Szülési sarc - Tényleg így zajlik?

2011.09.10. 06:00

Tisztelt Praxis Blog!

 

Újfent rákényszerültem - a tervezettnél jóval hamarabb -, hogy írjak Önöknek.Az elmúlt nap folyamán ultrahangos vizsgálatra voltam hivatalos - kismamaként ez nem is annyira meglepő. Azonban annál inkább az, ami ott történt.

 


Egy héttel ezelőtt időpontot kértem a vizsgálatra. Monoton női hang darálta: szeptember 8., csütörtök, 10 óra 10 perc. Két perc késés után már nem fogadnak - tette hozzá. Mintha nem tudnám.A helyszín? Egy kórház. Semmi különös nincs benne - fehér köpenybe burkolt alakok kerülgetik a váróban ülőket - állókat, nővérek rohangálnak papírhalmazokkal, komoly arckifejezéssel.Leadom a papírjaim az asszisztensnek, majd várok. Tizenkét óra után néhány perccel sorra is kerülök, és büszke vagyok, hisz itt engem két perc késés után már nem fogadnak. Még szerencse, hogy időben érkeztem. Még inkább szerencsésnek érzem magam, mert a majd' két órányi várakozásom közben 6 alkalommal is tanúja lehettem, amint a váróba belibben egy tömény parfümfelhő, azt pár másodperccel később egy dudorodó pocak követi, aláfestésként méregdrága topánok verik az ütemet.


Persze, a kísérő sem hiányzik - a jövendőbeli apa még anyukán is túltesz illatozásban. Meghatározhatatlan márkájú telefon ficcen elő a farzsebből, látványos képernyőbökdösés, némi kagylózás, majd pár másodperc múlva felharsan a megszokott mondat: "Megjöttünk!".Ismeretlen orvos nyargal ki a rendelőből, épp csak a szájában felgyűlt testnedveket nem csorgatja el, úgy siet a kedves betegek elé, majd szívélyes mozdulattal beinvitálja őket a vizsgálóba.A váróban ücsörgők közül többen susmogni, szitkozódni kezdenek. Nem értem, miért, hisz ez csak protekció - annyira megszokott dolog, hogy nekem már fel sem tűnik.


Mivel unalmas a várakozás, a jövendőbeli anyukák beszélgetni kezdenek. Ki kihez jár terhesgondozásra, magándoki nem is orvos 10.000/alkalom alatt, de kifizeti az ember, mert fő a gyerek egészsége, meg a magánnál nem kell órákat várni, mint itt, de sebaj, a szülés is csak 100.000 lesz, fő a biztonság, meg hogy nyugodt körülmények között tudjon szülni, mert az ügyeletes orvosok, hát azok tojnak a betegre jobbról is meg balról is.


X bőszen helyesel Y kijelentéseire, még szerencse, hogy az ő orvosa milyen tuti, mert bár éppen üdülni fog, mikor X ki van írva a szülésre, de már meg is egyeztek, hogy két nappal előbb indítják neki - anyuka is nyugodt lesz, hogy a piedesztálra emelt doktor úr jelen van a nagy eseményen, és nem nélküle kell végigszenvednie az egészet, és az orvos is zsebre rakhatja a pénzt, ami nyilván jól fog jönni az üdülésnél.


Kerekedik a szemem, nem szólok. Elég sok dolgot tud meg az ember az ilyen helyeken, még akkor is, ha csak azt veszi alapul, hogy minden pletyka FELE igaz. Megtudom, hogy ha nincs havi 10-20.000 a zsebemben magánorvosra, és beérem az egyszerű SZTK-s rendeléssel, akkor hogy jövök én ahhoz, hogy egyáltalán gyereket szüljek, milyen felelőtlen, hanyag disznó vagyok. Azzal is tisztába kerülök, hogy nem csak az orvosnak dukál ám a bőséges jatt, legalább 30-40.000 a szülésznőé, ugyanennyit kell kapnia az anesztesnek, 15-öt kap fejenként két nővérke - mert fő a biztonság, meg a nyugalom.


Meghallgatok pár további rémtörténetet olyan dokikról, akik kevesellték a kifizetett összeget, mondván, nem fél kézzel turkáltak anyukában, tessék még kiegészíteni kicsit azt a borítékot...Miután kellően kimerítették eme témát, előkerül a másik kedvenc: a császármetszés. Hogy milyen csuhajj, de könnyű a császárosoknak, 15 perc alatt kikapják belőlük a gyereket, aki ráadásul "mint amerikai tudósok kimutatták", felnőtt korában kevésbé lesz életrevaló, meg ráadásul nagyobb az esélye, hogy retardált lesz a trauma miatt, mert egyik pillanatban még anyában van, a másikban meg már nem. Sőt, a császár, az nem is szülés, és aki nem éli át a vajúdást, az nem is anya, mert nem szenved meg a gyerekéért, csak hipp-hopp, az ölébe pottyan a lurkó.


Y-nak volt egy ismerőse, aki amellett, hogy programozott császáros volt, ráadásul a hülyéje nem fogadott orvost - hát leshetett is a kórházban, hogy még a véres lepedőt is csak estére cserélték ki alatta, és csak azért, mert már nagyon bűzlött!Ülök elkenődve, és már nem érdekel a vizsgálat sem, hiába tudom meg, hogy Borsó remekül fejlődik odabent, valahogy nem megy a megnyugvás.


Mert ha - tegyük fel - csak a fele is igaz annak, amit hallottam, már akkor is levonható a konklúzió: szar anya vagyok. Hisz nincs fogadott dokim, és császáros leszek... És már csak azért is hiszek az elhangzottakban, mert a mostanában szülő/szült barátnőim, ismerőseim is mind ugyanezekről beszélnek, egymástól függetlenül is.Sajnálom, nekem nincs havi 10-20.000 Ft a zsebemben magánorvosra, és annak is örülök, ha meg tudom venni a szülésig a szükséges dolgokat. Én sem így terveztem, de az Élet néha produkál kényelmetlen helyzeteket: például, mikor az ember szerdán felmond a munkahelyén, mert hétfőn kezdene egy új helyen - csütörtökön viszont megtudja, hogy terhes, és bukik mindent. Többek között azt a gyönyörű, fix keresetet is, amelyből futná magánorvosra.


Félreértés ne essék, nem a hálapénz a bajom - ha orvost fogad valaki, és elvárja, hogy az akár a szabadidejében is ugorjon az első szóra, és a világ végéről is nyargaljon be a szülésre, az fizesse is meg. Ez természetes dolog, én sem dolgozom másnak a szabadidőmben ingyen.De tényleg itt tartunk?


És senki ne mondja nekem, hogy ez az orvosok/egészségügyisek hibája! Nem, ezt az ifjú szülők alakították így hosszú évek kemény munkájával - hogy 5-6 ember zsebét kell teletömködni, mert ki kell nyilvánítani a hálát, hogy megszülethetett a gyerek.
Csak azt nem értem, miért...


Továbbá, ha én egy reggel besétálok a pakkommal egy kórház kapuján, megállok a nővérpult előtt, és kijelentem, hogy szülni jöttem, császárra vagyok kiírva, és nincsen orvosom, mi fog történni?Próbálom azzal nyugtatni magam, hogy gyerek odabent még nem maradt, de ettől függetlenül valóban érdekel a válasz - milyen esélyekkel induljak így neki a szülésnek?


Mennyi a valóságalapja a fentebb leírtaknak? Tényleg így zajlik minden? Vagy van még egy kis esélyem arra, hogy életem egyik legfontosabb napján esetleg egy ügyeletes orvos is megfogja a kezem, és egyszerűen, szimplán, csak úgy emberileg rám mosolyog?

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaTi 2011.09.10. 06:42:24

Ne, ne hergeld magad ilyeneken! Igenis vannak, akik ezer dologgal fognak rémítgetni, hogy rosszul érezd magad. Dugjál valami zenét a füledbe ilyenkor. Hogy megnyugtassalak, én meg ezer olyan történetet hallottam/olvastam, hogy "hiába fizettem a dokinak, be sem jött" és olyat, hogy "ügyeletesnél szültem és rendben ment minden, kedves volt". Tudod, nincs garancia semmire, senki nem ígérhet neked semmit. A sokat fizető szülőknél is akadhat komplikáció, mert a szülés az már csak ilyen. Így nem is érdemes előre ezen szoronganod. Igen, vannak pénzt elváró orvosok. Ez tagadhatatlan. De van sok jó és lelkiismeretes is, aki nem fog a szülőágyon megzsarolni. Bízz bennük!
Az pedig, hogy a császár miatt ne lennél jó anyuka, olyan nettó marhaság...Hidd el, az a rossz anya, aki valami ősanyasági kompőlexusok miatt akkor is normál szülést akar, ha orvosilag a császár indokolt, de ő inkább veszélyezteti a gyerekét...Nem a szülés módjától leszel jó anya, hanem attól, ami utánna jön. Hogy mennyire szereted, hogy hogyan neveled. Megszülöd szépen a babádat. Lesz egy gyereked. Hazaviszed, szereted, neveled, eteted, tisztába teszed, felkelsz éjszaka, hülyére aggódod magad mindenen, szétröhögöd magad, mikor egy rakás vicces dolgot művel, szétolvasz, ha rádmosolyog. És egy év múlva már nem fog annyira számítani, hogyan szülted meg. 20 év múlva meg már tökéletesen mindegy lesz. Minden jót a babádhoz!

Nem én vagyok, hanem én 2011.09.10. 06:54:47

2 mondatot sikerult csak elolvasnom:
"Újfent rákényszerültem - a tervezettnél jóval hamarabb -, hogy írjak Önöknek"
Tehat van valaki ebben a gyonyoru orszagban, aki ugyan kenyszernek erzi, hogy irjon erre a blogra, de mindenfelekeppen tudatosan keszul erre, tudatosan keresi a lehetoseget, hogy belekosson, pellengerre allitson barmit, ami az egeszsegugyben az utjaba akad...
De gondoltam adok az egesznek meg egy lehetoseget; lejjebb gorgettem az oldat es ez akad a szemembe:
"Y-nak volt egy ismerőse, aki amellett, hogy programozott császáros volt, ráadásul a hülyéje nem fogadott orvost - hát leshetett is a kórházban, hogy még a véres lepedőt is csak estére cserélték ki alatta, és csak azért, mert már nagyon bűzlött!"
Ahol a mondatban szereplo 3 allitas nyilvanvaloan uti egymast. Ugyanis aki programozott csaszaros, annak van fogadott orvosa (epp ez a programozott szules lenyege), aki alatt meg ki kell cserelni a veres lepedot, az meg nem lehetett csaszaros...
Na, de mindegy is...
Csok, Praxis...

VaTi 2011.09.10. 07:03:18

@miklos.rabai: Miklós, olvasd csak el az egészet :) Pont arról szól, hogy hülyére rémítgetett kismama vígaszt keres. Ez most nem is az egészségügyről szól, hanem a hülye szülőkről. Persze a "hálapénz" kifejezés miatt jó eséllyel lehet majd címlapos a poszt, akkor majd jönnek olyanok, akik elmondják, hogy, de igen, mert az velük is úgy volt, meg hallották a szomszédasszony keresztlányától is. Na, akkor majd tényleg ne olvasd :) Meg a posztoló se, ha megnyugvást keres, mert az tényleg horror és rettegtetés lesz.

serfecs (törölt) 2011.09.10. 07:09:15

Elég modoros poszt, újdonság sincs benne túl sok. Megszokott dolog, hogy az orvos a kórházban magánrendel, ilyenkor a páciens megérkezik, felhívja és az orvos előreveszi. Lehetne sokkal diszkrétebben is, ahog pl mi szoktuk az orvosommal, mert neki Budán van a magánrendelése, én pedig amúgy a kórházától 5 percre dolgozom, miért mennék át Budára egy vizsgálatért. De mi általában nyugis időpontokat beszélünk meg, amikor van ideje és én már a kapun belépve felhívom, nem a zsúfolt folyosóról.

@miklos.rabai: "aki alatt meg ki kell cserelni a veres lepedot, az meg nem lehetett csaszaros"
Miért is? A császárosok is véreznek, csak az ő méhszájukat mechanikusan tágítják a műtét alatt, és csak 2 ujjnyira, azt hiszem. De alváz szempontjából minden ugyanúgy zajlik, mint szüléskor, tehát ugyanúgy véreznek. Kevesebb ideig, az igaz, mert kapják az oxytocint.

Dr.laikus PhD 2011.09.10. 07:25:22

@Panni75:

orvosilexikon.hu/module-Pages-display-pageid-629.html

Hogy mennyi legendát tudtok tudni csípőből az már fantasztikus.

Miért kéne császármetszésnél tágítani a méhszájat mechanikusan két ujjnyira, ha a szülés programozott?

Oxytocin? Mire való?

serfecs (törölt) 2011.09.10. 07:32:49

@Dr.laikus PhD: azért tágítják a méhszájat, hogy a viszonylag nagy mennyiségű vér könnyen el tudjon távozni, ne pangjon.
Oxitocint pedig azért adnak császár után, hogy a méh gyorsabban visszahúzódjon. Míg egy spontán beindult szülésnél felszabadul oxitocin, az indítottnál pedig ugye infúzióban adják, addig császármetszésnél egyik sem történik meg. Ezért adják utána pár napig izomba.

Nem én vagyok, hanem én 2011.09.10. 07:34:36

@Panni75: @Dr.laikus PhD:
A kerdes jo. Nem sok csaszart lattam, de ha nem csal a memoriam, akkor van mehszaj tagitas. Pont azert, hogy ha verzik a no, akkor az kideruljon, mert akkor lehet ujra meg kell operalni. De ha jol csinaljak a mutetet, akkor a no mar nem verezhet, mire elhagyja a mutot.
De Panni kedveert modositom az elozo mondatom: aki alatt meg ki kell cserelni a veres lepedot, az valoszinubb, hogy huvelyi uton szult. Amugy meg minden szulesen atesett no tiszta lepedot kap, ha a lepedo veres lett, vagy ha tiszta lepedot ker... :)

Drach 2011.09.10. 07:34:48

Sziasztok! A poszt írója vagyok. Tudom, hogy kissé szentimentális is, meg "hiedelmekre" alapuló, de... b@sszus, nekem tényleg fontos, hogy hogyan fog megszületni a gyerekem. És igenis be vagyok tojva, mert már csak hat hetem van hátra, és azon túl, hogy félek az ismeretlentől, ilyen dolgokról hallani minden, csak nem kellemes. De köszönöm a megnyugtató válaszokat, igyekszem pozitívan hozzáállni, de ettől függetlenül valóban foglalkoztat, hogy miért is alakult ki ez a szülés körüli iszonyatos mizéria. Nem az zavar, fizessen, akinek van rá, én is megtenném, ha lenne, de az, hogy már nem csak az orvosok "tartják a markukat", hanem gyakorlatilag szülő nők között is elvárás lett, hogy a "Te mennyit fizettél" kérdésre minimum 6 számjegyű összeg legyen a válasz... hát ez elkeserítő.

Kedves Miklós!
"Tehat van valaki ebben a gyonyoru orszagban, aki ugyan kenyszernek erzi, hogy irjon erre a blogra, de mindenfelekeppen tudatosan keszul erre, tudatosan keresi a lehetoseget, hogy belekosson, pellengerre allitson barmit, ami az egeszsegugyben az utjaba akad..."
Nem, nem tudatosan keresem a lehetőséget, ellenben már régen elhatároztam - még a jelen poszt megszületése előtt -, hogy a szülésem történetét (bármilyen legyen is az), meg fogom írni, annak minden pozitívumával és negatívumával együtt. Nem kényszerből - itt valóban rosszul fogalmaztam -, hanem azért, mert én például nem annak a típusú embernek tartom magam, aki teljes mellszélességgel a mai magyar egészségügy ellen van. Sőt. A tapasztalataim vegyesek, épp ezért nem ítélkezem, vagy ha mégis, az nem egy rendszer, hanem egy adott személy ellen irányul - legyen az orvos, nővér, ápoló, vagy, mint jelen esetben - páciens.

"Ugyanis aki programozott csaszaros, annak van fogadott orvosa (epp ez a programozott szules lenyege), aki alatt meg ki kell cserelni a veres lepedot, az meg nem lehetett csaszaros..."

Elnézést, lehet, hogy én vagyok tudatlan, de fogadott orvos nélkül is lehet programozott császárom, amennyiben annak olyan indikációja van, amely indokolja a műtétet. Történetesen, mint a posztból kiderülhet, SZTK-ba járok terhesgondozásra, azonban a kezelőorvosom (nem fogadott, kezelő) nem abban a kórházban rendel, ahová területileg tartozom.
A kijelentés második felére pedig, azt hiszem, Panni 75 megadta a kielégítő választ.

Drach 2011.09.10. 07:37:30

"Mi az oka annak, hogy császármetszés után vérzés tapasztalható? Mennyi ideig tekinthető normálisnak ez a vérzés, és mikor jelez valamilyen komplikációt?

Vérzés hüvelyi szülés után is tapasztalható. A méhlepény leválásával a méh üregében egy sebfelület keletkezik, mely vérzést von maga után. A méh összehúzódásával a tágult erek beszűkülnek, thrombotizálnak, így a vérzés mennyisége folyamatosan csökken. A távozó váladék nemcsak vért, hanem egyéb elemeket, véralvadékot, sebváladékot és mást is tartalmaz, ezt gyermekágyi folyásnak, lochiának nevezzük. "

serfecs (törölt) 2011.09.10. 07:42:11

@miklos.rabai: erre nem tudok mit mondani. Majd jönnek császáros anyukák és megírják, hogy véreztek-e vagy sem. Én szerencsére hüvelyi úton szültem, de ismerőseim, szobatársaim mind-mind véreztek.
Köszönöm, hogy megerősítetted a @Dr.laikus PhD: által legendának ítélt méhszájtágítást.

Dr.laikus PhD 2011.09.10. 07:46:20

@miklos.rabai:

A drencső mire való?

Oxytocin szülésindításra és nem a regenerálódásra használatos?

VaTi 2011.09.10. 07:53:33

@Drach: Kérdés: azt, hogy kezelőorvos, úgy érted, hogy rendszeresen hozzá jársz gondozásra, de mivel pénzről nem beszéltetek / nem tervezel fizetni, nem tekinted fogadott orvosnak?
Ez esetben nem lehet vele megbeszélni, hogy ha már programcsászár, tehát tervezett időpont, akkor az ő rendelési / ügyeleti idejére tegyétek? Nem biztos, h pénzt várna érte.
Az én dokim elküldött a pénzkérdéssel, h hagyjam békén, ugyanakkor
- a lelkemre kötötte, hogy bármi van, kérdés, óhaj, sóhaj, hívjam nyugodtan
- ha beindul a szülés, azonnal hívjam, éjszaka is
Szóval akkor ő sem volt fogadott, mégis velem volt.
Ha van egy orvos, akihez rendszeresen jártál/jársz gondozásra, akkor nem biztos, h csak a pénzért csinálná végig veled.

Drach 2011.09.10. 08:03:25

@VaTi: Rákérdeztem, és bár nyíltan nem mondta, hogy csak bizonyos összegért vállalná, ez volt a lényege a közlésének. Egyszóval nem. Ráadásul éppen most váltott kórházat, és a világ másik végén van.
Szóval jelenleg fogalmam sincs, mi volna a jó megoldás - járjam végig az összes kórházat, hátha lelek egy orvost, aki hajlandó elvállalni egy "köszönöm"-ért cserébe?

Nem én vagyok, hanem én 2011.09.10. 08:14:31

@Drach:
Megkovetlek. Orulok, ha nem keresed a hibat, az anelkul is van sajnos.

Amugy a csaszarmetszest csak orvosi indikacioval lehet vegezni. Ma azert meg nem tartunk ott, hogy a szulo no rendeli meg a csaszart. Bar ez csak az elmelet, hogy mi a gyakorlat az nem ram tartozik.

A programozott szules meg azt jelenti, hogy elore megbeszelt helyen es idoben meginditjak a szulest. Ez pedig nagyon nagy esellyel valasztott orvosnal kell, hogy tortenjen. Mert nehezen tartom elkepzelhetonek, hogy az eppen nem vajudo no bemegy a legkozelebbi korhazba, majd odafordul az epp raero ugyeletes orvoshoz, hogy most van uszkve 10-15 oraja, ki kellene mar nyomni azt a babat vegre.

A verrol/valadekrol meg fent mar modositottam a velemenyem.

@Dr.laikus PhD:
A drencso csak a hasi sebbol vezeti el a valadekot.
Az oxiticin meg mindig mehosszehuzasra valo. Csak a szules elott arra, hogy a meh osszehuzodva kipreselje magabol azt, ami benne van. Mig a szules utan meg arra, hogy a kitagult, esetleg kifardt meh osszehuzodjon. Ekkor epp az a lenyeg, hogy az meh izmainak kontrakcioja osszenyomja a meh ereit, ami miatt csillapodni fog a verzes, es meg tud gyogyulni a mehlepeny helyen levo seb.

VaTi 2011.09.10. 08:16:26

@Drach: én a területileg illetékes kórházban dolgozó orvosokat lecsekkoltam netes fórumokon, h miket írnak róluk. Akiről azt találtam, h odafigyel, lelkiismeretes és nem pénzéhes, ahhoz jártam gondozásra.
Egyébként nem hiszem, hogy annyira félned kell az ügyeletes / éppen rendelő orvostól.
Ráadásul nekem van egy elméletem (ezért támadhattok :) ): sok jó fiatal orvos van, akik lelkiismeretesek, lelkesek, de még nincsenek "elkényeztetve" a hálapénzzel. Elhivatottak, még nem kaptak sok pofont, nem fásultak (idősebb, rutinosabb orvosok figyelem: nem titeket minősítelek ezzel!). Nos, tekintve, hogy ezekkel a fiatalokkal sűrűn össze lehet futni ügyeletben, jó eséllyel futsz össze ügyeletben ingyen jó, lelkes, kedves, nem pénzéhes orvossal.
És ht van olyan történetem is (kolléganő), akinek a "sztárszülésze", akinek fizetett, nem jött be hozzá. Ügyeletesnél szült, akivel annyira meg volt elégedve, hogy a második és harmadik gyerekkel már eleve hozzá ment. Ingyen.
A rémítgetős urban legendek igencsak elterjedtek. Sajna. Miért élvezi mindenki, h hülyére paráztt egy kismamát?

Dr.laikus PhD 2011.09.10. 08:24:55

@miklos.rabai:

Ha a méh nyálkahártyája leválik bármilyen okból és erős vérzés van, akkor sem kell részben nyitott méhszájnak lenni, menstruáció idején sincs nyitott méhszáj.

Nem értem ebben az esetben miért kell? Ettől még kellhet, csak nem értem.

Az én időmben nem adtak regenerálódáshoz oxitocint.
Sőt semmit.
Szoptatás, és a természet.
Küret után igen, de mást.
(még a történelem előtt... :DD)

Azt szeretném ezzel kérdezni, hogy most akkor miért?

Dr.laikus PhD 2011.09.10. 08:28:06

@VaTi:

Igaza van Miklósnak.
Előírt műtét.
Hogy megy be?
Van egy beutálója adott napra, aki ott van team, az elvégzi?

A többivel egyet értek.

VaTi 2011.09.10. 08:34:00

@Dr.laikus PhD: igen, ezen gondolkodtam én is. Ez lhet, hogy a beutalóval a megadott napon a bentlévő csapat műti. Vagy ami még felmerült bennem: ha adva van egy orvos, akihez gondozásra jár, és ő javasolja orvosi indokok alapján a császárt, akkor megteheti, hogy magát a műtét elvégzését viszont visszautasítja anyagi okok miatt (még ha nyíltan nem is erre hivatkozik). Mehet ez így, hogy: "kell a műtét, de én nem csinálom meg csak pénzért, ingyen végezze l, aki hajlandó"?
Az a reálisabb, amit te írtál. Adott napon akik bent vannak, csinálják.
Ismét, ezredszerre: nem hiszem, hogy azok, akik ingyen csinálják, direkt rosszabbul dolgoznának, mint ahogy tudnak, csak azért, mert...

Drach 2011.09.10. 08:36:33

Hát éppen ez az, hogy senki nem mondd/tud semmit.
Kérdeztem az orvosom, hogy ez egészen pontosan hogyan fog zajlani, de nem adott rá konkrét választ, csak annyit mondott, hogy a kijelölt napon a kapott papírral és a vizsgálati eredményeimmel, gondozási könyvemmel jelenjek meg a területileg illetékes kórházban. Ha esetleg a kiírtnál előbb probléma merülne fel, akkor egy másik kórházba irányított, mondván, ott a legjobb a koraszülött osztály.
Kérdeztem a védőnőt: ő nem tudja.
Most váltsak kezelőorvost? Hat héttel a szülés előtt? Nem túl késő már ehhez?

Dr.laikus PhD 2011.09.10. 08:40:58

@VaTi:

Nem dolgoznak rosszabbul sőt. A családban több szülés volt ügyeletes orvosnál a gyermek és a mama legnagyobb megelégedésére.

Szerintem a területileg illetékes kórházban kell megtudakolnia hogyan működik.
Adott napra kiírt műtétre fel szokás készülni, főleg mert erősen indokolt a császár.
Fura a körzeti nőgyógyász.
Nem köteles fogadni területen kívül, csak teheti.
Nőgyógyászok egy része törvényi felhatalmazás nélkül úgy viselkedik, mintha rájuk is az vonatkozna, mint a fogászokra.

VaTi 2011.09.10. 08:41:46

"a kijelölt napon a kapott papírral és a vizsgálati eredményeimmel, gondozási könyvemmel jelenjek meg a területileg illetékes kórházban" Ez lesz, amit Laikus írt, befekttnek, majd az éppen bent lévő csapat műt.
"a kiírtnál előbb probléma merülne fel, akkor egy másik kórházba irányított, mondván, ott a legjobb a koraszülött osztály": MÁV kh?

Nem én vagyok, hanem én 2011.09.10. 08:45:08

@Dr.laikus PhD:
Egy dologra tudok csak gondolni. Megpedig arra, hogy a 2 verzes kozott mennyisegi kulonbseg van/lehet. A menstruacios verzes mindossze 70-100 ml.
Az oxitocinra meg azt a kulcs mondatot tudom mondani, hogy nemzetkozi multicentrikus tanulmanyok ezt az eredmenyt adtak. Biztos joval kevesebb oxitocinnal a verzeses szovodmenyek szama, mint oxitocin nelkul.

Drach 2011.09.10. 08:49:18

@VaTi: Nagyon remélem, mert totál tanácstalan vagyok.
De... bocsánat, tényleg, de nem fog azért az épp aktuális team "kinézni", mert csak odamegyek a nyakukra, minden előzetes nélkül?
Nekem ez így olyan fura...
A SOTE I-et javasolta. :)

VaTi 2011.09.10. 09:06:16

@Drach: Ne már! Kinézni??? Hát ez nekik a munkájuk! És hidd el, nem akrják direkt rosszul csinálni. Ha mindenki fizetett orvosnál vele egyeztetett időpontban szülne, akkor a normál kórházi szülészeti rendelési időben mit csinálnának az orvosok? Nézd, szerintem ez a fizetés dolog simán túl van lihegve. Már ebből látszik, hogy ezen rettegsz, hogy kinéznek...Ne hidd, hogy mindenki fizet és te leszel az egyetlen, aki nem. Sokan, nagyon sokan szülnek csak úgy, éppen bentlévőknél. Ne hagyd, hogy így bepánikoltassanak!

ccke 2011.09.10. 10:04:32

Nemrégen voltam szülészet gyakorlaton, császár végén mindig adtak oxytocint a méh izomzatba. Ha a császármetszés akkor történt, amikor a szülés még nem indult meg (nem kezdett tágulni a méhszáj), akkor feltágították, hogy tudjon ürülni a vér(így azonnal látják, ha nagyobb mennyiségű vérzés van). Draint nem mindenkinek adnak, és a hasfal rétegei közül vezeti el a váladékot.

@Drach: A Klinikán, ahol voltam 10-ből kb. 2-3 anyukának volt fogadott orvosa (más kórházban talán több, mert ide küldik máshonnan a problémás eseteket is, akinek, ha van, másutt van orvosa)
Akinek nem volt, az pontosan úgy volt, ahogy írtad, bejöttek a pakkal/hozta őket a mentő, kikérdezték, előkészítették, szültek.
Talán kicsit jobban odafigyeltek azoknak a kényelmére, akiket ismertek, de alapvetően mindenki tisztességes ellátást kapott, ott volt a szülésznő, az orvos, ha kellett.

Ugyandehogy (törölt) 2011.09.10. 10:06:27

@Dr.laikus PhD: én már kaptam valami cseppeket, pedig az se most volt.

meg "dörzsölgesse a mellbimbóját" tanácsot.

Dr.laikus PhD 2011.09.10. 10:13:27

@Babette_:

Cseppeket én is, de nem szülés után, hanem küret után. Nem emlékszem a nevére.

Szülés után a szoptatás elég volt.

A császármetszés nagyon ritka volt és figyelte a fene...
Természetes szülés esetén sem javallott és feleslegesnek ítélik a méhszáj manuális tágítását ad hoc.

Az én koromban meg a nyálkahártya leválás tenyérnél nagyobb darabokban viszonylag nem ritka. Teljesen zárt olyankor a méhszáj. Ezért érdekelt.

Amíg nem jön gyakorló szülész, hinni van okom Miklósnak bőven. :)

thbogyó 2011.09.10. 10:13:44

@Drach: Ne pánikolj! Nem minden úgy van, ahogy a 'felsőbb tízezer-beli' általad is emlegetett 'illatfelhős' anyukák, apukák mondják. Nekem 3 császárom volt - és mondhatom, nem volt 'könnyű dolgom'. Igenis fájt a műtét után, méghozzá nagyon. De minden egyes nappal jobb lett a helyzet. És mindhárom gyerekem életrevaló - ezt bizton állíthatom. Nekem sem volt pénzem fizetni a magándokiért, az adott kórházba jártam be vizsgálatokra - az orvosommal így beszéltük meg. Soha nem kért egy fillért se. A szüléssel kapcsolatban is beszéltünk vele - az anyagiakról (nekem nem tervezett császárom volt az első 2 szülésnél, csak harmadik alkalommal). S az orvosom annyit mondott, hogy ha úgyis bent lesz a kórházban, akkor semmit ne adjunk, mert neki ez a munkája. Ellenben, ha külön be kell jönnie, akkor azt azért nem vállalja ingyen. Szerintem ez korrekt. S mikor megkérdeztük, hogy akkor mennyi az annyi, erre meg közölte, hogy ezt nem szeretné megmondani, mert nem akar egy családot sem anyagi romlásba dönteni. Mi végül (mert persze, hogy ünnepnap született a gyermek) 30e Ft-ot tudtunk adni - és nem volt sértődés, meg szájhúzgálás. Megköszönte, s mikor mentünk a 6 hetes kontrollra, akkor is ugyanolyan kedves volt, mint szülés előtt. Szóval ne pánikolj! Ne minden orvos olyan, mint ahogy az anyukák lefestik a helyzetet!
S még annyit had kérdezzek: miért lesz programozott császárod?

thbogyó 2011.09.10. 10:14:49

@Dr.laikus PhD: Szerintem Ergam csepp volt a neve :) Én is kaptam :)

Kurvaanyádat cenzorkám! 2011.09.10. 10:56:33

Állami egészségügy? Egy hónap alatt két orvos követett el olyat, hogy egymás mellett nem szedhető (legalábbis nem ajánlott a párhuzamos szedésük a felerősödő mellékhatások miatt) gyógyszereket írt fel.
A második valami kapszulát azzal, hogy három napig csak felet vegyek be. :-DDD

El Visco Stello (törölt) 2011.09.10. 10:57:50

Asszem áthurcolkodok a szóvicc blogra. Ott minden fordítva van. Annál jobb a poszt, minél szarabb.

Gera 2011.09.10. 11:04:08

A húgoméknak három gyereke született legjobb tudomásom szerint hálapénzek nélkül és nem volt semmi gond. Persze ilyen vizsgálatokra várakozás és hasonlók voltak, de úgy látszik, ő együtt tud élni ezzel.

beste 2011.09.10. 11:08:20

Szia,
ne aggódj. Tapasztalatom szerint a szülészeteken halál normális emberek dolgoznak, akik együtt örülnek a csemete érkezésének Veled. Bár nekem volt orvosom (mert annyira bizonytalan voltam magamban, és mert annyira megbíztam az orvosban - nem csalódtam, remek ember), de a többiekről - akiknek én nem adtam, mert az orvosom azt elintézte helyettem, is nagyon rendesek, normálisak, segítőkészek voltak. Pedig volt némi komplikáció a szülésnél, ha nincsenek észen, valszeg már cseresznyefa szabadidőruhában feküdnék, passzívan.
A kórházban a csecsemős nővérekről is csak jót tudok írni. Nem is beszélve arról az idősebb főorvos úrról (a nevét sajnos nem tudom), aki látván, hogy hajnali ötkor az összeesés szélén sétálok a folyosón az ordítógéppel, elvette tőlem a gyereket, megnyugtatott, elzavart aludni, és mindehhez még mosolyogni is tudott. Ugyanő, két óra múlva egy épp a kórház kapuja előtt balesetet szenvedett gyereket rakott rendbe. Eszméletlen volt a figura. Látszott rajta, hogy fáradt, de ezt nem mutatta, humorral palástolta, ezzel nem csak a balesetes gyereket, hanem a szülőket is megnyugtatta.
Kívánok mindenkinek ilyen orvosokat, nővéreket.

egy maréknyi dollár 2011.09.10. 11:14:22

"Take it easy,baby
Take it as it comes..."

Ne gyötrődj most ilyesmiken, ha lehet.

Dr.laikus PhD 2011.09.10. 11:17:08

@Gera:

A húgod és nem te.
Veled hogy volt?
Vártál műtétre úgy, hogy van egy beutalód és nem tudod majd mi történik és hol?
Azt mondják azon a bizonyos napon minden cetlivel amit adtak vonuljál valahová?
Csak tanács, rákérdezésre nincs konkrétum.

Én sem tudnék együtt élni vele és még a gondolatára sem.
Járna az agyam, hogy mi a teendőm, hogy tudnám majd biztonságban a gyerekem.

A többi a szokásos kegyetlen kismama ijesztgetés és nagyokos kioktatás, mert a kibicnek semmi sem drága.

Mobilhuszár 2011.09.10. 11:17:19

Szerencsére nekem csak jó tapasztalatom van... Nem rég műtöttek a helyi nőgyógyászati osztályon. Nem volt fogadott orvos, nem volt hálapénz, egy nap és egy éjszaka a kórházban. Ellenben kaptam mindent amit kellett. Kedves ápolók, kedves orvosok, tiszta ágy, teljes ellátás, stb. Mintha én is csúsztattam volna abba a bizonyos zsebbe...zsebekbe.
Pár nap múlva varratszedésen mosolyogva és pontosan jöttek a dokik (ketten "operáltak" - műtő és a kezelő orvos). Kíváncsi voltam, hogy valamelyik megemlíti-e a pénzt, de nem. Semmi. Gyógyuljak, erre meg arra ügyeljek, stb.
Vannak még ilyen orvosok. Nem mondom, gondolkodom azon, hogy ha a szövettan eredménye is meg van, kapnak 1-1 csomagot (szigorúan pénz nélkül - elvek...), de még meglátom. Minden esetre van itt még hivatásos ORVOS, aki kapja a fizetését, cserébe dolgozik. Ennyi.

beste 2011.09.10. 11:18:47

@bájgúnár: ugye Te pasiból vagy? Ugye, Te még soha nem érezted át azt az aggódást, azt a félelmet, amit addig nem ismertél, nem tapasztaltál, de ha a fene fenét zabál, akkor is előtte állsz és végig kell csinálni, és halál tanácstalan vagy?

Leonce 2011.09.10. 11:19:28

Lesz Magyarországon épp elég SARC, szülésit nem terveznek. Nincs. Max folyosói téma.

cenzorilla 2011.09.10. 11:20:53

@beste:

Töröltem.

Kérlek várjátok meg amíg elolvasom és törlöm a posztolót ekéző és cigányozó olvtársakat.

beste 2011.09.10. 11:22:59

@cenzorilla: de hát én semmi ilyesmit nem írtam.... ???? Mi történik itt?
Csak a 11:08 és 11:18 órakor küldött megjegyzésemet írtam, mást nem....
?????

cenzorilla 2011.09.10. 11:25:29

@beste:

bájgúnárt töröltem, nem téged.

A lényeg nem etetjük a trollokat, mert nem tudom törölni. :))

Gera 2011.09.10. 11:28:25

@Dr.laikus PhD: Arra szerettem volna utalni, hogy az ő tapasztalatai szerint százezres hálapénzek nélkül is normálisan zajlottak a dolgok. Ők nem azért nem perkáltak, mert nem volt pénzük, hanem mert az ismeretségi körükben hallott sztorikból az jött le nekik, hogy nincs értelme, mert nem nagyon várhatnak érte ellenszolgáltatást.

kisgalád 2011.09.10. 11:45:40

Drach: Ne aggódj, barátném most szült, 4 hete. Nem volt fogadott orvosa, bár megtehette volna, de nagyon elégedett volt az illetékes dokival aki először vizsgálta, utánna meg hozzá ment vissza. Ultrahangért, vizsgálatért tudtommal nem fizetett (kivéve talán a 4d-s képért).
A terhessége vége felé beszélgettünk a szokásos lányos találkozónkon. Ránk vigyorgott, és azt mondta semmit nem kell elhinni a terhesség körüli urban legendekből, max. 10%-ban igaz. Valamiért szeretik rémítgetni a kismamákat, ehhez neki is volt szerencséje, ráadásul családon belül.:))(Talán így akarják távol tartani az ördögöt, hogy falra festik.) Megjegyzem barátnőm 30 felett van.
Egyébként a szülés is rendben ment, még nem találkoztunk, így nem tudom volt-e valami plusz izgalom, de szülés után pár órával már a babóval a kezében sms-ezett.:)))

kisgalád 2011.09.10. 11:49:16

A hálapénzről meg az a tapasztalatom, hogy aki lelkiismeretes akkor is az lesz ha nem kap, aki meg nem annak mindegy kap-e. Én szoktam adni, de tényleg hálából, utólag.

beste 2011.09.10. 11:52:06

@cenzorilla: bocsi, félreértettem:-)
azt hittem, nekem címzed... :-)

Mária 2011.09.10. 12:00:52

"fehér köpenybe burkolt alakok kerülgetik a váróban ülőket"

Mit csináljanak, bakker, repüljenek ???

Scala 2011.09.10. 12:01:10

@Drach: Nekem úgy tűnik jó orvosod van, mégha nem is tekinted "fogadott"nak... minden szükséges tudnivalóval ellátott, a többi a kórházban történik!
Kapsz ellátást, és felvilágosítást is, persze nem feltétlenül a portástól, vagy az első személytől, akivel beszélsz. De hidd el, hogy minden jön majd a maga idejében!
"Kérdeztem az orvosom, hogy ez egészen pontosan hogyan fog zajlani, de nem adott rá konkrét választ, csak annyit mondott, hogy a kijelölt napon a kapott papírral és a vizsgálati eredményeimmel, gondozási könyvemmel jelenjek meg a területileg illetékes kórházban."
Így igaz, reggel van a betegfelvétel, tégy úgy, ahogyan mondta, csomagoddal jelenj meg 7 h! Ott az éppen dolgozó csapat fogadni fog és ellát. Nincs nyár, nincs síszezon, a top-krém-best of orvost is megkaphatod, lehet, hogy ő műt majd.
Mondjuk én személy szerint nem is annyira szeretem a hypeolt sztárorvosokat, tapasztalatom szerint a felső közép a tuti, tökéletesen benne van a boogie a kezében, de a személyisége nincs elszállva-szétcsapva, figyel a beavatkozásra, és rád.
/Fenntartásaim még a nőnemű szülész-aneszteziológus orvosokkal vannak, de ezt most hagyjuk./

"Ha esetleg a kiírtnál előbb probléma merülne fel, akkor egy másik kórházba irányított, mondván, ott a legjobb a koraszülött osztály."
Ez is kiváló tanács, menj akkor a Baross utcába. Talán a legjobb oda ügyeletben kerülni, amikor nincs pörgés.

Bármennyire is tiltakozik a kicsi, önsajnáló éned - aki jól behergelte magát az anyagiakba, meg minden egyébbe az elmúlt hónapokban - nyugodj meg, szeretgesd meg a kicsi, lázadozó éned: a körülmények a legnagyobb javadra játszanak össze. :-)))
Az isteni rend másként nem is tud működni.

Gyűjts a fennmaradó időben nyugalmat, erőt! Rá leszel szorulva a lábadozás alatt.

S. Annyi 2011.09.10. 12:10:16

Csak a leadet olvastam el, arról meg Lázár János jutott az eszembe, az aki amit elért, annyit is ér elhíresült mondatára.

Tovább meg nem voltam rá kíváncsi.

Mária 2011.09.10. 12:11:12

Végigolvasva a posztot, a posztoló baja tulajdonképpen az, hogy szerdán felmondott a jól fizető munkahelyén, következő hétfőn kezdett volna az új helyen, de addigra megtudta, hogy terhes, és nem kellett mégse az új helyre?

Emiatt fúj az összes nála jobb anyagi helyzetben lévő kismamára, akiknek telik szappanra, meleg vízre, meg androidos mobilra?

2011.09.10. 12:11:46

Kedves posztoló!
A váróban rengeteg hülyeséget lehet hallani. Nincs jelentősége, csak idegesebb leszel. Senkinek nem kell pénzt adni, mégis meg fogod kapni ugyanazt az ellátást ami jár, pénzzel, vagy pénz nélkül. Ha programozott császár lesz, menj be a kijelölt kórházba, érdeklődj, mi fog történni. Egyébként nekem volt fogadott orvosom, és akármilyen hihetelen, nem kért pénzt!!! Azért adtam:-). És programozott császár volt.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.09.10. 12:15:23

"Ez természetes dolog, én sem dolgozom másnak a szabadidőmben ingyen.De tényleg itt tartunk?"

Én úgy vagyok vele, hogy kapnak fizetést. Tehát hálapénz alapból nem jár. Vagy esetleg utólag.
Ha előre kapott a doki, esetleg felfogadták, akkor viszont lesz szíves a magánrendelőjében fogadni a beteget - ha már a szabadidejében ingyen nincs kedve foglalkozni a kórházban a kismamával, akkor pénzkeresésre ne a közvagyont használja.

2. Ha nem fogad az ember orvost, akkor az ügyeletes orvosnak kell majd levezetni a szülést. Úgy tűnik, sok esetben ez is működik jatt nélkül.

libikoka 2011.09.10. 12:15:46

Nem, tenyleg nem erdemes a huhogokra hallgatni. Iden fogadtam meg, hogy tobbe semmi fontos tervet nem osztok meg a legfontosabb 2-3 emberen kivul senkivel.

Szemmutetem volt, es mindenki pontosan tudta, hogy vissza fog romlani, hogy fenyerzekeny leszek, hogy elcseszik, es kinyitni sem fogom tudni a szemem etc. Persze hasznalhato reszletekkel senki nem tudott szolgalni :)
Ehhez kepest a latasom tokeletes, no panasz.

Igen, igazad van, mindezt az izgulo kismamak hozzak ossze. Akik semmit tudnak arrol, hogy mi is tortenik most, ezert a tiz- es szazezrek megnyugtatjak oket, hogy legalabb mindent megtettek, ami toluk telik. Dehat nem ez az egyetlen koltseges luxus, amit a magyarok imadnak.

c.o.o.l.e.r. 2011.09.10. 12:16:39

Én júliusban szültem az István kórházban. Nem volt sem fogadott orvosom, sem szülésznőm, sem dúlám. Rendszeresen jártam vizsgálatokra, nem fizettem érte tízezreket, mégis minden rendben volt, a kiskönyvem ki volt töltve, a terhesség problémamentes volt, az orvos ugyan nem repesett,hogy nem fizettem, de ez a dolga, ha rendelési időben mentem be.Végig hüvelyi szülésre készültem, (homeo bogyók, málnalevél tea..stb..)de a babám nem fordult be, harántfekvéses maradt végig. Amikor megindult a szülés (5 perces fájások) péntek este 7 óra volt. Én tényleg egy csomaggal álltam a szülésznő előtt, hogy szülni jöttem. és nincs orvosom, nincs szülésznőm.. Egy kissé elhúzott szájjal megvizsgált, közölte, hogy zárt a méhszáj, menjek haza, hétfő reggel a főorvos úr megvizsgál.(nekem nem kell a főorvos, elég egy szimpla doki, mondtam magamban, és már láttam előre, hogy hogy dörzsöli a tenyerét mikor megvizsgálhat)..hazamentem. Hajnal 3 kor elfolyt a magzatvíz, vissza kellett menni, császáros lettem, fél óra alatt összejött a stáb, összesen 9 embert ugrasztottak legszebb álmukból, mert szülni fogok.Mindenki mosolyogva, kedvesen örült a pici lányomnak, pedig senki nem kapott érte pénzt. A doki( egy fiatal szakorvos) másnap benézett hozzám, megkérdezte hogy vagyok. Szerintem lehet százezrek nélkül szülni, én nem érzem magam rossz anyának, ha ne adj Isten beteg a gyerek, a százezertől nem lesz egészséges, a doki meg ha elront valamit, azért vállalni kell a felelősséget.Ja és még egy, nagyon szépen vágtak és varrtak, nem panaszkodom. Sok boldogságot a kismamának, és majd sok örömet a babázáshoz.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.09.10. 12:18:26

Egyébként azt én is támogatom, hogy az orvosok kezdő fizuja ne 120 ezer legyen - hogy várunk el odaadást, felelősségvállalást?
De amint rendes pénzt kapnak, a maroktartás legkisebb jelére, gyanújára is olyan bünti járna, hogy még.

rókafogta 2011.09.10. 12:18:39

Kedves blog író: Válaszom röviden: tíz húsz kevés, egyébként meg se hogy, és nem ér meglepetés!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.09.10. 12:21:28

Jah!
Előre kért hálapénz.
A franc akarna bármit elláttatn magán olyan emberrel, akinek az a fontos, hogy milyen pénzt kap érte... Tök mindegy mennyire profi.

Kisisa 2011.09.10. 12:22:11

Kedves Posztoló!

Három hónappal ezelőtt szültem meg a lányomat, fogadott orvos/szülésznő nélkül, a kerületileg illetékes kórházban, Budapesten.

Nem nyalták ki a seggemet a kórházban, de nem is azért mentem be, pedig kétszer egy hétig bent kellett lennem mielőtt szültem, magas vérnyomás miatt. A második alkalommal már gyerekkel jöttem haza. :) A lényeg, hogy mindenki normális, kedves volt, foglalkoztak velem ha problémám volt, és ügyeletes dokinál szültem, aki többször is bejött hozzánk miután megszületett a lányom. Igaz, fájásgyengeség és a tágulás hiánya miatt császároztak, mégsem éreztem hogy emiatt szaranya lennék, így alakult. A császár utáni vérzéshez annyit tennék hozzá, hogy a hat hetes gyermekágyi időszak alatt végig véreztem. Ugyanúgy a hüvelyen keresztül ürülnek a dolgok, mint normál szülés esetében. :)

Nekünk sem volt több tízezer forintunk arra hogy fogadjunk orvost, mégis épen és egészségesen jöhettünk haza a kórházból. Lehet hogy szerencse, nem tudom, mindenesetre sosem úgy álltam az ellátáshoz a terhességem alatt, hogy húú, biztos utálnak mert nem fizetek, konkrétan letojtam a dolgot. :)

Nem kell ennyire rettegni, mert abból tuti nem sül ki semmi jó.

zellerlevél 2011.09.10. 12:25:34

Az ország legtöbb kórházában semmiféle veszélynek nincs kitéve az a szülő nő, aki nem szórja ki a pénzt az ablakon, sőt... Akinek nincs fogadott orvosa, az ügyeletes orvosok igyekeznek minél jobban figyelni rá, reménykedve a szülés utáni hálapénzben.

A szülésorvosok (vélt) tarifáit az ultrahangvárókban, nőgyógyászati ambulanciákon elhangzott rémtörténetek verik fel.

Na meg az, hogy a nő többsége 1-2 gyereket szül. Ha több gyerek születne, akkor nem lehetne a pénztárcájuk nyitogatására bírni őket azzal, hogy életedben egyszer ki tudod fizetni...

A posztolónak talán érdemes lenne kevésebb figyelmet fordítani a szájhősökre, keresni olyan kismamákat, akik a földön járnak, és bár nem nyalják ki a hátsójukat a fehér köpenyesek, de éppen úgy egészséges gyerekeknek adnak életet... (Sőt, a körülugráltak sokkal magasabb arányban szülnek császárral, na vajon miért?)

Ha utólag úgy érzi majd, hogy hálás az orvosnak, akkor adjon neki. (Mi is adtunk, mind a négy szülés után. Utólag. És otthagytam volna az orvost azonnal, ha előre közli, hogy mennyit kér a szüléskísérésért.)

prolee 2011.09.10. 12:32:22

@Dr.laikus PhD: 94-ben a Baross utcai klinikán szültem ikreket császárral és utána napokig kaptam oxitocint injekcióban.
Nem tudom, miért kell ezen vitatkozni?

Én előre nem fizettem a "választott" orvosnak, utólag is alig bírtam rátukmálni a pénzt. Minden rendben ment így is.
Az orvost úgy "választottam", hogy a kolléganőm sógornője ott volt szülésznő és azt mondta, hogy minden szülésznő X adjunktusnál szül. Gondoltam, akkor nekem is jó lesz X. Jó is volt. :D

Donor 2011.09.10. 12:36:08

@VaTi: Szerintem a kismamák alapból imádnak parázni mindenen, főleg ha első gyerek. Másodikra már rutinból megy és röhögni fog az ilyeneken.

Minek orvos a szüléshez amúgy? Ez nem betegség, hanem természetes folyamat.
Csak azért jó kórházban szülni, mert ha mégis van komplikáció akkor közel a segítség, de szerintem hülyeség elvárni, hogy ott üljön az orvos és fogja a kezed. Aki ezt elvárja az persze fizessen vastagon, de szerintem csak egy bába, vagy valami hasonló női!!! segítő kell aki inkább lelkileg támogatja a szülő nőt, és van annyi tapasztalata, hogy tudja mikor kell hívni az orvost, ha baj van.

Flúgatlan 2011.09.10. 12:38:33

Minden szülésnél volt fogadott orvosunk, de az egyiknél túl gyorsan történt minden és nem ért oda. Aki épp ott volt, az látott el minket, és teljesen korrekt volt. Pénzt nem fogadott el.

A fogadott doki a többi esetben fogadott el pénzt a szülésért, de nem számolta meg a jelenlétünkben, nem reklamált.

Nem egy jó rendszer ez így, de nem annyira szélsőséges, mint a pletykákban.

Flúgatlan 2011.09.10. 12:44:07

@Donor: "Minek orvos a szüléshez amúgy?" "Csak azért jó kórházban szülni, mert ha mégis van komplikáció akkor közel a segítség"

Ez nem egy "csak". Kicsi az esélye, de én 1%-ot is soknak tartok, ha a gyerekem és a feleségem életéről van szó. Egyik gyerekünk születésénél lépett fel komoly komplikáció, és akkor bizony kellett, hogy ott van a doki és egyből beavatkozik. Ha pár percet kellett volna várni, amire odaér, vagy nem olyan rutinos, akkor nagy baj lehetett volna.

A gyerek és az anyuka életét nem kockáztatjuk mégy 1% eséllyel sem.

"Ez nem betegség, hanem természetes folyamat." Hülye duma. Igen, természetes, de a kórház előtti időkben igen magas halálozási aránnyal zajlott. Ez kell? Nekem nem.

zellerlevél 2011.09.10. 12:47:19

@Flúgatlan:

Ezért megyünk kórházba szülni, és nem próbálkozunk otthon, de ettől még nem kell előre fizetni.

(Mint jeleztem: az előre fizetéstől nem csökken, hanem éppen nő a komplikációk esélye.)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2011.09.10. 12:53:39

Az a szemét, anyukával nem törődő ügyeletes orvos ugyanúgy 10-20 ezret kér a magánrendelésén, mint a te fizetett orvosod...

zsoci 2011.09.10. 13:00:01

Én csak két dolgot nem értek:

- tényleg azt gondolják sokan , hogy jár az orvosnak hálapénz ?

- miért is kell magyaroszágon ennyiszer , ennyi vizsgálatnak alávetni egy kismamát? Más országokban van 1 Uh aztán szülünk, sokszor otthon, hiszen nem beteg, hanem terhes ?

Dr.laikus PhD 2011.09.10. 13:11:48

@prolee:

Kérdés és vita között tudsz különbséget tenni?

stukov1 2011.09.10. 13:15:09

A poszt tartalma nyilván valamelyik bp-i kórházban történt meg...

Menő egy hely lehet...

princess01 2011.09.10. 13:27:10

Jajj. Császárral szültem.Majd 4 nap vajúdás után, fájásgyengeséggel, totál zárt méhszájjal, eső babaszívhanggal, lassan kipurcanó önmagammal.Kaptam oxytocint dögivel, semmi. császárnál a baba után a méhlepényt veszik ki és zárnak vissza.A doki "csak" a hasüreget takarítja ki.Van méhszájtágítás, ha zárt máhszáj van.Nem véres a lepedő???Hát én tudnék mesélni, hogy az első 8 órában mi és mennyi jött ki belőlem. Tehát ugyanúgy tisztultam, mint egy hüvelyi úton szülő anyuka.Aminek nagyon örült a dokim.Én nem érzem magam szar anyának, mivel a 4 nap alat mindent átéltem, és tolófájásokkal, totál zárt méhszájjal vittek a műtőbe.nekem a fogadott dokim és szülésznőm kettőnk életét mentették meg, ha ők nincsenek, akkor az ügyeletes sokiktól és szülésznőktől már valahol máshol lennénk...A dokim az utolsó 20 napban folyamatos 24 órás készenlétben volt, mivel 2 hetet túlhordtam, és előtte is voltak gondok.majd 1 hónapig nem ihatott alkoholt egyszer sem például, lemondott minden programját, minden hétvégén bent volt, mikor vizsgálatra kellett mennem. Ezt ugye senki nem várná el ingyen?!Én is voltam soron kívül UH-n és NST-n azokkal a kismamákkal szemben akik a folyosón megrögződve szidták az összes szemétléda dokit és szülésznőt, és kórházat és mindenkit.Én a vezető doki helyében aki ott a folyosón naphosszat végighallgatta ezeket, úgy vágtam volna ki az össze skismamát, hogy a lába nem éri a földet, hogy menjenek máshová.Nem beszélve arról, hogy egy esetleg elsőbabás, a léygtől is megijdeő anyukában ezeket hallván milyen kőkemény szorongásokat és félelmet ébresztenek.nekem sincs mindig pénzem magándokira, és ha az SZTk-ban úgy viselkednek, ahogy az nem illő hát kinyitom a számat. Érdekes azután ugyanazt a szolgáltatást kapom, mintha fizetnék érte.Egyébként pedig SZTK alapon is vannak nagyon rendes, a szakmájukat szerető orvosok, méltatlanul alulfizetve.Én többségében ezzel találkoztam.

parrre 2011.09.10. 13:43:42

Végigolvastam, mert azt hittem lesz benne valami újdonság. De nem. A halapenz.hu sokat tudna javítani a dolgon.

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2011.09.10. 13:56:19

Nem olvastam végig a cikket, mert képtelen voltam, olyannyira kesze-kusza írás, aminek se eleje se vége. Oké, hogy egy un. olvasó írta, nem író, de azért kicsit lehetne benne szerkesztgetni valakinek, aki ért is hozzá...
Hogyan képes ilyet az index a címlapra tenni? Hatás-vadászat? Ilyen rég volt már téma a hálapénz, kellett valami kedélyborzoló cikk? Az se baj, ha se füle, se farka. Nekem nem a halapenz.hu, hanem a szanalmas.hu jut eszembe..

VaTi 2011.09.10. 13:57:19

Ez nagyon jó :) Azt hittem, h ha címlap lesz, jönnek majd sorra a horrortörténetek. De nem, sok jó visszajelzés van az "ingyenszülésről" és a császárról is. Szóval Drach, fel a fejjel!
@princess01: 4 nap vajúdás? Jó ég...Nem lehetett fáklyásmenet...

Dr.laikus PhD 2011.09.10. 14:03:22

@csib:

Minderről úgy, hogy végig sem olvastad és meg sem értetted....

Jellemző.

princess01 2011.09.10. 14:04:25

@VaTi: Valóban, de a megváltó császár után már abbahagytam a nemlesztöbbgyerek mantrát. Igenis lesz:-)Remélem még kettő.

DitavonTeese 2011.09.10. 14:08:34

Az ellátás szakmai része felől ne legyen kétséged. Hálapénz nélkül is megkapod a megfelelő ellátást. Lehet, hogy nem fogják a homlokodat kedvesen törölgetni. De valószínűleg erre nincs is szükséged. Én a SOTE II-n szültem kétszer, császárral. Először volt szülésznőm (császárhoz...), halk zene szólt, mindenki körülöttem nyüzsgött. Másodikra nem volt szülésznőm, ügyeletest kaptam. Aki lecseszett, mert nem voltam leborotválva ("Minden anyuka megcsinálja!")és úgy szedte le az erdőt, hogy fájt. De ez lényegtelen. A szülés során nem a lelked a fontos, hanem a gyerek és a Te egészséged. Tehát: kórház legyen, ahol van PIC és ahol éjjel is csinálnak fájdalomcsillapítást. Nyugi és ha már kétszer írtál, számolj be a végkifejeltről is.

princess01 2011.09.10. 14:09:11

@csib: Elmondanám, hogy a terhesség nagyon sok nőből olyan hormoningadozást vált ki, hogy képes vagy naponta 5* sírni.Képzeld, én a fele vérvételen sírva fakadtam, mert úgy viselkedtek velem a kedves nővérkék, mintha a hátsójukból húztak volna ki.Aztán egyszer elszakadt a cérna nálam, azután nem volt ilyen gond. Sőt, még arról is mesélhetnék, hogy a szülés után milyen hormonlöketed van. ezek szerint, ha én akkor írok, hogy valaki meghallgasson te simán a pszichiátriára küldtél volna.

troutman 2011.09.10. 14:10:38

@csib: azér' kis erőfeszítéssel teljesen érthető.

Téged meg beküldtelek a Modorosra. A következő fél évben nem kell saját posztot írniuk.

princess01 2011.09.10. 14:12:13

@princess01: @csib: Egyébként szerintem szegény posztíró csak bátorításra vágyott, és éppen miért is ne itt

Dr.laikus PhD 2011.09.10. 14:13:36

@princess01:

Bátorításra és felvilágosításra. Igen.

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2011.09.10. 14:17:06

@Dr.laikus PhD:
Én nem a cikk tartalmát kritizálom (mivel ezt nekem nem sikerült kihámoznom, képtelen volt lekötni..), hanem azt nehezményezem, hogy olyan cikk kerül a címlapra, ami olvashatatlan, még egy ici-picit sincsen megszerkesztve. Élvezetes olvasmánynak pedig végképp nem nevezhető. Én ilyesmiket várok el az index-es cikkektől, és nem klisé-gyűjteményt, amire aztán mindenki bólogat, majd elmeséli, hogy a saját szülési élményeit, ami persze kutyát sem érdekel, mert úgyis mindenki a saját sztoriját nyomja. Na itt tartunk most..
Régen a poronty blogon azért voltak olyan cikkek a témában, amik egészen értelmes vitákat generáltak, azt hittem ez is ilyen lesz. Ennyi a bajom vele.

Dr.laikus PhD 2011.09.10. 14:21:21

@csib:

A mondanivalód az Index szerkesztőségnek címezd.

Itt mi értelme van?
Aki elolvasta, megértett, jóval többen, mint te, az a témáról ír a posztolónak.
Te személyeskedsz.

Ettől a saját blogod nem lesz címlapon.

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2011.09.10. 14:25:06

@princess01:
Én is voltam terhes, többször is, nem kell elmesélni milyen. Nem a posztíróval van bajom, hanem azt nem értem, miért tesz ki egy ilyen cikket az index címlapra.

JanDar 2011.09.10. 14:26:06

Csak példaként írnám, hogy a szomszédunk ugyanannál a dokinál szült 80-ért egy héttel korábban, mint én, csak nekem nem került semmibe, mert pont ügyeletben volt.
Ja rendelésre ugyanabba az sztk-ba jártunk, szintén doki ua., csak ő privát időt kapott, nem kellett várakoznia, de megvágták egy tizessel alkalmanként, én is időpontra mentem, max. félórát kellett várni, és ingyen.
Most ki a hülye?
Ügyeletesnél azért jó szülni, mert ő csak veled foglalkozik, míg a fogadott dokis betegekre rá sem néznek, mondván majd jön a doktor úr.
Szülésznőnél ugyanez volt, ott ültek hárman unatkozva, amikor beestem a férjemmel. Lesték minden kívánságomat. A fogadott szülésznős kismamáknál meg vagy ott volt az övék, vagy épp kávézott vagy cigizett.
Nekem jó volt így szülni kétszer is, főleg gazdaságos, kaptak csokit a végén, de csak azért azt, mert amikor megkérdeztem, hogy miként viszonyulnak egy kis jatthoz, szinte megsértődtek.

princess01 2011.09.10. 14:30:18

@csib: Akkor meg valóban az Index-nek kellene írnod, mert így csak szerencsétlen posztírót alázod meg.Akaratlanul is.

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2011.09.10. 14:42:49

@princess01:
Kicsit másak a fogalmaink a megalázásról azt hiszem. A kritika nálam nem megalázás. Talán a posztíró szemében sem. Ha igen, akkor bocsánat érte így látatlanban is, nem ez volt a célom. Szép napot!

Vitez Belizar · http://agoraanomalia.blog.hu/ 2011.09.10. 14:43:07

Két szülésen vagyunk túl, egy petákot nem fizettem senkinek, elvből, és nem volt semmi gondunk senkivel. Mindenki tette a dolgát, jól. Utána volt egy kis ajándék, mert az szerintem jár egy ilyen nagy alkalomhoz az arra érdemelteknek (legalábbis a mi életünkben, és így tényleg hálából megy). Ez csak azért osztom meg, hogy saját példámmal is alátámasszam, ezt a hülye fizetős rendszert a "kliensek" tartják fenn, mert önös érdekből többek akarnak, mint a többiek. Pedig igazából nem is kapnak többet, mert a lelkiismeretes orvos és nővér amúgy is jól dolgozik, aki meg nem, az a lóvétől sem fog. EMBEREK, NE FIZESSETEK!

Köldökszösz (csodalampa) 2011.09.10. 14:44:14

Én meg csak ezt az egyet nem értem:

A doktor miért az adófizetők pénzéből fenntartott rendelőben, az adófizetők által finanszírozott eszközökkel végzi a fizetős magánrendelését?

a fej nélküli ember 2011.09.10. 14:45:16

Ne stresszeld magad hülyeségekkel, inkább pihenj, amíg tudsz :). Nálunk aki éppen rendelt ahhoz mentünk, amikor kellett, mert a munkahelyi beosztás ritkán igazodik egy adott orvos rendelési idejéhez. A császár is teljesen felkészületlenül ért, a berendelt rutinvizsgálat után 1 órával már megvolt a gyerek, 2 héttel korábban a várt szülésnél. Nem volt keret hálapénzre, ettől még ugyanolyan ellátást kaptunk, mint bárki más. A gyerek gyönyörű, okos, eleven, fel a fejjel :)

Drach 2011.09.10. 14:48:30

Először is köszönöm szépen mindenkinek, aki próbált valamilyen - többnyire racionális - módon megnyugtatni, esetleg a saját, vagy közeli rokonságában történt szülésélményt is megosztotta.
Tisztában vagyok vele, hogy nem minden fekete vagy fehér, de mégis úgy gondolom, hogy az az anyagi felhajtás, ami ma a szülés körül zajlik, néha már röhejes - és igen, ijesztő.
És újfent hangoztatom, én ezért nem az orvosokat, egészségügyben dolgozókat hibáztatom, hanem a szülőket, akik ilyen mértékűre tornázták ezt az egészet.
Fizessen az orvosnak, aki akar, a kapott vádakkal ellentétben NEM EZ zavar. Mindenki arra költi el a pénzét, amire akarja.
DE NE LEGYEN ELVÁRÁS. Szülő nő és szülő nő ne álljon szemben egymással csak és kizárólag emiatt.
És ne kelljen egy kalap carnak éreznem magam, amiért nekem nincs lehetőségem költeni ilyesmire.
És azt is kötve hiszem, hogy ez még mindig a felső tízezer "kiváltsága" volna - nem egy olyan kismamát ismerek, aki a férjével együtt szintén nincs eleresztve anyagilag, és ennek ellenére mégis kicsikarja a magándokira valót - feláldozva más egyéb dolgokat. De ez az ő dolguk.

Nagyon remélem, hogy igazuk lesz azoknak, akik azt írták, így sem lesz majd semmi baj a szülésnél, és remélhetőleg normális hozzáállást fogok tapasztalni - ha természetes úton szülnék, nem is problémáznék ezen, csak így, hogy császár, kissé parázok. De őszintén bízom, hogy igazuk/igazatok lesz.

Annak, aki kérdezte, hogy miért lesz császárom: van egy visszatérő nőgyógyászati problémám (egészen konkrétan fertőzés), és noha már két éve kezelik, de mindig előjön, mint most, a terhesség alatt is. Több orvosnál is jártam már vele, de nem sikerült véglegesen megszüntetni, ezért indokolt a császár, nehogy problémát okozzon a picinél.

Scala 2011.09.10. 14:55:05

@csib: @princess01: szerintem se itt és most kéne feszegetni, mit tesz ki az Index címlapra! Volt már jobb, volt rosszabb. A levél szerzője aktívan részt vett a kommentelésben, látja amit írsz; tele kétségekkel hat hét múlva műtétre várva írt ide. Sértő, és felesleges amiket hozzászóltál. (A levél olyan amilyen, kicsit csapong, nem az én értékrendem, de megértettem miről szól, a lényeg mellett tehát a stilisztika vagy minőségellenőrzés messzemenően másodlagos.)

portugéza 2011.09.10. 15:00:27

@zsoci:

"miért is kell magyaroszágon ennyiszer , ennyi vizsgálatnak alávetni egy kismamát? Más országokban van 1 Uh aztán szülünk (...)?"

Azokban a más országokban (Anglia, Skandinávia, ...) gyakoribbak a születési rendellenességek. Ez kell nekünk?

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2011.09.10. 15:02:41

@Scala:
Nézd, aki ír egy ilyen levelet és közhírré teszi a bánatát, örömét, az a nyilvánossággal azt is vállalja, hogy kaphat negatív kritikát is.

mangalor 2011.09.10. 15:08:06

@Drach: A SOTE I nagyon profi császárban és az utógondozásban is. Ha van beutalód, reggel 7-fél8-ra bemész a motyóddal, leadod az összes papírt, csinálnak ctg-t, kérnek friss vizeletet (ott helyben kell pisilni és el is végzik az elemzést), vérnyomásmérést, annak az eredményével felküldenek majd a Pavilon2-be, ott mindent elmondanak (meddig ehetsz és mit, mikor kell kelned, mikor kapod a beöntést, mivel tusolj a műtét előtt, mit vihetsz a császáros őrzőbe stb, még egy papírt is kapsz majd róla), nincs lacafaca, mindenki pontosan, gyorsan dolgozik és angyon értik a dolgukat. és senki nem vár borítékot. akkora a pörgés, h nem is érnek rá. másnap fognak műteni valószínűleg. az nem biztos, h első leszel, de a délelőtt folyamán sorra kerülsz. téged nem küldtek anesztes konzultációra? nekem kellett mennem, ott teljes anamnézist csináltak, és az már a műtétemre ott volt az éppen aktuális altatóorvosnál. anesztesek is állati rendesek, mondjuk, nekem még nem sikerült olyannal találkoznom (pedig ez volt a 4. császárom), aki nem volt végtelenül kedves velem, pedig semelyiknek nem dugtam borítékot a zsebébe (sem előtte, sem utána). végig beszéltek hozzám, hogy mondjam, hogyan érzem magam, simogatták az arcomat csak úgy, hogy megnyugodjak (mert azért félelmetes, amikor nagyon leesik a vérnyomás:)).
szerintem az lenne a legjobb, ha még most bemennél és a kórházban feltennéd a kérdéseidet (a SOTE I - nél a terhesambulanciára kell menned, bejárat, bal kéz felé, rengetegen ülnek), de legalább betelefonálni, hogy ez a helyzeted, hogyan zajlik a dolog. Ne félj, minden orvos nagyon profi és kedvesek is a körülményekhez képest (én mondjuk nem várom el a füligvigyort, mézemázos szavakat, nem azért van ott egyikünk sem), de ami a legfontosabb, hogy elég jól kommunikálnak, én legalábbis mindenről kaptam tájékoztatást.
A császáros őrző nagyon-nagyon profi, senkit nem hagynak vérben:))) ezt aki mondta, hazudott. Három kórházban volt szerencsém a 4 császárhoz, és egyikben sem volt ilyesmi. én mindenhol tényleg nagyon jó ellátást kaptam. a csecsemős osztályon is mondják, hogy szólj, ha véres lesz valami, hoznak új lepedőt.
Ahogy fentebb valaki írta, nincs olyan, hogy csak azért, mert nem fizetsz külön, nem úgy fogják csinálni a műtétet. A SOTÉban éppen, hogy sok az olyan, aki nem fizet (TB-t sem) és őket is kivétel nélkül maximálisan ellátták, amikor én ott voltam, nem láttam kivételezést.
sok sikert! és kérdezz nyugodtan! illetve ne engedd magad lerázni! nem azért akarnak lerázni, mert nem akarnak válaszolni, hanem mert baromi sok a dolguk, de fognak válaszolni, ha kitartó vagy!:)

mangalor 2011.09.10. 15:30:14

@nem sárga tetű:
Felháborító, hogy egyes kommentelők félisteneknek képzelve magukat a közpénzen fenntartott rendelésekre járnak anélkül, hogy egy peták adót és TB-t fizetnének a közösbe. És felháborító, amikor ennek hangot is adnak a tömött váróteremben pl:)
És felháborító, hogy egyesek retkesen, mosdatlanul jelennek meg ezeken a rendeléseken, és elvárják, hogy mindehhez az orvos/nővér jó képet vágjon, és még sorolhatnám az utóbbi időben szerzett tapasztalataimat:)
demagógia, nem sárga tetű a neved:D

zellerlevél 2011.09.10. 15:45:24

@Drach:

De miért foglalkozol a többi szülő nővel? Illetve: miért azokkal foglalkozol, akiknek nagy a hangjuk?
Keress olyanokat, akik nem fizettek, és elégedettek voltak. Beszélgess velük, kérj tőlük tanácsot.
A legfontosabb jótanács pedig ez: a babavárás, kisbabázás ideje alatt a legfontosabb és minden téren legkifizetődőbb a pozitív hozzáállás.

prolee 2011.09.10. 15:46:45

@Drach: "Fizessen az orvosnak, aki akar, a kapott vádakkal ellentétben NEM EZ zavar."

Na látod! Ez a helytelen hozzáállás vitte el erre a szintre a hálapénz problémát!

Engem igenis zavar, hogy valaki - velem ellentétben - előre "hálapénzt"??? fizet, vagy állami intézményben magánrendelést vesz igénybe. Azért zavar, mert az ilyen ember azért tejel, hogy velem szemben jogosulatlanul előnyben részesüljön. Ez pedig kutya közönséges korrupció.
Feljelenteni!!!!!

sztrugackij 2011.09.10. 15:52:10

@Drach: "Most váltsak kezelőorvost? Hat héttel a szülés előtt? Nem túl késő már ehhez? "

Sógornőm magánrendelésre járt szorgalmasan(nem milliomos,hanem külföldi állampolgár),fizette a vizsgálatokat.
A szülés napján az orvosa nem ért oda időben és az ügyeletes orvosnőnél szült.
Kedves volt és ügyes.Már az orvosnő!
Nem kell pánikolni!
Akár orvost is válthatsz!

Scala 2011.09.10. 16:29:51

@csib: Így igaz. Kaphat hideget, meleget, ízlés szerint.

Uninvited 2011.09.10. 16:34:55

@Drach: nem kell pánikolni, részemről én fizettem amikor a fiam jött, jobbára a magam, de leginkább a feleségem megnyugtatására. Ha nem lett volna miből, akkor nem fizettem volna én sem. A tapasztalat az, így körbenézve a barátaimat és utólagosan értékelve a mi szülésünket, hogy a szülészeten általában normális emberek dolgoznak, ha van pénzed, ha nincs. Nagyon kevés a kretén, de hidd el azokon a pénz sem segít,az ilyeneket ott a helyszínen a helyén kell kezelni. Erélyesen, határozottan. Ma úgy értékelem a múltat, hogy nem volt kidobott pénz. Az orvos ott volt, a szülésznő is, minden klappolt, a gyerek is egészséges. Előtte is, utána is alaposan megnézték az asszonyt, figyeltek rá. Egyébként bent voltam én is de ott is minden rendben ment. Egy ajtóval odébb egy sima ügyeletes szülés ment, azzal is minden rendben volt, beszéltem az apával pár szót, nem panaszkodott mert nem volt miért. Normálisak voltak mindenkivel. Ennyi.

HMF 2011.09.10. 16:56:14

Inkább irigységnek érzem a posztot,mint aggódásnak....Most hogy jön ide,hogy ki hogy öltözik, parfümáradat (pénzkérdése?):)

Ugyan már....

El fognak látni pénz nélkül is,de ha mások anyagi helyzete zavar,azt csak te tudod befolyásolni.

Most szörnyű vagy nem szörnyű,bizony az emberek lóvé pumpálás mellett biztonságban érzik magukat.

sárga nyúl 2011.09.10. 17:05:42

Nekem volt fogadott orvosom. Rajta kívül egy orvos mosolygott rám még a vajúdás alatt, és szülés után egy kérdezte meg, hogy vagyok (és persze a többiektől is). Az összes többi (jó sokan) mogorva volt, sőt az egyik kifejezetten bunkó. Mikor problémám volt és viziten ennek megfelelően válaszoltam, simán lepattintottak azzal, hogy kérdezzem a saját orvosom. A szülésznők viszont nagyon rendesek voltak mind. A csecsemős nővérek egy kivétellel katasztrofálisak voltak.
A fogadott orvosomhoz a magánrendelésére jártam, viszont azonkívül semmi pénzt nem kért (mindamellett adtunk egy keveset, mert dicséretesen kibírta a visításom a szülés közben. :D ) A szülésznőknek is adtunk valamennyit (értelemszerűen utólag), mert rendesek voltak.
Egyébként nagy mázli volt, hogy volt fogadott orvosom, mert a terhességem közben adódott egy "kis" probléma, és ha akkor nincs "protekcióm" az azonnali vizsgálatokra és sebészetre, akkor lehet, hogy nem műtenek meg időben, és egész komoly gondom lett volna ebből később.
Viszont az összes barátnőm fogadott orvos nélkül szült, egyiknek sem volt semmi gondja, sőt, ketten még epidurális érzéstelenítést is kaptak, míg én nem! :O
OFF: Köszönöm a tanácsokat, eljutottunk a körzeti sebészhez, 1 percet sem kellett várni, 5 perc alatt lezajlott a vizsgálat. Sajnos műtét. Megmondta az orvos, hogy kihez kell menni, jövőhéten már viszem is a megelőző vizsgálatra.

andlagókandalló 2011.09.10. 17:09:01

no, egy fontos dolog, csak hogy legyen egy kis pszichológia is a dologban. alaptétel: amiért fizetek (sokat), az sokkal értékesebb. folyomány: ha tömöm a pénzt a magánorvosba, akkor onnantól kezdve a normál ellátás lesz a legnagyobb trágya a világon. és aki nem teszi azt, amit én, az rosszul csinálja. na, innen jön az, hogy rémtörténetek terjednek.

természetesen ha valaki megengedheti magának anyagilag, az ki fogja fizetni, miért ne tenné. ahogy drágább autót is vesz, és leszólja a szuzukit. ami adott esetben ugyanúgy, kényelmesen elvisz a-ból b-be.

persze ezért nem kell rosszindulatúnak vagy butának tartani az embereket. ez egy természetes lelki jelenség

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.10. 17:13:33

Van itt egy logikai baki, amit nem igazán értek. SZTKs orvosnál ücsörgő kismamák -akik ugye hozzá járnak- mondogatják, hogy mennyire nem ember az, aki SZTKsnál szüli a sajátját? De facto magukat IS gyalázzák?!!!

Más. Még nem tartok ott, ezért a kérdés. Teszem azt nem császár, hanem hagyományos. Lehet kérni a lumbális érzéstelenítés mellőzését vagy mindenképp a gerincedbe döfik azt a tűt?

Dr.laikus PhD 2011.09.10. 17:14:58

@neccharisnyás útonálló:

Akkor szülsz érzéstelenítés nélkül amikor akarod. :-)

sárga nyúl 2011.09.10. 17:23:40

@Dr.laikus PhD: Nem teljesen értettem, amit az orvos mondott. Mintha azt mondta volna, hogy nem az aranyér az igazi gond, hanem a nyálkahártya (???). Meg, hogy nem vészes, nincs komoly baj, de műteni kell epidurállal és sajnos ki fog újulni idővel. :(

sárga nyúl 2011.09.10. 17:26:45

@sárga nyúl: És igazad volt, mert fel tudott írni olyan (bekeverős) kúpot, ami jelentősen javított az állapotán! Irtó mérges vagyok, hogy eddig nem volt hajlandó eljönni az orvoshoz. Jól le is lettünk szúrva.

Dr.laikus PhD 2011.09.10. 17:26:50

@sárga nyúl:

Jobbulást az anyukádnak!
Ez a kiújulás nem jó, de lesz zárótok akkor már tudsz tanácsot kérni Piroskától.

sárga nyúl 2011.09.10. 17:34:07

@Dr.laikus PhD: Igen, meg Adamantiumtól (ha erre jár). Csak sajnos most retteg a műtéttől, de nagyon. Egy ismerőse aranyér műtét közben halt meg. (Tudom, mások meg a villamos alatt, de nem bírom megnyugtatni.)
Köszi!
Egyébként az orvos kifejezetten kedves volt, türelmes, nyugodt, a nővérke meg egy angyal.
(Az viszont már tényleg vicc, hogy mikor bementünk, az orvos első dolga az volt, hogy megkérdezte TŐLEM!!!! (pedig tudta, hogy nem én vagyok a betege), hogy rosszul vagyok-e - indulás előtt elfelejtettem sminkelni, és a vashiánytól úgy nézek ki továbbra is, mint egy zombi- pedig szegény anyukám akkor épp tényleg nagyon nem jól volt. Viszont milyen lelkiismeretes orvos!!!)

Dr.laikus PhD 2011.09.10. 17:37:17

@sárga nyúl:

Blogmotor bolond. Frissítés után jelent meg a folytatás.
Jó, hogy elmentetek.
A leszúrás az jogos.
Szenved az ember anyja és hatökör se húzza el orvoshoz. Naná, hogy kikap szegény. ;-)

sárga nyúl 2011.09.10. 17:42:10

@Dr.laikus PhD: Az a legkevesebb, de még anyukám barátnője is felhívott, hogy milyen család vagyunk mi, hogy nem visszük orvoshoz. :O

Gyarló Hintaló 2011.09.10. 17:45:25

Szerintem ha ennyit stresszelsz a szülésen, a gyereked traumát fog kapni odabent és kevésbé lesz életrevaló!

Dr.laikus PhD 2011.09.10. 17:48:25

@sárga nyúl:
Át lehet adni a gyámságot. ;)
Csak egy napra, amíg az orvoshoz elcipeli.

Habár lehet, hogy a keserv megosztása mással gyógyítóbb erejű mindennél.

Ne foglalkozz vele, túl lesz rajta. Ha valami nyálkahártya probléma, némi diétával talán lassítható a dolog, de ez csak spekuláció.

Dr.laikus PhD 2011.09.10. 17:50:20

@Gyarló Hintaló:

Hüleséget nem tanácsolunk! :DD

sárga nyúl 2011.09.10. 17:53:56

:D

Igen, ez biztos.

Annyiban mindenképp, hogy egyrészt nagyon le kéne fogyni, mert az ilyesminek nem használ a túlsúly (csak alulműködő pajzsmiriggyel ez nagyjából lehetetlen), másrészt az erőlködés biztosan árt, úgyhogy egy életmódváltásra biztosan szükség lesz.

Jövőhéten beszámolok a kórházi tapasztalatokról.

Hagrid 2011.09.10. 17:56:08

Kedves levélíró! Mi is aggódtunk a feleségemmel, de megnyugtatlak, a dokin nem sok múlik, a szülésznőnek érdemes adni némi hálapénzt, azt is inkább utána. Az ügyeletesek szerintem sok helyen rendesek, járj utána, hogy hol és kiknél érdemes szülni. Ha fizetsz, csak rontasz a helyzeten, mert a kiszolgáltatottságunkon erősítesz.

Dr.laikus PhD 2011.09.10. 18:27:25

@sárga nyúl:

Te mit tapasztalsz.
Mamád sötét látásmódja a pajzsmirigye miatt van.
Azért még így is le lehet fogyni, ha elég rosszul érezte magát akkor talán hajlandó lesz az életmód váltásra.

Nem irigyellek. :(

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.09.10. 19:08:38

@Hagrid: szerintem se sok múlik főleg ha sürgősen operálni kell, majd a szülésznő fogja felvágni a kismamát ugye?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.09.10. 19:13:39

egyébként a szülészet-nőgyógyászat az egy pénzre menő szakma, de miért is?
mert ugye a magyar anyuka elvárja, hogy kulturált környezetben csúcs gépekkel, pihent, kedves orvos lássa el, mindig ugyanaz az orvos és ott legyen a szülésnél is hajnal 3 kor bár éppen nem ügyeletes, ezt ugye nem állja a biztosító, mert az csak a mocskos sztk-t, ősrégi gépet, hullafáradt orvost, lepukkant szülőszobát áll és az ügyeletest. a különbséget valakinek meg kell fizetni, jobb helyen ezt a magánbiztosító teszi, magyarországon a beteg.
érdemes megnézni mi van kiírva németországban az osztályvezető főorvos szakrendeléséhez: csak magánbiztosítottakat fogad, vagy aki megfizeti a kettő közti különbséget. a főorvosoknál hasonló a helyzet tehát a rendszer nagyon hasonló más finanszírozással és természetesen számlával

serfecs (törölt) 2011.09.10. 19:44:25

@Dr.laikus PhD: @miklos.rabai: menstruációkor is kinyílik a méhszáj, kb 1 cm-re (fél ujjnyi), ezért nem ajánlatos menzeszkor strandolni.

sárga nyúl 2011.09.10. 20:28:45

@Dr.laikus PhD: Depresszióssá tesz az alulműködő pajzsmirigy?
Nem olyan egyszerű ez se. Alig eszik valamit, viszont folyton kekszet rágcsál a reflux miatt. Mondtam neki, hogy szedjen PP gátlót, de nem akar.
Miért? Nekem kutya bajom... Még arra is volt időm, hogy megcsináljam ezt: www.auti.hu (nonprofit oldal). Talán @Panni75: -t érdekli.

pirimogyoró 2011.09.10. 20:36:20

@jágör68: Nincs TB-je, 140 ezer forintot vasalnak be rajta részletekben, mert nincs pénzük.
Abba kéne hagyni a folytonos fikázást, mert nem tudsz róluk semmit. Olvass néha az fn-en, hogy jártasabb legyél a témában.
Sok okostojás nyavalyog, minek van annyi gyerekük... Ahol nincs pénz ételre, világításra, ott óvszerre sincs.

serfecs (törölt) 2011.09.10. 20:36:39

@sárga nyúl: hú, köszi szépen, amint hazamegyek, elviszem s kisfiamat a Bethesdába, szeretnék már végre biztosat tudni és pontot tenni az ügy végére.
Az oldal szuper! Csak a vírusirtó kicsit sípol miatta. De az mindenért sípol :-)

sárga nyúl 2011.09.10. 20:44:32

@Panni75: Igen, valamiért a McAffee nem szereti. Fogalmam sincs miért. A NOD32 nem rinyál miatta.
Majd ha tudsz biztosat, üzend meg légyszi. Drukkolok Nektek!

serfecs (törölt) 2011.09.10. 20:46:15

@sárga nyúl: köszi, megüzenem mindenképp! :-))

Beteges 2011.09.10. 20:46:39

Tavaly történt, hogy átjelentkeztem a lakásomhoz legközelebb eső háziorvoshoz.
Gondoltam, hogy jelentősen csökkenni fog az esetleges várakozási idő. Ha másért nem, hát a közelségből adódó időmegtakarításból. Tévedtem! Tudni kell, hogy a rendelés hétfőn, szerdán és pénteken reggel 7.00-11.00-ig tart, kedden és csütörtökön 13.00-16.00-ig.
Én hajnal 4.00-kor kelek, 5.00-kor indul a buszom a munkahelyemre és 14.45-re érek haza. A délelőtti rendelésre szabit kellene kivennem, de a délutánira már elvileg simán oda kellene érnem! Kellene, mert a következő képpen jártam. Egy keddi napon,- belső szervi betegség miatt,-a busztól egyenesen a rendelőbe indultam, de zárva találtam. Ki volt írva, hogy ma egyéb elfoglaltság miatt, csak 14.30-ig van rendelés. Már nem engedtek be a rendelőbe. Gondoltam, majd majd csütörtökön újra eljövök. Sajnos ugyanez a felirat várt. A doktornő ugyanis a fizető magánbetegeit ment ismét meglátogatni. Sebaj,- gondoltam, majd jövő héten hétfőre veszek ki egy szabit és újra eljövök.
Hát rosszul gondoltam. A doktornő ugyanis egész héten szabadságra ment és az a doktornő helyettesítette, akinek a körzetéből eljöttem. Na, akkor mégsem megyek be, hanem majd jövő héten újra jövök. Hétfőn űjra szabit vettem ki és legnagyobb meglepetésemre, csak az aszisztenseket találtam a rendelőben, ugyanis a doktornő az előző heti helyettesítést adta vissza a másik doktornőnek. Na de miért a saját körzete rendelésén? Azt a tanácsot adták az aszisztensek, hogy ha sürgős, menjek el a város másik végében található rendelőbe, mert ezen a héten ott rendel.OK! Kerékpárra ültem és felkarikáztam. Már az gyanús volt, hogy tele volt a rendelő betegekkel.A 7.00 órakor kezdődő rendelésre 10 órakor még nem érkezett be a doki, mert a magánbetegeinél volt. Ekkor feladtam! Elmentem egy szakorvosi magánrendelésre. Nem kellett szabit kivennem, mert délután 15.00-19.00-ig rendelt, nem kellett várakoznom viszont 5.000 Ft-ért azonnal foglalkoztak velem és ezzel véget ért a kálváriám.

Luizmicsek 2011.09.10. 20:50:28

Szia, februárban császároztak ikrekkel. A műtét nem para, kb 20 perc az egész, az éppen bent lévő team végzi, ha nincs fogadott orvosod. Nekem ugyan volt, de mindenki rendes volt, általábana szülészeteken normálisak.
Oxitocint egyszer kaptam, egyből utána, 6 hétig tartott a vérzés, méhszájtágítás nem volt. Az első nap műtét után elég halál, mert nagyon fáj, de napról napra jobb. Te most a babával foglalkozz, ne az illatfelhőkkel. Bent nem fog maradni, tök mindegy ki segíti világra.
És miért javasolt az orvos császárt? Farfekvés? Vagy esetleg nálad van valami gubanc, hogy nem engedi természetesen?
Nálam az A magzat faros volt, a másik haránt, a hülye főorvos meg értetlenkedett, hogy a dokim miért akart császárt, és miért nem próbáltam meg természetesen. Mondtam neki, ha szeretné, megszülheti őket helyettem, amúgy pofaberolóle.
Sok sikert, jó babázást:)

Dr.laikus PhD 2011.09.10. 21:11:49

@sárga nyúl:

Tud ilyet csinálni a rossz működés.
Ki kell vizsgálni. Refluxot is. Van rá jó gyógyszer és nem kell a hizlaló keksz.
Fogyni jól a szénhidrát megvonással és a rendszeres evéssel lehet.

Gyönyörű az oldal, gondolom fejlődik még, de szép.

cenzorilla 2011.09.10. 21:17:14

@jágör68:

Változtass a stílusodon, mert hosszú időre kitiltalak.

turorudi · http://check.blog.hu 2011.09.10. 21:29:08

Az a bosszantó, hogy szülészek kiprivatizálják a kórház infrastruktúráját. Mindhárom gyerekkel jártunk orvos magánrendelésére, ami úgy zajlott, hogy szerda este elmentünk a magánrendelőbe, ami egy bérelt szoba 1db ággyal, műszerezettség nélkül. Ott kicsengettük a 10 rugót, majd másnap reggel 7-re bementünk a kórházba UH-ra. És mindez fekete jövedelem az orvos számára, olyan havi 2-4 millió között. A mi orvosunk pl. az iwiw oldalára azt írta magáról bemutatkozásképpen, hogy "segítek embereken, akik ezért hálásak nekem". Ez vérlázító pimaszság!
A szülészi korrupció egész egyszerűen úgy lenne mogoldható, hogy aki magán praxist folytat, az nem dolgozhat kórházban, így rákényszerülne saját infrastruktúra kiépítésére (futná rá), így aki kórházban szül, az max. a szülés után tényleg csak megköszönésképpen adhatná a hálapénzt (ami más mint a kiprivatizált praxis). Én legalábbis hálás voltam még a szemét, iwiwes korrupt orvosnak is a problémamentes szülésért.

qbr 2011.09.10. 21:36:49

@Beteges:
- Elég furcsák a rendelési idők, amiket írsz, mert ha jól tudom, a háziorvosoknak elő van írva, hogy a délutáni rendelés 3-tól vagy 4-től kezdődjön és este 7-ig vagy 8-ig tartson.
- Azt sem értem, hogy mi az, hogy magánbetege van egy háziorvosnak? Én nem nagyon hallottam még ilyet, hogy egy háziorvos magánpraxist tartson fenn a praxisa mellett, meg aztán ki menne el egy ilyen magánpraxisba, amikor elmehet a háziorvos rendelésére?
- A helyettesítő orvossal mi volt a probléma? Ha már ott voltál, miért nem mentél be?

SusanneF 2011.09.10. 22:21:26

Kedves Kismama!
Ne hagyd,hogy a babavárás hátralevő idejét bármi is megkeserítse!
Azok a várandósok,akik valamennyi időt kénytelenek bentfeküdni a szülés előtt kórházban,azt mondják a legrosszabb a sok rémtörténet....ne hallgasd meg!
Amúgy is minden szülés,minden császár,és minden történés más-még ugyanaz az anyuka sem szül 2x ugyanúgy!!!
Informálódj reálisan,netről,védőnőtől.orvostól,szülésznőtől,szülésfelkészítőn....stb.

Arról itt és most nem esett szó,hogy van,aki úgy dönt,hogy csak szülésznőt fogad,vagy dúlát-mert nekik van módjuk ott lenni a szülés megindulásától a végéig.
Az fogadott orvost a legtöbb esetben nem is értesítik,csak,amikor már kb.3 ujjnyi a méhszáj,addig a felügyelet,és döntés a szülésznőé,és az ügyeletes orvosé....
Vannak országok,ahol NEM LEHET orvost fogadni,CSAK intézményhez ragaszkodhat a kismama.
Hollandiában pedig valóban a szülésznők vezetik le a szülést,és CSAK akkor avatkozik be orvos,ha szükséges.

sárga nyúl 2011.09.10. 22:27:48

@Dr.laikus PhD: Azt kivizsgálták neki, kap rá gyógyszert is, valamennyit fogyott is tőle. Sajnos reflux ügyben nem hajlandó semmit lépni. Felnőtt embert nemigen lehet orvoshoz cibálni, beosztani az étkezését. :(

Igen, folyamatosan bővítem. Eddig az alapot próbáltam (-tuk: a férjemmel és a barátnőmmel) összehozni, még nagyon sok munka van vele.

SusanneF 2011.09.10. 22:29:43

Amúgy nekem 3 szülésnél volt fogadott orvosom,akinek akkor még-eldönthettem,adok-e,és mennyit...
Negyedszerre nem,mert csak akkor lett volna esélyem,hogy újra megfogadjam,ha-10 éve-havi 7 ezret fizetek,erre nem telt.
A 35. hétig úgy voltam vele,hogy bemegyek az adott intézménybe,ahol már 3 gyermekem született,és nem fognak elküldeni...
Csakhogy!
A 36. héten már bizonyos lett,hogy a bébi faros marad,olyan kevés volt a magzatvíz.
Az adott kórház a természetes szülés híve,és nem jósoltak-javasoltak császárt.
SENKI NEM vállalt el,2 hétig sírtam,szinte minden nap,itt egy egészséges baba,hogy fog megszületni,hol,kinél?
A gyermekorvosom is megkérdezte,hogy ugye,nem akarok egy faros szüléssel ügyeletre menni?
Nem akartam.
Csütörtökön találkoztam egy esélyes doki helyettesével,péntek este elment a víz,szombaton reggel császározott,mert.....a baba azért volt faros,mert nem tudott volna megszületni,elvéreztem volna....ez utólag kiderült.

partfish 2011.09.10. 23:26:01

a kelenfoldi st.laszlo korhazban az a korhaz igazgato elmondasa szerint a kezdo szulesz orvosok kb 2 milliot visznek haza. azt mondta kepzeljuk el, mennyit visznek haza a sztar szuleszek. mindezt persze adomentesen, feketen. ertheto, hogy erdekeltek a jelenlegi rendszer fenntartasaban, a korrupcioban. hiszen nem mas a halapenz. ha pl. egy rendornek, vagy akar egy tanarnak adnank halapenzt, mert elegedettek voltunk a munkajukkal, az mar megvesztegetesnek szamitana. mi a kulonbseg?

2011.09.11. 13:55:33

@jágör68: Még jó hogy nem te döntöd el, ki maradjon csendben és ki beszélhet. Billentyűzetet meg mindenki olyat használ, amilyet akar, valamint onnan osztja az észt, ahonnan kedve támad. Ahogy te is. Talán nem véletlenül törlik a kommentjeidet.

tódór piroska 2011.09.11. 14:39:15

@partfish: Kelenföldön nincs St. László Kórház.

qbr 2011.09.11. 14:55:53

@tódór piroska:
Hát igen, ha kelenföldi, akkor Szent Imre, ha Szent László, akkor viszont Ferencváros.

@jágör68:
egyrészt bagoly mondja:), másrészt ha valaki mobilról ír, sokszor az sem használ ékezeteket

2011.09.11. 14:56:23

@tódór piroska: :-)Lehet, hogy Imrét akart írni.

2011.09.11. 14:57:47

@Turchi: ...ahogy már írta qbr is

qbr 2011.09.11. 14:59:45

@partfish:
Be kéne linkelned az eredeti szövegkörnyezetet:
ÉVI 2 millió nettó egy jó kezdő orvosi fizetés, de azért emiatt nem kellene felháborodni
A havi 2 milliót meg nem hiszem el.

tódór piroska 2011.09.11. 17:34:40

@qbr: nincs eredeti szövegkörnyezet, az egész egy hatásvadász nagyotmondás, engem a " ki tud nagyobbat lódítani" vetélkedőre emlékeztet. Egy kezdő orvos, sajnos, nem keres évi 2 milliót.

Dr.laikus PhD 2011.09.11. 17:42:05

@tódór piroska:

Havi 20 szülés kéne sztár áron.

tódór piroska 2011.09.11. 18:14:11

Kicsit restellem, hogy ilyen nyilvánvaló provokatív hazugsággal foglalkozunk (partfish kommentjére gondolok), de közben rájöttem, hogy miért írt kelenföldi Szent László kórházat: ha csak Szent László, vagy egyszerűen László Kórház igazgatójára hivatkozik, az ugye egyértelműen, könnyen azonosítható, és komoly jogkövetkezményekkel jár(hat)na a hazugsága. Viszont így, hogy direkt egy nemlétező kórház igazgatójára hivatkozik, nem kell tartania semmiféle peres eljárástól. Ügyes.

Nihilla 2011.09.12. 08:28:42

Én nem Mon. szültem,de az első pár vizsgálatot otthon csináltattam meg,SZTK alapon mert ingyen volt.A szülésre már Szabadkán került sor addig 2 uh vizsgálat és egy ctg volt csak.Fogadott orvosom nem volt,de ha lett volna sem kérhetett volna "hálapénzt",mert lecsuknák érte.A szülészet dolgozói meg örültek a süteménynek amit azért kakptak mert foglalkoztak velünk.Talán otthon sem ártana a börtön a szemtelenebb orvosoknak,akik már maguk sem tudják h mennyit is érnek.

partfish 2011.09.12. 08:36:58

@qbr: ha nem hiszed, csak szamold ki, mennyit kap egy orvos a szulesekert, es a kezelesekert. nem nehez.
emlekezz vissza, hogy par eve letre akartak hozni egy oldalt, hogy melyik szulesz mennyit ker egyszulesert es mennyit egy vizsgalatert. parhetre ra szemelyisegi jogok miatt betiltottak az oldalt.

cenzorilla 2011.09.12. 08:58:33

@partfish:

Lehet erről beszélni, de légy okos és számolj.
Butaságot nyomatékosítani nem kell kórházigazgatóval, mert hamar kiderül, hogy nem tudsz számolni.

Tehát csak reálisan. Itt sok a nő aki már szült, ha olvasod a nagy része nem fizetett.

somogyi lyány 2011.09.16. 18:41:44

Somogy...2 kórház,ugyan az a kérdés,szemtől szembe:-Doktor úr! Mibe kerül nekem ,ha az éjszaka közepén miattam kellene felkelnie?
I.:-Nem mondok semmit, amit önök megengedhetnek maguknak.
II.:-A kollegáim épp olyan jó szakemberek mint én.
Szerintetek????
Most lesz az ötödik csemeténk, nincs "fogadott orvosom" se bába,se szülésznő.2xvolt csodás munkát végeztek.... ,de soha nem tapasztaltam máskor,hogy bunkó a személyzet....mondjuk én inteligensen,kedvesen kiállok a szülőágyon is magamért/pl:hogy nem szeretném a lában kengyelbe rakni vagy hanyatt fekve szülni/ és láss csodát működik

ladybird83 2011.09.19. 16:05:12

CoIT kommentjére reagálnék, hogy ne 120 ezer legyen az orvosok bére, mert, hogy várjuk el tőlük így az odaadást.
??? Egy orvost sem láttam még éhen halni. Gyönyörűen eléldegélnek a hálapénzekből és magánpraxisokból, a legtöbbnek több lakása és luxusautója van. Egyiket sem fogom sajnálni.
Én pedagógus vagyok, 6 éve dolgozom középiskolában és a nettó fizetésem még mindig alig éri el a 100 ezret. Tőlem miért várják el, hogy jókedvvel és odaadással tanítsak? Mi senkitől NEM kapunk HÁLAPÉNZT!!!!! Az orvosok mégis megtehetik, hogy nem foglalkoznak a beteggel... Érdekes, én hogy tudnék úgy órát tartani, hogy nem foglalkozom a gyerekkel?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.09.19. 19:26:04

@ladybird83: először is gusztustalan ez az uszítás amit az orvosok és a tanárok közt teszel, ugyan itt már párszor le lett tárgyalva de azért figyelmedbe ajánlanám:
mennyi is egy tanár heti munkaideje, és mennyi jön ki egy orvosnak havi 10 ügyelettel? 4 szer annyi munkaidőért mégsem jár négyszer annyi fizetés
az orvosok fele soha nem kap hálapénzt, úgy ahogy a tanárok fele se, DE ahogy vannak nőgyógyászok úgy vannak tanárok is akik 5000-ért adnak egy magánórát, és adott esetben nem egy tanulónak.
hány éves is az egyetem a tanároknak? mennyi idő után dolgozhatsz önállóan? ugye nem 12 év után, mert meglepődnék.
azt pedig, hogy hogyan kell úgy órát tartani, hogy ne foglalkozz a gyerekekkel, kérdezd meg a kollégáidtól. manapság az odaadó tanár aki meg tudja szerettetni a diákkal azt amit tanít neki, ritka mint a fehér holló

2011.09.19. 23:16:41

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Hát az uszítás tőled sem áll távol. Sajnos.

ladybird83 2011.09.20. 09:42:23

csak néha benézek ha marhaságot látok:
Nem fogok leállni veled vitatkozni, mert nem uszításnak szántam. Érdekes, hogy sokan azt gondolják, hogy nekünk heti 22 óra a munkaidő. Én mondjuk reggeltől estig dolgozom, mivel fél háromig iskolában tanítok, és minden nap este 6-7-ig készülök utána, ezenkívül hétvégén is, hogy színvonalas órákat tartsak. Mások nem érdekelnek, nem kéne ebbe a kollégákat is belekeverni. Amúgy nem értem, hogy miért írtad, hogy a tanárok fele nem kap hálapénzt??? Miről beszélsz? Senki sem kap! Az orvosoknak pedig nem csak a fele...

2011.09.20. 19:39:32

@ladybird83: Szerintem ne frusztráció formájában öntsd ki, ha elismerésre vágysz a lelkiismeretes munkádért.

Az én párom is frissen végzett pedagógus, szintén nagyon sokat készül az óráira (ellentétben a szintén 7 éve tanár lakótársunkkal, aki semmit sem), de azért júliusban ő sem reggeltől estig állítja össze a szeptemberi óraterveit. És szenteste sem hiányzik az asztaltól, mert eszébe jutott egy témazáró javítása. Viszont sok orvoscsaládban nincs ott az anya vagy apa, mert ügyelet mindig van, és emberek csinálják.

Egyébként minden tiszteletem az ilyen motivált tanároké :-)

2011.09.20. 20:33:10

@ReignOfdark: Júliusban a kiadott szabadságát tölti, amit máskor nem vehet ki, ahogy az orvosok is vannak szabadságon, olyankor ők sem dolgoznak. Sok családban hiányzik az egyik szülő este, mert nem csak az orvosi pályán van esti műszak. Szerintem nem frusztráció a részéről, csak annyira, mint amikor egy orvos kifakad, hogy a jó tanár ritka, mint a fehér holló. Már amennyiben orvos volt, aki ezt írta. És fordítva?
De hogy egyikőnk se érezze jól magát, a következő cikket láttam az indexen: Szorul az adóhurok a tanárok és az orvosok nyaka körül: "Jövőre az egészségügyben és az oktatásban dolgozók több ezer forintot veszítenek havonta." Hurrá, mindkét fél le lesz sz.rva!

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.09.20. 21:19:35

@Turchi: én csak válaszoltam, és feltettem egy pár kérdést amire nem kaptam választ. azért mert sok munkahelyen van 3 műszak, ünnepnapokon, kevés tart fenn ezek közül teljes szolgálati vonalat. de ez egyébként lényegtelen, csak lenne jól megfizetve.
@ladybird83: egy orvos is utánaolvas az eseteinek, időnként szabadidejében kongresszusokra jár meg hasonlók, de jellemzően ezt nem könyveli el munkának
az orvosnak az a hálapénz ami a tanárnak a magánóra, nem látod a párhuzamot? vannak tanárok akik sok magánórát adnak (ismerek olyat aki konkrétan csak ezzel foglalkozik, már vagy 5 éve nem oktat iskolában) és vannak olyanok akik egyet se, úgy ahogy vannak nőgyógyászok és labororvosok.

2011.09.20. 22:29:10

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
"az orvosnak az a hálapénz ami a tanárnak a magánóra:"
Nem, nem az. A hálapénzt az orvosnak munkaidőben adják, a tanár a magánórát munkaidőn kívül végzi, ahogy az orvos a magánpraxisát is munkaidőn kívül. Ezért nem látja a párhuzamot, akitől kérdezted. Aki nem dolgozik iskolában, csak magánórákat ad, nyilván vállalkozó. Mi ebben a baj? Van orvos, aki nem dolgozik állami, csak magánkórházban. Ez sem baj. Nem jó ez az összehasonlítgatás. Te is írod, van ilyen is és olyan is. Értem a válaszodat, de ugyanazt a hibát követted el, mint akinek írtál. Az hogy valaki sokat tanul, még nem garancia arra, hogy jól fogja végezni a munkáját, ill. többet fog dolgozni. És azt is tudjuk, nem minden orvos kap hálapénzt, és le a kalappal előttük. De adjuk meg a tiszteletet más szakmáknak is.

ladybird83 2011.09.21. 10:56:15

@ReignOfdark: Nem vagyok frusztrált, sőt teljesen kiegyensúlyozott az életem, sok más emberrel ellentétben akik ide írogatnak. Kicsit sajnálom is őket... Miért baj, ha leírom a véleményem? Az biztos, hogy több kommentet még véletlenül sem írok, mert a durva beszólásokhoz, sértegetésekhez nincs gyomron, azon már tényleg felhúzom magam.

ladybird83 2011.09.21. 10:59:29

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Igen, ne haragudj, részben valóban igazad van. Bár párhuzamot még mindig nem tudok vonni magán orvos és pedagógus között, hiszen az órabérek egészen mások. Míg egy tanár átlagban 2000 Ft-ot kér el 60 percért, addig egy orvos pl. nőgyógyász, 10-20 percért kér 10.000 Ft-ot!

Irkutszk 2011.09.21. 13:15:45

@ladybird83: A magánkezelés vagy magánórák díjait teljes mértékben a kereslet-kínálat, azaz piac határozza meg, úgyhogy szerintem erről felesleges vitatkozni, vagy ezen értetlenkedni. Ennyiből éri meg magánórát adni, vagy megvizsgálni egy beteget.

2011.09.21. 13:29:08

@Irkutszk: "kereslet-kínálat"
Ez bizony így igaz!

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.09.21. 22:00:43

@Turchi: a nőgyógyász is munkaidőn belül jön be éjjel 3 kor a szülő nőhöz? vagy a professzor is azért végzi el a csipp csupp műtétet a rezidens helyett mert jobb dolga éppen nincs? szal nem rossz ez a párhuzam, mind a kér helyen egy olyan szolgáltatást veszel meg ami alapjáraton nem jár neked, vagy nem olyan formában és a szolgáltatót a pénzzel plusz munkára sarkallod, olyan plusz munkára vagy szolgáltatásra aminek van alternatívája csak az neked nem tetszik, vagy nem elég és neked megvan a pénzed arra, hogy jobbat vegyél (vagy legalábbis azt hiszed, hogy jobbat vettél :))

2011.09.22. 10:05:11

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Igen, továbbra is rossz példa, mert a nőgyógyász munkaidőn kívül csak akkor megy be a szülő nőhöz éjszaka, ha a beteg fogadott orvosa, azt pedig a betegnek valóban meg kell fizetni,mert ebben ők előzetesen meg is egyeznek, és az nem az a hálapénz, eddig nem erről volt szó, hanem egy plusz szolgáltatás megfizetése. Ami jár is az orvosnak, ebben nincs vita. Hogy nekem mi tetszik, és mi nem, azt te nem tudhatod, mivel nem írtam le. Hogy milyen szolgáltatást veszek és mire van pénzem vagy nincs, arról szintén nem írtam. Hogy a professzor miért végez rezidens helyett munkát, az meg az ő dolga.

maim 2012.03.17. 03:07:46

Amikor szültem,azt hittem,hogy én vagyok a világ legnyomorultabb személye,mert csak annyit adtam,amennyit,aztán megkérdeztem a szobatársaimat,hogy ki mennyivel volt hálás és kiderült,hogy mindegyik kevesebbel,mint én.De honnan is lenne
fölös százezre egy csomó sokgyerekes,bérből és fizetésből élő szülőnek?Nem kell annyira erőlködni,mert
olyan,mint az ingatlanpiac.Néhány mama
felveri az árat,a többi meg győzze fizetni.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása