléktalanokkal szembeni elutasító mentalitást ne rajtuk kérjük számon. Hisz ők is a társadalmunk tagjai, elutasításuk a mi elutasításunk. Úgy értem, többek szavaiból az körvonalazódik, hogy tegyünk különbséget ember és ember, sérült és sérült között, keressünk mindenféle kifogást, felmentést magunknak arra, hogy miért élnek, miért kényszerülnek emberek az utcán élni, miért érdemlik meg, stb.
Nekem is van orrom, a büdösség, kosz engem is zavar, csak úgy gondolom, fura dolog egy hajléktalantól számon kérni a sterilitást. Továbbá azt gondolom, hogy amikor valaki az utcára kerül, az utcára kényszerül, akkor egy idő után bizonyos igényeit feladja, mert fel kell adnia.
A szűkebb témával kapcsolatban pedig azt gondolom, hogy biztos van gumikesztyű a mentőautóban, továbbá, hogy nemcsak hajléktalanok hány(hat)nak egy mentőben.

hulali 2011.11.01. 12:37:07

@Pötyike Pont: Ne haragudj,de butaság ami írsz.A 104-re beérkező hívások automatikusan rögzítésre kerülnek,pontosan az ilyen vitatott esetek pontos,hiteles dokumentálása érdekében.Aki nem hiszi járjon utána,tegyen bejelentést ha panasza van,de ha nem valós akkor rágalmazás ugye?Pontosan a diszpécser van kitéve jogi következményeknek,nem a bejelentő,ezért ilyen magatartást nem is fog bevállalni,mert börtön jár érte,nem csak kirúgás!
Megint csak aztmondom,nem ismerik az emberek a mentők munkáját,csak azok után ítélik meg,hogy azt mesélték,azt hallottam.Ha netán saját tapasztalat,miért nem tesz lépéseket,vagy nem biztos az igazában,vagy nem őt érinti és azért annyira már nem érdekli,csak írogat róla!

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 12:39:08

@jágör68:

Annyira magyar maradtál! :(((

Ha nincs autóm, akkor sem hagyhatok elvben és törvény szerint sem segítség nélkül senkit.
Egy választásunk van, mentőt hívni.
Nem kell mindenkit éleszteni.
A mentőnek meg nem lenne szabad választása legyen, hogy ki a segítségre szoruló.

Ott ahol élsz az igényekhez képest ugyanolyan xar az egészségügy, mert az egy jóléti állam, és spórolni ide jönnek.
Viszont ott a mentősnek nincs joga mérlegelni, ítélni, hogy ki mitől és miért olyan amilyen. (drogos éppen, vagy alkoholista, buzi-e, vagy éppen szélsőjobbos).
Egy ország amelyik megtanulta mi az emberség. :)

jágör68 2011.11.01. 12:47:14

@Dr.laikus PhD:
Nem jól tudod.
Ha van elsősegély tanfolyamod, utólag simán be is perelhetnek. A 104 tárcsázása nem ugyanaz, mint az elsősegély tanfolyamon megtanítottak- vizsgáztatottak- különben mindenki elvégezhetné a jogsit távoktatással is elsősegély- tanfolyam- 2 perc- mindenki hívja a 104-et akármi van- és még ossza is az észt, hogy "mer' életmentés".
2. Itt bizonyos szempontból nem sokkal jobb az egészségügy:
-ha nem készülsz tényleg azonnal meghalni, akkor várhatsz akár a másnapi ügyeletesre is, hogy majd elvégzi a beavatkozást
-ha nem vagy magánbiztosított és épp nincs hely- mert a privát betegek a 25m2- es szobákban egyedül dőzsölnek- akkor a folyosóra kifektetnek
-de mégis, a szakmai dolgokat rábízzák a személyzetre
-és ha már bekerültél, akkor azért biztos, hogy nem omladozó épületekben, életlen szikékkel, használhatatlan eszközökkel- vagy úgy egyáltalán eszközhiány közepette játsszák az eszüket.

SvenH. (törölt) 2011.11.01. 12:47:23

@Moan: ""Mennyire élt egészségesen a drága édesanyja/édesapja?", "Kávét fogyaszt?", "Zsírosan étkezik?", "Dohányzik"? "

hat te tenyleg nagyon hulye vagy ha a zsiros etkezest hasonlitod a fullosan kannas boron letezeshez...

en legalabb nem vagyok szemforgato idiota álcsövivédő, ezek az emberi roncsok max 2-3 evig lennenek kepesek kint elni az utcan es ez legfokepp az ocska szar piatol van
en irtam be kell gyujteni oket oszt rendes piat is adni nekik, amit ok termelnek meg, es egy kicsit kesztetni is hogy megtermeljek azt a piat meg hogy a segguket is kitoroljek

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 12:48:36

@jágör68:

Én is ezt írtam. Nem baj? :D

SvenH. (törölt) 2011.11.01. 12:52:10

@Dr.laikus PhD: itt verzo feju csovikerol volt szo
lehet hogy hanyadek van a szajaban vagy a nyelve hatracsuszott, a sok idiota hivom a 104eseknek elobb le kellene hajolniuk kitisztitani a szajat es stabil oldalfekvest alkalmazni...

ha nem teszik meg szerintem perelni kellene a mentosoknek, hiszen NEM LEHET ELDONTENI hogy 4 gyerekes csaladapa fekszik lent vagy egy kiegett csovike

hulali 2011.11.01. 12:53:29

@Dr.laikus PhD: Tévedsz,a mentőnek nemszabad választani itt sem,csak néha-sajnos egyre gyakrabban-KELL.
Az előbb írtam a TRIAGE-ról.Tudod milyen érzés egy haldokló és egy súlyos,de menthető között választani?
Mert csak az eggyiket tudod ellátni gyorsan,mert csak két kezed van.
Sose tapasztald meg.Ugyan így a szolg.vezető dönt,hogy az éppen szabad egy kocsiját a három bejelentés közül hova küldi.Mérlegelnie KELL,nem akar KELL.Válassz,földön fekvő hajléktalan,4.szülés mgzatviz elfolyt,mellkasi fájdalom 58éves,kocsi csak egy van!És ez naponta!

Reggie 2011.11.01. 12:57:22

@jágör68: Mondom, nincs nalad gumikesztyu -> nem tudsz mit csinalni. Igy nem is perelhetnek.

egerészölyv 2011.11.01. 13:00:32

@cenzorilla: csak egyetlen klikkelésedbe kerül neked is, hogy megnézd, mire adtam a kifogásolt választ.
Az kétségtelen, hogy marha szép dolog jókisfiúnak lenni. De csak azért, hogy ne rúgj ki, elég kínos...

egerészölyv 2011.11.01. 13:02:46

@irutavé: ez a "mindenki magából indul ki" a legalább rímelő "ki mint él, úgy ítél" párjával együtt a női közmondások sorát gyarapítja. Bizonyára a nürnbergi bírákra is alkalmazni kellett volna... Akkor "szegény Streicher" talán még ma is élne...

hulali 2011.11.01. 13:03:29

@Reggie: Ha nics kesztyűd haljon meg?
Reggel hogy nézel a tükörbe?
Jogilag sem áll meg,de erkölcsileg meg főleg nem!

Moan 2011.11.01. 13:03:59

@SvenH.:

Azt nem is írtam, hogy az is egy külön kategória lehet, hogy valaki annyira kulturálatlan, hogy csak úgy bárkit lehülyéz ismeretlenül. ;)

Mellesleg sajnálom, hogy nem értetted amit írtam. Egyrészt jeleztem direkt az ilyen magadfajtáknak, hogy demagóg lesz amit írok. :) Azt hittem ez legalább érthető. Azt már igazán nem várom el, hogy a mondandóm lényegét is megértsd, ha hülyézéssel kezded az írást.

Ettől függetlenül mondandód végén a megoldási javaslat nem is mutat rossz felé... Lehetne valamivel ösztönözni őket. Csak egy baj van, hogy ezt igazából nem akarja senki. Sokkal megszokottabb az, hogy nem vesszük észre őket, ha mégis, akkor azonnal ki akarjuk irtani mindet. Amihez külön gratulálok.

Reggie 2011.11.01. 13:04:19

@hulali: Hogy ne allna meg, nem vagy koteles veszelybe sodorni magad. A mentosok is hordanak kesztyut, nem veletlenul.

egerészölyv 2011.11.01. 13:06:22

@Pötyike Pont: miféle "társadalomba" nem tudnak beilleszkedni? Mutass már egy társadalmat légy szíves a közelben! (Ausztria nálunk is hamarabb kiesik a pincében érlelt horrorsztorijaival.)

egerészölyv 2011.11.01. 13:07:21

@Ugyanazanő: ami nincs ("társadalom"), annak szintje sincs.

egerészölyv 2011.11.01. 13:08:28

@hulali: nekem bőséges saját tapasztalatom is van (csak ki ne rúgjanak érte innen...).

egerészölyv 2011.11.01. 13:09:55

@SvenH.: néhány év és a helyszín a különbség. Aztán ugyanúgy távozik a zsírevő, mint a kannárajáró.

hulali 2011.11.01. 13:12:23

@Reggie: Stabil oldalfekvés,kesztyű nélkül,hogy tanítjuk ujjunkra tekert ruha vagy egyébb textil,légút,nyelv hátracsúszás megoldott,nem hal meg KESZTYŰ nélkül sem.

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 13:12:45

@hulali:

Azt gondolom, ha a mentő jön, ha nem kérdezi meg hajléktalan-e akihez menni kell, akkor nincs mit rangsorolni.

Nem attól sorrend a sorrend, hogy aki a földön fekszik hajléktalan-e.

Attól, hogy aki válaszol a _szakszerű_ kérdésekre jól válaszol-e és valóban a sorban az állapota szerint előrébb kell sorolni.

Olyanról írsz ami NEM indokolja, hogy a hajléktalant, ha beteg és rászorul egy tömegbaleset esetén is akár, hátrébb sorolhatóvá teheti bárki.

Szervátültetés esetén sem az dönt, hogy mi a társadalmi státusa, hanem milyen az egészségi állapota.
A közösség szempontjából még lehet teljes értékű egészséges ember.
Ha beteg és meghal soha.
Lehet erről gondolkodni, de ez nem dönthet.

egerészölyv 2011.11.01. 13:15:10

@Dr.laikus PhD: nézd, ha gondolod, tegyél egy próbát. Én többször hívtam ki télen az utcán fekvő hajléktalanokhoz mentőt. Minden alkalommal az volt az első kérdésük, hajléktalan-e az illető. Minden alkalommal azt mondtam, nem.

Moan 2011.11.01. 13:17:43

@mekeke:

Azzal amit írsz vitázni sem lehet. Igazad lehet: A hajléktalanok megszülettek, majd egész életükben azon igyekeztek, hogy hajléktalanok legyenek és alkeszok... Minden hajléktalanra ez így igaz.
Szinte itt van előttem, ahogy egy kis 3 éves gyerek már lesegeti a marmonkannát, hogy mi lehet benne...

Reggie 2011.11.01. 13:27:35

@hulali: Stabil oldalfekvesbe helyezni kezre tekert textil ruhaval, meg oke, de szajaba nyulni mar nem ok. (ld. textil vizzaro kepessege)

árammal átjárt kakkantott nyaktekercs 2011.11.01. 13:32:37

@cenzorilla: már bocsánat, ha valami ál-felettesénként és főcenzorként belekotyogok: egerészünk roppant irritáló, roppant demagóg, de hogy NE LENNE VÉLEMÉNYE, ha nekük nem tetsző is, az túlzás...

árammal átjárt kakkantott nyaktekercs 2011.11.01. 13:35:00

@SvenH.: valóban nehéz közös nevezőre hozni valakit, aki a társadalmon kívülre helyezte magát, azzal, aki a társadalomnak végtére is építő tagja.

hulali 2011.11.01. 13:35:12

@Dr.laikus PhD: Nem vitatom amit írsz,bejelentő függő is a dolog,mert nem kell tudnia,hogy hajléktalan vagy sem,földön fekvő EMBER és kész.A szakszerű válasz az már más kérdés,mert az igen ritka,a többség úgy gondolja ne akadékoskodjunk küldjük a kocsit és kész.
Egy eset.Bejelentés:eszméletlen,vért hány.szolg.vez nem kap több infót esetkocsit riaszt.kiérkezéskor,,hol a jó k anyátokban voltatok meghal. A beteg eszméletlenül részeg,otelló vért hány.A helyszínen nem maradhat,mert ha később baja lesz neked börtön.KIvonulási idő 2,5 óra,megtett kilóméter140/nem Budapest/.30-40 ezer ember addíg esetkocsi nélkül éjszaka és a többi kocsi is úton.Szerinted kell mérlegelni?

SvenH. (törölt) 2011.11.01. 13:36:21

@Moan: bocsika akkor a csunya szavakert :)

hulali 2011.11.01. 13:38:18

@Reggie: Olvasgass elsősegély könyveket!
Neked a sterilitás a fontos,nekem az emberélet,ennyi!

jágör68 2011.11.01. 13:39:35

@egerészölyv:
Gratulálok. Minden földön fekvő hajléktalannak mentőt!
Denagyajólét!
Nem szociális probléma ez- meg egyébként is- mint minden szoc. problémát toljuk ezt is magyar módra az egészségügyre...
Nyilván neked nem újság, hogy télen a traumatológián 2- 3 naponta kell ugyanazon az összetört csöviket újra- és újra más sérülésekkel összerakni. Ehhez jönnek még a nem hajéktalan alkeszek- és már meg is telt az ágyak 40- 50%-a és el is fogyott a TB- kassza.
Aztán majd lehet okoskodni, hogy "nem pénzkédés" meg "életmentésre felesküdött".
Miközben már se gyógyszer, se kötszer, se eszközök, se megfelelő számú és pihentségű személyzet.
Jó lenne, ha végre nem az egészségügybe tolnának be minden szociális problémát.
Tessék kihívni az adott kerület polgármesterét, akár hajnali 3- kor is!

SvenH. (törölt) 2011.11.01. 13:39:54

@egerészölyv: na akkor most csinyjan banok a jelzokkel pedig ez most tenyleg nehez...

kannas bor az nem attol kannas te eszkombajn... habar lehet hogy en nem voltam egyertelmu

amit a csovikek isznak az tablettas bor, azt nehanyszor megihatja az ember nem lesz baja alkalmi fogyasztastol, viszont ha huzamos ideig iszik tablettas bort az ember az nagyon sulyos kovetkezmennyel jar mar ket even belul is

Reggie 2011.11.01. 13:41:18

@hulali: A konyvek megvoltak, koszi.

Moan 2011.11.01. 13:41:24

@SvenH.:

Oké, nincs harag. :) Szidják egymást a politikusok, ne mi. :)

2011.11.01. 13:41:44

Ha ez a Józsefvárosban történik, és akár testi kényszerrel is bevitte volna a rendőr a hajléktalant a menhelyre, hogy ne fagyjon meg, akkor sokaknak az lett volna a problémája, hogy a gonosz rendőr miért nem hagyja szegényt nyugodtan az utcán aludni.

Egyébként szerintem sem a mentőkre tatozott volna ez az eset, ezt már rengetegen leírták.
Csak remélni merem, hogy a következő panaszos levél nem az lesz, hogy a becsületesen dolgozó és adózó szívinfarktusos édesapának taxival kellett bemennie a kórházba, mert a mentősök "koszos csövesek szeretetszolgálatát látták el", vagy valami hasonló okból nem volt szabad kocsijuk.
Sajnos mi közvetlenül érintettek voltunk hasonló esetben a közelmúltban, ezért bocsássa meg nekem mindenki, de nem tudok együttérezni azzal, hogy a levélíró a mentők kontójára jótékonykodott.

egerészölyv 2011.11.01. 13:42:43

@SvenH.: kérem jegyzőkönyvbe venni a tiltakozásomat: nem vagyok észkombájn!

SvenH. (törölt) 2011.11.01. 13:42:46

@Dr.laikus PhD: miert mondasz butasagot ember?
jol esik azert?
65 vagy 70 ev felett nem ultetnek at veset pl.
meg is indokoljak amugy hogy nem marad bent meg bla bla bla
valojaban az van, hogy az aktivakat preferaljak, tudod aki meg ki tudja hasznalni

meg figyelj ide te nagyon naiv, aki tobbet fizet erte a dokinak zsebbe

csovikenek pl. majat sose fognak beepiteni barmit papolsz errol... meg barhogyan elkepzeled...

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 13:43:13

@hulali:

Szakszerű kérdésről van szó, de mint tudjuk az egy szakma, de már hallottam jól kérdező diszpécsert.

Mondjuk ha megkérdezi, hogy alkoholszagot érez-e akkor már nyilván kap választ.
Az is a kommunikáció része, hogy a hisztérikus bejelentőt meg tudja nyugtatni, ne az motiválja hogyan követelőzik.
Egy mondat csak, hogy segíteni akkor tudsz hatékonyan, ha ő nyugodtan válaszol.
Ez tanulható és sok-sok kellemetlen beszélgetés elkerülhető mindkét oldalon.

Az nem kérdés és tilos kéne legyen, hogy aki a földön fekszik hajléktalan-e?

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 13:46:38

@jágör68:

A sérülés nem szociális probléma.

egerészölyv 2011.11.01. 13:47:02

@jágör68: várj, lassítok.
Az egészségügyi "rendszer" alapzüllöttségét érjük most tetten. Horrorisztikus pénzeket szivoláznak ki belőle a közbeszerzéses (?!) beszállítói, az egész már itt halszagú, miközben ez kivédhető lenne.
Ezért aztán a rendszer megkent királyai a pénz egyéb "elszivárgását" (pl. életmentés, brrr...) megpróbálják drákói szigorral megfékezni. Nyáron én sem hívok mentőt hajléktalanhoz, de télen igen.

egerészölyv 2011.11.01. 13:48:04

@árammal átjárt kakkantott nyaktekercs: általában valóban van, erről azonban nincs véleményem. (Gondolom.)

hulali 2011.11.01. 13:55:41

@Dr.laikus PhD: Valóban,de a hajléktalan életmóddal járnak bizonyos,,állapot"-ok,ami segít az esetleges mérlegelésnél,ezért kérdezhette,hogy hajléktalan-e.
Mindenesetre én örülök,hogy,,csak"kivonulok.

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 14:02:37

@hulali:

Nem kérdezhet ilyet!
Nem kérdezhetne... :((

Az állapotára kérdezhet és az vezet is valahová, de az emberi státusza nem.

Az állapota az ami besorolhatóvá teszi, hogy kihez mikor menjenek.
Minden más csak rossz döntéshez vezet.

pacula 2011.11.01. 14:08:04

Nem értem miért ne lehetne megkérdezni hogy hajléktalan-e az illető. Ahogy meg lehet kérdezni hogy hány éves vagy hogy milyen nemű vagy hogy milyen betegségei vannak...
Ugyanis mindezekből következtetni lehet.
Ha vki azt mondja szeretné kihívni Sárikához a mentőt akinek szúr a szive és zsibbad a keze, pánikbeteg, és gyógyszert csak erre szed, akkor esetleg máshogy döntök mintha azt mondja hogy Pista bácsihoz hívná a mentőt aki 58 éves nyom a mellkasa és zsibbad a bal karja és magasvérnyomásra, cukorra szed gyógyszert. Mindenki lehet infarktusos, de az utóbbinál ez valószínűbb, tehát hozzá mentőt fogok küldeni a másik feladatot pedig esetleg átadom az ügyeletnek vagy alacsonyabb szintű egységet küldök vagy későbbre halasztom és tanácsadás után elmondom neki milyen tünetek jelentkezésekor feltétlenül hívjon vissza.
Ahogy az életkorból, nemből, előző betegségekből tudok, úgy ha valaki hajléktalan abból is tudok következtetni fontos dolgokra. Ugyanis vannak tipikus betegségek amik erre a "népcsoportra" jellemzőek, ha azt mondja hogy földön fekszik az még nem fog meghatni, főleg ha alkoholos a lehelete. Viszont rá fogok kérdezni olyasmire amiből valószínűsíteni tudom hogy nem vérzik-e valahol (mondjuk fejsérülés kapcsán, a gastroint.vérzés is gyakoribb náluk)hogy nem zajlott-e epilepsziás rohama (szintén krónikus alkoholistákra jellemző), hogy nem hideg-e a mellkasa, hasa (esetleg kihült?), hogy nem rohad-e a lába és lázas (szepszis?), hogy nem ödémás-e combig a lába és fullad(DCM?)...és még ezer dolog. Tudjuk mit miért kérdezünk. Bizony fontos hogy hajléktalan-e, és igen, fontos hogy alkoholt fogyasztott-e és csupán részeg, azért fekszik a földön vagy valóban beteg. Fontos hogy vannak-e panaszai vagy leginkább az a baj hogy nincs hol aludni és a hajléktalanszállóról kitiltották vagy nem mehet mert alkoholosan ott sem fogadják...

Pötyike Pont 2011.11.01. 14:12:10

Fentebb nagyon leszóltak, szerintük az egész annak a sara, aki ott áll a segítségre szoruló mellett az utcán, mert a mentő nem megy ki földön fekvőhöz, mert esetleg az hajléktalan. Persze bele se gondolunk, hogy nem biztos, hogy az, esetleg lehet infarktusa, cukorbetegsége, elüthették stb.

Érdekes, hogy én is találkoztam már olyan eü dolgozókkal, akik csak akkor voltak hajlandóak és leszakadni az iwiw-ről, facebook-ról, végezni azt a munkát, amiért fizetést kapnak, amikor egy jogász ismerős odaállt és megmondta kerek-perec, hogy ezért bizony majd a rendőrségen, bíróságon stb helyeken fognak felelni.
Akkor aztán megmozdultak nagy kegyesen.
A történetben a diszpécser pont ezt a felelősséget elhessegető, úrhatnám, pöffeszkedő, kioktató magatartást tanúsította.
Sajnos ebben az országban semmiért nem vállal felelősséget senki, még az sem, akinek ez a munkaköri kötelessége lenne.

Egy hajléktalannak, elesett öregnek, magányosan élő betegnek nincs jogász vagy talpraesettebb rokona, ismerőse, aki kiállna mellette. Ezért velük bármit meg lehet tenni. Aztán jönnek a hírek, hogy megfagyott a beteg a kórház alagsorában, tévedésből megműtötték, félrekezelték, hazazavarták, aztán pár óra múlva meghalt.
Majd ha olyan pereket kap a nyakába a mentős, egészségügyi dolgozó, mint az USA-ban egy ilyen telefonhívás után, akkor meggondolja, hogy miként végzi a munkáját.
Meg kell teremteni azt a szellemet, hogy mindenki felelős a tetteiért, akkor is, ha fehér köpeny van rajta és a kollégái összezárnak mögötte.

hulali 2011.11.01. 14:15:17

@Dr.laikus PhD: Szerinted az illető bejelentő,aki szerint,,nem mutat életjeleket"??vizsgált pulzust,légzést,életjeleket?Egyáltalán hajlandó lehetett megfogni,megmozdítani,közel hajolni,hogy alkoholszagú-e,persze ,,kesztyű nélkül"?Teát azt kapott,életjelek nélkül.
De már írtam,vissza kell hallgatni a felvételt,tegyen hivatalos bejelentést,ha ennyire kifogásolja a szolgálat munkáját!

Pötyike Pont 2011.11.01. 14:15:22

Amúgy hajléktalan nem lehet szívbeteg, cukorbeteg, nem érheti baleset, mérgezés, nem lehet vészesen kihűlve?

Akinek kicsit koszosabb a ruhája, mert mondjuk vonszolta magát a földön, miután elesett a sárba, az jogosan nézhető hajléktalannak?
Ha éppen nincs a homlokára írva, hogy hajléktalan, akkor ki jogosult megállapítani?

Moan 2011.11.01. 14:15:59

@Pötyike Pont:

Kb most ez lehetne a végszó is.

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 14:19:53

@pacula:

Ha diszpécser vagy szomorú, de nagyon. :((

Ha rákérdezel a hajléktalanságra azt is tudnod kéne mióta az.
Nem vezet ez sehová, csak mentegetitek azt ami menthetetlen.

Amit te itt kérdeznél azt egy mezei polgár nem nézi meg, nem is tudja.
Amit tud az az, hogy a lehelete alkoholos-e, meg egyéb más dolog amit lát a ruha felett.
De ettől még lehet cukros is, szóval fontos a jó kérdés amire laikus tud válaszolni.
A többi szakember dolga.

Pötyike Pont 2011.11.01. 14:20:07

@hulali: És ha van pulzusa, légzése az illetőnek, akkor nem igényelhet orvosi segítséget?
A szerencsés megtaláló esetleg a halált is állapítsa meg???

Abban igazad van, hogy minden alkalommal fel kellene jelenteni az eü dolgozókat, amikor olyan módon járnak el, mint a fent említett diszpécser.
Csak a magyar állampolgárok még mindig szolgaként élnek, meghajolva a fehér köpeny és a vélt hatalom előtt.

hulali 2011.11.01. 14:21:44

@pacula: Mi tudjuk miről beszélünk,Ők nem.Sosem fogjuk elérni,hogy megismerjék a munkánkat azt meg hogy elismerjék,már nem is remélem.

SvenH. (törölt) 2011.11.01. 14:27:39

@pacula: nagyon szomoru vagyok a mentalitasotokon...
ha kimentek es latjatok hogy nem rakta stabil oldalfekvesbe es raadasul a szajaban hanyadek van miert nem lehet felnomni a bejelentot?
fokent ha csoveshez hivtak? ott a torveny csak alkalmazni kellene...
a torveny nem ismerete nem mentesit a cselekmeny alol, az hogy valaki a mento kierkezeseig megkockaztat egy agyi oxigenhianyt az nagyon sulyos buncselekmenynek kellene lennie szeritnem
fokent ha a csovike mata reszegen fetreng ugy meg sulyosabb!!!

de most komolyan ha legkozelebb latok ilyet nekem MAGANSZEMELYNEK kell megtennem a feljelentest HELYETTETEK az okoskodo 104 hivok elleneben?

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 14:28:14

@hulali:

Elismernék, ha az emberi méltóságra figyelnétek.
Nem is veszitek észre, hogy minősítitek az embereket ki ér többet a TI szemetekben.

hulali 2011.11.01. 14:35:21

@Pötyike Pont: Hidd el mi lennénk a legboldogabbak,ha tiz bejelentéshez tiz autó menne és maradna még öt.Abból dolgozunk amink van,és ez nem rajtunk múlik,mi csak ütközők vagyunk.Hány ember emeli fel a szavát amikor a mentőkről van szó és nem csak negatív értelemben,hány ember hajlandó elsősegélyt tanulni,hogy segíthessen nekünk,vagy embertársainak,hogy megtudja ítélni mi mentőellátás és mi nem az?
Jössz az egészségügybe dolgozni?
Három műszak,szombat vasárnap ünnepnap,80-90 ezerért.Persze ez nem indok,de ne bíráld azt akinek nem lépnél a helyébe!
Ne csak elvárások legyenek,megbecsülés is!Igen várjuk azokat akik jobban csinálják!!

egerészölyv 2011.11.01. 14:37:17

@pacula: itt csak az a félő, hogy a következtetés a hajléktalan esetében a ki nem vonulás lesz.

egerészölyv 2011.11.01. 14:38:13

@hulali: nagyon nehéz a dolgotok, belátom, ha el akarjátok ismertetni a munkátokat...

SvenH. (törölt) 2011.11.01. 14:41:55

@Pötyike Pont: "A szerencsés megtaláló esetleg a halált is állapítsa meg???"

elsosegelyismeretben van rola szo...
vagy nem tudnank? akkor minek pofazunk olyan dolgokrol amikhez nem is ertunk?

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 14:42:06

@hulali:

Ez a válasz és mentség a szakszerűtlenségre?
A Isten áldjon már meg!
Hiába értek én ahhoz hogyan kell a beteget addig ellátni amíg kiérsz, ha a te kérdésed nem a tünetekre vonatkozik, hanem arra, hogy hajléktalan-e.

Attól, hogy hajléktalan nem tagadhatod meg az ellátását és nem sorolhatod hátrébb és várakoztathatod, mert hátha jön a rendes ember aki cukros, szívrohama lesz, vagy mindjárt agyvérzést fog kapni.

Jól csináljátok különben, ha nem kezditek rangsorolni az embereket.

hulali 2011.11.01. 14:42:35

@SvenH.: Szerinted ha ,,nics nálam gumikesztyű"emberek szaladgálnak az utcán,van értelme a bíróságra járnunk.Nem a mi feladatunk a társadalom nevelése,nekünk elég a munkánk.

cenzorilla 2011.11.01. 14:45:34

@SvenH.:
Vedd elő a maradék modorod!

hulali 2011.11.01. 14:49:51

@Dr.laikus PhD: Hidd el nem rangsoroljuk mi az embereket,megteszik maguk.Emberi méltóságában általam tisztelt alkoholista,részeg leköp,rám támad,sorra veszi családfámat,csupá azértmert ha kimegyek hozzá,márnem hagyhatom a helyszinen,minimum detox,ha másként nem rendőr,ez a szabályzat.Vesegörcsös beteg,algo-nospa-kórház,köszönő levelet ír.Melyiket hova sorolod,mert fordítva még nem történt meg?Vagy szerinted nincs különbség??

SvenH. (törölt) 2011.11.01. 14:50:30

@cenzorilla: jo jo!!! kihagyom ezentul a jelzoket :)

hulali 2011.11.01. 14:53:40

@Dr.laikus PhD: Nem az embereket rangsoroljuk,hanem az életvitelükből következtethető állapotokat,és nem hátha jön más alapon,hanem azonos időben beérkező hívásokból,azonos időben rendelkezésre álló kapacitás terhére.

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 14:57:59

@hulali:

Értelek.
Azt tudom erre mondani, hogy amíg nincs más lehetőség csak ez, hogy nektek kell menni az agresszív részeghez is, mert megsérült, addig ez van.
Benne van a pakliban és a helyén kell kezelni.
Ahogy a nővérnek is, hogy alkalomadtán el kell vinnie az ágytálat, vagy pelenkáznia kell a beteget.

Elég öreg vagyok és a fél életem az egészségügy partvonalán éltem le, de nem volt segédápolói státusz már vagy 40 éve. Nővér volt az elején, mint szakmunkás, később már érettségi kellett most már ennél is több.
Nem kellemes, elhiszem, de nincs szarpucoló nővér ahogy némelyik hívja a legrosszabb teendőit.
Ez megalázza a kiszolgáltatott beteget.
Nincs más bűne csak beteg, öreg, haldokló esetleg.
Ha pechje van már lakása sincs.
Szegényház sincs. :((

Pötyike Pont 2011.11.01. 14:58:16

@SvenH.: Elnézést a kifejezésért, de hatalmas butaságot írtál.
A jogosítványhoz kötelező elsősegély oktatáson szigorúan felhívják a figyelmét mindenkinek, hogy halál beálltát nem állapíthatja meg, kivéve nyilvánvaló esetekben: több hetes vízi hulla, törzsben kettészelt sérült.
Minden egyéb esetben élőnek kell tekintenie a segítségnyújtásra szorulót.
Nekem és az ismerőseimnek ezt így tanították.
Meg ugye a halál beállta az agyműködés megszűntét is feltételezi, azt meg laikus elég bajosan állapítja meg az utcán.

Amúgy nyújtottam már elsősegélyt, értek hozzá, nem a szakmám, de az utcán hidegben fekvő embert (elnézést, ha bántja a füledet, hogy embernek merem nevezi a földön fekvő szerencsétlent, mert ahhoz nekem nincs jogom, hogy kijelentsem, hogy az utcán fekvő biztos, hogy hajléktalan, vagy sem) a kihűlés, esetleges komolyabb egészségügyi problémái miatt szakemberre bíznám.
A szociális munkás, teaosztogató, ételosztó szakértelme ilyen helyzetben szerintem kevés.
És mi van, ha nem hajléktalan, hanem egy lakással rendelkező állampolgár? Akkor ne dögöljön meg? Vagy akkor is? Vagy ki mondja meg, hogy ki haljon meg az utcán ellátás hiányában?

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 15:01:45

@hulali:

Nem diagnózis a hajléktalanság, nem érted?

Nem kell hajléktalannak lenni az elhanyagoltsághoz.
Szegénynek kell hozzá lenni.
Az csak hab a tortán a nyomorultnak, hogy nincs ahová haza menjen és a padon lakik.

Pötyike Pont 2011.11.01. 15:03:39

@Dr.laikus PhD: Nagyon jól megfogalmaztad, amit érzek sokszor az egészségügyben:

"Nincs más bűne csak beteg, öreg, haldokló esetleg."

A beteg embert az eü dolgozók jó része nyűgnek, bűnösnek, rongynak tekinti. Egy darab sz@rnak, aki merészeli megzavarni a nyugodt napjukat.

SvenH. (törölt) 2011.11.01. 15:05:24

@Pötyike Pont: pontosan...
meg olyanokat is leirnak mi van komoly baj eseten milyen seruleseket kell ELLATNI!!!
szoval a legutak kitisztitasa es a stabil oldalfekves az beletartozik a kozvetlen eletveszely elharitasaba vagy nem? (a gerincserultet nem szabad bezgetni azt tudom)
tudod agyi oxigenhiany...

azert odafigyeltem a fogalmazasra, csak nem fejtettem ki az igazsag teljes reszletet :)

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 15:06:46

@Pötyike Pont:

Kis része szerencsére, de ez annyira kiáltó és megalázó, hogy szinte minden pozitív tapasztalatát az embernek képes felülírni. :(

egerészölyv 2011.11.01. 15:07:25

@Pötyike Pont: nagyon jól látod, nagyon jól öntöd szavakba.

hulali 2011.11.01. 15:13:16

@Pötyike Pont: Megint csak az a véleményem,a hajléktalan kérdés,társadalmi szociális probléma,amit nem a Mentőszolgálat fog megoldani,mi csak eltüntetjük őket az utcáról ideig-óráig.Jelen helyzetet tekintve nincs is sem gazdasági,sem politikai akarat a megoldásra,mivel mint minden más sokba kerül.Aki aggódik ezen embertársainkért,az ne rajtunk verje el a port,bár ehez már évek alatt hozzászokunk.Külön vált a mentéstől a betegszállítás/elönyére,vagy hátrányára az érintettek majd minősítik/,mostmár csak a szociális taxit kellene leválasztani és mindenki tehetné a dolgát,amire,,felesküdött"

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 15:17:55

@hulali:

Nem kell szociális problémát megoldanotok.

Sérült emberről kell gondoskodni, akiről teljesen mindegy, hogy hajléktalan, cigány, vagy fullgazdag részeg.

A betegséget kell besorolni és nem a szociális helyzete miatt rangsorolni, ha érted a különbséget.

hulali 2011.11.01. 15:20:25

@Pötyike Pont: Megint mondom,ha személyes tapasztalat,miért nemtettél jogi lépéseket,ha nem,csak általánosítasz,rágalmazol,megbántasz EÜ dolgozókat!Gyere van felvétel!

qbr 2011.11.01. 15:24:06

@Dr.laikus PhD:
@Dr.laikus PhD:
Igazad is van, meg nem is. Feltételezem, hogy egy valós szituációban a diszpécser néhány másodperc alatt akarja megértetni magát a betelefonálóval, ami valószínűleg gyorsabb politikailag nem teljesen korrekt megfogalmazással, mint körülírással:
- Betelefonáló: Jöjjenek gyorsan, egy kapualjban fekszik ez az ember és hideg van!
- Diszpécser a) verzió: Ön szerint az illető életvitelszerűen tartózkodik a közterületen, feltételezhető, hogy hosszú ideje megszokott cselekvés az esetében, hogy a kapualjban fekszik, és feltételezhető-e, hogy felkészült többszörös ruházattal a téli időjárásra, tudván, hogy ezt az időszakot a hidegben fogja tölteni, és gyanítható-e az alkoholos befolyásoltság?
- Diszpécser b) verzió: Ön szerint hajléktalan-e és alkoholos befolyásoltság alatt áll-e az illető?

A második gyorsabb is, és a betelefonáló is jobban megérti, értelmi képességeitől függetlenül.

Még néhány dolog a témához, ami eddig nem merült fel:
Sajnos vannak a "peches" esetek:
- pl. ha egy nem jól kezelt cukorbeteg elájul az utcán, a betegsége miatt könnyen lehet, hogy erős acetonszaga lesz. Ha ilyenkor az a kérdés, hogy részeg-e, egy átlagember könnyen rámondja, hogy igen, ami bizony elég rossz következményekkel járhat
- Parkinson-kórban szenvedő betegeknek jellemző élménye, hogy amikor elesnek az utcán, a "furcsa" járásukat és az elesést látó járókelők megvetően elmennek mellettük, még akár oda is szólva, hogy mocskos részeg hajléktalan.
- Pont 1-2 poszttal ezelőtt volt szó egy agyi áttétes daganatos betegről, aki úgy esett el, hogy eltört a nála lévő üveg bor, és az esése miatt zavart állapotba is került. Ha a betelefonálót kérdezte a diszpécser, valószínűleg azt mondta volna, hogy alkoholszagú és zavart a beteg.

Egyébként mindazoknak, akik ezt a "hajléktalanok maguknak köszönhetik", meg "nem akarnak dolgozni, csak inni meg mocsokban élni" mantrát nyomják, ajánlom szíves figyelmébe, hogy a hajléktalanok között nagyon magas (a teljes populációhoz képest sokszoros) a pszichiátriai betegségekben érintettek aránya. Hogy ez miért érdekes?
-> kezdődő pszichiátriai betegségeknél a betegek az erős szorongást nikotinnal/alkohollal/drogokkal próbálják csökkenteni, ami eleinte használ, de egy ördögi kör, mert néhány év után viszont kifejezetten erősíti a tüneteket + elbutul, de még emllé függő is lesz, tehát tovább iszik. De a fordítottja is gyakori: előbb lesz alkoholbeteg, és a masszív évtizedes alkoholizmus elbutulást és pszichiátriai betegségeket okoz. Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás?
-> a pszichiátriai betegségekben (különösen szkizofréniában) érintetteknek kb. 10-100x nagyobb esélye van az áldozattá válásra, és a különböző lakásmaffiák kifejezetten utaznak ilyen betegekre.

Magyar emberevés közben nem beszél 2011.11.01. 15:31:16

Demivel: Vidáman kacarászó hajléktalanhoz még nem hívtak mentőt, csak sérülthöz, magatehetetlenhez, megállapíthatatlan állapotúhoz, ezért rossz irányból mentegetőzik a mentő. Ha két azonos állapotú sérült közül az egyik hajléktalan, sosem lesz első az ellátásban. T. Mentő Hölgyek és Urak! Önök utálják a hajléktalanokat.

hulali 2011.11.01. 15:31:20

@Dr.laikus PhD: Sérülésről,betegségről egyenlőre nem volt szó, ,,csak"földön fekvő,aki nem biztos hogy sérült,vagy beteg.A szociális helyzet ebben az esetben azért lehetett kérdés,hogy egyébb informáió nem lévén az állapotra lehessen következtetni,ami a döntésben segíthet.Újra csak azt mondom,nemtud mindenkihez azonnal mentő indulni,ez a szomorúTÉNY,de megpróbáljuk.Nemhiszem,hogy bármelyik irányító felvállalná,hogy nem küld kocsit,csupán azért mert hajléktalan,ha nincs rá pontos,dokumentálható oka.

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 15:39:17

@qbr:

Általában egyet értek veled, de most nem.

Magára a hajléktalanságra semmilyen módon nem kéne rákérdezni, mert nem diagnózis, nincs köze semmihez.
Akkor tényleg a pillanatnyi szociális állapotát kéne tisztázni.
Azon kívül, hogy a sietség a saját bajtársainak okoz felesleges gondot.

Itt nincs helye a diszpécser részéről sem a felfokozott idegállapotnak.

Ellenkezőleg. 2 perc alatt rengeteg információt lehet megtudni amire adott esetben szükség van.

Reggie 2011.11.01. 15:40:07

@Magyar emberevés közben nem beszél: Az azonos allapotu betegek eseten a hajlektalannal sokkal nagyobb a valoszinusege annak, hogy az alkoholos befolyasoltsag az ok, mint a nem hajlektalannal. Ez alapjan dontenek.

hulali 2011.11.01. 15:41:06

@Magyar emberevés közben nem beszél: Mondj egy okot,hogy szeressük,bár nincs ilyen formában igazad,csak nem szeretjük a bérleteseket akiket két hét alatt minden második müszakodban ugyanott ugyanabban az állapotban/nem betegségben/találsz,és még küzdened is kell vele,hogy neki jó legyen!!Ne várd már el,hogy vigyorogjunk hozzá!

SvenH. (törölt) 2011.11.01. 15:47:40

@Dr.laikus PhD: "Szervátültetés esetén sem az dönt, hogy mi a társadalmi státusa, hanem milyen az egészségi állapota."

azt irtam hogy DE!!!

amugy erdekel masnak a velemenye, tapasztalata? vagy csak a magad szeplelkuskodesevel elvagy es nyomod a mantrat?

Irkutszk 2011.11.01. 15:48:02

Az, hogy valaki az utcára kényszerül, mert albérletet sem képes fizetni, szociális probléma. Az, hogy valaki ezért egy parkban, egy padon, a földön, egy kapualjban fekszik nyugovóra, szociális probléma. Az, hogy valaki (mint Karinthy Ferenc: Epepe c. művében) ebben a helyzetben - akár kiszámolja, akár nem - iszik, szociális probléma. Az, hogy valaki fázik, rühös-tetves, nélkülöz, éhes, szociális probléma. Az, hogy valaki megfagyott, egészségügyi ÉS szociális probléma. A kutya itt van elásva: Mivel a szociális háló olyan, mint a rosta, ezért szépen át van tolva a felelősség az egészségügyre. De értsétek meg, az egészségügyet is a rosta-lyukas társadalmunk tartja el, tehát nekik sincs több pénzük! Ergó a kevésbé súlyos helyzeteket nem képes ellátni. Nem lehet a mentőkre hárítani a feladatot, hogy valakit a fagyhaláltól úgy mentsenek meg, hogy a sürgősségi osztályt melegedőnek kiáltják ki. Ebből kifolyólag, ennek a bonyolult problémának a megoldása nem a mentők feladata kellene, hogy legyen. Ezt írtam az első kommentemben is, és senki nem tudott meggyőzni arról, hogy ne lenne igazam.

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 15:49:45

@hulali:

Szomorú, hogy mennyire nem érted miről is beszélgetünk.
Már régen nem a jelenlegi posztról van szó, de ám legyen.
Ebben az esetben SEM lehet kérdés, hogy az eszméletlen ember hajléktalan-e vagy sem.

A hajléktalanság állapot és NEM DIAGNÓZIS.
Honnan lehet tudni pl.?
Ha sár van és abban fekszik, mi utalhat a hajléktalanságra?
Ha tegnap kapta a hajléktalan az új ruhát és cipőt akkor mi utal arra, hogy hajléktalan?

Értelmetlen és mentegetitek az előítéleteteket.
Valaki kitalálta, hogy szociális problémát oldotok meg, ha sérült hajléktalant kell szállítani.
Hát nem!
A beteget szállítjátok oda, ahol ellátják a sérülését.
Indifferens, hogy hajléktalan.

hulali 2011.11.01. 15:49:48

@Reggie: Látom már kapisgálod a dolgot,a kérdés szakmailag volt fontos,nem szociális szempontból,főleg nem azért,mert rangsoroljuk az embereket szociális helyzetük miatt.Hogy mi a magán véleményünk a dologról és mit teszünk szakmailag az két dolog!Nembiztos hogy eggyezik,de nem az érzéseink alapján döntünk,nem lehet!!

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 15:53:41

@Irkutszk:

Pedig nincs igazad. :)
A jól kereső alkalmi részeg is kihűlhet és ugyanúgy el kell látni és viszik a Péterfybe.
Itt nem számít a szociális helyzet.
A pillanatnyi diagnózis a lényeg és nem az, hogy miért lett beteg.

Evvel az erővel senkit nem lehet kezelni addig amíg ki nem derítik róla, hogy oka-e

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 15:55:22

@Dr.laikus PhD:

a bajának, vagy milyen a szociális helyzete?

Irkutszk 2011.11.01. 15:57:46

@Dr.laikus PhD: Szerintem az, hogy bárki (elnézést a kifejezésért) hülyerészegre issza magát, szociális probléma.

Reggie 2011.11.01. 15:58:23

@hulali: Megnyugtatlan, en eddig is kapizsgaltam. Legfeljebb abban kulonbozik a velemenyunk, hogy a megszokottnal kockazatkerulobb a magatartasom, es az adott egyen tisztasaga alapjan en merlegelek, hogy milyen vedelem eseten mennyire nyulok hozza. De az alapelv hasonlo, nektek korlatos kapacitasotok van, nekem meg korlatos szamu eletem (es egeszsegem).

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 16:01:05

@Irkutszk:

Az nem az.
Az már betegség, de nem kell hozzá hajléktalannak lennie.

qbr 2011.11.01. 16:04:50

@SvenH.: Pedig nem.
A szervátültetés többnyire drága, kockázatos és nehezen hozzáférhető eljárás (kivétel: vértranszfúzió, ami azért hozzáférhető), ezért az elsődleges mérlegelési szempont az egészségi állapot: tehát valószínűleg mennyire fogja bírni az eljárás szövődményeit a beteg, illetve mennyire "tud várni", tehát mekkora az eljárással elérhető nyereség.

Az a kérdés, hogy egy hajléktalannál legyen-e szervátültetés több okból sem nagyon merül fel. Egyrészt általában nincsenek olyan egészségi állapotban (alkoholbetegség, TBC, stb.), másrészt többnyire nincs érvényes TAJ-számuk, ami azt jelenti, hogy a sürgősségi ellátás ugyan jár nekik alanyi jogon, de - ha jól tudom - azért egy szervátültetés-kategóriájú beavatkozás, ami nem számít azonnali életmentő beavatkozásnak, nem.

hulali 2011.11.01. 16:05:55

@Dr.laikus PhD: Mégegyszer leírom sérülésről,betegségről nem esett szó a bejelentésben,földön fekvő ennyi.Aki a földön fekszik még nembiztos,hogy sérült vagy beteg,vagy csak többet ivott,mint amit lábon kibír.Hidd el vittem már jó párat,még másnap is anyázódott,mert gyalog kellett hazajönnie a detoxból.

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 16:09:17

@qbr:

Van TAJ számuk. Nyugdíjuk, rokkant ellátásuk, segélyük.

Elenyésző kisebbség akinek semmije nincs.
Előtt utóbb a szociális munkás őt is utoléri és beszerzik a hiányzó papírokat.
Az állam fedezi a sürgősségi ellátásukat.
Hosszabb betegség esetén van saját kórházuk, ott kezelik addig amíg elviselik az utcát.

Irkutszk 2011.11.01. 16:09:47

@Dr.laikus PhD: Nem értünk egyet, de ez nem baj. :)

hulali 2011.11.01. 16:10:46

@Reggie: Tisztaság alapján akkor lehet mérlegelni,hajléktalanság,szociális helyzet alapján természetesen nem!Korlátolt kapacitással kell megoldanunk egy életünkben szintén egy egészségünkel a társadalom szociális problémáit.

hulali 2011.11.01. 16:16:02

@Dr.laikus PhD: Te Magyaroszágról beszélsz?Az ,,elenyésző" azt hol tapasztaltad?Az Állam fedezi igen a dolgozó emberek béréből.Saját kórház,hol, hogy néz ki,miről beszélsz???

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 16:16:16

@hulali:

"még másnap is anyázódott,mert gyalog kellett hazajönnie a detoxból."

Megvártad?
Félre a tréfát.
Jobban járnátok, ha a szakma részének tekintenétek azt is, hogy a részeget is ti viszitek a detoxba. Mert van más aki vigye?

Nem akarod megérteni, hogy nem kérdés és nem jellemző semmire, hogy hajléktalan-e.
Az igen, hogy van-e erős alkohol szaga.
De. Valahány fok alatt zeng a szóvivőtök, hogy telefonáljunk, mert megfagynak emberek kint az utcán.
Szóval, ha a hozzáállás az, hogy mindenkinek az élete a sajátja és elég nehéz elviselnie, mindjárt könnyebb lenne segíteni.

Az én bélsaram és hányadékom nem jobb a hajléktalanénál.
Utánam is kell fertőtleníteni.
Pedig én egy nagyon rendes ember vagyok, csak a tüneteim jelentkeztek a kocsiban. :((
Valószínű, ha velem is tegezve beszélne a bajtárs és kioktat és anyázik én sem lennék vele kezes bárány...

Reggie 2011.11.01. 16:17:19

@hulali: minden alapjan lehet merlegelni, ha az ellatashoz(es annak sikeressegehez) (vagy veszelyhez) kapcsolodo fontos informaciorol nem egyenletes statisztikai eloszlast mutat.

hulali 2011.11.01. 16:18:56

@Dr.laikus PhD: Tudod mi van nekik,és ezt mind nagyon jól tudja,JOGAI-k azok igen,azonkívül semmi nem érdekli a többségét.

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 16:23:18

@hulali:

Mit mérgelődsz?
Mindegy, hogy a szociális ellátást honnan fedezi az állam.
Annak a része.
Igen az adónkból fedezi.
Van TAJ száma, mert mindenkinek van, legfeljebb a papírjait veszti el.

Oltalom Kórház. Tudtommal még mindig van.

Mária 2011.11.01. 16:25:10

@Dr.laikus PhD:

Szerintem teljesen feleslegesen hergeled itt az embereket.

A posztban világosan BENNE VAN, hogy a posztoló anyja NEM azért hívta a mentőket, mert úgy vélte, hogy a hajléktalan orvosi ellátásra szorul.

A posztoló azért hívta a mentőket, mert nem akarta, hogy a hajléktalan éjszakára kint maradjon:

"észrevett nem messze a lakásától egy földön fekvő, elhanyagolt, vélhetően hajléktalan nőt. Mivel mostanában rendkívül hidegek az éjszakák, nem hagyta magára, nem vállalta, hogy esetleg az ő mulasztása miatt megfagyjon az a nő, ezért a 104-es telefonszámon értesítette a mentőket."

Senki nem tud itt olvasni?

Tényleg mindenki úgy gondolja, hogy egy hideg éjszaka előtt a MENTŐK dolga, hogy begyűjtsék és fűtött helyre szállítsák a hajléktalanokat?

hulali 2011.11.01. 16:27:02

@Dr.laikus PhD: A szóvivő azt is mondta két éve hogy száz új autó lesz,meg normális bér.De tényleg,a betegnek bélsara van meg hányadéka,mert beteg a részegnek is van,mert nemtudja mi a határ,ne mond már,hogy ugyanaz,Az egyik elkerülhető,a másik nem!Miért is nem beszélne veled tegezően a bajtárs?Mert tudja a különbséget,mert lényeges különbség van a két dolog között!!!

hulali 2011.11.01. 16:29:29

@Mária: Köszönöm,végre valaki értelmezi,amit olvas.

SvenH. (törölt) 2011.11.01. 16:33:47

@qbr: szoval akkor a mostani posztban levo aggyunk meg mindent a csovikeknek az ezzel a szervatulteteses peldaval nem erosodik, oksi, szerintem is!!!

amugy meg de...
veseatultetesnel 65 ev a felso korhatar es tudtommal ugyis gajra megy 5-10 even belul tehat siman lehetne akar 75 eveseknek is beultetni, csak nem teszik
mert mar ott megkulonboztetes van ennyi...
amugy jogos a megkulonboztetes a tarsadalmi statusz szerint hiszen egy nyugdijas jobban el tud jarni vesekezelesre mint egy 30 eves, aki esetleg meg nyer 5-10 evet amig nem kell ennek a proceduranak kitennie magat es el is tudja tartan a csaladjat nem mellekesen...

SvenH. (törölt) 2011.11.01. 16:35:29

@Mária: ott a pont!!!
szocialis segelyszolgalatnak hasznalta a 104 -et!!!

cenzorilla helyeben en mint egy vezeto egeszsegugyi blog iroja es kozossegi szemely felnyomnam ezt a kis Orsikat...
egyertelmu, hogy FELESLEGESEN hivta a mentoket es FELESLEGESEN pocsekolt el forrasokat

jágör68 2011.11.01. 16:37:06

Hűha, túl sok itt a gyütt- mönt, aki csak éppen- nem is a témához passzoló- személyes politikai, egészségügyi dolgozókról alkotott véleményét böffenti ide.
@Dr.laikus PhD:
Az adódból...
Hát sajna rossz hírem- nem az adódból- az még a jobbik verzió lenne- hanem HITELből.
Már kb 2006 óta csak hitelekből vegetál az ország- ami nem lenne baj, ha volna turizmus, ipar, vagy valami nagy GDP- termelő ágazat. De nincs.
Úgyhogy az országnak vége- csak mi nem kapunk adósságelengedést (kérünk, kértünk egyáltalán??)
Érdekes, hogy a turizmusból vígan elélő görögök kaptak 50%- elengedés- és ahogy hírlik a következő bedőlni készülő Olaszország is kap.
De MI akkor is fizetni AKARUNK. Hogy honnan, miből- azt már a jóég tudja....

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 16:37:32

@Mária:

Már régen nem a posztról beszélünk.
Ha más érv nincs, akkor visszatérünk ide.

www.menhely.hu/
www.oltalom.hu/
www.maltai.hu/

Csak három honlap telefonszámmal.
Nem kéne a diszpécsernek megmondani, hogy őket hívják ha egy hajléktalant kihűlés fenyeget?
Vagy kinek kell szólni?
Kinek a dolga?

hulali 2011.11.01. 16:39:36

@SPYD3RM4N: Nem kellene a politikát idekeverni,mertaz eddig sem oldotta meg adolgot és ezután sem fogja,itt arról van szó,hogy a többség nemtudja adott esetben kinek a feladata megoldani a földönfekvő,valóban kihűléssel fenyegetett ember helyzetét.Szoc hálózat nem kiépített a Mentőszolgálat kapacitása véges és a valódi mentés kárára megy.Ennyi!

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 16:46:01

@jágör68:

2006 óta?
Hol élsz te?
Előtte miből?
Nem csak mi, az egész világ.
A fizetési kötelezettség mindig előbb keletkezik az állampolgárok felé, mint az adóbevétel.
Nem ördögtől való az.
A görögöket meg az euró miatt mentik, ha becsődölnek akkor sokkal nagyobb a baj.
Van szakértő aki szerint még ez sem elég.
Mi meg picurka kis senkik vagyunk, semmi potenciállal, nagy mellénnyel itthon.
A világban nem osztunk és nem szorzunk.
Jó koponyáink vannak.
Külföldön.

hulali 2011.11.01. 16:46:41

@Dr.laikus PhD: Szerinted,ha ezeket javasolja a diszpécser,mi lett volna?
Ugyan ez,mert akkor is az van,hogy elutasítja az ellátást!Nem a Mentőszolgálat feladata a tájékoztatás,Szoc minisztérium-sajtó-adott kerületi Önkormányzat stb!!!!

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 16:46:46

@hulali:

Mondd már meg kit kell felhívni!

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 16:49:00

@hulali:

Kiesik a protézise ha megmondja ki hívjon fel?
Ha van akit hívni kell és nem a mentőt?

Komolyan mondod?
Mert itt vagdalkozol minisztériummal, önkormányzattal, de te magad sem tudod.
Azzal védekezel, hogy akkor is ez lenne.
Miért lenne, ha ezt KELL tenni?

hulali 2011.11.01. 16:59:08

@Dr.laikus PhD: Az Országos Mentő Szolgálat munkáját,feladatát az EÜ minisztérium MENTÉS-ről alkotott rendelete szabályozza.Ha ebben megtalálod a hajléktalanok szoc ellátását,melegedőre szállítását mint feladatot,tiéd a havi fizum,bár nem sok!!

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 17:05:45

@hulali:

Nem is erről van szó.
Ha a diszpécser megállapítja, hogy nincs szükség mentőre, akkor mi történne ha megmondaná kit kell hívni?
(A kihűlő ember orvosi ellátásra szorul és nem melegedőre.)
Szóval ne beszéljünk mellé. :)

Ne mond, hogy poszt lenne, mert nem lenne.

Kit kell hívni?
Mert ha kimentek, hogy ne mondjanak rólatok rosszat, ez ugyanaz amikor a kórház rinyál, hogy ellátja aktív ágyon a krónikus beteget.
Ami nem jogos azt nem kell felvállalni.

Ugyanakkor érdemes elmondani a laikus jó szándékúnak, hogy mit kell tennie.

Nincs vita és nem láttok el olyan feladatot amit nem kell.

hulali 2011.11.01. 17:08:32

@Dr.laikus PhD: Ha csak hajléktalan az ill Önkormányzat feladata,ha részeg detox-mentő,ha sérült,beteg-mentő.Miről szól a poszt hajléktalan,nem akarta,hogy megfaggyon-Önkormányzat.Hogy nem teszik közzé a hívható telefoszámokat,elérhetőségeket,egyáltalán hogy foglalkoznak-e a kérdéssel azt nem rajtunk kellene számonkérni.Az egy dolog,hogy mindenki csak a 104-et ismeri,de az nem jelenti azt,hogy a vízvezetéket is mi javítjuk!!

SvenH. (törölt) 2011.11.01. 17:09:07

@hulali: engem az bant amugy, nem mintha a csovikeknek a sorsa erdekelne, de akkor is, egy kicsi megszabalyozassal lehetne rajtuk segiteni...
csak nem a primitiv szolamokat kellene mantrazni ugymint a szarban hugyban kannas boron tengodo csovike az ugyanolyan mint a tobbi ember...

hanem cselekedni, pl. begyujteni tanyara es napi ket nap munkat eloirni, felolem meg egeszsegugyi marihuanat es opiumot is termelhetnenek ha mar nem birja a majuk

szoval nyaron amikor rongaljak magukat a kannas borral egyik pokrocos segito sem megy oda elmagyarazni nekik hogy ez nagyon sulyos mereg, hanem csak itt "lájkolnak" meg mas micsodajaval verik a csihanyt

gyakorlatilag meg meg fog pusztulni a csovike az eletmodja miatt nagyon hamar de az mar nem latszodik...

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 17:14:47

@hulali:

Az a baj, hogy te magad sem tudod, csak hárítasz és magas lóról próbálsz védekezni.
Azért tudja mindenki a 104-et, mert úgy ítéli meg, hogy beteg az aki a földön fekszik.
Ha nem és másnak kell ellátni pl. éjjel az nem az önkormányzat természetesen, mert van egy csomó ellátó intézmény.

Vagy ő hívja őket ami hiteles és érte mennek, vagy megmondja kit hívjunk és kész.
Ez nem vízvezeték szerelés, hanem erősen szakmai munka.
Látatlanban a diszpécser eldönti, hogy nincs szükség mentőre, mert a válaszok alapján így ítélte meg.

hulali 2011.11.01. 17:17:36

@Dr.laikus PhD: Nem kihülő,csak megelőzik,miből gondolod,hogy az illetékes Önkormányzat közli velünk ezen címeket,nem akarnak ők gondot maguknak.Szerinted ki ismeri a III.kerület szoc osztályának hajléktalanokért felelős képviselőjének,tisztségviselőjének elérhetőségét?

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 17:22:40

@hulali: í

Nem önkormányzati feladat.
Rosszul tudod.

Van és létezik hajléktalan ellátás, léteznek krízis autók, de senki nem tudja a telefonszámát akiket hívni lehet.

Próbáld megérteni amit írok és ne hárítsál.
(Azt írtam, hogy a diszpécser kizárta, hogy beteg lenne.)
Ti nem látjátok el, mert nem feladat.
Nem mondjátok meg kit kell hívni, mert minek is, nem a dolgotok.

Akkor ki fogja megmondani?
Elég azt közölni a betelefonálóval, hogy menjen a sunyiba?

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 17:26:44

Krízisautó Nyomtatás E-mail

Elérhetőségeink:
Telefon: +36 1 338 41 86
E-mail: diszpecser@menhely.hu
kartyas@menhely.hu

Vezető: Kártyás Irén

A 24 órában működő Krízisautó tevékenysége az elsősegély jellegű élelem, ruházat, gyógyszer felajánlásától, a szociális, egészségügyi intézményrendszer működésére vonatkozó információk szolgáltatásától, a szállásokra történő szállításon, más szociális és egészségügyi intézményekbe való közvetítésen keresztül a folyamatos kapcsolattartásig, gondozási kapcsolatig ívelő tevékenységi skálán valósul meg. A szolgáltatás napi 24 órás működését a téli időszakban közösen biztosítjuk a Baptista Szeretetszolgálattal és a Máltai Szeretetszolgálattal. A szervezetek közötti feladatmegosztást Együttműködési Megállapodásban rögzítjük.

A közterületeken kritikus helyzetbe kerülő emberekről szóló információkat Diszpécser Szolgálatunk +36 1 338 41 86-os telefonszámán várjuk.

Kérjük, hívja ezt a telefonszámot:

ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (nedves ruházat, földön fekvés takaró, karton, vagy polifoam nélkül, kihűlés, fagyás, kiszáradás)
ha az utcán lévő hajléktalan ember segítséget kér, de Ön nem tudja, milyen segítségre volna szüksége
ha a környezetében élő hajléktalan ember szokásaitól eltérően viselkedik (nem kelt fel a megszokott időben, vagy egész nap fekszik)!

Kérjük, tájékoztassa munkatársunkat az alábbiakról:

pontos cím, vagy a helyszín megközelíthetősége
mit látott, tapasztalt a hajléktalan embernél (földön fekszik, nem a megszokott módon viselkedik, erős fájdalomra panaszkodik, stb.)
az otthontalan ember neme, körülbelüli életkora, ha tudomása van róla, neve
milyen segítségre van szükség
amennyiben a helyszínen tud maradni, vagy vállalja, hogy a helyszín felkutatásában további információkat ad munkatársaink számára, az Ön neve és telefonszáma (szükség lehet a segítségére, ha nehezen találjuk meg a helyszínt).

Kérjük, várjon a diszpécser kérdéseire, melyek fontosak az információk pontosítása miatt! Ügyeletesünk a kapott információ alapján eldönti, hogy melyek a legfontosabb lépések. Eszméletlen, vagy sérült emberhez minden esetben azonnal mentőt küldünk. A sürgős esetekhez a Krízisautó azonnal kiszáll, a kevésbé sürgősekhez az utcai gondozó szolgálatok ügyeleti időben mennek ki.

A Krízisautó személyzetének legfontosabb feladata a fedél nélkül élő ember állapotának minél pontosabb felmérése. Amennyiben a helyszínen derül ki, hogy azonnali orvosi ellátásra van szükség, minden esetben mentőt hívunk.

Ügyfeleink közül azokat, akik kevésbé súlyos állapotban vannak, de helyzetük vélhetően rövid időn belül jelentősen romlana – ápolásra, gondozásra szorulnak, azaz nem feltételezhető, hogy az éjszakai menedékhelyet reggel el tudnák hagyni –, orvosi vizsgálatra szállítjuk, és amennyiben ennek alapján indokolt, 24 órás bent tartózkodást, étkezést, egészségügyi felügyeletet biztosító intézményekbe szállítjuk. Azokat, akiknek nincs ilyen ellátásra szükségük, az egy-egy éjszakára szállást biztosító éjjeli menedékhelyeken helyezzük el.

Azokat a fedél nélküli ügyfeleket, akik nem kívánják ezeket a szolgáltatásokat igénybe venni, vagy stabilan közterületen folytatott életre rendezkedtek be, folyamatos kapcsolattartással, gondozással segítjük abban, hogy helyzetük ne romoljon tovább, hogy hosszabb távon védettebb, biztonságosabb körülmények közé kerüljenek akár az intézményes hajléktalan ellátás rendszerében, akár személyes, informális kapcsolatrendszerük felelevenítésével, ápolásával.

A Krízisautón két szociális munkás és egy önkéntes ad ügyeletet (egyikük gépkocsit is tud vezetni), pontos, naplózott szolgálat- és esetátadással, team-megbeszélésekkel. Amennyiben önkéntesként szeretné segíteni munkánkat, a voluntshelter@gmail.com email címen jelentkezhet.

Az elmúlt években a Krízisautó a főváros közterületein élő rászorulók ellátásának nélkülözhetetlen szereplőjévé vált. Működésével lehetőséget nyújt arra, hogy a lakosság és a különböző nem szociális területen dolgozó szervezetek, intézmények közvetlenül is segíthessenek a bajba jutott fedél nélküli embereknek, ezáltal szolgáltatásunk az elsődleges, életveszély-elhárító feladatán túl fontos szerepet tölt be a tolerancia és a társadalmi szolidaritás növelésében, a fedél nélküli emberekkel kapcsolatos előítéletek csökkentésében.

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 17:29:03

A közterületeken kritikus helyzetbe kerülő emberekről szóló információkat Diszpécser Szolgálatunk

+36 1 338 41 86-os

telefonszámán várjuk.

hulali 2011.11.01. 17:31:20

@Dr.laikus PhD: Azt motyogom ember,hogy nincs megoldva csak ránk maradt,mint csacsira a fül.Tudod,hogyan működik,mondjuk hajléktalan elesett,mert részeg és van egy horzsolása,amivel te még orvoshoz sem mennél.Bejelentik/vidékről beszélünk/kimegyünk,mert,,sérült"is.Detox nem vigyük kórházba,mert sérült,kórház nem mert a seb kórházi kezelést nem igényel és egyébbként is a részegsé az detox.Itt jössz te képbe,az lesz a megoldás,amelyiket megtudod fűzni,hogy ne kelljen már hazavinned!
Na,most ha kórház,akkor ragasztó+fertőtlenítés és mehet,tehát fél óra és újra az utcán van.Ha detox, akkor reggelig elvan aztán másnap ugyanaz van.A helyzet változatlan,csak mentél 200 kilómétert a semmiért!Ugye nem Pesten vagyunk,ahol minden kórház 5km-en belül elérhető!

hulali 2011.11.01. 17:36:34

@Dr.laikus PhD: Akkor miért is nem ezt hívták?,mert a neten te most megtaláltad,de az utca embere és adott diszpécser sem tudja.Ez kinek a hibája??

SvenH. (törölt) 2011.11.01. 17:38:56

@Dr.laikus PhD: "Elég azt közölni a betelefonálóval, hogy menjen a sunyiba?"

te ezt a posztot olvasod, es errol vitazol???
az volt a gond hogy megfagy erre elmondta a mentos hogy vigye magahoz!!!

ez nem elkuldes a sunyiba

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 17:39:54

@hulali:

A vidéknek is megvannak a maguk krízis számaik.

Most már azokat nem keresem meg.
De a helyi mentődiszpécser ugyanúgy meg tudja mondani.
Olvasd el amit bemásoltam.
Ennyi az egész, nem több és nincs vita.

Nem hibáztatlak, mert mint mondtad te a mentésben veszel részt.
Ezt a diszpécsernek kell tudnia és nem kivezényelni, mert kicsit vérzik.

Meg kell tanulni, hogy jól tudjon kérdezni.
Megvédi a hangfelvétel, ha a jól feltett kérdésre hülye válaszokat kap és a krízis autót küldi ki.

hulali 2011.11.01. 17:40:24

@Dr.laikus PhD: Kérjük, várjon a diszpécser kérdéseire, melyek fontosak az információk pontosítása miatt! Ügyeletesünk a kapott információ alapján eldönti, hogy melyek a legfontosabb lépések. Eszméletlen, vagy sérült emberhez minden esetben azonnal mentőt küldünk. A sürgős esetekhez a Krízisautó azonnal kiszáll, a kevésbé sürgősekhez az utcai gondozó szolgálatok ügyeleti időben mennek ki.

Most mérlegelünk,vagy sem?

SvenH. (törölt) 2011.11.01. 17:40:26

@hulali: azert oszinten... mar regota at kellett volna alakitani a diszpecserszolgalatot...
en is allandoan a zsarukat hivom a mentok helyett :)))

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 17:43:24

@hulali:

Az utcán mászkáló embernek nem kell tudnia.
A mentős diszpécsernek szerintem tudnia kéne.
Horribile dictu még azt is el tudnám képzelni, hogy a krízis autót vezényelni is tudja, de a címet leadni, vagy a telefonáló telefonszámát átadni mindenképpen.

Az egyiknek a munkája, a másik meg szívességet tesz.
Köszönet jár érte neki.

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 17:45:15

@hulali:

????
Nem értem, most miért ezt idézted? :)

Reggie 2011.11.01. 17:45:46

@Dr.laikus PhD: Nagyon egyszeru: a telefonalo nem a 104-et hivja, hanem a tudakozot.
(Ha felhivod az autoszerelot, hogy elromlott a TV-d akkor nem fogja megadni egy TV-szerelo szamat, mert erre nincs felkeszulve es nem is a feladata.)

SvenH. (törölt) 2011.11.01. 17:50:54

@Reggie: de azert fel kell tolteni a sztorit a belsoseg/totalcar blogra hatha...

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 17:51:22

@Reggie:

Nem tudjuk, én sem tudtam.

Az egész napos vita eredménye, hogy megtaláltam.

Az átlag ember hívja a 104-et.
Akkor kell elmondani azt az egy telefonszámot, hogy ne kelljen a tudakozót. Ha mégis valaki ezt ajánlja, akkor lehet várni, hogy valaki próbáljon segíteni.
Soha többet nem fog, ha keresztbe tesznek neki és költségekbe hajszolják.
Pé. a lemerült telefonján a mentőt tudja hívni a krízisautót már nem.

hulali 2011.11.01. 17:52:37

@Dr.laikus PhD: Pontosan azért,mert a diszpécser kérdez,információt gyüjt,mérlegel és dönt.Még ha azt is kérdezi hogy hajléktalan-e,joga van hozzá,és nem a bejelentő feladata eldönteni miért kérdezi.Szakmai kérdés és nem itt eldöntendő a jogossága!!

velorex-vezető 2011.11.01. 17:53:30

Ennyit vitatkozni, hogy mentő e vagy szeretetszolgálat? Hívjátok a Chappy dolgozóit! Ők kutyaeledelt készítenek az illetőből mielőtt kihűl.

pacula 2011.11.01. 17:53:45

"Amit te itt kérdeznél azt egy mezei polgár nem nézi meg, nem is tudja.
Amit tud az az, hogy a lehelete alkoholos-e, meg egyéb más dolog amit lát a ruha felett."

Pontosan ezt kérdezem meg tőle. Amit lát, amit meg tud nézni, amit meg tud kérdezni tőle (ha tud beszélni vele)..., hidd el, tudom mit kell kérdeznem hogy dönteni tudjak. A lényeg hogy partner legyen a bejelentő - vagy a beteg, amennyiben vele is lehet beszélni.

Tudod hányszor mondják hogy "láttam a villamosról"? Vagy hogy "már eljöttem, nem megyek vissza", vagy hogy "én nem fogok hozzányúlni"?

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 17:57:48

@hulali:

Ezt nem a ti diszpécseretek kérdezi, hanem a menhely alapítvány diszpécsere. :((

Ha már nálatok tisztázott a dolog, hogy nem beteg csak alszik, lakik, de hideg lesz az éjjel.
Nincs itt kérdés arról, hogy hajléktalan-e.
Akkor sincs baj, ha kívülről nem látszik sérülés, az autó megy, tisztáz és mentőt hív ha kell.

Nem a segíteni szándékozónak kell ezt tudni, de ti sem kérdezhettek pacekba ilyet, mert én ezt nem tudhatom, de jó kérdésekre közelítőleg jó válaszokat adok.
De már körbe-karikába sokszor elmondtam.
Aki telefonál abban a hiszemben teszi, hogy betegről van szó.
Az a kérdés, hogy hajléktalan-e, kizárja az objektív választ.

hulali 2011.11.01. 17:58:31

@Dr.laikus PhD: Egyébbként meg vettél már fel bejelentést?Hidd el némely bejelentő észbontóan primitív,már elnézést a kifejezésért,de nem tudunk segítséget kérni,nyújtani meg mégkevésbé!

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 18:01:08

@pacula:

Gondolom napjában nem 100*
Van egy csomó jó szándékú bolondistók, azért gondolom nem ez az általános.

Ezek azok a mulatságos mesélni valók az emberi hülyeségről.

hulali 2011.11.01. 18:04:25

@pacula: Átadom neked én már belefáradtam és holnap esetre megyek.Sajnos elbeszélünk Dr.laikussal egymás mellett,és egyébbként sem tudjuk mi ezt megoldani.

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 18:04:28

@hulali:

Igen.
Van gyakorlatom abban, hogy hisztis buta emberből hogyan kell kihúzni amire kíváncsi vagyok.
Abban is, hogy 90 mp alatt fontos információt hogyan kell közölni, hogy átmenjen a koponya csonton. :)

Itt azt hiszem a segítő szándék a fontos.
Hogy azt ki teszi nem fontos.
A legbutább emberrel is meg lehet értetni mit tegyen, ha segíteni akar.

Mária 2011.11.01. 18:05:25

@Dr.laikus PhD:

"Mondd már meg kit kell felhívni!"

Rendőrség?

Életvitelszerűen közterületen lakni szabálysértésnek számít a fővárosban. Szabálysértés miatt nem a mentőket kell hívni, ha a szabálysértő egyébként nem azonnali ellátásra szoruló beteg.

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 18:06:40

@hulali:

Még mindig nem érted?
Van egy hajléktalan, akiről kiderült, hogy nem beteg.
Nem kérdeztél rá, hogy az utcán lakik-e, de nagy valószínűséggel az.
Vagy megmondod kit hívjon, vagy diszpécser hívja akit kell.
Ez miért olyan nehéz?

hulali 2011.11.01. 18:07:42

@Dr.laikus PhD: Mulatságos,mesélni való,de ha a bolond istók miatt rosszul döntesz azzal neked kell elszámolni,ha nem is a bíróságon a tükorben tudod?Akkor már nem is olyan mulatságos,mert másnap is oda kell ülnöd!

hulali 2011.11.01. 18:10:48

@Dr.laikus PhD: Íme itt az ideális mentésirányító,hol is dolgozol,melyik állomáson?!Hiány van gyere!

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 18:12:38

@Mária:

Budapesten

A közterületeken kritikus helyzetbe kerülő emberekről szóló információkat Diszpécser Szolgálatunk

+36 1 338 41 86-os

telefonszámán várjuk.

Vidékieknek is van, de már elfáradtam.
kereso.diszpecserportal.hu/keres.php

"Életvitelszerűen közterületen lakni szabálysértésnek számít a fővárosban."

Ja a nyóckerben, meg az aluljárókban.

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 18:15:38

@hulali:

Hát nem vagy egy megoldó alkat az már biztos.
Ennyi kifogást, körülírást a nemre rég hallottam.
A megoldás amit bemásoltam.
Az elején ha tudod már rég vége a vitának.
Nem is tudod kivel mi történik utána.

Különben meg öreg vagyok már. :)

hulali 2011.11.01. 18:18:50

@Dr.laikus PhD: Az öregség nem érdem,hanem állapot.Mondom én ezt 5X-el a hátamon,és ez így van.

Mária 2011.11.01. 18:39:00

@Dr.laikus PhD:

Nem csak a nyóckerben. Tarlós rendelete a teljes fővárosra érvényes.

Dr.laikus PhD 2011.11.01. 18:56:19

@Mária:

Ettől még a szabad ég alatt alszanak.
Ahol én lakom a város széle, sok a hajléktalan.
Az első villamossal mennek be a városba.

Itt kinn mindig hidegebb van.
Szükség van erre a telefonszámra. :((

pacula 2011.11.01. 20:43:56

Miért nem ötletelünk inkább a vita helyett?
Hátha erre téved egy illetékes és ihletet merít.
Ha jól tudom a Szondi utcában a volt Mentőkórházat átalakították hajléktalan-kórházzá, ez a "Hajléktalanokért Közalapítvány huszonnégy órás egészségügyi centruma" ami egyébként - ki tudja mi okból - mentőtől nem vesz át hajléktalant. Se beteget, se nembeteget.

Miért nem bővitjük ezt az intézményt, miért nem csinálunk aktív osztályokat, sürgősségi részleget oda? Miért ne vihetnének oda a mentők az olyan hajléktalanokat akiknek még nem tisztázott az egészségügyi "státusza", akiket a bejelentő betegnek gondol de nincs életveszélyben vagy félünk hogy megfagy éjszaka? Dolgozhatnának ott önkéntesek és segíthetnének a már gyógyult hajléktalanok, működhetne a kórház adományokból. Legyen egy szegények kórháza ahova mindenki bemehetne akinek fáj és akinek panasza van.
Biztosan lehetne rá az EUtól vagy pályázatokból is pénzt szerezni.

Az egyetlen ok ami miatt még nem létezik ilyen kórház az az, hogy valójában senkinek nem számítanak a hajléktalanok. Ha nem az út mellé fekszenek le és nem látja őket az ember naponta akkor nem is léteznek.Ha pedig lefekszenek az út mellé megpróbáljuk az egészségügy feladatává tenni őket (és itt most nem a beteg hajléktalanokról beszélek)...

Vannak szállók azoknak akik nem tudják megfizetni de fedelet szeretnének a fejük fölé, vannak fürdők ahol ingyen fürödhetnek ha rászorulnak, vannak szűrések amikre kötelezik őket, legyen kórház amiben OEP-finanszírozott ellátást kapnak.

Most is közpénzből látjuk el őket, tegyük akkor ezt egy mindannyiunk számára elfogadhatóbb formában.

Aztán mire megmelegedtek, jóllaktak és meggyógyultak teremtsünk munkahelyet számukra. Olyan munkával amit májzsugorral, krónikus bronchitisszel és delirálva vagy részegen is tudnak végezni.

El Visco Stello (törölt) 2011.11.01. 20:50:04

"nem ad életjelet"
Kár úgy tenni, mintha ez a 3 szó nem lenne a posztban. És innentől Laikusnak, meg az Emberevőnek van igaza.

velorex-vezető 2011.11.01. 21:04:05

@pacula: "Olyan munkával amit májzsugorral, krónikus bronchitisszel és delirálva vagy részegen is tudnak végezni."

Van a KFKI-ban még néhány atomfizikusi státusz betöltetlenül.

pacula 2011.11.01. 21:20:21

@hulali: Nem nagyon tudtam napközben belefolyni a "beszélgetésbe", csak amennyire Laci bácsi időt adott..., de nagyrészt leírtad az én meglátásaimat is. Remélem holnap nyugodt napotok lesz. Jó éjt!

Magyar emberevés közben nem beszél 2011.11.01. 21:27:11

@hulali: "Mondj egy okot,hogy szeressük,bár nincs ilyen formában igazad,csak nem szeretjük a bérleteseket"

Nem mondok okot, mert egyrészt felesleges, másrészt nem az a dolgotok, hogy szeressétek. Rajtatok kívül még sokan nem szeretik munkájuk tárgyát, de a munkát el kell végezni. Azért jár a fizetés. Ja, hogy kevés, meg nem vagytok megbecsülve, meg fárasztó, meg veszélyes? Vannak még ilyen munkák. Lehet válogatni. Ja, hogy nem nagyon lehet válogatni? Akkor ezt kell megbecsülni!

FuBu 2011.11.01. 22:02:53

Sose írtam le ilyet itt, de ez a poszt nem lehet igaz. Nem, nem azért mert nem fordulhat elő, hogy a mentő nem akart kimenni, hanem mert szerintem ez tipikus példája annak, amikor kissé másképp emlékezik az ember az eseményekre és így kitekeredik a sztori.

Egyszer sz jelenik meg, hogy az anyuka meglátott egy nőt, és mivel hideg van, kihívta a mentőket. Itt ugyanakkor beugrik, hogy nincs életjel.

Ugyanúgy nem gondolom, hogy a túloldalon kiröhögték az anyukát, mert minek is? Még, ha el is hajtották, mert esetleg pont azt mondta el, hogy ott fekszik egy nő és hideg van, de minek röhögték volna ki?

Nem akarom megsérteni a poszt íróját, de, honnan gondolja, hogy meghalt volna a nő? A hidegből vagy tényeket is tudnak a hölgy állapotáról?

SvenH. (törölt) 2011.11.01. 22:12:26

@pacula: milyen otleteles?
en irtam...
osszegyujteni oszt tanyara, ket nap meloval...
termelje csak meg a rendes alkoholt sajat maganak
felolem orvosi spanglit is termelhetnek, ha mar a majacskajuk nem birja, hiaba en libsi vagyok na....

FuBu 2011.11.01. 22:12:39

Sokan leírták, hogy minden ember egyenlő, és a hajléktalanokon segíteni kell.
Egyrészt sok-sok hajléktalan nem akarja a segítséget, ha tetszik, ha nem.
Inni azért isznak, mert valahogy túl kell élni a napokat.

A mentősök, orvosok, bárki ellenérzéseit megértem, akik látnak, kezelnek olyan emberi testet, amin ott virgonckodnak a nyüvek, vagy épp rühes, vagy épp a delikvens üvölt a fájdalomtól, amikor megakarják fürdetni, az nyilván nem szalad elé a lehetőségnek, hogy ismét tehesse.

Az hajléktalan probléma érdekes és nehéz kérdés. Jó pár hajléktalan van, akik ezt az életformát választották, akikre nem erőlteti rá a társadalom, magam is ismertem nem egyet. Ők ezt az életmódot választották, kitalálhatjuk mi, hogy nekik mi a jó, de felesleges. Nem emberszeretetből akarjuk megoldani az életüket, hanem mert undorodunk tőlük és nem akarjuk őket látni.

Akik segítséget szeretnének, akik ki akarnak kerülni a hajléktalanságból, azok általában megtalálják a módját, hogy tisztálkodjanak, nem részegek non-stop, próbálkoznak.

tódór piroska 2011.11.01. 22:28:13

(Napirend utáni felszólalás)
Tanulságos vita, sok igazság van mindkét fél álláspontjában.
Szerintem:
1. A hajléktalanságot kell megoldani szervezéssel, infrastrukturával, pénzzel.
2. A segítségnyujtásban, sürgősségi ellátásban, mentésben nem szabad(na) különbséget tenni szegény és gazdag, hajléktalan és rózsadombi villatulajdonos között.

Ha már a hajléktalan a minusz akárhány fokban kihült, mondjuk 31 fok a maghőmérséklete, akkor elviszi a mentő? Fóliába csomagolva? Intenzív osztályra? Nagyon remélem, hogy igen

Tavaly Budapesten negyvennél több hajléktalan fagyott meg az utcákon.
Ez azért nincsen rendben.

Az pedig, hogy kannás bortól kábultan fetreng, egyfelől teljesen közömbös az ellátás szempontjából, másfelől visszatetsző, álszent, szemforgató demagógia. Aki erre hivatkozva utasítja vissza a hajléktalan ellátását, annak vissza kell utasítani a a fekete cimkés Johnny Walkertől cirrhosisos, varix rupturás nagypolgár ellátását éppúgy, mint a dohányos, kövér, jól szituált beteg PCI-re szállítását STEMI esetén.
Visszatérve a posztra, 350 komment után is csak azt tudom mondani, hogy ilyen formában NEM történhetett meg (kiröhögés, 10 percnyi magyarázkodás, stb.)

tódór piroska 2011.11.01. 22:33:24

@tódór piroska: Ja, és nem kibicként osztom az észt,sőt, nem is más caudájával verem az urticát, kezelek hajléktalanokat, méghozzá pozitiv diszkriminációt is alkalmazok velük szemben.

pacula 2011.11.01. 22:58:38

@tódór piroska:
Itt nem a beteg hajléktalanok okoznak problémát, hanem a NEM betegek. És igen, a kihűlt hajléktalan, az infarktusos hajléktalan, a varix rupturás hajléktalan épp úgy megkapja az ellátást mint a Johnny Walkeres nagypolgár. És a csupán részeg, de nem beteg nagypolgárt épp úgy nem fogom kórházba vinni mint a csak ittas, de nem beteg hajléktalant.
És én örülnék a legjobban ha a kórházban átadva nem morgást és veszekedést kapnék cserébe a Kh-i személyzettől, hanem azt látnám hogy pozitív diszkrimináció illeti meg és ráadásként még engem sem okolnának hogy csupán szociális indokkal náluk helyeztem el (vagy helyezi el a KÁNY)őt.
Ez a kérdés a mentőszolgálat oldaláról nem a beteg hajléktalanok szempontjából terhes. Az OMSZ a sürgősségi egészségügyi ellátásra NEM szoruló hajléktalanok gondjára nem tud megoldást nyújtani.
Erről beszélgetünk már egy ideje.

Ugyandehogy (törölt) 2011.11.02. 07:52:12

@Dr.laikus PhD:
ez nagyon jó.
egy bajom van vele: vegyünk egy átlagon felüli átlagembert, aki tudja, nem kéne mentőt hívni, de segíteni akar. felmegy az internetre, milyen KULCSSZÓval fogja tudni megtalálni ezt a szolgálatot? mert hogy én pl biztosan nem krízisautót írnék be-

véleményem szerint roppant praktikus lenne egy központi telefonszám, ami avgy kapcsolja a mentőt vagy rendőrséget, avgy tanácsot ad.

Ugyandehogy (törölt) 2011.11.02. 07:55:28

@SvenH.: akkor tanuld meg szépen, ahogyan nekem tanították, a sorrendet:
egy adott (teoretikus) veszélyhelyzetben (mondjuk tűz) esetben először az embert mentjük, majd a házat és környéket, végül az értékeket(a fosztogatásról). és akkor sorban 1. 104, 2. 105, 3. 107.

Ugyandehogy (törölt) 2011.11.02. 07:59:32

@El Visco Stello: azért vittek neki teát, tehát a kifejezést költői túlzásnak is értelmezhetjük.

hulali 2011.11.02. 08:14:10

@Babette_: Nem mutatott életjelet,tehát pulzus légzés vizsgálat megvolt,vagy csak nem mozdult mert aludt?!

Mária 2011.11.02. 08:16:37

@El Visco Stello:

Ha szó szerint veszed, amit olvastál és VALÓBAN nem adott életjelet, akkor a kedves mama miért nem a hullaszállítókat hívta?

Vagy a rendőrséget, hogy az idegenkezűséget kizárhassák?

Éhes_ló 2011.11.02. 08:18:59

@Mária: összetévesztettél valakivel.
Nem írtam ilyet.
Áttételesen sem.

Mária 2011.11.02. 08:21:00

@El Visco Stello:

Egyébként sincs egy büdös szó se arról, hogy a mama megkezdte volna az újraélesztést, látva, hogy nem ad életjeleket a hajléktalan.

Segítségnyújtás elmulasztása. Büntethető a kedves mama. Már persze, ha szó szerint értelmezek, ahogy te csinálod.

Ha meg hulla volt a hajléktalan, és a mama nem élesztette újra, akkor mégis miért hívta a mentőket egy, a saját leírása szerint is élettelen hullához?

tódór piroska 2011.11.02. 08:27:13

@pacula:
Örülök, hogy egyetértünk. Amit a pozitiv diszkriminációról írtam, nálunk tényleg így van, és az emisszióra is vonatkozik (nagy hidegben halasztjuk, stb.) Tudom, hogy inkább kivételnek számít, mint megszokottnak, saját munkatársaim is kezdetben morogtak miatta. És valóban gondot okoz a sokszor aszociális viselkedésük a kórházban is.
@FuBu:
" Nem emberszeretetből akarjuk megoldani az életüket, hanem mert undorodunk tőlük és nem akarjuk őket látni. "
Használj egyes szám első személyt.

El Visco Stello (törölt) 2011.11.02. 08:27:35

@Babette_: Egyetértek. Minden az értelmezésről szól. Ha a földön fekszik, értelmezhetjük koszos, bolhás, részeg, csöves hajléktalannak.
Te is hajlamos vagy úgy értelmezni a dolgokat, ahogy az a te lelkednek legjobban megfelel. A pontos mondat így hangzik:
"egy pokrócot hozott le illetve egy termosznyi teát, próbálta keltegetni a földön fekvő asszonyt, nem túl nagy sikerrel"
Ezt értelmezhetjük úgy, hogy próbált segíteni a szerencsétlenen teával, takaróval, de nem túl nagy sikerrel. Gondolom, ha megissza a teát, betakarózik, szépen megköszöni és azt mondja jól vagyok, akkor a posztoló édesanyja nem erőszakoskodik a mentőkkel.

El Visco Stello (törölt) 2011.11.02. 08:31:45

@Mária: Azért akinek van jogi vénája - ahogy szerintem neked is - annak tudni kell a különbséget a "nincs életjel" és az "élettel összeegyeztethetetlen jel" között.

Mária 2011.11.02. 08:33:29

@tódór piroska:

"Tavaly Budapesten negyvennél több hajléktalan fagyott meg az utcákon.
Ez azért nincsen rendben."

Ne ess magad is a szemforgatás hibájába.

Na és hányan fagytak meg a saját lakásukban?

Addig, amíg emberek fagynak meg a saját lakásukban, mert az utolsó percükig próbálják fenntartani a látszatot, hogy nincsenek is akkora bajban, mint amekkora bajban vannak, addig hagy ne sírjam ki a két szememet amiatt, mert nem megy ki valami őrült tyúk bemondására az egyébként is a kelleténél kevesebb számú mentőegység egyike egy részeg hajléktalanhoz.

Nem állunk ugyanis annyira jól, hogy ezt megengedhessük magunknak.

Ha a hajléktalan, aki az utcán marad éjszakára, az ítélőképessége teljes birtokában van, tudnia kell azt is, hogy ha kint marad, akkor megfagyhat. A saját döntése az, hogy kint marad, vagy behúzódik valahová.

Ha nincs az ítélőképessége teljes birtokában, akkor ezt ki kell mondani róla, és az akarata ellenére be kell gyűjteni az ilyen állapotban lévőket, és be kell zárni őket, hogy meg ne fagyjanak.

De köztes állapot nincs.

Olyan nincs, hogy valaki az ítélőképessége birtokában kint marad, mások meg szemforgató módon rinyálnak meg picsognak, hogy meg kell menteni őket, olyan erőforrások terhére, amik nem arra vannak kitalálva.

Vagy beszámítható valaki, vagy nem beszámítható. Vagy tud felelősséget vállalni arra, amit csinál, vagy nem tud.

Mária 2011.11.02. 08:37:16

@El Visco Stello:

"élettel összeegyeztethetetlen jel"

Drága vagy :)))

Kifejtenéd, mit értesz ez alatt?

El Visco Stello (törölt) 2011.11.02. 08:43:07

@Mária: Jajj kedves! Nem kell ennyire megijedned. Senki nem kéri tőled, hogy teát, vagy bort(mint fűtőérték) vigyél egy hajléktalannak. Téged úgy szeretlek, ahogy vagy. Kemény asszonynak.

El Visco Stello (törölt) 2011.11.02. 08:44:08

@Mária: Majd egy orvos kifejti- mert orvosi fogalom.

Mária 2011.11.02. 09:01:26

@El Visco Stello:

Megfutamodtál, és ez így van jól :)

tódór piroska 2011.11.02. 09:02:47

@Mária:
"Vagy beszámítható valaki, vagy nem beszámítható. Vagy tud felelősséget vállalni arra, amit csinál, vagy nem tud."

Logikai bukfenc. Ha azt gondolod, hogy nem beszámítható, ezért van télvíz idején az utcán, jó eséllyel a fagyhalál felé menetelve, akkor a tv-ben rögzített kötelessége az eü. ellátó rendszernek ezt megakadályozni, segítséget nyújtani. Az öngyilkos jelöltet is megpróbálják leszedni a turulmadárról.
És igen, az is tragédia, hogy saját lakásban fagynak meg emberek (bár, hála Istennek kevesebben, mint az utcán), de nem erről beszélünk.
Afrikában gyermekek halnak éhen, Indiában pedig eltörik a kisgyermekek lábát és/vagy megvakítják, hogy jobb eséllyel tudjanak koldulni. Sok baj van a világban, nem is tudjuk megoldani. A jelenlegi poszt témája a hajléktalanság. Vannak együttérző emberek és vannak kevésbé empatikusak. Nem kell mindenáron meggyőznünk egymást, sőt, nem is kell mindenben egyetértenünk. Viscoval értek egyet: Téged így szeretünk.
PS nem vagyok szemforgató. Így gondolom és próbálom így is csinálni.

Mária 2011.11.02. 09:10:41

@tódór piroska:

Valóban az eü ellátórendszer dolga.

De NEM a mentők dolga.

A nem beszámítható egyedek ugye nem a fagyra bújnak elő a rejtekhelyeikről? Ugye már a tél kezdete előtt is ott vannak?

Ugyanígy, a nem-beszámíthatóságot sem a fagy hozza elő náluk? Már korábban is ilyen állapotukban vannak?

És egy rossz hír: a saját lakásukban SOKKAL többen hűlnek ki és fagynak meg, mint az utcán. Nagyjából egy az ötvenhez az arány, a lakásukban kihűlők "javára".

Csak erről valamiért nem szeret hírt adni a média. Gáz lenne szembesíteni a csillivilli reklámokon tartott népeket a szánalmas valósággal.

FuBu 2011.11.02. 09:14:46

@tódór piroska: Használhatok, ettől függetlenül, 100 emberből 99 így érez. Saz dolog, de így van. Egy hajléktalan undort, félelmet, lelkiismeretfurdalást, és ezekért az érzésekért haragot vált ki a legtöbb emberben. Hányan utálják a buszon, metróban, etc saját hányásában ücsörgő hajléktalant vagy azt aki csak egyszerűen büdös? Mindenki aki a buszon utazik, holott jórészt azért szállnak buszra, mert ott alszank, télen meleg van. Csak épp, amikor a neten fotelből kell jóérzésűnek lenni, akkor 99% az, a valóságban persze nem.
Attól, hogy te más vagy, a többség nem az. Én sem terjedek messzebb, minthogy pénzt adok, vagy, ha tényleg kell mentőt hívok, adok plédet, ilyesmi. Ezzel legfeljebb a lekiismeretem nyugtathatom meg, egyetlen embernek tudtam ténylegesen segíteni. Dew az se ma volt. :(

rikitiki 2011.11.02. 09:20:40

@El Visco Stello:

Szigorúan orvosi értelemben:

Az életjel a légzés és keringés együttes jelenléte. Bármelyik hiánya az életjel hiányát jelenti. (Általában, az esetek többségében természetesen együtt létezik a kettő, tehát ha légzése van, akkor keringése is).

Az életjel hiánya esetén újraélesztést kell kezdeni és végezni.

Kivételek vannak, hogy mikor is nem kell újraélesztést kezdeni. (Ezek lényege, hogy ezen esetekben teljesen értelmetlen az újraélesztés, és ennek egyértelműen látható jelei vannak.)
Pl.
Biológiai halálról van szó (túl sok idő telt el), látható jelei a hullafoltok.

Ilyen kivétel továbbá az ún. élettel összeegyeztethetetlen állapot. Teljesen kizárt az élet lehetősége, újraélesztéssel is. Pl. az elhunyt feje máshol van, mint a teste. Ilyen esetben felesleges minden, és ez egyértelműen látható.

A jelen esetben, ha nincs életjel, akkor újraélesztést kell kezdeni (nem hiszem, hogy ez a szöveg helyes értelmezése). Kivéve, ha élettel összeegyeztethetetlen állapot látható (jelen esetben biztosan nem).

A kihűlés okozta halál egyébként az átlagosnál is jóval hosszabb ideig, nagyobb eséllyel visszafordítható folyamat, tehát ha valóban életveszélyes állapotról, vagy halálról van szó, akkor különösen indokolt az újraélesztés, mentő és kórházi ellátás.

El Visco Stello (törölt) 2011.11.02. 09:34:00

@El Visco Stello: Ha arra gondolsz, hogy orvosi fogalmak kifejtésétől futamodtam meg, tévedsz. Egyszerűen nem akarok okostojáskodni más szakmájában - bár ezek olyan alapfogalmak, amit egyszerű elsősegély nyújtási tanfolyamon is illik ismerni(halálra utaló jel, bizonyossági haláljel, élettel összeegyeztethetetlen jel, életjel stb)

rikitiki 2011.11.02. 09:40:03

A hajléktalan helyzetről általában a véleményem: jelenleg, ha az utcán (vagy máshol, ez teljesen mindegy) egy eszméletlen, vagy vélhetően ellátást igénylő ember van (megsérült) akkor az egészségügynek, mentőknek őt el kell látnia.

Ez (és minden más szociális ellátás, amit az eü. nyakába varr az állam és a politika) egy egyébként rendkívül drága megoldás. De mi magyarok szeretünk nagy lábon élni.

Lehetne megoldást találni, és ezt a szabályozásban, törvényekben is megfogalmazni sokkal olcsóbban. Pl. szociális szolgáltatók, alapítányok stb...
Akik feladata lehetne az ellátás, és ha szükséges, akkor természetesen kérhet eü. segítséget.

Jelen pillanatban (idén és jövőre)pedig az történik, hogy a hajléktalanokat magára hagyta az állam, a szolgáltatókat és az alapítványokat leépítette, megszüntette, ellehetetlenítette, még az önkéntes alapítványokat is, hiszen nem engedi, hogy pályázati pénzekhez jussanak.
Ezzel párhuzamosan az eü. ellátást nem változtatta meg, jelenleg minden állampolgárnak, "ingyér" jár az ellátás, a hajléktalannak is, az alkoholistának is, a dohányosnak is, mindenkinek. Akkor is, ha fél óra múlva valaki meghal infarktusban, mert oda már nem jut mentő.

Vonultam mentőn, pontosan megértem a mentősök álláspontját. Ezzel együtt is úgy vélem, hogy ez van. Ez a helyzet. Vonultam olyan hajléktalanhoz én is, akit névről ismert mindenki, két nap után lehet megint hozzá vonulni. Nem rajongott értem a személyzet. Az orvos dolga, hogy a törvényeket betartva, minden embernek, egyenlő, a legjobb tudása szerinti ellátást, gyógyulást biztosítsa. Az állam feladata, hogy a szabályokat, kereteket meghatározza. A polgár feladata, hogy az állami szabályokat, az államot magát a maga értékrendje szerint meghatározza.

Mi ilyen gazdagok vagyunk.

Pálinkát főzhetünk, és májzsugorba menekülve is megy a mentő.

Sírva vigad a magyar. Halálba isszuk magunkat, de azt ráadásul kurva drágán.

A tanárokat elküldjük, az orvosokat elküldjük, a vizitdíjat leszavazzuk, a tandíjat leszavazzuk. Azt kapjuk, amit kiharcolunk magunknak. Amit megérdemlünk.

Ingyenes egészségügy - mert megérdemlem.

Vizitdíj - 300 Ft.
Ingyenes egészségügy - 5000 Ft/hó.
Ingyenes ÉS jó egészségügy - megfizethetetlen.

Magyarország, én így szeretlek.

rikitiki 2011.11.02. 10:26:57

@El Visco Stello: Nincs.

Bocs.

Megelőlegeztem már előre is, neked ennyi legalább jár :)

2011.11.02. 11:28:59

Nem olvastam vissza 350 kommentet, így lehet már mondta valaki, de nem csak a csöveseket hagyjuk megdögleni kis hazánkban. Kollektíve szarunk a másikra. Tegye fel a kezét az összes önkéntes, aki az összes utcabelit/társasházában élőt ismeri. Ellátnék a fejek felett. Akkor miről is szól tulajdonképpen az ismeretlenek megsegítése? Még a saját portánkon sem teszünk meg mindent mindenkiért.

Kár azt hinni, hogy ez az állam feladata. Az meg butaság, hogy pénze van rá. Azok a hajlékonyak születtek valahol. Sanszos, hogy a szomszéd le sem tojta, amikor elkezdett lecsúszni.

Az út világos: hu.wikipedia.org/wiki/A_k%C3%B6zlegel%C5%91k_trag%C3%A9di%C3%A1ja

(Akartam idézni egy Hitler-beszédet a közösség és az állam viszonyáról, de meggondoltam magam.)

Magyar emberevés közben nem beszél 2011.11.02. 13:51:04

@ReignOfdark: A modern világban azért hoztunk létre saját keresményünk egy jelentős részéből intézményrendszert, hogy megoldja nekünk - nem helyettünk - ezeket a problémákat. Azért, mert nekünk a munkánk miatt sem időnk, sem a befizetetteken felül pénzünk, sem szaktudásunk nincs erre több. Szép summát teszünk a döntéshozók magánzsebébe. Ők vannak a legjobban megsértődve, ha számon kérjük az elvégzetteket. Egyetlen válaszuk van: kevés a befizetett pénz. Tehát feleslegesen bűntudatot kelteni bennünk, legalábbis nem méltányos. A dolgozó és adózó ember nem keveset áldoz a probléma megoldására.

tódór piroska 2011.11.02. 14:19:06

@FuBu:
Kekeckedésnek tűnhet, de nem az: ne mondd meg, hogy 100 emberből 99 hogy érez.
Még itt, a kommentelők között sem ez az arány, pedig ez nem tekinthető reprezentatív felmérésnek, mivel itt (mint minden egyéb területen is) az elutasítók aktívabbak. Visszanéztem a kommenteket, e szerint az arány nagyjából három a héthez az elutasítók javára, ami más szemszögből nézve azt jelenti, hogy 100-ból harmincan gondolkodnak hozzám hasonlóan, nem egyetlen egy, ahogy Te írtad. Vagyis harmincszor nagyobb arányban (3000 %) reprezentáltak az elfogadók még itt, a hozzászólók között is. Ezért csak ismételni tudom magamat: csak saját nevedben állíts valamit! Ez a Te véleményed, amit tiszteletben tartunk, és az én véleményem is igényt tart ugyanerre. Egyikünk se mondja azt, hogy az emberek 99%-a egyetért velünk!

FuBu 2011.11.02. 14:33:25

@tódór piroska: Nem, nem kekeckedés, legfeljebb sértős stílus. Az meg nem nagyon izgat.
Sajnálom, nem tudtam, hogy te vagy a társadalom ismerője, és amikor én esem ebbe a hibába - mert mondjuk, hogy nem ismerek elegendő embert és publikációt a témában, akkor az elítélendő. Sőt, pont te vagy az, aki minden írásra közlöd, hogy az nem lehet, mert nyilván mindenhol ott vagy. Kettős mérce?

Bocs, le a kalappal, részemről, ha nem gond itt befejeztem, mert már máshol is megkaptam tőled, hogy hazudok, szóval azt hiszem nekem erre tényleg nincs szükségem, nektek meg olyanokra, akik nem a ti véleményeteket osztják.

tódór piroska 2011.11.02. 16:28:54

@FuBu:
Ha egy tévedésre felhívják a figyelmét, az okos ember megköszöni, a buta megsértődik.
Saját véleményünk nem lesz attól megalapozottab, ha azt mondjuk, hogy mindenki, vagy 100-ból 99 is úgy gondolja.
Sajnos, TE állítasz rólam valótlant: sehol nem állítottam Rólad azt, hogy hazudsz.
Nekem (nekünk?) szükségem (ünk) van azokra, akik nem osztják a véleményünket. Az értelmes vita viszi előbbre a világot.
Szükségünk van Rád is, meg a többbiekre is.
Barátsággal:_ Piri néni.

FuBu 2011.11.02. 16:56:33

@tódór piroska: A stílusra írtam, hogy sértő, nem arra, amit írtál. Ezt pedig továbbra is fenntartom. Persze lehetek buta is, miért ne.
Nem ismered a hajléktalanokról a véleményemet, mert nem írtam le, azt írtam le, amit nap mint nap látok, és amit a témában nálam jártasabbaktól olvastam. A véleményemet a témáról megtartom magamnak, egyetlen okból, mert nincs megalapozott véleményem.
Szerintem nem értetted amit írtam, továbbra is az a véleményem, hogy a társadalom, amihez mind tartozunk (ezért mertem önkritikával mi-ként aposztrofálni azt) olyan emberekből áll, akik csak a saját érdekükben cselekszenek. Az önzetlen segítség nemigen létezik. Az is önzés, ha a saját lelkem miatt teszek valamit, és az is, ha kézzelfogható jutalomért.

tódór piroska 2011.11.02. 17:20:56

Tényleg remélem, hogy nincs harag. Én egy kicsit máshogy látom a világot,lehet, hogy (korom ellenére) naív vagyok. Vagy inkább idealista. Vagy még pontosabban: "...Az én vezérem bensőmből vezérel! Emberek, nem vadak - elmék vagyunk ..." Komolyan úgy gondolom, hogy az önzetlenség, szeretet, segíteni akarás nem veszett még ki az emberekből, végül is ez a modern társadalmaknak is egyik nagyon fontos kohéziós ereje. Erről itt lehet bővebben olvasni, tanulságos. webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:29dhHZ5AVAYJ:www.kodolanyi.hu/szabadpart/21/21_tarstud_koudela.htm+altruizmus+fogalma&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

Környezetemben sok embert ismerek, akik nem fordulnak el undorral az elesett (koszos, büdös, tetves, bedefekált, stb) emberektől, és nem azért, vagy nemcsak azért segítenek rajtuk, hogy lelkiismeretüket megnyugtassák. Persze, vannak olyanok is, akik szerint kutyaeledelt kell belőlük készíteni, vagy volt ugye nagyüzemi szintű lámpaernyő készítés is. Úgy gondolom, ha szűkebb környezetünkben, akár egy kevéssé látogatott blogon is, hallatjuk az emberi hangunkat, akkor valamit tettünk az ilyen ordas eszmék ellen is.
100 szónak is egy a vége, nem akartalak megsérteni. A markáns véleménykülönbség sem jelent haragot, de szerintem köztünk ez nem is áll fenn.

FuBu 2011.11.02. 18:33:48

@tódór piroska: Nem, természetesen nincs harag, még csak markáns véleménykülönbség sem, csak más helyeken fordulunk meg, ezért mások a tapasztalatink.

Kerestem egy neten is elérhető kutatást, ami nagyjából azt írja le, amit magam is látok, íme egy részlet: (közben megnézem a hivatkozást, amit írtál)

Szinte minden budapesti szívesen támogatná a hajléktalanokat, hogy beilleszkedhessenek a társadalomba, amely nem csupán emberbaráti szeretetből fakad, hanem a budapestiek szeretnék elkerülni a hajléktalanokat, nem szívesen találkoznak velük az utcákon, aluljárókban.
Bár a megkérdezettek többsége elismeri, hogy a hajléktalanoknak ugyanúgy joguk van használni minden közterületet, mint bárki másnak, sokan nem látják szívesen őket sem a belvárosban, sem a tömegközlekedési eszközökön, sem az aluljárókban. Ennek köszönhetően a fővárosi lakosság többsége egyenesen úgy véli, hogy kényszeríteni kellene a hajléktalanokat, hogy használják a hajléktalanszállókat és ne az utcán aludjanak.

SvenH. (törölt) 2011.11.02. 19:14:55

@Mária: "A nem beszámítható egyedek ugye nem a fagyra bújnak elő a rejtekhelyeikről? Ugye már a tél kezdete előtt is ott vannak?

Ugyanígy, a nem-beszámíthatóságot sem a fagy hozza elő náluk? Már korábban is ilyen állapotukban vannak?"

hat ja...
lehet itt a mentosok micsodajaval verni a csihanyt es ugymond joszivuskodni de ez fennall
raadasul a majukat a tablettas borokkal nyirjak tudatosan es folyamatosan, valoszinu azt Orsi anyukaja mar nem teszi szova, pedig nagyon sokat tenne a csövikékért, ha pl. nyaron odamegy es fizeti nekik a bort

amugy jo lenne tudni hogy osszessegeben mennyi egy kis mentotakaritas hany lityi bor veheto belole

SvenH. (törölt) 2011.11.02. 19:20:11

@FuBu: ez is olyan hogy meg 10 eve nyiladozott a BKV referens hogy hat a zutazok sajnaljak szegeny csovikeket, es hat akkor ezert leengedik a metro alagutba
mert a sok idiota az u.n. tömeg az ugy gondolta hogy az koscher, na amikor MEGTANULTAK hogy elegge be tud ragadni a szarszag a lenti "melegedobe" utana elkezdtek ugy gondolni hogy nem jo ez a megoldas
igy most az altalanos elvaras es egyutteles az hogy nem engedik le a metroalagutba a csovikeket...

csak azok a franya jogvedok, akik a kocsiban vonszoljak a segguket es sose kell egyutt utazni buszon csovikekkel azok vannak meg a "csovikek melegedjenek nyugodtan a buszon" velemenyen...

FuBu 2011.11.02. 19:38:29

@SvenH.: Ugyanakkor szegény csöviknek az ami az aluljárón átmenő járókelőnek
"kellemetlen élmény", az életet jelenti.
Szerintem a büdös, koszos, tiszta, cicomázott, buta, okos, kedves gonosz, mind-mind ugyanúgy az emberi közösség tagja. Ha mégannyira sem tetszik valakinek a teste, a szaga, a vélemény, akkor is ez van.
Nekem onnan indul az egész, hogy van egy olyan társadalmi vélemény, hogy mindenkinek lakni kell egy lakásban/házban, mindenkinek dolgozni kell valahol, mindenkinek a normák szerint kell élni, sokan nem akarják ezt. Vannak, akik a hajléktalan életformához ragaszkodnak, hiába próbálják kiemelni őket nem akarják. Véleményem szerint joguk van hozzá, azonban azt is kénytelen vagyok elismerni, hogy minden embernek ugyanilyen joga van ahhoz, hogy nem kelljen más szarán átlépve mennie az utcán, pisilő részegeket (nem feltétlenül hajléktalanokat) látnia.
Szóval nem biztos, hogy kategorikusan állást lehet foglalni.
A témához: 2009-ben csináltak jogsérelmekkel és jogokkal kapcsolatos felmérést, amelyben az egészségügyi ellátást is górcső alá vették. Abban azt állapították meg, hogy nem találtak olyan esetet, amikor eszméletlen hajléktalanhoz nem mentek ki a mentősök, azonban valóban voltak olyan esetek, amikor megjegyzéseket tettek rá, de összességében jól szerepelt az egészségügy. A felmérést egyébként valamelyik hajléktalanokkal foglalkozó szervezet készítette, ha jól emlékszem.

Neduddgi 2011.11.04. 11:21:41

Én az OMSZ helyében kitennék a honlapra egy számlálót, amelyen az aznap befutott "fekszik a földön" típusú, kizárólag részeg (és nem súlyosan sérült!) honfitársakhoz történt mentőhívások számát, valamint a "bejelentő nem visszahívható" hívások számát lehetne megtekinteni. Azt hiszem, itt nagyon sokan megdöbbennének, hány olyan "jótevő" van, aki a saját lelkiismeretének megnyugtatására felhívja a 104-et, mert a kocsiból lát egy fekvő embert. Meg persze nem áll, segíteni ennél többet nem segít. De legalább mentőt hívott.

SvenH. (törölt) 2011.11.05. 00:23:06

@Neduddgi: mar az is jo lenne ha nem a 104et kellene az ugyelet helyeert felhivni...

XCat 2011.11.08. 15:43:14

Aztán miután beszállítottak a tetves, bolhás, koszos nénit a kórházba (ahonnan egyébként másnap elzavarják, mert mit csináljanak vele), a mentősök szépen nekiállnak mentőt fertőtleníteni. Aztán amíg ezt csinálják, 4-5 ember felfordul, mert nem ment érte mentő.

Szeretem az ilyen ártatlan széplelkeket. Bezzeg a saját lakásába nem engedte be a hajlékonyt, hogy ne fázzon már. :))

sírjatok 2011.11.23. 00:15:33

@Mária: "És egy rossz hír: a saját lakásukban SOKKAL többen hűlnek ki és fagynak meg, mint az utcán. Nagyjából egy az ötvenhez az arány, a lakásukban kihűlők "javára"."

Csak az utcán/lakásban élők aránya nem 1:1, héló! Ha ezerszer annyian élnek lakásban, mint az utcán, de csak ötvenszer annyian fagynak meg, akkor azért csak jobb a lakás...

karcsibácsi 2011.11.23. 13:32:24

@sírjatok:

Mai hír: idén eddig 40 ember fagyott meg, ebből 31 hajléktalan, 9 saját fűtetlen lakásában.

ladymamy 2011.11.23. 18:32:43

Nagyon szomorú, hogy a XXI. században Európa közepén ez megtörténik.Szégyelljék
magukat az ország /volt-van-lesz/vezetői,
hogy ilyen helyzetet teremtettek.Ki fog az utcán élő embereken segíteni? Én nem azt gondolom, a helyzetük kialakulásáért ők nem hibáztathatók,de legyünk őszinték, mindenki hibázik, ők eleve olyan élethelyzetből/ben/indultak, ami sokszoros hátrány mindenféle szempontból.
És innen "felállni", munkahelyet találni
képtelenség.
A másik fontos dolog,hogy a nyomor és a kilátástalanság és a kiszolgáltatottság akkora,hogy a "közös sors"nem arra ösztönzi őket,támogassák egymást!Tudom, kívülről könnyű "osztani az észt." De nem ez a célom.Ők is emberek.Nekik vannak érzéseik, gondolataik, vágyaik!
Csak azt is tudják, ez senkit nem érdekel, és soha nem fog megvalósulni.
Szegény Magyarország! Szegény, szegény emberek! A Tatárjárás és a 150 éves török uralom együttesen tett ennyi kárt,
bennünk, mint az utolsó 20 év "politikus
járása"!Te elátkozott "Nincspénzország"
mi lesz veled?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása