Rákmegelőző étrend – Mit együnk és mit ne?

2011.10.21. 09:36

A daganatok kialakulásában a genetika, az életmód és a környezeti hatások is részt vesznek. Az étkezéssel a betegség kockázatát lehet csökkenteni, de, sajnos, teljes védelmet nem nyújt. Milyen étrend segíti elő a daganatképződés és milyen étrend segít megelőzni azt?

 


Daganatképződést elősegítő étkek, étrendek

 

 

A túlzott energiabevitel, a mozgásszegény életmód, valamint a következményes elhízás/túlsúly bizonyítottan növeli a méh-, valószínűleg a vese- és feltehetően a vastagbélrák veszélyét. A menopauza után kialakuló testtömeg-növekedés fokozza a melldaganat kockázatát.


A sok vöröshúst (marha-, birka-, sertéshús) tartalmazó étrend valószínűleg növeli a vastag- és végbélrák kockázatát, és feltehetően fokozzák a hasnyálmirigy-, mell-, prosztata és veserákok kialakulásának lehetőségét.


A grillezés, nyárson sütés és a zsiradékban sütés valószínűleg fokozza a vastagbélés végbélrák kockázatát. E technológiák alkalmazása során a kiolvadó zsír rácsöppen a közvetlen lángra, parázsra, sütőlapra és rákkeltő illóanyagok keletkezhetnek belőle, amelyek visszaszállnak a húsra.


A pácolás és füstölés feltehetően növeli a végbél- és vastagbéldaganat kialakulásának veszélyét, a pácoláshoz használt nitrit/nitrát vegyületekből rákkeltő anyag (nitrózamin) keletkezhet a szervezetben. A helytelen, nem szabályosan végzett füstöléssel szintén kerülhetnek káros anyagok az élelmiszerre.


A túlzott zsiradékbevitel növelheti a tüdő-, vastagbél, végbél-, mell- és prosztatarák, a fokozott állati zsírbevitel feltehetően növeli a tüdő, mell, vastagbél, végbél, méh és prosztata daganatos megbetegedésének lehetőségét.


A túlzott konyhasóbevitel valószínűleg fokozza a gyomorrák kialakulásának veszélyét, a sózott hal bizonyítottan növeli az orr–garat rák, és valószínűleg a gyomorrák kockázatát.


A rendszeres és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás bizonyítottan növeli a szájüreg-, garat-, gége-, nyelőcső-, máj- és valószínűleg a vastagbél-, végbél- és mellrák kockázatát.


Az élelmiszer-adalékanyagok a köztudatban, mint az élelmiszerekben található rosszindulatú daganatot előidéző összetevőkként terjedtek el. Ezzel a hiedelemmel ellentétben az élelmiszerekben szokásos mennyiségben jelen lévő adalékanyagok egyikéről sem mutatták ki eddig, hogy kapcsolatban lennének bármilyen daganat kialakulásával. Azok nagymértékű, és állandó fogyasztása azonban okozhat problémát.


Daganatképződést gátló étkek, étrend


A daganat megelőzésében segítségül szolgáló étrend sokban hasonlít a korszerű egészséges táplálkozási szokásokhoz. Elsődleges az egészséges testtömeg megtartása, vagy annak visszaszerzése megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással.


A bőséges zöldség-, főzelék- és gyümölcsfogyasztás bizonyítottan csökkenti számos daganat kockázatát, valójában elmondható, hogy általános daganatmegelőző hatása van. Mondhatni, a rákpreventív diéta a növényi táplálékokra építkezik. Napi 500g zöldség, gyümölcs, hüvelyes nemcsak a rák, de túlsúly ellen is védelmet nyújthat.


A C-vitamin antioxidáns hatású: gátolja a karcinogén metabolitok képződését a gyomorban és a bélcsatornában. Rajta kívül az E- és az A-vitamin, valamint a retinoidszármazékok és a karotinoidok is csökkentik számos kémiailag indukált daganat kialakulását. A zöldség- és főzelékfélék, valamint gyümölcsök E-vitamin-tartalma nagy, az olajos magvaké, dióféléké kiemelkedő, de kitűnő forrás a búzacsíra, a teljes őrlésű gabonafélék és a növényi olajok, margarinok is, a hüvelyesek közül pedig a sárgaborsó.


A szójában jelenlévő fitoösztrogének egyes tanulmányok szerint csökkentik az emlő és a prosztata daganatos megbetegedésének kockázatát.


Egyes flavonoidok, például a fisetin, apigenin, luteolin hatásosan gátolják a daganatos sejtszaporodást (a fisetin a citrusfélékben, az apigenin az alma héjában, a luteolin a zellerben található nagyobb mennyiségben). Világszerte folynak kutatások a ma már több mint ötezer ismert flavonoid kedvező hatásait illetően. Mindezeken kívül jótékony hatású a szőlőben található resveratrol és a paradicsomban lévő likopin is.


A daganatpreventív táplálkozásban a teljes értékű gabonaféléknek van helye: barna és magvakat tartalmazó, magokkal megszórt kenyerek, péksütemény, száraztészta, müzli naponta többszöri fogyasztása javasolt.


A zöld teában található katechinek elősegítik a szabad gyökök elleni védelmet, csökkentik a hólyag-, vastagbél, gyomor-, hasnyálmirigy-, nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát.


A gyártók és forgalmazók ajánlásaival ellentétben semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy az egészségesen, változatosan táplálkozó embernek bármilyen étrend-kiegészítőre szüksége lenne. Nem igazolódtak azok a vélekedések sem, hogy egy-egy tápanyag megadózisa védelmet nyújtana a daganatos betegségek ellen, sőt, a béta-karotin megadózisok növelték a tüdőrák előfordulását dohányzó férfiakon, illetve azbeszttel dolgozóknál.


Az egészséges életmód nem zárja ki a daganat kialakulásának esélyét, azonban egy ilyen változtatásnak nincs hátránya. Egészséges étrenddel, rendszeres testmozgással és az optimális testtömeg megőrzésével a felnőttkorban gyakori daganatok körülbelül egyharmadát meg lehetne előzni.


Töttösi Adrienn,

Dr. Lelovics Zsuzsanna PhD

Dr. Völgyi Zoltán

 

Forrás:patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása