A szemem előtt halt meg egy beteg a kórházban

2011.08.08. 06:00

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

2006. szeptemberében édesanyám közlekedési balesetet szenvedett, ezért került a budapesti Szent János Kórházba. Természetesen ottléte idején minden napom nagy részét nála, vele töltöttem, a baleseti sebészet intenzív osztályán, így lettem tanúja az alábbi esetnek.

 

Az egyik nap egy 40 és 50 év közötti, erőteljes férfi került az osztályra, aki – mint tőle megtudtam -, valamilyen szerelés közben zuhant ki egy ház erkélyéről. A hátára esett, de szerencsére nem látszott a dolog annyira súlyosnak. Egy-két napja volt már ott, és, miközben anyukámat elláttam, neki is segítettem: adtam innivalót műanyagcsővel, a keze ügyébe helyeztem a telefonját, ilyesmi.

 

Egyik alkalommal épp háttal ültem neki, anyukám felé fordulva, amikor fennhangon szólongatni kezdte az üvegkalickában ülő nővérkét, hogy legyen szíves felpóckolni a lábát, mert a főorvos úr azt mondta, trombózist kaphat, ha nincs magasan a lába. A nővérke nemigen foglalkozott vele, pontosabban csak odaszólt, hogy jó, jó, majd. (Honfoglalót játszott a számítógépen, ezt azért tudom, mert nem sokkal előtte én is kértem tőle pelenkát anyukám részére, és láttam.)

 

A nővérke valamivel később odament hozzá, aztán elrántotta a függönyt az ágya mellett és kiment, pár perc múlva pedig bejött két ember (nem tudom, hogy orvosok voltak-e, vagy ápolók) és engem kiküldtek. Be is láttam a kórterembe, és hallottam is, hogy kiabálnak a férfihoz, pofozzák, és teljesen nyilvánvaló volt, hogy kísérleteket tesznek az újraélesztésre. Nem sikerült.

 

Később visszamehettem, de úgy, hogy tudtam és hallottam, a hátam mögött egy halott ember fekszik, akinek a holmiját épp felleltározzák.

 

Azóta is képtelen vagyok kiverni a fejemből a gondolatot, hogy annak az életerős, nagydarab embernek nem kellett volna meghalnia…talán egy Honfoglaló-játszmán múlt az egész.

 

Egyébként az anyukámat műtő és kezelő orvosok hozzáállásáról és szaktudásáról nagyon jó véleményem van, a nővérkéktől viszont mindent úgy kellett kiimádkozni az általuk injekcióval okozott gyulladás kezelésére szolgáló jégtől kezdve a lavórig, a pelenkáig (többnyire én tettem tisztába a mamát) mindent. Minden nap csúsztattam pénzt a zsebükbe, mert tudom, hogy keveset keresnek, de még így sem voltak empatikusak.

 

Üdvözlettel,


Kató Zsóka
 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ccke 2011.08.08. 07:47:43

Nem derült ki, hogy miért halt meg a másik beteg. Trombózistól nem a láb felpolcolása fogja megmenteni, hanem az LMWH injekció, amit biztosan kapott, esetleg fáslizással kiegészítve.
Ha hibázott az ápoló, akkor ott, hogy miután észlelte a beteg halálát, nem kezdte meg azonnal az újraélesztést, hanem elszaladt segítségért. Ez az ami rontotta a beteg esélyeit, nem a Honfoglaló.

És megint:"Minden nap csúsztattam pénzt a zsebükbe, mert tudom, hogy keveset keresnek, de még így sem voltak empatikusak." Akkor meg minek?

Káin 2011.08.08. 08:29:23

Hú, a trombózis tényleg veszélyes, ezt azóta tudom, amióta édesapámnál is kialakult. Kijött az ügyelet, azonnal kórházba vitették, és kb. másfél hétig bent is tartották. Sajnos pár hónappal később örökre itt hagyott minket édesanyámmal :(:

Káin 2011.08.08. 08:30:49

@ccke:/ És megint:"Minden nap csúsztattam pénzt a zsebükbe, mert tudom, hogy keveset keresnek, de még így sem voltak empatikusak." Akkor meg minek? /

Jó kérdés... Akadnak olyan emberek, akik ha törik, ha szakad, sorozatban adogatják a borítékokat. így szocializálódtak, erről szerintem a rendszer tehet.

EmpatiaTolerancia 2011.08.08. 08:39:15

Szeretném hinni, hogy kóházak nővérpultjaira kihelyezett számítógépekre nem installálnak játékokat, és a jogosultságok úgy vannak beállítva, hogy telepíteni csakis supervisori jogosultsággal lehessen. Egy ilyen helyen dolgozó informatikusnak pedig remélem van annyi esze, hogy sem az állásával, sem betegek életével nem játszadozik, akár milyen szépen kéri a csinos nővérke. Ha egy osztályon rend és fegyelem van - megkövetelve és ellenőrizve -, akkor ilyen nem fordulhat elő.

A trombózis hatékony megelőzésére ma már nem lábat polcolnak, hanem megfelelő mértékű vérhígítót kap a páciens. Arról már nem is beszélve, hogy a trombus nem feltétlenül az alsó végtagban keletkezik.

Káin 2011.08.08. 08:50:59

@EmpatiaTolerancia: "Szeretném hinni, hogy kóházak nővérpultjaira kihelyezett számítógépekre nem installálnak játékokat, és a jogosultságok úgy vannak beállítva, hogy telepíteni csakis supervisori jogosultsággal lehessen"

Én nem csak szeretném hinni, hanem egészen biztos vagyok benne.

ccke 2011.08.08. 08:54:00

@EmpatiaTolerancia: Ha van internet online játszani lehet. Szerintem nem feltétlenül gond. A felügyelet, megfigyelés azt jelenti, hogy a beteg állapotától függően bizonyos időnként ránéz a betegre, megméri, amit kell(intenzív osztályon ezt praktikusan gép megméri, ápoló a monitoron figyeli a paramétereket. Ahogy tette ezt a posztban is, hiszen gondolom nem véletlenül szaladt be, hanem mert riasztott a gép.

Intenzív osztályon nem olyan a nővér:beteg arány, mint máshol. Mert ha egy beteggel baj van, akkor ott sok kéz kell egyszerre, gyorsan. Amikor épp nincs baj, nincs munka, akkor szerintem nem ördögtől való játszani, beszélgetni, kávézni...természetesen úgy, hogy fél szemmel mindig figyelni kell a betegek paramétereit.

Dr.laikus PhD 2011.08.08. 09:01:46

Munkahelyen az lenne a legjobb, ha nem is lenne internet kapcsolat csak ami a munkához kell.

Intenzíven Honfoglaló pláne nem, akár van munka akár nem.

Gyakorlatilag ha úgy lenne, akkor bent sem kéne lennie senkinek.
Elég ha visít a monitor, kijelzi a ketteskét, rohan a team és pofoz, életre tör-zúz. :)

Mária 2011.08.08. 09:08:43

@ccke:

Nem. Be lehet úgy állítani, hogy csak a munkához szükséges honlapokat lehessen elérni rajta.

Sőt úgy is be lehet állítani, hogy csak a munkához szükséges programokat lehessen elérni rajta. Tehát pl ha nem kell a munkádhoz a Word, vagy a Paint, vagy az Aknakereső, akkor azokat se tudd elérni, pedig az nem az interneten van.

Nővérpultba meg nem kell internet. Miért is kellene?

Káin 2011.08.08. 09:10:31

@ccke: A legtöbb melóhelyen korlátozva van, vagy egészében le van tiltva a net, a levelezés is saját rendszeren megy.

ondol 2011.08.08. 09:15:31

Azért mert kórház az internet kapcsolat megtiltása nonszensz.

A fő rendszergizda és a főfejek dolga, hogyan szabályozzák a használatot.

Ott ahol tudományt írnak, legyen az orvos, nővér, asszisztens vagy bárki kell az internet. Ha csak a levelezést nézzük. Ez csak pár példa...

Az egy másik dolog, hogy osztályokon pld. nővérpultnál mi mehet egy gépen.
Internet elérésnek nem ott a helye.

ccke 2011.08.08. 09:26:26

@Mária: Nyilván mindent be lehet állítani. Internet kellhet mondjuk gyógyszerinformációk, vagy más szakmai dolgok miatt (nincs mindig nővér-gép és orvos-gép)

Mondjátok meg, hogy mi lenne az intenzíves ápoló feladata mondjuk hajnali 2-4 között, amikor a betegek alszanak, egyikkel sincs gond, dokumentációt már korábban megírta, eszközöket letakarította, fertőtlenítette, ágyak áthúzva... Mit csináljon? Aludni nyilván nem lehet, a monitorokat nézni folyamatosan lehetetlen, és felesleges is.
Nézzétek végig pl. ezt 3x egymás után, teljes képernyőn tekerni nem ér!(és itt van történés) www.youtube.com/watch?v=BOOhmxSnLX0&feature=related

tódór piroska 2011.08.08. 09:27:04

Fijjug!
3 hétre elutaszom, sikerült ojan hejet találni (még), ahol nincs számítógép, internet, stb. Utánna csatlakozom ismég, adigg indenkinek kivánok jó pihenést, tartalmas kikapcsolódást, kevés bosszankodást. Különösen senki se húzza fel magát a prakszisblogon, bármejik oldalon is álna külömben (1ébként, mint tuggyuk, a 2 oldal 1más barátai,nem LNségei).
Egy érdemi hozzászólás a bloghoz:
1. Soha, sehol, semmikor nem fordul elő, hogy egy intenzív osztályos szaknővér számítógépen játsszon, erre egyszerűen nincs lehetősége. A kórházi rendszerek nem engedik a nem közvetlen munkavégzéshez szükséges site-okhoz történő csatlakozást.
2. Egy polytraumatizált beteg obligát módon thromboprofilaxisban részesül LMWH (kismolekulasúlyú heparin injekció) formájában. Ezt helyesen írta ccke, azt nem, hogy az intezíves nővér "üres időben" játszhat számítógépen. Tartok attól, hogy ccke még nem dolgozott (de talán még nem is járt) ITO-n.
3. A thrombosis megelőzésére a láb felpolcolása nem alkalmas, ilyent nem mondhat egy főorvos.
4. Az újraélesztés csak a laikusok elképzelése szerint "kiabálás és pofozgatás" , a valóságban szó sincs ilyesmiről, meg van ennek is a hatékony, bevált, szabályozott módszere (Á - átjárható légutak biztosítása B- befúvásos lélegeztetés
C - compressio /szívmasszázs/ D drogok /gyógyszerek iv. vagy ic./, stb.)
Sok újraélesztésben vettem részt illetve irányítottam is esetenként ezt a komplex műveletet. Hála Istennek, több alkalommal eredményes volt a reanimáció, az orvosnak ez egészen kivételes érzést jelent, beteget visszahozni a halálból...
Kiabálás, pofozgatás sohasem fordult elő.
5. Ezen a blogon olyant, ugye, nem szabad írni, hogy a poszt szemenszedett hazugság, ezért óvatosan csak annyit mondanék, hogy valóságtartalma erősen korrelál az origohoz.

scopolamin 2011.08.08. 09:28:52

@EmpatiaTolerancia: Mi kis városunkban (megyeszékhely) nem játék, hanem internet sincs a gépeken. Ismerősömtől kértem, hogy küldjön el egy fájlt munkanapon délelőtt, és ezen okból kifolyólag nem tudta teljesíteni.

scopolamin 2011.08.08. 09:30:19

@Dr.laikus PhD: Hihi :) Ha így lenne, a Praxis blog aktív látogatóinak száma jelentősen megcsappanna :D

tódór piroska 2011.08.08. 09:34:12

@tódór piroska:
mielőtt valaki beírná, hogy mit jelent origo:

Origo --- O --- zero

Üdv mindenkinek, Pá, Piri.

phoboss 2011.08.08. 09:44:05

Hát nem tudom, nekem is azt mondta a főorvos a sebészeten, amikor egy hétig gipszben volt a lábam, hogy polcoljam fel, sőt miután lekerült a gipsz, akkor is. Emelett persze a vérhígítót naponta adtam magamanak.

ccke 2011.08.08. 09:44:56

@tódór piroska: Intenzív osztályon sokat jártam, dolgozni csak sürgősségin, úgyhogy erről tudom leírni a tapasztalataim.
Ez egy olyan műfaj, hogy változó a terhelés, van, hogy a 12 óra alatt éppen 20 percet tudunk szorítani az ebédre. És van, hogy órákig nincs semmi. Fektetőben lehet egyszerre több súlyos beteg, akikhez 5 percenként oda kell menni, orvost riasztani, beavatkozásokhoz asszisztálni, vért venni, infúziót cserélni, párnát igazítani, ágytálazni, gyógyszerelni, monitort beállítani, figyelni...
És van, amikor mindenki alszik szépen, mert elmúltak a panaszai, reggelig még megfigyeljük, vagy valamilyen eredményre vár. Náluk szabály szerint 2 óránként vérnyomást, pulzust mérünk, megkérdezem van-e panasza, köszönöm tessék tovább aludni. 5 perc munka 2 óránként. És persze azonnal menni, HA baj van.

El Visco Stello (törölt) 2011.08.08. 10:01:16

@tódór piroska: Már nem emlékszem, hogy 5 éve hogy volt, de most van lehetőség netezni a János legtöbb gépén. A Medworks rendszer csak egy program az amúgy normális gépeken. Ma ez elkerülhetetlen, hiszen információhoz leggyorsabban a neten juthat orvos, ápoló. Hogy a személyzet másra is használja a gépeket, egyszerű fegyelmi probléma.Ellenőrizhető és tiltható lenne, csak szándék kérdése.
A poszthoz: Lehet, hogy a pár perc késedelem hozzájárult a beteg halálához, de én nem hiszem.

tódór piroska 2011.08.08. 11:06:48

@El Visco Stello:
Én is ezt írtam. Netezni lehet, amennyiben az a munkavégzéshez szükséges. Az informatika egyszerűen blokkolja a nem szakmai oldalakat.
Honfoglaló, blikk, ad abszurdum porno oldalak, stb. nem érhetőek el egy normális kórház hálózati gépein.

tódór piroska 2011.08.08. 11:10:28

@ccke:

"...megkérdezem van-e panasza, köszönöm tessék tovább aludni. 5 perc munka 2 óránként..."

Ez egy érdekes intenziv osztály lehet. Amilyeneket én ismerek, ott WC-re is akkor mehet az ügyeletes nővér, ha a helyettesítéséről gondoskodik.

serfecs (törölt) 2011.08.08. 11:14:59

@ccke: teljesen jogos. A baj a gépfüggő embereknél kezdődik, akik akkor is a gép előtt ülnek, amikor lenne tennivaló.

ccke 2011.08.08. 11:19:29

@tódór piroska: Sürgősségi osztály, ahogy írtam.
Ahogy írtam nem az 5 perc 2 óra alatt az átlagos, de ilyen is előfordul.
És WC-re természetesen csak úgy mehet, ha van ott más, mert bármikor lehet bármi. A lényeg, hogy ott kell lenni, és figyelni.
Ha kell, természetes, hogy végigdolgozom az éjszakát, de ha nem, akkor miért ne internetezzek?

ccke 2011.08.08. 11:21:35

@Panni75: Teljesen igazad van, ezt kell a legszigorúbban büntetni.

Irkutszk 2011.08.08. 12:22:36

@tódór piroska: Jó utat, Piri néni :) Várunk vissza!

Irkutszk 2011.08.08. 13:42:02

A sztoriból teljesen hiányzik, hogy mi is lehetett a problémája a betegnek (és ez így is van jól, hiszen semmi köze az egyik beteg hozzátartozójának a másik beteg bajához). Remélem, léleképítő volt számára látni egy másik ember életének megmentésére tett erőfeszítést, még ha kudarccal végződött is.

Biga néni 2011.08.08. 14:27:36

Mikor a lányom született, a doki és a szülésznő vateráztak...

ondol 2011.08.08. 16:52:08

@Biga néni: :-D
Te meg ott vajuderáztál.....:-)
Nem semmi.

Volt idő amikor nem volt számítógép sem, de most Billy a hibás Gétségtelen::-)

2011.08.10. 15:47:23

@Biga néni: Fájdalomcsillapítót bugáztak a szomszéd szobában fekvők másnapi műtétjéhez, csak nem szóltak, hogy ne izgasd fel magad. :-)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása