Miért nem halhatott meg otthon?

2011.06.04. 06:00

Tisztelt Praxis blog!

 

Elkeseredésemnek szeretnék hangot adni. Tavaly decemberben 84 éves édesanyámat a Dél Pesti Jahn Ferenc Kórházba kórházba szállították a mentők egy heveny rosszullétet követően. Komoly hasi fájdalmai voltak, amellett folyamatosan szédülésre panaszkodott, el is esett egy alkalommal. Korábban a háziorvosnál is járt, aki elküldte néhány vizsgálatra, de minden lelete negatív lett. Utólag azt hiszem jobb lett volna, ha nem viszik be a kórházba.

 

 

A benti állapotok tragikusak voltak. Napokig egyáltalán nem törődtek vele, semmiféle vizsgálatot nem végeztek rajta. emellett a megszokott gyógyszereit sem adták be neki, holott bevittük és még a nővéreket is megkértük, hogy lehetőleg figyeljenek rá oda (megelőlegezett hálánkat ki is fejeztük).Ennek ellenére, amikor bementünk hozzá (mert sajnos erre nem minden nap volt lehetőségünk) észrevettük, hogy a gyógyszerei nem, vagy csak alig fogynak, volt olyan, amelyik levél ki sem lett nyitva. Emellett enni nem kapott, mert infúzióra volt kötve, de az sem ment folyamatosan ahogy ő elmondta, általában akkor cserélték, amikor bent voltunk látogatóban.

 

Két hete volt bent, amikor a korábbi osztályról átszállították az "elfekvőbe" (a hivatalos neve nem ez volt, csak a funkciója. Ott szegény teljesen kikészült, a fájdalmai mellett a félelem kezdett eluralkodni rajta, ahogy látta, hogyan halnak meg nála fiatalabbak nap, mint nap.Amikor rákérdeztünk, hogy miért kellett őt áthelyezni, akkor helyhiánnyal indokolták az egészet. Itt még kevésbé törődtek vele, mi pedig hiába igyekeztünk minden erőnkkel azon lenni, hogy jobban legyen és megerősödjön.Teljesen ki volt száradva, le volt gyengülve. Kétségbeesetten próbáltunk az orvosoktól megtudni, hogy mi a baja, hogy csinálnak-e valamit vele, mindig csak annyit válaszoltak, hogy ők mindent megtesznek.


Életének utolsó hetében ott tartottunk, hogy lesz, ami lesz, hazahozzuk. Ekkor már borzasztó rossz állapotban volt.Utolsó kísérletet tettünk, hogy megtudakoljuk, van-e értelme a kórházban maradnia., mert ha nincs, mégis jobb volna, ha otthon, a szerető család körében lehetne. Az doktor úr azt mondta, hogy ki fogják deríteni a problémát, maradjon inkább a kórházban. Ezt követően még azon a héten meghalt szegény édesanyám december 29-én hajnalban.


Bár nem ért bennünket teljesen váratlanul, hiszen láttuk egészségi állapotának rohamos romlását,mégis megrendülten szembesültünk a tragédiával. Amikor a haláláról kérdeztük orvosát, azt mondta, már öreg volt és végelgyengülésben halt meg, számíthattunk volna rá. Bonclást nem végeztek rajta, ezért valószínűleg sosem tudjuk meg a teljes igazságot, januárban eltemettük szegényt.


Ami teljesen kiverte nálam és a családnál a biztosítékot, hogy ennyire nem törődtek sem vele, sem az érzéseivel, sem a családdal. Ha számítottak rá, hogy már nem él sokáig, ha tudták, hogy meg fog halni, akkor miért hitegettek minket? Miért nem vihettük haza, miért mondták, hogy hagyjuk ott, náluk jó kezekben lesz? Miért nem láthatta utoljára az otthonát, a kutyáját? Miért nem búcsúzhattunk el tőle rendesen otthon, szerető családi körben? Azt kell mondjam és kövezzenek meg érte bátran, hogy szégyen és gyalázat, hogy sem őt, sem bennünket nem vettek emberszámba!

 

T

 

 

p> 

 

Nyereményjáték! Töltsd fel egy fotót az autódról és nyerj egy iPad 2-t!

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaTi 2011.06.04. 06:07:49

Ilyenkor nem lehet saját felelősségre hazavinni? Máskor azt hallottuk itt többször is, hogy a kórház nem elfekvő, nem szeretik, ha idős, általánosan leromlott állapotú, gondozásra szoruló időseket bent hagynak, akkor most miért? A tb támogatás miatt? Vagy tényleg kutatták, hogy mi baja a néninek, csak már az általánosan gyenge állapota miatt nem tudtak segíteni rajta? Írták itt már többször is, hogy idős emberek kórházba kerülve sajnos valóban zavartak lesznek, romlik az állapotuk...
Egyébként ha valaki kórházban hal meg, nem kötelező, vagy automatikus a boncolás? Én eddig úgy tudtam.
Részvétem a poszolónak.

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.04. 06:56:21

kedves T
én nem akarom kétségbe vonni a szavahihetőségedet, de "ezt nem hiszem el", az jutott eszembe

egyszerűen annyira mások a tapasztalataim a kórházakban, pedig ismerek párat, jártam is sokszor többen.

azt meg végképp nem értem, hogyan lehet, hogy láttad a rossz ellátást, és otthagytad az édesanyádat, és NEM TETTÉL SEMMIT.

egyébként 84 évesen simán lehet végelgyengülés...

El Visco Stello (törölt) 2011.06.04. 07:02:54

Fogadja részvétem!

A szerkesztők munkájának megkönnyítésére lenne egy javaslatom. A nemzeti konzultációs kérdőívhez hasonlatosan készítsenek egy nyomtatványt, amit szétküldenek a szerjózsa minden tájára. Ezt a posztolóknak csak ki kell tölteni és visszaküldeni. A fenti szöveg nagyjából jó, csak az alábbi kérdéseket kell beilleszteni:

Kórház neve:
1. János
2. Déltepsi
3. egyéb
Körülmények:
1. szarszag
2. húgyszag
3. egyéb szag
Ellátás:
1. kaját nem kap
2. gyógyszert nem kap
3. egyiket sem kap
Hálapénz:
1. adtak
2. nem adtak
3, visszakérték
Eredmény:
1. majdnem meghalt
2. majdnem nem halt meg
3. egyéb

Stb...
Ha ez a poszt már ilyen módszerrel készült, elnézést kérek!

SusanneF 2011.06.04. 08:13:03

@El Visco Stello: Én értelek,-de a posztoló jogosan venné zokon amit írsz-mert ez nem egy együttérző komment.....
Én azt nem értem,hogy amíg harsogja a média,és sokat foglalkoznak a méltó halállal,sorra épülnek hospiz házak-akkor miért is az ilyen történés??

Nem értem,hogy a romló állapotban miben bíztak a hozzátartozók,hogy engedtek a személyzetnek,és ott hagyták??
Van egy pont szerintem-ha egy idősnek annyira legyengül a keringése,ill.összeomlik-onnan jelentős javulás nem várható...
Én hazavittem volna a nénit,ha meg tudom oldani...!

EmpatiaTolerancia 2011.06.04. 08:29:24

Először is részvétem.

Másodszor: a kórházak "aktív" osztályairól két hét után ápolási/rehabilitációs=elfekvő részlegbe - saját tapasztalataim szerint - csak akkor kerül egy beteg, ha a családja nem tudja valamilyen okból haza vinni. Nem automatikus, hanem a közvetlen hozzátartozóval egyeztetett dolog.

Harmadszor: Ki lehet(ett volna) kérni a kezelés dokumentumait, valamint ha a legrosszabb bekövetkezik és kétely merül fel atekintetben, hogy valami komoly probléma felett átsiklottak, akkor a család is kérheti a boncolást.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.04. 09:45:01

"Tavaly decemberben 84 éves édesanyámat a Dél Pesti Jahn Ferenc Kórházba kórházba szállították a mentők egy heveny rosszullétet követően. [...] Napokig egyáltalán nem törődtek vele, semmiféle vizsgálatot nem végeztek rajta. emellett a megszokott gyógyszereit sem adták be neki, holott bevittük és még a nővéreket is megkértük, hogy lehetőleg figyeljenek rá oda (megelőlegezett hálánkat ki is fejeztük).Ennek ellenére, amikor bementünk hozzá (mert sajnos erre nem minden nap volt lehetőségünk) észrevettük, hogy a gyógyszerei nem, vagy csak alig fogynak, volt olyan, amelyik levél ki sem lett nyitva."

*

Kedves Posztoló!

Tisztelettel szeretném megkérdezni, hogy amit a posztban leírt, azt tudja-e bizonyítani is levéllel, e-maillel, vagy bármilyen egyéb dokumentummal?

Mert ha nem, akkor mindaz, amit leírt, nem más, mint nettó vádaskodás.

Csak hogy egyértelmű legyen, mire gondolok:

*

Nemrég írta be valaki a Zugügyvéd blogra, hogy az egyik Tescoban a gyerek kiesett a kocsiból és betört a feje. Ezt írta:

"2010. január 29-én Ny. és felesége, J. továbbá két gyermekük, T. (2,5 éves) és L. (8 hónapos) a budaörsi TESCO áruházba mentek bevásárolni. [...] A család – jogi képviselőjén keresztül – 2010. augusztusában küldött felszólító levelet a TESCO Globál Zrt.-nek a kárigény rendezése érdekében. [...] Mivel a TESCO a felszólító levélre nem reagált, ezért a szülök a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez fordultak, amely 2011. januárjában felszólította az áruházat, hogy válaszoljanak az ügyvédi levélre."

zugugyved.blog.hu/2011/06/02/tesco_kocsi_es_koponyatores

*

Nemrég írta valaki a Jogtalanul blogon, hogy valaki rosszul lett otthon, a háziorvos nem segített, a mentők pedig későn érkeztek. Ez jelent meg a blogon:

"Fia és a helyszínen tartózkodó ismerősök hiába hívták a közelben lakó háziorvost, hiába mentek a házához, majd hívtak mentőt is, a doktornő nem segített, a mentők pedig későn érkeztek. [...] A történtek miatt ifj. Cári István feljelentést tett, a rendőrség segítségnyújtás elmulasztása miatt nyomoz. A TASZ a Magyar Orvosi Kamara előtt zajló etikai vizsgálatban képviseli ifj. Cári Istvánt."

jogtalanul.blog.hu/2011/05/30/talan_meg_ma_is_elne

*

A fenti bemutató után szeretném megkérdezni tisztelettel a kedves posztolót, hogy ő tett-e ténylegesen valamilyen jogi lépést annak érdekében, hogy a sérelmeit jogi úton rendezze, vagy megállt ott, hogy névtelenül és bizonyítékok nélkül vádaskodik az internet nyilvánossága előtt?

Az első esetbe kívánom neki, hogy mielőbb a számára kedvező döntéssel záruljon az ügye.

Az utóbbi esetben pedig azt kívánom, hogy valaki végre kérje számon rajta is, és a többi itt alaptalanul, anonim módon vádaskodó posztírótól is a minden bizonyítható alapot nélkülöző vádaskodást.

*

És még valami:

Ha egy beteggel beviszik a szokásos gyógyszereit, azt nem az éjjeliszekrény fiókjában szokták tárolni, hanem oda szokták adni a nővéreknek, akik a bent rendelt gyógyszereivel együtt szokták kiosztani, amennyiben a beteg kórházban kapott gyógyszerei nem zárják ki azt, hogy azokkal együtt a beteg a régi gyógyszereit is kapja.

Ez a blog egyre szánalmasabb.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.04. 10:02:42

@SusanneF: Szerintem meg nem értesz: Meghalhatott volna otthon. Talán még hamarabb is.
Tehát a címben feltett kérdés nem kérdés, a poszt nem poszt, a blog meg nem blog. Csak volt blog.

sztrugackij 2011.06.04. 10:18:44

@mariablog: Ebben az esetben nehéz lesz bizonyítani a kórház felelősségét a halál bekövetkeztében.
Gondolkodj el az esetleges vádat képviselő ügyvéd szemével és rájössz,hogy nem lesz könnyű menet.

adamantium 2011.06.04. 10:34:49

először is nem derül ki, hogy mi is a diagnózis, mert ha mondjuk cholangiocarcinoma, vagy glioblastoma multiforme akkor a kezelés nem meglepő.
"Miért nem vihettük haza" a beteg, magában illetve a hozzátartozójával bármikor távozhat a kórházból, hacsak nincs közvetlen életveszélyben.
"Bonclást nem végeztek rajta, ezért valószínűleg sosem tudjuk meg a teljes igazságot" boncolást lehet kérni. legegyszerűbb módja, hogy hivatalos feljelentést teszünk a kórház ellen amikor a páciens még halálán van, ilyenkor elkerülhetetlen a boncolás.
azt nagyon nem szeretem, hogy ha a betegnél is van gyógyszer meg a kórháztól is kap, ez a leggyakoribb oka a tévedéseknek.
mivel a krónikus osztály jellemzően nem nyújt többet az otthonápolás intézményénél (pláne, hogy itt a betegnek nem is volt sebe amit esetleg kötözni kellett volna) tapasztalataim szerint oda az olyan betegek kerülnek akiket a családjuk nem akar hazavinni

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.04. 10:53:16

@sztrugackij:

Tudtommal ebben az országban a bizonyítás kényszere még mindig azon a félen van, amelyik a másik félről állít valamit.

Ha azt állítja, hogy nem osztották ki a gyógyszert a mamának a kórházban, azt kell tudni bizonyítani, ha azt állítja, hogy hálapénzt fogadtak el a nővérek, akkor azt kell tudni bizonyítani, ha azt állítja, hogy nem cserélték az infúziót úgy, ahogy az orvos előírta, akkor azt kell tudni bizonyítani, ha meg azt állítja, hogy hagyták a beteget kiszáradni, akkor azt kell tudni bizonyítani.

Máskülönben amit a posztoló tesz, az vádaskodás.

Ha valaki olyasmit állít a nagy nyilvánosság előtt, ami a másik félre nézve hátrányos, és az állítását nem tudja bizonyítani, az jogilag felelősségre vonható.

Normális értékrendű társadalomban ezt a blogot már régen becsukták volna, a név nélkül vádaskodó posztolók ellen pedig a megnevezett intézmények jogi képviselője eljárást kezdeményezett volna.

Azt persze a legjobb akarattal se tudom állítani, hogy a magyar társadalom értékrendje és jogérzéke normális.

És tudod, miért veszélyes az, ami ezen a blogon folyik?

Azért, mert azok az emberek, akik ezen a blogon a kórházak ellen, az orvosok ellen, a nővérek ellen vádaskodnak, más helyzetben ugyanezt megteszik más emberek, intézmények ellen is, anélkül, hogy tartanának attól, hogy valaki számon kéri rajtuk azt, amit csinálnak.

Kellene, hogy ennek a blognak a szerkesztői érezzenek egy minimális felelősséget és ne adják a lovat az egymillió névtelen feljelentgető alá.

sztrugackij 2011.06.04. 11:21:20

@mariablog: "Tudtommal ebben az országban a bizonyítás kényszere még mindig azon a félen van, amelyik a másik félről állít valamit."

Ez természetesen így van.Erre mondtam,hogy nehéz lesz a bizonyítás.
Előzőleg félreértelmeztem valamit az írásodban.

Én nem látom annyira veszélyes folyamatnak a blog működését.Természetes,hogy az emberek a negatív tapasztalataikat teszik közzé itt,egyrészt azért,hogy némi nyilvánosságot kapjon az eset és hátha elindít valami korrigáló hatást,másrészt ,hogy az olvasók esetleg a más kárán okulhassanak.

A "tékozló homár" nevű fogyasztóvédelmi blog is ugyanígy működik(bocs a reklámért,nem fűződik semmilyen érdekem a népszerűsítéséhez).

Ott sem tesznek közzé olyan posztokat,hogy a család elment ebédelni,finom volt az ebéd,és a számla fillérre stimmelt.

Hatodéves 2011.06.04. 11:25:35

Nem annyira értem. Ha annyira szerették volna, hazavihették volna például Karácsonyra (december 29-én halt meg). Kizártnak tartom, hogy a Kórház szeretett volna eggyel több beteget ápolni az ünnep alatt.

84 évesen azért meg lehet végelgyengülésben halni. Általában, az emberek többsége meghal előbb-utóbb.

Elvileg a boncolás kötelező, az elengedését kell kérvényezni, hivatalosan, az osztályvezető főorvoson keresztül. Ezért ezt a részt nem értem...

Desiderata 2011.06.04. 11:26:51

Kedves posztíró:
Részvétem a fájdalmadban, tényleg. Mindemellett:
").Ennek ellenére, amikor bementünk hozzá (mert sajnos erre nem minden nap volt lehetőségünk) észrevettük, hogy a gyógyszerei nem, vagy csak alig fogynak, volt olyan, amelyik levél ki sem lett nyitva. Emellett enni nem kapott, mert infúzióra volt kötve, de az sem ment folyamatosan ahogy ő elmondta, általában akkor cserélték, amikor bent voltunk látogatóban."
Hasi fájdalmak miatt beszállított beteg. Infúziót kap,mert nem iszik eleget/olyan hasi dg-a van,hogy mondjuk nulldiétán van/olyan képalkotóra készülnek,ami üres hasat igényel.
Gyógyszerszedés. Biztos vagyok benne,hogy a nővérnek odaadták a gyógyszereit, magyar ember olyat nem tesz,hogycsak úgy a betegnél hagyja. Másik,hogy mivel kórházban volt, naponta minimum kétszer látta orvos, az eredményeit mindennap átbeszélték viziten, így könnyen elképzelhető,hogy azért nem fogyott a gyógyszer,mert mondjuk az amúgy nem jól levő Kati néninek nem volt olyan magas a vérnyomása,mint addig otthon, ezért leállították valamelyik vérnyomáscsökkentőt, esetleg az otthoni altató helyett valami másik altatófélét kapott.

Miért nem mondták,hogy vigyétek haza?
Hát nagyon egyszerű,hogy miért.
Csak olvasd el a praxison a posztokat.
Mindenki,mindenért perelni akar. Nem értenek hozzá, nem tudják még a betegség nevét se leírni, nem látják át, de azért perelni akarnak. Hát ki merné azt bevállalni egy ilyen helyzetben,hogy hazaküldi Kati nénit,mikor a 10 rokonból 8 meggondolná magát a haláleset után és szétperelné a kórházat,mondván,hogy a szomszéd bácsit bezzeg meg tudták menteni, egy a praxison szapulná az orvosokat,hogy hazaküldték meghalni, egy meg visszamenne megpofozni őket.

Bikli néni 2011.06.04. 11:27:51

@mariablog: "A fenti bemutató után szeretném megkérdezni tisztelettel a kedves posztolót, hogy ő tett-e ténylegesen valamilyen jogi lépést annak érdekében, hogy a sérelmeit jogi úton rendezze, vagy megállt ott, hogy névtelenül és bizonyítékok nélkül vádaskodik az internet nyilvánossága előtt?"

Mária, az meg se fordult a fejedben, hogy nem akart volna a posztoló jogi lépéseket tenni? Mit tehetett volna? 84 évesen már elég nagy eséllyel halnak meg az emberek. Azért tegyen jogi lépéseket, perelje be a kórházat, mert "nem engedték haza édesanyámat"? Mi haszna lenne belőle? Az égvilágon semmi, csak a tortúra. Ha meg mégis tett volna valamit, akkor ide most születne 200 komment arról, hogy a szemétláda posztoló hasznot akar húzni az anyukája (természetesnek mondható) halálából.
A boncolás szvsz egy mellékszál a történetben, nyilván ők is fel voltak rá készülve, hogy innen nem nagyon van visszaút, és azt fájlalják, hogy nem mehetett haza. Most ne haragudj, de ebben te mit gondolsz jogi útra terelni?

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.04. 11:35:24

@sztrugackij:

Én meg veszélyes folyamatnak tartom.

Ennek a blognak van egy párja, a terrorblog. Azon soha nem írják ki egyik vállalkozás nevét sem, hiszen a cégek, ellentétben a kórházakkal, odafigyelnek a jó hírnevük védelmére.

Nem szabad az embereket arra biztatni, hogy a saját nevük elhallgatásával, és anélkül vádaskodjanak, hogy a sérelmük orvoslása érdekében konkrét és papírokkal bizonyítható jogi lépéseket tettek volna.

Tudod, az a KÜSZÖB, amivel lemérheted, hogy valaki igazat mond, vagy nem mond igazat, hogy elő merte-e adni a sérelmét valamelyik hivatalos fórumon.

Ha elő merte adni, akkor igazat mond. Ha nem merte előadni, akkor valószínűleg nem mond igazat.

Az egyébként nem jelent semmit, hogy te magánemberként mit tartasz veszélyesnek. Jogállamban nem az igazságérzeted számít, hanem a törvények.

A Homárt pedig ha figyelmesen olvasod, akkor láthatod, hogy nagyon is odafigyelnek arra, hogy ne jelenjen meg nettó kitaláció és üres kamuzás. Hiszen az a Homár szavahihetőségét is rontaná, amit nem engedhet megmagának, hiszen a Homár az Index saját blogja.

Vagy egy fotó, vagy egy számlamásolat, vagy egy mail, vagy egy fénykép mindig van, és mellé nagy számban a posztoló a hivatalos levelezést is kész a szerkesztők rendelkezésére bocsátani.

Nekem ez a blog attól hiteltelen, hogy minden istenbarma minden gátlás nélkül bármit beírogathat.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.04. 11:40:41

@Bikli néni:

"Mária, az meg se fordult a fejedben, hogy nem akart volna a posztoló jogi lépéseket tenni?"

De, megfordult. És kérdezném is, hogy ugyan miért nem tesz jogi lépéseket? Talán csak nem attól fél, hogy a bíróság nem neki ad igazat?

Hatodéves 2011.06.04. 11:42:25

@mariablog:
Szerintem annyiban nincs igazad, hogy azon le lehet mérni az igazságtartalmat, hogy mer-e valaki panaszt tenni. Ez neveltetés kérdése, illetve a társadalomra jellemző mentalitásé.

Például egyszerű falusi néni (bocsánat, ez nem degradáló, kb senkit nem tisztelek jobban náluk) sosem fog senkit feljelenteni, a gyereke gyilkosát sem, mert nincs benne a világképében, hogy ilyen egyáltalán létezik.

A mai 50-60 évesek sem, ők nem piacgazdaságban és szolgáltatói társadalomban nevelkedtek. A szüleim diplomások, de nem tudom elképzelni, hogy orvosi hiba miatt panaszt tegyenek. Magamról már jobban el tudom képzelni, de még az is kérdéses.

Sok ember arra van nevelve, hogy az életben az az érdem, ha valaki egyenes gerinccel, jajszó nélkül tűri a sors intézkedéseit, és nem sír vagy tiltakozik és nem próbál elfutni.

Van egy ilyen Hamlet-idézet is. Jó, kezd ez messzire vezetni, csak azt szeretném vele mondani, hogy amit leírtál, az valószínűleg igaz - a társadalom egy viszonylag szűk rétegére. Szerintem.

Despota 2011.06.04. 11:43:23

@mariablog: Mária, csak annyit tennék hozzá, hogy nem egy hivatalos levelezést kaptunk már, nem tehetjük ki, ennyi.

Bikli néni 2011.06.04. 11:54:07

@mariablog: Mert MI ÉRTELME VAN?? Ne idegesíts már, miért tenne, miért? Mi lenne a kereset jogalapja (most túl azon, hogy már a keresetet se fogadná be a bíróság)? És ha igazat adna neki a bíróság, akkor mi történne?
Látod, engem milyen foglalkozással áldott meg az élet, meg a magyarban akkor is nagy a pereskedési hajlam, de eszembe nem jutna beperelni egy ilyenért a kórházat. Mert mi történik? Visszaadja nekem a bíróság az anyukámat? Jó, a boncolást kérni kellett volna, de csak azért, mert hitegették az orvosok a hozzátartozókat. De hogy ezért perelni...

sztrugackij 2011.06.04. 11:57:26

@mariablog: Elismerem,igazad van!

A blog védelmében csak annyit,hogy néha egy páran azért megpróbálják az írások valóságtartalmát górcső alá venni.
Te is megteheted.
Azt kissé szigorú feltételnek tartom,hogy csakis már jogi útra terelt sérelmet tehessen közzé valaki.
Te is tisztában a jogrendszerünkkel,és annak hiányosságaival.
Egyébként engem inkább néhány kommentelő reagálása borít ki.
Egyik-másik maga is orvosi eset,hogy stílszerű legyek.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.04. 12:01:23

@Despota:

Ebben az esetben feltüntethetnétek a posztban, hogy a poszt írója milyen jogi lépéseket kezdeményezett és hol tart az érdekei érvényesítésében a poszt megjelenésekor.

Úgy, mint ahogy azt a fentebb belinkelt blogok szerkesztői is megtették.

Ez a blog lenne hitelesebb attól, ha az olvasók látnák, hogy a poszt írója nem csak vagdalkozik, hanem hivatalosan is felvállalta, hogy őt szerinte sérelem érte.

Minden elismerésem azoké az embereké, akik kiállnak magukért, ha sérelem érte őket, még akkor is, ha esetleg a végén kiderül, hogy nincs igazuk.

De nem tudok együtt érezni az olyan posztok íróival, akik nem teszik egyértelművé, hogy nem névtelenül írogatnak, hanem a nevüket felvállalva is tettek lépéseket a megfelelő fórumokon.

Arra egyébként mi neked, mint szerkesztőnek a válaszod, hogy miért van az, hogy a Terrorblogon soha nem jelenik meg cégnév, itt meg rendszeresen néhány ismert fővárosi kórház neve forog?

Illetve: ha megkérdezem, hogy azokban a posztokban, ahol kiírjátok az intézmény nevét, meggyőződtök-e arról, minden egyes esetben, hogy a posztoló állításai megfelelnek a valóságnak, akkor tudsz-e a kérdésemre egyértelmű, határozott igennel válaszolni?

Konkrét kérdés a jelenlegi poszthoz:

Tudod-e bizonyítani azt, amit a mai poszt írója állít:

- hogy napokig nem végeztek a hozzátartozóján semmiféle vizsgálatot

- hogy nem kapta meg a beteg a szükséges gyógyszereket

- hogy nem ment az infúzió úgy, ahogy az orvos előírta

- hogy hagyták kiszáradni a beteget

Lehet, hogy mindez megtörtént, pontosan úgy, ahogy a posztoló írta. De az is lehet, hogy nem történt meg.

Ha történt mindezekkel kapcsolatban vizsgálat, és az lett az eredménye, hogy a posztoló igazat állít, és erről hivatalos végzés, dokumentáció, szakértői vélemény, stb is van, akkor jogos a posztban megnevezni a kórházat.

Ha nincs róla hivatalos dokumentum, akkor meg nem jogos, hanem törvényellenes kiírni a kórház nevét.

Ez ilyen egyszerű.

Létezik olyan hivatalos dokumentum, ami megerősíti a posztoló által sorolt állításokat?

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.04. 12:03:35

@sztrugackij:

"néha egy páran azért megpróbálják az írások valóságtartalmát górcső alá venni."

Nem a feladatuk.

Hatodéves 2011.06.04. 12:05:38

Mondjuk szerintem nem is annyira fontos, hogy pontosan hogy történtek a dolgok. Inkább az érdekel, hogy milyen benyomás marad az emberekben, mi az, ami rosszul esik nekik. Néha olyan dolgok, amit belülről nem is gondolna az ember. Máskor meg egyértelműen igazuk van.

Egyszer mondta nekem egy beteg,hogy mennyire fél XY orvostól, mert ő mindig olyan morcos arccal megy végig a folyosón, sosem néz senkire és nem is mosolyog. Biztos haragszik és nagyon szigorú.

Teljesen meg voltam döbbenve, mert az az orvos egy tipikusan csupa-jóindulat ember volt, olyan arcberendezéssel, ami komolyabbnak láttatta a valósnál. De hogy valakire ilyen hatást tett, az meglepett.

Ráadásul én mindig úgy próbálok végigmenni a folyosón, hogy senkire sem nézek, nehogy azt higgyék, hogy megbámulom őket (magamból kiindulva), ráadásul attól meg én kapok frászt, ha mindenki rám néz, és nem gondoltam, hogy ebből azt lehet levonni, hogy milyen morcos vagyok.

Mindegy, ez csak az én szempontom, de nem biztos, hogy ennek a blognak az a funkciója, hogy csak az esküdtszék vagy mi, előtt megálló vádakat olvasgassuk.

Pont arra jó, hogy egy csomó apróságot ki tudjanak fejezni az emberek, ami rosszul esett nekik.

sztrugackij 2011.06.04. 12:05:51

@Bikli néni: "Mert mi történik? Visszaadja nekem a bíróság az anyukámat?"

Rossz érvelés,ugye te is tudod?

Ne büntessünk senkit halálokozásért,mert az áldozatot már úgy sem támaszthatjuk fel?

A fenti helyzet ugyanakkor nem ilyen egyértelmű,szerintem nem bizonyítható a kórház vagy egyes egyének felelőssége.

Despota 2011.06.04. 12:07:17

@mariablog: Nem azt írtam, hogy a jelen cikkhez kapcsolódóan van ilyen levelezésünk, de tényleg jó pár alkalommal kaptunk csatolt dokumentumokat, orvos-beteg levelezéseket, leleteket. Nem vagyok ellene, hogy az olyan esetekben, ahol ilyesmiket kapunk megírjam ezt, illetve utánaérdeklődjek, hogy hol áll a jogi vonal, ha épp van ilyen. Csak nézd el nekem, hogy ezen kívül azért mást is csinálok, nem csak a blogokat szerkesztgetem naphosszat. Mindenesetre a konstruktív kritikákat szívesen fogadom, igyekszem hasznosítani őket.

Shadow75 2011.06.04. 12:15:49

Babette_, aszongya "egyszerűen annyira mások a tapasztalataim a kórházakban, pedig ismerek párat, jártam is sokszor többen". Én meg vezettem már Suzukit, akkor a Porsche sem lehet más, igaz? Édes jó Istenem...

Bikli néni 2011.06.04. 12:16:22

@sztrugackij: De ez honnan jön, hogy a halálát okozták?
Mert pl. nem cserélték az infúziót? Miért, ha hazaengedik, akkor otthon is van infúziós állványa a családnak és a néni életben marad?
Ezen nincs mit érvelni. Ti abból indultok ki, hogy itt feltétlenül per kellett volna, és abban mi az érvelés. De nem, itt nem kellett volna per.

Bikli néni 2011.06.04. 12:17:34

@Despota: Tök jó, hogy ezt most megírtad, köszönjük! Remélem, hogy az örök "a posztoló hazudik" kommentelők is olvassák ezt...

sztrugackij 2011.06.04. 12:20:54

@Bikli néni: "Ti abból indultok ki, hogy itt feltétlenül per kellett volna..."

Épp az ellenkezőjét állítottam,de mindegy.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.04. 12:22:19

@Despota:

Tehát amit a jelen cikkben a posztoló felsorol, arra nincs semmilyen bizonyíték?

Akkor mi értelme van megnevezni a kórházat?

Elbírja a lelkiismereted, hogy miután magad nem jártál utána a beküldött levél valóságtartalmának, esetleg alaptalanul és igazságtalanul kelti rossz hírét a blogodon a posztoló egyébként becsülettel dolgozó embereknek?

Nem azt mondom, hogy egy kórházban soha senki nem hibázik. Nyilván hibáznak. Sőt, mivel tisztában vagyok pár dologgal, azt is el tudom képzelni, hogy az általában elfogadhatónak tartottnál nagyobb számban hibáznak.

Csak meg kellene különböztetni, hogy melyik poszt mögött van bizonyított eset, folyamatban lévő eljárás, és melyik poszt épül 100%-ban a posztoló semmivel nem bizonyítható állításaira.

Despota 2011.06.04. 12:26:34

@mariablog: Mária, ez egy blog, nem bíróság. Olvasói véleményekkel, levelekkel, nem 100%-os tényekkel. Azért azt ne várd már el négyszíves, hogy minden egyes esetet leellenőrizzek, nincs erre kapacitásom. Én elhiszem, hogy te minden esetben abból indulsz ki, hogy a posztoló hazudik, vagy ferdít, esetleg rágalmazni akar, én nem így gondolom. Felőlem egyébként kórház nevek nélkül is mehet a dolgi, döntsétek el ti.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.04. 12:43:49

@Despota:

A blog hitelességét növelné, ha csak abban az esetben jelenne meg az intézmény neve, ha hivatalos eljárás is indult az ügyben, és a szerkesztők egy mondatban közölnék, hogy hol tart a dolog.

Látná az ember, hogy melyik a komolyan vehető poszt és melyik a bulvár.

Despota 2011.06.04. 12:46:24

@mariablog: Nos, ahogy írtam, ezt az ötletet készséggel elfogadom.Remélem ezzel a többiek is egyetértenek.Ennek ellenére azért nem gondolom hogy aki nem tesz feljelentést, az egyből kamuzna és máris bulvár kategória lenne. Az ötletet még egyszer köszönöm!

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.04. 12:48:42

@Despota:

Én köszönöm, hogy elfogadtad a javaslatomat.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.06.04. 13:24:27

@mariablog: miert nem inditasz te egy olyan blogot ami neked megfelel?
csak egy javaslat...

szembeszél van érzitek?:)

Miért nem vitte haza az édesanyját? dehiszen leírta: az orvos azt mondta, még próbálkoznak...
a remény hal meg utoljára

El Visco Stello (törölt) 2011.06.04. 13:24:55

És mi van akkor, ha a posztoló nem is akar elégtételt? Ha nem is érzi úgy, hogy itt törvénytelenség történt? ...ha csak gyászol? ...ha csak a lelkét szeretné kiönteni? Annál is inkább, mert valakinek a családból alá kellett írni a mellőzésit(ez egy nyilatkozat a boncolás mellőzéséről).

Én azt mondtam az első kommentemben, hogy ez egy tipusposzt. Minden válasz megtalálható visszalapozva. Ettől még a posztolónak személyes ügy és minden együttérzésem az övé.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.04. 13:31:04

@El Visco Stello:

Keress rá a szociális agresszió kifejezésre.

Bikli néni 2011.06.04. 13:31:45

@El Visco Stello: Na végre valaki érti, hogy miről beszélek. Nagyjából én is ezt akartam elmondani, talán így érthetőbb, ahogy Visco írja (első bekezdés).

Rotoxis 2011.06.04. 13:44:42

@Hatodéves: Ezt imádtam: "Általában, az emberek többsége meghal előbb-utóbb." Ezek szerint vannak, akik soha sem halnak meg! :-)

Rotoxis 2011.06.04. 13:54:52

@El Visco Stello: Természetes, hogy gyászol, természetes hogy kiönti a lelkét, ennek során azonban nem hozhat rossz hírbe sem intézményeket, sem személyeket, akik az intézmény mögött állnak. A poszt szerint az X kórházban a hozzátartozója sérelmére bűncselekményt követtek el. Ha ezt bizonyítani tudja, akkor ok, ha nem akkor bizony - gyász ide, lélekkiöntés oda - ezt nem teheti.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.04. 14:47:27

@mariablog: Nem keresek rá, mert - magyar ember lévén - tudom, hogy ilyen magyar kifejezés nincs. Olyan, mint a reszelőzsír. Azért kösz, hogy törekedsz rá, hogy valami kis értelmet önts belém.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.04. 15:12:33

@El Visco Stello:

Nem baj, majd mások rákeresnek, és mivel te nem tudod mi az, jól ellened fordítják :)

El Visco Stello (törölt) 2011.06.04. 15:35:13

A női, asszonyi, anyai hisztit (ha ezt takarja az áltudámányos kifejezés) nagyon szeretem, ennélfogva kezelni is tudom. A világon sincs vonzóbb és nőiesebb dolog, mint amikor egy nő páros lábbal ugrál a ridiküljén. Olyankor mindig melegség önti el a szívem.

Borcsika 2011.06.04. 16:03:07

Ez nekem annyira fura.... Tavaly nyáron, korát illetően nem éppen "elfekvőbe való" barátunkat temettük el úgy, hogy az okno-team javaslatára a kezelést felfüggesztették, mert nem láttak esélyt a gyógyulásra. Így kedves kebelbéli barátunk otthon, családja körében hunyhatott el úgy, hogy az utolsó 5 hónapját nem keserítették meg gyógykezelések, hányinger, és rosszullét. Fájdalma nem volt, és vele lehetett mindenki, aki az életének nagyon fontos részét képezte (értsd unokák).
Nem tudom,miért nem lehet azt mondani: nem tudunk rajta segíteni, tessenek hazavinni, hogy a családja körében , békében hunyhasson el". Ez szerintem sokkal humánusabb,mint az, hogy még folyik az infúzió, és a beteg exsitus-hoz közeli állapotban, magán- és családja körén kívül megy el.
Támoatnám, hoyg aki megengedheti magának, vagy így szeretné, megtehesse...

sztrugackij 2011.06.04. 16:06:31

@El Visco Stello: "A világon sincs vonzóbb és nőiesebb dolog, mint amikor egy nő páros lábbal ugrál a ridiküljén."

Erre szerintem genetikailag képtelenek,inkább a távirányítódon!

Egyúttal bocsánatot kérek a hímsoviniszta megjegyzésemért.Csak rossz poénnak szántam!

szabidoki 2011.06.04. 16:35:04

Emberek, már megint fordítva ültök a lovon. A boncolást nem kell kérni, az az alap, a boncolás mellőzését kell kérni, amit ellen kell jegyezzen az osztályvezető főorvos és az orvosigazgató. Kétségtelen persze, hogy manapság már ritkán ragaszkodunk a boncoláshoz, általában sima ügy, de akkoris a hozzátartozónak kell külön kérnie a boncolás mellőzését. Az meg manapság a világ nyolcadik csodája lenne, ha egy belgyógyászati (=erősen veszteséges) osztály ragaszkodna egy olyan beteghez, akivel érdemben nem tudnak mit csinálni és a rokonok szeretnék hazavinni. Az a gyakorlat, hogy a krónikus ágyakért közelharcot szoktak vívni a hozzátartozók, nem pedig az, hogy "nemengedjükhaza".
Számomra ez a történet erősen sántít. Távol álljon tőlem, hogy hazugnak bélyegezzem a posztolót (ez ugye egyébként is tilos, mert itt mindig mindenki csakazigazat), szerintem inkább a rokonság ennyit volt képes megragadni a történtekből...

hidrotőke 2011.06.04. 16:43:41

Ne vádaskodj! 84 év nagyon szép kor. Agyonhajszolt 50-esek hullanak.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.04. 16:58:16

@El Visco Stello:

Nem ezt takarja :)

A nőkkel kapcsolatban meg érdekes ízlésed van, viszont tény, hogy ennek köszönhetően igen nagy merítésből válogathatsz :)

Azért érdekes, mert az emberek általában az után szoktak vágyakozni, ami csak keveseknek adatik meg, nem pedig az után, amit minden trafikban öt forintért árulnak.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.04. 17:17:09

"Azért érdekes, mert az emberek általában az után szoktak vágyakozni, ami csak keveseknek adatik meg, nem pedig az után, amit minden trafikban öt forintért árulnak."

Eélgedetlen is mindenki. Jó ez nekik?

2011.06.04. 18:00:52

@Despota: @mariablog: Ez szerintem is jó, de nem azért mert bulvár/komoly különbség zavarna, hanem mert mégiscsak kellemetlen, hogy gyakran össze nem tartozó megállapítások kapcsán szabadulnak el a véresszájú indulatok.

+ Az emberek egy jelentős részét igenis zavarja a sokkoló valóság. Néha csak az is elég az indulatok kirobbanásához, hogy valaki egy számára nem tetsző dolgot olvasson egy eü dolgozótól, és máris nyilvánvalóvá lesz, hogy ő azzal úgy, ahogy van egyetért, még akkor is, ha egyszerű, világos magyar mondatokkal leírja ennek az ellenkezőjét. (lásd előző poszt)

Másrészt a saját ismerősi körömben is számtalan urban legend kering az eüről, tehát gyakran tapasztalom, hogy azoknak is van egy valóságképzési kényszerük, akik zsigerből nem veszik a fáradságot, hogy megismerjék az eü ellátás működését. Nem lehet hazugnak nevezni őket, többnyire tévedésről van szó.

Röviden: jobb lenne disztingválni kicsit a kiszínezett valóságok között.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.04. 18:37:00

Van szerencsém egy nagy összevisszavont intézmény PR osztályát ismerni.
No ott foglalkoznak mindenféle televíziók, rádiók forgatási engedélyével, fotózással, sajtófigyeléssel, ilyesmivel. Ha az intézmény neve megjelenik ezen a blogon, ide is be-benéznek. Nem sokszor, de már megtörtént. Természetesen a jogi osztály véleményét is kikérik ilyenkor. Állítólag olyan még nem volt, hogy bármelyik poszt sértette volna ennek az intézménynek az érdekeit. Olyan már volt, hogy a főigazgató rákérdezett egy-egy esetre, jelentést kért.
Mert gondoljunk csak bele! Mi történik, ha egy intézményt itt megneveznek? Kevesebb betege lesz? Kevesebb bevétele lesz? Egy biztos: Ha az intézményt zavarná, hogy a neve megjelenik, már régen lépéseket tett volna. És akkor nem is jelenhetne meg. Nem kell őket megvédeni. Kicsi ez a blog ahhoz, hogy megvédje az intézményt, de ahhoz is, hogy ártson neki.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.04. 20:11:36

@El Visco Stello:

"Ha az intézményt zavarná, hogy a neve megjelenik, már régen lépéseket tett volna."

Lehet, hogy simán csak nincsenek tisztában a reputation management jelentőségével. Lehet, hogy még nem is hallottak róla.

Ám attól, hogy valaki valamivel nincs tisztában, attól az a tényező még simán kifejti a rá jellemző, bizonyítottan áldatlan hatását.

Csak egy eü-ből vett példa:

Attól, hogy Semmelweis idején még nem használták a mikroszkópot és semmit nem tudtak a gyermekágyi lázat okozó szorgos kis bacikról, ezért nem foglalkoztak a fertőtlenítéssel, attól még azok a szorgos kis bacik ott voltak és tették a dolgukat.

Szájba rágva:

Attól, hogy valahol még nem hallottak, vagy nem foglalkoznak az internetes hírnévrombolás rájuk nézve igen csak káros hatásaival, attól még a hírnévromboló kis férgek jelen vannak és rombolnak.

Klórmeszes oldatot, akarom mondani, ügyvédi felszólítást a kis rohadékoknak :)

El Visco Stello (törölt) 2011.06.04. 21:02:08

@mariablog: Biztosan semmi olyannal nincsenek tisztában, amiben viszont te profi vagy. Ilyen zseniből kellene még néhány!

Csak az a baj, hogy több millió van belőlük. Azért tart itt ez az ország.

ccke 2011.06.04. 21:19:23

@mariablog: A kórházaknak persze jó a jóhírnév, de mivel nincs igazi verseny, ezért nem igazán fontos nekik, hogy a területileg odatartozó betegek mit gondolnak róluk, sőt sok esetben nem is bánnák, ha kevesebb lenne a beteg.

A kórházi jogászoknak meg gondolom több dolguk van az igazi perekkel, mint az ilyen ügyekkel. De alapíts Kórház jóhírnév-védelmi alapítványt, és társadalmi munkában indíts kártérítést a praxis-posztolók ellen. Majd kapsz valami díjat érte talán.

Jim Raynor 2011.06.05. 01:51:25

@mariablog:

"Nekem ez a blog attól hiteltelen, hogy minden istenbarma minden gátlás nélkül bármit beírogathat"

ja, és ezt pont te mondod.

Dr.laikus PhD 2011.06.05. 07:01:02

@mariablog:

És mi a nyeresége?

Itt megint arról van szó, hogy valamiért vagy félre-, vagy sehogyan nem tájékoztatták.

Azt már én magam is tapasztaltam, hogy tekintve, hogy nincs anyám gondnokság alá helyezve, dönteni nem dönthetek helyette.
Azt ki lehet használni- ha már a jogról van szó, - azaz saját felelősségemre én nem vihetem haza pl.
Sőt, ha az orvos nagyon nem akar ráérni nem is fog tájékoztatni, ha a felvételkor nem diktálja be, hogy én vagyok akit (és itt nem a tájékoztatás joga a cél, hanem a bekövetkező fatális történés pl.) értesíteni kell.
Beszűkült tudatállapotban (nem várt halál esetén) aláírathatnak velem bármi papírt én biza aláírom. Még azt is, hogy nem kérek boncolást, aztán egyáltalán nem emlékszem rá.

A lényeg az egész feltételezésből az, hogy nem megoldott az idős gondozás, ápolás és gyógyítás. Ki a fene dönti el ebben a fiatalok irányította és felértékelt világban, hogy az idős beteg életkilátása mi? Mikor lehet azt mondani, hogy már nem kezeli (hisz hivatalosan nálunk nincs is passzív eutanázia sem), de nem adom be a megszokott gyógyszert, de nem is tájékoztatok senkit, hogy ez miért történik.
(van amikor elveszik a gyógyszert és NEM adják be, van amikor nem veszik el és NEM adják be)
Rosszul értelmezett tapintatból hitegetik a hozzátartozót, aztán születik belőle egy nagyon fájdalmas poszt.

Nem köteles - pedig jó lenne - a hozzátartozónak tájékozottnak lenni, ha a hozzátartozóját ápolási osztályra helyezik, ott nincs mit tenni.

Még rosszindulatot sem kell feltételezni, hiszen nem tudták megoldani a mindennapi látogatást.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.05. 07:59:59

@El Visco Stello:

Aranybogárkám, kevés mindennel vagyok annyira tisztában, mint éppen az online marketinggel, a PR-ral és a hírnévrombolással.

Úgyhogy emiatt feleslegesen tombolsz.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.05. 08:13:35

@ccke:

Nézd, a jelen posztban említett Dél-Pesti kórházat mindenki nemes egyszerűséggel "déltepsi" kórháznak nevezi.

Ebben az esetben nem is piaci versenyről van szó, hanem bizalomvesztésről.

Úgy vettem ki a kommentjeidből, hogy orvosnak készülsz. Ha így van, biztosan hallottál már compliance-ről, adherenciáról. Mindkettőnek óriási köze van a betegek gyógyulásához, a terápia sikeréhez.

És mindkettő hatalmas mértékben bizalomfüggő.

Egy olyan kórház, amelyikben, és amelyik orvosaiban nincs bizalma a betegeknek, az adherence és a compliance tekintetében sem teljesít úgy, ahogy kellene.

Aki kórházat mocskol jogtalanul és alaptalanul az interneten, látszólag az adott kórháznak "tart be", valójában azonban sokkal többet tesz a betegek ellen.

Úgy tudom, készül is valami felmérés erről a blogról, hogy mikor melyik kórházról mit fröcsögtek névtelenül?

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.05. 08:30:14

@Dr.laikus PhD:

Törzskommentező vagy itt. Tudod, hogy a blognak az lenne az egyik célja, hogy az orvos kommentezők segítsenek kibogozni a posztolók fejében a kavarodást, aminek nagy része mindenféle félreértések és kommunikációs hibák miatt alakult ki.

Ehhez a "bogozáshoz" az is hozzátartozik, hogy a posztolók állításainak egy komoly hányada NEM IGAZ, mégpedig azért nem igaz, hanem tévedés, mert nincs annyi eü-szakmai ismeretük, hogy maguktól érthessék meg azt, ami történt velük, vagy a hozzátartozóval.

Ebből pedig két dolog mindenképpen következik:

1. Mivel a posztolók nem tudják szakmai szempontból megítélni, hogy valaki mint orvos, hibázott, vagy nem hibázott, a kijelentéseik nagyon nagy hányada nem megalapozott, nem igaz. Tehát valótlan dolgokat állítanak, függetlenül attól, hogy jó, vagy rossz szándékkal.

2. Valótlan állításokat nyilvánosan egybekapcsolni az internet nyilvánossága előtt egyes intézmények nevével, az ott dolgozók szakmai hitelességét rombolva viszont olyan cselekmény, amit a törvény tilt és szankcionál.

Arról nem is beszélve, hogy az ide kommentező orvosok segítőkészségét gondolom, nem növeli az, ha naponta azt látják, hogy abszolút tájékozatlan, és nettó szakmai képtelenségeket állító emberek teli szájjal és nagyon magabiztosan hozzák összefüggésbe egyes konkrét kórházak nevét a képtelen állításaikkal.

Dr.laikus PhD 2011.06.05. 08:40:52

@mariablog:

Mindaz igaz amit mondasz az egyik oldalon.
A jogi része nekem sántít, de nem vagyok jogász, majd még utána nézek... :)

Igaz azonban a másikon is.
Lehet felháborodni a látszólagos (sokszor valóban rosszindulatú) panaszon, kommenteken, de tanulság is lehet és kéne legyen.

Szinte minden probléma okozója a kommunikáció hiánya.
Egyébiránt a kórházak is végeznek felmérést, ki kell tölteni elégedettségi lapot (név nélkül), de nem láthatod ennek eredményét, pedig közérdekű adat.

Nem gondolom - ebben nem értek veled egyet - hogy ne lehetne kórház és nem orvos nevével leírni, hogy az ellátás színvonala, embersége a posztoló véleménye szerint miért rossz.
Azért elég érdekes, hogy pár kórházról csak a rossz, a többiről semmi, még kevesebbről meg csak jót lehet olvasni.

De nincs jelentősége, hisz van kórházértékelő.

A jelenség ami fontos adott esetben.
A félreértés, sok helyen a kommunikáció teljes hiánya.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.05. 09:14:02

@Dr.laikus PhD:

A kórházértékelő szintén necces ezen a blogon.

Ha közvéleménykutató modulnak tekinted, SEMMILYEN piackutatási szakmai szabályoknak nem felel meg a modul.

Amatőr módon csinálni meg minek?

Ráadásul a 0%-os megbízhatóság mellé ha odateszed a hírnév védelmével kapcsolatos aggályokat, amikről ezen a kommentlistán írtam, jogi szempontból is támadható a modul.

Hidd el nekem (miért hinnéd, hehehe...), hogy az ilyen önjelölt hősködés, megmondogatás, a rosszul értelmezett betyárvirtus végső soron a betegeknek árt.

Dr.laikus PhD 2011.06.05. 09:22:57

@mariablog:

Miért ne hinném?

DE!
A betegszoba.hu a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzati Központ bejegyzett Best Practice-e

Ennyit a jogérzékről, a tisztességhez való akaratról, meg az önjelöltségről... :((

ccke 2011.06.05. 10:37:19

@mariablog: Ebben teljesen igazad van, csak azt írtam, hogy szerintem a legtöbb kórháznak kisebb gondja is nagyobb, mint hogy egy összességében alacsony látogatottságú blogon mit írnak (ugye a kórházak törzsközönsége nem a praxis blog, vagy egyáltalán a nagy tömegben internetezők korosztálya)

Egy adott orvosnak fontos a hírneve a megfelelő orvos-beteg kapcsolat miatt, és anyagilag is, de a kórháznak ez nem befolyásolja(sajnos) a finanszírozását. Gondolj csak a Szent (halálgyár, hentespult, mészárszék) János Kórházra, aminek szakmán belül és kívül is rossz a hírneve, leromlott állapotú, korszerűtlen épületei vannak, és mégis az lesz most kiemelt kórház, sürgősségi centrum.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.05. 11:20:35

@mariablog: "Törzskommentező vagy itt. Tudod, hogy a blognak az lenne az egyik célja, hogy az orvos kommentezők segítsenek kibogozni a posztolók fejében a kavarodást, aminek nagy része mindenféle félreértések és kommunikációs hibák miatt alakult ki."
Mennyire rosszul látod! A blognak az olvasottság a célja. Minél nagyobb a kavarodás, annál több a sérelem, annál több az olvasó. Ez kb. pont a fordítottja annak amit írsz.

Ha kutatnak egy területet, azt a változtatás szándékával teszik. A kutatást mindenképp az értékelésnek kellene követnie, és aztán jöhetne a beavatkozás. Mivel itt csak kutatás van(minimális) értékelés semmi, a beavatkozás csak távoli álom lehet. Még akkor is, ha egyébként pénz lenne rá.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.05. 11:55:39

@El Visco Stello:

"Minél nagyobb a kavarodás, annál több a sérelem, annál több az olvasó."

Ez így nem igaz. A kérdés ennél sokkal bonyolultabb.

Az emberek többsége nem szereti a kavarodást. Az emberek okosak, és egy szakmai témákat közreadó oldalon sokkal nagyobb, hűségesebb, minőségibb olvasótábort lehet kiépíteni higgadt, okos, informatív, hasznos tartalommal, segítőkész hozzáállással, mint fröcskölődéssel és alja bulvár stílussal.

Másrészt egy oldalnak soha nem a nettó olvasottság a célja, hanem a hirdetési helyek eladása. Ha jó a tartalom és jó az olvasói kör összetétele, akkor lehet, hogy napi 10.000 látogatóval is összejön a hirdetődnek annyi megrendelése, amiből neked, az oldal üzemeltetőjének is szép jutalék csurran, míg generálhatsz fröcskölődő tartalommal napi 100.000 látogatót, ha nem katintanak és nem rendelnek, mert nem nekik szólnak a hirdetések, akkor jutalék nélkül maradsz.

A tartalom azért kell, hogy legyen mit olvasni és jó áron lehessen eladni a tartalmához kapcsolódó ajánlatokat a hirdetési helyeken.

De nem mindegy, miféle érdeklődésű emberekből áll össze az olvasótáborod.

Hiába magas egy oldalon a letöltések száma, ha a hirdetésekre nem kattintanak, az ajánlatokat nem olvassák el és nem rendelnek a hirdetőtől. A hirdető nem fogja szponzorálni az oldalt, ha nincs haszna rajta.

Egy hirdető se fizet presztízsből, azért, hogy kitegyék a hirdetését az oldalra, ha arra az oldalra nem a célcsoportjába tartozó, hasonló érdeklődésű, homogén csoportot alkotó, fizetőképes keresletet képviselő emberek járnak, hanem egy meghatározhatatlan tulajdonságokkal rendelkező, csak a balhét kereső, hordaként egyik helyről a másikra vonuló massza.

Az utolsó bekezdésedet a kutatásokról nem értem, melyik mondatomaml kapcsolatban írtad.

Bikli néni 2011.06.05. 12:01:06

@mariablog: Mária, ezt a blogot - mint általában a bloghu írásait - egy jól körülhatárolt réteg olvassa. Épp ma olvastam egy másikon (VV), hogy a felméréseik nem reprezentatívak, mert az olvasók között a legnagyobb arányban a magasan képzett értelmiségi fiatal férfiak vannak. Megkockáztatom, hogy itt is ez a jellemző. Jó néhányunkról lehet tudni, hogy kb. hány éves, hogy mivel foglalkozunk, de a read only-k is megkockáztatom, rendelkeznek annyi értelemmel, hogy felfogják és a helyükre tegyék az itt olvasottakat (jó, a trollokat kivéve, de őket meg úgyse veszi senki komolyan :P)

Ebből nekem két dolog következik:
1) írhat ide akárki akármit pl. a János kórházról (most direkt nem a déltepsit írom, mert nekem onnan több a jó élményem, mint a rossz, ellenben a Jánosban még sosem jártam), fenntartással fogok odamenni, de nem fogom visítva verni a mentős fejét, hogy a "Pokol Tornáca Kórházba" (South Park) engem ne vigyen, ha elcsap egy busz vagy éppen szülök. Ha nem muszáj, nem megyek oda, de ha muszáj, kibírom.

2) Amit fentebb is írt valaki: a kórházak, rendelők látogatói a legnagyobb arányban a nyugdíjasok. Akikből itt elvétve látni egyet-kettőt. A saját nagymamámról pl. tudom, hogy egész más szemmel olvasná ezt a blogot, de nem olvassa.

Felesleges ebbe többet belelátni, mint ami. Szerintem, ha már csak egyetlen kórháztól is panasz érkezett volna erre a blogra, arról mi tudnánk (MHT-n volt egyszer egy olyan, erre emlékszem, hogy a cég letiltatta a posztot és perrel fenyegetőzött a neve kiírása miatt, azt is olvashattuk). Pedig a kórházakban rengetegen dolgoznak, kizártnak tartom, hogy senki nem tud erről a blogról, illetve ha tud (mondjuk a János vezetősége), akkor nem szólt érte. Ha ide nem írják meg a történetet, megírják máshova, ezt nem tudod megakadályozni.

Dr.laikus PhD 2011.06.05. 12:19:35

@mariablog:

Etikátlan amit csinálsz.
Saját blogod reklámozod itt, közben megpróbálod a magad képére formáltatni Despotával a blogját.

Egymás között magánlevelezésben ezt akár el is tudnád intézni vele. Minden esetre kettőtök között van egy óriási különbség.
Nincs előmoderáció, tehát itt sokszor lehet olvasni vérlázító véleményt, hozzászólást.
Nem kéne ezzel visszaélni.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.05. 12:24:50

@Bikli néni:

A Véleményvezér blog olvasói között valóban a kb. 20-35 év közötti, Esomar státuszukat tekintve A, B, legfeljebb C kategóriába tartozó, magasan iskolázott, a gazdasági és politikai témák iránt az átlagosnál jobabn érdeklődő fiatal férfiak vannak. Mivel hogy az egy politikai tartalmú, színvonalas véleményblog, a szerkesztői pedig példásan figyelnek a social media jelenlétükre.

Ugyanezen okok miatt valószínűleg NEM őket érdeklik azok a témák, amiket a Praxis blog feszeget :)

Én látatlanban, a statisztikákat nem ismerve a Praxis blog olvasóközönségének nagyjából azokat a 35-50 közötti családos nőket tippelném, akik az egyéb női oldalakat is olvassák.

Az meg, hogy a kommentlista tartalmát figyelve milyen következtetésekre jutottál az olvasók nemre, érdeklődésre, egyéb státusára vonatkozóan, az nem sokat jelent.

Ezen a blogon van legfeljebb 80 törzskommentező, ők azok, akik hetente legalább egyszer írnak valamit a kommentlistára. Az ő számukból adódóan eleve nem lehet messzemenő statisztikai következtetéseket levonni az olvasók összetétele tekintetében.

Ám van itt még valami:

Az olvasók saccperkábé 70%-a csak a posztot olvassa, nem kíváncsi a kommentlistára.

Tehát, ha a posztban egy megnevezett intézményről hülyeséget olvas, azzal megy el innen, hogy az az intézmény egy kakakupac.

Hiába magyarázzák meg lentebb a kommentlistán az orvosok, hogy a posztoló miért tévedett az állításaiban.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.05. 12:26:52

@Dr.laikus PhD:

A bloghu rendszere lehetővé teszi, hogy az emberek a nickjük mellé a blogjukra mutató linket is elhelyezze nek.

Éltem ezzel a lehetőséggel, és elhelyeztem.

Ez miért is etikátlan?

Dr.laikus PhD 2011.06.05. 12:30:07

@mariablog:

Egyértelműen az az érzésem, hogy marketing tanácsot szeretnél Despotának adni.

A kettő együtt az állandó kéretlen tanács és a blogodra mutató link.

Bikli néni 2011.06.05. 12:36:03

@mariablog: "a Praxis blog olvasóközönségének nagyjából azokat a 35-50 közötti családos nőket tippelném, akik az egyéb női oldalakat is olvassák."
Na, ezt pl. rosszul tippeled.
Azt viszont nem vitatom, hogy a VV egy más jellegű blog, más érdeklődésű emberek kommenteznek oda, de ez nem zárja ki, hogy itt is olvassanak. Mint ahogy én se kommentezek szinte sehova máshova, de azért szoktam olvasni más írásokat is, és ha nem megy el ilyen szakítósblog-szintű ömlengésbe, akkor a kommenteket is.

Ami pedig a nicked mellett elhelyezett önreklámodat illeti: én nem is szólnék érte semmit, csak nem egy olyan esetre emlékszem, amikor te itt kegyetlenül kiosztottál embereket ugyanezért. Ha az ember saját magát vágja pofon, az kissé visszatetsző.

Na, további szép napot és jó pihenést!

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.05. 12:37:05

@Dr.laikus PhD:

Dehogy akarok én Despotának marketing tanácsot adni :)

Nézd, ez a kommentlista leragadt annál a kérdésnél, hogy meg kell-e nevezni, vagy nem szabad megnevezni bizonytalan történetekre alapozva egy-egy kórházat. Ezért írom éppen ide, amit írok.

Akkor lenne igazad abban, amit rólam írtál, ha minden kommentlistán ezt csinálnám.

De nem ezt csinálom.

Dr.laikus PhD 2011.06.05. 12:47:02

@mariablog:

Szerintem most sem kéne.

Kordában lehet tartani a kommenteket, ráadásul Despotának még humora is van, ha jól figyel az ember honleánya...
Jó pár blogoló története még így idézőjelben is tanulságul szolgált.

Az emberi tudatlanság végtelen, mint ahogy a feldolgozatlan gyászról is innen tudunk egyre többet.

Tökéletes blog nincs.
Belinkeltem mennyire legális és törvényes amiről szól a blog.
Ráadásul a cél első sorban az orvosok türelme - ha meg tudják őrizni - és a tájékoztatás.

Elölről kezdődik sokszor minden, mert egy újszülöttnek minden új. Vagy azért, mert nem lát régóta hozzászólót és felbátorodik.

A blogod meg jó, én élvezem. :-)

Ez meg egy másik és ezt is élvezem. :-))

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.05. 13:05:56

@mariablog: igazad van.
én azzal egészíteném ki, hogy miután az esetek többségében kommunikációs hiba van, a kórházak vezetősége pontosan jól értesülhetne a kórház és az orvosok kommunikációjáról, így tenni is tudna valamit. mivel a kommunikáció nem kerül semmibe, és annak javítása sem kerül semmibe.

amennyiben egy vezetőnek érdeke lenne (és annak kéne lennie, ha jó vezető), hogy az általa vezetett intézménynek jó híre legyen, akkor ezt a blogot használná véleménydoboznak, és ebből a blogból mind megtudhatná, hol érdemes odafigyelnie.

NEM PÉNZRŐL BESZÉLEK.

de az a BENYOMÁSOM, hogy ahelyett, hogy erre használnák. egy rossz vélemény után megsértődnek, perrel fenyegetőznek és összezárnak szakmán belül.

ha rólam az ügyfeleim azt mondják, hogy rosszul szolgálom ki őket, nem feltolom az orrom, hogy de én igen, hanem elgondolkodom azon, hogy mi lehet az oka annak, hogy így látják, annak ellenére, hogy mindent megteszek.
és ez a mentalitás hiányzik.

és most itt levontam az internet és az emberek rosszindulatú és egyéb hatásait.

amit írtam, nemcsak az egészségügyre érvényes.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.05. 13:27:06

@mariablog: "A kérdés ennél sokkal bonyolultabb."
Nem. A kérdést fel lehet tenni bonyolultabban. És te meg is ragadod ezt az alkalmat a ködösítésre, meg az okoskodásra. Semmi más nem vezérel, csak az, hogy egyetlen kommenteddel is úgy felb@szd az olvasók agyát, hogy utána már csak veled foglalkozzanak.
A kérdés pedig az, hogy hányan olvassák a blogot. Minden más elemzést csak ennek a számnak a birtokában lehet végezni. Márpedig ez a szám(akármennyi) nem éri meg egy évi tízmillió beteget ellátó intézménynek a közbelépést. Van a jogászaiknak elég baja azzal, hogy a Kéktalpú Vándor Követői egyház feljelenti őket, mert mókuskönny-származékot használtak életmentésre, pedig azt a vallás tiltja. A beteg ugyan meg lett mentve, de nem ez a fontos.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.05. 15:14:49

@El Visco Stello:

Tévedsz :)

És jobb lenne, ha visszavennél az arcból. Miattad ment el Miklós, a legsegítőkészebb orvos kommentező.

Emlékszel?

Hatodéves 2011.06.05. 15:15:52

@Dr.laikus PhD:
Minden kommentező adhat tanácsot, vagy tehet javaslatot a blog működésére vonatkozóan, vagy elfogadják vagy nem.

Mária marketing-tanácsadásból él (legalábbis részben), nyilván reklámoznia kell magát, ha Despotának akarna tanácsot adni, az is elfogadható, mindenki úgy próbálja eladni magát, ahogy akarja, aki nem az ő módszerére bukik, nem fogja megvenni.

Azzal, hogy felveszitek a fonalát, csak azt éritek el, hogy ismét a Mária kiválasztotta témáról megy a beszélgetés, ami jelen esetben szerintem nem baj, mert ez a konkrét gondolatát (szerepeljenek-e fent az intézmények nevei), legalábbis én fontosnak és megfontolásra érdemesnek tartom.

Ui.: A János az észak-budai térségben az egyetlen potenciálisan szóba jövő kórház arra, hogy centrum legyen. Itt megvan minden szakterület. A Kútvölgyi valószínűleg a kelleténél jobban nem szeretne belemerülni a tömeg-ellátásba. Van még az Irgalmas és a Margit, utóbbinak csak néhány osztálya van, előbbinek sem teljeskörű a profilja szerintem, és jelenleg nincsen ott sürgősségi ellátás.

A Jánost kellene kicsit helyrepofozni szerintem. A rossz körülmények egyrészt rosszabbnak láttatják, mint amilyen, másrészt ha valóban rosszak az eszközök, a gépek, a lehetőségek, az jelentősen csökkenti az ellátás minőségét.

Dr.laikus PhD 2011.06.05. 15:25:37

@mariablog:

Nem miatta ment el.
Később ezt tisztázták. :)

Dr.laikus PhD 2011.06.05. 15:40:15

@Hatodéves:
"A Jánost kellene kicsit helyrepofozni szerintem. A rossz körülmények egyrészt rosszabbnak láttatják, mint amilyen, másrészt ha valóban rosszak az eszközök, a gépek, a lehetőségek, az jelentősen csökkenti az ellátás minőségét."

Ahogy olvasok a kórházról, inkább bizonyos osztályok vezetőitől kéne elvárni, hogy emberileg álljanak úgy a betegekhez ahogy kell.

Olvastunk már szuperlatívuszokat is erről a kórházról, bizonyos osztályokról.

Nem elsősorban a körülmények határozzák meg a betegek gyógyulását. Az is. Nyilván sokkal jobb friss műtöttként 3 m-re menni WC-re, vagy fürdeni, mint várakozni a közös fürdő előtt 20 beteg tisztálkodását megvárva a folyosó végén.
Nem vagyunk elkényeztetve, mi idősek biztosan nem.
Az emberséges beszéd és ápolás az a gyógyulás alapja első sorban.
Ennek része a felvilágosítás a folyamatos tájékoztatás.

Máriáról beszéltünk eleget szerintem ma már. :)

A betegszoba.hu a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzati Központ bejegyzett Best Practice-e

A betegszoba.hu része a kórházértékelő is.

epres négercsók 2011.06.05. 16:48:08

@Bocsika: Az előző hozzászólásodat nem én töröltem, de ezt most igen. A saját vélelmeidet tényként beállítva közönséges módon lehazugozod a posztolót. Ráadásul nem is orvosi kérdésekben. Ha egy orvos itt tényszerűen, szakszerűen megindokolja, miért nem lehetett úgy, ahogy azt a posztoló állítja, azt bent hagyjuk, de ezt nem. Ugyanazt csinálod most, amivel megvádoltad a levél íróját.
Többet ne forduljon elő.
(Ezen a nekünk való nyalizáson amúgy jót nevettem...)

Bikli néni 2011.06.05. 16:56:52

@mariablog: Mi itt néhányan dolgozunk azért, hogy Miklós és a többiek is visszataláljanak, illetve ne hagyjanak itt minket. Szépen kérlek ezért, fejezd be ezt a felhánytorgatást (és most nem Viscot akarom ezzel védeni) és a burkolt ösztönzését az orvosoknak, hogy ne jöjjenek/menjenek el.
Tudod, az volt a különbség közted és Miklós között, hogy amikor ő elment, mindenki felhördült, sajnálkozott, hívogatta vissza, még hetek után se adták fel. Amikor te elmentél, ez kb. senkiből nem jött elő. Néhányan - köztük én is - hiányoltuk ugyan a hozzászólásaid tartalmi részét, és én örültem is, mikor újra felbukkantál. De mostanra antiszociálisabb vagy, mint valaha. Szerintem ez neked sem esik jól és nem érzed így jól magad a bőrödben, és ezt azzal próbálod leplezni, hogy rugdosol másokat.
Lehet most nekem sértődötten visszavágni akármit, csak annyit kérek, legalább gondolkozz el ezen.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.05. 17:51:54

@Bikli néni:

Kit rugdosok én ezen a blogon?

Amióta visszajöttem, kifejezetten vigyázok arra, hogy a hozzászólásom szigorúan szakmai maradjon.

Az, hogy egy kórházas blogon szerintem törvényellenes kiírni a kórházak nevét, az szigorúan szakmai dolog. Az, hogy szerintem árt az orvos-beteg kapcsolatnak, ha előtte a beteg, vagy a hozzátartozója hülyeségeket olvas a kórházról ezen a blogon, az szigorúan szakmai dolog.

Úgy döntöttem, maradok, mert szeretem ezt a témát. Akinek nem tetszik, majd nem olvas.

Arról nem tehetek, ha van, akinek úgy tűnik, hogy borzasztóbb a stílusom, mint valaha. Lehet, hogy túl sokszor nézte meg a Kedvencek temetője filmet :D

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.05. 18:04:34

@Dr.laikus PhD:

A kórházértékelőről módosítanám, amit fentebb írtam. Amikor utoljára néztem, még nem a Betegszoba modulja volt, hanem ennek a blognak a része, a vélemények kommentként jelentek meg a bloghu rendszerében és ennek a blognak az oldalhasábjában.

Azóta ez látom, hogy megváltozott, az új rendszert nem ismerem.

Bikli néni 2011.06.05. 18:11:20

@mariablog: Csak olvasd el még egyszer AZT a kommentedet, amire én írtam az enyémet. Aztán vonatkoztass el attól a hozzászólásodtól, amelyikben sikerült még a bloggazdát is nyilvánosan kiosztanod. És vedd számba, hány olyan hozzászólást írtál az elmúlt napokban, amivel kiverted a biztosítékot egy rakás embernél.
És Stephen King nem tartozik a kedvenceim közé.

Bocsika 2011.06.05. 18:22:41

Ha hazavitték volna ápolni, otthon hal me. Azok kerülnek elfekvőbe, akiket a csaláf nem hajlandó hazavinni. Ez mmár bennmaradhat??

Bocsika 2011.06.05. 18:31:22

@Bocsika:
Felhúztam magam a törlés m,eg a kitltás miatt, ezért a sok elütés.
Helyesen:

Ha hazavitték volna ápolni, otthon hal meg. Azok kerülnek elfekvőbe, akiket a család nem hajlandó hazavinni. Ez már benn maradhat??

El Visco Stello (törölt) 2011.06.05. 20:11:00

Aki régebben is, meg mostanában is megfordult a Jánosban, észre kellet, hogy vegye azt a változást, ami ott végbement az utóbbi 1-2 évben. Nem lehet nem észrevenni, mert a főbejárattól kezdve az egész intézmény területén láthatók a felújítások, korszerűsítések, akadálymentesítések. És ezek csak azok a dolgok, amik szemmel láthatók egy kívülálló számára. Az ellátási részbe nem akarok belemenni, de ott is jelentős változások vannak. Talán egy hónapja új orvosigazgató is van, rövidesen az ő munkájának az eredménye is látható lesz remélhetőleg. Ezzel ennek az intézménynek sikerült teljesen felszámolnia a múltját. Tette ezt úgy, hogy semmi többletforrása nincs.
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy akinek van szeme a jót is észrevenni, ott nézelődhet.

ccke 2011.06.05. 22:44:41

@El Visco Stello: van egy tippem, hogy hol dolgozol:)

Amúgy persze sok minden épül-szépül ott,a szakmai munka meg olyan, amilyen emberek/vezetők ott dolgoznak.
Alapvetően a pavilonos rendszer nagyon jó volt járványkórháznak, de mára csak az óriási, lepattant épületek maradtak, és a különálló épületek magukban óriási többletköltséget generálnak, (betegszállítás, mintaszállítás). Sürgősségi ellátásban pedig jelentős időveszteséget jelenthet az ide-oda szállítás.
Szóval a hely jó, a környezet szép, a szakemberek ott vannak, jöjjön a dózer, és húzzanak fel oda 3-4 többemeletes, modern épületet, és jelentkezem oda rezidensnek:)

Dr.laikus PhD 2011.06.06. 06:51:13

@ccke:

Isten mentsen ledózerolni!
Egyrészt kórháznak épült és ugyan hatalmas terek is léteznek, de ha megnézed az amerikai rendszert a betegek függönnyel vannak elkülönítve, kivételes esetben (biztosítás miatt) létezik külön szoba. Egyszerűbb így az orvosnak, kényelmesebb a nővérnek, jobb a betegnek.
Ezt már kitalálták, nem kell újat csinálni, főleg nem dózerolni ott ahol lehet felújítani.

Meg kell szervezni az átjárást a pavilonok között, mert megoldható.
Megszervezni a munkát, hogy ne a beteg mászkáljon, hanem a gyógyítási szintek logikai és természetes munka miatti egysége legyen azonos helyen.

Ez a kazánfüttőnk dolga, ő jobban ismeri ennek a logisztikáját is (lévén műszaki embör).

Azért gyors véranalízist lehet végezni pavilonokon belül is, nem kell a központi laborba küldeni mindent lassítva a diagnózist. Egy elég kis méretű gépecske, de mindenre alkalmas pl. ott ahová én járok gyógyulni. De ez csak egy ötlet, ehhez tényleg nem értek, de a rombolástól ráz a hideg...

Dr.laikus PhD 2011.06.06. 06:55:04

@Bocsika:

Azért bele is gondolhatnál, főleg elolvashatnád amit írt a blogoló.

Az esetek nagy-nagy részében a családok nem tudják megoldani anyagi és munkahelyi okok miatt az otthon ápolást és a búcsúzást sem.

Sommás, vicsorgó és főleg nem igaz amit állítasz.

Dr.laikus PhD 2011.06.06. 07:00:13

@mariablog:

Gondolkodtam (sic...), hogy mi a jobb.
Közölni a kórházat, vagy nem.

Egyik sem igazán jó megoldás. Eldönteni nem lehet, hogy a beíró benyomása, élménye mennyire valós, mennyi benne a kommunikációs hiba, mennyi a túlzott elvárás.

Ugyanakkor egy panasz általánossá válik így és mindenkit bizonytalanná tesz, minden kórház felé.
Én jobb szeretem tudni. Ha van választásom akkor választok mást, ha nincs felkészülök. A legrosszabbnál biztosan jobbat kapok.
Persze ez én vagyok...

El Visco Stello (törölt) 2011.06.06. 07:16:14

@ccke: Tippnek jó, de nem nyert. Viszont elég régóta nagyjából heti rendszerességgel megfordulok ott. Ugyanúgy, mint bármelyik EÜ létesítményben.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.06. 07:45:01

@Dr.laikus PhD:

Az számít, hogy kinek mihez van JOGA.

A posztolónak nincs JOGA felelőtlenül, bizonyítékok nélkül szubjektív állításokat terjeszteni sem magánszemélyekről, sem pedig nevükön megnevezett jogi személyekről.

A blognak pedig nincs JOGA ellenőrizetlen forrásokból származó megalapozatlan állításokat tényként közzétenni.

Nem kívánok ehhez a témához további érveket hozzátenni.

ccke 2011.06.06. 09:04:00

@El Visco Stello: oké-oké, nincs is hozzá közöm, csak látszik hogy bennfentes vagy.

Irkutszk 2011.06.08. 16:15:35

Pedig épp el akartam mesélni egy viccet.

Vernonban a gazda ül a tornácon a hintaszékben is pipázik. Egyszer csak feltűnik a szomszédja, és azt mondja:
- Te szomszéd, mit attál a lovadnak, amikor kólikázott?

A gazda kiveszi a pipát a szájából, és feleli:
- Korpát és melaszt.

A szomszéd elmegy. Egy hét múlva újfent megjelenik, és mondja:
- Te szomszéd, korpát és melaszt adtam a kólikázó lovamnak, és mégis megdöglött.

- Az enyim is.

Irkutszk 2011.06.08. 16:23:48

természetesen Vermontban.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása