Nem ismerték fel a szívrohamot

2011.06.01. 06:00

Tisztelt Praxis,


16 éves fiamat sikerült majdnem elveszítenünk, köszönhetően annak a megnyilvánulásnak, amivel a mentők álltak hozzánk. Mindez tavaly nyáron történt. A fiam a délutáni focizásból már úgy jött haza, hogy borzasztó sápadt volt és hányingerre panaszkodott, valamint arra, hogy alig kap levegőt. Mivel nagyon meleg volt, arra gyanakodtam, hogy esetleg napszúrást kaphatott, ezért ágyba parancsoltam. Sajnos az állapota nem akart javulni, egyre rosszabbul érezte magát, egyfolytában azt hajtogatta, hogy „anya, anya, megfulladok”.

 


Nagyon ijedt volt a hangja és láthatóan nagyon rosszul érezte magát, én is megijedtem és felhívtam a mentőket. A diszpécsernek elmeséltem a helyzetet, aki bár udvarias volt, nem akart kocsit küldeni a gyerekhez, mondván nem lehet komoly problémáról szó, és hogy nincs szabad kocsijuk. Addig kérleltem végül, ameddig végre megígérte, hogy amint tud, küld egy autót, ne izguljak, nemsokára érkeznek. Közben próbáltam a fiamat nyugtatni, hogy minden rendben lesz, és már jönnek a mentősök, de nem siették el a dolgot. Több mint 50 percen keresztül hiába vártunk, végül azért csak megérkeztek. Két fiatalember jött be hozzánk, kiderült, hogy egyikük sem orvos, csak ápolók.


Megnézték a gyereket, megmérték a vérnyomását, majd kijelentették, hogy semmi komoly problémát nem látnak, ami a kórházba szállítását indokolttá tenné, biztos csak arról a sokat emlegetett pánikrohamról lehet szó. Még beszéltek az esetleges pszichológus felkereséséről, illetve arról, hogy el kellene vinnünk a gyereket a háziorvoshoz. A gyerek egyébként ekkor már egy hangyányit jobban érezte magát, de még mindig közel sem volt jól, ezért az ápolók távozása után sem tudtam megnyugodni.


A gyerek még mindig nehezen vette a levegőt és még mindig arra panaszkodott, hogy szorít a mellkasa, hiába próbált például zacskóba lélegezni, ahogy a mentőápolók tanácsolták. Mivel nem hagyott nyugodni egy rossz érzés, ismét felhívtam a mentőket és elmondtam, hogy a gyerek nem lett jobban, sőt. Nem tudom, mi lehet az oka, ugyanaz a hölgy vette fel a telefont, de talán megérezhette ős is, hogy itt akár valami komoly baj is lehet, mert a második hívásnál azonnal mondta, hogy akkor küldenek egy rohamkocsit.


Ezúttal szinte azonnal meg is érkezett a kocsi, amiben már orvosok is voltak. Ők is meg nézték a fiamat és csináltak egy vérnyomásmérést, valamint egy gyors ekg-t. Ezután a fiamat szinte szélsebesen a mentőbe tették és már repültünk is a Péterfy Sándor kórház felé. Az ekg ugyanis azt jelezte, hogy a fiamnak szívrohama, infarktusa volt. Mindketten nagyon meg voltunk ijedve, én a legrosszabbra is gondoltam és imádkoztam, nehogy bekövetkezzen.


Bent a kórházban aztán nagyon gyorsan ellátták a fiamat az intenzív osztályon. Először úgy volt, hogy szívkatéterezést hajtanak végre rajta, végül gyógyszer segítségével sikerült feloldaniuk a vérrögöt. Hála istennek a fiam életben maradt, nagyon hálás is vagyok a doktor uraknak és a nővéreknek, akik minden tőlük telhetőt megtettek érte, de alakulhatott volna másként is. Nem értem, hogy az első hívásnál miért csak a két ápolót küldték, akik gyakorlatilag nem csináltak semmit, ha rajtuk múlt volna, akkor a fiam lehet, hogy már nem élne. Egyáltalán nekik mire van hatáskörük, milyen képességeik vannak? Nem kellett volna észrevenniük, hogy baj van?


A fiam egyébként kénytelen volt megváltoztatni az életét, nekünk is alkalmazkodnunk kellett ehhez. Az étkezésére oda kell figyelnünk, nem szabad, hogy túlhajszolja magát, szóval bonyolultabbá és nehezebbé vált minden, de bízunk benne, hogy ez segíteni fog. Amit a legrosszabbul visel, hogy a korábbi sportolásának csak a töredékét csinálhatja, de nincs más választása, beletörődött.


Tisztelettel:


Budai Tünde
 

 

Nyereményjáték! Töltsd fel egy fotót az autódról és nyerj egy iPad 2-t!

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaTi 2011.06.01. 06:08:51

Én úgy tudom, hogy nagyon sok mentőben nincs orvos, csak mentő. Talán az történhetett, hogy az első telefonálásodnál úgy értékelték a helyzetet, hogy 16 éves fiú, nincs egy ismert súlyos alapbetegsége, eszméleténél van, elképzelhető, hogy TÉNYLEG volt súlyosabb eset. A helyszínen meg valószínűleg azért nem gondoltak szívrohamra, mert a tünetek másra is utalhattak és egy 16 éves srácnál valószínűleg nem ez az első, amire gondolnak. Van mentőorvos is a kommentelők között, reméljük erre jár ma, biztosan tud több okosat mondani. Mindenképpen jobbulást fiadnak!

VaTi 2011.06.01. 06:11:13

@VaTi: jajj, reggel van. Mármint nincs orvos, csak ápoló :)
(Nem arra gondoltam ám, hogy a mentő megy magától, mint KITT, csak még egy pszichokávét ittam, megyek is a másodikért)

El Visco Stello (törölt) 2011.06.01. 07:53:20

Ez borzasztó!
Véleményem szerint azért nem gondoltak infarktusra, mert a fiatalkori infarktus egy viszonylag új dolog. Egy 16 évesnél még a személyiség sincs kialakulva, tehát még az "A" tipusú személyiség - mint kockázat - is kizárható. Itt nyilván öröklött dologról lehet szó(laikus vélemény)

ccke 2011.06.01. 08:00:08

Mentőegységek: igen, sok kocsin csak egy mentő(szak)ápoló és a gépkocsivezető van, ezek a mentőgépkocsik, illetve ONE kocsik(a felszereltségben van különbség)
Magasabb szintű az eset- és rohamkocsi, ezeken vagy orvos, vagy majdnem azonos kompetenciájú mentőtiszt van, és persze ápoló és vezető.

A poszt: ilyen fiatal korban az infarktus nagyon-nagyon-nagyon ritka, általában valamilyen öröklött zsír-anyagcsere betegség okozza. A pánikroham viszont nagyon-nagyon gyakori. Ahogy már sok posztnál leírtuk az orvosi gondolkodás mindig a gyakoritól indul el.
Ettől függetlenül a pánikroham néhány perc alatt oldódni szokott, az ápolónak legalább gyanúsnak kellett volna lennie a helyzetnek, és biztonság kedvéért kórházba vinni.

Találkoztam egyszer egy beteggel, neki 28 évesen volt az első infarktusa, sportolás közben kezdődött a fájdalom, ezért traumatológián kötött ki. Ott 1 hétig nem javult, kitalálták, hogy megműtik a mellizmát, mert volt benne valami apró szakadás. A műtét miatt készült róla EKG először, amin óriási infarktus volt. Na ez csúnya hiba, hogy mellkasi fájdalomnál 1 hétig nincs EKG. Amúgy neki is egy ilyen öröklött betegsége volt, 37 éves korára még 2 kisebb infarktusa volt, a testvére pedig 40 körül volt, amikor meghalt.

Káin 2011.06.01. 09:04:02

@ccke: "Mentőegységek: igen, sok kocsin csak egy mentő(szak)ápoló és a gépkocsivezető van, ezek a mentőgépkocsik, illetve ONE kocsik(a felszereltségben van különbség)
Magasabb szintű az eset- és rohamkocsi, ezeken vagy orvos, vagy majdnem azonos kompetenciájú mentőtiszt van, és persze ápoló és vezető."

Ez anyagi okokra vezethető vissza? Mert szerintem az volna az optimális, ha minden kocsin volna orvos is.

bakela 2011.06.01. 09:29:11

Kati
Gina
Zsuzsi
Mefi
Coco
Speedy
Eszti
??????

adamantium 2011.06.01. 09:41:53

@Káin: indulásból nincs elég orvos az országban, mentőorvosnak meg szinte senki nem megy. főállásban mentőorvos alig van az országban. a mentőorvosok nagy része anesztes, belgyógyász, sebész rezidens akik ezt a melót pénzkiegészítésnek látják

Nem én vagyok, hanem én 2011.06.01. 09:45:30

@bakela:
Eszti? Aki a péniszt nem ereszti?... :)

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.01. 09:46:43

"Az étkezésére oda kell figyelnünk, nem szabad, hogy túlhajszolja magát,"

ennél nagyobb változtatásra sose legyen szükséged, azt kívánom...

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.01. 09:47:49

@VaTi: jaja, idd csak azt a kávét...ilyeneket írni hogy egy mentőben benne van egy másik kis mentő....jajajajaj.

:D

2011.06.01. 09:47:59

@Káin: 5.-6. éves hallgatók is mehetnek mentőzni, azt hiszem, jágör68 volt is. Amúgy röviden: igen, arra vezethető vissza. És persze maga a gépkocsipark is, mert az sem ekkora flottával optimális.

@bakela: Kati=Zsuzsi=Mefi. Belenyaltak páran körülöttem is az egyetemen :-)

ON: mellkasi panasz => EKG

Tower13 2011.06.01. 09:51:57

@miklos.rabai: Ha már itt vagy, akkor említhetnéd, mert a posztoló után én is kiváncsi lettem, hogy a mentős ápolóknak milyen szakképesítése van. (mire terjed ki)
A posztolót sajnálom. A fiát szintén, mert a szívroham nagyon szar.

Ki mondja meg mi a különbség (ha van):
Szívroham;
Szívgörcs;

adamantium 2011.06.01. 09:52:33

a történet minimum kamu, egy másik szót akartam erre használni ami "hazug"-gal kezdődik és "ság"-gal végződik, de ezért már egyszer törölték a kommentemet :D
a beteget mentőápoló nem hagyhatja otthon, azt csak a mentőorvos esetleg a mentőstiszt teheti meg miután elbírálta az eset súlyosságát, esetleg otthon kezelte a bajságot.
szívrohamot jellemzően nem intenzív osztályon látnak el, miért tennék? mi indokolja azt? arra való a kardiológia, esetleg a kardiológiai őrző.
a szívrohamot már indulásból nagyon ritka gyerekkorban, jellemzően valamilyen genetikai anyagcsere betegség vagy szívfejlődési zavar okozza.
a szívrohamot legritkábban okozza vérrög, annak más mechanizmusa van, nem lehetetlen de azért nehezen elképzelhető.
egy 16 évesnél, szívroham esetén nem végezni el a szívkatéterezést kriminálisnak tartom, mégis hogyan zár ki egy szívfejlődési zavart, egy érmalformációt? találomra lízist hajt végre és kész, és ezt tartja a kedves levélíró korrekt ellátásnak? és mi van ha olyan betegség áll a háttérben amit műteni kell? soha nem derül ki mert nincs koronarográfia
de ez csak az én véleményem

ccke 2011.06.01. 10:11:41

@Káin: elég nagy pazarlás is lenne minden kocsira orvos. Ugyanis a mentőhívások nagy része kisebb sérülés, intézmények közötti szállítás, hiszti, részegség, olyan belgyógyászati állapot, aminél nem fontos helyszíni ellátás pl. tüdőgyulladás, székrekedés...

@Tower13: van mentőápoló és szakápoló, az utóbbi alaposabb OKJ képzés, pontosan nem tudom mennyi idő. Alapvetően tudniuk kell megvizsgálni a beteget, alapdolgokat ellátni, néhány tablettás gyógyszert és üres infúziót használhatnak. Ha pedig valamivel nem boldogulnak, akkor kérhetnek segítséget a helyszínre(magasabb szintű kocsi), vagy egyszerűen beviszik a megfelelő kórházba, és ott ellátják a továbbiakban.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.01. 10:15:42

@Tower13: Nem értek hozzá, de a szívgörcs gondolom ugyanolyan, mint bármilyen izomgörcs. Ha van egyáltalán.
Szívroham meg egy csomó dologtól lehet, akár szívgörcstől is.

Red Treff 2011.06.01. 10:16:32

Szerencse, hogy túlélte a srác.

Ha nem alkohol, akkor ott a drog.
Csökött agyúak.

Sportorvos fedezte fel 17 éves unokaöcsém szívporblémáját.
2 hét kivizsgálás után kiderült, hogy nincs semmi komoly problémája.
Közben volt ekg, ultrahang, telefonos ekg, 24 órás holter.
Ma már jobban odafigyelnek a fiatalokra, mert egyre több a hirtelen szívhalál.
Az adott esetben vajon történt alapos sportorvosi felülvizsgálat?

Red Treff 2011.06.01. 10:19:14

Úgy tudom, hogy egészségügyi főiskolai képzés a mentőstiszti.
Lehet, hogy a régieknek még tanfolyam volt, de ma már diploma.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.01. 10:22:04

@Red Treff: A semmit én is fel tudom fedezni. Többször is napjában:)))

ccke 2011.06.01. 10:24:45

@Red Treff: Így van, a mentőtiszt főiskolai diploma, nekik az orvosokkal majdnem azonos szintű kompetenciájuk van a helyszíni ellátásban. A VI. éves orvostanhallgatók egy külön képzés után szintén mentőtisztként dolgozhatnak, ha minden jól megy, nemsokára én is :)

Tower13 2011.06.01. 10:30:56

@El Visco Stello:
Remélem azért még más is válaszol.
Most mondhatják orvosok is.

Red Treff 2011.06.01. 10:32:20

@El Visco Stello:
Az joóóó.:)
Azért volt egy kis szívbillentyű zavar.
Az okozta az anginás fájdalmat.

2011.06.01. 10:34:03

Ja és mindenkinek vidám nyarat! :-)

Triplets 2011.06.01. 10:35:51

Nem vagyok orvos, de szerintem ilyen idős korban kell, hogy legyen valami szervi oka az infarktusnak.
Az én 33 éves öcsém 2 éve ment el, aortarepedés es infarktus, a Honvéd kórházban életmentő beavatkozás, majd nagyműtét, ami sikeres lett volna, ha az első infarktus nem gyengíti le annyira a szívét. Jött egy második és azt nem élte túl. Marfan szindrómája volt.

Red Treff 2011.06.01. 10:36:57

@ccke:
Gratulálok, jó munkát!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.06.01. 10:51:26

@adamantium: JA, nem is lehetne mást várni tőled. Minden kamu és hazugság, ami itt megjelenik, és neked nem tetszik. Nem tudom , hány éves vagy és ki vagy, de a világ nem körülötted forog. Képzeld, amit nem látsz nem tapasztalsz, attól még előfordulhat,

adamantium 2011.06.01. 10:53:08

@batgirl: te, én ebben a rendszerben dolgoztam jó pár évet. és ha vennéd a minimális fáradtságot, hogy utánaolvass mi a kompetenciaszintje egy mentőápolónak a diagnosztika terén akkor nem tennéd nevetségessé magad azzal, hogy elhiszel ilyen történeteket

adamantium 2011.06.01. 10:55:48

@batgirl: egy indiszkrét kérdés, ha a levélíró azt írta volna, hogy kijött a mentőápoló, felvágta a gyerek mellkasát, majd a koszorúeret, kivette belőle a vérrögöt majd összevarrta az egészet és otthon hagyta a gyereket, mert akkora orvoshiány van csajagaröcsögén, hogy a kórházba fölösleges bevinni a beteget és mindent helyben látnak el azt is elhitted volna? :D

Nem én vagyok, hanem én 2011.06.01. 11:08:14

Adamantiumnak igaza van.
És hogy fricskát kapjon Teréz meg az ágyú, ezért kérdezek.

A posztban vérrög okozza a szívinfarktust. Ez alapvetően a következőt jelenti. Valahol kialakul a rög, onnan leszakad, és a keringés útján bejutva a koszorúerek egyikébe azt elzárja, így hozza létre a szívizomelhalást. Tehát ez gyakorlatilag egy embóliát jelent. A szívinfarktusok kevesebb, mint 1%-ban ez így is van. Míg az ateroszklerozis, és a rupturált plakk miatt létrejövő érelzáródás az esetek több mint 95%-ban felelős a szívinfarktusért.

Ezzel szemben a nem vérzéses agyi stroke-ok esetében meg pont fordított a helyzet. Jóval több és gyakoribb az embólia okozta stroke, mint az agyi erek ateroszklerozisa miatt kialakuló agylágyulás.

Kérdés: mi az oka ennek?

A koszorúérbe jutó embólia esetben a rög forrása teljesen logikusan a szív: pitvarfibrilláció miatt a bal pitvar (fülcse), a károsodott szívbillentyűk (bal pitva-bal kamra közti, bal kamra-aorta közti), kamrai tágulat (aneurysma). Ezek mind rög kialakulására hajlamosító állapotok.
Az agyi embóliához a szív, az aorta és a belőle nyíló erek szolgálhatnak embólia forrásaként.

A válaszhoz a koszorúerekről (mert 2 van belőlük egy jobb és egy bal, a bal 1 cm után újabb 2 ágra oszlik) a következőt kell látni: ezek az erek az aorta 1. ágai, közvetlen az aorta kezdeténél erednek.
Az agyat ellátó artériák, pedig az aortaívről erednek (onnan tulajdonképpen 3 ér indul, jobbról balra haladva (a képen balról jobbra) (na most gondolom, mindenki összezavarodott... :P): a jobb felső végtagot és a jobb nyak, arc és agyféltekét ellátó közös ér, ami aztán később kettéágazik, a bal nyak, arc és agyféltekét ellátó ér és a bal felső végtag artériája).

Tessék megnézni ezt a képet, és válaszolni a kérdésre (sajnos jobbat nem találtam, bár nem olyan rossz):
termtud.akg.hu/firstaid/keri09b.jpg
Ha nem megy, akkor tessék lerajzolni a képet, mondjuk az aorta legyen egy kampósbot... És tessék berajzolni rá az ereket...
Többet nem segítek... :)

ccke 2011.06.01. 11:13:44

@miklos.rabai: és a paradox embolizációt el sem magyarázod? :)

Nem én vagyok, hanem én 2011.06.01. 11:16:53

@ccke:
Arról már volt szó. A kazánfűtő tudta is a nyomásviszonyokat... :)
Amúgy meg nem kell túlbonyolítani... Így is az... :)

Red Treff 2011.06.01. 11:17:28

A ketedrán nem lenne jobb ezt előadni?
Csak kérdezem.
Ez odavaló.
Vagy nem jutott?

Desiderata 2011.06.01. 11:17:42

@bakela: te hitetlen. :D

a poszthoz: "Bent a kórházban aztán nagyon gyorsan ellátták a fiamat az intenzív osztályon. Először úgy volt, hogy szívkatéterezést hajtanak végre rajta, végül gyógyszer segítségével sikerült feloldaniuk a vérrögöt." mármint ACS protokollt megkapta,kiderült,hogy nem MI és hazaküldték azzal a jótanáccsal, hogy Takeiteasy?

@Káin: "Ez anyagi okokra vezethető vissza? Mert szerintem az volna az optimális, ha minden kocsin volna orvos is. " :D Vicces gyerek vagy.

Desiderata 2011.06.01. 11:18:33

@Red Treff: Itt vannak értelmes emberek, akik mindennap tanulnak valami újat és érdekeset. Meg vagy te.

Red Treff 2011.06.01. 11:20:49

@Desiderata:
Nem ismerjük egymást.
Szerencsére:)

Ez inkább itt okoskodásnak tűnik.

Benzoylmethylecgonine 2011.06.01. 11:22:19

@Red Treff: ezen a blogon az ilyen információt is tartalmazó kommentek érnek valamit. Troll.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.06.01. 11:22:58

@adamantium: Úgy gondolod, hogy nevetséges ember az aki elhiszi ezeket a történeteket?ajajj..nagyobb a baj, mint gondoltam.

Red Treff 2011.06.01. 11:24:46

@1,3,7-trimethylxanthine: :))))
Egy szimpla betegnek ez az információ nulla, semmit sem jelent.
Azt az orvosin kellene inkább előadni.

adamantium 2011.06.01. 11:34:26

@batgirl: az szép ha belátod magadról, hogy nagy a baj, ez az első lépés, ne hagyd abba, időben kell elkapni a bajságot és akkor még kezelhető :D

ccke 2011.06.01. 11:35:26

@Red Treff: így igaz, és itt a lehetőség, hogy TE egy szimpla betegnél tájékozottabb legyél, megértsd, hogy mit jelent az ha egy rokonod "megkapta a sztrókot", mert ezek gyakori dolgok, és a hasznodra válhat, ha többet tudsz róla.

Persze, ha nem érdekel, nyugodtan átugorhatod, senki nem kényszerít, hogy olvass, gondolkozz.

Nem én vagyok, hanem én 2011.06.01. 11:38:22

@Red Treff:
Ez geometria, meg egy kis fizika. Ha akarom, akkor ebben nincs semmi orvosi egyetem.
Amúgy jó, hogy szóltál, legalább újra eszembe jutott, hogy miért kellene leszarnom ezt az egész blogot, meg az olyan embereket, mint te.
Szép napot!

Red Treff 2011.06.01. 11:41:02

@ccke:
Szerintem egy átlagpolgár megérti, hogy mi az a stroke.
Azon a szinten tárgyalni a dolgokat, ahogy itt miklos.rabai 2011.06.01. 11:08:14, teszi, az már min. alapszintű orvosi tudást feltételez.
Bocsi nem tudtam, hogy itt ebből doktorálni is lehet.
De majd figyelek.:)

tódór piroska 2011.06.01. 11:47:12

Bakela nem hülye, Adamantium sem, sőt állítólag én sem vagyok teljesen az. Serdülőkorban "szívroham" extrem ritka, leggyakrabban party drog fogyasztást követően jelentkezik. Különösen veszélyes a Red Bull + amphetamin tartalmú diszkó drogok együttes fogyasztása, több hirtelen haláleset is előfordult ez miatt az elmult években. Nota bene, a Red Bull fogyasztása önmagában is legalábbis megkérdőjelezhető, tudomásom szerint néhány országban be is tiltották, bár ebben nem vagyok teljesen biztos.
Zacher Gábor sokat tudna ezekről mesélni, kár, hogy nem látogatja a blogot...

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.06.01. 11:50:11

Kedves posztolokat kernek, hogy a tovabbiakban, korhazi papirokat is mellekeljenek irasukhoz.

@batgirl: mert az itteni orvosoknak azert abban igaza van, hogy amit nem latnak, csak feluletesen elmeselnek az nem is letezik...

bar en elhiszem a posztot, abbol a szempontbol, hogy lassuk be tortennek furcsa dolgok betegellatas szintjen:(

2011.06.01. 11:52:07

@miklos.rabai: Észrevetted már, hogy milyen hihetetlenül agresszívek a végzettségükre azok, akik egy középiskolai általános tudással sem rendelkeznek, holott papírjuk van róla, és szeretnék magukat értelmesnek képzelni? Egy népbetegséget te sem tudsz gyógyítani egymagad, akármilyen jó orvos vagy :-) A többiek - köztük én - viszont szívesen olvasnak továbbra is!

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.06.01. 11:52:27

@Red Treff: van google tudod? vagyunk itt egy paran akik arra hasznaljak az internetet, beszelgetesen kivul, hogy tanuljunk, mint a jo pap holtig...
Kerlek ne nyilatkozz csak a sajat nevedben, kosz

Irkutszk 2011.06.01. 11:52:51

@Red Treff: Én nagyon örülnék, ha a téged nem érdeklő, de láthatóan másokat igenis érdeklő kommenteket vagy átugranád, vagy legalábbis nem kommentelnéd. Szerintem erre a véleményedre itt a legkevésbé kíváncsiak. Azokat a kommenteket, amelyek tudást szeretnének megosztani másokkal, értékelni kellene, és nem pedig leszólni. Ha nem érdekel, ugord át. A két kezed összetehetnéd háládban, ha és hogy egyesek nem elzárkóznak és csak köpik a véleményt, hanem megmagyarázzák a történések mögötti tartalmat, még olyanoknak is, mint te.

tódór piroska 2011.06.01. 11:54:52

@Desiderata: @ccke: @miklos.rabai:
ne hagyjátok magatokat provokálni egy senki(házi) által!
Red bull, red dog, etc...

Red Treff 2011.06.01. 11:54:53

@Aliz jelentkezik Csodaorszagbol:
Ki nyilatkozott a nevedben?
Olvasd.
Szívesen.

bauchi 2011.06.01. 11:56:37

@tódór piroska: Nem vagyok orvos csak sebész.Voltam.Mi a túró az a pánik?

Irkutszk 2011.06.01. 12:00:09

@Red Treff: Nem, csak egy.

Van egy viccem neked csak úgy mellékesen:

Megy az autó az úton, hallgatják benne a rádiót. Egyszercsak félbeszakad a zene, és a bemondó ezt mondja: Figyelem, figyelem, sürgős közlemény. Az autópályán egy őrült a forgalommal szemben közlekedik. Kérem, legyenek nagyon figyelmesek.

Mire az autóban megszólal egy hang: Egy??? Mind!!!

Irkutszk 2011.06.01. 12:01:53

@bauchi: Félzsíros ;) Lehet belőle túrós csuszát készíteni, de turós lesz a háta.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.06.01. 12:04:26

Milyen orvosi akadalya van annak, hogy egyes emberek keptelenek normalisan gondolkodni?

Oxigenhianyos allapot?stb?

Irkutszk 2011.06.01. 12:04:42

@Red Treff: Sajnos nincs dinnyeföldem, de legalább orvos sem vagyok. Mellé. Jó utat, visszapillantóba se nézz.

bauchi 2011.06.01. 12:10:49

@bakela: A vonaton utazott Kiss József költő a Hét főszerkesztője.Jó költő volt,de nagyon hiú.Úgy hitte nagyon népszewrű az országban.(Az is volt.-bauchi)Szemben vele ült egy parasztbácsi,akitől megkérdezte,felismeri-e őt.Nemleges válazra elkezdte sorolni a költeményei címét : Szolnoki Eszter,Bíró Éva,Kovács Kata.Mire a parasztbácsi felkiáltott:Tudom már kicsoda az úr!.A szolnoki kuplerájos!
bakela,Te ki vagy? (ennyi női névvel?)

Benzoylmethylecgonine 2011.06.01. 12:11:17

@Irkutszk: vizsgaidőszak van ;-) Valójában egészen prózai oka van: a kémiát nyüstöltem, amikor regisztráltam, és minden más ötletem foglalt volt - a többi képlet pedig nem fért volna bele a kis négyzetbe a nevem mellé :-D

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.01. 12:15:17

@Red Treff:

Biztosan hallottál már Ratkó Annáról. Tizenegy gyerekes munkáscsaládba született, nincs nyoma a levéltárakban, hogy elvégzett volna bármilyen szakmai képzettséget adó iskolát.

A mi Annuskánk ennek ellenére 1950-ben egészségügyi (!!!) miniszter lett.

Az egyik szakmai továbbképzésen, amelyek akkoriban kevéssé szakmai, sokkal inkább ideológiai síkon folytak, az előadó a következőt merészelte állítani:

W = F*s

Vagyis a munka az az erő és a megtett út szorzata :)

Mire Annuska felpattant és kikérte magának, hogy az nem úgy van, mert az ideológiailag nulla képzettségű élettelen tárgyak nem végezhetnek munkát!

Hiszen a munka nem más, mint tervszerű tevékenység, amit csak a szocialista ember végez, méghozzá tudatosan!

Ilyenek vagytok ti, kedves tudatlan, ám magukat rendkívül sokra tartó hozzászólók.

Bocs, hogy megint közbeugattam :)

Red Treff 2011.06.01. 12:20:39

Na
kihőbörögte mára magát mindenki?
Vagy akad még olyan, aki az én tudatlanságomon akar élcelődni?

2011.06.01. 12:29:55

@Red Treff: De olyan csacsi vagy, nem az ajtók vannak lezárva, hanem az elméd. Kérlek tételesen sorold már fel, hogy milyen orvosin tanított tudás szükséges a Miklós által leírtak értelmezéséhez. :-)

Itt van egy másik példa: www.humorcsarnok.hu/p.php/1052-lehetetlen-megoldas-vicces-kep.html látszik az alatta lévő kommentekből, hogy egy 10.-es már meg kell tudja oldani a feladatot.

Amit Miklós írt, az még sokkal egyszerűbb, de ne húzd fel magad azon, ha elsőre nem érted. Segítünk, ha van kérdés.

"Ezzel szemben a nem vérzéses agyi stroke-ok esetében meg pont fordított a helyzet. Jóval több és gyakoribb az embólia okozta stroke, mint az agyi erek ateroszklerozisa miatt kialakuló agylágyulás."

Tessék, az emberi test: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/97/Persons.jpg

Szóval az agy a fejben van, ami jellegzetesen a szempárról, a fülekről és a hosszabb szőrről ismerhető fel (bár e tekintetben a hölgynél hiányos a kép, a Jóisten nem ilyennek teremtett minket).

"Kérdés: mi az oka ennek?"

Lássuk!

"A koszorúérbe jutó embólia esetben a rög forrása teljesen logikusan a szív: pitvarfibrilláció miatt a bal pitvar (fülcse), a károsodott szívbillentyűk (bal pitva-bal kamra közti, bal kamra-aorta közti), kamrai tágulat (aneurysma). Ezek mind rög kialakulására hajlamosító állapotok.
Az agyi embóliához a szív, az aorta és a belőle nyíló erek szolgálhatnak embólia forrásaként."

Az emberi szív: www.muszakilapok.hu/system/files/editor/sziv_es_villamossag02.jpg

A képen látszik, hogy merre megy a vér. A vérrög egy kis megcsomósodott vér, olyan, mint amikor lisztet akarsz feloldani tejben, és az elején a liszt nem akarja. A forrásból a célba a véráram segítségével jut a rög. Látszik, hogy a tüdőhöz közvetlenül a szívből megy egy ér és így a vér. (Ezt - és ahogy a kép jobb oldalán visszacsatlakozik - nevezzük kisvérkörnek, de most ez tökmindegy számodra.) Miklós leírja, hogy a tüdőembóliánál a rög forrása a szív. Ugye ez így világos?

A kép előttünk van. A kérdés az volt, hogy miért okoznak a vérrögök több sztrókot, mint az érelmeszesedés ( www.mimi.hu/betegseg/ateroszklerozis.html )?

Ha van kedved, a tüdőembólia mintájára válaszolj!

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.06.01. 12:30:07

@Red Treff: az altalad belinkelt oldalon jobb kez felol van egy alahuzott: "full size"

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.06.01. 12:34:02

@Aliz jelentkezik Csodaorszagbol: és ne felejtsenek el hangfelvételt készíteni, ha mentőket hívnak ki...

Red Treff 2011.06.01. 12:42:29

@ReignOfdark:
"ateroszklerozis, és a rupturált plakk"
már itt elakadtam

Irkutszk 2011.06.01. 12:42:39

@Red Treff: Pszichológiai tanulmányaim során annyit azért megtanultam, hogy ha mindenki azt mondja, hogy hallucinálsz, akkor hallucinálsz. Jó film az a Száll a kakukk fészkére, de az Egy csodálatos elme sem rossz.

2011.06.01. 12:48:55

@Red Treff: Az ateroszklerózissal kapcsolatban belinkeltem neked a Google 1. találatát. A rupturált plakk:

www.google.hu/search?hl=hu&client=firefox-a&hs=tW4&rls=org.mozilla%3Ahu%3Aofficial&q=rupt%C3%BAra+jelent%C3%A9s&oq=rupt%C3%BAra+jelent%C3%A9s&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=4207l5300l0l9l9l0l8l0l0l196l196l0.1

és:

www.mnsza.hu/szivbeteg/adattar/sziv_szotara.php?abc=p

Csak a Google 1. hitjeit használd! Egyébként ezek nélkül is érthető és megválaszolható a kérdés :-)

epres négercsók 2011.06.01. 12:50:11

Nincs időm moderálni, de Red Treffet kiraktam.

marand22 2011.06.01. 13:17:14

1. Ilyen panaszokat, ahol "vérrögoldás" kell, csak ún. ST-elevációs szívinfarktus okozhat. Minden (nemzetközi és magyar) ajánlás a panaszok kezdetétől számítva 12 órán belül késlekedés nélkül szívkatéterezést javasol ilyen esetben. Ha a történet igaz, akkor ennek elmaradása hiba (kivéve, ha kapacitáshiány van, de ezt meg gyakorlatilag kizártnak tartom 16 éves betegnél).
2. Ilyen fiatalon fel kell merüljenek a ritka okok (úgy mint öröklött vagy szerzett véralvadási zavarok, koszorúér fejlődési rendellenességek, Kawasaki syndroma, stb.).
3. Annyiban egyetértek miklos.rabai-val, hogy vérrög okozta a panaszokat, de majdnem biztosan nem embólia (atherosclerosis talaján is vérrög okozza többnyire, a lysis ebben nem differenciál), sőt az embóliás eredetű koszorúérelzáródás nagyon ritka (nem 1 %), én életemben 1-et láttam (idős beteg meszes aortabillentyűjéről szakadt le), pedig évente kb. 400 friss infarktusos beteget kezelünk.
4. Összességében több olyan momentumot látok a leírt történetben, ami valószerűtlen (mentőápoló otthon hagyja a panaszos beteget, nem történik ilyen fiatalnál sem az akut, sem a későbbi szakban szívkatéterezés, nem kerül kardiológiára - a Péterffy utcai Kórházban van Kardiológiai Osztály Coronaria Őrzővel).
5. Arról már nem is beszélek, hogy lezajlott szívinfarktus után általában NEM javasoljuk a fizikai aktivitás csökkentését.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.01. 13:19:24

Jé, pont mint mint a kazánban: Vagy azért alszik el, mert nincs víz, vagy azért, mert kilyukadt a cső, belefolyik a víz és eloltja.

marand22 2011.06.01. 13:20:26

@ReignOfdark:
Tüdőembóliánál többnyire nem a szív a vérrög forrása (elírás ?), hanem a visszerek (főleg az alsó végtag). Kivéve ha pl. jobb szívfél endocarditisze van (szeptikus embólia) vagy Löffler-betegségben.

marand22 2011.06.01. 13:28:08

@tódór piroska:
A partidrogok nem szívinfarktust okoznak elsősorban (érelzáródást, ahol vérrögoldás vagy katéterezés segít), hanem szívritmuszavararokat, ami hirtelen halálhoz vezethet (korábban már írtam ezekről).
A KOKAIN okozhat szívinfarktust (eddig 2 ilyen esetre emlékszem a gyakorlatomból) érelzáródás által.
Az energiaitalok nagy mennyiségű koffeint tartalmaznak, ami főleg alkohol együttes fogyasztása esetén akár extrém szapora szívverést, ill. magas vérnyomást okozhat.
Szívinfarktust partidrog vagy energiaital akkor okozhat, ha az illetőnek egyébként betegek az erei. Egészséges szívben infarktust csak a kokain okoz.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.06.01. 13:47:06

@batgirl: valaszolok helyette:)
nekem az tunt meg fel, hogy a dokik itt milyen hitetlenek:) pl a mentosokkel kapcsolatban, hogy marpedig ilyen nincs:) pedig van:(

remelem az eletben nem vonjak ennyire ketsegbe a betegek panaszait:)(csak vicc)))

Bar en rafaztam az ilyen hitetlensegre anno. 7 eves koromtol kuzdottem az epebantalmaimmal, soha senkiben fel sem merult, hogy az epem lenne a ludas, a havonta jelentkezo(korhazbavonulas, minden honapban)kemeny fajdalmaktol. Volt hogy a falat kapartam a kormommel.
24 evesen mikor mutottek akkor is azt mondta a doki, hogy ez nagyon korai.
Par ev idoszakos fajdalmak es egy elvesztett epeholyag az eredmenye:(
Pedig az a holyag az enyem volt:)))

sárga nyúl 2011.06.01. 14:02:19

@adamantium: Speciel mikor apámnak infarktusa volt nemrég, akkor az intenzívre került. Mind a Margitban, mind pedig a SOTE Kardiológiai központjában.

sárga nyúl 2011.06.01. 14:08:25

@miklos.rabai: Jaj, neeee már, egy hülye és már meg is sértődsz. :( Pedig épp elkezdtem örülni, hogy újra írsz infót.

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.01. 14:10:18

@miklos.rabai: ezen a blogon én is itt vagyok. meg még páran hozzám hasonlók.
minket is vegyél figyelembe.
lécci.

autodidakta 2011.06.01. 14:41:25

Az orvosi résztől teljesen függetlenül; én nem várnék 503 x percet az ijedt, légszomjjal küzdő sarjammal mentőre, hanem taxi és ügyelet.
Persze, lehet, hogy ez teljesen helytelen hozzáállás... :)

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.01. 15:02:29

@Aliz jelentkezik Csodaorszagbol: mivel ilyen soká nem találtad, akkor a legvalószínűtlenebb helyen fogom keresni: a hűtőben (a kulcsok is mindig oda bújnak), és ráadásul a nyugati határszél hűtőiben.
esetleg még a fagylaltospultokban.

marand22 2011.06.01. 15:11:57

@autodidakta:
Szerencse kérdése.
Elmesélek egy történetet:
Kb. 15 évvel ezelőtti munkahelyemen (kórházban) dolgozott az illető férfi büfésként, akkor 38 éves volt. Kb. 500 méterre lakott a kórháztól. Egyik reggel arra ébredt, hogy fáj a mellkasa. Mentőt hívott, de nem jöttek azonnal. Kb. 15 perc után arra gondolt, hogy elindul gyalog az 500 méterre levő kórházba, ahol ráadásul ismert mindenkit. Végül nem indult el, várt még kb. 10 percet, akkor megjött a mentő. Az 500 méter során 5 alkalommal kellett kamrafibrilláció miatt defibrillálni (elektromos sokkal újraindítani a szivét), a 6. sokkra az intenzív osztály ajtajában volt szükség.
Hangsúlyozom, az élethez szerencse kell, és tudom, hogy lesz ellenpélda is, de ha nagy a baj, általában jobb megvárni a mentőt (vonatkozik ez balesetre is), mint elindulni saját kocsival.

qbr 2011.06.01. 15:17:51

@autodidakta:
Nem biztos, hogy ez a jó megoldás, mert ha tényleg infarktus, akkor azért a mentő jobb lehet -> az ügyelet úgyis mentőt hívna, mást nem nagyon tud csinálni, szóval az ügyelet felkeresése csak időveszteség lehet

bakela 2011.06.01. 15:29:38

@miklos.rabai:
Azé nagyon kéváncsi vagyok, hogy magyarázod el a zsindekszes okostojásoknak, hogy Nyúúton első törvénye /”Ne tisztelj más isteneket.” Na ez nem az – „Az nevet utoljára, aki előx üt” Na esse az/ hogyan függ össze azzal, hogy a tánti agya gyakorta meglágyul, a lábikó is le-le rohad, amíg szívinfarkas, vagy vékonybélmexűnés ritkán lészen emboálos mexhanizmussal.

Silent Bob 2011.06.01. 16:29:31

Azért az zseniális, hogy a postoló (aki névvel vállalja az írását) tuti, hogy hazudik, a gyereke meg látatlanban tuti drogos.

bauchi 2011.06.01. 16:34:43

@Irkutszk: Szabad tudnom mi a félzsíros?
Valamilyen bujtatott állás?

Irkutszk 2011.06.01. 16:34:47

@Silent Bob: Ha én írok egy cikket, és aláírom, hogy Kis Pista, akkor én Kis Pista lettem? Egyáltalán nem állítom, hogy a cikk íróját nem úgy hívják, mint ahogy az az aláírásban szerepel, de azért nehogymár az internet ne lenne tele hamis aláírt nevekkel.

Irkutszk 2011.06.01. 16:36:50

@bauchi: Ékezési tehéntúró készül zsíros (12,2 g/100 g zsírtartalom), félzsíros (7,09 g/100 g zsírtartalom) és sovány (0,5 g/100 g zsírtartalom) kivitelben.

Silent Bob 2011.06.01. 16:37:21

@Irkutszk: Értem, ebből egyenesen következik, hogy hazudik és a fia drogos.

Benzoylmethylecgonine 2011.06.01. 16:39:22

@Irkutszk: lelőtted a pojént, amit én akartam... A Tóth István jobb :) De Bob kedvéért rákerestem, csak az iWiwen 108-an léteznek ezzel a névvel.

Mellesleg szokott olyan poszt lenni, ahol a posztoló nemcsak a nevét, de a véleményét is vállalja? Magyarul visszajön és megmondja a tutit az őt kritizáló orvosoknak? Vagy csak idedobják a sztorit és viszlát? (Nem minden történetet olvasok el.)

Terézágyú 2011.06.01. 16:39:28

Na tessék, emlegetnek.

Silent Bob 2011.06.01. 16:40:44

@Silent Bob:
Csak azt nem tudom, minek tesznek ki ide egyáltalán postokat. Hogy ugyanaz a kb. három orvos(?) megállapítsa, hogy kamu?

Silent Bob 2011.06.01. 16:41:47

@1,3,7-trimethylxanthine:
Te visszajönnél, ha 100 hozzászóláson keresztül azt olvasnád, hogy hazudsz?

qbr 2011.06.01. 16:46:10

@1,3,7-trimethylxanthine:
"Mellesleg szokott olyan poszt lenni, ahol a posztoló nemcsak a nevét, de a véleményét is vállalja?"

Ritkán, de előfordul. Azért is jó, mert nagyon gyakran tisztázódnak félreértések, és egyértelműbbek lesznek az esetek is.

qbr 2011.06.01. 16:46:59

Úgy értettem, hogy ilyenkor (ha visszajön a posztoló kommentelni) tisztázódhatnak félreértések, stb.

Benzoylmethylecgonine 2011.06.01. 16:48:00

@Silent Bob: miért, nem logikus...? Lehet tévedésben élek, de erre a blogra nem azért írnak az emberek, hogy azt megvitassák? Ha írok egy ilyen panaszt, biztos hogy kíváncsi lennék a véleményekre ill. reagálnék azokra.

hoel 2011.06.01. 16:49:35

Ez a poszt így, ebben a formában ahogy a posztoló leírta ,nem igaz. Valszeg töredékei tényleg megtörténtek, de nem ebben a formában.( nem osztottak hanem fosztottak kb)

Silent Bob 2011.06.01. 16:51:54

@1,3,7-trimethylxanthine:
Nem feltétlenül. Ez a blog is olyan, mint a Homár. Ha postolsz, nem jöhetsz ki jól belőle, mert rád ugrik a falka. Nekem is vannak "vicces" történeteim az egészségügyből, de ha itt leírnám őket egyből megkapnám, hogy fake.

Terézágyú 2011.06.01. 16:55:24

@1,3,7-trimethylxanthine:
"de erre a blogra nem azért írnak az emberek, hogy azt megvitassák?"

általában ezért küldenek levelet a blogokra? :)

"Ha írok egy ilyen panaszt, biztos hogy kíváncsi lennék a véleményekre"

Mint például erre:
" hoel 2011.06.01. 16:49:35
Ez a poszt így, ebben a formában ahogy a posztoló leírta ,nem igaz. Valszeg töredékei tényleg megtörténtek, de nem ebben a formában.( nem osztottak hanem fosztottak kb) "

Na, ezt aztán meg lehet vitatni :)

Irkutszk 2011.06.01. 16:57:25

@Silent Bob: Nem. Senki nem állította sem azt, hogy a posztoló hazudik, sem azt, hogy a fia drogos. Kérdések merültek fel, amelyeket a kommentelők feltettek. Eddig (sajnos nagyon kevés példa alapján) azok a posztok lettek a legértékesebbek, mikor a poszt írója megjelent, és válaszolt a felmerült kérdésekre. Volt itt már tanácskéréstől elkezdve egyetértésig, és egyet nem értésig elég sok minden. De ne mondd már nekem, hogy normális 16 évesen infarktust kapni, mert ezt te sem gondolhatod komolyan.

Benzoylmethylecgonine 2011.06.01. 16:59:14

@Silent Bob: miért nem teszel egy próbát? Itt vagy, meg tudod cáfolni a kétkedőket, esetleg magyarázatot tudnak adni a miértekre.

Silent Bob 2011.06.01. 16:59:32

@Irkutszk: Kezdjem ez összeszedni azokat a hozzászólásokat, amikben kamunak nyilvánították a sztorit, vagy drogosnak a gyereket?

Irkutszk 2011.06.01. 17:01:35

@1,3,7-trimethylxanthine: És mi leszel, ha nagy leszel (ha szabad kérdezni a koffein miatt)?

Terézágyú 2011.06.01. 17:02:14

@Irkutszk:
"Senki nem állította sem azt, hogy a posztoló hazudik..."

Aha. Senki.

@adamantium:
"a történet minimum kamu, egy másik szót akartam erre használni ami "hazug"-gal kezdődik és "ság"-gal végződik, de ezért már egyszer törölték a kommentemet"

@hoel:
"Ez a poszt így, ebben a formában ahogy a posztoló leírta ,nem igaz."

"...sem azt, hogy a fia drogos."

@tódór piroska:
"Serdülőkorban "szívroham" extrem ritka, leggyakrabban party drog fogyasztást követően jelentkezik."

Irkutszk 2011.06.01. 17:02:25

@Silent Bob: Én inkább arra bíztatnálak, hogy csalogasd ide a poszt íróját, válaszoljon ő :)

Silent Bob 2011.06.01. 17:03:30

@1,3,7-trimethylxanthine:
3 rövid:
1. Nagyanyámat infarktussal hazaküldte a háziorvos, hogy "dőljön le, pihenje ki magát". Hazament, szerencsére mentőt még tudott hívni, így nem halt meg.
2. Apámat, mikor autóbalesete volt 500 ft-ért tolta ki az ápoló szarni. Alkalmanként.
3. Anyám nemrég elment fogorvoshoz, leesett a koronája, vagy mi, rá akarta beszélni, hogy 130.000 Ft HITELT vegyen vegyen fel a csóró nyugdíjas anyám. A másik fogorvos 35-ből megcsinálta, a régi koronát felhasználva. Hirtelen ennyi.

Irkutszk 2011.06.01. 17:04:20

@Terézágyú: Remélem, az 'extrém ritka', az 'ebben a formában' és a 'leggyakrabban' kifejezések azért mondanak valamit...

Ja, és egyébként ezek szerint bakela női névlistája nálatok nem csendített meg egy harangocskát sem, ő is a partidrogokra kérdezett rá ugyanis, csókolom.

Silent Bob 2011.06.01. 17:04:20

@Terézágyú: Én már csak azt nem tudom, minek járok ide.

Irkutszk 2011.06.01. 17:05:32

Tök jó, ugyanabban a másodpercben írtunk :)

Terézágyú 2011.06.01. 17:06:37

@Irkutszk:
"Remélem, az 'extrém ritka', az 'ebben a formában' és a 'leggyakrabban' kifejezések azért mondanak valamit..."

És te elolvastad amit beidéztem? Kétszer a kamut, egyszer a hazugot.

Irkutszk 2011.06.01. 17:07:53

@Terézágyú: Természetesen. El szokásom olvasni azt a szöveget, amire válaszolok.

Benzoylmethylecgonine 2011.06.01. 17:09:31

@Irkutszk: nahát, ez egy jó kérdés, mert én sem tudom. Állatorvosin vagyok, szeretem meg minden, de közben húz a szívem az orvosira =/ Emellett kémiamániás is, úgyhogy család nyaggat, hogy menjek gyógyszerésznek, abból legalább meg lehet élni...

adamantium 2011.06.01. 17:17:27

@sárga nyúl: intenzív osztályra az kerül aki önszántából nem hajlandó életben maradni, tehát gyógyszerek, gépek tartják életben. elfajulhat ide is egy infarktus de akinek olyan súlyos infarktusa van, hogy gép tartja életben az jellemzően otthon meghal és nem kerül kórházba (persze mindig vannak kivételek). tudás szempontjából, ha az infarktust mint betegséget nézzük, a kardiológus tudása és tapasztalata kombinálva az invazív kardiológia lehetőségeivel messze fölülmúlja azt a biztonságot amit az intenzív osztály nyújt. persze megvan a kettőnek a kombinációja a koronária örző

hoel 2011.06.01. 17:19:01

@Terézágyú: Vállalom amit véleményként leirtam. A szivinfarktusnak van valami oka ( érrendszeri eltérés, szívizom eltérés, más egyéb betegség). Nem hiszem el, hogy egy amúgy makkegészséges 16 éves fiú minden előzetes jel nélkül infarktust kap. Ezért írtam, hogy ez a poszt ebben a formában valszeg kamu. Valami nyilván történt, lehet hogy az ellátórendszer sem volt a topon, de ebben a formában ez nem lehet igaz.

Terézágyú 2011.06.01. 17:25:02

@hoel:
"Nem hiszem el, hogy egy amúgy makkegészséges 16 éves fiú minden előzetes jel nélkül infarktust kap. "

Nem tudom, nem vagyok orvos. De mondjuk a médiában hallani ilyesmiket.

De mindegy is: számomra ez a történet arról szól, hogy valakinek a beteg fiához kétszer kellett kihívnia a mentőket, mert csak a másodikként jövők vették észre a betegséget. Hogy most ez tényleg infarktus volt, tényleg az intenzíven kezelték, számomra mellékes.

Attól még a lényeget, hogy csak a másodszorra kijövő mentősök tudtak igazából segíteni, én elhiszem.

Elhiszem, mert én is tapasztaltam ezt.

(Igen, több orvos kéne a mentőkre.)

adamantium 2011.06.01. 17:29:05

@Terézágyú: amerikában egy mentőn sincs orvos, ott paramedic-ek vannak mégis működik

hoel 2011.06.01. 17:31:49

@Terézágyú: Nagyon nem mind1 hogy mi volt valójában a fiúval, ez a történet lényege. A többi a körítés.

tódór piroska 2011.06.01. 17:33:26

@tódór piroska:
A partidrogok nem szívinfarktust okoznak elsősorban (érelzáródást, ahol vérrögoldás vagy katéterezés segít), hanem szívritmuszavararokat, ami hirtelen halálhoz vezethet (korábban már írtam ezekről).

Ez így van, én is erről írtam (Serdülőkorban "szívroham" extrem ritka, leggyakrabban party drog fogyasztást követően jelentkezik), azért tettem idézőjelbe a szívrohamot, mert alapvetően ez nem szakmai fórum, és "szívrohamnak" mondunk a köznyelvben minden hirtelen kezdődő, életet veszélyeztető kardiális eseményt.
A Red bullal pedig nemcsak a koffein tartalma a gond, sok egyéb összetevőjének is (glukoronlakton, taurin, stb) feltételezhetően egészségkárosító hatása van. Alkohollal és partydroggal együtt fogyasztva bizonyíthatóan több esetben végzetes heveny májelégtelenség alakult ki egyébként egészséges fiatalokban.

tódór piroska 2011.06.01. 17:35:11

@Silent Bob: "Apámat, mikor autóbalesete volt 500 ft-ért tolta ki az ápoló szarni"

Hugyozni tudott segítség nélkül?

adamantium 2011.06.01. 17:36:57

@tódór piroska: nekem került egyetemi kollégám red bull+vodka koktéltól aritmiával kardiológiára, pedig nagy focista volt a gyerek, kifejezetten jó fizikuma volt, vagy legalábbis azt hitte :D

ccke 2011.06.01. 17:47:07

@Terézágyú: Valószínűleg hibázott az első mentőegység. DE: van egy nagy különbség a két mentő ténykedése között: az idő.
Amikor a második mentő kiért, már jóval hosszabb ideje állt fenn a panasz, és ez nyilván aggasztó jel.
Lehet, hogy ennyi idő után már a felületesebb, elsőnek érkező ápoló is elvitte volna, nem tudjuk.

sárga nyúl 2011.06.01. 18:06:04

@adamantium: Nekem fogalmam sincs, hogy mit-minek hívnak egy kórházban (az ambuláns rendeléseken kívül), mindenesetre ahol ő volt, ott ki volt írva az ajtóra, hogy intenzív, meg a nővérek is így emlegették. Ehhez képest azontúl, hogy monitorozták, nem volt semmi egyéb gépre szüksége szerencsére. (Mivel időben katéterezték.) Csak azért írtam, hogy lehet igaza a posztolónak, hiszen én is így tapasztaltam, hogy intenzívnek hívják (minden bizonnyal a koronária őrzőt).

epres négercsók 2011.06.01. 18:24:57

@batgirl: De, feltűnt más is, de a "nincs időm" pontosan azt jelenti, aminek látszott. Most már itt vagyok és olvasok is.

John Doe3 2011.06.01. 18:26:52

@tódor piroska: azért szegény taurinról már ne tételezzünk fel -- közelebbről meg nem határozott -- egészségkárosító hatást. Ui. a szervezet maga is szintetizálja, és vagy 70 gramm van egy egészséges felnőtt szervezetében.

Silent Bob 2011.06.01. 18:32:39

@tódór piroska: Az megoldotta kacsába, de az ágytál nem ment neki. Rendkívül vicces vagy különben.

Irkutszk 2011.06.01. 18:35:56

@John Doe3: Elárulom, morfint is szintetizál a szervezet.

adamantium 2011.06.01. 18:46:31

@Irkutszk: kortizont, tesztoszteront meg növekedési hormont is, ezek komoly pénzeket érnek a feketepiacon :D

wekkew 2011.06.01. 18:48:06

@Aliz jelentkezik Csodaorszagbol: Elméletileg mentőápoló csak akkor hagyhat helyszínen beteget ha maga a beteg tiltakozik a kórházba szállítás ellen ill. kettő tanú ezt aláírásával megerősíti. Gyakorlatban azért szoktunk helyszínen hagyni akkor is beteget ha nem indokolt a mentőhívás ill. ha kompetenciánk elegendő a helyszíni ellátáshoz.
mentőápoló

Irkutszk 2011.06.01. 18:51:18

@adamantium: Hja. Csak a morfin olyan kis különc, nem is oly régen tudunk róla, hogy endogén ;P

adamantium 2011.06.01. 18:53:40

@wekkew: de azért mellkasi fájdalomra panaszkodót feltételezem nem hagytok otthon?

Irkutszk 2011.06.01. 18:57:34

Egyébiránt, ha már itt vagyunk: szerintem helyesen cselekedett az anyuka, hogy újra hívta a mentőket. Az is tünet, ha nem múlnak a tünetek, és szerintem pont ezért érkezett az a második kocsi oly gyorsan (meg mert volt kocsi, amit tudtak küldeni).

2011.06.01. 18:58:00

@1,3,7-trimethylxanthine: Hát nem tudom, én is a kémiát szerettem nagyon, vegyésznek kezdtem, és életem egyik legjobb döntése volt, hogy rövid úton otthagytam + az igen szivatós orvosi kémia, biokémia, stb. tárgyakat is átvették kis utánajárással. Szóval ha nem vagy egészen biztos benne, hogy állatorvos szeretnél lenni, kémiás tudás gyakorlatilag megfizethetetlen az orvoslásban.

Gyógyszerésznek is ment még néhány ismerős, azt én kevésbé javaslom, mivel a perspektívák kevésbé vonzóak, persze lehet, hogy ez is csak összeköttetések kérdése.

Leroi 2011.06.01. 19:01:31

@ReignOfdark:
Doch, die Deutsche sind die beste Chemiker...Kannst du vielleicht der Römmpps Chemielexikon im vier Teile, immer genial...

Irkutszk 2011.06.01. 19:08:01

@ReignOfdark: Khm. Úgyse bírom megállni, hogy ne köhögjek bele :D

A gyógyszerészi más pálya (nem kicsit). De, ez attól is függ, hol végez az Isten báránya. A két erősebb egyetem gyógyszerészi szempontból egyértelműen a budapesti és a szegedi. E kettő közül is a szegedi inkább a gyakorlati patikusi életre nevel, a budapesti meg szélesebb látóteret nyit a hallgatók elé. Mindkettő jó, csak más :)

A különbözőségről: Én a gyógyszerészetben pont azt szeretem, hogy kapcsot játszik orvos és beteg között, hogy se egyik, se másik. És rettenetesen fontos szerepet tud játszani az egészségmegőrzésben, a nevelésben, a compliance-ben.

Bikli néni 2011.06.01. 19:18:08

@Irkutszk: "Isten báránya, Te elveszed a világ bűneit..." (bocsánat, nem tudtam kihagyni :))

Irkutszk 2011.06.01. 19:21:33

@Bikli néni: Úgy éreztem, finomítanom kell az otthoni Isten barma kifejezésen :D, és az ember lánya sem lett volna megfelelő, tudvalevően ember fiai is vannak a világ e féltekén ;>

Duygu 2011.06.01. 19:24:45

@sárga nyúl: A GOKI-ban pl. intenzívnek hívják, a Péterfyben nem. Ott a kardiológiai őrzőben kezelik azokat a betegeket, akiket meg kell figyelni, de a Péterfyben nem csinálnak coronarographiát.

Bikli néni 2011.06.01. 19:25:56

@Irkutszk: Nyilván :D Csak nekem eszembe jutott ez az ének. Amikor misére jártam még, ezeket nagyon szerettem hallgatni.
De ha mellékesen elveszed a világ bűneit is, itt nagyon népszerű leszel :DD

2011.06.01. 19:26:26

@Leroi: Emil Fischer ist mein ewiges Musterbild :-) Aber Robert Koch ist auch bei mir angesehen, wegen der Beziehung zwischen Charité und Metschnikov (Leningrad), wo meine Mutter studierte. :-)

@Irkutszk: Félre ne érts, én nagyon szeretem a gyógyszerészetet, és sajnos sokan háttérbe szorítják, de valóban hasznos. Viszont ha valaki kémiában penge, inkább kamatoztassa a képességeit egy vegyészmérnöki vagy vegyész pályán, mert úgysem patikai munkára vágyik (szerintem).

Benzoylmethylecgonine 2011.06.01. 19:26:27

@ReignOfdark: nálam tavaly a vegyészmérnöki csücsült a jelentkezési listám 3. helyén, szoros versenyben a mentőtisztivel és a gyógyszerészetivel :)

John Doe3 2011.06.01. 19:26:48

@Irkutszk: ez annyira izgalmas, hogy leköteleznél valamiféle forrással. Endorfinokról ui. már hallottam, de azok neuropeptidek, nem pedig alkaloidok. Meg hát én utaltam a mennyiségre is...

2011.06.01. 19:28:54

@ReignOfdark: ist helyett hat, szokásos vizsgaidőszaki keverés-szindróma, de már csak 1 van hátra ! :D

2011.06.01. 19:30:05

@1,3,7-trimethylxanthine: Hát ha javasolhatok, BME biomérnökire NE menj, most jelentkezett oda egy régi barátom, és az Msc első féléve után közölték velük, hogy nem lesz több gyakorlatuk. Ez komoly, így kapnak diplomát.

Leroi 2011.06.01. 19:34:38

@ReignOfdark:
Und auch der grosse Virchow, der Gott der klassicher Pathologie, nicht wahr?:)

Bikli néni 2011.06.01. 19:37:52

@ReignOfdark: Most mondanám, hogy viel Glück, de azt nem szabad, úgyhogy kéz- és lábtörést!

Leroi 2011.06.01. 19:38:53

@1,3,7-trimethylxanthine:

És milyen márkájú 1,3,7-trimetilxantin-t iszol?:)
Davidoff, Lavazza, Segafredo, Yirgacheffe?:)

Bikli néni 2011.06.01. 19:41:01

@Leroi: Ist die Bereitschaftsdienst vorbei? :)

Bikli néni 2011.06.01. 19:41:36

@Leroi: Na így még nem hallottam :DD

2011.06.01. 19:46:16

@Leroi: Auch der Gott des Seziermesser... ich hab seine selbstgemachte Knochentumor-Präparat ins Berliner Medizinhistorisches Museum der Charité bewundert. Unglaublich.

Und auch ein Foto von "das Institut" :-)

kepfeltoltes.hu/view/110601/pathologisches_institut_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Irkutszk 2011.06.01. 19:47:59

@ReignOfdark: Sosem tudhatod. Én is kémiás voltam, sőt, a fizikát is kémiai szemmel tudom elképzelni. Ha a részletekre gondolok fizikából, nekem ott is az atomok ugrálnak :D

Irkutszk 2011.06.01. 19:48:29

@Leroi: Én ezt már lelőttem, bibibi.

2011.06.01. 19:52:59

@Irkutszk: Én nem akarom a gyógyszerészet ellen hangolni. Ma már majdnem bármilyen diplomával majdnem bármit el lehet érni. A kutatás szempontjából pedig egy idő után tökmindegy. Jó példa erre egy kutató, aki vegyészetet és régészetet tanult, ma meg orvosi kutatásokat csinál. Miklós ismeri is :-)

Irkutszk 2011.06.01. 19:56:19

@John Doe3: Régóta keresték az okát annak, hogy van külön morfin-receptorunk, és hogy az úgy hogyan.

Csak két gyorsan kikeresett cikk, egér illetve humán:

J Comp Neurol. 2011 Mar 31. doi: 10.1002/cne.22633.

J Chromatogr B Analyt Technol Biomed Life Sci. 2011 Apr 15;879(13-14):933-7.

Irkutszk 2011.06.01. 19:58:53

@John Doe3: A mennyiségi rész miatt pedig elnézést :)

Egyébként kis mennyiségben orvosság, nagy mennyiségben meg ugye méreg. :P És ez mindenre vonatkozik, az oxigéntől a vízen át ;) Egyensúly, egyensúly.

Irkutszk 2011.06.01. 20:02:09

@ReignOfdark: De nem csak kutatók vannak a világon :)

Igazából mindegy, melyik kart választja, csak szeresse meg :)

2011.06.01. 20:07:40

@Irkutszk: Na, ebben tökéletesen egyetértünk! Ha nem szeretném, amit csinálok, engem a jóisten sem segítene át némelyik vizsgaidőszakon. A mostanin biztos nem.

tódór piroska 2011.06.01. 20:11:10

@Silent Bob: Valóban viccesen (ironikusan) próbáltam arra utalni, hogy talán inkább a széklet és vizelet kifejezéseket kellene használni. Ha bántó volt, elnézést kélrek.

KenSentMe 2011.06.01. 20:11:23

Kár, hogy a világ nem úgy működik, mint a Dr. House-ban. Ott mindig csak telefonálnak az áldozatok, hogy "kérek egy mentőt a Lincoln és a 12. sugárút sarkára", és már száguld a mentő. Nem tudom, mit szólnának a diszpécserek, ha csak úgy lazán betelefonálnék, hogy "kérek egy mentőt".

Benzoylmethylecgonine 2011.06.01. 20:13:02

@Leroi: minőségtelen lónyálat :D Valószínűleg a koffeint még csak hírből sem ismeri :P De nem baj, a trimetilxantin úgyis rossz hatással van rám :)

Duygu 2011.06.01. 20:13:22

@VRbagoly: Ügyeletre már telefonáltak úgy, hogy szeretnék rendelni egy orvost. :-D

Bikli néni 2011.06.01. 20:14:35

@ReignOfdark: Csak érdekességképp, meséld már el légyszi, milyen tantárgyakból/milyen fedőnév alatt vizsgázol ebben a félévben?

Bikli néni 2011.06.01. 20:15:36

@Duygu: Sok hagymával és extra szalonna feltéttel, pepperóni nélkül :D

porthosz 2011.06.01. 20:24:03

Nehez dolog megitélni hogy mikor komoly a baj és mikor nem.
Saját tapasztalatom:
27 éves vagyok, fél éve nagyjából hasonló tünetekkel mentem be ügyeletre baromi szarul voltam, mellé még halálfélelem is, gyakorlatilag egy szivroham minden jelét produkáltam.
Az ügyeleten megvizsgáltak, egk-t is csináltak majd hazaküldtek hogy semmi bajom.
Ez az állapot végül majd egy hétig tartott néha jobban voltam néha nagyon szarul (ugráló pulzus, rosszullét, vérnyomásingadozás, enyhe nehézlégzés, izzadás stb) közben megint jártam ügyeleten, néztek ekg-t, vérnyomást, meghalgatták a tüdőmet stb és nem találtak semmit sem.

Végül pár nap múlva elmult, de mivel nem hagyott nyugodni a dolog, 2 hét múlva (ez pont karácsonykor történt) elmentem kardiológushoz (egyébként is magas a vérnyomásom), kivizsgáltak alaposan (ekg, 24 órás ekg, terheléses ekg, szivultrahang, teljes vér, vizelet vizsgálat) és végül megállapították hogy makkegészséges vagyok. Ez már több mint fél éve történt, sem előtte sem utánna nem jelentkezett ez a probléma többet.

Na szóval, ezzel csak azt akarom mondani, hogy bár gyakorlatilag produkáltam egy szivroham összes tünetét, mégsem az volt
(mivel semmi szervi problémát nem találtak, maganak azt valószinüsitem, hogy mivel előtte nemrégen halt meg egy rokonom szivrohamban ami mélyen megviselt és valószinüleg produkáltam a tüneteit)

Szóval ezért nehéz a mentősök és az ügyelet munkája, mert lehet hogy valaki full szarul miközben csak gyomorrontás, mig másvalaki kevésbé van rosszul ugyanazokkal a panaszokkal és szivroham...

Leroi 2011.06.01. 20:28:09

@ReignOfdark:
Und du bist da gewesen, im roten Hemd?

Bikli néni 2011.06.01. 20:29:10

@porthosz: Ezt úgy hívják, hogy pánikroham. Nem túl kellemes élmény.
De ezt hogyhogy nem mondták el egyik ügyeleten sem? Eleve, ez az ügyelet-ügyelet-karácsony kombó nekem kissé fura. Háziorvosod és annak rendelési ideje nincsen? Ha hetekig tartott, egyszer illett volna talán ott (is) tiszteletedet tenni.
Megítélni valóban nehéz, de ezen a blogon már ezerszer volt szó a pánikroham vs. szívroham témáról, olvass vissza kicsit, ha szeretnél többet tudni róla.

2011.06.01. 20:34:45

@Bikli néni: aok.pte.hu/docs/th/file/2010/tanterv_alt08.pdf

Elvben itt a 8. félév, de nekem a korábbi kórházi gyakorlataim miatt nem kell: hematológiából, gyógyszertanból és közegészségtanból. Mondjuk hematból vicces is lenne... :-)

különvélemény 2011.06.01. 20:38:46

@tódór piroska:
A RedBullnál már csak az E330 a veszélyesebb...

Bikli néni 2011.06.01. 20:40:48

@ReignOfdark: Látom, van igazságügyi orvostan is. Oszt' a Bajnóczkyval találkoztál-e már? :))

2011.06.01. 20:46:17

@Bikli néni: Névről ismerem. Engem az igazságügyi orvostan kb. a nemi erőszakos hüvelykenetek mikroszkópos értékeléséig érdekelt.

porthosz 2011.06.01. 20:47:00

@Bikli néni:

Közvetlenül karácsony előtt jelentkezett elöször (azt hiszem csütörtökön és péntek már 24-e volt), reggel, a háziorvos délután 4-től rendelt ezért mentem ügyeletre. Mivel estére elmúlt, igy nem mentem el a háziorvoshoz másnap pedig mentem haza vidékre.

Aztán három nap múlva megint előjött a tünet - ez karácsony másnapja volt - és mivel a két ünnep között otthon a szüleimnél tartózkodtam, mig a háziorvosom budapesten rendel, igy a vidéki ügyeletre mentem el.
A hetekig tartott az 1 hetet jelent, és nagyjából karácsonytól szilveszterig tehát a fentiek miatt nem lett volna értelmem háziorvoshoz menni. Aztán január első hetében elmentem házidokihoz, ő küldött el kardiológiára.

Az hogy pánikroham lett volna kétséges, tudtommal a pánikroham hirtelen kezdődik és hirtelen ér véget és nem tart tovább 1-2 óránál. Az én esetemben viszont szinte folyamatosan fennállt, nem volt hirtelen végetérés vagy hirtelen kezdet, inkább egyfajta hullámzás volt de folyamatos rossz közérzettel, csak változott hogy nagyon rossz vagy kevésbé rossz.

2011.06.01. 20:49:56

@Bikli néni: Mondjuk vannak erre specializálódott emberek, de erre szerintem születni kell :-)

Régész barátom mesélte, hogy egy autópálya-ásatáson, talán Sz-Sz-B megyében egy kútból kihúztak egy hullát, amelyen még volt szerves anyag, mire a helyi dakota munkaerő dezertált, és sűrűn vetette a kereszteket, meg nem mert hozzányúlni :-)) Ilyen előzmények után nekiálltak arról diskurálni, hogy a gyomortartalmának elemzése milyen tudományos értékű lehet.

Mondom, erre születni kell.

Bikli néni 2011.06.01. 20:53:20

@ReignOfdark: Azért a Bajnóczky-szintig nem mennék el (ahogy hallom, nem túl népszerű ember), de én meg ha eluntam a s*ggelést a könyvtárban a vizsgaidőszakban, a Buris-féle kézikönyvvel vigasztalódtam :D

2011.06.01. 20:54:17

@porthosz: Ne vedd semmiképp se sértésnek, de én lelki traumák után szoktam így érezni magam. Labor+EKG negatív = nem infarktusod volt.

Leroi 2011.06.01. 20:55:35

@Bikli néni:
A Buris kemény...Amúgy debreceni, féltek tőle mint a tűztől a vizsgázói...
A könyv kiváló, a fényképek benne hátborzongatóan jól megválasztottak...

Bikli néni 2011.06.01. 20:59:33

@Leroi: Az biztos. Legalább 3-4x kiolvastam már. Érthetően ír. (Jó, néha egy-egy szónak utána kellett nézni, de egyébként én simán megértettem.)
És szerencsétlen közgázos barátnőimet ezzel riogattam tanulás közben :)

2011.06.01. 21:01:16

@Bikli néni: Én olyankor (ilyenkor) mindig barokk komolyzenét hallgatok. G.F. Händel a kedvencem. www.youtube.com/watch?v=qtb8qfrFOdo 2:44-nél kezdődik a leggyönyörűbb rész.

porthosz 2011.06.01. 21:04:39

@ReignOfdark:

Igen, azt én is tudom hogy nem az volt :)

Csak azért osztottam meg ezt a sztorit, hogy más is lássa, hogy attól hogy valaki kib.szottul szarul van, még lehet hogy semmi baja és egy mentős ügyeletesnek elég nehéz dolga van, amikor megpróbálja megitélni hogy mennyire is súlyos az eset.

Mert lehet hogy csak valami pánikroham vagy hasonló stresszes szituáció okozza a tüneteket, meg az is lehet, hogy tényleg szivrohama van valaki (lásd a fenti eset).

Nehéz dolog ez, az a rokonom aki szivrohamban hunyt el, több napig gyomorrontásos tünetet produkált meg fájlalta a vállát de azt ráfogta a hólapátolásra és senki sem gondolta volna hogy valójában szivrohama van, hisz évente 1x én is el szoktam csapni a hasam úgy hogy 1-2 napig borzasztó rosszul vagyok.

Bikli néni 2011.06.01. 21:06:50

@ReignOfdark: Nem vitatom el Händel zenei nagyságát, de ha én ilyet hallgattam volna tanulás közben, kb. öt perc alatt bealudtam volna...

ccke 2011.06.01. 21:11:54

@ReignOfdark: nincs gyógyszertan? szerencséd, szerintem a legnehezebb vizsga az egész egyetemen (mármint 5.év végéig biztos, de remélem hatodéven már nem ér majd meglepetés:) )

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.01. 21:13:15

@Bikli néni: fogok ilyet tanulni, vagy csak önálló voltál?
:)

Bikli néni 2011.06.01. 21:15:19

@Babette_: Kriminalisztika van, negyedéven. Az ehhez kapcsolódó igazságügyi orvostan csak az én magánérdeklődésem, nem kell megijedni :)
(Viszont a kriminalisztika tankönyv végén is előfordulnak érdekes képek.)

2011.06.01. 21:16:50

@Bikli néni: Ízlések és pofonok. Pár éve még a tökéletes csendben szerettem tanulni, aztán jöttek a külföldi hallgatók, akik leveszik a csizmájukat a könyvtárban, esznek, hangosan beszélnek, stb.

Amúgy nagy szerencséd, hogy lemaradtál az EKF 2010-es Tudásközpontos tanulásokról. A gyerekek rohangálnak fel-alá visítozva, cipók jönnek be netezni a szokásos diszkrét modorukkal, a könyveket meg összevissza találod meg... na mindegy, volt egy ilyen sztori, hogy egy töris srác a török kori adókról gyűjtött anyagot (haradzs és rádzsa) erre hol találja meg a könyvet? A halászati témájúak közt, merthogy Harcsa és rája. (TRUE sztori!) :-D

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.01. 21:19:14

@Bikli néni: nem ijedek, izgalommal várom.
anyám egyszer egy helyszínelő mellett volt ilyen jegyzetelő féle, úgy irigyeltem...

2011.06.01. 21:20:33

@ccke: Örülök is neki, hogy megúszom :-)

Node most jóccakát mindenkinek!

Leroi 2011.06.01. 21:20:57

@ReignOfdark:
A 2:44-perctől hallgatva ezt a szép Haendel-művet az ember a potsdami Sanssouci palota kertjében érzi magát Nagy Frigyyes idejében porosz gárdistaruhában, egy szép niedersaechsiche delnővel a karján...:)

Bikli néni 2011.06.01. 21:22:11

@ReignOfdark: Én még a Szepessy vastag falai között kockultam. De szép idők voltak azok :)

Leroi 2011.06.01. 21:24:06

@ReignOfdark:
Ez kb. olyan, mint amikor Soós Jóska, Vásárhely első népileg demokratikusan megválasztott polgármestere /:)/ 1948-ban egy céhbe sorolta a bőrdíszműveseket és a bőrgyógyászokat...

bauchi 2011.06.01. 22:17:49

@adamantium: Viszont höje lehetett,ha ilyen szart ivott.

bauchi 2011.06.01. 22:17:49

@adamantium: Viszont höje lehetett,ha ilyen szart ivott.

bauchi 2011.06.01. 22:29:39

Kerje semen yakai monel infarctus meden sonyeje sirka.Tesoles berneba yüküre terdem.E.g. aorta steal money sy. -by Dr.Med PhD Hernandez Marc.

adamantium 2011.06.01. 23:20:05

@bauchi: kezdő egyetemi éveim kedvenc boráról csak később tudtam meg, hogy mindent látott az csak szőlőt nem, szal nem kell nagyon elítélni a balga ifjút, legalább nem ivott metil alkoholt :D

wekkew 2011.06.01. 23:34:30

@adamantium: hát mivel egy mellkasi fájdalom lehet bármi de egy infarktust a helyszínen az ápoló sehogyan nem tud kizárni ezért vagy segélykocsit hív vagy beviszi a beteget de helyszínen semmi esetre sem hagyhatja
mentőápoló

petbecks 2011.06.01. 23:52:53

a történet egyáltalán nem, de ez a mondat kifejezetten vicces:

"Nem értem, hogy az első hívásnál miért csak a két ápolót küldték,"

újságot nem olvas?

www.rezidens.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=84:a-takarito-toebbet-keres-az-orvosnal-joev-evtl-200-ezer-forintos-netto-kezd-orvosi-es-300-ezres-szakorvosi-bert-szeretnenek&catid=4:megjelenesek&Itemid=18

www.eduline.hu/felsooktatas/20100113_egszsggy_plyakezdk_orvosok.aspx

az orvosokra szarunk, hiszen mindenkinek nehéz, egy buszsofőr sem keres sokkal többet..

adamantium 2011.06.02. 00:38:00

@wekkew: na látod ezért írtam, hogy a történet valóságtartalma megkérdőjelezhető

Athos 2011.06.02. 00:41:41

Zene füleimnek:

"A fiam egyébként kénytelen volt megváltoztatni az életét, nekünk is alkalmazkodnunk kellett ehhez."

olyan fain életvitele volt, hogy gyerekként kapott infarktust... De persze az ápolók a hülyék, nem a kedves szülők...

2011.06.02. 09:30:35

@Leroi: Az egy csodálatos, epikus rész. A végén már megfulladtam a hellenisztikus szobroktól. Azért hozzáteszem, hogy amíg az NDK is a szocializmust építette, a Neues Palais nagyon lepukkant, rossz volt nézni :-( Ezek után:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ed/Ahlborn_W_Neues_Palais.JPG

@Bikli néni: Még én is :-) Imádtam azt a helyet, éveken át ott töltöttük a szombatokat.

@Athos: Szerintem ezen fölösleges rugózni, nem mondhatod, hogy a szülők voltak a hibásak.

Leroi 2011.06.02. 11:32:31

@ReignOfdark:
Igen, ez egy valóságos Versailles, bizony. Köszönöm!
Persze, ahhoz kellett egy kemény szovjet uralom, hogy egy Európa-első kultúrnemzetet megpróbáljanak balkanizálni, szerencsére sikertelenül...

2011.06.02. 12:12:56

@Leroi: Szívesen :-)

Ha a kultúrát és a nemzetet nézzük, elég jó munkát végeztek a teljes Kelet-Poroszország tekintetében, a Memel-vidéktől az Érchegységig. Marienburg helyett meg lett Nova huta.

Mondjuk, ki tudja; a másik barbár a porondon Berlinben székelt, és Speer grandiózus terveit a régi értékek eltörlésére akarta használni. Szerencsére ő is sikertelenül. Sohasem felejtem el Moldova Titkos záradékát, amikor Hitler egyvalamihez tapsol Magyarországon: Dunaújváros betontelepeihez.

Ez a különbség a pártállás és a kultúra között. Meg Königsberg:

Poroszország műve:
templars.files.wordpress.com/2007/02/00735r.jpg

Hitler műve:
www.thelifeofadventure.com/wp-content/uploads/2008/09/koenigsberg_castle_after_fire.jpg

Szovjetunió műve:
www.whereislarry.com/kal016.jpg

Leroi 2011.06.02. 14:44:01

@ReignOfdark:
Memel még a régi (eredeti) Deutschland über alles-himnuszban is szerepel, akkor persze még nem volt litván Klaipeda, a fejedelmi teuton Königsbergből pedig valódi Kalinyingrádot fröccsentettek (ejakuláltak, helyesebben) az oroszok...
Valami rémlik, minta szó esett volna ama kis kelet-porosz enklávé visszaadásáról pár milliárd DM ellenében 1990-91 körül Németországnak, de lehet, hogy csak politikai pletyka volt.

Leroi 2011.06.02. 14:49:34

@ReignOfdark:
Valahol a két grandomán populista eszme találkozott, ugyanazok a hatalmas tömeglakás-építkezések (Rügen munkástömbjei /Hitler/ - az orosz nagyvárosok betonrengetegei /Sztálin/), szóval ha egy kis eszük van, a két birodalom jól elosztotta volna egymás közt Európát, és lehet, hogy ma az utcaneveink német és orosz kettős névtáblával jelöltek lennének.

Leroi 2011.06.02. 15:05:00

@ReignOfdark:
Érdekes, hogy viszont Albert Speer fia ma a kínai felhőkarcoló-project egyik fő korifeusa...
Ugyanúgy, ahogy Erwin Rommel fia, Manfred jó ideig a NATO magasrangú katonai vezetői közé tartozott.

2011.06.02. 18:40:33

@Leroi: Nem tudom, mit nyertek volna vele a németek, nem helyes a barbár kitelepítést hasonló módszerrel "rendezni".

Éppen az ilyen rendezések vezetnek mindig gyűlölethez és háborúhoz, mert az európai embernek úgy tűnik, a hazájához való joga igenis fontos.

Az utcanévtáblák érdekes dolog, minden magyar faluban kb. ki van téve a herzlich willkommen. Nemsokára kínaiul lesz.

Én nem vagyok szilárd híve annak, hogy bármilyen állapot restaurálása lenne a megoldás, de azt a kulturális borzalmat elképesztően mélyen elítélem, ami egyaránt romba döntötte Kiev hagymakupolás templomait, Drezdát és a katedrális Coventryben.

A német (és magyar-zsidó) szellemi fölény dominált a 1920-1960 között, érthetően voltak hagyományok :-)

Rommel pedig pont a kedvenc német tábornokom volt! :-P

Leroi 2011.06.02. 20:50:52

@ReignOfdark:
Ahogy Kolozsváron a Mülltonne Funar idejében ki volt írva az üdvözlő szöveg a váro határában angolul, németül, spanyolul, olaszul, oroszul, koreaiul, kínaiul, japánul...csak magyarul nem...

John Doe3 2011.06.02. 21:02:35

@Irkutszk: és tényleg, igazad van. Mentségemül szolgáljon (csak az első hivatkozást néztem meg), hogy a cikk még meg sem jelent, és ENNYIRE nem vagyok naprakész -- részben gyakorolt szakmámból kifolyólag.

formed 2011.06.02. 22:07:17

@Leroi: kiválóan hátborzongató képekhez tudom még ajánlani Dix-féle atlaszt (bár nem magyar). :-)
Üdv. Forensic med.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása