Meghalt a kisbabám

2011.06.19. 08:28

Tisztelt blog!

 

Történetem 2011. március 24-ével indul. Két gyermekes anyuka vagyok, 4. terhességem 34. hetében tartottam ( az első pocaklakó a 16. héten elhalt, két egészséges gyermeket szültem, most a 3. gyerekkel voltam terhes), amikor a következő dolgok megtörténtek. Március 24-én reggelre hányingerrel ébredtem, kissé gyenge voltam, étvágytalan, de nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki, mivel a kisebbik gyerek is hasonló tüneteket produkált, és már a terhesség közben kétszer is előfordult hányásos-hasmenéses vírus, amiket gond nélkül átvészeltem. Azonban péntek délutánra romlani kezdett az állapotom, nehezen, zihálva kapkodtam a levegőt, zsibbadt a lábam, fájt a fejem, és az összes folyadékot kihánytam.

 


Éjszaka 2:20-kor kihívtam a mentőket, hogy nézzenek meg, mert aggódtam, főleg a nehéz légzés és a kimerültség miatt. 2:40-kor megérkeztek, megvizsgáltak, valószínűsítették, hogy vírusfertőzést kaptam, infúziót kötöttek be és bevittek a Szent László kórházba. Az Uzsokiba járok/jártam, de ott nem tudtak elkülöníteni, csak a László kórházban. Március 26-án 3:30-kor kerültem felvételre, kaptam összesen 3 és fél liter infúziót egy kis B vitaminnal, meg a fejfájásomra algopirint. A szombati nap így telt el, továbbra is zihálva vettem a levegőt, állapotom nem hogy javult, hanem elkezdett romlani.


Aludni egy percet sem tudtam már 4. éjszakája, reggelre pedig annyira nehezen vettem a levegőt, hogy beszélni is alig tudtam, érteni pedig nem nagyon lehetett, hogy mit mondok. Se a párommal, se a hugommal nem tudtam már telefonon beszélni. Készítettek EKG-t, de délelőtt 11-ig (ez már 27-e, vasárnap) se egy ultrahang nem készült, még nőgyógyászati vizsgálat sem, 30 órán keresztül rá se néztek a picire. 11 körül vittek ultrahangra, amin egy kb. 3 kilós, élő magzat volt látható. Eddig emlékszem a történtekre, innestől kezdve homály minden, hétfőn délelőtt az intenzív osztályon ébredtem/élesztgettek.


Csak a zárójelentésekből és egy-két orvos elbeszéléséből tudtam összerakni a kiesett napot. Vasárnap "14:10-kor intenzív osztályos konzílumot kértek a beteg tudatának romlása, illetve légzési elégtelenség miatt. Az elvégzett vérgáz vizsgálat extrém, metabolikus acidózist mutatott. A konzílium azonnali intenzív osztályos elhelyezést javasolt, a beteg ellátását megkezdte és a mentő érkezéséig folytatta. A szülészeti konzilium az akut császármetszés mellett döntött. A szülészeti vizsgálat során a magzat intrauterin elhalását állapítottuk meg."


14:40-kor vittek át az István kórházba, ahol megcsászároztak, közben leállt a légzésem, lélegeztető gépre tettek, aztán irány az intenzív osztály. Felborult a sav-bázis egyensúlyom, ezt mondják, de hogy mitől, azt nem tudják.


A legborzasztóbb az egészben, amit nem értek és amitől ki vagyok borulva, hogy mi a francért nem tudták már szombaton kivenni a gyereket, miért kellett 30 órának eltelnie úgy, hogy rá se néztek a picire. És miért nem vették komolyan a légzési nehézségemet, miért nyomkodtak folyton egy nylon zacskót az orrom alá, hogy abból vegyem a levegőt? Koncentráljak a légzésemre, majd akkor helyre áll, mondták. Ja, és szombat reggel a vizitelő orvos közölte, hogy ne nyugtalankodjak, mert meg fognak gyógyítani!


Szerintem hanyagul jártak el az orvosok, nem vették komolyan a ziháló légzésemet és a panaszaimat, pert fontolgatunk, kíváncsi vagyok a véleményetekre.

 

Nyereményjáték! Töltsd fel egy fotót az autódról és nyerj egy iPad 2-t!

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ccke 2011.06.19. 10:10:23

Sajnálom a történteket, de szerintem újra kellene gondolnod a dolgokat. Az orvosok megmentették a TE életed.

Hogy pontosan mi bajod volt, ezekből az infókból nehéz megmondani, hogy miért akkor csinálták a császármetszést nem tudom.
Az biztos, hogy életveszélyben voltál, ilyenkor pedig a te életed a fontosabb, a gyerek csak a második. Sajnos ilyen döntéseket is kell néha hozni, és csak utólag(vagy akkor sem) derül ki, hogy jó volt-e a döntés, mit kellett volna máshogy.

pacula 2011.06.19. 10:14:11

Kussmaul légzés (anamn alapján fel kellett volna merülnie annak hogy ez nem csupán egyszerű hyperventill.) + több napja tartó hasmenés --> Astrup!!! és ha terhes a beteg akkor nőgyógy. konzílium (a SztLászlóba az Istvánból küldenek).

De persze utólag könnyű okosnak lenni:(

ondol 2011.06.19. 10:21:21

Kiszáradtál.
Az összes tünetet leírtad.

Az a baj hogy nem vetted észre idejében, és kialakult az acidózis.

Az összefüggéseket a kiszáradás, és a szívelégtelenség között talán lesz itt orvos aki elmagyarázza.

Részvétem a pici elvesztése miatt.

Bikli néni 2011.06.19. 11:09:30

@ccke: Én csak az összefüggést nem látom. Sehol nincs leírva, hogy az anya életét a magzat élete árán kellett megmenteni. A magzat egyébként is elhalt a méhen belül. Ilyenkor végeznek boncolást? Megállapítható, hogy ha előbb ránéznek, meg lehetett volna menteni?

Részvétem! Remélem, jön ma Laikus, és belinkeli neked Felicitász idevágó sorait...

ezegylehetetlenember 2011.06.19. 11:32:27

Az anya élete mindennél fontosabb,mindig az az elsödleges szempont. A terhesség okozta -progeszteron- respiratios alkalosis, egy kicsit alult lehetett becsulve a posztoló által,kizárnám talán a tütüt, valamilyen gyógyszer önkéntes szedését, valamint a szorongás-hyperventilátio syndromát. Nagyobb probléma, hogy az alkalosisból hogyan lett metabolikus acidosis. Az infectió természetesen okozhatta,vagy salycilát. Vagypedig a respiratiós alkalosis túlkompenzációja révén. Ezt megfelelö dokumentació nélkül úgysem fojuk tudni eldönteni. Mindenesetre a kezelés sikeres volt, hisz az anya felgyógyult. Kicsi meg még születhet. Nem is egy

El Visco Stello (törölt) 2011.06.19. 11:40:29

Fogadja együttérzésem! Szomorú történet.

Igaz ugyan, hogy 30 órán keresztül ön által láthatóan nem néztek a magzatra, de amikor ránéztek, egy nagy, élő magzatot láttak. Paraszti logikával nem a magzat betegsége okozta az ön betegségét, hanem az ön betegsége okozta a magzat halálát. Hozzáértő nyilván jobban látja az összefüggéseket, mint én.

Káin 2011.06.19. 14:05:31

Őszinte részvétem!

emcike3 2011.06.19. 15:52:16

Perelhetsz de elötte keres egy orvost aki melleted áll! Egy ügyész azt mondta nekem egyszer: az orvos társadalom egy zárt kis közösség és azt tisztán kell látni hogy hollo a hollonak nem vájjja ki a szemét!

Leroi 2011.06.19. 16:12:58

Őszinte részvétem...
:((((((((((((((((

Szabo T 2011.06.19. 19:30:20

Szornyu tortenet. Oszinte reszvetem. Nem vagyok nogyogyasz, de rezidenskent 3 honapot dolgoztam szuleszeten es pont az ilyen tragikus esetek miatt ment el a kedvem a szuleszeti aneszteziatol.

@ondol: "Az a baj hogy nem vetted észre idejében, és kialakult az acidózis. Az összefüggéseket a kiszáradás, és a szívelégtelenség között talán lesz itt orvos aki elmagyarázza."

Szerintem nem a szerencsetlen anyat kellene hibaztatni a magzat elvesztese miatt. Ilyen szerteagazo tunetekkel rengeteg diagnozis fel kell, hogy meruljon a tehessegi veszes hanyastol a preecclampsian at a tudoemboliaig. En valoszinuleg kertem volna egy nogyogyaszati konziliumot.

@El Visco Stello: "Paraszti logikával nem a magzat betegsége okozta az ön betegségét, hanem az ön betegsége okozta a magzat halálát. Hozzáértő nyilván jobban látja az összefüggéseket, mint én."

A paraszti logika itt sajnos nem mukodik.

ondol 2011.06.19. 19:37:09

@Szabo T: nem hibáztatom, csak nagyon nagyon sajnálom:-(((((

Szabo T 2011.06.19. 19:47:50

@ondol: Akkor ugyanugy gondolkodunk.

Mille38 2011.06.19. 20:36:47

Nagyon-nagyon szomorú a történet, de mutatja, hogy mennyire nem vagyunk mindenhatók.
Nem vagyok orvos, de az az érzésem az elmondottakból, hogy a realitás az, hogy szombaton nem lett volna elég indok a császármetszésre egy 34 hetes magzatnál (figyelembe véve az ő túlélési esélyeit). Diffúz tünetek voltak az édesanyánál, ha szombaton csináltak volna UH-t, ugyanolyan eredménye lett volna, mint vasárnap 11-kor: élő magzat. Talán az anya légzési nehézségével kellett volna jobban foglalkozni, oxigén vagy ilyesmi. De sajnos a kórházakban hétvégén mintha megállna az élet (elnézést a kifejezésért). Mindig eszembe jut ilyenkor a Bibliából: "és imádkozzatok, hogy a ti futástok ne szombatra essék"...
A szerző helyében nem pereskednék, részben mert kicsi esélyét látom, hogy nem tudják kimagyarázni a dolgokat, másrészt meg nagyon sokáig fennmaradna az emlék. Van még lehetőség másik terhességre, egy egészséges gyermek jobban begyógyítja az ilyen sebet, mint egy sokéves pereskedés. Tapasztalatból mondom :)

Desiderata 2011.06.19. 21:21:10

27.-en 11 korul az UH egy elo ,nagy magzatot mutatott es 14:40-kor megcsaszaroztak es akkor mar meghalt.
Termeszetesen meg lehetett volna elobb is csinalni az UH-ot,de az 26.an este 9-kor is nagy,elo magzatot mutatott volna es 25.en delutan 3-kor is. Szoval erre epiteni nem lehet.
Azt a vergazt kellett volna hamarabb megcsinalni.

Desiderata 2011.06.19. 21:22:27

Es oszinte reszvetem. :(

qbr 2011.06.20. 00:09:17

Őszinte részvétem.

Csak annyit szerettem volna mondani, hogy egy korábbi (de már nem tudom, melyik) poszt kapcsán a hozzászólásokban írták, hogy a 32-35. hét kritikus a tüdő fejlődése szempontjából, és minden egyes, az anyaméhben eltöltött nap is számít, növeli az esetleges koraszülött baba túlélési esélyeit. Éppen ezért az orvosok ilyenkor mindent megpróbálnak megtenni azért, hogy lehetőleg minél később kerüljön sor a koraszülésre. Valószínűleg azért nem végezték el szombaton a császármetszést, mert abban reménykedtek, hogy nem, vagy csak később kerül rá sor.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.06.21. 05:21:44

Részvétem, és nagyon-nagyon sajnálom. Itt fentebb el lett mondva minden; az orvosok éppen a baba érdekében a világon mindenütt halogatták volna a császárt és a te állapotod javítására koncentráltak volna. Hajszál híján odavesztél te is; ha jól olvasom, a 11 órás uh-ra még emlékszel, azaz kb. fél 12-ig magadnál voltál, három órával később pedig már neked is légzésleállásod volt miközben császároztak. Ezt a hirtelen állapotromlást egyszerűen nem lehetett előre látni, egyetlen orvos sem jós.
Szegény babád, és szegény te. Ezek tragédiák, és ... hát nem tudom, soha az életben nem is akarom megtudni, milyen ez, de talán próbálj majd a párod meg a gyerekeid örömén keresztül kilábalni a gyászból, azt hiszem, nekem a helyedben ez adná a legtöbb erőt. Az ő számukra most az a legfontosabb, hogy te megmaradtál nekik, borzasztó lett volna, ha a légzésedet nem sikerül műtét közben újraindítani.

Lehet, hogy ha a vérgázt stb. hamarabb megcsinálják, akkor hamarabb rájönnek, hogy nagy gáz van és hamarabb elkezdik az intenzív ellátásodat, de lehet, hogy ez csak annyi különbséggel járt volna, hogy te magad nem kerülsz élet halál közé, de a babát ugyanúgy nem sikerül megmenteni.

Részvétem, sok erőt és vigaszt kívánok.

Szívroham 2011.06.21. 17:17:36

Részvétem. Nem tudom, hogy mi jó vagy rossz, helyes vagy helytelen, csak azt, hogy én mit tennék:

Ilyen helyzetben a felelősség elsősorban a kórházi kezelőorvosé. Az emberség részemről azt kívánná, hogy vele/velük személyesen beszéljek, természetesen mások jelenlétében. Ha ők sajnálják és látszik rajtuk a felelősség érzése valamint belátják, hogy hibáztak, akkor én személy szerint nem mennék tovább, mert hiszek a megbocsájtásban és abban, hogy innentől kezdve hatványozottan fognak figyelni a hasonló esetekre.

Ha nem ez történik, akkor szerintem nincs az a bíróság, amelyik nem állapítana meg orvosi mulasztást, feltéve, hogy lényeges részletek nem hiányoznak a beszámolóból:

- volt azonnal vérgáz vizsgálat?
- volt sürgős nőgyógyászati konzílium?

Ha ezek bármelyike elmaradt, akkor szerintem az mulasztás. DE még egyszer hozzáteszem, hogy hibázni emberi dolog.

meronem 2011.06.21. 18:05:25

Bocs, de egy 34 hetes magzatnak közel 100% a túlélési esélye - ha nincs más baja, szóval meg lehetett volna csinálni a császármetszést.
Az anyának meg lehet valami anyagcserebetegsége, ha más nem derült ki.
Szörnyű történet, részvétem.

tizenhárom 2011.06.23. 12:57:09

Nem vagyok orvos, talán valaki majd megmondja, hogy lehetett-e ez, de én olvasva a történetet elsőre a HELLP szindrómára gondoltam. Amennyit tudok róla, az ráillik, illetve azt szokták császármetszéssel "gyógyítani", mert a baba borítja fel az anya anyagcseréjét.
Előre is köszi, ha egy orvos válaszol, és felvilágosít.

isolde 2011.06.24. 22:13:30

Azt érdemes per előtt átgondolni, hogy ha perelsz, akkor az évekig elhúzódik, és addig te sem tudsz regenerálódni a történtekből, nem tudod meggyászolni, folyton elő kell rángatni, nem tudom, ez mennyire befolyásolja majd egy újabb gyerek vállalását stb. A végén esetleg kapsz vmi pénzt, a részvevőknek meg adnak egy fegyelmit vagy legrosszabb esetben pár hónapra eltiltják a szakmájuktól, de ez utóbbi elég ritka. Szóval, szerintem az a kérdés, hogy neked megéri-e a perrel járó soksok szenvedés. Mert amúgy azt gondolom abból, amit leírtál, hogy pereld be őket simán, depersze, nem vagyok nőgyógyász.

DrPinokkió 2011.06.25. 00:19:09

@Szívroham: Korrekt hozzáállás. Egyébként valószínű, hogy szombaton még legalább kezelni lehetett volna időben az acidózist, ha nem is lett volna szükség császármetszésre. ...persze ha történt vérgázvizsgálat (de súlyos acidózisnál általában hyperkalaemia is kialakul, ennek azért csak fel kellett tűnnie)

Irkutszk 2011.06.30. 15:59:04

@Dr.laikus PhD: Végre, hogy megjöttél, már nagyon vártunk :)

2017.10.05. 19:18:58

@Szabo T: hogyne működne, legfeljebb ezek a sarlatánok igyekeznek elmaszatolni a saját balfaszságaik eredményét szakhalandzsába csomagolt mellébeszéléssel. Pont neked nem kellene elmagyarázni mekkora szarkupac a magyar egészségügy, az hogy melyik minek a vonzata, beteg ország csinálta beteg EÜ, vagy a lezüllött egészségügy tette ennyire beteggé a társadalmat, ki tudja.
Mindenesetre az biztos hogy mindenkinek saját magát kéne fitten tartania, más nem fogja megtenni helyettük.
De attól még hemzseg a magyar kórházak mindegyike a benézett tévedések miatt tömegesen rokkant vagy halott emberektől. Sok vén trotty szerintem azt se tudja mire föl szedi be azt a tucatnyi doboz pirulát amivel a körzeti kuruzslója megtömi!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása