Majd megpróbálok halkan üvölteni

2011.07.13. 06:00

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

Tisztelt Blog!


Megpróbálom röviden, tömören leírni a vesemedence gyulladásom kezelésének sztoriját.


Szóval, történt, hogy múlthét előtti csütörtökön fájt a hátam, úgyhogy gondoltam veszek rá Voltaren kenőcsöt, biztos csak izomhúzódás. Délutánra felment a lázam, 38,8-40 fok között mozgott folyamatosan, és hánytam. Lázcsillapító időnként levitte, hűtő fürdőztem, és egyéb itthoni kezeléseket próbálkoztunk, amikor is péntek délelőtt úgy döntöttünk, hogy felhívjuk az ügyeletet. Az ügyelet közölte, hogy ha két napon belül nem múlik el, akkor menjünk be. Péntek este ismét iszonyatosan magas lázam lett, úgyhogy újra felhívtuk őket, hogy mi legyen. Vegyek be két Algopyrint, attól lemegy.  Így is történt, lement, örömködtünk meg minden.

 

Szombat délelőtt azonban ismét hidegrázás, magas láz, úgyhogy úgy döntöttünk, ideje kórházakat hívni, ki az ügyeletes. A Margitban közölték, hogy nem gondoltuk komolyan, hogy jött-ment embereket csak úgy bevesznek, úgyhogy próbáltuk tovább, de a többi kórház is csak annyit mondott, hívjuk ki az ügyeletet (akik nem voltak hajlandóak kijönni), vagy hívjunk mentőt. Mi inkább bementünk ügyeletre, mondták, hogy epehólyag gyulladás. Remek. Felhívták az újpesti Károlyi kórházat, hogy kéne egy sebészeti ágy. (Hozzátenném, életemben eddig januárban voltam születésem óta kórházban, az is a János volt, és nagyon parázok mindenféle tűtől és fájdalmas dologtól.)


Szóval elmentünk, megvizsgáltak, (hozzátenném, biztató volt, amikor közölték, hogy alagsor legvégén lévő ajtóhoz menjünk.) Szóval megvizsgáltak és vártuk a labor eredményét, a jéghideg alagsorban, miközben lázam volt. Közölték, hogy ez bizony nem sebészeti dolog, úgyhogy fáradjunk át a Margitba (ahova egyébként is tartozom és nem akartak fogadni), úgyhogy Újpestről át a Margitba. Belgyógyászat, fogadnak, muszáj. Kétágyas szoba, feküdjek le, ők most bizony vért vesznek. Remek, gondoltam, majdnem 40fokos lázzal, bepánikolva, sírva, hisztizve még vért is vesznek, nem baj, az a dolguk, csak ne fájjon. Közölte velem az orvos (18 éves múltam), hogy ne hisztizzek. Jó, megpróbálok halkan üvölteni. Kaptam lázcsillapítót is injekció formájában, úgyhogy aludtam egy jót. Felkeltem, megint lázam van. Mikor múlik ez el? Egyáltalán mi bajom? Ők most épp vesemedence gyulladásra gondolnak, hiszen olyan tüneteket produkálok, úgyhogy most kapok vénásan antibiotikumot, meg infúziót, ki vagyok kicsikét száradva. Másnap jött egy orvos, hogy ő akkor most megint ad nekem antibiotikumot.  Jó.


Na most, vagy félreszúrta, vagy én tűrtem máshogy, mint ahogy a nővérkék adják, mert konkrétan annyira fájt, hogy hánynom kellett ( soha nem húzom el a kezemet, akármennyire is hisztizek vagy bőgök, hagyom, hogy csinálják, csak gyűlölöm, de ezt ki szereti?) Erre közölte velem a másik orvos aki felvett, hogy ne hisztizzek, mert nekik milyen rohadt fárasztó emellett asszisztálni. Köszönöm, most nyugodtabb vagyok, gondoltam, segít, hogy még baszogat is. A többi vérvételnél és antibiotikumnál nem volt semmi probléma, de azt tudni kell, hogy lisztérzékeny vagyok, közöltük is, hogy ez a helyzet. A személyzet nagy részével meg voltam elégedve, kivéve az orvost, aki folyton cseszegetett, meg egy nővért, aki ugyan vért venni jól vett, nem is éreztem, az antibiotikumost is jól adta be, de semmi mást nem tudott. Volt egy papírjuk, kinek mi kell, hát ha én nem szólok, hogy ebben igencsak tészta van, akkor konkrétan fel is dobhatom a talpamat.


A többi betegről nem írnék, hiszen nem ez a lényeg, de megemlíteném, hogy volt bent egy tumoros nő, este hozták be, ott énekelt meg minden és valamiért elküldte az orvost elég csúnyán melegebb éghajlatra, amikor a nővérke konkrétan megfogta a nyakánál a beteget és közölte vele, hogy akkor ezt most mondja el még egyszer amit a dokinak mondott.


A vizsgálatokról:


El kellett mennem röntgenre, meg ultrahangra egymás után, amivel ugye nincs baj, ha az embernek nincs hőemelkedése. Lementem, Én értem oda másodiknak és persze engem fogadtak majdnem utoljára. Lefektettek a jéghideg röntgenasztalra, csinált két képet a doki, közölte, hogy ne mozogjak, mert lesz még, de most ki kell mennie egy percre. Én meg feküdtem ott vesemedence gyulladással a jéghideg asztalon, éreztem, hogy lassan átfagy az egész hátam, nem baj, jön a doki, túl leszek rajta. Negyed óra után végeztem is, átszenvedtem magam az ultrahangra, ott nem volt semmi probléma. Egyik nap le kellett mennem urológiára, az orvos kedves volt, közölték, hogy délre menjek le. Szokásomhoz híven 10perccel hamarabb lent voltam, mellettem már egy rakás idős ember, meg egy kb. velem egykorú srác, doki közli, hogy felhívták a műtőbe, siet. Kijön az asszisztens, hogy én addig nyugodtan menjek vissza ebédelni, és utána jöhetek. Visszamentem, 1-kor megjött az ebéd, gondoltam fél 2, akkor most már mindenki végzett, én is sorra kerülök. Tévedtem. Még a nagy része az embereknek ott volt, doki közölte, hogy ő most enne gyorsan, de utána ígéri jön. Jó. Persze az időseket hívták be, amivel nem is lett volna baj, ha nekem nem mondják, hogy délre menjek. Ez volt fél 2-kor. Amikor megint egy idős embert hívtak be közöltem remegve hogy én ezt bazd+ nem hiszem el, mire a srác is felröhögött kínjában, mondta, hogy neki fél 12re volt időpontja, fél 3-ra mennie kellene dolgozni.


Mondom remek, Én meg itt ülök szerintem már lázzal, vesemedence gyulladással de nem baj, végül is ráérek, úgy is itt fekszem egész nap. Fél 3-kor sikerült behívniuk engem, pedig nem nekem kellett volna hamarabb menni, az orvos tényleg jó fej volt, viszonylag hamar is végeztünk, de komolyan mondom nem kívánom senkinek ezeket a dolgokat.

 

 

Az már csak hab a tortán, hogy volt egy idős beteg néni, agyérelmeszesedéssel, első nap egy késsel átfűrészelte az infúziós zsinórt, aztán kapott valamelyik este vért és azt is sikerült szétvágnia, úgyhogy minden tiszta vér lett, ennek következtében lekötözték, mást nem tehettek. Szóval egy élmény volt, ettől függetlenül jobban éreztem magam, mint januárban a Jánosban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attilahawks · http://goo.gl/M7Tq4i 2011.07.14. 11:04:15

Átérzem a posztoló érzéseit és biztosan állíthatom, hogy nem hisztizett. Nekem nem volt még vesemedence gyulladásom, hanem csupáncsak vesekövem. OK ez két más dolog, de a vese rohadt kegyetlen dolog tud lenni. Igaz más szervek is. De egy görcs roham iszonyat kegyetlen tud lenni, amikor az ember szó szerint a falat kaparná, vagy fetreng a fájdalomtól és fohászkodik még a nem létező szentekhez, orvosokhoz legalább kicsi enyhülésért.
Ezt mindenki másként éli meg. Van akinek megasabb az a tűrésküszöbb, van akinek alacsonyabb.
De a kórházban dolgozó dokik és nővérek is emberek, van közöttük ilyen is olyan is. Ezen a téren a posztoló lehet, hogy kicsit túl érzékeny.

Az ide oda küldözgetésről. Sajnos velem is volt már hasonló. Több napig tartó allergiás rohamom volt (csalánkiütések testszerte). Néha átmenetileg segített egy kálcium, vagy szteroid injekció. Ügyeletes házi orvos, ügyeletes bőrgyógyászat.... stb.... sok mindenki labdázott velem. Volt hogy lecsesztek, mivel pöttyösödni merek ennyi nap után, ennyi injekcióval, hogy ezt sem lehet a végtelenségig. (tulajdonképpen adott helyzetben igaza volt hajnal 3-kor, de tényleg akkora pöttyösödtem igazán) OK nem lehet? De én mi a fenét csináljak? Míg végül szerencsére befektettek egy bőrgyógyászati osztályra, ahol tényleg alapos kivizsgálásban volt részem, a diétával, gyógyszerekkel úrrá lettek az allergiámon. Az okot is kiderítették. Hurrá.
Akkor én is tudtam volna egy rettenetes negatív posztot írni, kiemelve a pár napból a kellemetlenkedő orvosokat, nővéreket, portásokat. De mivel minden jó, ha jó a vége, azt mondom szerencsésen zárult le az a pár nap és van akinek hálával tartoztam az egészségügyben (pl. egy nővérke, akit többször leköptem, majd lehánytam epemintavétel során, amikor nem tudtam lenyelni a gumicsövet, de Ő hallatlan empátiával, humorral kezelte az esetet és végül csak "sikerült jól megdugnia"), szerencsére ők vannak többen.

Duygu 2011.07.14. 11:15:12

@attilahawks: Aki valóban fetreng a fájdalomtól, az nem hisztizik egy tűszúrás miatt.

Leroi 2011.07.14. 11:26:27

@Duygu:
"Kaptam lázcsillapítót úgyhogy aludtam egy JÓT"
Khm...érdekes...

Duygu 2011.07.14. 11:48:21

@Leroi: És miért nekem?

Mellesleg láztalanul valóban jobb aludni.

Leroi 2011.07.14. 12:03:08

@Duygu:
Igen, de nem ilyen apokaliptikus, Hyeronimus Bosch ecsetjére illő állapotban, mint amit itt felvázol a posztoló. Amúgy bocs, hogy megszólítottalak.

Leroi 2011.07.14. 12:07:06

@VaTi:
Ez már majdnem olyan, mint Fodor Sándor Csipiké-je, de ott a "Szeressük egymást gyerekek"-t énekelték az állatok.
:)

rikitiki 2011.07.14. 13:23:21

@Easyke: Adja vissza a diplomáját, mert igazat mond, de csúnya stílusban?

Valóban igaza van, annyira kevés lesz az orvos, hogy még Aliemnek is kezet fognak csókolni a betegek, csak ne menjen el. (Vagy megdögölnek, de legalább a papnak majd szép lesz a stílusa)

Ami nagyon jól lejön:
az orvosoknak nagyon fogy a türelmük, és ezért egyre többen veszik fel azt a stílust, mint Aliem.

A betegek, választók, fizetem a tb-t állampolgárok pedig nem veszik észre, hogy nagy a baj - egyfelől, aki marad, annak a stílusa csorbul, másfelől továbbra is az a hozzáállás, hogy a bunkó orvos takarodjon.
Nem kell félni, el fog takarodni.
De hogyan követeljük meg a stílust, ha nincs merítési lehetőség?

Ha nincs kit a helyére felvenni, annak akit a csúnya stílusa miatt elüldöztünk?
Ha az a kérdés, hogy a falunak lesz-e háziorvosa - akinek a stílusa nem Arany János, de vagy ő van, vagy senki.

Ma a faluban egyébként ez nem kérdés, mert ilyen orvos SINCS. Semmilyen sincs.
Tetszik érteni?
Ezen nem az segít, ha Aliemet is elüldözzük, hanem az, ha növeljük az orvosok, nővérek megbecsülését és számát. Akkor majd az átlag feletti képességűnek is megéri majd csinálni, és a több emberből, lehet majd szelektálni, akár stiláris alapon is.
A takarítónő bérszínvonalán a stílus is olyan lesz, ez ilyen egyszerű.

Addig meg örüljön mindenki, ha van bunkó orvos, aki igazat mond.

A TV2 is azt adja hetente egyszer, nem?
Az meg milyen népszerű...

rikitiki 2011.07.14. 13:31:30

A félreértések elkerülése végett: a helyes sorrend nem az, hogy majd megbecsüljük az orvost, ha méltóztatik szépen viselkedni.

Ha orvost akarunk (pláne szépszavú bülbül fajtát), akkor kezdjük el gyorsan, és nagyon megbecsülni, és akkor majd méltóztatik viselkedni és maradni.
Ha mindig elzavarni akarjuk, azzal csak magunk alatt vágjuk a fát.

Valóban igaza van Aliemnek, nem mindegy, hogy ezt hogyan csomagolja?

Majd tessék végiggondolni, amikor vesegyulladással, vesegörcs rohamokkal fekszünk a kórházban, és a takarítónő azt mondja, hogy majd jön a doktor úr, ha ledolgozta a műtéti programját, és átér a szomszéd városból ide is ügyelni. Olyan 16-24 óra múlva itt is lesz, de higgye meg, érdemes rá várni, mert a stílusa minden pénzt megér...
Azt a kis időt meg csak kibírjuk valahogy.

Circus 2011.07.14. 13:40:36

@rikitiki: azért az említett tévében szereplő Háziorvos esetében ha jól megnézed az egész kórházban egyedül ő a probléma (persze a csattanó szerint pont, hogy nem).
Magyarországon az egészségügyben meg kb minden rossz. Innen nézve egyértelműen emberfeletti munkát végez az egés eü - nem lehet kérdés.

Az már igen, hogy miért kell úgy intézni dolgokat, ahogyan? Nagyon sok olyan eset jön itt is sorra, hogy a legkisebbe rúgnak, aki jelen esetben itt a beteg. Nem, a posztok nagyon sokszor arról szólnak, hogy a beteg konkrétan érzi ezt, és hangot ad neki.

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.14. 13:46:53

@rikitiki:
Onnan kéne kiindulni, hogy kivel szemben fogy a türelmük, és azokkal bunkónak lenni.

Circus 2011.07.14. 14:25:52

@Babette_: kb ez a mondat a tanulsága az itteni posztok jó részének.
Hogy miért nem én tudtam így megfogalmazni...??? Gratulálok :)
Lízingelhetem?

Dr.laikus PhD 2011.07.14. 14:49:01

@rikitiki:

Az a furcsa, hogy napok óta magyarázol egyre jobbban és jobban zagadkának az okokról. Kibontva, hol analógiával, hol anélkül miért is nem működik az egészségügy.
Egyedül csak azt nem írtad le, hogy szegény ország vagyunk, hagyományosan jó - még mindig jó -oktatással és nagyon jó orvosi egyetemmel.

Ezt jó lenne rosszul fogalmazó elkeseredett orvoskollégáddal is megértetni.
Furcsa módon ő keres bűnbakot (vállalkozók), vagy éppen a cigányokat ahelyett, hogy a gazdasági folyamatokat próbálná megérteni főleg azt, hogy a vállalkozók (mert kevés van, bizonytalan jövedelemmel) nem fogják megváltani az orvosok fizetését. A soha fel nem emelt és egyre jobban elnyomott nyomorultaknak meg nincs munkája és nem is lesz amíg a bőre több pigmentet termel, mint a miénk.

Gondolj bele. Európa legrosszabb egészségügye Angliában van és hozzánk képest királyi fizetést biztosít a fekete seggű idegen orvosoknak. Ezt lehet tagadni, hogy mekkora az angol népek hálája, de befogadni három generáción keresztül nem fogják.

Ezért aztán egyáltalán nem mindegy a stílus. Rendőrért, TV-s munkatársért, tűzoltóért már pár civil kiment az utcára.

Még egy pár hasonló írás orvostól, pláne a már jól élőktől és a beteg nemhogy utcára nem megy, de inkább biológiát fog tanulni és fizet a javasasszonynak csak ne kelljen látnia a rossz modorú orvosát.

Röviden:
"Babette_ 2011.07.14. 13:46:53
@rikitiki:
Onnan kéne kiindulni, hogy kivel szemben fogy a türelmük, és azokkal bunkónak lenni."

Dr.laikus PhD 2011.07.14. 15:13:15

@Babette_:
Bocsánat én megtettem és nem kértem engedélyt, illetve idéztelek....

Blogmotor nem tom micsinál, azt hittem lenyelte, aztán jóval később kipökte. :))

zagadka 2011.07.14. 15:53:32

@rikitiki: Válasz ment.
"A takarítónő bérszínvonalán a stílus is olyan lesz, ez ilyen egyszerű."
Ez 2 okból se elfogadható.
Esetleg, ha takarítónőnek alakalmas szellemi képességgel képeznek valakit orvossá, akkor lehet igazad.
Aliemnek se a modora nem elfogadható, se igaza nincs. (Kicsit kifacsartam)

zagadka 2011.07.14. 15:57:35

@Dr.laikus PhD: Csak a rend kedvéért.
Az utolsó, adócsaló vállalkozó is többel járul a büdzséhez, mint az összes jól adózó közalkalmazott.

zagadka 2011.07.14. 16:00:04

@zagadka: Ezt persze félre fugják érteni.

rikitiki 2011.07.14. 16:04:59

@Dr.laikus PhD:

Úgy lenne fair, sőt, logikus, hogy azokkal szemben legyen bunkó, aki rászolgált. De vele nem lehet (pl. sztrájkolni nem lehet, legfeljebb szavazni).
Másrészt ez sosem így működik, mindig az kapja, aki épp közel van.

A nővér és az orvos kapja a betegtől, hogy miért szar az egészségügy, a beteg pedig kapja az orvostól, hogy miért szar az egészségügy. Mindig aki épp ott van, az kap, ez mindig így működik, minden téren, nem?

Mit csináljak, lőjem le a politikust?

Folyamatosan azon problémáztok, hogy ez a stílus így elfogadhatatlan. Meg hogy sok minden nem pénzkérdés, hanem hozzáállás.

Ezzel teljesen egyetértek.
De a realitás az, hogy a stílus ilyen lesz, ha nincsenek megfizetve, megbecsülve, függetlenül attól, hogy kinek elfogadható, vagy nem.

Sok mindent kifogásoltok, de próbáljátok megérteni, hogy ha nincs változás az orvosok kifogásainak terén, akkor nem lesz változás másban sem. Mert a világ (pontosabban a gyarló ember) így működik.
Én ennyit állítok.
Léteznek Teréz anyák, akiknél nem pénzkérdés, de ők vannak kevesebben, működőképes rendszert nem lehet rájuk alapozni.
Akire képletesen köpnek, 20 éven át, előbb-utóbb ő is köpködni kezd - nem az összes, azt sem mondom, hogy a többség, de egyre többen. Azon vezeti le, aki kéznél van.

Remélem senki nem értelmezi ezt úgy, hogy egyetértek a folyamattal, én csak látom, tapasztalom.

Irkutszk 2011.07.14. 16:13:30

@zagadka: Ki lehet számolni, hogy a közalkalmazott orvos mennyivel járul hozzá ahhoz, hogy a magánszférában dolgozók dolgozni tudjanak, és ne csak eltartassák magukat, úgyhogy nincs teljesen igazad.

rikitiki 2011.07.14. 16:42:48

@zagadka:
Ez nagyjából megüti Aliem stílusát, csak a másik nézőpontból...

macska69 2011.07.14. 16:44:24

@Aliem: szerintem akkor sem mennék hozzád gyógyulásért, ha ezen az életem múlna. Tudod mit? Menj csak megbecsültetni magad máshova. Valahogy elleszünk nélküled. Még csak hiányozni sem fogsz azt hiszem a betegeidnek.

Aliem 2011.07.14. 18:04:45

@Dr.laikus PhD:
Na látom szép kis port kavartam.
1. Honnan veszitek a bátorságot hogy az én orvosi teljesítményemet/stílusomat egy internetes magán véleményem alapján megítéljétek? Ráadásul úgy hogy a véleményemnek se a stílusával van gond, nem mondtam én senkire semmi rosszat, arról van itt szó hogy ki vagytok szolgáltatva és nem tetszik nektek hogy ezt megmondom.
2.Sajnos csak szeretnénk-mindannyian- ha nem lenne igazam.
3. Nem tetszik a helyes írásom? Ez valóban jó válasz az orvosok kivándorlásának megszüntetésére.

És még sokáig sorolhatnám.

Én nem személyeskedtem, nem minősítettem senkit. Ellenben ez rólatok nem mondható el úgy látom. Ha én olyan kötözködő lennék a pácienseimmel mint ti velem...
Mert hogy mi is történt valójában?
Született egy poszt egy hisztis, mindennel elégedetlen beteg szájából. Erre én egyáltalán nem durva hangnembe válaszoltam majd jött Laikus hogy ugye vegyek vissza. Én vegyek vissza mert pont az ellenkezőjét érem el annak amit szeretnék. 20(60) éve csak visszaveszek én is meg a kollégáim is. Az eredmény látható. Taposó, könyöklő, agresszív, mindenkit maguk alá helyező betegek akiknek minden azonnal, ingyen jár. Az orvos meg csak dolgozzon fele annyi pénzért mint a bkv buszsofőr (ez tény), és fogja be a száját, mert ő fölesküdött és ha ki meri nyitni akkor meg adja vissza diplomáját. Csak jelzem hogy a magyar egészségügy az ország GDPjének 4,2% -át kapta tavaly. A csehek, románok, szlovákok 7 %-ot adnak. Nálunk a várható élettartam 3 évvel nőt az elmúlt 10 évsorán. Szóval egy rendszer amelyiket alaposan alul finanszíroznak és mégis az elvártnál jobban teljesít, kizárólag azért mert a benne dolgozó személyzet az egészségét, a családját stb. teszi kockára értetek. Érdekes amint valaki piaci odalról közelíti meg a dolgot az mindjárt beképzelt bunkó és még akkor se mennék hozzá ha az életem múlna rajta. (ha ugyanezt egy közgazdász mondja=oda megyek dolgozni ahol többet fizetnek és jobban megbecsülnek az mindjárt nem beképzelt bunkó)
Hát ne gyere. Menjél ahhoz aki ezek után is szóba áll veled.

Dr.laikus PhD 2011.07.14. 19:25:32

@zagadka:
Ne mááár!
Nézd már meg a közalkalmazotti bértáblát.

Most olyat mondtál ami bizony nem igaz.

Dr.laikus PhD 2011.07.14. 19:27:58

@zagadka:

Ez nagy-nagy hülyeség már bocsánat.
A közalkalmazottak adója a büdzsé legbiztosabb bevétele.

Már nem emlékszem a statisztikára, de a vállalkozók adója esetleges és bonyolult számításokkal tervezhető csak.

Dr.laikus PhD 2011.07.14. 19:29:16

@Irkutszk:

Ez is nagyon sarkított túlzás.
Folyamatosan nem beteg senki, azért ezt érdemes figyelembe venni.

A hálapénz pont ezért él meg, mert a keveset kereső is tud néha adni, mondjuk egy szülésnél, vagy egy bonyolultabb műtétnél.
Ez nem folyamatos kiadás, mert arra nem képes. Ha így lenne már régen értékén fizetnék meg az orvosokat.

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.14. 19:43:42

@Dr.laikus PhD: ettől egyébként a falnak megyek.
az ő bérük tök más dolog: többek között a versenyszféra adójából fizetik-vagyis az általuk fizetett adó gyakorlatilag csak vissza van forgatva a büdzsébe.

Dr.laikus PhD 2011.07.14. 19:45:16

@Aliem:

Ammán nagy baj biza, ha még azt sem tudod, nem érzed, hogy mennyire (finom leszek) egyszerűen fogalmazol.
Az értelmiséginek legyen tartása.
Ha harcolni akar akkor ne a kiszolgáltatotton verje le, mert a stílusod az ami miatt a beteg agresszív és követelőző. A beteg fizet zsebbe (ha neked nem akkor sem fogalmazhatsz tanultságod okán így). Nagyobb a terhe, pláne ha beteg.

1 éve naponta járok orvoshoz. Nem a betegek (köztük is van) akik folyamatosan hangosan rinyálnak.
Nem is az orvosok. Azt csak itt a blogon, aztán ha figyelmeztetnek még feljebb is áll.
Naponta hallgatom az asszisztenst, hogy ő mennyire sokat tud (orvosnál is többet persze), morog, dolgozik más kolléga helyett, aztán meztelen embereket hív egymás után azonos folyosóra nem különítve el a nemeket.
Nem érdekes már nekik rákosak....
Ha szólsz vállat von.
Ha nem haragszol én szívem szerint a szögre akasztanám a grabancát.

Bocsáss meg ez nem pénz kérdése. Bunkó, neveletlen viselkedés. Rossz nevelés.

Véssétek a fejetekbe jól. Nem mi tehetünk arról, hogy kevés a fizetésetek, a GDP-ből csak ennyi jut rátok. Kiszolgáltatott emberbe (mert a beteg az) nem rúgunk bele, elkeseredésünkben sem.
Láttam elszegényedett grófot bádogtálcán, kocsis gyertyát gyújtva az etikettet megtartva megenni az üres kenyeret és a pohár tejet.
Ő sem tehetett róla, de volt tartása és nem vetkőzött ki magából.
Neked sem kéne, egy blogon sem ismeretlenül.

Dr.laikus PhD 2011.07.14. 19:45:58

@Babette_:

Imádom amikor közgazdát játszik az orvos.
De mindegy is, egyetlen ember rikitiki látja át, jól.
A többi mantrázik, általában azt amit a felettes tekintélyétől hall és fogalma nincs róla, hogy amit mond hüleség, vagy igazság.

Irkutszk 2011.07.14. 20:06:10

@Dr.laikus PhD: Nem említettem sehol azt, hogy valaki folyamatosan beteg vagy sem. Én csak arra próbáltam meg felhívni zagadka figyelmét, hogy az, hogy szerinte a közalkalmazottak igazából nem termelnek, hanem csak a visszaforgatott pénzből nyesnek le maguknak, az nem valós kép. Minden közalkalmazott értéket termel, és nem az a közalkalmazotti státusz lényege, hogy ingyenéljenek azok, akik bekerültek. A pedagógus nélkül neveletlen, tanulatlan lenne az ifjúság, az orvos nélkül hosszabb ideig lennének betegek az emberek, ill. hosszabb időre esnének ki a munkából. Ez társadalmi szempontból az orvos feladata: munkaképessé varázsolni az elesettet. Mind a pedagógus, mind az orvos értékeket termel, amelyet a 'munkaadója' (állam, köz, akárhogy nevezzük, a társadalom) úgy fizet meg, ahogy tud. Ha a ősrégi falusi rendszerre akarjuk levetíteni, akkor ők a varázslók-sámánok, akik lehet, hogy nem gyűjtögetnek vagy vadásznak, de ettől még fontos szerepük van a falu fennmaradásában.

VaTi 2011.07.14. 20:45:02

@Dr.laikus PhD: Én úgy gondolom, hogy most innen hagynod kellene. Megpróbáltuk. Van olyan, hogy valaki mond egy sarkított véleményt, de az egy felindultság, és valójában lehet beszélgetni. De ez most nem az. Ne keress méltóságot ott, ahol nincs.
Mi mindketten hiszünk a jó, lelkiismeretes orvosokban.
Asszem ez az Aliem akkor sem lenne az, ha sok pénzt keresne. Egy bizonyos szintnél már nem pénz kérdése. Ez akkor is ilyen lenne, ha gazdag vállalkozó, gazdag politikus, gazdag orvos, gazdag kőműves lenne.
Sajna a diplomához (még az orvosihoz sem) adnak intelligenciát és jó modort.
Sok emberrel van értelme beszélgetni, értelmesen érvelni. Ez most szerintem nem az.

rikitiki 2011.07.14. 21:01:11

@VaTi: Így valóban nincs értelme beszélgetni, Aliem már sokkal többet kapott, mint adott...

zagadka 2011.07.14. 21:27:01

@Irkutszk: @Dr.laikus PhD: Olvassátok el, hogy mit írtam!!
Arra próbáltam utalni, amire VaTi is célzott.
Nem a munka hasznosságát értékeltem.
De ha akarjátok, hozzáteszem még, hogy adófizetésre gondoltam.
Egy közalkalmazott azt teszi vissza, amit erre kap. Nem bővíti, a vállalkozó igen. Minimum a fogyasztásán keresztül. Lehet, hogy még így is többel, mint az átlag.
Nem vagyok vállalkozó, nem is akarom mentegetni, de zavart a "bezzeg mi közalkalmazottak pontosan fizetjük az adót" és hasonlók. Kicsit árnyalni akartam a képet. Lehet ám, hogy a köznek hasznosabb egy svihák, mint egy becsődölt, munkanélküli ex vállalkozó. A mértéken persze sok múlik.
Sok helyen támadható, amit mondtam, de azért gondolkozzatok el rajta.

Desiderata 2011.07.14. 21:52:34

@Dr.laikus PhD: "Gondolj bele. Európa legrosszabb egészségügye Angliában van és hozzánk képest királyi fizetést biztosít a fekete seggű idegen orvosoknak. Ezt lehet tagadni, hogy mekkora az angol népek hálája, de befogadni három generáción keresztül nem fogják."
Az az erdekes,hogy te,aki sose dolgoztal angol egeszsegugyben,sem Angliaban, olyan kinyilatkoztatasokat teszel,amik egyertelmuen hamisak.
Messze nem Angliae Europa legrosszabb egeszsegugye. Pl. pont az onkologiai betegek kiemelten jo helyzetben vannak, es komoly erofesziteseket tesznek azert,hogy meg jobb legyen a helyzetuk.
Feketesegguseg: te komolyan ennyire rasszista vagy? Idekinn az ilyesmit nagyon komolyan elitelik.
Befogadas: erdekes,amit mondasz, es latom a korulottem elo tobb generacios emigraltakon,hogy nem igy van. Tudom,hogy minket befogadtak. Ez a nemzet teljesen mashogy all a kulfoldiekhez,mint a magyarok. Celebrating diversities. Az ovinkban egyetlen magyar gyerek van, a fiunk: mit csinaltak? Hat telapounnepet tartottak a kedveert. Es meg sorolhatnam.

Bocsi az ekezetekert.

Aliem vitajahoz. En azt hiszem,ti nem ertitek,hogy mirol szol ez az egesz. Nem neki lesz rossz, ami nemsokara bekovetkezik,hanem nektek. Es a tarsadalomnak meg azelott kellene tennie valamit,hogy komoly bajba kerul. Ezek a puszta tenyek. Nem a helyesirason a stiluson kellene ragodni,hanem az igazsagon,ami mogotte van.

rikitiki 2011.07.14. 21:54:02

Értettem, csak egyrészt ennek az üzenete minimum félreérthető, másrészt Irkutszk leírta, számszerűsíthető, hogy az eü. mennyivel járul hozzá a GDP-hez. Többel, mint amit a GDP-ből ráfordítunk...

Az oktatás nehezebben számszerűsíthető, de hasonló a helyzet.

(Ha szigorúan csak az adót nézzük, akkor nem tesz be semmit egy közalkalmazott)

zagadka 2011.07.14. 21:56:40

@rikitiki: "Ez nagyjából megüti Aliem stílusát, csak a másik nézőpontból... "
Hát van benne gonoszság, elismerem.
De szerintem ez nem az az ügy, amiért ki kéne állnod.
Itt meglehetősen béketűrő népek vannak nagyrészt, de azaz írás és aztán a második is szinte mindenkinél kiverte a biztosítékot.
Mit szólnál, ha aegy pincér azt mondaná: Azért köptem bele az ételébe, mert az előbb kevés borravalót kaptam.

tódór piroska 2011.07.14. 22:07:41

Az adóbevételek döntő többsége a közalkalmazottaktól (köztük az orvosoktól és a pedagógusoktól) származik, ez közismert tény. A közalkalmazottnak gyakorlatilag nincs lehetősége az adócsalásra, ugyanakkor valamennyien hallottunk az ügyeskedő, minimálbérre bejelentett milliárdos vállalkozók praktikáiról.
Idézek egy 2009-es kormányközleményből, frisebb adatot nem találtam:

Az állam saját bevételeinek 86%-a a lakosság és a vállalko-
zások adójából származik. Adót mindenki fizet: a kisgyerek
és a nyugdíjas fogyasztását is terheli az áfa, a jövedéki adó,
a nyugdíjból, szociális jövedelmekből is kell illetéket, helyi
adókat fizetni. A legnagyobb adóteher azonban a mindenkori
aktív keresőkre hárul, ők a fogyasztásukat terhelő adókon túl
személyi jövedelemadót, járulékokat fizetnek.
Idén a költségvetés, a különböző alapok és az önkormány-
zatok várhatóan 10 300 milliárdos adóbevételre tesznek
szert, ami mintegy 400 milliárddal marad el a 2008. évitől.
A bevételek legnagyobb részét a társadalombiztosítási
járulékok (32,4%) teszik ki, de ezzel hasonló nagyságrendű
a termékek és szolgáltatások után fizetett, a fogyasztást
terhelő adók – áfa, jövedéki adó, iparűzési adó, illetékek,
díjak – aránya (együttesen az összes adóbevétel 38,5%-a).
A két előbbi adónem mellett viszonylag kis súlya van a ma-
gánszemélyek jövedelemadójának (18,8%) és a társaságok
jövedelemadójának (6,9%).

tódór piroska 2011.07.14. 22:12:45

@Desiderata:
Az angol egészségügyi ellátás (NHS, National Health Service) valóban világszerte a legjobbak közé tartozik, messze jobb, mint az amerikai, ismereteim szerint csak a skandináv országok, talán a Benelux államok és Ausztrália (meg persze Újzéland) eü. ellátása magasabb színvonalú. Természetesen Angliában is vannak gondok, több éves várólisták egyes elektív műtéteknél. Te persze erről sokkal többet tudsz, ha van kedved, oszd meg velünk!

Bikli néni 2011.07.14. 22:47:10

@tódór piroska: Az a baj, hogy a legtöbben a közszolgákra úgy néznek, hogy nem termelnek a dzsídípíbe, csak a zállamtól kapják a pénzt. Bezzeg a vállalkozó, meg a versenyszférában dolgozó.
Csak ezek az emberek elfelejtik, hogy a megvetett közszolgák (egészségügyis, tanár, köztisztviselő, hivatalnok, stb.) nélkül egyszerűen megállna az élet. Nem termel, de szolgáltat.
Orvos nélkül a vállalkozó meg a bolti eladó is munkaképtelen lenne előbb-utóbb. Tanár nélkül nem lesz jövő nemzedék, aki majd termeli a dzsídípít. A csinovnyikok nélkül pedig egyszerűen megállna az államgépezet, még a zadót se lehetne behajtani.
Így van, a közszolga nem tud adót csalni, a közszolga is elkölti a fizetését ÁFA-val terhelt dolgokra, de abból is levonják a nyugdíjat, stb.
A közszolga is dolgozik, sokszor sokkal kevesebbért, mint a versenyszférások. (Azt vajon tudjátok, hogy a közszférában a bérek kb. három évvel ezelőtti szinten vannak befagyasztva?) És akkor felteszi az ember a kérdést: EZÉRT tanultam én évekig az egyetemen?
Ennek tükrében kellene újragondolni a dolgokat.

lpt1 2011.07.14. 23:10:44

@zagadka: Nem a büdzsé az a szó, amit keresel.

VaTi 2011.07.15. 06:09:07

@Desiderata: @rikitiki: Aliem igazságát elismertük. Többször, többen is leírtuk szeriintem. TUDJUK, hogy igaza van. Tudom, hogy ordítóan méltatlan, ahogy az orvosokkal bánnak, anyagilag, megbecsültségileg. Tudjuk, hogy rajtuk csattan majd, ha elmennek innen az orvosok. Én leírtam egyszer korábban egy kommentemben, amit itt most Bikli is ír: hogy ha sztrájkolnak egy hétig a jogászok meg az operaénekesek, akkor nem történik semmi. Ha a bkv meg a pékek, akkor ár nagyon szívod a fogad. De az orvosok, ha nem egy hétre, csak egy napra állnak le, abból emberhalál lesz. A társadalom legmegbecsültebb, legjobban fizetett tagjainak kellene lenniük az orvosoknak. Én nagyon tisztelem őket, szerintem ez sokszor elmondtam. Aliemnek mindössze a stílusával volt baj, ahogy a betegeket fenyegette, amilyen semmibevevő mellveregetéssel beszélt. Csak annyit vártunk volna el, ahogy Laikus is leírta, hogy több méltósággal, tisztességgel beszéljen. Nem a betegeket kell leköpni a mostani helyzetért. Igen, tudjuk, hogy ki vagyunk szolgáltatva.
Én komolyan sokszor gondoltam már arra, hogy mi, nemorvosok is megtehetnénk, hogy kiállunk valahogy az orvosokért. Pl: ti nem sztrájkolhattok, hát csinálni kellene helyettetek. Vagy olyan nagy dolog a tüntetés mostanában: menjük tüntetni értetek. Valamit, kifejezni, hogy mi kívülről is látjuk, hogy valami kvára nincs rendben és mi mellettetek állunk. Engem komolyan foglalkoztatna valami ilyesmi.
És ahhoz, hogy több emberben kialakuljon felétek a pozitív hozzáállás, kell az is pl, hogy itt ilyen értelmes beszélgetések alakuljanak ki.
De az nem kell, hogy idejön egy Aliem szerű, és azt mondja: maj' jól elmegyek, ti meg jól megdöglöttök, ha-ha-ha.
Hú de hosszú lettem megint...

Dr.laikus PhD 2011.07.15. 07:53:12

@tódór piroska:

"...ugyanakkor valamennyien hallottunk az ügyeskedő, minimálbérre bejelentett milliárdos vállalkozók praktikáiról."

Ez ugyanolyan urbanlegend, mint a kávéra többet költök és milliók vannak a bonbonos dobozban.

A milliárdos vállalkozónak nem éri meg adót csalni, többe kerülne az adminisztrációja, mint a tisztességes könyvelés.

Aztán mégis van aki adót csal köztük is, mint ahogy van a többi ember között is szakmától függetlenül aki briganti, vagy csak nem tartja be a szabályokat. :))

"Az adóbevételek döntő többsége a közalkalmazottaktól (köztük az orvosoktól és a pedagógusoktól) származik, ez közismert tény."

Ezek azok az adók amiket az állam ad fizetés formájában aztán vissza is veszi. Passzív bevétel. A fogyasztás ezen a körön belül ami igazi + bevételt jelent.
Nem von le semmit a munka értékéből, de nem többletbevétel, mint az újratermelés adója. (régi fogalom, de még mindig igaz)

Makro adatokat és statokat közölnek, de én sem értek mindent, főleg ha antagonisztikusak az összefüggések. Kiragadni meg nem érdemes.

Szegény ország vagyunk és egyszer adatott meg nekünk nagyon rövid időre szakmához értő vezető (azt sem választottuk). A többire szavaztunk, be kell falnunk az ikszünket.

Nincs közöttünk ellentét semmiben.
Az arroganciát nem bírom. Se betegnél, se orvosnál. Ha elkeseredett azt lehet tudni. Proletár öntudatot meg nem kell ébreszteni, mert pont azt fogja elpusztítani amit, vagy akit nem kéne.
Onnan meg már nincs menekvés. Kockában maradunk. Te talán még érted, ez a korosztály a tűzzel játszik.

Ne mondd, hogy annyira nem veszélyes. Giuliót olvasva a két évvel ezelőtti reményeit és az ébredését...
Csak a mérhetetlen bátorságát lehet becsülni!

Dr.laikus PhD 2011.07.15. 08:01:39

@Desiderata:

Nem én állítom, hogy az Angol egészségügy európán belül a legrosszabb.
Nem cáfolja az sem, hogy bizonyos területei kiemelkedőek.

Feketeseggű mióta rasszista kifejezés?
Az biztos, hogy nem vagyok anglomán, de tudom, hogy magyarnak lenni itthon adottság észre sem veszed. Más országban honleány leszel igazi árvalányhajjal és mentével. :-))

A befogadás pedig csak nálunk megy ennyire nehezen (habár nem értelek annyira tudsz lelkesedni ha itt valaki cigányozik azonnal lelkesen reagálsz).
Szal a kinti a természetes, minden élmény aha, mert mi vagyunk magyarok nagyon kirekesztőek.

Pár év múlva szeretnélek olvasni, akkor hogyan érzed magad. De ez vélemény (csak súgva mondom tapasztalat), az enyém. Nem attól függ én ki vagyok, mit ismerek, hol éltem és meddig.

A lényeg a világból mit érzékelek, összefüggéseket, a megszerzett tudásomat hogyan adaptálom.

Veled is csak akkor nem beszélek, ha arrogáns vagy (ráadásul nálad etikátlan, mert Te benne ülsz már a jóban). :))

Dr.laikus PhD 2011.07.15. 08:07:57

"VaTi 2011.07.15. 06:09:07
@Desiderata: @rikitiki: Aliem igazságát elismertük. Többször, többen is leírtuk szeriintem. TUDJUK, hogy igaza van. Tudom, hogy ordítóan méltatlan, ahogy az orvosokkal bánnak, anyagilag, megbecsültségileg. Tudjuk, hogy rajtuk csattan majd, ha elmennek innen az orvosok. Én leírtam egyszer korábban egy kommentemben, amit itt most Bikli is ír: hogy ha sztrájkolnak egy hétig a jogászok meg az operaénekesek, akkor nem történik semmi. Ha a bkv meg a pékek, akkor ár nagyon szívod a fogad. De az orvosok, ha nem egy hétre, csak egy napra állnak le, abból emberhalál lesz. A társadalom legmegbecsültebb, legjobban fizetett tagjainak kellene lenniük az orvosoknak. Én nagyon tisztelem őket, szerintem ez sokszor elmondtam. Aliemnek mindössze a stílusával volt baj, ahogy a betegeket fenyegette, amilyen semmibevevő mellveregetéssel beszélt. Csak annyit vártunk volna el, ahogy Laikus is leírta, hogy több méltósággal, tisztességgel beszéljen. Nem a betegeket kell leköpni a mostani helyzetért. Igen, tudjuk, hogy ki vagyunk szolgáltatva.
Én komolyan sokszor gondoltam már arra, hogy mi, nemorvosok is megtehetnénk, hogy kiállunk valahogy az orvosokért. Pl: ti nem sztrájkolhattok, hát csinálni kellene helyettetek. Vagy olyan nagy dolog a tüntetés mostanában: menjük tüntetni értetek. Valamit, kifejezni, hogy mi kívülről is látjuk, hogy valami kvára nincs rendben és mi mellettetek állunk. Engem komolyan foglalkoztatna valami ilyesmi.
És ahhoz, hogy több emberben kialakuljon felétek a pozitív hozzáállás, kell az is pl, hogy itt ilyen értelmes beszélgetések alakuljanak ki.
De az nem kell, hogy idejön egy Aliem szerű, és azt mondja: maj' jól elmegyek, ti meg jól megdöglötök, ha-ha-ha...."

Talán még annyi hozzáfűzni valóm lenne, hogy köztetek is kéne egy kis összhang, összefogás, akkor Aliem is toporzékolás nélkül önmagához méltóan fogalmazna.

Aliem meg már régen nem személy, hanem jelenség lett... :((((

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.15. 08:25:34

@Bikli néni: " legtöbben a közszolgákra úgy néznek, hogy nem termelnek a dzsídípíbe, csak a zállamtól kapják a pénzt. Bezzeg a vállalkozó, meg a versenyszférában dolgozó."

én nem ezt mondom. de tény, hogy nem termelnek. pont. ennek kimondása nem minősítés. a többiben abszolút igazad van.

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.15. 08:35:34

@Dr.laikus PhD:
az a helyzet, hogy nem ul. el nem tudod képzelni, milyen trükkjeik vannak. még egy adóellenőr se látja át.....

Dr.laikus PhD 2011.07.15. 08:54:59

@Babette_:

Hidd el én is tapasztalatból beszélek.
Amíg legális jól körülírt költségcsökkentő lehetőségek vannak, addig egy hülye könyvelő elviszi a vállalkozót az erdőbe.

Az is igaz, hogy az első mondat a kézfogás után, úgy csinálja, hogy ne kelljen adót fizetnem. :DD

Egy trükk amit az ellenőr nem vesz észre, az lehetőség. Ha etikátlan, akkor a következő évben bezárják azt a kaput.
Summa sumárum több a tisztességes, mint a nem.

Adóellenőr nekem barátom,(már csak volt) még soha, de soha nem tapasztaltam rosszindulatot.

Bikli néni 2011.07.15. 08:57:32

Babette, értem és meg is értem, amit mondasz, mi nem termelünk, de SZOLGÁLTATUNK. És Te ezt úgy tűnik, megérted, de a legtöbben nem. VaTi-nak igaza van, hogy ha mi sztrájkolnánk, abban nem halna meg senki. Épp csak megállna az élet, a komplett államgépezet. Aztán - hogy érzékletesen fejezzem ki magam - mindenki kitörölheti a fenekét a fizetem a zadót meg a téébéét dumával. Mindenhol ott vannak, csak nem veszik észre. Ja, és a sztrájk nevű alkotmányos alapjog egy szint után tilos... :-)
Ez nem sajnáltatás volt, csak száraz tényközlés, de még egyszer hangsúlyozom, nem neked szólt.

VaTi 2011.07.15. 09:43:06

@Bikli néni: azt gyorsan hozzátenném, hogy semmi bántó szándék nem volt bennem, mikor azt írtam, hogy vannak olyan munkák, amik néhány napos leállása nem okozna olyan káoszt, mint az orvosok leállása. Senkit megbántani nem szeretnék, sem kicsinyíteni, lekevesellni. Én a magam munkájára is úgy gondolok, hogy enélkül biza nem állna meg az élet. Mindössze annyit szerettem volna kifejezni, hogy mennyire fontosnak (és ehhez mérten alulfizetettnek) tartom az orvosi munkát.

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.15. 10:54:58

@Dr.laikus PhD:
:)tudod, te egy cég keretein belül gondolkodsz.

én mezei kis vezetőként több cégnél láttam "megoldásokat" adóelkerülésre, olyan pofátlan trükköket, hogy elképesztő. 10-20-30 cég között forgatva a pénzeket, számlákat, új cégek alapítása, egyesek bedöntése.
ez egy könyvelő nem feltétlenül látja át. talán a könyvvizsgáló, ha belevonják a trükkökbe.

mindezt olyan módon, hogy az adóhivatal sem tudja megfogni őket-különben hogyan lehetnének több százmilliós adótartozások.

ilyenkor mindig elgondolkoztam, mi folyhat MÉG a háttérben, amit nem kötnek az orromra, és mi folyhat magasabb (politikai szféra) szinteken.
arról gőzöm sem lehet, legvadabb álmaimban sem tudom elképzelni, pedig olyan helyen dolgoztam, ahova néha érkeztek törvénytervezetek véleményezésre.

és inkább eljöttem vidékre gazdálkodni.

és többet nem mondanék erről a témáról.
ha érted....

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.15. 10:57:21

@VaTi: ezzel egyikünk sem vitatkozik.
én csak annyit szoktam hozzátenni, hogy ez még mind nem hatalmazza fel egyik orvost sem, hogy bunkó legyen és hanyag és lenéző.

bár a lenézést külön oktatják. az orvosi és a jogon is.

Bikli néni 2011.07.15. 11:11:10

Ugyan VaTi, értem és nem is bántódtam meg :-) helyén kezeljük a dolgokat, és egyet is értek minden szavaddal.

tódór piroska 2011.07.15. 11:11:42

köztetek is kéne egy kis összhang, összefogás, akkor Aliem is toporzékolás nélkül önmagához méltóan fogalmazna

Mi is emberből vagyunk, néha egész komolyan egymásnak esünk. Aliemnek egyébként még az elején tettem egy kritikus megjegyzést, sine effecto. De említhetném akár a Bakelával vagy Reaper mannel történt vitámat, nem is beszélve a leroi-bakela vagy leroi- bauchi csörtékről...
Szóval, összefogás itt nem lesz, ez a szerencséja többek között a zállamnak (divide et impera).

tódór piroska 2011.07.15. 11:13:33

@Dr.laikus PhD:

Urban legend? és az adóparadicsomokba mentett pézek meg az ofsór lovagok?

Bikli néni 2011.07.15. 11:15:19

Babette, szeretném hinni, hogy rajtam nem fogott az ilyen jellegű oktatás :-)

tódór piroska 2011.07.15. 11:27:53

@Bikli néni: Rajtam sem.
Mi a véleményed a mai posztról, mármint a jogi részéről?

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.15. 12:00:50

@Bikli néni: úgy tűnik. eddig:)))
az emberem a lelkemre kötötte, hogy nehogy. én is megígértem neki:)

(szerintem sokan észre sem veszik...amikor "tanítják" őket)

Irkutszk 2011.07.15. 12:16:20

@Babette_: a közalkalmazottakról: "tény, hogy nem termelnek. pont"

Szerintem viszont nincs igazad. Nagyon is termelnek. A kutatás termeli ki példának okáért a jövőt. Azt a jövőt, amivel a magáncégek majd dolgozni tudnak. Rövidtávon valóban lehet azt hinni, hogy ők csak viszik a pénzt, de hosszútávon gondolkodók teremtették meg ezeket az ágazatokat. A pedagógiát már említettem, ezért akartam más példával jönni, de visszatérve a pedagógiára, egy gyermek felnevelése is hosszútávú befektetés és feladat, ezért vállalja az állam magára ezt a feladatot.

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.15. 12:39:04

@Irkutszk: szerintem te tudod, hogyan értettem.

az állam magára vállalja?
már az iskolák sincsenek állami kézben, bölcsiért-oviért fizetni kell, gyest gyedet csökkentik, max adókedvezmény van, mire gondoltál??

Irkutszk 2011.07.15. 12:47:00

@Babette_:
Léteznek állami és magán óvodák-iskolák. Az elmélet szerint (a gyakorlat oly sokszor megtréfálja az embert sajnos) minden gyereknek kijár az ingyen oktatás, sőt, 16 éves koráig ugye tanköteles. Amire az elmélet sajnos nem vonatkozik, az az, hogy és ezért mennyit kell utaznia, ha a falusi iskolát bezárják vagy magánosítják.

Dr.laikus PhD 2011.07.15. 13:08:26

@Babette_:

Ha van adótartozás akkor? Talán mégsem tűnhetett annyira el a dolog.

Belelátni szar ügybe azt megértem. Rendszerváltás elején azt hittük, hogy olajat importálni mennyire ügyes és jó dolog...
Úgyhogy megértelek... :DDD
Most ha belegondolok hát kéne egy kis hasfogó.

A vállalkozások 1%-a sincsen. Ez a világon mindenütt létezik. (mintha ezt már valakinek írtam volna...)
Az már megint a rossz konstelláció, hogy akkor kellett születnünk amikor itt alakul az "eredeti kapitalizmus" annak minden vad hajtásával és etikátlanságával, különös tekintettel a politikai osztályra.

Te legalább gazdálkodhatsz. Jó neked. Nagyon irigyellek, de igazán nagyon. :-)

Messze vagy? 1 év múlva kéne megbízható élelmiszerforrás. :DDD

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.15. 13:13:42

@Irkutszk: a gyakorlatban az állam tojik az iskolákra. ha az önkormányzat nem tudja fenntartani az intézményt, az megy a levesbe.

most volt pályázati forrás kisiskolák újranyitására, egyévnyi költséget lehetett kérni.
csodálkoztak, hogy egykezemenmegtudomszámolni számú önkormányzat pályázott, és nem gondolt bele a nefminél senki, tán csak a takarító, hogy ha az önk. fenn tudná tartani az iskolát, bezárnia sem kellett volna.

Dr.laikus PhD 2011.07.15. 13:13:58

@tódór piroska:

Óvsor legális lehetőség volt, vagy még mindig. Nem tom, most a saját testem törvényeit követem, vagy -ném. :)))

Elég baj ami van. Nem érdemes mások zsebét irigyelni, felülni ótvar újságírók megrendelt cikkeinek.
Elég csak a mai alapítványi pénzzel kecsegtető és röghöz kötéshez kötött szócskáit olvasni.
Morcz-nak volt egy cikke még valamikor tavasszal, ami a következményeket vezette végig. Akkor még csak a rezidensek magasabb jövedelméről volt csak szó.

Ugyan a blogot követik, de tanulni belőle nem tanulnak.

A frász beléjük! Ölni tudnék!

Dr.laikus PhD 2011.07.15. 13:16:46

@tódór piroska:

"Szóval, összefogás itt nem lesz, ez a szerencséja többek között a zállamnak (divide et impera)."

Pedig kell és előbb utóbb lesz is, mert aki véletlenül itt marad annak még a jogalapja is meg lesz, hogy legalább az életéért megküzdjön.
A jövedelméről még szó sincsen... :(((

A munka lehetőségéről még szó sincsen.
Mint Mama idejében. Mész oda dr. ahová helyezlek függetlenül attól, hogy hová kötnek a gyökereid. :(((

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.15. 13:21:15

@Dr.laikus PhD: az ügyesek ott vannak az adótartozók listáján,a nagyon ügyesek pedig sehol.
felfoghatatlan számomra, hogyan nem tudja az adóhivatal behajtani, amikor ott a neve az embernek, ott a többi cége, minden, és mégsem.
ha te öt forinttal tartozol, máris teszik a számládra a végrehajtást.
apeh.hu/data/cms160318/180nap_GAZD_20110331_WEB_0428.pdf
apeh.hu/data/cms160317/180nap_MSZem_20110331WEB_1.pdf

az, hogy gazdálkodHATok, nem szerencse kérdése.
jelentős munka, egyéb van benne, ha muszáj lenne, igen utálnám, de szeretem.
elegem lett a mocsokból, és ez már így is marad.
szerintem messze vagyok tőled, mindenkitől messze vagyunk, de egyrészt ez relatív, másrészt nem tudom, te hol vagy:))

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.15. 13:22:45

@Dr.laikus PhD: azt egyébként nem tudom, miért nem jönnek pl felénk az orvosok, kész praxisokba lehetne beleülni...

Dr.laikus PhD 2011.07.15. 13:29:05

@Babette_:

Messze vagy hát. Én Pesten. :)))

"azt egyébként nem tudom, miért nem jönnek pl felénk az orvosok, kész praxisokba lehetne beleülni..."

Egy fiút láttam csak aki háziorvos akart lenni.

zagadka 2011.07.15. 13:51:25

Érdekes tapasztalat, hogy viszonylag egyszerű állítást, hányan értenek félre.

zagadka 2011.07.15. 14:19:39

@Dr.laikus PhD:"A társadalom legmegbecsültebb, legjobban fizetett tagjainak kellene lenniük az orvosoknak."
Tisztelettel, de nem. Tartom magam a társadalom olyan fontos tagjának, mint bárki más. Legyen az orvos, vagy ács.
Persze azért néha változnak az értékek. Lásd:Országomat egy lóért!
Azt hiszem, egyszerübb, ha nem magyarázkodok többet.

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.15. 14:21:54

@zagadka: ahogy nézem, újabban az járja, hogy országomat egy kilóért...

Dr.laikus PhD 2011.07.15. 14:33:08

@zagadka:

Attól, hogy minek tartod magad még tehetsz különbséget. El lehet ismerni, hogy a kb. 30 év tanulás, a gyógyításba fektetett többszörös munka, talán többet érdemel, mint a saját igényem.

A kommunisztikus szólam, hogy a szükségletek szerint elégíthetőek ki az igények, ha belegondolsz inkább a kapitalizmus törvénye, azaz a kereslet kínálaté.

A megfogalmazásra mondták annó, hogy ögyes.

Mindezt természetesen nagy-nagy tisztelettel.

VaTi 2011.07.15. 14:33:53

@zagadka: ezt én írtam, Laikus csak idézte. Kihagytam egy szót a mondatból: EGYIK legjobban...Persze fontos az ács is, stb, de nem hiszem, hogy egy telefonos ügyfélszolgálatos munkája ugyanolyan nélkülözhetetlen, mint az orvosé. Nincs ebben személyeskedés, lekicsinylés, ne így vedd. De ezt így ebben a formában, bántás nélkül ugyan, de fenntartom. Én, személyemben, a saját magam számára mindenképpen fontosnak tartom magamat. De a munkámat eszembe nem jutna egy orvoséhoz mérni. Értsd jól, amit írok

Dr.laikus PhD 2011.07.15. 14:40:42

@VaTi:

Ja ja!
Idézte, mert mélyen egyetért!

VaTi 2011.07.15. 14:51:32

@Dr.laikus PhD: emmost akkor nem volt kockás? :)))

Dr.laikus PhD 2011.07.15. 14:55:01

@VaTi:

Ha kockás is én egyet tudok érteni.
Az enyém stílus legtöbbször más.
Nem mindig persze... :DDD

Bikli néni 2011.07.15. 15:30:54

@Babette_: Az tény, hogy a mi "fajtánkból" (kollégák, ide lőjetek :D) elég sokan hordják az orrukat a kelleténél magasabban. Ezzel nem csak az a probléma, hogy kicsit nagyobb alázatot kellene tanúsítani a szakma és az ügyfelek iránt, hanem azzal is, hogy a dr. kezdőbetűs emböröknek ma már messze nincs akkora megbecsültsége, mint régebben...

Irkutszk 2011.07.15. 19:11:05

@Dr.laikus PhD: Ha ölni szeretnél, csak szólj, mondom a célt. De nem egyszerű, benned van ott belül. Tudom ám, hogy kitaláltad ;) Még külsérelmileg meg is rajzolták neked a célkeresztet az okosok :)

Irkutszk 2011.07.15. 19:13:20

@Babette_: "felfoghatatlan számomra, hogyan nem tudja az adóhivatal behajtani"

Tudod, van egy mondás: Ha kicsivel tartozik, a bank uralkodik rajtad. Ha sokkal tartozol, te urakodsz a bankon.

Irkutszk 2011.07.15. 19:16:40

@Bikli néni: Azóta veszett fejsze nyele, hogy a gyógyszerészeket is dr-é varázsolták :DDD

(ez egy szarkasztikus, öniróniával átitaott mondat volt, amelyet én gondolok a legkevésbé komolyan)

zagadka 2011.07.15. 19:36:48

@Dr.laikus PhD: Egyenlő bérről szó sincs. De ha például egy társaságban vannak, akkor legyenek legalább elvben egyenlők.

zagadka 2011.07.15. 19:45:46

@VaTi: Én kicsit máshogy értelmeztem. Nem s munka értékéről beszéltem.
Egyebekben lásd fent.

lpt1 2011.07.15. 20:39:15

@Babette_: Ezek az adótartozások akkor keletkeznek, amikor a NAV átvizsgálja a könyvelést. Ha valaki bevallja határidőre, hogy x adót kell fizetni, de csak y-t fizet be, azt rögtön behajtják, amint lehet.
Kft+ esetén a cég tulajdonosai alapesetben csak törzsbetétjeik mértékéig felelősek.

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.15. 21:24:02

@Dr.laikus PhD: na igen. de pesten nem lehet gazdaságot építeni:)

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.15. 21:24:49

@Bikli néni: plusz Modoros.
na attól megyek afalnak.

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.15. 21:28:21

@Irkutszk:
@lpt1:
ezek jórészt noname emberek, ha megnézed a listát.
láttam olyat, akinek 10-en felüli tönkrement cége van, jelentős adótartozással,
és bzmg pályázik többszáz millió forintra.
azzal a céggel, amelyik tiszta.

és bzmg megkapja.

(a fő bajom igazából az, hogy ilyenekkel kell foglalkoznom, hogy pénzt keressek, ahelyett, hogy a tyúkjaimat meg a libáimat nézegetném egész nap...)

Bikli néni 2011.07.15. 21:29:34

@zagadka: Azzal magyarázom, hogy egy doctor jurisnak 2-3 generációval ezelőtt még tekintélye volt. Kevesen voltak, kicsi évfolyamok, jogásznak lenni egy státusszimbólum volt. Mára az egész felhígult, sokan lettek, a képzés színvonala leesett. Csak mindezekről a mai fiatal jogászok és hallgatók nem vesznek tudomást. Én magam sok olyan jogászt ismerek, aki pl. úgy írja a nevét, hogy "Dr. XY" A sima jogi diploma csak a "dr." cím használatára jogosít fel. Ez is pl. egyfajta alázat (kellene, hogy legyen).
@Babette_: Na igen.

Azért őszintén remélem, hogy én nem vagyok ilyen (ez még annál is fontosabb, hogy mások minek könyvelnek el). Itt is igyekszem minél kevesebbet jogászként megnyilvánulni.

Irkutszk 2011.07.15. 22:20:15

@Bikli néni: Nincs különbség nagy meg kis 'd' között. Ez ul.

Létezett régen a kisdoktori meg a nagydoktori kifejezés, de ez sem a d betű nagyságára vonatkozott. (Ma kisdoktori helyett angolosítottunk, és PhD van, a nagydoktorit meg akadémiai doktornak nevezik hivatalosan, és DSc-nek rövidítik.)

Irkutszk 2011.07.15. 22:21:35

@Babette_: Sosem tudhatod, kinek az unokatestvére. :/

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.16. 07:47:38

@Irkutszk: persze.
de mindenki nem lehet mindenkinek az unokatestvére, hidd el.

Bikli néni 2011.07.16. 08:32:37

@Irkutszk: Orvosdoktoroknál nincs különbség valóban. Jogi diplománál viszont van. Alap diploma, kis dr., de lehet, hogy tényleg én vagyok idejétmúlt. Én kis d-vel írom, és bemutatkozáskor nem használnom. Mások meg nagyon büszkék rá (mondjuk én se szégyenkezem azért :D) és világgá kürtölik, az sem bűn. Nem vagyunk egyformák.

Bikli néni 2011.07.16. 09:29:00

@Babette_:
"A magyar helyesírás szabályainak a 11. kiadásának 153. pontja rögzíti:

a dr. rövidítést csak kiemelt helyzetben (aláírásban, levélcímzésben, oszlopba rendezett névsorban stb.) és mondat elején nagybetűvel, mondat belsejében azonban kisbetűvel kell írni."

Ez egy komment volt, innen:
www.jogiforum.hu/forum/13/4591.14.0
Valamint: www.e-nyelv.hu/2009-06-19/dr-dr-3/ Most így hirtelen ezt a kettőt találtam.
Állandó vitatéma, évek alatt sem sikerült dűlőre jutni. Én mindenesetre úgy írom, ahogy megszoktam, abból baj nem lehet :)

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.16. 09:39:27

@Bikli néni: ezek nyelvtani szabályok, az más tészta.

Bikli néni 2011.07.16. 10:01:15

@Babette_: Nem találok jobbat :)
De tényleg örök vitatéma, én már az egyetemen is hallottam mindkét verziót, és azóta örökké. Mindegy, végülis mindenki úgy írja, ahogy akarja, de én nem sértődök meg, ha valaki kicsivel írja az enyémet.

Irkutszk 2011.07.16. 11:35:34

@Bikli néni: Én meg asszem az angol rövidítésekhez fogok hozzászokni :)

De a dr-ként való bemutatkozásnak is meg van a helye: amikor valaki sznobbal kell érintkezni :D

Circus 2011.07.16. 11:48:45

@Irkutszk: akkor viszont használni KELL :).

Az utolsó pár kommentet megint jó volt olvasni, mert a vita megint kezdett kifutni a viselkedés/hozzáállás fontossága felé.

Attól, mert valaki dr, még nem fellsőbbrendű, nem feltétlenül intelligensebb (dr megjelöléstől biztos nem, max iskolázottabb*. Nos, aki orvos 'létére' legalább elgondolkodik ezen a tételen, az valószínűleg kevésbé kerül ide, mint gumicsont.

Akit viszont apuci tolt be annak idején mert volt rá pénz vagy muszájból mertazegészcsaládaz, háthogyvennékimagáthatenem, az rögtön érzi a kiváltságosságot. Asszem Piroska írt a szerénységről itt feljebb... :)

*iskolázottabb =/= tanultabb.
Szerintem :). De ez más kérdés.

Circus 2011.07.16. 11:50:22

@Circus: fenébe, enyhén is pongyola voltam, elnézést, ma még nem ettem... :)

Bikli néni 2011.07.16. 16:59:56

@Irkutszk:
Én akkor mutatkozom be dr-ként, ha erre valamilyen (hivatalos) okból szükség van, illetve a személyimből látják, hogy mi a szitu.
Érdekes egyébként, hogy nem egy alkalommal fordult elő, hogy orvoshoz mentem, beszéltünk a szokásos hangnemben, aztán mikor kiderült, hogy az én nevem is így kezdődik, egyből más lett a hozzáállás. De magamtól nem mondom, mert csak az lenne a reakció, hogy némá', itt egy nagyarcú jogász. Pontosan az ilyenek miatt nem szokták szeretni a kollégákat.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása